BEGELEIDINGSFORMULIER VOOR INSCHRIJVERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEGELEIDINGSFORMULIER VOOR INSCHRIJVERS"

Transcriptie

1 BEGELEIDINGSFORMULIER VOOR INSCHRIJVERS ECOSTARS Fleet Recognition Scheme Het ECOSTARS Fleet Recognition Scheme is ontwikkeld om erkenng, begeleidg en advies te geven aan beheerders van goederenvoertuigen, bussen en tourgcars, die de beste uitvoergsmaatregelen treffen om efficiency te verhogen, brandstofverbruik te verlagen en emissies te vermderen. Dit alles om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren, de CO 2 uitstoot te vermderen en de klimaatveranderg aan te pakken. De bedoelg van dit programma is om beheerders van zakelijke voertuigen bewust te maken van de belangrijke rol die ze kunnen hebben bij het verbeteren van de lokale luchtkwaliteit en de milieuprestatie van het wagenpark. Het biedt ook de gelegenheid om de beste praktijk voorbeelden te laten zien aan een breder publiek, clusief andere wagenparkbeheerders, klanten en het gewone publiek. Oorsprong van ECOSTARS De volgende factoren hebben geleid tot de ontwikkelg van ECOSTARS: De vloed van zware dustrie op de Europese luchtkwaliteit is de afgelopen decennia afgenomen. De vloed van wegtransport op de Europese luchtkwaliteit is de afgelopen decennia toegenomen. Zakelijke voertuigen leveren een significant aandeel aan lokale uitstoot, zowel termen van verontreigers als van broeikasgassen die de luchtkwaliteit aantasten. Het ECOSTARS Fleet Recognition Scheme (oftewel erkenng van schone wagenparken) wordt gezien als een geschikte manier om beheerders van schone, duurzame wagenparken een zichtbare waarderg te geven. Met name voor de wagenparkbeheerders, die actief zijn de verbeterg van hun efficiency, reductie van brandstofverbruik en vermderg van hun vloed op de lokale luchtkwaliteit. De verantwoordelijkheid voor de houd van dit document ligt bij de schrijvers. Het weerspiegelt niet per defitie de opie van de Europese Unie. Noch het Uitvoerend Agentschap voor Concurrentievermogen en Innovatie (EACI) noch de Europese Commissie zijn verantwoordelijk voor het gebruik van de formatie die er is vervat.

2 Voornaamste boodschap De belangrijkste punten van het programma zijn: Kosten lidmaatschap Lidmaatschap van het programma is gratis, ongeacht de grootte van het wagenpark. Operationele efficiencymaatregelen, voornamelijk relatie tot het gebruik van schonere voertuigen en effectief omgaan met brandstofgebruik met fanciële bespargen en een beter milieu tot gevolg Het programma zorgt voor acceptatie en voor steun aan beheerders die efficiencymaatregelen toepassen. Dit leidt tot erkenng op voertuigniveau en ook bedrijfsniveau. Inschrijven op het programma en erkenng krijgen voor de maatregelen die al zijn genomen kan het imago van het bedrijf verbeteren, vooral de ogen van klanten, concurrenten en publiek. Programma s voor effectief omgaan met brandstof bestaande uit dividuele maatregelen zoals toezicht houden op brandstofgebruik, een trag voor beheerders en gebruik van ondersteungsapparatuur en -systemen, Vermderd brandstofverbruik betekent mder kosten en mder vloed op het milieu, door de vermderde uitstoot door voertuigen. Dit leidt tot zowel fanciële als milieu voordelen (clusief CO 2). Voordelen van het lidmaatschap De voordelen van het programma voor beheerders alle sectoren zijn: Erkenng voor wat nu gedaan wordt op zowel voertuig- als op bedrijfsniveau. Adviserg maatregelen die de uitvoerg helpen te verbeteren en mogelijk de loop van tijd de sterwaardergen zal verhogen. Mogelijkheden om het imago te verbeteren, met name de ogen van andere beheerders, klanten en publiek. Wie kan zich aanmelden? ECOSTARS heeft iets te bieden aan alle beheerders van alle soorten zakelijke voertuigen (voor lichte en zware goederen, collectief personenvervoer), m.u.v. personenauto s, alle sectoren (voor eigen rekeng, voor rekeng van derden, private en publieke sectoren, detailhandel, transport, dustrieel, stukgoederen, gemeenschappelijk transport, busdiensten, lange afstand tourgcardiensten), alle groottes, gevestigd zowel bnen Rotterdam als buiten Rotterdam (maar met voertuigen die een groot deel van de tijd bnen Rotterdam rijden).

3 Hoe het programma werkt - Samenvattg Fig.1: Proces programma Aanvraagformulier en uitleg verkrijgbaar op Downloaden van documenten door aanvrager Aanvrager leest de uitleg Indien er vragen zijn, neem contact op met contactpersonen, vermeld op Aanvrager vult papieren/digitale formulier verder (clusief gedetailleerd wagenpark- en uitvoergsprofiel) Aanvrager verstuurt aanvraag naar ECOSTARS team ECOSTARS team bevestigt digitaal ontvangst en tijdschema s voor verwerkg ECOSTARS team beoordeelt aanvraag op voertuigniveau en hele uitvoergscriteria en geeft een waarderg voor elk aangegeven voertuig en een algehele uitvoergssterwaarderg Uitgifte welkomstbrief met details totale uitvoergswaarderg en dividuele voertuigenwaardergen Uitgifte bedrijfscertificaat Uitgifte voertuig stickers Aanvrager toegevoegd aan database

4 Bnen een maand stuurt ECOSTARS team advies naar hogere sterwaarderg met een checklist met maatregelen uitvoerbaar voor elke relevante categorie, om die hogere sterwaarderg te bereiken ECOSTARS team neemt elke drie maanden telefonisch contact op met lid voor updates Lid adviseert zelf over updates met behulp van upgradeformulier (van website) ECOSTARS team waardeert updates, geeft dien van toepassg nieuwe voertuigcertificaten uit, en bepaalt of updates tot een nieuwe bedrijf sterrenwaarderg hebben geleid Als nieuwe waarderg is verdiend, volgt uitgifte nieuw certificaat en brievenhoofdlogo. Als update niet geleid heeft tot nieuwe waarderg, dan volgt uitgifte van herziene versie van advies, met uitleg van verdere te nemen stappen voor elke categorie, om een hogere waarderg te bereiken (van website) In het aanvraagformulier worden aanvragers gevraagd om specifieke details over de dividuele voertuigen, die gevestigd zijn of die een aanmerkelijke tijd rijden bnen de Rotterdamse regio. Tevens wordt formatie gevraagd over bedrijfsprocessen. Sterrenwaarderg zal gebaseerd worden op de door de aanvrager gegeven formatie. Een systeem van bonussterren is bedacht om extra erkenng mogelijk te maken, boven op de Euronorm, voor het gebruik van schonere brandstoffen en technologieën, maar ook voor brandstofcontroleapparatuur en telematica de. De gedachte achter deze bonussterren is om aanvragers aan te moedigen verder te denken dan alleen de Euronormen van hun wagenparken en om de aanschaf van extra apparatuur te overwegen, die de efficiency en de milieuprestatie van zowel voertuigen als bestuurders zou kunnen verbeteren.

5 E r z i j n t w e e n i v e a u s v a n C e r t i f c e r i n g 1) Voertuigniveau en 2) Bedrijfsniveau 1) Voertuigniveau (zie tabellen 1 en 2) Tabel 1 Criteria voor de voertuigensterwaarderg Basissterwaarderg voertuigcriteria Basissterwaarderg Opties bonusster Lijst A Lijst B Bonussterren beschikbaar Maximum sterren beschikbaar Euro II - Roetfilter - CNG/Biomethaan/ LNG / LPG / GTL - EGR, SCR - Hybride elektrische technologie - 50% + mix van door de EU gecertificeerde biobrandstof (bijv. bio-ethanol) 1 - Brandstofcontroleapparatuur - Andere telematicaapparatuur - Automatische onderbrekg om stationair draaien tegen te gaan 1: Voor elk item van lijst A of B 2: of 2 items van lijst A of 1 voor elk item van lijst A, en 1 voor elk item van lijst B 2 Euro III - Roetfilter - CNG/Biomethaan/ LNG / LPG / GTL - EGR, SCR - Hybride elektrische technologie - 50% + mix van door de EU gecertificeerde biobrandstof (bijv. bio-ethanol) 1 - Brandstofcontroleapparatuur - Andere telematicaapparatuur - Automatische onderbrekg om stationair draaien tegen te gaan 1: Voor elk item van lijst A of B 2: of 2 items van lijst A of 1 voor elk item van lijst A, en 1 voor elk item van lijst B 3 Euro IV of Euro V - CNG/Biomethaan/ LNG / LPG / GTL - EGR, SCR Hybride elektrische technologie - 50% + mix van door de EU gecertificeerde biobrandstof (bijv. bio-ethanol) 1 - Brandstofcontroleapparatuur - Andere telematicaapparatuur - Automatische onderbrekg om stationair draaien tegen te gaan 1: Voor elk item van lijst A of B 2: 1 items van lijst A en alle items van lijst B 5 Euro VI - CNG/Biomethaan/ LNG / LPG / GTL - EGR, SCR Hybride elektrische technologie - 50% + mix van door de EU gecertificeerde biobrandstof (bijv. bio-ethanol) 1 - Brandstofcontroleapparatuur - Andere telematicaapparatuur - Automatische onderbrekg om stationair draaien tegen te gaan 1: Voor elk item van lijst A of B 2: 1 items van lijst A en alle items van lijst B 5 Gold Elektrisch of waterstof - Geen - Geen 5 ZEV 1) Biobrandstoffen: het programma beloont niet automatisch gebruik van biodiesel met een bonusster, gegeven het bewijs dat het sommige gevallen de uitstoot van NOx verhoogt (draagt bij aan plaatselijke luchtvervuilg), tenzij een lid goed bewijs levert dat dit niet gebeurt bij zijn voertuigen. Wij verzoeken u contact op te nemen om dit verder te bespreken als dit voor u van toepassg is. Herzieng criteria: de beoordelgscriteria kunnen de toekomst worden herzien om aan te sluiten bij vooruitstrevende verbetergen voertuigtechnologie. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een aankondigg van toekomstige Euro Emissienormen (bijv. Euro VII).

6 Toewijzg van een sterwaarderg aan dividuele voertuigen, worden gebaseerd op de standaard Euronormerg, samen met extra technologie aangepast op het voertuig. Inschrijvers zullen een voertuigspecifiek certificaat (die het kenteken van het voertuig bevat ) krijgen. Wanneer nieuwe voertuigen geïntroduceerd worden het wagenpark of als nieuwe technologie aangepast is aan bestaande voertuigen, en steropwaarderg verdienen, zullen er nieuwe certificaten (compleet met kenteken) worden uitgegeven. Tabel 2 Samenvattg van sterwaardergen Sterwaarderg Soort voertuig Geen ster Euro II Euro II + 1 bonusster Euro II + 2 bonussterren Euro III + 2 bonussterren Euro IV of Euro V + 1 bonusster Euro IV of Euro V + 2 bonussterren Euro III Euro III + 1 bonusster Euro IV of Euro V Euro VI Euro VI + 1 bonusster GOLD ZEV Euro VI + 2 bonussterren Elektrisch / Waterstof De verantwoordelijkheid voor de houd van dit document ligt bij de schrijvers. Het weerspiegelt niet per defitie de opie van de Europese Unie. Noch het Uitvoerend Agentschap voor Concurrentievermogen en Innovatie (EACI) noch de Europese Commissie zijn verantwoordelijk voor het gebruik van de formatie die er is vervat.

7 2) Bedrijfsniveau Toewijzg van een totale bedrijfswaarderg wordt gebaseerd op de sterwaardergen van de voertuigen, en op de relevante extra bedrijfstoepassgen, zoals bijvoorbeeld een brandstof management programma (de vragen 4 tot en met 9 van het aanmeldformulier). Bedrijven krijgen een certificaat met de bereikte specifieke bedrijfswaarderg. Criteria: Geen ster Programmalid krijgt begeleidg om een sterwaarderg te behalen. Vier sterren - mimaal 75% van wagenpark vier sterren plus mimaal één bedrijfstoepassg. Een ster - mimaal 75% van wagenpark één ster en één bedrijfstoepassg of 50% één ster en alle bedrijfstoepassgen. Twee sterren - mimaal 75% van wagenpark twee sterren en één bedrijfstoepassg of 50% twee sterren en alle bedrijfstoepassgen. Of 50% vier sterren plus alle van de volgende punten: formeel brandstofmanagementprogramma, rijvaardigheidstrag, juiste voertuigspecificatie, gebruik van bediengsondersteungssystemen, operationele uitvoerg en doelgroepbepalg. (Categorieën zijn beschreven met voorbeelden aanvraagformulier). Drie sterren - mimaal 75% van wagenpark drie sterren en één bedrijfstoepassg of 50% drie sterren en alle bedrijfstoepassgen. Vijf Sterren - mimaal 75% van wagenpark vijf sterren (clusief 5* Gold en 5* ZEV*²) plus mimaal één bedrijfstoepassg. Of 100% vier sterren plus alle bedrijfstoepassgen EN 5% mimaal vijf sterren (als Euro VI één jaar verkrijgbaar is, loopt dit op naar 10% aan voertuigen van vijf sterren na twee jaar etc). 2) 5* Gold en 5* ZEV worden dubbel geteld als men de verhoudg van voertuigen met vijf sterren bekijkt. Bijv. als Euro VI waterstof- of CNGvoertuigen 5% van het wagenpark uitmaken, zal dit voor 10% meetellen als de te nemen drempels aanmerkg worden genomen die vereist zijn om de juiste bedrijfswaarderg te krijgen. Dit betekent dat een beheerder een hogere waarderg kan krijgen met hetzelfde aantal voertuigen als enkele daarvan een erg lage uitstoot hebben, vergeleken met een beheerder die alleen standaard technologie vesteert. De verantwoordelijkheid voor de houd van dit document ligt bij de schrijvers. Het weerspiegelt niet per defitie de opie van de Europese Unie. Noch het Uitvoerend Agentschap voor Concurrentievermogen en Innovatie (EACI) noch de Europese Commissie zijn verantwoordelijk voor het gebruik van de formatie die er is vervat.

8 Deelnemerservice Nadere formatie Europese Partners Door het aanmeldgsformulier te tekenen (hetzij de papieren versie of met een elektronische handtekeng), stemmen leden met de eisen van het programma. Tevens stemmen leden ermee om door te geven als voertuigen verkocht of overgeplaatst worden en om certificaten te verwijderen van voertuigen als ze worden verwijderd van het wagenpark, om welke redenen dan ook. In het geval dat een beheerder ophoudt te bestaan als een wettelijke entiteit of bijvoorbeeld zijn vergunng verliest, of waar correcte of misleidende details zijn gegeven, of voorwaarden van het programma zijn misbruikt (zoals certificaten op een ander voertuig plaatsen dan waarvoor deze uitgegeven is), zal een brief worden verstuurd met de mededelg dat het lidmaatschap op het programma wordt beëdigd en zal er gevraagd worden om de certificaten te verwijderen en om het deelnemerscertificaat te vernietigen. ECOSTARS (EU) Basque Region (ES) City of Edburgh (UK) City of Parma (IT) City of Rotterdam (NL) South East Sweden (SE) South Yorkshire (UK) Cantabria (ES) City of Ostrava (CZ) De verantwoordelijkheid voor de houd van dit document ligt bij de schrijvers. Het weerspiegelt niet per defitie de opie van de Europese Unie. Noch het Uitvoerend Agentschap voor Concurrentievermogen en Innovatie (EACI) noch de Europese Commissie zijn verantwoordelijk voor het gebruik van de formatie die er is vervat.

Gebr de Jongh Transportbedrijf Fleet Roadmap

Gebr de Jongh Transportbedrijf Fleet Roadmap G g Gebr de Jongh Transportbedrijf Fleet Roadmap Uitgevoerd door Auditor Datum Website : Het Nieuwe Rijden Elektrisch Vervoer Centrum : Paul van den Hurk : 13 juni 2014 : www.ecostars- rotterdam.nl 1 Geachte

Nadere informatie

Hoe kan innovatie helpen?

