ASSTHEEK THEMA: BRUSSEN. Brussen door berg en dal:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ASSTHEEK THEMA: BRUSSEN. Brussen door berg en dal:"

Transcriptie

1 ASSTHEEK S E P T E M B E R THEMA: BRUSSEN SPELOTHEEK: Brussen door berg en dal: Dit spel is ontworpen voor brussen. De bedoeling is om brussen bij elkaar te brengen en hen op een speelse manier de kans te bieden om over het broer/zus te praten. De aandacht ligt op het persoonlijke verhaal van de brus. Door te horen hoe andere brussen omgaan met hun broer/zus kunnen ze hun situatie op een andere manier leren te bekijken. Daarnaast komen brussen aan de hand van vragen en opdrachten meer te weten over verschillende handicaps en hulpverlening. Uitgever: Brussenwerking MEDIATHEEK: The black balloon: Thomas Mollison is een hele gewone jongen van 15 jaar, hij woont samen met zijn vader, zijn zwangere moeder en Charlie. Charlie is de broer van Thomas, zwaar autistisch en het hele dagelijkse leven draait om de zorg voor hem. Als het hele gezin verhuist naar een nieuwe stad moet Thomas naar een nieuwe school, maar nieuwe vrienden maken blijkt vreselijk lastig. De omgang met Charlie is een zware last op zijn schouders, helemaal als hij verliefd wordt op Jackie. Als zijn moeder plots wordt opgedragen om rust te houden en hij van zijn vader de taak krijgt om op Charlie te passen, wordt zijn frustratie alleen maar groter. Samen met Jackie komt hij voor de uitdaging van zijn leven te staan. The black balloon is een hartveroverend en ontroerend verhaal dat alle box-office records brak en verschillende prestigieuze filmprijzen won.

2 Mijn gedacht : Dit programma op Ketnet wijdde een aflevering aan autisme. In de aflevering: Mijn broertje is autistisch worden broers en zussen van een kind met autisme aan het woord gelaten. Ook stelt een 14-jarige jongen met autisme en een normale begaafdheid zich in de aflevering voor. Aan de broers en zussen in de studio wordt gevraagd wat ze wel en niet herkennen vanuit de reportage bij hun eigen broer/zus met autisme. BIBLIOTHEEK Tussen trots en ergernis: Toen haar jongste zoontje zich vragen begon te stellen over het 'anders zijn' van zijn oudere broer, ging hun moeder op zoek naar ervaringsverhalen en tips van andere brussen (broers en zussen) van kinderen met autisme. Die informatie bleek niet gemakkelijk te vinden en ze besloot zelf materiaal te verzamelen. In Tussen trots en ergernis brengt zij de getuigenissen bijeen van 22 mensen, tussen 8 en 43 jaar oud, die een broer en/of zus met autisme hebben. Het werd een reis doorheen gevoelens van trots, bewondering, aanvaarding, onzekerheid, bezorgdheid, onbegrip, ergernis. De getuigenissen zijn openhartig, soms hard, vaak ontroerend. En altijd met concreet bruikbare tips vanuit de eigen ervaringen. Geen pasklare oplossingen voor elke situatie, wel een aanrader voor wie niet altijd raad weet met wrijvingen tussen een kind met autisme en zijn brussen. Broers- en zussenboek: Voor kinderen & volwassenen met een bijzondere broer of zus. Hoe is het om op te groeien in een gezin met een broer of zus met autisme, syndroom van Down, een spierziekte...? Belangrijk onderzoek toont aan dat het uitwisselen van ervaringen al direct een positieve invloed heeft op hoe brussen zich voelen. Daarom is er nu dit boek! Voor het eerst geven 36 brussen (van 6 tot 69 jaar) een uitgebreide kijk in hun leven én gedachten. Handvaten maken dit een zeer herkenbaar en inzichtelijk boek voor alle brussen en hun verwanten, en hulpverleners. Onmisbaar! Journalist en schrijver Anjet van Dijken (1976) heeft eenblinde, verstandelijk gehandicapte broer. Ze schreef dit boek uit een gemis aan contact met andere brussen in haar jeugd.

3 Altijd weer wat! Jessica en Julian zijn een tweeling van tien jaar. Ze wonen in hetzelfde huis, zitten in dezelfde klas en hebben dezelfde hond. Toch zijn ze heel verschillend. Niet 'gewoon' verschillend zoals iedere broer en zus, maar ze denken en reageren heel verschillend op dezelfde dingen. Julian heeft namelijk autisme, waardoor hij soms niet weet hoe hij zich moet gedragen. Jessica schaamt zich dan wel eens voor hem. Voor Julian gelden op school aparte regels, en ook zijn ouders doen veel om hem te helpen. Jessica voelt zich wel eens een beetje ' vergeten'. In ALTIJD WEER WAT! komt Julian door zijn autisme regelmatig in de problemen. Bovendien wordt hij wel eens gepest en doet hij soms rare dingen. Jessica vindt het niet altijd even fijn om zo'n broer te hebben. Als een 'grap' van hun klasgenootjes uit de hand loopt, vinden de ouders van Jessica en Julian het tijd worden om in te grijpen." Stijn is anders: Kaat heeft een broer, Stijn. Stijn luistert niet naar mama. Toch is mama niet boos. Stijn eet alleen maar koek. s Morgens, s middags en s avonds. Dat mag van papa. Kaat begrijpt er niets van. Als Stijn ook niet met haar wil spelen, is Kaat het beu. Zij is boos op Stijn, op mama en op papa. Het verhaal ''Stijn is anders' handelt over de verwarring van de vijfjarige Kaat die voortdurend vreemde gedragingen van haar broer waarneemt en ervaart. Het autistisch gedrag wordt verwoord als anders zijn. Dit boek is bedoeld om voor te lezen aan kleuters en jonge kinderen met een broer/zus met autisme om hen te helpen het gedrag beter te begrijpen en te accepteren.

4 Mick is anders omdat hij autisme heeft, Colette de Bruin & Anouk de Bruin, uitgeverij Graviant Educatieve Voorleesboekje over autisme voor de allerjongsten. Met behulp van dit boekje kan de volwassene op een eenvoudige wijze autisme uitleggen aan het kind zelf, zijn broertje of zusje, maar ook aan zijn leeftijdsgenootjes. Na het lezen van dit boekje kan het gedrag van het kind met autisme gekoppeld worden aan Micks verhaaltjes. Hierdoor wordt het herkenbaar en ontstaat er begrip. PieP zoekt zichzelf, Eva Louise Bakker, Uitgeverij Pica. Dit is geen boek dat alles over autisme uitlegt. Het is het verhaal van één kuiken, dat op zijn manier zijn autisme beleeft en ermee leert omgaan Zeno alleen? Inne van de Bossche, uitgeverij Abimo: Een vertelboekje met prenten voor kinderen vanaf 5 jaar. Autisme verduidelijken via het verhaal van Zeno. Zeno heeft autisme en daarom heeft hij het moeilijk als hij niet weet wat hij kan verwachten. Maar zijn juf kent hem wel en heeft daarom de dag goed voorbereid tot Zeno s vriendje Jens plotseling ziek wordt. Mijn broertje heeft autisme, J. Moore-Mallions, Uitgeverij Veldboeket Lektuur Vertelboek met prenten voor kinderen vanaf 5 jaar. Tibo schaamt zich vaak voor het gedrag van zijn broertje met autisme. Hoofddoel van het boek is informatie geven over autisme. In de bijsluiter vinden ouders, opvoeders en leerkrachten achtergrondinformatie over autisme.

5 Ik wil een vriend met rode schoenen aan, Kristien Dieltiens, uitgeverij Clavis Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar dat een realistisch beeld wil geven van een kind met autisme. Een kijk op anders zijn, mooi in beeld gebracht door het herkenbare gegeven van een verjaardagsfeestje. De wereld van Luuk, door Martine Delfos, uitgeverij Pereboom: Een verhaal voor kinderen van 6-10 jaar. Dit boek kan goed gelezen worden om te leren wat autisme is en hoe je ermee om kan gaan. Het boekje is bedoeld voor kinderen met autisme. Het kan ook als voorlichtingsboek voor andere kinderen gebruikt worden. Alle katten hebben Asperger, Kathy Hoopmann, Uitgeverij Pica: Ontroerend, vol humor en informatief: Alle katten hebben Asperger laat de mooie en moeilijke kanten zien van het opvoeden van kinderen met autisme. De geweldige foto s tonen de kenmerken die veel mensen met Asperger hebben op een aandoenlijke manier. Wat jij ziet en wat ik voel. De binnenkant van autisme, Kathy Hoopmann, Uitgeverij Pica: De lezer krijgt op een unieke en creatieve manier een zeer volledige opsomming van zowel de positieve als de negatieve eigenschappen die iemand met autisme kan hebben.

6 Weet jij wat autisme is?, Ellen Sabin, uitgeverij Pica Doe-boek voor kinderen vanaf 8 jaar die een broer, zus, vriendje of vriendinnetje hebben met autisme. Respect krijgen voor en het leren accepteren van iemand die een beetje anders is, zijn daarbij de belangrijkste doelstellingen. Weet jij wat het is om anders te zijn? Ellen Sabine, Uitgeverij Pica: Doe-boek voor kinderen vanaf 7 jaar die een klasgenoot, vriendje, broertje of zusje hebben met een handicap of leerstoornis. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer begrip en respect voor kinderen die een beetje anders zijn, waarbij acceptatie van en rekening houden met deze kinderen de belangrijkste doelstellingen zijn. Aan bod komen onder meer: ADHD, downsyndroom, autisme, astma en dyslexie. WIST JE DAT er in de ASStheek een twintigtal boeken aanwezig zijn rond het thema brussen? Tanderuis vzw op 18 maart 2018 meedoet aan de dag van de zorg en dat u op dat moment onze vernieuwde infrastructuur kan komen bewonderen? de bekende film Rainman ook gaat over het thema brussen? Daarin neemt Charlie zijn oudere broer Raymond mee op reis in de eerste plaats om Raymond ervan te overtuigen om hem een gedeelte van het geërfde fortuin te geven. Uiteindelijk realiseert Charlie hoe geldzuchtig hij is en betert hij zijn leven.... Eva Van der Linden, de auteur van het boek Tussen berg en dal een infoavond gaf op Tanderuis vzw?

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 19 november 2009 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 19 november 2009 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 19 november 2009 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. A Titel: Alex en Zizi zijn allebei anders Auteur: Siminovich Lorena

Nadere informatie

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 7 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 7 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Laatste wijziging op 7 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Titel: Alex en Zizi zijn allebei anders Auteur: Siminovich Lorena (2009)

Nadere informatie

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Kinderboekenlijst ASS & anders zijn Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. Titel: Alex en Zizi zijn allebei anders Auteur: Siminovich Lorena (2009) Uitgeverij: De Vries Brouwers BVBA

Nadere informatie

Hulpmiddelen om autisme aan broer of zus uit te leggen. Boeken

Hulpmiddelen om autisme aan broer of zus uit te leggen. Boeken Hulpmiddelen om autisme aan broer of zus uit te leggen Boeken Tussen trots & ergernis. Als je broer of zus autisme heeft, Eva Vanderlinden, Uitgeverij De Draak Toen het jongste zoontje van Eva Van der

Nadere informatie

Toneelstuk Harde noten : nabespreking

Toneelstuk Harde noten : nabespreking Toneelstuk Harde noten : nabespreking Ondanks alle campagnes en initiatieven blijft pesten een moeilijk uit te roeien probleem dat ook de dertienjarige Kaat, hoofdpersonage uit de boeken Harde noten en

Nadere informatie

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft

Nadere informatie

Huis-, tuin-, en keukentips voor ouders om brussen beter te begrijpen

Huis-, tuin-, en keukentips voor ouders om brussen beter te begrijpen Huis-, tuin-, en keukentips voor ouders om brussen beter te begrijpen Thomas Powell is een Amerikaanse professor die zich specialiseerde in gezinnen met een kind met een handicap en die bijzondere aandacht

Nadere informatie

Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc

Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc Dit ebook met tips hoe je je brusje kan helpen, wordt aangeboden door Estelle De Hingh Kindercoaching en Femke Kuiper. Estelle

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels.

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels. Doel. Dit spel is een concrete tool dat de dialoog rond eerlijkheid mogelijk maakt. Aan de hand van herkenbare situaties worden 10 tot 12 jarigen uitgenodigd voor zichzelf na te denken over wat eerlijk

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Dit boek kan je helpen Dit boek kan je helpen als bij jou

Dit boek kan je helpen Dit boek kan je helpen als bij jou INLEIDING Is het een uitdaging voor jou om je klaar te maken voor school? Vind je het moeilijk om aandachtig te zijn op school? Vind je het moeilijk om stil te zitten of om op één plaats te blijven? Worstel

Nadere informatie

BRUSSENWERKING. Ik ben een brus, ik ben voor mijn zus de allerliefste zus. Soms baal ik van al die vragen,

BRUSSENWERKING. Ik ben een brus, ik ben voor mijn zus de allerliefste zus. Soms baal ik van al die vragen, BRUSSENWERKING Ik ben een brus, ik ben voor mijn zus de allerliefste zus. Soms baal ik van al die vragen, of maakt ze me door haar woedebuien aan het huilen. Toch zou ik haar voor geen goud willen ruilen.

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wij hebben autisme De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wat betekent een kind dat anders is voor het gezin Verstoring van het gewone gezinsleven Ouders moeten

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast Mijn broer heeft ADHD Mijn broer heeft ADHD Ouders hebben twee of meer kinderen Waarvan één (soms ook meerdere) stoorzender(s) Hoe houden we dit gezin in evenwicht? Waar moeten we op letten? Het zal je

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten.

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We helpen je bij het verbeteren van je contacten met

Nadere informatie

Een zusje uit een vliegtuig

Een zusje uit een vliegtuig Een zusje uit een vliegtuig Bibliografie: Bottinga, G. (2006). Een zusje uit een vliegtuig. Rotterdam: Lemniscaat. Thema: adoptie, zusje Korte inhoud: Tjebbe krijgt een zusje. Als mama hem tijdens een

Nadere informatie

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen Lesbrief bij Ouders in het wild Liesbeth Groenhuijsen Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

jij Nu hier niet meer bent Mijn herinneringsboek

jij Nu hier niet meer bent Mijn herinneringsboek Als er iemand sterft, dan is dat vaak heel verdrietig. Je moet afscheid nemen van iemand die je goed kende en van wie je hield. In dit boekje lees je over wat er allemaal gebeurt als er iemand dood is

Nadere informatie

Ik ben Bas. Dagmar Stam

Ik ben Bas. Dagmar Stam Titel Ik ben Bas Dagmar Stam prentenboek + handleiding 19 ISBN: 905030656X + 9058295192 Ik ben Bas is een prentenboek voor kinderen van twee tot vier jaar. 13 grote platen laten op een veelkleurige wijze

Nadere informatie

Welkom. Op de koffie bij het gezin stassers!

Welkom. Op de koffie bij het gezin stassers! Welkom Op de koffie bij het gezin stassers! Welke rol speelt ouderbegeleiding binnen de ambulante hulpverlening voor kinderen en jongeren met autisme Verloop van de lezing: Wat is thuisbegeleiding? Verwerking

Nadere informatie

Schrijf of teken hier waar je wel eens hulp bij nodig hebt in de klas van je juf of meester.

Schrijf of teken hier waar je wel eens hulp bij nodig hebt in de klas van je juf of meester. Om hulp vragen Kinderen hebben soms hulp nodig. Ze leren elke dag nieuwe dingen. Als ze nieuwe dingen leren is het niet zo dat ze het meteen goed kunnen. Door te oefenen worden ze steeds beter. Als ze

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Mishandeld en tóch loyaal aan je ouders

Mishandeld en tóch loyaal aan je ouders "Ik mocht van Tante niet met Willeke omgaan. Dat is later gelukkig hersteld, ze is nu heel nabij." Mishandeld en tóch loyaal aan je ouders TILBURG STEPHAN JONGERIUS Zo'n 200 kinderboeken heeft Elle van

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

ADHD - lectuur voor kinderen en jongeren Laatste wijziging op 11 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web.

ADHD - lectuur voor kinderen en jongeren Laatste wijziging op 11 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. ADHD - lectuur voor kinderen en jongeren Laatste wijziging op 11 juni 2010 Korte samenvatting boeken afgehaald van het wereldwijd web. ADHD? Laat je niets wijsmaken. H. De Backer Epo psycho-educatie voor

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van jouw docent(e),

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Info 13 Vrijdag 20 maart 2015

Info 13 Vrijdag 20 maart 2015 Info 13 Vrijdag 20 maart 2015 Tussen- en Na-schoolse activiteiten Vanaf volgende week dinsdag verzorgen Grote Broer en Grote Zus een naschoolse activiteit. Deze zijn bedoeld voor de groepen 3 t/m 6, de

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

INHOUD. Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10 Wie ben ik?... 11. Wat is dyslexie?... 12

INHOUD. Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10 Wie ben ik?... 11. Wat is dyslexie?... 12 INHOUD Voorwoord.................................................... 4 Inleiding....................................................... 7 Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10

Nadere informatie

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Presentatie Stichting Landelijke Koepel Familieraden Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Ton Bellemakers Preventiewerker VICTAS & Annemiek Baak-Wilbrink Orthopedagoog

Nadere informatie

Kinderen vinden dat ze een (heel) fijn leven hebben, maar school levert veel spanningen op

Kinderen vinden dat ze een (heel) fijn leven hebben, maar school levert veel spanningen op Persbericht 2 november 2015 Geen embargo Kinderen vinden dat ze een (heel) fijn leven hebben, maar school levert veel spanningen op Veel kinderen bespreken hun zorgen met hun lievelingsknuffel 93% van

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten?

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Psychische problemen bij ouders Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Alles over psychische problemen bij je ouders IKMAAKDEKLIK.be Een onlineplatform voor kinderen van ouders met psychische problemen.

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Leren luisteren over opvoeden gesproken - Tips voor ouders? Leren luisteren Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind zich veilig en zelfzeker kan voelen. Zo weet hij wat van mama en papa mag en moet hij

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Jeugdgezondheidszorg Veilig op straat Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Vanaf 12 jaar Bijna op eigen benen

Nadere informatie

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom.

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom. Een verrassing voor Tim 1 2 Prent 1 : Klaslokaal De kinderen zingen rond de kerstboom. Eén stem klinkt er als een zilveren klokje boven uit. Waarom huil je? vraagt Lize aan de juf. Ik huil niet, lacht

Nadere informatie

Hoe ga je in je gezin om met je kind met autisme? (broertjes/zusjes)

Hoe ga je in je gezin om met je kind met autisme? (broertjes/zusjes) Hoe ga je in je gezin om met je kind met autisme? (broertjes/zusjes) ASS-ouderavond 25 oktober 2018 Liselotte Knook, ouderbegeleider en systeemtherapeut i.o. Marleen Derkman, GZpsycholoog/orthopedagoog

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

Cursussen najaar 2012

Cursussen najaar 2012 MEE Rotterdam Rijnmond Ondersteuning bij leven met een Cursussen najaar 2012 Voorwoord MEE Rotterdam Rijnmond biedt informatie, advies en individuele ondersteuning aan mensen met een. Bovendien biedt MEE

Nadere informatie

2.6 Literatuurlijst Autisme Spectrum Stoornis

2.6 Literatuurlijst Autisme Spectrum Stoornis 2.6 Literatuurlijst Autisme Spectrum Stoornis Boeken: Algemeen autisme Attwood, T. (2001). Het syndroom van Asperger. Een gids voor ouders en hulpverleners. Swets & Zeitlinger. ISBN 90 265 1672 X Auris

Nadere informatie

Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners

Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners De kaartset Jij en je partner ervaren de ziekte op jullie eigen manier. Met de kaartset ga je samen in gesprek over één van de acht thema s. Op elke

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING

VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VG&O 0-3 VRAGENLIJSTEN GEZIN & OPVOEDING VERSIE VOOR PLEEGOUDERS VAN JEUGDIGEN VAN 0 T/M 3 JAAR NAAM JEUGDIGE: GEBOORTEDATUM: GESLACHT: INVULDATUM: MEETMOMENT: DEZE VRAGENLIJST IS INGEVULD DOOR: MAN PLEEGMOEDER

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Frankenstein. Mary Shelley

Frankenstein. Mary Shelley Frankenstein Frankenstein maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

TOUCHE, TOUCHE! OTMAN en zijn broers

TOUCHE, TOUCHE! OTMAN en zijn broers TOUCHE, TOUCHE! OTMAN en zijn broers *1. Otman en zijn broers Mehdi en Nabil Bekijk eerst de vertelplaat met de kinderen. -Wie zien jullie op de prent? -Zijn dat broertjes? Vriendjes? Dit zijn Otman, Mehdi

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

# $ % ' ( )* 3 4 5. 6 & & &!! +, *--- % ' #.. 2, *---

# $ % ' ( )* 3 4 5. 6 & & &!! +, *--- % ' #.. 2, *--- ( )* +, * ' # /01 2, * 3 4 5 6!! 67! #!! ' 8 #, 5 6 9 : / 7 7 5 # :, 3 3 7: : ;< 7= 4 ' 3 6 4 7 6 7 3,,, # :!! : 3 # # #, 3 > 3! 6 3 ? 3 3, ' # 6 @ 5 6?))???,? 8?! # # # # # # ?#??A8'4 59 ),, 6?#??A8'?#??A8#??#??A8#?3'#

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje Wiekslag Speciaal Vanuit het kamertje Uw dochter van vijf vraagt hoe baby's in een buik komen. Uw zoontje van vier laat trots zijn stijve piemeltje zien. Uw 9-jarige moet er ineens niet meer aan denken

Nadere informatie

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha

De weg naar mijzelf. Interview met Lana door Ghadisha De weg naar mijzelf Interview met Lana door Ghadisha 'Mijn naam is Lana en ik ben nu 39 jaar. Ik vertel hier over mijn levensverhaal, omdat ik anderen wil laten zien dat het mogelijk is om je leven te

Nadere informatie

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Dit is de inleiding van de psycho-educatie modules. Aan de hand van deze modules geven we meer informatie over hoe autismespectrumstoornissen (ASS) zich uiten

Nadere informatie

Kijk. Burgers met een beperking in beeld. MEE Zuid-Holland Noord www.meezhn.nl www.onbeperktmeedoen.nl

Kijk. Burgers met een beperking in beeld. MEE Zuid-Holland Noord www.meezhn.nl www.onbeperktmeedoen.nl Kijk Burgers met een beperking in beeld Hieronder vindt u een overzicht van filmmateriaal over burgers met een beperking. Op internet staat veel video s die te gebruiken zijn om een beeld te krijgen van

Nadere informatie

Dreadlocks & Lippenstift

Dreadlocks & Lippenstift Dreadlocks & Lippenstift Uitgever: Leopold Schrijver: Maren Stoffels Jaar van 1e druk: in 2005 / 143 pagina's Leesniveau: 12 t/m 15 jaar Door: Sophie Scharenborg klas: H3G3 De schrijver In 2006 behaalde

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat?

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat? Optie 1 Ik wil jullie even iets vragen. 1. Bij wie wonen jullie? (papa, mama, broertjes, zusjes, opa, oma, tante en zo zijn er heel veel mogelijkheden) Dus die zijn heel vaak heel dichtbij.. en hoe vind

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 2122 woorden 3 augustus 2010 3,2 6 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak

Nadere informatie

maandag JANUARI NIEUWJAARSDAG

maandag JANUARI NIEUWJAARSDAG maandag 1 JANUARI NIEUWJAARSDAG DIEP IN DE ZEE Mama tonijn en haar kinderen zwemmen vrolijk rond in de zee. Plotseling zien ze een onderzeeër voorbijvaren. Hé mama, wat is dat voor een raar ding? vraagt

Nadere informatie

7,6. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Nederlands. Inleiding.

7,6. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Nederlands. Inleiding. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari 2007 7,6 24 keer beoordeeld Auteur Genre A.P. Wisse Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Vak Nederlands Inleiding. 1. Gegevens van het boek. Auteur:

Nadere informatie

Emma wil een broertje

Emma wil een broertje Emma wil een broertje Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Aleksandra Krawczycka GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 255 5 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Kolet Janssen & Shanti Van Genechten

Nadere informatie

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort?

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort? amersfoort Folder voor ouders van 0-8 jarigen Bezoekadres Heiligenbergerweg 36, 3816 AK Amersfoort T 033 47 94 000, E info@cjgamersfoort.nl I www.cjgamersfoort.nl carta U kunt binnenlopen bij CJG Amersfoort.

Nadere informatie

Werkblad 7.1 Opdracht 3, module 3, les 7

Werkblad 7.1 Opdracht 3, module 3, les 7 Werkblad 7.1 Opdracht 3, module 3, les 7 Lees de vragen. Kruis aan: ja of nee. ja nee 1. Wil de moeder over haar kind praten? 2. Kan de juf s morgens over het probleem praten? 3. Onderbreekt de juf de

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk

Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk Boekverslag door een scholier 1923 woorden 14 december 2006 7,6 91 keer beoordeeld Auteur Genre Lonneke van Asseldonk Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

INHOUD. 24 Zwanger worden 26 Leer van je baby! 28 Beloofd is beloofd 30 Vrouwen zijn bijzonder!

INHOUD. 24 Zwanger worden 26 Leer van je baby! 28 Beloofd is beloofd 30 Vrouwen zijn bijzonder! INHOUD 5 Voorwoord 8 Gods kind gedicht 10 Van de moederschoot af tekst 11 Zo is God gedicht 12 Laat de kinderen bij me komen tekst 13 Je bent van mij tekst 14 3x3 maanden gedicht naar Psalm 139 16 God

Nadere informatie

team De gelukkige groep

team De gelukkige groep pedagogisch klimaat... sociaal-emotionele ontwikkeling team Aandacht voor sociaal-emotioneel functioneren De gelukkige groep Op school en in uw groep speelt veel meer dan alleen het schoolse leren. Het

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk!

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! E-Book wordt aangeboden door CatharinaSmeding.com! In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! Catharina Smeding Tip: print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Let op! Je mag niets aan dit

Nadere informatie