Judas vervangen. Preek over Hand. 1:15-26

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Judas vervangen. Preek over Hand. 1:15-26"

Transcriptie

1 Judas vervangen. Preek over Hand. 1:15-26 We beginnen met een kleine opdracht die niet moeilijk zou moeten zijn, omdat het namelijk nogal vaak voorkomt. Ik vraag je om uit de afgelopen week, of als dat niet lukt van iets langer terug, een probleemsituatie voor de geest te halen. Ik help je een beetje op weg: misschien had je ruzie met iemand op school, moeizaam contact met een klant of een collega, een computercrash of denk aan het moment dat we als gemeente hoorden dat wij binnenkort vacant zullen zijn. Ook een probleem. Nou ja, zo zijn er vast nog wel een paar problemen te bedenken. In het bijbelgedeelte dat we net hebben gelezen is er ook sprake van een probleem. Eén van de leerlingen/apostelen had Jezus verraden en was dood. Lucas vertelt het vrij plastisch, inclusief de gruwelijke details (vs. 18). Het probleem was niet alleen de dood van Judas op zich, maar vooral het feit dat hij, zoals Petrus zegt, één van ons was. Eén van de twaalf. Nu missen ze allemaal niet alleen een mens, een vriend. Maar ook een apostel, een getuige. Als je zit met een concreet probleem en je wilt weten hoe je daarmee moet omgaan zijn er minstens drie dingen belangrijk. Ze spelen ook een rol in de geschiedenis die we net gelezen hebben en ik ga ze uitwerken in de preek: 1. Visie je hebt visie nodig, een blik op het geheel, overzicht. Je gaat niet zomaar wat zeggen, regelen of doen voordat je weet wat het doel is van de onderneming. Als het probleem dat je zojuist bedacht hebt, om een voorbeeld te noemen, ligt in de relationele sfeer dan moet je bedenken wát voor relatie je hebt met degene waarmee je een conflict hebt. Is het je man of vrouw, dan is het belangrijk om er samen goed uit te komen. Doel is namelijk een goed huwelijk. Is het een klant of een collega, dan moet je reactie een zakelijk doel dienen. Je hoeft niet altijd beste vrienden te zijn om een goede collega te kunnen zijn. 2. Tools (hulpmiddelen) je moet ergens te weten komen wat te doen en hoe. Bij een computercrash raadpleeg je ene deskundige, of je koopt een nieuwe maar ook dan heb je een handleiding nodig als je bezig gaat met de installatie. In het geval van onenigheid met een klant heb je soms afspraken gemaakt in een contract. M.a.w. voor een concrete oplossing ga je ergens of bij iemand te rade.

2 3. Realisme het is ook nodig dat een realistische verwachting hebt van het resultaat. Zoals het spreekwoord zegt: de mens wikt, God beschikt. Je kunt nog zo n helder doel voor ogen hebben, en geschikte tools. Het is altijd: op Gods tijd, op zijn manier. Alle drie deze dingen spelen ook een rol in Handelingen 1: Laten we ze ns bij langs gaan en kijken wat wij ervan kunnen leren. Visie Waarom is het eigenlijk zo nodig dat Judas vervangen wordt? Dan is de eerste vraag die je jezelf zou kunnen stellen na het lezen van deze geschiedenis. Hadden de apostelen niet gewoon verder kunnen gaan met 11, i.p.v. twaalf? Ze hadden ook uitgebreid met elkaar kunnen praten over het waarom van Judas dood. Ook dat was goed mogelijk geweest. Hoe had Jezus Judas eerst kunnen uitkiezen, wetende dat hij Hem later zou verraden? Petrus werpt zich in deze probleemsituatie op als leider. Het eerste dat opvalt, is dat Petrus de waaromvraag niet stelt. Sommige dingen zijn gebeurd, en worden hier bij God gelaten. Niet dat ze niet belangrijk zijn of dat je er niet lang over zou kunnen praten, maar ze doen het niet. Petrus praat er trouwens niet over heen. Hij doet niet of er niks is gebeurd. Sterker nog, en misschien vond je dat wel een beetje vreemd toen we dit zojuist lazen hij zegt in vers 16-17: wat gebeurd is, moest gebeuren. het schriftwoord waarin de heilige Geest bij monde van David heeft gesproken over Judas, de gids van hen die Jezus gevangen hebben genomen, moest in vervulling gaan. Ik kom hier nog op terug. Op de manier waarop Petrus hier de bijbel leest en toepast op die concrete situatie van toen. Ik zeg nu alleen de eerste gemeente zit hier onder leiding van Petrus niet bij de pakken neer, zoals wij wel vaak doen bij een probleem. Dan gaan we eindeloos praten over wat er is gebeurd en hoe erg dat was en hoe moeilijk we het vinden [ ]. Nee, Petrus adresseert het probleem heel direct. Hij benoemt het (incl. de gruwelijke details), én hij gaat ervan uit dat God ook dit voorzien heeft er ook hier leiding in geeft, en kijkt voor zover mensen dat mogen en kunnen, vooruit. Visie is niet terugkijken, maar onder Gods leiding vooruit zien. Er is meer. In vers 15 staat dat Petrus opstond te midden van de leerlingen, ongeveer 120 personen. Niet dat die cijfers nu alles zeggen maar ik zie ze wel als een hint: 10 keer 12. Een getal dat wijst op de volheid van een nieuw volk van God. 10 keer 12 stammen: een vernieuwd Israël.

3 Daarom zijn ook die twaalf belangrijk. Het zijn, op grond van hun getuigenis, aartsvaders 1 van een vernieuwd Israël. Zo was het voor Jezus. En daarom zoeken ook de apostelen een twaalfde man. Iemand die er zelf bij was vanaf de doop door Johannes om samen met de anderen te getuigen, daar heb je het weer, van de opstanding van Jezus (vs. 22). 2 Dat getuigen staat op het punt te gebeuren in Jeruzalem, op de eerste Pinksterdag tegenover de twaalf stammen (héél Israël, incl. de joden uit de diaspora). Petrus voelt aan over visie gesproken er mist een belangrijke getuige. Iemand die met ons mee kan getuigen van de opstanding van Jezus. Een ooggetuige. Die twaalfde man is belangrijk. Vanwege de boodschap die ervan uitgaat straks op die eerste Pinksterdag: het getuigenis van de apostelen is de voortgaande bediening van Jezus die al begon bij de doop door Johannes. Toen stelde Jezus 12 apostelen aan. Daar blijven ze nu bij. Die twaalfde man mag nu niet ontbreken. De visie is dus: de kerk is Gods vernieuwde Israël, geroepen om te getuigen van de opstanding van Jezus. Dat getuigenis moet vooruit. Tools Dat over visie gesproken. Maar hoe kwamen ze daarbij? Hoe wisten ze wat ze moesten doen? wat waren de hulpmiddelen? Het installeren van een nieuwe computer, telefoon of TomTom kan een verschrikking zijn. Soms zelfs mét handleiding maar zeker zonder. Als je relatieproblemen hebt, kan het helpen als iemand je helpt met elkaar te praten. Dat je tools krijgt aangereikt. Die tools waren in het geval van Petrus en de gemeente van Jeruzalem minstens drie dingen. De leerlingen hadden 1) de woorden van Jezus, die twaalf apostelen aanstelde en tegen hen zei dat ze zouden getuigen van zijn opstanding, te beginnen in Jeruzalem (Lucas 24; Hand. 1:8. Wij zouden zeggen: het Nieuwe Testament). En ze hadden 2) het gebed. Het gebed was één van de drie G s waarover ik het in de preek op Hemelvaartsdag heb gehad. En ze hadden 3) de woorden, waarin de Heilige Geest bij monde van David gesproken had. Met andere woorden: het Oude Testament. Die drie dingen horen bij elkaar. Het zijn de tools van de kerk. Het Oude Testament, het Nieuwe Testament en het gebed. Voorop staat dat het alle drie nodig is. Bidden en bijbellezen. Als Petrus en de anderen niet vertrouwd waren geweest met de Psalmen, bijvoorbeeld, hadden ze door de Psalmen Gods leiding niet kunnen ontdekken. 1 Vgl. Openbaringen 21:14. 2 Daarom kiezen ze niet Jakobus, de broer van Jezus. Die kwam er nl. pas later bij.

4 Wat ik straks ga zeggen veronderstelt dus een praktijk, een gemeenschap van gebed en bijbellezen. Maar het punt dat ik hierover wil maken kunnen we misschien nog het beste begrijpen als we steeds een van de drie wegdenken. Denk je het Oude Testament weg, dan komen de gebeurtenissen, de getuigenissen over Jezus in de lucht te hangen. Je bijbel wordt erg dun. En het verhaal van de kerk verliest aan geloofwaardigheid. Jezus, ja. Maar waarom? Het OT vertelt het verhaal vanaf het begin. Het OT zegt: God was al lang bezig zijn volk voor te bereiden op de komst van deze Messias. Jezus is de vervulling van Gods beloften, aan Abraham gedaan en zelfs nog verder terug aan Adam en Eva. God komt in het NT niet ineens met Jezus als plan B (dan is het hoofdstuk Israël, om een belangrijk voorbeeld te noemen, mislukt). Hij grijpt in Jezus terug op oude beloften. Dat zegt iets over Gods betrouwbaarheid. Maar het werkt ook andersom. Denk je het Nieuwe Testament weg, dan heb je ook een probleem. Waar gaat het Oude Testament eigenlijk over? Het Nieuwe zegt: over God, die ten diepste in Jezus duidelijk maakt wie Hij is. Je ziet in Handelingen 1 Petrus twee psalmen aanhalen. Zo op het eerste gezicht vrij willekeurig. Maar niets is minder waar. Petrus past de psalmen toe op Jezus en wat er gebeurde in de kring van de apostelen in de tijd na Judas. Psalm 69 en psalm 109 zijn geen twee willekeurig gekozen psalmen maar het zijn psalmen over insiders die hun leider, in dit geval David, verraden. De situaties lijken op elkaar. Het is dus geen willekeurig bijbelgebruik. Toch moet je er een zekere vrijmoedigheid voor hebben om ze toe te passen op Jezus, die David bij het schrijven van zijn psalmen nog niet concreet in beeld had. Of misschien (en dat denk ik) is het wel gewoon een opdracht om zó bijbel te lezen. Om God-in-Jezus erin te ontdekken. In Lucas 24 staat dat Jezus de Schriften voor de Emmaüsgangers ontsloot, juist door hen te laten zien dat alles dat in de Wet van Mozes, bij de profeten en in de Psalmen staan over Hem gaat en dus in vervulling moet gaan. Als Jezus het beslissende Woord van God is, en als de psalmen ook Woord van God zijn, dan moeten de psalmen dus over Hem gaan. Zo lazen de apostelen de bijbel. Voor ons betekent dat, bijvoorbeeld, dat we bij het zingen van de psalmen vaak best moeilijk! ons best moeten doen om met onze gedachten bij Jezus te zijn. Dat vraagt dan in onze tijd best vaak uitleg. Maar alleen zo komen ze dichtbij.

5 Dat heeft te maken met de laatste van de drie tools: het gebed. Kijk, dat is echt belangrijk. Bijbellezen is geen theoretische aangelegenheid. De bijbel gaat open als je er echt iets van verwacht als het Woord van de God die je door de apostelen hebt leren kennen als Vader van Jezus Christus. Herkennen we hier een valkuil in onze manier van bijbellezen? Ik denk het wel. Dat je bijbel leest zoals een niet-christen dat zou doen. Als een oud boek. Nieuwsgierig tekst met tekst vergelijken, op zoek naar wetenswaardigheden en oplossingen. Als je dat doet ben je eigenlijk net als een ongelovige. Een voorbeeld uit onze tekst. Volgens Matteüs (27) pleegde Judas zelfmoord. Lucas beschrijft een ongeluk. Een mogelijke verklaring is, dat Lucas in zijn beschrijving van de gebeurtenissen aansluit bij wat in Jeruzalem verteld werd over de dood van Judas, om de naam van de akker te verklaren. 3 Interessant, wetenswaardig. Maar veel belangrijker dan hoe zoiets precies zit is wat het betekent dat Lucas dit beschrijft. Het gebeuren speelde wel een rol, maar in het ontdekken van Gods wil in een concrete situatie, namelijk de opvulling van de vacature van getuige na de dood van Judas. Zo n detail heeft dus een praktisch belang. Je leert er iets van, over God en de manier waarop Hij leidt. Dat moet bijbelstudie ook hebben. Misschien is er niet altijd een probleem dat concrete aandacht vraagt (nu wel in de a.s. predikantsvacature). Maar een praktisch belang is er altijd. En dat is dit: 1) dat je in een concrete situatie door de bijbel God leert kennen en 2) dat je die concrete situatie leert zien in het licht van wie God is. Daarvoor moet je echt bidden. In het gebed komen die twee dingen bij elkaar. Ps. 36:10: door uw licht, zien wij licht. Je leert de Bijbel gebruiken waarvoor hij bedoeld is. Niet als studieobject maar als openbaring van God voor mensen van nu. Daarom bidden we om de Heilige Geest voordat de bijbel opengaat. Realisme De apostelen hadden dus visie. Ze wisten zich geroepen om te getuigen. Ze maakten vrijmoedig gebruik van de hulpmiddelen die God hen gaf: de bijbel en het gebed. Toch kan het zijn, en in de praktijk gebeurt dit ook vaak, dat na een concrete beslissing dingen onduidelijk blijven of zelfs onopgelost. De apostelen kiezen een vervanger voor Judas. Einde verhaal, probleem opgelost. 3 Zeker is dit natuurlijk niet (o.a. van Eck, Handelingen, CNT, pag. 50).

6 Toch niet helemaal. Van Mattias vernemen we hierna niets meer. En wat te denken van Josef Barsabbas met die mooie bijnaam De Rechtvaardige? Was Josef niet of minder geschikt? Of ga eens in gedachten terug naar het probleem dat je aan het begin in gedachten had. Misschien was het wel een huwelijksprobleem of een zakelijk conflict, of ruzie op school. Misschien weet je na een periode van gebed en bijbelstudie meer over Gods bedoeling met het huwelijk of over betrouwbaarheid en eerlijkheid. Maar misschien verandert dat de situatie niet. Of niet direct. De relatie blijft moeizaam. Of, toegepast op het probleem van onze gemeente op dit moment: de gemeente kan langer vacant zijn, of blijven terwijl je denkt dat het goed zou zijn als er weer een predikant zou komen. Verschillende commentaren verwijzen hier naar de geschiedenis van Samuël, die toen hij David moest zalven zijn oog liet vallen op Eliab, de oudste. Zo zou ook bij de verkiezing in Handelingen 1 degene met de beste papieren (de mooiste bijnaam) worden overgeslagen. God zei toen tegen Samuël: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de HEER kijkt naar het hart. in Handelingen 1 (vs. 24) wordt God ook aangeroepen als harten-kenner. De boodschap is dan: wat bij ons geschikt lijkt is dat vaak bij God niet. En zo ben je weer terug bij af. Toch staat er niet dat Josef niet geschikt was. Dat stond er trouwens ook niet bij Eliab. God ging ook zijn weg met hén. God koos hen alleen niet uit voor die specifieke taak. Dat betekende niet dat hij Josef niet kon gebruiken. Evenmin betekent het feit dat wij straks een gemeente zonder predikant zijn, dat we zolang dat duurt een gemeente zonder Christus zijn. Ik las ergens hierover een mooie quote: in het koninkrijk van God wordt de één soms geroepen tot een grote taak, maar doet dat zonder trots. En in datzelfde koninkrijk wordt de ander soms geroepen tot een kleine taak, maar doet dát zonder schaamte. 4 Misschien moeten we ook dat maar eens toepassen op onze relatie met God. Spreuken 16 vers 9: Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat. Wel zo realistisch. [amen] 4 Vrij vertaald uit het Engels (N.T. Wright, Acts for Everyone, pag. 20).

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 17 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN LUKAS 9 PETRUS (6) D O M I N E E O N L I N E. O R G Lukas 9: 28-36 De vorige keer zagen we vanuit Mattheüs 16 dat Petrus de Here Jezus in

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1 WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 ds. Dick Schinkelshoek, Zoelen 16 september 2012, startzondag doopdienst Bidden? Ik vind dat zo moeilijk! Niet dat ik het niet belangrijk vind, hoor! Ik wil

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen. Gebedsdienst dinsdag 15 mei 1990 Thema: Met Maria biddend om de Heilige Geest Begroeting Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids Boek voor beginnende Bijbellezers Wegwijs in de Bijbelboodschap Nieuwe Testament Arthur Hale en Jan Koert Davids Over dit boek Op een dag zag Filippus één van Jezus dienaren een reiswagen, waarin een man

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt.

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt. Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april 2019 Lezing OT Jesaja 51, 9-11 Lied Liedboek 608 De steppe zal bloeien... Lezing Epistel Kolossenzen 3, 1-4 Rejoice zingt Jezus Christus is verrezen Lezing Evangelie

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Algemene Bijbelstudie Seizoen 2017-2018 BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Inleiding Op de 9 Algemene Bijbelstudieavonden (van oktober tot en met juni) zullen naar plan de volgende Basis Theologie onderwerpen

Nadere informatie

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Jezus als het Lam van God. Navertelling

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken. ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed en Jezus en de

Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken. ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed en Jezus en de Hebreeën 10 : 19 25 en Marcus 12: 38 13: 2 Gemeente van Jezus Christus, Jezus botst. Hij botst met de schriftgeleerden. In sommige dingen lijken ze sterk op elkaar: ze kennen allemaal de schriften goed

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Maar voor nu is het voldoende te constateren dat Simeon woorden geeft aan Gods visie, zijn droom voor deze wereld. De hele wereld moet het zien: Ik be

Maar voor nu is het voldoende te constateren dat Simeon woorden geeft aan Gods visie, zijn droom voor deze wereld. De hele wereld moet het zien: Ik be (nieuwjaars)preek over Lucas 2:22-40 Op een bekende internetkrant las is deze week wat de 50 trends voor 2010 zijn. Ons huishouden wordt meer gestroomlijnd dankzij computers en internet, ouderen wonen

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Geven LES 6 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 2:41-47 Hand 20:32-35 Luk 6:30-38, Matt 23:23, Mark 12:14-17,42-44 Wat leer je over geven

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN

ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN Daniël 9:24-27 Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid te verzoenen,

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify Onze Moeder die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify band en gospelkoor uit Middelburg ds. Freek Schipper werkgroep Nieuwe Kerkvieringen 1 Welkom

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, We hebben zojuist uit het evangelie gelezen, hoe Petrus Jezus de Messias noemt. En hij wordt daarvoor door Jezus uitgebreid geprezen. Petrus als een

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL -

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - De Bijbel is voor veel mensen het belangrijkste boek in hun leven. Daarom wordt de Bijbel al eeuwenlang in veel talen vertaald en door veel mensen gelezen. Misschien vraag

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter,

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter, Tekst: Hand. 1,1-11 Lezen: Lucas 18,1-8 Hand. 1,1-11 Zingen: Gz. 101,1.2 / Ps. 110,1.2.3 / Gz. 28 Ps. 98,2.4 (resp. na de schriftlezingen) Gz. 76 Gz.162,3.4 (na de geloofsbelijdenis: HC 18+19) Ld.234 De

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Thema: Vriendschap: een goede vriend(in)?! Intro Ja, wie verlangt daar níet naar?? Naar goede vrienden, een goede vriend of vriendin! Iemand bij wie

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop!

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Lezen: Johannes 5:1-7 Thema: Eenzaamheid Eenzaamheid Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Maar

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

De evangeliën en hun betrouwbaarheid

De evangeliën en hun betrouwbaarheid De evangeliën en hun betrouwbaarheid blok F - nivo 3 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik en intro 19.20 Discussie: het evangelie van Judas 19.30 Historisch betrouwbaar?

Nadere informatie

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden.

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden. INLEIDING Stil zijn. Geen woorden. Of een paar woorden. Een enkele zin misschien. Maar vooral: stil zijn, tot rust komen, contact maken met mijn eigen hart en met het hart van God. Als je mij op dit moment

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Wat een grote vragen stelt deze viering elk jaar weer. Paasmorgen is voor mij eerlijk gezegd in toenemende mate zoeken naar woorden.

Wat een grote vragen stelt deze viering elk jaar weer. Paasmorgen is voor mij eerlijk gezegd in toenemende mate zoeken naar woorden. Ontmoetingskerkgemeente, Paasmorgen 2018 Liederen voor de dienst: Lied 630: 1, 2, 3, 4 (Sta op, een morgen ongedacht) Tussentijds Lied 155: 1, 2, 3 (Graan dat in de aarde) (melodie komt terug na preek

Nadere informatie

Luk. 24, preek - NGKE

Luk. 24, preek - NGKE Luk. 24, 13-35 - preek - NGKE -11-9- 16 Helemaal gemist Die vrijdag gaat hij vroeg naar zijn akker buiten de stad. Om op de laatste dag voor het Pesachfeest nog net het laatste onkruid weg te kunnen halen.

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Verheerlijking op de berg februari Lieve gemeente,

Verheerlijking op de berg februari Lieve gemeente, Lieve gemeente, Een paar jaar geleden in 2016 was er een grote tentoonstelling over het werk van Jeroen Bosch in het Noord Brabants museum in s Hertogenbosch. Het bijzondere van zijn werk was dat hij veel

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1311 zondag: 5 e zondag van Pasen, Cantate datum: 19-05-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Deuteronomium 6:1-9; Johannes 13:31-35 liederen: ps

Nadere informatie

Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet?

Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet? Zondag 26 augustus 2018 Het teken van het brood Het verhaal van de tweede spijziging Bij Marcus 8 : 1-21 Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet? Wanneer ik het hele verhaal lees heb ik de neiging

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP DE DOOP

VOORBEREIDING OP DE DOOP DOOR HET WATER HEEN Door het water heen is een waardevol geschenk aan doopouders en biedt een goede voorbereiding op de doopdienst. Bernard & Eline van Vreeswijk De doop van je kind is altijd een bijzondere

Nadere informatie

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26 1. Samuël de profeet Lezen: Handelingen 3:11-26 En ook al de profeten, van Samuël aan en die daarna gevolgd zijn, zovelen als er hebben gesproken, die hebben ook deze dagen tevoren verkondigd. Handelingen

Nadere informatie

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jeremia 32, 36-41 36 Maar toch-dit zegt de HEER, de God van Israël, over deze stad, waarover jullie zeggen: Door het zwaard, de honger

Nadere informatie

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN Les 1 voor 7 juli 2018 Het eerste hoofdstuk van Handelingen vertelt over de laatste dagen van Jezus op aarde en de eerste reacties van de discipelen na Zijn hemelvaart. De laatste

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 16-17 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 108 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen : Gezang 156

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie