Van papier naar digitaal: een paradigma-wisseling voor uitgevers 8 ontwikkelingen die medebepalend zijn voor uw online uitgeefsucces

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van papier naar digitaal: een paradigma-wisseling voor uitgevers 8 ontwikkelingen die medebepalend zijn voor uw online uitgeefsucces"

Transcriptie

1 Van papier naar digitaal: een paradigma-wisseling voor uitgevers 8 ontwikkelingen die medebepalend zijn voor uw online uitgeefsucces Hans Peijnenburg Performis

2 Eigenlijk weet u het wel: uw papieren magazine moet ook digitaal een rol van betekenis gaan spelen. Uw doelgroep is immers meer en meer online te vinden. En de productie- en verspreidingskosten van de printuitgave drukken flink op uw begroting. De stap naar online is echter niet zomaar gezet. In deze whitepaper schets ik daarom 8 waarnemingen die medebepalend zijn voor uw online uitgeefsucces. Bent u klaar voor een paradigma-wisseling? Dat de online wereld razendsnel is gegroeid en nog steeds doorgroeit, behoeft eigenlijk geen betoog. Toch is het goed om ons te realiseren hoe groot ons speelveld is en hoe het zich ontwikkelt. Vandaar toch even enkele cijfers en trends: - 96% van alle Nederlanders tussen 12 en 75 jaar is online. (CBS) - 60% van hen gebruikt mobiele apparatuur, zoals laptops, smartphones en tablets. (CBS)

3 - Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben een tablet. Per halfjaar komen er 1 miljoen tabletgebruikers bij. (GfK Retail) - Mobiel internet wordt vooral gebruikt voor nieuws, communicatie en ontspanning. (CBS) - Consumenten zijn steeds meer digitaal actief en adverteerders volgen hen. (Rabobank) - Digitale producten bieden, vaak nog in combinatie met gedrukte media, mogelijkheden om een breder publiek te bereiken en de omzet te verhogen. (Rabobank) Wie deze en al die andere cijfers en trends analyseert, komt snel tot de volgende conclusies: - Papieren uitgevers moeten op zijn minst nadenken over de stap naar online uitgeven. - De stap naar online komt steeds dichterbij.

4 Wanneer dat moment voor u aanbreekt, bepaalt u uiteraard zelf. Mijn suggestie is vooral dat u de stap beter goed kunt zetten dan snel. Wat we namelijk te vaak zien, is dat print-uitgevers (en hun opdrachtgevers) het digitale universum betreden met gedigitaliseerde varianten van print-concepten. Het bladerbare digitale magazine is daarvan het meest voorkomende voorbeeld. Daarmee worden de beperkingen van het papieren product in de digitale ruimte geïmporteerd. Dat levert misschien een herkenbaar en bevredigend concept op voor de oudere lezerspopulatie, maar uiteindelijk is het niet veel anders dan de eerste auto: een koets met een motor en een stuur. Daarmee hou je het verlangen naar het oude concept toen alles nog goed was zelf in stand.

5 Waar we naar zouden moeten streven, is niet die omgebouwde koets, maar een echte auto: een volwaardig digitaal kanaal waarmee we optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden om met onze doelgroep te communiceren en deze ook in de toekomst aan ons te binden. De volgende 8 waarnemingen bepalen daarbij nadrukkelijk de kaders van ons nieuwe denken.

6 1. Tijd is niet langer een beperkende factor De dynamiek van het papieren uitgeefproces is gericht op het periodiek aanbieden (dagelijks, wekelijks, maandelijks, driemaandelijks) van een stevig pakket content, met als doel de lezer een bepaalde tijd te boeien en te binden. De dynamiek van het digitale uitgeefproces is daarentegen gericht op het bouwen en onderhouden van een 24/7 relatie met de lezer. Er is (distributie)technisch gezien immers geen tijdsbelemmering om te publiceren. Je moet dus goede redenen hebben om content van vandaag te laten wachten tot morgen. Dat vraagt om een andere benadering van het redactionele proces.

7 2. Omvang is niet langer een beperkende factor De omvang van de content van een papieren product wordt gedicteerd door de fysieke maten van het papier. Ook de kosten die daarmee gepaard gaan, spelen een rol: de dikte van een papieren uitgave wordt immers mede bepaald door de financiële mogelijkheden. Bij een digitaal product is het aantal beschikbare pagina s niet meer relevant, net zo min als het maximale aantal woorden of beelden per pagina. Zowel redactioneel als commercieel is de speelruimte in principe dus onbeperkt. Bij de invulling kunnen nu de behoeften van de lezer (en die van de uitgever) centraal staan. Dat vraagt om een andere benadering van de redactionele formule en het exploitatiemodel.

8 3. Plaats is niet langer een beperkende factor Bij een papieren product zijn de distributiekosten een belangrijke beperking voor het bereik. Oplage kost immers geld. Een digitaal medium heeft zonder zelfopgelegde(!) beperkingen echter een oneindig bereik. De uitgever kan dus veel gerichter streven naar een maximaal bereik. Dat vraagt om een andere benadering van het distributieproces.

9 4. Niet websites, maar smart toestellen zijn leidend Websites (op de desktop) hebben zich nooit bewezen als vervanger voor een papieren medium. Tablets en smartphones wel. Dat heeft twee oorzaken: - Smart devices zijn snel in gebruik en lenen zich voor een laid-back leesmoment. Pc s zijn langzaam in gebruik en lenen zich alleen voor een laid-forward leesmoment. Dit roept onherroepelijk het gevoel van een werkhouding op: naast minder praktisch vooral qua beleving een wereld van verschil met het lezen van een printproduct. - Daarnaast ontbreekt op een pc de mogelijkheid om artikelen echt te pushen: actief naar de lezer te sturen. Een website moet dus lijdzaam wachten op bezoekers/lezers, die vaak helaas niet uit zichzelf komen. Apps op smart devices

10 bieden die mogelijkheid wel dankzij de pushfunctie: het rode bolletje op het app-icoon. Mede dankzij het formaat is de tablet daarom op dit moment de meest geloofwaardige vervanger voor het papieren magazine. De tablet en daarna pas de smartphone en website zou daarom leidend moeten zijn in het bepalen van de online uitgeefstrategie. Dat vraagt om een andere benadering van de uitgeefstrategie.

11 5. Van statische naar dynamische content De digitale consument is inmiddels volledig gewend aan dynamische vormen van storytelling: boodschappen die worden overgebracht met behulp van video en/of animatie. Omdat deze vorm van communicatie laagdrempelig en effectief is, zal dynamische content in toenemende mate statische content (tekst en beeld) verdringen. De uitgeefmodellen van de papieren en audiovisuele media schuiven daarmee in elkaar. Op korte termijn lezen we uw magazine thuis op tv. Dan zijn filmpjes misschien zo gek nog niet. Dat vraagt om een andere benadering van contentcreatie.

12 6. Van zenden naar interactie De lezer van een papieren medium accepteert dat interactie met de zender niet of nauwelijks mogelijk is. De digitale lezer is echter gewend om actief met content om te gaan: reageren op artikelen, content doorsturen en liken. Bovendien wordt de lezer steeds vaker gestimuleerd om zelf content te leveren. Naast de traditionele rol van bewaker van de formule en leverancier van content wordt de redactie daarmee initiator en leider van debat en discussie, en moderator van een interactieve community. Dat vraagt om een andere benadering van de redactionele organisatie.

13 7. Van gesloten naar open Uitgeefmodellen gebaseerd op abonnementen zijn in de papieren wereld goed toepasbaar, maar in de digitale wereld minder. De digitale consument is gewend alles gratis en drempelloos te kunnen zoeken en vinden. Je moet dus een sterk argument hebben om geld te vragen voor content of om content achter een log-in te plaatsen. Uitgevers van kranten en magazines op abonnementsbasis worstelen hier enorm mee. Naar mijn mening zullen ze moeten accepteren dat content aanbieden op abonnementsbasis zijn langste tijd heeft gehad, met uitzondering van abonnementen voor unieke voor de lezer belangrijke of onmisbare content natuurlijk. Dat vraagt om een andere benadering van het exploitatiemodel.

14 8. Van één naar meerdere identiteiten Steeds meer lezers leiden twee levens. Ze hebben dan ook in toenemende mate meerdere identiteiten: - Als fysiek persoon in de werkelijkheid o Als lezer van uw blad o Als gebruiker van uw app - Als digitale identiteit online: o Als avatar op Facebook en Twitter o Als target van online advertenties (het gebruik van big data groeit hard) o Als virtual hero in games o Als reaguurder op nieuwssites en blogs. Bereikstrategieën moeten zich dus niet alleen meer richten op de fysieke wereld (het versturen van een blad of een pushbericht), maar ook op de digitale wereld, bijvoorbeeld via social media en online advertising.

15 Dat vraagt om een andere benadering van de doelgroep en de marketingstrategie.

16 De grote paradigma-wisseling Wie succesvol is in het uitgeven van papier is niet per definitie ook online succesvol. Daar is in ieder geval een flinke paradigmawisseling voor nodig. Kort samengevat: - Tijd, omvang en plaats zijn geen beperkende factoren meer. - Smart devices zijn leidend. - We gaan steeds meer naar dynamische content en interactie in een open uitgeefmodel. - De doelgroep bereiken we niet alleen als fysieke personen, maar ook als digitale identiteiten. Wie deze uitgangspunten hanteert bij het bepalen van zijn of haar strategie, heeft de belangrijkste stap richting online uitgeefsucces al gezet. Hans Peijnenburg, Performis Den Bosch, 7 mei 2013

17 Wilt u een keer met ons van gedachten wisselen over deze materie en de implicaties daarvan in de praktijk? We delen onze kennis graag. Bel of mail me, dan komen we langs voor een vrijblijvende sessie: Performis Hans Peijnenburg Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in de uitgeefwereld? Of op de hoogte gebracht worden van onze volgende whitepaper? Volg ons dan op

Social Media voor bedrijven in 6 praktische stappen

Social Media voor bedrijven in 6 praktische stappen Social Media voor bedrijven in 6 praktische stappen Veel bedrijven worstelen met de vraag hoe ze Social Media kunnen inzetten. Tegenwoordig is Social Media niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Nadere informatie

Printmagazine versus onlinemagazine

Printmagazine versus onlinemagazine Printmagazine versus onlinemagazine Het beste van twee werelden 1 GLOED whitepaper magazines_03.indd 1 27-01-14 21:21 Printmagazine versus onlinemagazine Vooraf: kunt u de keuze maken? Steeds meer organisaties

Nadere informatie

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES WHITEPAPER ONLINE MAGAZINES Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme INTRODUCTIE Je hebt deze whitepaper gedownload omdat je geïnteresseerd bent in online magazines.

Nadere informatie

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Content marketing bouwen aan een nieuwe klantrelatie nieuwe bomen BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Inhoudsopgave Inleiding 4 Over nieuwe bomen 4 01. Ontwikkelingen online 5 Peer to peer communicatie 6 Zoekmachine

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Meesterlijke Marketing; online in contact met (nieuwe) cliënten 1

Meesterlijke Marketing; online in contact met (nieuwe) cliënten 1 Meesterlijke Marketing; online in contact met (nieuwe) cliënten 1 Waarom moet een advocaat of jurist online in contact zijn met zijn doelgroep? De belangrijkste reden is heel simpel: het merendeel van

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK!

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK! Inbound Marketing Voor meer traffic & gekwalificeerde leads 1 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 3 Wat is inbound marketing? 4 Van Outbound naar Inbound 5 Kostenbesparing 6 Inbound Marketing Middelen 7 De voordelen

Nadere informatie

E-book Efficiënt ondernemen met Social Media. Door Richard van Hooijdonk. facebook.com/marketingmonday

E-book Efficiënt ondernemen met Social Media. Door Richard van Hooijdonk. facebook.com/marketingmonday Efficiënt ondernemen met Social Media Door Richard van Hooijdonk facebook.com/marketingmonday Executive Summary De wereld om ons heen verandert in rap tempo. De opkomst en ontwikkeling van nieuwe, interactieve

Nadere informatie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie In het begin van een nieuw jaar wordt vaak aandacht besteed aan ontwikkelingen en trends die hun stempel gaan drukken op 2014.

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

E-book Contentmarketing

E-book Contentmarketing E-book Contentmarketing Max Euwelaan 51 3062 MA Rotterdam T 010 206 69 96 www.bouwkennis.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Is contentmarketing een meerwaarde voor de bouw? 4 Vijf stappen naar een effectieve

Nadere informatie

Communicatieplan. Van reactief naar interactief. Bertjan Hopster Erik van Laar Karlien Lodewijk. Zeewolde, augustus 2014 Contact: ocp@pgzeewolde.

Communicatieplan. Van reactief naar interactief. Bertjan Hopster Erik van Laar Karlien Lodewijk. Zeewolde, augustus 2014 Contact: ocp@pgzeewolde. Communicatieplan Van reactief naar interactief Bertjan Hopster Erik van Laar Karlien Lodewijk Zeewolde, augustus 2014 Contact: ocp@pgzeewolde.nl Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Kernboodschap... 1 3. Aanleiding...

Nadere informatie

Mobiele internet strategie

Mobiele internet strategie Mobiele internet strategie Waar staan we? Reduitlaan 33 Unit 2.09 4814 DC Breda +31 (0)76 888 00 88 info@e-sites.nl www.e-sites.nl BTW 1387489189 KvK 1891618948 Bank 1894894561 Inhoud Inleiding... 3 Wees

Nadere informatie

Samen Online Ondernemen Startersgids

Samen Online Ondernemen Startersgids Samen Online Ondernemen Startersgids Google Adwords voor Ondernemers Editie 2015 Index Index... 1 1. Hoe past Google AdWords binnen mijn marketingstrategie?... 2 1.1 Het bepalen van een goede AdWords-strategie...

Nadere informatie

Krantensector: omzetdaling in 2011. Jaarverslag NDP Nieuwsmedia: 2011 minder zwaar dan 2010, geen herstel in zicht. Editorial

Krantensector: omzetdaling in 2011. Jaarverslag NDP Nieuwsmedia: 2011 minder zwaar dan 2010, geen herstel in zicht. Editorial PAGINA 1/3 NDP Nieuwsmedia: 2011 minder zwaar dan 2010, geen herstel in zicht Het jaarverslag 2011 van geeft een goed overzicht van de (financiële) ontwikkelingen in de dagbladensector. Hoewel 2011 minder

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

ONDERZOEK ONLINE INFLUENCERS

ONDERZOEK ONLINE INFLUENCERS ONDERZOEK ONLINE INFLUENCERS 2 Voorwoord Marketeers worden zich er steeds meer van bewust wat de invloed is van social media op de (online) reputatie van hun bedrijf. Mede daarom zetten zij ook steeds

Nadere informatie

Roderick Cremers (Freshbridge) & Eric Mieras (Sec Mieras)

Roderick Cremers (Freshbridge) & Eric Mieras (Sec Mieras) Roderick Cremers (Freshbridge) & Eric Mieras (Sec Mieras) 1 Over dit E-book Delen van dit ebook verschijnen ook op verschillende Nederlandse en Internationale Blogs. Op de internationale blogs verschijnt

Nadere informatie

Fysiotherapeuten grijp je kans

Fysiotherapeuten grijp je kans 14 Social media in de (fysio)praktijk Fysiotherapeuten grijp je kans Tekst: Rik Burger Wereldwijd gebruiken meer dan 1,2 miljard mensen Facebook. Twitter heeft 923 miljoen gebruikers, in 2009 waren dat

Nadere informatie

Project Mediacompetenties

Project Mediacompetenties Project Mediacompetenties Samenvatting van het rapport Toekomstvisie Media Waardeweb, impact op activiteiten en kansen voor samenwerking van TNO Informatie- en Communicatietechnologie maart 2008 Het project

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

THE RULES OF ENGAGEMENT

THE RULES OF ENGAGEMENT Exact Online THE RULES OF ENGAGEMENT Een introductie in de wereld van Engagement marketing www.exactonline.nl 02 THE RULES OF ENGAGEMENT WELKOM IN EEN NIEUW MARKETING TIJDPERK De opkomst van internet heeft

Nadere informatie

Communicatievisie 2011-2015 Gemeente Hoorn

Communicatievisie 2011-2015 Gemeente Hoorn Communicatievisie 2011-2015 Gemeente Hoorn Auteur: Bureau Communicatie, Gemeente Hoorn Datum: Januari 2011 Corsanr: 11.02881 1 INHOUDSOPGAVE Samenvatting 1 Waarom deze visie? 1.1 Tijd voor innovatie 1.2

Nadere informatie