Gemeente Kerkrade. Toelichting/Advies-besluit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Kerkrade. Toelichting/Advies-besluit"

Transcriptie

1 c Gemeente Kerkrade Nota van Toelichting/Advies-besluit Nummer: 14Tİ052 Kerkrade, 19 november 2014 Onderwerp Vierde wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Kerkrade 2011 Beslispunten Besloten wordt de raad een voorstel te doen tot vaststelling van de 4e wijziging Algemene plaatselijke verordening Kerkrade Inleiding Het thans voorliggend voorstel tot wijziging van de APV Kerkrade omvat met name een aantal wijzigingen van technische aard, waaronder vervanging achterhaalde tenaamstellingen en verwijzingen, alsook een verduidelijking op de huidige tekst. Het voorstel omvat een inhoudelijke wijziging, nl. de herinvoering van een eenvoudige vergunningsplicht voor het aanleggen van uitwegen (inritten) op de openbare weg. Doelstelling Voldoen van de APV aan de bepalingen van de nationale en Europese regelgeving. Wijzigingen Zie bijgevoegd document. Financiën n.v.t. Personele consequenties n.v.t. Communicatie De vaststelling van de Raad de wijzigingen van de APV zal worden bekend gemaakt in het Stadsjournaal. Uitvoering Na vaststelling en publicatie treedt de vierde wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2011 in werking.

2 WIJIGINGEN APV ARTIKEL 2:8 OUDE TEKST: Artikel 2:8 Maken, veranderen van een uitweg 1. Het is verboden een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg, indien: a. degene die voornemens is een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg daarvan niet van tevoren melding heeft gedaan aan het college, onder indiening ven een situatieschets van de gewenste uitweg en een foto van de bestaande situatie; of b. het college het maken of veranderen van de uitweg heeft verboden. 2. Het college verbiedt het maken of veranderen van de uitweg, indien: a. daardoor het verkeer op de weg in gevaar wordt gebracht; b. dat zonder noodzaak ten koste gaat van een openbare parkeerplaats; c. het openbaar groen daardoor op onaanvaardbare wijze wordt aangetast; of d. er sprake is van een uitweg van een perceel dat al door een andere uitweg wordt ontsloten, en de aanleg van deze tweede uitweg ten koste gaat van een openbare parkeerplaats of het openbare groen. 4. De uitweg kan worden aangelegd indien het college niet binnen zes weken na ontvangst van de melding heeft beslist dat de gewenste uitweg wordt verboden. 5. Het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet beheer rijkswaterstaatwerken het Rijkswegenreglement of de geldende Wegenverordening /wegenreglement van de provincie Limburg. NIEUWE TEKST: Artikel 2:8 Maken, veranderen van een uitweg 1. Het is verboden zonder vergunning van het college een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg. 2. In afwijking van het bepaalde in artikel 1:8 wordt de vergunning slechts geweigerd: a. ter voorkoming van gevaar voor het verkeer op de weg; b. indien de uitweg zonder noodzaakten koste gaat van een openbare parkeerplaats; c. indien door de uitweg het openbaar groen op onaanvaardbare wijze wordt aangetast; of d. indien er sprake is van een uitweg van een perceel dat al door een andere uitweg wordt ontsloten, en de aanleg van deze tweede uitweg ten koste gaat van een openbare parkeerplaats of het openbaar groen. 3. het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken, de Waterschapskeur of de provinciale wegenverordening. TOELICHTING: Bij de regeldrukvermindering van 2007 is de vergunning voor de uitweg vervangen door een meldingenstelsel. In de praktijk blijkt dat dit voor gemeenten lastig hanteerbaar is. Om die reden is dit artikel gewijzigd in een eenvoudig vergunningstelsel.

3 ARTIKEL 2A:1 OUDE TEKST: Artikel 2A:1 Begripsomschrijvingen (lid 3/4) In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 3. Onder horecabedrijf: een inrichting met een horeca vergunning overeenkomstig de Drank- en Horecawet. Ondereen horecabedrijf worden in ieder geval verstaan: een hotel, restaurant, café, discotheek, buurthuis of clubhuis. 4. Onder horeca inrichting: een inrichting overeenkomstig de APV exploitatievergunning, waar geen alcohol aanwezig mag zijn en/of geschonken mag worden. NIEUWE TEKST: Artikel 2A:1 Begripsomschrijvingen (lid 3/4) In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 3. Onder horecabedrijf: een inrichting met een horeca vergunning overeenkomstig de Drank- en Horecawet. Onder een horecabedrijf worden in ieder geval verstaan: een hotel, restaurant, café, discotheek, buurthuis of clubhuis. 4. Onder horeca inrichting: een inrichting overeenkomstig de APV exploitatievergunning, waar geen alcohol aanwezig mag zijn en/of geschonken mag worden. Onder horeca-inrichting wordt in ieder geval verstaan: een broodjeszaak, snackbar, buurthuis of clubhuis. TOELICHTING: De definitie van horecabedrijf wordt in lid 3 onderbouwd door het geven van enkele voorbeelden. De definitie van horeca-inrichting geeft geen voorbeelden. Door bij beide definities voorbeelden weer te geven, schept dit meer duidelijkheid voor de burger. ARTIKEL 2A:8 OUDE TEKST: Artikel 2A:S Ordeverstoring 1. Het is verboden in een inrichting de orde te verstoren. 2. De exploitant en/of leidinggevende dient toe te zien dat enige ordeverstoring terstond wordt beëindigd. NIEUW TEKST: Artikel 2A:8 Verboden gedragingen Het is verboden in een openbare inrichting: a. de orde te verstoren; b. zich te bevinden na sluitingstijd of gedurende de tijd dat de inrichting gesloten dient te zijn; c. op het terras spijzen of dranken te verstrekken aan personen die geen gebruik maken van het terras; TOELICHTING: De bedoeling van dit artikel, meer specifiek lid 3, is om te voorkomen dat het terras een soort mobiel tappunt wordt voor voorbijgangers.

4 ARTIKEL 2B:15 OUDE TEKST (lid 2 sub bl: Artikel 2B-.15 Speelgelegenheden 2. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester een speelgelegenheid te exploiteren of te doen exploiteren. Het verbod is niet van toepassing op: b. speelgelegenheden waarvoor door de Minister van Justitie of de Kamer van Koophandel bevoegd is vergunning te verlenen; NIEUWE TEKST (lid 2 sub b): Artikel 2B:15 Speelgelegenheden 2. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester een speelgelegenheid te exploiteren of te doen exploiteren. Het verbod is niet van toepassing op: b. speelgelegenheden waarvoor door de Minister van Veiligheid en Justitie of de Kamer van Koophandel bevoegd is vergunning te verlenen; TOELICHTING: Hier werd nog de oude naam van het ministerie gebruikt. ARTIKEL 2E:19 OUDE TEKST: Artikel 2E:19 Verontreiniging door honden 1. De eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet: a. binnen de bebouwde kom buiten de door het college aangewezen en als zodanig ingerichte hondenlosloopgebieden, uitlaatroutes en hondentoiletten; b. op een andere door het college aangewezen plaats. 2. De strafbaarheid wegens overtreding van het in het eerste lid gestelde gebod wordt opgeheven, indien de eigenaar of houder van de hond er voor zorg draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd. 3. Een ontheffing van lid 1 kan worden verleend indien kan worden aangetoond dat de eigenaar of houder wordt vergezeld door een geleidehond of (sociale)hulphond. NIEUW TEKST: Artikel 2E:19 Verontreiniging door honden 1. De eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet: a. binnen de bebouwde kom buiten de door het college aangewezen en als zodanig ingerichte hondenlosloopgebieden, uitlaatroutes en hondentoiletten; b. op een andere door het college aangewezen plaats. 2. De strafbaarheid wegens overtreding van het in het eerste lid gestelde gebod wordt opgeheven, indien de eigenaar of houder van de hond er voor zorg draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd. 3. Het eerste lid is niet van toepassing op de eigenaar of houder van een hond die zich vanwege zijn handicap door een geleidehond of sociale hulphond laat begeleiden.

5 TOELICHTING: Inhoud en strekking van lid 3 blijft gelijkluidend. Enkel tekstuele aanpassing. ARTIKEL 3:5 OUDE TEKST: Artikel 3:5 Gedragseisen exploitant en beheerder 1. De exploitant en de leidinggevende: a. staan niet onder curatele en zijn niet ontzet uit de ouderlijke macht of de voogdij; b. zijn niet in enig opzicht van slecht levensgedrag; c. en hebben de leeftijd van éénentwintig jaar bereikt. 2. Naast de gestelde eisen in het eerste lid, is de exploitant en de beheerder niet: a. met toepassing van de artikel 37 van het Wetboek van Strafrecht in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst of met toepassing van artikel 37a van het Wetboek van Strafrecht ter beschikking gesteld; b. binnen de ten minste de laatste vijfjaar onherroepelijk veroordeeld tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van zes maanden of meer door de rechter in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba, dan wel door een andere buitenlandse rechter wegens een misdrijf waarvoor naar Nederlands recht een bevel tot voorlopige hechtenis ingevolge artikel 67, eerste lid van het Wetboek van Strafvordering is toegelaten; c. binnen ten minste de laatste vijfjaar bij tenminste twee rechterlijke uitspraken onherroepelijk veroordeeld tot een onvoorwaardelijke geldboete van 500 Euro of meer of tot een andere hoofdstraf als bedoeld in artikel 9, eerste lid, onder a van het Wetboek van Strafrecht, wegens dan wel mede wegens overtreding van: 1. bepalingen gesteld bij of krachtens de Drank- en Horecawet, de Opiumwet, de Vreemdelingenwet en de Wet arbeid vreemdelingen; 2. de artikelen 137c tot en met 137g, 140,197a tot en met 197c, 240b, 242 tot en met 249, 252, 273f, 300 tot en met 303,416, 417, 417bis, 426 qf 429quater en 453 van het Wetboek van strafrecht; 3. de artikelen 8 en 162, derde lid, alsmede artikel 6 je artikel 8 of je artikel 163 van de Wegenverkeerswet de artikelen 1, onder a, b en d, 13,14, 27 en 30b van de Wet op de kansspelen; 5. de artikelen 2 en 3 van de Wet op de weerkorpsen; beveiligingsorganisaties en recherchebureaus; 6. de artikelen 54 en 55 van de Wet wapens en munitie. 3. Met een veroordeling als bedoeld in het tweede lid wordt gelijk gesteld: a. vrijwillige betaling van een geldsom als bedoeld in artikel 74, tweede lid onder a van het Wetboek van strafrecht of artikel 76, derde lid onder a van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, tenzij de geldsom minder dan 350 Euro bedraagt; b. een bevel tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke straf. 4. De periode van ten minste vijfjaar, genoemd in het tweede lid, wordt: a. bij de weigering van een vergunning teruggerekend vanaf de datum van beslissing op de aanvraag van de vergunning; b. bij de intrekking van een vergunning teruggerekend vanaf de datum van de intrekking van deze vergunning. 5. De exploitant of de leidinggevende is binnen ten minste de laatste vijfjaar geen exploitant of leidinggevende geweest van een inrichting die voor ten minste één maand door het bevoegde bestuursorgaan is gesloten, of waarvan de vergunning als bedoeld in artikel 3:4 is ingetrokken, tenzij aannemelijk is dat hem ter zake geen verwijt treft.

6 NIEUWE TEKST: Artikel 3:5 Gedragseisen exploitant en beheerder 1. De exploitant en de beheerder: a. staan niet onder curatele en zijn niet ontzet uit de ouderlijke macht of de voogdij; b. zijn niet in enig opzicht van slecht levensgedrag; en c. hebben de leeftijd van eenentwintig jaar bereikt. 2. Onverminderd het bepaalde in het eerste lid, zijn de exploitant en de beheerder niet: a. met toepassing van artikel 37 van het Wetboek van Strafrecht in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst of met toepassing van artikel 37a van het Wetboek van Strafrecht ter beschikking gesteld; b. binnen de laatste vijf jaar onherroepelijk veroordeeld tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van zes maanden of meer door de rechter in Nederland, inclusief de drie openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint- Eustatius, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, dan wel door een andere rechter wegens een misdrijf waarvoor naar Nederlands recht een bevel tot voorlopige hechtenis ingevolge artikel 67, eerste lid van het Wetboek van Strafvordering is toegelaten; c. binnen de laatste vijfjaar bij ten minste twee rechterlijke uitspraken onherroepelijk veroordeeld tot een onvoorwaardelijke geldboete van 500 euro of meer of tot een andere hoofdstraf als bedoeld in artikel 9, eerste lid, onder a van het Wetboek van Strafrecht, wegens dan wel mede wegens overtreding van: bepalingen gesteld bij of krachtens de Drank- en Horecawet, de Opiumwet, de Vreemdelingenwet en de Wet arbeid vreemdelingen ; - de artikelen 137c tot en met 137g, 140, 240b, 242 tot en met 249, 252, 250a (oud), 273f, 300 tot en met 303, 416, 417,417bis, 426, 429quater en 453 van het Wetboek van Strafrecht ; de artikelen 8 en 162, derde lid, alsmede artikel 6 juncto artikel 8 of juncto artikel 163 van de Wegenverkeerswet 1994 ; de artikelen 1, onder a, b en d, 13,14, 27 en 30b van de Wet op de Kansspelen ; de artikelen 2 en 3 van de Wet op de weerkorpsen ; de artikelen 54 en 55 van de Wet wapens en munitie. 3. Met een veroordeling als bedoeld in het tweede lid wordt gelijk gesteld: a. vrijwillige betaling van een geldsom als bedoeld in artikel 74, tweede lid onder a van het Wetboek van Strafrecht of artikel 76, derde lid onder a van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, tenzij de geldsom minder dan 375 euro bedraagt; b. een bevel tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke straf. 4. De periode van vijfjaar, genoemd in het tweede lid, wordt: a. bij de weigering van een vergunning teruggerekend vanaf de datum van beslissing op de aanvraag van de vergunning; b. bij de intrekking van een vergunning teruggerekend vanaf de datum van de intrekking van deze vergunning. 5. De exploitant of de beheerder zijn binnen de laatste vijfjaar geen exploitant of beheerder geweest van een seksinrichting of escortbedrijf die voor ten minste een maand door het bevoegde bestuursorgaan is gesloten, of waarvan de vergunning bedoeld in artikel 3:4, eerste lid, is ingetrokken, tenzij aannemelijk is dat hem ter zake geen verwijt treft. TOELICHTING: Verouderde verwijzing gecorrigeerd.

7

8 ARTIKEL 4:3 OUDE TEKST Artikel 4:3 Kennisgeving incidentele festiviteiten (lid 1) 1. Het is een inrichting toegestaan maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar te houden waarbij de waarden bedoeld in de artikelen 2.17, 2.9 en 2.20 van het Besluit van toepassing zijn met dien verstaande dat geen overmatige hinder door de festiviteit mag ontstaan. De houder van de inrichting dient tenminste 1 week voor de aanvang van de festiviteit het college daarvan in kennis te hebben gesteld. NIEUWE TEKST: Artikel 4:3 Kennisgeving incidentele festiviteiten (lid 1) 1. Het is een inrichting toegestaan maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar te houden waarbij de waarden bedoeld in de artikelen 2.17, 2.9 en 2.20 van het Besluit niet van toepassing zijn met dien verstaande dat geen overmatige hinder door de festiviteit mag ontstaan. De houder van de inrichting dient tenminste 1 week voor de aanvang van de festiviteit het college daarvan in kennis te hebben gesteld. TOELICHTING: Verschrijving gecorrigeerd. ARTIKEL 5:16 OUDE TEKST: Artikel 5:16 Ventverbod 1. Het is verboden te venten indien daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt. 2. Het verbod van lid 1 geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door artikel 5 van de Wegenverkeerswet. 3. Het is verboden te venten: - op zon- en feestdagen; op maandag tot en met vrijdag vanaf uur tot uur de volgende dag op zaterdag voor uur en na uur. NIEUWE TEKST: Artikel 5:16 Ventverbod 1. Het is verboden te venten: a. op door het college in het belang van de openbare orde aangewezen openbare plaatsen; of b. op door het college in het belang van de openbare orde aangewezen dagen en uren. 2. Het college kan ontheffing verlenen van het verbod in het tweede lid. 3. Artikel 1:13 is hier van toepassing. 4. Het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door artikel 5 van de Wegenverkeerswet. 5. Het verbod bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op het venten met gedrukte of geschreven stukken waarin gedachten en gevoelens worden geopenbaard.

9 TOELICHTING: In deze bepaling werd venten in beginsel altijd en overal toegestaan, tenzij de venter daarbij de openbare orde verstoorde. Een zo algemene norm bleek voor handhavers lastig hanteerbaar. In deze nieuwe bepaling is gekozen voor een bepaling waarbij het college in het belang van de openbare orde gebieden en tijden kan aanwijzen waar het venten is verboden. ARTIKEL 5:18 OUDE TEKST: Artikel 5:18 Vrijheid van meningsuiting 1. Het verbod als bedoeld in artikel 5:15, eerste lid geldt niet voor venten met gedrukte of geschreven stukken waarin gedachten en gevoelens worden geopenbaard als bedoeld in artikel 7 lidl van de Grondwet. 2. Het college kan de vrijheid van meningsuiting als bedoeld in het eerste lid beperken door een verbod in te stellen: a. op door het college aangewezen openbare plaatsen, of b. voor bepaalde dagen en uren. 3. Het college kan ontheffing verlenen van het verbod als bedoeld in het tweede lid. 4. Ten aanzien van de daklozenkrant kan het college nadere regels stellen. 5. Artikel 1:13 is op lid 3 van toepassing. NIEUWE TEKST: Artikel 5:18 Vrijheid van meningsuiting (Gereserveerd) TOELICHTING: Het venten van meningsuitingen wordt beschermd door artikel 7 van de Grondwet. Daarom is daarvoor een aparte regeling opgenomen, waardoor artikel 5:18 daarmee komt te vervallen.

10 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GEMEENTE KERKRADE 2011 Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Kerkrade Van 15 April 2011; inwerking getreden 26 mei 2011 Gewijzigd bij besluit van 19 december 2012 en 23 mei 2013 en 25 juni 2014 Versie Vast oktober ld door 2014 de Raad op 26 november 2014,14Rb064. \ J.J. B. 1

11 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen Artikel 1:2 Indienen aanvraag, ontheffing, melding Artikel 1:3 Bevestiging aanvragen/meldingen Artikel 1:4 Tijdstip indienen aanvraag/melding Artikel 1:5 Beslissingstermijn Artikel 1:6 Voorwaarden, voorschriften en beperkingen Artikel 1:7 Persoonlijk karakter van vergunning of ontheffing lū lū H H H H H H Artikel 1:8 Intrekking of wijziging van vergunning of ontheffing 12 Artikel 1:9 Vergunning of ontheffing voor onbepaalde tijd 12 Artikel 1:10 Toonplicht 12 Artikel 1:11 Weigeringsgronden 12 Artikel 1:12 Lex silencio positivo 12 Artikel 1:13 Geen lex silencio positivo 12 Hoofdstuk 2: OPENBARE ORDE 13 AFDELING 1 Betogingen 13 Artikel 2:1 Kennisgeving betogingen op openbare plaatsen 13 AFDELING 2 Verspreiden van gedrukte stukken 13 Artikel 2:2 Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen 13 AFDELING 3 Vertoningen e.d. op de weg 14 Artikel 2:3 Straatartiest e.d I 4 Artikel 2:4 Bedelarij I 4 Artikel 2:5 Vermomming I 4 AFDELING 4 Bruikbaarheid en aanzien van de weg I 4 Artikel 2:6 Voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg 14 Artikel 2:7 (Omgevings)vergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg 15 Artikel 2:8 Maken, veranderen van een uitweg 15 AFDELING 5 Veiligheid van de weg 15 Artikel 2:9 Veroorzaken van gladheid 15 Artikel 2:10 Winkelwagentjes 15 Artikel 2:11 Hinderlijke beplanting of gevaarlijke of hinderlijke voorwerpen 16 Artikel 2:12 Openen straatkolken e.d 16 Artikel 2:13 Kelderingangen e.d 16 Artikel 2:14 Rookverbod in bossen en natuurterreinen 16 Artikel 2:15 Vallende voorwerpen 16 Artikel 2:16 Voorzieningen voor verkeer en verlichting 16 2

12 Artikel 2:17 Verwijdering e.d. voorzieningen voor verkeer en verlichting 17 Artikel 2:18 Objecten onder hoogspanningslijn 17 Artikel 2:19 Veiligheid op het ijs 17 AFDELING 6 Evenementen 17 Artikel 2:20 Begripsomschrijvingen 17 Artikel 2:21 Meldingen en vergunningen evenement 18 Artikel 2:21a Formulieren en nadere regels 19 Artikel 2:22 Termijn voor het indienen van een melding of aanvraag voor een evenementenvergunning.19 Artikel 2:23 Beslistermijn voor melding en aanvraag evenementenvergunning 19 Artikel 2:24 Ordeverstoring 19 AFDELING 6A Voetbal 20 Artikel 2:25 Betaalde voetbalwedstrijden 20 Artikel 2:26 Plaatsbewijzen 20 Artikel 2:27 Stadionomgevingsverbod 20 Hoofdstuk 2A: Voorwaarden en toezicht op alle horecagelegenheden resp. openbare inrichtingen 20 Artikel 2A:1 Begripsomschrijvingen 20 Artikel 2A:2 Begripsomschrijvingen personen openbare inrichtingen 21 Artikel 2A:3 Tijdstip exploiteren inrichting 21 Artikel 2A:4 Exploitatie terras 21 Artikel 2A:5 Algemeen sluitingsuur 22 Artikel 2A:6 Afwijking sluitingsuur 22 Artikel 2A:7 Glazen in een openbare inrichting 22 Artikel 2A:8 Verboden gedragingen 22 Artikel 2A:9 Handel binnen openbare inrichtingen 23 Artikel 2A:10 Verdovende middelen in openbare inrichtingen 23 Artikel 2A:11 Tijdelijke sluitingen 23 Artikel 2A:12 Tijdelijk intrekken vergunning 23 Artikel 2A:13 Aanwezigheid in gesloten inrichting 23 Artikel 2A:14 Toezicht en handhaving openbare inrichtingen 23 Artikel 2A:15 Inspanningsverplichting bij exploitatie openbare inrichtingen 24 Artikel 2A:16 Sancties 24 Hoofdstuk 2B: Vergunningenstelsel exploitatie APV horeca-inrichtingen 24 Artikel 2B:1 Afbakening 24 Artikel 2B:2 Begripsomschrijving 24 Artikel 2B:3 Vergunningplicht 25 Artikel 2B:4 Reikwijdte vergunning 25 Artikel 2B:5 Vrijstelling 25 Artikel 2B:6 Persoonseisen 25 Artikel 2B:7 Inrichtingseisen 25 Artikel 2B:8 Aanvraag vergunning 25 3

13 Artikel 2B:9 Beslissing op de aanvraag Artikel 2B:10 Weigeringsgronden Artikel 2B:11 Voorwaarden en voorschriften Artikel 2B:12 Intrekkingsgronden Artikel 2B:13 Vervallen van de vergunning Artikel 2B:14 Sluiting van de horeca-inrichting AFDELING 1: Toezicht op de speelgelegenheden Artikel 2B:15 Speelgelegenheden Artikel 2B:16 Kansspelautomaten Hoofdstuk 2 C Nachtverblijf en kamerverhuur AFDELING 1: Inzake nachtverblijf Artikel 2C:1 Begripsomschrijvingen Artikel 2C:2 Kennisgeving exploitatie Artikel 2C:3 Nachtregister Artikel 2C:4 Verschaffing gegevens nachtregister AFDELING 2: Vergunning kamerverhuur 30 Artikel 2C:5 Begripsomschrijvingen: Artikel 2C:6 Werkingsgebied Artikel 2C:7 Vereiste vergunning kamerverhuur Artikel 2C:8 Aanvragen van een kamerverhuurvergunning Artikel 2C:9 Gronden tot weigering van een vergunning Artikel 2C:10 Intrekken van de vergunning Artikel 2C:11 Hardheidsclausule Artikel 2C:12 Toezicht, controle en handhaving Artikel 2C:13 Medewerking bij toezicht en controle Artikel 2C:14 Strafbepaling Artikel 2C:15 Overgangsbepalingen Hoofdstuk 2D: Exploitatievergunning en toezicht winkelbedrijven Artikel 2D:1 Begripsomschrijvingen AFDELING 1: Smart, - Head en Growshops Artikel 2D:2 Vergunningplicht Artikel 2D:3 Afnemend maximum Artikel 2D:4 Beslissingstermijn Artikel 2D:5 Gedragseisen -. - Artikel 2D:6 Weigeringsgronden Artikel 2D:7 Aanwezigheid exploitant/leidinggevende Artikel 2D:8 Verplaatsing inrichting Artikel 2D:9 Sluitingsuur Artikel 2D:10 Afwijking sluitingsuur; tijdelijke sluiting

14 Artikel 2D:11 Sluiting Artikel 2D:12 Aanwezigheid in gesloten inrichting Artikel 2D:13 Intrekking vergunning Artikel 2D:14 Toegang ambtenaren van politie AFDELING 2: Bel- en internetwinkels Artikel 2D:15 Gereserveerd Artikel 2D:16 Gereserveerd Artikel 2D:17 Gereserveerd Artikel 2D:18 Gereserveerd Hoofdstuk 2E: Overlast, ongeregeldheden en baldadigheden AFDELING 1: Maatregelen tegen overlast e.a Artikel 2E:1 Betreden gesloten woning of niet voor publiek toegankelijk lokaal 37 Artikel 2E:2 Samenscholing en ongeregeldheden 3 7 Artikel 2E:3 Verblijfsontzeggingen 37 AFDELING 2 Overlast, ongeregeldheden en baldadigheid Artikel 2E:4 Plakken en kladden Artikel 2E:5 Vervoer plakgereedschap e.d Artikel 2E:6 Vervoer inbrekerswerktuigen Artikel 2E:7 Hulpmiddelen voor winkeldiefstal Artikel 2E:8 Betreden van plantsoenen e.d Artikel 2E:9 Rijden over bermen e.d 39 Artikel 2E:10 Hinderlijk gedrag op of aan de weg 39 Artikel 2E:11 Hinderlijk/Verboden drankgebruik 39 Artikel 2E:12 Verboden resp. hinderlijk gedrag bij of in gebouwen 39 Artikel 2E:13 Gedrag in voor het publiek toegankelijke ruimten 40 Artikel 2E:13a Overlast en/of hinder veroorzaken Artikel 2E:13b Vechten Artikel 2E:14 Neerzetten van fietsen e.d Artikel 2E:15 Overlast van fiets of bromfiets op markt- en kermisterrein e.d Artikel 2E:16 Bespieden van personen Artikel 2E:17 Alarminstallaties AFDELING 3: Dieren Artikel 2E:18 Loslopende honden Artikel 2E:19 Verontreiniging door honden Artikel 2E:20 Verplichting tot voeren ruimmiddel Artikel 2E:21 Verontreiniging door paarden Artikel 2E:22 Gevaarlijke honden n Artikel 2E:23 Houden of voeren van hinderlijke of schadelijke dieren 42 Artikel 2E:24 Duiven Artikel 2E:25 Loslopend vee en pluimvee

15

16 Artikel 2E:26 Bijen 43 Artikel 2E:27 (Geluids)Overlast hond, kat of ander huisdier 43 AFDELING 4 Bepalingen ter bestrijding van heling van goederen 43 Artikel 2E:28 Begripsomschrijvingen 43 Artikel 2E:29 Verplichtingen met betrekking tot het register 43 Artikel 2E:30 Voorschriften als bedoeld in artikel 437 ter, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht 43 AFDELING 5 Route gevaarlijke stoffen 44 AFDELING 6 Vuurwerk 44 Artikel 2E:31 Begripsomschrijving 44 Artikel 2E:32 Ter beschikking stellen van consumentenvuurwerk tijdens verkoopdagen 44 Artikel 2E:33 Bezigen van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling 44 AFDELING 7 Drugsoverlast 44 Artikel 2E:34 Verbod begeven op de weg om drugs te verhandelen 44 Artikel 2E:35 Openlijk drugsgebruik 45 Artikel 2E:36 Betreden gesloten woning of lokaal 45 Artikel 2E:37 Verzamelingen van personen in verband met drugs 45 Artikel 2E:38 Weggooien van spuiten e.d 45 AFDELING 8 Veiligheidsrisicogebieden, bestuurlijke ophouding en cameratoezicht op openbare plaatsen...45 Artikel 2E:39 Bestuurlijke ophouding 45 Artikel 2E:40 Veiligheidsrisicogebieden (Preventief fouilleren) 45 Artikel 2E:41 Cameratoezicht op openbare plaatsen 45 Hoofdstuk 3: SEKSBEDRIJVEN: INRICHTINGEN, ESCORT EN SEKSWINKELS E.D 46 AFDELING 1 Begripsomschrijvingen 46 Artikel 3:1 Begripsomschrijvingen 46 Artikel 3:2 Bevoegd bestuursorgaan 46 Artikel 3:3 Nadere regels 47 AFDELING 2 Seksbedrijven, escort, sekswinkels en dergelijke 47 Artikel 3:4 Vergunningsplicht 47 Artikel 3:5 Gedragseisen exploitant en beheerder 47 Artikel 3:6 Sluitingsuur resp. openingstijden 48 Artikel 3:7 Afwijking sluitingsuur en (tijdelijke) sluiting 48 Artikel 3:8 Intrekken van de vergunning 48 Artikel 3:9 Aanwezigheid van en toezicht door exploitant en leidinggevende 48 Artikel 3:10 Verbod straatprostitutie en raamprostitutie 49 Artikel 3:11 Sekswinkels 49 Artikel 3:12 Tentoonstellen, aanbieden en aanbrengen van erotisch - pornografische goederen, afbeeldingen en dergelijke 49 AFDELING 3 Beslissingstermijn; weigeringsgronden; nadere regels 49 Artikel 3:13 Beslissingstermijn 49 Artikel 3:14 Weigeringsgronden 50 6

17 AFDELING 4 Beëindiging exploitatie; wijziging beheer; vervallen vergunning 50 Artikel 3:15 Beëindiging exploitatie 50 Artikel 3:16 Wijziging leidinggevende 5 0 Artikel 3:17 Vervallen vergunning 50 AFDELING 5 Overgangsbepaling 50 Artikel 3:18 Overgangsbepaling 50 Hoofdstuk 4: BESCHERMING VAN HET MILIEU EN HET NATUURSCHOON EN ZORG VOOR HET UITERLIJK AANZIEN VAN DE GEMEENTE 51 AFDELING 1 Geluidhinder en verlichting 51 Artikel 4:1 Begripsomschrijvingen 51 Artikel 4:2 Aanwijzing collectieve festiviteiten 51 Artikel 4:3 Kennisgeving incidentele festiviteiten 51 Artikel 4:4 Geluidhinder in de open lucht en in feesttenten 52 Artikel 4:5 Verboden incidentele festiviteiten 52 Artikel 4:6 Onversterkte muziek 52 Artikel 4:7 Overige geluidhinder 53 Artikel 4:7a Mosquito 53 AFDELING 2 Bodem-, weg-en milieuverontreiniging 53 Artikel 4:8 Verontreiniging op en van de weg, verontreiniging van terreinen 53 Artikel 4:9 Verontreiniging bij werkzaamheden op de weg 54 Artikel 4:10 Verspreiden stof 54 Artikel 4:11 Vervoer stoffen in poeder- of korrelvorm 54 Artikel 4:12 Vervoer stank verspreidende stoffen 54 Artikel 4:13 Stankhinder meststoffen 54 Artikel 4:14 Opslag stank verspreidende stoffen 54 Artikel 4:15 Begraven krengen 55 Artikel 4:16 Teweegbrengen van rook 55 Artikel 4:17 Overige verontreiniging 55 Artikel 4:18 Afvalbakken in inrichtingen voor het verbruik van eet- en drinkwaren 55 Artikel 4:19 Wegwerpen van reclame- of strooibiljetten 55 Artikel 4:20 Straatvegen 56 Artikel 4:21 Natuurlijke behoefte doen (wildplassen) 56 Artikel 4:22 Toestand van sloten en andere wateren en niet-openbare riolen en putten buiten gebouwen 56 Artikel 4:23 Verbod doorzoeken van ter inzameling gereedstaande afvalstoffen 56 Artikel 4:25 Bescherming groenstroken e.d 56 Artikel 4:26 Bevinden in groenvoorzieningen 56 Artikel 4:28 Beschermde planten; hout sprokkelen 56 Artikel 4:29 Bescherming gebieden ten behoeve van recreatiedoelen 57 Artikel 4:30 Verboden ten behoeve van recreatiegebied(en) 57

18 AFDELING 4 Maatregelen tegen ontsiering en stankoverlast Artikel 4:31 Opslag voertuigen, vaartuigen, mest, afvalstoffen enz 57 Artikel 4.32 Ontsierende, hinderlijke of gevaarlijke reclames e.d 58 Artikel 4.33 Ontsierende tuinen c.q. omgebouwde percelen 58 Artikel 4.34 Aanschrijving 58 Hoofdstuk 5: Andere onderwerpen betreffende de huishouding van de gemeente 59 AFDELING 1 Parkeerexcessen 59 Artikel 5:1 Begripsomschrijvingen 59 Artikel 5.2 Parkeren van voertuigen van autobedrijf e.d 59 Artikel 5.3 Te koop aanbieden van voertuigen 60 Artikel 5:4 Defecte voertuigen 60 Artikel 5:5 Voertuigwrakken en achtergelaten motorvoertuigen 60 Artikel 5:6 Parkeren van caravans/kampeermiddelen e.d 60 Artikel 5:7 Parkeren van reclamevoertuigen 60 Artikel 5:8 Parkeren van grote voertuigen 60 Artikel 5:9 Parkeren van uitzichtbelemmerende voertuigen 61 Artikel 5:10 Parkeren van voertuigen met stank verspreidende stoffen 61 Artikel 5:11 Aantasting groenvoorzieningen door voertuigen 61 Artikel 5:12 Overlast van fiets of bromfiets 61 AFDELING 2 Collecteren 61 Artikel 5:13 Inzameling van geld of goed 61 AFDELING 3 Dienstverlening en Venten 62 Artikel 5:14 Dienstverlening 62 Artikel 5:15 Venten 62 Artikel 5:16 Ventverbod 62 Artikel 5:17 Melding verkoophandelingen op de weg 62 Artikel 5:18 Vrijheid van meningsuiting 62 AFDELING 4 Standplaatsen 62 Artikel 5:19 Begripsomschrijving 62 Artikel 5:20 Standplaatsvergunning en weigeringsgronden 63 Artikel 5:21 Toestemming rechthebbende 63 Artikel 5:22 Afbakeningsbepalingen 63 Artikel 5:23 Aanhoudingsplicht 63 AFDELING 5 Snuffelmarkten e.d 63 Artikel 5:24 Begripsomschrijving 63 Artikel 5:25 Organiseren van een snuffelmarkt 63 AFDELING 6 Openbaar water 64 Artikel 5:26 Voorwerpen op, in of boven openbaar water 64 AFDELING 7 Crossterreinen, gemotoriseerd verkeer en ruiterverkeer in natuurgebieden 64 Artikel 5:27 Crossterreinen 64 8

19 Artikel 5:28 Beperking verkeer in natuurgebieden 64 AFDELING 8 Verbod vuur te stoken 6 5 Artikel 5:29 Verbod afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur te stoken 65 AFDELING 9 Verstrooiing van as 65 Artikel 5:30 Begripsomschrijving Artikel 5:31 Verboden plaatsen Artikel 5:32 Hinder of overlast AFDELING 10 Tatoeëer- en pieringcingbedrijven 66 Artikel 5:33 Meldplicht Artikel 5:34 Overlast, hinder AFDELING 11 Recreatief nachtverblijf buiten kampeergebieden en nachtvissen 66 Artikel 5:35 Begripsomschrijvingen 66 Artikel 5:36 Recreatief nachtverblijf buiten een kampeerterrein 66 Artikel 5:37 Aanwijzing kampeerplaatsen 67 Artikel 5:38 Ontheffing SportVNachtvissen 6 7 Artikel 5:39 Voorwaarden nachtvissen met recreatief nachtverblijf 67 Hoofdstuk 6 STRAF-, OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN 67 Artikel 6:1 Overtreder en overtreding 67 Artikel 6:2 Strafbepaling 6 7 Artikel 6:2a Bestuurlijke boete 68 Artikel 6:3 Toezichthouders 6 8 Artikel 6:4 Bevelen politie 68 Artikel 6:5 Binnentreden woningen 68 Artikel 6:6 Inwerkingtreding 68 Artikel 6:7 Overgangsbepaling 68 Artikel 6:8 Citeertitel '

20 Hoofdstuk 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan dan wel wordt mede verstaan: lid 1 inzake openbaar, goederen etc. a. openbare plaats: hetgeen in artikel 1, l e lid onder c van de Wet openbare manifestaties daaronder wordt verstaan; b. weg: hetgeen in artikel 1, eerste lid, onder b van de Wegenverkeerswet 1994 daaronder wordt verstaan alsmede de daaraan liggende en als zodanig aangeduide parkeerterreinen; c. openbaar water: alle wateren die - al dan niet met enige beperking-die voor het publiek bevaarbaar of anderszins toegankelijk zijn; d. motorvoertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1 onder z van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990; e. bromfiets: hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1 onder e van de Wegenverkeerswet 1994; f. bebouwde kom: de bebouwde kom of kommen waarvan Gedeputeerde Staten de grenzen hebben vastgesteld, overeenkomstig artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994; g. voertuigen: als bedoeld in artikel 1, onder al van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990; h. bouwwerk: hetgeen in artikel 1 van de Bouwverordening Kerkrade daaronder wordt verstaan; i. gebouw: hetgeen in artikel 1, eerste lid onder c, van de Woningwet daaronder wordt verstaan; j. dieren, vee en pluimvee: als bedoeld in artikel 1 van de Gezondheids- en welzijnswet dieren; k. handelsreclame: iedere openbare aanprijzing van goederen of diensten, waarmee kennelijk beoogd wordt een commercieel belang te dienen. lid 2 inzake bevoegde gezag en personen I. bevoegd gezag - algemeen: het bestuursorgaan dat op grond van de Gemeentewet of andere regeling bevoegd is een besluit te nemen. m. bevoegd gezag - Wabo: is het bestuursorgaan dat bevoegd is een te nemen ten aanzien van een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ^ Wabo) of ten aanzien van een al verleende omgevingsvergunning. n. rechthebbende: een ieder, die over enige zaak enige zeggenschap heeft krachtens een zakelijk of persoonlijk recht of daarover enige feitelijke zeggenschap uitoefent; o. overtreder: een natuurlijke persoon en/of een rechtspersoon die een overtreding pleegt, medepleegt of laat plegen; p. verantwoordelijke: de exploitant en leidinggevende van een openbare inrichting is verantwoordelijk voor het (doen laten) handelen of niet handelen in zijn inrichting indien dit in strijd is met een, voor hem geldend voorschrift of beperking; q. overtreding: een gedraging, een doen of nalaten, dat in strijd is met het bepaalde bij of krachtens enig wettelijk voorschrift; lid 3 inzake openbare inrichtingen r. inrichting: de lokaliteiten waarin het slijtersbedrijf of horecabedrijf of horeca-inrichting wordt uitgeoefend, met de daarbij behorende terrassen voor zover die terrassen in ieder geval bestemd zijn voor het verstrekken van (alcoholhoudende) drank voor gebruik ter plaatse, welke lokaliteiten al dan niet onderdeel uitmaken van een andere besloten ruimte; s. terras: een met het oog op de bedrijfsmatige verstrekking van ter plaatse te nuttigen etenswaren en/of drank geordende verzameling van tafels en stoelen of banken dan wel andere voorwerpen geschikt om op en aan plaats te nemen. 10

21 lid 4 inzake vergunningen t. Bibob: Wet en besluit bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur. Artikel 1:2 Indienen aanvraag, ontheffing, melding 1. Een aanvraag voor een vergunning of ontheffing wordt in behandeling genomen als het daarvoor aangewezen formulier met gevraagde bescheiden wordt ingediend. 2. Voor een melding moet van een daarvoor aangewezen formulier gebruik worden gemaakt. 3. Ontbreekt een formulier voor een aanvraag (ontheffing) of melding dienen op zijn minst te worden vermeld: naam en adres, aanduiding beschikking die wordt gevraagd of melding en daarvoor nodige bescheiden. 4. Indien een aanvraag (ontheffing) of melding onvolledig of onvoldoende zijn voor de beoordeling van het gevraagde, wordt de aanvrager door het bestuursorgaan een redelijke termijn gesteld om de aanvraag/melding aan te vullen. 5. Ook voor een elektronische aanvraag gelden de voorwaarden genoemd in lid 1 tot en met 4. Artikel 1:3 Bevestiging aanvragen/meldingen 1. De ontvangst van een aanvraag voor een vergunning of ontheffing wordt aan de persoon van de aanvrager bevestigd. 2. De ontvangst van een melding wordt aan de persoon van de melder schriftelijk of mondeling medegedeeld. Artikel 1:4 Tijdstip indienen aanvraag/melding 1. Indien de indiener van een melding of een aanvraag voor een vergunning of ontheffing niet binnen de daarvoor gestelde termijn volledig heeft ingediend, kan het bestuursorgaan besluiten de aanvraag niet te behandelen. 2. Het tijdstip voor het indienen van een melding of een aanvraag voor een vergunning of ontheffing wordt door het bestuursorgaan bij de betreffende regeling vermeld. Artikel 1:5 Beslissingstermijn 1. Het bevoegde bestuursorgaan beslist op een aanvraag voor een vergunning of ontheffing binnen acht weken na de datum van ontvangst van de aanvraag. 2. Het bevoegde bestuursorgaan kan zijn beslissing voor ten hoogste acht weken verlengen. 3. Voor bepaalde, door het bestuursorgaan aan te wijzen vergunningen/ontheffingen kunnen andere (langere) beslistermijnen gelden. 4. Artikel 3.9 lid 2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is van toepassing indien beslist wordt op een aanvraag om een vergunning of ontheffing als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Artikel 1:6 Voorwaarden, voorschriften en beperkingen 1. Aan een krachtens deze verordening verleende vergunning, ontheffing kunnen voorwaarden en/of voorschriften en/of beperkingen worden verbonden. Deze voorwaarden, voorschriften en beperkingen mogen slechts strekken tot bescherming van het belang of de belangen in verband waarmee de vergunning of ontheffing is vereist. 2. Degene aan wie krachtens deze verordening een vergunning of ontheffing is verleend, is verplicht de daaraan verbonden voorwaarden, voorschriften, beperkingen na te komen. 3. Het niet nakomen van voorschriften, voorwaarden en beperkingen heeft gevolgen voor de vergunning of ontheffing. 4. Ter handhaving van de voorschriften, voorwaarden of beperkingen kunnen nadere regels en/of beleid worden gesteld. Artikel 1:7 Persoonlijk karakter van vergunning of ontheffing De vergunning of ontheffing is persoonsgebonden, tenzij bij of krachtens deze verordening anders is bepaald. 11

22 Artikel 1:8 Intrekking of wijziging van vergunning of ontheffing 1. De vergunning of ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd: a. indien ter verkrijging daarvan onjuiste dan wel onvolledige gegevens zijn verstrekt; b. indien op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten, opgetreden na het verlenen van de vergunning of ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de vergunning of ontheffing is vereist; c. indien de aan de vergunning of ontheffing verbonden voorwaarden en/of voorschriften en/of beperkingen niet zijn of worden nagekomen dan wel indien wordt gehandeld in strijd met het bepaalde van deze verordening; d. indien van de vergunning of ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn dan wel, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn; e. indien de houder/rechtverkrijgende van de vergunning of ontheffing dit verzoekt. Artikel 1:9 Vergunning of ontheffing voor onbepaalde tijd Een krachtens deze verordening verleende vergunning of ontheffing geldt voor onbepaalde tijd, tenzij bij de vergunning of ontheffing anders is bepaald of de aard van de vergunning of ontheffing zich daartegen verzet. Artikel 1:10 Toonplicht De houder van een vergunning of een ontheffing vertoont deze op eerste vordering van een toezichthouder, buitengewone opsporingsambtenaar of operationele opsporingsambtenaar van politie. Artikel 1:11 Weigeringsgronden 1. De vergunning of ontheffing kan door het daartoe bevoegde gezag worden geweigerd in het belang van: de openbare orde; de openbare veiligheid; de volksgezondheid; de bescherming van het milieu. 2. De vergunning of ontheffing kan door het daartoe bevoegde gezag worden geweigerd indien de aanvraag om vergunning of ontheffing niet binnen de op grond van deze verordening gestelde termijn is ingediend. 3. De vergunning of ontheffing kan resp. moet worden geweigerd indien de Bibobtoets, die onderdeel kan zijn van een ingediende aanvraag, tot een negatieve uitkomst leidt (artikel Wet Bibob) of indien wordt geweigerd een Bibob formulier volledig in te vullen (artikel 4 Wet Bibob). 4. Voor bepaalde, door het bevoegd gezag genoemde vergunningen of ontheffingen, kunnen in de betreffende bepaling of vastgestelde nadere regel ook nog andere of aanvullende weigeringsgronden worden genoemd. Artikel 1:12 Lex silencio positivo Bij een aantal aanvragen voor vergunningen of ontheffingen, benoemd in deze verordening, is de positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen -, paragraaf /artikel 4:20a van de Algemene wet bestuursrecht - van toepassing. Bij deze bepalingen in de verordening wordt naar dit artikel verwezen. Artikel 1:13 Geen lex silencio positivo De positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen - paragraaf , artikelen 4:20a tot en met 4:20f van de Algemene wet bestuursrecht - is NIET van toepassing op aanvragen voor een vergunning of ontheffing, genoemd in deze verordening, zoals o.a: vergunning grote(re) evenementen; exploitatievergunning horeca; exploitatievergunning en toezicht winkelbedrijven; exploitatievergunning seksinrichtingen; vergunning kamerverhuur; te koop aanbieden van voertuigen; ontheffing kamperen buitenterreinen/nachtvissen, 12

23

24 voor alle andere aanvragen wordt - indien van toepassing - naar dit artikel verwezen. Artikel 1:14 Termijnen 1. Voor zover sprake is van termijnen in uren, bepaald door terug rekening van een tijdstip of gebeurtenis, en deze eindigen op een vrijdag na uur, een zaterdag, een zondag of een algemeen erkende feestdag, worden de termijnen geacht te eindigen om uur op de voorgelegen dag, die geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is. 2. Voor heb toepassen van termijnen inzake de behandeling resp. beslissing op een aanvraag voor een vergunning of ontheffing, wordt rekening gehouden met hetgeen in de Algemene Termijnenwet is verwoord. Hoofdstuk 2: OPENBARE ORDE AFDELING 1 Betogingen Artikel 2:1 Kennisgeving betogingen op openbare plaatsen 1. Degene die het voornemen heeft op een openbare plaats een betoging te houden, waaronder begrepen een samenkomst als bedoeld in artikel 3, eerste lid van de Wet openbare manifestaties, geeft daarvan vóór de openbare aankondiging en ten minste 7 maal 24 uur voordat de betoging wordt gehouden, schriftelijk kennis aan de burgemeester 2. Onder openbare plaats wordt verstaan een plaats als bedoeld in artikel 1 lid 1 en 2 van de Wet openbare manifestaties. 3. De kennisgeving bevat: a. naam en adres van degene die de betoging houdt; b. het doel van de betoging; c. de datum waarop de betoging wordt gehouden en het tijdstip van aanvang en van beëindiging; d. de plaats, en voor zover van toepassing, de route en de plaats van beëindiging; e. voor zover van toepassing, de wijze van samenstelling; f. maatregelen die degene die de betoging houdt zal treffen om een regelmatig verloop te bevorderen. 4. Degene die de kennisgeving doet, ontvangt daarvan een bewijs waarin het tijdstip van de kennisgeving is vermeld. 5. Indien het tijdstip van de schriftelijke kennisgeving valt op een vrijdag na uur, een zaterdag, een zondag of een algemeen erkende feestdag, wordt de kennisgeving gedaan op de werkdag die aan de dag van dat tijdstip voorafgaat voor uur. 6. De burgemeester kan in bijzondere omstandigheden op verzoek een kennisgeving in behandeling nemen buiten de termijn genoemd in het eerste lid. AFDELING 2 Verspreiden van gedrukte stukken Artikel 2:2 Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen 1. Het is verboden gedrukte of geschreven stukken of afbeeldingen onder het publiek te verspreiden dan wel openlijk aan te bieden, aan te bevelen of bekend te maken op of aan door het college aangewezen openbare plaatsen. 2. Het college kan de werking van het in het eerste lid gestelde verbod beperken tot bepaalde dagen en uren. 3. Het in het eerste lid bepaalde geldt niet voor het huis-aan-huis verspreiden of het aan huis bezorgen van de in het eerste lid bedoelde gedrukte of geschreven stukken en afbeeldingen. 4. Het college kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod. 5. Op de ontheffing is artikel 1:12 van toepassing. 13

25 AFDELING 3 Vertoningen e.d. op de weg Artikel 2:3 Straatartiest e.d. 1. Het is verboden ten behoeve van het publiek als straatartiest, straatfotograaf, straatmuzikant, tekenaar, filmoperateur of gids op te treden op of aan de door de burgemeester, in het belang van de openbare orde, openbare veiligheid, de volksgezondheid en milieu, aangewezen openbare plaatsen of gedeelten daarvan. 2. De burgemeester kan de werking van de in het eerste lid gestelde verbod beperken tot in een openbare kennisgeving aan te duiden dagen en uren. 3. De burgemeester kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod. 4. Op de ontheffing is artikel 1:12 is van toepassing. Artikel 2:4 Bedelarij Het is verboden op of aan de weg of in de nabijheid van een openbaar gebouw of op enige voor het publiek toegankelijke plaats post te vatten of zich daar op te houden met het kennelijk doel onderdak of steun af te dwingen. Artikel 2:5 Vermomming 1. leder, die zich gemaskerd, vermomd of op andere wijze onherkenbaar, op of aan de weg of op een voor publiek toegankelijke plaats bevindt, is op eerste vordering van een dienstdoende politieambtenaar verplicht zich onmiddellijk van zijn masker te ontdoen of zich op andere wijze duidelijk herkenbaar te maken. 2. Lid 1 is niet van toepassing gedurende de drie dagen in de carnavalsperiode per kalenderjaar. AFDELING 4 Bruikbaarheid en aanzien van de weg Artikel 2:6 Voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg 1. Het is verboden zonder vergunning van college de weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan, indien: a. het gebruik schade toebrengt of kan toebrengen aan de weg, de bruikbaarheid van de weg belemmert of kan belemmeren. b. dan wel een belemmering vormt of kan vormen voor het beheer of onderhoud van de weg of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan, dan wel een belemmering kan vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg; c. het gebruik niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand 2. Van een belemmering voor de bruikbaarheid van de weg is in ieder geval geen sprake indien tenminste een vrije doorgang van 1 meter wordt gelaten op voetpaden en van 2,30 meter op de rijbaan voor fietsers of gemotoriseerd verkeer. 3. Het college kan in het belang van de openbare orde of de woon- en leefomgeving nadere regels stellen ten aanzien van terrassen, uitstallingen en reclameborden. 4. Het bevoegde bestuursorgaan kan ontheffing verlenen van het verbod in het eerste lid. 5. Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het in het eerste lid bedoelde gebruik, voor zover dit een activiteit betreft als bedoeld in artikel 2.2., eerste lid, onder j. of onder k. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. 6. Het verbod in het eerste lid geldt niet voor: - evenementen als bedoeld in artikel 2:21; - standplaatsen als bedoeld in artikel 5:20; overige gevallen waarin krachtens een wettelijke regeling een vergunning voor het gebruik van de openbare weg is verleend. 7. Het verbod is voorts niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de Wegenwet of het Provinciaal wegenreglement/verordening. 8. Op de ontheffing bedoeld in het vierde lid is artikel 1:13 van toepassing. 14

26 Artikel 2:6a (slaap)verblijf op de weg, in voertuigen en in kampeermiddelen 1. Het is verboden op de weg, al dan niet in een motorvoertuig, te slapen, dan wel op of aan de weg een voertuig, woonwagen, tent, caravan of een soortgelijk of ander onderkomen te plaatsen met het kennelijk doel dit als slaapplaats te gebruiken of daarin te overnachten dan wel gelegenheid daartoe te bieden. 2. Dit verbod geldt niet indien een vergunning is verleend overeenkomstig afdeling 11 in hoofdstuk 5 van deze verordening (kamperen buiten kampeerterrein). Artikel 2:7 (Omgevings)vergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg 1. Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning een weg aan te leggen, de verharding daarvan op te breken, in een weg te graven of te spitten, aard of breedte van de wegverharding te veranderen of anderszins verandering te brengen in de wijze van aanleg van een weg. 2. De vergunning wordt verleend: a. als omgevingsvergunning door het bevoegd gezag, indien de activiteiten zijn verboden bij een bestemmingsplan, beheersverordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit; of b. door het college in de overige gevallen. 3. Het verbod in het eerste lid is niet van toepassing indien in opdracht van een bestuursorgaan of openbaar lichaam publieke taken worden verricht. 4. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt voorts niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien in het Wetboek van Strafrecht, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de geldende Wegverordening van de provincie Limburg of de Telecommunicatiewet en de daarop gebaseerde telecommunicatieverordening. 5. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor het leggen, omleggen, vernieuwen, herstellen en verwijderen van kabels en buizen met toebehoren in wegen door een bedrijf dat zich in het kader van de openbare voorzieningen bezighoudt met de levering van gas, elektriciteit, water en/of warmte. 6. Op de vergunning is artikel 1:12 van toepassing. Artikel 2:8 Maken, veranderen van een uitweg 1. Het is verboden zonder vergunning van het college een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg. 2. In afwijking van het bepaalde in artikel 1:8 wordt de vergunning slechts geweigerd: a. ter voorkoming van gevaar voor het verkeer op de weg; b. indien de uitweg zonder noodzaak ten koste gaat van een openbare parkeerplaats; c. indien door de uitweg het openbaar groen op onaanvaardbare wijze wordt aangetast; of d. indien er sprake is van een uitweg van een perceel dat al door een andere uitweg wordt ontsloten, en de aanleg van deze tweede uitweg ten koste gaat van een openbare parkeerplaats of het openbaar groen. 3. het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken, de Waterschapskeur of de provincial wegenverordening. AFDELING 5 Veiligheid van de weg Artikel 2:9 Veroorzaken van gladheid 1. Het is verboden bij vorst of dreigende vorst water op de weg te werpen, uit te storten of te laten lopen. 2. Het in het eerste lid bepaalde geldt niet voor zover in het daarin geregelde wordt voorzien in artikel 427, aanhef en onder 4e, van het Wetboek van Strafrecht of artikel 5 van de Wegenverkeerswet Artikel 2:10 Winkelwagentjes 1. Een winkelier die winkelwagentjes ter beschikking stelt is verplicht deze a. te voorzien van de naam van het bedrijf of een ander herkenningsteken, en b. terstond te verwijderen of te doen verwijderen uit de omgeving van dat bedrijf. 2. Het is verboden een winkelwagentje na gebruik onbeheerd op een openbare plaats achter te laten. 3. Het in het eerste lid onder b bepaalde is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer. 15

vervallen ongeregeldheden

vervallen ongeregeldheden Oude artikelnummer en titel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen Artikel 1.2 Beslistermijn Artikel 1.3 Indiening aanvraag Artikel 1.4 Voorschriften en beperkingen Artikel

Nadere informatie

Deze verordening wordt aangehaald als: Algemene plaatselijke verordening.

Deze verordening wordt aangehaald als: Algemene plaatselijke verordening. Artikel 6:6 Citeertitel Deze verordening wordt aangehaald als: Algemene plaatselijke verordening. Transponeringstabellen De nummering van dit model wijkt op enkele plaatsen sterk af van de nummering van

Nadere informatie

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen Inhoud Hoofdstuk 1 Artikel 1:1 Artikel 1:2 Artikel 1:3 Artikel 1:4 Artikel 1:5 Artikel 1:6 Artikel 1:7 Artikel 1:8 Artikel 1:9 Hoofdstuk 2 Artikel 2:1 Algemene bepalingen Beslistermijn Indiening aanvraag

Nadere informatie

Transponeringstabel. behorende bij APV 2010 - APV 2012. S.R. Boelens, afdeling Staf

Transponeringstabel. behorende bij APV 2010 - APV 2012. S.R. Boelens, afdeling Staf Transponeringstabel behorende bij APV 2010 - APV 2012 S.R. Boelens, afdeling Staf Oud Nieuw Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Art. 1.1 Begripsomschrijving Art. 1:1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

2.1.3.1 Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen

2.1.3.1 Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 1.1 Begripsomschrijvingen 1.2 Beslistermijn 1.3 Indiening aanvraag 1.4 Voorschriften en beperkingen 1.5 Persoonlijk karakter van vergunning of ontheffing 1.6 Intrekking

Nadere informatie

Afdeling 3. Verspreiden van gedrukte stukken Artikel 2:6 Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen [gereserveerd]

Afdeling 3. Verspreiden van gedrukte stukken Artikel 2:6 Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen [gereserveerd] Algemene Plaatselijke Verordening Montferland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1:1 Begripsbepalingen Artikel 1:2 Beslistermijn Artikel 1:3 Indiening aanvraag Artikel 1:4 Voorschriften

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2009 LEIDEN. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2009 LEIDEN. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2009 LEIDEN Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen Artikel 1:2 Beslistermijn Artikel 1:3 Indiening aanvraag Artikel 1:4 Voorschriften en beperkingen

Nadere informatie

vergunning of ontheffing

vergunning of ontheffing Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 6 Artikel 1:1 Begripsbepalingen 6 Artikel 1:2 Beslissingstermijn 6 Artikel 1:3 Indiening aanvraag 6 Artikel 1:4 Voorschriften en 6 beperkingen Artikel 1:5

Nadere informatie

ORGANISATIEINDEX A.P.V. (vastgesteld door het college op 4 september 2012)

ORGANISATIEINDEX A.P.V. (vastgesteld door het college op 4 september 2012) ORGANISATIEINDE A.P.V. (vastgesteld door het college op 4 september 2012) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1:1 egripsbepalingen Artikel 1:2 eslistermijn Artikel 1:3 Indiening aanvraag Artikel 1:4

Nadere informatie

D. Deelnemen (aan verboden optocht)... 2:3 Dieren (gevaarlijke)... 2:59;2:60 Doelloos rondhangen... 2:47;2:49

D. Deelnemen (aan verboden optocht)... 2:3 Dieren (gevaarlijke)... 2:59;2:60 Doelloos rondhangen... 2:47;2:49 ALFABETISCH REGISTER A. Aanbieden (van geschreven of gedrukte stukken)... 2:6 Aanbrengen van voorwerpen enz. op de weg.... 2:10 Aanhanger (verbod tot parkeren).... 5:6 Aanleggen van een weg...... 2:11

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; gelet op de artikelen 149 en 151c, eerste lid, van de Gemeentewet; besluit vast

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96; Gemeenteblad nr. 29, 31 januari 2013 Nr. 96a DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96; gelet op het bepaalde in artikel 149 gemeentewet;

Nadere informatie

De volgende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening Oosterhout 2010 worden aangepast:

De volgende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening Oosterhout 2010 worden aangepast: Bijlage bij raadsbesluit d.d. 22 mei 2012 De volgende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening Oosterhout 2010 worden aangepast: Aanhef Wijzigen van de titel in Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere informatie

OVERZICHT TE WIJZIGEN ARTIKELEN

OVERZICHT TE WIJZIGEN ARTIKELEN OVERZICHT TE WIJZIGEN ARTIKELEN Artikel 2.12 - Maken en veranderen van een uitweg 1. Het is verboden een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg indien:

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake wijziging artikelnummering van de APV.

Voorstel van het college inzake wijziging artikelnummering van de APV. rv 218 Dienst Stadsbeheer DSB/2008.868 RIS 158617_081118 Gemeente Den Haag RIS158617_19-NOV-2008 Voorstel van het college inzake wijziging artikelnummering van de APV. Voorstel Hierbij stelt het college

Nadere informatie

Verordening sekswinkels, seksinrichtingen, straatprostitutie, prostitutie- en escortbedrijven gemeente Zederik 2015

Verordening sekswinkels, seksinrichtingen, straatprostitutie, prostitutie- en escortbedrijven gemeente Zederik 2015 CVDR Officiële uitgave van Zederik. Nr. CVDR372786_1 6 december 2016 Verordening sekswinkels, seksinrichtingen, straatprostitutie, prostitutie- en escortbedrijven gemeente Zederik 2015 De Raad der gemeente

Nadere informatie

Gemeente Nissewaard - Eerste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Nissewaard 2016

Gemeente Nissewaard - Eerste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Nissewaard 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Nissewaard Nr. 59787 22 maart 2018 Gemeente Nissewaard - Eerste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Nissewaard 2016 De raad van de gemeente

Nadere informatie

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen en/of mogelijke risico s van de artikelen die niet worden opgenomen of zijn aangepast Artikel 2:6 Artikel 2:7 Handhaving: Verwerkingstijd: Artikel 2:9 Artikel 2:10 Handhaving: Verwerkingstijd: Artikel

Nadere informatie

Gemeente Kerkrade. Nota van toelichting. Vaststelling van de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Kerkrade 2011.

Gemeente Kerkrade. Nota van toelichting. Vaststelling van de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Kerkrade 2011. c Gemeente Kerkrade Nota van toelichting Nummer: 14Tİ027 Kerkrade, 18 juni 2014 Onderwerp Tweede wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Kerkrade 2011 Beslispunten Vaststelling van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten De raad van de gemeente Houten heeft het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 25 maart nr. BWV14.018 gelezen en besluit; overwegende dat het wenselijk is de Algemene Plaatselijke

Nadere informatie

Derde wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Veenendaal

Derde wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Veenendaal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Veenendaal Nr. 223939 18 december 2017 Derde wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Veenendaal De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het

Nadere informatie

Overzicht voorgestelde wijzingen

Overzicht voorgestelde wijzingen Overzicht voorgestelde wijzingen Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel Omschrijving Handhaven Reden Reacties / nee / n.v.t. / Wijzigen 1:1 Begripsbepalingen Dit is een algemene en noodzakelijke procesbepaling

Nadere informatie

Besluit raad verordening

Besluit raad verordening Besluit raad verordening Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.1863 B.17.1863 Landgraaf, 7 november 2017 ONDERWERP: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Landgraaf 2008

Nadere informatie

Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016

Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016 Bijlage A: Wijzigingsvoorstellen APV Nuth 2016 Z.11236 INT.15464 APV Nuth 2016 (oud) Artikel 1:3 1. Indien een aanvraag voor een vergunning of ontheffing wordt ingediend minder dan drie weken vóór het

Nadere informatie

Pagina 1 van 14 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/ BESLUITEN Nr. Afdeling: Concernzaken Leiderdorp,

Pagina 1 van 14 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/ BESLUITEN Nr. Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, Pagina 1 van 14 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/006890 Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, 16-9-2014 Onderwerp: Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening 2013 De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; gelet op de artikelen 149 en 151c, eerste lid, van de Gemeentewet; besluit vast

Nadere informatie

Toelichting op de model APV

Toelichting op de model APV Toelichting op de model APV Transponeringstabellen De nummering van de nieuwe model APV wijkt op enkele plaatsen sterk af van de nummering van de vorige versie. Om de aansluiting tussen de versies gemakkelijker

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 18 december 2014 Agendanummer : Datum : 29 oktober 2014 Onderwerp Wijziging Algemene plaatselijke verordening Urk 2008 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit

Nadere informatie

BESLUIT: Artikel I Wijzigingen van de Algemene plaatselijke verordening 2011

BESLUIT: Artikel I Wijzigingen van de Algemene plaatselijke verordening 2011 De raad van de gemeente Almere; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van ; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; BESLUIT: Vast te stellen de 3 de wijziging van de Algemene

Nadere informatie

VNG Model Algemene plaatselijke verordening Laatst gewijzigd:

VNG Model Algemene plaatselijke verordening Laatst gewijzigd: VNG Model Algemene plaatselijke verordening Laatst gewijzigd: 26-07-2017 Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of bijvoorbeeld [aantal] = door gemeente in te vullen. Zie bijvoorbeeld artikel 3:5, variant 1B.

Nadere informatie

Bijlage 3 Wijziging Algemene plaatselijke verordening 2017

Bijlage 3 Wijziging Algemene plaatselijke verordening 2017 Bijlage 3 Wijziging Algemene plaatselijke verordening 2017 In de bestaande tekst zijn de woorden en leestekens waaraan iets verandert, cursief gezet. In de nieuwe tekst zijn de nieuwe woorden en leestekens

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 Inleiding In 2011 is de APV Westvoorne voor het laatst herzien. Dit jaar zijn veel artikelen in de model

Nadere informatie

Algemene Plaatselijke Verordening Renswoude 2015

Algemene Plaatselijke Verordening Renswoude 2015 APV RENSWOUDE Algemene Plaatselijke Verordening Renswoude 2015 Op 30 juni 2015 vastgesteld door de gemeenteraad. Algemene Plaatselijke Verordening Renswoude 2015-0 - INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Algemene

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN APV

OVERZICHT WIJZIGINGEN APV Onderwerp : Toelichting APV 2013 (artikelsgewijs) Zaaknummer : 69407 OVERZICHT WIJZIGINGEN APV Nieuwe artikelen (toegevoegd) Artikel 2:9 Straatartiest e.d. * Artikel 2:60 Houden van hinderlijke of schadelijke

Nadere informatie

Algemene Plaatselijke Verordening B E L E I D S R E G E L S

Algemene Plaatselijke Verordening B E L E I D S R E G E L S Algemene Plaatselijke Verordening B E L E I D S R E G E L S De Algemene wet bestuursrecht geeft regels over beleidsregels. Een bestuursorgaan kan beleidsregels vaststellen met betrekking tot een hem toekomende

Nadere informatie

Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014

Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014 Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014 De raad van de gemeente Tiel, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 december 2013; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014

Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014 Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014 De raad van de gemeente Tiel, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 december 2013; (raadsstuk nummer.) gelet op de artikelen 147 en 149

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009 (APVG 2009)

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009 (APVG 2009) ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009 (APVG 2009) Vastgesteld bij raadsbesluit van 25 november 2009, nr. 8f. Gemeenteblad 2009-96 Datum bekendmaking: 3 december 2009. Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Plaatselijke Verordening Hof van Twente 2013. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4 van de Drank- en Horecawet;

Onderwerp : Algemene Plaatselijke Verordening Hof van Twente 2013. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4 van de Drank- en Horecawet; Vergadering d.d. : 24 september 2013 Agendapunt : Registratienummer : 401520 Onderwerp : Algemene Plaatselijke Verordening Hof van Twente 2013 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel

Nadere informatie

*Z BB3* documentnr.: INT/M/15/18978 zaaknr.: Z/M/15/22442

*Z BB3* documentnr.: INT/M/15/18978 zaaknr.: Z/M/15/22442 De raad van de gemeente Mill en Sint Hubert gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november, 2015. gelet op artikel 174 Gemeentewet ; besluit I. Onderstaande artikelen van de Algemene

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 september 2012; (raadsvoorstelnr. 1028979); raadsstuk 2012-2672;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 september 2012; (raadsvoorstelnr. 1028979); raadsstuk 2012-2672; Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 De Raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 september 2012; (raadsvoorstelnr. 1028979); raadsstuk 2012-2672;

Nadere informatie

a.prostitutie: het zich beschikbaar stellen tot het verrichten van seksuele handelingen met een ander tegen vergoeding;

a.prostitutie: het zich beschikbaar stellen tot het verrichten van seksuele handelingen met een ander tegen vergoeding; Hoofdstuk 3 Afdeling 1 Artikel 3:l Seksinrichtingen, straatprostitutie e.d. Begripsbepalingen Begripsbepalingen In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: a.prostitutie: het zich beschikbaar stellen tot het

Nadere informatie

Prijs: 3,-- APV. Algemene Plaatselijke Verordening

Prijs: 3,-- APV. Algemene Plaatselijke Verordening Prijs: 3,-- APV Algemene Plaatselijke Verordening APV GEMEENTE BRUMMEN TRANSPONERINGSTABEL ARTIKELEN MODELVERORDENING APV NAAR APV BRUMMEN...I Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 1 Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen...1

Nadere informatie

De wijzigingen zijn cursief en dikgedrukt in het gewijzigde artikel weergegeven.

De wijzigingen zijn cursief en dikgedrukt in het gewijzigde artikel weergegeven. Bijlage I Gewijzigde en nieuwe artikelen APV 2012 (versie 2015) De wijzigingen zijn cursief en dikgedrukt in het gewijzigde artikel weergegeven. Artikel 2.1.5.1 Het plaatsen van voorwerpen op of aan de

Nadere informatie

Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014

Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014 Algemene plaatselijke verordening Tiel 2014 De raad van de gemeente Tiel, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders (raadsstuk nummer.) gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; gezien

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Exploitatievergunning horecabedrijf

AANVRAAGFORMULIER Exploitatievergunning horecabedrijf Aanvraag voor het verkrijgen van een exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Overbetuwe Ondergetekende, ondernemer van de hieronder genoemde

Nadere informatie

Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Groningen 2009

Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Groningen 2009 Gemeentebladnummer: Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Groningen 2009 Concept Besluit tot wijziging van de Algemene

Nadere informatie

VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014

VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 De raad van de gemeente Bussum; gelezen het voorstel van de burgemeester d.d. xxx, nummer xxx; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012

Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 De Raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 september 2012; (raadsvoorstelnr. 1028979); raadsstuk 2012-2672;

Nadere informatie

Algemene Plaatselijke Verordening

Algemene Plaatselijke Verordening Algemene Plaatselijke Verordening Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Algemene Plaatselijke Verordening

Algemene Plaatselijke Verordening Algemene Plaatselijke Verordening Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Nr. 6, afdeling BC. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen...

Nr. 6, afdeling BC. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... Nr. 6, afdeling BC Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... Hoofdstuk 2 Openbare orde... Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen...9 Artikel 1.2 Vervallen...10 Artikel 1.3 Indiening aanvraag...10 Artikel 1.4 Voorschriften

Nadere informatie

Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening gemeente Tholen 2017

Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening gemeente Tholen 2017 Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening gemeente Tholen 2017 Vastgesteld op 7 december 2017 No.: 98391 b e s l u i t : Hof van Tholen 2 4691 DZ Tholen Postbus 51 4690 AB Tholen telefoon:

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, nr. BWV ;

GEMEENTEBLAD. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, nr. BWV ; De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november, nr. BWV15.0425; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de:

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009 (APVG 2009)

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009 (APVG 2009) ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009 (APVG 2009) Vastgesteld bij raadsbesluit van 25 november 2009, nr. 8f. Gemeenteblad 2009-96 Datum bekendmaking: 3 december 2009. Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2018

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2018 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2018 Postadres Postbus 200, 6585 ZK Mook Bezoekadres Raadhuisplein 6, Mook Telefoon Tel. 024-696 91 11 E-mail gemeente@mookenmiddelaar.nl Raad vastgesteld xx 2018 Internet

Nadere informatie

ONTWERP ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2013, GEMEENTE STEENBERGEN

ONTWERP ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2013, GEMEENTE STEENBERGEN Bijlage 2 ONTWERP ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2013, GEMEENTE STEENBERGEN Versie: 26 maart 2013 Blauw = APV 2009 Rood en doorhalingen = Wijzigingen 2013 Groen en doorhalingen = Wijzigingen op ontwerp

Nadere informatie

Oud (voor zover relevant) Nieuw Toelichting. Artikel 1 Artikel 1:1 Leesteken aangepast. Artikel 1.2 Artikel 1:2 Leesteken aangepast

Oud (voor zover relevant) Nieuw Toelichting. Artikel 1 Artikel 1:1 Leesteken aangepast. Artikel 1.2 Artikel 1:2 Leesteken aangepast Deze bijlage maakt integraal deel uit van de verordening tot wijziging van de APV 2012, vastgesteld door de raad op 28-11-2013 Artikel 1 Artikel 1:1 Leesteken aangepast Artikel 1.2 Artikel 1:2 Leesteken

Nadere informatie

gemeen.e QOStefhOUt ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING OOSTERHOUT 2014

gemeen.e QOStefhOUt ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING OOSTERHOUT 2014 WW w gemeen.e QOStefhOUt ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING OOSTERHOUT 2014 Algemene Plaatselijke Verordening Oosterhout 2014 (voor het laatst gewijzigd bij raadsbesluit van 16 september 2014, in werking

Nadere informatie

Gewijzigde Algemene plaatselijke verordening Harlingen Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Gewijzigde Algemene plaatselijke verordening Harlingen Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Harlingen Nr. 132020 28 juli 2017 Gewijzigde Algemene plaatselijke verordening Harlingen 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN Gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR61574_8. Algemeen Plaatselijke Verordening. 17 mei 2016. Officiële uitgave van Almelo.

CVDR. Nr. CVDR61574_8. Algemeen Plaatselijke Verordening. 17 mei 2016. Officiële uitgave van Almelo. CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR61574_8 17 mei 2016 Algemeen Plaatselijke Verordening Geldende tekst regelingnummer: 2385 Nr. 24 Raadsbesluit van 8 september 2010, gewijzigd bij raadsbesluit

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2013

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2013 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2013 Raadsbesluit 14 november 2013 1 Hoofdstuk 1 Artikel 1.1 Artikel 1.2 Artikel 1.3 Artikel 1.4 Artikel 1.5 Artikel 1.6 Artikel 1.7 Hoofdstuk 2 Afdeling 1 Paragraaf 1

Nadere informatie

BESLUIT. Koningsdagverordening 2016. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze verordening bepaalde wordt verstaan onder:

BESLUIT. Koningsdagverordening 2016. Voor de toepassing van het bij of krachtens deze verordening bepaalde wordt verstaan onder: Koningsdagverordening DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE ZWOLLE Overwegende - dat de Koninklijke familie op 27 april 2016 in het kader van Koningsdag een bezoek brengt aan de gemeente Zwolle; - dat er een

Nadere informatie

Bijlage F bij raadsstuk 2017/478071

Bijlage F bij raadsstuk 2017/478071 1 Bijlage F bij raadsstuk 2017/478071 Reactie op technische vragen van 18 mei 2017 van Christen Unie (Frank Visser) over hoofdstuk 3 APV Hieronder wordt ingegaan op de gestelde technische vragen. Tevens

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2010 (APV 2010)

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2010 (APV 2010) ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 2010 (APV 2010) GEMEENTE EDAM-VOLENDAM Vastgesteld door de Raad van de gemeente Edam-Volendam op 14 december 2009 Inwerkingtreding op 1 januari 2010, inclusief 2 e wijziging

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de algemene plaatselijke verordening

Verordening tot wijziging van de algemene plaatselijke verordening Gewijzigde regeling Gemeenteblad, 2010, 11 Gemeente Houten Verordeningen Naam van de regeling: Verordening tot wijziging van de algemene plaatselijke verordening Besluit: Gelezen de adviezen en het voorstel

Nadere informatie

BIJLAGE A. Algemene Plaatselijke Verordening

BIJLAGE A. Algemene Plaatselijke Verordening BIJLAGE A Artikel 2.1.5.1 Artikel 2.4.2 Artikel 4.4.2 Artikel 5.1.6 Artikel 2.1.5.1 Voorwerpen of stoffen op, aan of boven de weg 1. Het is verboden zonder vergunning van het college de weg of een weggedeelte

Nadere informatie

*Z00FBE7EDC1* documentnr.: INT/G/15/18100 zaaknr.: Z/G/15/22441

*Z00FBE7EDC1* documentnr.: INT/G/15/18100 zaaknr.: Z/G/15/22441 *Z00FBE7EDC1* documentnr.: INT/G/15/18100 zaaknr.: Z/G/15/22441 De raad van de gemeente Grave gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2015. gelet op artikel 174 Gemeentewet ;

Nadere informatie

Aan de Raad, Heerhugowaard, 12 december 2006

Aan de Raad, Heerhugowaard, 12 december 2006 Agendanr. : 6 Voorstelnr. : 2007-003 Onderwerp : Aanpassing van artikelen 2.4.18 ( Verontreiniging door honden ), 4.4.2 ( Ontsierende, hinderlijke of gevaarlijke reclames ), 2.1.5.1 ( Voorwerpen of stoffen,

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2011

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2011 OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2011 Inleiding In 2005 is de APV Westvoorne voor het laatst herzien, tussentijds zijn enkele wijzigingen doorgevoerd.

Nadere informatie

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 (raadsbesluit van p.m.). De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 11 april 2017 Besluit vast te stellen de volgende RECLAMEVERORDENING

Nadere informatie

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de gemeente Den Haag,aanpassing horecabepalingen

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de gemeente Den Haag,aanpassing horecabepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-gravenhage. Nr. 77058 13 juni 2016 Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de gemeente Den Haag,aanpassing horecabepalingen De raad van de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Aanhef De raad van de gemeente Bunnik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING VAN DE GEMEENTE NEERIJNEN 2010

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING VAN DE GEMEENTE NEERIJNEN 2010 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING VAN DE GEMEENTE NEERIJNEN 2010 Vastgesteld door de gemeenteraad op 1 juli 2010 Inwerkingtreding: 8 juli 2010. INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 1:1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

I. vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag:

I. vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-gravenhage Nr. 280477 21 december 2018 vaststelling van de verordening tot wijziging van de algemene plaatselijke verordening voor de gemeente den Haag

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTSTELLEN ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTSTELLEN ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING 15/001 BOB VASTSTELLEN ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014 Besluit: I. in

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016; Nummer: 118-57 Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Onderwerp: Vaststellen Parkeerverordening Waterland 2017 De raad van de gemeente Waterland, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Openbare orde en veiligheid Naam regeling: Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Zundert 2012, 1 e gewijzigde versie 2013 Citeertitel: Algemene

Nadere informatie

In dit overzicht zijn alleen de ingrijpende wijzigingen vermeld. Kleine wijzigingen in het kader van jurisprudentie e.d. zijn niet vermeld.

In dit overzicht zijn alleen de ingrijpende wijzigingen vermeld. Kleine wijzigingen in het kader van jurisprudentie e.d. zijn niet vermeld. Overzicht wijzigingen concept-apv m.b.t. de huidige APV In dit overzicht zijn alleen de ingrijpende wijzigingen vermeld. Kleine wijzigingen in het kader van jurisprudentie e.d. zijn niet vermeld. Artikel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN No.: 10/6. De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; Gezien het advies van de raadscommissie van 25 september 2008;

Nadere informatie

Algemene Plaatselijke Verordening 2012 gemeente Zederik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 augustus 2012;

Algemene Plaatselijke Verordening 2012 gemeente Zederik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 augustus 2012; CVDR Officiële uitgave van Zederik. Nr. CVDR249758_1 6 december 2016 Algemene Plaatselijke Verordening 2012 gemeente Zederik De Raad der gemeente Zederik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente

Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente INHOUD Algemene plaatselijke verordening Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Hoofdstuk 2 Openbare orde Hoofdstuk 3 Seksinrichtingen, sekswinkels, straatprostitutie e.d. Hoofdstuk 4 Bescherming van het milieu

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen en afwijkingen modelverordening

Overzicht wijzigingen en afwijkingen modelverordening Overzicht wijzigingen Overzicht wijzigingen en afwijkingen Artikel Wijziging Toelichting 1:1 Definitie bevoegd gezag gewijzigd Definitie college toegevoegd 1:3 Verwijderd dat een aanvraag om een evenementenvergunning,

Nadere informatie

Cindy Bogisch 0252-783 573 email: c.bogisch@teylingen.nl

Cindy Bogisch 0252-783 573 email: c.bogisch@teylingen.nl RAADSVOORSTEL Doel: besluitvormend voorstelnummer Vergadering 2012-36 10 mei 2012 registratienummer portefeuillehouder 14322 drs. S.WJ.G. Schelberg behandelend ambtenaar doorkiesnummer Cindy Bogisch 0252-783

Nadere informatie

Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Buren

Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Buren Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Buren 2014 Midzomeravond Buren 2013 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Buren 2014 Pagina 1 van 37 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK

Nadere informatie

BIJLAGE 2: LEX SILENCIO POSITIVO, EEN OVERZICHT VAN VERGUNNINGEN EN ONTHEFFINGEN IN DE MODEL APV

BIJLAGE 2: LEX SILENCIO POSITIVO, EEN OVERZICHT VAN VERGUNNINGEN EN ONTHEFFINGEN IN DE MODEL APV BIJLAGE 2: LEX SILENCIO POSITIVO, EEN OVERZICHT VAN VERGUNNINGEN EN ONTHEFFINGEN IN DE MODEL APV Inleiding Zoals hiervoor in de ledenbrief opgemerkt is de opzet van de model APV gewijzigd voor wat betreft

Nadere informatie

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN 2010

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN 2010 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HOORN 2010 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN...5 Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen... 5 Artikel 1:2 Beslissingstermijn... 5 Artikel 1:3 Te late indiening aanvraag... 5 Artikel

Nadere informatie

Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras)

Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras) BIJLAGE 1D Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras) Exploitatievergunning ex artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke verordening van de gemeente Sittard-Geleen De burgemeester van Sittard-Geleen;

Nadere informatie

openbaar water: wateren die voor het publiek

openbaar water: wateren die voor het publiek Leeswijzer Wijzigingen In de bestaande tekst zijn de woorden en leestekens waaraan iets verandert, cursief en vet gezet. In de nieuwe tekst zijn de nieuwe woorden en leestekens vet gedrukt. Artikel 1:1

Nadere informatie

Algemene plaatselijke verordening

Algemene plaatselijke verordening Algemene plaatselijke verordening Gemeente Haarlemmerlied en Spaarnwoude Vastgesteld op 27 januari 2015 Bekend gemaakt op 11 februari 2015 In werking getreden op 19 februari 2015 INDEX HOOFDSTUK 1 ALGEMENE

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op titel VA van de Wet op de kansspelen en artikel 149 van de Gemeentewet;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op titel VA van de Wet op de kansspelen en artikel 149 van de Gemeentewet; VERORDENING SPEELAUTOMATENHALLEN 2017 De raad van de gemeente Roosendaal, gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op titel VA van de Wet op de kansspelen en artikel 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 31 januari 2007 (De Zeekant van 7 februari 2007).

Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 31 januari 2007 (De Zeekant van 7 februari 2007). Besluit van de raad van de gemeente Noordwijk van 31 januari 2007 (De Zeekant van 7 februari 2007). met daarin verwerkt de wijzigingen zoals vervat in de 1e wijziging van 30 september 2009, de 2 e wijziging

Nadere informatie

Artikel 3:1 Afbakening De artikelen 1:2, 1:3 en 1:5 tot en met 1:8 zijn niet van toepassing op het bij of krachtens dit hoofdstuk bepaalde.

Artikel 3:1 Afbakening De artikelen 1:2, 1:3 en 1:5 tot en met 1:8 zijn niet van toepassing op het bij of krachtens dit hoofdstuk bepaalde. Bijlage 01: Overzicht wijzigingen 1. Artikel 3:1 Begripsbepalingen In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: a. prostitutie: het zich beschikbaar stellen tot het verrichten van seksuele handelingen met een

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2014;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2014; Nr. De raad van de gemeente Veere; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2014; Gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, Algemene plaatselijke verordening en (de) artikel

Nadere informatie

GEMEENTE LOPIK. Gemeente Lopik

GEMEENTE LOPIK. Gemeente Lopik GEMEENTE LOPIK Gemeente Lopik Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Lopik 2009 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN... 7 Artikel 1:1 Begripsbepalingen... 7 Artikel 1:2 Beslistermijn... 7

Nadere informatie

Algemene Plaatselijke Verordening Vught 2016

Algemene Plaatselijke Verordening Vught 2016 Rubriek: 05.01 Citeertitel: Algemene Plaatselijke Verordening Vught Vaststelling: 30-10-2008 Publicatie: 30-12-2008 Inwerking: 07-01-2009 Wijziging: 10-06-2010 Publicatie: 18-08-2010 Inwerking: 01-10-2010

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Nr: 2011/10797 gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 08-11-2011 nr : 2011/10781 gehoord het advies van de Beleidscommissie d.d. 06-12-2011; B E S L U

Nadere informatie

Algemene plaatselijke verordening 2012

Algemene plaatselijke verordening 2012 Algemene plaatselijke verordening 2012 Algemene plaatselijke verordening 2012 versie januari 2013 Pagina 0 van 152 Algemene plaatselijke verordening 2012 versie januari 2013 Pagina 1 van 152 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Algemeen plaatselijke verordening gemeente Veendam 2010

Algemeen plaatselijke verordening gemeente Veendam 2010 Algemeen plaatselijke verordening gemeente Veendam 2010 In de regelingbank staan alle regelingen van de gemeente Veendam. De volgende typen regelingen kunt u terugvinden in de regelingenbank: Verordeningen

Nadere informatie

Voorblad Helmond, juli 2015

Voorblad Helmond, juli 2015 Voorblad Helmond, juli 2015 1 2 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HELMOND 2008 Vastgesteld d.d. 8 mei 2007 Inwerkingtreding d.d. 1 januari 2008 Besluit tot eerste wijziging d.d. 2 december 2008 Inwerkingtreding

Nadere informatie