Handelingen 2:1-21 (Pinksteren 2012)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handelingen 2:1-21 (Pinksteren 2012)"

Transcriptie

1 Handelingen 2:1-21 (Pinksteren 2012) Pas is er een onderzoek uitgevoerd door twee studenten uit Ede naar de gastvrijheid van kerken. Negen allochtone christenen bezochten 26 overwegend autochtone kerken om daar de gastvrijheid te testen. Een van de undercover-gasten was ook bij ons. De resultaten waren niet best. Een schrale troost is dat de betreffende gast een doopdienst had uitgezocht waar zoveel gasten waren dat we waarschijnlijk een beetje de kluts kwijt waren en dat wij bovendien met het resultaat onderdeel uitmaakten van een groter geheel: van de 26 bezochte kerken zeiden de allochtone gasten dat ze in 14 kerken liever niet zouden terugkomen. Waaronder in de Kruiskerk dus. Nu kunnen wij van het onderzoek veel leren. Ik zal er daarom op een later moment nog wat uitgebreider op terugkomen. De schrijver van de Hebreeënbrief schrijft: houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen. Als je het verslag leest dan zeg je van sommige dingen: dat is een kwestie van smaak (bijv. het orgel waar de betreffende gast niet zo gecharmeerd van was). Sommige dingen gingen trouwens juist erg goed. Maar andere dingen moeten echt beter. Dat ik als voorganger bijvoorbeeld toch nog te veel kerktaal gebruik en dat gasten het persoonlijke contact missen bij het binnenkomen in de kerk én na de dienst bij de koffie. Waar het me nu om gaat heeft te maken met een specifieke waarneming van onze stiekeme gast. Deze observatie werd overigens ook in andere kerken gedaan (en ik vraag me trouwens af of dit niet meer te maken heeft met de kerkelijke achtergrond van de onderzoekers dan met hun kwaliteit als allochtoon, maar dat terzijde). Een verslag van het hele onderzoek kan je lezen in het Nederlands Dagblad van 15 mei jl., De waarneming die ik er nu dus even uithaal is de volgende. Het viel de gasten in de Kruiskerk op dat: Er weinig aandacht was voor de Heilige Geest en dat er weinig enthousiasme en vrolijkheid was tijdens het zingen. Bovendien keek de voorganger (ik dus) erg streng. In het algemeen vonden de undercovergasten (dus niet alleen bij ons) de diensten erg strak georganiseerd en misten ze vrolijkheid, enthousiasme en emoties. 1 1 Bron: verslag van het bezoek aan de Kruiskerk op en het Nederlands Dagblad van 15 mei 2012.

2 Waar denk je aan bij Pinksteren? De kans is groot dat juist deze woorden een grote rol spelen: vrolijkheid, enthousiasme, emotie. Dat is pijnlijk en de vraag die zich dan natuurlijk opdringt is of de Geest bij ons inderdaad wel genoeg aandacht krijgt. Hoe zit het eigenlijk met het enthousiasme bij óns? Op zich zijn dat goede vragen. Toch kan je elkaar ook onnodig in de put praten door ervan uit te gaan dat je met woorden als vrolijkheid, enthousiasme en emotie alles hebt begrepen van wat Pinksteren eigenlijk is. Veel mensen hebben geen idee van Pinksteren. Iets met een festival? Pinkpop, Opwekking in Jeruzalem? Zit wat in. Maar nu even serieus. Wat weten we eigenlijk van Pinksteren? Laten we eens in de huid kruipen van die andere gasten, waarover we zojuist lazen in Handelingen 2 die in grote getale naar Jeruzalem waren gekomen om daar het Pinksterfeest te vieren. Wat betekende Pinksteren voor hén en hoe reageerden zij op die bijzondere kerkdienst vanuit dat huis waar de leerlingen bij elkaar waren? Om dat proberen duidelijk te maken heb ik drie voorwerpen meegenomen. Een komkommer, een boek en een metseltroffel. Ik geef toe, dat zijn dan weer typisch dingen van nu maar het gaat er om dat wij nu gaan begrijpen wat er toen gebeurde. Daarvoor gebruik ik voorbeelden van nu. Oké, daar gaat-ie. Wat weten wij van Pinksteren? We beginnen bij die komkommer. Dat is zomaar een voorbeeld van een vrucht. Het Pinksterfeest zoals dat werd gevierd in Jeruzalem had alles te maken met de eerste oogst. Het was, om het zo maar even te zeggen, het feest van de nieuwe aardappelen. Een lentefestival waarbij de eerste vruchten van de oogst aan God werden aangeboden. Een vroege dankdag of een bid- en dankdag tegelijk, want het ging om de eerste opbrengst. De rest moest nog komen. Die gasten, trouwens uitsluitend joden en proselieten (niet-joden die zich hadden bekeerd tot de joodse religie), waren dus niet naar Jeruzalem gekomen om daar de Heilige Geest te zien komen over een paar volgelingen van een zekere Jezus. Ze waren niet gekomen voor Opwekking. Dat zou het wel worden, maar daarvoor waren ze niet gekomen. Ze kwamen voor een eerste-oogst-feest. Dat is één, een eerste oogstfeest dus. Maar dat is niet alles. Zo n oogstfeest stond in Israël nooit los van de, zeg maar religieuze betekenis ervan. Pinksteren had ook iets te maken met de geschiedenis van de bevrijding uit Egypte. Pinksteren kwam ná Pesach, het feest van de bevrijding van het volk Israël uit Egypte. De bezoekers van Jeruzalem, en de eerste lezers van Lucas waarschijnlijk ook, wisten dat.

3 Het boek dat ik heb meegenomen is geen echt boek. Het is een smoelenboek dat tegenwoordig erg populair is op internet. Ik heb het over Facebook. Op Facebook kan iedereen die dat wil een profiel aanmaken. Op die pagina kan je vertellen wat je aan het doen bent en anderen kunnen daar dan weer op reageren. Je kunt je profiel tegenwoordig ook inrichten met wat Fecebook noemt de tijdlijn. Als er een Facebookpagina zou bestaan van het volk Israël en als die ingericht zou zijn volgens de nieuwe tijdlijn, dan zou het beginnen met 1) de roeping van Abraham. Dan zouden nog een aantal betekenisvolle momenten volgen. Maar wat zeker niet zou ontbreken zijn de volgende drie, waar Pinksteren ook bijhoort [dia] Vijftig dagen na Pesach vierden de Israëlieten dat 50 dagen na de bevrijding uit Egypte hun voorouders bij de berg Sinaï kwamen, waar ze via Mozes de wet ontvingen. Pinksteren was dus voor de gasten in Jeruzalem niet alleen het feest van de vruchten van het land, maar ook het feest van de wetgeving. En let op: het ging niet om twee toevallige bijkomstigheden. Die vruchten (de eerstelingen) hadden alles te maken met de wetgeving. De eerste vruchten kwamen van God, er zouden er mee volgen. De Sinaï was de eerste tussenstop in de woestijn waar de mensen uit de handen van Mozes de wet ontvingen. Die wetten moet je ook zien als een soort eersteling. Een eerste stap in het leren leven met God, het leren kennen van de wil van God onderweg naar het beloofde land. Op die tijdlijn die in het collectieve geheugen van Israël gegrift stond, werd later druk gereageerd dor de profeten. Door Joël bijvoorbeeld. Petrus haalt zo n profetie aan om te verduidelijken wat er nu eigenlijk gebeurt. Dit, beste mensen, is niet zomaar een vreemde gebeurtenis die je als bezoeker in Jeruzalem niet kan plaatsen, maar het staat in lijn met het feest waarvoor je hier gekomen bent, met de weg die God gaat met zijn volk. Het is er de vervulling van. Zeg niet: die hebben zeker teveel gedronken. Maar: zie God aan het werk! We leven in de eindtijd, zegt Petrus. En in deze eindtijd wordt, in afwachting van de laatste dag van de geschiedenis, de Geest van God uitgegoten over alle mensen: jong en oud. Dat is eigenlijk behoorlijk schokkend, wat Petrus hier zegt. Uit het vervolg zal ook blijken dat de leiders van het volk Israël dit ook zo hebben opgevat. Gods nieuwe schepping bestaat uit mensen die geloven in Jezus. En dat zijn niet de leiders van het volk! God geeft zijn Geest hier zonder te discrimineren aan man én vrouw, aan slaaf én vrije, aan jong én oud. Zo begint er een nieuw volk. De eerste vruchten van een nieuwe schepping (die komkommer, weet je nog?)

