PurmerendEdamVolendamMonnic

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PurmerendEdamVolendamMonnic"

Transcriptie

1

2

3

4 PurmerendEdamVolendamMonnic kendambroekinwaterlandzuiderw oudeuitdammarkenkatwoudewat ergangilpendamwormerwijdewor merjispspijkerbooroostknollend amlandsmeerdenilpbeemsterbee tsoosthuizenschardamwardermi ddeliehobredekwadijk

5

6 Digitaal onderzoek:

7 Gids Haal je Profielwerkstuk uit het Waterlands Archief Beschikbaar op: Doen en leren Onderwijs Voortgezet onderwijs

8 Voorbeelden Profielwerkstukken Waterlands Archief Natuur & Techniek: Waterlands strijd tegen het water Natuur & Gezondheid : Van Gasthuis naar Waterlandziekenhuis Cultuur & Maatschappij: De Tweede Wereldoorlog in Waterland Economie & Maatschappij : Geschiedenis Purmerender markt

9 Profiel Natuur & Techniek Waterlands strijd tegen het water Eeuwenlange strijd tegen het water want Waterland was een zeer kwetsbaar gebied. Waterland vaak getroffen door watersnoodrampen, de laatste in 1916; herdenking in In de archieven vind je er de sporen van terug.

10 Dankbaar onderwerp voor profielwerkstuk, want er is veel materiaal te vinden in: Archieven; Boeken; Kranten; Afbeeldingen en kaarten.

11 De historische kaarten vertellen een stukje waterschapsgeschiedenis. De kaart van Beeldsnijder (ca 1575) toont Noord-Holland als een soort gatenkaas. Zo n 50 jaar later zijn de grote meren drooggemalen: Beemster in 1612; Purmer in 1622; En (Wijde) Wormer in 1625; Schermer: 1635.

12 De droogmaking van de meren geschiedde met molens; eind 19 e eeuw werden de molens vervangen door watergemalen want het gebied blijft kwetsbaar. Het archief heeft verschillende technische tekeningen van o.a. molens en gemalen.

13 Het archief beschikt ook over een groot aantal boeken over dijken, droogmakerijen, polders en sluizen. Zowel historische boeken als recent verschenen werken.

14 En natuurlijk heel veel archiefdocumenten uit de archieven van waterschappen en polderbesturen die sinds de 16 e eeuw werkzaam zijn.

15 Bovendien heeft het Waterlands Archief een zeer rijke collectie aan (oude) prenten en foto s.

16 Profiel Natuur & Techniek Extra suggesties Van houten naar stenen huizen Waterhuishouding van een polder Van molen tot watergemaal Zuiderzee werd IJsselmeer IJsselmeervisserij Het middeleeuwse landschap Cartografie van Waterland Middeleeuws slotenpatroon Registratie

17 Profiel Natuur & Gezondheid Van Gasthuis naar Waterlandziekenhuis Begin 15e eeuw werden twee kloosters gesticht: Klooster Bethlehem, later Wateringen genoemd en het Ursulaklooster. Geen ziekenverpleging maar wel (armen-)zorg. In Peperstraat zogenoemd gasthuis, mogelijk in combinatie met weeshuis. In 19e eeuw ontstonden ziekenhuis taken : Gast- en Proveniershuis. 20e eeuw: St Liduina Ziekenhuis en Stadsziekenhuis Waterlandziekenhuis.

18 Links het uit 1844 daterende Gast- en Proveniershuis aan het Gouw. Rechts het vroegere Gast- en Proveniershuis vanaf de Nieuwstraat. In 1917 werd in de tuin de Barak gebouwd voor de verpleging van lijders aan besmettelijke ziekten zoals tyfus, difterie, malaria en TBC. In 1968 werd de barak gesloopt. Foto uit 1964.

19 Links: St Liduina Stichting (1912). Aanvankelijk rooms-katholiek pension. In 1926 uitgebreid met een nieuw ziekenhuis aan de Julianastraat. Rechts: Het Stadsziekenhuis werd in 1940 geopend.

20 In 1984 fuseerden het Stadsziekenhuis en het Liduinaziekenhuis. Nieuwbouw volgde: in 1988 werd het Streekziekenhuis Waterland geopend dat naderhand naamswijziging onderging tot Waterland Ziekenhuis.

21 Profiel Natuur & Gezondheid Van Gasthuis naar Waterlandziekenhuis Mogelijke bronnen: Archieven, o.a.: Gemeente Purmerend: Huiszittende Armenhuis en het Gast- en Proveniershuis, ; Sint Liduinaziekenhuis te Purmerend, *; Gemeente Purmerend: Stadsziekenhuis, *; Sint Liduinaziekenhuis, Stadsziekenhuis, Streekziekenhuis te Purmerend, *; * Eventueel deels openbaarheidsbeperking. Beeldbank; Collectie Kranten; Boeken en tijdschriften.

22 Profiel Natuur & Gezondheid Extra suggesties Dokteren door de eeuwen heen Ziektes van toen Hygiene Alcoholisme en verslaving Van schorseneren tot sushi Van kolenkit tot CV (huishoudtechnologie) 1905

23 Profiel Cultuur & Maatschappij De Tweede Wereldoorlog in Waterland Een aansprekend onderwerp. Maar wat is er over te vinden in het archief? Je kunt terecht in: Archieven; Boeken; Kranten; Afbeeldingen en kaarten. Je kunt denken aan onderwerpen als:

24 Gevechtshandelingen Daar werd Waterland minder zwaar door getroffen dan veel andere streken. Maar foto s laten zien dat de oorlog niet aan Waterland voorbij ging.

25 Strijd om te overleven Er was schaarste en gebrek. Belangrijke levensbehoeften waren alleen op de bon te verkrijgen. Vanuit de steden waren er de zogenoemde hongertochten. Dit aspect vind je terug in krantenartikelen en distributiebonnen.

26 Onderduiken Om uit handen van de Duitsers te blijven dook je onder, als je tenminste een onderduikadres kon vinden. Want op je gewone adres was iedereen terug te vinden via het Bevolkingsregister.

27 Jodenvervolging Een veilig onderduikadres Op de website zijn per plaats de slachtoffers van de holocaust terug te vinden. Op de website in Israel staan alle mensen die een onderscheiding kregen voor het beschermen van joden. Zoals de familie Hordijk in Monnickendam, de familie Moerbeek en de broers Logger in Purmerend, bij wie Joden ondergedoken hebben gezeten.

28 Verzet Onderduikers moesten worden gevoed, mensen onvindbaar gemaakt. Daarom vonden overvallen plaats op distributriekantoren en werden Bevolkingsregisters uit gemeentehuizen geroofd. Het verzet kreeg wapens, uitgeworpen door Engelse vliegtuigen. 13 jan aug. 1944

29 Profiel Cultuur & Maatschappij Extra suggesties Sprookjes, legenden en volksverhalen uit Waterland Van ganzenveer tot toetsenbord (ontwikkeling van het schrift) Betje Wolff, een vrijgevochten dame Modieus Waterland: klederdracht Van katholieken en protestanten Op de planken Van orgel tot dj Meermin van Edam Betje Wolff

30 Profiel Economie & Maatschappij Geschiedenis Purmerender markt 1484: Twee jaarmarkten (8 mei en 11 oktober) en een weekmarkt op zaterdag. 1572: Weekmarkt verplaatst naar de dinsdag. 1612: Op Cloosterwerff (kop van de Koemarkt) ossen, paarden, schapen en magere varkens verhandeld. 1645: Koemarkt huidige vorm en locatie veemarkten. 2001: Sluiting openlucht veemarkt wegens veeziektes. 2006: Overdekte veemarkt op Baanstee.

31 Drie topografische kaarten van Purmerend die de groei van de stad illustreren. Links een kaart uit 1560, in het midden uit 1698 en rechts een vrij recente kaart van Purmerend. De stad heeft haar groei en welvaart te danken aan de visserij, met name op de meren Beemster, Purmer en (Wijde)Wormer en de markt. Toen de meren in het eerste kwart van de 17e eeuw werden drooggelegd, viel de visserij grotendeels weg, maar ervoor in de plaats kwam een vruchtbaar landbouwgebied waarvan Purmerend als marktstad enorm profiteerde.

32 De veemarkt ontwikkelde zich vooral op en rond de huidige Koemarkt en omgeving. Maar op bijvoorbeeld het Slotplein, was de gevogeltemarkt.

33 Vroeger werd de dinsdagse warenmarkt lappenmarkt genoemd. Er werd van alles en nog wat te koop aangeboden. In een marktkeur uit 1641 wordt een lappenmarkt genoemd op Cakenburgh tusschen de Baanbrugh en het huis van den predikant Petrus Roilandus, de huidige Westerstraat. Men kon er niet alleen terecht voor potten, pannen, plattelen, kanne, kruijcken, allerhande aerdgebackt, oude en nieuwe lappen, schoenen, klompen, kramers of coomens met marsen, boecken, veeters, linten, oudijser maar ook voor bijvoorbeeld kwakzalversmiddelen en goochelartikelen.

34 Profiel Economie & Maatschappij Geschiedenis Purmerender markt Mogelijke bronnen: Archieven, o.a.: Stad Purmerend, (1275) (1824); Gemeente Purmerend, (1920) (1983); Gemeente Purmerend, Markt, ; Comité 500 jaar markt te Purmerend, Beeldbank; Collectie Kranten; Boeken en tijdschriften.

35 Profiel Economie & Maatschappij Extra suggesties Veranderende beroepen Van ambacht tot machine De groei van Purmerend Nutsbedrijven Kaas in Waterland De boer en zijn bedrijf 1967: bouw flats Meteorenweg 1910: Edam, kaasmarkt

36 Waterland waar blijft de tijd 16 afleveringen over de regio

37 Kies je voor een onderwerp uit het Waterlands Archief? We denken graag een beetje mee! We kunnen je het volgende bieden: Digitale gids Profielwerkstukken in het Waterlands Archief op website Begeleiding bij het maken van je profielwerkstuk; Begeleiding is gratis; alleen eventuele kopieën moet je betalen. Gratis speciale Introductiemiddag op vrijdag 6 maart uur in het Waterlands Archief met o.a. rondleiding depots en studiezaal. Adres: Wielingenstraat 75 Tel Uiterlijk woensdag 4 maart aanmelden via telefoonnr of via info@waterlandsarchief.nl. Doorgeven aan: Jaap Haag of Margreet Lenstra

LEDENBIJEENKOMST 8 NOVEMBER 2013

LEDENBIJEENKOMST 8 NOVEMBER 2013 LEDENBIJEENKOMST 8 NOVEMBER 2013 Voorzitter Hans Hellingman opent de bijeenkomst. Er zijn ongeveer 50 mensen aanwezig, iets minder dan we tot nu toe gewend zijn, maar toch een behoorlijke opkomst. Hans

Nadere informatie

Markt met een toekomst

Markt met een toekomst Markt met een toekomst 4 februari 2018 Inhoud: Inleiding Poll Het plan Voors en tegens Conclusie Inleiding. In mijn omgeving en op social media hoor ik veel gemopper over de dinsdagmarkt van Purmerend.

Nadere informatie

Huidige collecties in de HCL beeldbank:

Huidige collecties in de HCL beeldbank: Huidige collecties in de HCL beeldbank: Tekeningen, prenten en foto's afkomstig van het Rijksarchief Limburg De collectie bestaat uit beeldmateriaal van de provincie Limburg en daarbuiten. Met 2500 catalogusnummers

Nadere informatie

Zo werden er vanaf 1942 honderden tonnen boeken, brieven en andere geschriften per vrachtwagen naar de Van Gelderfabriek in Wormer vervoerd. Al dat pa

Zo werden er vanaf 1942 honderden tonnen boeken, brieven en andere geschriften per vrachtwagen naar de Van Gelderfabriek in Wormer vervoerd. Al dat pa Dames en heren, jongens en meisjes, Ook dit keer bent u gelukkig met velen naar de jaarlijkse herdenking gekomen. Onze gedachten gaan vanavond terug naar het kwaad dat vijf jaar lang Nederland beheerste,

Nadere informatie

Fortenfietsroute aan de Zuiderzee

Fortenfietsroute aan de Zuiderzee Fortenfietsroute aan de Zuiderzee Fietsen langs de Bezienswaardigheden Forten Molens Forten in de omgeving Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 48 47 46 33 13 15 21 22 2 55 56 99 98 97 95 94 28

Nadere informatie

Benaming. Geschiedenis

Benaming. Geschiedenis Een poldermolen (ook wel watermolen genoemd, maar die naam geeft verwarring) is een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verzet. Dit type molen komt vooral voor in de poldergebieden

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Geschiedenis Franciscus Vlietland

Geschiedenis Franciscus Vlietland Geschiedenis Franciscus Vlietland Franciscus Gasthuis is van oorsprong een katholiek ziekenhuis; Sint Franciscus Gasthuis. Franciscus van Assisi is de stichter van de orde der Franciscanen die, nadat hij

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Fortenfietsroute aan de Zuiderzee

Fortenfietsroute aan de Zuiderzee Fortenfietsroute aan de Zuiderzee Fietsen langs de Stelling van Amsterdam Bezienswaardigheden Forten Molens Forten in de omgeving Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 48 47 46 33 13 15 21 22 2

Nadere informatie

Religie in Waterland. Naam:. Klas:. Mentor:

Religie in Waterland. Naam:. Klas:. Mentor: Naam:. Klas:. Mentor: Inhoud Inleiding... 2 1. Ongetemd zeewyf... 3 2. Ursulaklooster... 4 3. Wendelmoet Claesdochter... 5 4. Reformatie... 6 5. Bernard Nieuwentijt... 7 6. Migratie... 8 1 Inleiding Vanaf

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Donderdagbrief 16 april

Donderdagbrief 16 april Donderdagbrief 16 april Theoretisch Verkeersexamen groep 7 Het was vandaag 16 april een spannende dag voor de kinderen van groep 7. Het eerste onderdeel van het verkeersexamen het theoriegedeelte stond

Nadere informatie

Hoofd van een nota in 1887 De woon- en bedrijfspanden in april 2019 Bron: Westbrabants Archief/Hans Jordans

Hoofd van een nota in 1887 De woon- en bedrijfspanden in april 2019 Bron: Westbrabants Archief/Hans Jordans Over de bouw van de damsluis bij Fort aan de Drecht bij Uithoorn, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, en de aannemer van de bouw Cornelis Bastiaansen uit Bergen op Zoom met zwager Johannes Mattheus

Nadere informatie

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE STICHTING WOONWAGENWERK

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE STICHTING WOONWAGENWERK G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M TOEGANGSNUMMER 503 INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE STICHTING WOONWAGENWERK VOOR 1971 STICHTING WOONWAGENLIEFDEWERK VAN DE SINT VINCENTIUSVERENINGING 1953-1985

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2008 Bestuur en organisatie

JAARVERSLAG 2008 Bestuur en organisatie JAARVERSLAG 2008 Bestuur en organisatie Bestuurlijk gezien valt het Waterlands Archief onder het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland (ISW). Eind 2007 werd door het dagelijks bestuur van het

Nadere informatie

Voor de docent Voor veel docenten is een bezoek aan Het Utrechts Archief ook het eerste archiefbezoek. Daarom allereerst wat uitleg voor u als docent.

Voor de docent Voor veel docenten is een bezoek aan Het Utrechts Archief ook het eerste archiefbezoek. Daarom allereerst wat uitleg voor u als docent. Museumles voor Museum voor de klas Voor de docent Voor veel docenten is een bezoek aan Het Utrechts Archief ook het eerste archiefbezoek. Daarom allereerst wat uitleg voor u als docent. Formeel gezien

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL Inleiding Hoorn is een van de steden waar zich de uitzonderlijke situatie voordoet dat al vanaf de late Middeleeuwen riolen zijn aangelegd.

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek

Voorkant. Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Voorkant Gemeentearchief Zaanstad Het geheugen van de Zaanstreek Zaandam centrum Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek is bij het Gemeentearchief Zaanstad aan het

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje Blad 1 Kwartierstaat van Betje Hendriks (1880-1955) De ouders van Betje Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Betje Hendriks (1880-1955) 02. * Gemert 04-03-1850 + Helmond

Nadere informatie

Thema water. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Thema water. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Anne Hermens 07 december 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/69835 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Dit boekje is van. Doodgewone Helden

Dit boekje is van. Doodgewone Helden Dit boekje is van Doodgewone Helden Echte helden! Je kent ze misschien wel van tv. Ze kunnen vliegen, ze kunnen mensen redden uit brandende gebouwen en ze vechten tegen slechteriken. Iedereen heeft zo

Nadere informatie

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 2 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: NEDERLAND IN VOLLE BLOEI (1600 TOT 1800) VAN BEDREIGEND NAAR VRUCHTBAAR LAND Bekijk de video Van bedreigend naar vruchtbaar land. 1 A. Je hebt

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN ECHTE HELDEN! JE KENT ZE MISSCHIEN WEL VAN TV. ZE KUNNEN VLIEGEN, ZE KUNNEN MENSEN REDDEN UIT BRANDENDE GEBOUWEN EN ZE VECHTEN TEGEN SLECHTERIKEN. IEDEREEN HEEFT ZO

Nadere informatie

ZAANSTREEK WATERLAND

ZAANSTREEK WATERLAND ZAANSTREEK WATERLAND CABRIOTOCHT 2 JUNI 2013 1. Vanaf parkeerplaats brug over LA 2. Rotonde 1 e afslag Richting Breukelen 3. Met bocht mee naar rechts richting Breukelen 4. RD op de rotonde, 2 e afslag

Nadere informatie

Geschiedenis Franciscus Vlietland

Geschiedenis Franciscus Vlietland Geschiedenis Franciscus Vlietland Franciscus Gasthuis is van oorsprong een katholiek ziekenhuis; Sint Franciscus Gasthuis. Franciscus van Assisi is de stichter van de orde der Franciscanen die, nadat hij

Nadere informatie

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven.

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven. Aufmachen! Voor de deur staan een paar Duitse soldaten en Nederlandse landwachten (gewapende hulppolitie). Een jonge vrouw doet open en de mannen stormen binnen. Het kleine meisje begint van schrik te

Nadere informatie

Aanmelden kan middels het digitale inschrijfformulier die u per mail heeft ontvangen.

Aanmelden kan middels het digitale inschrijfformulier die u per mail heeft ontvangen. MAANDAG 20 juli DINSDAG 21 juli WOENSDAG 22 juli DONDERDAG 23 juli VRIJDAG 24 juli * Bij minder dan 5 aanmeldingen verzorgen wij een alternatief aanbod (bv. ). Huttenbos Entree: 7,95 (Sjoepkar * Bij minder

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Introductie...1. Wat!? Je profielwerkstuk uit het archief halen?...2

INHOUDSOPGAVE. Introductie...1. Wat!? Je profielwerkstuk uit het archief halen?...2 Haal je Profielwerkstuk uit het WaterlandsArchief Onderzoeksgids voor het maken van een profielwerkstuk op basis van informatie uit archiefbronnen voor HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Introductie...1 Wat!? Je profielwerkstuk

Nadere informatie

BESTUUR EN ORGANISATIE

BESTUUR EN ORGANISATIE Jaarverslag Waterlands Archief 2007 ALGEMEEN Het archief als historische werkplaats. Die functie van het Waterlands Archief kreeg in 2007 nog meer reliëf. Dankzij de voortgaande ontsluiting van de archieven,

Nadere informatie

Module 5 Geschiedenis en geografie

Module 5 Geschiedenis en geografie Module 5 Geschiedenis en geografie 5.1 De geschiedenis van Nederland Tekst 1: De gouden eeuw Handel In de zeventiende eeuw gingen Nederlanders steeds meer handelen. Nederland ligt aan zee en er zijn veel

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht What s up Zuiderzeeland? Maatschappijleer/ geschiedenis theoretische opdracht, 2VMBO Naam: Klas: Theoretische Opdracht De geschiedenis van Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland begint duizenden jaren geleden.

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

- Onderwijs. - Sport. - Sport. - Onderwijs. - Sport. - Molens. - Onderwijs. - Sport

- Onderwijs. - Sport. - Sport. - Onderwijs. - Sport. - Molens. - Onderwijs. - Sport -LIJST VAN ONDERWERPEN BEHO- REND BIJ DE KRANTENKNIPSELVER- ZAMELING VAN HET STREEKDOCU- MENTATIECENTRUM. In deze collectie zijn naast krantenknipsels tevens opgenomen kopiëen van allerhande publicaties,

Nadere informatie

Weesp Smal Weesp (Amsterdam-Rijnkanaal) Gein Abcoude Abcouder Meer Holendrecht Waver Amstel Uithoorn 25 Km

Weesp Smal Weesp (Amsterdam-Rijnkanaal) Gein Abcoude Abcouder Meer Holendrecht Waver Amstel Uithoorn 25 Km Roeivakantie 2013 De route. Dag 1, zaterdag 8 juni Weesp Smal Weesp (Amsterdam-Rijnkanaal) Gein Abcoude Abcouder Meer Holendrecht Waver Amstel Uithoorn 25 Km Om 10 uur ontvangst bij Roeivereniging Weesp

Nadere informatie

Oterleek. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Oterleek. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Oterleek Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam het dorp ligt achter de Schermerringvaart dichtbebouwd en groen dorp een deel met burgerhuizen...... een deel

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen!

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! Met PINKSTEREN hebben we in Nederland altijd vrij! Er is een 1 e Pinksterdag, een 2 e Pinksterdag. En in Purmerend (en omgeving) hebben we zelfs een 3 e Pinksterdag. Op deze

Nadere informatie

ILPENDAM - locatie Ilpenhof. concept mei 2012

ILPENDAM - locatie Ilpenhof. concept mei 2012 ILPENDAM - locatie Ilpenhof concept mei 2012 Inhoud 1 Inleiding 2 De locatie 3 Historische & landschappelijke ontwikkeling 4 Schatkaart 5 Ontwikkelingsmodel 1 Inleiding Aanleiding Eerdere plannen om een

Nadere informatie

Inventaris van de fotocollectie Elsevier, jaargangen De Prins en Wereldkroniek, tijdschriften, 1901-1970

Inventaris van de fotocollectie Elsevier, jaargangen De Prins en Wereldkroniek, tijdschriften, 1901-1970 Nummer archiefinventaris: 2.24.05.04 Inventaris van de fotocollectie Elsevier, jaargangen De Prins en Wereldkroniek, tijdschriften, 1901-1970 Auteur: D.J. Kortlang Nationaal Archief, Den Haag 2003 Copyright:

Nadere informatie

Lesbrief bij Overleven in de dierentuin, Maarten TH. Frankenhuis, 2010Uitgevers, april 2014. Lesbrief bij. Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo/vwo

Lesbrief bij Overleven in de dierentuin, Maarten TH. Frankenhuis, 2010Uitgevers, april 2014. Lesbrief bij. Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo/vwo Lesbrief bij Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo/vwo 1 1 Inleiding Voormalig Artis directeur Maarten Frankenhuis verzamelde meer dan twintig jaar lang archiefmateriaal, verhalen, artikelen, foto s en andere

Nadere informatie

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen.

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen. ENKELE BESPIEGELINGEN BIJ HET OORLOGSMONUMENT TE WASSENAAR Op 4 mei vindt in ons land de nationale dodenherdenking plaats: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen burgers en militairen

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Archief Elisabeth Jessurun Lobo

Archief Elisabeth Jessurun Lobo Nummer Toegang: NL-HaRKD-0656 Archief Elisabeth Jessurun Lobo Ramses van Bragt, 2008 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) 2008 This finding aid is written in Dutch. 2 Jessurun Lobo NL-HaRKD-0656

Nadere informatie

REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN. Algemene Informatie

REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN. Algemene Informatie REGIONAAL ARCHIEF LEIDEN Algemene Informatie ALGEMENE INFORMATIE Het Regionaal Archief Leiden beheert de archieven van een aantal (voormalige) gemeenten, te weten Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk,

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Abtsregt: zie na 1855 Vrijenban Archief Inv.nrs. Beschrijving Periode Gescand Index

Abtsregt: zie na 1855 Vrijenban Archief Inv.nrs. Beschrijving Periode Gescand Index Abtsregt: zie na 1855 Vrijenban 151 141-144 Registers inschrijving (half)wezen en hun voogden 1636-1696, 1700-1735 Ackersdijk en Vrouwenregt: zie na 1855 Vrijenban 151 141-144 Registers inschrijving (half)wezen

Nadere informatie

Doelgroepen: primaire doelgroep en laagopgeleiden, algemeen publiek 18+, allochtonen en studenten

Doelgroepen: primaire doelgroep en laagopgeleiden, algemeen publiek 18+, allochtonen en studenten Doelgroepen: primaire doelgroep en laagopgeleiden, algemeen publiek 18+, allochtonen en studenten Q1 : DUMMY - selecteer doelgroep Dummy Inlezen doelgroep uit steekproef 1 Primaire doelgroep en laagopgeleiden

Nadere informatie

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar:

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: 1616-2016 Het doel van deze lesbrief is, dat je leert: 1. hoe het landschap rondom Zoetermeer is ontstaan. 2. dat turf eeuwenlang een erg belangrijke brandstof was. 3.

Nadere informatie

Purmerender Kermisexploitanten

Purmerender Kermisexploitanten Purmerender Kermisexploitanten In de loop der jaren heeft Purmerend toch heel wat kermisexploitanten binnen de stadsgrenzen gehad. Ook waren er Purmerenders bij, die je nou niet direct als kermisexploitant

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013

Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Cursussen, workshops en lezingen 2012/2013 Haags Gemeentearchief onder auspiciën van Geschiedkundige Vereniging Die Haghe Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Algemene informatie 4 Cursussen Cursus paleografie

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN + WORKSHOPS 2014-2015 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Lezingen 5 Workshops 6 Cursussen Cursus paleografie voor beginners 8 Inleiding Ook

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief Purmerends Museum - Januari

Nieuwsbrief Purmerends Museum - Januari Nieuwsbrief Purmerends Museum - Januari EXPOSITIE - 100 Jaar droge voeten, Watersnood 1916 in Purmerend 9 januari tot en met 10 april 2016 Militairen werken aan de Purmerweg in Purmerend, foto Joseph Coppens,

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN ROUTE 20 km 20 19 Welkom bij deze klimaatloop van Deventer-Colmschate naar Zutphen, speciaal gemaakt voor de klimaattop in oktober 2015 in Parijs om te kiezen voor een rechtvaardig

Nadere informatie

Inventaris van de fotocollectie Van Zuilen

Inventaris van de fotocollectie Van Zuilen Nummer archiefinventaris: 2.24.16 Inventaris van de fotocollectie Van Zuilen Auteur: D.J. Kortlang Nationaal Archief, Den Haag 2005 Copyright: cc0 This finding aid is written in Dutch. 2.24.16 Foto's

Nadere informatie

V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME

V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME V.M.F. TOER 04-05 JULI RIEME Café/zaal Forty-Eight, Kanaalstraat 84 9940 Ertvelde-Rieme 10 - VMF leden 7.5 - deelname rit drink Later op prijsuitedling VMF in maart van het volgend jaar (geboduurde badge

Nadere informatie

DE STAD. Projectboek Mens en Maatschappij HET HOOGHUIS. ZUID/WEST Leerjaar 1 b/k

DE STAD. Projectboek Mens en Maatschappij HET HOOGHUIS. ZUID/WEST Leerjaar 1 b/k DE STAD Projectboek Mens en Maatschappij HET HOOGHUIS ZUID/WEST Leerjaar 1 b/k Inhoud Introductie... 2 Ruimteverdeling... 3 Bouwstijl... 5 Het stadswapen... 7 Onderzoek en presentatie... 12 Beoordelingscriteria...

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 door D. 1279 woorden 6 juli 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde 1hv 4.1 Het gevaar van water Terp: heuvel die beschermt tegen

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

Volendam Juni 2018

Volendam Juni 2018 Volendam Juni 2018 Heleen Dennis Ludolf Steffi Ben Robin Rein en Shirley Vrijdag 15 Juni Rond 12:00 uur zijn we vanuit Arnhem vertrokken richting Veenendaal samen met Steffi en Heleen, en onder begeleiding

Nadere informatie

Herdenking watersnood 1916-2016 Waterland onder water Digitale lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING 1.

Herdenking watersnood 1916-2016 Waterland onder water Digitale lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING 1. Herdenking watersnood 1916-2016 Waterland onder water Digitale lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING 1. INLEIDING Wat en voor wie? Waterland onder Water is een compacte

Nadere informatie

lesbrief STOLPERSTEINE GOOR STICHTING STOLPERSTEINE GOOR

lesbrief STOLPERSTEINE GOOR STICHTING STOLPERSTEINE GOOR lesbrief STOLPERSTEINE GOOR STICHTING STOLPERSTEINE GOOR STOLPERSTEINE IN GOOR SECTIE 1 Oorlogslachtoffers in Goor Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel slachtoffers gevallen. Ook in Nederland zijn

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Op de kaart gezet 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Dit was één van de negen dagkaasfabriekjes in de polder, opgericht in het begin van de 20ste eeuw. 2. Boerderij de Vette Os voorheen Alida Hoeve

Nadere informatie

4301 HR Zierikzee Vraagprijs: k.k.

4301 HR Zierikzee Vraagprijs: k.k. Hem 26 4301 HR Zierikzee Vraagprijs: 59.000 k.k. Bouwperceel van 177 m2 in het centrum van Zierikzee. In de autoluwe straat de Hem, bieden wij te koop aan een bouwperceel met bouwvergunning op 177 m2 eigen

Nadere informatie

DE DEPORTATIES VAN JODEN UIT DE DOSSINKAZERNE

DE DEPORTATIES VAN JODEN UIT DE DOSSINKAZERNE Inhoud WOORD VOORAF 9 INLEIDING 11 DE JOODSE GEMEENSCHAP IN BELGIË VOOR EN BIJ HET BEGIN VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG 15 Joden vluchten uit Nazi-Duitsland, Oostenrijk en Polen 15 België als opvangland in

Nadere informatie

Appelmarkt 2. 4301 CA Zierikzee Vraagprijs: 1.495 euro p/m. Vraa. Karakteristiek winkelpand te huur op unieke A-1 locatie van Zierikzee.

Appelmarkt 2. 4301 CA Zierikzee Vraagprijs: 1.495 euro p/m. Vraa. Karakteristiek winkelpand te huur op unieke A-1 locatie van Zierikzee. Appelmarkt 2 4301 CA Zierikzee Vraagprijs: 1.495 euro p/m Vraa Karakteristiek winkelpand te huur op unieke A-1 locatie van Zierikzee. In de eeuwenoude binnenstad van Zierikzee wordt op A1 locatie, precies

Nadere informatie

Ontdek het verborgen verleden van Schokland

Ontdek het verborgen verleden van Schokland Ontdek het verborgen verleden van Schokland Methodelink bij het lespakket Archeoroute Schokland De culturen en landschappen op Schokland vormen een veelzijdig onderwerp voor uw les in de groepen 6, 7 en

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGE

DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGELIJKS LEVEN RAALTE DAGE Dagelijks leven Inleiding Hoe zag Raalte eruit als bezet dorp? Wat waren de gevolgen van de oorlog op het

Nadere informatie

Te koop: stolpboerderij uit 1742

Te koop: stolpboerderij uit 1742 Te koop: stolpboerderij uit 1742 Wat doe je met een vervallen, vijfduizend kubieke meter grote stolp? De geschiedenis van boerderij Broedersbouw gaat terug tot de beginjaren van de Beemster. Komend jaar

Nadere informatie

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen nog een weeshuis. Wij gaan in de zomervakantie even terug

Nadere informatie

Toezicht op het beheer van niet overgedragen archieven

Toezicht op het beheer van niet overgedragen archieven Jaarverslag Waterlands Archief 2012 Samen met de aangesloten gemeenten werken aan de voorbereiding van een gezamenlijk e-depot en invulling geven aan het horizontale toezicht; verdere verbetering van de

Nadere informatie

Quickscan Inleiding Resultaten quickscan

Quickscan Inleiding Resultaten quickscan Quickscan Kenmerk Betreft 1 Inleiding Provincie Noord-Holland heeft het voornemen om de provinciale weg N244 tussen de A7 bij Purmerend en de N247 bij Edam-Volendam op te waarderen tot een regionale weg.

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht What s up Zuiderzeeland? Maatschappijleer/ geschiedenis theoretische opdracht, 4vmbo Naam: Klas: Theoretische Opdracht De geschiedenis van Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland begint duizenden jaren geleden.

Nadere informatie

Toezicht op het beheer van niet overgedragen archieven

Toezicht op het beheer van niet overgedragen archieven Jaarverslag Waterlands Archief 2013 De herinrichting van het gebouw, de modernisering van de studiezaal en de bouw van een nieuwe website (digitale studiezaal) vroegen dit jaar de aandacht. Inhoudelijk

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Afrika

Praktische opdracht Geschiedenis Afrika Praktische opdracht Geschiedenis Afrika Praktische-opdracht door een scholier 2206 woorden 11 januari 2007 6,3 74 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo HOOFDVRAAG Wat is mythe en wat is werkelijkheid

Nadere informatie

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 6 daagse battlefield tour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek Een unieke reis naar midden-frankrijk. Ons eerste reisdoel is een uitgebreid bezoek

Nadere informatie

Interessante genealogische website. met betrekking tot Wormerveerse families: Jaap Zwart genealogie.

Interessante genealogische website. met betrekking tot Wormerveerse families: Jaap Zwart genealogie. Interessante genealogische website met betrekking tot Wormerveerse families: Jaap Zwart genealogie http://members.chello.nl/j.zwart13/ o.a Genealogieën van Families uit de Zaanstreek ( Zeildoekwevers ),

Nadere informatie

1. Hoeveel Nederlanders zijn er in totaal geëmigreerd naar de Verenigde Staten?

1. Hoeveel Nederlanders zijn er in totaal geëmigreerd naar de Verenigde Staten? Praktische-opdracht door een scholier 1713 woorden 25 februari 2005 7,5 52 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Hoeveel Nederlanders zijn er in totaal geëmigreerd naar de Verenigde Staten? De registratie

Nadere informatie

Project lj1 Adaptability

Project lj1 Adaptability Project lj1 Adaptability 2015-2016 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Mens en Maatschappij GG 23 februari 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/72423

Nadere informatie

Project lj1 Adaptability

Project lj1 Adaptability Project lj1 Adaptability 2015-2016 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Mens en Maatschappij GG 23 februari 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/72423

Nadere informatie

Project lj1 Adaptability

Project lj1 Adaptability Auteur Mens en Maatschappij GG Laatst gewijzigd 23 February 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/72423 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

LANDJUWEEL. De prijswinnaars van de historische optocht Foto 1 - Hoofdprijs van de Gemeente Soest KLOOSTER MARIENHOF IN DE BIRCKT

LANDJUWEEL. De prijswinnaars van de historische optocht Foto 1 - Hoofdprijs van de Gemeente Soest KLOOSTER MARIENHOF IN DE BIRCKT LANDJUWEEL De prijswinnaars van de historische optocht Foto 1 - Hoofdprijs van de Gemeente Soest KLOOSTER MARIENHOF IN DE BIRCKT (21 pers.) In Amersfoort zijn onveilige tijden geweest. De geschiedenis

Nadere informatie

Aflevering 59, 60 Waterland thematisch

Aflevering 59, 60 Waterland thematisch Aflevering 59, 60 Waterland thematisch In de vorige aflevering (over de visvergunning) schreef ik al dat ik tegenwoordig ook het thematische pad bewandel. Tijdens de tentoonstelling Phila-Ede heb ik mijn

Nadere informatie

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op: en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op:   en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7 Op deze en de volgende pagina s vindt u details van kaarten met het gebied Zuidoost Drenthe als uitsnede. De kaarten zijn in volgorde van ouderdom. Alleen kaarten met voldoende details zijn afgebeeld.

Nadere informatie

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude 8 + 9 september 2012 Vanaf dit punt had u voor 1759 uitzicht op de Hazerswoudse Plas, al het ingekleurde

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-1-b Bijlage VMBO-KB 2017 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-17-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een omschrijving van de eerste politieke partij: De kleine luyden

Nadere informatie