Een volk van priesters - preek over Handelingen 6:1-15 en 7:54-8:1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een volk van priesters - preek over Handelingen 6:1-15 en 7:54-8:1"

Transcriptie

1 Een volk van priesters - preek over Handelingen 6:1-15 en 7:54-8:1 Een van de meest fascinerende dingen die mij altijd weer opvalt bij het lezen van het bijbelboek Handelingen is de verbazingwekkend snelle groei van de christelijke gemeente. Van 120 mensen (Hand. 1:15) tot meer dan 3000 (in Hand. 2:41) en dan vrij snel tot meer dan 5000 (Hand. 4:4). En dan hebben we het alleen nog maar over de echte begintijd. In één stad. In Jeruzalem. In latere jaren zou diezelfde gemeenschap uitgroeien tot een wereldwijde beweging. Met als voorlopig resultaat dat wij hier zitten en onderdeel uitmaken van diezelfde beweging. Moet je nagaan! Ik ben geen godsdienstwetenschapper maar het lijkt mij op z n zachtst gezegd behoorlijk uniek dat een beweging a) zo snel groeit en b) na al die tijd nog steeds groeit. Ze bestaat nog steeds. Als je dit eens vergelijkt met bijvoorbeeld de Occupy beweging - nog niet eens één jaar geleden begonnen op Wall Street, maar wat hoor je daar nu nog van? - dan verbaast het me des te meer dat dit zo kon gebeuren. En nog steeds gebeurt. Groei Hoe kon het gebeuren dat de christelijke gemeenschap zo snel groeide en tot op de dag van vandaag nog steeds groeit en bestaat uit meer dan twee miljard (!) gelovigen? Laten we vanochtend eens bij die vraag beginnen. Er zijn verschillende redenen te bedenken voor de snelle groei van de gemeente in Jeruzalem. De Heilige Geest was aan het werk, zeggen we dan. Maar hoe? Daar zijn wel een paar dingen over te zeggen. Tot aan de dagen van Petrus bestond de Joodse gemeenschap uit Joden in en rond Jeruzalem én uit Joden in de diaspora (de verstrooiing). Dat was één van de redenen waarom het christelijk geloof zich zo snel kon verspreiden. Jullie weten dat Paulus overal eerst de joden opzocht.

2 De diaspora (de verspreiding van de joden over de toenmalig bewoonde wereld) zou je kunnen zien als Gods voorbereidende werk op de verkondiging van het evangelie: de snelwegen waarlangs het evangelie zich verspreidde door Asia, Griekenland, Rome. Maar ook in Syrië, Egypte en Arabië. Toch hadden al die joden één ding gemeen. Het centrum van de joodse religie, de centrale plaats van aanbidding was in Jeruzalem. Niet alleen kwamen veel joden en proselieten naar Jeruzalem voor de grote feesten (vgl. Pinksteren, Hand. 2). Ook emigreerden veel gelovigen op hun oude dag naar de heilige stad om te sterven en begraven te worden dichtbij de tempel, het centrum van Jeruzalem. Dat was trouwens ook de reden waarom er zo veel weduwen woonden in Jeruzalem. Nu gebeurde er in de dagen van Petrus na Hemelvaart en Pinksteren iets heel bijzonders, dat van bijzondere betekenis is geweest voor de groei van de christelijke gemeenschap en dat nog steeds belangrijk is tot op de dag van vandaag. De eerste leerlingen kwamen bij elkaar in de tempel én bij elkaar thuis (Hand. 2, slot). Als we er even vanuit gaan dat in de grotere huizen zo n 30 mensen pasten (sommigen natuurlijk minder, anderen meer) dan betekent dat dat er in Jeruzalem tussen de 100 en 200 plaatsen waren waar gelovigen bij elkaar kwamen. Geen wonder dat de gemeenschap ze snel groeide. Kleinschaligheid was een van de ingrediënten voor de groei van de kerk van Jeruzalem! Groeipijn Toch ontstonden er ook in die groeiende gemeenschap problemen. De gemeente van Jeruzalem had last van groeipijn, zou je kunnen zeggen. Wat was er aan de hand? Lucas vertelt dat er een conflict ontstond tussen twee groepen in de gemeente. Je had aan de ene kant de autochtone, Jeruzalemse bevolking (de Arameessprekenden). En aan de andere kant het Griekssprekende deel van de gemeente. Dat konden meer vergriekste joden zijn uit de diaspora, maar het waren voor een aanzienlijk deel waarschijnlijk ook proselieten: niet-joden die waren toegetreden tot het volk van Abraham.

3 Er ontstond dus een cultureel probleem. Dan moet je niet meteen denken aan een conservatief deel (de autochtonen) en een meer vrijzinnig, liberaal gedeelte. Onthoud dat veel griekssprekende gelovigen speciaal naar Jeruzalem waren gekomen om daar dichtbij de tempel te leven en begraven te worden! Wat was nu precies het probleem? Lucas vertelt dat er een conflict ontstond over de zorg van de gemeenschappelijke maaltijden (lett. de bediening van de tafels). Dan moeten we niet denken aan een soort voedselbank, maar aan gemeenschappelijke maaltijden waarin iedereen kon deelnemen. Lucas zet die zogenaamde bediening van de tafels bovendien af tegen de bediening van het woord. De apostelen geven aan: luister, we hebben te weinig tijd voor het gebed (!) en de (daar heb je dat woord weer!) bediening van het Woord. Het was dus ergens een heel mooi probleem dat er in Jeruzalem ontstond. Er was niet een groep die werd overgeslagen bij de bediening van de gemeenschappelijke maaltijden in die zin dat zij geen eten kregen. Maar er was een groep die werd overgeslagen in de bediening. M.a.w.: zij leverden geen helpers. Er klonk dus geen ontevredenheid van: onze weduwen krijgen niets te eten. Maar: onze weduwen hebben geen taak. Waarom mogen wij niet meehelpen?! Is dat niet ergens een heel mooi probleem? Niemand blijft aan de zijlijn staan maar gelovigen vragen om een taak, een bediening! Hier is geen sprake van verslapping ofzo, maar een deel van de gemeente vindt juist dat zij niet genoeg doen. Een mooi probleem, maar wel een echt probleem. Er kan makkelijk onenigheid ontstaan als je niet elkaars taal spreekt. Dat kan gebeuren als de groep bestaat uit verschillende culturen. Maar het kan ook een kwestie zijn van jong en oud, families, of van een bepaalde ligging in de kerk. Dat zijn ook cultuurproblemen. In ieder geval is Handelingen 6 een les voor de leiders van elke kerk om niemand over te slaan in het geven van een taak. Daarvoor is het nodig dat we, zoals de apostelen bij de Griekssprekende gemeenteleden dezen, mensen die taken ook toevertrouwen, mits het mensen zijn die 1) wijs zijn 2) goed bekend staan en 3) vervuld zijn van de Heilige Geest.

4 Maar het geldt ook voor gemeenteleden: sta je geparkeerd, laat je stem dan horen bij de leiders van de kerk. Taken en bedieningen Over die leiders, de verschillende taken en bedieningen in de kerk wil ik ook wat zeggen. Het is een beetje een uitstapje, maar het hoort wel bij wat we gelezen hebben. Wat we zojuist gelezen hebben in Handelingen 6 wordt vaak in verband gebracht met de instelling van het diakenambt (zie o.a. het bevestigingsformulier) Terecht, maar toch is het nodig goed te bekijken wat er hier gebeurt. Dan kijken we straks nog naar een ander, niet onbelangrijk detail dat bij nader inzien een grote rol speelt bij de marteldood van Stefanus, namelijk dat Lucas speciaal vermeldt dat een grote groep priesters tot geloof komt (6:7). In Handelingen 6 lezen van verschillende taken en bedieningen in de kerk. De taak van de apostelen wordt hier omschreven met twee woorden: het gebed en de bediening van de verkondiging. Toen die taak in het gedrang kwam werden er leiders aangesteld om toe te zien op de bediening van de gemeenschappelijke maaltijden. Wij noemen de zeven vaak de eerste diakenen maar het zijn eigenlijk oudsten, leiders. Wat je ziet is dat zij niet zelf de dienst van de barmhartigheid verrichten, maar erop toezien dat de gemeente dat doet (zie trouwens ook het formulier). Hoe doen ze dat? We zien Stefanus wonderen en tekenen doen maar wat hij vooral deed was preken: hoofdstuk 7 bestaat uit één lange preek van Stefanus. Naast het ambt van predikant dat, niet één op één, maar in lijn van het ambt van de apostelen kan worden gezien met als centrale taken het gebed en de woordverkondiging onderscheiden wij de ambten van ouderling en diaken. Toch zou je op grond van deze tekst misschien beter kunnen onderscheiden tussen één ambt, nl. dat van de oudste (incl. de diaken zoals wij die kennen) en daarnaast verschillende bedieningen, waarin de hele gemeente, dus zowel mannen als vrouwen actief zijn. Die mannen en vrouwen kunnen dan dienende taken verrichten (diaken betekent dienaar) die meer dan nu het geval is ook officieel erkend en bekrachtigd worden.

5 Priesters Dan het laatste punt n.a.v. dat sleutelvers over die priesters die tot geloof komen. Die priesters hebben mij aan het denken gezet. Waarom vertelt Lucas dat? Omdat het gebeurde. Maar waar wijst dit op? Het heeft naar mijn overtuiging alles te maken met wat er met Stefanus gebeurt. We hebben gelezen dat Stefanus beschuldigd werd van het lasteren van de tempel en de wet (de preek die hij vervolgens houdt, helpt niet echt en lijkt deze aanklacht eerder te bevestigen dan te weerleggen). Achter die beschuldiging zit een diepe emotie. Kijk maar: het begint bij discussiëren (6:9). Dan leiden ze Stefanus voor het Sanhedrin waar ze hem beschuldigen en officiële getuigen (oké, wel valse getuigen) voorleidden. Maar in hst. 7 vers 54 staat dat de mensen in woede ontsteken, beginnen te knarsetanden. En meer. En als Stefanus zegt dat hij de hemel open ziet met Jezus aan Gods rechterhand doen ze zelfs de vingers in de oren en stormen op hem af. Stefanus wordt gelyncht. Hoe kan het dat er zo n hetze ontstaat? Was het omdat Stefanus tot de Griekssprekende groep behoorde en dus makkelijker kon worden aangepakt dat de Arameessprekende gelovigen, de apostelen? Dat speelt ongetwijfeld mee. Maar het gaat om wat er gebeurt in de eerste hoofdstukken van Handelingen. We hebben al gezien dat de tempel steeds minder belangrijk werd. God is bezig met het bouwen van een tempel van mensen. Er ontstaat vervolgens door de hele stad een nieuw priesterschap. Mensen die elkaar helpen. Echt samen leven. Niets gemeenschappelijk hebben. Zich wijden aan het gebed. Bij elkaar thuis het brood breken. Kortom: mensen die zich gedragen als priesters. Even naar vandaag: Kan jij je huur niet betalen? Dan helpen wij je. Zit je er doorheen? Wij passen op de kinderen, leen onze auto en ga er een avondje uit. Zal ik met je meegaan naar het ziekenhuis? Kan ik voor je bidden? Zo groeide het Woord van God (6:7) in de praktijk. Het gebeurde gewoon. Het was de aantrekkingskracht van de christelijke gemeenschap. Die priesters die tot geloof komen zien ineens op al die plekken een gemeenschap ontstaan die doet wat hún taak tot dan toe was geweest.

6 Wat doen die priesters die het geloof aanvaarden? Ze hebben door dat ze zonder baan, zonder ambt zijn komen te zitten. Omdat God bezig is een beter huis te bouwen. Een huis van mensen. Maar de keerzijde was: dat ging ten koste van dat andere huis! En precies dat was voor de mensen die daaraan vast bleven houden niet te verkroppen: deze man keert zich steeds tegen de tempel en de wet. Je ziet ook hier dat er in de valse aanklacht een kern van waarheid zit. Alsof de tempel er niet langer toe doet, met alle door Mozes aan ons overleverde gebruiken (6:14). En dan sluit Stefanus zijn preek ook nog af met woorden als: halsstarrige ongelovigen [ ] jullie verzetten je tegen de Heilige Geest [ ] uw voorouders hebben de profeten vervolgd, die de komst van de Rechtvaardige aankondigden. Jullie zijn nog zelfs nog erger, jullie hebben de Rechtvaardige verraden en vermoord [ ] jullie hebben de wet niet nageleefd. Snap je de woede nu een beetje? Straks gaat er helemaal niemand meer naar de tempel. Straks denkt iedereen dat ze zelf een beetje voor priester kunnen spelen. Alsof God iemand is bij wie je zomaar kunt binnenlopen! Stefanus tekent zijn eigen doodvonnis door dan óók nog te roepen dat hij de hemel geopend zien met Jezus aan Gods rechterhand. Met dat irritante vervolg: ontvang mijn geest [ ] HEER, reken hun deze zonden niet aan! Had Jezus zoiets niet ook gezegd? Dat was ook al zo irritant. Wie denken ze wel dat ze zijn, die Jezus-volgers? Het moet niet gekker worden. HEER? De hemel open? Zonden? Kom kom, wie denk je wel dat je bent Stefanus? Heb je zelf wel door wie God is? Dat je niet zomaar de hemel in kunt kijken en dien alsof je geen priesters nodig hebt! Maar Stefanus heeft heel goed door wie God is. Dat Jezus aan Gods rechterhand zit. En dat daarom de tempel op z n laatste benen loopt. Weet je waaraan je kunt zien dat Occupy mislukt is? Dat de beurzen en banken nog steeds bestaan. Er is niets veranderd. Deelnemers van de Occupy beweging werden daarom hoe langer hoe meer rare snuiters. Clowns, naïevelingen.

7 Tempel Net zoals christenen in de tijd van Stefanus. Die bijeen kwamen in de zuilengang van Salomo. Het was ook een soort Occupy, een geweldloos protest tegen de offerdienst: niet langer nodig om te leven onder een geopende hemel. Iedere keer als je naar de tempel ging om te offeren kwam je langs die rare nieuwe beweging. Maar je moet je voorstellen: de tempel was dé plek waar je niet zomaar binnenging. Dat deed een priester voor jou. Net zoals je bij een te dure winkel, bij de lerarenkamer of de kleedkamer van je favoriete artiest niet zomaar binnenloopt. Daar heb je iemand voor nodig die met je meegaat, die je introduceert. Loop je wél zomaar naar binnen, dan wordt je er zonder pardon weer uitgezet. Als je al in de buurt kwam. Mensen die zich gedragen alsof ze vaste gast zijn in dat soort gelegenheden, zijn irritant, clowns. Naïevelingen. Iedereen weet: zo werkt het niet. Zo was het ook met de christenen in Jeruzalem. Ze deden alsof ze zelf priesters waren. Alsof de priesterdienst niet langer nodig was. Het verschil tussen christenen en Occupyers is, dat hún beweging wél gelukt. Weet je waaraan je dat kunt zien? De tempel is verwoest. Stefanus had gelijk: de hemel is open. Jezus zit aan Gods rechterhand. Zijn tempel, dat is zijn lichaam, dat zijn de mensen. Daarom moet je trouwens altijd oppassen met ambtsdragers. In Gods nieuwe tempel zijn het niet de dominees, de ouderlingen en diakenen die de dienst uitmaken in een gebouw van steen of die jou wel eens even zullen verzorgen in de kerk. Dat zou een stap terug zijn in de tijd. Nee, gaan voor in de dienst. Maar die tempel dat ben jij. Dat zijn wij. Dat is ons leven. Ons gebed. Onze gemeenschap. Zullen anderen daar God ontmoeten? Zullen anderen zich ook afvragen waar wij de moed vandaan halen om gastvrij te zijn? Waar wij de tijd vandaan halen? Zullen anderen zich soms ook afvragen of christenen niet eigenlijk een beetje gek geworden zijn, naïef op het irritante af? Ik hoop en bid van wel. [amen]

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk.

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk. Les 4 voor 28 juli 2018 De groei van de vroege kerk was buitengewoon. Duizenden sloten zich aan bij de kerk, zelfs sommige priesters deden dat. Er ontstonden echter problemen tussen de broeders en zusters.

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Liturgie en preek Hand 6,2-3 -GKv te Loppersum, , 09.00u -GKv te Westeremden, , 10.45u. Liturgie:

Liturgie en preek Hand 6,2-3 -GKv te Loppersum, , 09.00u -GKv te Westeremden, , 10.45u. Liturgie: Liturgie en preek Hand 6,2-3 -GKv te Loppersum, 21-11-2010, 09.00u -GKv te Westeremden, 21-11-2010, 10.45u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet Aanbidding: -Psalm 96,1-2

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

2 augustus uur Joh de Wolf Kandelaar OOST+CENTRUM+ZUID

2 augustus uur Joh de Wolf Kandelaar OOST+CENTRUM+ZUID 2 augustus 17.00 uur Joh de Wolf Kandelaar OOST+CENTRUM+ZUID Votum en zegengroet Aanvangspsalm: Psalm 18 : 1 en 9 Gebed om opening van Gods woord en verlichting met de heilige Geest Schriftlezingen: Handelingen

Nadere informatie

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Hoe stelt u zich Jezus hemelvaart voor? Als een soort raket die opstijgt van de aarde. U heeft die beelden ongetwijfeld wel eens gezien van

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

Numeri 16 : 3. dia 1. ze woonden dichtbij elkaar Korach, Datan en Abiram (en On) ook al kwamen ze uit twee verschillende stammen

Numeri 16 : 3. dia 1. ze woonden dichtbij elkaar Korach, Datan en Abiram (en On) ook al kwamen ze uit twee verschillende stammen Numeri 16 : 3 ze woonden dichtbij elkaar Korach, Datan en Abiram (en On) ook al kwamen ze uit twee verschillende stammen dia 1 Korach hoorde bij de stam Levi nader bepaald: bij de nakomelingen van Kehat

Nadere informatie

Handelingen 6:3-4 Meedoen is winnen

Handelingen 6:3-4 Meedoen is winnen Handelingen 6:3-4 Meedoen is winnen Wie voetbalt, wil niet op de reservebank zitten. In de kerk van Jeruzalem stonden mensen aan de zijlijn, die graag wilden worden ingeschakeld. Maar in de kerk is iedereen

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Net als ieder jaar lazen we ook vanmorgen opnieuw het Pinksterverhaal met elkaar. Het ongelofelijke verhaal van de uitstorting van de Heilige Geest op de apostelen

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest

Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest Handelingen 2:16-17 Gaan voor Jezus met de Geest We houden van nuchterheid: doe maar gewoon. Maar met de Geest gaat het er niet zo gewoon aan toe. Wat betekent die Geest voor gewone mensen? Voor preeklezers:

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Als kerkenraad hebben we u tweemaal de naam bekendgemaakt van de predikant die we beroepen hebben, broeder

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Biddag Brouwershaven

Biddag Brouwershaven Biddag 2018 03-12 Brouwershaven Votum en groet Zingen Ps 29: 1,4,5 Gebed Schriftlezing Lukas 10: 1,2; 38-42 Zingen Ps 127: 1,2 Prediking Lukas 10: 42 Zingen Opw 462 (of luisteren) Zingen GK 22 Belijden

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016 Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, 37-41 Gert Hijkoop 15 mei 2016 Handelingen 2:1-21 (NBV) 1 Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2 Plotseling klonk er uit de hemel een

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Muziek: Willem Datema Toelichting De tekst van Handelingen 2 : 1 t/m 47, is genomen uit de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap. De rolverdeling is als volgt:

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Leerstellige verschillen

Leerstellige verschillen Les 7 voor 17 november 2018 Interne conflicten zijn een van de grootste gevaren voor eenheid. De vroege kerk werd geconfronteerd met dit soort conflicten. Ze pakten ze aan en losten ze zodanig op, dat

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max!

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max! Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Voorzang: Psalm 40, 1 Votum en Groet Zingen: Psalm 40, 2 4 7 (onberijmde gedeelten tussen de coupletten worden gelezen) Gebed om ontferming

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35 De krachtige gemeente Hand. 2:41-47 Degenen die zijn woorden aanvaardden, lieten zich dopen; op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend. 42 Ze bleven trouw aan het onderricht

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

In de geest van Jezus leven

In de geest van Jezus leven In de geest van Jezus leven Tien woorden rond Pinksteren Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt Eerste Communieproject 53 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan Hij, omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Handelingen 2:1-21 (Pinksteren 2012)

Handelingen 2:1-21 (Pinksteren 2012) Handelingen 2:1-21 (Pinksteren 2012) Pas is er een onderzoek uitgevoerd door twee studenten uit Ede naar de gastvrijheid van kerken. Negen allochtone christenen bezochten 26 overwegend autochtone kerken

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Gebed Zingen GK 71 canon Collecte ELB 406 Eens zal op de grote morgen Zegen

Gebed Zingen GK 71 canon Collecte ELB 406 Eens zal op de grote morgen Zegen Votum - groet Zingen Opw 518 Wet GK 176b Zingen LB 653: 1,6 Schriftlezing 1 Kor 13 Zingen GK 164 canon Preek 1 Kor 13: 12 Zingen Ps 84 PvN Zingen GK 71 canon Collecte ELB 406 Eens zal op de grote morgen

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

S TICHTING RADIOGEMEENTE

S TICHTING RADIOGEMEENTE S TICHTING RADIOGEMEENTE PREKENSERIE JAARGANG 56 NR 20 Schriftlezing: HANDELINGEN 6 & 7 : 54-60 STEFANUS DOOR BERT VAN KEULEN Vanochtend willen wij met elkaar eens gaan kijken naar Stefanus. Het is heel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 102b : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Viering

Nadere informatie

Reflectie I Het is druk in Jeruzalem

Reflectie I Het is druk in Jeruzalem Reflectie I Het is druk in Jeruzalem Vijftig dagen na de dood van Jezus, is het druk hier in Jeruzalem. Maar dat heeft met Jezus niets te maken. De meeste bezoekers van de stad weten niet eens dat hij

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente De Morgenster Pinksteren 2017 Openbare Geloofsbelijdenis Voorganger: ds. Magda Hazeleger Organist: Klaas de Haan m.m.v.

Protestantse wijkgemeente De Morgenster Pinksteren 2017 Openbare Geloofsbelijdenis Voorganger: ds. Magda Hazeleger Organist: Klaas de Haan m.m.v. Protestantse wijkgemeente De Morgenster Pinksteren 2017 Openbare Geloofsbelijdenis Voorganger: ds. Magda Hazeleger Organist: Klaas de Haan m.m.v. Het Morgensterkoor Zingen: Lied 668 Halleluja, adem van

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen Welkom Zingen 405 1/1 1/1 1/1 Bemoediging KND KND Gebed Schriftlezing Schriftlezing 54. Toen ze dit hoorden, ontstaken ze in woede en begonnen te knarsetanden. 55. Maar vervuld van de heilige Geest sloeg

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Judas vervangen. Preek over Hand. 1:15-26

Judas vervangen. Preek over Hand. 1:15-26 Judas vervangen. Preek over Hand. 1:15-26 We beginnen met een kleine opdracht die niet moeilijk zou moeten zijn, omdat het namelijk nogal vaak voorkomt. Ik vraag je om uit de afgelopen week, of als dat

Nadere informatie

Formulier om ouderlingen en diakenen te bevestigen

Formulier om ouderlingen en diakenen te bevestigen Formulier om ouderlingen en diakenen te bevestigen Inleiding De kerkenraad heeft u tweemaal de namen van de broeders bekendgemaakt die tot ouderling en diaken gekozen zijn, om na te gaan of iemand een

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie