Laos. Gemaakt door: Ichelle Hutink. Datum: Groep: 8a

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laos. Gemaakt door: Ichelle Hutink. Datum: 21-01-10. Groep: 8a"

Transcriptie

1 Laos Gemaakt door: Ichelle Hutink Datum: Groep: 8a

2 voorwoord Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom (Adrie de Koning) in Laos een stichting heeft namelijk: Stichting Vrienden van het Khong District. Eerst wou ik het daar over doen, maar aangezien daar te weinig informatie over te vinden is heb ik het onderwerp naar Laos verandert. Wel is er natuurlijk informatie over de stichting te vinden in mijn werkstuk. Ik hoop dat je mijn werkstuk leuk vind en er ook nog wat van leert, want ik heb er heel erg mijn best op gedaan. Dus veel plezier met lezen!

3 Inhoud voorwoord... 2 Inhoud... 3 Inleiding... 4 De geografie... 6 De geschiedenis... 7 De cultuur... 8 Vientiane... 9 Landbouw Ontwikkelingshulp nawoord Bronnenlijst... 13

4 Inleiding Dit werkstuk gaat over Laos. Misschien heb je er wel eens over gehoord of weet je er al wat van, maar Laos is een land in Azië, dat naast Thailand en onder China ligt. Het land is erg arm en heeft ontwikkelingshulp hard nodig. Gelukkig zijn er stichtingen in het land te vinden om de mensen te helpen. Zoals Stichting Vrienden van het Khong District. In hoofdstuk zes lees je daar meer over. ook heeft Laos een bijzondere cultuur. Waarbij het geloof een belangrijke rol speelt. Ook hier is informatie over te vinden, dit staat in hoofdstuk drie. Verder heeft Laos een bijzondere geschiedenis. Er gebeurde hele andere dingen als in Nederland. Het koninkrijk is bijvoorbeeld een tijd een drieën gesplitst. En er waren prinsen ontvoerd. Als je wilt weten hoe het afloopt, lees dan vooral hoofdstuk twee, want daar word alles uitgelegd. Snel lezen dus!

5

6 De geografie Laos is een land in Azië dat grenst aan Thailand, Vietnam, Cambodja, China en vroeger aan Myanmar (Birma). Het land is ongeveer zes keer zo groot als Nederland en dus vergelijk baar met Groot Brittannië. Toch leven er maar zo`n zeven miljoen mensen dat komt omdat de meeste mensen op het platte land wonen. De omtrek van Laos heeft een beetje de vorm van een boom die schuin staat. Dat kun je goed zien op het plaatje. Vientiane Hier zie je een plaatje van Laos ook zie je een vierkantje waar Khong district onder staat, dat is de plek waar stichting: Vrienden van het Khong district mensen helpen, daarover kun je meer lezen in hoofdstuk zes. De oppervlakte van het hele land is ongeveer km2 waarvan 4700 km2 water is. Het hoogste punt van Laos is de Phou Bia berg die meter is en het laagste punt is de Mekong die op 70 meter boven de zeespiegel stroomt. Verder is Laos een bergachtig gebied, hierdoor kan maar 35 procent gebruikt worden voor landbouw. Laos is een van de weinige landen in het zuiden van Azië dat niet aan de zee grenst. Laos heeft dus geen eilanden. wel stroomt er een van de langste rivieren door Laos deze rivier is meer dan 1800 km lang. De naam van deze rivier is de Mekong de Mekong is een belangrijke rivier omdat de mensen daar hun voedsel uit halen. De rivier stroomt langs Vientiane(zeg:vie-en-tjane), de hoofdstad van Laos. Deze stad ligt in het midden van het land (kijk op het plaatje om precies te zien waar het ligt).ook speelt deze stad een belangrijke rol in de geschiedenis. Lees hierover meer in het volgende hoofdstuk. Welke grondstoffen er zijn is niet bekend. Wel worden er verschillende dingen gezegd. Zoals deze twee: 1. Laos is erg vruchtbaar en de bodem schijnt rijk te zijn aan kostbare grondstoffen, die echter niet of moeizaam gewonnen kunnen worden omdat het land voornamelijk bergachtig is en weinig infrastructuur kent 2.In Laos is er eigenlijk geen industrie van enige betekenis. Er zijn wel wat natuurlijke delfstoffen, koper, goud en bauxiet, maar die worden overwegend geëxploiteerd door buitenlandse investeerders.

7 De geschiedenis Het begon allemaal in de 8 e eeuw, toen het zogenaamde Chenla rijk in tweeën werd geslitst. Allebei de delen werden na een tijdje aangevallen door maleisische piraten, die samen werkten met het Javaanse volk. Zij ontvoerde allebei de prinsen en brachten ze naar Java. Een van hen kon ontsnappen en kroonde zichzelf als koning van zijn rijk. Wat er met de andere prins gebeurde is niet bekend. Zijn rijk werd toen overgenomen door Thaise koningen van het rijk Sukothai. telkens was er een opvolger, tot de 14 e eeuw. Toen nam de invloed van Sukothai af. De legerleider uit het Khmer leger (uit Cambodja) profiteerde daarvan en veroverde Wieng Chan (een gebied rond om Vientiane). Daarna veroverde hij onder ander grote stukken van Laos en Thailand en kroonde zichzelf koning van het veroverde gebied. Dit vond zich plaats in Wanneer de toenmalige prins in 1421 overleed brak er onrust uit in het gebied. Daarvan namen andere gebieden gebruik en probeerde hun gebieden terug te veroveren. Eerst kon Laos dit voorkomen, maar in 1431 werd het Khmer leger verslagen en ging het koninkrijk verloren. Verschillende gebieden werden terug veroverd (de twee gebieden werden weer een gebied). In 1641 kwam de eerste europeaan naar Laos vanaf die tijd werd Laos een echt land met een hoofdstad. Later in het begin van de 16 e eeuw werd het land aangevallen door de Birmanen (de inwoners van Myanmar), hierdoor moest het van hoofdstad veranderd worden, namelijk van Luang Prabang naar Vientiane. Dit is nu nog steeds de hoofdstad. Ook is in de 16 e eeuw het land voor een tijd in drieën gesplitst geweest waarom dat zo was was niet te vinden. De drie rijken waren: Vientiane, Luang Prabang en het zuiden van Laos het rijk Champ. Luang prabang vientiane Hier zie je een plaatje van Laos in drie delen. Op de bordje kun je lezen welk rijk het is Het rijk Champ In 1893 moesten de rijken wel bij elkaar komen want het land werd aangevallen door Frankrijk. Laos kon hier niet tegen op en werd een Franse kolonie. Vanaf die tijd kwam er onrust in het land, want het land hoorde telkens bij een andere kolonie. Zoals in 1941, toen kwamen de Japanders binnen en werden de Fransen verslagen. De Franse konden dit niet hebben en probeerde het land terug te veroveren. Dit lukte ook in Laos had nu wel genoeg van al die landen en wou onafhankelijk worden. Pas in 1980 kon dit mogelijk worden gemaakt. En dat is Laos nu nog steeds.

8 De cultuur In Laos word veel rijst gegeten. In gezinnen zelfs drie keer per dag. Ook in de restauranten kom je altijd rijst tegen. Typische Laotiaanse hapjes zijn: kleefrijst (hier maak je een bolletje van en dipjes in een sausje voor je het eet.), papaja salade (een pittige salade van nog niet rijpe papaja s.) en Làap (Fijngehakte vis of vlees wat meestal gekruid word met mint, peper of knoflook. Dit word vaak gegeten met kleefrijst. Op sommige plekken word het vlees rauw gegeten. Als toerist kun je dit beter niet eten.) De meeste inwoners geloven in het boedhistische geloof, dit is bijna 65%. Bij het boedhistische geloof wordt gebeden in tempels. Deze zijn in het hele land te vinden. Net als verschillende beelden. De mensen zijn altijd de hele dag bezig. Aan het geloof word veel tijd besteed door naar tempels te gaan en te bidden, maar ook aan de warme maaltijden die gemaakt worden (daar zijn ze soms een hele dag mee bezig) en het zoeken naar eten of het vangen van eten. De Mekong rivier speelt hierbij een grote rol. Uit de Mekong word het meeste voedsel gehaald, namelijk vis. Ook in de omgeving is eten te vinden, omdat de rivier de aarde vochtig maakt, zodat vruchten en andere planten kunnen groeien. Er leven in de rivier bijzondere dieren zoals de zoetwater dolfijn. De mekong is een van de langste rivieren ter wereld en stroomt door Laos, China, Cambodja, Myanmar, Thailand en Vietnam. Ook is de Mekong een soort snelweg voor de inwoners, want een groot deel van het jaar zijn de wegen niet begaanbaar doordat de wegen dan onder water staan of er zijn geen asfalt wegen in de buurt. Ook hebben veel mensen geen auto. De mensen reizen dus per boot, hierdoor is de rivier ook heel belangrijk. Of ze gaan zich wassen in de rivier. Soms hebben ze geen kleren aan, maar als er blanken zijn doen ze dit niet. Verder is Laos een van de vriendelijkste landen volgens de toeristen die er geweest zijn. Deze toerist is het er ook mee eens :..Van alle plaatsen die we hebben bezocht, wint Laos waarschijnlijk de prijs voor het vriendelijkste land. Ondanks de armoede in Laos en de eenzaamheid, behoorden de mensen tot de vriendelijkste die we ooit ontmoet hebben. Ondanks het taal probleem ontstaan er leuke contacten... De mensen zijn zo vriendelijk omdat ze je graag helpen en elke kleine gift accepteren. Ook vieren de Laotiaanse mensen andere feesten. Zij vieren de dag van strijdkrachten (word gevierd sinds 1949 omdat er een bevrijdingsleger werd opgericht.), ook vieren ze de dag van de vrouw en op 13 april vieren ze het Laotiaanse nieuwjaar. Dit word het zelfde gevierd als in Thailand. In Thailand noemen ze het songkran en in Laos Pi Mai. Ook word het wel het feest van het water genoemd,want je mag elkaar dan nat maken, spuiten enzovoort. Als je alle feestdagen wilt weten moet je vooral even kijken op Hier zie je plaatjes van de mekong, het gerecht Làap en het laotiaanse nieuwjaar.

9 Vientiane In de hoofdstad van Laos wonen ongeveer mensen, de naam van de hoofdstad is Vientiane. De stad (je kunt het eigenlijk niet echt een stad noemen want het zijn eigenlijk allemaal dorpen bij elkaar) ligt aan de rand van het Laos in het noordelijke gedeelte. Op het plaatje zie je een rode en een zwarte ster. Bij de zwarte ster ligt Vientiane en bij de rode ster ligt Luang Prabang. Hoe de stad is ontstaan is niet bekend, wel is bekend dat de stad pas de hoofdstad werd in het begin van de 16 e eeuw. Dit komt doordat het land toen werd aangevallen door de Birmanen (de inwoners van Myanmar) en ze van hoofdstad moesten veranderen. Namelijk van Luang Prabang naar Vientiane. (kijk op het plaatje om te zien waar de toenmalige hoofdstad ligt.) Er zijn verschillende bezienswaardigheden in de stad. zoals het Wat Si Saket, dit is de enigste tempel die niet is verwoest tijdens een oorlog in de 17 e eeuw, omdat ze hem te mooi vonden om te verwoesten. In de tempel vind je vooral veel beelden uit het boedhistische geloof. ook het Pha That Luang is een veel bekeken stoepa en het nationale monument wat het symbool is van boedhisme. Een stoepa is een bouwwerk dat in de boedhistische wereld word gebruikt als een bewaarplaats voor belangrijke spullen uit hun geloof. Verder is het boedha park nog een veel bekeken bezienswaardigheid en de tunnel Patuxai. Om naar de bijzonderheden toe te komen is een hele klus. Want het vervoer in Laos is heel slecht. Met de bus reizen doen niet alle mensen omdat ze dat niet altijd kunnen betalen. Daarom reizen de inwoners meestal per boot of met een tuk tuk ( spreek uit als toek toek). Een tuk tuk is een klein karretje waar ongeveer drie mensen in passen. Boedha park Patuxai Pha That Luang Wat Si Saket een tuk tuk Hier zie je een paar plaatjes van de bezienswaardigheden, onder de plaatjes staat wat het is en nog een plaatje van een tuk tuk.

10 Landbouw Laos is een dunbevolkt land, dit komt omdat ongeveer tachtig procent van de bevolking op het platteland woont. Op een vierkante kilometer wonen ongeveer 23 mensen. In Nederland zijn dat er ongeveer 484. Dat is dus een groot verschil. Hoe komt dit? Eigenlijk heel simpel, de mensen in Nederland kopen hun eten in de winkel en de mensen in Laos kweken deels hun eigen eten en hebben dus veel meer ruimte nodig. De meeste mensen hebben een rijstveldje naast hun huis dat ze tussen mei en juni poten en in oktober en november oogsten. Ook worden er in de rijstveldjes kleine visjes gevangen, omdat de rijstvelden deels van de tijd dat ze gekweekt worden onderwater staan. Van de visjes word saus gemaakt, omdat ze meestal niet genoeg vis vangen om met de hele familie te delen. Op het bovendste plaatje zie je een paar kinderen in een rijstveld met een net proberen kleine visjes te vangen en op de onderste twee plaatjes zie je mensen die de rijstplantjes plukken. verder wordt er veel maïs, zoete aardappelen, opium (een soort drugs), groente, sojabonen, fruit, suikerriet en verschillende houtsoorten gekweekt. Ook is de landbouw hun werk. Al het eten dat ze verbouwen gaat naar de familie om eten van te maken en alles wat overblijft word verkocht. Vaak levert dat maar heel weinig op, meestal maar net genoeg om eten en drinken van te kopen. Als ze daarna nog geld over hebben kopen ze er kleren van of ze zorgen er voor dat een of meer van hun kinderen naar school kunnen. Niet overal is plek voor akkers, want ongeveer 40% van het land bestaat uit bosgebied. Toch gaat de landbouw niet erg goed, waardoor is niet te vinden. Ook is de landbouw de economie van Laos en hierdoor is het land erg arm. Daarom zijn er hulpprogamma`s gemaakt, maar dit is nog niet succes vol. Ook waren de laatste oogsten niet al te best en was er weinig geld op te leveren met de verkoop.

11 Ontwikkelingshulp In Laos leven veel mensen in armoede; de mensen verdienen maar heel weinig geld en kunnen daar soms niet eens genoeg eten van kopen. Daarom is ontwikkelings hulp hard nodig. Een van de organisaties is Stichting Vrienden van het Khong district. Deze stichting helpen mensen om zichzelf te helpen. Ze voeren de projecten uit in het uiterste zuiden van Laos en hebben het gebied dat ze helpen de naam Khong district gegeven. Khong district hier zie je een plaatje van Laos; het rode vierkantje is het Khong district. De stichting is ontstaan doordat Adrie de Koning als vrijwilliger in Laos werkte. Daar heeft hij Thongsian ontmoet en is in 2000 met haar getrouwd. Omdat Thongsian in Laos is geboren en daar tot die tijd heeft gewoond kwamen ze op het idee om de mensen daar te helpen. Toen ze daar een school hadden gebouwd en dat goed verliep hebben ze zelfs een stichting gemaakt. Genaamd Stichting Vrienden van het Khong district. Ze hebben bijvoorbeeld waterpompen laten bouwen of toiletten. Ook zorgden ze er voor dat kinderen weer naar school konden en gaven ze de scholen boeken en speelgoed voor in de klas. Ze hebben zelfs een klein ziekenhuis laten bouwen! Nu zijn ze bezig om waterfilters aan de mensen te geven zodat ze schoon water kunnen drinken. Waterfilters zorgen ervoor dat de bacteriën in het water gedood worden. Ze werkt zo: je giet water in de bovenste kom, het water gaat door een slangetje naar de volgende kom en ondertussen worden de bacteriën gedood. Als het water in de onderste kom aankomt kun je het drinken. Ook proberen ze de mensen te stimuleren hun tanden te poetsen en er voor te zorgen dat de kinderen op school ook Engelse les krijgen. Voor alle andere plannen kun je naar: en als je andere informatie wil weten over de stichting kun je naar

12 nawoord ik vond het plaatjes zoeken voor in mijn werkstuk en ze een beetje bewerken erg leuk. Ook de voorkant maken vond ik leuk, maar de teksten typen vond ik minder leuk, want dat vind ik moeilijk en het duurt heel lang. Verder vond ik de inleiding typen ook moeilijk en informatie zoeken al helemaal, want er waren geen boeken in de bibliotheek en maar weinig sites die betrouwbare en goede informatie hadden.

13 Bronnenlijst boeken en folders: Lao P D R (folder 2007) Stephen Mansfield (1995) Laos, Elsworth Books ( Engelse of Amerikaanse uitgeverij) Sjon Hauser (2007) op bezoek in Thailand, KIT publishers (Amsterdam) 23 verschillende kinderen (2009) around the World with 23 children, Big Brother Mouse (luang prabang, Laos) sites van internet: (21,22, en ) ( en ) ( 23, , en ) ( )

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

Werkstuk over Sri lanka

Werkstuk over Sri lanka Werkstuk over Sri lanka Inhoud - Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? blz.3 - Geloof. blz.4 - Landschap blz.5 - Eten en drinken in Sri lanka blz.6 - Wat eten Sri lankanen? blz.7 - Bronnen blz.8 -

Nadere informatie

De antwoorden zoek ik op in de Bosatlas, en vergelijk ik met Nederland, Japan en Chili. Hieronder zie je waar de vier landen liggen.

De antwoorden zoek ik op in de Bosatlas, en vergelijk ik met Nederland, Japan en Chili. Hieronder zie je waar de vier landen liggen. Verslag door B. 2368 woorden 20 januari 2014 6,4 17 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Het land dat ik voor mijn werkstuk heb gekozen is Marokko. Daar heb ik voor gekozen omdat ik het een prachtig

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Singapore Inleiding Ik ga jullie wat vertellen over Singapore. Singapore is de kleinste stadstaat van Zuidoost-Azië. Deze stadstaat is dan ook net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Wil je

Nadere informatie

Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka.

Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka. Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka. !!! inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. Sri-Lanka en de en de weetjes & Kenmerken. 3. Sri Lanka en de Geschiedenis. 4. bevolking.

Nadere informatie

Naam: ISRAEL IN HET Midden Oosten

Naam: ISRAEL IN HET Midden Oosten Naam: ISRAEL IN HET Midden Oosten Het land Israël is lang en smal. De lengte is 435 kilometer en de breedte is 110 kilometer. Israël grenst aan 4 landen: Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Het land ligt

Nadere informatie

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie Werkstuk Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie werkstuk Vanaf schooljaar 2013-14 is de invulling van het werkstuk en je spreekbeurt veranderd. Iedereen maakt

Nadere informatie

Afstudeerpresentatie Simone Bijlard 27 juni 2011 Een markthal voor Battambang, Cambodja

Afstudeerpresentatie Simone Bijlard 27 juni 2011 Een markthal voor Battambang, Cambodja Afstudeerpresentatie Simone Bijlard 27 juni 2011 Een markthal voor Battambang, Cambodja 1 Afstuderen bij Explore Lab: Half jaar onderzoek Half jaar ontwerp 2 Op weg door Thailand, Laos, China, Vietnam

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

2. Het land Sri Lanka Sri Lanka ligt in het werelddeel Azië. Sri Lanka is een eiland. En ligt in de buurt van India.

2. Het land Sri Lanka Sri Lanka ligt in het werelddeel Azië. Sri Lanka is een eiland. En ligt in de buurt van India. ayubowan in het Singalees betekend dat hallo of goedendag. ik doe mijn spreekbeurt over Sri Lanka 1. inleiding 2. het land Sri Lanka 3. de taal 4. de geschiedenis en goddiensten van Sri Lanka 5. waar Sri

Nadere informatie

Hulpvragen werkstuk: land of gebied

Hulpvragen werkstuk: land of gebied werkstuk: land of gebied Algemene informatie - Waar ligt het land? (werelddeel, buurlanden) - Wat is de hoofdstad? - Hoe worden de inwoners genoemd? - Zijn er provincies? - Welk geld gebruiken ze? Hoe

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Weeshuisproject in Myanmar. Kerstactie Fioretti College

Weeshuisproject in Myanmar. Kerstactie Fioretti College Weeshuisproject in Myanmar Kerstactie 2012 - Fioretti College Geografie Myanmar Myanmar heette tot 1989 Birma/Burma Het grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand Het land is 16 keer zo groot

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

Big Brother Mouse en de impact van bommen en boeken in Laos :00

Big Brother Mouse en de impact van bommen en boeken in Laos :00 Big Brother Mouse en de impact van bommen en boeken in Laos 13-06-2019 11:00 Een monnik, een uitgever en leraar starten in 2003 een onconventionele 'startup' in Laos. Het land waar niemand leest. Ze willen

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Curaçao. inhoud HET LAND ZELF DE LIGGING HET KLIMAAT! De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. In Nederland is het koud en nat en in curaçao

Curaçao. inhoud HET LAND ZELF DE LIGGING HET KLIMAAT! De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. In Nederland is het koud en nat en in curaçao Nieuws & co inhoud 7 januari 2011 Nieuws & co staat weer bom vol met nieuwe info. En een denk spelletje! Jullie journalisten ( Leonoor en Frederique) laten jullie weer niet in de steek! 1. Klimaat ligging

Nadere informatie

Les 6 Kijken in de keuken

Les 6 Kijken in de keuken Les 6 Kijken in de keuken? 33 Les 6 Kijken in de keuken 1. Een kijkje in de keuken van ingrediënten eten en drinken Geef aan uw medecursisten in een presentatie van 5 minuten een kijkje in de keuken van

Nadere informatie

Bijlage VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. VW-0131-a-17-1-b

Bijlage VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. VW-0131-a-17-1-b Bijlage VWO 2017 tijdvak 1 aardrijkskunde Bronnenboekje VW-0131-a-17-1-b Wereld Opgave 1 Globalisering van McDonald s McDonald s around the world McDonald s is de grootste hamburgerketen ter wereld. Per

Nadere informatie

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld?

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld? Werkblad 6 Ω De Nieuwe Wereld Ω Les : Cortés en de Azteken een In de periode van 500 tot 600 zijn Spanje en Portugal de machtigste landen van de wereld. Ze sturen schepen en mensen naar de Nieuwe Wereld

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Tijdens deze tour maakt u kennis met de facetten van het rijke culturele en culinaire leven in Chiang Mai. U fietst door nostalgische

Nadere informatie

MYANMAR. Op blote voeten door het gouden land

MYANMAR. Op blote voeten door het gouden land MYANMAR Op blote voeten door het gouden land Inhoud Inleiding Myanmar en EU? Enkele feiten en cijfers Demografie en economie Geschiedenis Politieke situatie Kort reisverslag met foto s (ca. 30) Myanmar

Nadere informatie

Landengids voor: Landengids

Landengids voor: Landengids We gaan een reisgids maken voor een land dat je zelf mag uitkiezen. Dat is een boekje waarin allemaal dingen staan die met dat land te maken hebben en die je zou willen weten als je op vakantie zou gaan

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. 42 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

Canada. Inleiding. Het Land

Canada. Inleiding. Het Land Canada Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over Canada ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten en dat ik het leuk vond om over Canada te doen Het Land 1 / 8 Canada is het één na grootste

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2 Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni 2016 9,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Moldavië INHOUDSOPGAVE inleiding blz 2 hoofdstuk 1 infrastructuur blz 3 hoofdstuk 2 drankmisbruik

Nadere informatie

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje.

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje. BARACK OBAMA 3 Barack Obama is de president van Amerika. Hij heeft op veel plekken in de wereld gewoond. Hij heeft ook veel mensen ontmoet. Toch is zijn leven niet gemakkelijk geweest. Barack? Het is voor

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Cubetto s schoolreisje. Boek 2

Cubetto s schoolreisje. Boek 2 Cubetto s schoolreisje Boek 2 Ga voor tips en trucs voor het gebruik van de boeken en kaarten naar primotoys.com/resources Verhaal door Erin Eby. Illustraties door Momo. Vandaag gaat de klas van Cubetto

Nadere informatie

MULTATULI. Saïdjah en Adinda

MULTATULI. Saïdjah en Adinda MULTATULI Saïdjah en Adinda 3 4 Rangkas - Betoeng. District Lebak. Rivier achter het huis van Multatuli. 5 6 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Voorwoord In de 17e en 18e eeuw is Nederland een

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 De Geo 2 k Aardrijkskunde voor de onderouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk 1 Azië! Deel van de wereld Start 1 Azie is een land / een werelddeel / een grote stad. Oost- en Zuidoost-Azië

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Nepal Inleiding Nepal ligt in het werelddeel Azie, en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Nepal is 4 keer groter dan Nederland. Nepal is aan de ene kant

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Ierland. Door: Jolijn van Sluijs

Ierland. Door: Jolijn van Sluijs Ierland Door: Jolijn van Sluijs 1 Inleiding: Ik doe mijn werkstuk over Ierland omdat mij het een leuk land leek en ik wist er nog niets over. Ik ben nog nooit in Ierland geweest maar nu ik er veel over

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Lions exchange 2013 Brazilie

Lions exchange 2013 Brazilie Lions exchange 2013 Brazilie Amsterdam- Parijs Rio de Janeiro Porto Alegre, via deze weg zou ik naar het verre Brazilie vertrekken voor de uitwisseling van de Lions. Na een reis van 35 uur kwam ik dan

Nadere informatie

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo STICHTING HOPEFUL CHILDREN CENTER CAMBODJA Wolweverslaan 13 3454 GK De Meern (NL) +31 (0)30 662 20 35 info@hopefulchildrencenter.org www.hopefulchildrencenter.org De Meern, maart 2015 Multifunctionele

Nadere informatie

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten.

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten. Meander groep 5 Thema 1 Onderweg Aardrijkskunde Waarom is een nieuwe wijk hier gebouwd en niet daar? Wat voor gebouwen staan er? Waarom staan ze juist op die plek? Huizen, boerderijen, fabrieken en kantoren

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Dagboek augustus 2015

Dagboek augustus 2015 Dagboek 10 14 augustus 2015 We gaan vandaag opnieuw een dag het veld in. We zijn niet helemaal klaargekomen met de bezoeken. Sinds begin dit jaar is ons werkgebied uitgebreid met 6 communes. In dit gebied

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Werkblad. Eten: vroeger en nu. Materiaal. Hoe gaan we te werk? Leestekst. 5 de leerjaar. Schrijf- en tekengerief

Werkblad. Eten: vroeger en nu. Materiaal. Hoe gaan we te werk? Leestekst. 5 de leerjaar. Schrijf- en tekengerief Materiaal Schrijf- en tekengerief Hoe gaan we te werk? Opdracht 1 Hieronder vind je een fragment uit De tafel van arm en rijk (bron: http://www.20eeuwennederland.nl/, thema Eten en drinken ). Lees aandachtig

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika

Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika Info: Enkele reis Afrika Afrika is het (w)armste werelddeel. De evenaar loopt ongeveer midden over Afrika. Bij de evenaar staat de zon recht boven de aarde.

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Bezoek projecten ds. Sandor Kovacs wie: wat: waar: wanneer: hoe: Niels en Theo Bezoek van onze vrienden aldaar, hand & spandiensten en inspiratie opdoen Subkarpaten,

Nadere informatie

Oefentekst 2, groep 7

Oefentekst 2, groep 7 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Algemeen Het koninkrijk Spanje is een land in het zuidwesten van Europa. Spanje grenst aan de landen Frankrijk, Andorra en Portugal en aan de Engelse kolonie Gibraltar. De munteenheid

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Luang Prabang/ Laos koninklijk paleis, Haw Kham, tegenwoordig nationaal museum. koan studie in Laos

Luang Prabang/ Laos koninklijk paleis, Haw Kham, tegenwoordig nationaal museum. koan studie in Laos Luang Prabang/ Laos koninklijk paleis, Haw Kham, tegenwoordig nationaal museum koan studie in Laos Er is geen oplossing, omdat er geen probleem is heeft de Franse kunstenaar Marcel Duchamp ooit opgemerkt.

Nadere informatie

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia)

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia) Cyprus Inleiding Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië. Voor

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld? weten nog niets van dit deel van de wereld.

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld? weten nog niets van dit deel van de wereld. Werkblad 6 Ω De Nieuwe Wereld Ω Les : Cortés en de Azteken In de periode 500 tot 600 zijn Spanje en Portugal de machtigste landen de wereld. Ze sturen schepen en mensen naar de Nieuwe Wereld die Columbus

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Pinnen mag Geld Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Pinnen mag, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk 1. Aanzetten Waterrijk 1.a Waterrijk Jij gaat aan de slag met het dossier Waterrijk. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN STAP ONDERDEEL TIJD BESCHRIJVING 2

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

Verslag van het nationaal archief Den Haag

Verslag van het nationaal archief Den Haag Verslag van het nationaal archief Den Haag Verslaggevers: Nafthali en Rens Wij gaan maandag 12 juni naar het nationaal archief in Den Haag. we gaan op zoek naar het gezonken schip van de VOC. VOC betekent:

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. week 00 0 (maand) 2010 Toets niveau AA Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 8 Voorbeeldtekst Natuur maakt

Nadere informatie

De Geo. 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 1. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 hv Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van hv - Docentenhandleiding 1 HV 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Israel

Werkstuk Aardrijkskunde Israel Werkstuk Aardrijkskunde Israel Werkstuk door een scholier 1869 woorden 8 april 2000 6,6 437 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Israël ligt in het Midden-Oosten. De hoofdstad is Jeruzalem. In

Nadere informatie

Oefenteksten: Vergelijking

Oefenteksten: Vergelijking efenteksten: ergelijking ndersteboven van lezen Tekststructuren Fietsen met en zonder motor Een fiets en een motorfiets zijn allebei een vervoermiddel. Bij een fiets moet je zelf trappen. De motorfiets

Nadere informatie

5) Bonusvraag verschillen tussen: stad en platteland, rijkdom, werkvoorziening, diensten, landbouw en industrie

5) Bonusvraag verschillen tussen: stad en platteland, rijkdom, werkvoorziening, diensten, landbouw en industrie Werkstuk door een scholier 1767 woorden 30 mei 2005 5,9 45 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo H1 India Ontwikkelingsvraagstuk Onderzocht Inhoud: 1) Kenmerken van onderontwikkeling en vergelijking

Nadere informatie

Bijlage VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2. Bronnenboekje

Bijlage VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2. Bronnenboekje Bijlage VWO 2019 tijdvak 2 aardrijkskunde Bronnenboekje VW-0131-a-19-2-b VW-0131-a-19-2-b 2 / 13 lees verder Wereld Opgave 1 Top 10 grootste multinationals Ranglijst multinationals met de grootste omzet

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen Thailand Kookreis in Thailand, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok, kookcursus Dag 4 Bangkok, kookcursus Dag 5 Bangkok - Ampawa Dag 6 Ampawa - Khao Yai NP

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische-opdracht door een scholier 2111 woorden 7 februari 2003 7,7 39 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Dit hoofdstuk gaat over

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door Sanne 729 woorden 8 januari keer beoordeeld. De orka. Dier

5,4. Werkstuk door Sanne 729 woorden 8 januari keer beoordeeld. De orka. Dier Werkstuk door Sanne 729 woorden 8 januari 2017 5,4 27 keer beoordeeld Vak Biologie De orka Dier Voor mijn werkstuk heb ik de orka gekozen. Ik ben op het idee gekomen omdat ik eerst het over de dolfijn

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet Eten inhoud blz.. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen 0 7. Dat lust ik niet. 8. Hap, slik, boem! 2 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

DE WERELD VAN DE GROTE STAD

DE WERELD VAN DE GROTE STAD DE WERELD VAN DE GROTE STAD VIER KENMERKEN VAN HET BEGRIP STAD Een bepaalde omvang, per land verschillend Een hoge bebouwingsdichtheid in vergelijking met het omringende gebied Een beroepsbevolking die

Nadere informatie

Rivieren, plaatsen en gebergten

Rivieren, plaatsen en gebergten VK : RRIJKSKUNE TUM: WOENSG 16 JULI 2008 TIJ : 10.45 11.30 UUR Rivieren, plaatsen en gebergten 1 3 monding TLNTISHE OEN III I II IV oesewijne Tibiti dampada ekijk deze kaart. Op deze kaart zijn de grote

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie