Migranten Informatie Punt én project Naar Werk Jaarrapportage 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Migranten Informatie Punt én project Naar Werk Jaarrapportage 2014"

Transcriptie

1 Migranten Informatie Punt én project Naar Werk Jaarrapportage 2014

2 Inleiding Vanaf eind 2011 wordt het Migranten Informatie Punt (MIP) gesubsidieerd door de gemeente Eindhoven. De gemeente heeft hierin haar verantwoording genomen door ervoor te zorgen dat migranten uit de gehele EU de mogelijkheid hebben informatie te ontvangen in hun eigen taal, advies te ontvangen, hoe obstakels te overwinnen die zich voordoen bij het deelnemen aan onze maatschappij en daarmee migranten de mogelijkheid te bieden om op een gelijkwaardige wijze deel te kunnen nemen aan het leven binnen deze gemeente. Daarbij is in 2013 de keuze gemaakt dat migranten die dakloos zijn en geen werk hebben, gedurende 3 weken gebruik mogen maken van een traject naar werk dat voorziet in een combinatie van een dak boven het hoofd en actieve begeleiding naar werk. Ook migranten van buiten de gemeentegrenzen maken gebruik van het MIP. Daarnaast zien we ook dat bepaalde problematieken niet stoppen bij de gemeente grenzen. Het komt steeds vaker voor dat andere gemeenten het MIP consulteren en om hulp of expertise vragen. Dit betekent dat het MIP steeds meer in de praktijk richting een regionaal informatie punt lijkt te gaan. Dit is ons inzien een goede ontwikkeling. Immers als meer gemeenten gebruik maken van het MIP kan ook meer informatie worden gedeeld, waterbed - effect (bijvoorbeeld daklozenproblematiek) kan worden voorkomen en meer migranten krijgen daarmee de mogelijkheid op een zo goed mogelijke wijze te worden geïnformeerd en geadviseerd. Uiteraard kan het niet zo zijn dat de gemeente Eindhoven de volledige kosten van het MIP voor haar rekening blijft nemen als deze ontwikkeling zich voortzet. Het MIP heeft diverse gesprekken gevoerd met de RWB (Regio West Brabant) over het uitbreiden van spreekuren vanuit Eindhoven naar deze regio. Ook binnen de SRE is hierover meerdere malen gesproken binnen de stuurgroep arbeidsmigranten. Dit heeft erin geresulteerd dat er door het MIP en de MRE een plan gepresenteerd werd aan alle 21 MRE gemeenten om het Migranten Informatiepunt uit te breiden naar een Regionaal Migranten Informatie Punt. Naast deze gesprekken heeft het MIP zich uiteraard voornamelijk bezig gehouden met de migranten die zich bij het MIP melden, alsook alle studenten die door ons worden opgeleid tot praktijkbeoefenaars, maar helaas ook met minder leuke zaken als ICT waar we voor onverwachte kosten, tijdsinspanning en dataverlies kwamen te staan nadat onze server gehacked werd in Juli dit jaar*. Positief gevolg hiervan is dat we nu met betere software werken waar meer gegevens uit gehaald kunnen worden en dat de beveiliging drastisch gewijzigd en uiteraard verbeterd is. * Om deze reden hebben wij helaas onze jaar rapportage inzake aantallen, nationaliteiten en vraagstellingen van migranten deels op basis van schattingen moeten weergeven (tot en met augustus 2014). Helaas is er een groot deel van de data verloren gegaan, ondanks dat we redelijk wat ervan hebben kunnen herstellen.

3 Vrijwilligers organisatie Onze vrijwilligers zijn dé drijvende kracht achter onze organisatie. Samen spreken zij vele Europese talen. Het Migranten Informatie Punt investeert in de vrijwilligers door leuke activiteiten te organiseren en met speciale dagen, zoals Kerst, iets extra s te doen. Zonder het enthousiasme en de bevlogenheid van onze vrijwilligers zou deze organisatie niet kunnen voortbestaan.

4 Vrijwilligers organisatie Het personeel van het migranten informatie punt bestaat uit vrijwilligers en stagiaires. De stagiaires leiden wij op tot professionele beroepsoefenaars en geven wij hen de ervaring de ze nodig hebben voor later. Ook maken we gebruik van vrijwilligers die voornamelijk op de donderdag en zaterdag komen wanneer wij een open spreek uur hebben op het kantoor. De stagiaires zijn er bijna altijd van maandag tot en met vrijdag en lopen meestal stage voor een periode van 6 maanden. Wat ook leuk is voor hen is dat zij ook de nieuwe groep stagiaires mogen uitkiezen. Samen met de coördinator en een vaste kern van vrijwilligers kiezen zij het nieuwe team van het migranten informatie punt. Het migranten informatie punt probeert ook om stagiaires en vrijwilligers zo goed mogelijk samen te laten werken zoals tijdens de spreekuren, maar ook bij bijeenkomsten of trainingen. Wat ook mooi is om te zien is dat sommige van onze stagiaires na hun stageperiode terugkomen om ons team te versterken als vrijwilliger. Samenvatting Kortom we hebben een gezellig jong team van studenten en vrijwilligers die onze stichting in stand houden. Dit is iets waar wij heel erg trots op mogen zijn! Geschreven door Kadir Abdilaahi, student aan ROC ter AA in Helmond

5 Huisvestingsopgave Arbeidsmigranten Eindhoven De migranten die bij het Migranten Informatie Punt komen, zijn voornamelijk arbeidsmigranten. Vaak zijn ze op zoek naar huisvesting. De commissie huisvesting is er om ondersteuning te bieden voor deze migranten met het vinden van een huis. Wij werken samen met onder andere Wooninc om zo samen de juiste personen te screenen voor de bestaande projecten.

6 Huisvestingsopgave Arbeidsmigranten Eindhoven Binnen het Migranten Informatie Punt hebben wij verschillende commissies. Één van de commissies is huisvesting. Aan deze commissie neemt ook WoonInc deel. Er waren aanvankelijk 31 woningen vrij in Genderhof. Genderhof is een complex voor bejaarden, maar sinds kort kunnen er verschillende doelgroepen wonen. Mensen die een woning zoeken kunnen via het Migranten Informatie Punt zich inschrijven bij Genderhof als zij dat willen. Het is wel is een tijdelijke huurovereenkomst van ongeveer twee jaar. Mensen die dat niet willen of kunnen helpen wij op andere manieren, bijvoorbeeld bij andere woning corporaties. Het is niet zo dat iedereen in de appartementen kan wonen. Wij mogen alleen migranten inschrijven bij Genderhof. Dit komt omdat wij ook de intake hiervoor doen en wij bekend zijn met deze doelgroep, andere doelgroepen sturen wij door naar WoonInc. Ook andere doelgroepen kunnen in Genderhof wonen. Elke week vindt er een commissie vergadering plaats in Genderhof. Hier bespreken we de stand van zaken. Wij blijven dus de vinger aan de pols houden! Geschreven door Lava Sarogan, student aan ROC ter AA in Helmond

7 Jaarlijks 16 stage plekken MBO Jaarlijks zijn er binnen het Migranten Informatie Punt 16 zeer uitdagende en gevarieerde stageplekken beschikbaar voor MBO-studenten. Hierdoor kan het Migranten Informatie Punt kritisch blijven kijken naar de eigen organisatie. Ook wordt er betere kwaliteit van informatie gegenereerd voor migranten. De migranten kunnen sneller en nog beter geholpen worden.

8 Jaarlijks 16 stage plekken MBO In 2014 hebben er twee groepen studenten uit het MBO stage gelopen bij het Migranten Informatie Punt. Elk bestaande uit acht personen. Volgens hen is het een fijne en leerzame stageplek. Het MIP heeft veel aan de stagiaires. Ook onze cliënten zijn erg positief over de stagiaires. Naast de vaste trajecten hebben we ook nog een stage plaats voor een HAVO kandidaat gefaciliteerd. De studenten houden zich primair bezig met de volgende zaken: Gesprekken voeren met cliënten en de dossieropvolging; Het vergaren en toetsen van informatie voor migranten, instanties en overheidsinstellingen; Het schrijven van een stageverslag met daarin verbeterpunten voor het MIP. Binnen een stageperiode worden diverse excursies georganiseerd. Deze hebben de volgende doelen: De studenten kennis laten maken met verschillende organisaties en instellingen. Zowel lokaal als landelijk. De studenten laten meekijken bij diverse organisaties. Met de informatie die zij opdoen kunnen zij een samenwerking opstarten of verbeteren. De studenten de opgedane kennis laten gebruiken bij het genereren van documenten binnen het Migranten Informatie Punt. Geschreven door Annet Visschers, student aan het Summa College te Eindhoven

9 Deel 1: Migranten Informatie Punt Aantal cliënt gesprekken Het aantal cliëntgesprekken in 2013 was 656. Halverwege 2014 is het Migranten Informatie Punt begonnen met een nieuw systeem. Er is toen voor gekozen om alle cliënten te laten registreren, dus niet alleen de cliënten die al een dossier hadden maar ook de cliënten die bijvoorbeeld met één specifieke vraag naar het Migranten Informatie Punt kwamen. In 2014 zijn er in totaal 1314 cliëntgesprekken geregistreerd.

10 Aantal cliënt gesprekken Aantallen: In 2014 hebben we in totaal 1314 cliënt gesprekken geregistreerd, tegenover 656 gesprekken in 2013 (tel.gesprekken niet meegerekend)

11 Deel 1: Migranten Informatie Punt Aantal unieke cliënten Het aantal unieke cliënten in 2013 is niet bekend, omdat er toen niet geregistreerd werd op een wijze dat dit te herleiden was. Halverwege 2014 is het Migranten Informatie Punt begonnen met een nieuw systeem. Er is toen voor gekozen om alle cliënten te laten registreren, dus niet alleen de cliënten die al een dossier hadden maar ook de cliënten die bijvoorbeeld met één specifieke vraag naar het Migranten Informatie Punt kwamen. In 2014 zijn er in totaal 730 unieke cliënten geregistreerd.

12 Aantallen: Totaal hebben we in unieke clïenten geholpen. (tel.gesprekken niet meegerekend) Samenstelling bezoekers

13 Deel 1: Migranten Informatie Punt Gespreksonderwerpen Dagelijks komen er cliënten bij het Migranten Informatie Punt. Zij komen omdat zij ergens hulp bij willen, of graag advies zouden krijgen. Het kan niet zo zijn dat dit altijd over hetzelfde onderwerp gaat. Er komen verschillende mensen bij ons op kantoor, met verschillende vragen over verschillende onderwerpen.

14 Gespreksonderwerpen Bij het Migranten Informatie Punt komen dagelijks cliënten met hulp- of adviesvragen. Deze vragen gaan niet altijd over dezelfde onderwerpen. Zo komen er cliënten met vragen over bijvoorbeeld huisvesting. Deze staat in 2014 boven aan de lijst met maar liefst 25,8%. Hierop volgt werk met 14,5% en daarna het UWV met 11,3%. De overige categorieën en de daarbij horende aantallen kunt u terugvinden in de grafiek. Geschreven door Annet Visschers, student aan het Summa College te Eindhoven

15 Met betrekking tot het onderwerp huisvesting werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Huisvesting

16 Met betrekking tot het onderwerp werk werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Werk

17 Met betrekking tot het onderwerp UWV werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen UWV

18 Met betrekking tot het onderwerp Administratief werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Administratief

19 Met betrekking tot het onderwerp Financiëel werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Financiëel

20 Met betrekking tot het onderwerp Belastingdienst werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Belastingdienst

21 Met betrekking tot het onderwerp Welzijn werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Welzijn

22 Gespreksonderwerpen Openbaar Bestuur Met betrekking tot het onderwerp Openbaar Bestuur werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken:

23 Gespreksonderwerpen Calamiteit Met betrekking tot het onderwerp Calamiteit werd in 2014 het volgende sub onderwerp besproken. Dit had te maken met de brand in de flat aan de 1 e lieven de Keylaan in Eindhoven, waar 22 Poolse mensen woonachtig waren:

24 Met betrekking tot het onderwerp Juridisch werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Juridisch

25 Met betrekking tot het onderwerp Vertalen werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Vertalen

26 Met betrekking tot het onderwerp Gezondheid werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Gezondheid

27 Met betrekking tot het onderwerp Gezin werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Gezin

28 Met betrekking tot het onderwerp Computer werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen Computer

29 Met betrekking tot het onderwerp SVB werden in 2014 de volgende sub onderwerpen besproken: Gespreksonderwerpen SVB

30

31 Deel 1: Migranten Informatie Punt Doorverwijzingen Het Migranten Informatie Punt verwijst cliënt regelmatig door naar andere instanties. De twee instanties waar naar het meeste wordt doorverwezen zijn Het Juridisch Loket en het Summa College (NL taal). Het Migranten Info Punt maakt een doorverwijzingsformulier voor de cliënt. Op het doorverwijsformulier is ook het gespreksverhaal vastgelegd van wat er tijdens het gesprek met de cliënt aan bod is gekomen. Dit ter duidelijkheid voor de instantie waar de cliënt zich zal melden.

32 Doorverwijzingen Tijdens het cliëntgesprek wordt er gekeken naar de vraagstellingen van de cliënt. Deze vraagstellingen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Wanneer blijkt dat de cliënt doorverwezen moet worden naar een andere organisatie kan de consulent in het systeem de organisatie aanvinken die het beste bij de vraagstelling van de cliënt past. Op dat moment wordt er een doorverwijsformulier gemaakt. Op het formulier wordt het verhaal van de cliënt beschreven en er wordt een begeleidende tekst gemaakt voor de organisatie. Op het doorverwijsformulier wordt ook beschreven wat de cliënt van het Migranten Informatie Punt verwacht, wat de mogelijkheden voor de cliënt zijn en tevens staan de gegevens van de organisatie waar naar wordt doorverwezen op het doorverwijsformulier. Geschreven door Majdouline Billal, student aan ROC ter AA te Helmond

33 Doorverwijzingen * Ook werd er doorverwezen naar het Vreemdelingen Informatie Punt, vluchtelingen in de Knel, Dress for success, Het Hemeltje en het leger des Heils. Aangezien hier een andere methodiek werd gehanteerd, zijn deze niet in de statistieken meegenomen.

34

35 Deel 1: Migranten Informatie Punt Aantallen per nationaliteit Binnen het Migranten Informatie Punt helpen we ieder jaar veel mensen met verschillende nationaliteiten. Het Migranten Informatie Punt is er dan ook voor alle Europese migranten.

36 Aantallen per nationaliteit In 2014 kwamen er cliënten van 18 verschillende nationaliteiten naar het Migranten Informatie Punt. 65% van de mensen die in 2014 naar het Migranten Informatie Punt kwamen, waren Pools. 13,5% was Hongaars. Voor het merendeel van de nationaliteiten is er binnen het Migranten Informatie Punt een tolk beschikbaar. Op die manier kan de migrant in zijn of haar eigen taal kan spreken. Zoals ook in de grafiek is weergegeven helpt het Migranten Informatie Punt ook migranten van buiten Europa. Het betreft hier de categorie Geen EU. Hieronder valt enkel 2% van de migranten, omdat wij niet gespecialiseerd zijn op dat gebied. Poolse 64,91% Hongaarse 13,42% Nederlandse 3,59% Bulgaarse 2,90% Letse 2,90% Italiaanse 2,75% Geen EU land 1,91% Roemeense 1,45% Slowaakse 1,45% Litouwse 1,22% Griekse 0,99% Portugese 0,92% Duitse 0,61% Tsjechische 0,31% Spaanse 0,23% Engelse 0,15% Kroatische 0,15% Engelse 0,08% Ierse 0,08% Geschreven door Wouter Winters, student aan het Summa College te Eindhoven

37 Deel 1: Migranten Informatie Punt Aantallen per gemeente De meerderheid van onze bezoekers komt uit Eindhoven, namelijk 64 %, vervolgens komt 5% uit Helmond en 16 % uit de overige gemeente in Noord Brabant. Vanuit gemeenten uit de rest van Nederland komt 7 % van onze bezoekers en 8 % van onze bezoekers heeft zich geregistreerd op zijn of haar buitenlandse adres.

38 Aantallen per gemeente Het Migranten Informatie Punt probeert om zoveel mogelijk cliënten te helpen met een regiobinding. Echter tot op heden hebben wij geen hulp geweigerd aan cliënten waarvan dit niet het geval is. Deze cliënten komen dan voornamelijk uit omliggende gemeenten zoals Helmond, Geldrop, Deurne enzovoort. Om die reden maakt het Migranten Informatie Punt zich sterk voor een Regionaal Migranten Informatiepunt. Zo kunnen wij makkelijker hulp bieden aan cliënten en krijgen de cliënten de hulp die zij nodig hebben. Dit op een manier dat de kosten niet alleen op de schouders van de gemeente Eindhoven rusten. Geschreven door Lava Sarogan, student aan ROC ter AA te Helmond

39 Deel 1: Migranten Informatie Punt Niet geregistreerde cliënten Binnen het Migranten Informatie Punt kan zich ook de situatie voordoen dat cliënten niet geregistreerd zijn bij binnenkomst. Dit gebeurt alleen tijdens bijzondere activiteiten of bijeenkomsten.

40 Niet geregistreerde cliënten Het Migranten Info Punt heeft drie bijeenkomsten gehad waarbij dit het geval bij was, namelijk: de gemeenteraadsverkiezingen, de Europese parlementsverkiezingen en de bijeenkomst van de slachtoffers die betrokken waren bij de brand die zich heeft voorgedaan aan de 1 e Lieven de Keylaan. In totaal zijn er in 2014 ongeveer 97 niet geregistreerde cliënt bezoeken geweest. Gemeenteraadsverkiezingen 50 Europees parlement verkiezingen 25 Brand flat 1 e Lieven de Keylaan 22 Totaal niet geregistreerde cliënten 97 Geschreven door Kadir Abdilaahi, student aan ROC ter AA te Helmond

41 Deel 1: Migranten Informatie Punt Uitbreiding netwerk en herkenbaarheid Het is van essentieel belang dat het Migranten Informatie Punt investeert in het netwerk. Hierdoor zijn wij makkelijker herkenbaar, aanspreekbaar, kunnen we veel van elkaar leren en bovenal kunnen we onze cliënten hierdoor nog beter helpen.

42 Uitbreiding netwerk en herkenbaarheid Binnen het migranten informatie doen wij meer dan alleen cliënten helpen. Wij proberen ons netwerk steeds meer uit te breiden en te onderhouden. Al blijkt in de waan van de dag dit laatste lastiger dan het klinkt. Wij realiseren ons dat we door ons netwerk onze cliënten goed door kunnen verwijzen, eenvoudiger informatie kunnen uitwisselen en opvragen. Ook leren wij erg veel van ons netwerk door middel van het uitwisselen van trainingen en het bijwonen en of presenteren van bijeenkomsten. Onze studenten gaan op excursies bij organisaties binnen en buiten ons netwerk, de studenten en vrijwilligers nemen deel aan bijeenkomsten, workshops etc. Zij maken hiervan een verslag en de informatie die hiermee wordt verzameld wordt binnen onze organisatie gebruikt. Daarnaast neemt het Migranten Informatie Punt deel aan diverse overlegtafels, zowel binnen als buiten de gemeente Eindhoven. Geschreven door Kadir Abdilaahi, student aan ROC ter Aa te Helmond

43 Deel 2: Traject naar werk Werkwijze Het Migranten Informatie Punt biedt trajecten naar werk aan voor dakloze migranten, migranten die dakloos dreigen te raken, tijdelijke werkloosheid, maar ook voor mensen met een WWB en WW uitkering.

44 Werkwijze Het Migranten Informatie Punt kent 4 trajecten naar werk: 1. Traject vanuit de WWB Het doel van dit traject is, migranten die een WWB uitkering hebben weer ritme en structuur te brengen. Het allerbelangrijkste is om hen zelfvertrouwen te laten opbouwen. 2. Traject vanuit de WW Net als bij het WWB traject is het doel om mensen zelfvertrouwen te laten opbouwen, maar bij het WW traject ligt de nadruk vooral om mensen binnen het arbeidsritme te houden en te stimuleren te blijven solliciteren. 3. Traject vanuit dakloosheid met onderdak Het doel van dit traject is, migranten die dakloos zijn, gedurende 3 weken onderdak te verschaffen en gedurende die tijd de mensen actief naar werk te begeleiden. 4. Traject naar werk zonder onderdak Bij deze groep bestaat geen behoefte aan onderdak, omdat zij nog beschikken over huisvesting. Het is belangrijk dat cliënten zelfvertrouwen opbouwen en of houden. Het Migranten Info Punt stimuleert cliënten hun arbeidsritme te behouden, helpt met het geven van tips bij solliciteren en helpt de cliënt bij het maken van een CV. Stichting Barka neemt deel aan de commissie Traject naar Werk. Dit is bedoeld voor de dakloze cliënten. Tijdens de commissievergadering worden de cliënten besproken die eventueel deel zouden kunnen nemen aan het Traject naar werk of cliënten die al deel nemen.

45 Deel 2: Traject naar werk Aantal migranten & resultaten Wij kennen binnen het migranten informatie punt het traject naar werk. In dit traject bieden wij ondersteuning aan cliënten met als doelstelling het vinden van passend en behoudend werk.

46 Aantal migranten & resultaten Hoe een cliënt binnenkomt is niet erg of hij nou dakloos is, langdurig werkloos is binnen Nederland of het land van herkomst is niet relevant. Als zij aangeven dat zij in een traject naar werk willen dan registreren wij ze en helpen we ze met het maken van een CV. Sturen we ze langs bedrijven en geven hen een soort rugzakje mee. Door deze tactiek toe te passen zijn een groot deel van de cliënten aan het werk binnen of buiten Nederland. Helaas zijn een aantal cliënten weer terug gevallen in hun oude circuit en zijn weer door verslavingen of andere omstandigheden dakloos of werkloos geworden. Van een aantal cliënten is het ons niet bekend of zij werk hebben of zijn terug gekeerd naar hun thuisland en voor een aantal cliënten hebben wij de terugreis geregeld. We zijn voor 62 cliënten gestart met het traject, namelijk: 39 personen: Werkloos terwijl ze nog onderdak hebben, wij hebben dus geen onderdak hoeven te bieden. 22 personen: Werkloos zonder onderdak, hebben tijdens traject naar werk onderdak gekregen. 1 persoon: WWB met eigen onderdak. Geschreven door Kadir Abdilaah en Majdouline Billal, studenten aan ROC ter AA te Helmond

47 Overzicht resultaten: Aantal migranten & resultaten

48 Aantal migranten & resultaten Overzicht resultaten: 33 personen hebben werk gevonden, waarvan er helaas 2 weer werkloos en dakloos zijn geraakt. 2 personen hebben een WWB uitkering 1 persoon heeft zelf geen werk gevonden, maar de partner heeft werk en derhalve gestopt met traject naar werk 6 personen zijn teruggegaan naar hun thuisland, waarvan er 2 zijn teruggekomen en opnieuw dakloos zijn. 1 persoon bleek bekend te zijn om het maken van misbruik van de voorzieningen en is daarom geweigerd. 3 personen zijn overgenomen door andere organisaties 2 personen zijn terug in de dakloosheid geraakt, zonder werk te hebben gevonden. Van 11 personen is onbekend of ze werk hebben of terug zijn naar hun thuisland 2 personen hebben een WW uitkering Zie de bijlage voor de specificatie per persoon.

49 Samen!

50

51 Samen! Deze rapportage is tot stand gekomen met de hulp van onze stagiaires: Majdouline Billal Lava Sarogan Hasib Omari Sahra Sadat Semanur Ozdemir Annet Visschers Wouter Winters Kadir Abdilaahi Onze werkzaamheden dit jaar waren enkel en alleen mogelijk door al onze vrijwilligers en stagiaires: Jolanta, Sebastian, Ola, Lukasz, Kaj, Thea, Barbara P, Barbara S, Maxime, Evy, Bouke, Agata D, Agata S, Dorin, Mumu, Ewa, Roberts, Dali, Erik, Elif, Mohini, Bart, Mourad, Tina, Tram, Youri, Yves, Erol, Adil, Rob, Chavdar, Toon, Aneta, Concetta, Ewelina, Majdouline, Lava, Hasib, Sahra, Semanur, Annet, Wouter, Kadir en iedereen die ons in 2014 verder nog heeft meegeholpen. En uiteraard hadden we helemaal niets kunnen doen, zonder de subsidie die wij mochten ontvangen van de burgers van Eindhoven! Iedereen enorm bedankt! Met vriendelijke groet, Sonja Driessen Voorzitter Stichting SRADA

52

53 Bijlage 2 Financieel overzicht

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66 Stichting SRADA Migranten Informatie Punt Raedeckerstraat EX Eindhoven Tel info@srada.nl Het Migranten Informatie Punt wordt gesubsidieerd door de gemeente Eindhoven

Woningen voor kenniswerkers, arbeidsmigranten en statushouders

Woningen voor kenniswerkers, arbeidsmigranten en statushouders Woningen voor kenniswerkers, arbeidsmigranten en statushouders Vandaag 25 februari 2015 Twee onderwerpen 1. Wordt huurwoning schaarser door statushouders en arbeidsmigranten? 2. Regionaal Migranten Informatie

Nadere informatie

TOLKENPROBLEEM. Finale Wiskunde A-lympiade 2003/2004

TOLKENPROBLEEM. Finale Wiskunde A-lympiade 2003/2004 TOLKENPROBLEEM Finale Wiskunde A-lympiade 2003/2004 De Europese tolkendienst in cijfers 450 tolken in vaste dienst 200 tot 300 freelance tolken per dag 2000 geaccrediteerde freelance tolken 50 vergaderingen

Nadere informatie

Jaarrapportage schriftelijke klachten september augustus 2016

Jaarrapportage schriftelijke klachten september augustus 2016 Jaarrapportage schriftelijke klachten september 2015 - augustus 2016 Inhoud Jaarrapportage schriftelijke klachten... 1 bij jaarrapportage... 3 Totaal aantal klachten... 5 Onderverdeling in categorieën...

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 15-02-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 207 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 0-02-208 Inhoudsopgave. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij. voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij. voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.2.2018 COM(2018) 74 final ANNEX BIJLAGE bij voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking

Nadere informatie

Perspectief voor kwetsbare Haagse jongeren Resultaten, succesfactoren en inzichten na twee jaar JA voor een Kans

Perspectief voor kwetsbare Haagse jongeren Resultaten, succesfactoren en inzichten na twee jaar JA voor een Kans Perspectief voor kwetsbare Haagse jongeren Resultaten, succesfactoren en inzichten na twee jaar JA voor een Kans WAAROM JA? Voor kwetsbare jongeren in Den Haag zijn er veel mogelijkheden, o.a.: Werkgevers

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol bij de

Nadere informatie

Jaarrapportage september augustus 2015

Jaarrapportage september augustus 2015 Jaarrapportage september 2014 - augustus 2015 Inhoudsopgave Jaarrapportage schriftelijke klachten jaarrapportage 3 Totaal aantal klachten 5 Onderverdeling in categorieën 6 Onderverdeling in leerweg 7 Niveau

Nadere informatie

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC)

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Jaarverslag 2015 Activiteiten Detentie Nazorg Humanitas Haagland Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Coördinator Frederiek van Hulst Tijdsinvestering coördinator 1 januari

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 22/16 NL Publicatieblad van de Europese Unie 26.1.2018 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/128 VAN DE COMMISSIE van 25 januari 2018 tot rectificatie van bepaalde taalversies van Uitvoeringsverordening (EU)

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

6. Schuldhulpverlening

6. Schuldhulpverlening 6. Schuldhulpverlening Sociale Hulpverlening in de inloophuizen Het komt helaas meer en meer voor dat mensen financieel en/of emotioneel in de zorgen raken of in een sociaal isolement terecht komen en

Nadere informatie

Projectplan Meet en Connect

Projectplan Meet en Connect Projectplan Meet en Connect Aanleiding Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met de onveilige situatie in delen van de wereld. Met als gevolg een toename van het aantal vluchtelingen in Europa.

Nadere informatie

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren Dak- en thuislozen In deze brochure 3 Dak- en thuisloos 4 Dakloos 6 Thuisloos 7 Het locatiebezoek 9 Klachten en bezwaar 10 Schema: locatiebezoek 10 Beheer van uw uitkering 12 Belangrijke adressen, telefoonnummers

Nadere informatie

BELACTIE VERLOREN ZONEN EN DOCHTERS

BELACTIE VERLOREN ZONEN EN DOCHTERS BELACTIE VERLOREN ZONEN EN DOCHTERS DOEL Het project verloren zonen en dochters (Summa College en ROC ter AA) is uitgevoerd in de periode van 1 april tot en met 1 oktober 2015 en was er op gericht om de

Nadere informatie

Uitgevoerde Activiteiten 2014 Stichting Hulpdienst In-Zicht

Uitgevoerde Activiteiten 2014 Stichting Hulpdienst In-Zicht Uitgevoerde Activiteiten 2014 Stichting Hulpdienst In-Zicht Veenendaal 31 december 2014 Stichting Hulpdienst In-Zicht Markt 10-3901 DN Veenendaal (06) 38255710 - www.hulpdienstinzicht.nl - info@hulpdienstinzicht.nl

Nadere informatie

Personalia. Opleidingen. : Marhe-Kisoen. Geboorte datum : 20 Juni 1963. Adres : Eidereendstraat 9 2492 NJ s-gravenhage

Personalia. Opleidingen. : Marhe-Kisoen. Geboorte datum : 20 Juni 1963. Adres : Eidereendstraat 9 2492 NJ s-gravenhage Personalia Naam : Marhe-Kisoen Voornaam : Kausilawatie Roepnaam : Kausil Geboorte datum : 20 Juni 1963 Geboorte plaats : Paramaribo Nationaliteit : Nederlandse Adres : Eidereendstraat 9 2492 NJ s-gravenhage

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2017

Nieuwsbrief maart 2017 Belangrijke data in maart: 6 maart Weer naar school 13 maart MR vergadering 20 t/m 24 Week van de maart lentekriebels 20 maart Rapport mee naar huis 23 maart Rapport gesprekken op school Nieuwsbrief maart

Nadere informatie

Raadsinformatiebulletin

Raadsinformatiebulletin Raadsinformatiebulletin Valkenburg, 22 januari 218 Betreft: Bevolkingscijfers Valkenburg aan de Geul Geachte leden van de Raad, Het bevolkingsaantal van de gemeente Valkenburg aan de Geul is op 5 januari

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

Onderwijs in Kaart 2018 Cijfermatige onderwijsontwikkelingen in Noord-Brabant MBO

Onderwijs in Kaart 2018 Cijfermatige onderwijsontwikkelingen in Noord-Brabant MBO Onderwijs in Kaart 2018 Cijfermatige onderwijsontwikkelingen in Noord-Brabant MBO 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Mbo Zorg en Welzijn Noord-Brabant... 4 2.1 Instromers... 5 Algemeen... 5 Benchmark Nederland...

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.9.2017 COM(2017) 499 final 2017/0229 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Besluit (EU) 2017/... van de Raad van 27 mei 2017 betreffende de ondertekening,

Nadere informatie

Programma Radboud Plus Traject

Programma Radboud Plus Traject Programma Radboud Plus Traject Radboud Health Academy Versie: schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Radboud Profiel 4 2. Activiteiten Radboud Plus Programma 2.1 Workshops en individuele gesprekken

Nadere informatie

C Gerechtelijke statistieken van het Gerecht voor ambtenarenzaken

C Gerechtelijke statistieken van het Gerecht voor ambtenarenzaken Gerechtelijke statistieken Gerecht voor ambtenarenzaken C Gerechtelijke statistieken van het Gerecht voor ambtenarenzaken Werkzaamheden van het Gerecht voor ambtenarenzaken 1. Aanhangig gemaakte, afgedane,

Nadere informatie

Dit document is alleen een HULPMIDDEL bij het invullen van het rapportageformulier, dus niet invullen of opsturen!!!

Dit document is alleen een HULPMIDDEL bij het invullen van het rapportageformulier, dus niet invullen of opsturen!!! Sla de gedownloade vragenlijst eerst op voordat je deze gaat invullen A. ALGEMENE INFORMATIE Vul deze vragenlijst naar behoren in, onderteken deze en stuur de vragenlijst vervolgens per post op naar je

Nadere informatie

S TA G E S L I J N 5

S TA G E S L I J N 5 STAGES LIJN5 Wil jij stage lopen bij Lijn5? In de provincie Utrecht biedt Lijn5 behandeling en begeleiding aan kinderen en jongeren met én zonder licht verstandelijke beperking en hun gezin. Lijn5 beschikt

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving Juridische Begeleiding

Methodiekbeschrijving Juridische Begeleiding Methodiekbeschrijving Juridische Begeleiding Inleiding Slachtoffers van mensenhandel vormen een specifieke doelgroep met complexe problemen. Veel van hen hebben steun nodig om te herstellen van traumatische

Nadere informatie

Conclusie uit de resultaten:

Conclusie uit de resultaten: Memo Pagina 3 van 6 Conclusie uit de resultaten: De doelstelling van thema, was om te onderzoeken of op de adressen waar vijf of meer mensen zijn ingeschreven sprake was van niet verblijven of woonfraude

Nadere informatie

Stichting Empowerment centre EVC

Stichting Empowerment centre EVC I N V E N T A R I S A T I E 1. Inleiding Een inventarisatie van EVC trajecten voor hoog opgeleide buitenlanders in Nederland 1.1. Aanleiding De Nuffic heeft de erkenning van verworven competenties (EVC)

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hulpdienst In-Zicht

Beleidsplan Stichting Hulpdienst In-Zicht Beleidsplan 2014-2017 Stichting Hulpdienst In-Zicht Veenendaal - 9 mei 2014 Stichting Hulpdienst In-Zicht Markt 10-3901 DN Veenendaal (06) 38255710 - www.hulpdienstinzicht.nl - info@hulpdienstinzicht.nl

Nadere informatie

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch Nieuwsbrief december 2016 Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch In deze Nieuwsbrief Eskil aan het woord Partners van... Movie night Stichting specsavers Sociale vaardingsheids training Vrijwilliger

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Vrouwen, mannen en hun kinderen kunnen bij Arosa terecht voor opvang en begeleiding. Arosa

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.2.2014 COM(2014) 92 final ANNEX 1 BIJLAGE AANVULLEND PROTOCOL BIJ DE OVEREENKOMST TUSSEN DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP EN HET KONINKRIJK NOORWEGEN NAAR AANLEIDING VAN

Nadere informatie

Methodiek Junior Praktijk Opleider

Methodiek Junior Praktijk Opleider Methodiek Junior Praktijk Opleider ONDERZOEK TEN BEHOEVE VAN HET VERSTERKEN VAN DE DOELMATIGHEID Maaike van Rooijen Suzan de Winter-Koçak Eva Klooster Harrie Jonkman Methodiek Junior Praktijk Opleider

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 11 september 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0229 (NLE) 12039/17 VOORSTEL van: ingekomen: 11 september 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: EF 186 ECOFIN 712

Nadere informatie

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 30 mei 2017 (OR. en) 9079/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0082 (NLE) COEST 99 ELARG 36 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Protocol bij de Partnerschaps-

Nadere informatie

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Inleiding Home-Start is een programma voor opvoedondersteuning waarbij vrijwilligers gezinnen ondersteunen met minimaal één kind

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

StudentenBureau Stagemonitor

StudentenBureau Stagemonitor StudentenBureau Stagemonitor Rapportage Mei 2011 1 SAMENVATTING... 3 ERVARINGEN... 3 INLEIDING... 4 ONDERZOEKSMETHODE... 5 RESPONDENTEN... 5 PROCEDURE... 5 METING... 5 DEEL I ANALYSE... 6 1. STAGE EN ZOEKGEDRAG...

Nadere informatie

Een korte handleiding

Een korte handleiding Een korte handleiding Inleiding Je gaat deelnemen of bent in elk geval geïnteresseerd in deelname aan een kennisuitwisseling gefaciliteerd door E-motive. Zo n uitwisseling kan bestaan uit het bijwonen

Nadere informatie

Zorgsteunpunt Heusden

Zorgsteunpunt Heusden Zorgsteunpunt Heusden Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorgsteunpunt Heusden Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van

Nadere informatie

Belangrijke data. Activiteiten. Waar zijn wij als school mee bezig. Nr. 12 maandag 5 december. Rapporten

Belangrijke data. Activiteiten. Waar zijn wij als school mee bezig. Nr. 12 maandag 5 december. Rapporten Nr. 12 maandag 5 december Belangrijke data Maandag 5 december: Sint en Piet op school Dinsdag 6 december: Studiedag voor alle leerkrachten, alle kinderen vrij t/m maandag 5 december: Inschrijven voor rapportgesprekken

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Betty Boerman en Inge Huiskers, Regio Gooi en Vechtstreek. Sjoerd Zeelenberg en Elien Smeulders, RIGO Research en Advies

Betty Boerman en Inge Huiskers, Regio Gooi en Vechtstreek. Sjoerd Zeelenberg en Elien Smeulders, RIGO Research en Advies M e m o Aan: Van: Onderwerp: Project: Betty Boerman en Inge Huiskers, Regio Gooi en Vechtstreek Sjoerd Zeelenberg en Elien Smeulders, RIGO Research en Advies Nadere profilering doelgroepen P27770 Datum:

Nadere informatie

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE)

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14 Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) COASI 102 ASIE 53 ELARG 98 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: PROTOCOL

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Franse Republiek

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland afz. Blaak 22, 3011 TA Rotterdam 17 NOV 2017 Vluchtelingenwerk Nederland Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge Introductie VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. De

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.4.2018 COM(2018) 174 final ANNEX BIJLAGE bij Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 september 2015 Nr 01

Nieuwsbrief 1 september 2015 Nr 01 Nieuwsbrief 1 september 2015 Nr 01 Start nieuw schooljaar Na een welverdiende vakantie zijn we gisteren weer begonnen met het nieuwe schooljaar. Fijn dat iedereen er weer is!! We heten de nieuwe collega

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Aanbod stageplaatsen groeit

Factsheet persbericht. Aanbod stageplaatsen groeit Factsheet persbericht Aanbod stageplaatsen groeit Inleiding Stageperiode Een stageperiode is voor veel studenten de meest leerzame periode van de schoolcarrière. Maar hoe moeilijk is het in deze tijd om

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.4.2018 COM(2018) 176 final ANNEX BIJLAGE bij Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS) AVIATION 150 RELEX 649 MA 7 VOORSTEL van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

Verbeterplan Onverzekerden; Hoe groot is het probleem en hoe krijgen we ze weer verzekerd?

Verbeterplan Onverzekerden; Hoe groot is het probleem en hoe krijgen we ze weer verzekerd? Verbeterplan 2018 Onverzekerden; Hoe groot is het probleem en hoe krijgen we ze weer verzekerd? Huisartsenpraktijk Holtrop en Sieben Projectcoördinator: Jolien Schulte, AIOS Opleiders: Marije Holtrop en

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN HET AAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE EUROPESE UNIE, HET VERDRAG BETREFFENDE DE WERKING VAN DE EUROPESE UNIE EN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE

Nadere informatie

BiebPanel flitspeiling BiebPanel

BiebPanel flitspeiling BiebPanel Rapportage BiebPanel April 2017 0 Samenvatting Samenvatting Achtergrond In 2016 heeft de Koninklijke Bibliotheek een convenant gesloten met de Belastingdienst; de openbare bibliotheken, de Koninklijke

Nadere informatie

Inhoud. Colofon. NMI Jaarverslag

Inhoud. Colofon. NMI Jaarverslag Jaarverslag 2016 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 1. De dienstverlening van het NMI... 4 De taak van het NMI... 4 Doelgroep en dienstverlening NMI... 4 Aanvragen remigratie-uitkering... 5 Groepsvoorlichting...

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht de participatieverklaring

Nadere informatie

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Perikles Adviesgroep Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Bart Haagsma, Mirthe de Kok, Bas Litjens, Bart van Santen, Montse van Schie en Annemijn Willemsen 21 maart 2016 Perikles

Nadere informatie

VCA CURSUSKALENDER EN EXAMEN MOGELIJKHEDEN JANUARI T/M JUNI 2019

VCA CURSUSKALENDER EN EXAMEN MOGELIJKHEDEN JANUARI T/M JUNI 2019 VCA CURSUSKALENDER EN EXAMEN MOGELIJKHEDEN JANUARI T/M JUNI 2019 BELANGRIJKE EN ANDERE WIJZIGINGEN PER 1 JANUARI 2019 INZAKE VCA TRAININGEN EN EXAMENS Per 1 januari zijn er enkele prijswijzigingen doorgevoerd

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hulpdienst In-Zicht

Beleidsplan Stichting Hulpdienst In-Zicht Beleidsplan 2018-2020 Stichting Hulpdienst In-Zicht Veenendaal - 1 april 2018 Stichting Hulpdienst In-Zicht Markt 10-3901 DN Veenendaal (06) 38255710 - www.hulpdienstinzicht.nl - info@hulpdienstinzicht.nl

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

Voorwoord. Jaarverslag Buurtservicepunt

Voorwoord. Jaarverslag Buurtservicepunt Jaarverslag 2015 Voorwoord Dit is het eerste jaarverslag van het Buurtservicepunt. Het jaar 2015 is het jaar geweest waarin het Buurtservicepunt haar aantal inloopspreekuren heeft uitgebreid en kan terugkijken

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie De Kandidatenmarkt informatie & visie Onze missie & visie De Kandidatenmarkt is een jonge, innovatieve en dynamische sociale organisatie die werkzoekenden van 17 t/m 29 jaar naar werk, werkervaringsplekken,

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt Methodiekbeschrijving Januari 2008 Laat Zien Wat Je Kunt Deel 1: Methodiekbeschrijving Het is bij de juiste methodiekvaststelling bepalend uit welke personen de doelgroep bestaat. De methodiek is vooral

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht het participatieverklaringstraject

Nadere informatie

De plus van Surplus.

De plus van Surplus. De plus van Surplus. Surplus Welzijn Etten-Leur Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Formulierenteam Budgetcoaching Schuldhulpverlening Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving waarin we zorgen

Nadere informatie

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-23-06-2015 1. Doel OCMW Maldegem respecteert de integriteit van de gebruiker en neemt maatregelen om deze te waarborgen. OCMW Maldegem neemt in het bijzonder

Nadere informatie

FLEVOMONITOR 2006 Kwetsbare Groepen en Huiselijk Geweld. Annemieke Benschop, Susan Place, Marije Wouters & Dirk J. Korf

FLEVOMONITOR 2006 Kwetsbare Groepen en Huiselijk Geweld. Annemieke Benschop, Susan Place, Marije Wouters & Dirk J. Korf FLEVOMONITOR 2006 Kwetsbare Groepen en Huiselijk Geweld Annemieke Benschop, Susan Place, Marije Wouters & Dirk J. Korf Dit onderzoek is uitgevoerd door het Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit

Nadere informatie

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman

METINGEN 2014, 2015 EN Monitor opvang Enschede. A. Kruize. B. Bieleman METINGEN 2014, 2015 EN 2016 Monitor opvang Enschede A. Kruize B. Bieleman 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ingegaan. In deze wet wordt gesproken over twee ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton.

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton. Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak www.rajaton.nl info@rajaton.nl 053-7507161 Wie is Rajaton, Welzijn voor Jongeren? Rajaton, het Finse

Nadere informatie

Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning Kampen. Jaarverslag LOK 2012 H. Jansen - van der Weerd Blz. 1/10

Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning Kampen. Jaarverslag LOK 2012 H. Jansen - van der Weerd Blz. 1/10 Jaarverslag Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning Kampen 2012 Jaarverslag LOK 2012 H. Jansen - van der Weerd Blz. 1/10 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag 2012 van de Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Welkom 24 november 2016

Welkom 24 november 2016 Welkom 24 november 2016 NOMB april 2014 november 2016 Canan Yenice projectleider Ons doel is het bevorderen van welzijn en het duurzaam zelfstandig functioneren van ouderen We bundelen en behartigen de

Nadere informatie

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE)

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Derde aanvullend protocol

Nadere informatie

JAARVERSLAG Landelijke endometriose dag. Donateurs en achterban

JAARVERSLAG Landelijke endometriose dag. Donateurs en achterban 27 MAART 2017 ENDOMETRIOSE STICHTING Donateurs en achterban DE DONATEURS ZIJN IN TE DELEN IN VERSCHILLENDE GROEPEN LANDELIJKE ENDOMETRIOSE DAG 2016 MMC BEURZEN EN CONGRESSEN 2016 WEBSITE BELANGRIJK COMMUNICATIE

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.8.2017 COM(2017) 412 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 21 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 143 A. TITEL Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Januari 2017 Inleiding Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt in samenwerking het Buurtloket 6211. Naast

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

Registratie discriminatieklachten 2011

Registratie discriminatieklachten 2011 Centraal Bureau voor de Statistiek- Registratie discriminatieklachten 2011 Methode en uitkomsten Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen, augustus 2012. Inhoud 1 INLEIDING... 2 2 METHODE...

Nadere informatie

Betreft: aantal WW/WIA/ZW aanvragen Polen, Bulgaren en Roemenen Datum: 25 oktober 2013

Betreft: aantal WW/WIA/ZW aanvragen Polen, Bulgaren en Roemenen Datum: 25 oktober 2013 Aan: 01 Van: 01 Betreft: aantal WW/WIA/ZW aanvragen Polen, Bulgaren en Roemenen Datum: 25 oktober 2013 Inleiding Uit contacten tussen het management van Handhaving en Uitkeren is gebleken dat er behoefte

Nadere informatie

Ombudslijn MBO. Jaarrapportage

Ombudslijn MBO. Jaarrapportage Dit document betreft de jaarrapportage van Ombudslijn MBO. Naast een weergave van het aantal klachten die in het digitale klachtensysteem geregistreerd zijn, zijn ook de telefonische en klachten via e-mail

Nadere informatie

Dagbesteding Ons Plekske Professionele kleinschalige dagbesteding

Dagbesteding Ons Plekske Professionele kleinschalige dagbesteding Brugstraat 60, 5382 JE Vinkel. Luuk Broos, Oprichter 06-22993301 info@onsplekske.com Dagbesteding Ons Plekske Professionele kleinschalige dagbesteding Sportief werk ontspanning Wij verzorgen dag- en vrijetijdsbesteding

Nadere informatie

UWV Kennisverslag

UWV Kennisverslag UWV Kennisverslag 2018-1 Kaj Bots Ilse Hento SOLLICITATIE- EN REGISTRATIEGEDRAG Welke sollicitatieactiviteiten verrichten WW ers en hoe registreren zij deze? Kenniscentrum UWV Januari 2018 Het UWV Kennisverslag

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BIJLAGE PROTOCOL bij het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het

Nadere informatie

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool

Stagefolder 2014-2015 Laurentius Praktijkschool 1 Stageorganisatie Laurentius Praktijkschool De stages zijn een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma in VO 3, 4 /5 groep. De school heeft al vele jaren contacten met stagebedrijven en instellingen

Nadere informatie

Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies

Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies Aanleiding Sinds 2006 publiceert de Gemeente Helmond jaarlijks gedetailleerde gegevens over de werkloosheid in Helmond. De werkloosheid in Helmond

Nadere informatie

Wouter Snel en Eelco Steenvoorde

Wouter Snel en Eelco Steenvoorde Wie zijn wij? Wouter Snel en Eelco Steenvoorde agenda Organisatie van de wijkteams Hoe werken sociale wijkteams? Schulddienstverlening in de wijkteams Vroegsignalering huurachterstanden Zelfredzaamheidsmatrix

Nadere informatie

Jaarrapportage september 2013 tot september 2014

Jaarrapportage september 2013 tot september 2014 Jaarrapportage september 2013 tot september 2014 Inhoudsopgave Pagina jaarrapportage 3 Totaal aantal klachten 5 Onderverdeling in categorieën 6 Onderverdeling in leerweg Niveau van de opleiding 8 Klachtentrends

Nadere informatie

Plan van aanpak participatieverklaring Tholen

Plan van aanpak participatieverklaring Tholen Plan van aanpak participatieverklaring Tholen Integratie & re-integratie nieuwkomers (2015) Auteur: S.Rook Instelling: Gemeente Tholen Plaats van uitgave: Tholen Datum: 29-03-2016 Versienummer: 1.0 Plan

Nadere informatie

Tijd om aan de slag te gaan Risico op recidive bij ex-gedetineerden verminderen

Tijd om aan de slag te gaan Risico op recidive bij ex-gedetineerden verminderen Detentie gedaan? Tijd om aan de slag te gaan Risico op recidive bij ex-gedetineerden verminderen Gedetineerden terug in de maatschappij Penitentiaire inrichting Fase 1 Gesloten inrichting: de kandidaten

Nadere informatie