Wie is de MOL? Storytelling. Door: Rian van Lieshout

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wie is de MOL? Storytelling. Door: Rian van Lieshout"

Transcriptie

1 Wie is de MOL? Door: Rian van Lieshout Wie is de Mol? is een jaarlijks terugkerend avontuurlijk spelprogramma sinds 1999, waarbij een team van bekende Nederlanders opdrachten uitvoert en jaagt op een Mol in haar midden. De opdrachten zijn spectaculair, angstaanjagend of ontroerend, maar altijd intrigerend. Hiervoor zijn verschillende competenties nodig: inventiviteit, stressbestendigheid, intelligentie, inzicht, lef en bovenal mensenkennis. De kandidaten voeren de opdrachten uit om gezamenlijk een prijzenpot te spekken. Met de aanwezigheid van een Mol, de saboteur, in haar midden is dat voortdurend erg lastig. Samenwerken en vertrouwen onder de kandidaten is er niet altijd bij. Slaagt een opdracht, dan verdient de groep geld voor de gezamenlijke prijzenpot. Om de proeven tot een goed einde te brengen, moeten ze samenwerken en elkaar vertrouwen. Alleen: wie is er te vertrouwen en wie niet? De Mol is altijd onder hen en probeert de opdrachten te saboteren zodat er geen geld wordt verdiend voor de pot. Wie is de Mol? blijft de kijker na 12 seizoenen nog steeds boeien. De eerste aflevering van seizoen 13 trok op donderdag 3 januari ruim 2 miljoen kijkers. Storytelling Storytelling is een krachtig middel om een bepaald gedachtengoed te koppelen aan het concept en is hierdoor dus een belangrijk speerpunt in de crossmediale strategie. Hieronder volgt een analyse hoe Wie is de Mol? het verhaal verteld: - Karakters - Setting - Conflict - Plot - Thema Karakters Bij het tv- programma staan er verschillende karakters centraal. Zo staan de 10 deelnemers en de presentator centraal. De deelnemers spelen het spel, de presentator vertelt de opdrachten en is er bij de eliminatie rondes. Setting De setting heeft te maken met de tijd en plaats van het verhaal. Wie is de Mol? 2013 speelt zich af in Afrika. De afleveringen worden van 3 januari t/m 7 maart wekelijks uitgezonden.

2 Het spel bestaat uit meerdere rondes. Elke ronde bestaat uit 3 opdrachten die in twee dagen worden uitgevoerd. Na elke ronde moeten de deelnemers 20 vragen beantwoorden over de identiteit van de Mol. Degene die de minste goede antwoorden geeft ligt uit het spel en gaat direct naar huis. Soms kunnen deelnemers een joker verdienen. Deze is goed voor een vrijstelling bij een test. De finaletest bestaat uit 50 vragen over de Mol. Eén wint, één verliest en één is de Mol. De winnaar gaat naar huis met het geld uit de pot. Conflict Een goed verhaal heeft een conflict wat de actie stuurt. In het geval van Wie is de Mol? is de Mol duidelijk het conflict. De Mol verhindert de groep om de pot te spekken. Eén van de deelnemers is namelijk de Mol. Deze Mol zal in het geheim ervoor zorgen dat opdrachten mislukken door het spel te saboteren, Mollen. Daarnaast proberen de deelnemers, die geen Mol, zijn zich soms voor te doen als Mol om zo de andere deelnemers om een dwaalspoor te zetten zodat zij tijdens de antwoorden op de vragen wellicht op een verkeerde Mol inzetten. Hiermee wordt het spel uitdagend gemaakt en gaan de kijkers mee speculeren over de identiteit van de Mol. Plot Het plot is aanwezig aan het eind van iedere aflevering. Na iedere aflevering is er een afvaller. De kijkers weten op dat moment ook af de gedachte over de Mol nog juist is of dat hij/zij diegene verdacht die de afvaller is. Op het moment dat er nog drie deelnemers over zijn, volgt er de finale aflevering. Op het einde van deze aflevering wordt de Mol bekend gemaakt, de winnaar (degene die de finaletest het beste heeft ingevuld) en de verliezer. Thema Het centrale thema is het spelprogramma. Het spelprogramma activeert de kijkers om mee te denken. De toegevoegde waarde zit in de hele sfeer die rondom het programma wordt gecreëerd. Usability Belangrijk voor het slagen van een crossmediaal concept is dat de ingezette media op een gebruikersvriendelijke manier georkestreerd worden. Met de usability van een concept wordt de mate bedoeld waarin gebruikers in een bepaalde gebruikersomgeving een product kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken. Hiermee wordt effectiviteit, efficiëntie en tevredenheid van de consument nagestreefd. De media die Wie is de Mol? heeft ingezet zijn toegankelijk. Het grootste gedeelte van de doelgroep is bekend met de media die ingezet worden. Dit maakt de drempel om te participeren in dit opzicht laag. Door alle mediakanalen kan de gebruiker een hogere participatiedrempel ervaren, zeker met de inzet van een tweede scherm. Men kan afgeleid worden van het tv- programma. Aan de andere kant worden er op het tweede scherm extra hints gegeven tijdens het tv- programma. De echte volgers van het programma zullen dit wel doen, om zo weinig mogelijk hints te missen. Voor hen is de participatiedrempel om met het tweede scherm te kijken weer een stuk lager.

3 Tijdens het tv- programma is op Twitter de hashtag #WIDM trending topic. Men wil onder andere graag bekend maken aan Nederland wie zij verdenken op dat de Mol is. Ook na de afleveringen wordt getweet over de aflevering, mensen die de aflevering op donderdag niet gezien hebben. Wat het erg prettig maakt is dat de wekelijkse afvaller vaak niet bekend wordt gemaakt via de tweets. Hier kom ik later nog op terug in het verslag. Gezien het grote bereik is dit enorm prettig voor de mensen die de wekelijkse aflevering op donderdag niet kunnen kijken en dus via Uitzending Gemist de gemiste aflevering bekijken. Dit brengt mij naar het volgende punt, de gemiste afleveringen. Het wordt door verschillende kanalen erg gemakkelijk gemaakt om de gemiste aflevering te bekijken. Via Uitzending Gemist, de officiële website van Wie is de Mol?, Facebook en YouTube kan de gemiste aflevering worden bekeken. Op 11 januari, één dag na de aflevering, was via de website de gemiste aflevering rond het middaguur al meer dan keer bekeken. De overstappen naar deze mediakanalen om de gemiste aflevering te bekijken is dus erg gemakkelijk en wordt goed gevonden door de gebruiker. De website is ook erg helder, consistent (consistente huisstijl), er staat achtergrondinformatie op, informatie over de deelnemers, video s, statistieken en hints. Tevens zijn er koppelingen naar de verschillende social media te vinden, waardoor de

4 overstap naar die mediakanalen vergemakkelijkt wordt. Het meest interessante op de website vind ik dat je kunt zien hoe Nederland stemt op wie de Mol is. Onderstaande afbeelding is een screenshot van de website. De website maakt het heel eenvoudig om te reageren op het Twitter bericht van IkBenDeMol, als je met de muis op het bericht staat dan komt er automatisch in beeld reply retweet. Hiermee wordt de link direct naar Twitter gemaakt. De crossovers die gemaakt worden in het format zijn doeltreffend en zeker aangegrepen door de bezoekers en volgers van de website en het programma. Niet voor niets heeft het tv- programma al twee weken op rij meer dan 2 miljoen kijkers, de Facebookpagina inmiddels meer dan vrienden en is Wie is de Mol? op Twitter tijdens de uitzendingen trending topic van Nederland (de eerste uitzending was zelfs trending topic van de wereld). Relevantie Het concept heeft over de jaren heen een beleving, betrokkenheid en ervaring laten ontstaan bij de kijkers. Dit heeft een bepaalde herinnering achtergelaten. Ieder jaar begint er weer een nieuw seizoen, de kijkers kijken de rest van het jaar uit naar het volgende seizoen. Relevantie is als het ware de mate waarin de dialoog de juiste boodschap bevat, op het juiste moment via het juiste middel. Aangevuld met emotie ontstaat een juiste synthese. Het tv- programma heeft al twee weken op rij meer dan 2 miljoen kijkers, de Facebookpagina inmiddels meer dan vrienden en Wie is de Mol? is op Twitter tijdens de uitzendingen trending topic van Nederland (de eerste uitzending was zelfs trending topic van de wereld).

5 De bezoekers die vinden de boodschap en mediakanalen op het juiste moment via de juiste middelen. Het voordeel van Wie is de Mol? is dat de bezoekers de programmamakers op nieuwe ideeën brengen. Zo is de #WIDM trending topic geworden enkele jaren geleden, de programmamakers pakten dit op en maakte er een account van. Cocreatie Cocreatie is het toevoegen van nieuwe elementen door al bestaande applicaties aan te passen of door content en eigen ideeën toe te voegen. Wat Wie is de Mol? goed doet, is luisteren naar de behoefte die bij de kijkers aanwezig is. Het tv- programma betrekt en activeert de kijkers via verschillende mediakanalen, hierdoor krijgt het tv- programma verschillende verdiepingen (kijkers die alle hints volgen, kijkers die enkel het tv- programma bekijken, kijkers die actief meediscussiëren via verschillende mediakanalen). De programmamakers hebben naast het tweede scherm ook Moltalk geïntroduceerd waar nagepraat wordt over de uitzending, Twitterberichten van kijkers erbij haalt, vragen beantwoordt en waar betrokkenen aanwezig zijn om zijn/haar gedachte uit te spreken. Mediaplatformen Mediaplatform 1 Televisie Het tv- programma staat centraal bij Wie is de Mol?. Trouwe fans kijken het hele jaar uit naar de nieuwe afleveringen en speculeren er op los wie de deelnemers zijn, en natuurlijk wie de Mol is. Het tv- programma wekt de behoefte bij de kijker om mee te denken wie de Mol is. Mediumspecificiteit televisie: - Groot bereik - Interactief door tweede scherm - Emotionele impact - Verwijzingen naar internet (overstap)

6 Mediaplatform 2 Website De website is de officiële website van het programma. Er zijn koppelingen gemaakt naar bovenstaande mediakanalen en wordt dagelijks bijgehouden. Er is algemene informatie te vinden over het programma, de kandidaten worden toegelicht, de afleveringen staan er inclusief analyse, er is videomateriaal aanwezig en men kan mee discussiëren op het forum. Daarnaast kun je inloggen op de pagina waardoor je Molmail ontvangt en nieuwsbrieven kan ontvangen. Na het inloggen, kun je ook de test invullen die de deelnemers hebben moeten invullen. De AVRO geeft bij het lidmaatschap van de omroep een Wie is de Mol? 2013 mollenboek weg. Er zijn slechts 2013 exemplaren. Hierin staan exclusieve informatie vermeld over de deelnemers en is er ruimte voor notities om zelf een echt mollenboek bij te houden. Daarnaast zorgt de website voor de overstap naar andere mediakanalen, dit doet zij laagdrempelig door de plug- ins op de website. Mediumspecificiteit website - Interactiviteit - Meten KPI s - Groot bereik - Informatie overdragen - Verwijzingen andere mediakanalen

7 Mediaplatform 3 Facebook Facebook heeft verschillende Wie is de Mol? pagina s. De officiële Wie is de Mol? Facebookpagina wordt leuk gevonden door personen (9 januari 2013). Deze pagina vormt een verbinding tussen de verschillende mediakanalen. Op deze pagina worden links gedeeld die op de website van de AVRO staan, recensies worden geplaatst, vragen van vrienden worden beantwoord en er wordt gelinkt naar het tweede scherm en Moltalk. De pagina activeert de vrienden en daagt ze uit om mee te doen aan het tweede scherm. Inmiddels zijn er personen die hierover praten. Dit doen ze door content te plaatsen op de pagina, door content leuk te vinden en/of te delen met hun vrienden. Overige pagina s Er zijn nog andere pagina s die mensen zelf hebben opgezet en vullen met content over Wie is de Mol?. Deze hebben minder dan volgers en er wordt minder content op geplaatst. Mediumspecificiteit Facebook - Dialoog met doelgroep - Interactief - Sociaal Netwerk - Participatie - Microblogs delen - Foto s delen - Video s delen - Lid worden van groepen - Profiel van eigen design voorzien - Gamen - Doelgroep gericht adverteren - Gebruiksvriendelijk

8 Twitter Net als bij Facebook zijn er ook veel Twitteraccounts met de verwijzing naar Wie is de Mol?. Wie is de Mol? heeft een eigen Vele Twitteraars gebruikten als snel de hashtag WIDM (#WIDM). De programmamakers hebben hierop ingespeeld door ook een account aan te maken Ook de Mol zelf heeft heeft heeft heeft followers (9 januari 2013). Tijdens de eerste aflevering op 3 januari stonden de hashtags #WIDM, #Moltalk en #WieIsDeMol in de top tien van trending topics. De content werd voornamelijk geleverd door volgers van de drie Twitteraccounts. Doordat op Twitter ook een ware hype is ontstaan zijn er meerdere accounts door personen aangemaakt: Mediumspecificiteit Twitter: - Interactief - Participatie - Dialoog met doelgroep - Microblogs delen - Foto s delen - Video s delen Hyves Hyves heeft leden op de officiële Wie Is de Mol? Hyvespagina. De blog is verouderd en ook het forum lijkt niet heel actief meer van content voorzien. Hyves is in Nederland minder populair dan bijvoorbeeld Facebook. Er zijn wel nieuwsberichten op te vinden, maar echt actief zoals pagina op Facebook door vrienden wordt gezien, halen de leden van Hyves niet. Mediumspecificiteit Hyves: - Sociaal netwerk - Nederlands medium - Microblogs delen - Foto s delen - Video s delen - Lid worden van groepen

9 Tweede scherm en Moltalk Via de website en Facebook kom je op het tweede scherm van Wie is de Mol?. Zo is er een app binnen Facebook die je mee laat spelen via het tweede scherm. Het tweede scherm is nieuw en rolt uit in Moltalk. Op het tweede scherm kun je deelnemers verdenken en vragen tijdens de tv- uitzending beantwoorden. Je dient het scherm naast de tv- uitzending aan te hebben staan. Je kunt met beide onderdelen punten verdienen. Om hieraan mee te doen heb je een Facebook of Twitteraccount nodig. Iets wat vrijwel iedere trouwe volger van het programma, heeft. Uiteindelijk kun je de eerste aflevering van 2014 van Moltalk bijwonen als je de meeste punten hebt verdiend. Bij Moltalk wordt er wekelijks na de uitzending doorgepraat over de uitzending. De hints worden op een rij gezet, er is een gast aanwezig die bekend is met het programma, tweets en statistieken worden geanalyseerd. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om vragen te stellen aan de gasten van het programma.

10 Tot slot Transmedia is het integreren van meer belevingen binnen verschillende mediaplatformen. Door in een verhaallijn losse aanknopingspunten beschikbaar te maken (bijvoorbeeld via de telefoon, een boek, een film, een spel, social media) creëer je van een verhaal een complexe, dynamische en gecoördineerde beleving. (Henry Jenkins, 2006) Een goed transmediale storytelling heeft de volgende kenmerken 1 : - Actualiteit - Ambivalentie - Bevrijding Actualiteit Het concept past zich aan aan de tijdsgeest, problematiek en behoeften van de doelgroep. Het tv- programma speelt zich ieder jaar af in een andere omgeving. Daarnaast met het tweede scherm gaat het mee met de tijd en hiermee speelt het ook in op de behoeften van de doelgroep. Als we verder kijken dan het tv- programma dan komen we ook op de vele fansites en fora die opgezet zijn. Bedrijfsuitje Wie is de Mol? gaat verder dan het tv- programma en de hierboven benoemde extra elementen. Het is een zeer geslaagde formule die is vertaald naar een bedrijfsuitje. In heel Nederland hebben verschillende organisaties van bedrijfsuitjes het spel Wie is de Mol? opgenomen als een bedrijfsuitje. 1 Diane Nijs en Frank Peters, 2002, Imagineering, het creëren van belevingswerelden

11 Gouden Televizier- Ring Gala Tijdens het jaarlijkse Gouden Televizier- Ring Gala worden de belangrijkste Nederlandse prijzen voor televisieprogramma s uitgereikt. Wie is de Mol? is al vier jaar op rij genomineerd voor de Gouden Televizier- Ring. Helaas hebben zij al vier jaar op rij net naast de Ring gegrepen. Ambivalentie De Mol is een voorbeeld van een meerdimensionaal karakter. Daarnaast zijn er vele blikwisselingen, verschillende verhoudingen tussen karakters in het programma. Iedere keer weer worden er verbonden gesloten, pacten gemaakt en verdenkingen verlegd op andere personen. Bevrijding Men is continu op zoek naar wie de Mol is. Dit zorgt voor een bepaalde bevrijding. Het spelelement maakt het verhaal hierin compleet. Er moet geld verdiend worden, maar de Mol wil dat voorkomen. De succesfactoren van Wie is de Mol? Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste punten waarom Wie is de Mol? zo succesvol is: - Wie is de Mol? heeft een beleving gecreëerd onder haar volgers - Het is een spelprogramma die de kijkers boeit om mee te discussiëren - Wie is de Mol? is een bewezen succesformule Wie is de Mol? heeft een beleving gecreëerd onder haar kijkers Wie is de Mol? heeft een beleving gecreëerd onder haar kijkers. Het programma straalt authenticiteit uit. Authenticiteit bepaalt in grote mate de intrinsieke motivatie voor de kijkers om zich te betrekken in het verhaal. Er is sprake van referentiële authenticiteit. Het concept komt oorspronkelijk uit België en heeft in Nederland zijn herintrede gedaan. Uiteindelijk is het in Nederland een groot succes geworden. De beleving wordt gecreëerd door het meedenken over wie de Mol is, discussies die op verschillende mediakanalen worden opgezet. En daarmee ook het dit jaar gestarte Moltalk. Wat ik zelf ook erg belangrijk vind, is dat de deelnemers zelf geen geld krijgen voor zijn of haar deelname. Het gaat geheel vrijwillig, diegene die uiteindelijk de Mol weet te ontmaskeren en dus de meeste vragen goed heeft in de finale test krijgt wel het geld uit de prijzenpot mee. Daarnaast hebben de deelnemers een boete clausule moeten ondertekenen. Het programma wordt eerder opgenomen dan dat het uitgezonden wordt. Dit betekent dat de winnaar, de Mol en de verliezer onder de deelnemers al bekend zijn. Op het moment dat dit in de media terecht komt, moet de deelnemer een boete van ,- - betalen. Deze boete zorgt ervoor dat iedereen ook echt altijd tot het einde van de afleveringen moet wachten tot bekend is wie de Mol is. Dit werkt voor mij door naar een extra dimensie in de beleving. Het is een spelprogramma die de kijkers boeit om mee te discussiëren Alle uitingen van Wie is de Mol? sluiten aan op haar kijkers. Zowel online op de website, de verschillende social media kanalen als offline het televisie programma, boeit de kijkers om mee te discussiëren over wie de Mol is.

12 Wie is de Mol? is een bewezen succesformule Om na twaalf seizoenen nog steeds de kijker te blijven boeien en met het derde seizoen wekelijks meer dan 2 miljoen kijkers te hebben, is het concept in mijn ogen een bewezen succesformule. Alle mediakanalen sluiten op elkaar aan, het concept bevat spanning en spelelementen die de kijker meeneemt in het verhaal. Conclusie Wie is de Mol? bewijst na twaalf seizoenen dat ze nog steeds een succes zijn. Dit zie je terug in de hoge kijkersaantallen, de vele kijkers die ook op de mediakanalen naast televisie erg actief zijn en de discussie die wordt opgewekt. Tijdens de koffie op het werk wordt er bijna over niets anders gepraat na het weekend. Daarnaast spelen de programmamakers goed in op de actualiteiten, het blijft zich ontwikkelen buiten het tv- programma waardoor het format zich steeds blijft aanpassen aan de behoeften, wensen en verwachtingen van de (groeiende) doelgroep. Dit verhoogt ook de geloofwaardigheid van de storytelling. Zolang alles binnen het format past en de huisstijl van het format, blijft het verhaal kloppen. Bronvermelding b5b95db323490fa a fansite - fansite is- de- mol- afl- 1 Literatuur Reynaert, I., Dijkerman, D., Fokkema, N., (2012). Basisboek crossmedia concepting, Boom Lemma Belleghem, S., (2010). De Conversation Manager, Lannoo Campus/ Van Duuren Management Osch, van D., Zijl, van R., (2011). Basisboek social media, Boom Lemma Nijs, D., Peters, F., (2002) Imagineering, het creëren van belevingswerelden, Boom Lemma Uitgevers

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 2 INLEIDING My community 4 Het kiezen van een geschikt platform 4 Twitter 4 Facebook 5 Conclusie 5 Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 5 Facebook groep 6 Verschillen tussen Facebook pagina

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk.

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. Wie zijn wij? Overcommunicatief Social Media Fanatic Shop-a-holic Boekenwurm Heeft identieke tweelingzus Marketing Manager E- communicatie en

Nadere informatie

Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit?

Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit? Dianne van Os 1577240 Dream Discover Do 2013/2014 Periode D CMD HU Hoe creëren tv-programma s bij de publieke omroep beleving door middel van crossmedialiteit? NIET KIJKEN, MEEDOEN Tegenwoordig gaat het

Nadere informatie

Reynaert, I. en Dijkerman, D. (2012). Basisboek crossmedia concepting. Den Haag: Boom Lemma. ISBN: Case: Hond zoekt Baas (100 punten)

Reynaert, I. en Dijkerman, D. (2012). Basisboek crossmedia concepting. Den Haag: Boom Lemma. ISBN: Case: Hond zoekt Baas (100 punten) Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. Studiemateriaal Reynaert, I. en Dijkerman, D. (2012). Basisboek crossmedia

Nadere informatie

Reputatie en social media

Reputatie en social media Reputatie en social media Themadag Communicatie Pensioenfederatie Zeist 11 december 2012 1 Actualiteit Online reacties op berichtgeving rond de nieuwe pensioenregeling Speciale pagina op de website: 30.000

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

Crossmedia communicatie Examennummer: 91937 Datum: 28 juni 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Crossmedia communicatie Examennummer: 91937 Datum: 28 juni 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Crossmedia communicatie Examennummer: 91937 Datum: 28 juni 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 4 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - een case met 10 open vragen (maximaal

Nadere informatie

Workshop Werk vinden met Social Media. WiFi-netwerk: COLOR BC Wachtwoord: akvt33rx

Workshop Werk vinden met Social Media. WiFi-netwerk: COLOR BC Wachtwoord: akvt33rx Workshop Werk vinden met Social Media WiFi-netwerk: COLOR BC Wachtwoord: akvt33rx Programma 13.00 Start 13.15 Wat is Social Media Waarom is Social Media belangrijk bij het vinden van een baan? 13.30 Linkedin

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Volgens Nederland Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea 15 november 2012 Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Achtergrond Volgens Nederland Nederland kent een aantal belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

C. Social Media Beleid in enkele stappen

C. Social Media Beleid in enkele stappen C. Social Media Beleid in enkele stappen 1. Stel doelen op! Je bent nu klaar met het instellen van Facebook en Twitter. Om jezelf een duidelijk beeld te stellen van wat je wilt bereiken met je Social Media

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

Social media stappenplan voor gemeenten

Social media stappenplan voor gemeenten Social media stappenplan voor gemeenten Door Gert Goossens Gemeenten moeten de eerste echte stappen in de social media nog zetten. Het sociale media stappenplan voor gemeenten, met praktische tips voor

Nadere informatie

WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS

WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS Wat zou je bedrijven aanraden die nog niet adverteren op social media? #SMAONDERZOEK Inhoud JUNI 2013 Kansen en mogelijkheden om FACEBOOK ADVERTEREN doelgroepen met

Nadere informatie

#Welkom! Twitter Thursday donderdag 28 juni 2012

#Welkom! Twitter Thursday donderdag 28 juni 2012 #Welkom! Twitter Thursday donderdag 28 juni 2012 Social Media & Evenementen Rode draad 1.0 = organisator zendt info naar deelnemer 2.0 = communicatie met deelnemer via kanalen organisator 3.0 = deelnemers

Nadere informatie

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners?

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Stelling Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Tim Cosson Internet Strateeg Eigenaar mindworkz 26 jaar oud Woon samen Voetbal Geloof in samenwerken 1.Wat is social media? 2.Welke doelen

Nadere informatie

Heerlijk Wonen marketing

Heerlijk Wonen marketing Heerlijk Wonen marketing Succesvol toepassen van online marketing Lambert van der Plas - Adyta Wat doet Adyta? Adyta adviseert, assisteert en dirigeert online marketing strategieën voor kleine tot middelgrote

Nadere informatie

DE GOUDEN TELEVIZIER-RING 2015. 50ste EDITIE

DE GOUDEN TELEVIZIER-RING 2015. 50ste EDITIE DE GOUDEN TELEVIZIER-RING 2015 50ste EDITIE De Gouden Televizier-Ring heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een event van grote allure en grandeur. Dit jaar wordt de meest begeerde televisieprijs

Nadere informatie

De Gouden Televizier-Ring 2014. De Nederlandse Oscar

De Gouden Televizier-Ring 2014. De Nederlandse Oscar De Gouden Televizier-Ring 2014 De Nederlandse Oscar De Gouden Televizier-Ring heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een event van grote allure en grandeur. Dit jaar wordt de meest begeerde

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

Sociale media en de cliëntenraad. Handreiking voor cliëntenraden

Sociale media en de cliëntenraad. Handreiking voor cliëntenraden Sociale media en de cliëntenraad Handreiking voor cliëntenraden Sociale media en de cliëntenraad - Handreiking voor cliëntenraden LOC Zeggenschap in zorg is de grootste cliëntenorganisatie in de langdurende

Nadere informatie

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat Hot Pink Media blijft zich als online blogger/influencers netwerk met een bereik van 8,6 miljoen per maand continue ontwikkelen. Met de lancering van het mannenlabel & ons travel channel verbreed Hot Pink

Nadere informatie

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Social media voor ouderen? 2 S o c i a l e n e t w e r k e n Communicatie tussen mensen, bedrijven en organisaties in een online

Nadere informatie

Hoe moet ik mij aanmelden bij Twitter? Overtuigd van het feit dat Twitter voor u als molenaar veel kan betekenen? Tijd om een account aan te maken

Hoe moet ik mij aanmelden bij Twitter? Overtuigd van het feit dat Twitter voor u als molenaar veel kan betekenen? Tijd om een account aan te maken Waarom Twitter inzetten? Laat je volgers weten waar je molen mee bezig is en waar ze jouw molen voor kunnen inschakelen. Zoek de interactie met je volgers. Vraag ze om raad, ervaringen met jouw bedrijf

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL?

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Eigenaar online marketingbureau Webmonnik.nl Online marketeer Auteur en trainer Doel: bedrijven succesvoller maken met behulp van online marketing Zowel strategisch als operationeel

Nadere informatie

CAMPAGNE 13 T/M 18 MAART 2017

CAMPAGNE 13 T/M 18 MAART 2017 CAMPAGNE 13 T/M 18 MAART 2017 LANDELIJKE CROSSMEDIALE PROMOTIECAMPAGNE De nationale Week van Zorg en Welzijn wordt jaarlijks georganiseerd ter promotie van de zorg- en welzijnssector. Van maandag 13 tot

Nadere informatie

10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL

10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL 10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA Zo overtuigt u uw doelgroep wél van de toegevoegde waarde Auteur: Wendy Appel Datum: 7 juli 2009 OnlineResults Databankweg 12p 3821 AL Amersfoort T 035

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN DOELGROEPEN SELWYN

COMMUNICATIE EN DOELGROEPEN SELWYN COMMUNICATIE EN DOELGROEPEN SELWYN HOOFDSTUK 1 : Wat is crossmedia concepting? Precrossmediale tijdperk: Is het tijdperk voor het crossmedia* ( *Media die met elkaar samenwerkt ) Dialoog: Het een-op-eencommunicatie.

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Communicatiemiddelenmix met argumentatie.

Communicatiemiddelenmix met argumentatie. Communicatiemiddelenmix met argumentatie. De vorige week uitgekozen middelen worden in dit document voorzien van argumentatie en nader uitgewerkt en toegelicht waar nodig. Concept Kies je actie! 1. Advertentie

Nadere informatie

Crossmediaformat. Situatie

Crossmediaformat. Situatie Crossmediaformat Situatie Crossmedia is bijna een toverwoord geworden voor spannende en innovatieve communicatie. Wanneer je ook de vakliteratuur leest dan merk je dat bureaus en klanten continu op zoek

Nadere informatie

Awareness Research Consideration Conversion Advocacy - Social Media - Radio - Social Media

Awareness Research Consideration Conversion Advocacy - Social Media - Radio - Social Media Customer Journey: Algemeen Touchpoints Boodschap Thinking Needs Awareness Research Consideration Conversion Advocacy - Google - Social Media - Landing page - 1 platform waar alle - Social Media - Social

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

How to use Social Media in events

How to use Social Media in events Michael Vromans Http://www.linkedin.com/pub/michael-vromans/12/99a/618 "We are a creative agency & digital production company and we love to build custom products that last" Liefdevol producten maken die

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

Hoezo een bank liken!?

Hoezo een bank liken!? Social Media ING Nederland Hoezo een bank liken!? 15e Docter Lezing Amsterdam Schiphol-Oost 8 april 2013 Frank Jan Risseeuw Manager Social Media Hub ING Nederland 1 Eerst even voorstellen Frank Jan Studie

Nadere informatie

Aan de slag met Social Media

Aan de slag met Social Media Welkom Aan de slag met Social Media Programma * Kennismaken * Social Media ontwikkelingen * Netwerken * Succesverhalen * Personal Branding * Het begin * LinkedIn * Twitter * Facebook * Communiceren * Richtlijnen

Nadere informatie

Social Media. Beheer en begeleiding

Social Media. Beheer en begeleiding Social Media Beheer en begeleiding voor de bloemist Handeiding Facebook De term Social Media is tegenwoordig onvermijdbaar en neemt dagelijks toe. In geen enkel land in Europa ligt het bereik van Social

Nadere informatie

Clixmaster Studio & Social Media / Communities

Clixmaster Studio & Social Media / Communities 1/23 Clixmaster Studio & Social Media / Communities Version management Based on Clixmaster Studio R.5.2 Date Version Changed 16/02/2010 1.0 Final R5.1 16/04/2010 1.1 Revision R5.1 19/04/2010 1.2 Optimized

Nadere informatie

Breng jouw project via social media onder de aandacht!

Breng jouw project via social media onder de aandacht! Breng jouw project via social media onder de aandacht! Hieronder vind je enkele tips en voorbeeldberichten die gebruikt kunnen worden op de Facebook-pagina en Twitter-account van je club.... Facebook Tip

Nadere informatie

Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden

Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden http://www.appsmaken.nl/wp- content/uploads/socialmedia_intro.jpg Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden 2 Inhoudsopgave - Voorwoord - Inleiding - Deelvragen

Nadere informatie

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops.

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops. Social media zijn niet meer weg te denken in de huidige wereld. De ontwikkelingen gaan razend snel en de mogelijkheden zijn onbegrensd. We hebben allemaal wel een Facebook, Twitter of Linkedin account.

Nadere informatie

Inzet van social media

Inzet van social media Inzet van social media bij de Nederlandse ziekenhuizen 2011 Anne van der Heyden De social media 11,5 unieke gebruikers 2011 De Burger 7,3 miljoen 2011 De Burger 6,9 miljoen 2011 De Burger 3,3 miljoen 2011

Nadere informatie

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina.

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Auteur: Alle rechten voorbehouden 2012 Inhoud Introductie... 3 Wat is een bedrijvenpagina eigenlijk?... 4 Het aanmaken van een Facebook

Nadere informatie

Alles weten over. Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code!

Alles weten over. Twitter?  Bekijk onze website met de Qr-code! Alles weten over Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code! www.communicatiedatbenjij.weebly.com Twitter De snelste en makkelijkste manier om dichtbij hetgeen te blijven waar jij om geeft. Als er in

Nadere informatie

01/06. Websites Nederland over. Webcare. Whitepaper #02/2013. Rauric Schelvis internet marketeer

01/06. Websites Nederland over. Webcare. Whitepaper #02/2013. Rauric Schelvis internet marketeer 01/06 Websites Nederland over Webcare Rauric Schelvis internet marketeer 02/06 Webcare Vroeger?! Vroeger was er nog geen social media, toen belden we nog gewoon naar de klantenservice met onze vragen,

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Holland's Next Topmodel Seizoen 6

Holland's Next Topmodel Seizoen 6 Seizoen 6 Inspireren Advisereren Communiceren Delen creeeren Concept Afstudeeronderzoek Student: Sanne Fleskens Opleiding: MIC Redactie & Mediaproductie Begeleiders: Micha Struyk & Marcel Cleeren Amsterdam,

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Meer volgers en likes op Instagram

Meer volgers en likes op Instagram Cre@ctiv Webdesign, digitale marketing & grafisch ontwerp Meer volgers en likes op Instagram Industrieweg 3 3001 Haasrode (Heverlee) +32 16 40 75 65 +32 472 33 64 98 info@creactivmarketing.com Inleiding

Nadere informatie

2nd, 3th en Xth Screen

2nd, 3th en Xth Screen MIE 2012 2nd, 3th en Xth Screen Verzorgd door Bas de Vos directeur SKO Paul van Niekerk directeur Media Intomart GfK Moving Pictures: NL 2011 Presentatie voor MIE Bas de Vos Directeur SKO MIE 2012 De kijkcijfers

Nadere informatie

MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN

MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN Online marketing in de bouw HOOFDSTUK 1 MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN Lange tijd werd gedacht: Als ik maar vaak genoeg vertel hoe fantastisch mijn product is, dan overtuig ik

Nadere informatie

WNF: Social Media meetbaar maken

WNF: Social Media meetbaar maken WNF: Social Media meetbaar maken... http://www.youtube.com/watch?v=4mxjbip6y04 ... Programma 1. WNF Social Media strategie & uitvoering 2. Social Media meten in 4 dimensies: a. Involvement b. Interesse

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Hyves handleiding voor de Groenteman

Hyves handleiding voor de Groenteman Hyves handleiding voor de Groenteman In deze speciale Hyves handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist Hyves

Nadere informatie

Online Rebranding. De checklist

Online Rebranding. De checklist Online Rebranding De checklist augustus 2016 Voorwoord Staat jouw bedrijf op het punt om een nieuwe huisstijl te krijgen of van naam te veranderen? Wat een mooie uitdaging! Maar heb je de hele checklist

Nadere informatie

T-Mobile Community. Arianne Heij T-Mobile Nederland. www.t-mobile.nl twitter.com/tmobile_webcare facebook.com/tmobileplein forum.t-mobile.

T-Mobile Community. Arianne Heij T-Mobile Nederland. www.t-mobile.nl twitter.com/tmobile_webcare facebook.com/tmobileplein forum.t-mobile. T-Mobile Community Arianne Heij T-Mobile Nederland www.t-mobile.nl twitter.com/tmobile_webcare facebook.com/tmobileplein forum.t-mobile.nl Social Media zorgt ervoor dat klanten en bedrijven dichter tot

Nadere informatie

Bekijk deze presentatie in presentation-view. Er zitten animaties in!

Bekijk deze presentatie in presentation-view. Er zitten animaties in! Bekijk deze presentatie in presentation-view. Er zitten animaties in! 1 Dat u een beetje weet wat ik allemaal op mijn kerfstok heb 2 3 4 Wij gebruiken zelf nogal eens de vergelijking met de de mooie vrouw

Nadere informatie

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy.

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. De online tool BeSocialEasy vindt voor jou berichten die worden gepubliceerd op weblogs, fora, nieuws sites, blogs en verschillende social media platformen (zoals

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

Instagram Inspireer visueel

Instagram Inspireer visueel 1 Instagram Inspireer visueel 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Maak gebruik van visuele kracht 05 Creatieve ideeën voor je berichten 06 Beeldgebruik op Instagram 07 Waarom dit whitepaper van Hager? 3 Inleiding

Nadere informatie

Oude Nieuwe Social Media

Oude Nieuwe Social Media #SDVdoedag Oude Nieuwe Social Media SDV Doe-dag Even voorstellen.. Guy STRIJBOSCH E-mail: Twitter: LinkedIn: Website: info@gscoach.nl @guystrijbosch nl.linkedin.com/in/guystrijbosch www.gscoach.nl Wanneer

Nadere informatie

De inzet van een TwitterStream pagina bij uw evenement

De inzet van een TwitterStream pagina bij uw evenement De inzet van een TwitterStream pagina bij uw evenement U organiseert een beurs, congres, reclamecampagne, seminar of ander evenement? Deze brochure beschrijft de verschillende mogelijkheden om een TwitterStream

Nadere informatie

Veilig op sociale media

Veilig op sociale media Veilig op sociale media Gebruik een sterk wachtwoord. Veilig op sociale media: Facebook, Twi5er & Instagram Infosessie bibliotheek 26 april 2016 Met een veilig wachtwoord kan je jouw persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Aan de slag met MijnZorgnet.nl!

Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Vanaf vandaag kunt u gratis gebruik maken van MijnZorgnet.nl. Op deze nieuwe en beveiligde website kunt u gemakkelijk contact leggen met patiënten, mantelzorgers en zorgverleners.

Nadere informatie

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers Online marketing De weg naar online succes Presentatie door: Eelke Kuipers Inhoud Wat is online marketing? Internet strategie Marketing middelen - Zoekmachine marketing - Social media - E-mailmarketing

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA. Social media is een verzamelnaam voor online platformen waarvan de gebruikers de inhoud bepalen. Daarnaast is het mogelijk voor de

SOCIAL MEDIA. Social media is een verzamelnaam voor online platformen waarvan de gebruikers de inhoud bepalen. Daarnaast is het mogelijk voor de SOCIAL MEDIA Wat is Social Media Social media is een verzamelnaam voor online platformen waarvan de gebruikers de inhoud bepalen. Daarnaast is het mogelijk voor de gebruikers om onderling de dialoog aan

Nadere informatie

Van Fans naar nieuwe werknemers Een model voor het inzetten van Social Media. 13 Oktober 2011

Van Fans naar nieuwe werknemers Een model voor het inzetten van Social Media. 13 Oktober 2011 Van Fans naar nieuwe werknemers Een model voor het inzetten van Social Media 13 Oktober 2011 1 Alles wordt Social AGENDA 3 Strategie business development - concept ontwikkeling project management Non-Profit

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Online. Nummer 11, november 2012. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Online. Nummer 11, november 2012. Ondernemend Paprika Inhoud Deze maand staat de nieuwsbrief helemaal in het teken van social media. Deze nieuwsbrief zal beginnen met algemene informatie over social media. Daarna zal Ted Zwinkels toelichten waarom online-activiteiten

Nadere informatie

Fysiotherapeuten grijp je kans

Fysiotherapeuten grijp je kans 14 Social media in de (fysio)praktijk Fysiotherapeuten grijp je kans Tekst: Rik Burger Wereldwijd gebruiken meer dan 1,2 miljard mensen Facebook. Twitter heeft 923 miljoen gebruikers, in 2009 waren dat

Nadere informatie

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.!

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! saleskit digitale mogelijkheden LINDA. ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD MET EEN KNIPOOG PROFIEL LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

Omgaan met (sociale) media. Voor politici

Omgaan met (sociale) media. Voor politici Omgaan met (sociale) media Voor politici René Schoemaker Sinds 1986 journalist, onder meer NHD (AC, SC), kabelkranten, NOS, AD, TROS, managementbladen en ict-websites. Sinds 2008 raadslid in Heerhugowaard

Nadere informatie

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Hallo! De zakelijke community voor ondernemers Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Onderwerpen >Waarom een community >Historie en start > Organisatie > Ambitie/Doelstelling >Voorbeelden/Best practices

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014

SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Key Opinion Formers onderzoek Martin Kloos & Bram Draaijer SOCIAL MEDIA AGENDA 2014 Wat kunnen we dit jaar verwachten van de social media inzet door merken? Minder focus op likes,

Nadere informatie

Dutch PR Award 2012. Martin Bobeldijk, oprichter-eigenaar

Dutch PR Award 2012. Martin Bobeldijk, oprichter-eigenaar Dutch PR Award 2012 Martin Bobeldijk, oprichter-eigenaar Een florerende economie door vrede en veiligheid, dankzij: onze mannen en vrouwen die zich in het belang van alle Nederlanders 24/7/365 inzetten

Nadere informatie

Social Media Pakketten

Social Media Pakketten Social Media Pakketten Ons bedrijf op social media? Dat kost zoveel tijd... Als ondernemer kunt u uw kostbare tijd wel beter besteden. Daarom bieden wij u de mogelijkheid dit aan ons uit te besteden met

Nadere informatie

Dé plek om te praten over alles wat je op TV hebt gezien

Dé plek om te praten over alles wat je op TV hebt gezien Dé plek om te praten over alles wat je op TV hebt gezien : Dit is pas een site die echt alles heeft. Copyright: Disney ABC Television Alles over televisie is het unieke, interactieve platform

Nadere informatie

ONLINE TOOL-TEST INZICHT IN DE ONLINE BELEVINGSWERELD VAN JONGEREN

ONLINE TOOL-TEST INZICHT IN DE ONLINE BELEVINGSWERELD VAN JONGEREN ONLINE TOOL-TEST INZICHT IN DE ONLINE BELEVINGSWERELD VAN JONGEREN YoungWorks, 25 juli, 2012 Rutger van den Berg E: rutgervdberg@youngworks.nl T: 020 4199840 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie...3 2 Young traffic

Nadere informatie

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen!

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Inleiding Je kan er simpelweg niet meer omheen. Zodra je een zoekopdracht uitvoert op Google, verschijnen er video thumbnails

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Probeer nu GRATIS Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Opensignage eenvoudig uw doelgroep informeren Zoekt u een eenvoudige manier om uw doelgroep te informeren via een beeldschermennetwerk?

Nadere informatie

Nationale Onderwijsgids De website

Nationale Onderwijsgids De website Nationale Onderwijsgids De website www.nationaleonderwijsgids.nl is één van de snelst groeiende nieuwssites van Nederland. Dit digitale platform richt zich specifiek op onderwijsprofessionals en ieder

Nadere informatie

Hoe profileer je jezelf met behulp van sociale media? Juliette van der Wurff @juulvdwurff

Hoe profileer je jezelf met behulp van sociale media? Juliette van der Wurff @juulvdwurff Hoe profileer je jezelf met behulp van sociale media? Door: Juliette van der Wurff @juulvdwurff Juliëtte van der Wurff @juulvdwurff HBO MWD Hogeschool de Horst Zuwe Maatschappelijk Werker, trainer en Projectleider

Nadere informatie

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland?

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland? MMM22 Les 1 Social networks 1) Wat is een social network? Een sociaal netwerk, dat in het spraakgebruik als 'netwerk' wordt aangeduid, is een netwerk van mensen of groepen mensen. Bijvoorbeeld een verzameling

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Dè tips om Social Media effectief in te zetten. Inclusief stappenplan

Dè tips om Social Media effectief in te zetten. Inclusief stappenplan Dè tips om Social Media effectief in te zetten. Inclusief stappenplan 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Tips om Social Media te gebruiken... 4 Twitter... 5 Waarom twitteren:... 5 Twitter

Nadere informatie

Social Media zakelijk gebruiken

Social Media zakelijk gebruiken Social Media zakelijk gebruiken KENNISSESSIE 7 NOVEMBER 20 13 Welkom SMO2 Agenda 14.00 Ontvangst 14.15 Introductie 14.35 Social media in de praktijk: Dirkzwager advocaten en notarissen Zytec International

Nadere informatie

Handleiding voor praktisch gebruik van Facebook

Handleiding voor praktisch gebruik van Facebook Handleiding voor praktisch gebruik van Facebook Deze download is gekoppeld aan het Handboek Social media voor sportverenigingen. Meer informatie over dit handboek: http://www.clubbereik.nl/handboek. In

Nadere informatie

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt.

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe$Krijg$Je$Meer$Zichtbaarheid$Via$Social$Media Inhoudsopgave Introductie! 3 Welke Sociale Netwerken?! 6 Twitter! 7 Facebook! 10 Linkedin! 12 Youtube!

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu Juryrapport Gemeente(n): Rotterdam Omroep: Stichting OPEN Rotterdam Inzendcategorie: radio Programmanaam: 010nu Programmabeschrijving: INZENDING CATEGORIE NIEUWS EN ACTUALITEITEN: 010nu - dagelijks magazine

Nadere informatie

Innoveren met sociale netwerken

Innoveren met sociale netwerken Sociale media Bedrijvenvereniging Leek Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innoveren met sociale netwerken Innovatie in het MKB

Nadere informatie