Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?"

Transcriptie

1 Dianne van Os Dream Discover Do 2013/2014 Periode D CMD HU Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?

2 NIET KIJKEN, MEEDOEN Tegenwoordig gaat het niet meer alleen om het absorberen van informatie, maar willen we deel uitmaken van het geheel. We kijken niet meer alleen tv, maar denken mee met een televisieserie. Makers van tv-programma s beseffen zich dat het medialandschap snel groeit en maken hier dan ook volop gebruik van. Denk aan het digitale mollenboekje dat voor Wie is de Mol? gecreëerd is in de vorm van een mobiele applicatie. Of het hele verhaal van Feuten dat je er door te participeren via de verschillende platformen een eigen wending aan kan geven. Zo is H.S.C. Mercurius, de studentenvereniging uit Feuten, dankzij de inzet van verschillende platformen inmiddels uitgegroeid tot de grootste studentenvereniging die Nederland kent. De vereniging kent inmiddels ruim leden (van Vlugt, 2014). De uitdaging voor publieke omroepen is om niet achter te blijven in dit medialandschap dat onderhevig is aan constante veranderingen. Continu moeten zij hun gebruikers boeien om de kijkcijfers hoog te houden zodat ze televisie mogen blijven maken. De gebruiker wil niet alleen maar informatie absorberen, hij wil meedenken en deelnemen aan verhalen. Hierdoor zie je met de komst van online en nieuwe media steeds vaker dat de gebruiker kan participeren in een verhaal. Met deze nieuwe manier van benaderen, moeten programma s hun traditionele aanpak veranderen, wil de kijker ondergedompeld worden in het concept. Maar hoe pakken de publieke omroepen dit aan?

3 BELEVING Om er achter te komen hoe tv-programma s bij de publieke omroep beleving creëren door middel van crossmedia moet er eerst worden gekeken naar wat beleving inhoudt. Beleving is nodig om de kijker als het ware onder te dompelen in de sfeer van een serie. Deze totaliteit van de sfeer bepaalt wat de kijker van het programma vindt. Deze ervaring zorgt voor de beleving. Omgevingspsycholoog Joren van Dijk (2014) definieert beleving als een samenspel van waarnemingen, gevoelens, gedachten en het gedrag van een individu. Anders gezegd staat de beleving voor dat wat de gebruiker ervaart. Als de beleving goed is, word je als gebruiker bij wijze van spreken ondergedompeld in een bewust ontworpen sfeer (van Dijk, 2014)

4 VERHALEN VERTELLEN Tegenwoordig speelt interactie met de gebruiker een centrale rol in de media. Om interactie te creëren kan er gebruik gemaakt worden van multimedia. Hierbij worden meerdere platformen ingeschakeld om zo het vertelde verhaal te ondersteunen. Er zijn twee manieren om dit te doen, namelijk met crossmedia en transmedia. Hoewel er in beide gevallen gebruik gemaakt wordt van storytelling, mediumspecificiteit, usability, relevantie en co-creatie, verschillen deze twee vormen erg van elkaar (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p. 83). Crossmedia Bij crossmedia wordt er één verhaal verteld via verschillende media en wordt er van het ene naar het andere medium verwezen zodat zij de tekortkomingen van elkaar kunnen opvullen (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p. 83). Het gaat hierbij om exact hetzelfde verhaal dat verspreid wordt via verschillende kanalen. Delen uit het verhaal worden alleen aangepast om aan de regels van het medium te voldoen (Dilli & Bos, 2012). Crossmedia kent verschillende definities. De volgende definitie komt van Indira Reynaert en zal gehanteerd worden in dit essay: Er is sprake van crossmedia als er ten behoeve van een communicatiedoeltelling een kruisbestuiving bestaat van verschillende media zoals theater, film, televisie, radio, de bladen, het internet, games, mobiele apparaten en live-evenementen. De verschillende media communiceren hierbij mediumspecifieke betekenissen die deel uitmaken van een synergetisch geheel: via een verhaal wordt er een bepaalde boodschap over de media uitgedragen, waarbij rekening wordt gehouden met de kwaliteiten en eigenaardigheden van de ingeschakelde media, de participerende houding en het mediagebruik van de consument. (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p )

5 Transmedia Bij transmedia, ofwel transmediale storytelling vertelt ieder kanaal een uniek deel van een verhaal. Kijkers worden van het ene naar het andere medium geleid. Elk medium vertelt een eigen deel als toevoeging op de totale verhaallijn. Hierbij voegen de gebruikte media afzonderlijk iets toe aan de totaalbeleving (Reynaert, Dijkerman, & Fokkema, 2009, p. 83). Een kenmerk van deze manier van verhalen vertellen, is dat de verhaallijnen oneindig zijn. De volger wordt uitgenodigd tot participatie om zo zijn eigen subverhaallijnen toe te voegen en zijn eigen verhaal te creëren (Dilli & Bos, 2012). In Dutch Insights on Transmedia geeft Bruno Felix Co-founder & managing director van Submarine de volgende definitie aan transmedia: Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor verhalen die meerdere platformen, dus meerdere media, gebruiken om aan hun publiek één verhaal te vertellen. Je begint een verhaal op televisie, vervolgens neem je het publiek mee en dan vertel je het volgende stukje misschien op een website, of je gaat naar een game toe of naar een mobiele applicatie en weer terug naar televisie. Zo laat je het publiek eigenlijk reizen over meerdere platformen, terwijl je ze één coherent verhaal vertelt van A tot B. (Alkemade, T., Holland, V., 2012) Volgens de uitvinder van de term transmedia storytelling is het doel van transmedia het creëren van een gelijkmatige en gecoördineerde entertainmentervaring (Jenkins, 2007). Jenkins geeft aan dat het er idealiter om gaat dat elk medium een unieke bijdrage levert aan het ontvouwen van het verhaal. Wat belangrijk is bij transmedia is dat de verhaallijn steeds duidelijker wordt in de loop van de campagne. Kortom, bij crossmedia wordt hetzelfde verhaal verteld via verschillende media. Hierbij verwijzen de verschillende media naar elkaar zodat zij elkaars gebreken op kunnen vullen met specifieke kwaliteiten van de ander. Bij transmedia voegt elk gebruikte medium afzonderlijk iets toe aan de totale verhaallijn

6 PUBLIEKE OMROEP De landelijke publieke omroep valt onder de verantwoordelijkheid van de overheid. Volgens de Rijksoverheid (n.d.) is het de taak van de publieke omroep om een goed en gevarieerd aanbod van programma s te verzorgen en verspreiden. De publieke omroep biedt programma s aan over informatie, cultuur, educatie en verstrooiing (Rijksoverheid, n.d.). Deze verspreiden ze over drie zenders die elk hun eigen propositie hanteren: Wij zijn 1, 2 vertelt het hele verhaal en Anders kijken, meer zien 3 (Publieke Omroep, n.d.). De NPO is het bestuur van de publieke omroep. Zij bepalen de strategie en programmering van de verschillende omroepen in samenwerking met deze omroepen (Publieke Omroep, n.d.). De publieke omroep staat voor een sterke en betekenisvolle publieke omroep welke goed inspeelt op het medialandschap dat sterk verandert (Publieke omroep, 2010). De ambitie is een brede publieke omroep te zijn die mensen met elkaar verbindt, hun individuele levens verrijkt en hen verrast met perspectieven en ideeën. (Publieke omroep, 2010) De missie die de publieke omroep hanteert is als volgt: De publieke omroep is van en voor iedereen. De publieke omroep bindt de Nederlandse samenleving met programma s die informeren, inspireren en amuseren. (Publieke omroep, n.d.) Verrijken Om de samenleving te binden met programma s maakt de publieke omroep gebruik van crossmedia. Crossmedia was volgens William Valkenburg, voormalig directeur internetcoördinatie NPO, een van de moeilijkste begrippen (Merge Media, 2010): Echte crossmedia gaat over de wijze waarop media naast elkaar een eigen rol vervullen en elkaar onderling versterken. Het zegt iets over de samenhang tussen media en dan ook over de aanvullende rol van de ene ten opzichte van de ander. In het Concessiebeleidsplan (2010) beschrijft de NPO dat ze bij de jongeren verandering van mediagedrag zien, zo verschuiven deze hun mediagebruik massaal naar online. Internet wordt hiervoor een belangrijk platform. De publieke omroep moet hier op inspelen zodat ze de jongere publieksgroepen niet (verder)wegdrijven van de

7 omroepen. Verder geven ze aan dat er bij de andere publieksgroepen ook gedragsverandering te zien is, zo kiezen ze vaker voor on-demand mediagebruik. Echter zijn deze veranderingen niet zo drastisch dat het roer er voor omgegooid moet worden (Publieke omroep, 2010). Om hier op in te spelen kiest de NPO de komende jaren voor een duale strategie : ze willen de publieksgroepen behouden op de huidige platformen en een substantiële inzet op nieuwe platformen om daar interessant te zijn voor met name ook de jongere publieksgroepen. (Publieke omroep, 2010) Maas (2014), werkzaam als Concept Developer op de afdeling Digital van BNN-VARA, vertelt dat vanuit de kern vrijwel nooit een crossmediaal concept bedoeld wordt. Volgens hem ontstaat er tijdens de ontwikkeling van een programma een idee voor een op zichzelf staand televisieformat. Achteraf worden hier digitale elementen aan toegevoegd waardoor het concept een crossmediale wending krijgt. Daar tegenover staat Wilko van Iperen, hoofd Digitaal & Innovatie bij KRO- NCRV. Hij laat in een artikel van Van Vlugt (2014) weten dat crossmedia juist hoog in het vaandel staat omdat ze de verhalen van veel mensen willen vertellen en de kijker hier optimaal mee willen verbinden. Verbinden De omroepen weten dat ze online moeten gaan om bij te blijven in het sterk veranderende medialandschap. Maas (2014) zegt dat het zaak is om de kijker zo lang mogelijk vast te houden om zo kijkcijfers binnen te halen. Online media is hierbij ondersteunend en spreekt de kijker aan via digitale platformen. Hierdoor ontstaat er een extra binding met het programma en wordt het waarschijnlijker dat de kijker opnieuw het tv-programma zal bekijken (Maas, 2014). Hij vertelt dat de omroepen goed weten dat ze online moeten gaan om bij te blijven in het veranderende medialandschap. Om dit te doen schakelen ze de digitale afdeling in die concepten verzint rondom een programma. Maas (2014) geeft aan dat er behoefte is om de life cycle van een programma te vergroten. Het is belangrijk dat kijkers betrokken blijven bij tv-programma s terwijl het seizoen al gestopt is. Zo geven ze een extra lading aan de programma s en vergroten ze de beleving van de kijker. Ook bij van Iperen draait het om het verlengen van de programma s via verschillende platformen. Daarnaast wil hij de kijker zich laten verdiepen in de beleving. Dit zorgt er voor dat de kijker langer bezig is met het verhaal waardoor hij de beleving een stuk intenser ervaart (van Vlugt, 2014)

8 De Slimste Zet Een goed voorbeeld van het vergroten van de life cycle is het concept rond De Slimste Mens (NCRV). Hiermee is de publieke omroep crossmediaal gegaan door de gebruiker hetzelfde spel te laten spelen als de gasten op televisie, maar dan tegen zijn eigen vrienden. Sinds de lancering in juli 2012 is de mobiele applicatie van het populaire spelprogramma al ruim 1 miljoen keer gedownload (NCRV, n.d.). Doordat het een op zichzelf staand spel is dat altijd gespeeld kan worden, wordt de merkbeleving van De Slimste Mens verlengd en speelt men het spel tot ver buiten het televisieseizoen (Dutch Game Awards, 2013). Volgens Dutch Game Awards is De Slimste Mens hiermee het populairste en meest succesvolle merk dat de NCRV digitaal heeft ingezet. Daarnaast is deze app het grootste game-succes van de Nederlandse Publieke Omroep. Van Iperen vertelt: Het doel is om enerzijds de tv-kijker langer te betrekken via andere platformen; anderzijds bereiken we nieuwe doelgroepen met nieuwe extensies van onze bekende merken. Hierdoor wordt de interactie met de kijker duurzamer en worden er tegelijkertijd meer mensen bereikt. Social is volgens Van Iperen daarom van cruciaal belang. Zo zien ze als KRO-NCRV de kans om consumenten via verschillende platformen bij hun content te betrekken. Van Iperen geeft aan dat het doorgronden van de behoefte van de consument de beste manier is om de tv-beleving te verlengen (Van Vlugt, 2014). Verrassen Syb Groeneveld van het Mediafonds vertelt in Dutch Insights on Transmedia (Alkemade, T., Holland, V., 2012) dat het voor tv-programma s belangrijk is dat een serie vanuit een lineair verhaal wordt geprogrammeerd en gefinancierd. Pas daarna kan verder worden gekeken naar wat de mogelijkheden tot transmedia zijn. Volgens hem is dit de manier om financiering te krijgen en waarop je participatie een invulling kan geven. Dit verhaal beaamt Melvin Maas (2014) als hij vertelt hoe bij VARA eerst een programma wordt ontwikkeld en daarna pas invulling gegeven kan worden voor het online component. Deze werkwijze kan volgens Maas lastig zijn als het om het inzetten van crossmedia gaat. Voordat de NPO goedkeuring geeft voor online inzet voor een bepaalde titel, is er vaak al redelijk wat tijd verstreken. Hierdoor heeft de afdeling Digital vrijwel altijd een achterstand. Maas (2014) vertelt dat er op deze manier weinig ontwikkeltijd is om echt iets vernieuwends te maken. Televisie en radio zijn bij deze organisatie leidend en

9 doordat de nieuwe media er pas in een laat stadium wordt bijgehaald, kan je volgens Maas niet spreken van een overduidelijke crossmediastrategie. Hiervoor zou je bij de kern moeten beginnen, bij de ontwikkeling van een programma. Van Iperen geeft aan dat ze bij de KRO-NCRV tegenwoordig concepten maken in plaats van tvprogramma s. Ze kijken bij elk idee of er potentie is om digitaal te gaan. Per titel wordt goed gekeken welke middelen er ingezet worden op de verschillende platformen. Zo ontwikkelen ze samen met verschillende disciplines platformoverschrijdende ideeën (Van Vlugt, 2014). De reden voor deze aanpak is dat ze een snelle ontwikkeling in het mediagebruik zien. Door de veranderingen in het medialandschap en -gebruik moet er ingezet worden op ontwikkeling van concepten. Het gaat niet meer alleen over redacteuren die leuke posts maken. Het gaat er om dat er een idee is, een concept. Idealiter zouden er onafhankelijke concepten verzonnen moeten worden door de NPO, om zo de omroepen te bereiken. En dit is alleen mogelijk als de overheid aangeeft dat er iets moet gebeuren (Maas, 2014)

10 CONCLUSIE De publieke omroep maakt gebruik van crossmedia om beleving te creëren, ze willen graag de levensduur van hun programma s verlengen. Echter, deze aanpak zit lang niet altijd in de kern van het concept. Bij sommige omroepen blijft het mediumafhankelijke tv-programma altijd de kern. De producenten van deze programma s zijn nu vaak heel erg gescheiden van het team dat de campagne uitzet. Bij deze kern komen alleen de programmamakers en niet de mensen achter de (online)campagnes. De mensen achter de campagnes komen op deze manier te laat bij het format waardoor je niet van een overduidelijke crossmediastrategie kan spreken. Andere omroepen zijn juist het tegenovergestelde en ademen crossmedia. Het is dus zo dat niet iedere omroep bij de NPO dezelfde aanpak heeft. Het medialandschap verandert sterk, hierom is het van belang dat de Nederlandse Publieke omroep zich inzet op ontwikkeling van de nieuwe media. Het gaat niet langer alleen over leuke televisie. Om een optimale beleving te creëren bij het publiek zijn concepten nodig die de kijker laten participeren. De kijker wil worden ondergedompeld in een format. De omroepen bij de publieke omroep zullen pas optimaal gebruik kunnen maken van crossmedia als de NPO stappen zet om een onafhankelijk crossmediateam op te stellen. Hierdoor kan er vanaf de kern bepaald worden welke programma s zich lenen voor een crossmediale aanpak om zo een goed concept uit te zetten. Tot die tijd creëert iedere omroep op zijn eigen manier beleving bij de kijker door middel van een crossmediale omgeving

11 LITERATUURLIJST Alkemade, T., Holland, V. [Dutchinsights]. (2012, 12 mei). Dutch insights on transmedia [Video file]. Geraadpleegd op 14 mei 2014 via watch?v=6gyhm56px6q Dijk, J. van. (2014). Wat is beleving? Het gaat om beleving toch?, 5-6. Dilli, S., & Bos, S. (2012). Transmedia storytelling: de ontvanger als onderdeel van het verhaal. Frankwatching. Geraadpleegd op 29 mei 2014 via frankwatching.com/archive/2012/07/16/transmediastorytelling-de-ontvanger-als-onderdeel-van-het-verhaal/ Jenkins, J. (2007). Transmedia Storytelling 101. Confessions of an Aca-Fan. The Official Weblog of Henry Jenkins. Geraadpleegd op 14 mei 2014 via org/2007/03/transmedia_storytelling_101.html NCRV (n.d.). Meer dan 1 miljoen downloads voor app De slimste mens van NCRV. NCRV. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via NPO (n.d.). Missie. Publieke omroep. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via missie NPO (n.d.). Organisatie. Publieke omroep. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via organisatie/organisatie NPO (2010). Verbinden, verrijken, verassen. Samenvatting Concessiebeleidsplan Publieke omroep. Geraadpleegd op 1 juni 2014 via samenvatting_concessiebeleidsplan pdf Merge Media. (2010). NPO [Video file]. Geraadpleegd op 31 mei 2014 via Maas, M. (2014) Persoonlijk gesprek. Gevoerd op 28 mei Rijksoverheid (n.d.). Taken en organisatie publieke omroep. Rijksoverheid. Geraadpleegd op 30 mei 2014 via Reynaert, I., Dijkerman, D., & Fokkema, N. (red) (2009). Basisboek Crossmedia Concepting(1e dr.). Den Haag: Boom Onderwijs. Vlugt, B. (2014). Didi Koller over Feuten. Nederlands Media Nieuws. Geraadpleegd op 20 mei 2014 via nederlandsmedianieuws.nl/interviews/cross-mediaawards-didi-koller-over-feuten.html Vlugt, B.. (2014). Wilko van Iperen - KRO-NCRV: Wij maken geen tv-programma s meer maar crossmediale concepten. Nederlands Media Nieuws. Geraadpleegd op 31 mei 2014 via

Onderzoeksplan Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?

Onderzoeksplan Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit? Dianne van Os 1577240 Dream Discover Do 2013/2014 Periode D CMD HU Onderzoeksplan Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit? INLEIDING Voor mijn seminar

Nadere informatie

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Samenvatting Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Deze samenvatting gaat over hoofdstuk 4; eerst publiceren dan filteren,

Nadere informatie

IMC / CROSSMEDIA PUBLIC RELATIONS MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 4 BLOK 3

IMC / CROSSMEDIA PUBLIC RELATIONS MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 4 BLOK 3 IMC / CROSSMEDIA PUBLIC RELATIONS MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 4 BLOK 3 AGENDA IMC, Crossmedia en Transmedia storytelling Wat is PR Wat zijn de zwakke en sterke punten van PR PR en IMC PR instrumenten

Nadere informatie

2nd, 3th en Xth Screen

2nd, 3th en Xth Screen MIE 2012 2nd, 3th en Xth Screen Verzorgd door Bas de Vos directeur SKO Paul van Niekerk directeur Media Intomart GfK Moving Pictures: NL 2011 Presentatie voor MIE Bas de Vos Directeur SKO MIE 2012 De kijkcijfers

Nadere informatie

Wie is de MOL? Storytelling. Door: Rian van Lieshout

Wie is de MOL? Storytelling. Door: Rian van Lieshout Wie is de MOL? Door: Rian van Lieshout Wie is de Mol? is een jaarlijks terugkerend avontuurlijk spelprogramma sinds 1999, waarbij een team van bekende Nederlanders opdrachten uitvoert en jaagt op een Mol

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Crossmediaformat. Situatie

Crossmediaformat. Situatie Crossmediaformat Situatie Crossmedia is bijna een toverwoord geworden voor spannende en innovatieve communicatie. Wanneer je ook de vakliteratuur leest dan merk je dat bureaus en klanten continu op zoek

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu Juryrapport Gemeente(n): Rotterdam Omroep: Stichting OPEN Rotterdam Inzendcategorie: radio Programmanaam: 010nu Programmabeschrijving: INZENDING CATEGORIE NIEUWS EN ACTUALITEITEN: 010nu - dagelijks magazine

Nadere informatie

MarianSpier. Manager Content & Communicatie International coördinator SBC Afstudeerbegeleider

MarianSpier. Manager Content & Communicatie International coördinator SBC Afstudeerbegeleider MarianSpier Manager Content & Communicatie International coördinator SBC Afstudeerbegeleider Studie Communicatie en designmanagement Didactiek, pedagogiek Organisatiepsychologie Werk Communicatie adviseur

Nadere informatie

Holland's Next Topmodel Seizoen 6

Holland's Next Topmodel Seizoen 6 Seizoen 6 Inspireren Advisereren Communiceren Delen creeeren Concept Afstudeeronderzoek Student: Sanne Fleskens Opleiding: MIC Redactie & Mediaproductie Begeleiders: Micha Struyk & Marcel Cleeren Amsterdam,

Nadere informatie

Masterclass Crossmedia

Masterclass Crossmedia Masterclass Crossmedia Indira Reynaert ExistenZ Crossmedia Consultancy Van Asch van Wijckskade 22C - 3512 VS Utrecht +31 (0) 6 184 560 51 info@existenz.nl www.existenz.nl // www.crossmedialog.nl Programma

Nadere informatie

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES WHITEPAPER ONLINE MAGAZINES Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme INTRODUCTIE Je hebt deze whitepaper gedownload omdat je geïnteresseerd bent in online magazines.

Nadere informatie

Schagen FM / Schagen TV

Schagen FM / Schagen TV Schagen FM / Schagen TV Toekomstplan 2016 2021 1. Schagen FM nu 2. Bereik Schagen FM/TV 3. Verandering medialandschap 4. Inspelen op verandering medialandschap 5. Samenwerking omroepen: Geschiedenis Toekomst

Nadere informatie

Think Different. Artikel

Think Different. Artikel Think Different. Artikel Student: Sara Bouazra Studentnummer: 1640943 Opleiding: Communicatie & Multi Media Design Specialisatie: Visual Design Vak: Seminar (herkansing) Cursusnaam: DREAM DISCOVER DO (SEMINAR)

Nadere informatie

Een toonaangevend Agri & Food Platform voor iedereen die meer wil weten over ons dagelijks voedsel

Een toonaangevend Agri & Food Platform voor iedereen die meer wil weten over ons dagelijks voedsel Een toonaangevend Agri & Food Platform voor iedereen die meer wil weten over ons dagelijks voedsel FoodMakers is Agri&Food storytelling Ons verhaal wordt óns verhaal. Foodmakers staan zij aan zij, van

Nadere informatie

DELIVERABLE 4 Uiteindelijke 3 concepten

DELIVERABLE 4 Uiteindelijke 3 concepten DELIVERABLE 4 Uiteindelijke 3 concepten DELIVERABLE 4 Uiteindelijke 3 concepten Joy Damen Dominique Proksch Mareille Mulder Annick Schavemaker Marloes Verhage COV2C Opleiding: Communicatie Instituut voor

Nadere informatie

Crossmedia. Crossmedia concepting. Concepting. Mediatheorie. Wat is crossmedia. Design Issues

Crossmedia. Crossmedia concepting. Concepting. Mediatheorie. Wat is crossmedia. Design Issues concepting New ways of designing concepts Indira Reynaert Zelfstandig adviseur en freelance docent hoger onderwijs Wat is crossmedia? Disciplines & toepassingen Terminologie Afbakening Verklaring van de

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

Power X; De Interactieve Commercial

Power X; De Interactieve Commercial Power X; De Interactieve Commercial Essay van Jeffrey Bruijntjes en Erwin Dam Project Interactieve Multimedia @ VU Amsterdam Inleiding Reclame, iedereen kent het, iedereen heeft er een hekel aan. Reclame

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS WHITEPAPER IN 5 MINUTEN M A A R T 2 0 1 4 08. Content Design verdrijft CMS Introductie Je komt steeds vaker op websites die er bijzonder uitzien, of die het verhaal in één pagina vertellen. Jij wil dit

Nadere informatie

voor audiovisueel erfgoed

voor audiovisueel erfgoed Onderzoeksrapport Beeld en Geluid: Mobiel platform voor audiovisueel erfgoed Uitgave: 14-10-2012, versie 1.1 Door JBLT ; Jonathan Marchal, Bas van Agten, Laurens Carbo, Thijs Blaas Voorwoord Om een goed

Nadere informatie

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla

12-1-2015 SOCIAL MEDIA PLAN NETIDENTITY. MySuperfood Priscilla 12-1-2015 NETIDENTITY SOCIAL MEDIA PLAN MySuperfood Priscilla Inhoud Je bedrijf in één zin... 3 Wat wordt er over je gezegd?... 3 Formuleer de doelstellingen... 3 Analyse zoekresultaten... 3 Analyseer

Nadere informatie

Van papier naar digitaal: een paradigma-wisseling voor uitgevers 8 ontwikkelingen die medebepalend zijn voor uw online uitgeefsucces

Van papier naar digitaal: een paradigma-wisseling voor uitgevers 8 ontwikkelingen die medebepalend zijn voor uw online uitgeefsucces Van papier naar digitaal: een paradigma-wisseling voor uitgevers 8 ontwikkelingen die medebepalend zijn voor uw online uitgeefsucces Hans Peijnenburg Performis Eigenlijk weet u het wel: uw papieren magazine

Nadere informatie

Ervaar het Beste van Online. In-Store.

Ervaar het Beste van Online. In-Store. Ervaar het Beste van Online. In-Store. AOPEN maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van IT met als doel de digitale communicatie binnen een winkelomgeving te versterken. Door samen te

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Crossmedia communicatie Examennummer: 91937 Datum: 28 juni 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Crossmedia communicatie Examennummer: 91937 Datum: 28 juni 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Crossmedia communicatie Examennummer: 91937 Datum: 28 juni 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 4 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - een case met 10 open vragen (maximaal

Nadere informatie

Bereik effectief de regio Zuid-Holland

Bereik effectief de regio Zuid-Holland Bereik effectief de regio Zuid-Holland Wij hebben een compleet pakket aan middelen voor u klaar staan! Alles over het slim combineren van de media van Omroep West via West ReclameAdvies Belangrijkste nieuwsbron

Nadere informatie

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT DECHESNE EN BOERTJE Als fullservice eventmarketing bureau hebben wij het mooiste vak van de wereld: het raken en laten stralen

Nadere informatie

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat Hot Pink Media blijft zich als online blogger/influencers netwerk met een bereik van 8,6 miljoen per maand continue ontwikkelen. Met de lancering van het mannenlabel & ons travel channel verbreed Hot Pink

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Jan Willem Huisman

Curriculum Vitae. Jan Willem Huisman Curriculum Vitae Jan Willem Huisman Jan Willem Huisman haalde zijn master in interaction design aan de Royal College of Arts in Londen. Met twee mede-studenten richtte hij in 1997 IJsfontein op, gespecialiseerd

Nadere informatie

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag REACH TOUCH MOVE Interactief Jaarverslag Online Storytelling met uw interactief jaarverslag Maximale Reach, Touch en Move in de financiële verantwoording van een jaar Waarom uw jaarverslag interactief?

Nadere informatie

Live Radio. Bordes op de Borrel

Live Radio. Bordes op de Borrel Live Radio Bordes op de Borrel Bordes op de Borrel Live Radio tijdens jouw vrijdagmiddagborrel 2 Bordes op de Borrel bij jou Nodig Bordes uit op de Borrel bij jouw bedrijf. En maak samen een echt Radio

Nadere informatie

Whitepaper community management

Whitepaper community management Whitepaper community management De kracht van een sterk merk In deze whitepaper leer je Wat community management is Waarom je community management moet meenemen in je strategie Hoe je je eerste community

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Omroep Logos

Beleidsplan Stichting Omroep Logos Beleidsplan Stichting Omroep Logos Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Omroep Logos voor de komende drie jaar. Al geruime tijd wordt er binnen het bestuur van Omroep Logos nagedacht over

Nadere informatie

INKOOPBROCHURE 2015 EDITIE HAAGLANDEN

INKOOPBROCHURE 2015 EDITIE HAAGLANDEN INKOOPBROCHURE 2015 EDITIE HAAGLANDEN APPLEFIELD : THE BEST LOCAL DEALS! Applefield brengt uw product of dienst tot leven door gebruik te maken van video aanbiedingen in plaats van statische teksten en

Nadere informatie

Aanvraag neventaken uit MJB Reactie NPO op advies CvdM en RvC

Aanvraag neventaken uit MJB Reactie NPO op advies CvdM en RvC Aanvraag neventaken uit MJB 2008-2012 Reactie NPO op advies CvdM en RvC Algemeen Doelstelling nieuwe aanvragen De Raad voor Cultuur vraagt in zijn advies om een duidelijkere beschrijving van de strategie

Nadere informatie

De 9 succesfactoren. voor contentmarketing

De 9 succesfactoren. voor contentmarketing De 9 succesfactoren voor contentmarketing Content- of contextmarketing? Direct toepasbaar www.idmk.nl De 9 succesfactoren voor contentmarketing In 2014 is contentmarketing één van de meest gebruikte woorden

Nadere informatie

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017.

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. Kennis van de producten Klantvriendelijkheid Entertainen Inspirerend interieur Totaalbeleving Lifestyle concept Innovatie Merkassortiment Online beleving Sfeer Originaliteit

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Samenvatting Crossmedia concepting (Reynaert, I., Dijkerman, D.)

Samenvatting Crossmedia concepting (Reynaert, I., Dijkerman, D.) SAMENVATTING CROSSMEDIA CONCEPTING Samenvatting Crossmedia concepting (Reynaert, I., Dijkerman, D.) H. 1 1.2.1 Crossmedia in de uitgeefsector à database publishing (het verspreiden van dezelfde content

Nadere informatie

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD 1 E RELEASE FUSIEDATA (GEBRUIKERSBROCHURE) Alles uit deze brochure mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, maar alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde

Nadere informatie

Bereiksonderzoek Lokale omroep

Bereiksonderzoek Lokale omroep BRAND REALITY Bereiksonderzoek Lokale omroep DVJ Insights consultant research expert Inhoud: achtergrond onderzoek Resultaten Televisie Resultaten Radio Resultaten Website conclusies 2 ACHTERGROND - DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Verbinder van de Bollenstreek

Verbinder van de Bollenstreek Verbinder van de Bollenstreek 2018-2022 1 Missie Wij verzorgen de informatie in en van de Bollenstreek! Via cross mediale middelen (website, radio, televisie en sociale media toepassingen) bieden wij een

Nadere informatie

Alles weten over. Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code!

Alles weten over. Twitter?  Bekijk onze website met de Qr-code! Alles weten over Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code! www.communicatiedatbenjij.weebly.com Twitter De snelste en makkelijkste manier om dichtbij hetgeen te blijven waar jij om geeft. Als er in

Nadere informatie

Dé plek om te praten over alles wat je op TV hebt gezien

Dé plek om te praten over alles wat je op TV hebt gezien Dé plek om te praten over alles wat je op TV hebt gezien : Dit is pas een site die echt alles heeft. Copyright: Disney ABC Television Alles over televisie is het unieke, interactieve platform

Nadere informatie

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer BLOGGIN De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer IN VIER STAPPEN NAAR SUCCES De komst van social media en de daarbijhorende blogs heeft het marketingcommunicatielandschap

Nadere informatie

Mobile & Shopping on demand. De nieuwe rol van de mobiele telefoon. tradedoubler.com

Mobile & Shopping on demand. De nieuwe rol van de mobiele telefoon. tradedoubler.com Mobile & Shopping on demand De nieuwe rol van de mobiele telefoon tradedoubler.com Mobiele kanalen voor affiliate marketing vernieuwen de winkelervaring in Europa, door de connected consumers (online actieve

Nadere informatie

Cross media. Media-, merken- en mensenwerk

Cross media. Media-, merken- en mensenwerk Cross media. Media-, merken- en mensenwerk Jacques Koster Jaques.Koster@han.nl http://nl.linkedin.com/in/jacqueskoster @jacquesk Skype: jacqueskoster p/t docent HAN Op maat media consultancy - mediastrateeg/vennoot

Nadere informatie

BRANDING KLANTLOYALITEIT MERKBELEVING NAAMSBEKENDHEID SALES & OMZET

BRANDING KLANTLOYALITEIT MERKBELEVING NAAMSBEKENDHEID SALES & OMZET Hoe videoclips bijdragen aan: BRANDING KLANTLOYALITEIT MERKBELEVING NAAMSBEKENDHEID SALES & OMZET Watch things happen or make things happen? Online Marketing In 2009 leerde het bedrijfsleven dat Social

Nadere informatie

Bijeenkomst Co-Creatieteams en kennissessie NPO

Bijeenkomst Co-Creatieteams en kennissessie NPO Bijeenkomst Co-Creatieteams en kennissessie NPO 21 januari 2014 Co-creatieteams bezoeken NPO Op 21 januari 2014 bezochten leden van de co-creatieteams de NPO (nederlandse Publieke Omroep) met een programma

Nadere informatie

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND 02 WAARDEVOLLE VERHALEN VOOR ONDERNEMERS DOELGROEP Ondernemen is keuzes maken en beslissingen nemen. En dat wordt niets zonder relevante informatie. Ondernemers

Nadere informatie

!"#$%&'()*+,"#"-. 70-&6+*%"#"-!"#$%&'()*+)&#,#-.#/)01*1 +"7"#""- 9"#)&7(7:'3#)$#:;#/8#$)"$<#),"$:',:#$=) %'-#$;#/87$()#$)"/('$7%':7#%)>#/'$&#/#$?

!#$%&'()*+,#-. 70-&6+*%#-!#$%&'()*+)&#,#-.#/)01*1 +7#- 9#)&7(7:'3#)$#:;#/8#$)$<#),$:',:#$=) %'-#$;#/87$()#$)/('$7%':7#%)>#/'$&#/#$? 23'4)567/84 9"#)&7(7:'3#)$#:;#/8#$)"$#/'$&#/#$? /01"-20%%+-3&45567$%(8&9!"#$%&'()*+,"#"-. +"7"#""- 70-&6+*%"#"-!"#$%&'()*+)&#,#-.#/)01*1 D)E#'-)F!"#$$%&'($&!")*

Nadere informatie

Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO

Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO Welkom bij ITCH CREATIVE STUDIO WIJ ZIJN ITCH CREATIVE STUDIO een creatief bureau met een team van 4 specialisten, we hebben ruim 14 jaar ervaring en zijn sterk in het bedenken en ontwikkelen van een strategische

Nadere informatie

Adverteren in tijdschriften. Aandacht, engagement en binding

Adverteren in tijdschriften. Aandacht, engagement en binding Adverteren in tijdschriften Aandacht, engagement en binding Tijdschriften: Aandacht, engagement en binding Tijdschriften creëren vanouds een sterke band met hun lezers en abonnees. Vaak vertellen abonnees

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Televisie vs. // ft. online video

Televisie vs. // ft. online video Televisie vs. // ft. online video Jurjen van de Ridder // 1625847 Content Design // Seminar Dream Discover Do // Essay JDE-SCONT.3V-13 // 2014-2015 periode d // Madris Duric // Een beeld zegt meer dan

Nadere informatie

* Informatie gehaald uit de ABN Amro Visie op Sectoren 2017

* Informatie gehaald uit de ABN Amro Visie op Sectoren 2017 2-unite, de unieke formule naar success of het nu om adverteren, communiceren of attenderen gaat 2-unite is uw partner. 2-unite, de naam zegt het al wij brengen mensen en ideeën samen wij zijn de digitale

Nadere informatie

Microsoft Advertising Tariefkaart

Microsoft Advertising Tariefkaart Microsoft Advertising Tariefkaart Microsoft Advertising is al bijna 15 jaar actief over de volle breedte van het digitale medialandschap. Via onze krachtige reeks digitale mediamerken bereiken wij maandelijks

Nadere informatie

Lucky Gamblerss. Connecting Vibes: Promotieplan. Project groep: Lucky Gamblers Datum: 26 oktober 2011. Kellyann Myers 0844413. Jeffrey Saija 0847763

Lucky Gamblerss. Connecting Vibes: Promotieplan. Project groep: Lucky Gamblers Datum: 26 oktober 2011. Kellyann Myers 0844413. Jeffrey Saija 0847763 Connecting Vibes: Promotieplan Project groep: Lucky Gamblers Datum: 26 oktober 2011 Jeffrey Kellyann Connecting Vibes Lucky Gamblerss Wim Rieneke Kellyann Myers 0844413 Jeffrey Saija 0847763 Rieneke Honders

Nadere informatie

Hoi! @sophietjes About Het plan 1. De toekomst van het internet. 2. Hoe jongeren bereiken online? Wat spreekt ze aan? Trends enzo. 3. Samengevat Maar eerst een vraagje Bron De toekomst van het internet

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN DOELGROEPEN SELWYN

COMMUNICATIE EN DOELGROEPEN SELWYN COMMUNICATIE EN DOELGROEPEN SELWYN HOOFDSTUK 1 : Wat is crossmedia concepting? Precrossmediale tijdperk: Is het tijdperk voor het crossmedia* ( *Media die met elkaar samenwerkt ) Dialoog: Het een-op-eencommunicatie.

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1 GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl Esra Atescelik juni 2009 1 Inhoudsopgave 1. Concept Culture Shock.3 1.1 Definitief concept 4 1.2 Interactief gedeelte van de film..4

Nadere informatie

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet!

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! ziekenhuis Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is een modern, flexibel, slagvaardig en ondernemend ziekenhuis met zo n 450 bedden en ruim 125 medisch

Nadere informatie

GfK Twitter TV ratings

GfK Twitter TV ratings GfK Twitter TV ratings Paul van Niekerk GfK 31 maart 2015 1 Agenda 1 2 3 GfK Audience Measurement Trends in kijken en keuze voor TV-content GfK Twitter TV ratings 2 GfK Audience Measurement 3 Video optie

Nadere informatie

Communicatiemiddelenmix met argumentatie.

Communicatiemiddelenmix met argumentatie. Communicatiemiddelenmix met argumentatie. De vorige week uitgekozen middelen worden in dit document voorzien van argumentatie en nader uitgewerkt en toegelicht waar nodig. Concept Kies je actie! 1. Advertentie

Nadere informatie

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc Pedl Campagne Plan Arnoud Ching Wai Hirad Luc Ivo INHOUDSOPGAVE inleiding 1 2 ons concept wie we zijn 3 4 kanalen analyse 5 6 strategieën doelstellingen 7 1 INLEIDING Onvoldoende beweging Onvoldoende lichamelijke

Nadere informatie

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends.

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Door: Patricia Redsicker Bron/voor u gelezen: www.marketingonline.nl Volgens het Infinite Dial

Nadere informatie

De NOS in cijfers 2018

De NOS in cijfers 2018 1 De NOS in cijfers 2018 FORMATIECIJFERS OVER 2017 Personeelsbestand Ultimo Aantal FTE 714 720 Aantal medewerkers 756 763 Verdeling voltijd/deeltijd Man Vrouw Totaal Man Vrouw Totaal Aantal voltijd contracten

Nadere informatie

Analyseverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems

Analyseverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems Analyseverslag Mobile Concepting 16 maart 2015 Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems 1. Doelgroepomschrijving 1.1 Kinderen tussen 6 en 8 jaar 1.2 Kinderen tussen 8 en 10 jaar 1. Kinderen tussen 10

Nadere informatie

Dichtbij Actueel Verbindend

Dichtbij Actueel Verbindend Dichtbij Actueel Verbindend L1mburg L1mburg Op zoek naar een groot bereik in Limburg? L1 is het toonaangevend informatiemedium van en over Limburg: snel, actueel, onafhankelijk, betrouwbaar, breed toegankelijk

Nadere informatie

ERVARINGEN VAN EEN CREATIEVE

ERVARINGEN VAN EEN CREATIEVE ERVARINGEN VAN EEN CREATIEVE DUIZENDPOOT IN ONLINE MEDIA LAND... 23 april Niels de Keizer - Freelance Creative Flash Developer ACHTERGROND Hij was vroeger Autonoom ontwerper student op de Mode academie

Nadere informatie

AANBOD 2016 CHARITATIEVE INSTELLINGEN. Aanbod 2016 charitatieve instellingen 1

AANBOD 2016 CHARITATIEVE INSTELLINGEN. Aanbod 2016 charitatieve instellingen 1 AANBOD 2016 CHARITATIEVE INSTELLINGEN Aanbod 2016 charitatieve instellingen 1 AANBOD 2016 TELEVISIE 2016 wordt hoe dan ook een mooi jaar. Met nu al een legendarische sportzomer. En de publieke omroep is

Nadere informatie

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.!

