HIRB Duurzaamheid 2014 Overzicht projecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HIRB Duurzaamheid 2014 Overzicht projecten"

Transcriptie

1 HIRB Duurzaamheid 2014 Overzicht projecten

2

3 Ondernemers Noord-Holland investeren in Duurzaamheidsmaatregelen De zogeheten HIRB-regeling (Herstructurering Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen) is een jaarlijks terugkerend initiatief van de provincie Noord-Holland, waarbij gemeenten en ondernemers ondersteund worden bij het nemen van fysieke maatregelen in de private en openbare ruimte op bedrijventerreinen, bij de inzet voor gevelrenovatie, de procesbegeleiding bij herstructureringsprojecten en bij onderzoek om overaanbod aan bedrijventerreinen tegen te gaan. Naast deze subsidies konden gemeenten en ondernemers in 2014 ook inschrijven op een aanvullende regeling van 1,8 miljoen voor het nemen van energiezuinige maatregelen zoals zonnepanelen, LED-verlichting, isolatie, restwarmtebenutting en oplaadpunten voor elektrische auto s. Het energiegebruik dat dankzij de maatregelen uit deze regeling vermeden wordt, komt overeen met de energievoorziening van 580 huishoudens. Met de investeringen in bedrijventerreinen verbetert niet alleen de kwaliteit en het vestigingsklimaat op de terreinen, maar neemt ook de vastgoedwaarde van de panden toe. In dit boekje wordt een overzicht gegeven van alle projecten die een subsidie hebben ontvangen vanuit de regeling HIRB Duurzaamheid 2014.

4 Gemeente Huizen Zonnepanelen gemeentewerf Huizen Op het dak van de gemeentewerf, een gebouw dat in eigendom is van de gemeente Huizen, worden 186 zonnepanelen (pv-panelen) geplaatst met een vermogen van 245 Wpiek elk. Het project kan mogelijk aanzetten tot verdere verduurzaming van gebouwen op het bedrijventerrein Het Plaveen, aangezien nog weinig andere bedrijfspanden van zonne-energie zijn voorzien.

5 Gemeente Hilversum 1e Loswal 24 De gemeente Hilversum heeft voor de herhuisvesting van de afdeling EMG de locatie 1e Loswal 24 verworven, het voormalige postsorteercentrum van PostNL. Dit als gevolg van de herontwikkeling van de voormalige gemeentewerf aan de Mussenstraat, waar de EMG tot nu toe gehuisvest is geweest. De subsidieaanvraag heeft betrekking op het verduurzamen van de nieuwe huisvesting, waarbij het doel is een energieneutraal gebouw te realiseren. De subsidie betreft het toepassen van LED- verlichting, aanleggen van een warmtepomp, plaatsen van zonnepanelen en het realiseren van een oplaadpunt voor elektrische auto s.

6 Ovenbouw IJmond BV Staalstraat 150, Businesspark IJmond Bedrijven GWOC BV en Ovenbouw IJmond BV verbruiken jaarlijks ca KWh aan stroom. Er is één aansluiting voor beide bedrijven waarbij middels een tussenmeter energiekosten worden toegerekend. Beide bedrijven willen door het plaatsen van 500 stuks zonnepanelen op hun gezamenlijke dak ca. 17% van de ca KWh stroom duurzaam gaan opwekken en het verbruik met ca KWh verminderen door de huidige TL-buizen te vervangen door LED TL-buizen. De investering wordt gezamenlijk gedaan, naar rato van het gebruik en toepassing.

7

8 Gemeente Langedijk Bedrijventerreinen Zuiderdel en De Mossel De gemeente zal op twee bedrijventerreinen 168 nieuwe armaturen (LED-verlichting) plaatsen in de openbare ruimte. Door de armaturen te vervangen door armaturen met dimbare LEDs als lichtbronnen, wordt er een grote bijdrage geleverd aan duurzaamheid (energiezuinig) en het beperken van de milieubelasting (C02 en afvalstoffen). Armatuur vervanging draagt ook bij aan het verbeteren van het ondernemersklimaat op de bedrijventerreinen doordat veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid aanzienlijk wordt verbeterd door het witte licht.

9 New Energy Docks Opgewekt duurzaam Opgewekt Duurzaam is een samenwerking tussen Orange Gas Amsterdam B.V., Urgenda en New Energy Docks. New Energy Docks is een verzamelgebouw voor bedrijven die duurzame producten en diensten naar de markt brengen. De samenwerking in dit project is gericht op twee kernpunten: 1 Verduurzaming van de bedrijfsvoering door te besparen op energie en energiekosten door het toepassen van LED-verlichting en door interne gebruikers van het gebouw aan te zetten tot het gebruik van alternatieve brandstoffen voor hun mobiliteit. 2 Een voorbeeldproject opzetten voor het tanken van alternatieve brandstoffen voor mobiliteit. In het kader van deze aanvraag wordt een groen gastankpunt en een elektrisch laadpunt gerealiseerd.

10 Coöperatie het Domijn Broedplaatsen in t zonnetje: Het Domijn De ondernemers op het bedrijventerrein Het Domijn hebben reeds enkele jaren de intentie om de panden te verduurzamen. Zonne-energie is veruit de beste oplossing voor deze bedrijfspanden, maar voor grootschalige zonne-energie installaties is het lastig een sluitende business case te ontwikkelen. De 41 ondernemers zijn verenigd in de coöperatieve vereniging Het Domijn en daarmee ook eigenaar van de panden. Gezamenlijk is besloten om een zonne-energie installatie te realiseren van 2700 zonnepanelen die meer stroom zullen opwekken dan er op het terrein wordt verbruikt. Op 3 daken binnen dit complex worden in totaal 2700 zonnepanelen geplaatst en door een centrale elektriciteitsaansluiting aangesloten op het net.

11

12 Van de Bult Grond-, Weg- en Waterbouw B.V Verduurzaming kantoor en werkplaats Binnen dit project zal er worden voorzien in LED-verlichting, Zonnepanelen (35 stuks) en een oplaadpunt voor een elektrische auto ten behoeve op twee locaties op bedrijventerrein De Zandhorst te Heerhugowaard. De doelstelling is om de C02-uitstoot binnen van de Bult Grond-, Weg- en Waterbouw B.V. in 5 jaar met 10% te verminderen.

13 Stichting Urban Resort Broedplaatsen in t zonnetje: De Heining De ondernemers op het bedrijventerrein De Heining hebben al enkele jaren de intentie om de panden te verduurzamen. Zonne-energie is veruit de beste oplossing voor deze bedrijfspanden, maar voor grootschalige zonne-energie installaties is het echter moeilijk om een sluitende business case rond te krijgen. De 36 ondernemers en de eigenaar van de panden (Stichting Urban Resort) werken nu samen aan de realisatie van 960 zonnepanelen die voldoende stroom zullen opwekken voor de bedrijvigheid op dit unieke terrein. Op de 6 daken binnen dit complex worden in totaal 960 zonnepanelen geplaatst en de zonneenergiecentrale levert stroom via een centrale elektriciteitsaansluiting naar het net.

14 Beaverbieheer BV Verduurzaming de Pijp De samenwerking vindt plaats met vijf dicht bij elkaar gelegen bedrijven op het bedrijventerrein Noordwijkermeer te Velsen. Deze bedrijven zullen zonnepanelen instaleren, LED verlichting en gevelisolatie aanbrengen op de locaties van Beaver Bieheer BV, Post Staalbouw BV, Visser Elektrotechniek BV, Blok Plaatmateriaal, Cardio Fitnes Beverwijk BV.

15 Molestia BV. Lokoled LED Overdie / Zandhorst 5 Ondernemers op bedrijventerreinen Overdie te Alkmaar en De Zandhorst in Heerhugowaard investeren in de installatie van LED-verlichting. Bedrijven die via deze samenwerking een investering doen zijn: Nic. Oud Direct Mail, Goodzz, C.A. de Groot Groep BV., MTS Leguit en Noordmann en Stadswerk 072 NV.

16 EFF BV Bedrijventerrein Uithoorn Dit project betreft het plaatsen van m2 LED verlichting en gevelverlichting in de openbare en private ruimte van onderstaande bedrijven gevestigd op het bedrijventerrein Uithoorn: EFF Hogenhout Transportgroep Icotec Amstelburght

17

18 Kloosterboer Coldstores IJmuiden BV. Innoverend en duurzaam middenhavengebied IJmuiden Dit project is gericht op het toepassen van innoverende oplossingen op het gebied van verlichting met LED in extreme omstandigheden. Er wordt bij 3 bedrijven geïnvesteerd waaronder Kloosterboer waar verlichtingsarmaturen worden vervangen door LED verlichting die in vrieshuizen uitermate doelmatig is. Niet alleen vanwege het lagere aansluitvermogen, maar hieraan gekoppeld is minder energie nodig om de verlichting terug te koelen en als extra plus de mogelijkheid om de verlichting te schakelen d.m.v. aanwezigheidsdetectie. Dit is bij gangbare verlichting niet mogelijk. Ook worden hier zonnepanelen geplaatst die zorgen naast de opwekking van elektriciteit ook voor schaduwwerking op het dak en bij de gevel, waardoor er minder warmte-instraling in de vrieshuizen is. Bij Kufa raamsystemen en het bedrijf Post Pallets en Kisten, worden zonnepanelen geïnstalleerd.

19 Veerbeek beleggingen Zonnepanelen t.b.v. verduurzamen De samenwerking vindt plaats tussen twee naast elkaar gelegen bedrijven op het bedrijventerrein De Pijp te Beverwijk. Bij de bedrijven Veerbeek beleggingen BV. en JPS van Schaik worden 664 zonnepanelen geplaatst en de installatie wordt elektrisch aangesloten op het netwerk.

20 GWW Medemblik BV Overleek Almere Duurzaam road 1 Het project behelst maatregelen bij drie bedrijven in Medemblik: GWW Medemblik BV Het bestaande pand Almereweg 30 te Medemblik wordt voorzien van nieuwe geïsoleerde gevelbeplating, geïsoleerde dakplaten en gedeeltelijke geïsoleerde begane grondvloeren. De vrijgekomen warmte uit de DATA-ruimte zal worden gebruikt om het kantoorgebouw te verwarmen en te voorzien van voorverwarmde luchtverversing. Wijbenqa Beheer BV Het bestaande pand Almereweg 37 te Medemblik wordt voorzien van nieuwe geïsoleerde gevelbeplating, nieuwe geïsoleerd gevelmetselwerk, geïsoleerde dakplaten en gedeeltelijke geïsoleerde begane grondvloer. S+O Onroerend Goed BV: Fotovoltaisch zonnesysteem.

21

22 Gemeente Hilversum i.s.m. Werkvoorzieningschap Tomingroep Alle hens aan dek Het project heeft als doel een isolatiewaarde te realiseren van een RC van 2,7 en het gasverbruik ten behoeve van het verwarmen van het bedrijfspand terug te dringen. Dit zal gebeuren door het aanbrengen van dakisolatie door middel van Betopor C-EPS Isolatie. Het aantal m2 bedraagt in totaal 7660 m 2 verdeeld over de 5 dakvlakken van het bedrijfspand.

23 Parlevliet en van der Plas vastgoed BV. Innoverend en duurzaam Haringhavengebied IJmuiden De visgerelateerde ondernemingen in IJmuiden, t.w. Parlevliet & van der Plas en Bertus Dekker Seafood zullen energiebesparende maatregelen doorvoeren en de stroomvoorziening voor een duurzame visserij vergroenen. Concreet zal er op drie locaties de volgende maatregelen worden genomen: Parlevliet & van der Plas: het installeren van zonnepanelen met een vermogen van 310 kw gericht op het duurzaam voorzien van het minimum benodigd vermogen van o.a. de vrieskoelcellen en de visverwerking met groene energie. Parlevliet & van der Plas (gebouw 2): het installeren van 544 zonnepanelen met een vermogen van 147 kw gericht op het duurzaam voorzien van het minimum benodigd vermogen van o.a. de vrieskoelcellen met groene energie. Bertus Dekker Seafood: het installeren van 640 zonnepanelen met een vermogen van 160 kw gericht op het duurzaam voorzien van het minimum benodigd vermogen van o.a. de vrieskoelcellen en de visverwerking met groene energie.

24 Stichting Parkmanagement IJmond IJmond Energie Subsidie wordt verleend voor het plaatsen van in totaal zonnepanelen bij 13 ondernemers op de volgende drie bedrijventerreinen: De Pijp, De Houtwegen en Velsen-Noord. IJmond Energie is een Publiek Private Samenwerking (PPS) tussen Parkmanagement IJmond, Milieudienst IJmond (namens de gemeenten Beverwijk, Heemskerk & Velsen), GreenBiz, lokale ondernemers en ZON Energie. Er wordt een ESCO opgericht om de investeringen benodigd om de voor de opwekking van de zonne-energie benodigde apparatuur in de vorm van maandelijkse afbetalingen te faciliteren.

25 Spin Invest BV Innoverend en duurzaam Waarderpolder Dit project richt zich op het verduurzamen van de energievoorziening; kennis en ervaring opdoen met betrekking tot het duurzame systemen in relatie tot de energievraag bij bedrijfspanden met een productie- c.q. opslagfunctie. Er wordt op twee locaties geïnvesteerd: M3 Selfstorage (Spin Invest): Installatie van 880 zonnepanelen t.b.v. groene stroomvoorziening; Spanjaart-Prins: Installatie van 200 zonnepanelen t.b.v. groene stroomvoorziening.

26 De Burg BV Burggroep Vision 2015 De doelstelling van De Burg BV en Paramelt BV zijn om de bestaande panden, op bedrijventerrein de Zandhorst te Heerhugowaard, bouwkundig, installatietechnisch en logistiek te verduurzamen. De Burg BV zal de bestaande panden aan de Marconistraat 26, 28 en 28a voorzien van nieuwe geïsoleerde gevelbeplating, geïsoleerde dakplaten en gedeeltelijke geïsoleerde begane grondvloeren. Paramelt BV is voornemens de bestaande panden aan de Costerstraat 18 en 20 te voorzien van LEDverlichting. De bestaande panden aan de Costerstraat worden voorzien van verbeterde geïsoleerde gevel- en dak beplating wat momenteel in uitvoering is.

27

28 Daalimpex Velsen BV Noordwijkermeer met minder energie De samenwerking vindt plaats met vier dicht bij elkaar gelegen bedrijven op het bedrijventerrein Noordwijkermeer te Velsen, te weten: Daalimpex Velsen BV: Installeren van stuks Zonnepanelen met een vermogen van 250 KWp, het vernieuwen van de verlichting door middel van Led en het plaatsen van 3 kleine windmolens. Schavemaker Logisties en Transport BV: BV: Installeren van 500 stuks Zonnepanelen met een vermogen van 125 KWp, het vernieuwen van de verlichting door middel van Led. Laura Metaal: Installeren van 500 stuks Zonnepanelen met een vermogen van 125 KWp, het vernieuwen van de verlichting door middel van Led. VOB Verhuur: Installeren van 940 stuks Zonnepanelen met een vermogen van 235 KWp.

29 Polywaard BV Zonnecollectoren Maxwellstraat 2 De doelstelling is om de C02- uitstoot aanzienlijk te verminderen en is onderdeel van een aantal maatregelen die genomen zijn en nog in de planning staan. Op het bedrijventerrein De Zandhorst zal met dit project ± 122 zonnepanelen worden geplaatst.

30 OF Chemieclub i.o. & Adelaar Amsteldijk Vastgoed BV Chemieclub, verrassende bedrijfsruimte Dit project betreft het realiseren van de volgende duurzame maatregelen in de openbare en private ruimte van het Cindu-gebouw op bedrijventerrein Uithoorn: LED verlichting 3256,95 m2; WKO 40 m3; Twee windturbines tot 7 meter, rotorbladen tot 5 meter; Twee oplaadpunten elektrische auto s.

31

32

Subsidieregelingen Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen (HIRB) Resultaten tenders 2014

Subsidieregelingen Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen (HIRB) Resultaten tenders 2014 Subsidieregelingen Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen (HIRB) Resultaten tenders 2014 September 2014 Inhoud 1. Herstructurering bedrijventerreinen Noord-Holland...3 1.1

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Watersportacademy is onderdeel van het Watersportverbond Bram Sluijk EDS

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Is uw VvE toekomstbestendig?

Is uw VvE toekomstbestendig? Is uw VvE toekomstbestendig? Ing. G.B. (Gerard) Groenendijk RT Bouwkundig adviseur Register taxateur Klik om de titelstijl van het model te bewerken VvE Belang Is uw VvE toekomstbestendig? Uit welk bouwjaar

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE 1 PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE BIJEENKOMST 3 DECEMBER 2015 Programma Duurzaam Landgraaf TON ANCION WETHOUDER GEMEENTE LANDGRAAF RONALD BOUWERS PROJECTLEIDER DUURZAAMHEID WIE ZIJN WIJ? PROJECTTEAM

Nadere informatie

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Het hoofddoel is: het omlaag brengen van uw energierekening door gedragsinvloeden & techniek én het produceren van duurzame energie;

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Presentatie 18 dec. VV. Berkum Eddy Bramer

Nadere informatie

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager

Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Zonder investeren besparen 10 tips en vragen voor de facilitair manager Als facilitair manager bent u verantwoordelijk voor de huisvesting. Daarmee ook voor het energiegebruik van de huisvesting. In deze

Nadere informatie

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden College Onderwerp Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden OORJV004 Collegevoorstel Inleiding In Oudheusden ontwikkelt Woonveste samen met de gemeente Heusden het plan Castellum. Er worden

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Energy Service Company: een kans voor u?

Energy Service Company: een kans voor u? 1 Energy Service Company: een kans voor u? Stand van zaken provinciale pilot & Kansen voor de installatiebranche Hans van der Heide Pilot provincie Friesland (1) Doel: Ervaring opdoen met het opzetten

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Wie wind niet durft, verliest!

Wie wind niet durft, verliest! Wie wind niet durft, verliest! Onderzoek naar de (on)haalbaarheid van de doelstellingen van de gemeente Hellendoorn op het gebied van duurzame energie en CO2-reductie met en zonder windmolens 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Op weg naar energieneutraal Kronenberg in Februari 2019

Op weg naar energieneutraal Kronenberg in Februari 2019 Op weg naar energieneutraal Kronenberg in 2030 Februari 2019 Programma 19.30 uur Ontvangst met koffie en thee 19.35 uur Uitleg EnergieKroneberg en Reindonk energie door Huub Vousten 19.50 uur Presentatie

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Uitvoeringsregeling subsidie Herstructurering en intelligent ruimtegebruik bedrijventerreinen Noord-Holland 2014.

PROVINCIAAL BLAD. Uitvoeringsregeling subsidie Herstructurering en intelligent ruimtegebruik bedrijventerreinen Noord-Holland 2014. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Noord-Holland. Nr. 76 21 februari 2014 Uitvoeringsregeling subsidie Herstructurering en intelligent ruimtegebruik bedrijventerreinen Noord-Holland 2014.

Nadere informatie

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013

1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 1 e Monitor Energie Besparen Gooi en Vecht Resultaten op 31 december 2013 Inleiding Het doel van het project Energie Besparen Gooi en Vecht is om in drie jaar tijd 4.000 woningen te verduurzamen. Onder

Nadere informatie

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw Juni 2012 E I D I BS SU Wil je met me bouwen? Gemeente Amsterdam /zelfbouw Voor u ligt de Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw. Deze is door de gemeente Amsterdam speciaal

Nadere informatie

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 2/5 Toelichting bij scenario-analyse energiebeleid Beesel Venlo Venray Deze toelichting beschrijft wat

Nadere informatie

Quickscan energiebesparing

Quickscan energiebesparing Quickscan energiebesparing Golf Club Zeegersloot Kromme Aarweg 5 Alphen a/d Rijn Samen op weg naar 30% besparing! ~ 1 15 maart 2013 Inleiding Als relatie van etb a. hogenes bv heeft u gebruik gemaakt van

Nadere informatie

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Een beter klimaat begint bij jezelf! Erik de Ruijter, Coöperatie EnergiekAlphen SAMEN, LOKAAL EN DUURZAAM

Nadere informatie

Bedrijventerreinen Verduurzamen Land van Weert en Cranendonck

Bedrijventerreinen Verduurzamen Land van Weert en Cranendonck Bedrijventerreinen Verduurzamen Land van Weert en Cranendonck Zeist, 25 april 2016 Matthijs Kok Transitiemanagement Matthijs Kok Energietransitie gebouwde omgeving Elektrisch vervoer Projecten, o.a: Energiestrategie

Nadere informatie

NAGELE IN BALANS. De spijker op z n kop

NAGELE IN BALANS. De spijker op z n kop NAGELE IN BALANS De spijker op z n kop datum 14 06 2018 NAGELE HET TEAM IN BALANS De spijker op z n kop VRAAG VRAAG Inspirerende, uitvoerbare en betekenisvolle oplossingen Innovatieve experimentele karakter

Nadere informatie

installatie-arm ontwerpen verleden tijd?

installatie-arm ontwerpen verleden tijd? installatie-arm ontwerpen verleden tijd? 1 situatie tot enkele jaren geleden was duurzaamheid bij klimaatinstallaties comfort en vooral energiebesparing de koplopers bij het besparen op het energie waren

Nadere informatie

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies Fiscale zakelijke regelingen & subsidies 6 fiscale regelingen en subsidies voor bedrijven om te besparen op zonnepanelen. Het zelf opwekken van stroom door bedrijven via zonnepanelen is hot. Dat heeft

Nadere informatie

A (zie toelichting in bijlage)

A (zie toelichting in bijlage) Energielabel gebouw Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden A (zie toelichting in bijlage) Dit gebouw Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020 UITVOERINGSPROGRAMMA Het Uitvoeringsprogramma van het Milieubeleidsplan omvat negentien projecten waarin de verschillende milieurelevante thema s en de vier benoemde doelgroepen (inwoners, bedrijven, samenkomen.

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

KANSEN VOOR ENERGIE COÖPERATIES, VASTGOED ONDERNEMERS EN PARTICULIEREN

KANSEN VOOR ENERGIE COÖPERATIES, VASTGOED ONDERNEMERS EN PARTICULIEREN KANSEN VOOR ENERGIE COÖPERATIES, VASTGOED ONDERNEMERS EN PARTICULIEREN Ing. Robert Hemmen MBA, directeur De Groene Reus Coöperatie u.a. De Groene Reus Projecten b.v. 1 Wat streven wij na? Missie Wij streven

Nadere informatie

UNITGROEP. Project Werkplek West RijnPark Arnhem. Het eerste energieplus project in Nederland. Initiatiefnemers: Bas Brüll & Carsten Hesz

UNITGROEP. Project Werkplek West RijnPark Arnhem. Het eerste energieplus project in Nederland. Initiatiefnemers: Bas Brüll & Carsten Hesz UNITGROEP Project Werkplek West RijnPark Arnhem Initiatiefnemers: Bas Brüll & Carsten Hesz Het eerste energieplus project in Nederland INHOUDSOPGAVE Werkplek West, Unitgroep Ondernemers achter Unitgroep

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 80421

GEMEENTEBLAD. Nr. 80421 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 80421 20 juni 2016 Subsidieregeling Beeldkwaliteit en Duurzaamheid Zandhorst I en II Nr.BW16-0252 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden Energierapportage 2018 MFC Atria Leusden Asschatterweg 37 3831 JJ Leusden Introductie Voor u ligt de energierapportage 2018, waarin de energieverbruiken van de scholen wordt vergeleken met het maximale

Nadere informatie

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten Cursus Verwarm je woning 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 8-10-2013 F. Wuts Update en aanpassing van een aantal

Nadere informatie

Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal

Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal Rijswijk -Informatiecentrum 9 december 2013 bert nagtegaal Geworteld wonen 9 DECEMBER e.v. Wat verstaan de potentiele bewoners onder duurzaamheid vinden de bewoners belangrijk als het gaat om duurzaamheid

Nadere informatie

De energieprestatievergoeding

De energieprestatievergoeding De energieprestatievergoeding Radewijkbrink 9-15, Enschede Striepebrink 10-16, Enschede Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom energie opwekkende woningen? 3 Wat is gebouw- en gebruik gebonden gebruik? 4 Wat

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

Gemeente Ede energieneutraal 2050

Gemeente Ede energieneutraal 2050 De gemeente Ede wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. Dit betekent dat we alle energie die in onze gemeente wordt gebruikt op een schone (hernieuwbare) manier willen opwekken. Dat doen we het liefst

Nadere informatie

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven

SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven SUBSIDIE OVERZICHT Aangesloten bedrijven Contactpersoon: Koen Klaver Telefoon: 072-743 39 56 E-mail: Datum: 3-9-2015 Doordat de gegevens maandelijks worden ge-update. Gemeente Alkmaar LT-verwarming 1000,-

Nadere informatie

Het kan minder! ing. P. Hameetman

Het kan minder! ing. P. Hameetman Het kan minder! ing. P. Hameetman manager innovatie BAM Vastgoed bv Inleiding Afbakening: Presentatie is toegespitst op woningbouw Verdieping van technische mogelijkheden 2 Klimaatakkoord Gemeenten en

Nadere informatie

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integrale energiestrategie UU Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integraal en Samen! 2 3-10-2017 Integrale energiestrategie UU Universiteit Utrecht Opgericht in 1636 30.000 studenten en 7.500 medewerkers

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2012

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2012 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 7-10-2013 F. Wuts Final 2 Energie Management Programma

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Energiebeleid lokaal bestuur. Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt

Energiebeleid lokaal bestuur. Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt Energiebeleid lokaal bestuur Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt Energiebeleid stad Hasselt Hasselt 20/20/20 stadsdiensten Hasseltse gemeenschap 20% reductie HEB Duurzaamheidsdienst

Nadere informatie

Subsidieregelingen Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen (HIRB) Resultaten tenders 2015

Subsidieregelingen Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen (HIRB) Resultaten tenders 2015 Subsidieregelingen Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen (HIRB) Resultaten tenders 2015 november 2015 Inhoud 1. Herstructurering bedrijventerreinen Noord-Holland... 3 1.1

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit RVO.nl

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit RVO.nl Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit RVO.nl VvE-bijeenkomst gemeente Velsen 18 juni 2018 Constan Custers Hogeschool Inholland Alkmaar: Building Holland 2018 1 Duurzaam en groen. 22-6-2018 Regelingen

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

CO 2-reductiedoelen en CO 2-reductiemaatregelen

CO 2-reductiedoelen en CO 2-reductiemaatregelen CO 2 -reductiedoelen en reductiemaatregelen Roosendaal, 20-06-2014. Auteur(s): H. Schrauwen, Energie & Technisch adviseur. Geaccordeerd door: M. Soenessardien, Organisatie INHOUDSOPGAVE 1. CO 2 -REDUCTIEBELEID

Nadere informatie

Enquete belangstelling energietransitie Buren

Enquete belangstelling energietransitie Buren Q1 Energieverbruik en een duurzame energietransitie is een onderwerp dat dagelijks in de media aan de orde komt. Wat zijn uw beweegredenen om hier over na te denken en mogelijk aan mee te doen? zorgen

Nadere informatie

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H

INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H INNAX GROUP presentatie PROVADA 7 JUNI 2011 1400-1430H Presentatie EVEN VOORSTELLEN WAT DOET INNAX LINK NAAR HET ENDIS CONCEPT ENERGIE MANAGEMENT DUURZAME ENERGIE VOORZIENING Even voorstellen PHILIP BLAAUW

Nadere informatie

Hoorn 80 E+ Waarom BE+?

Hoorn 80 E+ Waarom BE+? Hoorn 80 E+ Waarom BE+? De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en fossiele brandstoffen raken uitgeput Bedrijventerreinen zichtbaar maar onbemind Groot potentieel in Nederland Technisch logisch Financiering

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Energiebesparing bij een sportclub 23 januari 2017 Inhoudsopgave Energiebesparing bij een sportclub 3 Energiezuinige sportveldverlichting 3 Opwekken

Nadere informatie

Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025

Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025 Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025 Willemien Veele Cor Kamminga 08-04-16 www.rijksmonumenten.nl Achtergrond en aanleiding Ambitie om in 2020 16% van de energie duurzaam op te wekken in Fryslân

Nadere informatie

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045 Energieneutraal Veranderende overheid Waarde creëren Stadhuisplein Zichtbaar maken van innovatie Als duurzame stad Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst!

Nadere informatie

Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma

Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma 11 juni 2019 Pilot verduurzaming commercieel vastgoed Nijmegen Aanpak klimaatneutraal maken van (winkel)panden: het klimaatgerust programma Uitgevoerd door: In samenwerking met: Wat gaan we doen? Projectactiviteiten

Nadere informatie

Steek Energie in je huis

Steek Energie in je huis Steek Energie in je huis 9 oktober 2012 Breda 1 Bouwbedrijf Boot B.V. Bouwbedrijf Boot is actief in de woningbouw (particulier, ontwikkeling), zorg huisvesting en utiliteit (scholen, kantoren, bedrijfsgebouwen).

Nadere informatie

Vereniging Amersfoort Bedrijven (VAB) Dinsdag 3 maart 2015

Vereniging Amersfoort Bedrijven (VAB) Dinsdag 3 maart 2015 Vereniging Amersfoort Bedrijven (VAB) Dinsdag 3 maart 2015 Kenniscentrum Duurzaam Bouwen Elke bijdrage is er één Kenniscentrum Duurzaam Bouwen Een unieke samenwerking van Amersfoortse bedrijven die:» Elkaar

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Regelgeving: een jungle?

Regelgeving: een jungle? Elektriciteitswet 1998 Gefundeerd op het traditionele systeem Grootschalige productie, transport naar passieve consumenten Kosten van transport collectief gemaakt Project Stroom: - integratie gas en elektriciteitswet

Nadere informatie

de slimme weg energietransitie 12 december 2017 Pieter van der Ploeg Alliander Strategie

de slimme weg energietransitie 12 december 2017 Pieter van der Ploeg Alliander Strategie de slimme weg energietransitie 12 december 2017 Pieter van der Ploeg Alliander Strategie 1 Alliander is van jou Wij staan voor een energievoorziening die iedereen onder gelijke condities toegang geeft

Nadere informatie

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres Samen op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Rabin Baldewsingh wethouder duurzaamheid gemeente Den Haag 27 juni SBR congres Den Haag Ambitie Den Haag klimaatneutraal in 2040 CO 2 -emissie reduceren door:

Nadere informatie

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Aanleiding vereniging voor energiebesparing: 1 hogere gemeentelijke tarieven voor verenigingen

Nadere informatie

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016 Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 1 1 Inleiding Op 18 februari 2015 heeft Provinciale Staten van Fryslân het beleidsstuk

Nadere informatie

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Uitgangspunt Bestaand, oorspronkelijk gebouw had als gebruik een mix aan functies. Dit waren

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Marsaki: Het projectmanagementbureau van de woningcorporaties en voor IEDEREEN! Onze aandeelhouders: RWS partner in wonen. L escaut woonservice

Marsaki: Het projectmanagementbureau van de woningcorporaties en voor IEDEREEN! Onze aandeelhouders: RWS partner in wonen. L escaut woonservice Marsaki: Het projectmanagementbureau van de woningcorporaties en voor IEDEREEN! Onze aandeelhouders: RWS partner in wonen L escaut woonservice Woonburg Zeeuwland 1 De Wooneco-alliantie 2 Minder dan een

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies ~45% Energielabel D of lager Een gemiddeld

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

nergiebesparing in de ICT

nergiebesparing in de ICT nergiebesparing in de ICT Een koud kunstje? 10 April Green IT Energy Solutions Niels Sijpheer 3671 Meter (Q=m.g.h) 100 kg massa en 1 kwh arbeid: Hoe hoog kom ik? A Minder dan100 meter B Tussen 100 en 1000

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

Presentatie Pioneering 27 september 2011

Presentatie Pioneering 27 september 2011 Presentatie Pioneering 27 september 2011 1 Contactgegevens Dinkelborgh energie (DBE) Presentatie voor Pioneering Hans Visser (DBE) 06 53 87 86 79 Dinkelborgh Energie Wilhelminastraat 8 7591 TN Denekamp

Nadere informatie

Zonne-energie op kleine daken

Zonne-energie op kleine daken Zonne-energie op kleine daken Inhoud De energietransitie Energieneutraal De Glind Inventarisatie Glindse daken Mogelijkheden Kleine daken Vervolg Vragen De energietransitie Gebruik van fossiele brandstoffen

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Recapitulatie voortgang woning Nul73 Maassingel 65. In2 c-move Installatie Architecten en Projectmanagers. Project : Projectnummer : Datum : Versie :

Recapitulatie voortgang woning Nul73 Maassingel 65. In2 c-move Installatie Architecten en Projectmanagers. Project : Projectnummer : Datum : Versie : Daviottenweg 30 5222 BH s-hertogenbosch (Nederland) Telefoon nr. (+31) 73 623 00 33 ww.in2cmove.com info@in2cmove.com KvK nr. 16025664 s-hertogenbosch BTW nr. NL 0036.66.402 ING 107.75.75 ABN AMRO 53.86.56.204

Nadere informatie

Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak ICS Groep

Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak ICS Groep Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak 2017 ICS Groep 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Strategische milieu en co2 reductie doelstellingen... 3 Milieu en CO2-reductie doelstellingen 2017... 3 3.

Nadere informatie

De Bilt energieneutraal in 2030

De Bilt energieneutraal in 2030 De Bilt energieneutraal in 2030 Door: Carmen Gutarra Méndez, Dieke Verkruijssen, Laurens Meershoek, Niels Blonk, Nienke Scholten, Sebastiaan Agerbeek, Veikko Schepel Inhoudsopgave Doelstelling Energieneutraal

Nadere informatie

echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen

echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen Agenda Wie is HRsolar Zonnewarmte V1.0 De markt Zonnewarmte V2.0 Zonnewarmte NOM Wie is HRsolar Nederlandse fabrikant van complete

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Uw brief Datum Ons kenmerk *BRD 2016 777* Onderwerp Informatie Bijlagen Ondersteuning subsidie-aanvraag voor zonnepanelen op uw bedrijfspand

Uw brief Datum Ons kenmerk *BRD 2016 777* Onderwerp Informatie Bijlagen Ondersteuning subsidie-aanvraag voor zonnepanelen op uw bedrijfspand www.breda.nl gemeentebreda@breda.nl Twitter@breda Telefoon 14 076 Postadres Postbus 90156, 4800 RH Breda Aan eigenaren/directeuren van vastgoed/ bedrijventerreinen in Breda Bezoekadres Stadskantoor Claudius

Nadere informatie

De cijfers worden in GJ (GigaJoule) uitgedrukt. Dit is de eenheid van Warmte. Ter vergelijk, 1 GJ komt overeen met 278 kwh of +/- 32 m3 gas.

De cijfers worden in GJ (GigaJoule) uitgedrukt. Dit is de eenheid van Warmte. Ter vergelijk, 1 GJ komt overeen met 278 kwh of +/- 32 m3 gas. Project: woningen Maasbommel Datum: april 2014 Onderwerp: jaarrapportage nr. 4 Inleiding Eind februari 2013 zijn de drie woning in Maasbommel opgeleverd aan de huurders van Woonstichting De Kernen. Deze

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee.

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee. Rijksoverheid Energielabel woning Westvest 191 2611BZ Delft BAG-ID: 0503010000010395 Veel besparingsmogelijkheden Energielabel B Registratienummer 863374920 Datum van registratie 13-01-2016 Geldig tot

Nadere informatie

Verduurzamen bedrijventerrein Kagerweg Oost. samen sterk, samen duurzaam

Verduurzamen bedrijventerrein Kagerweg Oost. samen sterk, samen duurzaam Verduurzamen bedrijventerrein Kagerweg Oost samen sterk, samen duurzaam Wie Stichting GreenBiz Beverwijk Jan Boudesteijn (voorzitter) Boudesteijn Groep "Biodiesel, groengas of elektrisch vervoer, de keuze

Nadere informatie

Wilt u windmolens in de polder? - GGS Opiniepanel #1

Wilt u windmolens in de polder? - GGS Opiniepanel #1 Q1 Heeft u in de afgelopen tijd gehoord van de plannen over windmolens in de Eempolder? Toelichting: enkele bewoners van het Amersfoortse Soesterkwartier maken zich al enkele jaren hard om 100 procent

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Wavin Diensten BV. Energiebesparing. warmte-koudeopslag restwarmte. Door Thom Cremer Manager locatiebeheer Wavin Diensten B.V.

Wavin Diensten BV. Energiebesparing. warmte-koudeopslag restwarmte. Door Thom Cremer Manager locatiebeheer Wavin Diensten B.V. Wavin Diensten BV Energiebesparing warmte-koudeopslag restwarmte Door Thom Cremer Manager locatiebeheer Wavin Diensten B.V. Inhoud 2 Inhoud Wavin locatie algemeen Koude opslagsysteem Ombouw naar warmte-koude

Nadere informatie

Nije enerzjy foar Fryslân. september 2013

Nije enerzjy foar Fryslân. september 2013 Nije enerzjy foar Fryslân september 2013 Inleiding Nije enerzjy foar Fryslân - 1 Nije enerzjy foar Fryslân Nije enerzjy foar Fryslân geeft een beeld van feiten en cijfers op het gebied van duurzame energie.

Nadere informatie

Energiebeoordeling. Batenburg Energietechniek 1 januari 2018 t/m 31 december 2018

Energiebeoordeling. Batenburg Energietechniek 1 januari 2018 t/m 31 december 2018 Energiebeoordeling Batenburg Energietechniek 1 januari 218 t/m 31 december 218 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Trendanalyse 2.1. Energiegebruik 2.2. CO2 per omzet 2.3. Reducerende maatregelen

Nadere informatie