Leven met uw. pacemaker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leven met uw. pacemaker"

Transcriptie

1 Leven met uw pacemaker

2 Uw pacemaker in één oogopslag n Uw hart is een spier, die ongeveer de grootte heeft van een vuist, met een complex elektrisch systeem. Het wekt in feite zijn eigen elektriciteit op, die ervoor zorgt dat het op het juiste moment samentrekt en ontspant, waardoor het bloed door het lichaam wordt gepompt. n Om het hart goed te laten werken moeten de kamers op een gecoördineerde manier kloppen met een frequentie in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. n Elektrische signalen kunnen geblokkeerd of onregelmatig worden, waardoor het hart te snel klopt (tachycardie) of te langzaam (bradycardie). n Pacemakers zijn minicomputers, die gewoonlijk geïmplanteerd worden net onder de huid in het gebied van de borst. n Een pacemaker bewaakt de hartslag (hoe snel het hart klopt) en het hartritme (hoe regelmatig het hart klopt) en zorgt voor elektrische stimulatie, als het hart niet of te langzaam klopt (bradycardie). n Ter ondersteuning stuurt de pacemaker een kleine elektrische puls door één of meerdere draden naar uw hart, waardoor het hart gestimuleerd wordt om te kloppen. n De pacemaker slaat ook informatie over uw hart op, die door uw arts kan worden uitgelezen. Dit helpt uw arts om de instellingen van de pacemaker te programmeren voor de beste behandeling van uw aandoening. n Pacemakers kunnen niet beschadigd raken door huishoudelijke apparaten, zoals magnetrons. n Pacemaker kunnen mensen helpen om langer, productiever, gelukkiger en gezonder te leven.

3 Leven met uw pacemaker Sinds de eerste volledig implanteerbare pacemaker in 1958 hebben meer dan 2 miljoen mensen baat gevonden bij pacemakertherapie. Een pacemaker bewaakt de hartslag (hoe snel het hart klopt) en het hartritme (hoe regelmatig het hart klopt) en zorgt voor elektrische stimulatie, als het hart niet of te langzaam klopt. Pacemakers kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van duizeligheid en moeheid, die veroorzaakt worden door een langzaam hartritme en helpen patiënten hun levenskwaliteit te verbeteren. Waar heb ik een pacemaker voor nodig? Het hart heeft een complex elektrisch systeem. Dit wekt in feite zijn eigen elektriciteit op, die ervoor zorgt dat het hart samentrekt en ontspant op het juiste moment, zodat het bloed door het lichaam wordt gepompt. Elektrische signalen kunnen geblokkeerd of onregelmatig worden, waardoor het hart te snel (tachycardie of fibrillatie) of te langzaam (bradycardie) klopt.. Om het hart goed te laten werken moeten de kamers op een gecoördineerde manier kloppen met een frequentie in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Er zijn twee veel voorkomende oorzaken van bradycardie: 1. Sick Sinus Syndrome, wat een ziekte is van de sinusknoop, de natuurlijke pacemaker van het hart en 2. een atrioventriculair blok, dat optreedt als de bovenste kamers (atria) en de onderste kamers (ventrikels) niet gecoördineerd zijn, ook wel av-blok genoemd. Deze ziekten kunnen ertoe leiden dat het hart soms of continu te langzaam klopt. In beide

4 gevallen kan het hart niet genoeg bloed pompen om te voldoen aan de behoeften van het lichaam. Wanneer de hartfrequentie vermindert, is er mogelijk onvoldoende bloedstroming naar de hersenen, wat vaak zorgt voor moeheid en lichtheid in het hoofd en soms ook flauwvallen. Hoe werkt een pacemaker? Een pacemaker wordt gewoonlijk gebruikt voor storingen in het hartritme, wat een te lage hartfrequentie (bradycardie) inhoudt of omdat elektrische impulsen op hun weg door het hart vertraagd worden. De pacemaker 'luistert' naar het hart. Wanneer het eigen elektrische systeem van het hart een signaal stuurt en het hart klopt, wacht de pacemaker en doet niets. Wanneer het systeem van het hart een signaal mist, stuurt de pacemaker een vervangend signaal.

5 Deze impulsen zijn zeer klein en de meeste mensen voelen ze totaal niet. Terwijl het apparaat uw hart helpt om ritme te houden, slaat het ook veel informatie op over uw hart. Deze informatie kan door uw arts worden uitgelezen en hierdoor kan hij of zij uw pacemaker optimaal programmeren voor de beste behandeling van uw aandoening. Hoe wordt een pacemaker geïmplanteerd? Normaal gesproken wordt een operatie voor een pacemaker niet onder algehele anesthesie uitgevoerd. In plaats daarvan wordt er gekozen voor toedoening van een kalmerend middel. U krijgt medicatie om u te helpen ontspannen, maar u bent u steeds bewust van uw omgeving en in staat om het medisch team te horen en zelfs met hen te praten, terwijl de procedure wordt uitgevoerd. Er wordt verdoofd op de plek waar de incisie wordt gemaakt. Terwijl de plaatselijke verdoving scherpe pijn onderdrukt, kunt u wel wat druk voelen, als de pacemaker wordt geïmplanteerd. Wat gebeurt er tijdens de operatie om een pacemaker te implanteren? De arts zal eerst een kleine incisie aan de bovenkant van de borst maken en een ader zoeken. Er wordt een kleine punctie in de ader gemaakt en de lange flexibele draden zullen door de ader naar het hart geleid worden. Het operatieteam houdt het opvoeren van de draad op een grote monitor in de gaten (een fluoroscoop). Dit is een soort bewegende röntgenfoto. De elektroden moeten voor de beste resultaten precies op de juiste plaats bevestigd worden, Dit is vaak het meest tijdrovende onderdeel van de operatie. Wanneer dit klaar is, zal de arts de draden testen om er zeker van te zijn dat ze op de beste plaats bevestigd zijn om het hart te stimuleren.

6 Wanneer de draden op hun plek zitten, kan uw arts u mogelijk vragen enkele eenvoudige handelingen uit te voeren, zoals eens diep adem te halen of hard te hoesten, om de stabiliteit van de draad te beoordelen. Vervolgens zal hij een 'zak' maken door de huid en het onderliggende weefsel te scheiden van de spier onder het weefsel. Nadat de pacemaker aangesloten is op de draden, wordt deze in die zak geplaatst. Wanneer het apparaat op zijn plaats zit, naait de arts de incisie dicht. Veel mensen merken slechts een klein litteken en een kleine bobbel op, als de snede geheeld is. Echter, bij mensen die zeer klein of mager zijn, kan het apparaat meer uitsteken. Als u zich zorgen maakt over hoe dit er uit zal zien, raadpleegt u uw arts. In sommige gevallen kan de pacemaker elders worden geplaatst, waar het minder opvalt. De duur van de operatie hangt af van wat voor soort pacemaker u krijgt, uw persoonlijke anatomie en hoe lang het duurt om een goede positie te vinden voor de draad. Het implanteren van een pacemaker kan een paar uur duren. Welke risico's zijn er verbonden aan het hebben van een pacemaker? Het implanteren van een pacemaker wordt beschouwd als een kleine operatie, maar bij een gering aantal patiënten kunnen na implantatie toch complicaties optreden. Dit kan een infectie zijn, een reactie op een geneesmiddel dat tijdens de operatie gebruikt wordt of ook een reactie op het apparaat zelf en bloedverlies of beschadiging van een bloedvat, de hartwand of andere organen. Deze complicaties kunnen gewoonlijk worden gecorrigeerd of genezen, maar kunnen nog een operatie vereisen of een verblijf in het ziekenhuis dat langer duurt dan normaal. Na de operatie kunt u zich niet lekker of moe voelen. Naarmate u herstelt, zal dat beter worden. Echter, sommige patiënten blijven last hebben van de plek waar de pacemaker geïmplanteerd is. Raadpleeg uw arts als dit daadwerkelijk gebeurt.

7 Uw arts zal alle voorzorgsmaatregelen bespreken voordat u geopereerd wordt. Lees ook alle literatuur die standaard bij uw pacemaker is bijgevoegd en besteed extra aandacht aan zinnen die het met het woord 'waarschuwing' of 'belangrijk' zijn gelabeld. Deze zinnen bevatten belangrijke informatie over de veiligheid. Het is belangrijk om de pacemaker regelmatig te controleren bij controlebezoeken, zo vaak als uw arts aanraadt. Wat gebeurt er na de operatie? Als de operatie achter de rug is, gaat u naar de herstelkamer. Mogelijk is de plek waar men de implantatie heeft uitgevoerd nog een tijdje gevoelig. U moet mogelijk een aantal uur of dagen in het ziekenhuis blijven. Bespreek de details met uw arts. In de periode na de operatie dient u alle instructies van uw arts zorgvuldig op te volgen. Maar zorg ervoor dat u iedere roodheid, pijn of gevoeligheid rond de plek van implantatie meldt. Als u al weer thuis bent wanneer u roodheid of pijn opmerkt rond uw litteken, belt u onmiddellijk uw arts. Wacht niet tot de volgende afspraak. Hoe lang heb ik nodig om te herstellen? Het is moeilijk om specifiek te zijn over uw herstel, omdat elke patiënt anders is. Volg de instructies van uw arts zorgvuldig op. Gedurende een periode na de operatie worden uw activiteiten beperkt. U kunt het beste uw arts raadplegen voor advies over het hervatten van uw normale activiteiten.

8 Hoe vaak moet ik mijn arts bezoeken wanneer ik eenmaal een pacemaker heb? Men zal u vragen regelmatig terug te komen bij de cardioloog en/of pacemakertechnicus voor routinecontroles. Onmiddellijk na uw operatie zult u vermoedelijk gevraagd worden om de arts verscheidene malen te bezoeken. Dit zijn allemaal zeer belangrijke bezoeken en ze stellen uw arts in staat om er zeker van te zijn dat uw pacemaker goed werkt. Soms zijn kleine aanpassingen nodig die pijnloos in de praktijk van de arts uitgevoerd kunnen worden met behulp van een desktopcomputer, die men een 'programmer' noemt. Uw arts zal ook de wond willen controleren om te bekijken hoe deze geneest. Hierna zal uw arts u voor regelmatige controlebezoeken willen zien. Hij of zij zal u adviseren over hoe vaak u gecontroleerd dient te worden, omdat dit van patiënt tot patiënt en per aandoening verschilt. Wat gebeurt er tijdens een controleafspraak? De controle-afspraak is volledig pijnvrij en neemt gewoonlijk minder dan een half uur in beslag. De arts of pacemakertechnicus plaatst dan een telemetriekop

9 boven de plek waar de pacemaker geïmplanteerd is. De telemetriekop heeft ongeveer de grootte en vorm van een afstandsbediening van een televisie. Bij sommige apparaten wordt de telemetriekop niet gebruikt; de informatie wordt draadloos verstuurd. De pacemaker geeft de programmer informatie over de batterijstatus, voert andere systeemcontroles uit en kan uw hartritmes sinds de laatste controle rapporteren. De arts kan ook bepaalde instellingen aanpassen in uw pacemaker om uw therapie aan te passen, als dat nodig is. Daarom is het bijzonder belangrijk dat u uw controleschema bij uw arts ook nakomt. Hoe vervangt de arts de batterijen in mijn pacemaker? Implanteerbare pacemakers worden gevoed door speciale batterijen die gemaakt zijn om lang mee te gaan. Deze batterijen zijn niet plotseling leeg zoals batterijen van zaklampen, maar geven duidelijk een waarschuwing wanneer ze bijna leeg zijn. Uw arts houdt de batterij in de gaten als onderdeel van de regelmatige controle van de pacemaker. De meeste batterijen gaan vijf tot tien jaar mee, hoewel dit afhangt van de pacemaker en hoe vaak deze elektrische impulsen naar het hart stuurt. Als de pacemaker aangeeft dat de batterij bijna leeg is, zal uw arts ervoor zorgen deze wordt vervangen. Implanteerbare pacemakers worden geseald afgesloten en daarom zijn de batterijen niet vervangbaar. In plaats daarvan zal de arts een nieuwe pacemaker implanteren. Gewoonlijk duurt de operatie niet zo lang als de eerste pacemaker, omdat uw nieuwe apparaat eenvoudigweg aan de elektroden aangesloten zal worden, die al in uw hart geplaatst zijn.

10 Zal een pacemaker mijn leven veranderen? De waarheid is dat uw leven kan worden verlengd en productiever, gelukkiger en gezonder kan worden. Na de operatie moet u het een tijdje rustig aan doen. Zorg ervoor dat u alle instructies van de arts opvolgt. Maar u zult snel weer in staat zijn alles te doen wat u vroeger ook deed. Moet ik uit de buurt blijven van apparaten als magnetrons, magneten of stroboscooplampen? Implanteerbare pacemakers kunnen niet beschadigd raken door goed werkende huishoudelijke apparaten, zoals magnetrons, elektrische dekens en de meeste elektrische gereedschappen. Het gebruik van vlambooglasapparaten of werken aan de ontbrandingssystemen van auto's beschadigt pacemakers ook niet. Maar het is mogelijk dat ze kort de juiste werking van de pacemaker storen. Sommige medische apparatuur kan het functioneren van de pacemaker ook verstoren. Als u licht in het hoofd wordt, of u hartkloppingen (snelle, onregelmatige hartslagen) voelt, moet u het elektrische apparaat uitschakelen of u daarvan verwijderen. Daarna dient het geïmplanteerde apparaat weer normaal te werken. Neem contact op met uw arts, als u vragen hebt of zich zorgen maakt. Als werken met problematische apparatuur iets is dat u niet kunt vermijden, kan uw arts u vertellen wat u moet doen. Hij of zij kan voor advies ook contact opnemen met de fabrikant van het apparaat.

11 Wat als ik naar het ziekenhuis of naar een kliniek moet? Vertel aan het personeel van het ziekenhuis dat u een pacemaker hebt voordat u een medische procedure ondergaat, zoals elektrochirurgie, elektrische cauterisatie, externe defibrillatie, lithotripsie of stralingstherapie of een tandheelkundige procedure of test. Ga ruimtes met het symbool 'geen pacemakers' niet binnen. Onderga geen diathermieprocedure, zelfs niet als uw pacemaker uitgeschakeld is. Dit zou voor schade kunnen zorgen aan het weefsel rond de geïmplanteerde elektrodes of voor permanente schade aan de pacemaker. Kan ik een mobiele telefoon gebruiken? Mobiele telefoons die elektromagnetische signalen verzenden, kunnen invloed hebben op de juiste werking van de pacemaker. Er zijn echter eenvoudige voorzorgsmaatregelen om het risico te beperken, zoals de telefoon niet in uw vestzak boven de pacemaker dragen, en hem tegen het oor houden dat zich het verst van de pacemaker bevindt. St. Jude Medical heeft speciale filters in hun pacemakers geplaatst om interferentie met mobiele telefoons te voorkomen. Kan een ipod muziekspeler of andere draagbare multimediaspeler mijn pacemaker verstoren? Er is geen indicatie dat compacte multimediaspelers, zoals ipod-producten of MP3-spelers het normaal functioneren van de pacemaker van St. Jude Medical verstoort.

12 Wanneer kan ik fysieke activiteiten hervatten? Uw arts zal u laten weten wanneer het veilig is om uw activiteiten te hervatten. Het is belangrijk om stoten of slaan op het gebied rond de geïmplanteerde pacemaker te vermijden. Uw energieniveau kan toenemen nadat u uw pacemaker hebt ontvangen en veel mensen merken dat ze in staat zijn meer fysieke dingen te doen dan voorheen omdat hun symptomen zijn verbeterd. Is het veilig om aan seks te doen? Op een kort verblijf in het ziekenhuis en een korte herstelperiode na, heeft het krijgen van een implanteerbare pacemaker geen negatieve invloed op het seksleven van een patiënt. Het is echter belangrijk om het advies van de arts te volgen over wanneer men fysieke activiteiten kan hervatten. Kan ik nog autorijden? Raadpleeg uw arts over autorijden. Het hebben van een pacemaker hoeft geen invloed te hebben op uw rijvaardigheid, maar het is het beste om autorijden te bespreken met uw arts voor u dit weer gaat doen. Wanneer kan ik weer gaan reizen? U kunt dit het beste aan uw arts vragen. Veel pacemakerpatiënten ervaren echter dat met wat meer planning en zorg, ze nog kunnen genieten van reizen naar verschillende locaties.

13

14 Zal de beveiliging op luchthavens mijn apparaat verstoren? Hoewel veel patiënten zich zorgen maken over de beveiligingssystemen op luchthavens, is er in wezen geen reden tot zorg. Het is waar dat luchthavenbeveiliging strenger is geworden, maar dit zorgt niet voor een extra belasting voor u wat betreft het geïmplanteerde apparaat. Het beste dat u kunt doen is wanneer u de luchthavenbeveiliging bereikt met gewone snelheid door de metaaldetector te lopen. Als het alarm afgaat (dit kan wel of niet gebeuren), dan betekent dit dat het systeem het metaal in uw pacemaker heeft opgemerkt. Toon gewoon uw pacemaker patiënt ID-kaart. Vraag of men u handmatig wil onderzoeken. Veiligheidspersoneel kan een zoekactie uitvoeren met een detectiestok. Als dit zo is, is het belangrijk om hen te vertellen dat de zoekactie snel moet plaatsvinden en dat ze moeten vermijden de stok langer dan een seconde boven uw geïmplanteerde apparaat te houden. Wat moet ik verder nog weten over reizen met een geïmplanteerde pacemaker? Onthoud dat als u reist het van belang is belangrijke medische informatie bij u te hebben, zoals de namen van geneesmiddelen en de dosering daarvan, de naam en het telefoonnummer van uw arts en hoe men in een noodgeval voor u moet zorgen. Airline Security Check Patient Card

15 U dient uw cardioloog en/of pacemakertechnicus ook te vragen om een kopie van de laatste print-out van de programmer die hoort bij de testresultaten en instellingen bij de meest recente controle. Als u naar een land gaat waar men Spaans, Frans of Duits spreekt, is uw cardioloog en/of pacemakertechnicus misschien ook in staat u een print-out te geven in de taal van het land dat u gaat bezoeken. (Voor sommige pacemakers zijn er ook print-outs in het Italiaans, Japans en Chinees verkrijgbaar.) Zorg dat u voldoende medicijnen bij u heeft en stop een voorraad in uw handbagage en koffer wanneer u per trein of vliegtuig reist. En tenslotte: waarschuw reispersoneel dat u mogelijk speciale dieetbehoeften hebt en eet gezond en regelmatig als u op reist bent. Moet ik nog steeds geneesmiddelen gebruiken als ik een pacemaker heb? Dit is een vraag die uw arts kan beantwoorden. Normaal gesproken vervangt het hebben van een pacemaker geen geneesmiddelen. In plaats daarvan geldt vaak dat medicatie en geïmplanteerde apparaten samenwerken. Maar uw arts kan wel de dosering veranderen. Krijg ik te maken met beperkingen in mijn dieet? Voor de algemene gezondheid van het hart raden artsen aan dat u een dieet volgt dat natriumarm, vetarm en arm aan suiker is en veel vezels en koolhydraten bevat.

16 Ik voel me fysiek beter, maar maak me soms wel zorgen of voel me verdrietig. Kan ik daar iets aan doen? Gezondheid gaat verder dan alleen fysieke gezondheid. Veel patiënten krijgen stressgevoelens wanneer een pacemaker geïmplanteerd is. Er zijn veel manieren om hier mee om te gaan, waaronder u concentreren op leuke activiteiten, u omringen met de mensen van wie u houdt en genoeg rust nemen. Leven met een hartprobleem kan verontrustend zijn. Maar een implanteerbaar apparaat is ontworpen om u enig comfort te geven. Het apparaat steunt u. Mocht u zich angstig of gedeprimeerd voelen, bespreek dit dan met uw arts. Vele ziekenhuizen steunen patiëntengroepen die regelmatig samenkomen om meer te weten te komen over pacemakertherapie, hartziektes enzovoort. Het is niet ongewoon voor patiënten, en dan meestal meteen na een operatie, om nerveus te zijn door of ongerust over de pacemaker. Deze groepen kunnen inzicht en steun bieden, terwijl u gewend raakt aan uw nieuwe levensstijl. U zult hierdoor ook andere patiënten ontmoeten. Raadpleeg uw arts over plaatselijke patiëntengroepen of -verenigingen.

17 Belangrijke informatie Fabrikant pacemaker... Model- en serienummer pacemaker... Datum implantatie... Ziekenhuis waar de implantatie is uitgevoerd... Behandelend arts... Telefoonnummer behandelend arts... Gebruikte geneesmiddelen... Naam Dosering Checklist voor reizen... ID-kaart patiënt... Print-out van instellingen pacemaker...

18

19 Aanvullende opmerkingen en vragen:

20 Mijn follow-upvragen: Atrial Fibrillation Cardiac Rhythm Management CARDIOVASCULAR Neuromodulation Global Headquarters One St. Jude Medical Drive St. Paul, Minnesota Verenigde Staten Fax St. Jude Medical Nederland B.V. Standaardruiter PT Veenendaal Nederland Fax Cardiac Rhythm Management Division Valley View Court Sylmar, Californië Verenigde Staten Fax St. Jude Medical Belgium Park Hill Jan Emiel Mommaertslaan, 22-D B-1831 Diegem België Fax SJM Coordination Center BVBA The Corporate Village Da Vincilaan 11, Postbus F1 B-1935 Zaventem, België Fax sjm.com (GMCRM949NL) Opmerking: deze brochure is niet bedoeld ter vervanging van de handleiding voor de patiënt die standaard bij elk apparaat geleverd wordt. Korte samenvatting: Alvorens deze apparaten te gebruiken leest u de Gebruikershandleiding voor een volledige opsomming van indicaties, contra-indicaties, waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen, mogelijke bijwerkingen en gebruiksrichtlijnen. Tenzij anderszins vermeld geeft of TM een gedeponeerd of niet-gedeponeerd handelsmerk of dienstmerk aan dat eigendom is van of onder licentie gebruikt wordt van St. Jude Medical Inc. of een van diens dochterondernemingen. ST. JUDE MEDICAL, het symbool van negen vierkantjes en MORE CONTROL. LESS RISK. zijn geregistreerde en niet-geregistreerde handelsmerken en dienstmerken (service marks) van St. Jude Medical Inc. en de daaraan gerelateerde bedrijven St. Jude Medical Inc. Alle rechten voorbehouden. Itemnr. GMCRM949NL.

Leven met uw. CRT-pulsgenerator

Leven met uw. CRT-pulsgenerator Leven met uw CRT-pulsgenerator Uw harthersynchronisatietherapie (Cardiac Resynchronization Therapy - CRT) pulsgenerator n Hartfalen (HF) is een veel voorkomende aandoening waarbij de pompfunctie van uw

Nadere informatie

H.362145.0914. Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ )

H.362145.0914. Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ ) H.362145.0914 Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ ) 2 Inleiding Uw cardioloog heeft met u afgesproken om een Reveal LINQ bij u te plaatsen. Een Reveal LINQ is een implanteerbare hartmonitor die automatisch

Nadere informatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie PIJNBESTRIJDING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie BEHANDELING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie Onlangs hebt u een proef-ruggenmergstimulatie gehad, waarna besloten is dat u in aanmerking

Nadere informatie

De Nanostim leadless pacemaker. Klein. Betrouwbaar. En alleen u en uw arts weten dat hij er is.

De Nanostim leadless pacemaker. Klein. Betrouwbaar. En alleen u en uw arts weten dat hij er is. De Nanostim leadless pacemaker Klein. Betrouwbaar. En alleen u en uw arts weten dat hij er is. INTRODUCTIE VAN DE Nanostim leadless pacemaker Hoewel standaard pacemakers de kwaliteit van leven van de patiënt

Nadere informatie

Implanteerbare hartritmemonitor Registratie van uw hartritme.

Implanteerbare hartritmemonitor Registratie van uw hartritme. Implanteerbare hartritmemonitor Registratie van uw hartritme www.nwz.nl Inhoud Waarom krijgt u een implanteerbare hartritmemonitor? 3 Wat is een implanteerbare hartritmemonitor? 3 Uw voorbereiding 5 De

Nadere informatie

Implanteerbare hartritme monitor Reveal DX

Implanteerbare hartritme monitor Reveal DX Implanteerbare hartritme monitor Reveal DX Dag/datum:... Tijd:... Afdeling:... Bij patiënten die een reveal recorder krijgen, vindt controle plaats op de bacterie Staphylococcus areus. Een op de drie mensen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nazorg pacemaker implantatie of -wissel. Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker

Patiënteninformatie. Nazorg pacemaker implantatie of -wissel. Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker Patiënteninformatie Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor patiënten met een

Nadere informatie

Implanteerbare hartritme-monitor

Implanteerbare hartritme-monitor Hartcentrum Implanteerbare hartritme-monitor Patiëntenfolder behandelingen Inhoudsopgave Implanteerbare hartritme-monitor... 3 Wat is het?... 3 Voorbereiding... 4 Risico s... 4 Procedure... 5 Nazorg...

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter Informatiebrochure patiënten Herstel van het hartritme Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter 3 1. Een beetje anatomie... 4 1.1 Het hart... 4 1.2 Elektriciteit van het hart... 4 2.

Nadere informatie

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Hartritmestoornissen komen in het dagelijks leven vaak voor en zijn vaak onschuldig. Meestal

Nadere informatie

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Afdelingen cardiologie en dagbehandeling Inleiding Heeft u last van flauwvallen, een licht gevoel in uw hoofd, duizeligheid en/of hartkloppingen? Dat kan te

Nadere informatie

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie? kruisbandoperatie U heeft in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw voorste kruisband te laten opereren. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd. Hoe gaat deze operatie?

Nadere informatie

PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN. U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN. U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem Innovating for life. 1 Tijdens de operatie wordt een permanente neurostimulator onder uw huid geplaatst. Deze neurostimulator

Nadere informatie

IMPLANTATIE VAN EEN PACEMAKER FRANCISCUS VLIETLAND

IMPLANTATIE VAN EEN PACEMAKER FRANCISCUS VLIETLAND IMPLANTATIE VAN EEN PACEMAKER FRANCISCUS VLIETLAND Binnenkort wordt er bij u een pacemaker links of rechts onder het sleutelbeen geplaatst (implantatie). Hierbij wordt er door een ader een pacemakerdraad

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie Pacemaker implantatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom een pacemaker implantatie? 1 Wat is belangrijk om te weten vóór de ingreep? 1 Medicijnen 1 Bloedverdunners 1 Diabetes

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Port-A-Cath en P.A.S. Port Implanteerbare toedieningssystemen

Patiënteninformatie. Port-A-Cath en P.A.S. Port Implanteerbare toedieningssystemen Patiënteninformatie Port-A-Cath en P.A.S. Port Implanteerbare toedieningssystemen Inhoudsopgave Inleiding 2 2 Wat is een Port-A-Cath en wat is een P.A.S. Port systeem? 3 3 Implantatie van het Port-A-Cath

Nadere informatie

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein. Binnenkort krijgt u een implanteerbare hartritme-monitor

Nadere informatie

Thoraxcentrum. Aandachtspunten na een pacemakerimplantatie

Thoraxcentrum. Aandachtspunten na een pacemakerimplantatie Thoraxcentrum Aandachtspunten na een pacemakerimplantatie Thoraxcentrum Bij u is recent een pacemaker geïmplanteerd. In deze folder vindt u informatie en aandachtspunten die van belang zijn na de implantatie

Nadere informatie

Telemetrie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN

Telemetrie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN Telemetrie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD Welkom...4 Wat is telemetrie?...5 Wat is telemetrie niet?...5 Hoe werkt telemetrie?...6 Waarom telemetrie?...6 Bereikbaarheid van de telemetrie...7

Nadere informatie

Biventriculaire therapie. Scheper Ziekenhuis. Emmen

Biventriculaire therapie. Scheper Ziekenhuis. Emmen Biventriculaire therapie Scheper Ziekenhuis Emmen Inleiding Uw cardioloog heeft het in verband met de behandeling van uw hartziekte met u gehad over biventriculaire therapie. Deze therapie is ervoor bedoeld

Nadere informatie

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Afdelingen cardiologie en dagbehandeling Locatie Veldhoven Uw cardioloog heeft voorgesteld een hartritmemonitor te implanteren. Deze hartritmemonitor wordt na

Nadere informatie

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurt en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt.

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurt en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Pacemaker In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurt en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Doel van de pacemaker Het samentrekken van het hart wordt geregeld met

Nadere informatie

Informatiebrochure T.E.E. / Cardioversie

Informatiebrochure T.E.E. / Cardioversie Informatiebrochure T.E.E. / Cardioversie ziekenhuis maas en kempen Inleiding U wordt opgenomen in Ziekenhuis Maas en Kempen voor een TEE en/of cardioversie. Om u zo goed mogelijk te informeren over deze

Nadere informatie

Vervanging van een pacemaker of ICD

Vervanging van een pacemaker of ICD Vervanging van een pacemaker of ICD Binnenkort wordt uw pacemaker of ICD vervangen op de afdeling Hartkatheterisatie in Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Neem altijd

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek

Buikverpleging. Informatie voor bezoek Buikverpleging Informatie voor bezoek Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging. In deze folder staat wat buikverpleging is, waarom we dit doen

Nadere informatie

Pacemaker-patiënteninformatie

Pacemaker-patiënteninformatie Pacemaker-patiënteninformatie De Arrhythmia Alliance (A- A) is een samenwerkingsverband tussen belangenorganisaties, patiëntgroepen, zorgverleners, ziekenhuizen en andere betrokken professionals. Deze

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn Neurostimulator

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn Neurostimulator PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn Neurostimulator Inleiding Een neurostimulator is een apparaat, lijkend op een pacemaker, dat door middel van een operatie wordt geïmplan-teerd.

Nadere informatie

Het vervangen van uw pacemaker

Het vervangen van uw pacemaker Het vervangen van uw pacemaker U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein, omdat u een pacemaker heeft. Binnenkort wordt uw pacemaker vervangen. In deze folder leest

Nadere informatie

Cardiologische leefregels

Cardiologische leefregels Cardiologische leefregels Cardiologie alle aandacht Cardiologische leefregels Naam patiënt: Afdeling: Diagnose PTCA (dotterbehandeling) via lies PTCA (dotterbehandeling) via pols Leefregels Eerste 3 dagen

Nadere informatie

Enterra Therapie Neuromodulatie van de maag voor gastroparese

Enterra Therapie Neuromodulatie van de maag voor gastroparese Enterra Therapie Neuromodulatie van de maag voor gastroparese Jim Enterra Therapie heeft me meer geholpen dan waar ik ooit op had kunnen hopen. Ik vind het heerlijk dat ik weer kan genieten van een cappuccino!

Nadere informatie

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N Ontslag in zicht Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N U bent geopereerd op de verpleegafdeling Neurochirurgie / Plastische Chirurgie van het Radboudumc. In deze folder vindt

Nadere informatie

Deep Brain Stimulation

Deep Brain Stimulation Deep Brain Stimulation He althy Ageing: moving to the next generation WAT IS DEEP BRAIN STIMULATION? Deep Brain Stimulation (DBS), in het Nederlands diepe-hersenkernstimulatie, is een therapie waarbij

Nadere informatie

De werking van ruggenmergstimulatie

De werking van ruggenmergstimulatie INHOUD Inleiding Duidelijkheid: waarom ruggenmergstimulatie? Ruggenmergstimulatiesysteem onderdelen Het implanteren van het systeem Leven met Uw rugenmergstimulatie Identificatiekaart Verklarende woordenlijst

Nadere informatie

Vervanging van een pacemaker of ICD

Vervanging van een pacemaker of ICD Vervanging van een pacemaker of ICD Binnenkort wordt uw pacemaker of ICD vervangen op de afdeling Hartkatheterisatie in Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Neem altijd

Nadere informatie

CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE. Maze-operatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE. Maze-operatie BEHANDELING CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE Maze-operatie BEHANDELING Maze-operatie Over enige tijd zult u in het St. Antonius Ziekenhuis een Maze-operatie ondergaan om uw hartritmestoornissen te behandelen. In deze

Nadere informatie

Elektrische cardioversie

Elektrische cardioversie Elektrische cardioversie Inleiding De cardioloog behandelt u binnenkort met een elektrische cardioversie. Deze folder geeft u informatie over deze behandeling; de voorbereiding thuis, de behandeling in

Nadere informatie

Telemetrie op de verpleegafdeling

Telemetrie op de verpleegafdeling CARDIOLOGIE Telemetrie op de verpleegafdeling ONDERZOEK Telemetrie op de verpleegafdeling Tijdens uw opname krijgt u een telemetriekastje. Hiermee wordt uw hartritme op afstand bewaakt. In deze folder

Nadere informatie

Inleiding. Afbeelding 1: Het hart

Inleiding. Afbeelding 1: Het hart Boezemfibrilleren Inleiding Het hart is een holle spier, ongeveer even groot als een vuist. Het hart bestaat uit vier holle ruimtes: Rechterboezem Linkerboezem Rechterkamer Linkerkamer De boezems vangen

Nadere informatie

Implanteerbare hartritmemonitor

Implanteerbare hartritmemonitor Implanteerbare hartritmemonitor Informatie voor patiënten F0895-1150 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

MyCareLink PATIËNTMONITOR. Simple. Connected.

MyCareLink PATIËNTMONITOR. Simple. Connected. MyCareLink PATIËNTMONITOR Simple. Connected. Informatie over controle op afstand Controle op afstand wordt door uw arts voorgeschreven. Uw arts beschikt op deze manier snel over gegevens waarmee hij/zij:

Nadere informatie

Implanteerbare hartritmerecorder

Implanteerbare hartritmerecorder Implanteerbare hartritmerecorder Inleiding Binnenkort wordt bij u een hartritmerecorder geïmplanteerd. In deze folder vertellen wij u hier meer over. Waarom een implanteerbare hartritmerecorder De arts

Nadere informatie

Herstel van het hartritme

Herstel van het hartritme Herstel van het hartritme Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter Informatiebrochure patiënten 3 1. Een beetje anatomie... 4 1.1 Het hart... 4 1.2 Elektriciteit van het hart... 4 2.

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart

CT-scan van het hart Inleiding CT-scan CT-hart CT-scan van het hart Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel mogelijk informeren over de scan en de voorbereidingen

Nadere informatie

*smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik. Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO

*smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik. Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO Patiënteninformatie voor wondbehandeling met PICO *smith&nephew PICO Negatieve druktherapie voor eenmalig gebruik Geachte patiënt, deze handleiding bevat belangrijke patiënteninformatie over uw negatieve

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart Boezemfibrilleren Boezemfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Uw hartslag wordt onregelmatig. U kúnt dit voelen, maar dat hoeft niet. Van alle mensen met boezemfibrilleren voelt ongeveer 10 tot

Nadere informatie

Pacemaker voor het hart

Pacemaker voor het hart Hartcentrum Pacemaker voor het hart Patiëntenfolder behandelingen Inhoudsopgave Een pacemaker... 3 Wat is het?... 3 Deel A: De implementatie van de pacemaker... 4 Voorbereiding... 4 Procedure... 5 Risico

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Atriumfibrilleren. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Boezemfibrilleren. Atriumfibrilleren. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Boezemfibrilleren Atriumfibrilleren Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Het hart is een holle spier, ongeveer even groot als een vuist. Het hart bestaat uit vier

Nadere informatie

Cardiologie Implantatie hartmonitor (reveal)

Cardiologie Implantatie hartmonitor (reveal) Cardiologie Implantatie hartmonitor (reveal) Binnenkort ondergaat u in ons ziekenhuis een Reveal implantatie (het implanteren van een hartmonitor). In deze folder geven wij u informatie over uw voorbereiding

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. U wordt opgenomen voor de implantatie van een. pacemaker of defibrillator. Cardiologie

PATIËNTENINFO. U wordt opgenomen voor de implantatie van een. pacemaker of defibrillator. Cardiologie PATIËNTENINFO U wordt opgenomen voor de implantatie van een pacemaker of defibrillator Cardiologie Beste patiënt, Welkom op de dienst cardiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Deze brochure

Nadere informatie

MEDTRONIC CARELINK -NETWERK Draadloos systeem voor monitoring op afstand. Vrij om je LEVEN te LEVEN

MEDTRONIC CARELINK -NETWERK Draadloos systeem voor monitoring op afstand. Vrij om je LEVEN te LEVEN MEDTRONIC CARELINK -NETWERK Draadloos systeem voor monitoring op afstand Vrij om je LEVEN te LEVEN Voordat ik aangesloten was op het CareLinksysteem maakte ik me zorgen tijdens mijn reizen, ver van huis

Nadere informatie

DRG-THERAPIE VOOR CHRONISCHE PIJN PIJN DOOR- BROKEN LEVEN GETRANS- FORMEERD

DRG-THERAPIE VOOR CHRONISCHE PIJN PIJN DOOR- BROKEN LEVEN GETRANS- FORMEERD PIJN DOOR- BROKEN DRG-THERAPIE VOOR CHRONISCHE PIJN LEVEN GETRANS- FORMEERD EEN ANDER SOORT PIJN VRAAGT OM EEN ANDERE BENADERING. Chronische pijn* is een veelvoorkomende aandoening die bijna één op vijf

Nadere informatie

Pijnstilling via de pijnpomp

Pijnstilling via de pijnpomp Infobrochure Pijnstilling via de pijnpomp Patiënt-gecontroleerde pijnbestrijding Anesthesie - Pijntherapie - Intensieve zorgen Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

Inspanningselektrocardiogram. Met arteriële zuurstof en ventilatie meting

Inspanningselektrocardiogram. Met arteriële zuurstof en ventilatie meting Inspanningselektrocardiogram Met arteriële zuurstof en ventilatie meting Wat is een elektrocardiogram? Alvorens in te gaan op de functie van het inspannings-elektrocardiogram willen wij u eerst wat vertellen

Nadere informatie

B. Braun Access Port Systems Celsite implanteerbare poortkatheters

B. Braun Access Port Systems Celsite implanteerbare poortkatheters B. Braun Access Port Systems Celsite implanteerbare poortkatheters Informatieboekje voor patiënten Inhoudsopgave Inhoudsopgave Gegevens over mijn implanteerbare poortkatheter 3 Inleiding 4 - Verklarende

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

ICD-patiënteninformatie

ICD-patiënteninformatie ICD-patiënteninformatie De Arrhythmia Alliance (A-A) is een samenwerkingsverband tussen belangenorganisaties, patiëntgroepen, patiënten, zorgverleners, ziekenhuizen en andere betrokken professionals. Deze

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie. rkz.nl Patiënteninformatie CT-scan van het hart Radiologie / Cardiologie rkz.nl Inleiding U bent door uw behandelend cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Middels deze brochure willen wij u zoveel

Nadere informatie

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurd en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt.

Pacemaker. In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurd en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Pacemaker In deze informatie leest u wat een pacemaker is, hoe het inbrengen gebeurd en wanneer de pacemaker gecontroleerd wordt. Doel van de pacemaker Het samentrekken van het hart wordt geregeld met

Nadere informatie

LEVEN MET EEN PACEMAKER

LEVEN MET EEN PACEMAKER LEVEN MET EEN PACEMAKER 31.021N-140701 diensthoofd Cardiologie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper T: 057 35 35 35 info@yperman.net www.yperman.net Uw behandelende arts deelde u mee dat u

Nadere informatie

Elektrische cardioversie

Elektrische cardioversie Infobrochure Elektrische cardioversie Dienst: A2.2 Tel: 011 826 352 mensen zorgen voor mensen Het hart en hartritmestoornissen Het hart is in feite een holle spier met vier kamers: de twee boezems of atriums

Nadere informatie

Nazorg pacemaker implantatie of -wissel

Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Patiënteninformatie Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor patiënten met een pacemaker 1234567890-terTER_ Nazorg pacemaker implantatie of -wissel Praktische informatie voor

Nadere informatie

Implantatie van een Reveal. Cardiologie

Implantatie van een Reveal. Cardiologie Implantatie van een Reveal Cardiologie De cardioloog heeft u voorgesteld om een Reveal te laten implanteren. In deze folder leest u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na de implantatie.

Nadere informatie

Leefregels na pacemaker implantatie. Pacemakerpoli Route 44

Leefregels na pacemaker implantatie. Pacemakerpoli Route 44 00 Leefregels na pacemaker implantatie Pacemakerpoli Route 44 1 U heeft in het SJG Weert een pacemaker gekregen. Het is belangrijk dat u, de eerste periode na de ingreep het rustig aan doet om de pacemakerdraden

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Cardiologie

Boezemfibrilleren. Cardiologie Boezemfibrilleren Cardiologie Uw cardioloog stelde vast dat er bij u sprake is van boezemfibrilleren. Dit is een veel voorkomende hartritmestoornis die onschuldig is, als bijtijds de juiste maatregelen

Nadere informatie

Botoxinjecties bij blaasproblemen

Botoxinjecties bij blaasproblemen Botoxinjecties bij blaasproblemen Vanwege een overactieve blaas en de bijbehorende problemen heeft uw gynae- coloog of uroloog u een behandeling met botoxinjecties aangeraden. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart

MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek hart U wordt verwacht op: Op. dag, datum..... om. uur Wij vragen u zich, 10 minuten vóór het onderzoek, te melden bij de balie bij de afdeling radiologie, route

Nadere informatie

Implanteerbare hartritme monitor (Reveal) Maatschap Cardiologie IJsselland Ziekenhuis

Implanteerbare hartritme monitor (Reveal) Maatschap Cardiologie IJsselland Ziekenhuis Implanteerbare hartritme monitor (Reveal) Maatschap Cardiologie IJsselland Ziekenhuis De Cardioloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor het plaatsen van een hartritmemonitor (Reveal). Dit

Nadere informatie

Sacrale Neuro Stimulatie (SNS)

Sacrale Neuro Stimulatie (SNS) Sacrale Neuro Stimulatie (SNS) Urologie Operatief Dagbehandelingcentrum Inleiding U heeft een stoornis aan de blaas die moeilijk te behandelen is. In overleg met uw uroloog heeft u besloten om Sacrale

Nadere informatie

Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie

Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie Patiënteninformatie Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie 1234567890-terTER_ Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie U heeft een afspraak in Tergooi voor een operatieve behandeling.

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING CARDIOLOGIE HOCM-ablatie BEHANDELING HOCM-ablatie Deze folder geeft u informatie over HOCM-ablatie. Dit is een behandeling bij hypertrofische obstructieve cardiomyopathie: een verdikking in het tussenschot

Nadere informatie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie Maatschap Cardiologie Boezemfibrilleren en cardioversie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling hartbewaking (CCU). Voorbereiding Wij verzoeken u twee dagen voor de elektrische

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

Implanteerbare hartmonitor (Reveal/Confirm)

Implanteerbare hartmonitor (Reveal/Confirm) Implanteerbare hartmonitor (Reveal/Confirm) 2 Waarom krijgt u een Reveal/Confirm? Een Reveal/Confirm (hartmonitor) wordt geïmplanteerd bij onbegrepen flauwvallen, duizeligheid, hartkloppingen en diverse

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE. HOCM-ablatie BEHANDELING CARDIOLOGIE HOCM-ablatie BEHANDELING HOCM-ablatie Deze folder geeft u informatie over HOCM-ablatie. Dit is een behandeling bij hypertrofische obstructieve cardiomyopathie: een verdikking in het tussenschot

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Buikverpleging Informatie voor bezoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging.

Nadere informatie

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie Geriatrie Orthostatische hypotensie Lage bloeddruk bij het staan Algemeen Orthostatische hypotensie betekent letterlijk: een lage bloeddruk bij staan. Veel ouderen hebben last van duizeligheid. Dit uit

Nadere informatie

Confirm -implantatie en -controle (implanteerbare hartmonitor)

Confirm -implantatie en -controle (implanteerbare hartmonitor) Confirm -implantatie en -controle (implanteerbare hartmonitor) Inhoud Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een Confirm? 1 Wat is belangrijk om te weten vóór de ingreep? 2 Medicijnen 2 bloedverdunners

Nadere informatie

Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen

Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen 1 Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen Nu u weet dat u aan diabetes lijdt, moet u zich plots geen grote zorgen maken. Waarschijnlijk lijdt u al gedurende lange tijd aan diabetes, mogelijks gedurende

Nadere informatie

nierbiopsie Wat is een nierbiopsie?

nierbiopsie Wat is een nierbiopsie? nierbiopsie Na overleg met uw arts laat u een nierbiopsie doen. Bij een nierbiopsie halen we via een punctie enkele kleine stukjes weefsel uit een van uw nieren. Na onderzoek kunnen we meer weten over

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Boezemfibrilleren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Boezemfibrilleren De cardioloog heeft vastgesteld dat u een ritmestoornis heeft of heeft gehad, die boezemfibrilleren wordt genoemd. In deze brochure kunt u hierover meer lezen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

INCISIEBEHANDELINGSSYSTEEM. Uw arts heeft gekozen voor PREVENA -therapie VOOR DE BEHANDELING VAN UW CHIRURGISCHE INCISIE

INCISIEBEHANDELINGSSYSTEEM. Uw arts heeft gekozen voor PREVENA -therapie VOOR DE BEHANDELING VAN UW CHIRURGISCHE INCISIE INCISIEBEHANDELINGSSYSTEEM Uw arts heeft gekozen voor PREVENA -therapie VOOR DE BEHANDELING VAN UW CHIRURGISCHE INCISIE Uw arts heeft het PREVENA -systeem geselecteerd om uw incisie te helpen beschermen

Nadere informatie

INLEI D I NG TOT SPI NAL CORD STIMULATION

INLEI D I NG TOT SPI NAL CORD STIMULATION INLEI D I NG TOT SPI NAL CORD STIMULATION Inhoudsopgave Introductie Wat is Spinal Cord Stimulation (SCS)? Wat is Dorsal root ganglion stimulatie? Introductie tot het Axium neurostimulator Systeem Stap

Nadere informatie

Operatie van de schildklier Strumectomie

Operatie van de schildklier Strumectomie Operatie van de schildklier Strumectomie Afdeling algemene chirurgie 1 Binnenkort ondergaat u een operatie aan uw schildklier. Deze folder is bedoeld als aanvulling op wat uw specialist u verteld heeft.

Nadere informatie

Zorg dat alle elektrische apparaten correct bedraad en geaard zijn.

Zorg dat alle elektrische apparaten correct bedraad en geaard zijn. Waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en richtlijnen met betrekking tot elektromagnetische storingsbronnen (EMI) bij patiënten met een neurostimulator of medicijnpomp Indien u als patiënt met een neurostimulator

Nadere informatie

st n De implantatie van een ICD www.stin.nl Leidraad voor het voorbereidend gesprek met de cardioloog of diens plaatsvervanger Stichting ICD dragers

st n De implantatie van een ICD www.stin.nl Leidraad voor het voorbereidend gesprek met de cardioloog of diens plaatsvervanger Stichting ICD dragers st n Stichting ICD dragers Nederland De implantatie van een ICD Leidraad voor het voorbereidend gesprek met de cardioloog of diens plaatsvervanger www.stin.nl Deze brochure kwam tot stand met medewerking

Nadere informatie

Implantatie van een hartritmemonitor. Afdeling Cardiologie

Implantatie van een hartritmemonitor. Afdeling Cardiologie Implantatie van een hartritmemonitor Afdeling Cardiologie Inleiding U heeft de afgelopen tijd klachten gehad van duizeligheid, flauwvallen of hartkloppingen waarvan de oorzaak nog niet precies bekend is.

Nadere informatie

www.azstlucas.be De pacemaker > De pacemaker Informatiebrochure

www.azstlucas.be De pacemaker > De pacemaker Informatiebrochure www.azstlucas.be > Informatiebrochure Inhoudstafel 1. Het hart 3 2. Wat is een pacemaker? 4 3. implantatie 5 4. Terug thuis 6 5. controle 7 6. Het leven met een pacemaker 8 Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Het vervangen van een pacemaker en het upgraden of downgraden van een pacemakerdraad

Het vervangen van een pacemaker en het upgraden of downgraden van een pacemakerdraad Het vervangen van een pacemaker en het upgraden of downgraden van een pacemakerdraad (draden) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Inhoudsopgave 1 Algemene informatie 2 Wat is belangrijk

Nadere informatie

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart

Ct-scan van het hart. Kijken naar het hart. Ct-scan van het hart Ct-scan van het hart Kijken naar het hart Ct-scan van het hart Inleiding 3 Ct-scan 3 Ct-hart 4 Voorbereiding 4 Het Ct-scan onderzoek 5 Na de scan 5 Patiënten met diabetes 5 Medicijnen 6 Risico s 6 Na het

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Uw chirurg heeft met u besproken, dat u in aanmerking komt voor een gehele verwijdering van de borst. In deze folder leest u hier meer over. Wanneer wordt

Nadere informatie

Intra aortale ballonpomp (IABP)

Intra aortale ballonpomp (IABP) Intra aortale ballonpomp (IABP) U bent opgenomen op de afdeling hartbewaking van het Canisius- Wilhelmina ziekenhuis. Uw cardioloog heeft u verteld dat u een behandeling nodig heeft met een Intra aortale

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie De Proefstimulatie

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie De Proefstimulatie PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie De Proefstimulatie Inleiding Na de multisidciplinaire beoordeling heeft u van de neurochirurg te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor ruggenmergstimulatie.

Nadere informatie

Wat is een Pulmonalis angio

Wat is een Pulmonalis angio Pulmonalis Angio Wat is een Pulmonalis angio Een pulmonalis angio is een methode van longonderzoek door middel van een hartcatheterisatie die verricht wordt door een cardioloog. Daarbij wordt gebruikt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. wondbehandeling MET NEGATIEVE DRUK

PATIËNTEN INFORMATIE. wondbehandeling MET NEGATIEVE DRUK PATIËNTEN INFORMATIE wondbehandeling MET NEGATIEVE DRUK Wat is wondbehandeling met negatieve druk? De arts heeft een wondbehandeling met negatieve druk voorgeschreven, met de bedoeling om jouw wonde sneller

Nadere informatie

Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct

Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct Deze informatie heeft betrekking op de werkwijze van de St. Anna Zorggroep, St. Annaziekenhuis. Voor het mobilisatieschema na ontslag uit het ziekenhuis geldt

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie Pacemaker implantatie Inleiding U komt binnenkort voor een pacemaker implantatie naar het St. Anna Ziekenhuis. Het inbrengen van een pacemaker gebeurt op de afdeling radiologie en is een kleine operatie

Nadere informatie

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose APERIUS PercLID System Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose Informatie over deze brochure Onlangs is bij u een aandoening vastgesteld die degeneratieve lumbale kanaalstenose wordt

Nadere informatie