Tips & tricks. Tappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips & tricks. Tappen"

Transcriptie

1 Tappen Tips & tricks HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE HET BESTE BIERTJE SERVEERT? WIJ HEBBEN NUTTIGE EN PRAKTISCHE TIPS & TRICKS VAN HORECAEXPERTS VERZAMELD. PRINT ZE UIT EN BESPREEK ZE MET JE PERSONEEL. Tip 01 Tapinstallaties Kies de tapinstallatie die het beste past bij je bieromzet en je bierkaart. Dat verzekert je van perfecte bierkwaliteit en voorkomt onnodige kosten. De exacte keuze hangt af van de biervolumes die je op jaarbasis verkoopt, zowel voor pils als speciaalbier. Bij pils tap je vanaf 25 hectoliter (2.500 liter) per jaar het beste met een AB InBev fustenkast en vanaf 100 hectoliter met een kelderbierinstallatie (met tanks van 500 of liter). Bij speciaalbier tap je al vanaf 10 hectoliter met een fustenkast. Bij andere volumes kun je, waar mogelijk, het beste de PerfectDraft inzetten. Tip 02 Houdbaarheid Check altijd de houdbaarheidsdatum (THT-datum) van het geleverde bier. Besef dat je bij een 50 liter installatie een aangeslagen fust binnen drie dagen moet leegtappen. Heb je een AB InBev fustenkast, dan blijft het bier drie weken goed. Bij een AB InBev kelderbierinstallatie is dat drie maanden. Tip 03 Voorraadbeheer Stem de inkoop van je bier af op de omloopsnelheid. Controleer deze regelmatig; handel niet uit routine. Laat de voorraad nooit verder teruglopen dan drie dagen. Fusten hebben vaak drie dagen nodig om de settelen en op de juiste temperatuur te komen. Zorg er altijd voor dat je een extra voorraad hebt van minimaal 30% van je normale bieromzet in het geval plotseling de vraag sterk toeneemt. Gebruik altijd het first in first out (FIFO) principe: de fusten die het eerst zijn geleverd worden het eerst gebruikt. Zorg voor een ruime, goed geventileerde voorraadruimte. Stapel de fusten niet boven op elkaar vanwege gezondheids- en veiligheidsrisico s.

2 Tip 04 Handling Sluit pas geleverde fusten niet direct aan. Dat kan ervoor zorgen dat het bier erg gaat schuimen. Voor de beste kwaliteit met de juiste hoeveelheid koolzuur moeten vaten minstens 24 uur rusten voor ze worden gebruikt. Zorg ervoor dat de vaten drie dagen hebben om op temperatuur te komen, vooral bij extreme warmte of kou. Tip 05 Tapdruk Hoe lager de temperatuur van de opslag, hoe lager de druk is die je nodig hebt op het vat. Bij de correcte druk kun je per minuut drie tot vijf biertjes tappen. Als de druk op het fust te hoog is zal het bier te veel gaan schuimen en kan het bier te scherp van smaak worden. Een te lage druk daarentegen veroorzaakt dood en bitter bier. Bij 20 C heb je 2 bar tapdruk nodig, bij 15 C is dat 1,5 bar en bij 2 C (een gekoelde fustenkast) slechts 0,7 bar. Tip 06 Opslag Maak de opslag eens in de week goed schoon. Het is het beste om te doen vlak voor de levering wanneer de voorraad kleiner is. Houd goed bij wanneer de opslagruimte is schoongemaakt en door wie. Als er tussendoor gemorst is, ruim dat dan meteen op. Op die manier glijdt niemand uit over een plas bier en verwijder je meteen een bron van verontreiniging. Maak ook regelmatig de wanden en het plafond schoon. Mocht je last van schimmels hebben, schakel dan een expert in. Ook in het geval van een rattenplaag of ander ongedierte moet je een specialist inschakelen. Houd de riolering en de pompen altijd schoon en mocht de opslagruimte onverhoopt ondergelopen zijn doe je er goed aan om een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in te schakelen voordat de opslag weer wordt gebruikt. Gebruik nooit geurende schoonmaakmiddelen om de vloer te reinigen, de geur beïnvloedt namelijk de smaak van het bier. Tip 07 Ventilatie De opslag moet regelmatig goed geventileerd worden. Door een muffe en vieze lucht kan bier makkelijk vertroebelen. De ventilatieschachten moeten schoon zijn en je moet de opslag dagelijks minstens tien minuten laten luchten. Tip 08 Temperatuur Het is heel belangrijk dat de temperatuur in de opslag tussen de 11 en 13 C blijft. Door een te hoge of een te lage temperatuur heb je meer last van verspilling en neemt de kans om Het Perfecte Biertje te tappen aanzienlijk af. Zet de koeling van de opslag nooit uit in een poging om geld te besparen. Dit zal je uiteindelijk meer geld kosten doordat het bier meer gaat schuimen. Bij een te hoge temperatuur... wordt bier in fusten te schuimig en krijg je uiteindelijk dood bier neemt de hoeveelheid koolzuur toe waardoor het bier gaat schuimen zal de smaak slechter worden

3 Bij een te lage temperatuur... kan bier in fusten vertroebelen heeft bier in fusten langere tijd nodig om tot rust te komen zal bier erg gaan schuimen door de toename van koolzuur zal de smaak slechter worden Tip 09 Koelsysteem Om de juiste temperatuur af te kunnen meten moet je de thermometer nooit in de luchtroom van de koeler hangen. Check de temperatuur dagelijks. Als deze onder de 11 C of boven de 13 C komt, kijk dan of het koelsysteem wel goed werkt. Laat het koelsysteem regelmatig nakijken en onderhouden door experts. Sla niets op rondom het koelsysteem. Dat veroorzaakt namelijk een hoger energieverbruik en een slechtere luchtcirculatie. Zorg voor een goed waterniveau in de externe koeler zodat de koelslangen gevuld blijven; het waterniveau moet regelmatig gecheckt worden. Voor een efficiënte en zuinige werking moet je regelmatig stof en pluis van het rooster verwijderen. In sommige koelsystemen bevindt zich een ijslaag. Check dit regelmatig, vooral in drukke perioden. Geef het koelsysteem voldoende ruimte voor luchtcirculatie, zodat de temperatuur niet oploopt. Tip 10 Schone leidingen Reinig de koppeling met een borstel en water. Plaats de koppeling op het fust. Open nu eerst het koolzuurkraantje, waardoor het koolzuur in het fust stroomt. Open het bierkraantje op de fustkoppeling. Maak koppelingen die je niet gebruikt schoon met warm water (niet te heet!) en spoel ze na met koud water. Afsluiten van een fust: draai eerst het koolzuurkraantje en het bierkraantje dicht. Daarna ontkoppelen. Spoel, voor je een nieuw fust bier aansluit, eerst de leidingen goed door met water. Scheelt 3 tot 6 glazen bier, die in lege leidingen als schuim verloren zouden gaan. Haal voor het spoelen de koppeling van het fust en sluit ze aan op spoelkop in de bieropslag. Zet het water op de bierleiding tot het water uit de tapkraan komt. Laat het water even doorstromen. Sluit de tapkraan en de waterkraan. Haal de koppeling van de spoelkop en sla een nieuw fust aan. Zet na sluitingstijd op alle leidingen water en spoel deze door. Laat de leidingen nooit vuil achter. Zet bierleidingen die je niet dagelijks gebruikt, op water. Zo voorkom je vervuiling. Als je de tapinstallatie langere tijd niet gebruikt moet je deze eerst doorspoelen, daarna met koolzuur leegblazen en droogmaken. Laat de bierleidingen van een AB InBev fustenkast minstens één keer per acht weken reinigen door een specialist van Tapwacht Techniek. Laat alle bierleidingen van een AB InBev kelderbierinstallatie minstens één keer per vier weken reinigen door een specialist van Tapwacht Techniek.

4 Tip 11 Hygiëne Zorg altijd voor een schone werkomgeving rond tappunten. Niet alleen prettig, ook hygiënisch! Maak dagelijks de spoelbak aan de binnenzijde goed schoon en vetvrij. Reinig bierkranen (buitenzijde), lekblad, roosters en tapzuilen. Maak dagelijks overlooppijp, spoelborstel, afschuimer en afschuimpul schoon. In de vaatwasser of met de hand. Vervang de spoelborstel tijdig. Werk niet met een versleten borstel, want dan worden de glazen niet goed schoon. Gebruik voor een gelijkmatige dosering een reinigingsmiddel in tabletvorm in de spoelbak. Reinig bierglazen nooit in de vaatwasser. Dat leidt tot schuimproblemen, waardoor je geen perfect glas bier meer kunt serveren. Vergeet niet de binnenzijde van koelbuffetten, steekgaten en de koelcel regelmatig schoon te maken. Tip 12 Tapbier serveren Giet eerst het bierrestje of het water dat nog in het glas zit in de afvoer. Dus niet in de spoelbak. Reinig vervolgens het glas van binnen en van buiten: draai het vanuit de pols verticaal op-en-neer over de middelste spoelborstel. Hou daarna het glas omhoog en check of het water als één film uit het glas loopt. Een glas is bierschoon als je geen droge plekken meer ziet. Dompel dan het glas even onder in spoelbak om het af te koelen en goed te bevochtigen. Zorg dat er water stroomt uit het onderspoelkraantje; stilstaand water raakt snel vervuild. Hou vervolgens het glas in de buurt (niet onder!) de tapkraan en open de kraan snel, in één vloeiende beweging. Laat bij het tappen van het eerste glas bier een propje schuim naast het glas lopen. Hou het glas schuin onder de bierkraan. Regel de schuimvorming door het glas rechter of juist schuiner te houden. Zorg ervoor dat de tuit van de tapkraan niet in aanraking komt met het glas of het bier in het glas. Sluit dan de tapkraan met een snelle, vloeiende beweging. Door haperingen kun je de schuimkraag stuk maken. Plaats vervolgens het glas op het lekblad. Niet onder de tapkraan, want dan kunnen er druppels in de schuimkraag vallen. Schuim, terwijl het bier nog omhoog komt, in één vloeiende beweging af. In de richting waarin het schuim over het glas loopt. Hou daarbij de afschuimer goed schuin, zodat overtollig schuim mooi wordt afgesneden. Pak het glas aan de onderkant en serveer het met het logo naar de gast toe op een bijpassend viltje. Extra tips: Gebruik voor de afschuimer een glazen pul met schoon, helder koud water. Ververs dit water regelmatig. Tap nooit bier in een vuil glas. Zet te vuile glazen apart, voor stevige handmatige reiniging. Plaats geen rubber ringetje (om glazen te beschermen) om de taptuit. Dit is niet hygiënisch. Controleer regelmatig de taptemperatuur van de bieren. Niemand drinkt graag te warm bier. Gebruik alleen droge glazen (voor bepaalde speciaalbieren) als je 100 procent zeker weet dat ze schoon zijn.

5 Tip 15 Flesbier serveren Plaats je assortiment flesbieren goed in het zicht, bijvoorbeeld in koelingen achter het buffet. Spoel voor het schenken van het flesbier eerst goed het glas aan binnen- en buitenzijde. Veeg met een schoon doekje de condens van het bierflesje en open het vervolgens. Schenk het bier langs de wand van het gekantelde glas. Om hygiënische redenen mag de flessenhals niet het glas of de inhoud raken. Houd het glas aan de onderkant vast zodat er geen vingerafdrukken op het deel komen waaruit gedronken wordt. Begin het glas te kantelen wanneer het voor driekwart vol is. Besef dat flesbier meer koolzuur bevat dan tapbier, schenk het dus rustig uit. Sommige speciaalbieren bevatten nog gist onder in de fles. Vraag of gast dit ook uitgeschonken wil hebben. Zwenk de fles even voor je het gistdepot uitschenkt, zodat het gist goed loskomt. Plaats flesje altijd naast het glas, zodat gast weet wat hij drinkt en informatie op etiket kan lezen.

Presentatie Dutch Craft Beer Conference Carel Molenschot

Presentatie Dutch Craft Beer Conference Carel Molenschot Presentatie Dutch Craft Beer Conference 2019 Carel Molenschot Tapbier in balans met tapinstallatie en omgekeerd Carel Molenschot Inleiding Carel Molenschot - 35 jaar als externe kwaliteitsfunctionaris

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Biertap

Gebruiksaanwijzing Biertap Benodigdheden Biertap Bierkeg (bierkoppeling) Bierslang (wit) Koolzuurfles Koolzuurmeter (manometer) Koolzuurslang (rood) Extra Lekblad Spoelbak Spoelborstel Afschuimer Bakje Afschuimer Glazenreiniger

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

1 ste keer bardienst?

1 ste keer bardienst? 1 ste keer bardienst? Of weet u niet meer hoe het precies moet? Wilt u zich graag nuttig maken? Of heeft u misschien tips? Hier vindt u (bijna) alle bardienstinformatie Lees deze map in ieder geval goed

Nadere informatie

Controleer de temperatuur in de bierbewaarplaats (rond de 4 C). Fusten dienen 2 dagen vóór aanvang van het evenement te worden voorgekoeld.

Controleer de temperatuur in de bierbewaarplaats (rond de 4 C). Fusten dienen 2 dagen vóór aanvang van het evenement te worden voorgekoeld. TAPTECHNISCHE INFORMATIE OMGAAN MET CO2 TAPINSTRUCTIE (samenvatting) VOORBEREIDING HET TAPPEN koelen het afschuimen afsluiten Koolzuur aansluiten Een fust aanslaan NA EEN EVENEMENT Onderhoud VOORBEREIDING

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie Start van de dag Voordat u de dag begint, controleer of alle uitlopen () van de bierkranen schoon zijn. Ondanks dat u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens uw afwezigheid toch

Nadere informatie

100% 95% Heineken Brouwerijen. 89/89 points SECTIONAL SCORES UW GOED GETAPT SCORE UW GEMIDDELDE SCORE UW GEGEVENS WIJZIGINGEN.

100% 95% Heineken Brouwerijen. 89/89 points SECTIONAL SCORES UW GOED GETAPT SCORE UW GEMIDDELDE SCORE UW GEGEVENS WIJZIGINGEN. UW GOED GETAPT SCORE SECTIONAL SCORES 100% 89/89 points UW GEMIDDELDE SCORE 95% 4 Evaluaties UW GEGEVENS Heineken Brouwerijen Section WIJZIGINGEN This Evaluatie Last Evaluatie +/- Den Helder - Cafe de

Nadere informatie

Handleiding droogkoelers

Handleiding droogkoelers Handleiding droogkoelers Droogkoelers van Lindr Droogkoelers 29 september 2018 1 Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van uw Lindr biertap! Deze handleiding is een vertaling van de bijgeleverde Engelse/Tsjechische

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving HD3600 2 3 62 NEDERLANDS Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop van deze nieuwe PerfectDraft.Vanaf nu kunt u thuis genieten van de perfecte smaak van getapt bier. Het systeem houdt uw bier vers en op exact

Nadere informatie

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen?

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de opslag van producten die horecabedrijven in voorraad hebben. We vertellen waar je op moet letten bij de levering van producten en hoe je ze opslaat. Wat

Nadere informatie

THERMO-ELEKTRISCHE WIJNKLIMAATKAST & KOELKAST. Model: DX-68 COMBO (Mini Bar) Gebruiksaanwijzing

THERMO-ELEKTRISCHE WIJNKLIMAATKAST & KOELKAST. Model: DX-68 COMBO (Mini Bar) Gebruiksaanwijzing THERMO-ELEKTRISCHE WIJNKLIMAATKAST & KOELKAST Model: DX-68 COMBO (Mini Bar) Gebruiksaanwijzing Inhoud Ⅰ. Algemene veiligheidsvoorschriften...3 Ⅱ. Technische gegevens...4 Ⅲ. Illustratie...5 Ⅳ. Stroomschema...6

Nadere informatie

BARDIENST INSTRUCTIEBOEK TV WESTZAAN

BARDIENST INSTRUCTIEBOEK TV WESTZAAN BARDIENST INSTRUCTIEBOEK TV WESTZAAN 1 Geacht lid van T.V. Westzaan U gaat nu uw dienst vervullen en om u daarbij wat op weg te helpen, hebben wij dit overzicht gemaakt. In dit instructieboek worden stap

Nadere informatie

90% ALGEMEEN GASTHEERSCHAP 100% (22/22) WIJZIGINGEN UW GOED GETAPT SCORE. 77/86 points YOUR LOCATIE QUESTION SCORE ANSWER. A1. Bezoekdatum: 2/4/2016

90% ALGEMEEN GASTHEERSCHAP 100% (22/22) WIJZIGINGEN UW GOED GETAPT SCORE. 77/86 points YOUR LOCATIE QUESTION SCORE ANSWER. A1. Bezoekdatum: 2/4/2016 UW GOED GETAPT SCORE 90% Section WIJZIGINGEN This Rapportage Last Rapportage +/- Overall 90% --% --% 77/86 points Contact Maken 100% --% --% Bestellen 67% --% --% 02-04-2016 RAPPORTAGE 244593 ONDERZOEK:

Nadere informatie

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit.

HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. HET SCHENK RITUEEL. De complete handleiding voor het kwalitatief schenken van kwaliteit. Duvel is een klassieker binnen het rijke Belgische bierlandschap, vaak geïmiteerd. nooit geëvenaard. Het unieke

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Module. Tapinstallaties

Module. Tapinstallaties Module Tapinstallaties 1 Module: Tapinstallaties Inhoudstafel 1. Inleiding 5 1.1 Toepassingsgebied 5 1.2 Hoe deze module toepassen? 5 2. Goede hygiënepraktijken 6 3. Processtroomdiagrammen 7 4. Kritische

Nadere informatie

ClimateBooster Handleiding

ClimateBooster Handleiding ClimateBooster Handleiding Meer comfort met minder energie. Inleiding Energie besparen Met de ClimateBooster kunt u de aanvoertemperatuur van uw verwarmingsinstallatie verlagen en bespaart u ca. 10% energie

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Bier Zie ook gebruiksaanwijzing bierinstallatie. Hierin vindt u: Start van de dag Vervangen van een CO2 cilinder Vervangen van een bierfust Doorspoelen van

Nadere informatie

Dé nieuwe manier van wijn koelen

Dé nieuwe manier van wijn koelen Dé nieuwe manier van wijn koelen The coolest way to enjoy your drinks Hebben! Nu al de uitvinding van het jaar. Mara Grimm culinair journalist voor o.a. Beau Monde INTRODUCTION De serveertemperatuur van

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Zó maak je de perfecte Cappuccino. Volg de eenvoudige stappen voor het beste resultaat

Zó maak je de perfecte Cappuccino. Volg de eenvoudige stappen voor het beste resultaat Zó maak je de perfecte Cappuccino Volg de eenvoudige stappen voor het beste resultaat Wat heb je nodig om de beste cappuccino aan je klanten te kunnen serveren? Een goed afgestelde piston machine On-demand

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing tapbuffet

Gebruiksaanwijzing tapbuffet Gebruiksaanwijzing tapbuffet Start van de dag Voordat dat u de dag begint, controleer of alle uitlopen van de bierkranen schoon zijn. Ondanks u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

S900 S901 S902 S901-2D S903 S901-4D PS900 S903 PS300

S900 S901 S902 S901-2D S903 S901-4D PS900 S903 PS300 S900 S902 S903 PS900 PS300 S901 S901-2D S901-4D S903 Allereerst willen wij u danken voor de aanschaf van uw meubel en vertrouwen erop dat dit meubel u de komende jaren trouw van dienst zal zijn. Hieronder

Nadere informatie

Handleiding Sencotel machine

Handleiding Sencotel machine Handleiding Sencotel machine Model: GHZ-228 RP FULL BCB/RED 220 V. 50 Hz. Slush Puppie Benelux Eikenbos 6-8 5531 MZ Bladel Sencotel Machine Pagina 1 Inhoud Bedieningspaneel ---------------------------------------

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6 Inhoud Woord vooraf... 3 Hoe geeft u best de fles?... 4 Op de kraamafdeling... 5 Thuis... 6 1 2 Woord vooraf U hebt gekozen om uw baby flesvoeding te geven. In deze brochure vindt u informatie en tips

Nadere informatie

Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar

Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar Praktische checklist en reminderstickers Besparingstips voor productkoeling Let op ijsaanslag en onderneem actie Rekenvoordeel supermarkt Een supermarkt van

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

Personeel. Tips & Tricks WERVING. horecasupport.nl

Personeel. Tips & Tricks WERVING. horecasupport.nl Tips & Tricks Personeel WERK AAN EEN WINNING TEAM. GEMOTIVEERD PERSONEEL VORMT DE BASIS VOOR HET SUCCES VAN JE BEDRIJF. NEEM JE MEDEWERKERS SERIEUS, GEEF ZE AANDACHT, TRAIN ZE, STIMULEER ZE EN WAARDEER

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: (tip: het rechterhoortoestel heeft een rode markering en het linker hoortoestel een blauwe markering) CIC/IHO hoortoestel. Sluit het batterijbakje volledig.

Nadere informatie

Bediening. Gebruiksklaar maken

Bediening. Gebruiksklaar maken De Isomac Venus is een Italiaanse espressomachine voor thuisgebruik. De machine wordt gemaakt in de buurt van Milaan. De buitenkant is van roestvrij staal. Bovenop bevindt zich een rvs kopjeswarmer/houder.

Nadere informatie

tips en tricks voor uw ventilatie C en D

tips en tricks voor uw ventilatie C en D tips en tricks voor uw ventilatie C en D 1 Wie doet wat? De EPB verslaggever: Afd10,art10, 2: In het kader van de toewijzingsprocedure van een aannemingsopdracht, bezorgt de opdrachtgever of de architect

Nadere informatie

Bardienst. Het bestuur en de barcommissie van de Bongerd danken jullie bij voorbaat hartelijk voor jullie inzet tijdens de bardienst

Bardienst. Het bestuur en de barcommissie van de Bongerd danken jullie bij voorbaat hartelijk voor jullie inzet tijdens de bardienst Bardienst Ons clubhuis heeft een belangrijke rol binnen LTC de Bongerd. Aan de ene kant zorgt het voor de broodnodige inkomsten om de vereniging draaiende te houden. Daarnaast is er natuurlijk de belangrijke

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Cleanfix TW 600 tapijtreiniger

GEBRUIKSAANWIJZING Cleanfix TW 600 tapijtreiniger GEBRUIKSAANWIJZING Cleanfix TW 600 tapijtreiniger Cleanfix Benelux B.V. De Scheper 255 5688 HP OIRSCHOT Telefoon: 0499 55 00 33 Internet: www.cleanfix.nl Telefax: 0499 55 00 60 E-mail: info@cleanfix.nl

Nadere informatie

Schoonmaakhandleiding

Schoonmaakhandleiding Schoonmaakhandleiding Amalfi Versie: 01-08-2014 Selecta B.V. Koeweistraat 10 4181CD Waardenburg Tel: +31(418) 657 800 www.selectavending.nl Belangrijk Inhoud van de handleiding Deze handleiding voor de

Nadere informatie

DUURZAAM KOSTENBESPAREND OMZETVERHOGEND

DUURZAAM KOSTENBESPAREND OMZETVERHOGEND Informatie boekje DUURZAAM KOSTENBESPAREND OMZETVERHOGEND - Gunstige literprijs Geen glasafval Geen statiegeld Constante kwaliteit, elk glas opnieuw Geen glasbreuk Lichtgewicht Milieuvriendelijk EMAIL

Nadere informatie

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 -

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 - aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010-1 - AANVULLENDE HANDLEIDING AQUA PLUS Deze handleiding is uitsluitend ter aanvulling van de handleiding van de Altech Eclips (papieren of DVD

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding z U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

Pressurized Transfer van CCT naar KEG. BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek

Pressurized Transfer van CCT naar KEG. BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek Pressurized Transfer van CCT naar KEG BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek https://www.brewtalk.nl Pressurized Transfer Een van de voordelen van een RVS gistvat of CCT is dat er vaak een

Nadere informatie

Tips voor schuifvloer-chauffeurs

Tips voor schuifvloer-chauffeurs Onderhoud: Kosten besparen door tijdig te reinigen In het kader van het thema Lowest Cost of Ownership hebben we een goede tip voor u over het onderhoud van uw schuifvloer. Een belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

BIER PROEVEN & BEOORDELEN

BIER PROEVEN & BEOORDELEN BIER PROEVEN & BEOORDELEN Inleiding Belgische bieren proeven en beoordelen Het is fijn om samen met vrienden een avond te vullen met het ontdekken van Belgische Bieren. Een bier proeven, en daarna dit

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Koele en warme opslagruimten 9 1.1 Opslagcondities 9 1.2 De Warenwet en de opslag van artikelen 13 1.3 Afsluiting 15 2 Verpakking en kwaliteit van het product 17 2.1 Verpakkingen

Nadere informatie

Aandachtspunten voor en na de meting

Aandachtspunten voor en na de meting Tips & Tricks Aandachtspunten voor en na de meting 1. Bewaar het toestel onder normale temperaturen De rookgasanalyser is temperatuurgevoelig. Laat het toestel dus niet in uw wagen liggen bij vriestemperaturen

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Veiligheid voorschrift

Veiligheid voorschrift Model MKD-03 Veiligheid voorschrift - Lees dit voorschrift goed door. - Hou het nooit met natte handen vast - Wees uiterst voorzichtig wanneer kinderen in de buurt van het apparaat zijn - Gebruik dit apparaat

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

De biertapinstallatie

De biertapinstallatie De biertapinstallatie Voor tapbier het glas bereikt, heeft het al een lange of korte reis afgelegd door de technische installatie. Duidelijk springt de tapkraan in het oog; de rest van de apparatuur, leidingen

Nadere informatie

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH - DOEL - Federatie voor invoerders en producenten van hulpstoffen (sinds 1980) Actieradius uitgebreid naar daarbijhorende

Nadere informatie

AHPO-6/18 GOLD Narijskast/oven

AHPO-6/18 GOLD Narijskast/oven AHPO-6/18 GOLD Narijskast/oven Gebruikshandleiding Voor informatie of technische bijstand belt u: 011-314-231-1130 502366A INHOUD INLEIDING VAN DE FABRIKANT... 2 GEBRUIKSAANWIJZING RIJSKAST... 3 GEBRUIKSAANWIJZING

Nadere informatie

Haal het beste uit uw Cobb!

Haal het beste uit uw Cobb! Haal het beste uit uw Cobb! Lees voor gebruik de instructies in deze handleiding. Zo haalt u de beste resultaten met uw Cobb. De onderdelen van de Cobb deksel kookring basisplaat handvat kom brikettenmandje

Nadere informatie

Issue: 4 Page 1-10 Reason: Update Author: Maikel Michelbrink & Kevin van Gils

Issue: 4 Page 1-10 Reason: Update Author: Maikel Michelbrink & Kevin van Gils Issue: 4 Page 1-10 1.0 Externe lay-out van de machine... 3 2.0 De siroop klaarmaken... 4 3.0 Bediening van de machine... 5 4.0 Instructies voor dagelijke schoonmaak... 6 5.0 Probleemoplossing voor handmatig

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Vochtproblemen Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Ventileren is belangrijk Misschien merkt u het niet, maar in ieder huis is vocht aanwezig. Te veel vocht in de woning kan op termijn problemen geven.

Nadere informatie

Belangrijke instructies

Belangrijke instructies GN650TN GN1410TN GN650BT GN1410BT Allereerst willen wij u danken voor de aanschaf van uw meubel en vertrouwen erop dat dit meubel u de komende jaren trouw van dienst zal zijn. Hieronder volgen enkele instructies

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering en het linkerhoortoestel een blauwe. De R van rood en rechts is een ezelsbruggetje om het makkelijk te

Nadere informatie

Hoortoestel met receiver (luidspreker in het oor) aanbrengen

Hoortoestel met receiver (luidspreker in het oor) aanbrengen Hoortoestel met receiver (luidspreker in het oor) aanbrengen De receiver kunt u gebruiken met een dome of een folieschaaltje. Dome Folieschaaltje Tip: het Rechterhoortoestel heeft een Rode markering en

Nadere informatie

Hoe te werken met KeyKeg fusten

Hoe te werken met KeyKeg fusten Hoe te werken met KeyKeg fusten gebruikers handleiding Slimline 10, 20, 30 liter Baseline 20, 30 liter Inhoudsopgave Hoe te werken met KeyKeg fusten 1. KeyKeg Baseline 2. KeyKeg Slimline 3. Voordelen van

Nadere informatie

HANDLEIDING: HOE HOUD IK MIJN PANELEN SCHOON?

HANDLEIDING: HOE HOUD IK MIJN PANELEN SCHOON? wholesaler for distributing SOLARCLARITY PRESENTEERT: HANDLEIDING: HOE HOUD IK MIJN PANELEN SCHOON? 1 WAAROM SCHOONMAKEN? Profiteer van een maximale energieopbrengst Over het algemeen zijn zonnepanelen

Nadere informatie

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl Assortiment Hertog Jan PILSENER Omschrijving Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk. Met liefde gebrouwen.

Nadere informatie

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ De rook van sigaretten verspreidt zich in je huis en auto. En plakt daar aan alles: kleding, zetels, vloer, speelgoed, Dat is niet goed voor jouw gezondheid én die van je kinderen.

Nadere informatie

Werken met een hogedrukreiniger

Werken met een hogedrukreiniger Werken met een hogedrukreiniger Doel antwoorden Je kunt met een hogedrukreiniger werken. Oriëntatie Het reinigen van vuile machines of werktuigen kun je op veel verschillende manieren doen. 1 Waarom zou

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere het

Nadere informatie

Informatie over het geven van flesvoeding

Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar

Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar Praktische checklist en reminderstickers Besparingstips voor productkoeling Let op ijsaanslag en onderneem actie Besparingtips voor productkoeling Productkoeling

Nadere informatie

Welk glas voor welke wijn?

Welk glas voor welke wijn? 1 Welk glas voor welke wijn? Om het meeste plezier van elk soort wijn te hebben, moet je wel na denken of het glas waar je deze wijn in schenkt, bij die soort wijn past. Misschien denk je een glas is een

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

INHOUD. 1. Waarschuwing 1. 2. Technische specificatie 2. 3. Benaming componenten 3. 4. Uitleg display-symbolen 4. 5. Gebruik per kopje of glas 5

INHOUD. 1. Waarschuwing 1. 2. Technische specificatie 2. 3. Benaming componenten 3. 4. Uitleg display-symbolen 4. 5. Gebruik per kopje of glas 5 INHOUD Pagina 1. Waarschuwing 1 2. Technische specificatie 2 3. Benaming componenten 3 4. Uitleg display-symbolen 4 5. Gebruik per kopje of glas 5 6. Gebruik per kan 5 7. Bijzondere functies 6 - Volume

Nadere informatie

Presentatie 13 februari 2012 aan BAM-monteurs en onderaannemers Wilrie van Logchem. Toezichthouders Oasen: Wilrie van Logchem & Ger Ros

Presentatie 13 februari 2012 aan BAM-monteurs en onderaannemers Wilrie van Logchem. Toezichthouders Oasen: Wilrie van Logchem & Ger Ros Presentatie 13 februari 2012 aan BAM-monteurs en onderaannemers Wilrie van Logchem Toezichthouders Oasen: Wilrie van Logchem & Ger Ros 1. Was je handen 2. Meld darminfecties 3. Houd de werkplek schoon

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen. Gebruik een deurmat

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

Riet en koper instrumenten.

Riet en koper instrumenten. In elkaar zetten Riet en koper instrumenten. Bij het in elkaar zetten van de klarinet moet goed opgelet worden. Het is namelijk een ontzettend kwetsbaar instrument. De stukken passen makkelijk in elkaar

Nadere informatie

Partyverhuur de Wit www.partyverhuurdewit.nl

Partyverhuur de Wit www.partyverhuurdewit.nl Partyverhuur de Wit voor al uw feesten en partijen www.partyverhuurdewit.nl Voor al uw feesten en partijen 1 Inhoud Over ons... 4 Producten... 6 Biertaps... 9 Staan en zitten... 18 Koelen... 22 Opdienen

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

De basis van het branden

De basis van het branden De basis van het branden Voor de uitleg over het branden en werken ga ik ervan uit dat je rechtshandig bent Je werkplek: De ruimte moet goed geventileerd zijn! Pak de kleuren waarmee je van plan bent te

Nadere informatie

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg Beste student, Gefeliciteerd met je appartement in PAX. In je appartement vind je voorzieningen die je misschien nog niet kent of waarvan je niet weet hoe ze werken. Dat leggen we graag aan je uit. Lees

Nadere informatie

Micro-organismen kweken en bekijken. Zelf bacteriën kweken. Benodigdheden. Werkwijze. Ziek van virussen?

Micro-organismen kweken en bekijken. Zelf bacteriën kweken. Benodigdheden. Werkwijze. Ziek van virussen? Micro-organismen kweken en bekijken Zelf bacteriën kweken Je gaat zelf bacteriën kweken. Benodigdheden twee lege petrischaaltjes met daarop je naam, klas en datum brander en lucifers vloeibare voedingsbodem

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

Verwijder de aanvoermand. Verwijder de aanvoerschijf, door de Met behulp van de schoonmaakborstel, Drain&Clean afvoersysteem aanwezig is.

Verwijder de aanvoermand. Verwijder de aanvoerschijf, door de Met behulp van de schoonmaakborstel, Drain&Clean afvoersysteem aanwezig is. Schoonmaakinstructies Let op! Voor een correcte schoonmaak van de machine, volg de weergegeven instructies. Zorg er daarnaast voor, dat de machine niet op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten voordat

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is.

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is. Flesvoeding 1 Deze folder informeert u in het kort over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben,

Nadere informatie

Handleiding voor zonnescherm 3x2 M

Handleiding voor zonnescherm 3x2 M Artikelnummer: Modelnummer: OD210017 328.149CGY Handleiding voor zonnescherm 3x2 M Lees deze handleiding voor gebruik goed door. Gooi deze handleiding niet weg na de montage. Bewaar deze handleiding voor

Nadere informatie

Haal het beste uit uw Cobb!

Haal het beste uit uw Cobb! Haal het beste uit uw Cobb! Lees voor gebruik de instructies in deze handleiding. Zo haalt u de beste resultaten met uw Cobb. De onderdelen van de Cobb deksel kookring basisplaat handvat kom brikettenmandje

Nadere informatie

W200 MANUAL READ AND SAVE THESE INSTRUCTIONS

W200 MANUAL READ AND SAVE THESE INSTRUCTIONS W200 MANUAL READ AND SAVE THESE INSTRUCTIONS 51 GEBRUIKSAANWIJZING BONECO W200 INHOUDSOPGAVE Leveringsomvang en technische gegevens 54 Beste klant 54 Leveringsomvang 54 Technische gegevens 54 Overzicht

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem Ongelijke waterafgiftes door leidingvernauwingen en/of verstopte druppelaars of sproei-installatie zijn een doorn in het oog van een kweker. Ongelijke bewatering verstoort

Nadere informatie

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! HONGER... HONGER... Een vaak gehoord woord wanneer

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

Schoon eindigen voor een schone start

Schoon eindigen voor een schone start Schoon eindigen voor een schone start Reinigen en Ontsmetten Najaar 2013 Om een goede en vooral schone start met uw nieuwe teelt te maken is het van belang om op het gebied van ziekten en plagen zo schoon

Nadere informatie

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE Vul de portable kort voordat u weg gaat. Vloeibare zuurstof verdampt. Als u de gevulde portable niet gebruikt, zal deze toch in ongeveer 24 uur leeglopen. 1. Zorg er altijd

Nadere informatie

Drie doelstellingen bij het nemen van een correct staal

Drie doelstellingen bij het nemen van een correct staal De beste methodes voor monstername Drie doelstellingen bij het nemen van een correct staal 1. Een maximale densiteit aan data 2. Een minimum verstoring van de data 3. De juiste frequentie Waar moet je

Nadere informatie