Enterra Therapie Neuromodulatie van de maag voor gastroparese

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Enterra Therapie Neuromodulatie van de maag voor gastroparese"

Transcriptie

1 Enterra Therapie Neuromodulatie van de maag voor gastroparese

2 Jim Enterra Therapie heeft me meer geholpen dan waar ik ooit op had kunnen hopen. Ik vind het heerlijk dat ik weer kan genieten van een cappuccino!

3 Enterra Therapie Het helpt u uw leven weer terug te krijgen als u last hebt van chronische, refractaire misselijkheid of braken, die het gevolg zijn van gastroparese, en als medicijnen geen verlichting brengen.

4 Uw arts heeft besloten dat Enterra Therapie een mogelijkheid is voor het behandelen van uw symptomen zoals chronische misselijkheid of braken, die veroorzaakt worden door gastroparese. Deze brochure is geschreven om u meer informatie te geven over het Enterra Therapie-systeem, zodat u begrijpt hoe het werkt en hoe u ermee moet omgaan. Als u vragen hebt die niet beantwoord worden in deze brochure, vraag het dan uw arts. Hij/zij kent uw persoonlijke medische voorgeschiedenis en kan u de gedetailleerde informatie geven die u nodig hebt. Enterra Therapie helpt bij het: verminderen of zelfs stoppen van uw misselijkheid en braken verbeteren van uw kwaliteit van leven verminderen of zelfs stoppen van het gebruik van voedingsondersteuning en medicijnen verminderen of zelfs stoppen van de noodzaak om opgenomen te worden in het ziekenhuis verbeteren van de bloedsuikerregulering als u diabeet bent weer op gewicht komen

5 Lynn Na zes maanden merkte ik een enorme verandering in mijn symptomen.

6 Informatie over gastroparese Gastroparese is een maagaandoening waarbij voedsel langzamer dan normaal verteerd wordt en waarbij de maag zich niet goed leegt. De invloed van gastroparese kan, zoals u wel gemerkt hebt, een enorme belasting zijn van het lichamelijke welbevinden. Het kan chronische misselijkheid en braken veroorzaken en leiden tot ondervoeding en een slecht bloedsuikerniveau. Leven met gastroparese heeft ook gevolgen voor uw emotionele welbevinden het voortdurende ongemak van chronische misselijkheid en braken heeft een belangrijk negatieve invloed op uw kwaliteit van leven, op uw gezin en persoonlijke relaties, evenals op uw sociale activiteiten. Martine Het is geen vreemd voorwerp, het maakt deel uit van mijn lichaam, het doet me goed en ik ben er blij mee. Het is nu bijna een vriend.

7 Elektrische stimulatie van de maag voor gastroparese (Enterra Therapie) Een apparaatje dat lijkt op een pacemaker (de om 24 uur per dag de zenuwen en spieren Enterra -neurostimulator), wordt onder uw van het onderste deel van uw maag te huid geïmplanteerd, meestal in het gebied van stimuleren. Nadat het apparaat geïmplanteerd de onderbuik. Twee geleidingsdraden worden is, gebruikt uw arts een handbediend, extern op de buitenste maagwand geïmplanteerd programmeerapparaat om de instellingen van en daarna worden ze verbonden met de uw neurostimulator zo aan te passen dat de neurostimulator. Deze procedure wordt onder stimulatie voor u het beste is. De stimulatie kan algemene verdoving uitgevoerd en u moet zonder operatie aangepast worden. Als dat voor een korte herstelperiode in het ziekenhuis nodig is kan de stimulatie op elk moment door blijven. De neurostimulator stuurt milde uw arts uitgezet worden. elektrische pulsen door de geleidingsdraden Als u meer informatie wilt hebben over deze procedure, aarzel dan niet en vraag het uw arts. De Enterra Neurostimulator maag plaats geleidingsdraden

8 Na de ingreep Volg tijdens uw herstel de adviezen van uw arts op. Vermijd zwaar tillen of activiteiten waarbij u overmatig moet buigen, draaien, schudden of rekken. Deze bewegingen kunnen uw geleidingsdraden beschadigen of verplaatsen. U zou de stimulatie niet moeten voelen. Het kan zijn dat er niet direct verbetering optreedt en dat u even moet afwachten voor u voelt dat de behandeling uw symptomen vermindert. Er is geen regel hoelang het duurt voor u zich beter voelt. Het kan verscheidene dagen of weken duren. En soms kan het zijn dat een combinatie van de Enterra Therapie, aanpassingen aan uw dieet en medicatie nodig zijn om uw symptomen beter onder controle te krijgen. Uw arts zal uw toestand voortdurend controleren en zal eventueel verdere behandeling voorschrijven als u dat nodig hebt. Uw arts zal u ook een patiëntenkaart geven waarop informatie staat over uw Enterra -systeem en hoe u contact kunt opnemen met uw arts. U moet dat kaartje altijd bij u dragen, zoals in de praktijk gebruikelijk is voor iedere patiënt bij wie bijvoorbeeld een pacemaker geïmplanteerd is. U kunt dit kaartje tonen als u door beveiligingspoortjes op luchthavens of antidiefstaldetectors in winkels moet lopen. Uw arts zal u ook een patiëntenhandleiding geven, die bij elke neurostimulator geleverd wordt. Leven met uw Enterra Therapie-systeem Uw neurostimulator heeft ingebouwde functies om het te beschermen tegen EMI (elektromagnetisch interferentie) die uw behandeling kunnen verstoren of deze kunnen onderbreken. De meeste elektrische apparaten waarmee u dagelijks in contact komt, zijn over het algemeen veilig en zullen niet storen met de functie van uw neurostimulator. Beveiligingsapparatuur op luchthavens Als u beveiligingshulpmiddelen op luchthavens nadert, toon dan de registratiekaart van uw apparaat en vraag of het mogelijk is dat u er niet doorheen hoeft te lopen. Ze kunnen de functie van uw neurostimulator verstoren of de metalen behuizing van uw apparaat detecteren. Anti-diefstaldetectors Als u anti-diefstaldetectors nadert in winkels, bibliotheken en andere openbare gebouwen, kan het zijn dat de metalen behuizing van uw neurostimulator gedetecteerd wordt. Draag altijd de registratiekaart van uw Medtronic-apparaat bij u en toon het aan het beveiligingspersoneel om dit op te helderen. Op basis van het advies van uw arts en hoe u zich voelt, kunt u geleidelijk uw normale activiteiten weer oppakken.

9 Medische en ziekenhuisomgevingen Raadpleeg uw arts voordat u medische, chirurgische of tandheelkundige procedures ondergaat. Onthoud dat u al uw artsen en zorgverleners moet vertellen dat u een geïmplanteerd medisch apparaat draagt en toon de registratiekaart van uw apparaat. Contra-indicaties Bespreek het met uw arts als u een MRI (magnetische resonantie-imaging) moet ondergaan, omdat patiënten die een geïmplanteerde neurostimulator hebben, niet blootgesteld mogen worden aan de elektromagnetische velden die door magnetische resonantie-imaging geproduceerd worden. Diathermie (het gebruik van warmte voor behandeling of operatie) is verboden omdat de energie van diathermie overgebracht kan worden op het geïmplanteerde systeem en weefselschade kan veroorzaken. Het kan ook de onderdelen van het neurostimulatiesysteem beschadigen. Herinner al uw zorgverleners aan het feit dat er bij u een neurostimulator geïmplanteerd is en toon ze de registratiekaart van uw apparaat. Philippe Ik kon niet meer eten, ik was 18 kilo afgevallen en ik voelde me vreselijk. Nu heb ik weer een normaal leven.

10 Catherine Er trad niet direct verbetering op, maar zes weken na de operatie begonnen er dingen te veranderen. Ik ben bijna 13 kilo aangekomen en ik kan weer eten! Ik ben dankbaar voor elke hap die ik in mijn mond stop.

11 Vaak gestelde vragen over Enterra Therapie Zal ik met de Enterra Therapy van mijn misselijkheid en braken afkomen? De resultaten uit klinische onderzoeken met Enterra Therapy tonen aan dat de meeste patiënten minder last hadden van door gastroparese veroorzaakte misselijkheid en braken. Hoe groot is de Enterra Therapieneurostimulator? De neurostimulator is 60 mm lang, 55 mm hoog en 10 mm dik. Het weegt 42 gram. Kunnen mensen zien dat ik een neurostimulator heb? Uw arts zal proberen de neurostimulator zodanig te plaatsen dat het cosmetisch aanvaardbaar en voor u het meest comfortabel is bij het zitten, staan, enz. Afhankelijk van uw lichaamsbouw en bijvoorbeeld als u slank bent, kan de neurostimulator als een kleine bobbel onder uw huid zichtbaar zijn. Is de operatie pijnlijk? De implantatieprocedure wordt onder algemene verdoving uitgevoerd. Het is normaal als u wat pijn hebt na de operatie. Uw arts zal u helpen eventuele pijn onder controle te houden. Welke complicaties kunnen er eventueel met Enterra Therapie optreden? Naast de risico s die gepaard gaan met alle andere maagoperaties, zijn de complicaties die het meest gemeld worden bij elektrische maagstimulatie onder andere infectie, penetratie van de maagwand, migratie/erosie van de neurostimulator, pijn op de plaats van implantatie en verlies van therapeutisch effect. Hoe voelt de stimulatie aan? U zou de stimulatie van de Enterra Therapie niet moeten voelen. En zelfs als u er niets van voelt, werkt de behandeling toch. Bel echter uw arts als u ongewoonlijke of oncomfortabele stimulatie voelt in uw buikgebied. Kan ik zelf de neurostimulator aan- en uitzetten? Nee. Alleen uw arts kan de neurostimulator aan- en uitzetten met behulp van een uitwendig programmeerapparaat voor de arts. Maakt de neurostimulator geluid? Nee.

12 Wanneer zal ik verbeteringen van mijn symptomen gaan merken? De symptomen kunnen geleidelijk, maar ook direct verbeteren. De mate van verbetering varieert van persoon tot persoon. Als ik de stimulatie niet voel, hoe kan ik dan controleren of het systeem goed werkt? Uw arts kan controleren of het systeem nog goed werkt door een controle uit te voeren met het programmeerapparaat voor de arts. Dit wordt gedaan in de spreekkamer van uw arts tijdens een controlebezoek. Als uw systeem niet goed meer werkt, kan het zijn dat u merkt dat uw symptomen terugkomen. Kunnen de parameters aangepast worden als ik na een paar weken nog geen baat heb bij de behandeling? Ja, uw arts kan de stimulatieparameters met behulp van het uitwendige programmeerapparaat aanpassen zodat de stimulatie het beste bij u past. Er bestaat echter geen regel voor hoelang het duurt voor u zich beter voelt en omdat het verscheidene dagen of weken kan duren, zal uw arts meestal in de eerste drie maanden na de ingreep de instellingen niet veranderen. Zal Enterra Therapie mij beperken in mijn normale activiteiten? Over het algemeen niet. Afhankelijk van waar de neurostimulator geplaatst is, zou het apparaat scherp buigen van het lichaam kunnen hinderen. Bespreek uw lichamelijke activiteiten met uw arts en vraag of ze invloed kunnen hebben op uw neurostimulator. Kan ik duiken? Ja, u kunt duiken, maar niet dieper dan 10 meter. Bespreek voordat u gaat duiken, de effecten van hoge druk met uw arts. Kan een magnetron of inductiekookplaat storen met mijn Enterra Therapie-systeem? Nee. Kan een mobiele of draagbare telefoon storen met mijn Enterra Therapie-systeem? Nee, maar houd wel ten minste 10 cm afstand tussen een mobiele of draagbare telefoon en de neurostimulator. Kan een computer storen met mijn Enterra Therapie-systeem? Nee. Krijg ik problemen als ik door beveiligingspoortjes en antidiefstaldetectors loop? Als u beveiligingshulpmiddelen op luchthavens nadert, toon dan de registratiekaart van uw apparaat en vraag of het mogelijk is dat u er niet doorheen hoeft te lopen, omdat ze de functie van uw neurostimulator zouden kunnen verstoren of de metalen behuizing ervan zouden kunnen detecteren. Het luchthavenpersoneel kan u ook zonder de detectors controleren. Als u anti-diefstaldetectors nadert in winkels, bibliotheken en andere openbare gebouwen, kan het zijn dat de metalen behuizing van uw neurostimulator gedetecteerd wordt. Nogmaals: draag de registratiekaart van uw Medtronicapparaat bij u en toon het aan het beveiligingspersoneel om dit op te helderen.

13 Kan Enterra Therapie gebruikt worden tijdens de zwangerschap? Of de Enterra Therapy veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap of bevalling, is niet vastgesteld. Raadpleeg uw arts als u ontdekt of vermoedt dat u zwanger bent. Hoe vaak moet mijn arts de neurostimulator controleren? Over het algemeen bestaat het controleschema uit een bezoek na de operatie en daarna bezoeken na 1, 3 en 6 maanden. Daarna is het voldoende om een keer per jaar uw arts te bezoeken. Het kan echter zijn dat uw arts u vaker of minder vaak wil controleren en dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wat moet ik doen als mijn misselijkheid en braken terugkomen? Het kan zijn dat u af en toe weer overmatig misselijk bent of moet braken. Wees niet ongerust als Karen Ik kon weer normaal eten en meedoen aan de activiteiten van mijn gezin. Een van de fijnste dingen was dat ik weer een hamburger kon eten.

14 Hoeveel patiënten hebben al baat bij Enterra Therapie? Er hebben al meer dan 3000 patiënten wereldwijd baat bij deze behandeling. uw symptomen weer terugkomen. De symptomen kunnen het gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen. Als deze aangepakt worden, zouden de symptomen weer moeten verminderen. Het kan ook zijn dat het terugkeren van de symptomen aangeven dat er een probleem is met uw geïmplanteerde systeem of dat de batterij leeg is. Neem in elk geval contact op met uw arts om dit te bespreken, uw apparaat te laten controleren en de juiste behandeling te krijgen. Hoe lang gaat de batterij van mijn neurostimulator mee? Dat is afhankelijk van uw stimulatieinstellingen. Sommige mensen hebben meer stimulatie nodig, waardoor de batterij sneller leeg raakt, en andere mensen hebben minder nodig. De levensduur van de batterij wordt geschat op ongeveer 8 jaar. Wat gebeurt er als de batterij van de neurostimulator leeg raakt? Als de batterij leeg raakt, zal het systeem uw symptomen niet effectief onder controle kunnen houden en kunnen de symptomen terugkeren. Uw arts zal dan een vervangingsprocedure plannen. Kan de batterij van de neurostimulator opgeladen worden? Nee. De gehele neurostimulator, waar de batterij in zit, moet vervangen worden als de batterij leeg raakt. De geleidingsdraden zullen echter op hun plaats blijven zitten. Hoe wordt de neurostimulator vervangen? Als de batterij in uw neurostimulator leeg raakt, zal uw arts de neurostimulator verwijderen en een nieuwe implanteren. Tijdens die procedure controleert uw arts ook of de geleidingsdraden van uw implantaat nog goed werken met de nieuwe neurostimulator. Deze procedure wordt meestal onder plaatselijke verdoving als een dagbehandeling uitgevoerd. Kan ik ook baat hebben bij Enterra Therapie als ik al een pacemaker of andere neurostimulator heb? Ja, maar dat moet u met uw arts bespreken. Hij/zij zal bepalen waar de neurostimulator het beste geplaatst kan worden en zal ervoor zorgen dat elk systeem nauwkeurig geprogrammeerd wordt zodat u optimaal van elk apparaat kunt profiteren.

15 De Enterra Neurostimulator

16 Europa Medtronic International Trading Sàrl. Route du Molliau 31 Case postale CH-1131 Tolochenaz Zwitserland Tel. +41 (0) Fax +41 (0) België Medtronic Belgium N.V. Burgemeester Etienne Demunterlaan 5 BE-1090 Brussel België Tel. +32 (0) Fax +32 (0) Nederland Medtronic Trading NL B.V. Earl Bakkenstraat 10 NL-6422 PJ Heerlen Nederland Tel. +31 (0) Fax +31 (0) UC NL 2009 Medtronic. Alle rechten voorbehouden. Gedrukt in Europa.

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. De proefperiode. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. De proefperiode. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN De proefperiode Innovating for life. Een tijdelijk neurostimulatiesysteem krijgen Neurostimulatie werkt door het afgeven van milde elektrische impulsen aan het ruggenmerg

Nadere informatie

PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN. U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN. U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem Innovating for life. 1 Tijdens de operatie wordt een permanente neurostimulator onder uw huid geplaatst. Deze neurostimulator

Nadere informatie

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Maak uw proefperiode een succes. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Maak uw proefperiode een succes. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN Maak uw proefperiode een succes Innovating for life. Uw tijdelijke neurostimulatiesysteem Luister tijdens het genezingsproces goed naar uw lichaam en volg de richtlijnen

Nadere informatie

PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN. U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN. U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN, LEVEN HERSTELLEN U krijgt een permanent neurostimulatiesysteem Innovating for life. 1 Tijdens de operatie wordt een permanente neurostimulator onder uw huid geplaatst. Deze neurostimulator

Nadere informatie

Het testimplantaat PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Innovating for life.

Het testimplantaat PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN Het testimplantaat De volgende materialen zijn bestemd voor gebruik door implantatieartsen met patiënten die geïndiceerd zijn voor neurostimulatie van Medtronic Innovating

Nadere informatie

Care Scenarios. Innovating for life.

Care Scenarios. Innovating for life. Care Scenarios Dit hoofdstuk geeft een overzicht van de aanpassingen die u aan het stimulatieniveau kunt maken. De volgende hoofdstukken bevatten daar meer bijzonderheden over. >> Innovating for life.

Nadere informatie

Care Scenarios. Innovating for life.

Care Scenarios. Innovating for life. Care Scenarios Dit hoofdstuk geeft een overzicht van de aanpassingen die u aan het stimulatieniveau kunt maken De volgende hoofdstukken bevatten daar meer bijzonderheden over >> Innovating for life Pagina

Nadere informatie

STARTEN MET INTERSTIM

STARTEN MET INTERSTIM STARTEN MET INTERSTIM STAPPENPLAN Afstandsbediening voor gebruik met het InterStim -systeem voor sacrale neuromodulatietherapie EEN GOEDE START MET INTERSTIM Gebruik het stappenplan in deze brochure om

Nadere informatie

Vóór uw MRI-scan. Voor patienten met een Medtronic neurostimulator systeem voor chronische pijn

Vóór uw MRI-scan. Voor patienten met een Medtronic neurostimulator systeem voor chronische pijn Vóór uw I-scan Voor patienten met een Medtronic neurostimulator systeem voor chronische pijn Vóór uw I-scan Afhankelijk van het type neurostimulatiesysteem dat u heeft, komt u in aanmerking voor een volledige

Nadere informatie

MyCareLink PATIËNTMONITOR. Simple. Connected.

MyCareLink PATIËNTMONITOR. Simple. Connected. MyCareLink PATIËNTMONITOR Simple. Connected. Informatie over controle op afstand Controle op afstand wordt door uw arts voorgeschreven. Uw arts beschikt op deze manier snel over gegevens waarmee hij/zij:

Nadere informatie

MyCareLink PATIËNTMONITOR. Simple. Connected.

MyCareLink PATIËNTMONITOR. Simple. Connected. MyCareLink PATIËNTMONITOR Simple. Connected. Informatie over controle op afstand Controle op afstand wordt door uw arts voorgeschreven. Uw arts beschikt op deze manier snel over gegevens waarmee hij/zij:

Nadere informatie

Leven zoals u gewend was dankzij een behandeling die bij u past

Leven zoals u gewend was dankzij een behandeling die bij u past Leven zoals u gewend was dankzij een behandeling die bij u past Eenvoudig en doeltreffend Uw arts heeft u de ProACT -behandeling speciaal voor mannen aangeraden. In dit boekje vindt u meer informatie over

Nadere informatie

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Neurostimulatie. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Neurostimulatie. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN Neurostimulatie Innovating for life. Wat is neurostimulatie? Neurostimulatie is een bewezen, veilige en effectieve behandeling die de pijn onder controle kan houden en

Nadere informatie

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Neurostimulatie. Innovating for life.

PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN. Neurostimulatie. Innovating for life. PIJN VERLICHTEN LEVEN HERSTELLEN Innovating for life. Wat is neurostimulatie? is een bewezen, veilige en effectieve behandeling die de pijn onder controle kan houden en die weer een leven kan bieden dat

Nadere informatie

MEDTRONIC DBS THERAPIE VOOR EPILEPSIE MEER JEZELF ZIJN

MEDTRONIC DBS THERAPIE VOOR EPILEPSIE MEER JEZELF ZIJN MEDTRONIC DBS THERAPIE VOOR EPILEPSIE JEZELF ZIJN Verbeter uw kwaliteit van leven met DBS therapie voor epilepsie MICHAEL Sinds 2013 tevreden met Medtronic DBS therapie voor epilepsie HAAL UIT HET LEVEN

Nadere informatie

MEDTRONIC CARELINK -NETWERK Draadloos systeem voor monitoring op afstand. Vrij om je LEVEN te LEVEN

MEDTRONIC CARELINK -NETWERK Draadloos systeem voor monitoring op afstand. Vrij om je LEVEN te LEVEN MEDTRONIC CARELINK -NETWERK Draadloos systeem voor monitoring op afstand Vrij om je LEVEN te LEVEN Voordat ik aangesloten was op het CareLinksysteem maakte ik me zorgen tijdens mijn reizen, ver van huis

Nadere informatie

Medtronic DBS. Developed in association with

Medtronic DBS. Developed in association with Medtronic DBS voor bewegingsstoornissen Developed in association with Hoe ziet de neurostimulator eruit? Net zoals een pacemaker voor het hart, genereert de neurostimulator continu elektrische prikkels

Nadere informatie

JA, UIT HET ZICHT, UIT UW GEDACH- TEN

JA, UIT HET ZICHT, UIT UW GEDACH- TEN JA, UIT HET ZICHT, UIT UW GEDACH- TEN Micra Pacemaker in het hart cardiocapsule heel klein geavanceerd compleet MAAK KENNIS MET MICRA De kleinste cardiocapsule Micra is de kleinste pacemaker ter wereld.

Nadere informatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie PIJNBESTRIJDING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie BEHANDELING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie Onlangs hebt u een proef-ruggenmergstimulatie gehad, waarna besloten is dat u in aanmerking

Nadere informatie

Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling

Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling Afdeling dagbehandeling Angio Seal Ontslagadviezen na angio seal: De pleister mag u de dag na de behandeling verwijderen. De eerste 3

Nadere informatie

meer Medtronic DBStherapie voor epilepsie zelfvertrouwen zelfstandigheid vrijheid Shannan B. Receiving DBS Therapy since 2XXX

meer Medtronic DBStherapie voor epilepsie zelfvertrouwen zelfstandigheid vrijheid Shannan B. Receiving DBS Therapy since 2XXX Medtronic DBS-therapie voor epilepsie meer zelfvertrouwen zelfstandigheid vrijheid Shannan B. Receiving DBS Therapy since 2XXX Shannan B. heeft baat bij Medtronic DBStherapie voor epilepsie. meer uit het

Nadere informatie

REVEAL LINQ LNQ11. Implanteerbare hartmonitor Informatie over MRI-procedures. Technische MRI-handleiding

REVEAL LINQ LNQ11. Implanteerbare hartmonitor Informatie over MRI-procedures. Technische MRI-handleiding REVEAL LINQ LNQ11 Implanteerbare hartmonitor Informatie over MRI-procedures Technische MRI-handleiding 0123 2013 In de onderstaande lijst staan de gedeponeerde of geregistreerde handelsmerken van Medtronic

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn Neurostimulator

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn Neurostimulator PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn Neurostimulator Inleiding Een neurostimulator is een apparaat, lijkend op een pacemaker, dat door middel van een operatie wordt geïmplan-teerd.

Nadere informatie

Belangrijke documentatie-update betreffende de voorbereidende primebolus bij het SynchroMed II-infusiesysteem

Belangrijke documentatie-update betreffende de voorbereidende primebolus bij het SynchroMed II-infusiesysteem Belangrijke documentatie-update betreffende de voorbereidende primebolus bij het SynchroMed II-infusiesysteem Naar aanleiding van de correctiebrief betreffende medische apparatuur van juni 2013 is informatie

Nadere informatie

AspireSR. Essentiële informatie over uw nieuwe generator

AspireSR. Essentiële informatie over uw nieuwe generator AspireSR Essentiële informatie over uw nieuwe generator AspireSR Veel gestelde vragen voor patiënten Uw arts beveelt de nieuwste VNS Therapygenerator aan voor u. In deze brochure treft u meer informatie

Nadere informatie

Neuromodulatie. Pijnbestrijding

Neuromodulatie. Pijnbestrijding Neuromodulatie Pijnbestrijding Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is ruggenmergstimulatie?...4 Stimulatiesysteem veilig?...5 Wat mag u verwachten?...6 De proefstimulatie...7 De operatie...7 Na de operatie...8

Nadere informatie

Implantatie van een neurostimulator

Implantatie van een neurostimulator Implantatie van een neurostimulator In overleg met uw arts heeft u besloten dat u (mogelijk) een behandeling zult ondergaan waarbij een neurostimulator geplaatst zal worden. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Neuromodulatie. Pijnbestrijding

Neuromodulatie. Pijnbestrijding Neuromodulatie Pijnbestrijding Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is ruggenmergstimulatie?...4 Stimulatiesysteem veilig?...5 Wat mag u verwachten?...6 De proefstimulatie...7 De operatie...7 Na de operatie...8

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart

MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek hart U wordt verwacht op: Op. dag, datum..... om. uur Wij vragen u zich, 10 minuten vóór het onderzoek, te melden bij de balie bij de afdeling radiologie, route

Nadere informatie

Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum

Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0788 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u in aanmerking

Nadere informatie

Neuromodulatie. Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Neuromodulatie. Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

De werking van ruggenmergstimulatie

De werking van ruggenmergstimulatie INHOUD Inleiding Duidelijkheid: waarom ruggenmergstimulatie? Ruggenmergstimulatiesysteem onderdelen Het implanteren van het systeem Leven met Uw rugenmergstimulatie Identificatiekaart Verklarende woordenlijst

Nadere informatie

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats MRI-onderzoek In deze folder kunt u lezen wat het MRI-onderzoek inhoudt en welke voorbereidingen u moet treffen, o.a. omdat u in een sterke magneet komt te liggen. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig

Nadere informatie

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose APERIUS PercLID System Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose Informatie over deze brochure Onlangs is bij u een aandoening vastgesteld die degeneratieve lumbale kanaalstenose wordt

Nadere informatie

Zorg dat alle elektrische apparaten correct bedraad en geaard zijn.

Zorg dat alle elektrische apparaten correct bedraad en geaard zijn. Waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en richtlijnen met betrekking tot elektromagnetische storingsbronnen (EMI) bij patiënten met een neurostimulator of medicijnpomp Indien u als patiënt met een neurostimulator

Nadere informatie

Cardiologische leefregels

Cardiologische leefregels Cardiologische leefregels Cardiologie alle aandacht Cardiologische leefregels Naam patiënt: Afdeling: Diagnose PTCA (dotterbehandeling) via lies PTCA (dotterbehandeling) via pols Leefregels Eerste 3 dagen

Nadere informatie

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats.

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats. MRI mammae MRI mammae Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van

Nadere informatie

GEMAKKELIJK. VERBONDEN. GEÏNFORMEERD. Mobiele MyCareLink Heart -app

GEMAKKELIJK. VERBONDEN. GEÏNFORMEERD. Mobiele MyCareLink Heart -app GEMAKKELIJK. VERBONDEN. GEÏNFORMEERD. Mobiele MyCareLink Heart -app OVERZICHT Mobiele MyCareLink Heart -app Welkom bij de laatste innovatie van Medtronic in controle op afstand! Uw geïmplanteerde hartapparaat

Nadere informatie

Sabine Met mijn pomp heb ik sinds 2010 een betere controle. Zwangerschap en type 1 Diabetes

Sabine Met mijn pomp heb ik sinds 2010 een betere controle. Zwangerschap en type 1 Diabetes Sabine Met mijn pomp heb ik sinds 2010 een betere controle Zwangerschap en type 1 Diabetes Voor vrouwen met diabetes type 1 die zwanger willen worden, die zwanger zijn of die op het punt staan te bevallen,

Nadere informatie

LEVEN MET UW PACEMAKER

LEVEN MET UW PACEMAKER LEVEN MET UW PACEMAKER 2 Als u of een dierbare de diagnose langzame hartslag (bradycardie) krijgt, kan dit boekje helpen om uw hartaandoening en de behandelingsmogelijkheden ervan te begrijpen. Dit boekje

Nadere informatie

MRI-onderzoek. Medische Beeldvorming

MRI-onderzoek. Medische Beeldvorming 00 MRI-onderzoek Medische Beeldvorming Wat is MRI? MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRIonderzoek worden geen röntgenstraling gebruikt maar een sterk magneetveld en radiogolven.

Nadere informatie

AspireSR. Essentiële informatie over uw nieuwe generator

AspireSR. Essentiële informatie over uw nieuwe generator Deze brochure is niet bedoeld als volledige informatiebron over VNS Therapy. Neem contact op met uw arts of ga naar www.vnstherapy.com voor meer informatie. CYBERONICS EUROPE BVBA DOCHTERONDERNEMING VAN

Nadere informatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie Patiënteninformatie Richtlijnen na pacemaker implantatie rkz.nl U heeft recent een pacemakerimplantatie ondergaan. Voor een spoedig herstel is het aan te raden de hierna volgende leefregels in acht te

Nadere informatie

Universitair Medisch Centrum Groningen Neurologie / Neurochirurgie. Omgaan met een (neuro)stimulator

Universitair Medisch Centrum Groningen Neurologie / Neurochirurgie. Omgaan met een (neuro)stimulator Inleiding U heeft een hersenoperatie gehad waarbij een (neuro)stimulator is geplaatst. Door deze operatie kan er het een en ander voor u veranderen. Dagelijkse activiteiten die u eerder niet kon, kunt

Nadere informatie

KLACHTEN VAN DE ELLEBOOGZENUW ULNARIS NEUROPATHIE

KLACHTEN VAN DE ELLEBOOGZENUW ULNARIS NEUROPATHIE KLACHTEN VAN DE ELLEBOOGZENUW ULNARIS NEUROPATHIE 343 Wat is het? Een ulnaris neuropathie is een storing in de functie van één van de drie zenuwen (bedradingen) van de onderarm, de elleboogzenuw (of nervus

Nadere informatie

CoreValve. Nieuwe hoop bij ernstige aortastenose

CoreValve. Nieuwe hoop bij ernstige aortastenose CoreValve AortakLEpIMpLANtatIE VIA EEN katheter Nieuwe hoop bij ernstige aortastenose Er is hoop Medtronic CoreValve aortaklepimplantatie via een katheter biedt patiënten met ernstige aortastenose een

Nadere informatie

LEVEN MET EEN NEUROSTIMULATOR

LEVEN MET EEN NEUROSTIMULATOR LEVEN MET EEN NEUROSTIMULATOR INLEIDING U werd ingelicht over het neurostimulatie-systeem. De arts heeft u hierover de nodige informatie gegeven. Daarnaast raden wij u aan deze brochure te lezen. In deze

Nadere informatie

Incontinentie voor ontlasting

Incontinentie voor ontlasting CHIRURGIE Incontinentie voor ontlasting Het onwillekeurig verlies van ontlasting U bent verwezen naar de polikliniek chirurgie omdat u last heeft van onwillekeurig verlies van ontlasting of verlies van

Nadere informatie

Implanteerbare hartritme monitor Reveal DX

Implanteerbare hartritme monitor Reveal DX Implanteerbare hartritme monitor Reveal DX Dag/datum:... Tijd:... Afdeling:... Bij patiënten die een reveal recorder krijgen, vindt controle plaats op de bacterie Staphylococcus areus. Een op de drie mensen

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Radiologie MRI-onderzoek

PATIËNTENFOLDER Radiologie MRI-onderzoek PATIËNTENFOLDER Radiologie MRI-onderzoek ALGEMEEN Uw specialist/huisarts heeft u voor een MRI-onderzoek verwezen naar de afdeling Radiologie. Deze brochure bevat informatie die belangrijk voor u is om

Nadere informatie

Proefbehandeling met neuromodulatie

Proefbehandeling met neuromodulatie Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Proefbehandeling met neuromodulatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Neuromodulatie in het kort... 3 Proefsimulatie... 4 Voorbereiding thuis... 4 De operatie... 5 Na

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart

MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek van het hart Uw afspraak U wordt verwacht op: Dag:.. Datum:.. Tijdstip: uur Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden.

Nadere informatie

Incontinentie voor ontlasting

Incontinentie voor ontlasting CHIRURGIE Incontinentie voor ontlasting Het onwillekeurig verlies van ontlasting U bent verwezen naar de polikliniek chirurgie omdat u last heeft van onwillekeurig verlies van ontlasting of verlies van

Nadere informatie

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis)

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) TENNISELLEBOOG (EPICONDYLITIS LATERALIS) WAT IS EEN TENNISELLEBOOG? Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Een tenniselleboog is een degeneratieve

Nadere informatie

RF-Facetdenervatie. Pijnbestrijding

RF-Facetdenervatie. Pijnbestrijding RF-Facetdenervatie Pijnbestrijding Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'RF facetdenervatie' (RadioFrequente facetdenervatie). Ook is het mogelijk dat

Nadere informatie

Betere controle van uw diabetes type 2

Betere controle van uw diabetes type 2 MiniMed voor TYPE Betere controle van uw diabetes type 2 met de MiniMed insulinepomp, nu klinisch bewezen 1 DIABETES Is het voor u een uitdaging om uw glucose met dagelijkse injecties onder controle te

Nadere informatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie

Richtlijnen na pacemaker implantatie Patiënteninformatie Richtlijnen na pacemaker implantatie rkz.nl Twee tot zes weken na de implantatie Doe geen zwaar huishoudelijk werk zoals ramenlappen en stofzuigen. probeer repeterende/herhalende handelingen

Nadere informatie

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Rhizotomie (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een '(Pulsed) RadioFrequente behandeling van het ganglion

Nadere informatie

NovaSure behandeling. Gynaecologie. alle aandacht

NovaSure behandeling. Gynaecologie. alle aandacht NovaSure behandeling Gynaecologie alle aandacht NovaSure behandeling Inleiding Vrouwen met (hevig/onregelmatig) menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens (meer) hebben, komen voor deze behandeling in

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart met adenosine

MRI-onderzoek van het hart met adenosine MRI-onderzoek van het hart met adenosine Afspraak U wordt verwacht op: Dag:.. Datum:.. Tijdstip: uur Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek

Nadere informatie

DRG-STIMULATIE VOOR CHRONISCHE PIJN FOCUS OP UW LEVEN, NIET OP UW PIJN

DRG-STIMULATIE VOOR CHRONISCHE PIJN FOCUS OP UW LEVEN, NIET OP UW PIJN FOCUS OP UW DRG-STIMULATIE VOOR CHRONISCHE PIJN LEVEN, NIET OP UW PIJN Focus op uw vrienden, niet op uw pijn. FOCUS OP UW LEVEN, NIET OP UW PIJN. Chronische pijn is persoonlijk en verlichting van de pijn

Nadere informatie

Implantica. RefluxStop belemmert zure reflux zonder de voedseldoorgang samen te drukken. RefluxStop

Implantica. RefluxStop belemmert zure reflux zonder de voedseldoorgang samen te drukken. RefluxStop Implantica RefluxStop belemmert zure reflux zonder de voedseldoorgang samen te drukken RefluxStop Gastro-oesofageale refluxziekte Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD of zure reflux) is een ziekte veroorzaakt

Nadere informatie

C MRI onderzoek

C MRI onderzoek MRI onderzoek Uw specialist heeft u voor een MRI-onderzoek verwezen naar de afdeling Radiologie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Deze brochure bevat informatie die belangrijk voor u is om te weten

Nadere informatie

IK BEN NET GEDIAGNOSTICEERD MET TYPE 1 DIABETES

IK BEN NET GEDIAGNOSTICEERD MET TYPE 1 DIABETES Dominika Met mijn pomp heb ik sinds 2012 een betere controle IK BEN NET GEDIAGNOSTICEERD MET TYPE 1 DIABETES Net gediagnosticeerd worden met type 1 diabetes kan een ingrijpende gebeurtenis zijn en aanleiding

Nadere informatie

MRI-onderzoek nuchter

MRI-onderzoek nuchter MRI-onderzoek nuchter MRI-onderzoek nuchter. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke

Nadere informatie

Na een gynaecologische operatie

Na een gynaecologische operatie Na een gynaecologische operatie Onlangs heeft u in het Radboudumc een gynaecologische operatie ondergaan. U bent inmiddels voldoende hersteld en u kunt weer naar huis. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling Maagperforatie 1. Inleiding In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen en adviezen die bijdragen aan uw herstel. In de informatiefolder Dagbehandeling of, indien

Nadere informatie

LEVEN MET UW PACEMAKER

LEVEN MET UW PACEMAKER LEVEN MET UW PACEMAKER Als u of een dierbare de diagnose langzame hartslag (bradycardie) krijgt, kan dit boekje helpen om uw hartaandoening en de behandelingsmogelijkheden ervan te begrijpen. Dit boekje

Nadere informatie

RF-stellatum. Pijnkliniek

RF-stellatum. Pijnkliniek RF-stellatum Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'RF stellatum' (RadioFrequent Stellatum). Ook is het mogelijk dat u deze behandeling zojuist

Nadere informatie

RF-Facetdenervatie. Pijnbestrijding

RF-Facetdenervatie. Pijnbestrijding RF-Facetdenervatie Pijnbestrijding Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'RF facetdenervatie' (RadioFrequente facetdenervatie). Ook is het mogelijk dat

Nadere informatie

Sacro-coccygeale fistel

Sacro-coccygeale fistel patiënteninformatie algemene heelkunde Sacro-coccygeale fistel ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET).

Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET). Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET). IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET) is de Engelse benaming voor een behandeling van rugpijn, al dan niet met uitstraling in het been,

Nadere informatie

Cardiologie Implantatie hartmonitor (reveal)

Cardiologie Implantatie hartmonitor (reveal) Cardiologie Implantatie hartmonitor (reveal) Binnenkort ondergaat u in ons ziekenhuis een Reveal implantatie (het implanteren van een hartmonitor). In deze folder geven wij u informatie over uw voorbereiding

Nadere informatie

AGEN TELDE VR GES VEEL

AGEN TELDE VR GES VEEL VEELGESTELDE VRAGEN Wanneer BLIJHEID hem sprakeloos maakt, spreken de resultaten voor zich. Bijna TWEE KEER zoveel patiënten hadden significante verlichting van de pijn in hun rug en been met HF10 therapie

Nadere informatie

Behandeling van pijn met iontoforese

Behandeling van pijn met iontoforese Behandeling van pijn met iontoforese In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met iontoforese. Dit is een behandeling om uw pijnklachten te verminderen. Wat is iontoforese

Nadere informatie

Nervus Vagus Stimulatie Voorbereidingstraject en nazorg rondom de behandeling van epilepsie met Nervus Vagus Stimulatie

Nervus Vagus Stimulatie Voorbereidingstraject en nazorg rondom de behandeling van epilepsie met Nervus Vagus Stimulatie EPILEPSIE Nervus Vagus Stimulatie Voorbereidingstraject en nazorg rondom de behandeling van epilepsie met Nervus Vagus Stimulatie Nervus Vagus Stimulatie (NVS) is een behandeling die wordt toegepast om

Nadere informatie

s Avonds of in het weekend MCH Antoniushove Informatie voor patiënten Medisch Centrum Haaglanden

s Avonds of in het weekend MCH Antoniushove Informatie voor patiënten Medisch Centrum Haaglanden MRI s Avonds of in het weekend MCH Antoniushove Informatie voor patiënten Let op: In deze folder zit een vragenlijst die u thuis moet invullen. F0827-4410 maart 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nadere informatie

Anneli, Martina s dochter Met mijn pomp heb ik sinds 2011 een betere controle

Anneli, Martina s dochter Met mijn pomp heb ik sinds 2011 een betere controle Anneli, Martina s dochter Met mijn pomp heb ik sinds 2011 een betere controle MIJN KIND HEEFT TYPE 1 DIABETES Veel ouders waarvan zoon of dochter is gediagnosticeerd met type 1 diabetes, vragen zich af:

Nadere informatie

H.291414.0314. Pijnbestrijding (Lumbale sympathicus blokkade)

H.291414.0314. Pijnbestrijding (Lumbale sympathicus blokkade) H.291414.0314 Pijnbestrijding (Lumbale sympathicus blokkade) 2 Inleiding In overleg met uw behandelend arts is besloten dat er bij u pijnbestrijding (lumbale sympathicus blokkade) wordt toegepast. Lumbale

Nadere informatie

Neurostimulatie darmcontrole SNS

Neurostimulatie darmcontrole SNS Neurostimulatie darmcontrole SNS Beste patiënt Hebt u last van ontlastingsverlies of obstipatie (verstopping)? Dan bent u niet de enige.problemen met darmcontrole komen vaker voor dan u denkt. Meer dan

Nadere informatie

RF Ganglion Sfenopalatinum. Pijnkliniek

RF Ganglion Sfenopalatinum. Pijnkliniek RF Ganglion Sfenopalatinum Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'RF Ganglion Sfenopalatinum' (RadioFrequente Ganglion Sfenopalatinum). Ook

Nadere informatie

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Rhizotomie (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een '(Pulsed) RadioFrequente behandeling van het ganglion

Nadere informatie

MRI onderzoek schouder-/ heupgewricht na arthrogram

MRI onderzoek schouder-/ heupgewricht na arthrogram MRI onderzoek schouder-/ heupgewricht na arthrogram Afdeling radiologie U krijgt een MRI onderzoek van: O O Heup Schouder Datum: dag Tijd:... U meldt zich bij de afdeling radiologie op locatie O Eindhoven,

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn zorgverlener?

Wat vraag ik aan mijn zorgverlener? Patiënteninformatie Wat vraag ik aan mijn zorgverlener? Inleiding Deze brochure bevat aandachtspunten voor u ter voorbereiding op een gesprek met een medisch specialist over een wenselijke of noodzakelijke

Nadere informatie

Thoracale sympathicus blokkade. Pijnkliniek

Thoracale sympathicus blokkade. Pijnkliniek Thoracale sympathicus blokkade Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'thoracale sympathicus blokkade'. Ook is het mogelijk dat u deze behandeling

Nadere informatie

beklemming van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie)

beklemming van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie) beklemming van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie) inhoudsopgave Waarom deze brochure? 2 Wat is een beklemming van de elleboogzenuw? 2 Waar heeft u last van bij een beklemming van de elleboogzenuw?

Nadere informatie

Lumbale sympathicus blokkade. Pijnkliniek

Lumbale sympathicus blokkade. Pijnkliniek Lumbale sympathicus blokkade Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een lumbale sympathicus blokkade. Ook is het mogelijk dat u deze behandeling

Nadere informatie

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE N.V. Medtronic Belgium S.A. Burgemeester E. Demunterlaan 5 5 Avenue du Bourgmestre E. Demunter Brussel 1090 Bruxelles België/Belgique Tel./Tél. +32 (0)2 456 0900 Fax +32 (0)2 460 2667 www.medtronic.be

Nadere informatie

INLEI D I NG TOT SPI NAL CORD STIMULATION

INLEI D I NG TOT SPI NAL CORD STIMULATION INLEI D I NG TOT SPI NAL CORD STIMULATION Inhoudsopgave Introductie Wat is Spinal Cord Stimulation (SCS)? Wat is Dorsal root ganglion stimulatie? Introductie tot het Axium neurostimulator Systeem Stap

Nadere informatie

Neurostimulator bij overactieve blaas of urine-retentie

Neurostimulator bij overactieve blaas of urine-retentie Neurostimulator bij overactieve blaas of urine-retentie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het laten plaatsen van een neurostimulator (InterStim therapie). Dit vanwege overactieve

Nadere informatie

Richtlijnen voor een veilig gebruik van de pomp

Richtlijnen voor een veilig gebruik van de pomp INHOUD Voorwoord Wat kan U verwachten van intraspinale toediening van pijnstillende medicatie? De pomp De proefperiode Hoe? De mogelijke nevenwerkingen De evaluatie en opvolging De pompimplantatie Hoe?

Nadere informatie

H.362145.0914. Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ )

H.362145.0914. Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ ) H.362145.0914 Implantatie hartmonitor (Reveal LINQ ) 2 Inleiding Uw cardioloog heeft met u afgesproken om een Reveal LINQ bij u te plaatsen. Een Reveal LINQ is een implanteerbare hartmonitor die automatisch

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling Hernia van de Buik 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan een hernia (breuk) van de buik in het TweeSteden ziekenhuis op locatie Tilburg of Waalwijk. In deze folder leest u informatie over

Nadere informatie

ITB-proefbehandeling. (Intrathecale Toediening van Baclofen) Neurologie, Neurochirurgie Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark

ITB-proefbehandeling. (Intrathecale Toediening van Baclofen) Neurologie, Neurochirurgie Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark ITB-proefbehandeling (Intrathecale Toediening van Baclofen) Neurologie, Neurochirurgie Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is ITB?

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie De Proefstimulatie

PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie De Proefstimulatie PATIËNTENFOLDER Ruggenmergstimulatie De Proefstimulatie Inleiding Na de multisidciplinaire beoordeling heeft u van de neurochirurg te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor ruggenmergstimulatie.

Nadere informatie

(Pulsed) RF-behandeling. van de ramus communicans

(Pulsed) RF-behandeling. van de ramus communicans (Pulsed) RF-behandeling van de ramus communicans Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een '(pulsed) RadioFrequente behandeling van de ramus communicans'.

Nadere informatie

HMC-patiëntenpas Verhinderd Wat is vertebroplastiek?

HMC-patiëntenpas Verhinderd Wat is vertebroplastiek? Vertebroplastiek Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u binnenkort een vertebroplastiekbehandeling ondergaat. Voor deze behandeling wordt u een dag opgenomen in HMC Westeinde. De afdeling Opname

Nadere informatie

Neurostimulator; informatie voor patiënten

Neurostimulator; informatie voor patiënten Neurostimulator; informatie voor patiënten Tijdens de opname in het ziekenhuis heeft u al veel informatie gekregen over diepe hersenstimulatie. In deze tekst hebben we de belangrijkste zaken nog eens op

Nadere informatie