Tongentaal. Wat moet ik daarmee?!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tongentaal. Wat moet ik daarmee?!"

Transcriptie

1 Tongentaal Wat moet ik daarmee?!

2 Tongentaal Raar, onbekend, eng, niet echt, niet meer nodig, evangelisch...

3 Wat is tongentaal? Voor wie is het bedoeld? Hoe moet je ermee omgaan? Wat moet ik ermee? Voor wie is het bedoeld?

4 Wat is tongentaal?

5

6 Handelingen 10:44-48 Terwijl Petrus nog aan het woord was, daalde de heilige Geest neer op iedereen die naar zijn toespraak luisterde. De Joodse gelovigen die met Petrus waren meegekomen, zagen vol verbazing dat ook heidenen het geschenk van de heilige Geest ontvingen, want ze hoorden hen in klanktaal spreken en God prijzen. Toen merkte Petrus op: Wie kan nu nog weigeren deze mensen met water te dopen, nu ze net als wij de heilige Geest hebben ontvangen? En hij gaf opdracht hen te dopen in de naam van Jezus Christus. Daarna vroegen ze hem of hij nog enkele dagen wilde blijven.

7 Handelingen 10:44-48 Terwijl Petrus nog aan het woord was, daalde de heilige Geest neer op iedereen die naar zijn toespraak luisterde. De Joodse gelovigen die met Petrus waren meegekomen, zagen vol verbazing dat ook heidenen het geschenk van de heilige Geest ontvingen, want ze hoorden hen in klanktaal spreken en God prijzen. Toen merkte Petrus op: Wie kan nu nog weigeren deze mensen met water te dopen, nu ze net als wij de heilige Geest hebben ontvangen? En hij gaf opdracht hen te dopen in de naam van Jezus Christus. Daarna vroegen ze hem of hij nog enkele dagen wilde blijven.

8 Handelingen 19:6...en toen Paulus hun de handen op had gelegd daalde de heilige Geest op hen neer, zodat ze in klanktaal gingen spreken en profeteerden.

9 Marcus 16:17,18 degene die tot geloof gekomen zijn, zullen herkenbaar zijn aan de volgende tekenen: in mijn naam zullen ze demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen, met hun handen zullen zij slangen oppakken en als ze een dodelijk gif drinken zal dat hen niet deren, en ze zullen zieken weer gezond maken door hun de handen op te leggen.

10 Marcus 16:17,18 degene die tot geloof gekomen zijn, zullen herkenbaar zijn aan de volgende tekenen: in mijn naam zullen ze demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen, met hun handen zullen zij slangen oppakken en als ze een dodelijk gif drinken zal dat hen niet deren, en ze zullen zieken weer gezond maken door hun de handen op te leggen. dwingend model?

11 Marcus 16:17,18 degene die tot geloof gekomen zijn, zullen herkenbaar zijn aan de volgende tekenen: in mijn naam zullen ze demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen, met hun handen zullen zij slangen oppakken en als ze een dodelijk gif drinken zal dat hen niet deren, en ze zullen zieken weer gezond maken door hun de handen op te leggen. dwingend model? meer herkenningstekenen!

12 glossa = taal, tong SV: (vreemde) taal 1951: tongen NBV: klanktaal glossolalie

13 in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven

14 in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven in onze eigen taal spreken over Gods grote daden.

15

16 Handelingen 1:8 Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van Mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.

17

18 Over de streep trekken Overtuigen

19 Conclusie: 'tongentaal' = (vreemde) taal bedoeld om ongelovige Joden over de streep te trekken

20 [zingen: Gezang 103:1,4,5]

21 Tongentaal? Wat moet ik daarmee?!

22 1 Korintiers 12:8-11 Aan de een wordt door de Geest het verkondigen van wijsheid geschonken, aan de ander door diezelfde Geest het overdragen van kennis; de een ontvangt van de Geest een groot geloof, de ander de gave om te genezen. En weer anderen de kracht om wonderen te verrichten, om te profeteren, om te onderscheiden wat wel en wat niet van de Geest afkomstig is, om in klanktaal te spreken of om uit te leggen wat daar de betekenis van is. Al deze gaven worden geschonken door een en dezelfde Geest, die ze aan iedereen afzonderlijk toebedeelt zoals hij wil.

23 tongentaal is een gave van de Geest

24 tongentaal is een gave van de Geest maar het is zeker niet de belangrijkste (als laatste genoemd)

25 tongentaal is een gave van de Geest maar het is zeker niet de belangrijkste (als laatste genoemd) niet iedere gelovige moet het kunnen

26 1 Korintiers 12:27-31 Welnu, u bent het lichaam van Christus en ieder van u maakt daar deel van uit. God heeft in de gemeente aan allerlei mensen een plaats gegeven: ten eerste aan apostelen, ten tweede aan profeten en ten derde aan leraren. Dan is er het vermogen om wonderen te verrichten, de gave om te genezen en het vermogen om bijstand te verlenen, leiding te geven of in klanktaal te spreken. Is iedereen soms een apostel? Of een profeet? Is iedereen een leraar? Kan iedereen wonderen verrichten? Of kan iedereen genezen? Kan iedereen in klanktaal spreken en kan iedereen die uitleggen? Richt u op de hoogste gaven. Maar eerst wijs ik u een weg die nog voortreffelijker is.

27 Tongentaal? Wat moet ik daarmee?!

28 Al sprak ik de talen van alle mensen en die van engelen, had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal.

29 Al sprak ik de talen van alle mensen en die van engelen, had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. De liefde zal nooit vergaan. Profetieen zullen verdwijnen, klanktaal zal verstommen, kennis verloren gaan...

30 Al sprak ik de talen van alle mensen en die van engelen, had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. De liefde zal nooit vergaan. Profetieen zullen verdwijnen, klanktaal zal verstommen, kennis verloren gaan... Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.

31 1 Korintiers 14:1-5 Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van de profetie. Iemand die in klanktaal spreekt, spreekt niet tot mensen maar alleen tot God. Niemand kan hem verstaan, want door toedoen van de Geest spreekt hij onbegrijpelijke taal. Maar iemand die profeteert spreekt tot mensen, en wat hij zegt is opbouwend, troostend en bemoedigend. Iemand die in klanktaal spreekt is daar alleen zelf bij gebaat; iemand die profeteert doet dat ten bate van de gemeente. Ik zou willen dat u allen in klanktaal kon spreken, maar ik wil nog liever dat u profeteert. Iemand die profeteert is nuttiger dan iemand die in klanktaal spreekt, tenzij hij uitlegt wat hij zegt, zodat de gemeente er baat bij heeft.

32 Klanktaal bestaat, het is een gave van de Geest

33 Klanktaal bestaat, het is een gave van de Geest Je mag er naar verlangen/streven

34 Klanktaal bestaat, het is een gave van de Geest Je mag er naar verlangen/streven Het is taal waarin je God grootmaakt en aanbidt

35 Klanktaal bestaat, het is een gave van de Geest Je mag er naar verlangen/streven Het is taal waarin je God grootmaakt en aanbidt Je hebt er vooral zelf baat bij, anderen niet

36 Klanktaal bestaat, het is een gave van de Geest Je mag er naar verlangen/streven Het is taal waarin je God grootmaakt en aanbidt Je hebt er vooral zelf baat bij, anderen niet Het moet wel uitgelegd kunnen worden

37 1 Korintiers 14:6-13 Broeders en zusters, welk nut zou ik voor u hebben als ik bij u in klanktaal zou spreken zonder u tegelijk iets te openbaren, zonder kennis door te geven of iets te profeteren, of zonder u te onderwijzen? Het is als met een instrument, bijvoorbeeld een fluit of citer. Als er geen verschil tussen de tonen is, hoe kan men dan horen welke melodie er wordt gespeeld? En als een trompet een onduidelijk signaal geeft, wie maakt zich dan gereed voor de strijd?

38 1 Korintiers 14:6-13 Voor u geldt hetzelfde: hoe moet men u begrijpen als u in onverstaanbare klanken spreekt? Uw woorden verdwijnen in het niets. Er zijn ik weet niet hoeveel talen in de wereld en ze hebben allemaal betekenis. Als ik de taal van iemand die tot mij spreekt niet ken, blijven we vreemdelingen voor elkaar. Dit geldt ook voor u: als u zo graag geestelijke gaven bezit, moet u ernaar streven uit te blinken in de opbouw van de gemeente. Daarom moet iemand die in klanktaal spreekt bidden om de gave die te kunnen uitleggen.

39 Klanktaal op zich is niet verkeerd, als het maar uitgelegd wordt

40 Klanktaal op zich is niet verkeerd, als het maar uitgelegd wordt Bij klanktaal gaat het ook in 1 Korintiers om gewone talen, die vreemd kunnen zijn voor hoorders en daarom vertaald moeten worden

41 1 Korintiers 14:14-19 Wanneer ik namelijk in klanktaal bid, bid ik weliswaar met mijn geest, maar doe ik niets nuttigs met mijn verstand. Dus wat moet ik doen? Ik moet bidden met mijn geest, maar ook met mijn verstand; ik moet zingen met mijn geest, maar ook met mijn verstand. Als u God alleen maar dankzegt met uw geest, hoe zou dan iemand die net als een buitenstaander uw klanktaal niet verstaat, uw woorden met amen kunnen bevestigen? Hij begrijpt niet wat u zegt.

42 1 Korintiers 14:14-19 Het is natuurlijk goed dat u God dankzegt, maar op die manier is een ander er niet bij gebaat. Ik dank God dat ik meer dan u allen de gave heb in klanktaal te spreken; maar om in de gemeente anderen te onderwijzen, gebruik ik liever een paar begrijpelijke woorden dan ontelbaar veel in klanktaal.

43 Ook Paulus kon in klanktaal spreken

44 Ook Paulus kon in klanktaal spreken Tegelijk hecht 'ie er niet veel waarde aan, omdat het onsamenhangend is, onverstaanbaar

45 Ook Paulus kon in klanktaal spreken Tegelijk hecht 'ie er niet veel waarde aan, omdat het onsamenhangend is, onverstaanbaar Het is beter als er anderen bij zijn in begrijpelijke taal te spreken

46 1 Korintiers 14:20-25 Broeders en zusters, wees in uw denken niet als kinderen. Wees kinderen in het kwaad, maar wees in uw denken volwassen. Er staat in de wet: ik zal tot dit volk spreken door mensen die vreemde talen spreken, door de mond van vreemdelingen, en zelfs dan zullen ze niet naar mij luisteren, zegt de Heer. Klanktaal is dus een teken dat niet bestemd is voor gelovigen maar voor ongelovigen, en profeteren is niet voor ongelovigen maar voor gelovigen.

47 1 Korintiers 14:20-25 Wanneer namelijk de hele gemeente samenkomt en iedereen zich in klanktaal uit, zullen ongelovige buitenstaanders die de samenkomst bezoeken dan niet zeggen dat u krankzinnig bent? Maar profeteert iedereen, dan zal een ongelovige buitenstaander door iedereen worden beoordeeld en terechtgewezen. Alles wat hem heimelijk beweegt zal aan het licht komen en dan zal hij zich ter aarde werpen, God aanbidden en belijden: Werkelijk, God is in uw midden.

48 wanneer er anderen bij zijn moet je je hoofd erbij houden en heldere taal spreken

49 Jesaja 28:11-13 Inderdaad, door mensen met een vreemde tongval, in een andere taal, spreekt de HEER tot dit volk. Ooit heeft hij tegen hen gezegd: Hier is rust, hier vind je verpozing, laat wie vermoeid is hier rusten. Maar ze weigerden naar hem te luisteren. Daarom horen zij nu van de HEER: Tsav latsav, tsav latsav, kav lakav, kav lakav, beetje van dit, beetje van dat. En zo gaan ze op weg, maar ze struikelen, ze raken gewond, verstrikt, en worden gevangen.

50 tongentaal is voor ongelovige (Joden) een teken om hen over de streep te trekken

51 tongentaal is voor ongelovige (Joden) een teken om hen over de streep te trekken gelovige (christenen) hebben meer aan profetie

52 tongentaal is voor ongelovige (Joden) een teken om hen over de streep te trekken gelovige (christenen) hebben meer aan profetie buitenstaanders zouden anders de verkeerde conclusie kunnen trekken, nl dat God NIET in hun midden is...

53 1 Korintiers 14:26-28 Broeders en zusters, wat betekent dit voor uw samenkomsten? Wanneer u samenkomt draagt iedereen wel iets bij: een lied, een onderwijzing, een openbaring, een uiting in klanktaal of de uitleg daarvan. Laat alles tot opbouw van de gemeente zijn. Er mogen twee, hoogstens drie van u in klanktaal spreken, ieder op zijn beurt en bovendien met iemand die de uitleg geeft. Is er niemand die dit kan, dan moeten ze zwijgen en alleen voor zichzelf tot God spreken.

54 Ordemaatregel: 1) alles moet tot opbouw van de gemeente zijn 2) er mogen twee, hoogsten drie mensen in tongentaal spreken, alleen... 3) dan moet het ook gelijk uitgelegd (kunnen) worden 4) als dat niet kan moet men zwijgen

55 Conclusie: 1) tongentaal kan ook nu nog als gave van de Geest, voor sommige mensen

56 Conclusie: 1) tongentaal kan ook nu nog als gave van de Geest, voor sommige mensen 2) het is iets waar die personen voornamelijk als gelovige zelf wat aan hebben in hun relatie tot God

57 Conclusie: 1) tongentaal kan ook nu nog als gave van de Geest, voor sommige mensen 2) het is iets waar die personen voornamelijk als gelovige zelf wat aan hebben in hun relatie tot God 3) in relatie tot anderen heeft het alleen betekenis als het gelijk ook uitgelegd wordt, als dat niet kan, mag je het ook niet gebruiken

58 Conclusie: 1) tongentaal kan ook nu nog als gave van de Geest, voor sommige mensen 2) het is iets waar die personen voornamelijk als gelovige zelf wat aan hebben in hun relatie tot God 3) in relatie tot anderen heeft het alleen betekenis als het gelijk ook uitgelegd wordt, als dat niet kan, mag je het ook niet gebruiken 4) vergeleken met andere gaven van de Geest is tongentaal relatief beperkt

Een korte terugblik (1 Kor 12)

Een korte terugblik (1 Kor 12) Een korte terugblik (1 Kor 12) De openbaringsgaven (wijsheid en kennis en onderscheid van geesten) De krachtgaven (geloof, wonderen en genezingen) De proclamatiegaven (profetie, tongentaal en vertolking

Nadere informatie

Preek voor de Leer-van-de-kerk-dienst Emmen, 30 juni 2013 Onderwerp: Wat moet ik met tongentaal?!

Preek voor de Leer-van-de-kerk-dienst Emmen, 30 juni 2013 Onderwerp: Wat moet ik met tongentaal?! Preek voor de Leer-van-de-kerk-dienst Emmen, 30 juni 2013 Onderwerp: Wat moet ik met tongentaal?! Intro [dia.1] Tongentaal, daar gaan we het over hebben vanmiddag. Bij de voorbespreking met een aantal

Nadere informatie

Klanktaal en profetie in de samenkomst

Klanktaal en profetie in de samenkomst 1 Kor. 14 1 Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van de profetie. 2 Iemand die in klanktaal spreekt, spreekt niet tot mensen maar alleen tot God. Niemand kan hem verstaan,

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen.

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen. Hand. 2:38 (HSV) En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. 1 Kor.

Nadere informatie

Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers

Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers Preek over 1 Kor. 12 vs. 1-11 (Hoofddorp, 14 juni 2009) Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers 28-30. Gemeente van Christus,

Nadere informatie

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus,

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus, 1 Preek over 1 Korintiërs 12:31 Geliefden in Christus, Lesgeven is een talent. Elke dag bezig zijn met kleuters die je onder controle moet zien te houden, dat lijkt me een hele klus. Lesgeven is een talent.

Nadere informatie

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag.

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Hartelijk welkom Ik wil juichen voor U Opwekking 589 Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Ik erken: U, Heer, bent God en

Nadere informatie

De gaven van de Heilige Geest

De gaven van de Heilige Geest De gaven van de Heilige Geest Vraag 50:Waarom wordt eraan toegevoegd: en zit aan de rechterhand van God? Antwoord:Christus is opgevaren naar de hemel om Zich daar te bewijzen als het Hoofd van zijn christelijke

Nadere informatie

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen.

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen. Hand. 2:38 (HSV) En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. 1 Kor.

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager Broeders en zusters, 1. Zingen : Psalm 33 : 1 3 (over de waarachtigheid van Gods Woord) 2. Gebed voor de

Nadere informatie

Hoofdstuk Inleiding H Inleiding H12-14 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte. Bijbelstudie I Korintiërs 9/10, 11 juni 2019

Hoofdstuk Inleiding H Inleiding H12-14 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte. Bijbelstudie I Korintiërs 9/10, 11 juni 2019 BIJBELSTUDIE De eerste Brief van Paulus aan Korinte LES 9 De gaven van de Geest Hoofdstuk 11-14 Overeenkomst: problemen in de samenkomst 11:1-16 Kleder- en/of haardracht 11:17-34 Het avondmaal 12:1-14:40

Nadere informatie

Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang. We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren iets over:

Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang. We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren iets over: Samenhang Zondag 23 februari 2014 Inleiding koppelen aan videoboodschap Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

De doop en gaves van de Heilige Geest

De doop en gaves van de Heilige Geest De doop en gaves van de Heilige Geest Stof vandaag Wat het betekent om gedoopt te worden in de Heilige Geest Wat de tekenen zijn van de doop in de Heilige Geest Wat u moet doen om de doop in de Heilige

Nadere informatie

Het spreken in tongen

Het spreken in tongen Het spreken in tongen Inleiding Ik was een jaar of 15 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met tongentaal. Ik was christelijk opgevoed in een traditionele Hervormde kerk en was gewend om de bijbel

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017 DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST Les 8 voor 25 februari 2017 De gaven van de Geest zijn anders dan de vrucht van de Geest. Geestelijke gaven zijn vaardigheden die op bovennatuurlijke wijze door

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Voor het gesprek in de wijken heb ik een stelling geformuleerd. En die stelling gebruik ik nu allereerst hier als start voor de preek.

Voor het gesprek in de wijken heb ik een stelling geformuleerd. En die stelling gebruik ik nu allereerst hier als start voor de preek. 1 Preek over 1 Korintiërs 13:8-10 Geliefde gemeente, Voor het gesprek in de wijken heb ik een stelling geformuleerd. En die stelling gebruik ik nu allereerst hier als start voor de preek. De lijsten van

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest, deel 2. les 8B FOLLOW

Wie is de Heilige Geest, deel 2. les 8B FOLLOW Wie is de Heilige Geest, deel 2 les 8B DEEL 2B FOLLOW HET KARAKTER VAN DE HEILIGE GEEST Als we teksten gaan lezen over de Heilige Geest, dan zullen we veel over God leren. De Heilige Geest is in ons. Als

Nadere informatie

10. Tongen en profetieën (14:1 40) 10.1 Inleiding. 10.2 Tongentaal. Saret Korinte hoofdstuk 10

10. Tongen en profetieën (14:1 40) 10.1 Inleiding. 10.2 Tongentaal. Saret Korinte hoofdstuk 10 10. Tongen en profetieën (14:1 40) 10.1 Inleiding Hoofdstuk 14 is een gedeelte dat misschien vooral bekend geworden is door vers 1, de veel geciteerde tekst waarin het streven naar de geestesgaven wordt

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4 DUINZICHTKERK, zondag 20 januari 2019 2 e zondag van Epifanie Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. J. Rinzema, Laren Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Willemien de Vlieger

Nadere informatie

Want dit water brengt nieuw leven en verfrist mij elke dag. 't Is een stroom van uw genade, waar 'k U steeds ontmoeten mag.

Want dit water brengt nieuw leven en verfrist mij elke dag. 't Is een stroom van uw genade, waar 'k U steeds ontmoeten mag. Hartelijk welkom De Rivier Opwekking 642 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water brengt nieuw leven en

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie ochtenddienst over 1 Kor 14,20-25 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 16-11-2014-4e deel serie Als het evangelie in de kerk centraal staat Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Marcus 3:7-19 (HSV) En Jezus vertrok met Zijn discipelen naar de zee; en Hem volgde een grote menigte uit Galilea en uit Judea, 8 en uit Jeruzalem en

Marcus 3:7-19 (HSV) En Jezus vertrok met Zijn discipelen naar de zee; en Hem volgde een grote menigte uit Galilea en uit Judea, 8 en uit Jeruzalem en Marcus 3:7-19 (HSV) En Jezus vertrok met Zijn discipelen naar de zee; en Hem volgde een grote menigte uit Galilea en uit Judea, 8 en uit Jeruzalem en uit Idumea en van over de Jordaan; ook een grote menigte

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Spreken in tongen ontsluierd

Spreken in tongen ontsluierd Spreken in tongen ontsluierd Pag. 1 Spreken in tongen ontsluierd Hans van Buitenen 2016-04-07 Spreken in tongen ontsluierd Pag. 2 Inhoud Inleiding...3 Wat zegt de bijbel?...4 Inleiding...4 De eerste plaats...5

Nadere informatie

Zo krijgt profetie iets mistigs. En klanktaal is ook al zo n splijtzwam. Moeten we het er wel over hebben,

Zo krijgt profetie iets mistigs. En klanktaal is ook al zo n splijtzwam. Moeten we het er wel over hebben, Lezen en tekst: 1 Korintiërs 14:1-25 Gemeente van onze Heer, Hoe komt het toch dat deze dingen altijd naar in het nieuws komen? Dat is niet van de laatste tijd. Ook in Korinte was het al vervelend. Gaven

Nadere informatie

Een samenkomst die de opbouw dient (1 Korintiërs 14:26 derde preek jaarthema Eredienst )

Een samenkomst die de opbouw dient (1 Korintiërs 14:26 derde preek jaarthema Eredienst ) 1 Een samenkomst die de opbouw dient (1 Korintiërs 14:26 derde preek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 21 november 2010 te Hardinxveld Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van

Nadere informatie

Thema: Jezus maakt HEEL

Thema: Jezus maakt HEEL Thema: Jezus maakt HEEL Marc 16: 15 En hij zei tegen hen: Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. 16 Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

Een studie over de nieuwtestamentische gave van profetie op basis van 1 Korinte 14:1-5 en 23-33

Een studie over de nieuwtestamentische gave van profetie op basis van 1 Korinte 14:1-5 en 23-33 Een studie over de nieuwtestamentische gave van profetie op basis van 1 Korinte 14:1-5 en 23-33 Hans Euser April 2010 Voorwoord Jaren geleden kwam er na afloop van een serie Bijbelstudies die ik had gegeven

Nadere informatie

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Markus 16:15-16 staat bekend als de Grote Opdracht. Jezus zei tegen Zijn discipelen: 15 En Hij zei tot hen: Gaat heen in de gehele wereld,

Nadere informatie

De Heilige Geest. Onderwijsdiensten voorjaar 2013

De Heilige Geest. Onderwijsdiensten voorjaar 2013 De Heilige Geest Onderwijsdiensten voorjaar 2013 1 Serie over de Heilige Geest 1. Hoor Israël, de Here is onze God, de Here is één 2. De Heilige Geest in het oude testament 3. Onderwijs van de Heer Jezus

Nadere informatie

Spreken in tongen ontsluierd Pag. 1. Spreken in tongen ontsluierd

Spreken in tongen ontsluierd Pag. 1. Spreken in tongen ontsluierd Spreken in tongen ontsluierd Pag. 1 Spreken in tongen ontsluierd Spreken in tongen ontsluierd Pag. 2 Spreken in tongen ontsluierd Auteur : Hans van Buitenen ISBN : Versie : 0.08 Datum : 2017-05-25 Hans

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen Discipelschap Wie Mijn geboden heeft en die in acht neemt, die is het die Mij liefheeft, en wie Mij liefheeft, hem zal Mijn Vader liefhebben; en Ik zal hem

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over de gaven van de Geest. We gaan een stukje daarover lezen.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over de gaven van de Geest. We gaan een stukje daarover lezen. 1 Korintiërs 12:1-12, 14:1 Gaven van de Geest PP1 Zoals u hopelijk nog weet, gingen de voorbije preken die ik heb gegeven over het kennen van God. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met te zeggen

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Liturgie zondag 21 mei 2017 morgendiensten Andreaskerk

Liturgie zondag 21 mei 2017 morgendiensten Andreaskerk Liturgie zondag 21 mei 2017 morgendiensten Andreaskerk Voorganger Organist Lector Koster/Beamer ds. Reinoud Koning Lydia van den Broek Ans Kuus Evert Lubbersen Thea Bos Dimri Bruggeman Harrie Hoorn ORDE

Nadere informatie

Advent leesrooster 2018

Advent leesrooster 2018 Advent leesrooster 2018 Vanaf zondag 2 december is het Advent. Hieronder vind je een leesrooster bestaande uit korte Bijbelteksten om elke dag even bij stil te staan. Gemaakt door een trouwe vriendin.

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 8 Tot slot vraag ik u: Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters wees barmhartig en bereid de minste te zijn. 9 Vergeld geen kwaad met

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

De gave van tongenspreken, extatische uiting of bestaande taal?

De gave van tongenspreken, extatische uiting of bestaande taal? De gave van tongenspreken, extatische uiting of bestaande taal? A Inleiding B Markus 16:14-20 C Handelingen 2:1-21 D Handelingen 10:44-47; 11:15-18 E Handelingen 19:1-7 F 1 Korintiërs 12-14 G Onbekende

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort 1

Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort 1 Het Spreken in Tongen (Volgens de NBV: Het spreken in klanktalen) Paul de Cock PIG Pinkster Gemeente Immanuël Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort 1 Tongentaal Het meest opvallende van de Pinksterervaring

Nadere informatie

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Jos M. Strengholt, 14 februari 2010, Cairo Toen Paulus van zijn eerste zendingsreis terugkeerde

Nadere informatie

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11 Nederlands Ons Heer Hemelvaart B Gij zult kracht ontvangen van de heilige Geest, om mijn getuigen te zijn tot het einde der aarde. (Hnd 1,8) Van leven naar eucharistie De diepe bron van ieder dynamisme,

Nadere informatie

24 februari uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Hester Muurling

24 februari uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Hester Muurling 24 februari 2019 10.00 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Hester Muurling Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK ps34: 1, 2 Kinderen: GK ps81: 1 Jubel voor de Heer, Inleiding. Lezen:

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016 Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, 37-41 Gert Hijkoop 15 mei 2016 Handelingen 2:1-21 (NBV) 1 Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2 Plotseling klonk er uit de hemel een

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op pinksterzondag 9 juni 19 in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op pinksterzondag 9 juni 19 in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op pinksterzondag 9 juni 19 in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. R.D. van Hornsveld Jan Smit Henk

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Tongentaal. Alles wat onder de noemer van de Geest wordt gedaan moet hiermee in overeenstemming zijn.

Tongentaal. Alles wat onder de noemer van de Geest wordt gedaan moet hiermee in overeenstemming zijn. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2 Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Wij zingen: Lied 216: 1, 2 en 3 Lied 216: 1 2 en 3 Dauw op de aarde, zonlicht

Nadere informatie

Laat alles welvoeglijk en met orde gebeuren

Laat alles welvoeglijk en met orde gebeuren Laat alles welvoeglijk en met orde gebeuren Bovenstaande woorden uit 1 Korinthe 14:40 zijn zeker wel onze bijzondere aandacht waard. De apostel Paulus spreekt over het verloop van de onderlinge bijeenkomst

Nadere informatie

Lezing: Lucas 13,22-24

Lezing: Lucas 13,22-24 Lezing: Lucas 13,22-24 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24

Nadere informatie

In de geest van Jezus leven

In de geest van Jezus leven In de geest van Jezus leven Tien woorden rond Pinksteren Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op

Nadere informatie

De achtergrond. Wat de Geest zegt 1 Kor. 12:2-3. Lezen 1 Korinthe 12:1-11

De achtergrond. Wat de Geest zegt 1 Kor. 12:2-3. Lezen 1 Korinthe 12:1-11 Inhoud Woord vooraf 7 Inleiding 11 1 De achtergrond 15 2 Gereedschap van de Heilige Geest 25 3 De gave van het woord van wijsheid 36 4 De gave van het woord van kennis 46 5 De gave van het onderscheiden

Nadere informatie

Als ik de liefde niet heb

Als ik de liefde niet heb Als ik de liefde niet heb 1 Al ware het, dat ik met de tongen der mensen en der engelen sprak, maar had de liefde niet, ik ware schallend koper of een rinkelende cimbaal. 2 Al ware het, dat ik profetische

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

- votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed. - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4

- votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed. - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4 - votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4 - gebed - geloofsbelijdenis zingen Gez 161:1-4 - collecte

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Verkondiging van Gods Woord. Gemeente van Christus

Verkondiging van Gods Woord. Gemeente van Christus 1 Liturgie: Zingen Gezang 167 : 1, 2 en 3 Gebed Lezen 1 Korinthiërs 14 : 1-33 Zingen Psalm 133 : 1, 2 en 3 Tekst 1 Korinthiërs 14 : 26-33 Preek Zingen Opwekking 488 Geloofsbelijdenis Opwekking 347 Gebed

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad.

Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad. Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad. Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad De vreugde van

Nadere informatie

zondag 12 februari uur Bevestiging van Arie de Moes tot diaken

zondag 12 februari uur Bevestiging van Arie de Moes tot diaken zondag 12 februari 2017 9.30 uur Bevestiging van Arie de Moes tot diaken Organist: Joop van Oordt Voorganger: ds. Adri van der Wal Intocht De kerkenraad komt binnen. We worden stil. Welkom door de ouderling

Nadere informatie

De Heilige Geest in het Nieuwe Testament (2)

De Heilige Geest in het Nieuwe Testament (2) Algemeen: In de studie Begin en einde van het O.T. en het N.T. 1 wordt uitgelegd dat het Nieuwe Testament vernoemd is naar het nieuwe verbond in het bloed van Jezus. In principe begint het Nieuwe Testament

Nadere informatie

Gaven van de Geest. 1 Inleiding op 'gaven van de Geest'...2

Gaven van de Geest. 1 Inleiding op 'gaven van de Geest'...2 Gaven van de Geest 1 Inleiding op 'gaven van de Geest'...2 Welke gaven zijn er?...2 Wat zijn Genadegaven? ( Charisma - Qualities )...2 Wat zijn Bedieningen? ( Diakonia - Ministry )...2 Wat zijn Werkingen?

Nadere informatie

G E L C O C E. Marcel van de Ketterij J A U A. Zaterdag 14 januari Ontmoetingskerk Creil. Toegang vrij deurcollecte onkosten en Orgelfonds

G E L C O C E. Marcel van de Ketterij J A U A. Zaterdag 14 januari Ontmoetingskerk Creil. Toegang vrij deurcollecte onkosten en Orgelfonds 14 J A N U A R I Marcel van de Ketterij bespeelt het van Leeuwen Orgel Zaterdag 14 januari Ontmoetingskerk Creil aanvang 20.00 uur Werken van o.a. G. F. Händel / J. S. Bach / K. J. Mulder / S. Karg-Elert

Nadere informatie

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven'

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel Welkom en mededelingen Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 2. Wij delen met jou en met

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

door Nathalie Booij: Simpelweg gelukkig zijn (Guus Meeuwis) door Nathalie Booij: Ik zal er zijn (Sela) Welkom

door Nathalie Booij: Simpelweg gelukkig zijn (Guus Meeuwis) door Nathalie Booij: Ik zal er zijn (Sela) Welkom 21 april 2017 Welkom Ambtenaar van de burgerlijke stand: Maaike Valkenburg. Maarten en Elise zullen elkaar het Ja-woord geven. Solo zang: door Nathalie Booij: Simpelweg gelukkig zijn (Guus Meeuwis) Ringen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

Vraag: Zijn wonderen en tekenen voor deze tijd?

Vraag: Zijn wonderen en tekenen voor deze tijd? Zijn tekenen en wonderen voor deze tijd? Pag. 1 Vraag: Zijn wonderen en tekenen voor deze tijd? Zijn de bijbelse bovennatuurlijke gaven nog voor deze tijd? Antwoord: Ja maar... Introductie Het doen van

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We volgen in de preek de tekst en we maken zo gaandeweg de balans op van wat we hebben

Nadere informatie

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Pneumatologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Pneumatologie - Inleiding Johannes 3:8 De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Kraanvogelstraat TP Amersfoort

Kraanvogelstraat TP Amersfoort Visie + Passie = Missie Wie zijn wij en wat beweegt ons? PIG Pinkster Gemeente Immanuël Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort Hoofddoel VAN DE GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS Als gemeente zijn we nooit een

Nadere informatie

Aandacht Geven & Ontvangen

Aandacht Geven & Ontvangen Aandacht Geven & Ontvangen Zondag 26 oktober 2014 Inleiding We willen groot genoeg zijn voor iedereen, en klein genoeg voor het individu Link met onze visie & jaarthema Ik heb destijds benoemd dat het

Nadere informatie

Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag

Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag 9-10-2016 Voorganger: Organist: m.m.v. Locatie: Afscheid van: Bevestiging van: ds. Nita van der Horst-Kattenberg Sander vd Houten

Nadere informatie

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13)

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) - 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) Eén van de meest inhoudsrijke hoofdstukken van de bijbel is 1 Cor. 13 - het hoofdstuk over de liefde. Wat is liefde? Hoe kunnen we in een paar woorden aangeven, wat liefde is?

Nadere informatie

Gemeentezondag 29 april 2018 in de

Gemeentezondag 29 april 2018 in de Orde van de gezamenlijke dienst op de Gemeentezondag 29 april 2018 in de Hervormde kerk Sellingen. Thema: 'Alles is nodig, niets is teveel'. Voorgangers: Organist: Met medewerking van: Ds. A.L. Verduijn

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Waarom is dit onderwijs noodzakelijk Manifestaties Wat werkt het uit?

Waarom is dit onderwijs noodzakelijk Manifestaties Wat werkt het uit? 13-11-2016 1 Waarom is dit onderwijs noodzakelijk Manifestaties Wat werkt het uit? 13-11-2016 2 Iedereen Altijd Nooit Johannes 21: 21-22 Toen Petrus deze zag, zei hij tegen Jezus: Heere, maar wat zal er

Nadere informatie

Kerk voor Jou dienst 22 mei 2016

Kerk voor Jou dienst 22 mei 2016 Kerk voor Jou dienst 22 mei 2016 Voorganger : Ds. J. H. den Braber Organist : Jaap Dekker Muzikale medewerking : Emma Engels / Thom Engels / Maarten Cieremans / Tessa van der Horst / Michelle de Regt /

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

14 juni uur LRJ Kramer

14 juni uur LRJ Kramer 14 juni 2015 10.30 uur LRJ Kramer Welkom en mededelingen Votum en zegen Zingen: GK psalm 127: 1 Wet Zingen: GK gezang 119: 1 en 2 Schriftlezing: 1 Korintiërs 1:18-2:5 Zingen: GK psalm 146: 1-3 Tekst: 1

Nadere informatie

Ochtenddienst 20 januari 2019

Ochtenddienst 20 januari 2019 Ochtenddienst 20 januari 2019 Hervormde Gemeente Numansdorp Voorganger Organist : Ds. J.W. van den Bosch : Christian Boogaard Welkom Mededelingen door Diaken Mirjam Pegels - Korbijn Voor verdere bijzonderheden

Nadere informatie