Hoe kan innovatie helpen? Themabijeenkomst 16 december: Luchtvervuiling, en hoe houden wij Nederland mobiel? Verkeer Toenemende en invloed luchtvervuiling: van milieu-eisen op de sector hoe kan 2 Inhoud Waar komen verkeersemissies

Nadere informatie

FLEETBAROMETER Nederland

FLEETBAROMETER Nederland 1 FLEETBAROMETER 2016 Nederland 2 Inhoudsopgave I KENMERKEN VAN HET WAGENPARK p.16 II FINANCIERING p.35 III TELEMATICA EN MOBIELE APPS p.43 IV VEILIGHEID p.55 V ZELFRIJDEND VOERTUIG p.59 VI PERSPECTIEVEN

Nadere informatie

EFRO project. Factsheets rondvaart. Kennisnetwerk bijeenkomst 3 december 2012, AmsterdamRuud Verbeek

EFRO project. Factsheets rondvaart. Kennisnetwerk bijeenkomst 3 december 2012, AmsterdamRuud Verbeek EFRO project Factsheets rondvaart Kennisnetwerk bijeenkomst 3 december 2012, AmsterdamRuud Verbeek 2 Inhoud Inleiding Technische opties voor een schonere vloot Emissie in de praktijk Overzicht Conclusies

Nadere informatie

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland Jan Schouten Quality Safety Environmental care A company driven by strong core values CO 2 -neutrale productie Eerste 100 % CO 2 -neutrale truckfabriek in Gent Windenergie, zonne-energie, biobrandstoffen

Nadere informatie

: Gebr de Jongh. Transportbedrijf Fleet Roadmap

: Gebr de Jongh. Transportbedrijf Fleet Roadmap G g Gebr de Jongh Transportbedrijf Fleet Roadmap Organisatie : Gebr de Jongh Contactpersoon : Dhr. R. de Jongh Adres : Van Riemsdijkweg 58-60 3088 HD Rotterdam Telefoonnummer : 010-4296700 Emailadres :

Nadere informatie

CO2-update februari 2016

CO2-update februari 2016 CO2-update 2015 29 februari 2016 CO 2 -RAPPORTAGE 2015 Deze rapportage beslaat het gehele jaar 2015 inzake de CO 2 uitstoot van de Groep. WIJZIGINGEN IN DE ORGANISATIE Medio april 2015 is het hoofdkantoor

Nadere informatie

Kansen en milieuaspecten van de verschillende nieuwe transportbrandstoffen

Kansen en milieuaspecten van de verschillende nieuwe transportbrandstoffen 1 Kansen en milieuaspecten van de verschillende nieuwe transportbrandstoffen, 11 februari 2014 2 Inhoud 1. Brandstofopties 2. Kansen en onzekerheden 3. Milieuaspecten 4. Conclusies & aanbevelingen 3 Alternatieve

Nadere informatie

Voortgangsrapportage September 2017

Voortgangsrapportage September 2017 Voortgangsrapportage September 2017 Status: definitief Versie: 1.0 Datum: 18-09-2017 Onderneming: Holding Gebr. Van Esch B.V. hierna genoemd VAN ESCH BEDRIJVEN, bestaande uit: J. van Esch b.v. Gebroeders

Nadere informatie

SCHONE BINNENVAART EN AUTONOOM VAREN

SCHONE BINNENVAART EN AUTONOOM VAREN SCHONE BINNENVAART EN AUTONOOM VAREN Ruud Verbeek Geert Jongeling, Rotterdam 30 november 2017 INHOUD Schone binnenvaart / klimaat Autonoom varen EMISSIES WAT IS SCHOON? Luchtkwaliteit en gezondheid Belangrijkste

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 mei 2008 (06.06) (OR. en) 10071/08 LIMITE TRANS 176 ENT 111 ENV 331 MAP 13 CODEC 682

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 mei 2008 (06.06) (OR. en) 10071/08 LIMITE TRANS 176 ENT 111 ENV 331 MAP 13 CODEC 682 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 30 mei 2008 (06.06) (OR. en) PUBLIC 10071/08 LIMITE TRANS 176 ENT 111 ENV 331 MAP 13 CODEC 682 VERSLAG van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het

Nadere informatie

Energie Audit verslag 2017 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021

Energie Audit verslag 2017 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 Energie Audit verslag 2017 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 15-08-2017 Parafen van alle MT-leden: Onnafhankelijke interne controle door KAM: 1 Energie Audit Verslag 2017/Energie Management Actieplan

Nadere informatie

DUURZAME MOBILITEIT IN TERMEN VAN CO2

DUURZAME MOBILITEIT IN TERMEN VAN CO2 DUURZAME MOBILITEIT IN TERMEN VAN CO2 2013 2014 2015 2017 / 2018 10-pagers functionaliteiten: - beleidsverkenning INEK: integraal nationaal energie en klimaat plan - bestuurlijk stuk (TK) - alle lidstaten

Nadere informatie

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017.

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017. Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Lage-emissie zones in België. What s next?

Lage-emissie zones in België. What s next? Lage-emissie zones in België What s next? Lage-emissiezones Onlangs kondigde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan dat vanaf 2018 de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan zullen worden geweerd

Nadere informatie

De maatregelen bestaan in hoofdlijnen uit: Betrekken medewerkers bij reduceren energieverbruik en reduceren CO2-uitstoot

De maatregelen bestaan in hoofdlijnen uit: Betrekken medewerkers bij reduceren energieverbruik en reduceren CO2-uitstoot Beleidsverklaring Co2 Deze beleidsverklaring met betrekking tot de CO2 uitstoot is onderdeel van het door M, van der Spek Hoveniersbedrijf B.V. gevoerde milieubeleid. M. van der Spek Hoveniersbedrijf B.V.

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 augustus 2010 (OR. en) 13033/10 ENV 547 ENT 102 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 23 augustus 2010 aan: het secretariaat-generaal van de Raad

Nadere informatie

Energie Managementplan

Energie Managementplan Energie Managementplan 2017-2020 Timmer Grond- Weg- en Waterbouw B.V. Barneveldseweg 105 3826 PB Nijkerk Periode van uitvoering: Januari april 2018 Rapportrevisie: 1 Datum: 7 mei 2018 Status: Definitief

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 5 november 2013 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Presentatie Fleet Barometer 2013. Amerongen, 11 juni 2013

Presentatie Fleet Barometer 2013. Amerongen, 11 juni 2013 Presentatie Fleet Barometer 2013 Amerongen, 11 juni 2013 Wat is CVO? CVO is een internationaal en onafhankelijk expertiseplatform gericht op de zakelijke automarkt een instrument om alle actoren van de

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM.

CO 2 Reductie doelstellingen. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM. CO 2 Reductie doelstellingen De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV Hoofddorp 13 april 2015 M. Korbee, Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de stad Klimaatavond Eindhoven Klimaatavond Eindhoven

Duurzame mobiliteit in de stad Klimaatavond Eindhoven Klimaatavond Eindhoven Duurzame mobiliteit in de stad TNO Sustainable Transport & Logistics 2 Inhoud De uitdaging Veel om uit te kiezen: het palet aan mogelijke oplossingen Niet of-of maar en-en: bijdragen van heel veel oplossingen

Nadere informatie

Innovatie voor de toekomst

Innovatie voor de toekomst CO2 update Winter 2018 Innovatie voor de toekomst CO2 update 2018 1 CO2 binnen De Vries Innovatie voor de toekomst CO2 update 2018 Vanaf dit jaar zijn we naast de half jaarlijkse uitgaves van het bedrijfsmagazine

Nadere informatie

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden September 2010

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden September 2010 Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden September 2010 1. PROVINCIE UTRECHT Subsidieverordening stimulering aardgasvoertuigen Provincie Utrecht (tot 7,5 ton) 5.000 (vanaf 7,5 ton)

Nadere informatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie Energiemanagement 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Sept 2017 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

Verbruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh)

Verbruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh) Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen M. van der Spek Hoveniers BV Benthuizen 30-10-2015 Hendrik-Jan Konijn Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding 2.0 Referentie

Nadere informatie

Ontwikkeling in emissienormen en beleid voor (bedrijfs)auto's Paul Hofmeijer

Ontwikkeling in emissienormen en beleid voor (bedrijfs)auto's Paul Hofmeijer Ontwikkeling in emissienormen en beleid voor (bedrijfs)auto's Paul Hofmeijer Programmaleider Verkeersemissies, Ministerie van VROM Agenda 1. Wat willen we bereiken? Klimaat Luchtkwaliteit 2. Wat kan verkeer

Nadere informatie

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact & Figures. Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact & Figures. Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact & Figures Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid EU doelstellingen t.o.v. 1990 t.o.v. 2005 Focus vandaag Broeikasgasuitstoot

Nadere informatie

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen 3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen Samen zorgen voor minder CO2 Veenendaal, 30 mei 2018 Dhr. D. van Dam Akkoord directie: Datum: Handtekening: Pagina 1 van 7 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan heeft, net zoals

Nadere informatie

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden Maart 2011

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden Maart 2011 Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden Maart 2011 1. LANDELIJK Subsidieprogramma Proeftuinen duurzame mobiliteit: rijden op biogas en hogere blends biobrandstoffen Bedrag personenauto

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van A-Garden B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wagenparkscan. Schoon op Weg. Bewust rijden met groene energie. bouwen aan samenhang

Wagenparkscan. Schoon op Weg. Bewust rijden met groene energie. bouwen aan samenhang Wagenparkscan Schoon op Weg Bewust rijden met groene energie bouwen aan samenhang Schoon op Weg > Vrijblijvende wagenparkscan Stadsregio Rotterdam werkt onder de noemer Schoon op Weg aan een betere luchtkwaliteit

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide

Informatiebijeenkomst schone scheepvaart. SHIP, 1 november Henri van der Weide Informatiebijeenkomst schone scheepvaart SHIP, 1 november Henri van der Weide Vluchtige organische stoffen (VOS), geur van lading en geluid bij overslag Kooldioxide (CO2),Stikstofoxiden (NO X), Zwaveloxiden

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de praktijk

Duurzame mobiliteit in de praktijk Duurzame mobiliteit in de praktijk Raymond Gense Manager duurzame ontwikkeling Pon Holdings Mobiliteit en duurzaamheid 16 Januari 2009 1 Inhoud: Wat is Duurzame mobiliteit Welke Duurzame voertuigoplossingen

Nadere informatie

Vervuilende voertuigen worden geweerd in stad Antwerpen

Vervuilende voertuigen worden geweerd in stad Antwerpen Vervuilende voertuigen worden geweerd in stad Antwerpen De hele Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever worden vanaf 1 februari 2017 een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende voertuigen

Nadere informatie

Schaap Beheer B.V. Hoofddoelstelling reductie: 10% minder CO2 uitstoot in 2022 t.ov PLAN VAN AANPAK: MAATREGELLIJST CO2 PRESTATIELADDER 2019

Schaap Beheer B.V. Hoofddoelstelling reductie: 10% minder CO2 uitstoot in 2022 t.ov PLAN VAN AANPAK: MAATREGELLIJST CO2 PRESTATIELADDER 2019 Logistiek & Transport Gebruik efficiëntere diesel 20% tot 50% van gebruikte brandstof is speciale diesel die aantoonbaar tenminste 3% brandstofbesparing oplevert t.o.v. gebruik van normale diesel. Alternatief:

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 19 november 2014 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0

Nadere informatie

BRANDSTOFFEN WEGVERKEER

BRANDSTOFFEN WEGVERKEER BRANDSTOFFEN WEGVERKEER Update toekomstverkenning Paul Hofmeijer, 25 juni 2013 Partner MMG Advies Voor strategie, organisatieadvies en duurzame mobiliteit AGENDA 1. Actualiteiten uit media & drivers 2.

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 juni 2008 (09.06) (OR. en) 10257/08 Interinstitutioneel dossier: 2005/0283 (COD)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 juni 2008 (09.06) (OR. en) 10257/08 Interinstitutioneel dossier: 2005/0283 (COD) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 6 juni 2008 (09.06) (OR. en) 10257/08 Interinstitutioneel dossier: 2005/0283 (COD) TRANS 187 ENT 118 ENV 347 MAP 15 CODEC 710 VERSLAG van: het voorzitterschap aan: de

Nadere informatie

Vebruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh)

Vebruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh) Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021

Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 08-02-2019 Parafen van alle MT-leden: Onafhankelijke interne controle door KAM: 1 Energie Audit Verslag 2019/Energie Management Actieplan

Nadere informatie

Energie Audit verslag 2014 Energie Management Actieplan 2015

Energie Audit verslag 2014 Energie Management Actieplan 2015 Energie Audit verslag 2014 Energie Management Actieplan 2015 Energie Audit Verslag 2014/Energie Management Actieplan 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 3. Energieverbruik en energiegebruikers

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2015 20 januari 2016 (definitief)

Energie beoordelingsverslag 2015 20 januari 2016 (definitief) Energie beoordelingsverslag 2015 20 januari 2016 (definitief) Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen Abbink Boekelo Wegenbouw B.V. Enschede, 27 maart 2017 C. Slotman. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan heeft, net

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2015 20 januari 2016 (definitief)

Energie beoordelingsverslag 2015 20 januari 2016 (definitief) Energie beoordelingsverslag 2015 20 januari 2016 (definitief) Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Energie- / CO 2 -reductieplan. Van de Haar Groep. Wekerom, 10-12- 14

CO 2 Prestatieladder. Energie- / CO 2 -reductieplan. Van de Haar Groep. Wekerom, 10-12- 14 CO 2 Prestatieladder Energie- / CO 2 -reductieplan Van de Haar Groep Wekerom, 10-12- 14 Inhoudsopgave 1 - Doel, inhoud en structuur energie- / CO2 reductieplan... 3 2 Beleid en doelstellingen op gebied

Nadere informatie

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017 Inleiding CO 2 prestatieladder Sinds 2013 is Gebr. Beentjes gecertificeerd voor de CO2 prestatieladder. Een van de onderdelen van het CO2 beleid is het periodiek communiceren over de CO2 uitstoot alsmede

Nadere informatie

3.B.1 Reductie doelstellingen Van Raaijen Groep BV. Almere, M. van Raaijen. Afdeling KAM. Akkoord directie: Datum: Handtekening:

3.B.1 Reductie doelstellingen Van Raaijen Groep BV. Almere, M. van Raaijen. Afdeling KAM. Akkoord directie: Datum: Handtekening: 3.B.1 Reductie doelstellingen Van Raaijen Groep BV Almere, 16-11-2017 M. van Raaijen. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact& Figures

KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact& Figures KLIMAATRONDETAFEL Mobiliteit, Logistiek en Voertuigen Fact& Figures Tania Van Mierlo Afd. Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid EU doelstellingen t.o.v. 1990 t.o.v. 2005 Focus vandaag 1 Vlaamse

Nadere informatie

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen Arno Schroten CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

Verordeningen (EG) nrs. 715/2007 en 692/2008 met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen: Euro 5b en Euro 6b

Verordeningen (EG) nrs. 715/2007 en 692/2008 met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen: Euro 5b en Euro 6b MAANDELIJKSE INFO TECHNISCH NOVEMBER -03 Verordeningen (EG) nrs. 75/007 en 69/008 met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen: Euro 5b en Euro 6b Vanaf januari 04 kunnen voertuigen

Nadere informatie

Vergroening in de binnenvaart en de Europese regelgeving

Vergroening in de binnenvaart en de Europese regelgeving Vergroening in de binnenvaart en de Europese regelgeving Boudewijn Hoogvelt Expertise en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen Berchem, 10 oktober 2015 Onderwerpen Expertise

Nadere informatie

Milieuvriendelijke havenwerktuigen: inspirerende voorbeelden. 23 september 2015. Mark Pecqueur Tom Van Den Noortgaete

Milieuvriendelijke havenwerktuigen: inspirerende voorbeelden. 23 september 2015. Mark Pecqueur Tom Van Den Noortgaete Milieuvriendelijke havenwerktuigen: inspirerende voorbeelden Mark Pecqueur Tom Van Den Noortgaete Situatieschets NOx probleem Situatieschets NOx probleem Situatieschets NOx probleem Diesel: hoog rendement

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie CO2 prestatieladder Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie Inzicht De CO2-emissie (footprint) van J. van Etten Holding geeft de totale hoeveelheid CO2- productie die vrijkomt onder andere

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 301/28 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/2067 VAN DE COMMISSIE van 17 november 2015 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en

Nadere informatie

3.B.1 Reductie doelstellingen Van Raaijen Groep BV. Almere, M. van Raaijen. Afdeling KAM. Akkoord directie: Datum: Handtekening:

3.B.1 Reductie doelstellingen Van Raaijen Groep BV. Almere, M. van Raaijen. Afdeling KAM. Akkoord directie: Datum: Handtekening: 3.B.1 Reductie doelstellingen Van Raaijen Groep BV Almere, 22-08-2016 M. van Raaijen. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 09 oktober 2014 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2017 t/m juni 2017 Revisie 1.0 Datum 20 juli

Nadere informatie

Mobiliteit. Verdiepende opdracht

Mobiliteit. Verdiepende opdracht 2015 Mobiliteit Verdiepende opdracht Inleiding In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Mobiliteit. Pagina 1 Inhoud 1. Mobiliteit... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 Pagina 2 1. Mobiliteit

Nadere informatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie Energiemanagement 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Sept 2018 Revisie: 002 Opgesteld

Nadere informatie

certificeert duurzame energie

certificeert duurzame energie certificeert duurzame energie Met het certificeren van duurzame energie voorzien we deze energieproductie van een echtheidscertificaat. Dit draagt wezenlijk bij aan het goed functioneren van de groeneenergiemarkt.

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan Periode: januari 2018 t/m december 2019 Datum: Mei 2019 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Reductiedoelstellingen... 2 3. Plan van aanpak... 2 3.1 Maatregelen voor

Nadere informatie

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 10 november 2016 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan

Nadere informatie

Emissies naar lucht door verkeer en vervoer,

Emissies naar lucht door verkeer en vervoer, Indicator 12 april 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Met uitzondering van kooldioxide,

Nadere informatie

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen 3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen Samen zorgen voor minder CO2 Den Haag, 14 juli 2016 dhr. L. Kalisvaart Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën

Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën Studiedag elektrische wagens en laadpalen 31 mei 2012 Overview Mobimix.be? Duurzaam vlootbeheer? Technologie Milieuprestaties Financieel Conclusies + vragen Overview

Nadere informatie

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Carin Biegnolé C O N V E R S I O N P L AT F O R M S V O O R K O P L O P E R S U Hogeschool Utrecht Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2019 14-02-2019 Energie Management Actieplan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van

Nadere informatie

Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer

Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer Martine Uyterlinde, ECN Beleidsstudies, 14 mei 2007 www.ecn.nl Coalitieakkoord Onze ambitie is dat Nederland de komende kabinetsperiode grote stappen

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie.

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO 2 Emissie-inventarisatie, dit alles over 2014. Hierin zijn de hoeveelheden

Nadere informatie

CO 2 EN ENERGIE REDUCTIEDOELSTELLINGEN Haarsma Groep

CO 2 EN ENERGIE REDUCTIEDOELSTELLINGEN Haarsma Groep CO 2 EN ENERGIE REDUCTIEDOELSTELLINGEN Haarsma Groep Infra & milieu Beton & Industrie bouw Infra Beheer Transport Kraanverhuur 1 1. Inleiding De Haarsma Groep hecht waarde aan duurzaamheid en het milieu.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2017

Voortgangsrapportage Carbon Footprint 1 e helft 2017 1 e helft 2017 Orona the Netherlands B.V. Pagina 2/5 Voortgangsrapportage Carbon footprint 1 e helft 2017 l versie 1.0 Verantwoording Titel : 1 e helft 2017 Revisie : 1.0 Datum : 12 september 2017 Auteur(s)

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m juni 2016 Revisie 1.0 Datum 14 juli

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Post. Versie 8 april 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Post. Versie 8 april 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Post 1. Scope/afbakening De productgroep Post omvat de uitbesteding van postdiensten voor verspreiding van drukwerk (schriftelijk berichtenverkeer)

Nadere informatie

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 (inclusief voortgang en trends t/m M)

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 (inclusief voortgang en trends t/m M) 5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 (inclusief voortgang en trends t/m 2018-6M) Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 21 november 2018 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum:

Nadere informatie

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten

Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten 23042012_WORKsmart_ECO_bro_NL WORKsmart -Eco Bescherm het milieu en uw bedrijfsresultaten www.tomtom.com/business Let s drive business Inhoud 2 Hoe groen is uw onderneming? 3 Optimaliseer de inzet van

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [...](2012) XXX draft BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012 VERORDENING (EU) nr..../.. VAN DE COMMISSIE van XXX houdende wijziging van Verordening (EU) nr. / tot vaststelling

Nadere informatie

Welke voertuigen zijn vrijgesteld van de nieuwe BIV? Worden vrijgesteld van de BIV:

Welke voertuigen zijn vrijgesteld van de nieuwe BIV? Worden vrijgesteld van de BIV: Sinds wanneer is de vergroening van de BIV en verkeersbelasting van toepassing in Vlaanderen? De vernieuwde BIV en verkeersbelasting zijn sinds 1 januari 2016 van toepassing. Geldt de vernieuwde BIV en

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Verheij Infra b.v Milieubarometer - 2017 Verheij Infra b.v Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen + voortgang

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen + voortgang 3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen + voortgang Samen zorgen voor minder CO2 Moerkapelle, 06-02-2019 dhr. A. van der Spek Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net

Nadere informatie

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen 3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen Samen zorgen voor minder CO2 Moerkapelle, 26 april 2018 dhr. A. van der Spek Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals

Nadere informatie

MILIEU EN CO2 PROGRAMMA C.Q. HET PLAN

MILIEU EN CO2 PROGRAMMA C.Q. HET PLAN Pagina 1 van 5 MILIEU EN CO2 PROGRAMMA C.Q. HET PLAN VAN AANPAK CALCHIN FINANCE B.V. 2018-2021 Pagina 2 van 5 Hoofdstuk 1 INLEIDING Voor u ligt het Milieu en Co2 programma c.q. het Plan van Aanpak, waarin

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen J.M. de Wit Groenvoorziening BV Hazerswoude-Rijndijk 11 juni 2015 Marco Hoogenboom. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding

Nadere informatie

HELPT DE LOKALE LUCHTKWALITEIT TE VERBETEREN

HELPT DE LOKALE LUCHTKWALITEIT TE VERBETEREN HELPT DE LOKALE LUCHTKWALITEIT TE VERBETEREN GAS IS EEN SCHONERE ENERGIE OPTIE IN VERGELIJKING TOT CONVENTIONELE VLOEIBARE BRANDSTOFFEN...MAAR MOEILIJKER TOE TE PASSEN IN DIESELMOTOREN BESTAAT ER EEN OPLOSSING

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Eerste voortgangsrapportage CO 2 -emissiereductie. Carbon Footprint 2010

Eerste voortgangsrapportage CO 2 -emissiereductie. Carbon Footprint 2010 Eerste voortgangsrapportage CO 2 -emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze eerste Carbon Footprint over 2010 en 2011, en de eerste Carbon Footprint Analyse over 2011. Daarin

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Plaisier Milieubarometer - 2017 Plaisier Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Energie Audit verslag 2013 Energie Management Actieplan 2014 20 maart 2014 DB

Energie Audit verslag 2013 Energie Management Actieplan 2014 20 maart 2014 DB Energie Audit verslag 2013 Energie Management Actieplan 2014 20 maart 2014 DB Energie Audit Verslag 2013/Energie Management Actieplan 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 3. Energieverbruik

Nadere informatie

DUURZAME ENERGIE IN DE GARNALENVISSERIJ. 12 december 2014 Henk Oudman

DUURZAME ENERGIE IN DE GARNALENVISSERIJ. 12 december 2014 Henk Oudman DUURZAME ENERGIE IN DE GARNALENVISSERIJ 12 december 2014 Henk Oudman HOMARTEC Consultancy voor maritieme technologie; Sinds 2008; Machinekamer installaties; Specialisatie Energie en Milieu; Referenties:

Nadere informatie

Duurzaam transport voor nu en de toekomst

Duurzaam transport voor nu en de toekomst Duurzaam transport voor nu en de toekomst CO2 reductie met heavy duty voertuigen Hans Binnendijk Product manager Scania Benelux 2 6/29/2016 Info class internal Department / Name / Subject Vier drijfveren

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

Voortgangsrapportage

Voortgangsrapportage Voortgangsrapportage Oktober 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Datum: 01-10-2016 Onderneming: Holding Gebr. Van Esch B.V. hierna genoemd VAN ESCH BEDRIJVEN, bestaande uit: J. van Esch b.v. Gebroeders

Nadere informatie

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern Energie Management Actieplan 2014 tot 2017 -Extern Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Opgesteld door: G.J. Bos (Directie) E. Drijfhout (CO2-functionaris) CO2-Prestatieladder Niveau 3 Energie Management

Nadere informatie

Oplossingen waarmee u écht verder komt

Oplossingen waarmee u écht verder komt Oplossingen waarmee u écht verder komt Alleen BP PLUS biedt de beste oplossingen om uw wagenpark zo efficiënt mogelijk in te zetten. Van een omvangrijk Europees netwerk van tankstations tot uitgebreide

Nadere informatie

Ondersteuning projecten duurzaam vervoer en DKTI-Transport. Erik van de Burgwal 5 september 2017

Ondersteuning projecten duurzaam vervoer en DKTI-Transport. Erik van de Burgwal 5 september 2017 Ondersteuning projecten duurzaam vervoer en DKTI-Transport Erik van de Burgwal 5 september 2017 Ontwikkelfases en instrumenten subsidies leningen garanties en borgstellingen 1. subsidies 2. leningen 3.

Nadere informatie

Activiteiten van leveranciers van biobrandstoffen, ontwikkelingen en toekomstverwachtingen

Activiteiten van leveranciers van biobrandstoffen, ontwikkelingen en toekomstverwachtingen Activiteiten van leveranciers van biobrandstoffen, ontwikkelingen en toekomstverwachtingen Eric van den Heuvel 18 maart 2015 Presentatie tijdens het Truck van de Toekomst evenement - Hardenberg Inpakken

Nadere informatie

Overleg CO2 normering voertuigen

Overleg CO2 normering voertuigen VERSLAG Overleg CO2 normering voertuigen In dit verslag staan de gezichtspunten van de deelnemers aan het Overleg CO2 normering voertuigen. De voorzitter van het overleg biedt dit verslag aan de staatssecretaris

Nadere informatie