Regionale leergemeenschap Water en Ruimte West Nederland 28 februari 2013 bij Waternet Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regionale leergemeenschap Water en Ruimte West Nederland 28 februari 2013 bij Waternet Amsterdam"

Transcriptie

1 Regionale leergemeenschap Water en Ruimte West Nederland 28 februari 2013 bij Waternet Amsterdam Introd uctie Bij de start van de bijeenkomst heet Fleur Schilt (Platform31) de nieuwe leden welkom en vertelt zij over de opzet van de leergemeenschap. De leergemeenschap W est wil professionals werkzaam in water en ruimte van elkaars werkpraktijk laten leren. Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij komen halen en brengen en zich nieuwsgierig opstellen. Het leren zal in 2013 gebeuren aan de hand van twee pilot-projecten W estland W aterproo(e)f en Kockengen W aterproof. Deze casussen gebruiken wij als leidraad, maar niet exclusief er wordt voldoende ruimte gecreëerd om ook van andere praktijkervaringen te leren. Na de introductie van Fleur Schilt worden de leerwensen geïnventariseerd in kleine groepjes aan de hand van de volgende opdracht: Formuleer drie leerdoelen waar jij persoonlijk aan wilt werken in 2013 Probeer om aansluiting te vinden bij pilot projecten en maak je doelen concreet, liefst meetbaar Op basis van de geïnventariseerde leerdoelen wordt het programma voor de bijeenkomst in juni en najaar 2013 vormgegeven. Vervolgens introduceren Marian Booltink, Grontmij en W illemijn Nagel, Gemeente W estland hun casussen Kockengen W aterproof en W estland W aterproof. Kockengen Wate rpro of De projectgroep (Gemeente Stichtse Vecht, hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en provincie Utrecht) wil in de leergemeenschap de vraag voorleggen hoe je de gezamenlijke doelstelling formuleert en op basis daarvan de beste totaaloplossing zoekt. Met andere woorden: hoe voorkom je dat de verschillende belangen alleen voor zichzelf pleiten? W e gaan met u op zoek naar de uitruilmogelijkheden (ofwel ieders wisselgeld) om te komen tot een deal waarin alle partijen zich kunnen vinden. Westland Waterproo(e)f Deze groep gaat aan de slag met de vraag: Hoe verankeren we het programma in bestaand beleid en de op te stellen hemelwatervisie van gemeente W estland en hoogheemraadschap van Delfland. Dit met als doel dat bestaand beleid de doelen van W estland W aterproof niet hindert en er ook op de lange termijn voldoende aandacht en geld beschikbaar is voor de programmadoelen. W e behandelen deze vragen in het licht van klimaatverandering en de benodigde flexibiliteit die nodig is omdat we niet weten hoe het klimaat verandert.

2 Uitkomsten parallelsessie Kockengen Waterproof Inleiding: Het dorp Kockengen kampt met bodemdaling. Dat leidt tot verzakkende huizen, tuinen en wegen, knappende rioleringsbuizen en een dalend maaiveld in de polder. Om met deze bodemdaling om te gaan werd het adagium peil volgt functie gevolgd. De woningen blijven staan maar verzakken, het waterpeil in de polder daalt steeds verder ten behoeve van de landbouw. Daarbij heeft het dorp een woningbouwopgave van 100 nieuwe woningen. De Gemeente Stichtse Vecht, hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Provincie Utrecht hebben de handen ineen geslagen om op duurzame wijze met de maaivelddaling om te gaan en Kockengen waterproof te maken. Het plan bestaat uit drie deelplannen: 1. Prioritaire aanpak korte termijn 2. Kockengen waterproof lange termijn 3. Ontwikkeling 100 woningen in vierde kwadrant Deze partijen werken samen met de gemeenschap in Kockengen aan de bovengenoemde projecten. Groot Meijdrecht is een voorbeeld voor Kockengen, zover willen ze het niet laten komen. Het instrumentarium dat door de Provincie in dit project ingezet wordt is een bodemdalingsmodel en het waterschap maakt een kosten-baten analyse van de verschillende ingrepen in het watersysteem. Uitw erking deelses sie: Na de inleiding van Marian geven de deelnemers aan behoefte te hebben aan de relatie tussen de inhoud en het proces van dit project te bespreken. Ook geven een aantal deelnemers aan de ruimtelijke aspecten van het project onderbelicht te vinden. Na een discussie worden de belangen en de BATNA s 1 van de verschillende belanghebbenden geïnventariseerd. Boeren willen droge voeten voor de koeien en een goede leefomgeving in zijn algemeenheid. Hun BATNA is het indienen van juridische bezwaren, al wordt er getwijfeld of die gegrond zullen zijn De gemeente wil de functies in het gebied behouden en de uitbreidingswijk realiseren. Het BATNA is het uitvoeren van het bestemmingsplan voor de uitbreidingswijk en het opvoeren van de rioolbelasting Bewoners hebben behoefte aan informatie en piepschuim voor het ophogen van de tuin. Daarbij hechten zij aan het handhaven van het voorzieningenniveau. Hun BATNA is hun stemgedrag en het inspelen op de emotie van de inwoners Bedrijven hechten aan goede infrastructurele voorzieningen en de mogelijkheid om personeel te kunnen aantrekken. Hun BATNA is het verhuizen naar een andere locatie en 1 BATNA staat voor Best Alternative To a Negotiated Agreement. Met andere woorden: het BATNA beschrijft het beste alternatief voor een partij als deze partij niet in onderhandeling gaat met anderen.

3 het meenemen van de werkgelegenheid. Al zien de bedrijven niet altijd de mogelijkheid om daadwerkelijk te vertrekken door de hoge kosten Natuurorganisaties hechten aan biodiversiteit in het gebied en de relatie met andere natuurgebieden. Het BATNA van de natuurorganisaties is een gang naar de rechter, maar zij staan daar niet heel sterk en kunnen beter aan tafel blijven zitten. Voor de volgende bijeenkomst: We gaan de casus Kockengen gebruiken als aanleiding om andere projecten aan de orde te stellen. Marian inventariseert of het communicatieplan voor het project met de groep besproken kan worden We zorgen dat de meer ruimtelijke aspecten van de casus; het voorzieningenniveau en de werkgelegenheid in Kockengen en de uitbreidingswijk sterker aan de orde komen. Uitkomsten parallelsessie Westland Waterproo(e)f Inleiding: Gemeente W estland en hoogheemraadschap van Delfland willen een gezamenlijke hemelwatervisie opstellen. De visie heeft enerzijds als doel wateroverlast door hemelwater te beperken en anderzijds om kansrijke toepassingen van het overtollige hemelwater te benoemen. De visie gaat over het omgaan met hemelwater op de lange termijn. Om een beeld te krijgen van de mogelijke ontwikkeling van het W estland behandelen we in deze workshop twee scenario s: - Economische groei versus economische krimp - Sterke klimaatverandering (W + scenario) versus matige klimaatverandering (G scenario). Economische groei Klimaat- Klimaat- Scenario G Scenario W + Economische krimp In tweetallen hebben de deelnemers nagedacht over kansen en bedreigingen per kwadrant. Daarbij was zowel aandacht voor ontwerpoplossingen als procesvragen. Uitwerking resultaten:

4 1. Anneke van Veen en Hermine Erenstein (economische groei en klimaatscenario G) meer ambitie, door meer geld dat beschikbaar is; de profielen kunnen bijvoorbeeld ruimer = mooier = toegankelijker. Is wel afhankelijk van de initiatiefnemer Oplosbaar! Middelen beschikbaar voor vaartenstelsel (neem recreatie mee) Snellere innovatiekracht, duurzamere kassen --> geven bergingsmogelijkheden Middelen voor cocreatie met burgers (overheid trekt zich terug, stelt doelen en laat realisatie over aan initiatiefnemer) Subsidie beschikbaar stellen voor afkoppelen door individuen Meer verharding, meer woningen (kan dat nog?) Teveel ambities, te weinig keuzes Geen aandacht voor duurzaamheid 2. Pieter van der Brugge en Victorine Bogaardt (economische groei en klimaatscenario W +) Water in vijvers bergen (afgraven) Kassen in de bergingsvijvers laten drijven --> inzetten voor recreatie Bestuurlijk doorpakken Innovatieve oplossingen voor berging inzetten Aantal m3 berging per oppervlak binnen het bedrijf (= op eigen terrein) voorschrijven op basis van maximale afvoernorm. Eventuele gietwatervoorraad eraf hal en. 3. Martijn Steenstra en Toos Lander (economische krimp en klimaatscenario G) Kansen voor stadslandbouw Bereidheid tot samenwerken --> oplossingen op buurtniveau Gebiedskennis tuinders benutten Kleine bedrijven vallen af --> grote noodzaak, herstructurering slechtste gebieden Minder koppelkansen bebouwde omgeving Meer voor recreatie/natuur Minder innovaties 4. Adriana Jeuring en Gregor van Lit (economische krimp en klimaatscenario W +) Kansen glastuinbouw: Herstructurering in de glastuinbouw (failliet = leegstand) o Zonder sloop: tijdelijke waterberging, bijv. verplaatsbare waterbergingszakken Ordenen extra water + recreatie + infra Kansen inwoners/woningbouw: Tijd voor planvorming, meedenkkracht Leegstand huurwoningen en werkloosheid Geen geld voor investeringen Geen durf Discussie over de resultaten:

5 - Gaat het dan om praktische maatregelen die burgers en tuinders gaan nemen om het water vast te houden of te verkopen aan een gebruiker, of gaat het ook om een gedragsverandering in het watergebruik en maakt het sec niet zoveel uit hoeveel water ze nou daadwerkelijk vasthouden met hun groene dak? - Is hemelwaterbeleid alleen landelijk in te voeren, of moet je juist klein (op lokaal niveau) begi nnen? - Moet je het vasthouden van hemelwater opleggen (en dus bestraffen als men zich er niet aan houdt) of maatregelen die bijdragen aan vasthouden van hemelwater belonen? - Wat is hierin de rol van de gemeente? De rol van de gemeente en waterschap is in elk geval om voorlichting te geven over de klimaateffecten op de lange termijn. Zij kunnen het lange termijn perspectief schetsen en tegen welke grenzen overheid en bedrijfsleven dan aanloopt. Verder wordt een faciliterende rol voor de overheden gezien om het nemen van maatregelen te stimuleren voor informatievoorziening, meewerken met vergunningen en ruimtelijke plannen en eventueel ook financieel stimuleren. - Door de klimaatverandering kun je als overheid niet meer aan de normen (voor overlast, water op straat, verzakking enz.) voldoen, dus moet je ook dit uitleggen aan burgers en bedrijven. Communiceer wat je als overheden wél kun en wat niet. Maak duidelijk welke verantwoordelijkheid je bij de perceelseigenaar (en dus probleemeigenaar) legt. - Sluit in het beleid aan bij de sterke sociale structuren in het W estland. Het gevoel van een collectief probleem biedt een basis voor collectieve oplossingen waarbij bedrijven elkaar hel pen. Voor de volgende bijeenkomst: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten in wateraanpak tussen de gemeenten Katwijk en Westland? Kan dit de volgende keer een uitgangspunt voor een thema zijn? In Katwijk en Rijnsburg zijn ook grote tuinbouwclusters. Dit betreft het beheergebied van hoogheemraadschap van Rijnland. Willemijn Nagel (gemeente W estland) neemt hierover contact op met Hermine Erenstein van gemeente Katwijk. Indien de vergelijking interessant lijkt betrekken zijn ook hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland bij de voorbereiding van een vervolgsessie. Evaluatie en afsluiting Dit was de eerste bijeenkomst van de leergemeenschap waarin we op een nieuwe manier hebben gewerkt, namelijk van elkaar leren aan de hand van twee projecten. De ervaring na deze bijeenkomst leert het volgende: - Het is van belang om als projecteigenaren duidelijke vragen voor te leggen aan de groep. - We zullen de leerzame/innovatieve/uitdagende aspecten van de pilot projecten nog explicieter in beeld brengen. Op die manier kunnen deelnemers zelf nog meer leren van het pilot project. - Met name voor het project Kockengen is het van belang om de ruimtelijke opgaven explicieter te bespreken. - Een bezoek aan het gebied helpt om meer inzicht te krijgen in de locale situatie. - Het is een uitdaging om in discussies/werksessies de praktijk van alle dag (met al zijn onmogelijkheden en gemaakte keuzes) wat los te laten en met een afstand naar het project te kijken. Tot slot hartelijk dank aan de gastorganisatie Waternet voor de ontvangst!

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Schriftelijke vragen bodemdaling Zaterdag 6 januari j.l.

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Regionale Adaptatie Strategie vanwege klimaatverandering. MT 22 maart 2012 Arno Lammers

Regionale Adaptatie Strategie vanwege klimaatverandering. MT 22 maart 2012 Arno Lammers Regionale Adaptatie Strategie vanwege klimaatverandering MT 22 maart 2012 Arno Lammers Voorgeschiedenis RAS - Proces Waterkader Haaglanden gestart febr. 2003 na opdracht AB - Regionaal Bestuursakkoord

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Wat zijn effecten van een ander peil op: - veiligheid van de dijk en achterland - waterkwantiteit, waterkwaliteit, kwel en leefomgeving Hoe In- en uitlaat middels

Nadere informatie

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Omgevingsvisie Westvoorne 2030 19 maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Welkom en opening wethouder Bert van der Meij Inhoud

Nadere informatie

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Het veranderende klimaat en de verstedelijking brengen grote uitdagingen met zich mee. Regenbuien worden steeds extremer en komen vaker voor, met

Nadere informatie

Verslag Leergemeenschap Water en Ruimte West 2 februari 2012

Verslag Leergemeenschap Water en Ruimte West 2 februari 2012 Verslag Leergemeenschap Water en Ruimte West 2 februari 2012 1) opening Door Robert Tekke en Toos Lander, namens de gastheer Hoogheemraadschap van Delfland. Robert en Toos benadrukten de noodzaak van het

Nadere informatie

Op weg naar klimaatbewuste regio. Marcel Houtzager Hoogheemraadschap van Delfland

Op weg naar klimaatbewuste regio. Marcel Houtzager Hoogheemraadschap van Delfland Op weg naar klimaatbewuste regio Marcel Houtzager Hoogheemraadschap van Delfland Klimaateffecten Nederland Neerslag Het regent minder vaak 7% tot 30% Maar buien zijn heftiger! 8% tot 24% Wake-up call -

Nadere informatie

Verslag. Themabijeenkomst

Verslag. Themabijeenkomst Verslag Themabijeenkomst Financiering van lokale initiatieven Kansen voor overheden en bewoners 5 april 2018 Groen aan de Buurt Steeds meer mensen nemen het initiatief om de natuur in hun eigen buurt te

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Bijlage VI. Handreiking uitwerking kostenveroorzakingsbeginsel ex Nationaal Bestuursakkoord water

Bijlage VI. Handreiking uitwerking kostenveroorzakingsbeginsel ex Nationaal Bestuursakkoord water Bijlage VI Handreiking uitwerking kostenveroorzakingsbeginsel ex Nationaal Bestuursakkoord water 1 Inleiding In het Nationaal Bestuursakkoord Water (medio 2003) zijn de volgende afspraken overeengekomen

Nadere informatie

De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat?

De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat? De klimaatbestendige stad: hoe doe je dat? De klimaatbestendige stad Klimaatadaptatie van stedelijk gebied staat sinds kort prominent op de publieke agenda. Op Prinsjes dag heeft het kabinet de Deltabeslissing

Nadere informatie

Verklaring van Hoog & Droog

Verklaring van Hoog & Droog Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens

Nadere informatie

toekomst veenweide Inspiratieboek

toekomst veenweide Inspiratieboek toekomst veenweide Inspiratieboek BOSCH SLABBERS toekomst veenweide Inspiratieboek Opdrachtgever Kennis voor Klimaat In samenwerking met Alterra, DHV, Gemeente Midden-Delfland, Provincie Zuid-Holland,

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling!

De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt. Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! De bodem daalt sneller dan de zeespiegel stijgt Tijd voor een innovatieve en integrale aanpak van bodemdaling! In de Nederlandse Delta wonen negen miljoen mensen. Hier wordt zeventig procent van ons inkomen

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u ons antwoord met een kopie van de schriftelijke vragen van de heer Snoek.

Hierbij ontvangt u ons antwoord met een kopie van de schriftelijke vragen van de heer Snoek. Gemeenteraad Postbus 41 3417 ZG MONTFOORT Uw kenmerk: Zaaknummer: 405794 Onderwerp: Artikel 39 vragen PAK oplopende kosten veenbodemdaling : Datum verzending: 2 8 FEB. 20)7 Geachte raadsleden, Op 5 januari

Nadere informatie

Denk mee met Rijnland

Denk mee met Rijnland Denk mee met Rijnland weergave conferentie 2 juni ten behoeve van waterbeheerplan 5 IJMUIDEN AMSTERDAM WEST WASSENAAR GOUDA Droge voeten, schoon water Inhoudsopgave: Inleiding 3 Een nieuw waterbeheerplan

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Richtlijn versus maatwerkberekening

Richtlijn versus maatwerkberekening Memo DM 1063841 Aan: Peter Van Hoof [peter@vanhoof-watermanagement.nl] Van: HDSR Datum: 23 juni 2016 Onderwerp: Notitie maatwerkberekening Vierde Kwadrant Kockengen In deze memo heeft het waterschap een

Nadere informatie

meer stad meer landschap

meer stad meer landschap meer stad meer landschap een nieuw perspectief Hanneke Kijne Academie van Bouwkunst Amsterdam Hoofd masteropleiding Landschapsarchitectuur meer klimaatverandering temperatuur stijgt meer klimaatverandering

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken.

Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken. Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken. Een klimaatbestendige stad vraagt inspanningen van iedereen, van waterschap tot particuliere

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

Water in Bebouwd gebied

Water in Bebouwd gebied Presentatie 20-06 - 2007 1 Water in Bebouwd gebied (relatie gemeente en waterschap) Judith Calmeyer Meijburg-Van Reekum Wat wil ik u vertellen? 2 Status Quo Aa en Maas De stip op de horizon Voorbeeld Geerpark

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Atelier Oranjepolder Een grote stap op weg naar droge voeten! 26 en 29 april 2010

Atelier Oranjepolder Een grote stap op weg naar droge voeten! 26 en 29 april 2010 De uitdaging Atelier Oranjepolder Een grote stap op weg naar droge voeten! 26 en 29 april 2010 De doelstelling van de proeftuin Oranjepolder is het oplossen van de wateropgave in combinatie met herstructurering

Nadere informatie

Bijeenkomst groenblauwe leefomgeving donderdag 1 maart 2018 Samenvatting opgehaalde inbreng

Bijeenkomst groenblauwe leefomgeving donderdag 1 maart 2018 Samenvatting opgehaalde inbreng Bijeenkomst groenblauwe leefomgeving donderdag 1 maart 2018 Samenvatting opgehaalde inbreng Inleiding De provincie Zuid-Holland werkt samen met haar partners aan het opstellen van een nieuwe visie op de

Nadere informatie

Regiobijeenkomsten Bodem en Ondergrond in omgevingsvisie

Regiobijeenkomsten Bodem en Ondergrond in omgevingsvisie WELKOM Platform bodembeheer bijeenkomst 2 mei 2017, als gast van de gemeente Leiden bij De Leidse Lente Regiobijeenkomsten Bodem en Ondergrond in omgevingsvisie www.platformbodembeheer.nl - PBB@expertisebodemenondergrond.nl

Nadere informatie

Klimaatbestendige stad

Klimaatbestendige stad Klimaatbestendige stad Nú bouwen aan de stad van de toekomst Deltaprogramma Nieuwbouw & Herstructurering Hoe is het begonnen? Veel onderzoek Nationale adaptatiestrategie Advies van Commissie Veerman Deltaprogramma

Nadere informatie

Gebiedsavond Bodegraven-Noord

Gebiedsavond Bodegraven-Noord Gebiedsavond Bodegraven-Noord Programma 20.00 u Welkom door Jan Leendert van den Heuvel 20.10u Presentatie over schetsontwerp voor Bodegraven-Noord 20.30u Korte pauze, vragen inventariseren 20.45u Tafelgesprekken

Nadere informatie

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen PRESENTATIES Werksessie Landbouw 13 Maart 2012 Beste lezer, In dit document vindt u op navolgende pagina s de sheets van de volgende presentaties: 1. Presentatie

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart Wijkoverleg Aalsmeer Oost maandag 6 maart Onderwerp voor vanavond 1. Het hoogheemraadschap van Rijnland 2. Watersystemen en onderhoud 3. KRW2 Westeinderplassen en Bovenlanden 4. Watergebiedsplan Aalsmeer

Nadere informatie

VERBINDEN, VERSTERKEN EN ONTWIKKELEN

VERBINDEN, VERSTERKEN EN ONTWIKKELEN Foto: Platform Slappe Bodem, Vincent Basler VERBINDEN, VERSTERKEN EN ONTWIKKELEN In oktober 2016 is het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling (voorheen kennisprogramma Klimaat, Water en Bodemdaling (KWB))

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals. 16 februari 2017

Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals. 16 februari 2017 Terugkoppeling 2 e ronde WaterWerkplaatsen voor professionals 16 februari 2017 Programma 1. Welkom en toelichting op programma 2. WaterWerkplaatsen 3. Presentatie van de adviezen Bodem Water in bebouwd

Nadere informatie

Klimaatbestendige Greenport. Boskoop 1 november 2017 Susanne Groot

Klimaatbestendige Greenport. Boskoop 1 november 2017 Susanne Groot Klimaatbestendige Greenport Boskoop 1 november 2017 Susanne Groot Aanleiding wateroverlastproces Succes waterbeschikbaarheidsproces Wateroverlast Boskoop Klimaatverandering Waterschap voert watergebiedsplan

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

Welkom in Gemeente Haaren

Welkom in Gemeente Haaren Welkom in Gemeente Haaren Programma Themabijeenkomst Vrijkomende Agrarische Bebouwing Programma 1 2 3 4 5 6 Welkom en inleiding Aanleiding en doel van het project Het proces tot nu toe Toelichting op het

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Bestuurlijke begeleidingsgroep Visie Amstelland Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018 Poldergesprekken 2 e avond 19 februari 2018 Pilot poldergesprekken Opzet Avond 1: wat en het nu Kwaliteiten en aandachtspunten Avond 2: de toekomst Hoe kunnen de kwaliteiten worden versterkt en de aandachtspunten

Nadere informatie

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s Ondergrondse opslag Kansen en dilemma s Nut en noodzaak? 2 Historisch perspectief Aanname alles is optimaal geregeld, water volgt functie; Nu voldoende water door externe aanvoer; Weinig urgentie voor

Nadere informatie

De Peilstok Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd

De Peilstok Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd De Peilstok 2014 Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd De Peilstok 2014 Inspirerende projecten voor droge voeten en een koel hoofd Colofon 2015 Oplage: 750 exemplaren Dit is een uitgave

Nadere informatie

De ondergrond als basis voor een duurzame toekomst.

De ondergrond als basis voor een duurzame toekomst. De ondergrond als basis voor een duurzame toekomst. Bodemenergie in Haarlem Marc van Someren (Bodem en Water Consultancy) 14 februari 2012 ILB Congres Media Plaza - Utrecht De ondergrond als basis voor

Nadere informatie

Antwoorden bij de casus wateroverlast

Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij vraag 1: Nee, om het lokale probleem (6 bedrijven die lozen) op te lossen hoeft gemeente A niet iets op te nemen in haar omgevingsvisie. Door aanpassing

Nadere informatie

Congres Grip op de Omgevingswet

Congres Grip op de Omgevingswet Congres Grip op de Omgevingswet Workshop Couleur locale 27 september 2018 Door: Patries van den Broek Zwolle Alphons van den Bergh - Schulinck Programma Inleiding Zwolse aanpak Omgevingsvisie in relatie

Nadere informatie

Westelijke Veenweiden

Westelijke Veenweiden Westelijke Veenweiden Nota Ruimte budget 113 miljoen euro Planoppervlak 73.000 hectare in totaal voor alle projecten Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit De Groene Ruggengraat, waar

Nadere informatie

Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering

Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering Pilots zoetwatervoorziening: van concept naar uitvoering Ervaringen uit de projecten GO-FRESH en Waterhouderij Programma: 1. Presentatie Walter Jonkers (provincie Zeeland) 2. Filmpjes uit het veld: proeven

Nadere informatie

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen!

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! Speerpunten MKB Westland 2019-2022 Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! 1 2 Consistent economisch beleid Goede samenwerking met gemeente Westland MKB Westland zet zich in voor een

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Peilbesluit Rietveld 2017

Peilbesluit Rietveld 2017 Peilbesluit Rietveld 2017 Vast te stellen door het algemeen bestuur op 04-10-2017 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Titel: Peilbesluit Rietveld 2017 Dm: #1259444 Auteur: Linda Nederlof Datum: juni

Nadere informatie

Integraal Peilbesluitplan Smilde Streekbijeenkomst

Integraal Peilbesluitplan Smilde Streekbijeenkomst Integraal Peilbesluitplan Smilde Streekbijeenkomst Dinsdag 20 september 2011 Het Kompas te Smilde Programma van vanavond Tijd activiteit 19:30 start bijeenkomst 19:40 plenaire presentatie - voortraject

Nadere informatie

agendapunt 04.B.17 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem STARTNOTITIE VISIE EN STRATEGIE OP BODEMDALING

agendapunt 04.B.17 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem STARTNOTITIE VISIE EN STRATEGIE OP BODEMDALING agendapunt 04.B.17 1252397 Aan Commissie Stedelijk water en watersysteem STARTNOTITIE VISIE EN STRATEGIE OP BODEMDALING Voorstel Commissie Stedelijk water en watersysteem 06-09-2016 Kennis te nemen van

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Het waterschap en Grondwater. Bewonersavond 24 maart 2016

Het waterschap en Grondwater. Bewonersavond 24 maart 2016 Het waterschap en Grondwater Bewonersavond 24 maart 2016 Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verantwoordelijk voor: übescherming tegen overstroming; üpeilbeheer in oppervlaktewater ükwaliteit

Nadere informatie

Stadsbouwmeester Haarlem deelt visie op woningbouwopgave :00

Stadsbouwmeester Haarlem deelt visie op woningbouwopgave :00 Stadsbouwmeester Haarlem deelt visie op woningbouwopgave 19-12-2017 11:00 Haarlem kent een grote woningbouwopgave. Hoe kan de gemeente daar binnen de grenzen plek voor vinden als nagenoeg elke vierkante

Nadere informatie

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van Houten Houten heeft een nieuwe

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

REGELING. Wat gaan we de komende. jaren doen? Inhoud en doel van de regeling. Oude regelingen onder de loep. De nieuwe regeling inhoudelijk

REGELING. Wat gaan we de komende. jaren doen? Inhoud en doel van de regeling. Oude regelingen onder de loep. De nieuwe regeling inhoudelijk Wat gaan we de komende jaren doen? Inhoud en doel van de regeling Oude regelingen onder de loep De nieuwe regeling inhoudelijk Inbouwen van flexibiliteit Concept jaarbegroting Voorbeelden Inhoud en doel

Nadere informatie

Workshop Hoe werken sturingsfilosofieën?

Workshop Hoe werken sturingsfilosofieën? Workshop Hoe werken sturingsfilosofieën? Tijd: 45 minuten Doel van de workshop: 1. Informeren: wat is het NSOB-model? 2. Leren en ervaren: hoe helpt het NSOB-model bij invullen van je sturingsfilosofie?

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit?

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? 28 mei 2019 Waarom de Omgevingswet? Een nieuwe wet in 2021: de Omgevingswet Bundelt 26 wetten en regels op het gebied van wonen, mobiliteit,

Nadere informatie

Dalende bodems, stijgende kosten

Dalende bodems, stijgende kosten Dalende bodems, stijgende kosten Mogelijke maatregelen tegen veenbodemdaling in het landelijk en stedelijk gebied door Gert Jan van den Born 1 Aanleiding voor een studie over veenbodemdaling Recent verleden:

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter.

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter. Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter. Studiedag Hoera, open ruimte! (VVSG) Deinze, 1 december 2015 Kaat Smets & René van der Lecq Stand

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

Zorgvuldig ruimtegebruik Investeren in bestaand bebouwd gebied

Zorgvuldig ruimtegebruik Investeren in bestaand bebouwd gebied Zorgvuldig ruimtegebruik Investeren in bestaand bebouwd gebied Woondag Friesland Ellen Olde Bijvank innovatief in wonen, zorg en welzijn Introductie en doel Introductie Quintis Praktijkvoorbeelden Rolverdeling

Nadere informatie

Stand van zaken samenwerking omgevingsvisie

Stand van zaken samenwerking omgevingsvisie Stand van zaken samenwerking omgevingsvisie Landschap, water en ondergrond Meer informatie: https://www.regiogv.nl/gemeenteraden/ruimtemobiliteit/samenwerking-omgevingsvisie/ 1 Inhoud 1. Proces samenwerking

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Op weg naar de Omgevingswet Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Even voorstellen. Paula de Groot Evelien van den Boom Stijn Smeulders Jan Peels Edwin Donkers Keetie van Rooijen Ingrid Kersten Programma

Nadere informatie

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN JOS SCHOUWENAARS WETTERSKIP FRYSLÂN VEENWEIDE SYMPOSIUM 11 APRIL 2019 OPZET PRESENTATIE 1. Wat is de

Nadere informatie

Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL

Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL Datum 21 november 2016 Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 897244 Programma Voldoende en Schoon Projectnummer Afdeling

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Rol PBL in het natuurbeleid Netwerk Land en Water. Petra van Egmond 21 maart 2014

Rol PBL in het natuurbeleid Netwerk Land en Water. Petra van Egmond 21 maart 2014 Rol PBL in het natuurbeleid Netwerk Land en Water Petra van Egmond 21 maart 2014 Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) Het PBL draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en.

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Informatiebijeenkomst gemeenteraad Marum 20 mei 2015 Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier Agenda 1. Opening 2. Voorstellen gasten

Nadere informatie

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017

Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Verbindend erfgoed, een Erfgoedvisie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Katwijk. CONCEPT Verspreid ter bespreking op participatieavond 6 juni 2017 Inhoud Uniek karakter benutten Het erfgoed van Katwijk

Nadere informatie

Experimenteren met digitale vormgeving pilot-omgevingsplannen

Experimenteren met digitale vormgeving pilot-omgevingsplannen Experimenteren met digitale vormgeving pilot-omgevingsplannen De Omgevingswet komt eraan. Vooruitlopend hierop waart de geest van deze wet al rond. Veel gemeenten bereiden zich voor en zoeken oplossingen

Nadere informatie

STAD & LAND in de ruimtelijke ordening

STAD & LAND in de ruimtelijke ordening STAD & LAND in de ruimtelijke ordening BNB-deeltijd Huub Hooiveld Eikelhof, 2019 Wat hebben we de vorige keer gedaan? Praktisch: www.planvanhuub.nl Literatuur Handout colleges Essay + tentamenvragen Rode

Nadere informatie

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Bijlage 1: Digitale Watertoets Waterschap Hollandse Delta, d.d. 3 november 2010 Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Deze uitgangspuntennotitie bevat de waterhuishoudkundige streefbeelden, strategieen

Nadere informatie

Inhoud. 1. Achtergrond en aanleiding (MER en TICD) 2. Opgave en oplossingen water en groen. 3. Proces en methode. 4. Uitvoering

Inhoud. 1. Achtergrond en aanleiding (MER en TICD) 2. Opgave en oplossingen water en groen. 3. Proces en methode. 4. Uitvoering Inhoud 1. Achtergrond en aanleiding (MER en TICD) 2. Opgave en oplossingen water en groen 3. Proces en methode 4. Uitvoering 5. Afsluiting en conclusie 1. Achtergrond Hart van TICD Ontwikkelingen tbv versterken

Nadere informatie

COP #14: Jouw klimaatadaptief donderdag 14 februari 2019

COP #14: Jouw klimaatadaptief donderdag 14 februari 2019 COP #14: Jouw klimaatadaptief 2019 donderdag 14 februari 2019 Wie zijn er? BAR - gemeenten Gemeente Den Haag Gemeente Delft Gemeente Leiden Gemeente Maassluis Gemeente Midden Delfland Gemeente Nissewaard

Nadere informatie

GEWIJZIGD. 4a 0070/12 31 januari 2013 RZ RO David Moolenburgh Leo Hulst 291833

GEWIJZIGD. 4a 0070/12 31 januari 2013 RZ RO David Moolenburgh Leo Hulst 291833 Raadsvoorstel [ bijlagge e]ggggggg AAN AGENDAPUNT NUMMER RAADSVERGADERING COMMISSIE ORGANISATIEONDERDEEL PORTEFEUILLEHOUDER BEHANDELEND AMBTENAAR TOESTELNUMMER de gemeenteraad 4a 0070/12 31 januari 2013

Nadere informatie

Ontwikkelzone Zuid-West

Ontwikkelzone Zuid-West Ontwikkelzone Zuid-West Toelichtingen op aanleiding, proces en eerste verkenningen Startbijeenkomst 20 september 2017 Anne Pauline Huizinga Lars Mosman Mei van Eeghen Programma van de avond 19.15 uur Inloop

Nadere informatie

Conferentie Kennis voor Klimaat. WORKSHOP Afwegingskader voor het klimaatbestendig inrichten van Nederland

Conferentie Kennis voor Klimaat. WORKSHOP Afwegingskader voor het klimaatbestendig inrichten van Nederland Conferentie Kennis voor Klimaat WORKSHOP Afwegingskader voor het klimaatbestendig inrichten van Nederland Vz: Cees Moons Organisatie: Aad Sedee & Aalt Leusink 27 november 2008 Context Adaptatieprogramma

Nadere informatie

Programma Toekomstbestendige dorpen en steden DE KRACHT VAN WATER

Programma Toekomstbestendige dorpen en steden DE KRACHT VAN WATER Programma Toekomstbestendige dorpen en steden DE KRACHT VAN WATER Aanleiding Stedelijk gebied sterk in beweging Verandering van speelveld Grote vraagstukken waaronder omgaan met klimaatverandering Veel

Nadere informatie

Zet je doelgroepen op nummer 1 bij de implementatie van het DSO. Izakjan Dekker, Unie van Waterschappen

Zet je doelgroepen op nummer 1 bij de implementatie van het DSO. Izakjan Dekker, Unie van Waterschappen Zet je doelgroepen op nummer 1 bij de implementatie van het DSO Izakjan Dekker, Unie van Waterschappen VERLIES DE KLANT NIET UIT HET OOG Hoe bereiden waterschappen zich voor op de komst van de Omgevingswet?

Nadere informatie

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overzicht van het Plangebied... 3 3 Ambitie... 3 4 Scope... 4 5 De opgave... 4 6 Fasering...

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Praktijkervaringen, pilots en projecten in de regio. Sessie 2.2 Linda Maring

Praktijkervaringen, pilots en projecten in de regio. Sessie 2.2 Linda Maring Praktijkervaringen, pilots en projecten in de regio Sessie 2.2 Linda Maring Waar gebeurt het? Aan de slag kaart VNG + UP bodem en Ondergrond https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/aandeslag/producten/aandeslagkaart/

Nadere informatie

Van Neerslag tot Schade

Van Neerslag tot Schade Van Neerslag tot Schade Opdrachtgevers: STOWA Stichting Leven met Water Provincie Zuid Holland Waterschap Zuiderzeeland Verbond van Verzekeraars Uitvoerenden: HKV, KNMI en UT Doelstelling Het onderzoeken

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid.

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid. Informatieavond Amerdiep 21 januari 2010 Programma 1. Presentatie Provincie (Kees Folkertsma) en beleidsopgaven 2015 Welkom Rein Munniksma en Helmer van der Wal 2. Presentatie Waterschap (Harriët Bosman)

Nadere informatie

Bodemdaling. Tommy Bolleboom, Welmoed Visser, Jeroen Jansen, Bern vd Berg, Arend van Woerden, Sien Kok

Bodemdaling. Tommy Bolleboom, Welmoed Visser, Jeroen Jansen, Bern vd Berg, Arend van Woerden, Sien Kok 1 Bodemdaling Tommy Bolleboom, Welmoed Visser, Jeroen Jansen, Bern vd Berg, Arend van Woerden, Sien Kok 2 Thema Bodemdaling 3-luik van sessies vandaag: 2.1 Naar een duurzamer beheer van de openbare ruimte

Nadere informatie

1-WAT IS PLANOLOGIE? PLANOLOGIE VAN STAD & LAND. Wie ben ik? Wat gaan we doen? BNB Huub Hooiveld Eikelhof, 2018 PLANNEN MAKEN IN NEDERLAND

1-WAT IS PLANOLOGIE? PLANOLOGIE VAN STAD & LAND. Wie ben ik? Wat gaan we doen? BNB Huub Hooiveld Eikelhof, 2018 PLANNEN MAKEN IN NEDERLAND PLANOLOGIE VAN STAD & LAND BNB Huub Hooiveld Eikelhof, 2018 Wie ben ik? Huub Hooiveld Planoloog/strategisch adviseur/docent gemeente Apeldoorn provincie Gelderland Trends, visievorming en strategie Hoofdlijnen

Nadere informatie

Tegels uit de tuin in Amersfoort

Tegels uit de tuin in Amersfoort 42 tekst fokke de jong, coördinator operatie steenbreek, amersfoort Tegels uit de tuin in Amersfoort Het klimaat verandert en dat is ook merkbaar en zichtbaar in Nederland. De hoeveelheid water tijdens

Nadere informatie