4 Wat we tot nu toe van Pinksteren hebben begrepen is dat het helemaal in lijn staat met vroeger, toen Mozes nadat God zijn volk bevrijd had uit Egypte, omhoog ging, de berg op en weer naar beneden kwam, met Gods wet. Nu is Jezus omhoog gegaan naar de hemel en komt Hij in zijn Geest weer naar beneden om diezelfde weg, diezelfde wet, niet alleen te geven maar in de harten te schrijven van de mensen die in Hem geloven. Het is de vervulling van de profetie van Joël, legt Petrus uit. Het is de vervulling van de verzuchting van Mozes, die nadat hij 70 oudsten had aangesteld en de HEER afdaalde in een wolk om een deel van de Geest die rustte op Mozes, te verdelen over de oudsten en toen bleek dat twee mannen, die wel bij de 70 hoorden, maar in het kamp waren gebleven, ook profeteerden, verzuchtte (Numeri 11 vers 29): Legde de HEER zijn geest maar op heel het volk! Profeteerde iedereen maar! Pinksteren betekent dus heel veel. Meer dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Het heeft ook te maken met het derde voorwerp dat ik heb meegenomen. Een troffel. Het verwijst naar de geschiedenis van de torenbouw van Babel. Hoe God daar de taal verwarde van de mensen omdat ze niet naar Hem wilden luisteren. En hoe God nu door de Geest maakt dat iedereen in dat huis in Jeruzalem gaat praten in vreemde talen. In tongentaal. En dan bedoelt Lucas hier niet een taal die niemand kan verstaan maar een taal die juist iedereen kan verstaan. Dat is een regelrecht wonder. De Geest die de spraak van de mensen die bezig waren met de bouw van de toren van Babel verwarde is nu bezig de taal te herstellen. Een taal waarin iedereen elkaar kan verstaan. Iedereen weet hoe makkelijk het is om elkaar niet of verkeerd te begrijpen. Zelfs in één en dezelfde taal. Dat heb je soms ook in de kerk. Dan praten we verschillende accenten. Zo lijkt het wel. Denk aan het voorbeeld waar ik de preek mee begon. Een serieus probleem. Het werk van satan. Waarom zo scherp? Omdat het werk van de Geest een compleet andere uitwerking heeft. Lucas vertelt er niet bij wát ze vertelden. Toch is de boodschap duidelijk. Duidelijk genoeg: hier is God bezig, door zijn Geest, ervoor te zorgen dat mensen elkaar vinden in het geloof en in de aanbidding van God!

5 Samen in de naam van Jezus we gaan het straks ook zingen een loflied aanheffen omdat de Geest alle talen spreekt en zo maakt dat wij elkaar verstaan. Het is Gods liefde die als een lichtstraal doordringt in de duisternis. t Werk van God is niet te keren omdat Hij erover waakt en de Geest doorbreekt de grenzen die door mensen zijn gemaakt. We zijn een beetje in de huid gekropen van de gasten die daar, toen, in Jeruzalem bij elkaar waren. Om te leren begrijpen wat Pinksteren is. Een soort festival, inderdaad. Zoals er meer zijn op dit moment. De bedoeling van Pinksteren is dat ook wij nu in beweging komen. De Geest leert ons het loflied. Opnieuw, en samen. Dat brengt mij weer terug bij dat onderzoek. We weten nu dat met de woorden enthousiasme, emotie en vrolijkheid niet alles is gezegd. Net zoals met de opmerking dat de mensen in dat ene huis in Jeruzalem zeker dronken waren, niet alles gezegd is over Pinksteren. Petrus zegt dan juist: kijk verder! Maar wat wel waar is, is dat er iets zichtbaar aan de hand was. Er gebeurde iets. Hoe dat ook verder tot uitdrukking komt, of dat nu is met de handen in de lucht of meer ingetogen, er zal iets vanuit moeten gaan. Dat kan niet anders. Pinksteren en een kerkdienst, het leven van gelovige mensen sinds Pinksteren kan verschillende reacties oproepen. Als het maar opvalt. Wat in ieder geval géén optie is, is dat mensen er schouderophalend aan voorbij gaan. Of anders gezegd (want dat kan natuurlijk wel) dat wij schouderophalend aan mensen voorbijgaan! De Geest van God wil jou in beweging zetten. Daarvoor ging Jezus naar de Vader. Om ons die Geest te geven. Voel je t aan? De kern van Pinkeren is niet begrijpen maar in beweging gezet worden. Het is niet: blijven staan en kijken maar het is samen met Petrus de Naam van de HEER aanroepen. De HEER Jezus. Want wie dat doet (!), zegt Petrus, zal worden gered. Wie dat doet gaat horen bij die nieuwe schepping. Bij die eerstelingen, die mensen die van binnenuit veranderd worden naar het beeld van God. Wie dat doet gaat horen bij dat volk van profeten, koningen en priesters, bij die nieuwe familie van mannen en vrouwen, jong en oud, mensen met verschillende opleidingen, achtergronden, culturen, rassen en standen. Genoeg gepraat óver Pinksteren. Hoog tijd dat wij Pinksteren gaan dóen! [amen]

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging.

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging. 1 Preek 357, 04-06-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Pinksteren; Het feest van Gods Geest. We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Hoe stelt u zich Jezus hemelvaart voor? Als een soort raket die opstijgt van de aarde. U heeft die beelden ongetwijfeld wel eens gezien van

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk!

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk! Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs Thema: delen maakt je rijk! Voorganger : Tina Kerssies Organist : Fokke v d Woude Welkom en mededelingen Aansteken van de liturgiekaars

Nadere informatie

GEREFORMEERD KERKELIJK CENTRUM DE BRON IJSSELMUIDEN

GEREFORMEERD KERKELIJK CENTRUM DE BRON IJSSELMUIDEN GEREFORMEERD KERKELIJK CENTRUM DE BRON IJSSELMUIDEN Zondag 10 november 2013, thema: Liefde Ds. Nelleke Beimers, voorganger Harm, organist Merijn, pianist Medewerking verlenen: Bert, Cobie, Dorien, Harm,

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Jos M. Strengholt, 14 februari 2010, Cairo Toen Paulus van zijn eerste zendingsreis terugkeerde

Nadere informatie

DANKDAG 2 november U brengen wij dank!

DANKDAG 2 november U brengen wij dank! DANKDAG 2 november 2016 U brengen wij dank! voorganger: ds. Hans van Solkema organist: Margreeth Hartman m.m.v. het ouderenkoor in de Maat en de kinderen van de basiscatechese In de Maat zingt - Dank u

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016 Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, 37-41 Gert Hijkoop 15 mei 2016 Handelingen 2:1-21 (NBV) 1 Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2 Plotseling klonk er uit de hemel een

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

ZOEKEN.EN VINDEN! Liturgie voor de aangepaste dienst. op zondag 5 mei om uur in de Dorpskerk te IJsselmuiden

ZOEKEN.EN VINDEN! Liturgie voor de aangepaste dienst. op zondag 5 mei om uur in de Dorpskerk te IJsselmuiden ZOEKEN.EN VINDEN! Liturgie voor de aangepaste dienst op zondag 5 mei om 15.00 uur in de Dorpskerk te IJsselmuiden Voorganger: Ouderling van dienst: Muzikale begeleiding: ds. de Graaf, Heerde Arjan van

Nadere informatie

Liturgie. Thema: 167 :1,2,3 310 : :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET 2: :2x 705 :1,2, Welkom en Afkondigingen >

Liturgie. Thema: 167 :1,2,3 310 : :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET 2: :2x 705 :1,2, Welkom en Afkondigingen > Liturgie Thema: 167 :1,2,3 310 :1-5 834 :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET 2:9-12 343 :2x 705 :1,2,3 717 249 Welkom en Afkondigingen > Liturgie 167 :1,2,3 310 :1-5 834 :1,2,3 868 :1,2,5 EXO 19:3-6 1PET

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Genesis 1 : 26-28 Genesis 2 : 18-25 Leviticus 12 Numeri 5 : 11-31 Psalm 148 : 1 en 4 Gezang 121 : 1 en 2 Gezang 121 : 3, 4, 5 en 6 Gezang 121 :

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871 19 mei 2019 Voorganger: ds. Peter Bongers Organist: Hans de Graaf Welkom bij de koffie, thee en limonade na de dienst, in De Drieklank Als er kinderen in de oppas zijn kunnen zij tijdens het collecteren

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND!

Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND! Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND! Voorganger: ds. P. Molenaar Aanvang van de dienst: 10.45 uur. Ouderling van dienst: M. van Maanen

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Lezen : 1 Petrus 1 : 1-6 Tekst : Openbaring 21 : 5. Psalm 25 : 6 Gezang 73 Psalm 87 Gezang 179a Gezang 167

Lezen : 1 Petrus 1 : 1-6 Tekst : Openbaring 21 : 5. Psalm 25 : 6 Gezang 73 Psalm 87 Gezang 179a Gezang 167 Lezen : 1 Petrus 1 : 1-6 Tekst : Openbaring 21 : 5 Psalm 25 : 6 Gezang 73 Psalm 87 Gezang 179a Gezang 167 Heeft u al zin in die overheerlijke oliebollen? Dit jaar bakken wij ze tbv Stichting Colours: geef

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Inleiding programma Bijbel Basics

Inleiding programma Bijbel Basics Jaar 1-2 Inleiding programma Bijbel Basics ALGEMEEN De Bijbel in ruim tweehonderd verhalen; dat is Bijbel Basics, de kinderdienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap. Met Bijbel Basics beloven

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

6 januari uur EB Buitendijk orgel: Jannes Munneke schriftlezing : Marieke Urbach

6 januari uur EB Buitendijk orgel: Jannes Munneke schriftlezing : Marieke Urbach 6 januari 2019 10.00 uur EB Buitendijk orgel: Jannes Munneke schriftlezing : Marieke Urbach Votum en vredegroet Zingen GK06 gz171 Wees stil voor het aangezicht van God Wet Zingen GK ps111: 5 De Here heeft

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4 HOOFDSTUK 1 IN HET BEGIN HOOFDSTUK 5 ISAAK Schepping van hemel en aarde Genesis 1 4 In het paradijs Genesis 2: 5 25 De zondeval van de mensen Genesis 3: 1-24 In het begin Isaak en Ismaël Genesis 21: 1

Nadere informatie

Preek Pinksteren 2017

Preek Pinksteren 2017 Lieve gemeente, Vandaag is het Pinksteren en vieren we de uitstorting van Gods Geest in de mensen. Het Bijbelverhaal vertelt dat Jezus niet meer op aarde was, maar dat nu diezelfde geest, die Jezus had

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 1

BIJBELROOSTER GROEP 1 BIJBELROOSTER GROEP 1 HOOFDSTUK 1 Dag 1 Schepping Genesis 1 4 Dag 2 In het paradijs Genesis 2: 5 25 Dag 3 De zondeval Genesis 3: 1-24 IN HET BEGIN HOOFDSTUK 2 NOACH Dag 1 Kaïn en Abel Genesis 4: 1 17;

Nadere informatie

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter,

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter, Tekst: Hand. 1,1-11 Lezen: Lucas 18,1-8 Hand. 1,1-11 Zingen: Gz. 101,1.2 / Ps. 110,1.2.3 / Gz. 28 Ps. 98,2.4 (resp. na de schriftlezingen) Gz. 76 Gz.162,3.4 (na de geloofsbelijdenis: HC 18+19) Ld.234 De

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

PINKSTEREN Kerkdienst 9 juni 2019 : Immanuëlkerk; ds.pim Brouwer, Orgel Gerrit Koorevaar met medewerking van Happy Days Zingen vóór de dienst: Koor

PINKSTEREN Kerkdienst 9 juni 2019 : Immanuëlkerk; ds.pim Brouwer, Orgel Gerrit Koorevaar met medewerking van Happy Days Zingen vóór de dienst: Koor PINKSTEREN Kerkdienst 9 juni 2019 : Immanuëlkerk; ds.pim Brouwer, Orgel Gerrit Koorevaar met medewerking van Happy Days Zingen vóór de dienst: Koor zingt: Power of your love Gemeente zingt: Lied 67: 1

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor de SIEN-dienst op zondag 6 november 2016 Thema: Dank je wel! Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 15.00 uur Pianist: Henk Dubbink Voorganger: ds. Kees Benard = = =

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam?

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Wie is de huidige paus? Ken je namen van pausen? Hoe heette de man die het volk van Israël uit de slavernij van Egypte bevrijdde

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Handelingen 2 vers 29 t/m 41 Lied 124 (Op Toonhoogte) Gezang 477 vers 1 en 2 (Liedboek) Lied 315 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm

Nadere informatie

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW Wie is de God van het koninkrijk? les 1 DEEL 2A FOLLOW DRIE IN ÉÉN Veel mensen hebben geprobeerd om een voorstelling van God te maken. God zegt in de Bijbel dat je dit beter niet kan doen. Ex 20:4,5 De

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Handelingen 2,33 Pinksteren: voor of tegen Jezus

Handelingen 2,33 Pinksteren: voor of tegen Jezus Handelingen 2,33 Pinksteren: voor of tegen Jezus Liturgie Voorzang: Opwekking 334 / EL 382 Votum / Groet Zingen: Ps 67 Wet met Ezechiël 36,26-27 en Galaten 5,16-23 Zingen: LB 252,1.2 Gebed Schriftlezing:

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

Deel. je leven. Startzondag Protestantse Gemeente Mariëngaarde. 18 september 2016

Deel. je leven. Startzondag Protestantse Gemeente Mariëngaarde. 18 september 2016 Deel je leven Startzondag Protestantse Gemeente Mariëngaarde 8 september 06 Voorgangers: Johan Helfferich en ds. Jeannette van den Boogaard Muziek: Hallumer Fanfare o.l.v. Annemarieke Bos Voor de dienst

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

Pinksteren: feest van de geest! Dienst door, met en voor jongeren en voor iedereen

Pinksteren: feest van de geest! Dienst door, met en voor jongeren en voor iedereen Pinksteren: feest van de geest! Dienst door, met en voor jongeren en voor iedereen Dorpskerk Wassenaar 9 juni 2019 Klokluiden Orgelspel Welkom en mededelingen -allen gaan staan- Zingen (staande): lied

Nadere informatie

Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid

Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Liturgie: Gezang 255: 1,2 Begroeting Gezang 255: 4 Geloofsbelijdenis van Nicea Psalm 62: 1,5 Gebed Lezen: Johannes 2:

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG

Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Bijbel voor Kinderen presenteert VEERTIG JAREN LANG Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

Voor de dienst worden de volgende liederen gedraaid

Voor de dienst worden de volgende liederen gedraaid Orde van dienst Voor jong en oud Wie is hier de oude zak? DIENST VAN DE VOORBEREIDING Voor de dienst worden de volgende liederen gedraaid Vul dit huis met uw glorie - Reyer Zegekroon Reyer De kerkenraad

Nadere informatie

Pg Roodeschool Pg Uithuizen Pg Uithuizermeeden

Pg Roodeschool Pg Uithuizen Pg Uithuizermeeden Pg Roodeschool Pg Uithuizen Pg Uithuizermeeden Schuurdienst 10 juni 2018 Zaaien met pit! Voor de dienst zingen we: Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots, U alleen bent waardig. Aard en hemel prijzen U,

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Zondag 14 oktober 2018 Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Liederen in deze dienst: Psalm 33 : 2 en 8 Lied 8b Lied 316 : 1 en 4 Lied 20 Lied 564 : 1, 2 en 3 (Hemelhoog) Lied 416 Lied 912

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Net als ieder jaar lazen we ook vanmorgen opnieuw het Pinksterverhaal met elkaar. Het ongelofelijke verhaal van de uitstorting van de Heilige Geest op de apostelen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 5-11 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 5-11 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 5-11 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 147 : 1 en 3 4. Lezing van de wet 5. Schuldbelijdenis

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig

Om 9.55 uur zingen we samen met de muziekgroep: U bent heilig Westlanddienst op zondag 28 mei in de Dorpskerk te s-gravenzande m.m.v. de Muziekgroep; Schriftlezer is Sjaan van der Kaaij Thema: Kopje onder Voor de dienst zingt en speelt de muziekgroep Om 9.55 uur

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen Startzondag 2016: Werken met kringen In deze dienst vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Handelingen 2 : 43-47 Openbaring 3 : 13-22 Gezang 119 : 1,

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Anke Penning Pastoraal Ouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Anke Penning Pastoraal Ouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Anke Penning Pastoraal Ouderling Lied 754 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe Liedboek) Lied 754 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe Liedboek) Lied 754 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe Liedboek)

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Gods heerlijkheid buiten de legerplaats

Gods heerlijkheid buiten de legerplaats J.N. Darby Gods heerlijkheid buiten de legerplaats Toon mij toch Uw heerlijkheid, Exodus 33:18 Falen en genade Gods volk is altijd het voorwerp van de raadsbesluiten en de gedachten van God. Zijn liefde

Nadere informatie

Tongentaal. Wat moet ik daarmee?!

Tongentaal. Wat moet ik daarmee?! Tongentaal Wat moet ik daarmee?! Tongentaal Raar, onbekend, eng, niet echt, niet meer nodig, evangelisch... Wat is tongentaal? Voor wie is het bedoeld? Hoe moet je ermee omgaan? Wat moet ik ermee? Voor

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie