Lesbrief AU plan d-/andreas Denk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief AU plan d-/andreas Denk"

Transcriptie

1 Lesbrief AU plan d-/andreas Denk Beste leerkracht Binnenkort gaat u met uw klas naar de dansvoorstelling AU! kijken. Om de leerlingen goed voor te bereiden op dit theaterbezoek is deze lesbrief ontwikkeld. De lesbrief bestaat uit losse opdrachten die in de klas behandeld kunnen worden met informatie over de voorstelling, klassikale opdrachten en reflectie na het zien van de voorstelling. Veel plezier en tot ziens bij de voorstelling. Algemene informatie Au! is een dynamische voorstelling over pijn. Over pijn hebben en pijn doen. Over een kapotte knie en een bult op je kop. Over een traan die over je wang rolt, omdat die ene gemenerik je weer eens heeft gepest. Au! laat zien dat het leven niet alleen maar roze koek met slagroom en vlaggetjes voor de ramen is. En hoe naar kan die pijn voelen als je van je fiets bent gevallen, je achterover kukelt van het klimrek of als je beste vriend hand in hand loopt met een ander. Wat doe je dan, hoe vind je troost en hoe krabbel je weer overeind? Choreograaf, danser en decorontwerper Andreas Denk maakt aansprekend danstheater voor een breed publiek: kinderen, jongeren en volwassenen. Sinds 2008 produceert Andreas Denk voorstellingen met zijn eigen stichting Plan d-. Daarvoor was hij jarenlang één van de artistieke leiders van het succesvolle Hans Hof Ensemble. Plan d- stond op toonaangevende festivals en won meerdere theaterprijzen. Theaterbezoek Educatie instructiefilmpje over hoe je je gedraagt bij het bezoek aan een Theater:

2 Opdracht 1: De verbanddoos. Materiaal: verbanddoos met schaar, pleisters, (steriel) verband, ontsmettingsmiddel, leukoplast, wondzalf enzovoort. Doel: de leerlingen kijken en bespreken wat er allemaal in een verbanddoos zit. Vraag de leerlingen of ze wel eens gevallen zijn of zich gestoten hebben. Ontstond er toen een wond? Wat is daaraan gedaan? (Pleister, verband, jodium.) Wie heeft de wond verbonden? Waar kwam het verband (of de pleister) vandaan? Laat de leerlingen de verbanddoos van de school zien. Houd de doos gesloten. Vraag wat voor doos het is. Kun je aan de doos zien waarvoor hij is bedoeld en wat erin zit? Laat de leerlingen opsommen wat er volgens hen in zit. Laat ze erbij vertellen waarvoor de spullen dienen. Open nu de doos, haal de verbandspullen eruit en leg ze op een tafel. Controleer samen met de leerlingen of de genoemde spullen erbij zijn. -Zijn er spullen die ontbreken? -Welke spullen uit de doos zijn zojuist niet genoemd? Waarvoor dienen ze? -Bespreek hoeveel er van elk onderdeel in de doos zit. Waarom zo veel of zo weinig? (Veel pleisters, want er zijn veel leerlingen op school. Eén flesje ontsmettingsmiddel, want je hebt steeds maar een klein beetje nodig. Enzovoort.) -Laat de leerlingen als afsluiting de spullen uit de verbanddoos gebruiken. Ze bedenken iets waarvoor die spullen nodig zijn, bijvoorbeeld: een schaafwond, een buil of een gekneusde vinger. De leerlingen plakken een pleister op, doen een verband om, gebruiken ontsmettingsmiddel enzovoort. Opdracht 2 : Liedje zingen Materiaal: digibord. Tijd: 5 minuten. Doel: samen zingen. Clip op schooltv beeldbank: Sassa heeft zich pijn gedaan. Toto en Koning Koos komen haar helpen met de ziekenauto. Sassa was gevallen wat kunnen ze voor haar doen? Een pleister en een zoen! Tekst: Tatie, tatoe, aan de kant, aan de kant. Tatie, tatoe, tatie, tatoe, Sasha is gevallen. Tatie, tatoe, ik heb bloed. Ik viel heel hard. Ze viel heel hard op de grond. Op de grond. Met mijn knie. Met je knie. Ik ben gewond. Ze is gewond. Tatie, tatoe, tatie, tatoe, aan de kant, aan de kant. Tatie, tatoe, tatie, tatoe, Sasha is gevallen. Tatie, tatoe, ik heb bloed. Wat gaan we daaraan doen? Pleister erop, pleister erop. Wat gaan we daaraan doen? Een pleister en een zoen.

3 Opdracht 3 : Vallen en opstaan Doel: valtechnieken leren zonder pijn te doen. De leerlingen zitten in een grote kring op hun stoel. De leerkracht wijst steeds enkele leerlingen aan en geeft hen een opdracht: Kan je op de volgende manieren vallen zonder je zelf pijn te doen: -uitglijden (over een bananenschil, ijs, gladde vloer) -struikelen (over je eigen voet, een obstakel) -botsing (ergens tegen aanstoten/ tegen elkaar botsen en daarna omvallen) -slowmotion vallen (alsof je in een film zit en alles heel erg langzaam gaat) Valtechnieken oefenen: voorzichtig op je buik vallen, of op je billen: hoe vang je jezelf op? Extra opdracht: een leerling krijgt de opdracht om te vallen, een andere leerling mag de leerling die gevallen is helpen. (helpen opstaan, schoonvegen, pleister plakken, troosten, ondersteunen) Opdracht 4: Kringgesprek Doel: fylosoferen over pijn. Hoe zie je dat iemand pijn heeft? Kan je een pijnlijk gezicht maken? Wie heeft er wel een heel erge pijn gehad? Heb jij wel eens iemand pijn gedaan? Ging dat perongeluk? Kun je ook pijn hebben op een andere manier? Is verdriet hebben ook een soort pijn? Welke geluiden maakt iemand die pijn heeft? Kun je pijn zien? Kun je laten zien alsof je buikpijn hebt? En pijn van een wespensteek? Lange pijn/korte pijn Kan je iemand helpen die pijn heeft? Hoe doe je dat? Opdracht 5: Net alsof Doel: inbeeldings opdracht. Een leerling krijgt van de leerkracht een soort pijn in het oor gefluisterd. De leerling voert de opdracht in het midden van de kring uit. De andere leerlingen raden welke pijn wordt uitgebeeld en vertellen hoe ze dat kunnen zien. Voorbeeld pijnen: hoofdpijn, buikpijn, gebroken been, wespensteek, schaafwond op knie, bloedneus, verdriet. De leerlingen vertellen hoe je deze pijn het best kan verhelpen.

4 Opdracht 6: Pleisters Materiaal: genoeg pleisters voor de hele klas. Tijd: 10 minuten. Doel: plaatsbepalingen. (oudere leerlingen: linkervoet, rechterknie etc) Geef de leerlingen allemaal een grote pleister, en geef de volgende opdrachten: Leg de pleister: -Op je hoofd -Onder je voet -Naast je billen -Voor je voeten -Achter je oor -Tussen je knieen Optie 1: Een leerling mag op een groot vel papier liggen en de leerkracht tekent de omtrek van het lichaam. De leerlingen krijgen de opdracht om om de beurt hun pleister te plakken op het vel papier: neus, rechtervoet, buik, nek, elleboog etc. Optie 2: De leerlingen mogen hun pleister nu versieren en aan elkaar geven. Ze kunnen de pleister ook op de klassenknuffel plakken, of op de deur van de klas. Opdracht 7: Versjes Tijd: 5 minuten. Doel: rijmen. Een, twee, drie, een beetje prik en een pleister op mijn knie. Vier, vijf, zes voor mijn keel een lepel uit de fles. Zeven, acht, gauw een lichtje voor de nacht. Negen, tien, kou gevat? Mama heeft van alles wat. Au au au Een pleister op zijn oog. Een kusje op zijn oor Zijn hand in het verband Een doekje om zijn teen en gips om het been Ik je wieg een liedje en alle pijntjes weg Nu ben jij weer mijn gezonde beer. De leerlingen kunnen een tekening maken van de zieke beer met pleisters, verbandjes en gipsen pootje. Welke woorden hebben de AU-klank? (auto, pauw, kauwgom, flauw, blauw, klauw, augurk) Opdracht 8: Heel maken Materiaal: kapotte spullen (sok met gat, kopje met afgebroken oor, bruin blaadje van de boom, liga met hap eruit, uitgescheurde bladzijde, verfrommeld papier, incomplete puzzel) Doel: samen bedenken hoe de spullen weer beter te maken. Alle kapotte spullen in het midden neerleggen. Samen met de klas wordt gekeken wat er aan het object kapot is en wordt er besproken hoe ze gemaakt kunnen worden, geholpen of getroost. De objecten worden voorzien van pleisters, verbandjes, gehecht, in bed gelegd, van een pil of zalfje voorzien. De spullen worden na behandeling uitgestald om rustig te kunnen genezen. De volgende ochtend halen de leerlingen de pleisters en verbandjes eraf en blijken alle objecten op mysterieuze wijze genezen.

5 Opdracht 9: reflecteren na de voorstelling Tijd: 10 minuten. Doel: reflecteren op de voorstelling. In de voorstelling zag je dansers vallen maar ook weer opstaan. Soms kan vallen erg pijn doen. Je kan op verschillende manieren op pijn reageren. Soms ga je huilen, de andere keer haal je een pleister, laat je je troosten of doe je alsof er niets aan de hand is. -Hoe komt het dat je soms moet huilen als je je pijn hebt gedaan? -Moet je soms ook huilen om iets verdrietigs? -Kun je huilen van geluk? -Kun je nephuilen met echte tranen? -Wie durft een pleister er ineens af te trekken? -Waarom komt er bloed uit een wond? Waarom is bloed rood? -Helpt troosten als je pijn of verdriet hebt? -Hoe kan je iemand troosten? -Wil je altijd getroost worden als je pijn hebt; waarom wel/niet? -Hou je soms je tranen in, terwijl je eigenlijk wel moet huilen? Waarom doe je dat? Wat heb je gezien in de voorstelling: wat vond je leuk, grappig, eng, gevaarlijk, gek, zielig? Wie kan er iets nadoen uit de voorstelling? Opdracht 10: bewegen na de voorstelling Doel: zelf bewegen naar aanleiding van de voorstelling. De leerlingen zitten in een grote kring, 1 voor 1 vallen ze van hun stoel (domino): de leerlingen blijven liggen totdat de laatste ook gevallen is. Daarna gaan ze in domino effect weer terug op hun stoel zitten. Iedereen staat in een kring leerlingen en leerkracht). De leerkracht geeft een beweging met een daarbij horend geluid de kring door. -AU! - Grijp naar elleboog -Oowoowooh - Krimp in elkaar met armen om buik geslagen (buikpijn) -AuAuAu - Hinkel op 1 been (been gebroken) -Heee! - Pets met je hand op je kuit (muggebeet) -Mmmm - Wrijf met je handen op je voorhoofd (hoofdpijn) -etc Er steekt steeds een leerling heel voorzichtig over, alsof hij over een een evenwichtsbalk loopt of op glad ijs loopt. De rest van groep ondersteunt de overstekende leerling met woorden zoals: pas op, kijk uit, voorzichtig, niet doen, ojee. De leerling loopt richting een ander kind in de kring; dan is diegene aan de beurt. Er kunnen verschillende 'gevaarlijke' situaties geschetst worden: koorddansen, hoog klimrek, natte vloer, rotsen, rolschaatsen.

Zeehelden. Plan d-/ Andreas Denk Kunstmenu groep 7 / 8

Zeehelden. Plan d-/ Andreas Denk Kunstmenu groep 7 / 8 Zeehelden Plan d-/ Andreas Denk Kunstmenu 2015 2016 groep 7 / 8 Lesbrief voor leerkrachten Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Opdracht 1: Zeeroutes blazen... 4 Opdracht 2: Flessenpost... 4 Opdracht

Nadere informatie

Lesbrief Zeehelden plan d- /andreas denk

Lesbrief Zeehelden plan d- /andreas denk Lesbrief Zeehelden plan d- /andreas denk Beste leerkracht Binnenkort gaat u met uw klas naar de dansvoorstelling Zeehelden kijken. Om de leerlingen goed voor te bereiden op dit theaterbezoek is deze les-

Nadere informatie

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken MAART Speelbrief - Maart p1

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken MAART Speelbrief - Maart p1 AAR DOET HET PIJN THEMA: W? s Speelbrief MAART 2017 de mogelijkheid om ervaringen te delen, zich voor te bereiden op een doktersbezoek en te verwerken wat ze hebben meegemaakt. De verhaaltjes van aapje

Nadere informatie

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Ons eerste thema van het jaar is: Ik ben ziek. Het thema slaat goed aan omdat er in deze periode héél veel peuters ziek zijn. We beginnen met een boekje voorlezen:

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe'

Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Lesbrief bij de voorstelling 'Hatsjoe' Voorbereiding: Voordat u met de leerlingen naar de voorstelling Hatsjoe gaat kijken is het belangrijk dat u een aantal onderwerpen bespreekt zodat ze niet voor verrassingen

Nadere informatie

Lesbrief 1. Bij de huisarts

Lesbrief 1. Bij de huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts beantwoorden. Veel

Nadere informatie

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?...

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo...... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen

EHBO leer je zo! Werkboek. Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen EHBO leer je zo! Lesmateriaal primair onderwijs groep 4, 5 en 6. Les 1 Let op veiligheid! Les 2 EHBO geef je zo Les 3 EHBO bij noodgevallen Naam school Naam leerling Groep Werkboek EHBO leer je zo! Lesmateriaal

Nadere informatie

Little Doll Dance Company

Little Doll Dance Company Little Doll Dance Company KIPPENVEL Binnenkort gaat de klas naar de danstheatervoorstelling KIPPENVEL van Little Doll Dance Company. Bespreek ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek de onderstaande

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Boek van de week: Ziek zijn Het ziekenhuis Nijntje naar het ziekenhuis

Boek van de week: Ziek zijn Het ziekenhuis Nijntje naar het ziekenhuis Auditieve taalontwikkeling Thema: Ik ben ziek Boek van de week: Ziek zijn Het ziekenhuis Nijntje naar het ziekenhuis Doelen bij boek van de week/verhaalbegrip: - De leerlingen kunnen na afloop van de boekoriëntatie

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Wong, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord/ woord in lettergrepen verdelen

Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord/ woord in lettergrepen verdelen Auditieve oefeningen politie Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord/ woord in lettergrepen verdelen wapen boeven politiepet bekeuring zwaailicht kruispunt gevangenis rijbewijs snelheid

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen...... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 5 Liedje over twee hazen:... 5 Bolletjes:... 5 Een koetje

Nadere informatie

Verpleegkunde RETO

Verpleegkunde RETO Verpleegkunde RETO - 2009 ? Kan Pictogrammen jij deze vragen beantwoorden? Voor deze activiteit heb je lijm nodig. Hier mag je een naam schrijven of je stempel zetten. Wat is niet juist. Zet er maar een

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje)

Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje) Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje) Binnenkort wordt uw kind opgenomen op het dagcentrum van het AMC. Dit kleurboekje is speciaal bestemd voor uw kind. Het laat aan de hand van plaatjes zien

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school.

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. We vieren de verjaardag van elke juf. We gaan spellen doen op het

Nadere informatie

Dag 3 Geluidengedichten

Dag 3 Geluidengedichten Dag 3 Geluidengedichten 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht reus teun niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer

Nadere informatie

(Locatie: de zijgang voor het Mariaaltaar. Verzamelen bij het Mariaaltaar)

(Locatie: de zijgang voor het Mariaaltaar. Verzamelen bij het Mariaaltaar) 1 Verlamd zijn eerste ouders-kinderen activiteit blz. 1 (Locatie: de zijgang voor het Mariaaltaar. Verzamelen bij het Mariaaltaar) Als je twee gezonde benen hebt, kun je lopen en rennen, je kunt fietsen

Nadere informatie

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar?

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar? Spelend leren Kleuters spelen toch alleen maar? Wat gaan we doen Spelenderwijs leren Spel en cognitieve ontwikkeling de appel Vragen stellen Zelf aan de slag met spelmateriaal! Spelenderwijs leren Kinderen

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U bent nu al twee weken bezig met de lesbrief van het onderzoekstraject Dans en Taal. Hopelijk verloopt alles naar wens en genieten de kinderen van het Frans middels dans. Mochten er

Nadere informatie

Themales: met handen en voeten taalvrijwilliger/docent werkblad: Geef me de vijf. werkblad: Een handje helpen.

Themales: met handen en voeten taalvrijwilliger/docent werkblad: Geef me de vijf. werkblad: Een handje helpen. Themales: met handen en voeten taalvrijwilliger/docent Nodig: tekenblaadjes en stiften, werkblad: Geef me de vijf. werkblad: Een handje helpen. Opwarming: Zet de stoelen in een kring. Vraag aan de cursisten

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Waar zijn mijn gympen?

Waar zijn mijn gympen? februari 2012 vanaf 7 jaar Waar zijn mijn gympen? tekst: Joke de Klerck muziek: Paul Natte Intro C Cº C Cº C & b œ œ œ œ # œ œ œ œ # # œ œ œ Œ º C œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & b Hé, hé, hé, heb je m'n gym

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 2. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Kaya, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie.

Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie. Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie. DIT MAG JE EVEN NIET! Je mag s morgens niets eten en niets drinken, dat heet nuchter zijn. De zuster komt bij je. Ze gaat even met mama

Nadere informatie

Lesbrief De Kleine Zeemeermin

Lesbrief De Kleine Zeemeermin Lesbrief De Kleine Zeemeermin Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kleine Zeemeermin van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Auditieve taalontwikkeling Thema: Ik ben ziek

Auditieve taalontwikkeling Thema: Ik ben ziek Auditieve taalontwikkeling Thema: Ik ben ziek Boek van de week: Drakensnot Ziek zijn Het ziekenhuis Nijntje naar het ziekenhuis De verpleegster De dokter Doelen bij boek van de week/verhaalbegrip: - De

Nadere informatie

Bodyclap. Make the Music with your body

Bodyclap. Make the Music with your body Bodyclap Make the Music with your body 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Bodyclap Inleiding In deze leuke en stoere workshop

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Bashir, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

Taalbewustzijn: Woordweb Maak een woordweb of mindmap over ziek zijn en ziekenhuis

Taalbewustzijn: Woordweb Maak een woordweb of mindmap over ziek zijn en ziekenhuis Auditieve oefeningen bij het thema: Ziek zijn Boek van de week: 1; De dokter 2; Het ziekenhuis 3; Drakensnot; Esther Miskotte 4; Mejuffrouw Muis naar het ziekenhuis 5; De verpleegster 6; Ziek zijn Verhaalbegrip:

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart Lesbrief Robotje Wist je dat het woord robot ooit bedacht is door een toneelschrijver, voor een toneelstuk! Namelijk in 1921 door de Tsjechische toneelschrijver Karel Čapek voor zijn voorstelling R.U.R.

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Hoe gewoon Bijzonder is. Monique Goemans

Hoe gewoon Bijzonder is. Monique Goemans Hoe gewoon Bijzonder is Monique Goemans Met dank aan alle mensen, ontmoetingen en ervaringen, die hebben bijgedragen aan wie ik ben Dit boek is voor jou, Mischa en voor alle mensen die los moeten laten

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK!

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK! Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK! ook agje zijn bang n spook meer zijn! Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, 1953-2015 dag nijntje, tot de

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Lach! 1 Ik wil paarse haren. Maar hé dat is flauw, m n moeder zegt nee, dus ik verf ze maar blauw tekst: Marian van Gog muziek:

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

De kostbare parel. Foto s van het materiaal

De kostbare parel. Foto s van het materiaal De kostbare parel Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de koopman en de parel van grote waarde (Mattheus 13:45) Dit verhaal is een parabel en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven.

Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven. Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven. Achtergrondinformatie: Insecten hebben altijd 6 poten en een lijf wat is opgebouwd uit 3 delen:

Nadere informatie

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag.

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag. vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof ouplet Brandweerman Intro D7 G man, Refrein brand -weer - man. Red die kat, Brand-weer Œ Œ Œ G Œ Ó als je kan. Zet je lad - der neer en draag snel

Nadere informatie

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: GELUIDSGOLVEN avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 geluidsgolven Geluid Proef 1 Geluid door je vingers en

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt.

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. niet durven slapen-bw-druk:bed 5/7/10 1:25 PM Pagina 60 HOOFDSTUK ZEVEN Enge mannen en monsters Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. Waarschijnlijk val je al sneller in slaap, dichter bij

Nadere informatie

De drinkenbroeders. Voorbereiding. Materiaal. Lesdoelen. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) Korte omschrijving aflevering. Lesinhoud.

De drinkenbroeders. Voorbereiding. Materiaal. Lesdoelen. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) Korte omschrijving aflevering. Lesinhoud. Lesbrief 8 - De drinkenbroeders (1/6) De drinkenbroeders Korte omschrijving aflevering Ga vandaag mee met Otto naar een varkensstal: daar zijn biggetjes. Ze willen lekker melk drinken! De leerlingen ontdekken

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Lestips. Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes

Lestips. Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes De pyjamareus Lestips P LE I S T ER Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes OVE R BE 1. Overal pijn DNET Verteloefening Materiaal: ruimte om in een kring te zitten, stickers of etiketten

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE HET ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE OFFICIËLE HANDLEIDING VOOR EERSTE HULP DOOR JEUGD Inhoud 1 Algemeen 7 2 Bewustzijn en 13 ademhaling 2.1 Stoornissen in het bewustzijn 14 2.2 Stoornissen in de ademhaling 17

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel.

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel. Aaoh, gaapte meneer Schildpad. Het wordt winter. Vooruit Sabien, je moet naar bed. Maar ik heb helemaal geen slaap, zei Sabien. Belachelijk! riep meneer Schildpad uit. Alle schildpadden slapen in de winter.

Nadere informatie

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken ISBN 978 90 5116 293 6 Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken De Vier Windstreken De Vier Windstreken 1 Papa komt en gaat, zoals de dag en de nacht. Vooral wanneer je hem totaal niet

Nadere informatie

Rouwzorg bij kinderen

Rouwzorg bij kinderen Rouwzorg bij kinderen INFORMATIEBROCHURE VOOR KINDEREN Dit herinneringsmapje Gaat over.. En is van 3 Dit mapje is van. Ik ben.jaar en ik woon in. 4 De Palliatieve Eenheid Dit is. Kleef hier een foto Hij/zij

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Leesboekje het lichaam

Leesboekje het lichaam Leesboekje het lichaam Leesboekje Het Lichaam Pagina 1 Dit is het hoofd. Dit is het haar. Dit is het oor. Dit is het oog. Dit is de neus. Dit is de wang. Dit is het voorhoofd. Dit is de kin. Dit is de

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Hatsjoe! heb je pijn? Dit zijn mijn wangetjes. Activiteiten. Voorleesverhaa I. Spelenderwijs ontwikkelen LIEDJES :=-

Hatsjoe! heb je pijn? Dit zijn mijn wangetjes. Activiteiten. Voorleesverhaa I. Spelenderwijs ontwikkelen LIEDJES :=- Hatsjoe! Informatie voor ouders van kinderen van 0 1)12 jaar Uche, uche, uche! Hatsjoe! Puk is verkouden en wordt ziek tijdens dit thema. Maar dat is nog niet alles: Puk valt op zijn knie en dat wordt

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

1. Spugen in de nacht

1. Spugen in de nacht Inhoud 1. Spugen in de nacht 2. Als dat maar goed komt 3. Dalitso weet raad 4. Toch te laat? 5. Ook dát nog 6. Tione mag niet mee 7. Mama is boos 8. Tovermedicijn 9. Is er nog iets dat helpt? 10. Onverwacht

Nadere informatie

Ik weet dat het goed is om eerst tot tien te tellen voordat ik iets doe.

Ik weet dat het goed is om eerst tot tien te tellen voordat ik iets doe. groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Transitie Klassenmanagement Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik weet dat het goed is om eerst tot tien te tellen voordat ik iets doe. -

Nadere informatie

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind.

Ik hoop dat U veel plezier beleeft in het samen praten met uw kind. Beste Ouders In dit boekje staan allerlei foto's over dagelijkse dingen: opstaan, zich wassen,... Ik geef u hierbij enkele tips rond hoe u met uw kind kan praten tijdens bijvoorbeeld "het wakker worden".

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. Gipsverband Er is bij u op de Spoedeisende hulp of gipskamer een gipsverband aangelegd om uw been en/of voet of om uw arm en/of hand, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips

Nadere informatie