Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor ouders van kinderen met een voedselallergie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor ouders van kinderen met een voedselallergie."

Transcriptie

1 Infowijzer Mijn kind heeft een voedselallergie Voor ouders van kinderen met een voedselallergie. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers stelt de infowijzers samen en toetst alle bronnen af aan vooropgestelde kwaliteitscriteria. Je vindt ze terug via google, west-vlaanderen.bibliotheek.be of de lokale catalogus. We streven er naar betrouwbare informatie op te nemen, waarbij we zeker geen standpunt bepalen. Als bibliotheek zijn we niet verantwoordelijk voor de inhoud van de bronnen en de websites. Laatst bijgewerkt op 11/11/14. Inhoud 1. Een oriëntatie 2. Omgaan met een voedselallergie in het gezin 3. EHBO bij voedselallergie 4. Hoe uitleggen aan je kind(eren) 5. Kookboeken en recepten 6. Praten met anderen 1. Een oriëntatie Wat is een voedselallergie? Welke soorten zijn er? Wat is het verschil met voedselintolerantie? Hoe krijg je een voedselallergie? Kun je ervan genezen? boek Eetwaar = eetbaar? Kamsteeg J. - Becht Dit boek bevat uitgebreide informatie over voedselallergie en de samenstelling van voedsel. Aan bod komen: de allergische reactie, stoffen die het lichaam aanmaakt en de effecten ervan, allergietest en mogelijke behandelingen. Minder toegankelijk boek, enige voorkennis is vereist. Nuttig voor mensen die dieper willen ingaan op het thema. boek Voedselallergie Peters Manouk - Stichting September Dit boek bevat informatie over voedselallergie, diagnose en gevolgen. De adressen en organisaties zijn wel in Nederland. boek Voedselallergieën voor dummies Wood Robert A. - Pearson Education Benelux Dit boek geeft, naast algemene informatie over voedselallergieën, ook informatie over hoe je thuis kan omgaan met een voedselallergie. Het geeft ouders tips m.b.t. reizen, uit eten gaan, uitstapjes plannen, naar de crèche of school gaan... Het boek sluit af met een aantal recepten. boek Allergievrije voeding Wright Tanya - Veltman In het eerste deel wordt algemene informatie gegeven over voedselallergieën. De symptomen, de diagnose, het eliminatiedieet en de verschillende ingrediënten worden besproken. Het tweede deel bestaat uit allergievrije recepten.

2 Websites boek Voedselallergieën bij baby's en kinderen De Vos Cora - Van Holkema & Warendorf Boekje voor ouders die zich ongerust maken over het eetgedrag, de groei en de ontwikkeling van hun kind en denken aan een voedselallergie. Praktische tips voor boodschappen doen, uit eten gaan, kinderfeestjes, vakanties... Met voorbeelden en ervaringen van andere ouders. Hoewel dit boek al van 1999 is, geeft het wel nog steeds zeer relevante informatie en verhalen: zelfs gedateerd kan dit boek nog nuttig zijn. Stichting VoedselAllergie Op de Nederlandse website van de Stichting Voedselallergie vind je vrij uitgebreide informatie over de verschillende voedselallergieën. Bekijk ook de brochures. Opgelet bij het deel over wet en regelgeving: dit handelt over de situatie in Nederland. Kind & Gezin Op de website van Kind & Gezin krijg je informatie over voedselintolerantie en -allergie. Verschillende allergieën en hun symptomen worden besproken en je krijgt er tips voor de omgang met je allergisch kind. 2. Omgaan met een voedselallergie in het gezin Waarmee moet je rekening houden als je kind een voedselallergie heeft? Waar moet je aan denken als je kind naar de opvang of naar school gaat? Kun je op reis en welke maatregelen moet je treffen? boek Kinderen en voedselallergie Eggly I. - Unieboek Dit boek richt zich specifiek tot ouders van kinderen met een voedselallergie. In het eerste deel vertellen 20 ouders over hun ervaringen met (huis)artsen, reacties van de omgeving, de impact op ouder en kind en de relatie... Ze geven tips over websites, winkels en voedingsmiddelen. In deel twee zijn kinderartsen aan het woord. In deel drie vertellen diëtisten over hun werkwijze. Achteraan staan enkele recepten. boek Nooit meer pindakaas! Schellings Carla - Van Brug De auteurs zijn twee moeders van kinderen met een voedselallergie. De medische achtergrond, de beleving van de patiënt, het in de praktijk omgaan met allergieën in het dagelijks leven en de medische, praktische en emotionele ondersteuning en hulpverlening worden achtereenvolgens behandeld. Het boek bevat veel handige tips en ervaringsverhalen die voor ouders praktisch en herkenbaar zullen zijn. boek Ruimte voor kinderen met allergie en astma Ausems-Habes Hansje - Swets en Zeitlinger Zelhulpcursus voor ouders over opvoeding en verzorging van kinderen met een allergie. Het geeft informatie over allergie, huilbaby's, slaaptraining en tips om de leefomgeving zo geschikt mogelijk in te richten. Bij enkele hoofdstukken ligt de nadruk op astma en allergische reacties, maar veel informatie en praktische handvatten kunnen nuttig zijn voor kinderen met een voedselallergie.

3 Websites Ouders, School en Allergie Website waar een volledig luik gericht is aan ouders van kinderen met een mogelijks levensbedreigende(voedsel)allergie. Wat moet je de school vertellen? Welke producten moet je vermijden? Wat moet je doen in een noodsituatie? Er is ook een luik specifiek voor leerkrachten dat je eventueel kan tonen aan de leerkracht van je kind. Voedingsallergie De website geeft toegang tot de 'allergoflex'. Het is gratis, maar je moet wel registreren. Deze tool geeft een overzicht van de voedselelementen die toegelaten/verboden zijn voor mensen met een voedingsallergie of een combinatie van verschillende voedingsallergiën. Je kiest de producten waar je allergisch voor bent en je krijgt een overzicht van de toegelaten en verboden elementen. Allergiewoordenlijst in 30 talen Als je op vakantie gaat met een kind met een voedselallergie, kan het handig zijn een woordenlijst mee te nemen. Zo kun je achterhalen of ingrediënten die op een verpakking aangegeven staan schadelijk zijn. Of je kunt gemakkelijker communiceren met een arts. Klik in het Nederlandse luikje op de gewenste doeltaal en er verschijnt een afdrukbaar bestand met de belangrijkste woorden, ingedeeld per categorie. 3. EHBO bij voedselallergie Wat moet je doen als je kind een ernstige allergische reactie vertoont na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Websites Belgisch Antigifcentrum Noodnummer in geval van acute vergiftigingsverschijnselen. Anafylaxie Op deze pagina lees je wat je moet doen als anafylaxie, een ernstige en levensbedreigende reactie, optreedt. Dit kan veroorzaakt worden door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Je krijgt ook tips om de reactie te voorkomen. 4. Hoe uitleggen aan je kind(eren) Hoe kan je je kind vertellen wat een voedselallergie is? Hoe leg je uit dat je kind geen taart mag eten op een verjaardagsfeestje? boek Voedselallergie Landau Elaine - Corona In duidelijke taal wordt uitgelegd wat allergie is, welke voedingsallergieën veel voorkomen, hoe de diagnose gesteld wordt en waar je op moet letten als je een dergelijke allergie hebt. Boek met basisinformatie voor kinderen van 8 tot 10 jaar.

4 boek Ik heb voedselallergie De Ruijter Lynette - Noordhoff In dit boekje kun je lezen wat voedselallergie is, welke symptomen je kunt tegenkomen bij voedselallergie, wat er gebeurt als je naar de dokter moet, enz. Voor kinderen vanaf 8 jaar. boek Celia en het koekjesfeest Rojas Beatriz - Inmerc Informatief verhaal om jonge kinderen met coeliakie duidelijk te maken wat er met hen aan de hand is, en hoe het nu verder moet met eten en gezond blijven. Bevat glutenvrije recepten voor koekjes, cakes, chocoladetruffels en kaasstengels. Voor te lezen vanaf 4 jaar, zelf te lezen vanaf 8 jaar. 5. Kookboeken en recepten Wat kan je koken voor kinderen met een voedselallergie? Welke vervangmiddelen kan je gebruiken? Welke traktaties kan je geven op kinderfeestjes? boek Het heden ik kookboek Reuzenaar Anne Marie - Kosmos Gerechten zonder pakjes en zakjes, zonder suiker en vrijwel geheel koemelk- en glutenvrij. boek Koken voor kids met allergieën Tomnay Susan - De Lantaarn Boek met recepten voor (gezinnen met) kinderen met een voedselallergie. Per recept wordt vermeld voor welke allergie het geschikt is. De beschrijving van de recepten is vrij eenvoudig. Kinderen kunnen eventueel meehelpen met koken of de voorbereiding. boek Allergiekookboek Collins Marloes - Terra Dit kookboek richt zich op de negen meest voorkomende voedselallergieën. Per recept wordt aangeduid voor welke voedselallergie het geschikt is of kan aangepast worden. Richtlijnen om het recept aan te passen staan onderaan het recept en zijn nauwkeurig en vindingrijk. Er zijn voor-, hoofd- en nagerechten en recepten voor speciale gelegenheden en feestjes. boek Sweet! by Sam Loman Samantha - Kluitman Recepten van gerechten en traktaties voor kinderen. Bij de recepten is rekening gehouden met voedselallergie en -intolerantie. Bij elk recept staat een overzicht van de voedingsmiddelen die allergenen bevatten, en wat eventueel een alternatief voor een gebruikt ingrediënt kan zijn.

5 boek Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie Van Berkel Ineke - Van Dishoeck In dit kookboek worden gerechten gegeven met aanpassingen voor zestien voedselovergevoeligheden, zowel bekende (als gluten en lactose) als minder bekende (waaronder aardappel, maïs en vis). Elk hoofdstuk begint met een aantal basisrecepten, telkens met bereidings- en kooktijd, de ingrediënten en de bereidingswijze. Daarna volgen de dieetaanpassingen en enkele variaties op het recept (zonder allergieaanpassingen). De recepten omvatten zowel 'gewone' maaltijden als bakgerechten en kindertraktaties. boek Iedereen eet mee! Molenschot Erik - Gottmer/Becht Boek met recepten voor kinderen met een allergie of intolerantie voor noten, soja, koemelk en ei. De recepten zijn onderverdeeld in ontbijten, fastfood, soepen, bijgerechten, vlees, vis en gevogelte, pasta en pizza, feestelijke recepten en nagerechten. Leuke lay-out met foto's en kindertekeningen. Niet geschikt voor een glutenvrij dieet. boek Smikkelen en smullen Reuzenaar Anne Marie - Kosmos-Z&K Kookboek met basisinformatie over voedselallergie bij kinderen. Bij de recepten staan vervanglijsten van bepaalde producten. Er staan ook tips bij voor feestjes. Websites boek Kookboek voor mensen met een voedselallergie Lannoo Meer dan 400 recepten door en voor mensen met een voedselallergie. Duidelijke kleurpictogrammen vermelden de geschiktheid. De gerechten gaan van eenvoudige belegen broodsoorten tot gerechten uit verschillende internationale keukens. Veel aandacht voor tussendoortjes als cake, gebak en koek. Catalogus Bibliotheken In de catalogus kun je zoeken naar kookboeken met recepten voor jouw specifieke allergie. Typ een trefwoord als 'glutenvrij' in de zoekbalk en kies rechts de gewenste gemeente. Smulweb / Glutenvrije recepten Op deze website vind je een aantal glutenvrije recepten. Koemelkvrije recepten Hier vind je een aantal koemelkvrije recepten. 6. Praten met anderen Waar kan je praten met andere ouders van kinderen met een voedselallergie? Waar kan je je eigen ervaringen delen? Websites

6 Stichting Voedselallergie Op de Facebookpagina van de Stichting Voedselallergie kan je terecht met je vragen. Je kan ook vragen en antwoorden van anderen lezen. Forumindex - AllergiePlein Op het Allergieplein-forum vind je heel wat nuttige informatie. Je kan ook vragen stellen. Het forum is ingedeeld in verschillende categorieën. Er is een specifiek luik rond voedselallergie. Coeliakie Forum Op de website van de Vlaamse Coeliakie Vereniging kun je terecht op het forum om vragen te stellen of ervaringen te delen. Er is o.a. een specifiek onderdeel over kinderen met coeliakie.

Wat is een allergie? Hoe krijg je een allergie? Welke soorten zijn er? Wat zijn de symptomen? Wat zijn de behandelingsmogelijkheden? Kun je genezen?

Wat is een allergie? Hoe krijg je een allergie? Welke soorten zijn er? Wat zijn de symptomen? Wat zijn de behandelingsmogelijkheden? Kun je genezen? Infowijzer Leven met een allergie Voor mensen met een allergie of personen uit hun omgeving. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Voedselallergie. Voedselallergie 1

Patiënteninformatie. Voedselallergie. Voedselallergie 1 Patiënteninformatie Voedselallergie Voedselallergie 1 Voedselallergie Polikliniek Kindergeneeskunde, route 2.2 Tel. (050) 524 6475 Diagnose voedselallergie Van de behandelend arts heeft uw kind de diagnose

Nadere informatie

Omgaan met allergenen

Omgaan met allergenen Cahier kinderopvang Omgaan met allergenen Hanne Van Nuffel Colofon Dit Cahier Kinderopvang maakt deel uit van de reeks Cahier Kinderopvang die het VVSG-Steunpunt Kinderopvang ontwikkelde in samenwerking

Nadere informatie

http://vimeo.com/106258062 Anique Gras Marketing & Accountmanager zorg, horeca en cateraars info@psinfoodservice.nl @PSinfoodservice Anique Gras Doel van deze workshop. 1. Wet 1.Consument 2. 2.Wet

Nadere informatie

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder?

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder? Infowijzer Mijn kind is (te) dik Voor ouders die menen dat hun kind (te) dik is. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek

Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek Infowijzer Omgaan met kinderrechten Een lijst van informatiebronnen voor wie als ouder of opvoeder goed wil omgaan met de rechten van kinderen. De lijst is evenzeer bedoeld voor kinderen en jongeren die

Nadere informatie

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Over deze lijsten Deze lijsten zijn niet meer dan een richtlijn. Ofschoon Albert Heijn veel zorg besteedt aan een actuele beschrijving, kan het

Nadere informatie

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Tabel 18 Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Bijdrage (%) van tussendoortjes aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen bij de

Nadere informatie

Dieet basisboek bij sulfietovergevoeligheid

Dieet basisboek bij sulfietovergevoeligheid 1 Dieet basisboek bij sulfietovergevoeligheid Inhoudsopgave Lekker leven met sulfietovergevoeligheid Auteurs: Marloes Collins, Eleonora Kanizsai-Nagy en Natalia Ruiz Oud Copyright: 2018 AllergiePlatform.nl

Nadere informatie

Dermatologie. Voedselallergie. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Voedselallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 : Steeds meer mensen hebben er last van Huiduitslag, buikpijn, diarree, benauwdheid, een ellendig moe gevoel: deze verschijnselen komen u vast en zeker bekend voor.

Nadere informatie

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen Tabel 25 Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave: Gewogen, vast aantal van 2 dagen, naar gebruik van consumptietypering

Nadere informatie

Allergenen. Nancy Josten

Allergenen. Nancy Josten Allergenen Voedselallergieën en voedselintoleranties Allergenen Naar aanleiding van de informatieplicht over allergenen in de maaltijden stellen wij een brochure voor. Deze brochure is aangeboden door

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie DC 29 Voedselallergie en voedselintolerantie 1 Inleiding Bij voedselallergie of voedselintolerantie is er sprake van overgevoelige reacties op voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. De informatie

Nadere informatie

U heeft een leerling met coeliakie in de klas. Deze lesbrief is bedoeld om zijn/haar klasgenoten te leren wat coeliakie is en hoe je ermee omgaat.

U heeft een leerling met coeliakie in de klas. Deze lesbrief is bedoeld om zijn/haar klasgenoten te leren wat coeliakie is en hoe je ermee omgaat. LESBRIEF Wij zijn GLUTENVRIJ, en jij? VOOR DE DOCENT U heeft een leerling met coeliakie in de klas. Deze lesbrief is bedoeld om zijn/haar klasgenoten te leren wat coeliakie is en hoe je ermee omgaat. Wij

Nadere informatie

Leidraad. voor een glutenvrije start op de basisschool

Leidraad. voor een glutenvrije start op de basisschool Leidraad voor een glutenvrije start op de basisschool 1 Mijn kind gaat naar de basisschool Leidraad met checklists voor ouders tijdens hun gesprekken met de basisschool en het keukenpersoneel Een nieuwe

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1 Tabel 24 Dagelijkse consumptie van groepen voedingsmiddelen door diverse bevolkingsgroepen naar tussendoorgebruik (berekening bij gebruikers van tussendoortjes) Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave:

Nadere informatie

NIEUW. Magazine voor mensen met voedselallergie of intolerantie? Afvallen le met allergie. seizoensrecepten ensre. Pasen en. Glutenvrij op reis.

NIEUW. Magazine voor mensen met voedselallergie of intolerantie? Afvallen le met allergie. seizoensrecepten ensre. Pasen en. Glutenvrij op reis. Voor iedereen met een voedseluitdaging Nr.1 NIEUW Magazine voor mensen met voedselallergie of -intolerantie! Is h het allergie ler of intolerantie? Afvallen le met allergie Pasen en n andere seizoensrecepten

Nadere informatie

De site mmmakkelijk.nl werkt net zo makkelijk als de titel doet vermoeden. Toch is het handig om nog wat uitleg te krijgen.

De site mmmakkelijk.nl werkt net zo makkelijk als de titel doet vermoeden. Toch is het handig om nog wat uitleg te krijgen. De site mmmakkelijk.nl werkt net zo makkelijk als de titel doet vermoeden. Toch is het handig om nog wat uitleg te krijgen. De volgende onderwerpen komen aan bod: mmmakkelijk.nl Basis uitgangspunten recepten

Nadere informatie

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN GRATIS CHEAT SHEET DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN Welkom! Wouter hier... ik ga jouw grootste zorg uitklaren indien je hier nieuw bent... WIE BEN IK EN WAAROM ZOU JE NAAR MIJ

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie Sophia Kinderziekenhuis Voedselprovocatie Test op voedselallergie Bij een voedselprovocatie onderzoeken wij of uw kind allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen. In deze folder leest u meer over het

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie

Onderzoek naar koemelkallergie Onderzoek naar koemelkallergie Uw kind heeft verschijnselen die wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder wordt uitgelegd wat een allergie voor koemelk bij jonge kinderen inhoudt. Ook krijgt

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk E. Schot van den Assem Realisatie, recepten en foodstyling: E. Schot van den Assem Coverontwerp en fotografie: E. Schot van

Nadere informatie

Allergie op school of de kinderopvang, waar let je op?

Allergie op school of de kinderopvang, waar let je op? Allergie op school of de kinderopvang, waar let je op? Programma 19.30 Welkom Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog 19.40 Algemene inleiding in voedselallergie Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog

Nadere informatie

KinderopvangCaravaan Allergenen

KinderopvangCaravaan Allergenen KinderopvangCaravaan Allergenen Voorjaar 2016 Kies een gerecht dat jij graag eet of klaar maakt 2 - VVSG - Allergenen Inhoudstafel Wat is een allergie? (soorten, symptomen, behandeling?, 14 wettelijke,

Nadere informatie

Reizen Uit Eten. Uit Eten - Bij de ingang. Uit Eten - Eten bestellen

Reizen Uit Eten. Uit Eten - Bij de ingang. Uit Eten - Eten bestellen - Bij de ingang Ik wil graag een tafel reserveren voor _[aantal mensen]_ om _[tijdstip]_. Een reservering doen Een tafel voor _[number of people]_ graag. Om een tafel vragen Neemt u creditcards aan? Vragen

Nadere informatie

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Variëren met eten Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Eten is in alle culturen belangrijk. Gezellig samen eten

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Allergenen. Gluten. Schaaldieren

Allergenen. Gluten. Schaaldieren Allergenen Allergenen zijn stoffen in producten die bij iemand met een voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van jeuk en tranende ogen tot ademhalingsproblemen en

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie

Onderzoek naar koemelkallergie Onderzoek naar koemelkallergie Uw kind heeft verschijnselen die wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u wat een allergie voor koemelk bij jonge kinderen inhoudt. Ook leggen we in deze

Nadere informatie

Allergenen. Gluten. Schaaldieren

Allergenen. Gluten. Schaaldieren Allergenen Allergenen zijn stoffen in producten die bij iemand met een voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van jeuk en tranende ogen tot ademhalingsproblemen en

Nadere informatie

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015 Ons voedingsbeleid Inleiding Gezond zijn en blijven begint onder andere met voeding. Gezond eten betekent: gevarieerd en niet te veel. Een gezond voedingspatroon is een voedingspatroon waarmee problemen

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Voedselovergevoeligheid bij hond en kat

Voedselovergevoeligheid bij hond en kat Voedselovergevoeligheid bij hond en kat VOEDSELOVERGEVOELIGHEID Een overgevoeligheid voor voeding komt niet zo vaak voor bij honden en katten. Voedingsovergevoeligheid kan zowel huidklachten als problemen

Nadere informatie

Zuivelvrij dieet basisboek

Zuivelvrij dieet basisboek Zuivelvrij dieet basisboek Lekker leven met koemelkallergie en/of lactoseintolerantie 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Zuivel; Koemelk en lactose pagina 9 Hoofdstuk 2 Koemelkallergie en lactose-intolerantie

Nadere informatie

Een paar opmerkingen vooraf. Aparte suggestie: dagboek

Een paar opmerkingen vooraf. Aparte suggestie: dagboek Een paar opmerkingen vooraf De vastentips voor eten en drinken zijn bedoeld voor gezonde mensen. Voor sommige mensen (bijvoorbeeld bij diabetes) is het niet verstandig wat aan uw voedingspatroon te wijzigen

Nadere informatie

Weet wat je eet... JOUW HANDLEIDING VOOR GLUTENVRIJ ETEN

Weet wat je eet... JOUW HANDLEIDING VOOR GLUTENVRIJ ETEN Weet wat je eet... JOUW HANDLEIDING VOOR GLUTENVRIJ ETEN ...en geniet ervan! Glutenvrij eten is voor sommige mensen een vrijwillige keuze om verantwoorder te eten, terwijl het voor anderen een noodzaak

Nadere informatie

Drachten 11 april Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de kinderen van de Wiekslag, Schoolfruit

Drachten 11 april Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de kinderen van de Wiekslag, Schoolfruit Drachten 11 april 2019 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de kinderen van de Wiekslag, Schoolfruit De afgelopen periode hebben we gebruik kunnen maken van het schoolfruitproject. We zijn blij dat we daar

Nadere informatie

Gezond bewegen 27 februari 2017

Gezond bewegen 27 februari 2017 Gezond bewegen 27 februari 2017 Kelly Cauwenbergh Sports Nutrition 1 Stelling 1 Aardappelen maken dik Kelly Cauwenbergh Sports Nutrition 2 Light is slecht Melk is voor de beesten, niet voor de mens Vermijd

Nadere informatie

dit eetdagboek is van:... hij of zij is jarig op:...

dit eetdagboek is van:... hij of zij is jarig op:... eetdagboek dit eetdagboek is van:... hij of zij is jarig op:... en wordt dan:... jaar. Een eetdagboek bijhouden De kinderarts heeft u gevraagd een eetdagboek bij te houden. Dit dagboek kan helpen bij het

Nadere informatie

Coeliakie. Door Laurie Mentink

Coeliakie. Door Laurie Mentink Coeliakie Door Laurie Mentink Ik heb coeliakie.??? Wie van jullie weet wat dat is? 1 op de 200 mensen heeft coeliakie, (ook wel gluten allergie genoemd) Maar lang niet iedereen weet het. Ik wil jullie

Nadere informatie

De allergiekampioen. Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Sanne Miltenburg GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,99

De allergiekampioen. Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Sanne Miltenburg GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,99 De allergiekampioen Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Sanne Miltenburg GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 254 8 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Kolet Janssen & Allergienet Vanaf 4 jaar

Nadere informatie

Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie

Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie Bijvoeding bij koemelkeiwitallergie Uw kind heeft een koemelkeiwitallergie en is ongeveer 4 maanden oud. Vanaf deze leeftijd veranderen de voedingsbehoeften van uw kind. De borstvoeding of de hypo-allergene

Nadere informatie

AUGURKEN MET SLAGROOM. Een evenwichtig menu samenstellen. Inhoud

AUGURKEN MET SLAGROOM. Een evenwichtig menu samenstellen. Inhoud Een evenwichtig menu samenstellen Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen brengen hun eigen eetgewoontes in kaart en bespreken deze met elkaar. Daarna toetsen ze hun bevindingen

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

FAQ productinformatie en levensmiddelenwetgeving

FAQ productinformatie en levensmiddelenwetgeving Inleiding In deze factsheet van Zeelandia wordt achtergrondinformatie gegeven over een aantal veel gebruikte voedingsclaims, beweringen en levensmiddelenwetgeving gerelateerde onderwerpen. Inhoud: 1. Vezels

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voedselallergie. Polikliniek Allergologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voedselallergie. Polikliniek Allergologie PATIËNTEN INFORMATIE Voedselallergie Polikliniek Allergologie Wat is voedselovergevoeligheid? Voedselovergevoeligheid is een overdreven lichamelijke reactie op het eten, inademen of aanraken van bepaalde

Nadere informatie

Wat geeft u uit aan voeding?

Wat geeft u uit aan voeding? Wat geeft u uit aan voeding? Hoeveel geeft een huishouden gemiddeld uit aan eten en drinken? Hoe kunt u op dit bedrag bezuinigen? En kunt u verspilling van voedingsmiddelen voorkomen? Wat kost eten per

Nadere informatie

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid.

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedselovergevoeligheid Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedingsallergie of hypergevoeligheid, die wordt

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen 2019 Voedingsbeleid Niels Donders De Sportanen 1-1-2019 INLEIDING 2 1.1 Waarom een voedingsplan 2 1.2 Gezond voedingsaanbod 2 1.2.1 Gezond eten met de schijf van vijf 3 1.2.2 Vaste en rustige eetmomenten

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

NCV Horecarichtlijn. Voor glutenvrije maaltijden

NCV Horecarichtlijn. Voor glutenvrije maaltijden NCV Horecarichtlijn Voor glutenvrije maaltijden In uw horecagelegenheid kunt u te maken krijgen met gasten met coeliakie oftewel glutenintolerantie. Dit vergt extra aandacht van u en uw werknemers. De

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN. Eetclean.nl Emmy Schoenmakers

GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN. Eetclean.nl Emmy Schoenmakers GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN Eetclean.nl Emmy Schoenmakers Het eetclean kookboek Clean eten is: Het eten van voedsel dat rechtstreeks uit de natuur komt Het vermijden van sterk bewerkte voeding

Nadere informatie

Anafylaxie. Werkgroep Anafylaxie. Een levensbedreigende allergische reactie op voeding

Anafylaxie. Werkgroep Anafylaxie. Een levensbedreigende allergische reactie op voeding Werkgroep Anafylaxie Anafylaxie Een levensbedreigende allergische reactie op voeding Stichting Voedsel Aller Allergie Patiëntenorganisatie voor voedselallergie en voedselintolerantie Inleiding Deze brochure

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf Inleiding Iedereen weet dat gezond eten goed voor je is. Je voelt je daardoor beter. Daarnaast is het ook belangrijk om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Om gezond te kunnen eten, moet je wel

Nadere informatie

studiedag voedselverlies in de gezondheidssector portiegrootte vs. ondervoeding

studiedag voedselverlies in de gezondheidssector portiegrootte vs. ondervoeding studiedag voedselverlies in de gezondheidssector portiegrootte vs. ondervoeding Portiegrootte vs. Ondervoeding algemeen Gezonde voeding Algemeen Nodige voedingsstoffen en energie Aandacht voor duurzaamheid

Nadere informatie

KinderMoestuin. voor Junior Kookliefhebbers. Kweek je eigen groenten, kruiden en eetbare bloemen en bereid daarmee heerlijke gerechtjes

KinderMoestuin. voor Junior Kookliefhebbers. Kweek je eigen groenten, kruiden en eetbare bloemen en bereid daarmee heerlijke gerechtjes KinderMoestuin voor Junior Kookliefhebbers Kweek je eigen groenten, kruiden en eetbare bloemen en bereid daarmee heerlijke gerechtjes De KinderMoestuin is eerlijk en groen geproduceerd met respect voor

Nadere informatie

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen Aan tafel! Aan tafel Als ouder heb je een grote invloed op de eetgewoonten van je kind. Kinderen leren in de eerste plaats eten wat ze hun ouders zien eten en doen jouw eetgedrag na. En dat start al bij

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Diëtetiek. Voedingsadvies bij koemelkallergie. Afdeling: Onderwerp:

Diëtetiek. Voedingsadvies bij koemelkallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Diëtetiek Wat is een koemelkallergie? Een koemelkallergie is een ongewenste reactie op het eiwit in de koemelk. De oorzaak hiervan is een abnormale reactie van het natuurlijke afweermechanisme

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

ALLERGENENWETGEVING IN DE HORECA

ALLERGENENWETGEVING IN DE HORECA ALLERGENENWETGEVING IN DE HORECA Allergenen De allergenenwetgeving heeft betrekking op 14 allergenen : ( vis, gluten, soja, ei, melk, schaaldieren, weekdieren, noten, pinda s, sesamzaad, lupine, selderij,

Nadere informatie

Wat is een allergie? Afweersysteem

Wat is een allergie? Afweersysteem De allergie survivalgids 15 Hoofdstuk 1 Wat is een allergie? Afweersysteem Voordat we uitleggen wat een allergie is, is het handig dat je eerst weet wat een afweersysteem is. Het afweersysteem van je lichaam

Nadere informatie

Voeding bij ziekte en herstel

Voeding bij ziekte en herstel Diëtetiek Voeding bij ziekte en herstel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Als u ziek bent, is de kans groot dat u gewicht verliest. Dat komt doordat het lichaam meer energie en voedingsstoffen

Nadere informatie

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Koemelkallergietest Informatie voor ouders / verzorgers F0894-1250 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Zuivel- en kippeneivrij dieet basisboek

Zuivel- en kippeneivrij dieet basisboek Zuivel- en kippeneivrij dieet basisboek Lekker leven met koemelk- en kippeneiallergie Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Zuivel en kippenei pagina 9 Hoofdstuk 2 Koemelk- en kippeneiallergie pagina 12 Hoofdstuk

Nadere informatie

Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt

Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt Hilde Maris 4 TherapieWijzer Een woordje uitleg... 9 1. De geschiedenis van granen... 13 1.1. Tarwe is genetisch

Nadere informatie

Infowijzer Leven met astma of COPD

Infowijzer Leven met astma of COPD Infowijzer Leven met astma of COPD Voor mensen die zelf astma of COPD (chronisch obstructieve longziekte) hebben en voor mensen uit hun omgeving. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

Voedingsbeleid Buitenschoolse opvang

Voedingsbeleid Buitenschoolse opvang Voedingsbeleid Buitenschoolse opvang Kinderopvang Papendrecht Januari 2019 Inleiding Bij Kinderopvang Papendrecht vinden we het belangrijk dat kinderen gezond eten en dat zij gevarieerde voeding aangeboden

Nadere informatie

Netwerkdag Vermijden voedselverlies via bestekken cateringopdrachten. Gids schoolmaaltijden

Netwerkdag Vermijden voedselverlies via bestekken cateringopdrachten. Gids schoolmaaltijden Netwerkdag Vermijden voedselverlies via bestekken cateringopdrachten Gids schoolmaaltijden Richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden Richtlijnen schoolmaaltijden Richtlijnen voor een gezonde

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET

DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET Dit zes weken durende plan zal je helpen om te werken aan een lactovegetarisch of een vegetarisch dieet. Voor het beste resultaat, breng de veranderingen geleidelijk

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid Voedselovergevoeligheid Diëtetiek Beter voor elkaar 2 Voedselovergevoeligheid Wat is voedselovergevoeligheid? Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie Informatie over koemelkallergie en over onderzoek met dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP)

Onderzoek naar koemelkallergie Informatie over koemelkallergie en over onderzoek met dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP) Kindergeneeskunde Onderzoek naar koemelkallergie Informatie over koemelkallergie en over onderzoek met dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP) 1 Informatie voor ouders: koemelkallergie

Nadere informatie

Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling)

Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling) Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling) Algemeen Wat is een allergie? Verschijnselen van voedselallergie RAST-test Eliminatie-provocatieproef Aantonen van koemelkeiwitallergie

Nadere informatie

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk?

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie = voedselallergie Koemelkallergie is een vorm van voedselallergie. Bij een voedselallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet Eten inhoud blz.. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen 0 7. Dat lust ik niet. 8. Hap, slik, boem! 2 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen

Nadere informatie

Handleiding bij het Planningsinstrument

Handleiding bij het Planningsinstrument Handleiding bij het Planningsinstrument Inleiding Als verantwoordelijke werk je elke dag hard om je opvang draaiende te houden. Daarbij is het niet altijd makkelijk een overzicht te behouden van wat juist

Nadere informatie

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 4003 woorden 16 april keer beoordeeld. Hoofdvraag & Deelvragen: Wat is voedselallergie?

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 4003 woorden 16 april keer beoordeeld. Hoofdvraag & Deelvragen: Wat is voedselallergie? Praktische-opdracht door een scholier 4003 woorden 16 april 2002 6,1 49 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdvraag & Deelvragen: Wat is voedselallergie? 1 Hoeveel procent van de bevolking heeft voedselallergie?

Nadere informatie

Indirecte zorg voor de jonge zorgvrager 13

Indirecte zorg voor de jonge zorgvrager 13 INHOUDSTAFEL Doelstellingen 9 Indirecte zorg voor de jonge zorgvrager 13 1 VOeding Van 0 tot 4 maanden 15 1.1 Behoefte 15 1.1.1 De groeicurven 15 1.1.2 Factoren die de voedingsbehoeften beïnvloeden 18

Nadere informatie

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Glucose Tolerantie Test (GTT) Glucose Tolerantie Test (GTT) Klinisch Chemisch Laboratorium Op verzoek van uw arts wordt bij u een glucose tolerantie test (GTT) uitgevoerd. Met deze test wordt onderzocht hoe uw lichaam reageert op een

Nadere informatie

Bonus Rapport : Gemakkelijker en gezonder koken

Bonus Rapport : Gemakkelijker en gezonder koken Bonus Rapport : Gemakkelijker en gezonder koken 7 tips om koken gemakkelijk en gezond te maken Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je dit hele Eboek afprint. Welkom! Met ons drukke, gehaaste

Nadere informatie

Allergie. Voedingsallergie en atopie bij hond en kat. Afweer. Afweer 28-5-2014. Eiwitten (15-40 kda) Glycoproteïne (10-70 kda)

Allergie. Voedingsallergie en atopie bij hond en kat. Afweer. Afweer 28-5-2014. Eiwitten (15-40 kda) Glycoproteïne (10-70 kda) Allergie Voedingsallergie en atopie bij hond en kat Drs. Stijn Peters info@dzeh.nl Tel. 040-3040054 Allergie Overdreven reactie op een stof/indringer Allergeen Sensitisatie Antigeen Allergeen Stoffen die

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

Koemelkallergie. Test met voedselprovocatie. Allergie of intolerantie? Voedselprovocatie. Provocatie en eliminatie

Koemelkallergie. Test met voedselprovocatie. Allergie of intolerantie? Voedselprovocatie. Provocatie en eliminatie Koemelkallergie Test met voedselprovocatie Uw kind heeft verschijnselen die kunnen passen bij een allergie voor koemelk. In deze folder leggen we u het een en ander uit over allergie voor koemelk bij jonge

Nadere informatie

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling.

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van het kind en stimuleert een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Nadere informatie

Onderzoek naar allergie voor koemelk

Onderzoek naar allergie voor koemelk 1/5 Kindergeneeskunde Onderzoek naar allergie voor koemelk Inleiding Uw kind heeft verschijnselen die kunnen wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u meer over deze allergie en over

Nadere informatie

Voedings - overgevoeligheid

Voedings - overgevoeligheid Voedings - overgevoeligheid Clinical Nutrition to Improve Quality of Life Het belang van voeding Wat is voedingsgevoeligheid? Het voedsel dat uw huisdier eet speelt een belangrijke rol in zijn of haar

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Kip in satésaus

Artikelnummer: EAN: Kip in satésaus Henri Malse stukjes kip in een heerlijke satésaus. EAN: 8713041843339 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Stukjes kip in een milde pindasaus. Maaltijdcomponent Variant

Nadere informatie

Scriptie Biologie Coeliakie

Scriptie Biologie Coeliakie Scriptie Biologie Coeliakie Scriptie door een scholier 1663 woorden 26 november 2005 7,8 34 keer beoordeeld Vak Biologie Coeliakie Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen om dat ik zelf ook Coeliakie heb.

Nadere informatie

Sneller herstellen door beter te eten

Sneller herstellen door beter te eten Sneller herstellen door beter te eten Dieetbehandeling voor: Naam: Geboortedatum: Datum van afgifte: Naam diëtist: Telefoonnummer diëtist: Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kunt

Nadere informatie