Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web."

Transcriptie

1 Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Titel: Alex en Zizi zijn allebei anders Auteur: Siminovich Lorena (2009) Uitgeverij: De Vries Brouwers BVBA C. Samenvatting: Alex en Zizi zijn heel verschillend. Toch zijn ze de beste vriendjes. Want ook al ben je allebei anders, dan kun je het samen heel leuk hebben! Titel: Alle katten hebben asperger Auteur: Kathy Hoopmann (2009) Uitgeverij: Pica Samenvatting: Ontroerend, vol humor en informatief: Alle katten hebben Asperger laat de mooie en moeilijke kanten zien van kinderen met autisme. De lezer krijgt door dit boek informatie over het syndroom van Asperger en zal ook de positieve kanten ervan kunnen zien. De geweldige foto s tonen de kenmerken die veel mensen met Asperger hebben op een aandoenlijke manier. Titel: Alle kleuren van de regenboog Auteur: M. Fabrege (2008) Uitgeverij: Bakermat Samenvatting: Een regenboog heeft veel kleuren en elke kleur is anders. Wij, mensen zijn een beetje zoals de kleuren van de regenboog omdat we allemaal uniek zijn. De vorm van onze ogen, de kleur van onze huid en zelfs onze favoriete gerechten kunnen verschillen. Maar de belangrijkste kenmerken zijn bij iedereen hetzelfde: we hebben allemaal gevoelens, gedachten, verwachtingen en dromen.

2 Titel: Altijd weer wat! Auteur: Puts F. (2008) Uitgeverij: Pica Vanaf 9 jaar Samenvatting: Brusjes (broertjes of zusjes van iemand met een stoornis, zoals autisme) hebben het meestal niet makkelijk; ze moeten veel begrip en geduld opbrengen, en komen soms aandacht te kort. Ook krijgen ze vaak opmerkingen uit de omgeving over hun broer of zus, die niet zo leuk zijn. Speciaal voor deze brusjes is Altijd weer wat! geschreven. Het is het verhaal van Jessica en Julian, een tweeling van tien jaar. Door zijn autisme gedraagt Julian zich vaak anders, kan hij niet tegen verrassingen, neemt hij dingen letterlijk en is hij een makkelijk slachtoffer voor pesterijtjes. Jessica vindt het niet altijd even fijn om zo n broer te hebben. Als een 'grap' van hun klasgenootjes uit de hand loopt, vinden de ouders van Jessica en Julian het tijd worden om in te grijpen. Titel: Autisme in mij. Een interactief informatieboek Auteur: Van Kordelaar N., Zwaan M. (2011) Uitgeverij: Niño Voor jongeren in het secundair onderwijs Samenvatting: In dit interactieve boek kunnen jongeren meer over hun autisme te weten komen, door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en voorbeelden zijn bedoeld om hen meer inzicht te verschaffen in de manier waarop autisme bij hen tot uiting komt. En op welke manier zij er het beste mee kunnen omgaan. Titel: De autisme Survivalgids Auteur: Descamps L., Devos M. (2011) Uitgeverij: Abimo Uitgeverij Samenvatting: Voel je je vaak anders dan anderen? Maak je moeilijk vrienden of ben je vrienden vlug weer kwijt? Ben jij geïnteresseerd in dingen die andere kinderen maar saai vinden? Word je zenuwachtig als de dingen niet gaan zoals je had gedacht?

3 Titel: De wereld van Luuk Auteur: Delfos M.F. (2008) Uitgeverij: SWP 6-10 jaar Samenvatting: Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is. Zijn vader en moeder begrijpen hem gelukkig wel. Luuk is autistisch en daar moet je rekening mee houden. De wereld van Luuk is een therapeutisch verhaal. Het is bedoeld voor kinderen die autistisch zijn. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat autisme is en hoe je ermee om kunt gaan. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken. Titel: Een rare ridder Auteur: Pullens E. (2007) Uitgeverij: Amersfoort CPS Vanaf 9 jaar Samenvatting: Truus, Lars en Lotte gaan op vakantie naar Engeland, het land van koning Arthur. Truus is altijd heel precies. Alles heeft zijn eigen plaats en tijd. Tijdens de vakantie gaan sommige dingen anders dan gepland en Truus raakt vreselijk in de war... Titel: Gewoon buitengewoon Auteur: Verspeeten E. (2010) Uitgeverij: Epo Samenvatting: Ward is dol op treinen, op zich niet zo speciaal maar Ward kan er wel uren over praten en als hij tekent... zijn het vaak treinen. In de klas zit Ward vaak een beetje apart en ook op de speelplaats loopt hij wel eens helemaal alleen. Hij reageert een beetje vreemd op andere kinderen en zijn klasgenootjes stellen zich dan ook heel wat vragen. Ze lijken zich ook wel eens te ergeren aan het feit dat voor Ward soms andere regels gelden. Gelukkig is er Noor, Wards vriendinnetje. Zij neemt Ward gewoon zoals hij is, en past zich een stukje aan hem aan zodat ze samen toch plezier kunnen beleven.

4 Titel: Heibel in mijn hoofd. Auteur: Guurtje Leguijt (1999) Uitgeverij: Callenbach Vanaf 10 jaar Samenvatting: Maarten lijkt een gewone jongen die graag gaat zwemmen, gek is op pannenkoeken en het spannend vindt om naar een geheime hut in het bos te gaan. Toch is Maarten anders. Van buiten zie je dat niet. Het lijkt alleen net of hij heel snel boos is. Maarten heeft het gevoeld alsof hij de hele dag moet vechten tegen boosheid en angst. Eigenlijk vecht hij tegen zichzelf. Soms wint hij, maar dat merkt niemand. Ze merken het alleen als hij verliest, want dan wordt hij boos en doet hij onaardig tegen zijn vrienden en zijn tweelingbroer Marijn. Titel: Het geheim van de ruimtelift. Auteur: Erik Thys (2008) Uitgeverij: Epo Vzw Samenvatting: De strip vertelt het verhaal van Linus, een jongen met een passie voor computers en liften. De klasgenoten van Linus noemen hem Mr. Spock omdat hij overeenkomsten vertoont met het personage uit Star Trek: net als Mr. Spock analyseert hij de wereld rationeel en analytisch. Linus is gefascineerd door allerlei details in zijn omgeving, maar heeft daar tegelijkertijd ook veel last van. Wat klasgenoten en andere mensen uit zijn omgeving doen en zeggen, is voor hem een groter geheim dan de werking van liften. Het liefst van al sluit hij zich af van al die verwarrende zaken. Onderzoek bij de psycholoog wijst uit dat Linus ASS heeft... Titel: Ik ben gewoon Pepijn. Auteur: Marieke Hulsbergen (2009) Uitgeverij: De Bunschoter Samenvatting: Pepijn lijkt een heel gewoon jongetje dat houdt van voetbal en computeren. Toch is hij anders. Pepijn heeft autisme waardoor hij anders denkt. Hij heeft ook een darmziekte. Dit kan je echter allemaal niet zien aan Pepijn. Het boekje is een verzameling van korte anekdotes.

5 Titel: Ik ben Naat. Auteur: Joke Guns & Yoeri Slegers (2010) Uitgeverij: De eenhoorn 6 tot 9 jaar Samenvatting: Naat is zes. Dat is al heel wat, vindt hij. Hij zit in de klas van juf Pat. Af en toe is juf Pat boos op Naat. Als hij ruzie maakt met Piet, of als hij een streep zet in een boek. Maar meestal begrijpt juf Pat Naat heel goed. Naat houdt niet van drukte. Hij wil alles het liefst gewoon. Als het feest is en de kinderen verkleden zich, doet hij liever niet mee. Toch vindt hij het wel fijn om naar de anderen te kijken. Langzaam aan leert Naat ook met ongewone dingen omgaan. Titel: Ik en autisme. Auteur: Nathalie van Kordelaar (2008) Uitgeverij: Niño Samenvatting: In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over 'hun' autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met een meelezer uitgevoerd worden. Autisme uit zich bij iedereen op een andere manier, dat komt in dit boek duidelijk naar voren. Iedereen is anders. Door het maken van dit boek leren de kinderen ook zichzelf beter kennen en ze komen meer te weten over autisme. Ook voor ouders, familieleden, is dit boek een goede kennismaking met autisme spectrum stoornissen. Titel: Ik wil een vriend met rode schoenen aan. Auteur: Kristien Dieltiens (2007) Uitgeverij: Clavis Vanaf 5 jaar Samenvatting: Het boek wil een realistisch beeld geven van een kind met autisme. In dit boekje wordt een poging gedaan om autisme te bespreken met kinderen. In de bijsluiter vinden ouders, opvoeders en leerkrachten achtergrondinformatie over autisme.

6 Titel: Jikke Pikke komt er wel. Auteur: Renée Veenstra (2003) Uitgeverij: Epo Vzw 8 10 jaar Samenvatting: Jikke is een jongen van acht met bruine krullen. Pestkoppen roepen soms 'Jikke Pikke' naar hem. Dat komt omdat hij wel slim is, maar toch ook anders. Praten bijvoorbeeld: Jikke praat met de bomen. En wanneer hij het naar zijn zin heeft, praat hij hardop met zichzelf. Maar praten en tegelijk zijn veters strikken, dat gaat niet goed. Dat komt omdat Jikke autisme heeft. Het is leuk te lezen wat Jikke allemaal denkt en doet: in de tuin, in het bos, bij de tandarts, in het zwembad, op de kinderboerderij, op een feestje. Want Jikke wil het liefst net zoals de andere kinderen zijn. En erbij horen. Titel: Pubergids autisme. Een praktische handleiding Auteur: Van Der Velde C. (2007) Uitgeverij: Nieuwezijds Samenvatting: Als puber ga je op zoek naar wie je bent en hoe je in de wereld staat. Als je autisme hebt, komt daar nog een vraag bij: wat hoort bij jou en wat hoort bij je autisme? De puberteit is een goed moment om te leren hoe autisme je functioneren beïnvloedt: om zelfstandig te worden, zul je zelf oplossingen moeten vinden en je eigen stem moeten krijgen. Zo word je minder afhankelijk van je omgeving. En als je zelf weet wanneer je hulp nodig hebt, kun je daarom vragen dat werkt beter dan je afsluiten. De Pubergids autisme helpt daarbij en geeft antwoorden op vragen als: moet je vertellen dat je autisme hebt? Wat gebeurt er in de puberteit met je lijf en bewustzijn? Hoe maak je de overstap naar de middelbare school? Hoe plan en maak je je schoolwerk? Hoe vind je een stageplek of bijbaantje? Hoe maak je vrienden? Wat moet je doen als je gepest wordt? Wat zijn de gevaren van seks, drugs, alcohol, lijnen en internet? Hoe vul je je vrije tijd?

7 Titel: Stijn is anders. Auteur: Marleen Vanvuchelen (2002) Uitgeverij: Lannoo N.V vanaf 5 jaar Samenvatting: Stijn is het broertje van Kaat. Stijn luistert niet naar mama. Maar hij is niet stout. Mama zegt dat Stijn anders is. Kaat vindt dat niet leuk. Stijn mag zijn zin altijd doen en zij niet. Ze is boos op mama, papa en Stijn. Dit boekje vertelt op een kindvriendelijke manier over anders zijn. Bij dit boekje hoort een lesbrief met handige tips en nuttige adressen voor ouders en leerkrachten. Ook te downloaden op de website: Titel: Wat is er toch met Kobus? Auteur: Inge Barth-Wagemaker (2010) Uitgeverij: Fort Media Samenvatting: Dit boek gaat over Kobus. Hij is een lieve rattenjongen, maar ook een beetje een aparte snuiter. Kobus heeft autisme en gedraagt zich daarom vaak anders dan andere ratten. De meeste ratten om hem heen vinden dit moeilijk te begrijpen. Gelukkig heeft Kobus twee goede vrienden, die het juist wel leuk vinden dat Kobus anders is dan de meeste ratten. Titel: Weet jij wat autisme is? Leer alles over kinderen met autisme. Auteur: Ellen Sabin (2008) Uitgeverij: Pica Vanaf 7 à 8 jaar Samenvatting: Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen die een vriendje of vriendinnetje hebben met ASS. Door middel van toegankelijke lesstof en veel oefeningen wordt uitgelegd wat autisme is, en hoe het is om autisme te hebben. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer begrip voor kinderen met autisme en leert zo rekening met hen te houden. Respect krijgen voor en het leren accepteren van iemand die een beetje anders is, zijn daarbij de belangrijkste doelstellingen. Het boek is uitermate geschikt voor klassikaal gebruik, maar kan ook individueel (samen met ouder) worden gelezen.

8 Titel: Weet jij wat het is om anders te zijn? Leer alles over kinderen met een aandoening, handicap of leerstoornis. Auteur: Ellen Sabin (2007) Uitgeverij: Pica Vanaf 7 à 8 jaar Samenvatting: Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar die een klasgenoot, vriendje, broertje of zusje hebben met een handicap of leerstoornis. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer zo begrip en respect voor kinderen die een beetje anders zijn, waarbij acceptatie van en rekening houden met deze kinderen de belangrijkste doelstellingen zijn. Aan bod komen onder meer: ADHD, downsyndroom, autisme, astma en dyslexie. Titel: Zeno alleen? Auteur: Inne Van den Bossche (2009) Uitgeverij: Abimo Samenvatting: Vandaag is het geen gewone schooldag voor Zeno. Zijn juf is er niet en dat is een hele uitdaging, want Zeno is geen gewone jongen. Zeno heeft autisme en daarom heeft hij het moeilijk als hij niet weet wat hij kan verwachten. Maar zijn juf kent hem wel en heeft daarom de dag goed voorbereid... tot Zeno's vriendje Jens plotseling ziek wordt.

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 19 november 2009 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 19 november 2009 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 19 november 2009 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. A Titel: Alex en Zizi zijn allebei anders Auteur: Siminovich Lorena

Nadere informatie

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 7 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 7 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 7 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Titel: Alex en Zizi zijn allebei anders Auteur: Siminovich Lorena (2009)

Nadere informatie

ASSTHEEK THEMA: BRUSSEN. Brussen door berg en dal:

ASSTHEEK THEMA: BRUSSEN. Brussen door berg en dal: ASSTHEEK S E P T E M B E R 2 0 1 7 THEMA: BRUSSEN SPELOTHEEK: Brussen door berg en dal: Dit spel is ontworpen voor brussen. De bedoeling is om brussen bij elkaar te brengen en hen op een speelse manier

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hulpmiddelen om autisme aan broer of zus uit te leggen. Boeken

Hulpmiddelen om autisme aan broer of zus uit te leggen. Boeken Hulpmiddelen om autisme aan broer of zus uit te leggen Boeken Tussen trots & ergernis. Als je broer of zus autisme heeft, Eva Vanderlinden, Uitgeverij De Draak Toen het jongste zoontje van Eva Van der

Nadere informatie

ADHD - lectuur voor kinderen en jongeren Laatste wijziging op 11 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

ADHD - lectuur voor kinderen en jongeren Laatste wijziging op 11 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. ADHD - lectuur voor kinderen en jongeren Laatste wijziging op 11 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. ADHD? Laat je niets wijsmaken. H. De Backer Epo psycho-educatie voor

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

2.6 Literatuurlijst Autisme Spectrum Stoornis

2.6 Literatuurlijst Autisme Spectrum Stoornis 2.6 Literatuurlijst Autisme Spectrum Stoornis Boeken: Algemeen autisme Attwood, T. (2001). Het syndroom van Asperger. Een gids voor ouders en hulpverleners. Swets & Zeitlinger. ISBN 90 265 1672 X Auris

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Toneelstuk Harde noten : nabespreking

Toneelstuk Harde noten : nabespreking Toneelstuk Harde noten : nabespreking Ondanks alle campagnes en initiatieven blijft pesten een moeilijk uit te roeien probleem dat ook de dertienjarige Kaat, hoofdpersonage uit de boeken Harde noten en

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

antwoordblad Niet voor softies!

antwoordblad Niet voor softies! antwoordblad Niet voor softies! Introductie Dit is het antwoordblad voor de lesbrief van Niet voor softies! van Tonja Elbers. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 8 jaar en kan zelfstandig of klassikaal

Nadere informatie

jij Nu hier niet meer bent Mijn herinneringsboek

jij Nu hier niet meer bent Mijn herinneringsboek Als er iemand sterft, dan is dat vaak heel verdrietig. Je moet afscheid nemen van iemand die je goed kende en van wie je hield. In dit boekje lees je over wat er allemaal gebeurt als er iemand dood is

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

droomt ervan dat de natuur niet vervuild wordt. wil dat er niet gepest wordt. wil dat mensen een tweede kans krijgen. droomt dat hij een goede

droomt ervan dat de natuur niet vervuild wordt. wil dat er niet gepest wordt. wil dat mensen een tweede kans krijgen. droomt dat hij een goede dat de natuur niet vervuild wordt. wil dat er niet gepest wordt. wil dat mensen een tweede kans krijgen. droomt dat hij een goede voetballer zal worden. dat er een vallende ster in haar kamer zou vallen

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk Lesbrief Een goeie truc Marjan Berk Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Inhoud van deze lesbrief

Inhoud van deze lesbrief Lesbrief bij Krokodillen in het gras van Ingrid Bilardie de Boer Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

Kinderen vinden dat ze een (heel) fijn leven hebben, maar school levert veel spanningen op

Kinderen vinden dat ze een (heel) fijn leven hebben, maar school levert veel spanningen op Persbericht 2 november 2015 Geen embargo Kinderen vinden dat ze een (heel) fijn leven hebben, maar school levert veel spanningen op Veel kinderen bespreken hun zorgen met hun lievelingsknuffel 93% van

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

Lesbrief. Thema: vriendschap Leeftijdscategorie: 4-6 jaar

Lesbrief. Thema: vriendschap Leeftijdscategorie: 4-6 jaar Lesbrief Auteur: Mary Hoffman Illustraties: Ros Asquith ISBN: 978-90-216-7832-0 Uitgeverij: Ploegsma, 2018 Thema: vriendschap Leeftijdscategorie: 4-6 jaar Over het boek Het geweldige grote vriendjesboek

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Kinderen, rouw en beeldende therapie

Kinderen, rouw en beeldende therapie Rosanne van Alphen de Roo Kinderen, rouw en beeldende therapie Dingen die je moet weten als je met een rouwend kind te maken hebt De Zwaan, beeldende therapie 1 Kinderen en rouw In dit E-book krijg je

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands Achtste - groepers huilen niet

Filmverslag Nederlands Achtste - groepers huilen niet Filmverslag Nederlands Achtste - groepers huilen niet Filmverslag door P. 1384 woorden 8 april 2013 5,9 114 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Hoe begint de film? Het begint allemaal op het voetbalveldje,

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc

Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc Dit ebook met tips hoe je je brusje kan helpen, wordt aangeboden door Estelle De Hingh Kindercoaching en Femke Kuiper. Estelle

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

HED. Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft.

HED. Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft. HED Wij leggen vandaag iets uit over de problemen die Romy heeft met haar huid, haren, nagels en tanden en dat ze het gauw warm heeft. Ik heb HED. Met moeilijke woorden heet dat hypohidrotische ectodermale

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Coördinatiestoornis bij kinderen en jongeren Developmental Coordination Disorder (DCD)

Coördinatiestoornis bij kinderen en jongeren Developmental Coordination Disorder (DCD) Wat staat er in deze folder? UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Coördinatiestoornis bij kinderen en jongeren Developmental Coordination Disorder (DCD) Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Sociale weerbaarheidstraining CoOl KiDs Bijeenkomst 6

Sociale weerbaarheidstraining CoOl KiDs Bijeenkomst 6 Sociale weerbaarheidstraining CoOl KiDs Bijeenkomst 6 Beste ouder, Dit is de lesbrief die hoort bij bijeenkomst 6 van de Sociale vaardigheidstraining die verzorgd wordt door Rosanne van Kaathoven (). In

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Dit boek kan je helpen Dit boek kan je helpen als bij jou

Dit boek kan je helpen Dit boek kan je helpen als bij jou INLEIDING Is het een uitdaging voor jou om je klaar te maken voor school? Vind je het moeilijk om aandachtig te zijn op school? Vind je het moeilijk om stil te zitten of om op één plaats te blijven? Worstel

Nadere informatie

Vooraf voor de leerkracht

Vooraf voor de leerkracht Vooraf voor de leerkracht Vandaag gaat jouw klas aan de slag met programmeren, misschien wel voor het eerst! Super leuk. Uit ons onderzoek blijkt dat het goed is voor de leerprestaties van kinderen als

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN BOEKRECENSIE SCHRIJVEN Inhoud Inleiding... 2 Verwerkingsopdracht 1... 3 Verwerkingsopdracht 2... 5 Bijlage 1: Waarom lezen?... 8 Bijlage 2: Boekenkring vragen van Aidan

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Coördinatiestoornis bij kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Coördinatiestoornis bij kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Coördinatiestoornis bij kinderen en jongeren Developmental Coordination Disorder (DCD) Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

inhoud! Samen lezen, praten en ontdekken. De bijbelteksten staan uitgeschreven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen bijbeltje gebruiken.

inhoud! Samen lezen, praten en ontdekken. De bijbelteksten staan uitgeschreven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen bijbeltje gebruiken. inhoud! 5 Een bang gevoel 6 Angst als helper 9 Gevaar 11 Watjes en waaghalzen 13 Schaamte 16 Schuldgevoel 18 God en angst 20 Jij en bang 23 Vermijden 25 De Angstthermometer 28 Een ontspannen lijf 30 Praten

Nadere informatie

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3)

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Voor de ouder: Deze zomerdeal is een extra les van de Wereldschool die je in overleg met de docent tot 1 september samen met je zoon of dochter

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen Lesbrief bij Ouders in het wild Liesbeth Groenhuijsen Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Huiselijk geweld is: ruzie maken, schreeuwen, dreigen negeren, vernederen, uitschelden slaan, schoppen, door elkaar schudden dreigen met of

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage).

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage). Boekverslag door M. 1448 woorden 20 november 2014 5,9 54 keer beoordeeld Auteur Lydia Rood Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Party! Lydia Rood Verwerkingsopdrachten Oriëntatie 1. Hieronder

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Gezinsreis Erik en Nicole

Gezinsreis Erik en Nicole Gezinsreis Erik en Nicole Het is 2001 als Erik en Nicole gaan trouwen. Ze kennen elkaar al een jaar of zes en zien een gezamenlijke toekomst helemaal zitten. Ze werken allebei fulltime en hebben een fijn

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Gemene f iguren in kinderboeken

Gemene f iguren in kinderboeken HANDLEIDING Gemene f iguren in kinderboeken Een les vol tips en creatieve lessuggesties over griezelen en monsters. In deze handleiding staan alle werkbladen die je nodig hebt voor de lessen. Je kunt de

Nadere informatie

Spelenderwijs opvoeden

Spelenderwijs opvoeden INKIJKEXEMPLAAR Spelenderwijs opvoeden Creatieve oplossingen van ouders voor tien wel héél herkenbare gezinsdilemma s inspiratie boekje Wat leuk dat je dit Inspiratieboekje in handen hebt! Zonder een gezinsagenda,

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Dreadlocks & Lippenstift

Dreadlocks & Lippenstift Dreadlocks & Lippenstift Uitgever: Leopold Schrijver: Maren Stoffels Jaar van 1e druk: in 2005 / 143 pagina's Leesniveau: 12 t/m 15 jaar Door: Sophie Scharenborg klas: H3G3 De schrijver In 2006 behaalde

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Meisje van Mars door Anna Woltz

Boekverslag Nederlands Meisje van Mars door Anna Woltz Boekverslag Nederlands Meisje van Mars door Anna Woltz Boekverslag door Teiner 1617 woorden 5 maart 2013 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Anna Woltz Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Zakelijke gegevens Naam

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober 2014 7,4 13 keer beoordeeld Auteur Roger Vanhoeck Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands A. Zakelijke gegevens 1. Je naam en klas Ilse

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Doeboek met tips en oefeningen om angsten en zorgen te verminderen Margreet van der Veen

Doeboek met tips en oefeningen om angsten en zorgen te verminderen Margreet van der Veen De baas van de piekerfabriek Doeboek met tips en oefeningen om angsten en zorgen te verminderen Margreet van der Veen De baas van de piekerfabriek Doeboekje met tips en oefeningen om angsten en zorgen

Nadere informatie

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat.

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Naam: 1 Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Het is een leuke website die over minder leuke dingen gaat. Die minder leuke dingen zijn: - huiselijk geweld

Nadere informatie

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan door Siska Goeminne Boekverslag door S. 1232 woorden 19 februari 2016 7,4 10 keer beoordeeld Auteur Siska Goeminne Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands

Nadere informatie

Bespreek de huisregels

Bespreek de huisregels Voorwoord Al jaren geef ik lezingen en workshops over opvoeden. En bijna altijd ontmoet ik daar ouders die, net als ik, hun kinderen al best goed opvoeden. Want opvoeden kunnen we eigenlijk allemaal wel.

Nadere informatie