Taken van de veiligheidsinstantie DVIS 27/02/2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taken van de veiligheidsinstantie DVIS 27/02/2012"

Transcriptie

1 27/02/2012

2 2 Afgifte, vernieuwing, wijziging en intrekking van de veiligheidscertificaten voor spoorwegondernemingen Deel A : voor de spoorwegonderneming die haar allereerste activiteit in België opstart. Dit certificaat is geldig in alle EU-landen. De onderneming moet aantonen dat ze over een veiligheidsbeheerssysteem beschikt. Deel B : de spoorwegonderneming moet aantonen dat zij de nationale reglementering kent en kan toepassen. Iedere spoorwegonderneming die in België vervoer aanbiedt, moet een door de DVIS afgeleverd veiligheidscertificaat deel B hebben. Supervisie op de naleving van de certificatievoorwaarden.

3 3 Afgifte, vernieuwing, wijziging en intrekking van de veiligheidsvergunning voor de infrastructuurbeheerder De infrastructuurbeheerder, Infrabel, moet aantonen dat hij: o o een veiligheidsbeheerssysteem heeft en; zijn taken voor het veilig ontwerpen, het veilig onderhouden en de veilige exploitatie van zijn spoorwegnet aankan. Supervisie op de naleving van de certificatievoorwaarden.

4 4 Toelating tot indienststelling van de subsystemen en supervisie van de exploitatie en het onderhoud Op basis van : o o een verklaring van keuring ten opzichte van de nationale en internationale voorschriften; de veilige integratie van de subsystemen onderling en ook in het spoorwegsysteem; levert de DVIS een toelating tot indienstelling af. Supervisie van de exploitatie en het onderhoud van de subsystemen overeenkomstig de essentiële eisen.

5 5 Bijdragen aan de ontwikkeling van het regelgevend kader Meewerken aan de ontwikkeling van de Europese technische en veiligheidsvoorschriften; Meewerken aan het opstellen van de nationale veiligheidsvoorschriften en aan nationale aanvullingen van de Europese technische specificaties; Geven van eensluidend advies bij de voorstellen van de infrastructuurbeheerder voor de exploitatieregelgeving.

6 6 Supervisie op de naleving van de veiligheidsvoorschriften Controle op de toepassing van de technische en de operationele veiligheidsvoorschriften; Inspecties van de toepassing van de veiligheidsregelgeving; Audits van de wijze waarop het veiligheidsbeheerssysteem wordt toegepast; Opvolgen van de uitvoering van de adviezen van de EUonderzoeksorganen.

7 7 Certificatie van het treinpersoneel Afleveren, bijwerken en vernieuwen van de nationale vergunning van bestuurder en van het nationaal attest van begeleider; Aflevering, bijwerken en vernieuwen van de Europese vergunning van treinbestuurder en het bijhouden van het door de Europese Commissie voorgeschreven register; Supervisie op het correct gebruik van de vergunning en van het attest; Intrekking van een vergunning of attest; Bijhouden van een gegevensbank aangaande de afgeleverde nationale vergunningen en attesten.

8 8 Erkenning van en supervisie op de centra Erkenning van de centra voor medische keuringen en bedrijfspsychologische examens; Erkenning van de opleidingscentra en van de examinatoren; Supervisie op de examens na de vakopleiding; Supervisie op alle voorgeschreven periodieke controles in verband met de beroepskennis, de psychologische en medische geschiktheid van het treinpersoneel; Bijwerking, vernieuwing en intrekking van een erkenning; Bijhouden van gegevensbank en web pagina aangaande de erkende nationale centra en examinatoren.

9 9 Bijhouden van het Nationaal Voertuigenregister (NVR) Opgesteld op basis van de beslissing van de Europese Commissie; Bevat al het in België toegelaten tractiematerieel; Bevat al de in België ingeschreven goederenwagens en reizigersvoertuigen; In voorbereiding : een koppeling via het Europese Spoorwegbureau (ERA) van alle NVR.

10 10 Erkenning van de met het onderhoud van spoorvoertuigen belaste entiteiten Erkenning van met het onderhoud van spoorvoertuigen belaste entiteiten, via het veiligheidscertificaat van de spoorwegondernemingen of via de veiligheidsvergunning van de infrastructuurbeheerder; Supervisie op de met het onderhoud van spoorvoertuigen belaste entiteiten, die erkend zijn door de veiligheidsinstantie en die vallen onder het stelsel van de auto-verklaring.

11 11 Samenwerking met het ERA en onderlinge samenwerking van de veiligheidsinstanties Deelname aan het overleg georganiseerd door het ERA; Samenwerking met het ERA bij het opstellen van aanbevelingen voor de Europese Commissie omtrent de veiligheid en de interoperabiliteit; Samen met ERA, de spoorwegsector bijstaan bij het toepassen van de Europese regelgeving; Deelname aan het overleg dat het ERA organiseert met de andere EUveiligheidsinstanties en -onderzoeksorganen.

12 12 Samenwerking met ERA bij het opstellen van de Europese databanken veiligheid en interoperabiliteit Nationale en technische veiligheidsvoorschriften; Verklaringen van conformiteit interoperabele onderdelen; Keuringsverklaringen van subsystemen/voertuigen; Europees register met veiligheidscertificaten; Register met Europese vergunningen treinbestuurder; Virtueel register met toegelaten voertuigen; Types van toegelaten voertuigen; Identificatie van de voertuighouders; Gemeenschappelijke veiligheidsindicatoren; Punctuele veiligheidswaarschuwingen.

13 13 Vertegenwoordiging van België als Lidstaat bij de Europese Commissie Technische bijstand van de directie Spoorreglementering bij het Railway Interoperability and Safety Committee van de Europese Commissie; Deelname aan de workshops van de Commissie en het Railway Interoperability en Safety Committee; Organiseren van het overleg binnen de Belgische spoorwegsector omtrent de voorstellen van de Europese Commissie voor het uitvoeren van de interoperabiliteits-, machinisten en veiligheidsrichtlijn.

14 14 Het vervoer van gevaarlijke goederen België vertegenwoordigen op de internationale vergaderingen georganiseerd door OTIF en de Europese Commissie in verband met het vervoer van gevaarlijke goederen per spoor; Supervisie op het naleven van de bijzondere veiligheidsvoorschriften aangaande het vervoer van gevaarlijke goederen per spoor.

15 15 Opstellen van een jaarverslag DVIS maakt voor het jaarverslag aan het ERA gebruik van de aanbevolen structuur door dit Agentschap; Elektronische verspreiding van het verslag via de : o website van de FOD Mobiliteit en Vervoer; o kanalen van het ERA. Papieren en/of elektronische verspreiding naar de : o andere veiligheidsinstanties; o stakeholders; o presentatie aan de bijzondere parlementaire commissie.

16 16 Opleggen van bestuurlijke boetes Het met supervisie belaste personeel van de DVIS is houder van een mandaat van officier van gerechtelijke spoorwegpolitie; Voor de bij KB bepaalde inbreuken kan de DVIS een bestuurlijke boete opleggen aan : o een spoorwegonderneming; o de infrastructuurbeheerder; o de houder.

Praktische handleiding

Praktische handleiding Belgische veiligheidsinstantie van de spoorwegen Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen voor de aanvraag tot erkenning als centrum belast met de medische en/of psychologische onderzoeken

Nadere informatie

Supervisieplan 2013. Koninkrijk België Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen

Supervisieplan 2013. Koninkrijk België Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen Supervisieplan 2013 Eenheid Supervisie City Atrium - Vooruitgangstraat 56-1210 Brussel Versie 1 Datum 4/04/2013 Patrick Froidbise - Lokaal 4B29 Tel: 02 277 39 34 - Fax:02.277.40.55 e-mail: patrick.froidbise@mobilit.fgov.be

Nadere informatie

1. Procedure toelating tot indienststelling : zie hoofdstukken II, III,IV en VI. 2. Aanvraag toelating voertuigtype : zie hoofdstuk V en VII

1. Procedure toelating tot indienststelling : zie hoofdstukken II, III,IV en VI. 2. Aanvraag toelating voertuigtype : zie hoofdstuk V en VII KONINKRIJK BELGIË Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen HANDLEIDING VOOR HET BEKOMEN VAN EEN TOELATING OF BESLISSING VAN DE VEILIGHEIDSINSTANTIE BETREFFENDE STRUCTURELE SUBSYSTEMEN In

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE BELGISCHE VEILIGHEIDSINSTANTIE

JAARVERSLAG VAN DE BELGISCHE VEILIGHEIDSINSTANTIE 2011 JAARVERSLAG VAN DE BELGISCHE VEILIGHEIDSINSTANTIE Koninkrijk België Nationale Veiligheidsinstantie Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen INHOUDSTAFEL A VOORWOORD P. 5 1. Toepassingsgebied

Nadere informatie

Praktische handleiding

Praktische handleiding Belgische veiligheidsinstantie van de spoorwegen Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen voor de aanvraag tot erkenning als centrum belast met de medische en/of psychologische onderzoeken

Nadere informatie

VR DOC.0078/1

VR DOC.0078/1 VR 2017 0302 DOC.0078/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 10 juli 2018 Annuleert en vervangt de kennisgeving van 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Veiligheidsoverleg Spoorwegexploitatie 1 december 2011

Veiligheidsoverleg Spoorwegexploitatie 1 december 2011 Veiligheidsoverleg Spoorwegexploitatie 1 december 2011 09:00 09:30 Ontvangst met koffie en ontbijtkoeken Verwelkoming en inleiding Evaluatie vorig overleg en voorstellen (zie presentatie: 1 Evaluatie Veiligheidsoverleg

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 van de Belgische Veiligheidsinstantie

Jaarverslag 2012 van de Belgische Veiligheidsinstantie 2012 Jaarverslag 2012 van de Belgische Veiligheidsinstantie Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (FOD Mobiliteit en Vervoer) Vooruitgangstraat 56 1210 BRUSSEL www.mobilit.belgium.be

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.2.2018 C(2018) 860 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 16.2.2018 tot vaststelling van gemeenschappelijke veiligheidsmethoden voor toezicht door

Nadere informatie

Beleid inzake het toezicht

Beleid inzake het toezicht Beleid inzake het toezicht Bladzijde 2 van 19 City Atrium, Vooruitgangstraat 56,1210 Brussel. Patrick Froidbise Tel.: 02 277 39 34 - Fax: 02 277 40 55 e-mail: patrick.froidbise@nsarail.fgov.be Versie 1

Nadere informatie

Jaarverslag 2007 van de Nationale Veiligheidsinstantie van België

Jaarverslag 2007 van de Nationale Veiligheidsinstantie van België Jaarverslag 2007 van de Nationale Veiligheidsinstantie van België Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer DIRECTORAAT-GENERAAL VERVOER TE LAND DIENST VEILIGHEID EN INTEROPERABILITEIT VAN DE SPOORWEGEN

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) L 129/16 25.5.2018 VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2018/761 VAN DE COMMISSIE van 16 februari 2018 tot vaststelling van gemeenschappelijke veiligheidsmethoden voor toezicht door nationale veiligheidsinstanties

Nadere informatie

Spoorwegveiligheid in een welzijnsperspectief. Ludo Smeekens

Spoorwegveiligheid in een welzijnsperspectief. Ludo Smeekens in een welzijnsperspectief Ludo Smeekens Veiligheidsfuncties op het spoor Vanuit 2 invalshoeken Welzijn op het Werk Corporate Prevention Services: Op het snijpunt van 2 invalshoeken Externe Dienst voor

Nadere informatie

in combinatie met

in combinatie met 2011-240 in combinatie met 2012-653 Besluit van 3 mei 2011, houdende vaststelling van voorschriften met betrekking tot de bekwaamheid en geschiktheid van spoorwegpersoneel met een veiligheidsfunctie (Besluit

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 september 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 september 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 11 september 2014 (OR. en) 12761/1/14 REV 1 TRANS 403 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 8 september 2014 aan: Nr. Comdoc.: D033759/03 Betreft: het

Nadere informatie

1. Context 2. Oprichting van Belgorail 3. Werkzaamheden & process 4. Organisatie & structuur 5. Referenties 6. Besluit en vooruitzichten

1. Context 2. Oprichting van Belgorail 3. Werkzaamheden & process 4. Organisatie & structuur 5. Referenties 6. Besluit en vooruitzichten Studiedag Spoorvervoer 27 november 2008 Geliberaliseerd spoorvervoer, ook veilig vervoer? De rol en taak van de aangewezen en de aangemelde instantie 1 1. Context 2. Oprichting van Belgorail 3. Werkzaamheden

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.3.2018 C(2018) 1392 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 8.3.2018 tot vaststelling van gemeenschappelijke veiligheidsmethoden inzake de eisen voor

Nadere informatie

Beleid inzake het toezicht

Beleid inzake het toezicht Beleid inzake het toezicht Bladzijde 2 van 20 City Atrium, Vooruitgangstraat 56,1210 Brussel. Patrick Froidbise Tel.: 02 277 39 34 - Fax: 02 277 40 55 e-mail: patrick.froidbise@nsarail.fgov.be Versie 1

Nadere informatie

Beslissing D S betreffende de opleidingsinstellingen voor treinbegeleiders.

Beslissing D S betreffende de opleidingsinstellingen voor treinbegeleiders. Beslissing D-2018-01-S betreffende de opleidingsinstellingen voor treinbegeleiders. Kruidtuinlaan 50 bus 72 1000 Brussel www.regul.be Inhoudsopgave 1. Voorwerp en wettelijke basis... 3 2. Feiten en retroacta...

Nadere informatie

Aanbeveling van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS)

Aanbeveling van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) Aanbeveling van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) Aan de spoorwegondernemingen werkzaam in België, met het oog op het toepassen van goede praktijken tot het verbeteren

Nadere informatie

Aanbevelingen van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS)

Aanbevelingen van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) Aanbevelingen van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) aan de spoorwegondernemingen en de infrastructuurbeheerder werkzaam in België, met het oog op het toepassen van goede

Nadere informatie

Praktische gids. nationale vergunning van bestuurder

Praktische gids. nationale vergunning van bestuurder 1 / 20 Praktische gids voor het aanvragen van een nationale vergunning van bestuurder 1. VOORWOORD... 2 2. INLEIDING... 2 3. DEFINITIES... 2 4. WETTELIJKE BASIS... 3 5. PRINCIPES... 4 6. CATEGORIEËN VAN

Nadere informatie

Interoperabiliteit van het trans Europese Hoge snelheid spoorweg systeem en van het Conventionele Spoorwegsysteem

Interoperabiliteit van het trans Europese Hoge snelheid spoorweg systeem en van het Conventionele Spoorwegsysteem Cursus Spoortechnieken Interoperabiliteit van het trans Europese Hoge snelheid spoorweg systeem en van het Conventionele Spoorwegsysteem ir Hugo Goossens Interoperabiliteit: Inhoud Wettelijke voorschriften

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 85 I/60 27.3.2019 VERORDENING (EU) 2019/503 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 25 maart 2019 betreffende bepaalde aspecten van spoorwegveiligheid en spoorverbindingen in verband met de terugtrekking

Nadere informatie

Artikel 1 Bijlage 1 bij de overeenkomst wordt vervangen door de bijlage bij dit besluit.

Artikel 1 Bijlage 1 bij de overeenkomst wordt vervangen door de bijlage bij dit besluit. L 186/38 9.7.2016 BESLUIT Nr. 2/2016 VAN HET COMITÉ VERVOER OVER LAND GEMEENSCHAP/ZWITSERLAND van 10 juni 2016 tot wijziging van bijlage 1 bij de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.1.2013 COM(2013) 33 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S betreffende

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 352/79

Publicatieblad van de Europese Unie L 352/79 24.12.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 352/79 BESLUIT Nr. 1/2013 VAN HET COMITÉ VERVOER OVER LAND GEMEENSCHAP/ZWITSERLAND van 6 december 2013 tot wijziging van bijlage 1 van de overeenkomst tussen

Nadere informatie

RICHTLIJNEN. (Voor de EER relevante tekst)

RICHTLIJNEN. (Voor de EER relevante tekst) L 355/42 12.12.2014 RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2014/106/EU VAN DE COMMISSIE van 5 december 2014 tot wijziging van de bijlagen V en VI bij Richtlijn 2008/57/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende

Nadere informatie

Concept voor internetconsultatie (juni 2017)

Concept voor internetconsultatie (juni 2017) Wijziging van de Spoorwegwet, de Wet personenvervoer 2000 en enige andere wetten in verband met de implementatie van richtlijn 2016/797/EU van het Europees parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2004L0049 NL 30.07.2014 003.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B C1 RICHTLIJN 2004/49/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

Aanbeveling van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS)

Aanbeveling van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) Aanbeveling van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) Aan de spoorwegondernemingen werkzaam in België, met het oog op het toepassen van goede praktijken tot het verbeteren

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) AANBEVELINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) AANBEVELINGEN 8.4.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 95/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) AANBEVELINGEN AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 29 maart 2011 betreffende vergunningen voor de indienststelling van subsystemen

Nadere informatie

Gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor risico-evaluatie en -beoordeling

Gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor risico-evaluatie en -beoordeling Gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor risico-evaluatie en -beoordeling Thierry BREYNE, Dragan JOVICIC Europees Spoorwegbureau Eenheid Veiligheid Dienst Veiligheidsbeoordeling Adres: 120 Rue Marc LEFRANCQ

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE 13.1.2010 Publicatieblad van de Europese Unie L 8/17 BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 29 oktober 2009 tot vaststelling van de basisparameters voor registers van machinistenvergunningen en aanvullende bevoegdheidsbewijzen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het voorontwerp van wet tot wijziging

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.5.2019 C(2019) 3582 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 16.5.2019 tot vaststelling van nadere bepalingen inzake een systeem voor de certificering

Nadere informatie

AANBEVELINGEN. (Voor de EER relevante tekst) (2014/897/EU)

AANBEVELINGEN. (Voor de EER relevante tekst) (2014/897/EU) 12.12.2014 L 355/59 AANBEVELINGEN AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 5 december 2014 over aangelegenheden in verband met de indienststelling en het gebruik van subsystemen van structurele aard en voertuigen

Nadere informatie

Koninkrijk België Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen. Handleiding

Koninkrijk België Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen. Handleiding Koninkrijk België Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen Handleiding Procedure voor het aanvragen van een Europese vergunning van treinbestuurder 2 / 28 3 / 28 INHOUDSTABEL 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Leidraad voor de toepassing van technische specificaties inzake interoperabiliteit (TSI s)

Leidraad voor de toepassing van technische specificaties inzake interoperabiliteit (TSI s) Leidraad voor de toepassing van technische specificaties inzake interoperabiliteit (TSI s) volgens het kadermandaat C(2007)3371 definitief van 13/07/2007 Referentie bij het ERA: ERA/GUI/07-2011/INT Versie

Nadere informatie

RICHTLIJN 2007/59/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

RICHTLIJN 2007/59/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD 02007L0059 NL 08.07.2019 003.001 1 Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd

Nadere informatie

L 320/8 Publicatieblad van de Europese Unie

L 320/8 Publicatieblad van de Europese Unie L 320/8 Publicatieblad van de Europese Unie 17.11.2012 VERORDENING (EU) Nr. 1078/2012 VAN DE COMMISSIE van 16 november 2012 betreffende een gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor de controle die moet

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

BESLUIT VAN DE COMMISSIE L 314/36 Publicatieblad van de Europese Unie 29.11.2011 BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 22 november 2011 inzake criteria voor de erkenning van opleidingscentra voor treinbestuurders, inzake criteria voor

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij UITVOERINGSVERORDENING VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij UITVOERINGSVERORDENING VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BIJLAGEN bij UITVOERINGSVERORDENING VAN DE COMMISSIE tot vaststelling van de praktische regelingen voor het proces voor de afgifte

Nadere informatie

Opvolgingstabel van de definitieve aanbevelingen van de Commissie verantwoordelijk voor het onderzoek van de

Opvolgingstabel van de definitieve aanbevelingen van de Commissie verantwoordelijk voor het onderzoek van de Opvolgingstabel van de definitieve aanbevelingen van de Commissie verantwoordelijk voor het onderzoek van de veiligheidsvoorwaarden van het spoor in België Presentatie door de heer Melchior Wathelet, Staatssecretaris

Nadere informatie

Bevoegdheidsbewijs van machinisten die locomotieven en treinen op het spoorwegnet van de Gemeenschap besturen ***II

Bevoegdheidsbewijs van machinisten die locomotieven en treinen op het spoorwegnet van de Gemeenschap besturen ***II P6_TA(2007)0004 Bevoegdheidsbewijs van machinisten die locomotieven en treinen op het spoorwegnet van de Gemeenschap besturen ***II Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het gemeenschappelijk

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.1.2013 SWD(2013) 9 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING Begeleidend document bij Voorstel voor een verordening van het

Nadere informatie

Aanvraag Beschikking registratie spoorvoertuigen

Aanvraag Beschikking registratie spoorvoertuigen Aanvraag Beschikking registratie spoorvoertuigen (Hoofdspoorweginfrastructuur) Met dit formulier kunt u uw voertuig(en) in het nationaal voertuigregister laten inschrijven. U kunt uw bestaande inschrijving

Nadere informatie

NVI Jaarlijks Veiligheidsrapport 2008

NVI Jaarlijks Veiligheidsrapport 2008 NVI Jaarlijks Veiligheidsrapport 2008 België Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer DIRECTORAAT-GENERAAL VERVOER TE LAND DIENST VEILIGHEID EN INTEROPERABILITEIT DER SPOORWEGEN Vooruitgangstraat

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2007L0059 NL 01.07.2016 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN 2007/59/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

CATEGORIE G: TREKKERS

CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EVENALS ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING Inhoudsopgave DATUM TITEL PAGINANUMMER BIJWERKING LAND- EN BOSBOUWTREKKERS

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 8.4.2019 L 97/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2019/554 VAN DE COMMISSIE van 5 april 2019 tot wijziging van bijlage VI bij Richtlijn 2007/59/EG van het Europees Parlement

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 29 april 2004 (OR. en) 2002/0022 (COD) C5-0153/04 LEX 548 PE-CONS 3638/1/04 REV 1 TRANS 131 CODEC 405 RICHTLIJN 2004/49/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 185/6 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/1136 VAN DE COMMISSIE van 13 juli 2015 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 402/2013 betreffende de gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor risico-evaluatie

Nadere informatie

Werkinstructie. WIT VA Nr 1 2013. OTW Operator Travaux Werken. Directie Infrastructuur

Werkinstructie. WIT VA Nr 1 2013. OTW Operator Travaux Werken. Directie Infrastructuur 26/09/2011 OTW Operator Travaux Werken Werkinstructie I-I.6 Infra Operaties Bureau Infra Methodes Bureau Reglementaire Voorschriften Infra Operaties Bureau Certificaties Infra INFRA-WIT-64-1301 VA Directie

Nadere informatie

Aanvraag Beschikking registratie spoorvoertuigen

Aanvraag Beschikking registratie spoorvoertuigen Aanvraag Beschikking registratie spoorvoertuigen (Hoofdspoorweginfrastructuur) Meer informatie 088 489 00 00 www.ilent.nl Bezoekadres: Europalaan 40, Utrecht Toelichting Met dit formulier kunt u uw voertuig(en)

Nadere informatie

RICHTLIJN (EU) 2016/798 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 11 mei 2016 inzake veiligheid op het spoor (herschikking)

RICHTLIJN (EU) 2016/798 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 11 mei 2016 inzake veiligheid op het spoor (herschikking) L 138/102 26.5.2016 RICHTLIJN (EU) 2016/798 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 11 mei 2016 inzake veiligheid op het spoor (herschikking) (Voor de EER relevante tekst) HET EUROPEES PARLEMENT EN DE

Nadere informatie

EENHEID INTEROPERABILITEIT TOEPASSINGSLEIDRAAD EC VVR

EENHEID INTEROPERABILITEIT TOEPASSINGSLEIDRAAD EC VVR TOEPASSINGSLEIDRAAD EC VVR Referentie in ERA: ERA/GUI/01-2010/INT Versie in ERA: 4.00 Datum: 10 juli 2012 Document opgesteld door Soort document: Documentstatus: Europees Spoorwegbureau 120 Rue Marc Lefrancq

Nadere informatie

C 126 E/332 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

C 126 E/332 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 126 E/332 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 28.5.2002 Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake de veiligheid op de communautaire spoorwegen en tot wijziging

Nadere informatie

4.1 Flowschema s Veiligheidsoverleg 30/09/2014

4.1 Flowschema s Veiligheidsoverleg 30/09/2014 4.1 Flowschema s Veiligheidsoverleg 30/09/2014 FIRMANAAM: Infrabel sandra.devos@infrabel.be PRESENTATOR: Sandra De Vos e-mail: sandra.devos@infrabel.be PRIORITEIT 1 : middel Methodologie van aftoetsen

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.1.2016 COM(2016) 36 final 2013/0014 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. 23.06.2017 16 MAART 2009 Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toelating tot het luchtverkeer aan bepaalde luchtvaartuigen die niet beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 129/26 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2018/762 VAN DE COMMISSIE van 8 maart 2018 tot vaststelling van gemeenschappelijke veiligheidsmethoden inzake de eisen voor veiligheidsbeheersystemen overeenkomstig

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 27.5.2019 L 139 I/5 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/773 VAN DE COMMISSIE van 16 mei 2019 betreffende de technische specificaties inzake interoperabiliteit van het subsysteem exploitatie en verkeersleiding

Nadere informatie

In de artikelen 6, eerste lid, 8, eerste lid, 9, eerste en tweede lid, en 10, wordt Onze Minister vervangen door: de minister.

In de artikelen 6, eerste lid, 8, eerste lid, 9, eerste en tweede lid, en 10, wordt Onze Minister vervangen door: de minister. Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van..., nr. IENW/BSK-, tot wijziging van de Regeling spoorwegpersoneel 2011 in verband met het aanvullen van de medische eisen voor machinisten,

Nadere informatie

Safety Unit. Beoordeling van de activiteiten van de nationale veiligheidsinstantie en het nationaal onderzoeksorgaan

Safety Unit. Beoordeling van de activiteiten van de nationale veiligheidsinstantie en het nationaal onderzoeksorgaan Safety Unit Beoordeling van de activiteiten van de nationale veiligheidsinstantie en het nationaal onderzoeksorgaan in België Referentie: SAF/VIS/10/BE/RE.01 Versie: 1.0 Datum: 05/07/2010 Status: Final

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.12.2014 COM(2014) 740 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT betreffende het voortgangsverslag over de tenuitvoerlegging van de Spoorwegveiligheidsrichtlijn

Nadere informatie

Studiedag 8 oktober 2015

Studiedag 8 oktober 2015 Studiedag 8 oktober 2015 Vakbekwaamheid Basiskwalificatie en nascholing Rechtsbronnen Europese richtlijn: 2003/59/EG Nationale regelgeving: KB 23 maart 1998 (rijbewijs) KB 4 mei 2007 (vakbekwaamheid) Doelstelling

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme. Amendement ingediend door Jean-Maurice Dehousse. Amendement 27 Overweging 7

EUROPEES PARLEMENT. Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme. Amendement ingediend door Jean-Maurice Dehousse. Amendement 27 Overweging 7 EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme 16 september 2003 PE 331.360/27-60 AMENDEMENTEN 27-60 Ontwerpaanbeveling voor de tweede lezing (PE 331.360) Dirk Sterckx inzake

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.4.2018 C(2018) 1866 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 4.4.2018 tot vaststelling van de praktische regelingen voor het proces voor de afgifte van

Nadere informatie

(Resoluties, aanbevelingen en adviezen) AANBEVELINGEN EUROPESE COMMISSIE

(Resoluties, aanbevelingen en adviezen) AANBEVELINGEN EUROPESE COMMISSIE 19.7.2018 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 253/1 I (Resoluties, aanbevelingen en adviezen) AANBEVELINGEN EUROPESE COMMISSIE AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 18 juli 2018 betreffende richtsnoeren

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 12.2.2019 COM(2019) 88 final 2019/0040 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende bepaalde aspecten van spoorwegveiligheid en

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE 29.11.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 314/41 AANBEVELINGEN AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 22 november 2011 betreffende de procedure voor de erkenning van opleidingcentra en examinatoren voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling over het ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

02018R0762 NL

02018R0762 NL 02018R0762 NL 25.05.2018 000.001 1 Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 150/10 VERORDENING (EU) 2015/924 VAN DE COMMISSIE van 8 juni 2015 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 321/2013 betreffende de technische specificatie inzake interoperabiliteit van het subsysteem rollend

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 90/66 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/545 VAN DE COMMISSIE van 4 april 2018 tot vaststelling van de praktische regelingen voor het proces voor de afgifte van typegoedkeuringen en vergunningen voor spoorvoertuigen

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 27.5.2019 L 139 I/103 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/775 VAN DE COMMISSIE van 16 mei 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 454/2011 met betrekking tot veranderingsbeheer (Voor de EER relevante

Nadere informatie

1 Theorie examen categorie B

1 Theorie examen categorie B 1 Theorie examen categorie B Na 2 opeenvolgende mislukkingen voor het theorie examen categorie B, kan een kandidaat voor het rijbewijs categorie B enkel een nieuw theorie examen afleggen op voorlegging

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 17 juni 2013 Betreft Proces vergunningverlening V250

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 17 juni 2013 Betreft Proces vergunningverlening V250 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 3/6 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/6 VAN DE COMMISSIE van 5 januari 2017 betreffende het Europees implementatieplan voor ERTMS DE EUROPESE COMMISSIE, Gezien het Verdrag betreffende de werking van de

Nadere informatie

COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE. van 11 augustus 2006

COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE. van 11 augustus 2006 18.12.2006 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 359/1 II (Besluiten waarvan de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 11 augustus 2006 betreffende

Nadere informatie

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 1/8 Inhoud 1 Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Wat zijn de taken

Nadere informatie

Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten

Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten VVSG DrivOlution Mechelen, 2013 Rein Casters Inhoud Waaruit bestaat deze Europese richtlijn? Welke vorming komt in aanmerking? Welke gevolgen bij het niet naleven?

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 16, 16b, onderdeel c, en 16 c, onderdeel c, van het Besluit bedrijfsvergunning en veiligheidscertificaat hoofdspoorwegen;

Gelet op de artikelen 16, 16b, onderdeel c, en 16 c, onderdeel c, van het Besluit bedrijfsvergunning en veiligheidscertificaat hoofdspoorwegen; Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr., houdende vaststelling van regels inzake de aanvraag van een veiligheidscertificaat als bedoeld in artikel 32, eerste lid, van

Nadere informatie

Informatiebulletin Spoorwegpersoneel. overzicht van de gewijzigde wetgeving voor spoorwegpersoneel

Informatiebulletin Spoorwegpersoneel. overzicht van de gewijzigde wetgeving voor spoorwegpersoneel Informatiebulletin Spoorwegpersoneel overzicht van de gewijzigde wetgeving voor spoorwegpersoneel Inhoudsopgave Verantwoording 3 Ontstaansgeschiedenis Europese regelgeving voor personeel 4 Documenten Europese

Nadere informatie

Coördinatie tussen nationale veiligheidsinstanties Een gemeenschappelijke benadering van toezicht. Naam M. SCHITTEKATTE M. SCHITTEKATTE C.

Coördinatie tussen nationale veiligheidsinstanties Een gemeenschappelijke benadering van toezicht. Naam M. SCHITTEKATTE M. SCHITTEKATTE C. Making the railway system work better for society. Een gemeenschappelijke benadering van toezicht Opgesteld door Gevalideerd door Goedgekeurd door Naam M. SCHITTEKATTE M. SCHITTEKATTE C. CARR Functie Projectmedewerker

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 9 Wet van 19 november 2014 tot wijziging van de Spoorwegwet en de Wet personenvervoer 2000 in verband met een tweede tranche van uitvoeringsmaatregelen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EN ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. DEFINITIES...3 1. Categorie G... 3 2. Opmerkingen...

Nadere informatie

Directoraat - Generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid Dienst Controle van het Wegvervoer ADR

Directoraat - Generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid Dienst Controle van het Wegvervoer ADR 1 Directoraat - Generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid Dienst Controle van het Wegvervoer ADR 10 oktober 2014 2 I. Missie en doelstellingen Missie : het toezicht en de controle op de naleving van de

Nadere informatie

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer Betreft : Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen

Nadere informatie

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : DECREET tot wijziging van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2019 61 Wet van 30 januari 2019 tot wijziging van de Spoorwegwet, de Wet personenvervoer 2000 en enige andere wetten in verband met de implementatie

Nadere informatie

Bijzondere bepalingen voor de accreditatie van de keuringsinstellingen erkend voor de herijk van de nietautomatische

Bijzondere bepalingen voor de accreditatie van de keuringsinstellingen erkend voor de herijk van de nietautomatische BELAC 2-405 NAWI Rev 2-2015 Bijzondere bepalingen voor de accreditatie van de keuringsinstellingen erkend voor de herijk van de nietautomatische weegwerktuigen. De versies van documenten van het managementsysteem

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) BESLUITEN

(Niet-wetgevingshandelingen) BESLUITEN 15.12.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 345/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) BESLUITEN BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 14 november 2012 betreffende de technische specificaties inzake interoperabiliteit

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) /...

BIJLAGEN. bij COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) /... EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.2.2019 C(2019) 873 final ANNEXES 1 to 7 BIJLAGEN bij COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) /... inzake de modellen voor EG-verklaringen en certificaten voor interoperabiliteitsonderdelen

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /...

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.3.2018 C(2018) 1392 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... tot vaststelling van gemeenschappelijke veiligheidsmethoden inzake de eisen voor veiligheidsbeheersystemen

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

BESLUIT VAN DE COMMISSIE 17.2.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 43/33 BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 10 februari 2011 tot wijziging van Beschikking 2007/756/EG tot vaststelling van de gemeenschappelijke specificatie van

Nadere informatie

ADDENDUM 1 BIJ HET VERSLAG van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (deel 1)

ADDENDUM 1 BIJ HET VERSLAG van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (deel 1) Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 december 2004 (07.12) (OR. en) PUBLIC Interinstitutioneel dossier: 2004/0048 (COD) 15628/04 ADD 1 LIMITE TRANS 382 CODEC 1320 ADDENDUM 1 BIJ HET VERSLAG

Nadere informatie

Europees Spoorwegbureau. Valenciennes, Frankrijk ERA/2012/SAF/CALLHF/01

Europees Spoorwegbureau. Valenciennes, Frankrijk ERA/2012/SAF/CALLHF/01 Europees Spoorwegbureau Valenciennes, Frankrijk Oproep tot het indienen van aanvragen voor opname op een lijst van deskundigen op het gebied van menselijk gedrag die het nationaal onderzoeksorgaan in sommige

Nadere informatie