Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek"

Transcriptie

1 Infowijzer Omgaan met kinderrechten Een lijst van informatiebronnen voor wie als ouder of opvoeder goed wil omgaan met de rechten van kinderen. De lijst is evenzeer bedoeld voor kinderen en jongeren die zelf voor hun rechten wil opkomen. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers stelt de infowijzers samen en toetst alle bronnen af aan vooropgestelde kwaliteitscriteria. Je vindt ze terug via google, west-vlaanderen.bibliotheek.be of de lokale catalogus. We streven er naar betrouwbare informatie op te nemen, waarbij we zeker geen standpunt bepalen. Als bibliotheek zijn we niet verantwoordelijk voor de inhoud van de bronnen en de websites. Laatst bijgewerkt op 11/11/14. Inhoud 1. Voor ouders 2. Voor kinderen 3. Voor jongeren 1. Voor ouders Welke rechten hebben kinderen? Wat is het Kinderrechtenverdrag? Heeft een kind bijvoorbeeld recht op een computer? Of op zakgeld? Mag een kind zijn eigen godsdienst kiezen? Websites Kinderrechtencommissariaat Hier kan je het officiële verdrag lezen. Je vindt ook bijdragen over echtscheiding. Kinder Rechtswinkel Officiële website van de Kinderrechtswinkel. Klik op de mannelijke figuur om informatie te krijgen voor volwassenen, de vrouw staat voor minderjarigen. Ook de FAQ's bevatten nuttige informatie. Ik beslis - Ouders Deze website gaat specifiek over privacy. Vragen als 'Mag ik de gsm van mijn kind nakijken?' en 'Mag de school studieresultaten van mijn kind publiceren?' worden beantwoord. De rechten van kinderen in de jeugdhulp Brochure voor ouders van kinderen die professionele hulp nodig hebben. Wat zijn de rechten van mijn kind in de hulpverlening? Wat betekent dat voor de hulpverleners? Wat betekent dat voor mij als ouder? Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Deze vertrouwenscentra zijn de meldpunten voor alle mogelijke situaties waar de rechten van het kind geschonden worden. Iedereen die een vermoeden of een ongerustheid heeft over verwaarlozing of mishandeling van een kind, kan contact opnemen met een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Boeken en multimedia in de bibliotheek

2 boek De rechten van kinderen en jongeren Jacobs Mie - Icarus Ben je als ouder aansprakelijk voor schade veroorzaakt door je kind? kan een 17-jarig meisje trouwen? Wie ontvangt kinderbijslag als een jongere zelfstandig woont? Deze en veel meer vragen worden beantwoord in deze gids waar de rechten van het kind en de jongere centraal staan. Het boek is niet meer zo nieuw, maar biedt nog steeds een goed overzicht. Bij het opmaken van deze Infowijzer waren geen recentere titels beschikbaar. 2. Voor kinderen Boeken en websites met informatie over kinderrechten voor kinderen tot 12 jaar. Boeken en multimedia in de bibliotheek boek Nu of ooit... Van Dam Arend - Van Holkema & Warendorf In 2014 bestaat het Kinderrechtenverdrag vijfentwintig jaar. In vijftig (voor)leesverhalen laat de auteur zien dat er in die tijd veel is bereikt, maar dat er tegelijkertijd nog veel werk aan de winkel is. boek Kinderrechten boek Garant Dit boek is de neerslag van de gesprekken en bevindingen rond kinderrechten zoals kinderen en jongeren die in Freinetschool Het Prisma beleven. Het boek biedt een overzicht van 28 kinderrechten. Deze bevatten naast een aantal voor de hand liggende rechten (recht op bescherming en veiligheid) ook een aantal opvallende (recht op pauze, recht op uitproberen ). boek Vrij Burningham John - Lemniscaat Prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar waarin de rechten van de mens voor alle kinderen centraal staan. boek Onderwijs Duckworth Katie - Corona Boekje specifiek over het recht op onderwijs. In aparte hoofdstukken wordt recht op onderwijs besproken voor specifieke groepen o.a. gehandicapten, armen en daklozen. Na een stukje theorie (over vooroordelen, behoeften, etc.) volgt telkens een verhaal over een kind in de behandelde situatie. boek Gezondheidszorg Duckworth Katie - Corona Dit boek bespreekt de hedendaagse praktijk van het recht op een goede gezondheidszorg en hoe die wordt ingevuld in ontwikkelingslanden. Vijf verhalen, verteld door kinderen in Zanzibar, Afghanistan, Ethiopië, Zuid-Amerika en Oeganda geven een realistisch beeld van de huidige situatie. boek Meningsuiting Edwards Nicola - Corona Boekje over het recht op vrije meningsuiting. De informatie wordt afgewisseld met verhalen van kinderen en jongeren. Vanaf 10 jaar.

3 boek Veiligheid Harrison Jean - Corona Het recht op veiligheid, ook al ben je arm of woon je in een oorlogsgebied, is een recht van elk kind. In dit boek krijg je een beeld van de moeilijkheden en obstakels die kinderen ontmoeten bij het verwerven van dit recht. boek Wonen Harrison Jean - Corona Boekje over het recht op 'een dak boven je hoofd', met ervaringen van kinderen. Vanaf 10 jaar. boek Alle kinderen tellen mee Tijsinger Ellen - Ploegsma Dit boek start met een korte uitleg over de tien kinderrechten. Daarna volgen tien ontroerende verhalen van kinderen overal in de wereld. Vanaf 10 jaar. Websites boek Kinderen zoals jij en ik Lannoo Dit boek voor kinderen vanaf 10 jaar gaat over de universele rechten van het kind. Kinderen vanuit de hele wereld vertellen hun verhaal. Dat niet alle gestelde rechten zoals water, een huis, eten, gezondheid en onderwijs voor iedereen bereikbaar zijn, wordt goed in beeld gebracht. Met duidelijke taal en mooie foto's. 30 vragen en antwoorden over kinderrechten Dit boekje is gemaakt voor kinderen die meer willen weten over kinderrechten en het Kinderrechtenverdrag. In het laatste deel geven kinderen uitleg bij een bepaald kinderrecht. Aantrekkelijke lay-out en duidelijk taalgebruik. Kinder Rechtswinkel In de Kinderrechtswinkel kan je terecht voor informatie en documentatie over de rechten van kinderen. Klachtenlijn Je voelt je niet correct behandeld? Je hebt een klacht over je rechten? Je zit vast? De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat helpt je verder. Jongerengids In de Jongerengids vinden kinderen allerlei informatie, ook over hun rechten. Kies de gewenste leeftijd en ga op ontdekking.

4 Awel - Luistert naar kinderen en jongeren Kinderen en jongeren kunnen met hun vragen terecht bij de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon. Je kan ook digitaal een vraag stellen via het forum, de chat of . Ik beslis - Kinderen Website voor kinderen over privacy. UNICEF Kids Op de website van UNICEF staat informatie over kinderrechten, met een 'moeilijkewoordenboek'. Kinderen - Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Hier vinden kinderen informatie over kindermishandeling en de werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Agentschap Jongerenwelzijn Op deze website kun je de brochure 'Mijn rechten in de jeugdhulp' downloaden. In dit boekje kom je te weten wat je allemaal mag verwachten wanneer je hulp krijgt van een organisatie. Er wordt ook verteld wat je ouders en je hulpverleners mogen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar. 3. Voor jongeren Boeken en websites met informatie over kinderrechten voor kinderen en jongeren ouder dan 12 jaar. Boeken en multimedia in de bibliotheek boek Kinderrechten Hibbert Adam - Biblion Eenvoudig geschreven boek voor kinderen vanaf 12 jaar over de Kinderrechten. Het boek beschrijft de geschiedenis, het VN-verdrag en de verschillende rechten. boek Applaus zonder handen Bormans Leo - Clavis De circusjongen Bjorn (14) reist met zijn rode vrachtauto door het land. Bjorn verdwaalt en treft een dorp waar kinderen niet spelen en niet naar school gaan. Hij raakt verzeild in een land waar kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn. Vanaf 12 jaar. boek Wat zakgeld en mijn rechten aub Janssen Jeroen - Bakermat Dit boek bevat verhalen over de rechten van het kind en getuigenissen van kinderen over de hele wereld. Het vertelt hoe een kinderrechtswinkel werkt en zet de universele rechten van het kind op een rijtje.

5 boek Kinderen natuurlijk toegelaten Billiet Daniel - DiVers Verzameling van gedichten naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van kinderrechten. Per hoofdstuk wordt een kinderrecht genoemd met een korte toelichting, waarna vier gedichten over dat thema volgen. Vanaf 12 jaar. dvd El bola Mañas Achero - Twin Video Film met aandacht voor de kinderrechten over de twaalfjarige Pablo, die opgroeit in een omgeving waar geweld en mishandeling schering en inslag zijn. Websites Wblft?! Wblft?! zoomt in op alle rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan. Het boekje verwijst naar artikelen van het Verdrag en legt vooral met voorbeelden uit wat die rechten voor jou als minderjarige betekenen. Aantrekkelijke lay-out en duidelijke taal. Kinder Rechtswinkel In de Kinderrechtswinkel kan je terecht voor informatie en documentatie over de rechten van kinderen en jongeren. Klik op de mannelijke figuur als je meerderjarig bent, de vrouw staat voor minderjarigen. Klachtenlijn Je voelt je niet correct behandeld? Je hebt een klacht over je rechten? Je zit vast? De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat helpt je verder. 't Zitemzo: voor jongeren die meer willen weten over hun rechten 't Zitemzo is een folderreeks voor jongeren die meer willen weten over wat er in de wet staat. Je kan brochures over verschillende onderwerpen downloaden: als je problemen hebt thuis, als je ouders uit elkaar gaan, als je vreemdeling bent in België... Jongerengids In de jongerengids vinden jongeren allerlei informatie, ook over hun rechten. Kies de gewenste leeftijd en ga op ontdekking. Awel - Luistert naar kinderen en jongeren Kinderen en jongeren kunnen met hun vragen terecht bij de voormalige 'Kinder- en Jongerentelefoon'. Je kan ook digitaal een vraag stellen via het forum, de chat of . Ik beslis - Jongeren Website voor jongeren over privacy.

6 Jongeren - Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Hier vinden jongeren informatie over kindermishandeling en de werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Samsam Op de website van het tijdschrift Samsam vertellen kinderen over het land waar ze wonen. Je vindt er ook achtergrondinformatie over allerlei thema's als kinderarbeid, oorlog, godsdienst, ontwikkelingssamenwerking... Agentschap Jongerenwelzijn Dit is de website van het agentschap van de Vlaamse overheid dat verantwoordelijk is voor jongerenwelzijn. Hier vind je onder andere informatie over de rechten van jongeren die in een instelling geplaatst zijn.

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veel kinderen in Vlaanderen hebben het erg goed. Het gaat goed met hen op school, hun ouders hebben geen problemen en ze kunnen veelal kopen wat ze echt nodig hebben. Toch zijn er ook kinderen met wie

Nadere informatie

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Kinderrechten algemeen Ren je recht

Kinderrechten algemeen Ren je recht Kinderrechten algemeen Ren je recht Doelstelling De kinderen verwerven kennis i.v.m. het rechtssysteem voor minderjarigen in België. De kinderen maken kennis met het recht geen kinderen in de gevangenis

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat.

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat. Infowijzer Omgaan met zelfverwonding Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team

Nadere informatie

Thema KINDERRECHTEN EN PARTICIPATIE EXTRA INFO. Kinderrechten voor toekomstige leerkrachten.

Thema KINDERRECHTEN EN PARTICIPATIE EXTRA INFO. Kinderrechten voor toekomstige leerkrachten. Thema KINDERRECHTEN EN PARTICIPATIE EXTRA INFO Kinderrechten voor toekomstige leerkrachten 1. Wat is de meerwaarde van kinderrechten voor toekomstige leerkrachten? 2. Hoe begin je aan kinderrechten? IK-JIJ-WIJ...

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder?

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder? Infowijzer Mijn kind is (te) dik Voor ouders die menen dat hun kind (te) dik is. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

Met het Kinderrechtenverdrag

Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Voor kinderen die meer willen weten over kinderrechten Wat is het Kinderrechtenverdrag? Welke rechten heb ik? Zijn Kinderrechten er voor alle kinderen?

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

D/2006/3241/145. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel.

D/2006/3241/145. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1 LESPAKKET KINDerrechten 1 Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen zij inzicht

Nadere informatie

Stichting JEI presenteert: 29 jaar KinderRechten

Stichting JEI presenteert: 29 jaar KinderRechten Stichting JEI presenteert: 29 jaar KinderRechten Iedereen heeft recht op een Italiaans kerstpakketje! voorwoord Dit boekje is uitgebracht ter gelegenheid van het 29-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag.

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor ouders van kinderen met een voedselallergie.

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor ouders van kinderen met een voedselallergie. Infowijzer Mijn kind heeft een voedselallergie Voor ouders van kinderen met een voedselallergie. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers

Nadere informatie

Groep 7/8 Rechten van het kind

Groep 7/8 Rechten van het kind Groep 7/8 Rechten van het kind Rechten van het kind GROEP 7/8 Instructie lesmateriaal Het gedicht vormt een goede introductie voor het thema Kinderrechten. Gebruik de achtergrondinformatie om meer te vertellen

Nadere informatie

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Eigenlijk hebben we het best wel goed in Vlaanderen. De meeste jongeren kunnen naar school gaan, zijn gezond en kunnen comfortabel leven. Toch zijn er ook heel wat jongeren die het lastig hebben. Sommigen

Nadere informatie

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1 LESPAKKET KINDerrechten 1 Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen zij inzicht

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Deze infowijzer is voor wie een kind heeft of kent dat gepest wordt.

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Deze infowijzer is voor wie een kind heeft of kent dat gepest wordt. Infowijzer Mijn kind wordt gepest Deze infowijzer is voor wie een kind heeft of kent dat gepest wordt. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

uitgave december 2011 beroepsgeheim

uitgave december 2011 beroepsgeheim uitgave december 2011... met thet beroepsgeheim ... met het beroepsgeheim Sommige problemen, ziektes, kan je niet in je eentje oplossen. Om deze problemen aan te pakken, heb je hulp nodig van mensen die

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

KINDERRECHTEN ALGEMEEN

KINDERRECHTEN ALGEMEEN KINDERRECHTEN ALGEMEEN QUIZ RECHTEN EN PLICHTEN VAN MINDERJARIGEN DOELSTELLING Jongeren maken kennis met hun rechten en plichten. MATERIAAL Quiz rechten en plichten van minderjarigen (zie bijlage) 3 bladen

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 5 > Maakt u zich zorgen over een kind? 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen van Kinderbescherming

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren Contextbegeleiding laagintensief Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

leeftijdsladder Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

leeftijdsladder Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig? leeftijds ladder Alle mensen hebben rechten en plichten. Maar die verschillen wel naargelang je meerderjarig of minderjarig bent. Wat mag op welke leeftijd? Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8

DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8 DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8 Inleiding Op 20 november 1989 werd in de Verenigde Naties het Verdrag van de Rechten van het Kind aanvaard. Sindsdien is

Nadere informatie

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 AMSTERDAM Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 1 Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken op school en thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

Sessie: aan de slag met kinderrechten

Sessie: aan de slag met kinderrechten Sessie: aan de slag met kinderrechten Voorstelling Organisatie Djapo Scholen ondersteunen bij EDUCATIE DUURZAME ONTWIKKELING We streven naar een wereld waarin iedereen geniet van het recht op een menswaardig

Nadere informatie

WERKBUNDEL OORLOG VANDAAG.

WERKBUNDEL OORLOG VANDAAG. WERKBUNDEL OORLOG VANDAAG www.kindereninbezetgebied.be INTRO: OVERAL OORLOG? Bekijk even volgend filmpje van karrewiet. Probeer daarna de vraagjes te beantwoorden https://www.ketnet.be/karrewiet/11-november-2015-oorlog-in-de-wereld

Nadere informatie

Framing the Other. Opdrachtenblad

Framing the Other. Opdrachtenblad Framing the Other Ilja Kok & Willem Timmers 2013 25 minuten (film), 13 minuten (interview) http://framingtheother.wordpress.com/ 1 Kijkopdracht 1. Titel hoofdstuk Toeriste Nell maakt foto van Mursi Nadonge

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen?

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen? Voor wie kopiëren wil: U vindt deze cursus goed en wenst er kopieën van te maken. Bedenk dan ook eens: dat de auteurs met de opbrengst ervan hun kosten moeten dekken; dat kopiëren zonder toestemming niet

Nadere informatie

met het beroepsgeheim

met het beroepsgeheim met het beroepsgeheim 1 met het beroepsgeheim Sommige problemen, ziektes, kan je niet in je eentje oplossen. Om deze problemen aan te pakken, heb je hulp nodig van mensen die meer ervaring hebben, of die

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Symposium Slachtofferhulp Grenzen in het geding Den Haag, 20 februari 2015 Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT.

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT. JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT www.jongerenwelzijn.be Moeilijk woord gezien? Zoek het op in de woordenlijst op pagina 18 INHOUD Wat is de intersectorale toegangspoort? Schema: van aanmelding tot

Nadere informatie

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Symposium Slachtofferhulp Grenzen in het geding Den Haag, 20 februari 2015 Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! 20 jaar kinderrechten! Een beetje geschiedenis de kinderrechten niet respecteert, door de rechter gestraft kan worden. Om ervoor te zorgen dat het Kinderrechtenverdrag wordt nageleefd en om de rechten

Nadere informatie

Heb jij het gevoel dat je niet correct

Heb jij het gevoel dat je niet correct Heb jij het gevoel dat je niet correct wordt behandeld? Zit je vast? Wij helpen je verder Klachtenlijn Wat is de Klachtenlijn? Klachtenlijn De Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat onderzoekt

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

UNICEF en kinderrechten

UNICEF en kinderrechten UNICEF en kinderrechten Informatie voor een gastles Leerdoelen (groep 7 & 8) Leerlingen weten waar UNICEF voor staat en wat UNICEF doet Leerlingen weten dat zij rechten hebben en kunnen een aantal rechten

Nadere informatie

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS DAIDALOS vzw Integrale thuisbegeleiding ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS Inhoudsopgave Situering... 4 Opdracht... 5 Ondersteunende vrijwilligerswerking... 6 Waar hebben

Nadere informatie

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis.

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Dan gaan ze soms beter een tijdje in een ander gezin wonen: een pleeggezin. INFORMATIE Voor pleegkinderen

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT 2 TOEGANGSPOORT Inleiding Samen met een hulpverlener diende je bij de toegangspoort een aanvraag in voor hulpverlening. In deze brochure leggen we uit hoe de toegangspoort

Nadere informatie

De Virus Groei-wijzer Goed bezig (12-16 jaar)

De Virus Groei-wijzer Goed bezig (12-16 jaar) De Virus Groei-wijzer Goed bezig (-6 jaar) Let op; disclosure! Kent het kind de diagnose al? Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger,

Nadere informatie

Werkboek bij de voorstelling Blauwe Plekken. Naam:.

Werkboek bij de voorstelling Blauwe Plekken. Naam:. Werkboek bij de voorstelling Blauwe Plekken Naam:. Naar het boek van Anke de Vries (1992) Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1993 Uitgevoerd door Theater in Feite In opdracht van Gemeente

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Cliëntervaringsmonitor Jongeren Duurzame hulp

Cliëntervaringsmonitor Jongeren Duurzame hulp Cliëntervaringsmonitor Jongeren Duurzame hulp Is dit goede hulp? Je ontvangt deze vragenlijst omdat je jeugdhulp hebt. Graag willen we van jou weten wat je van de jeugdhulp vindt. Ben je tevreden of juist

Nadere informatie

uitgave januari 2015

uitgave januari 2015 uitgave januari 2015 Veel kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkel over wat er met hen gebeurt als hun ouders uit elkaar gaan. Bijvoorbeeld of zij kunnen beslissen bij welke ouder ze willen wonen

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan

Als je ouders uit elkaar gaan Scheiding Als je ouders uit elkaar gaan Alles over scheiden Als je ouders apart gaan wonen www.tweehuizen.be De Kinderrechtswinkel, voor informatie over jouw rechten tel. 070 21 00 71 www.kinderrechtswinkel.be

Nadere informatie

Groei-wijzer jaar: Goed bezig

Groei-wijzer jaar: Goed bezig Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/ verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen taken. Zo

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Je zorg-aanbieder 1 heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Je zorg-aanbieder geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig? leeftijds ladder Alle mensen hebben rechten en plichten. Maar die verschillen wel naargelang je meerderjarig of minderjarig bent. Wat mag op welke leeftijd? Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Nadere informatie

DOELSTELLING VAN DE KINDERRECHTSWINKEL

DOELSTELLING VAN DE KINDERRECHTSWINKEL ONTSTAAN VAN DE KINDERRECHTSWINKELS Twee vaststellingen lagen aan de basis van het ontstaan van de KRW : enerzijds het feit dat minderjarigen onvoldoende kennis hadden over hun rechten en plichten anderzijds

Nadere informatie

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2 Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten en discussiëren. De vragen worden kort ingeleid. Onderwerpen zijn onder meer de

Nadere informatie

Epilepsie Groei-wijzer jaar: Goed bezig

Epilepsie Groei-wijzer jaar: Goed bezig Epilepsie Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 7 > De gezinsvoogd 8 > Wie doet wat

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Goed bezig. Nier Groei-wijzer jaar: Enkele tips: Naam:

Goed bezig. Nier Groei-wijzer jaar: Enkele tips: Naam: Nier Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen taken.

Nadere informatie

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers ONDERZOEK Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Voor wie is onderzoek? Onderzoek is bedoeld voor jou en andere kinderen of jongeren in de leeftijd van 6 tot 23 jaar. Soms ben jij zelf degene

Nadere informatie

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op!

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op! Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

Groei-wijzer jaar: Goed bezig

Groei-wijzer jaar: Goed bezig Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/ verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen taken. Zo

Nadere informatie

DAIDALOS vzw. Project IKAROS. ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis

DAIDALOS vzw. Project IKAROS. ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis DAIDALOS vzw Project IKAROS ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Inhoudsopgave Situering... 4 Opdracht... 5 Ondersteunende vrijwilligerswerking... 6 Waar hebben

Nadere informatie

Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme

Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme Lesmateriaal Kindersekstoerisme Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme Opdracht voor 1 persoon HBO ECPAT Nederland ECPAT wereldwijd actief ter bescherming van kinderen tegen seksuele

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Stap 1. Stap2. Stap3. Stap4. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari keer beoordeeld. Nederlands. Stappenplan.

Stap 1. Stap2. Stap3. Stap4. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari keer beoordeeld. Nederlands. Stappenplan. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari 2007 5 18 keer beoordeeld Vak Nederlands Stappenplan. Stap 1 Wat is kindermishandeling? Wat zijn de gevolgen? Wat moet je doen? Bel je de kindertelefoon?

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGS POORT

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGS POORT JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGS POORT 2 JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT/ 3 INLEI DING Samen met een hulpverlener diende je bij de intersectorale toegangspoort een aanvraag in voor hulpverlening.

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens op

Nadere informatie

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij. Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie