Wat als we waarde willen creëren in een ziekenhuis? Hans Crampe Verpleegkundig paramedisch directeur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat als we waarde willen creëren in een ziekenhuis? Hans Crampe Verpleegkundig paramedisch directeur"

Transcriptie

1 Wat als we waarde willen creëren in een ziekenhuis? Hans Crampe Verpleegkundig paramedisch directeur

2 Waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener.

3 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener Voorbeeld: Patiënt met borstkanker komt op consultatie

4 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener borstkanker optimale 5-jaarsoverleving Binnen de 3 dagen is er een afspraak met een oncoloog in het ziekenhuis. Binnen de 14 dagen gebeurt een ER/PR- en of HER2- en cytologische/ histologische testing. Binnen de 21 dagen wordt een planning multidisciplinair afgesproken. Binnen de 30 dagen volgt een chirurgische ingreep met AB die wordt toegediend ½ uur voor de ingreep en/of wordt er chemo en radiotherapie toegediend volgens EB Guidelines.

5 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener Voorbeeld: patiënt komt binnen met een myocardinfarct

6 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener Voorbeeld: patiënt komt binnen met een myocardinfarct Binnen 45 minuten is stent geplaatst op de hartkatheterisatiezaal. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt de patiënt: Asperine statines voorgeschreven. Een uitgewerkt multidisciplinair hartrevalidatieprogramma.

7 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener Deze visie wordt versterkt door.

8 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener Deze visie wordt versterkt door. Overheid: Vlaams Indicatorenproject (VIP²). Link met financiering. Accreditatie:

9 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener Maar deze visie houdt een aantal discussies en valkuilen in:

10 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener Maar deze visie houdt een aantal discussies en valkuilen in: Wat is het resultaat van de organisatie? Negatieve versus positieve outcome. Methodiek is bepalend, vaak erg veel discussies. Onze klant denkt er soms anders over. Therapietrouw. Perceptie.

11 Alles goed, mevrouw Peeters? Wat denken jullie wel! Mijn heup is te proximaal geplaatst en mijn medicatie is niet afgestemd op zijn halfwaardetijd!

12 Alles goed, mevrouw Peeters? Wat denken jullie wel! Ik moest om 9.00 uur binnen zijn, ik ben pas om uur naar het operatiekwartier mogen gaan! En mijn koffie is koud!

13 Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener

14 Waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener. 2. Waardecreatie door de ogen van de patiënt. Wie is de patiënt?

15 Het leven zoals het is: De verpleegkundige gaat rond met een broodbuffetwagen op de afdeling en biedt de keuzemogelijkheid aan via een broodbuffetwagen Welke patiënt ligt er in de kamer?

16 Wie is de patiënt? Een muco-patiënt moet gemotiveerd worden om 7 maal per dag te eten teneinde voldoende calorieën en vochtinname te hebben. Een patiënt laat een maagring plaatsen en moet dringend gezonder leren eten. Een oncologische patiënt heeft ten gevolge van de chemotherapie erg veel moeten overgeven.

17 Wie is de patiënt? Een patiënt voelt zich prima de derde dag postoperatief na het steken van een heupprothese. Een verwarde geriatrische patiënt is angstig omdat hij niet naar huis mag (terwijl hij al jaren niet meer thuis woont). De pas bevallen jonge moeder wil de dag voor haar ontslag nog genieten van een laatste maaltijd die ze niet zelf moet klaarmaken. Een patiënt heeft net te horen gekregen dat de tumor is uitgezaaid. Een patiënt bij wie morgen palliatieve sedatie zal worden toegepast.

18 waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener. 2. Waardecreatie door de ogen van de patiënt. Wie is de patiënt? Hoe kijkt de patiënt?

19 In de meubelwinkel Ik wil zeker zijn van een parkeerplaats en liefst een ruime. Ik wil liefst dat mijn kinderen niet te lastig zijn. Ik vergeet altijd mijn meetlat. Ik vergeet altijd iets om te schrijven. Ik wil wel iets eten: maar bij voorkeur heel goedkoop. Ik wil geen lange levertermijn. Ik moet een touw hebben voor mijn wagen dicht te doen.

20 In de garage

21 In ontwerp

22 In de wachtzaal

23 In bed

24 Waardecreatie door de ogen van de patiënt

25 Waardecreatie door de ogen van de patiënt De patiënt kijkt naar de proxyvariabelen.

26 De proxyvariabelen 1. Responsiviteit van de dienst. 2. Toegankelijkheid van de dienst. 3. Betrouwbaarheid van de dienst. 4. Vriendelijkheid van de dienst. 5. Communicatie van de dienst. 6. Geloofwaardigheid van de dienst. 7. Materiële aspecten van de dienst.

27 Wat bedoelen we met door de ogen van de patiënt? 1. Responsiviteit van de dienst: Ik heb 10 minuten op de bedpan gezeten voor mijn belletje beantwoord werd. 2. Toegankelijkheid van de dienst: Het was een doolhof. 3. Betrouwbaarheid van de dienst: Ik had een kamer alleen gevraagd en niet gekregen, terwijl er kamers leegstonden op de gang. 4. Vriendelijkheid van de dienst: De nachtverpleegkundige was niet vriendelijk. 5. Communicatie van de dienst: Al die moeilijke woorden, ik begreep er niets van. 6. Geloofwaardigheid van de dienst: Zij hebben mijn bril en mijn kunstgebit verloren. 7. Materiële aspecten van de dienst: Het bezoekerstoilet was erg vuil en de afdeling ruikt naar urine.

28 Waardecreatie door de ogen van de patiënt De patiënt kijkt naar de proxyvariabelen. En evalueert de geleverde service in functie van zijn verwachting. Managen van percepties. Service niveau bepalen en bewaken.

29 Waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener. 2. Waardecreatie door de ogen van de patiënt. 3. Welk niveau van klantgerichtheid wensen we?

30 Welk niveau van klantgerichtheid willen we?

31 Niveau 1: geen ontevreden patiënten Als ik geen ontevreden patiënten wil (< 5 op 10) dan moet ik werken aan die zaken die mensen heel erg belangrijk vinden (must of dissatisfier).

32 Niveau 1: geen ontevreden patiënten Welke behoeften vinden klanten heel belangrijk? Wat was uw slechtste ervaring? Wat zou u zeker veranderen in onze organisatie?

33 Niveau 1: geen ontevreden patiënten Welke behoeften vinden klanten heel belangrijk? + managen van verwachtingen: vb: kamer alleen

34 Niveau 2: tevreden patiënten Als ik 7 of 8 op 10 wil moet ik ook werken rond die zaken die mensen minder belangrijk vinden (satisfier).

35 Niveau 2: tevreden patiënten Welke behoeften vinden klanten minder belangrijk? Wat maakte u tevreden? Wat vond u leuk en minder leuk in onze organisatie?

36 Niveau 2: tevreden patiënten Welke behoeften vinden klanten minder belangrijk?

37 Niveau 3: extreem tevreden patiënten Als ik 10 op 10 wil moet ik ook werken aan zaken die patiënten niet verwachten (delighted).

38 Niveau 3: extreem tevreden patiënten Welke behoeften verwachten klanten niet??

39 Niveau 3: extreem tevreden patiënten Welke behoeften verwachten klanten niet?

40 Niveau 3: extreem tevreden patiënten Welke behoeften verwachten klanten niet?

41 Dus. Het gewenste niveau van klantgerichtheid bepalen. De behoeften in kaart brengen. Kunnen we (meestal) niet correct zelf inschatten. Moet dus bevraagd worden aan de klant zelf: Enquêtes.» Hoe belangrijk vindt u het dat?» Correlatie met totaalscore. Hoofdverpleegkundige bij ronde. Focusgroepen. Inspiratie:» Het zal je moeder maar wezen.» Patiëntenverenigingen.» Steeds meer elektronisch

42 Dus.

43 Wat zijn de behoeften van de patiënt? Hoe belangrijk is voor de patiënt? (n = 3.750) 1) Deskundigheid arts verpleegkundige. 2) Luisterbereidheid arts verpleegkundige. 3) Vriendelijkheid arts verpleegkundige. 4) Informatie arts verpleegkundige. 5) Privacy 6) Materiële aspecten 7) Netheid 8) Onthaal

44

45 Wat is belangrijk is een patiëntenkamer? (n=890)

46 Kraamafdeling (n= 1.475) 1. Advies gewichtsherstel 2. Gratis parking 3.

47 En de valkuilen. Het kano model valt naar beneden, vandaar het belang om steeds dezelfde service te bieden. De patiënt bestaat niet: Toegankelijkheid: hersentumor versus COPD. Informatie afhankelijk van locus of control. Keuzestress. Soms is de behoefte voorwerp van therapie. Soms is methodiek moeilijk.

48 Waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener. 2. Waardecreatie door de ogen van de patiënt. 3. Welk niveau van klantgerichtheid wensen we? 4. Welk niveau van klantgerichtheid willen we tegen welke prijs?

49 Wat met de kostprijs? 1. Alle kosten berekenen. Drinkwaterfontein versus flesjes water. Gratis parkeren versus internet op de kamer.. 2. Opletten met sunkkosten. 3. Is de patiënt bereid om te betalen? 4. Een voorbeeld

50 We zijn zeker dat voeding voor onze klanten een belangrijk item is maar Zijn we zeker dat een keuze uit 5 menu s voor onze klanten de beste keuze is?. Onderzoek bij 1800 patiënten en jongeren (de toekomstige patiënten) in Vlaanderen (18 ziekenhuizen)

51 Wat zijn de behoeften van de patiënt? Catering = 43 variabelen Keuzemogelijkheid. Porselein. Gekende merken. Broodbuffetwagen. Koelkast.

52 15. Dat het menu dat u krijgt aangepast is aan het seizoen? 30. Dat er dagelijks boterkoeken of croissants te verkrijgen zijn? 1. Dat u het menu kan raadplegen? 16. Dat u naast water ook andere koude dranken kan vragen bij het eten (frisdrank, bier, )? 2. Dat u een uitgeprint of gedrukt menu krijgt? 17. Dat u het tijdstip van uw maaltijd kan kiezen? 3. Dat u dagelijks bevraagd wordt over de maaltijden die u wenst (i.p.v. 1 maal bij het begin van de opname)? 18. Dat u soep aangeboden krijgt in de loop van de ochtend (i.p.v. bij het middagmaal)? 31. Dat er op zon- en feestdagen een gebakje is bij de koffie (i.p.v. een koekje)? 32. Dat er dagelijks een gebakje is bij de koffie (i.p.v. een koekje)? 33. Dat u indien u dit wenst ook s avonds uw warme maaltijd kan krijgen? 4. Dat u 's morgens kan kiezen welk middagmaal u wenst? 5. Dat er voldoende persoonlijk contact is bij het overlopen van het menu? 6. Dat u uw maaltijd nog kan wijzigen vlak voor het opdienen? 7. Dat er een alternatief is, indien u een bepaalde maaltijd of een deel ervan niet lust? 8. Dat er u dagelijks een keuze uit 2 tot 3 menu s aangeboden wordt? 9. Dat er u dagelijks een keuze uit 4 tot 5 menu s aangeboden wordt? 10. Dat er u dagelijks een keuze uit meer dan 5 menu s aangeboden wordt? 11. Dat er op feestdagen een aangepaste menu voorzien wordt? 12. Dat u zelf de hoeveelheid kan kiezen (normale portie, halve portie, dubbele portie)? 19. Dat de aangeboden voedingsmiddelen gekende consumentenmerken zijn? 20. Dat u tussen de maaltijden door zowel koude als warme dranken (bv. koffie of thee) kan bestellen? 21. Dat u een speciale attentie krijgt op uw verjaardag? 22. Dat u uw ontbijt of avondmaal zelf kan samenstellen vanuit een buffetwagen die op de kamer/gang langskomt? 23. Dat u uw middagmaal zelf kan samenstellen vanuit een buffetwagen die op de kamer/gang langskomt? 34. Dat de dranken aangeboden worden in glas of in porselein? 35. Dat de maaltijden (ontbijt, middagmaal, avondmaal) aangeboden worden op een porseleinen servies? 36. Dat uw familie gebruik kan maken van een keuken om zelf iets klaar te maken? 37. Dat u de maaltijd indien gewenst kan gebruiken in een zaaltje in plaats van op de kamer? 38. Dat u samen met uw partner/bezoeker een maaltijd kan gebruiken op de kamer? 24. Dat uw brood afzonderlijk verpakt is? 39. Dat uw partner/bezoeker ook koffie aangeboden krijgt? 25. Dat uw beleg afzonderlijk verpakt is? 40. Dat de diëtiste regelmatig langskomt om uw dieet te bespreken? 26. Dat u dagelijks de keuze hebt uit verschillende broodsoorten (naast bruin en wit brood)? 27. Dat u een koelkast op uw kamer hebt om uw dranken (en voeding) koel te houden? 13. Dat er u dagelijks fruit aangeboden wordt? 28. Dat u uit een gamma van ontbijtgranen kan kiezen? 14. Dat er u bij de broodmaaltijd verse groenten aangeboden worden? 29. Dat er in het weekend (zondag) boterkoeken of croissants te verkrijgen zijn? 41. Indien u een dieet volgt, dat u spontaan informatie krijgt over uw dieet? 42. Dat u schriftelijke informatie krijgt over uw dieet? 43. Dat u ook tips krijgt om thuis een gezonde voedingsgewoonte aan te houden?

53 Wat met de kostprijs?

54 Belangrijk goedkoop. Belangrijk en duur. Niet belangrijk goedkoop. Niet belangrijk en duur.

55 Maaltijdkeuze van negatieve keuzemogelijkheid tot 5 keuzes.

56 Informatie gezonde voeding en contact diëtist

57 Frisdrank en bier versus water

58 Is de patiënt bereid om te betalen? Bereid tot betalen? Hospitalisatieverzekering of niet? % voor maaltijd partner % voor extra service (voorgerecht, maaltijdkeuze, ).

59 Waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener. 2. Waardecreatie door de ogen van de patiënt. 3. Welk niveau van klantgerichtheid wensen we? 4. Welk niveau van klantgerichtheid willen we tegen welke prijs? 5. Is er nog wel geld en tijd?

60 Puzzel (met dank aan A. Van den Bossche)

61 Oplossing

62 Nog veel niet toegevoegde waarde activiteiten. Als sommigen meer service bieden dan anderen (vb. koffie aanbieden aan familie, pistolets meebrengen op zondag,.) is dit verloren energie. Nog heel veel activiteiten aanwezig zonder toegevoegde waarde: De anamnese. Bedbad eerste dag postoperatief op IZ. Patiëntenoverdacht. Stappen. Verbedden. Steeklakens. Planning zorg

63 Nog veel niet toegevoegde waarde activiteiten. Voorbeeld planning.

64 Waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener. 2. Waardecreatie door de ogen van de patiënt. 3. Welk niveau van klantgerichtheid wensen we? 4. Welk niveau van klantgerichtheid willen we tegen welke prijs? 5. Is er nog wel geld en tijd? 6. Zijn we er klaar voor?

65 Het leven zoals het is. Patiënt krijgt 4 maal iets te eten gedurende 10 uur en daarna 14 uur niets. Patiënt komt naar dagziekenhuis Oncologie. Sociale dienst wil familie spreken. Patiënt komt naar spoedgevallen en heeft op zaterdagavond om 19 uur dringend krukken en medicatie nodig. Beperkte schoonmaak in het weekend terwijl net zondagnamiddag het meest bezoek komt. Sluiten over de middag want samen eten..

66 Het leven zoals het is.

67 Zijn we er klaar voor? Dit vraagt om met een andere bril te kijken. Bewoner dronk elke avond 2 Duvels voor het slapen gaan. Slapen moeilijk door Bepaalde medische apparatuur en licht. Ik wil alleen in mijn kamer eten (ik heb dat al mijn hele leven gedaan) en ik geniet van door het raam te kijken (ik heb een hekel aan groepsactiviteiten). Ik wil wat later ontbijten. Ik neem al heel mijn leven s avonds een bad. Vaak veel weerstand. We maken geen auto s en We zijn geen hotel. Kunstmatig. Als ze daar allemaal mee gaan beginnen. Voorbeeld: Het zwembad (Kees Theeuwes - Tilburg).

68 Zijn we er klaar voor? Is het beleid consequent? Mag de schoonmaak vragen: Kan ik u helpen?. Heeft het onthaal de bevoegdheid om ja te zeggen? Vraagt dit een ander soort medewerker? Selectie: Zeker vanaf niveau 2 en 3. Evaluatie.

69 Waardecreatie 1. Waardecreatie door de ogen van de zorgverlener. 2. Waardecreatie door de ogen van de patiënt. 3. Welk niveau van klantgerichtheid wensen we? 4. Welk niveau van klantgerichtheid willen we tegen welke prijs? 5. Is er nog wel geld en tijd? 6. Zijn we er klaar voor? 7. Tot slot.

70 Tot slot

71 Tot slot

72 Voor wie meer wil weten Zoektermen: Servqual. CRM. Value stream mapping. Customer Intimacy. De 9+ organisatie.

73

Inleiding LEAN-denken en LEAN-technieken. vrijdag 19 september Hans Crampe

Inleiding LEAN-denken en LEAN-technieken. vrijdag 19 september Hans Crampe Inleiding LEAN-denken en LEAN-technieken vrijdag 19 september Hans Crampe Deel 1: Inleiding Management - het leven zoals het is Verschillende invalshoeken van een containerbegrip Opmars LEAN Opmars LEAN

Nadere informatie

LEAN toepassen in de zorg voor een betere effectiviteit. Hans Crampe Marie-Noëlle De Clercq

LEAN toepassen in de zorg voor een betere effectiviteit. Hans Crampe Marie-Noëlle De Clercq LEAN toepassen in de zorg voor een betere effectiviteit Hans Crampe Marie-Noëlle De Clercq 1 Deel 1: Waarschuwing vooraf 2 3 4 Management: het leven zoals het is Metafoor management: o Ik denk aan de metafoor

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE ONTHAALBROCHURE GERIATRIE AFDELING A2 C2 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding. 1 1. Voorstelling afdeling geriatrie. 2 1.1 Doelstelling van uw verblijf. 2 1.2 Multidisciplinair team. 2 2. Werking

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Rooming-in. Afdeling Kindergeneeskunde

Rooming-in. Afdeling Kindergeneeskunde Rooming-in Afdeling Kindergeneeskunde Rooming-in is het zoveel mogelijk zelf verzorgen van uw kind. Kinderen hebben het recht hun ouders 24 uur per dag bij zich te hebben. U kunt zoveel als voor u mogelijk

Nadere informatie

De interne werking van de collegekeuken. Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten

De interne werking van de collegekeuken. Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten De interne werking van de collegekeuken onder het motto Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten De De interne keuken - voorstelling - van van een een dag dag De De interne interne keuken keuken -

Nadere informatie

Pediatrie. Rooming-in

Pediatrie. Rooming-in Rooming-in Rooming-in Tijdens het verblijf van uw kind in het ziekenhuis, kunt u als vader of moeder bij uw kind in de kamer verblijven en er overnachten. Deze formule noemt men rooming-in. Hoe kan u mee

Nadere informatie

Infofiche 1. Ik ontbijt. Jij toch ook? Doelstellingen

Infofiche 1. Ik ontbijt. Jij toch ook? Doelstellingen Doelstellingen De leerlingen kennen het belang van een goed ontbijt. De leerlingen kunnen hun kennis en ervaringen over het ontbijt delen met de andere leerlingen en hieruit ook iets leren. Is het s morgens

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Welkom Welkom op onze afdeling. Wij hope dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk zal zijn. Met deze folder willen wij u wegwijs maken op

Nadere informatie

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Glucose Tolerantie Test (GTT) Glucose Tolerantie Test (GTT) Klinisch Chemisch Laboratorium Op verzoek van uw arts wordt bij u een glucose tolerantie test (GTT) uitgevoerd. Met deze test wordt onderzocht hoe uw lichaam reageert op een

Nadere informatie

Afdeling Chirurgie/Oncologie

Afdeling Chirurgie/Oncologie Afdeling Chirurgie/Oncologie U bent opgenomen op afdeling chirurgie/oncologie. In deze folder kunt u informatie vinden over de gang van zaken op de afdeling. De afdeling Afdeling chirurgie/oncologie telt

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND Welkom Welkom op onze afdeling. Wij hopen dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk zal zijn. Met deze folder willen wij u wegwijs maken op

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagof darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

Help mee aan uw veilige behandeling

Help mee aan uw veilige behandeling Kwaliteitszorg Help mee aan uw veilige behandeling A. Informeer je arts en de andere zorgverleners Dat mag ik zeker niet vergeten! Bereid je goed voor op elk gesprek met je zorgverleners. Noteer wat je

Nadere informatie

Infobrochure. Niet - Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Niet - Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Niet - Chirurgisch dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Wij directie, artsen en alle medewerkers van het dagziekenhuis heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis.

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Glucose Tolerantie Test (GTT) Binnenkort komt u naar de polikliniek van het MCL voor een glucose tolerantie test. Een andere naam hiervoor is glucose belastingcurve. Bij dit onderzoek krijgt de huisarts of de specialist een betere

Nadere informatie

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers.

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers. Afdeling M Hoofdhalsoncologie Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt u op de hoogte

Nadere informatie

Verpleegafdeling E30: Medische Oncologie, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Palliatieve Zorg

Verpleegafdeling E30: Medische Oncologie, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Palliatieve Zorg Verpleegafdeling E30: Medische Oncologie, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Palliatieve Zorg In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname of dagbehandeling op afdeling Medische

Nadere informatie

BROCHURE DAGKLINIEK Voor patiënten met chirurgische ingreep

BROCHURE DAGKLINIEK Voor patiënten met chirurgische ingreep REGIONAAL ZIEKENHUIS H.HART VZW NAAMSESTRAAT 105 3000 LEUVEN TELEFOON (016)209211 FAX (016)209269 BROCHURE DAGKLINIEK Voor patiënten met chirurgische ingreep Voorwoord Mevrouw Mijnheer De arts heeft zonet

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Dienst 7 Subtitle PATIËNTENBROCHURE

Dienst 7 Subtitle PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Dienst 7 Subtitle De internist sprak, het is niet goed je hebt weer rommel in je bloed ik leg je echt niet in de luren maar je moet echt weer aan de kuren het spijt mij echt, mevrouw,

Nadere informatie

Start 2 Lean. Hans Crampe. Opmars LEAN. Opmars LEAN in primaire zorgprocessen. Opmars LEAN gezondheid en welzijn: ondersteunende processen

Start 2 Lean. Hans Crampe. Opmars LEAN. Opmars LEAN in primaire zorgprocessen. Opmars LEAN gezondheid en welzijn: ondersteunende processen Start 2 Lean Hans Crampe Opmars LEAN Opmars LEAN gezondheid en welzijn: ondersteunende processen Opmars LEAN in primaire zorgprocessen Virginia Mason MedicalCenter, Productive Ward, Lief en LEAN, Wij maken

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Oncologie Dagcentrum

Interne Geneeskunde Oncologie Dagcentrum Interne Geneeskunde Oncologie Dagcentrum Expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies Interne Geneeskunde Oncologie U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar het Dagcentrum van

Nadere informatie

verpleegeenheid orthopedie

verpleegeenheid orthopedie verpleegeenheid orthopedie Hartelijk welkom in de verpleegeenheid orthopedie Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

Informatiebrochure D1

Informatiebrochure D1 Informatiebrochure D1 Wij - directie, artsen en alle medewerkers van het dagziekenhuis - heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis. We zullen u begeleiden tijdens uw verblijf

Nadere informatie

1 ALGEMENE INFORMATIE

1 ALGEMENE INFORMATIE AANVRAAG VOOR VERBLIJF GEZONDHEIDSCENTRUM KONINKLIJKE VILLA Geachte, Om uw verblijf zo goed mogelijk voor te bereiden, vragen wij U om onderstaand formulier zo correct mogelijk in te vullen. Velden aangeduid

Nadere informatie

NEDERLAND GROEPSMENU'S - TAFELBEDIENING (FLAVOURS) RESTAURANTS

NEDERLAND GROEPSMENU'S - TAFELBEDIENING (FLAVOURS) RESTAURANTS Groepsmenu s in onze tafefelbedieningssrestaurants Hieronder vindt u een overzicht van onze groepsmenu s in onze restaurants. Tip: bestel 8 dagen op voorhand. Dan krijgt u -8% korting op uw factuur. Hoe

Nadere informatie

Afdeling oncologie 361

Afdeling oncologie 361 Afdeling oncologie 361 Wat u moet weten mca.nl Inhoudsopgave Belangrijke telefoonnummers 3 Welkom op de afdeling oncologie 3 Hoe bereikt u de afdeling? 3 Het specialisme oncologie 3 De medewerkers van

Nadere informatie

Informatiebrochure Opname Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie

Informatiebrochure Opname Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie Informatiebrochure Opname Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie Welkom op pediatrie Het is voor jullie als ouder en voor het gezin niet leuk om te horen dat jullie kind in het ziekenhuis

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren voor de opvolging van borstkanker (2007-2008).

Kwaliteitsindicatoren voor de opvolging van borstkanker (2007-2008). Kwaliteitsindicatoren voor de opvolging van borstkanker (2007-2008). Datum publicatie: 20/12/2013 Wanneer mensen met kanker af te rekenen krijgen, dan mogen ze terecht hopen op de best mogelijke zorg om

Nadere informatie

Het tijdstip waarop u verwacht wordt:

Het tijdstip waarop u verwacht wordt: Dagbehandeling 2 Met uw behandelend specialist is afgesproken dat u een onderzoek of kleine ingreep zult ondergaan. U wordt hiervoor opgenomen op de dagbehandeling. Op de afdeling dagbehandeling worden

Nadere informatie

AFDELING SHORT STAY FRANCISCUS VLIETLAND

AFDELING SHORT STAY FRANCISCUS VLIETLAND AFDELING SHORT STAY FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U wordt opgenomen op de afdeling Short Stay. Een ziekenhuisopname is over het algemeen een ingrijpende gebeurtenis, waar in korte tijd veel op u afkomt.

Nadere informatie

Veilig met ontslag Informatie voor patiënten vanaf 70 jaar en hun familie/mantelzorger

Veilig met ontslag Informatie voor patiënten vanaf 70 jaar en hun familie/mantelzorger Veilig met ontslag Informatie voor patiënten vanaf 70 jaar en hun familie/mantelzorger U bent voor een medische behandeling opgenomen in Meander Medisch Centrum. Het is van belang om zo snel mogelijk na

Nadere informatie

dr. S. Carton dr. M. Ferrante dr. S. Ilegems dr. J. Van Dongen dr. L. Van Overbeke

dr. S. Carton dr. M. Ferrante dr. S. Ilegems dr. J. Van Dongen dr. L. Van Overbeke Co l o n o s c o p i e dr. S. Carton dr. M. Ferrante dr. S. Ilegems dr. J. Van Dongen dr. L. Van Overbeke x Beste mevrouw, mijnheer, Binnenkort ondergaat u een colonoscopie. Deze brochure is een hulpmiddel

Nadere informatie

Afdeling 3 Cardiologie

Afdeling 3 Cardiologie Afdeling 3 Cardiologie Inhoudsopgave Welkom op afdeling 3... 1 De afdeling... 1 Afdelingsregels... 1 Hoe wordt er gewerkt op de afdeling cardiologie... 1 Indeling van de dag... 2 Bezoektijden... 2 Inlichtingen...

Nadere informatie

Welkom in ZNA Hoge Beuken Informatie over een opname in ons ziekenhuis

Welkom in ZNA Hoge Beuken Informatie over een opname in ons ziekenhuis Welkom in ZNA Hoge Beuken Informatie over een opname in ons ziekenhuis 2 Welkom in ZNA Hoge Beuken Welkom in ZNA Hoge Beuken 3 Beste, Je bent op zoek naar een ziekenhuis waar je kan worden opgenomen om

Nadere informatie

Onthaalbrochure. Verpleegeenheid 4. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel

Onthaalbrochure. Verpleegeenheid 4. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel 1263/826/6 - GZA - februari 2016 Onthaalbrochure Verpleegeenheid 4 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Mijnheer, Mevrouw De artsen en de verpleegkundigen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie Patiënteninformatie Welkom op de afdeling pneumologie 2 Inhoud Inhoud... 3 Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Medisch team... 5

Nadere informatie

Colonoscopie. Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720 26 16. Geachte mevrouw, mijnheer,

Colonoscopie. Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720 26 16. Geachte mevrouw, mijnheer, Gynaecologie - Verloskunde - Senologie - Urogynaecologie Gastroenterologie - Plastische en esthetische heelkunde Kinesitherapie - Diëthetiek Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720

Nadere informatie

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure Informatiebrochure Chirurgisch dagziekenhuis In overleg met uw behandelende arts is afgesproken dat u een ingreep/behandeling zal ondergaan in het chirurgisch dagziekenhuis. U wordt s morgens opgenomen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE Onderzoek van de binnenzijde van de darm Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht voor een coloscopie of sigmoïdoscopie op de afdeling endoscopie. Een coloscopie of

Nadere informatie

Eetdagboek voor de gezondheidstoestand. van het spijsverteringsstelsel

Eetdagboek voor de gezondheidstoestand. van het spijsverteringsstelsel Eetdagboek voor de gezondheidstoestand van het sstelsel Gebruik dit dagboek om gedurende 14 opeenvolgende dagen te noteren wat u eet en drinkt Uw eetdagboek voor 2 weken Naam Datum tot Instructies voor

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Oncologisch dagziekenhuis

PATIËNTEN INFORMATIE. Oncologisch dagziekenhuis PATIËNTEN INFORMATIE Oncologisch dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer Je ondergaat een behandeling in het oncologisch dagziekenhuis. Wij vragen je om deze brochure aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

Heelkunde 2. informatiebrochure

Heelkunde 2. informatiebrochure Heelkunde 2 informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verloop van de operatie 5. Verpleegkundige verzorging 6. Medische opvolging

Nadere informatie

Vlaams Indicatorenproject VIP²: Kwaliteitsindicatoren Borstkanker

Vlaams Indicatorenproject VIP²: Kwaliteitsindicatoren Borstkanker Vlaams Indicatorenproject VIP²: Kwaliteitsindicatoren Borstkanker INDICATOR B1 Proportie van patiënten gediagnosticeerd met invasieve borstkanker bij wie een systeembehandeling voorafgegaan werd door ER/PR-

Nadere informatie

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout

Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Verpleegafdeling oncologisch dagziekenhuis Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op het dagziekenhuis oncologie. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, oncologieverpleegkundigen,

Nadere informatie

KRAAMAFDELING. Kraamafdeling 051/425 260 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111

KRAAMAFDELING. Kraamafdeling 051/425 260 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 KRAAMAFDELING Kraamafdeling 051/425 260 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 www.sintandriestielt.be materniteit@sintandriestielt.be Foto : Norbert Maes Mei 2012 12 1 2

Nadere informatie

Een vochtbeperking Informatie voor mensen met een vochtbeperkt dieet

Een vochtbeperking Informatie voor mensen met een vochtbeperkt dieet Diëtetiek Een vochtbeperking Informatie voor mensen met een vochtbeperkt dieet Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep EEN VOCHTBEPERKING Informatie voor

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

janneke Schuppert diëtistengroep eetid, Alkmaar j.schuppert@eetid.nl

janneke Schuppert diëtistengroep eetid, Alkmaar j.schuppert@eetid.nl Casus CVRM 17 januari en 12 februari 2012 janneke Schuppert diëtistengroep eetid, Alkmaar j.schuppert@eetid.nl Dhr. B. Bikkel: 50 jaar; BMI 30,7 Monteur en sinds 2 jaar getrouwd Houdt niet van dokteren

Nadere informatie

Casus CVRM 17 januari en 12 februari 2012. janneke Schuppert. j.schuppert@eetid.nl

Casus CVRM 17 januari en 12 februari 2012. janneke Schuppert. j.schuppert@eetid.nl Casus CVRM 17 januari en 12 februari 2012 janneke Schuppert diëtistengroep eetid, Alkmaar j.schuppert@eetid.nl Dhr. B. Bikkel: 50 jaar; BMI 30,7 Monteur en sinds 2 jaar getrouwd Houdt niet van dokteren

Nadere informatie

Cardiologie/neurologie AFDELINGSINFORMATIE P1

Cardiologie/neurologie AFDELINGSINFORMATIE P1 Cardiologie/neurologie AFDELINGSINFORMATIE P1 AFDELING P1 U bent of wordt opgenomen op de afdeling P1. In deze folder leest u meer over onze afdeling, hoe wij werken en hoe een dag ongeveer verloopt. De

Nadere informatie

Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis

Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis Laurentius Cliëntenpanel Informatievoorziening en openingstijden Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis Rapportage auteur: Jos Beerens / juni 2014 Respons Respons: 67% 33% 67% ingevuld niet ingevuld Laurentius

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE Onderzoek van de binnenzijde van de darm Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht voor een coloscopie of sigmoïdoscopie op de afdeling endoscopie. Een coloscopie of

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie Patiënteninformatie Verpleegafdeling B26 Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie Verpleegafdeling B26 Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie. U heeft een afspraak

Nadere informatie

PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE. - Patiëntinformatie -

PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE. - Patiëntinformatie - PEDIATRIE DAGHOSPITALISATIE - Patiëntinformatie - Geachte ouders, Binnenkort wordt uw kind opgenomen op de afdeling daghospitalisatie van de kinderafdeling van Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde. Deze afdeling

Nadere informatie

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten 1 Voorwoord Beste nieuwe medewerker, Beste student, Welkom bij de diëtisten. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Klanttevredenheidonderzoek Dennenheuvel

Klanttevredenheidonderzoek Dennenheuvel Klanttevredenheidonderzoek Dennenheuvel Tweede helft 2014 (februari 2015) Inhoudsopgave 1. Algemene vragen 2. Personeel 3. Hygiene 4. Maaltijden 5. Zorgfunctie 6. Extra service aspecten 7. Eindoordeel

Nadere informatie

Met spoed opgenomen hoe nu verder?

Met spoed opgenomen hoe nu verder? Met spoed opgenomen hoe nu verder? Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1169 Inleiding U bent met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor heeft u zich niet kunnen voorbereiden. Er komen ineens

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle voeding voor welke prijs

Kwaliteitsvolle voeding voor welke prijs Kwaliteitsvolle voeding voor welke prijs Kwaliteitsvolle voeding, voor wie? Kwaliteitsvolle voeding, Voorstelling door wie? Voedingszorg Immaculata Visie Immaculata Tijd voor vragen Katrien Docx Diëtiste

Nadere informatie

34Vraaggericht werken

34Vraaggericht werken DC 34Vraaggericht werken 1Inleiding Vraag jij aan een cliënt wat zijn wensen en behoeften zijn of weet jij wat het beste is voor de cliënt? Denk jij dat je cliënt zelf weet wat goed voor hem is en daarover

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

Vragenlijst voor patiënt en mantelzorger

Vragenlijst voor patiënt en mantelzorger Vragenlijst voor patiënt en mantelzorger 1. Waar verblijft u momenteel? 2. Waar zou u momenteel willen verblijven? 3. Wie van de volgende mensen heeft vorige week aan u hulp, verzorging of een behandeling

Nadere informatie

Waar u op moet letten

Waar u op moet letten voedseldagboek datum van invullen naam diëtist OLVG patiëntensticker Voor de behandeling van uw kind is het belangrijk om te weten wat uw kind eet en drinkt. Wij vragen u om 3 dagen (2 weekdagen en 1 weekenddag)

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Maaltijdvoorziening

Klanttevredenheid. Maaltijdvoorziening 2013 Klanttevredenheid Maaltijdvoorziening Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189265 In augustus 2013 is aan 208 gebruikers van de

Nadere informatie

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers www.szr.nl SZR vindt de inbreng van een mantelzorger erg belangrijk. U kent uw naaste/familie en weet hoe hij of zij de zorg het liefst wil ontvangen. Tips voor

Nadere informatie

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond Afdeling M Hoofdhals-oncologie KNO Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie 1 Inleiding U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt

Nadere informatie

Geriatrie. informatiebrochure

Geriatrie. informatiebrochure Geriatrie informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Meebrengen 5. Bijkomende richtlijnen 6. Ontslag 7. Contact 8. Persoonlijke

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES i patiënteninformatie DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES Onthaalbrochure G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis

Nadere informatie

Welkom op de C-lounge

Welkom op de C-lounge Welkom op de C-lounge 057 35 63 25 C-lounge@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 2e verdieping Y Route 54 1 HOE VERLOOPT EEN OPNAME? Binnenkort word je in ons ziekenhuis opgenomen via het traject van

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Doe de Sugar Addiction test!

Doe de Sugar Addiction test! Doe de Sugar Addiction test! Geniet je van af en toe suiker of ben je de hele dag bezig met hoeveel koekjes er nog in de trommel zitten? Weet je tot op de gram hoeveel snoep er nog in huis is en waar het

Nadere informatie

SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 BEWONERSPROFIEL

SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 BEWONERSPROFIEL SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 DATUM: BEWONERSPROFIEL 1. IDENTITEITSGEGEVENS Naam & voornaam: Geboorteplaats: Geboortedatum: Adres: Sedert wanneer woont

Nadere informatie

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Intensive Care. ZorgSaam

Welkom op zorgeenheid. na een. afdeling. hernia-operatie Intensive Care. ZorgSaam Welkom op zorgeenheid Acute adviezen Zorg na een afdeling hernia-operatie Intensive Care ZorgSaam 1 2 Welkom op de afdeling Intensive Care. De Intensive Care afdeling is bedoeld voor patiënten die vanwege

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Geneeskunde 2. Informatiebrochure

Geneeskunde 2. Informatiebrochure Geneeskunde 2 Informatiebrochure imelda omringt u met zorg Inhoud 2 Voorwoord 3 De opname 4 Multidisciplinair team 5 Patiëntenbegeleiding 7 Andere medewerkers 8 Dagindeling 9 Ontslag uit het ziekenhuis

Nadere informatie

Anamnese Formulier Pijn

Anamnese Formulier Pijn Anamnese Formulier Pijn Onderstaand formulier geeft mij een indruk van uw klachten en de diagnose van uw arts/specialist, de reguliere medicatie die u gebruikt. Ik verzoek u daarom dit formulier zo volledig

Nadere informatie

7 Tips om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel af te Slanken

7 Tips om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel af te Slanken 7 Tips om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel af te Slanken Denk na bij wat je eet Alles begint bij nadenken, veel mensen eten om te eten en dat is uiteraard niet de bedoeling. Denk dus goed na waarom

Nadere informatie

Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde. Patiënteninformatie Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure verpleegeenheid Inwendige geneeskunde 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling inwendige geneeskunde

Nadere informatie

Veilig en vertrouwd thuis

Veilig en vertrouwd thuis Het Zorgnet Veilig en vertrouwd thuis Ouder worden willen we het liefst allemaal. Tegelijkertijd willen we gezond blijven en op ons geheugen kunnen vertrouwen. We willen blijven wonen in onze vertrouwde

Nadere informatie

Door Cliënten Bekeken voor Gezondheidscentra. Vervolgmeting. Rapportage Gezondheidscentrum Maarn-Maarsbergen

Door Cliënten Bekeken voor Gezondheidscentra. Vervolgmeting. Rapportage Gezondheidscentrum Maarn-Maarsbergen Door Cliënten Bekeken voor Gezondheidscentra Vervolgmeting Rapportage Gezondheidscentrum Maarn-Maarsbergen ARGO BV 2014 Vervolgmeting Door Cliënten Bekeken In het gezondheidscentrum is een vervolgmeting

Nadere informatie

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien.

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u wordt geholpen bij het eten, maar u doet het liever zelf. Stel, u ergert zich groen en geel aan de mensen

Nadere informatie

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 www.azherentals.be Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Dag Bert, welkom op de kinderafdeling Ik zal je iets

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen 1/5 Medisch beeldvormende technieken Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CARDIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CARDIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING CARDIOLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND WELKOM Welkom op onze afdeling. Wij hopen dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk zal zijn. Met deze folder willen wij u wegwijs maken op de afdeling.

Nadere informatie

Enquête. 262 teruggekregen. Het koekjesabonnement (kleuter)

Enquête. 262 teruggekregen. Het koekjesabonnement (kleuter) Enquête 262 teruggekregen Het koekjesabonnement (kleuter) a Ik mijn kind niet wil benadelen omdat andere kinderen het wel hebben 66 b Ik er niet altijd zou aan denken om een koek mee te geven 46 c Ik de

Nadere informatie

Informatiebrochure. CD2 neurologie & stroke unit

Informatiebrochure. CD2 neurologie & stroke unit Informatiebrochure CD2 neurologie & stroke unit Wij - directie, artsen en alle medewerkers van het dagziekenhuis - heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis. We zullen u begeleiden

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Je wordt opgenomen in ZNA Middelheim Informatie voor patiënten

Je wordt opgenomen in ZNA Middelheim Informatie voor patiënten Je wordt opgenomen in ZNA Middelheim Informatie voor patiënten 2 Je wordt opgenomen in ZNA Middelheim Je wordt opgenomen in ZNA Middelheim 3 Beste patiënt, Weldra word je in ZNA Middelheim opgenomen voor

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER (2007-2008)

KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER (2007-2008) KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER (2007-2008) Algemene informatie In dit rapport vindt U de resultaten van de kwaliteitsindicatoren voor borstkankertumoren van AZNikolaas. Hierbij

Nadere informatie