Percutane aortaklep-implantatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Percutane aortaklep-implantatie"

Transcriptie

1 Percutane aortaklep-implantatie Inleiding In overleg met u is besloten dat u in aanmerking komt voor een percutane aortaklep-implantatie (PAVI). Uw behandelend cardioloog, interventiecardioloog of cardio-chirurg heeft hier uitgebreid met u over gesproken. In deze folder wordt beschreven waarom de percutane aortaklep-implantatie nodig is, waarom hiervoor gekozen is, welke onderzoeken vooraf nodig zijn, wat de procedure inhoudt, wat de risico s zijn en wat u na de procedure op korte en lange termijn kunt verwachten. Met behulp van deze folder kunt u, eventueel met uw naasten, alles nog eens rustig nalezen. Aortaklepstenose Bij u is een ernstige vernauwing (stenose) vastgesteld van een van de vier hartkleppen, namelijk de aortaklep. Deze klep zit op de overgang tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader, ook wel de aorta genoemd (zie afbeelding 1). Afbeelding 1: Schematische afbeelding van het hart waarin duidelijk de posities van de vier kleppen te zien zijn. Door vernauwing van de aortaklep (aortaklepstenose) is de spierdikte van de linkerkamer toegenomen. De kleine grijze pijlen geven de richting van de bloedstroom aan.

2 Vaak wordt een aortaklepstenose veroorzaakt door verkalking en slijtage van de klep ten gevolge van ouderdom. Door vernauwing van de aortaklep moet het hart meer moeite doen om het bloed de aorta in te pompen. Het hart zal zich hierdoor aanvankelijk aanpassen om ervoor te zorgen dat er voldoende bloed de circulatie ingepompt wordt. Dit gebeurt door middel van verdikking van de hartspier. Echter, na verloop van tijd kan dit negatieve gevolgen voor de functie van het hart hebben. Dit uit zich meestal in klachten van kortademigheid, in het begin alleen bij inspanning, maar later ook in rust. Daarnaast kunnen er klachten van duizeligheid of wegrakingen ontstaan door een verminderde toevoer van bloed naar de hersenen. Andere mogelijke uitingen van een ernstige aortaklepstenose zijn: pijn op de borst, vocht vasthouden en hartkloppingen (bij ritmestoornissen). Zodra er klachten ontstaan van een (ernstige) vernauwing van de aortaklep is er reden om de aortaklep te vervangen. Dit is niet alleen nodig om u van uw klachten af te helpen, maar ook om de prognose (levensverwachting) te verbeteren. Indien de aortaklep niet vervangen wordt, is de levensverwachting afgenomen. Omdat op den duur ernstig hartfalen kan ontstaan en de kans op een plotselinge hartdood toeneemt. Aortaklepvervanging door middel van openhartoperatie Een openhartoperatie is de standaardmethode om de aortaklep te vervangen. Dit is een zware ingreep die, zoals elke ingreep, gepaard kan gaan met complicaties. Na zo n operatie is bovendien een lange herstelperiode vaak onvermijdelijk met een duur van ten minste 4 weken tot een aantal maanden. De kans op complicaties tijdens en na een openhartoperatie is vooral hoog bij mensen die ouder zijn en andere (grote) gezondheidsproblemen hebben, zoals longproblemen, nierfunctiestoornissen of een eerdere openhartoperatie. Hoe slechter de conditie en hoe meer gezondheidsproblemen, hoe hoger de kans op complicaties en des te langer de herstelperiode.

3 In sommige gevallen is een aortaklepvervanging door middel van open hartchirurgie niet mogelijk vanwege een te hoog risico op complicaties, of bijvoorbeeld omdat dit technisch niet mogelijk is, zoals bij een afwijkende borstkas of een kwetsbare aorta. Voor zulke patiënten bestaat sinds enkele jaren een nieuwe methode om de aortaklepvernauwing te behandelen: de percutane aortaklep-implantatie. Percutane aortaklep-implantatie Als alternatief voor een openhartoperatie is een methode ontwikkeld waarmee de aortaklep percutaan kan worden vervangen. Percutaan betekent dat er via de huid toegang tot een bloedvat wordt verkregen. In het geval van een percutane aortaklep-implatatie (PAVI) gaat dit via de slagader in de lies (zie afbeelding 2). De volledige procedure vindt via deze weg plaats. Afbeelding 2: Bij een percutane aortaklep-implantatie wordt net als bij een dotterprocedure de liesslagader aangeprikt. Op deze manier wordt een toegangsweg verkregen om de aortaklep te kunnen vervangen. De gehele procedure vindt via deze weg plaats.

4 De geschiedenis van PAVI gaat terug naar 1992; in dit jaar werd voor het eerst een PAVI in een dierenmodel getest. De eerste procedure bij de mens werd uitgevoerd in Vanwege het succes volgden meer procedures bij mensen en ook in andere landen. Inmiddels zijn er, anno 2009, wereldwijd meer dan 2600 percutane aortaklep-implantaties verricht. In de afgelopen jaren is de techniek van de procedure verder verfijnd en verbeterd. Vooronderzoek percutane aortaklep-implantatie Voordat de beslissing wordt genomen of iemand in aanmerking komt voor een percutane aortaklep-implantatie wordt eerst een reeks onderzoeken gedaan. De meeste onderzoeken zijn reeds verricht door uw verwijzend cardioloog voordat u bent voorgesteld voor een PAVI. De onderzoeken betreffen: een echo van het hart, bloedonderzoek, longfunctieonderzoek en onderzoek van het gebit. Aanvullend wordt altijd een hartkatheterisatie via de slagader in de lies of de pols verricht ter beoordeling van de kransslagaderen. Ernstige vernauwingen in een of meerdere kransslagaderen moeten meestal eerst gedotterd worden voordat een PAVI verricht wordt. Daarnaast wordt tijdens een korte opname in het HagaZiekenhuis een vaatonderzoek gedaan, waarbij met toediening van contrastmiddelen aanvullende opnames worden gemaakt van de aorta en de liesslagaders. Dit is nodig om de afmetingen van deze vaten te bepalen en om te beoordelen of deze niet te afwijkend zijn. Afwijkingen in de aorta of liesslagaders zouden technische problemen kunnen geven bij de uitvoering van een PAVI. Verder wordt tijdens deze korte opname een slokdarmecho van het hart gemaakt om exacte metingen te kunnen verrichten. In het HagaZiekenhuis wordt meestal van tevoren een CT-scan gemaakt van het hart en de grote vaten. Dit onderzoek kan nodig zijn om andere belangrijke eigenschappen van de grote vaten te beoordelen. Opname en voorbereiding Ter voorbereiding op de procedure wordt u een dag van tevoren opgenomen op de hartbewaking of hartafdeling van het HagaZiekenhuis. De zaalarts en cardioloog gaan nog een keer alle medische gegevens na en beoordelen of deze nog kloppen en volledig zijn. Ook vindt opnieuw lichamelijk onderzoek plaats en wordt er bloedonderzoek verricht.

5 Uiteraard bestaat de mogelijkheid om nog vragen te stellen omtrent de procedure. Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid rondom de liezen geschoren. Het is belangrijk vooraf aan te geven of u allergisch bent voor jodium, röntgencontrastmiddel, of andere middelen. Voor de procedure wordt gestart met twee bloedverdunners, Ascal (acetylsalicylzuur) en Plavix (clopidogrel). Ascal moet u na de procedure levenslang innemen en Plavix voor ten minste 6 maanden na de procedure. Mocht u acenocoumarol (Sintrom Mitis) of fenprocoumon (Marcoumar) gebruiken, meldt dit dan van tevoren. Deze medicatie dient van tevoren gestaakt te worden. U ontvangt hierover instructies. Na de procedure wordt weer gestart met acenocoumarol/fenprocoumon en wordt u voor ten minste 6 maanden behandeld met Plavix, zonder toevoeging van Ascal. De procedure Een percutane aortaklep-implantatie vindt plaats op de hartkatheterisatiekamer en wordt uitgevoerd door twee interventiecardiologen in samenwerking met een hartchirurg. De procedure wordt verricht onder algehele verdoving (narcose). Bij de procedure is daarom ook een anesthesioloog (verdovingsarts) aanwezig. De procedure begint met de plaatsing van een pacemakerdraad in de rechterkamer via de halsader of via de liesader. Deze draad is nodig om het hartritme te sturen en eventueel over te nemen als er tijdens of na de procedure een te trage hartslag optreedt. Als u al een pacemaker heeft, hoeft er geen pacemakerdraad te worden ingebracht. Voordat de daadwerkelijke klepvervanging plaatsvindt, wordt eerst een katheterballon ter hoogte van de zieke klep geplaatst en opgeblazen (zie afbeelding 3, figuur 3A en 3B). Hierbij wordt de oude verkalkte klep opzij geduwd en wordt er plaatsgemaakt voor de nieuwe klep. Vervolgens wordt via de liesslagader met behulp van een speciale katheter de aortakunstklep opgevoerd ter plekke van de zieke aortaklep (zie figuur 3C en 3D). De kunstklep is gemaakt van dierlijk materiaal dat in een metalen frame (buisje) is gemonteerd (zie figuur 4). Dit buisje met daarbinnen de kunstklep zit opgevouwen aan het uiteinde van de katheter.

6 Met behulp van de speciale katheter kan met handbediening op afstand het buisje (met hierin de aortakunstklep) worden ontplooid op de plek van de oude klep. Na implantatie van de nieuwe klep worden de positie en functie van deze klep gecontroleerd door middel van echografie en contrastonderzoek. Afbeelding 3: Percutane aortaklepvervanging. A: Plaatsing van de katheterballon in zijn nog niet opgeblazen vorm in de vernauwde zieke aortaklep. B: Opblazen van de ballon, waardoor de zieke klep opzij wordt geduwd. C: Plaatsing en ontplooiing van het frame (buisje) met hierin de aortakunstklep. D: Het frame in zijn ontplooide vorm met hierin de functionerende biologische aortakunstklep. Afbeelding 4: De aortakunstklep: de diameter van de kunstklep is 2 centimeter.

7 Na controle van de kleppositie en functie worden alle katheters uit de liezen verwijderd en de liesopeningen gesloten. Om liesbloedingen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt zo nodig een drukverband aangelegd. De tijdelijke pacemakerdraad blijft in de hals, dan wel lies, vanwege het mogelijk optreden van een te trage hartslag. De pacemakerdraad wordt meestal na 2 dagen verwijderd. Als een te trage hartslag als gevolg van geleidingsproblemen blijft bestaan, moet een permanente pacemaker geplaatst worden. Duur procedure en opname U wordt de dag vóór de procedure opgenomen op de hartafdeling of hartbewaking. De procedure op de hartkatheterisatiekamer duurt circa 3 uur. Na de procedure wordt u naar de intensive care gebracht, vanwaar u wordt overgebracht naar de hartbewaking, zodra u goed wakker bent. De duur van de opname hangt sterk samen met het optreden en de ernst van eventuele complicaties van de procedure. De verwachte opnameduur rondom de percutane aortaklep-implantatie is 5 à 6 dagen. Na de procedure wordt uw hartritme mogelijk tot aan uw ontslag uit het ziekhuis in de gaten gehouden met behulp van telemetrie (ritmebewaking op afstand). Voordelen percutane aortaklep-implantatie De verwachte voordelen van de percutane aortaklep-implantatie zijn gelegen in het feit dat er geen openhartoperatie hoeft te worden uitgevoerd en dat er sprake is van een lagere kans op risico s en ongemakken waarmee dit soort ingrepen gepaard kunnen gaan. Risico s zijn een meestal tijdelijke verslechtering van de hartfunctie, infectie, long-, nier- of leverproblemen. Bovendien is de herstelperiode korter. Verbetering van de symptomen en algemene conditie na de procedure zijn vergelijkbaar met die van een operatieve klepvervanging. Risico s Tijdens of na de percutane aortaklep-implantatie kunnen er complicaties optreden. De kans op het optreden van een of meerdere van deze complicaties varieert van 1 tot 10%.

8 De mogelijke complicaties zijn: Bloeding Hematomen (bloeduitstortingen) Hartritmestoornissen met daarna eventuele pacemakerplaatsing Bloedstolsels of kalkdeeltjes die de bloedbaan kunnen blokkeren, en tot een hartaanval of een beroerte kunnen leiden Beschadiging van de bloedvaten Pijn en/of infectie aan de wond Verkeerde plaatsing van de kunsthartklep Niet goed functioneren van de kunsthartklep met bijvoorbeeld lekkage Noodzaak van een nieuwe ingreep of van een operatie Bloeding in de hartzak met eventuele ernstige bloeddrukdaling tot gevolg Allergie voor verdovingsmiddelen, contrastmiddel of geneesmiddelen Overlijden Effecten percutane aortaklep-implantatie Zoals gezegd zijn nu meer dan 2600 percutane aortaklep-implantaties verricht. Uit onderzoek is gebleken dat bij een groot deel van deze procedures een goed resultaat gezien wordt op de korte termijn. Dit zet zich ook voort tot ten minste 3 jaar na de procedure. Een goed resultaat van de percutane klep-implantatie wil zeggen dat de kunstklep goed geïmplanteerd is met een goed functionerende kunstklep en dat er geen ernstige complicaties optreden tijdens of na de procedure. Daarnaast is een goed resultaat direct voor u merkbaar in de zin van dat uw klachten verminderen en uw conditie verbetert na de procedure. Aangezien het een vrij nieuwe procedure betreft, is het nog niet bekend wat de resultaten zijn op langere termijn. Verder onderzoek hiernaar en vooral de tijd zullen ons dit leren. Controle Na de procedure blijft u ter observatie opgenomen op de hartbewaking of de hartafdeling. Voordat u wordt ontslagen uit het ziekenhuis wordt nog een echo van het hart gemaakt om met name de positie en functie van de kunstklep te beoordelen. Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn nog andere aanvullende onderzoeken te verrichten.

9 Poliklinische controle met betrekking tot de percutane aortaklepimplantatie vindt plaats in het HagaZiekenhuis. Voor overige hartproblemen keert u voor poliklinische controle terug bij uw cardioloog in uw eigen ziekenhuis. Over de tijdstippen waarop poliklinische controle plaatsvindt in het HagaZiekenhuis wordt u bij ontslag geïnformeerd. De controle is in principe na 1 maand, daarna na 3, 6 en 12 maanden en daarna jaarlijks. Bij het poliklinische bezoek worden er vragenlijsten afgenomen, lichamelijk onderzoek gedaan, bloedonderzoek verricht en een ECG en echo van het hart gemaakt. Vragen Indien u nog vragen heeft over de percutane aortaklep-implantatie kunt u contact opnemen met een van de cardiologen: C.E. Schotborgh of dr. P.V. Oemrawsingh. Dit kunt u het beste doen via het secretariaat van de hartkatheterisatie: (070) Ook kunt u contact opnemen met de hartchirurg K. Prenger via het secretariaat van de cardiothoracale chirurgie: (070) Beide nummers zijn op werkdagen tussen en uur bereikbaar. Met dank aan het Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam (AMC) HagaZiekenhuis Locatie Leyweg, Leyweg 275, 2545 CH Den Haag Locatie Sportlaan, Sportlaan 600, 2566 MJ Den Haag H

transkatheter aortaklepimplantatie TAVI

transkatheter aortaklepimplantatie TAVI transkatheter aortaklepimplantatie TAVI Inhoud Wat is een aortaklepstenose?... 3 Wat is een TAVI?... 4 Komt u voor een TAVI in aanmerking?... 4 1. Bespreking van uw gegevens door hart-team... 5 2. Afspraak

Nadere informatie

Transkatheter aortaklepimplantatie Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) (Patiënteninformatie)

Transkatheter aortaklepimplantatie Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) (Patiënteninformatie) Transkatheter aortaklepimplantatie Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) (Patiënteninformatie) 1/15 Inleiding Deze informatie is bestemd voor patiënten die een transkatheter aortaklepimplantatie

Nadere informatie

TAVI procedure Radboud universitair medisch centrum

TAVI procedure Radboud universitair medisch centrum TAVI procedure In overleg met uw cardioloog is besloten dat u een percutane aortaklepvervanging of TAVI-procedure zult ondergaan. TAVI staat voor Transkatheter Aortic Valve Implantation. Hierbij wordt

Nadere informatie

Thoraxcentrum Hartkatheterisatie. Aortaklepimplantatie via de lies- of sleutelbeenslagader (TAVI-TF of TSc)

Thoraxcentrum Hartkatheterisatie. Aortaklepimplantatie via de lies- of sleutelbeenslagader (TAVI-TF of TSc) Thoraxcentrum Hartkatheterisatie Aortaklepimplantatie via de lies- of sleutelbeenslagader (TAVI-TF of TSc) Thoraxcentrum Hartkatheterisatie Inleiding Deze brochure is geschreven voor patiënten die een

Nadere informatie

TAVI hartklepimplantatie

TAVI hartklepimplantatie Patiënteninformatie TAVI hartklepimplantatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over hartklepimplantatie, onder de naam TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation). Dat is een ingreep die gedaan wordt

Nadere informatie

Dotter-/stentbehandeling

Dotter-/stentbehandeling Dotter-/stentbehandeling Inleiding In overleg met u is besloten een dotter-/stentbehandeling uit te voeren. Dit is nodig omdat u een vernauwing heeft in één of meerdere kransslagaderen. Een dotter- of

Nadere informatie

TAVI Aortaklepvervanging via een katheter. Informatiebrochure patiënten

TAVI Aortaklepvervanging via een katheter. Informatiebrochure patiënten TAVI Aortaklepvervanging via een katheter Informatiebrochure patiënten 1. Wat is een vernauwing van de aortaklep?...4 1.1 Gevolgen...4 1.2 Symptomen...4 1.3 Diagnose...4 2. Een aortaklepvervanging via

Nadere informatie

TAVI Aortaklepvervanging via een katheter. Informatiebrochure patiënten

TAVI Aortaklepvervanging via een katheter. Informatiebrochure patiënten TAVI Aortaklepvervanging via een katheter Informatiebrochure patiënten 1. Wat is een vernauwing van de aortaklep?...4 1.1 Gevolgen...4 1.2 Symptomen...4 1.3 Diagnose...4 2. Een aortaklepvervanging via

Nadere informatie

Dotter- en stentbehandeling (PCI) Tijdens opname

Dotter- en stentbehandeling (PCI) Tijdens opname U wacht in het ziekenhuis op een PCI behandeling van de kransslagaders van het hart. PCI staat voor Percutane Coronaire Interventie, beter bekend als het plaatsen van een stent. Dit wordt ook wel een dotterbehandeling

Nadere informatie

Een hartklepimplantatie via uw lies

Een hartklepimplantatie via uw lies Cardiologie Een hartklepimplantatie via uw lies www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe werken de hartkleppen van een gezond hart?... 3 Wat is aortaklepstenose?... 4 Oorzaken van aortaklepstenose... 5 Klachten...

Nadere informatie

13 juni 2015 Landelijke Hartkleppenbijeenkomst van de diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen Een samenvatting van de presentaties

13 juni 2015 Landelijke Hartkleppenbijeenkomst van de diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen Een samenvatting van de presentaties 13 juni 2015 Landelijke Hartkleppenbijeenkomst van de diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen Een samenvatting van de presentaties Samenvatting van de presentatie van interventiecardioloog

Nadere informatie

Een hartklepimplantatie via uw lies (TAVI)

Een hartklepimplantatie via uw lies (TAVI) Cardiologie Een hartklepimplantatie via uw lies (TAVI) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe werken de hartkleppen van een gezond hart?... 3 Wat is aortaklepstenose?... 4 Oorzaken van aortaklepstenose...

Nadere informatie

Aortaklepimplantatie via de liesslagader (TAVI -TF)

Aortaklepimplantatie via de liesslagader (TAVI -TF) Thoraxcentrum Hartkatheterisatie Aortaklepimplantatie via de liesslagader (TAVI -TF) Inleiding Deze brochure is geschreven voor patiënten die een afwijking aan de aortaklep hebben en die een percutane

Nadere informatie

Functiecentrum /hartfunctie. Renale denervatie

Functiecentrum /hartfunctie. Renale denervatie Functiecentrum /hartfunctie Renale denervatie 1 Renale denervatie Datum/tijd opname: / /.. ;..:.. uur Datum/tijd stoppen Sintrom/Marcoumar:.../... /.. ;.:. uur Melden bij secretariaat afdeling.. Nuchter

Nadere informatie

Transapicale of transaortale aortaklepimplantatie

Transapicale of transaortale aortaklepimplantatie Thoraxcentrum Transapicale of transaortale aortaklepimplantatie Inleiding Deze brochure is geschreven voor patiënten die een afwijking aan de aortaklep hebben en die een transapicale of transaortale aortaklepimplantatie

Nadere informatie

Thoraxcentrum Hartkatheterisatie. Percutane behandeling mitralisklep

Thoraxcentrum Hartkatheterisatie. Percutane behandeling mitralisklep Thoraxcentrum Hartkatheterisatie Percutane behandeling mitralisklep Thoraxcentrum Hartkatheterisatie Inleiding Deze brochure is geschreven voor patiënten die een afwijking aan de mitralisklep hebben en

Nadere informatie

Op kunt u ook een video bekijken van een hartkatheterisatie.

Op  kunt u ook een video bekijken van een hartkatheterisatie. Hartkatheterisatie Inleiding In deze folder vindt u informatie over de hartkatheterisatie. Bij dit onderzoek worden de slagaderen van uw hart (de kransslagaderen) in beeld gebracht. Dit is nodig om eventuele

Nadere informatie

Spoedopname op de hartbewaking

Spoedopname op de hartbewaking Deze brochure is bedoeld voor mensen die onverwacht zijn opgenomen op de hartbewaking van het MCL, bijvoorbeeld via de ambulance of na een bezoek aan de spoedeisende hulp. Zo n plotselinge opname is voor

Nadere informatie

Mitraclip behandeling

Mitraclip behandeling Mitraclip behandeling In overleg met uw cardioloog heeft u besloten tot een Mitraclipbehandeling. Voor deze ingreep komen patiënten in aanmerking met hartfalen en een verhoogd risico voor een open hartklepoperatie.

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING CARDIOLOGIE HOCM-ablatie BEHANDELING HOCM-ablatie Deze folder geeft u informatie over HOCM-ablatie. Dit is een behandeling bij hypertrofische obstructieve cardiomyopathie: een verdikking in het tussenschot

Nadere informatie

Intra aortale ballonpomp (IABP)

Intra aortale ballonpomp (IABP) Intra aortale ballonpomp (IABP) U bent opgenomen op de afdeling hartbewaking van het Canisius- Wilhelmina ziekenhuis. Uw cardioloog heeft u verteld dat u een behandeling nodig heeft met een Intra aortale

Nadere informatie

Dotter en stentbehandeling (PCI)

Dotter en stentbehandeling (PCI) Binnenkort wordt u opgenomen voor een PCI-behandeling van de kransslagaders. PCI staat voor Percutane Coronaire Interventie, beter bekend als het plaatsen van stent. In deze folder kunt u lezen hoe de

Nadere informatie

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van een buik en/of bekkenslagader

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van een buik en/of bekkenslagader Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van een buik en/of bekkenslagader OPERATIE WEGENS EEN VERNAUWING OF AFSLUITING VAN EEN BUIK EN/OF BEKKENSLAGADER (BROEKOPERATIE OF AORTA-BIFEMORALE PROTHESE)

Nadere informatie

Percutane mitralisklep clipping

Percutane mitralisklep clipping CARDIOLOGIE Percutane mitralisklep clipping BEHANDELING Percutane mitralisklep clipping Uw arts heeft vastgesteld dat één van de kleppen in uw hart, de mitralisklep, slecht werkt of lekt. Dit zou verholpen

Nadere informatie

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Patiënteninformatie Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Kliniek Hartkatheterisatie in dagbehandeling Binnenkort krijgt u in ons ziekenhuis een hartkatheterisatie. In deze folder vindt u algemene informatie

Nadere informatie

Hartkatheterisatie (Coronaire Angiografie, CAG) Dotteren (Percutane Coronaire Interventie, PCI)

Hartkatheterisatie (Coronaire Angiografie, CAG) Dotteren (Percutane Coronaire Interventie, PCI) Hartkatheterisatie (Coronaire Angiografie, CAG) Dotteren (Percutane Coronaire Interventie, PCI) In deze voorlichtingsfolder kunt u informatie lezen over het hart, de werking van het hart en afwijkingen

Nadere informatie

Coiling van een aneurysma in de hersenen

Coiling van een aneurysma in de hersenen Centrumlocatie U heeft zojuist gehoord dat er bij u een behandeling noodzakelijk is voor een zwakke plek van de bloedvaten in de hersenen. Deze zwakke plek, ook wel aneurysma genoemd (zie Figuur 1, bladzijde

Nadere informatie

Aortaklepimplantatie via de liesslagader (TAVI -TF)

Aortaklepimplantatie via de liesslagader (TAVI -TF) Thoraxcentrum Hartkatheterisatie Aortaklepimplantatie via de liesslagader (TAVI -TF) Inleiding Deze brochure is geschreven voor patiënten die een afwijking aan de aortaklep hebben en die een percutane

Nadere informatie

Angiografie en/of dotterbehandeling

Angiografie en/of dotterbehandeling Angiografie en/of dotterbehandeling Angiografie en/of dotterbehandeling U bent door uw specialist naar de radioloog verwezen voor een onderzoek en/of behandeling van een van uw bloedvaten. In deze folder

Nadere informatie

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Patiënteninformatie Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Kliniek Hartkatheterisatie in dagbehandeling Binnenkort krijgt u in ons ziekenhuis een hartkatheterisatie. In deze folder vindt u algemene informatie

Nadere informatie

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Patiënteninformatie Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Dagbehandeling Hartkatheterisatie in dagbehandeling Binnenkort krijgt u in ons ziekenhuis een hartkatheterisatie. U wordt hiervoor opgenomen

Nadere informatie

HARTKATHETERISATIE FRANCISCUS VLIETLAND

HARTKATHETERISATIE FRANCISCUS VLIETLAND HARTKATHETERISATIE FRANCISCUS VLIETLAND Bij u vindt binnenkort een röntgenonderzoek van het hart plaats. In medische termen noemen we dit coronair angiografie of hartkatheterisatie. Het doel van dit onderzoek

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING CARDIOLOGIE HOCM-ablatie BEHANDELING HOCM-ablatie Deze folder geeft u informatie over HOCM-ablatie. Dit is een behandeling bij hypertrofische obstructieve cardiomyopathie: een verdikking in het tussenschot

Nadere informatie

Renale denervatie. in ziekenhuislocatie Scheper

Renale denervatie. in ziekenhuislocatie Scheper Renale denervatie in ziekenhuislocatie Scheper Wanneer neemt u contact op met het secretariaat HC-kamer? Heeft u in de tijd tussen de aanvraag van de behandeling en de daadwerkelijke behandeling één van

Nadere informatie

Aortaklepvervanging door middel van een katheter via de borstwand

Aortaklepvervanging door middel van een katheter via de borstwand In deze brochure informeren wij u over de gang van zaken rondom de aortaklepvervanging via een katheter. De aortaklep is de uitgangsklep van het hart waardoor al het bloed door het lichaam wordt gepompt.

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Cardiologie

Hartkatheterisatie. Cardiologie Hartkatheterisatie Cardiologie Met deze folder informeren wij u over de hartkatheterisatie. Achtereenvolgens komen aan de orde: wat is een hartkatheterisatie? doel van een hartkatheterisatie de voorbereiding

Nadere informatie

Ballon Pulmonalis Angioplastiek (BPA)

Ballon Pulmonalis Angioplastiek (BPA) Ballon Pulmonalis Angioplastiek (BPA) U wordt binnenkort opgenomen voor een Ballon Pulmonalis Angioplastiek (BPA) procedure. In deze folder krijgt u uitleg over deze procedure en informatie over de opname.

Nadere informatie

H.367500.0715. Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been)

H.367500.0715. Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been) H.367500.0715 Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been) Inleiding In overleg met uw specialist is besloten dat er binnenkort een dotterbehandeling van (één van) uw bloedvaten in het bekken/been

Nadere informatie

HARTKATHETERISATIE 920

HARTKATHETERISATIE 920 HARTKATHETERISATIE 920 Inleiding In het Sint Franciscus Gasthuis worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto), ultrageluidsgolven (echografie) of magnetische velden

Nadere informatie

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Hartbewaking (CCU) van ons ziekenhuis,

Nadere informatie

CoreValve. Nieuwe hoop bij ernstige aortastenose

CoreValve. Nieuwe hoop bij ernstige aortastenose CoreValve AortakLEpIMpLANtatIE VIA EEN katheter Nieuwe hoop bij ernstige aortastenose Er is hoop Medtronic CoreValve aortaklepimplantatie via een katheter biedt patiënten met ernstige aortastenose een

Nadere informatie

Angiografie. (dotterbehandeling / stent)

Angiografie. (dotterbehandeling / stent) Angiografie (dotterbehandeling / stent) Inleiding Angiografie betekent letterlijk het afbeelden van bloedvaten. Bij dit onderzoek wordt met behulp van contrastmiddel foto s gemaakt van de bloedvaten om

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Cardiologie

Hartkatheterisatie. Cardiologie Hartkatheterisatie Cardiologie Met deze folder informeren wij u over de hartkatheterisatie. Achtereenvolgens komen aan de orde: wat is een hartkatheterisatie? doel van een hartkatheterisatie de voorbereiding

Nadere informatie

Hartkatheterisatie (CAG)

Hartkatheterisatie (CAG) U komt binnenkort naar het MCL voor een hartkatheterisatie. Dit onderzoek wordt ook wel een CAG genoemd (Coronair Angiografie). In deze brochure kunt u lezen hoe de gang van zaken is rondom het onderzoek.

Nadere informatie

Longaderisolatie Pulmonaal Vene Isolatie

Longaderisolatie Pulmonaal Vene Isolatie U komt in aanmerking voor een longaderisolatie. Daarmee zetten wij de behandeling van uw boezemfibrilleren voort, nu medicijnen en cardioversies onvoldoende werken. Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende

Nadere informatie

Percutane aortaklepimplantatie (TAVI)

Percutane aortaklepimplantatie (TAVI) Percutane aortaklepimplantatie (TAVI) Wat, hoe en voor welke patiënt? TAVI staat voor Transcatheter Aortic Valve Implantation. Percutane (= langs de huid) aortaklepimplantatie is een behandeling voor patiënten

Nadere informatie

Dotterbehandeling en stentplaatsing

Dotterbehandeling en stentplaatsing Dotterbehandeling en stentplaatsing U krijgt binnenkort een dotterbehandeling op de afdeling Hartkatheterisatie in Rijnstate Arnhem. In deze folder leest u meer over deze behandeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

CHIRURGIE. PTA is de afkorting van: percutane transluminale angioplastiek oftewel, dotterprocedure.

CHIRURGIE. PTA is de afkorting van: percutane transluminale angioplastiek oftewel, dotterprocedure. PTA-onderzoek Dotterprocedure CHIRURGIE U heeft een vernauwing of afsluiting in een slagader in uw been. Samen met uw arts is er een behandeling afgesproken om dit te verhelpen. Deze behandeling heet een

Nadere informatie

Cardiologie. Mitraclip.

Cardiologie. Mitraclip. Cardiologie Mitraclip www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe werken de hartkleppen van een gezond hart?... 3 Wat is mitralisklepinsufficiëntie?... 4 Oorzaken van mitralisklepinsufficiëntie... 5 Klachten...

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Polikliniek hart-long-sport & dagbehandeling

Hartkatheterisatie. Polikliniek hart-long-sport & dagbehandeling Hartkatheterisatie Polikliniek hart-long-sport & dagbehandeling Inhoudsopgave Wat is een hartkatheterisatie? 2 Doel van de hartkatheterisatie 2 Duur van de opname 2 Voorbereiding thuis 2 Medicijngebruik

Nadere informatie

Hartkatheterisatie & Dotterbehandeling

Hartkatheterisatie & Dotterbehandeling Hartkatheterisatie & Dotterbehandeling In overleg met uw cardioloog heeft u besloten tot een Hartkatheterisatie (CAG, coronairangiografie) of een dotterbehandeling van de kransslagaderen (PTCA/PCI). PTCA

Nadere informatie

Bronchialis embolisatie bij hemoptoë. (dichtmaken bloedvat bij bloed ophoesten)

Bronchialis embolisatie bij hemoptoë. (dichtmaken bloedvat bij bloed ophoesten) Bronchialis embolisatie bij hemoptoë. (dichtmaken bloedvat bij bloed ophoesten) Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt u behandeld voor Hemoptoë. Hemoptoë, het ophoesten van bloed, kan een vervelende

Nadere informatie

Pacemaker voor het hart

Pacemaker voor het hart Hartcentrum Pacemaker voor het hart Patiëntenfolder behandelingen Inhoudsopgave Een pacemaker... 3 Wat is het?... 3 Deel A: De implementatie van de pacemaker... 4 Voorbereiding... 4 Procedure... 5 Risico

Nadere informatie

Licht ontbijt toegestaan als de behandeling in de middag plaatsvindt. Medicatieoverzicht (bij uw apotheek op te vragen)

Licht ontbijt toegestaan als de behandeling in de middag plaatsvindt. Medicatieoverzicht (bij uw apotheek op te vragen) Renale denervatie Wanneer neemt u contact op met het secretariaat HC-kamer? Heeft u in de tijd tussen de aanvraag van het onderzoek en het daadwerkelijke onderzoek één van de onderstaande problemen gehad?

Nadere informatie

Percutane mitralisklep clipping

Percutane mitralisklep clipping CARDIOLOGIE Percutane mitralisklep clipping BEHANDELING Percutane mitralisklep clipping Uw arts heeft vastgesteld dat één van de kleppen in uw hart, de mitralisklep, slecht werkt of lekt. Dit zou verholpen

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. (Coronaire Angiografie, CAG) Dotteren (Percutane Coronaire Interventie, PCI)

Hartkatheterisatie. (Coronaire Angiografie, CAG) Dotteren (Percutane Coronaire Interventie, PCI) Cardiologie Hartkatheterisatie (Coronaire Angiografie, CAG) Dotteren (Percutane Coronaire Interventie, PCI) 1 Hartkatheterisatie (Coronaire Angiografie, CAG) Dotteren ( Percutane Coronaire Interventie,

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Met of zonder dotterbehandeling C

Hartkatheterisatie. Met of zonder dotterbehandeling C Hartkatheterisatie Met of zonder dotterbehandeling Inhoud Inleiding... 3 Algemene voorbereidingen... 3 Eten... 3 Lenzen / Bril / Gehoorapparaat... 3 Dag van het onderzoek... 3 Hartkatheterisatie... 4 Voorbereiding...

Nadere informatie

HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE

HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE AZ Monica vzw - Florent Pauwelslei 1 - BE-2100 Deurne - T +32 3 320 50 00 - F +32 3 320 56 00 info@azmonica.be - www.azmonica.be 12 Inleiding Uw cardioloog heeft u aangeraden

Nadere informatie

HARTKATHETERISATIE FRANCISCUS VLIETLAND

HARTKATHETERISATIE FRANCISCUS VLIETLAND HARTKATHETERISATIE FRANCISCUS VLIETLAND Bij u vindt binnenkort een röntgenonderzoek van het hart plaats. In medische termen noemen we dit coronair angiografie of hartkatheterisatie. Het doel van dit onderzoek

Nadere informatie

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van één of meerdere beenslagaders

Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van één of meerdere beenslagaders Operatie wegens een vernauwing of afsluiting van één of meerdere beenslagaders OPERATIE WEGENS EEN VERNAUWING OF AFSLUITING VAN ÉÉN OF MEERDERE BEENSLAGADERS (FEMORO-POPLITEALE/-CRURALE BYPASS) Deze folder

Nadere informatie

Hartkatheterisatie (CAG)

Hartkatheterisatie (CAG) Hartkatheterisatie (CAG) U ondergaat binnenkort een hartkatheterisatie in het St. Anna Ziekenhuis. Dit wordt ook wel CAG (Coronair Angio Grafie) genoemd. In deze folder kunt u lezen hoe de gang van zaken

Nadere informatie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie Maatschap Cardiologie Boezemfibrilleren en cardioversie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling hartbewaking (CCU). Voorbereiding Wij verzoeken u twee dagen voor de elektrische

Nadere informatie

Dotterbehandeling en stentplaatsing

Dotterbehandeling en stentplaatsing Dotterbehandeling en stentplaatsing U krijgt binnenkort een dotterbehandeling op de afdeling Hartkatheterisatie in Rijnstate Arnhem. In deze folder leest u meer over deze behandeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme?

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme? Boezemfibrilleren Inleiding U bent in behandeling bij de cardioloog en/of verpleegkundig specialist omdat er boezemfibrilleren bij u is geconstateerd. In deze folder proberen we in het kort uit te leggen

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Cardiologie. alle aandacht

Hartkatheterisatie. Cardiologie. alle aandacht Hartkatheterisatie Cardiologie alle aandacht Hartkatheterisatie Uw hartkatheterisatie vindt plaats op de afdeling hartkatheterisatie van het Westfriesgasthuis, Maelsonstraat 3, 1624 NP HOORN Naam patiënt:.

Nadere informatie

Hartkatheterisatie (CAG)

Hartkatheterisatie (CAG) Hartkatheterisatie (CAG) U ondergaat binnenkort een hartkatheterisatie in het St. Anna Ziekenhuis. Dit wordt ook wel CAG (Coronair Angio Grafie) genoemd. In deze folder kunt u lezen hoe de gang van zaken

Nadere informatie

Behandeling van een slagader PTA (dotterbehandeling) Stent plaatsing

Behandeling van een slagader PTA (dotterbehandeling) Stent plaatsing Behandeling van een slagader PTA (dotterbehandeling) Stent plaatsing Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over twee soorten behandelingen

Nadere informatie

Angiografie. Dotteren of stenten van bloedvaten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Angiografie. Dotteren of stenten van bloedvaten. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Angiografie Dotteren of stenten van bloedvaten Informatie voor patiënten F1014-4410 maart 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Dokter op Dinsdag. Jawed Polad Interventiecardioloog Jeroen Bosch Ziekenhuis

Dokter op Dinsdag. Jawed Polad Interventiecardioloog Jeroen Bosch Ziekenhuis Dokter op Dinsdag Jawed Polad Interventiecardioloog Jeroen Bosch Ziekenhuis Het hart is voornamelijk gemaakt van speciale spier. Het hart pompt bloed in de slagaders (bloedvaten) die het bloed naar alle

Nadere informatie

Pulmonale Vene Isolatie en Maze-procedure

Pulmonale Vene Isolatie en Maze-procedure Cardiothoracale chirurgie Pulmonale Vene Isolatie en Maze-procedure www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is boezemfibrillatie... 3 De operatieve behandelingen... 4 De MAZE-procedure... 5 Pulmonaal Vene

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ABDOMINAAL ANEURYSMA MET ENDOPROTHESE

INFORMATIEBROCHURE ABDOMINAAL ANEURYSMA MET ENDOPROTHESE INFORMATIEBROCHURE ABDOMINAAL ANEURYSMA MET ENDOPROTHESE Dienst Vaat en Thoraxheelkunde: Dr. L. Janssen Dr. P. Bernaerts Dr. Ph. Reyntjens Telefoon: 03 650 50 52 Geachte heer/mevrouw U ondergaat binnenkort

Nadere informatie

Cardiologie. Takotsubocardiomyopathie

Cardiologie. Takotsubocardiomyopathie Cardiologie Takotsubocardiomyopathie Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is takotsubocardiomyopathie? 4 Wat is de oorzaak? 5 Wat zijn de klachten en verschijnselen? 6 Welke onderzoeken worden uitgevoerd? 6

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie, Dotterbehandeling / Stent plaatsing

Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie, Dotterbehandeling / Stent plaatsing Röntgenonderzoek van de bloedvaten Angiografie, Dotterbehandeling / Stent plaatsing Afspraak Uw behandelend specialist heeft met u een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van de slagaders en eventueel

Nadere informatie

Septumablatie (PTSMA)

Septumablatie (PTSMA) Septumablatie (PTSMA) 1 Datum/tijd opname: / /20 ;..:.. uur Datum: / / 20.. ; Sintrom/Marcoumar stoppen Melden bij afdeling.. Licht ontbijt (bijvoorbeeld thee met een beschuit) Medicijnen innemen/meenemen

Nadere informatie

Radiologie/Vaatcentrum Vaatonderzoek (angiografie) Dotterbehandeling

Radiologie/Vaatcentrum Vaatonderzoek (angiografie) Dotterbehandeling Radiologie/Vaatcentrum Vaatonderzoek (angiografie) Dotterbehandeling Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken wat de risico s, gevolgen en pijn tijdens het röntgenonderzoek kunnen zijn. In het

Nadere informatie

Hartkatheterisatie CARDIOLOGIE. Hartonderzoek m.b.v. katheters

Hartkatheterisatie CARDIOLOGIE. Hartonderzoek m.b.v. katheters CARDIOLOGIE Hartkatheterisatie Hartonderzoek m.b.v. katheters Binnenkort komt u naar ons ziekenhuis voor een hartkatheterisatie (coronair angiografie). Bij dit onderzoek wordt gewerkt met röntgenstraling.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hartkatheterisatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hartkatheterisatie PATIËNTEN INFORMATIE Hartkatheterisatie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u globaal informeren over een hartkatheterisatie. Met uw cardioloog is afgesproken dat bij u binnenkort

Nadere informatie

Cardiologie. Hartkatheterisatie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Cardiologie. Hartkatheterisatie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Cardiologie Hartkatheterisatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U bent aangemeld voor een hartkatheterisatie. Bij een hartkatheterisatie spuit

Nadere informatie

EVAR procedure bij verwijding van de grote buikslagader

EVAR procedure bij verwijding van de grote buikslagader EVAR procedure bij verwijding van de grote buikslagader Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen wegens een verwijding van de buikslagader. In deze folder krijgt u informatie over de EVAR

Nadere informatie

Bypass operatie (bloedvat overbruggingsoperatie)

Bypass operatie (bloedvat overbruggingsoperatie) Bypass operatie (bloedvat overbruggingsoperatie) Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de operatieve behandeling bij arterieel vaatlijden aan de benen. Het is goed om u te realiseren

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. Hartkatheterisatie ONDERZOEK

CARDIOLOGIE. Hartkatheterisatie ONDERZOEK CARDIOLOGIE Hartkatheterisatie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Hartkatheterisatie Bij een

Nadere informatie

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling

Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Patiënteninformatie Hartkatheterisatie/FFR/Dotterbehandeling Dagbehandeling Hartkatheterisatie in dagbehandeling Binnenkort krijgt u in ons ziekenhuis een hartkatheterisatie. U wordt hiervoor opgenomen

Nadere informatie

Coronarografie. Informatiebrochure

Coronarografie. Informatiebrochure Coronarografie Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 INLEIDING... 4 2 WAT ZIJN DE KRANSSLAGADERS?... 4 3 VERNAUWINGEN OF VERSTOPPINGEN KRANSSLAGADERS. 5 4 VOORBEREIDING... 5 4.1 Voorbereidingen

Nadere informatie

Angiografie, Dotter / Stent behandeling

Angiografie, Dotter / Stent behandeling Angiografie, Dotter / Stent behandeling Onderzoek en behandeling van bloedvaten U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het. U krijgt een onderzoek van uw bloedvaten met eventueel een behandeling

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Hartkatheterisatie Informatie voor patiënten F0850-3510 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

EVAR Procedure. (Endo Vasculaire Aneurysma Reparatie) Centrumlocatie

EVAR Procedure. (Endo Vasculaire Aneurysma Reparatie) Centrumlocatie Centrumlocatie Er is met u afgesproken dat binnenkort uw aneurysma behandeld zal worden middels het plaatsen van een stent in de levensslagader. Dit is een operatie welke via de lies plaatsvindt, een zogenaamde

Nadere informatie

operatie bij boezemfibrilleren

operatie bij boezemfibrilleren patiënteninformatie operatie bij boezemfibrilleren Uw cardioloog heeft u voor een behandeling van boezemfibrilleren doorverwezen naar de cardio-thoracaal chirurg in OLVG. Wat is boezemfibrilleren? Wat

Nadere informatie

Angiografie Dotterprocedure stentplaatsing

Angiografie Dotterprocedure stentplaatsing Angiografie Dotterprocedure stentplaatsing Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Wat is dotteren en wat is een stent 3 Voorbereiding 3 Opname 4 De behandeling 4 Na de behandeling (op de angiokamer)

Nadere informatie

Hartcentrum Hasselt. Sluiting. linkerhartoortje. (left atrial appendage = L.A.A) bij paroxysmale of permanente voorkamerfibrillatie

Hartcentrum Hasselt. Sluiting. linkerhartoortje. (left atrial appendage = L.A.A) bij paroxysmale of permanente voorkamerfibrillatie Hartcentrum Hasselt Sluiting linkerhartoortje (left atrial appendage = L.A.A) bij paroxysmale of permanente voorkamerfibrillatie Inhoudstafel 1. Het hart 3 2. Het linkerhartoortje 4 3. Voorkamerfibrilleren

Nadere informatie

Eten en drinken Voor de ingreep mag u gewoon eten en drinken.

Eten en drinken Voor de ingreep mag u gewoon eten en drinken. Hartkatheterisatie U krijgt binnenkort een hartkatheterisatie. Deze ingreep is nodig omdat u pijn op de borst heeft, een hartklepaandoening heeft of omdat u een hartinfarct heeft gehad. Uw cardioloog wil

Nadere informatie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft bij u een vernauwing in de liesslagader vastgesteld. In overleg

Nadere informatie

Intra-aortale ballonpomp (IABP) Cardiosave

Intra-aortale ballonpomp (IABP) Cardiosave In deze brochure vindt u informatie over de ballonpomptherapie. Uw arts heeft met u besproken wat dit inhoudt en waarom het nodig is. Soms wordt er echter ook pas tijdens de behandeling besloten om de

Nadere informatie

Drukmeting in het hart en de longen

Drukmeting in het hart en de longen Drukmeting in het hart en de longen U krijgt binnenkort een drukmeting in het hart en de longen. Dit gebeurt op de afdeling Hartkatheterisatie in Rijnstate Arnhem. In deze folder leest u meer over dit

Nadere informatie

Behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stent plaatsing

Behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stent plaatsing Behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stent plaatsing Inleiding In deze folder leest u meer over twee soorten behandelingen in een slagader. Met een dotterbehandeling en/of een stentplaatsing

Nadere informatie

De intra-aortale ballonpomp (IABP) Afdeling Intensive Care (IC)/Hartbewaking (CCU)

De intra-aortale ballonpomp (IABP) Afdeling Intensive Care (IC)/Hartbewaking (CCU) De intra-aortale ballonpomp (IABP) Afdeling Intensive Care (IC)/Hartbewaking (CCU) De intra-aortale ballonpomp (IABP) U bent opgenomen op de Intensive Care of op de afdeling Hartbewaking in het St. Antonius

Nadere informatie

Septumablatie (PTSMA)

Septumablatie (PTSMA) Septumablatie (PTSMA) Wanneer neemt u contact op met het secretariaat cardiologie? Heeft u in de tijd tussen de aanvraag van het onderzoek en het daadwerkelijke onderzoek één van de onderstaande problemen

Nadere informatie

Dotterbehandeling en stentplaatsing

Dotterbehandeling en stentplaatsing Vaatchirurgie Dotterbehandeling en stentplaatsing Uw behandelend arts heeft naar aanleiding van uw klachten een aantal onderzoeken laten uitvoeren. Daarbij is vastgesteld dat er een vaatafwijking bestaat

Nadere informatie

Dotteren van de kransslagader

Dotteren van de kransslagader Dotteren van de kransslagader De behandeling De cardioloog heeft met u besproken dat u een dotterbehandeling krijgt. U staat voor deze behandeling op de wachtlijst en wordt binnenkort gebeld voor het maken

Nadere informatie

Een kans om weer van het leven te kunnen genieten! WETENSWAARDIGHEDEN OVER MITRALISINSUFFICIËNTIE EN PERCUTANE MITRALISKLEPRECONSTRUCTIE.

Een kans om weer van het leven te kunnen genieten! WETENSWAARDIGHEDEN OVER MITRALISINSUFFICIËNTIE EN PERCUTANE MITRALISKLEPRECONSTRUCTIE. Een kans om weer van het leven te kunnen genieten! WETENSWAARDIGHEDEN OVER MITRALISINSUFFICIËNTIE EN PERCUTANE MITRALISKLEPRECONSTRUCTIE. 01 OVER MITRALISINSUFFICIËNTIE Mitralisinsufficiëntie afgekort

Nadere informatie

Fractionele Flow Reserve

Fractionele Flow Reserve Cardiologie Fractionele Flow Reserve (FFR) Binnenkort wordt u opgenomen voor een FFR-onderzoek. Dit is een onderzoek van de (bloed)druk in de kransslagaders. Wat is een Fractionele Flow Reserve (FFR) onderzoek?

Nadere informatie