Dat ons bedrijf in de afgelopen vijftig jaren zich tot zulk een omvang heeft weten te ontwikkelen, is dank zij Uw aller medewerking.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dat ons bedrijf in de afgelopen vijftig jaren zich tot zulk een omvang heeft weten te ontwikkelen, is dank zij Uw aller medewerking."

Transcriptie

1

2 EEN WOORD TEN GELEIDE Gaarne geef ik gevolg aan het verzoek om een korte inleiding te schrijven bij de uitgave van het Gouden-jubileum personeelsorgaan. Het zal U allen begrijpelijk zijn, dat ik bijzonder trots ben op het bedrijf waaraan ik 47 jaar mijn beste krachten heb mogen wijden, nadat wijlen mijn vader het bedrijf in 1918 oprichtte. Dat ons bedrijf in de afgelopen vijftig jaren zich tot zulk een omvang heeft weten te ontwikkelen, is dank zij Uw aller medewerking. Mede namens mijn broer, zeg ik dank aan al onze medewerkers van de gezamenlijke bedrijven van Makkum en Lemmer voor de wijze waarop zij hun beste krachten hebben gegeven. In het hierna volgend artikel over een 'Halve eeuw geschiedenis' wordt uitvoerig stil gestaan over het ontstaan en de uitbreiding van onze gezamenlijke bedrijven. Ik wil hiervoor U aller aandacht vragen. Moge het onze helling gegeven zijn in het weidse 'Fryske Lân' zijn gevestigde reputatie voor de komende jaren te behouden. W. Amels

3

4

5

6 EEN HALVE EEUW GESCHIEDENIS Een tiende lustrum is altijd de moeite waard om te herdenken en het is zeker op zijn plaats om het verleden bij die gelegenheid weer eens te doen herleven. De grote moeilijkheid is echter om dit niet op een al te droge wijze te doen en hier zal dan ook getracht worden dit te voorkomen. Welnu dan, het moge ons allen genoegzaam bekend zijn, dat Cornelis Amels in 1918 het bestaande hellinkje van Ynte Alkema, gelegen aan de Groote Zijlroede, overnam. In de eerste moeilijke harde jaren werden veelal nog houten schepen gebouwd of gerepareerd. Gevolgd werden deze schepen door de eerste stalen botters, de voorlopers van de huidige kotters. Eén van der eerste kotters was de TX 24, waarvan wij hier de stapelloop zien. Men ging in die dagen vrij simpel te werk. Een Visserman kwam eens langs, men stelde de hoofdmaten van het scheepje vast, men rekende uit hoeveel kg. Tegen hoeveel cent en uiteindelijk kwam er dan wel wat uit, wat het scheepje zou moeten kosten. Aan het uitwerken van projecten, berekeningen maken etc. dacht men eenvoudig niet. Als tot de bouw was besloten toog men eenvoudig aan het werk. Als het schip gereed was voor aflevering, werden de centen op tafel uitgeteld en op de goede afloop werd een borrel gedronken. Eén van deze schepen zien wij gereed om de proeftocht te beginnen vanuit Makkum.

7 Nu in 1968, beschikt de Scheepvaart Inspectie over een eigen Computer afdeling ten einde de stabiliteit te kunnen berekenen. DE TIJDEN VERANDEREN! Eerst na de oorlog komt er lijn in de bouwnummer registratie, temeer daar er inmiddels, zij het op bescheiden schaal, een administratie was ontstaan. Men hield buiten de te ontvangen en weer uit te geven centen ook een registratie bij van de te bouwen schepen. Wij komen dan in 1945 bij de bouw no. 101 een Noordzeeviskotter van 20 M lengte, 5.40 breedte en 2.50 M hol, met een 105 PK motor. Nu, 23 jaar later bevindt zich bouw no. 309 in aanbouw! Als wij de verschillende bouwnummers de revue laten passeren, dan komen wel in de eerste plaats de vissersschepen aan de orde. Het scheepstype waaruit de werf uiteindelijk is voortgesproten. HONDERD VISSERIJSCHEPEN Er zijn 73 bouwnummers van visserijschepen bekend, waarbij wij zonder schroom ca. 25 stuks kunnen bijtellen, van de niet geregistreerde scheepjes. Wij komen dan op het respectabel aantal van 98 visserschepen. Van de periode variëren de afmetingen gemiddeld rond de 20 M lengte, 5.40 M breed en 2.50 M holte met motorvermogen van PK. Er waren ook visschouwtjes bij van ca. 12 M lengte en 20 PK. In de vijftiger jaren zien wij een iets groter schip ontstaan, met afmetingen variërend rond x 6.00 x 3.10 M, met een motorvermogen van 250 PK. De huidige moderne kotters hebben de afmetingen van zo ongeveer x 6.60 x 3.20 M, met een motorvermogen van 630 PK. Bij nagenoeg gelijke afmetingen uit de vijftiger jaren blijkt een stijging van motorvermogen van maar liefst 250%.

8 Bij de hélaas te vroeg overleden Cornelis Amels rijpte reeds de gedachten de helling te verplaatsen "buiten de sluizen" op een stuk opgespoten moerasland. Daar waar de huidige betonnen hellingbaan ligt was in vroegere tijden een zeedijk, van een stevige ondergrond was men dus verzekerd. Op oude kaarten van omstreeks 1650 zijn deze dijken nog terug te vinden. Terzijde is misschien het volgende nog even interessant om bij stil te staan. Daar waar de oude helling zich bevond, gelegen dus aan de Groote Zijlroede, ook wel Sluiskanaal genoemd, reeds omstreeks het jaar 1280 is ontstaan. De daarbij behorende sluiskolk dateerde van omstreeks Voor diegene onder U die gaarne herdenkingsfeesten organiseren, kan de tip van belang zijn dat dus over 12 jaren het 700-jarig bestaan van de Groote Zijlroede kan worden gevierd. En nu wij toch historisch bezig zijn is het volgende wellicht nog vermeldenswaard. Er waren op verschillende plaatsen in Makkum terpen aanwezig, één van deze terpen de z.g. Jonkersterp zou aanwezig zijn geweest ongeveer op de plaats waar nu het woonhuis van Heer Wiebe staat. Rondom deze terpen zijn o.a. Romeinse munten uit de periode van Traianus - Decius gevonden, welke heersten in de tijd van na Chr. Welke Makkumer beweert nu nog dat we niet op historische grond wonen!! Wij keren weer terug tot de 20ste eeuw. Het zou zijn zoon Wiebe, als opvolger van Cornelis vergund zijn, te zamen met zijn broer Douwe de gedachten van wijlen Cornelis te realiseren, door in 1949 het bedrijf van de historische grond te verplaatsen naar het reeds eerder genoemd stuk moerasland. En op dit stuk grond ontstond na jaren van hard aanpakken en vooral stug doorzetten, het bedrijf zoals wij dit nu allen kennen en welke nu behoort tot de grootste werf benoorden Amsterdam. Hélaas zijn tengevolge van brand en andere oorzaken van het oude archief weinig gegevens bekend over het aantal schepen welke op de oude helling zijn gebouwd. Uit de restanten van het oude archief blijkt dat de oudste aanwezige tekening dateert uit het jaar 1926! Een tekening betreffende een fundatie voor een 20 PK gloeikop Kromhout motor, welke moest worden ingebouwd in één van de eerste ijzeren schepen. Verder blijkt een uit 1934 daterende tekening aanwezig te zijn, Algemeen Plan en lijnen van een kotter met een lengte van 17 M, een breedte van 4.50 M en een holte van 1.90 M. Bekend onder bouwno. 67 en bestemd voor de Gebr. Boer in Volendam. Deze tekeningen gemaakt op origineel dik wit, nu vergeeld papier, zijn van de hand van Heer Wiebe! Zelfs de correspondentie met de Scheepvaartinspectie uit is aanwezig. Over stabiliteit bij zulk soort schepen maakte men zich in die dagen geen zorgen.

9 De laatste jaren zijn deze mooi belijnde schepen op onze werf verdrongen door de grotere zeeschepen. Door de omvang van ons bedrijf is het economisch niet meer verantwoord dit soort schepen te bouwen. VIJFTIENDUIZEND TON LICHTERS De lichters zijn altijd een dankbare vulling van onze orderportefeuille geweest. In totaal zijn er 70 stuks gebouwd met een totaal draagvermogen van nagenoeg ton. Dekschuiten, melkpramen en pontons niet mee gerekend. Vooral in het buitenland o.a. in de Perzische Golf vonden onze producten gretig aftrek DRIE EN HALVE KILOMETER ZEESCHIP En dan de kust- en groter vaartschepen. Het scheepstype waaraan onze werf, zowel in binnen- als in buitenland, voor een groot deel zijn uitstekende reputatie heeft te danken. De schepen met het Firmaschild en de lijijijijnen van Piet, bevaren trots alle wereldzeeën en dwingen door hun bouw en esthetisch aanzien bij Reder en collega alle respect af. De rij werd geopend met het m.s. Makkum een gladdekschip met de afmetingen x 7.60 x 3.00 M met een 240 PK motor en een deadweight van 425 ton. De kiellegging vond plaats in maart 1952, de oplevering in september Zij konden er 16 jaar geleden ook al weg mee! Het was het begin van een lange rij schepen van verschillende grote en type, culminerend tot een totaal draagvermogen van bijna ton en rond bruto registerton. En nu wij toch aan het totaliseren zijn, deze 52 schepen hadden een totale lengte van nagenoeg M. Bijzondere kenmerken van deze periode zijn er vrij vele geweest, om reden dat onze werf veelal opdrachten ontving voor zo'n beetje altijd wat bijzonders eigenlijk nooit eens een schip om uit het laatje te trekken. Hetzij voor de Rederij Wagenborg in Delfzijl waarvoor wij het genoegen hadden ruim 30% van de totale tonnage te mogen bouwen. Hetzij voor de oude gerenommeerde Rederij Wm.H. Müller & Co te Rotterdam en nog vele anderen. Het was in 1952 dat wij de allereerste ''dikke shelter'' de Oranjeborg konden opleveren, een schip van 860 ton deadweight bij 499 BRT.

10 De bouw van coasters had zich inmiddels goed ingeburgerd, de bouw ging sneller, de moderne sectiemethode deed haar intrede. Het eerst grote schip, waarvan de oplevering plaats vond in 1957, was het bij vele onder U nog bekende m.s. Balticborg met haar tonnen draagvermogen en de fenomenale hout-capaciteit van 850 standaards. Dit schip was één van de meest markante en succesvolle schepen welke wij mochten bouwen, en is tot op heden het vlaggeschip van de Wagenborgvloot. De spectaculaire stapelloop was destijds in 1957 in alle bioscoopjournaals te zien, als zijnde het grootste schip welke in Nederland dwarsscheeps te water werd gelaten. Dit record zou echter nauwelijks 2 jaar later worden overtroffen door de Geestland. De Balticborg werd in 1961 gevolgd door een zusterschip de Bothniaborg. Grote bekendheid verkreeg de serie van in totaal 12 stuks 500-tonners van de Zaanborg-klasse. Een aantal van deze schepen werd ook elders gebouwd, zodat van dit succesvolle ontwerp in totaal 20 schepen zijn gebouwd. Voor één scheepstype een uitzonderlijke hoeveelheid.

11 Het zou te ver voeren om alle schepen de memoreren, Laten wij tenslotte nog noemen het in 1959 opgeleverde m.s. Batavier V" voor de Rederij Wm.H. Müller & Co. Een half koelschip, welke tot voor kort tot de snelste coasters behoorde, 13.5 mijl op de route Rotterdam-Londen. En dan nu de trots van Makkum. Het schip waarvan de internationale scheepsbouw sprak, het in 1960 opgeleverde volkoelschip de cft. Grote G.T.S. Geestland voor de Rederij Waling van der Geest. Het eerste Nederlandse schip welke was uitgerust met een Werkspoor/Sigma gasturbine-installatie. Het was echter ook het laatste Nederlandse schip welke met zo'n installatie is uitgerust. Wie zal zich niet herinneren het proefdraaien met gasturbines, het starten van squadron Starfighters was er niets bij. De Geestland met de bult voorop, is tot op heden, maar niet lang meer, met een lengte van nagenoeg 100 M, het grootste schip hier in het noorden van het land gebouwd. Ook buitenlandse opdrachtgevers was het ons gegeven mooie schepen te bouwen. We denken hierbij aan het in 1963 afgeleverde m.s. Valinco voor Franse rekening, varende tussen Marseille en Ajaccio.

12 Het in 1964 afgeleverde 1900 ton dw. grote vrachtschip Sadeeka van Indiase opdrachtgever. De 3000 ton dw vrachtschepen voor Israël, 44 M trawlers voor Frankrijk. De recente oplevering van de vier stuks schepen voor West-Duitse rekening ligt ons allemaal nog vers in het geheugen. Evenals de beide in 1965 opgeleverde 1000 ton dw. shelterdekkers voor Oost- Duitse rekening. De ontwikkeling is te zien tussen het b.v. in 1955 opgeleverde m.s. Oranjeborg met 860 tpn dw. en 499 BRT, welke destijds een flink schip was en het in 1966 opgeleverde m.s. Andromeda welke met 1350 ton dw. en eveneens 499 BRT tot voor kort de grootst mogelijke schepen waren onder de 499 BRT. Een stijging van 155% aan deadweight bij gelijk BRT. Doch ook dit is reeds overvleugeld door het kort geleden in dienst gestelde containerschip Nieuwland met 1450 ton dw. En gelukkig, stilstand betekend achteruitgang, wij staan niet stil. Wij proberen om tot nog betere resultaten te komen. Het bekende gezegde: 'boven het onmogelijke doen wij direct, wonderen duren iets langer', is hier van toepassing. Want het moge bekend zijn, dat de huidige situatie in de scheepvaartwereld verre van rooskleurig is. Alleen die werven kunnen van blijvende opdrachten verzekerd zijn, welke het beste product leveren, het beste uitgewerkte project op tafel leggen, want allen die hebben belangstelling bij de Reders. Wij zijn nu gekomen tot bouwno. 306 m.s. Corantijn, het schip voor Surinaamse rekening. Het is bijzonder verheugend, juist in ons vijftigjarig jubileum een schip af te leveren, welke zal gaan behoren tot het grootse schip, welke ooit in Makkum is gebouwd. Het 4500 ton dw. grote schip is wel een verschil met de tjalken van 100 dw. waarmee het ooit begon.

13 Wij hebben ons echter in de afgelopen jaren niet beperkt tot vissers- en vrachtschepen, een belangrijke schakel in de scheepsbouw waren: DE WERKPAARDEN VAN DE ZEE Sleepboten met een totaal van zo'n 35 stuks zijn door ons gebouwd, varende zowel in koele wateren als in de Perzische Golf.

14 PASSAGIERSSCHEPEN Ook op dit gebied zijn wij niet onbekend gebleven, getuige het feit dat het prachtig gelijnde toeristenschip Prinses Margriet een goede reclame ten toon spreidt voor de jaarlijkse duizenden toeristen op de Rijn. Het 'Friese Meren'-schip de Dolfijn is bij allen bekend van het hellingreisje. De lijst is verre van kompleet. Velen onder U zullen de opmerking de opmerking slaken; dat vond ik nou juist zo'n mooi schip en dat wordt niet genoemd! De drang van Heer Wiebe en Heer Douwe naar grotere omzet, naar uitbreiding, nam allengs meer vorm aan, doch eerst in 1956 kwam dit tot uiting in de oprichting van Scheepswerf Friesland N.V. te Lemmer. Als bouwno. 1 werd afgeleverd het passagiersschip Schiermonnikoog, gevolg door ca. 50 schepen, w.o. kotters, lichters doch ook het 92 M lange koelschip Poolster. Momenteel bevindt zich in Lemmer het hoogste bouwnummer, de 309 in aanbouw. Het is het half-koelschip Dina U in opdracht voor een in Amerika wonende Nederlander. Dit bedrijf welke nagenoeg aan haar Koperen Jubileum toe is geniet een eervolle plaats, mede door de uitstekende aflevering van het product. Het braak liggende stuk grond aan de Werkhaven, ten oosten van het Moederbedrijf, bracht de gekoesterde wens daar een reparatie- annex nieuwbouwwerf te stichten. Deze gedachte werd in 1960 gerealiseerd in de oprichting van de N.V. Dok- en Scheepsbouw Maatschappij Makkum. Een aantal van de vijfhonderd tonner ', sleepboten, baggermateriaal etc. vonden hier hun bakermat. VIER EN VIJFTIG DUIZEND PAARDENKRACHTEN Maar hoe mooi een schip ook moge zijn, zonder het 'hart', zoals de 'Heren machinebouwers' zo gaarne laten horen, gaat het vrij moeilijk. De scheepsbouwers denken daar anders over, immers is het niet zo, dat een nuttige laadruimte in beslag wordt genomen door een hoeveelheid herrie makende zuigers, tandwielen en dies meer!! En vooral pijpies, veel pijpies met kronkels, hoe meer hoe duurder!!

15 Zonder die 'vetkuil' kan men echter bezwaarlijk varen. Zodoende ontsproot in 1957 de gedachte een machinefabriek te stichten, welke dus afhankelijk van de inbouwfirma, nu zelf de machine-installatie in eigen beheer ging uitvoeren. Hiermede werd opnieuw een stap voorwaarts gezet, naar een up to date bedrijf. In het nu ruim 11 jarig bestaan van onze machinefabriek zijn in totaal 70 hoofdmotoren ingebouwd in 63 schepen, met in totaal PK. Dit aantal paardekrachten werden geproduceerd door 421 cilinders. Het grootste geïnstalleerde vermogen komt nu in het m.s. Corantijn met PK, een vermogen waar menig 'grote werf' in deze huidige tijd jaloers op zal zijn. Buiten de voortstuwingsinstallatie werden bovendien 124 hulpmotoren ingebouwd met een totaal vermogen van PK. Hier kwamen 325 cilinders aan te pas. Indien men van de geproduceerde hulppaardekrachten ca PK reserveert d.w.z. ca 3300 Kw, dan kan men hiermede ca Watt gloeilampen - laten branden. Hetgeen neerkomt op zo'n 2000 woningen of 3 x Makkum. De automatisering in de machine-installatie deed ook z'n intrede bij de door ons verzorgde machine-installaties. Het enige maanden geleden in dienst gestelde m.s. ''Nieuwland'' getuigd hiervan. Dit schip, welke voorzien is van een vrij ver doorgevoerde automatisering geniet in de vakpers alle lof. Wij zijn hiermede zo ongeveer aan het einde gekomen van ons betoog over Vijftig jaren geschiedenis. Het zal een ieder duidelijk zijn dat dit een greep is uit de verschillende facetten van ons bedrijf. Onze heren timmerlieden zijn niet genoemd, eveneens de tekenkamer tot en met de lichtdrukker. Allen hebben echter hun steentje, groot of klein, bijgedragen tot de bloei van ons bedrijf. Moge het de Directie gegeven zijn op deze weg te kunnen blijven doorgaan. P. Lalleman

16 Dit is een aangepaste reproductie van het personeelsblad Opbouw uitgegeven in april 1968 bij het vijftigjarig bestaan van scheepswerf Amels te Makkum. Tekst en tekeningen zijn van de hand van Piet(er) Lalleman, scheepsontwerper van bij de Amelswerf. Het orgineel is uitgevoerd op A4 formaat in lichtdruk met getypte tekst. Omdat lichtdrukken niet gemaakt zijn voor de eeuwigheid, is voor de duidelijkheid de tekst opnieuw ingevoerd. Opbouw was het gezamenlijke personeelsblad van: Fa. C. Amels & Zoon, Scheepswerf en Machinefabriek Welgelegen te Makkum, Scheepswerf Friesland NV te Lemmer en NV Dok- en Scheepsbouw Mij. Makkum. Als proefnummer verscheen Opbouw voor het eerst in druk in maart Nummer 2 volgde in maart Uitgave: stichting Ald Makkum (2011)

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders,

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders, Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921 Vader en Broeders, Uw brief ontvangen en ik dacht al eerder te schrijven, maar het is er altijd overheen gegaan totdat het nieuwjaar werd en nu volgens oud gebruik

Nadere informatie

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag.

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag. Geschiedenis NDSM staat voor de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Dit was een werf voor de nieuwbouw, reparatie en machinebouw van schepen in Amsterdam die heeft bestaan tussen 1894 en 1979.

Nadere informatie

Wonen op historische grond

Wonen op historische grond Wonen op historische grond IJsselmonde is teruggekeerd naar de Maas. Langs de oevers hebben scheepswerven en houthandels plaats gemaakt voor woningen, winkels, een bioscoop, een politiebureau en kantoren.

Nadere informatie

Trots op de keuzes die u maakt

Trots op de keuzes die u maakt aquanaut.nl Aquanaut. Een keuze om trots op te zijn. Het leven is een aaneenschakeling van keuzes. Het heeft u geleid naar dit unieke moment waarin u staat voor de aanschaf van uw eigen schip. Wat ons

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen 22 e jaargang februari/maart 2014 No139. VAN DE REDACTIE Voor u ligt weer een nieuw exemplaar van uw clubblad Samengesteld door uw redactie en vrijwilligers die bereid waren om even een beetje van hun

Nadere informatie

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Madonna met breiwerk, 1400-1410. Geschilderd door Bertram von Minden (1340-1414), detail uit het Buxtehude Altaar Onderzoek

Nadere informatie

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015

S(~DI~PI~N. NIEUWSIJlUEf NUMMElt 11,.JULI 2015 S(~DI~PI~N IN}IOUD Het roer gaat om Oproep De Droom van de schepencarrousel Doelstellingen Markante schepen in beweging Professionaliseren Nieuwe schepen Schepen carrousel en social media Donateur worden

Nadere informatie

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Juli 2012 Drs. A.C.C. Hubens Oude Engelenseweg 25 5222 AB Den Bosch 073-6230120 06-17418733 www.ahadata.nl Inhoudsopgave LAND VAN REGISTRATIE... 1 SCHEEPSLENGTE...

Nadere informatie

scheepswerf Draaisma, Franeker.

scheepswerf Draaisma, Franeker. Archief van scheepswerf Draaisma, Franeker. Inleiding Het archiefmateriaal is afkomstig van de werf Welgelegen van de firma Draaisma te Franeker. Een groot deel van het archiefmateriaal werd bewaard bij

Nadere informatie

Van dreuge bonen, mit n binkje, spekkedikken en krudhoorns oet de weck

Van dreuge bonen, mit n binkje, spekkedikken en krudhoorns oet de weck Van dreuge bonen, mit n binkje, spekkedikken en krudhoorns oet de weck Nijjoarsveziede 2013 Historische Vereniging Hoogezand Sappemeer e.o. Henk Scholte en zien muzikoale pazzipant Bert Ridderbos En Thomasvaer

Nadere informatie

(Frans/Goofy) ( )

(Frans/Goofy) ( ) (RDM-collectie Johan Journée) www.kombuispraat.com (Frans/Goofy) (28-03-2010) Dit verhaal is zo goed mogelijk overgeschreven uit de oud-hollandse schrijfwijze van de jaren 30. Het verhaal gaat over het

Nadere informatie

Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen

Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen Het laatste stuk onontgonnen gebied in het zuid-oosten van de provincie Groningen was niet in handen van de provincie maar van de stad Groningen.

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015

Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015 Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015 Het bestuur heeft ter verfraaiing van de hoofdingang een bijna antiek Stock-Anker (85 jaar oud) aangekocht. Het is de bedoeling later ook nog een oud

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Geachte gasten, beste collega s

Geachte gasten, beste collega s Geachte gasten, beste collega s Ik heet u allen van harte welkom bij de officiële ingebruikname van de volledig nieuwe voorzuivering voor ons Productiebedrijf Andijk. In het bijzonder wil ik verwelkomen,

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Scheepswerf W. Zwolsman te Makkum.

Scheepswerf W. Zwolsman te Makkum. Archief van Scheepswerf W. Zwolsman te Makkum. Inleiding Ontstaan van de werf In het jaar 1868 nam scheepstimmerknecht Willem Everts Zwolsman (1838-1911) de werf van Willem Bakker te Makkum over. Deze

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Allis-Chalmers. KR Allis Chalmers 2013 Pagina 1. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Allis-Chalmers. KR Allis Chalmers 2013 Pagina 1. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Allis-Chalmers Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Allis-Chalmers was een tractormerk, dat in 1901 ontstaan is na een fusie tussen Edward P. Allis & Company, Fraser, Chalmers Company en Gates Iron Works.

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

BIA. Personeelsveer en sleepassistent Benzine Installatie Amsterdam. Navigare Necesse

BIA. Personeelsveer en sleepassistent Benzine Installatie Amsterdam. Navigare Necesse Personeelsveer en sleepassistent Benzine Installatie Amsterdam Navigare Necesse Lengte 16,06 Breedte 3,85 Diepgang 1,60 Hoogte 2,20-2,80 Spantvorm S-spant Tonnage 9 ton Personeelsveer en sleepassistent

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Wat kan er nog over Joop Zoetemelk geschreven worden wat niet allang bekend is. Hij is met voorsprong de meest gewone van alle bekende Nederlanders.

Wat kan er nog over Joop Zoetemelk geschreven worden wat niet allang bekend is. Hij is met voorsprong de meest gewone van alle bekende Nederlanders. Wat kan er nog over Joop Zoetemelk geschreven worden wat niet allang bekend is. Hij is met voorsprong de meest gewone van alle bekende Nederlanders. En dat is ook zijn charme. Joop is Joop, zegt iedereen

Nadere informatie

Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse

Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling van de stichting 2.1 Statutaire doelstelling 2.2 De huidige situatie 2.3 De toekomstige situatie 3. Organisatie van de

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Jaarverslag 1949. Stichting Het Nederlands Belastingmuseum"

Jaarverslag 1949. Stichting Het Nederlands Belastingmuseum Jaarverslag 1949 /'2 - a -icy y// 3' Stichting Het Nederlands Belastingmuseum" E 17 Directeur: Prof. Dr J. van der Poel, Conservator voor het fiscaal zegel: C. Eeltjes, Geestbrugweg 114, Rijswijk. Archivaris:

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank!

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank! - LET OP: ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT - Openingswoord Locoburgemeester Gehrels bij de ondertekening verzelfstandiging Haven Amsterdam op donderdag 21 maart 2013 Dames en heren, Excellentie, Het is

Nadere informatie

Voorwoord 7 Inleiding 11

Voorwoord 7 Inleiding 11 Inhoud Voorwoord 7 Inleiding 11 1. Klanttevredenheid volstaat niet 13 2. De verkoper centraal 23 3. Wat is klantknuffelen? 31 4. Het knuffelhormoon 41 5. Praktische knuffeltips 49 6. Het knuffelonderzoek

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Scheepswerf familie Bodewes Foxhol/Franeker.

Scheepswerf familie Bodewes Foxhol/Franeker. Archief van Scheepswerf familie Bodewes Foxhol/Franeker. Inleiding Franeker De archiefvormer is de scheepswerf Ton Bodewes N.V. Franeker. De Groninger Ton Bodewes was een telg uit een bekend scheepsbouwergeslacht.

Nadere informatie

Klaverblad Verzekeringen. Pleziervaartuigverzekering. sinds 1850

Klaverblad Verzekeringen. Pleziervaartuigverzekering. sinds 1850 Klaverblad Verzekeringen Pleziervaartuigverzekering sinds 1850 Deze folder bevat een beperkte weergave van de polisvoorwaarden. Aan deze weergave kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u precies weten

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

IK HOUD NIET VAN STANDAARD SCHEPEN

IK HOUD NIET VAN STANDAARD SCHEPEN IK HOUD NIET VAN STANDAARD SCHEPEN Ricco Veldkamp had een concreet plan voor een wereldreis, met zijn partner Margit. Hij besloot dit op te schorten en begon aan de bouw van een houten schoener. Daarmee

Nadere informatie

Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova

Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova Restauratieplan Hijsinstallatie Motorboot Terra Nova Bouwjaar : 1929 Werf: Boot Leiderdorp Bouwnummer: 1299 lengte: 50 m Breedte: 6,50 m Holte: 2,25 m Inleiding De stichting Terra Nova heeft mij gevraagd

Nadere informatie

41 december 2010. MAT Afbouw Zaltbommel. Ale van der Veen van Gerko Afbouw op het project Wave. MATinfo 1

41 december 2010. MAT Afbouw Zaltbommel. Ale van der Veen van Gerko Afbouw op het project Wave. MATinfo 1 MAT Afbouw Zaltbommel # 41 december 2010 Ale van der Veen van Gerko Afbouw op het project Wave #37 - januari 2009 Hotel Zwolle MATinfo 1 Ale van der Veen 26 jaar, lts, werken/leren als timmerman, bij MAT

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

HET WERKPAARD VAN DE HANZE

HET WERKPAARD VAN DE HANZE HET WERKPAARD VAN DE HANZE Ter gelegenheid van de heropening van Stadsmuseum Harderwijk bieden wij u deze lesbrief aan. Deze bevat informatie over de Hanze en het paardgewichtje zodat u uw leerlingen kunt

Nadere informatie

De Interpolis WerkWaarde Pensioenen

De Interpolis WerkWaarde Pensioenen De Interpolis WerkWaarde Pensioenen Pensioen voor uw werknemers Interpolis. Glashelder Willem Dijk sr., 53 jaar, Willem Dijk Groothandel groente & fruit. Import & Export. Ik was commissionair in groente

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Inleiding. Wat is het Vasa schip? Koningshuis Vasa (1523-1654)

Inleiding. Wat is het Vasa schip? Koningshuis Vasa (1523-1654) Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Inleiding... 3 Wat is het vasa schip?... 3 Koningshuis Vasa (1523-1654)... 3 De bouw van het schip (waarom, wanneer, door wie en hoe)... 4 Waarom, met welk doel?... 4

Nadere informatie

Scheepswerf Meerman. De geschiedenis van een bijzonder bedrijf te Arnemuiden

Scheepswerf Meerman. De geschiedenis van een bijzonder bedrijf te Arnemuiden Scheepswerf Meerman De geschiedenis van een bijzonder bedrijf te Arnemuiden 14 De historische scheepswerf in Arnemuiden wordt door de gemeente Middelburg aangekocht met als doel deze te laten restaureren

Nadere informatie

De ondernemer. De onderneming PROJECT INFORMATIE

De ondernemer. De onderneming PROJECT INFORMATIE Projectnummer PF0019 Totale financiering 168.000,00 Omschrijving MTU Maritiem Transport Urk Zekerheid, o.a. 2 e hypotheek Financiering Annuïtaire lening Looptijd 7 jaar Object Aankoop Mvs Douwe Hendrik

Nadere informatie

Opleidingsschip Prinses Margriet

Opleidingsschip Prinses Margriet Opleidingsschip Prinses Margriet Foto Dick Bal OPLEIDINGSSCHIP MS PRINSES MARGRIET De Prinses Margriet werd in 1966 speciaal gebouwd als schoolschip. Leerlingen verbleven langere tijd aan boord. Er waren

Nadere informatie

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Bestuur Born Atletiek Totaal Even voorstellen, Beste atleten en ouders, wellicht heeft u er nooit zo bij stil gestaan maar achter de schermen is de Stichting

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Handelsvloot. Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht

Handelsvloot. Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht Handelsvloot Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over regenten en vorsten. De lesonderdelen

Nadere informatie

Blazer TX33. Restauratieverslag

Blazer TX33. Restauratieverslag Blazer TX33 Restauratieverslag 2000-2008 Historie TX33. De Blazer TX33 is in 1918 gebouwd op de werf De Hoop van Ulbe Zwolsman in Workum. Opdrachtgever: visser Cornelis Drijver [1866-1931] uit Oosterend

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS Susanne Smorenburg, programmamanager Ben Sajetcentrum Marjon van Rijn, docent / onderzoeker HvA / AMC Symposium HBO-V van de Toekomst

Nadere informatie

Een geschiedenis die het toestaat om mee op te groeien.

Een geschiedenis die het toestaat om mee op te groeien. Een geschiedenis die het toestaat om mee op te groeien. Het bedrijf werd in 1936 in Culemborg opgericht als Meubelfabriek Gelderland door de heer Oberman. Uit het verhaal blijkt onomstoten dat de peilers

Nadere informatie

Yessir. Oorlog. Oorlog niet zo fijn, Dan denk je wel eens, waarom moet dit er zijn?

Yessir. Oorlog. Oorlog niet zo fijn, Dan denk je wel eens, waarom moet dit er zijn? Herdenking Kindermonument 2012 Op donderdag 1 november was de jaarlijkse herdenking van het Kindermonument. Kinderen en volwassenen staan dan stil voor de 13.000 vermoorde Joodse Nederlanders uit de Rivierenbuurt,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

Voor de dienst: "Laat Het Zien" van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23

Voor de dienst: Laat Het Zien van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23 Voor de dienst: "Laat Het Zien" van Reni en Elisa Welkom Lied 216 ( Morning has broken ) Bemoediging en groet Gebed Lied 780 (naar Psalm 139) Psalm 23 1 Een psalm van David. De HEER is mijn herder, het

Nadere informatie

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VAN DE N.V. WERF GUSTO CA. 1898-1995 DOOR H.M.A.

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VAN DE N.V. WERF GUSTO CA. 1898-1995 DOOR H.M.A. G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M TOEGANGSNUMMER 386 PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VAN DE N.V. WERF GUSTO CA. 1898-1995 DOOR H.M.A. KRUSE SCHIEDAM 2011 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...2 PLAATSINGSLIJST...3

Nadere informatie

Toespraak van Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, bij de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, op 14 augustus 2015 in de Tweede Kamer We dachten dat we na de capitulatie

Nadere informatie

Besluit van 4 april 2011, nr. BLKB2011/240M, Staatscourant 13 april 2011, nr. 6421. De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Besluit van 4 april 2011, nr. BLKB2011/240M, Staatscourant 13 april 2011, nr. 6421. De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Assurantiebelasting. Belastingdienst/Landelijk kantoor Belastingregio's, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 4 april 2011, nr. BLKB2011/240M, Staatscourant 13 april 2011, nr. 6421 De staatssecretaris

Nadere informatie

California Lighthouse

California Lighthouse BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA California Lighthouse Inhoud De naam... 3 Een vuurtoren... 3 Bouw... 3 Constructie... 4 Vuurtorenwachtershuis... 4 Automatisering... 5 Toeristische attractie... 5 Monumentenzorg...

Nadere informatie

Mijn doel is zover als mogelijk is de voorouders vanuit onze kinderen terug te zoeken.

Mijn doel is zover als mogelijk is de voorouders vanuit onze kinderen terug te zoeken. Genealogie, het uitzoeken van je familiegeschiedenis: http://members.ziggo.nl/fklerkx/brabantsegenen/index.html Een jaar nadien, begin het jaar 2014 getotaliseerd en uitgewerkt, om niet tegen iedereen

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Tjalk 23.30, varend casco

Tjalk 23.30, varend casco Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog

Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog - deel IV (slot) Postzegelruil met het buitenland Direct na de bevrijding was postzegelruil met het buitenland niet mogelijk, zeer tot ongenoegen van de

Nadere informatie

De nieuwe Shell-schepen (S en O-klasse) uit de periode begin zestigerjaren

De nieuwe Shell-schepen (S en O-klasse) uit de periode begin zestigerjaren Zoeken binnen website zoek Sitemap Club van Nederlandse Oud Gezagvoerders en Oud Hoofdwerktuigkundigen der Koninklijke/Shell Home Bestuur Leden NTeM Schepen Archief Verhalen Post Gastenboek Links Email

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog deel 1

Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog deel 1 Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog deel 1 Algemeen Het leek mij nuttig om vóór de beschrijving van de deviezenproblemen eerst duidelijk te maken wat onder deviezen verstaan moet worden, zulks

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

Klipperaak Visie Courtier de Bateaux. BTW n.v.t.

Klipperaak Visie Courtier de Bateaux. BTW n.v.t. Établissement: Vlaardingen (pays Bas du Ouest) Maastricht (pays Bas du Sud) Pont de Présentation Briare le Canal (France 45) www.courtierdebateaux.fr info@ courtierdebateaux.fr Klipperaak 26.80 65.000

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Historische schooltjalk Ortelius TE KOOP

Historische schooltjalk Ortelius TE KOOP TE KOOP Historische schooltjalk Ortelius De Ortelius deed jaren dienst als tjalk voor rondvaarten van schoolkinderen op de Schelde. Hij werd in 2005 uit de vaart genomen en wacht sindsdien op een grondige

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Inhoud. F. Schepen Registers en correspondentie Kaartsystemen Diversen 29

Inhoud. F. Schepen Registers en correspondentie Kaartsystemen Diversen 29 Inhoud F. Schepen 22 F 1. Registers en correspondentie 26 2. Kaartsystemen 28 3. Diversen 29 Registratie voor schepen Wettelijke taak Op grond van het Wetboek van Koophandel werd op 1 oktober 1838 bij

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Hawk update zondag 26 oktober

Hawk update zondag 26 oktober Hawk update zondag 26 oktober Deze update is in alle opzichten een vervolg op de vorige editie. In Update 5 sprak ik over drie zaken: de pilot van het project; het eerste signaal wat gebruikt zou worden

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis C Deze les bestaat uit 16 vragen over de zeescheepvaart. De meeste vragen hebben ook met aardrijkskunde en geschiedenis te maken. Als je deze les af hebt, weet je alles over de scheepvaart! eerkeuzevragen

Nadere informatie

In de serie Twee op de kansel. Thema: Wat is ons essentieel?

In de serie Twee op de kansel. Thema: Wat is ons essentieel? In de serie Twee op de kansel Rabbijn Albert Ringer (Liberale joodse gemeente Rotterdam) Dr Christiane Berkvens-Stevelinck (Remonstranten Rotterdam) Thema: Wat is ons essentieel? Lezing : Deuteronomium

Nadere informatie

roel bosch architecten architectuur I stedenbouw I waterwonen I organisatie I advies PANTA RHEI, ROTTERDAM

roel bosch architecten architectuur I stedenbouw I waterwonen I organisatie I advies PANTA RHEI, ROTTERDAM roel bosch architecten architectuur I stedenbouw I waterwonen I organisatie I advies PANTA RHEI, ROTTERDAM maaskade 106 3071 nh rotterdam +31 (0)6 521 999 83 www.roelbosch.nl architecten@roelbosch.nl PANTA

Nadere informatie

VOL LEVEN. Lespakket Eren en Leren Stilstaan bij herdenken

VOL LEVEN. Lespakket Eren en Leren Stilstaan bij herdenken VOL LEVEN Lespakket Eren en Leren Stilstaan bij herdenken 1 chter elke steen schuilt een persoonlijk verhaal... Van iemand zoals jij Met idealen en toekomstdromen Vol energie om iets te betekenen Geliefd

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Vo o rwo o r d 7. 4. Sterk In Gods Kracht 45

Vo o rwo o r d 7. 4. Sterk In Gods Kracht 45 Het Gebed van Jabes In h o u d Vo o rwo o r d 7 1. Klein Gebed, Grote Beloning 9 2. Waarom Zou U Er Niet Om Vragen? 18 3. Gedurfd Leven Voor God 30 4. Sterk In Gods Kracht 45 5. De Zegen Veilig Stellen

Nadere informatie

Wie zijn wij? Geschiedenis.

Wie zijn wij? Geschiedenis. newskrant Juni 2006 - Nr. 1 OVERZICHT BATIBOUW P. 2 RONDO P. 3 MINI CLV P. 4 CERTIFICATEN P. 7 Wie zijn wij? Geschiedenis. Toen in 1947 de familie Tombeur een kleine productie startte in gipsplaten had

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Ridderkerk Mei/Juni 2006

Ridderkerk Mei/Juni 2006 Ridderkerk Mei/Juni 2006 Tijdens een bezoek aan internet een paar weken geleden vond ik een foto van de PIA II. Deze foto had ik nog nooit eerder gezien en besloot hem op te slaan op de computer. Na enige

Nadere informatie