Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?"

Transcriptie

1 Dianne van Os Dream Discover Do 2013/2014 Periode D CMD HU Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?

2 NIET KIJKEN, MEEDOEN Tegenwoordig gaat het niet meer alleen om het absorberen van informatie, maar willen we deel uitmaken van het geheel. We kijken niet meer alleen tv, maar denken mee met een televisieserie. Makers van tv-programma s beseffen zich dat het medialandschap snel groeit en maken hier dan ook volop gebruik van. Denk aan het digitale mollenboekje dat voor Wie is de Mol? gecreëerd is in de vorm van een mobiele applicatie. Of het hele verhaal van Feuten dat je er door te participeren via de verschillende platformen een eigen wending aan kan geven. Zo is H.S.C. Mercurius, de studentenvereniging uit Feuten, dankzij de inzet van verschillende platformen inmiddels uitgegroeid tot de grootste studentenvereniging die Nederland kent. De vereniging kent inmiddels ruim leden (van Vlugt, 2014). De uitdaging voor publieke omroepen is om niet achter te blijven in dit medialandschap dat onderhevig is aan constante veranderingen. Continu moeten zij hun gebruikers boeien om de kijkcijfers hoog te houden zodat ze televisie mogen blijven maken. De gebruiker wil niet alleen maar informatie absorberen, hij wil meedenken en deelnemen aan verhalen. Hierdoor zie je met de komst van online en nieuwe media steeds vaker dat de gebruiker kan participeren in een verhaal. Met deze nieuwe manier van benaderen, moeten programma s hun traditionele aanpak veranderen, wil de kijker ondergedompeld worden in het concept. Maar hoe pakken de publieke omroepen dit aan?

3 BELEVING Om er achter te komen hoe tv-programma s bij de publieke omroep beleving creëren door middel van crossmedia moet er eerst worden gekeken naar wat beleving inhoudt. Beleving is nodig om de kijker als het ware onder te dompelen in de sfeer van een serie. Deze totaliteit van de sfeer bepaalt wat de kijker van het programma vindt. Deze ervaring zorgt voor de beleving. Omgevingspsycholoog Joren van Dijk (2014) definieert beleving als een samenspel van waarnemingen, gevoelens, gedachten en het gedrag van een individu. Anders gezegd staat de beleving voor dat wat de gebruiker ervaart. Als de beleving goed is, word je als gebruiker bij wijze van spreken ondergedompeld in een bewust ontworpen sfeer (van Dijk, 2014)

4 VERHALEN VERTELLEN Tegenwoordig speelt interactie met de gebruiker een centrale rol in de media. Om interactie te creëren kan er gebruik gemaakt worden van multimedia. Hierbij worden meerdere platformen ingeschakeld om zo het vertelde verhaal te ondersteunen. Er zijn twee manieren om dit te doen, namelijk met crossmedia en transmedia. Hoewel er in beide gevallen gebruik gemaakt wordt van storytelling, mediumspecificiteit, usability, relevantie en co-creatie, verschillen deze twee vormen erg van elkaar (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p. 83). Crossmedia Bij crossmedia wordt er één verhaal verteld via verschillende media en wordt er van het ene naar het andere medium verwezen zodat zij de tekortkomingen van elkaar kunnen opvullen (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p. 83). Het gaat hierbij om exact hetzelfde verhaal dat verspreid wordt via verschillende kanalen. Delen uit het verhaal worden alleen aangepast om aan de regels van het medium te voldoen (Dilli & Bos, 2012). Crossmedia kent verschillende definities. De volgende definitie komt van Indira Reynaert en zal gehanteerd worden in dit essay: Er is sprake van crossmedia als er ten behoeve van een communicatiedoeltelling een kruisbestuiving bestaat van verschillende media zoals theater, film, televisie, radio, de bladen, het internet, games, mobiele apparaten en live-evenementen. De verschillende media communiceren hierbij mediumspecifieke betekenissen die deel uitmaken van een synergetisch geheel: via een verhaal wordt er een bepaalde boodschap over de media uitgedragen, waarbij rekening wordt gehouden met de kwaliteiten en eigenaardigheden van de ingeschakelde media, de participerende houding en het mediagebruik van de consument. (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p )

5 Transmedia Bij transmedia, ofwel transmediale storytelling vertelt ieder kanaal een uniek deel van een verhaal. Kijkers worden van het ene naar het andere medium geleid. Elk medium vertelt een eigen deel als toevoeging op de totale verhaallijn. Hierbij voegen de gebruikte media afzonderlijk iets toe aan de totaalbeleving (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p. 83). Een kenmerk van deze manier van verhalen vertellen, is dat de verhaallijnen oneindig zijn. De volger wordt uitgenodigd tot participatie om zo zijn eigen subverhaallijnen toe te voegen en zijn eigen verhaal te creëren (Dilli & Bos, 2012). In Dutch Insights on Transmedia geeft Bruno Felix Co-founder & managing director van Submarine de volgende definitie aan transmedia: Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor verhalen die meerdere platformen, dus meerdere media, gebruiken om aan hun publiek één verhaal te vertellen. Je begint een verhaal op televisie, vervolgens neem je het publiek mee en dan vertel je het volgende stukje misschien op een website, of je gaat naar een game toe of naar een mobiele applicatie en weer terug naar televisie. Zo laat je het publiek eigenlijk reizen over meerdere platformen, terwijl je ze één coherent verhaal vertelt van A tot B. (Alkemade, T., Holland, V., 2012) Volgens de uitvinder van de term transmedia storytelling is het doel van transmedia het creëren van een gelijkmatige en gecoördineerde entertainmentervaring (Jenkins, 2007). Jenkins geeft aan dat het er idealiter om gaat dat elk medium een unieke bijdrage levert aan het ontvouwen van het verhaal. Wat belangrijk is bij transmedia is dat de verhaallijn steeds duidelijker wordt in de loop van de campagne. Kortom, bij crossmedia wordt hetzelfde verhaal verteld via verschillende media. Hierbij verwijzen de verschillende media naar elkaar zodat zij elkaars gebreken op kunnen vullen met specifieke kwaliteiten van de ander. Bij transmedia voegt elk gebruikte medium afzonderlijk iets toe aan de totale verhaallijn

6 PUBLIEKE OMROEP De landelijke publieke omroep valt onder de verantwoordelijkheid van de overheid. Volgens de Rijksoverheid (n.d.) is het de taak van de publieke omroep om een goed en gevarieerd aanbod van programma s te verzorgen en verspreiden. De publieke omroep biedt programma s aan over informatie, cultuur, educatie en verstrooiing (Rijksoverheid, n.d.). Deze verspreiden ze over drie zenders die elk hun eigen propositie hanteren: Wij zijn 1, 2 vertelt het hele verhaal en Anders kijken, meer zien 3 (Publieke Omroep, n.d.). De NPO is het bestuur van de publieke omroep. Zij bepalen de strategie en programmering van de verschillende omroepen in samenwerking met deze omroepen (Publieke Omroep, n.d.). De publieke omroep staat voor een sterke en betekenisvolle publieke omroep welke goed inspeelt op het medialandschap dat sterk verandert (Publieke omroep, 2010). De ambitie is een brede publieke omroep te zijn die mensen met elkaar verbindt, hun individuele levens verrijkt en hen verrast met perspectieven en ideeën. (Publieke omroep, 2010) De missie die de publieke omroep hanteert is als volgt: De publieke omroep is van en voor iedereen. De publieke omroep bindt de Nederlandse samenleving met programma s die informeren, inspireren en amuseren. (Publieke omroep, n.d.) Verrijken Om de samenleving te binden met programma s maakt de publieke omroep gebruik van crossmedia. Crossmedia was volgens William Valkenburg, voormalig directeur internetcoördinatie NPO, een van de moeilijkste begrippen (Merge Media, 2010): Echte crossmedia gaat over de wijze waarop media naast elkaar een eigen rol vervullen en elkaar onderling versterken. Het zegt iets over de samenhang tussen media en dan ook over de aanvullende rol van de ene ten opzichte van de ander. In het Concessiebeleidsplan (2010) beschrijft de NPO dat ze bij de jongeren verandering van mediagedrag zien, zo verschuiven deze hun mediagebruik massaal naar online. Internet wordt hiervoor een belangrijk platform. De publieke omroep moet hier op inspelen zodat ze de jongere publieksgroepen niet (verder)wegdrijven van de

7 omroepen. Verder geven ze aan dat er bij de andere publieksgroepen ook gedragsverandering te zien is, zo kiezen ze vaker voor on-demand mediagebruik. Echter zijn deze veranderingen niet zo drastisch dat het roer er voor omgegooid moet worden (Publieke omroep, 2010). Om hier op in te spelen kiest de NPO de komende jaren voor een duale strategie : ze willen de publieksgroepen behouden op de huidige platformen en een substantiële inzet op nieuwe platformen om daar interessant te zijn voor met name ook de jongere publieksgroepen. (Publieke omroep, 2010) Maas (2014), werkzaam als Concept Developer op de afdeling Digital van BNN-VARA, vertelt dat vanuit de kern vrijwel nooit een crossmediaal concept bedoeld wordt. Volgens hem ontstaat er tijdens de ontwikkeling van een programma een idee voor een op zichzelf staand televisieformat. Achteraf worden hier digitale elementen aan toegevoegd waardoor het concept een crossmediale wending krijgt. Daar tegenover staat Wilko van Iperen, hoofd Digitaal & Innovatie bij KRO- NCRV. Hij laat in een artikel van Van Vlugt (2014) weten dat crossmedia juist hoog in het vaandel staat omdat ze de verhalen van veel mensen willen vertellen en de kijker hier optimaal mee willen verbinden. Verbinden De omroepen weten dat ze online moeten gaan om bij te blijven in het sterk veranderende medialandschap. Maas (2014) zegt dat het zaak is om de kijker zo lang mogelijk vast te houden om zo kijkcijfers binnen te halen. Online media is hierbij ondersteunend en spreekt de kijker aan via digitale platformen. Hierdoor ontstaat er een extra binding met het programma en wordt het waarschijnlijker dat de kijker opnieuw het tv-programma zal bekijken (Maas, 2014). Hij vertelt dat de omroepen goed weten dat ze online moeten gaan om bij te blijven in het veranderende medialandschap. Om dit te doen schakelen ze de digitale afdeling in die concepten verzint rondom een programma. Maas (2014) geeft aan dat er behoefte is om de life cycle van een programma te vergroten. Het is belangrijk dat kijkers betrokken blijven bij tv-programma s terwijl het seizoen al gestopt is. Zo geven ze een extra lading aan de programma s en vergroten ze de beleving van de kijker. Ook bij van Iperen draait het om het verlengen van de programma s via verschillende platformen. Daarnaast wil hij de kijker zich laten verdiepen in de beleving. Dit zorgt er voor dat de kijker langer bezig is met het verhaal waardoor hij de beleving een stuk intenser ervaart (van Vlugt, 2014)

8 De Slimste Zet Een goed voorbeeld van het vergroten van de life cycle is het concept rond De Slimste Mens (NCRV). Hiermee is de publieke omroep crossmediaal gegaan door de gebruiker hetzelfde spel te laten spelen als de gasten op televisie, maar dan tegen zijn eigen vrienden. Sinds de lancering in juli 2012 is de mobiele applicatie van het populaire spelprogramma al ruim 1 miljoen keer gedownload (NCRV, n.d.). Doordat het een op zichzelf staand spel is dat altijd gespeeld kan worden, wordt de merkbeleving van De Slimste Mens verlengd en speelt men het spel tot ver buiten het televisieseizoen (Dutch Game Awards, 2013). Volgens Dutch Game Awards is De Slimste Mens hiermee het populairste en meest succesvolle merk dat de NCRV digitaal heeft ingezet. Daarnaast is deze app het grootste game-succes van de Nederlandse Publieke Omroep. Van Iperen vertelt: Het doel is om enerzijds de tv-kijker langer te betrekken via andere platformen; anderzijds bereiken we nieuwe doelgroepen met nieuwe extensies van onze bekende merken. Hierdoor wordt de interactie met de kijker duurzamer en worden er tegelijkertijd meer mensen bereikt. Social is volgens Van Iperen daarom van cruciaal belang. Zo zien ze als KRO-NCRV de kans om consumenten via verschillende platformen bij hun content te betrekken. Van Iperen geeft aan dat het doorgronden van de behoefte van de consument de beste manier is om de tv-beleving te verlengen (Van Vlugt, 2014). Verrassen Syb Groeneveld van het Mediafonds vertelt in Dutch Insights on Transmedia (Alkemade, T., Holland, V., 2012) dat het voor tv-programma s belangrijk is dat een serie vanuit een lineair verhaal wordt geprogrammeerd en gefinancierd. Pas daarna kan verder worden gekeken naar wat de mogelijkheden tot transmedia zijn. Volgens hem is dit de manier om financiering te krijgen en waarop je participatie een invulling kan geven. Dit verhaal beaamt Melvin Maas (2014) als hij vertelt hoe bij VARA eerst een programma wordt ontwikkeld en daarna pas invulling gegeven kan worden voor het online component. Deze werkwijze kan volgens Maas lastig zijn als het om het inzetten van crossmedia gaat. Voordat de NPO goedkeuring geeft voor online inzet voor een bepaalde titel, is er vaak al redelijk wat tijd verstreken. Hierdoor heeft de afdeling Digital vrijwel altijd een achterstand. Maas (2014) vertelt dat er op deze manier weinig ontwikkeltijd is om echt iets vernieuwends te maken. Televisie en radio zijn bij deze organisatie leidend en

9 doordat de nieuwe media er pas in een laat stadium wordt bijgehaald, kan je volgens Maas niet spreken van een overduidelijke crossmediastrategie. Hiervoor zou je bij de kern moeten beginnen, bij de ontwikkeling van een programma. Van Iperen geeft aan dat ze bij de KRO-NCRV tegenwoordig concepten maken in plaats van tvprogramma s. Ze kijken bij elk idee of er potentie is om digitaal te gaan. Per titel wordt goed gekeken welke middelen er ingezet worden op de verschillende platformen. Zo ontwikkelen ze samen met verschillende disciplines platformoverschrijdende ideeën (Van Vlugt, 2014). De reden voor deze aanpak is dat ze een snelle ontwikkeling in het mediagebruik zien. Door de veranderingen in het medialandschap en -gebruik moet er ingezet worden op ontwikkeling van concepten. Het gaat niet meer alleen over redacteuren die leuke posts maken. Het gaat er om dat er een idee is, een concept. Idealiter zouden er onafhankelijke concepten verzonnen moeten worden door de NPO, om zo de omroepen te bereiken. En dit is alleen mogelijk als de overheid aangeeft dat er iets moet gebeuren (Maas, 2014)

10 CONCLUSIE De publieke omroep maakt gebruik van crossmedia om beleving te creëren, ze willen graag de levensduur van hun programma s verlengen. Echter, deze aanpak zit lang niet altijd in de kern van het concept. Bij sommige omroepen blijft het mediumafhankelijke tv-programma altijd de kern. De producenten van deze programma s zijn nu vaak heel erg gescheiden van het team dat de campagne uitzet. Bij deze kern komen alleen de programmamakers en niet de mensen achter de (online)campagnes. De mensen achter de campagnes komen op deze manier te laat bij het format waardoor je niet van een overduidelijke crossmediastrategie kan spreken. Andere omroepen zijn juist het tegenovergestelde en ademen crossmedia. Het is dus zo dat niet iedere omroep bij de NPO dezelfde aanpak heeft. Het medialandschap verandert sterk, hierom is het van belang dat de Nederlandse Publieke omroep zich inzet op ontwikkeling van de nieuwe media. Het gaat niet langer alleen over leuke televisie. Om een optimale beleving te creëren bij het publiek zijn concepten nodig die de kijker laten participeren. De kijker wil worden ondergedompeld in een format. De omroepen bij de publieke omroep zullen pas optimaal gebruik kunnen maken van crossmedia als de NPO stappen zet om een onafhankelijk crossmediateam op te stellen. Hierdoor kan er vanaf de kern bepaald worden welke programma s zich lenen voor een crossmediale aanpak om zo een goed concept uit te zetten. Tot die tijd creëert iedere omroep op zijn eigen manier beleving bij de kijker door middel van een crossmediale omgeving

11 LITERATUURLIJST Alkemade, T., Holland, V. [Dutchinsights]. (2012, 12 mei). Dutch insights on transmedia [Video file]. Geraadpleegd op 14 mei 2014 via https://www.youtube.com/ watch?v=6gyhm56px6q Dijk, J. van. (2014). Wat is beleving? Het gaat om beleving toch?, 5-6. Dilli, S., & Bos, S. (2012). Transmedia storytelling: de ontvanger als onderdeel van het verhaal. Frankwatching. Geraadpleegd op 29 mei 2014 via frankwatching.com/archive/2012/07/16/transmediastorytelling-de-ontvanger-als-onderdeel-van-het-verhaal/ Jenkins, J. (2007). Transmedia Storytelling 101. Confessions of an Aca-Fan. The Official Weblog of Henry Jenkins. Geraadpleegd op 14 mei 2014 via org/2007/03/transmedia_storytelling_101.html NCRV (n.d.). Meer dan 1 miljoen downloads voor app De slimste mens van NCRV. NCRV. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via NPO (n.d.). Missie. Publieke omroep. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via missie NPO (n.d.). Organisatie. Publieke omroep. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via organisatie/organisatie NPO (2010). Verbinden, verrijken, verassen. Samenvatting Concessiebeleidsplan Publieke omroep. Geraadpleegd op 1 juni 2014 via samenvatting_concessiebeleidsplan pdf Merge Media. (2010). NPO [Video file]. Geraadpleegd op 31 mei 2014 via Maas, M. (2014) Persoonlijk gesprek. Gevoerd op 28 mei Rijksoverheid (n.d.). Taken en organisatie publieke omroep. Rijksoverheid. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via Reynaert, I., Dijkerman, D., & Fokkema, N. (red) (2009). Basisboek Crossmedia Concepting(1e dr.). Den Haag: Boom Onderwijs. Vlugt, B. (2014). Didi Koller over Feuten. Nederlands Media Nieuws. Geraadpleegd op 20 mei 2014 via nederlandsmedianieuws.nl/interviews/cross-mediaawards-didi-koller-over-feuten.html Vlugt, B.. (2014). Wilko van Iperen - KRO-NCRV: Wij maken geen tv-programma s meer maar crossmediale concepten. Nederlands Media Nieuws. Geraadpleegd op 31 mei 2014 via

Wie is de MOL? Storytelling. Door: Rian van Lieshout

Wie is de MOL? Storytelling. Door: Rian van Lieshout Wie is de MOL? Door: Rian van Lieshout Wie is de Mol? is een jaarlijks terugkerend avontuurlijk spelprogramma sinds 1999, waarbij een team van bekende Nederlanders opdrachten uitvoert en jaagt op een Mol

Nadere informatie

at is crossmedia concepting?

at is crossmedia concepting? W at is crossmedia concepting? 1 Je wordt gewekt door de wekkerfunctie van je mobiel, tijdens je ontbijt volg je het ontbijtnieuws op televisie en blader je in de ochtendkrant. Voordat je naar je werk

Nadere informatie

STUDENT TED ALKEMADE 456456 4MEB AFSTUDEERBEGELEIDER RENÉ BOONSTRA

STUDENT TED ALKEMADE 456456 4MEB AFSTUDEERBEGELEIDER RENÉ BOONSTRA STUDENT TED ALKEMADE 456456 4MEB AFSTUDEERBEGELEIDER RENÉ BOONSTRA DATUM 05-06-2012 VOORWOORD Dé rode draad, grip zodra het glibberig wordt en handvaten om je aan vast te houden tijdens een transmediale

Nadere informatie

Crossmedia. concepting. Crossmedia concept voor minor ABC

Crossmedia. concepting. Crossmedia concept voor minor ABC Crossmedia concepting Crossmedia concept voor minor ABC Susan Rijkers 2049597 Sander de Bruijn 2053946 Dennis Janssen 2047212 Troy Rondon Guasque 2047863 Kim Timmermans 2048380 Thomas Vermolen 2036931

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011

Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 Ondernemingsplan woensdag 4 mei 2011 J. Mol S. Proost T. Glansbeek M. Tielemans T. Suurmond Voorwoord Met veel plezier, inspiratie en creativiteit hebben wij met veel plezier aan dit project gewerkt. Echter

Nadere informatie

Programmamaker converteert eerste scherm naar tweede 'The relevance is the conversion'

Programmamaker converteert eerste scherm naar tweede 'The relevance is the conversion' Programmamaker converteert eerste scherm naar tweede 'The relevance is the conversion' Auteur: Sophie Hilhorst Studentnummer: 460664 Opleiding: Media en Entertainment Management Onderwijsinstelling: Hogeschool

Nadere informatie

Inhoud. Verslag raad van toezicht 05. Voorwoord algemeen directeur 08

Inhoud. Verslag raad van toezicht 05. Voorwoord algemeen directeur 08 Dat er grote veranderingen aankomen is duidelijk voelbaar, maar nog niet zichtbaar in 2011. De organisatie werkt soepel en de acties uit het jaarplan van 2011 realiseert de NCRV ruimschoots. De presentatie

Nadere informatie

advies voor een toekomstbestendige publieke omroep

advies voor een toekomstbestendige publieke omroep advies voor een toekomstbestendige publieke omroep Inhoud Ten geleide 5 Durf te veranderen 13 1. De urgentie 25 2. Waarom de publieke omroep bestaat 37 3. Een inhoudelijk sterk en open bestel 53 1. Een

Nadere informatie

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 1 ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 3 Voorwoord 4 Inleiding 8 Waarde 12 Wat 16 Waar 2 Wie 26 Waarom 34 Conclusie: Voor u telt rendement

Nadere informatie

Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden

Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden Digitale Toolkit Social Media voor sportclubs,gemeenten en sportbonden 2 De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Deze toolkit is gemaakt voor sportclubs, gemeenten, sportbonden

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

PR & SOCIAL MEDIA IN 2013 ONLOSMAKELIJK VERBONDEN

PR & SOCIAL MEDIA IN 2013 ONLOSMAKELIJK VERBONDEN PR & SOCIAL MEDIA IN 2013 ONLOSMAKELIJK VERBONDEN Een onderzoek onder PR professionals & journalisten naar de rol van social media. Amsterdam, mei 2013 COLOFON ING Nederland, Externe Communicatie, pers@ing.nl,

Nadere informatie

mandytuinenburg@hotmail.com www.hku.nl

mandytuinenburg@hotmail.com www.hku.nl Mandy Tuinenburg Mandy Tuinenburg studeerde van 2009 tot 2013 aan de faculteit Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In juni 2013 studeerde zij af aan de afstudeerrichting Theatremanagement

Nadere informatie

STRATEGISCHESCENARIO S

STRATEGISCHESCENARIO S STRATEGISCHESCENARIO S HOLLANDCASINO versie 2.0 STUDENTEN Lisa Winters Seline Noteboom Sjoerd van Hal René Marcusse Rob Maillé DATUM 18 september 2013 MINOR Digital communication for businesses 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling

Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling Succes van sociale media in Gebiedsontwikkeling Whitepaper op basis van case onderzoek Hogeschool Utrecht, juli 2011 Inhoudsopgave Ei van Columbus of doorn in het oog?... 2 Sociale media in gebiedsontwikkeling...

Nadere informatie

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Content marketing bouwen aan een nieuwe klantrelatie nieuwe bomen BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Inhoudsopgave Inleiding 4 Over nieuwe bomen 4 01. Ontwikkelingen online 5 Peer to peer communicatie 6 Zoekmachine

Nadere informatie

Informatievoorziening ontrafeld

Informatievoorziening ontrafeld In opdracht van: Eindrapport Informatievoorziening ontrafeld Analyse van informatievoorziening aan burgers in het sociaal domein Den Haag, 18 juli 2014 Opdrachtgever In samenwerking met: Kwaliteitsinstituut

Nadere informatie

DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA

DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA 5 deel 1 Van passie naar beleid 9 hoofdstuk 1 Passie? 15 hoofdstuk 2 Inspiratie? 19 hoofdstuk 3 Persoonlijke betrokkenheid 23 hoofdstuk 4 Visie 31 hoofdstuk 5 Beleid

Nadere informatie

Apeldoorn Direct. de lokale omroep nieuwe stijl. een netwerk- platform voor en door Apeldoorners. Stichting Apeldoorn Direct

Apeldoorn Direct. de lokale omroep nieuwe stijl. een netwerk- platform voor en door Apeldoorners. Stichting Apeldoorn Direct 1 Aanwijzingsaanvraag Lokale Omroep Apeldoorn Apeldoorn Direct de lokale omroep nieuwe stijl een netwerk- platform voor en door Apeldoorners. Aanwijzingsaanvraag Lokale Omroep Apeldoorn 2011-2016 2 Aanwijzingsaanvraag

Nadere informatie

de invloed van nieuwe media op de rol als grafisch ontwerper

de invloed van nieuwe media op de rol als grafisch ontwerper de invloed van nieuwe media op de rol als grafisch ontwerper Naam!! Noortje van Eekelen Opleiding! Grafisch ontwerpen Datum!! januari 2009 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1! NIEUWE MEDIA!!!!!!!!! 4 1.1 Definitie

Nadere informatie

Social Media Strategy Guidelines Een afstudeerscriptie van Matthijs Roumen

Social Media Strategy Guidelines Een afstudeerscriptie van Matthijs Roumen Social Media Strategy Guidelines Een afstudeerscriptie van Matthijs Roumen Colofon December, 2008 Matthijs Roumen Contact: mroumen@gmail.com Student: 83666 Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Communication

Nadere informatie

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement CASUSBESCHRIJVING 2013 Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement Inhoudsopgave Pagina 1. Beschrijving Centraal Museum Utrecht 3 1.1 Locatie 3 1.2 Wie is

Nadere informatie

Van ARG tot Widget-TV

Van ARG tot Widget-TV Van ARG tot Widget-TV Van ARG tot Widget-TV Afstudeeronderzoeken bij het Crossmedialab Harry van Vliet (Red.) LabRats #1 Uitgeverij Plan B Deventer, Nederland 2010 Hogeschool Utrecht Van ARG tot Widget-TV

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE

ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE 1 ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE 2 Pre-University College Humanities www.ru.nl/puchumanities Zwolle en Nijmegen 2013 Student: Sanne Versteeg (MA)

Nadere informatie

Blended learning op de FCJ

Blended learning op de FCJ Blended learning op de FCJ Afstudeerscriptie Benjamin Groenewoud #1539623 Bedrijfsbegeleider: Harry Smals Docentbegeleider: Mieke Westveen Datum: 24 juni 2011 Blended learning op de FCJ 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

TU Delft en online media Rob Speekenbrink

TU Delft en online media Rob Speekenbrink Personal brand Networking Friends Photos Status updates Tagging Communication Emotions Social Media TU Delft en online media Rob Speekenbrink Messages Connections Media ISBN/EAN: 978-94-6186-175-7 Vormgeving:

Nadere informatie

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Remo Hollaar Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Auteur: Remo Hollaar Studentnummer: 0786232 E-mailadres: remo19@gmail.com Website: http://www.remohollaar.nl Hogeschool

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie