Module 5 Geschiedenis en geografie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module 5 Geschiedenis en geografie"

Transcriptie

1 Module 5 Geschiedenis en geografie 5.1 De geschiedenis van Nederland Tekst 1: De gouden eeuw Handel In de zeventiende eeuw gingen Nederlanders steeds meer handelen. Nederland ligt aan zee en er zijn veel rivieren. Daarom waren Nederlanders goed in het bouwen van schepen. In 1602 werd de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) opgericht. De VOC bouwde schepen voor de handel met verre landen. Die schepen gingen vooral naar Azië. Ze namen specerijen, koffie, thee, cacao en suiker mee terug naar Nederland. In Nederland werden deze producten weer verkocht. Hiermee verdienden de koopmannen veel geld. Nederland was toen één van de rijkste landen van de wereld. Daarom wordt de zeventiende eeuw ook de gouden eeuw genoemd. Koloniën Door de scheepvaart veroverde Nederland koloniën in andere gebieden. Een kolonie is een land dat door een ander land ver weg wordt bestuurd. Koloniën waren belangrijk voor de handel. Nederland had koloniën in Amerika, Azië en Afrika. De belangrijkste koloniën waren Nederlands-Indië (nu Indonesië) en Suriname. In sommige koloniën werden slaven gehouden. Zij werden verkocht door de Nederlanders en hadden geen rechten. Rijkdom Niet alle Nederlanders waren rijk. Er waren ook veel arme mensen. De rijkdom was niet goed verdeeld. De rijke mensen lieten zien dat ze rijk waren. Ze lieten mooie huizen bouwen en kochten mooie spullen voor in hun huizen. Ze lieten ook schilderijen maken. Eén van de beroemdste schilders is Rembrandt van Rijn. Hij maakte in 1642 het schilderij 'De Nachtwacht', dat erg bekend is. In Amsterdam zie je veel grote huizen aan de grachten. Deze huizen zijn gebouwd in de gouden eeuw toen de handelaren rijk waren. De huizen staan aan grachten, omdat veel spullen met schepen over het water vervoerd werden. 'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn

2 Tekst 2: De strijd tegen het water Nederland betekent laag land. Een deel van Nederland ligt lager dan de zeespiegel. Zonder duinen en dijken zou het lage deel van Nederland onder water lopen. Terpen, dijken en polders Overstromingen kwamen vroeger veel voor in Nederland. Daarom maakten de eerste bewoners van Nederland terpen. Dat zijn heuvels waarop ze hun boerderijen en huizen bouwden. Later bouwden ze dijken om stukken land heen. Molens pompten het water uit het land. Zo kwam het land tussen de dijken droog te liggen. Een drooggemaakt stuk land tussen dijken heet een polder. In Noord-Holland zie je veel polders. De Afsluitdijk Het IJsselmeer heette vroeger de Zuiderzee. Daar kon het hard stormen. Als dat gebeurde, overstroomde het land iedere keer. Dat veroorzaakte veel schade. Daarom werd de Zuiderzee afgesloten. In 1932 was de Afsluitdijk tussen Friesland en Noord- Holland klaar. Deltawerken In februari 1953 stormde het hard in Zeeland en Zuid-Holland. De storm was zo zwaar dat de dijken braken. Veel mensen en dieren verdronken. Een groot stuk land stond onder water. Dit wordt de 'watersnoodramp' genoemd. Na de ramp kwam een plan om Nederland beter te beschermen. Veel dijken werden verhoogd en er werden veel dammen gemaakt. De dammen houden het water tegen als dat nodig is. Deze dammen worden de Deltawerken genoemd. Tekst 3: Het Wilhelmus Het Nederlandse volkslied heet het Wilhelmus. Dit lied is sinds 1932 het nationale volkslied. Het lied heeft vijftien coupletten, maar de meeste Nederlanders kennen alleen het eerste couplet. Het volkslied wordt gezongen tijdens feestdagen van het Koninklijk Huis of bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd. Hieronder zie je het eerst couplet van het Wilhelmus. Je hoeft niet alles te begrijpen. Luister online ook naar het lied. Je moet het lied kunnen herkennen als je het hoort. Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den Vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

3 5.2 De Tweede Wereldoorlog ( ) Anne Frank Mam, op tv hadden ze het over Anne Frank. Weet jij wie dat is? Ja, Anne Frank was een joods meisje. In de Tweede Wereldoorlog zat ze met haar familie ondergedoken in Amsterdam. Ze heeft een dagboek geschreven over alles wat ze meemaakte. Wat is onderduiken? In de oorlog werden de joden vervolgd. Hitler was de baas in Duitsland. Hij wilde alle joden vermoorden. Daarom besloten veel joden om onder te duiken. Dat betekent dat ze zich verstopten in huizen van andere mensen. Sommige onderduikers werden gevonden door de Duitsers. Zij werden naar een concentratiekamp gebracht. Meestal overleefden ze het niet. Verschrikkelijk zeg. Ja, het was vreselijk. Anne Frank en haar familie werden ook gevonden door de Duitsers. Anne heeft de oorlog niet overleefd, maar ze heeft een mooi dagboek geschreven. Dat dagboek heet 'Het Achterhuis'. Het boek is in veel talen vertaald en door heel veel mensen gelezen. Hebben wij dat boek ook? Ja, ik denk het wel. Ik zal eens voor je zoeken in de kast. Ja, hier staat het. Dit boek is nog van oma geweest. Maar dit is toch allemaal lang geleden gebeurd? De oorlog begon in 1940 en was afgelopen in Oudere mensen hebben de oorlog vaak nog meegemaakt. Jouw oma was een klein meisje tijdens de oorlog. Oma heeft nog herinneringen aan de Hongerwinter. De Hongerwinter, was er toen geen eten? Dat klopt. Het was de laatste winter van de oorlog. Dat was een hele koude winter. Eten kon je alleen kopen als je bonnen kreeg van de Duitsers. Mensen kregen te weinig bonnen, dus de meeste mensen hadden honger. Gelukkig maar dat die oorlog toen is afgelopen. Ja, zeg dat wel. Nederland is op 5 mei 1945 bevrijd door de geallieerden. Dat waren de landen die samen tegen Hitler vochten, zoals Engeland, Amerika en Canada. 5 mei? Dat is toch een feestdag? Ja, op 5 mei vieren we dat we bevrijd zijn. De avond ervoor, op 4 mei, herdenken we de doden van de oorlog. Dat heb ik weleens op televisie gezien. Dan zijn alle mensen twee minuten stil. Mam, waar is zo'n oorlog eigenlijk goed voor? Oorlog is nergens goed voor. Na de Tweede Wereldoorlog dachten een heleboel mensen: dit willen we nooit weer. Daarom is de Europese Unie, de EU, opgericht. Om landen te laten samenwerken in plaats van met elkaar te vechten. Ook de NAVO is zoiets. De NAVO, wat is dat? Na de Tweede Wereldoorlog kregen Rusland en Amerika ruzie. Nederland en ook andere landen waren voor Amerika en tegen Rusland. Samen met Amerika richtten ze de NAVO op. De NAVOlanden beloofden elkaar te helpen als een land zou worden aangevallen. Gelukkig is dat nooit nodig geweest. Maar de samenwerking van legers bleef, om oorlog te voorkomen. Nu zijn 26 landen lid van de NAVO. Ik hoop dat het werkt. Maak je geen zorgen,. Lees het boek van Anne Frank maar eens. Je zult het bijzonder vinden.

4 5.3 De geografie van Nederland Tekst 1: De kaart van Nederland

5 Tekst 2: De Randstad De Randstad is het gebied rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dit zijn de grootste steden van Nederland. Het zijn ook belangrijke steden. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Amsterdam wordt ook wel de culturele hoofdstad van Nederland genoemd, er is altijd wel wat te doen. Vlakbij Amsterdam ligt Schiphol. Dit is de grootste luchthaven van Nederland. Rotterdam heeft de grootste zeehaven van Nederland. De haven is belangrijk voor de handel met andere landen. Den Haag is de derde grote stad van Nederland. De Nederlandse regering zit in Den Haag. Daarom wordt Den Haag ook wel de politieke hoofdstad van Nederland genoemd. Utrecht is de vierde grote stad van Nederland. Utrecht ligt midden in Nederland. Er komen veel wegen en spoorwegen samen.

6 Tekst 3: Van A naar B Soms moet je naar een andere stad toe, bijvoorbeeld om op bezoek te gaan bij familie. Maar hoe kom je daar en hoe lang is het reizen naar deze stad? Dit kun je opzoeken op internet. Ga je met de auto? Dan kijk je bijvoorbeeld op maps.google.nl. Bij 'A' typ je je eigen adres in. Bij 'B' typ je het adres waar je naartoe gaat. Je krijgt dan een routebeschrijving. Zo weet je hoe je op je bestemming moet komen. Ook zie je hoe lang de reis duurt. Ga je met de trein, bus, metro of tram? Dan kijk je bijvoorbeeld op Bij 'Van' typ je je eigen treinstation in. Bij 'Naar' typ je het treinstation waar je naartoe gaat. Je krijgt dan een reisadvies. Zo weet je hoe laat je trein gaat en of je moet overstappen. Je ziet ook de reistijd. Nederland is een klein land. Je reist in een paar uur van noord naar zuid. Soms is het moeilijk om je reistijd te schatten. In de Randstad staan bijvoorbeeld vaak files. Er is dan veel verkeer op de weg. Als er file is, dan kun je niet doorrijden. Dan duurt je reis ook langer.

7 5.4 Denkbeelden in Nederland Tekst 1: Gelijkheid In Nederland zijn man en vrouw gelijk. Ze hebben precies dezelfde rechten. Dit staat ook vastgelegd in de wet. Kort na de Tweede Wereldoorlog was dit anders. Een vrouw moest bijvoorbeeld stoppen met werken als ze ging trouwen. Ook gingen er vroeger minder vrouwen studeren dan nu. Tegenwoordig is het heel gewoon dat vrouwen gaan studeren. Een voorbeeld: van de tien dokters die toen afstudeerden waren er negen man. Maar één was vrouw. Nu zijn van de tien dokters die afstuderen vier man en zes vrouw. Vrouwen stoppen ook niet altijd met werken als ze kinderen krijgen. Wel gaan ze vaak in deeltijd werken. Zo kunnen ze hun werk en goed combineren met het zorgen voor de kinderen. Soms is het de man die in deeltijd gaat werken. Tekst 2: Homoseksualiteit Tegenwoordig is het heel gewoon dat mensen laten zien dat ze homoseksueel zijn. Vroeger was dat wel anders. Als je homoseksueel was, hield je dat geheim. Niemand mocht het weten. Nu praten mensen er open over dat ze homo zijn. Ook bekende mensen doen dat. Bijvoorbeeld Paul de Leeuw, bekend van de televisie. Ook politicus Pim Fortuyn was open hierover. De meeste mensen in Nederland vinden dat ook normaal. Toch blijven er mensen die moeite hebben met homoseksualiteit. Homo's en lesbiennes mogen in Nederland ook met elkaar trouwen. Tekst 3: Gepaste kleding? Tegenwoordig is het heel gewoon dat mensen zelf hun kleding kiezen. Kort na de Tweede Wereldoorlog was dit wel anders. Als je geen nette kleren droeg, werd er over je gepraat. Nu mogen mensen zelf weten wat ze dragen. Meisjes mogen bijvoorbeeld korte rokken aan of met een blote buik over straat lopen. De meeste mensen vinden dit heel normaal. Natuurlijk kun je niet altijd dragen wat je wil. Op je werk draag je andere kleren dan in je vrije tijd. Vaak weet je of bepaalde kleding gepast is.

Geschiedenis en geografie

Geschiedenis en geografie 5 Geschiedenis en geografie Geschiedenis en geografie Deze module gaat over Geschiedenis en geografie. Je leert over de geschiedenis van Nederland. Je leert over de strijd tegen het water. Je kent de belangrijkste

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

13 37 38 39 43 100 EXMENVRGEN IJ HET FOTOOEK EN DE FILM NR NEDERLND Nummer Vraagtekst Correcte antwoord vb01 U ziet de Nederlandse vlag. Wat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag? vb02 U ziet een foto.

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Meester Rembrandt Zet een X, is het waar of niet waar? waar niet waar Rembrandt is een schilder van nu Op het plaatje staat het schilderij De nachtwacht Het

Nadere informatie

Genre: Oorlog, ik denk dat de genre oorlog is omdat het gaat over de 2de wereldoorlog en ze duiken onder dus daarom. info

Genre: Oorlog, ik denk dat de genre oorlog is omdat het gaat over de 2de wereldoorlog en ze duiken onder dus daarom. info Filmverslag door een scholier 1329 woorden 3 juni 2004 5,7 46 keer beoordeeld Vak Nederlands Anne Frank. Titel: Het dagboek van Anne Frank. Schrijfster: Anne Frank. Regisseur: Jeroen Krabbé Genre: Oorlog,

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor VERZET Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatie kist van hout, met glas ervoor. De kist gaat over het verzet. De volgende dingen moeten in ieder geval in de kist komen: Wat is onderduiken

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Samenvatting Gouden Eeuw ABC

Samenvatting Gouden Eeuw ABC Samenvatting Gouden Eeuw ABC Week 1ABC: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

!"#$%&'&(%)*#+&,-#./##

!#$%&'&(%)*#+&,-#./## Brandaan samenvatting groep 6 Mijn Malmberg!"$%&'&(%)*+&,-./ :%$)-%330); (%)*+&0)&1$23.*%$!"$%&%'%"()%"$%%%*++%,$-%$%,./"$%%",)01%"2%./"3,)014/"$%.5./"$6785(%,$/8+/54%( 9%"(,*8'/"$%4/"$%.67.'/"/:;11%"1>>?.)%$%"*)($%4%.%+%,%.$"//,$%&%5(/$6

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

6.3. Werkstuk door een scholier 1395 woorden 20 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 1 Discriminatie in het verleden

6.3. Werkstuk door een scholier 1395 woorden 20 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 1 Discriminatie in het verleden Werkstuk door een scholier 1395 woorden 20 mei 2006 6.3 164 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Discriminatie in het verleden Vanaf de veertiende eeuw ontdekte, vooral veel blanken volkeren,

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 5: Over de grens

Werkblad Meander Thema 5: Over de grens Werkblad Meander Thema 5: Over de grens 5.1 Inpakken en wegwezen Trek een lijn naar het goede plaatje. Vragen: 1. Waarom gaat de vrouw in Zuid-Afrika werken? In Afrika is veel werk voor een kinder dokter..

Nadere informatie

Beroemde Nederlanders

Beroemde Nederlanders Beroemde Nederlanders inhoud 1. Anne Frank 3 2. Willem van Oranje 5 3. Rembrandt van Rijn 7 4. Antoni van Leeuwenhoek 9 5. Vincent van Gogh 11 6. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen 16 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 6 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 6 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Eerste

Nadere informatie

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw.

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw. Samenvatting Gouden Eeuw. In het kort: De zeventiende eeuw (1600-1700) werd ook wel de Gouden Eeuw genoemd. De Gouden Eeuw was een periode waarin het erg goed ging met Nederland. Het ging goed met de schilderkunst

Nadere informatie

De val van de Berlijnse muur

De val van de Berlijnse muur Thema: Van A tot Z Geschiedenis Tijd van televisie en computer Koude oorlog Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De val van de Berlijnse muur Doel: Na deze opdracht weet je waarom de Berlijnse muur

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Week 1ABC: De Franse Revolutie Info: De Franse Tijd (1795 1814) Na de Franse Revolutie werd Napoleon de baas in Frankrijk. Napoleon veroverde veel Europese landen,

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn:

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn: Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december 2004 6,5 200 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ANNE FRANK Mijn hoofdstukken zijn: - Voor de onderduik - Tijdens de onderduik - De onderduikers - Kitty

Nadere informatie

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland?

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland? Hoofdstuk 1C8 Hoe ontstond Nederland? Cursus 8.1 De koning en de prins Wat leer je deze cursus? Dat hervormers de Katholieke kerk wilden veranderen Dat zij de Protestante kerk stichtten Wat de reformatie

Nadere informatie

Verslag van het nationaal archief Den Haag

Verslag van het nationaal archief Den Haag Verslag van het nationaal archief Den Haag Verslaggevers: Nafthali en Rens Wij gaan maandag 12 juni naar het nationaal archief in Den Haag. we gaan op zoek naar het gezonken schip van de VOC. VOC betekent:

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding

6.7. Boekverslag door X woorden 8 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1: Inleiding Boekverslag door X. 2555 woorden 8 februari 2002 6.7 873 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1: Inleiding Anne frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt aan de main (Duitsland). Anne heeft een zusje,

Nadere informatie

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord

Projectthema: De verhalenkoffer Les 1 Groeten van Leo Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Filmpjes Lesdoelen op het digibord Voorbereiding Lesdoelen Achtergrondinformatie Extra s Knip de Mix en matchkaartjes uit (zie de laatste pagina van deze lesvoorbereiding). Zorg ervoor dat complete setjes worden uitgedeeld, anders is er

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1)

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Dit is Columbus. Columbus ontdekte in 1492 Amerika. Hij was een ontdekkingsreiziger. Columbus was heel gemeen. Daar lees je straks meer over.

Nadere informatie

een zee In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht.

een zee In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht. Werkblad 3 Ω De Republiek Ω Les : Regenten, burgers en gemeen In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht. Rijk

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

Troubadourtje. Agenda: Woensdag 24 mei gaan de kinderen van de groepen 1, 2 en 3 naar: * Megapret in Lievelde

Troubadourtje. Agenda: Woensdag 24 mei gaan de kinderen van de groepen 1, 2 en 3 naar: * Megapret in Lievelde Troubadourtje Informatiekrant Katholieke basisschool De Troubadour Jaargang: 2016-2017 Datum: 12-05-2017 Inhoud: Schoolreisje Niet vergeten Schoolfotograaf Ouderbijdrage Groep 7, 4 & 5 mei Stripverhaaltjes

Nadere informatie

Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen van de handelsstromen. Verder in dit werkstuk

Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen van de handelsstromen. Verder in dit werkstuk Werkstuk door een scholier 1433 woorden 1 november 2017 7 6 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoudsopgave 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Inleiding; Wat zijn handelsstromen? Wat zijn kolonies? Chronologisch

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven EC_biwerk_Anne.indd 3 01-04-2008 16:11:45 Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden.

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam: Werkblad 7 Ω Over Indië en Suriname Ω Les : Van Batavia tot Jakarta VOC Schepen van de VOC varen naar Indië om specerijen te halen. Specerijen zijn bijvoorbeeld peper, kruidnagel en nootmuskaat. De reis

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting door Jel 1523 woorden 13 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 6.1 Europa veroverd de wereld Portugezen,Spanjaarden reisden rond 1500

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

Omdat, we met geschiedenis het blok erover een beetje over hadden, en toen leek het me wel een leuk onderwerp waar ik wel war meer wilde over weten.

Omdat, we met geschiedenis het blok erover een beetje over hadden, en toen leek het me wel een leuk onderwerp waar ik wel war meer wilde over weten. Werkstuk door een scholier 2472 woorden 13 december 2005 5,9 98 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Tweede Wereldoorlog Waarom heb ik dit onderwerp gekozen? Omdat, we met geschiedenis het blok erover een

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1742 woorden 16 januari 2005 4,9 53 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1.Voorwoord Ik heb heel lang zitten wachten tot we weer een opdracht

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1852 woorden 24 maart 2009 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6 Werkvorm 6: voor de opleider (1) Hoe kun je lesgeven over Anne Frank in groep 5 en 6? De bezoekers van het Anne Frank Huis worden steeds jonger. In 2009 kwamen er 13.000 kinderen tussen de 5 en 10 jaar

Nadere informatie

1 Het gevaar van water

1 Het gevaar van water 1 Het gevaar van water 1 a 1 Dordrecht 2 Enschede 3 Tiel 4 Eindhoven b Dordrecht Tiel 2 a 60% b Antwoord verschilt per leerling. 3 a Een door dijken omringd gebied waarbinnen de waterstand geregeld kan

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 1882 woorden 18 juni keer beoordeeld. Geschiedenis

6,1. Werkstuk door een scholier 1882 woorden 18 juni keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 1882 woorden 18 juni 2003 6,1 193 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Begin 2e wereldoorlog De landen hadden besloten dat de schuld van de 1e wereldoorlog bij Duitsland lag dus

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1993 woorden 8 januari 2002 7,1 162 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn (1606 1669) Het beroemdste werk van Rembrandt

Rembrandt van Rijn (1606 1669) Het beroemdste werk van Rembrandt De Gouden Eeuw De zeventiende eeuw (1600-1700) werd ook wel de Gouden Eeuwgenoemd. De Gouden Eeuw was een periode waarin het erg goed ging met Nederland. Het ging goed met de schilderkunst b.v. Rembrandt

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Het verhaal van Anne Frank

Het verhaal van Anne Frank Het verhaal van Anne Frank Teksten Anne Frank: Anne Frank Fonds, Basel Familiefoto s Anne Frank: Anne Frank Stichting, Amsterdam / Anne Frank Fonds, Basel 2004, 2011, Anne Frank Stichting, Amsterdam Verspreiding

Nadere informatie

MULTATULI. Saïdjah en Adinda

MULTATULI. Saïdjah en Adinda MULTATULI Saïdjah en Adinda 3 4 Rangkas - Betoeng. District Lebak. Rivier achter het huis van Multatuli. 5 6 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Voorwoord In de 17e en 18e eeuw is Nederland een

Nadere informatie

1 Op de vlucht. vluchtelingen. Omdat er in Engeland geen oorlog was. Er is een vliegtuig neergestort op de stad en er zijn een paar bommen gevallen

1 Op de vlucht. vluchtelingen. Omdat er in Engeland geen oorlog was. Er is een vliegtuig neergestort op de stad en er zijn een paar bommen gevallen les 1 Op de vlucht 1 Wanneer speelt het verhaal zich af? Op 10 mei 1940 In de eerste dagen van de oorlog. In het midden van de oorlog Aan het eind van de oorlog 2 Waaruit blijkt dat Vlissingen in het begin

Nadere informatie

Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen. Op donderdag 26 maart 2015

Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen. Op donderdag 26 maart 2015 Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen Op donderdag 26 maart 2015 Adoptie gedenkplaat Beekstraat door de Ireneschool In de Beekstraat bevindt zich tegen de voorgevel van de huizenrij, tussen de

Nadere informatie

CODEKRAKEN MET DASH EN DOT

CODEKRAKEN MET DASH EN DOT Vragenlijst groep 4: in het verkeer (a) Vragenlijst groep 4: in het verkeer (a) 1. Waarom hoor je bij een voetgangerslicht soms een geluidssignaal? A) - Dat geeft de maat aan waarop je moet lopen. B) -

Nadere informatie

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61315 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank

Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk Geschiedenis Anne Frank Werkstuk door een scholier 2564 woorden 23 april 2006 6,5 197 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord Ik heb Anne Frank als onderwerp gekozen, omdat het mij een interessant

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Overal in ons land is water. Het water

Overal in ons land is water. Het water Het verdwenen eiland Schokland Overal in ons land is water. Het water van de zee klotst tegen de kust. Rivierwater stroomt over de grenzen het land binnen. Soms is er een stukje land dat aan alle kanten

Nadere informatie

Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties

Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties Voor jullie ligt de lesbrief van de voorstelling Wild breien. Het is een voorstelling met aan elkaar gebreide verhalen

Nadere informatie

Verhalen om niet te vergeten

Verhalen om niet te vergeten Er zijn tal van mooie boeken die de verhalen over de Tweede Wereldoorlog levend houden, constateert leesconsulent Ida van der Linden. Ze selecteerde er een aantal. Ik was altijd al dol op verhalen. En

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 2 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: NEDERLAND IN VOLLE BLOEI (1600 TOT 1800) VAN BEDREIGEND NAAR VRUCHTBAAR LAND Bekijk de video Van bedreigend naar vruchtbaar land. 1 A. Je hebt

Nadere informatie

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f 1 Tijdens de lessen over de Tweede Wereldoorlog heb je geleerd over Anne Frank. Een joods meisje dat met haar familie ondergedoken zat in het Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam. Anne hield een

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Lang geleden... Lesbrief

Lang geleden... Lesbrief Lesbrief Lang geleden... Deze lesbrief dient als voorbereiding op een bezoek aan de theatervoorstelling Lang geleden... een muzikale tijdreis voor kinderen vanaf 6 jaar. Door de lesbrief in de klas te

Nadere informatie

Nesserlaan. Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd.

Nesserlaan. Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd. V rijheid Nesserlaan Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd. 2 24-45 - mei 5 mei Vrijheid Publiek 4 mei Voorwoord Beste lezers, jongens en meisjes, Vorig jaar vierden we op

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen Kriebels in je buik Ik ben verliefd 1 Ik ben verliefd Groep 4 50 min Begrippen Verliefd, lief, leuk, gevoelens, verkering, vriendschap, diversiteit, homoseksualiteit, homoseksueel, lesbisch, seksuele diversiteit

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

Tweede Wereld Oorlog. Xavi van der Linden. 22 mei 2OI2 Groep 8A. Tekening; Bombardement van Rotterdam

Tweede Wereld Oorlog. Xavi van der Linden. 22 mei 2OI2 Groep 8A. Tekening; Bombardement van Rotterdam Tweede Wereld Oorlog Xavi van der Linden 22 mei 2OI2 Groep 8A Tekening; Bombardement van Rotterdam Inleiding Dit is mijn tweede werkstuk in groep 8. Voor dit werkstuk mag je geen eigen onderwerp kiezen,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De oprichting, bloei en ondergang van de VOC

Werkstuk Geschiedenis De oprichting, bloei en ondergang van de VOC Werkstuk Geschiedenis De oprichting, bloei en ondergang van de VOC Werkstuk door een scholier 2703 woorden 24 februari 2005 6,1 337 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord Ik heb gekozen voor dit onderwerp,

Nadere informatie

HERDENKING JOODS MONUMENT

HERDENKING JOODS MONUMENT HERDENKING JOODS MONUMENT Op vrijdag 9 maart zullen de leerlingen aanwezig zijn bij de herdenking van het Joods monument op het terrein van voormalig Groot Bronswijk. Tijdens deze herdenking zullen de

Nadere informatie