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! saleskit digitale mogelijkheden LINDA. ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD MET EEN KNIPOOG PROFIEL LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

In deze presentatie. Waar kwam het Dolfinarium vandaan? Waar wil het Dolfinarium naartoe? En hoe gaat marketing en publiciteit daarbij helpen?

In deze presentatie. Waar kwam het Dolfinarium vandaan? Waar wil het Dolfinarium naartoe? En hoe gaat marketing en publiciteit daarbij helpen? In deze presentatie Waar kwam het Dolfinarium vandaan? Waar wil het Dolfinarium naartoe? En hoe gaat marketing en publiciteit daarbij helpen? Wat was de rol van het medium radio hierin? Het Dolfinarium

Nadere informatie

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >>

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >> Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >> Altijd en overal online Gebruik van smartphone in de lift Mensen zijn liever een dag zonder tv dan een dag zonder smartphone. Waar de gebruiker ook is, mobiel

Nadere informatie

Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO Leraren en PABO

Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO Leraren en PABO Competentieniveaus mediawijsheidcompetenties voor PO Leraren en PABO B1 Bewust zijn van de medialisering van de samenleving B2 Begrijpen hoe media gemaakt worden Is zich niet bewust van de steeds belangrijker

Nadere informatie

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN WHITEPAPER HOME DECO 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN Nederlanders houden zich graag bezig met het inrichten van hun huis. Vrouwen hebben meer interesse

Nadere informatie

In hoeverre zal een krant moeten veranderen om staande te blijven tijdens. the Age of Creation en wat wordt de rol van een CMD er hierin?

In hoeverre zal een krant moeten veranderen om staande te blijven tijdens. the Age of Creation en wat wordt de rol van een CMD er hierin? In hoeverre zal een krant moeten veranderen om staande te blijven tijdens the Age of Creation en wat wordt de rol van een CMD er hierin? L. TER BRAKE 1604952 CMD CONT-D1 DREAM DISCOVER DO ESSAY DOCENT

Nadere informatie

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk.

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. Wie zijn wij? Overcommunicatief Social Media Fanatic Shop-a-holic Boekenwurm Heeft identieke tweelingzus Marketing Manager E- communicatie en

Nadere informatie

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Transitie Sociaal Domein in het kort We werken Kinderen opvoeden Naar school gaan Het gaat om onze leefwereld Zorgen voor familie Ouder worden Zelfstandig

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

Hoe leer ik mijn leden beter kennen?

Hoe leer ik mijn leden beter kennen? Hoe leer ik mijn leden beter kennen? Ervaringen van Dutch Network Group Jeantine Naafs 10 maart 2016 Inhoud Context Methodiek DNG - Contentmarketingmatrix - Customer journey - Profielverrijking - Databronnen

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Antwoordmodel. Meerkeuzevragen (20 punten)

Antwoordmodel. Meerkeuzevragen (20 punten) Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. Studiemateriaal Wijk, K. van (2013). De media-explosie. Trends en issues

Nadere informatie

Focus op andere mediatechnieken

Focus op andere mediatechnieken Focus op andere mediatechnieken De wereld om ons heen verandert snel, zowel commercieel als maatschappelijk. Om aansluiting bij onze klanten te houden, vraagt dat binnen Achmea (Versnellen & Vernieuwen),

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

Social Media. Beheer en begeleiding

Social Media. Beheer en begeleiding Social Media Beheer en begeleiding voor de bloemist Handeiding Facebook De term Social Media is tegenwoordig onvermijdbaar en neemt dagelijks toe. In geen enkel land in Europa ligt het bereik van Social

Nadere informatie

Apeldoorn Direct. de lokale omroep nieuwe stijl. een netwerk- platform voor en door Apeldoorners. Stichting Apeldoorn Direct

Apeldoorn Direct. de lokale omroep nieuwe stijl. een netwerk- platform voor en door Apeldoorners. Stichting Apeldoorn Direct 1 Aanwijzingsaanvraag Lokale Omroep Apeldoorn Apeldoorn Direct de lokale omroep nieuwe stijl een netwerk- platform voor en door Apeldoorners. Aanwijzingsaanvraag Lokale Omroep Apeldoorn 2011-2016 2 Aanwijzingsaanvraag

Nadere informatie

Digital Radio+ Publieke omroepen Commerciële omroepen RAB & Het Ministerie van Economische Zaken hebben krachten gebundeld

Digital Radio+ Publieke omroepen Commerciële omroepen RAB & Het Ministerie van Economische Zaken hebben krachten gebundeld Digital Radio+ Publieke omroepen Commerciële omroepen RAB & Het Ministerie van Economische Zaken hebben krachten gebundeld 26 maart 2014 Jacqueline Bierhorst 1 Inhoud De vergunninghouders Geschiedenis

Nadere informatie

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid De Nieuwe Buren Zoals al eerder gezegd, wij zijn De Nieuwe Buren B.V. Wij doen het graag een beetje anders. Iedereen die bij ons werkt zit nog op school. In 2007 zijn wij opgericht door het Mediacollege

Nadere informatie

SPEECH SHULA PREMIEREDINER 2015

SPEECH SHULA PREMIEREDINER 2015 SPEECH SHULA PREMIEREDINER 2015 Al jarenlang beginnen dit soort speeches van televisiebazen met de constatering dat het medialandschap en het kijkgedrag snel veranderen. En wordt er meestal gelijk door

Nadere informatie

Het internet: van informeren tot activeren

Het internet: van informeren tot activeren In een medialandschap dat voortdurend in beweging is, duiken er elke dag nieuwe cijfers op over het gebruik van internet, mobile en tablet. Probeer daar maar eens klaar in te zien! Er verschijnen tal van

Nadere informatie

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland?

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland? MMM22 Les 1 Social networks 1) Wat is een social network? Een sociaal netwerk, dat in het spraakgebruik als 'netwerk' wordt aangeduid, is een netwerk van mensen of groepen mensen. Bijvoorbeeld een verzameling

Nadere informatie