De minimale inhoud van een eerstelijns energie, milieu- en eco-efficiëntiescan wordt hierna weergegeven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De minimale inhoud van een eerstelijns energie, milieu- en eco-efficiëntiescan wordt hierna weergegeven."

Transcriptie

1 Eerstelijns energie-, milieu- en eco-efficiëntiescans Procedure in het kader van artikel 8, 1 van het ministerieel besluit van 24 januari 2011 tot uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2010 tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest. Uitvoeringsmodaliteiten van de procedure zoals vastgesteld door het Agentschap Ondernemen en meegedeeld op de website van het Agentschap Ondernemen, geldig per Definitie eerstelijns scan Een eerstelijns scan is een brede doorlichting over het gehele bedrijf, het geeft een algemeen overzicht over diverse bedrijfsaspecten van energie-, milieu- of eco-efficiëntie. Een eerstelijns scan is een eerste filter om mogelijke opportuniteiten voor verbetering aan te duiden en dient steeds gebaseerd te zijn op een bedrijfsbezoek en op concrete actuele bedrijfsgegevens (facturen, omzet, eerder uitgevoerde metingen..) zonder verplicht nieuwe metingen uit te voeren. Een eerstelijns scan resulteert in een op maat gemaakt schriftelijk rapport, in bevattelijke taal opgesteld. Een eerstelijns scan kan dus bijgevolg niet enkel een afvinktabel zijn. De minimale inhoud van een eerstelijns energie, milieu- en eco-efficiëntiescan wordt hierna weergegeven. Zelfscans, haalbaarheidsstudies (technische voorstudies, engineeringstudies of implementatiestudies om bepaalde technologieën te implementeren), bestekken en opvolgingsbezoeken zijn geen eerstelijns scans. Een eerstelijns scan, die louter nagaat of een bedrijf voldoet aan de wettelijke verplichtingen terzake, wordt hier niet bedoeld en komt niet in aanmerking. De aanvrager van een ecologiepremie verklaart immers in orde te zijn met de vigerende wetgeving. Auditor: De eerstelijns scan kan door verschillende auditors worden afgenomen. De auditor dient onafhankelijk te zijn, dit betekent uitsluiting van leveranciers van (primaire) gerelateerde grondstoffen (energie, water, diverse materialen..) en leveranciers of installateurs van specifieke energie- en milieutechnologieën of machines en apparatuur. Worden, na screening, toegelaten als auditor: - Overheden (Vlaamse Overheid, intercommunales, gemeenten,..)

2 - Middenveld (federaties, bedrijfsorganisaties..) - Privé-bedrijven (studiebureaus..) Geldigheid: Om in aanmerking te komen voor de subsidiebonus van 3% dient de steunaanvragende onderneming bij aanvraag van de ecologiepremie in het bezit te zijn van een geldige eerstelijns scan. Om geldig te zijn dient de eerstelijns scan: - aanvaard te zijn bij het Agentschap Ondernemen en afgenomen door de specifiek ervoor aanvaarde auditor; - een geldigheidsdatum te hebben die niet verstreken is: de geldigheidsdatum van de eerstelijns scan wordt gelijk gesteld aan de afleverdatum door de auditor + 1 jaar Minimale inhoud eerstelijns scans Algemene gegevens eerstelijns scans Elke eerstelijns scan bevat volgende gegevens ondertekend door de auditor en het bedrijf: Naam gescand bedrijf + juridische vorm Nacebel-code van de hoofd- en nevenactiviteiten van het bedrijf (5 cijfers) Ondernemingsnummer Adres van de locatie die gescand werd Naam, functie, telefoonnummer en van de contactpersoon van het bedrijf Naam van de afgenomen eerstelijns scan Datum afname eerstelijns scan Datum afleveringsrapport eerstelijns scan Naam en adres van de organisatie waartoe de auditor behoort (adviesbureau, middenveld..) Naam, functie, telefoonnummer en van de specifieke auditor Specifieke gegevens eerstelijns energiescan Een eerstelijns energiescan is een foto van de algemene energiesituatie in een bedrijf. De belangrijkste energieverbruikers worden in kaart gebracht en hiervoor worden energiebesparingsmogelijkheden voorgesteld. De afname van een energiescan gaat gepaard met een plaatsbezoek. Er wordt een schriftelijk rapport op maat van het bedrijf gegenereerd met volgende minimale inhoud:

3 Verwerking van de energiefacturen (elektriciteit, aardgas en/of stookolie) over de periode van minimaal 1 jaar (laatste 12 maanden). Voor een bedrijf met hoogspanningsaansluting worden volgende grafieken bijkomend opgemaakt: o Grafiek van verbruik normale en stille uren (kwh). o Grafiek afgenomen vermogen (kw). o Grafiek van eenheidsprijs (ct/kwh). Opmaak lijst van alle elektrische verbruikers (verlichting, koeling, verwarming, ventilatie, motoren, ICT, keuken ), met vermelding van: o Opgesteld vermogen (kw). o Inschatting draaiuren (h). o Berekening verbruik (kwh). De verdeling van de verschillende elektriciteitsverbruikers over het totale verbruik wordt visueel voorgesteld (bv op een taartdiagramma). Opmaak lijst aardgas/stookolie verbruikers (verwarming, sanitair warm water, stoom, keuken ) Voor elk energiethema dat meer dan 20% van het verbruik uitmaakt, worden volgende punten besproken: o Lijst met besparingsmogelijkheden. o Inschatting kosten/baten en terugverdientijd (zonder metingen). o Vermelding subsidies en premies. Samenvattende tabel met een overzicht van de besparingsmaatregelen. Optioneel: fotoreportage (als bewijs van plaatsbezoek). Specifieke gegevens eerstelijns eco-efficiëntiescan In een eerstelijns eco-efficiëntiescan wordt per aspect, verder opgesomd, nagegaan of het aspect relevant is in het bedrijf (hoe belangrijk zou een verdere verbetering van de prestatie voor dit aspect zijn voor het bedrijf) en welke perspectieven er voor die aspecten zijn voor verbetering (in welke mate lijken nog mogelijkheden te bestaan voor verbetering van de prestatie voor dit aspect). Volgende aspecten worden minimaal nagegaan, zoals hieronder weergegeven: PROCESSEN PRODUCTEN MARKT EN KETEN Afvalpreventie Grondstofvervanging Ketensamenwerking Afvalvalorisatie Materiaalbesparing Product-dienstcombinaties Water Optimalisatie productgebruik Groene marketing

4 Energie Optimalisatie levensduur Samenwerking op bedrijventerrein Hinder Optimalisatie productafdanking Groen aankopen Verpakkingen Optimalisatie functievervulling Transport Er wordt een schriftelijk rapport op maat van het bedrijf gegenereerd, gebaseerd op de meest actuele bedrijfsgegevens en met per aspect een bespreking van de relevantie en de perspectieven voor verbetering. Per aspect dat relevant is en waarvoor perspectieven zijn voor verbetering worden: - Verbeteringen gesuggereerd met doorverwijzing naar bv een kennisinstelling of naar info op een website - Mogelijkheden voor subsidies en premies opgesomd met doorverwijzing naar de websites waar meer informatie te bekomen is Specifieke gegevens eerstelijns milieuscan Er worden twee verschillende milieuscans onderscheiden: I. De milieuscan zoals hieronder beschreven: In een eerstelijns milieuscan wordt minimaal de inhoud, die verder volgt, besproken. Het is de bedoeling dat : - de auditor aan het bedrijf uitlegt wat het onderwerp inhoudt; - er samen wordt nagegaan in hoeverre het bedrijf hieraan al tegemoetkomt (stand van zaken); - de auditor aangeeft wat het nut zou kunnen zijn voor een (verdere) uitwerking (verbetering) van het onderwerp en hoe dit aangepakt zou kunnen worden, rekening houdend met de situatie (locatie, gevoeligheden..) van het bedrijf. Er wordt een schriftelijk rapport op maat van het bedrijf gegenereerd, gebaseerd op de meest actuele bedrijfsgegevens en met minimaal volgende inhoud. Milieuaspecten: - inventaris milieuaspecten: heeft het bedrijf een zicht op de milieuaspecten van haar activiteiten, producten en diensten en de milieueffecten die hieruit kunnen voortkomen

5 (voor elk milieuaspect: bron(nen)/belang/metingen/preventieve-saneringsvoorzieningen/ hoe beheerst en/of onderhouden)? - zijn er afspraken/werkinstructies om de milieuaspecten te beheersen? - hoe wordt er gereageerd bij incidenten, afwijkingen van metingen, klachten? Hoe worden ze in de toekomst vermeden? Milieumanagement - heeft het management een milieubeleid geformuleerd waarin te kennen wordt gegeven te voldoen aan de milieuwetgeving- en regelgeving, milieubelasting te willen voorkomen en te streven naar continue verbetering, maakt milieu deel uit van periodieke bespreking/evaluatie door het management? - worden in het bedrijf metingen uitgevoerd op basis waarvan verbeteringen worden nagestreefd? - zijn er concrete milieudoelstellingen met vastlegging van wie er welke verantwoordelijkheden heeft, welk de kosten zijn, welk budget er is? - worden aan het personeel instructies en opleidingen gegeven inzake milieu? - is er externe milieucommunicatie? - wordt er rekening gehouden met groene aankopen: criteria naar inkoop, leveranciers, aannemers? II. Een tweede mogelijkheid voor een eerstelijns milieuscan (gemengde scan) kan bestaan uit een gezonde mix van elementen uit de eerstelijns energiescan, ecoefficiëntiescan en de milieuscan zoals hoger beschreven. Deze mix is evenwichtig en weegt inhoudelijk voldoende zwaar. Procedure voor het aanvaarden van de auditor en de eerstelijns scan Eerstelijns scans die recht geven op een subsidiebonus van 3% binnen de ecologiesteunregeling moeten vooraf door het Agentschap Ondernemen worden aanvaard. Op regelmatige data worden aanvragen besproken in een comité dat daartoe binnen het Agentschap Ondernemen wordt opgericht. Deze data worden publiek gemaakt op de website van het Agentschap Ondernemen. Auditors die aanvaard willen worden met een scan dienen minstens 10 werkdagen op voorhand een volledig ingevuld aanvraagformulier in pdf over te maken aan het Agentschap Ondernemen op het adres. Inlichtingen en indienen energiescans: Dries Van Hooydonk, Agentschap Ondernemen Limburg, dries.vanhooydonk@agentschapondernemen.be (tel. 011/ ) Inlichtingen en indienen milieu- en eco-efficiëntiescans: Ann Peeters, Agentschap Ondernemen Limburg, ann.peeters@agentschapondernemen.be (tel. 011/ )

6 Het Agentschap Ondernemen beoordeelt de auditor en de voorgelegde scan op het comité en brengt binnen de 10 werkdagen de auditor per brief op de hoogte van de genomen beslissing. Aanvaarde auditors zullen als volgt worden vermeld op de website: adviesbureau waar de auditor kan gecontacteerd worden naam auditor vermelding van de naam van de eerstelijns scan die recht geeft op de subsidiebonus. Aanvraagformulier In het aanvraagformulier verstrekt de auditor volgende gegevens: 1. algemene informatie over de auditor 2. specifieke kennis en ervaring terzake van de auditor 3. de naam van de eerstelijns scan waarvoor de aanvraag wordt ingediend 4. een uitgebreide beschrijving van de te aanvaarden eerstelijns scan 5. geeft een plan van aanpak (van afspraak tot oplevering van het rapport), met opgave van tijdsbesteding en beschrijft hoe de eerstelijns scan wordt afgenomen bij het bedrijf 6. een uitgewerkt voorbeeld 7. doelgroep 8. gehanteerde tarieven Beschrijving van de te aanvaarden eerstelijns scan - geeft aan welk hoofdthema (milieu, energie, eco-efficiëntie) behandeld wordt - beschrijft welke doelstelling beoogd wordt door afname van de eerstelijns scan - toont concreet aan hoe het hoofdthema verder verdiept zal worden, met opsomming van de onderwerpen die aan bod komen en op basis van welke gegevens de output gegenereerd zal worden - beschrijft de output - hogerstaande kan eventueel verduidelijkt worden door een sjabloon of template toe te voegen Aanvraagdocument Algemene informatie Naam organisatie waartoe de auditor behoort (adviesbureau, organisatie..): Juridische vorm: Adres*: Tel*: Fax*: Ondernemingsnummer: Nacebel-code: Aangeboden diensten (eventueel in bijlage): Eventueel lidmaatschap van een beroepsvereniging:

7 Website: De organisatie is O privé bedrijf O overheid O Middenveld actor nl.. *Desgevallend niet alleen van de hoofdzetel maar ook van de plaats van tewerkstelling van de specifieke auditor Naam specifieke auditor: Functie: Tel. rechtstreeks: adres: Fax: Eventueel lidmaatschap van een beroepsvereniging (bv VMD): Kennis en ervaring van de auditor Voor welke scan wenst de auditor zich te laten aanvaarden: O energiescan, naam scan: O eco-efficiëntiescan, naam scan: O milieuscan, naam scan: O milieuscan, zijnde gemengde scan van energie, milieu en eco-efficiëntiescan, naam scan: Waar, wanneer, bij wie werd opleiding, training gevolgd of werkervaring opgedaan die relevant is om met kennis ter zake hoger vermelde scan te kunnen afnemen. Welke getuigschriften, diploma s bezit u: Voeg een leeg sjabloon toe van de af te nemen eerstelijns scan: bijlage.. Voeg een uitgewerkt voorbeeld toe van een reeds afgenomen eerstelijns scan. (Indien het voorbeeld anoniem werd gemaakt dan dient bijkomend in dit aanvraagformulier de naam van het bedrijf alsook de contactpersoon met telefoonnummer vermeld te worden. Het voorbeeld wordt met discretie behandeld): bijlage.. Beschrijf kort de werkmethode met vermelding van de tijdsbesteding Gehanteerde tarieven: Doelgroep:

De energiescan. Infoavond Burgemeesterconvenant Liedekerke, 19 mei 2015

De energiescan. Infoavond Burgemeesterconvenant Liedekerke, 19 mei 2015 De energiescan Infoavond Burgemeesterconvenant Liedekerke, 19 mei 2015 ir. Joachim Castelain joachim.castelain@agentschapondernemen.be T : 09 / 267 40 32 www.agentschapondernemen.be Inhoud presentatie

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID,

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID, Ministerieel besluit tot uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2013 tot toekenning van strategische transformatiesteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Aanvraag van een rentetoelage voor hinder bij openbare werken

Aanvraag van een rentetoelage voor hinder bij openbare werken Aanvraag van een rentetoelage voor hinder bij openbare werken Agentschap Economie Afdeling Economisch Ondersteuningsbeleid Koning Albert II-laan 35 bus 12 1030 BRUSSEL Telefoon: 02 553 35 11 - Fax: 02

Nadere informatie

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te BELANGRIJK: De hierna gevraagde gegevens zijn noodzakelijk voor het bepalen van de stedelijke subsidie. Ingeval van twijfel kan u voor inlichtingen steeds terecht bij het stadsbestuur, dienst milieu, tijdens

Nadere informatie

Toelichting voor de verlenging van de energiebeleidsovereenkomsten en voor de tweede ronde van de energiebeleidsovereenkomsten

Toelichting voor de verlenging van de energiebeleidsovereenkomsten en voor de tweede ronde van de energiebeleidsovereenkomsten COMMISSIE ENERGIEBELEIDSOVEREENKOMST Toelichting 09 Toelichting voor de verlenging van de energiebeleidsovereenkomsten en voor de tweede ronde van de energiebeleidsovereenkomsten 1 Inleiding In deze toelichting

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 29 mei 2007

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 29 mei 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 1000 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be

Nadere informatie

FORMULIER EERSTE AANVRAAG VERGOEDING/VERLENGING VERGOEDING

FORMULIER EERSTE AANVRAAG VERGOEDING/VERLENGING VERGOEDING FORMULIER EERSTE AANVRAAG VERGOEDING/VERLENGING VERGOEDING EERSTE AANVRAAG AANVRAAG TOT VERLENGING OPGELET: 1) Enkel de werken die plaats vinden in de toekomst kunnen het onderwerp vormen van een vraag

Nadere informatie

BIJLAGE 1 LEIDRAAD AANVRAAG EXTRA STEUN VOOR BEDRIJFSPROJECTEN GERICHT OP DTO

BIJLAGE 1 LEIDRAAD AANVRAAG EXTRA STEUN VOOR BEDRIJFSPROJECTEN GERICHT OP DTO VERSIE 3.0 _ APRIL 2009 BIJLAGE 1 LEIDRAAD AANVRAAG EXTRA STEUN VOOR BEDRIJFSPROJECTEN GERICHT OP DTO Bischoffsheimlaan 25 B - 1000 Brussel Tel : +32 02 209 09 00 Fax : +32 02 223 11 81 e-mail : info@iwt.be

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 24 januari 2007

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 24 januari 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20, bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

1. Uiteenzetting van de feiten

1. Uiteenzetting van de feiten Betreft: Kennisgeving van de beslissing van de Geschillendienst van BRUGEL betreffende de klacht van mevrouw X tegen het Brussels Instituut voor Milieubeheer. Mevrouw, Wij hebben uw klacht tegen het Brussels

Nadere informatie

Toelichting 01: Praktische richtlijnen voor de uitvoering van de energiebeleidsovereenkomsten

Toelichting 01: Praktische richtlijnen voor de uitvoering van de energiebeleidsovereenkomsten COMMISSIE ENERGIEBELEIDSOVEREENKOMST Toelichting 01: Praktische richtlijnen voor de uitvoering van de energiebeleidsovereenkomsten 1 Inleiding De energiebeleidsovereenkomst (kortweg EBO) voor VER-bedrijven

Nadere informatie

Forfaitaire verbruiken. Regels voor een elektriciteitsafname zonder meting

Forfaitaire verbruiken. Regels voor een elektriciteitsafname zonder meting C3/2 Forfaitaire verbruiken Regels voor een elektriciteitsafname zonder meting C3/2 Versie 2009.04 1/6 1. Algemeenheden en toepassingsdomein Dit document stelt de regels vast inzake de elektriciteitsafname

Nadere informatie

Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen. Joachim Castelain, 8 mei 2012

Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen. Joachim Castelain, 8 mei 2012 Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen Joachim Castelain, 8 mei 2012 Inhoud presentatie 1. Oriëntering: eerstelijnsscan (AO) 2. Steun voor advies (AO) 3. Steun bij investeringen

Nadere informatie

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Koolmijnlaan 31/3-4, 3580 BERINGEN tel: 011 45 66 15 fax: 011 43 22 72 E-mail: info@pwaberingen.be website: www.pwaberingen.be Laatste versie:

Nadere informatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 17 juli 2007

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 17 juli 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 1000 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be

Nadere informatie

BESLISSING (B) 051124-CDC-490

BESLISSING (B) 051124-CDC-490 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 15 april 2008

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 15 april 2008 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

- Indien vzw : ondernemingsnummer :..

- Indien vzw : ondernemingsnummer :.. AANVRAAGDOSSIER VOOR SUBSIDIES AAN JEUGDVERENIGINGEN Deel 1 van dit aanvraagdossier geeft uitvoering aan het reglement inzake de basissubsidies (werkingssubsidies). Deel 2 van dit aanvraagdossier geeft

Nadere informatie

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn.

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving: - Ministerieel besluit van 7 oktober 2015 met betrekking tot de minimale kwaliteitseisen en de vergoeding van de multidisciplinaire teams en met betrekking tot de erkenning

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag februari 2017

Energie beoordelingsverslag februari 2017 Energie beoordelingsverslag 2016 15 februari 2017 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik

Nadere informatie

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden;

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden; Gelet op de bepalingen van gemeentedecreet inzonderheid op artikel 42; Gelet op de ondertekende samenwerkingsovereenkomst Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling waarbij de stad Landen zich ertoe

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 30 januari 2007

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 30 januari 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

Ervaringen met het Eco-efficiëntiescanprogramma

Ervaringen met het Eco-efficiëntiescanprogramma 1 Ervaringen met het Eco-efficiëntiescanprogramma Piet De Baere 2 Inhoud 1. Het Eco-efficiëntiescanprogramma 2. Resultaten scanprogramma jaar 1 3. Het Eco-efficiëntiescanprogramma, jaar 2 4. Het Eco-efficiëntiescanprogramma,

Nadere informatie

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie.

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie. REG 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen Hoogrendementsbeglazing Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden. 2. Vul het aanvraagformulier

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.710/3 van 11 juli 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot uitvoering

Nadere informatie

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Ontvangstdatum Gemeentebestuur Destelbergen Dienst Leefmilieu Dendermondesteenweg 430, 9070 DESTELBERGEN Tel. 09 218 92 60 Fax 09 228

Nadere informatie

Steunmaatregelen voor geothermische investeringen in het Vlaamse Gewest

Steunmaatregelen voor geothermische investeringen in het Vlaamse Gewest Steunmaatregelen voor geothermische investeringen in het Vlaamse Gewest 8 november 2012 VCB - Brussel ing. Eddy Jonckheere, accountmanager transformatie & duurzaamheid - energie Overzicht Agentschap Ondernemen

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 24 april 2007 1

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 24 april 2007 1 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 1000 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be

Nadere informatie

Aanvraag van een rentetoelage voor hinder bij openbare werken

Aanvraag van een rentetoelage voor hinder bij openbare werken Aanvraag van een rentetoelage voor hinder bij openbare werken Agentschap Ondernemen Afdeling Economisch Ondersteuningsbeleid Koning Albert II-laan 35 bus 12, 1030 BRUSSEL Tel. 02 553 38 38 Fax 02 553 37

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 20 juli 2004. gewijzigd op 24 januari 2007

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 20 juli 2004. gewijzigd op 24 januari 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de lektriciteits- en Gasmarkt North Plaza B Koning Albert II- laan 7 B - 1210 BRUSSL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13 50 web : www.vreg.be

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ATCN LIDMAATSCHAP

AANVRAAGFORMULIER ATCN LIDMAATSCHAP AANVRAAGFORMULIER ATCN LIDMAATSCHAP Bedrijfsnaam Vestigingsadres Nummer Postcode Postadres (indien anders) Postcode Telefoonnummer Fax Mobiel telefoonnummer Toevoeging Plaats Plaats Contactpersoon Voorletters

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2016

Energie beoordelingsverslag 2016 Energie beoordelingsverslag 2016 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

ENERGIEBEOORDELING P.C.

ENERGIEBEOORDELING P.C. ENERGIEBEOORDELING P.C. van der Wiel Datum audit: 28 mei 2018 Beoordeling uitgevoerd door: S.W.Zuiderveld (SWZ Consulting) en J. van Schooten Doorgenomen procedures: Energie management systeem conform

Nadere informatie

LINCON HEEFT NU OOK EEN GEVERIFIEERDE CO 2 FOOTPRINT!

LINCON HEEFT NU OOK EEN GEVERIFIEERDE CO 2 FOOTPRINT! LINCON HEEFT NU OOK EEN GEVERIFIEERDE CO 2 FOOTPRINT! Omschrijving Lincon BV Lincon is een ingenieursbureau met zijn wortels in de wereld van beton en betonconstructies. Het bedrijf bestaat al ruim 15

Nadere informatie

Energie efficiëntie: een totaalpakket

Energie efficiëntie: een totaalpakket Energie efficiëntie: een totaalpakket VEB Klantendag (16/10/2015) Inge Goessens Directeur Energie-efficiëntie Agenda De overheid als grootverbruiker Beheer en data vormen de sleutel Energie efficiëntie

Nadere informatie

Aanvraagformulier - renteloze lening

Aanvraagformulier - renteloze lening Aanvraagformulier - renteloze lening 1. Wat? Het Vlaamse Gewest verstrekt goedkope of renteloze leningen (energielening) aan natuurlijke personen voor energiebesparende ingrepen en maatregelen in particuliere

Nadere informatie

ANALYSE ENERGIEAUDIT GROTE ONDERNEMINGEN 26/11/2018

ANALYSE ENERGIEAUDIT GROTE ONDERNEMINGEN 26/11/2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ANALYSE ENERGIEAUDIT GROTE ONDERNEMINGEN

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 3 juli 2012

Beslissing van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 3 juli 2012 Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B-1000 Brussel Gratis telefoon

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE GEGEVENS AANVRAGER Datum:. De aanvrager: Naam: Adres:. Telefoon: E-mail:.... Rijksregisternummer:.. Rekeningnummer:

Nadere informatie

van 11 december 2007

van 11 december 2007 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie

VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2007/35895] 1 JUNI 2007. Ministerieel besluit inzake de rapportering van de elektriciteitsdistributienetbeheerders betreffende de uitvoering van hun REG-actieplannen

Nadere informatie

DEEL V: OFFERTEFORMULIER

DEEL V: OFFERTEFORMULIER DEEL V: OFFERTEFORMULIER VLAAMSE OVERHEID Agentschap Facilitair Bedrijf Afdeling Aankoopcentrale en Overheidsopdrachten Boudewijnlaan 30 bus 60 1000 BRUSSEL Bestek 2015/HFB/OO/32018 Open offerteaanvraag

Nadere informatie

Van Mensvoort Beheer bv. Energie Audit Verslag 2013

Van Mensvoort Beheer bv. Energie Audit Verslag 2013 Van Mensvoort Beheer bv Energie Audit Verslag 2013 B. van Lier 1 5 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Bedrijf... 4 2.1. Activiteiten... 4 2.2. Bedrijfsonderdelen... 4 2.3. Factoren die het energieverbruik

Nadere informatie

Toelichting ISO Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018

Toelichting ISO Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018 Toelichting ISO 14001 Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018 SCCM heeft een instrument ontwikkeld waarmee u goed inzicht krijgt in de milieuprestaties van uw organisatie, de ISO 14001 Milieuprestatiemeting.

Nadere informatie

LOGBOEK. Verwarmingssysteem type 2. van een flatgebouw. Gebouw:.

LOGBOEK. Verwarmingssysteem type 2. van een flatgebouw. Gebouw:. LOGBOEK Verwarmingssysteem type 2 van een flatgebouw Gebouw:. CONTEXT Het logboek is de 'referentie'-documentatie van de verwarmingssystemen. Het bijhouden van een logboek is een van de eisen van de EPB-reglementering

Nadere informatie

van 25 september 2009

van 25 september 2009 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Keurmerk Veilig Ondernemen. Bedrijventerreinen

Aanvraagformulier. Keurmerk Veilig Ondernemen. Bedrijventerreinen Aanvraagformulier Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Kiwa NCP. Aanvraagformulier Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen versie 2015 Handleiding Dit aanvraagformulier is bedoeld voor het

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 17 maart gewijzigd op 2 maart 2010

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 17 maart gewijzigd op 2 maart 2010 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 8 juli gewijzigd op 16 september 2009

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 8 juli gewijzigd op 16 september 2009 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING SENSNET VZW. In deze privacyverklaring leggen we uit welke persoonsgegevens wij verzamelen en gebruiken en met welk doel.

PRIVACYVERKLARING SENSNET VZW. In deze privacyverklaring leggen we uit welke persoonsgegevens wij verzamelen en gebruiken en met welk doel. SENS NET PRIVACYVERKLARING SENSNET VZW VERSIE 24 MEI 2018 In deze privacyverklaring leggen we uit welke persoonsgegevens wij verzamelen en gebruiken en met welk doel. 1 WAAROM DEZE PRIVACYVERKLARING? hecht

Nadere informatie

BESLISSING COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS

BESLISSING COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Nationale Nieuwe werken Barometer

Nationale Nieuwe werken Barometer Nationale Nieuwe werken Barometer Beschrijving De Nationale Nieuwe werken Barometer onderzoekt de volwassenheid van organisaties op het gebied van Het Nieuwe werken. Het is mogelijk om de overwegingen,

Nadere informatie

Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning

Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning Aanvraag van een renovatiepremie voor een woning Tegemoetkomingen-01-190128 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope Energie management actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): F. Reijm () A.T. Zweers (A.T.

Nadere informatie

3.B.2 Energie Management Actieplan

3.B.2 Energie Management Actieplan Inleiding B.V. is in 2012 gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2 -prestatieladder. Op basis van de uitkomsten uit de interne audits van 2012 en de vragen vanuit de markt, is een vervolgtraject gestart

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE SUBSIDIËRING VAN BIJZONDERE CULTURELE INITIATIEVEN (PROJECTSUBSIDIE) BINNEN DE GEMEENTE MAASMECHELEN

REGLEMENT BETREFFENDE DE SUBSIDIËRING VAN BIJZONDERE CULTURELE INITIATIEVEN (PROJECTSUBSIDIE) BINNEN DE GEMEENTE MAASMECHELEN REGLEMENT BETREFFENDE DE SUBSIDIËRING VAN BIJZONDERE CULTURELE INITIATIEVEN (PROJECTSUBSIDIE) BINNEN DE GEMEENTE MAASMECHELEN Hoofdstuk I Voorwerp van het subsidiereglement artikel 1. Doel en doelgroep

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TOT HET VERKRIJGEN VAN EEN HINDERATTEST

AANVRAAGFORMULIER TOT HET VERKRIJGEN VAN EEN HINDERATTEST DIENST ECONOMIE AANVRAAGFORMULIER TOT HET VERKRIJGEN VAN EEN HINDERATTEST EERSTE AANVRAAG AANVRAAG TOT VERLENGING De instructies opgenomen in de bijlage bij dit formulier aandachtig lezen alvorens het

Nadere informatie

Art. 3. De subsidie, vermeld in artikel 4, kan ten vroegste ingaan vanaf 1 april 2019 en kan uiterlijk lopen tot en met 31 maart 2021.

Art. 3. De subsidie, vermeld in artikel 4, kan ten vroegste ingaan vanaf 1 april 2019 en kan uiterlijk lopen tot en met 31 maart 2021. Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie voor een vernieuwend project werknemersstatuut van de kinderbegeleider gezinsopvang Hoofdstuk 1. Algemene

Nadere informatie

Energiebeoordeling 2017

Energiebeoordeling 2017 Energiebeoordeling 2017 Opgesteld door: R van de Ven Gegevens gecontroleerd en akkoord bevonden: M Schakenraad Februari 2018 Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bedrijf 3. Energieverbruik en energiegebruikers

Nadere informatie

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2 Jaarverslag 2017 Criteria Opgesteld door Paraaf Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO 14064-1 norm RB Datum 12-7-2018 Versie 2 Status Definitief Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING...

Nadere informatie

Energiebeoordeling 2017

Energiebeoordeling 2017 Energiebeoordeling 2017 Opgesteld door: M Schakenraad A. Heerkens Februari 2017 Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bedrijf 3. Energieverbruik en energiegebruikers 4. Gebieden met significant

Nadere informatie

Inleiding: Rooden Landscape Solutions is sinds oktober 2016 gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder, niveau 3.

Inleiding: Rooden Landscape Solutions is sinds oktober 2016 gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder, niveau 3. Inleiding: De verwachte klimaatverandering is de grootste uitdaging voor de komende decennia. De aandacht die de afgelopen jaren hieraan is besteed heeft geleid tot het nemen van maatregelen vanuit de

Nadere informatie

Projectindiening. demonstratie- en disseminatieproject. duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4. Concepten voor efficiënt waterbeheer

Projectindiening. demonstratie- en disseminatieproject. duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4. Concepten voor efficiënt waterbeheer Projectindiening demonstratie- en disseminatieproject duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4 Concepten voor efficiënt waterbeheer Bij het invullen van de aanvraag gelden de volgende principes:

Nadere informatie

Commissie Benchmarking Vlaanderen

Commissie Benchmarking Vlaanderen Commissie Benchmarking Vlaanderen 023-0170 Bijlage I TOELICHTING 17 Bijlage I : WKK ALS ALTERNATIEVE MAATREGEL 1. Inleiding Het plaatsen van een WKK-installatie is een energiebesparingsoptie die zowel

Nadere informatie

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw Vanaf 1 april 2014 Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw De Vlaamse regering heeft op initiatief van minister-president Peeters een nieuwe regelgeving goedgekeurd die landbouwers

Nadere informatie

Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw. Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen

Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw. Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen Sedert 1 april 2014 is er en adviseringssysteem in de biologische landbouw in voege gegaan die toelaat

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor het bekomen van een gemeentelijke premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie te Wingene

Aanvraagformulier voor het bekomen van een gemeentelijke premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie te Wingene Aanvraagformulier voor het bekomen van een gemeentelijke premie voor de aanleg van een individuele zuiveringsinstallatie te Wingene AANVRAAGFORMULIER (in tweevoud in te dienen bij de milieudienst, Oude

Nadere informatie

Klik op het icoon met het plus-teken om één of meerdere partner ondernemingen toe te voegen aan het formulier.

Klik op het icoon met het plus-teken om één of meerdere partner ondernemingen toe te voegen aan het formulier. Burn-out pilootproject Home / Aanvrager / Algemene informatie Algemene informatie Beschrijvingen Bijlagen Bevestiging Bedrijfsinformatie Naam onderneming/instelling Ondernemingsnummer Steunend orgaan Paritair

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie zonneboiler

Aanvraagformulier premie zonneboiler Aanvraagformulier premie zonneboiler De gemeenteraad van 31 januari 2013 heeft de uitdoving van deze premie goedgekeurd. Alleen aanvragen tot en met 5 april 2013 met stavingsfacturen met facturatiedatum

Nadere informatie

VR DOC.0545/2TER

VR DOC.0545/2TER VR 2018 0106 DOC.0545/2TER VR 2018 0106 DOC.0545/2TER Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot uitvoering van het klimaatplan met betrekking

Nadere informatie

U gaat naar www.ecologiepremie.be en klikt op Ecologiepremie Plus

U gaat naar www.ecologiepremie.be en klikt op Ecologiepremie Plus 1 U gaat naar www.ecologiepremie.be en klikt op Ecologiepremie Plus Aanmelden voor Ecologiepremie Plus (in dit voorbeeld met de identiteitskaart) 2 3 Klik op Verdergaan Indien nodig kan u de meest recente

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6.

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6. CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): A.C.A. Ham (Klaver Giant Groep

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Trajectondersteuning energie-efficiëntie

Aanvraagformulier. Trajectondersteuning energie-efficiëntie Aanvraagformulier Trajectondersteuning energie-efficiëntie Algemeen Dit document licht toe hoe een aanvraag voor trajectondersteuning energie-efficiëntie opgestart moet worden en hoe deze aanvraag beoordeeld

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Privacy policy. 1. Algemeen

Privacy policy. 1. Algemeen Privacy policy Deze privacy policy ( Privacy Policy ) heeft als doel om de leden en de deelnemers aan activiteiten van VZW Zombietrail Staden correct te informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens.

Nadere informatie

Slim energiebeheer volgens ISO bij Het Facilitair Bedrijf. Tine Moens Coördinator energie- en milieuzorgsysteem

Slim energiebeheer volgens ISO bij Het Facilitair Bedrijf. Tine Moens Coördinator energie- en milieuzorgsysteem Slim energiebeheer volgens ISO 50001 bij Het Facilitair Bedrijf Tine Moens Coördinator energie- en milieuzorgsysteem EMAS-MEETING 04/10/2018 ENERGIEMANAGEMENT (ISO 50001) MILIEMANAGEMENT (ISO 14001 2020)

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

Brussel, De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Hoe antwoord je op de projectoproep? Wie kan een aanvraag indienen? Wat is een project gemeenschapsleven?

Hoe antwoord je op de projectoproep? Wie kan een aanvraag indienen? Wat is een project gemeenschapsleven? Pag. 1 van 5 Gemeente Sint-Gillis Dienst Nederlandstalige aangelegenheden Maurice Van Meenenplein 39 1060 Sint-Gillis Dienstgegevens (in te vullen door de dienst Nederlandstalige aangelegenheden) DOSSIERNUMMER:

Nadere informatie

REG-premie voor WARMTEPOMPEN (huishoudelijk) Aanvraagformulier

REG-premie voor WARMTEPOMPEN (huishoudelijk) Aanvraagformulier REG-premie voor WARMTEPOMPEN (huishoudelijk) Aanvraagformulier Gegevens aanvrager Naam Straat en nummer Postcode en gemeente Telefoon of GSM E-mail Bankrekening nr. EAN-nummer...... 5 4-1 4 4 9 4-0 0 0

Nadere informatie

Infoblad Energieplanning

Infoblad Energieplanning Infoblad Energieplanning Waarover gaat het? Bedrijven met een groot energieverbruik worden van overheidswege verplicht maatregelen te nemen om rationeel om te gaan met energie en dit te rapporteren aan

Nadere informatie

mevr. Voornaam : Naam :... Adres :... Mail :. ...

mevr. Voornaam : Naam :... Adres :... Mail :. ... Kader 1 : Identificatie van de candidaat «EPB-Adviseur» De heer mevr. Voornaam : Naam :...... Nationaliteit : Adres :... Tel. :.. Fax :... Mail :. Naam van het studiebureau of van de firma waarvoor U werkt

Nadere informatie

VR DOC.1298/2QUATER

VR DOC.1298/2QUATER VR 2018 3011 DOC.1298/2QUATER Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten voor de vervanging van oude en vervuilende individuele verwarmingssystemen op vaste brandstoffen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Datum indiening:............ AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Dit formulier volledig en leesbaar invullen, ondertekenen en terugsturen naar Gemeentebestuur Olen, dienst leefomgeving, Dorp

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 27 april 2006

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 27 april 2006 laamse Reguleringsinstantie voor de lektriciteits- en Gasmarkt North Plaza B Koning Albert II-laan 7 B-1210 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 mail: info@vreg.be Web: www.vreg.be Beslissing

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009 van 15 juli 2009 (RN-MA )

Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009 van 15 juli 2009 (RN-MA ) 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 102/2014 van 10 december 2014 Betreft: aanvraag van het Departement Financiën en Begroting tot aanpassing van de beraadslaging RR nr. 45/2009

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen

Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen Artikel 1 - Omschrijving In het kader van een duurzaam energiebeleid wordt een lijke subsidie verleend voor de installatie van

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Gegevens Naam van de aanvrager:. Adres van de aanvrager: Telefoon thuis: Telefoon overdag: GSM: Rekeningnummer: Bent u eigenaar of huurder van het gebouw

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor middenstands- en handelsverenigingen ter ondersteuning van de detailhandel

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor middenstands- en handelsverenigingen ter ondersteuning van de detailhandel directie Economie, Landbouw & Platteland, Europese en Internationale samenwerking dienst Economie, Europese & Internationale samenwerking Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor middenstands-

Nadere informatie

Advies. Besluit micro-warmtekrachtinstallaties en warmtepompen

Advies. Besluit micro-warmtekrachtinstallaties en warmtepompen Brussel, 10 september 2008 100908 Advies besluit micro-warmtekrachtinstallaties en warmtepompen Advies Besluit micro-warmtekrachtinstallaties en warmtepompen Inhoud 1. Situering... 3 2. Algemene beoordeling...

Nadere informatie

Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil

Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil HUISHOUDELIJKE KLANTEN 2019 Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil WAARVOOR DIENT DIT FORMULIER? Met dit formulier kun je een premie aanvragen voor een woning of wooneenheid (bv. appartement) met

Nadere informatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie Energiemanagement 2013-2014 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Februari 2014 Revisie: 001

Nadere informatie

EINDBESLISSING (B) CDC-1464

EINDBESLISSING (B) CDC-1464 Niet-vertrouwelijk Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT

Nadere informatie

POM GROEPSAANKOOP: GROENE STROOM EN AARDGAS VOOR BEDRIJVEN

POM GROEPSAANKOOP: GROENE STROOM EN AARDGAS VOOR BEDRIJVEN POM GROEPSAANKOOP: GROENE STROOM EN AARDGAS VOOR BEDRIJVEN POM Groepsaankoop Een groepsaankoop voor de aankoop van 100 % groene stroom uit eigen streek en aardgas aan een vaste prijs tot 31/12/2015, gezamenlijk

Nadere informatie

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 30 maart 2005

Beslissing van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 30 maart 2005 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt North Plaza B Koning Albert II-laan 7 B-1210 Brussel Tel. +32 2 553 13 79 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be Beslissing

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: 9 de oproep inzake het indienen van een aanvraag tot onderhandelingen omtrent de totstandkoming van

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN AFDELING 1. Artikel 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van

Nadere informatie

Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil

Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil HUISHOUDELIJKE KLANTEN 2019 Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil WAARVOOR DIENT DIT FORMULIER? Met dit formulier kun je een premie aanvragen voor een woning of wooneenheid (bv. appartement) met

Nadere informatie