GGZ Friesland. Eetstoornissen. Boulimia Nervosa

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GGZ Friesland. Eetstoornissen. Boulimia Nervosa"

Transcriptie

1 GGZ Friesland Eetstoornissen Boulimia Nervosa

2 GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen. Met meer dan 160 locaties zijn we dicht bij u in de buurt. Ruim 2000 medewerkers bieden zorg vanuit hetzelfde motto: haal het beste uit uw leven! We kiezen bij GGZ Friesland voor die behandeling waarvan het effect wetenschappelijk is bewezen. De wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) bevat regels voor zorgverlening door beroepsbe-oefenaren in de gezondheidszorg. Onze behandelaren zijn BIG-geregistreerd. Dit is een extra garantie voor de kwaliteit van onze behandelingen. Bij de behandeling van eetstoornissen houden we ons nauwkeurig aan de laatste landelijke richtlijnen op dit gebied (zie ook Vrijwel iedereen worstelt wel eens met eten. We willen afvallen, eten onze emoties weg of hebben moeite om een hap door onze keel te krijgen. Meestal speelt dit een korte periode, maar als dit uw leven gaat beheersen, kan er sprake zijn van een eetstoornis. In gevecht met voedsel U bent erg bezig met uw gewicht. Alle calorieën die u binnenkrijgt, worden door u bijgehouden. U zit niet lekker in uw vel, u voelt zich dik. Ondanks dat dit feitelijk niet zo is. U heeft daarom een strak eetregime maar soms laat u zich gaan en heeft u een eetbui. Omdat u bang bent om aan te komen, steekt u na zo n eetbui onmiddellijk een vinger in uw keel of gaat u intensief sporten. Niettemin voelt u zich na een eetbui zwak en schaamt u zich. Herkent u zich in het bovengeschetst beeld? Dan heeft u waarschijnlijk boulimia nervosa, ook wel kortweg boulimia genoemd. Wat is boulimia nervosa? Veel mensen hebben wel eens van boulimia gehoord. Het is een eetstoornis die voorkomt bij minder dan vijf procent van de Nederlandse bevolking. Als u de eetstoornis heeft, dan kampt u met eetbuien. U bent continu bezig met afvallen. Regelmatig verliest u uw zelfbeheersing en heeft u een eetbui, waarin u grote hoeveelheden eet in korte tijd. U beleeft hier helemaal geen plezier aan. Vaak proeft u het voedsel niet eens, maar toch voelt u de drang om door te blijven eten. Wat boulimia typeert, is dat zo n eetbui over het algemeen kortstondig is. Vaak gebeurt dit in een periode van minder dan twee uren. Na een eetbui probeert u het voedsel zo snel mogelijk kwijt te raken door bijvoorbeeld over te geven, laxerende middelen te slikken, te vasten of door overdadig veel te gaan sporten. Als de eetbuien, in combinatie met de drang tot afvallen, minimaal twee keer per week voorkomen en dat al drie maanden lang, dan spreekt men van deze eetstoornis.

3 Gevoel van schaamte Een gevoel van schaamte overheerst na een eetbui, omdat u heeft toegegeven aan uw drang om zoveel mogelijk voedsel naar binnen te werken. Eetbuien vinden plaats in een vast patroon. Vaak alleen, omdat mensen met boulimia zich ervoor schamen. Boulimia vertoont veel overeenkomsten met het eetbuientype van anorexia, maar er bestaat een groot verschil tussen beide stoornissen: mensen die lijden aan boulimia zijn niet extreem mager. Wel schommelt hun gewicht meestal sterk. Ook met binge eating disorder heeft boulimia veel raakvlakken. Deze twee eetstoornissen onderscheiden zich doordat iemand met binge eating disorder niet gaat overgeven, vasten of overdadig sporten na een eetbui, zoals bij boulimia wel het geval is. Het purgerende en niet-purgerende subtype Boulimia heeft twee verschillende subtypes. Ten eerste het purgerende type. Als u dit subtype heeft, dan steekt u na een eetbui de vinger in uw keel om over te geven of slikt u laxerende middelen om al het voedsel kwijt te raken. Kortom, u wilt zo snel mogelijk en op een onnatuurlijke manier van het eten af. Bij het niet-purgerende type gaat u na een eetbui ontzettend veel sporten of vasten. U probeert dan het zojuist gegeten voedsel op een natuurlijke wijze kwijt te raken. Oorzaak Wat boulimia precies veroorzaakt, is nog steeds niet bekend. Wel stuiten onderzoekers op bepaalde biologische, psychologische en sociale risicofactoren die de kans op de eetstoornis kunnen vergroten. Zo blijkt boulimia erfelijk te zijn. Als uw vader of moeder de stoornis heeft, dan bestaat er een vier keer zo grote kans dat u de eetstoornis ook ontwikkelt. Als u met de eetstoornis kampt, dan heeft dit vaak een achterliggende psychologische oorzaak. Mensen die een slecht zelfbeeld hebben, van nature impulsief en eerder depressief zijn, continu piekeren over hun gewicht en constant bezig zijn met lijnen, hebben een grotere kans om boulimia te krijgen. Sociale factoren kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van de eetstoornis. Bijvoorbeeld ouders die vroeger te zwaar waren en hiermee werden gepest. Of juist een vader of moeder die tijdens uw jeugd zeer hoge eisen aan u stelden of vaak aan het ruziën waren. Ook de plek waar u woont verhoogt of verlaagt de kans op het ontwikkelen van boulimia. Zo blijkt dat de eetstoornis vijf keer vaker voorkomt bij mensen in steden dan op het platteland. Opvallend is dat van alle boulimiapatiënten 90 tot 95 procent vrouwelijk is. Met name bij jonge vrouwen komt het veel voor: van elke 1000 vrouwen tussen de 15 en 30 jaar lijden jaarlijks 15 aan boulimia.

4 De gevolgen Boulimiapatiënten hebben veel last van de eetstoornis. Zowel lichamelijk als sociaal. Omdat u zichzelf aan het uithongeren bent en - als u het purgerende type heeft - aan het braken bent, krijgt uw lichaam rake klappen. Daardoor kunt u last krijgen van hartproblemen, kan het glazuur op uw tanden kapot gaan door het overgeven en kunt u last krijgen van hevige maagklachten. Als u afgevallen bent, kunt u het geregeld koud hebben en kan uw menstruatie wegblijven. Het afvallen is de boosdoener van deze symptomen. Als u boulimia heeft, dan schaamt u zich voor uw eetgedrag. U liegt dan ook vaak als familie of vrienden vragen naar uw eetregime. Omdat u de eetbuien geheim houdt, kunt u zich erg eenzaam en zelfs geïsoleerd gaan voelen. Een hapje buiten de deur eten doet u liever niet. In een restaurant is het moeilijker om uw eetstoornis te verbloemen. U schaamt zich erg voor uw uiterlijk. Uw zelfvertrouwen is zo laag, dat u het ontzettend moeilijk vindt om een relatie aan te gaan of überhaupt een leuke man of vrouw aan te spreken. Als u wel een vriend of vriendin heeft, dan kan deze relatie onder druk komen te staan door de leugens die u vertelt om uw eetstoornis te verbergen. Marianne, 19 jaar: Vaak zit ik alleen op mijn kamer met wat snacks Marianne is bezig met haar hbo-opleiding dierverzorging. Het studeren vindt ze leuk. Maar wel erg vermoeiend. Vaak ben ik al doodop als ik mijn eerste college heb, zucht ze hardop. Mijn ouders wilden altijd dat ik verder ging studeren. Het liefst op de universiteit. Dat is me jammer genoeg niet gelukt. Het studerende leven bevalt tot nu toe. Alleen is het wel druk. Al die vakken. En mijn ouders verwachten goede cijfers, zegt Marianne. Sinds kort woont ze op kamers in Groningen. Soms ben ik wel eenzaam. Vaak zit ik s avonds op mijn kamertje tv te kijken met wat snacks. Wat ik dan eet? Van alles en nog wat. Chips, chocola, koekjes en allerlei snoep. Hoe het komt dat ik zo dun ben? Vind je mij dun dan? Dat zie ik niet hoor.

5 De juiste hulp De diagnose eetstoornis is niet altijd gemakkelijk te stellen. Geen enkel mens is gelijk en toegeven dat u te kampen heeft met een eetstoornis is een grote opgave. De hulpverleners van GGZ Friesland, werkzaam vanuit het zorgprogramma Eetstoornissen in Leeuwarden, bepalen samen met u zorgvuldig welke behandeling voor u het meest geschikt is. Zij behandelen (jong) volwassenen vanaf 17 jaar met een eetstoornis. Na aanmelding door uw huisarts of behandelaar bij het zorgprogramma Eetstoornissen volgt een intake van maximaal twee gesprekken. Na deze intake wordt in overleg met u bepaald welke behandelmodules voor u geschikt zijn. U heeft dus meerdere keuzemogelijkheden. De behandeling De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen en verloopt in fasen. Wij geven u en eventueel uw familie goede voorlichting over de ziekte. Afhankelijk van de ernst van de problematiek kunt u bij ons terecht voor therapie die eens in de week plaatsvindt, maar ook voor dagbehandeling die kan variëren van een halve dag tot twee, drie of vier dagen per week. Aan het begin van sommige behandelgroepen krijgt u een mentor toegewezen. Bij uw mentor kunt u terecht met vragen, opmerkingen en klachten. Het doel van de behandeling is om een gezond eet- en bewegingspatroon op te bouwen. We hebben aandacht voor de oorzaken en de gevolgen van een eetstoornis. Ook leren we u omgaan met de problemen die daarbij een rol spelen, zoals braken en laxeren, bewegen, lichaamsbeleving, een negatief zelfbeeld en de ontwikkelingen van uw persoonlijkheid. Dagbehandelgroepen Over het algemeen wordt u geplaatst in één van de tien behandelgroepen, omdat hier veel herkenning is van de problematiek en de deelnemers elkaar kunnen ondersteunen vanuit hun eigen ervaringen. In de groep zitten maximaal negen mensen met hetzelfde soort probleem. De groep waarin u zit, kent een eigen programma dat is opgebouwd uit verschillende therapievormen en onderdelen. Alle onderdelen volgt u met uw eigen groep. Voorafgaand aan uw behandeling krijgt u informatie over uw programma en de verschillende onderdelen. Het kan ook zijn dat u individuele behandelgesprekken voert in plaats van het volgen van een groepsbehandeling. Einde van de behandeling Wanneer u uw behandeldoelen grotendeels hebt behaald, gaan we met u overleggen hoe u de behandeling kunt afronden. Als het nodig is kijken we naar een eventuele vervolgbehandeling. Ook kan het gebeuren dat de behandeling te weinig of geen effect heeft gehad. In dit geval zoeken we samen met u en uw verwijzer naar andere behandelmogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld opname in een kliniek een mogelijkheid zijn.

6 Aandachtspunten Medicijngebruik Voor een goede behandeling is het nodig dat u uw mentor of psychiater op de hoogte stelt van de medicijnen die u gebruikt. Lichamelijke klachten Als u lichamelijke klachten heeft of krijgt, dan kunt u tijdens de behandeling bij de psychiater terecht. Een eventuele behandeling van uw klachten kan plaatsvinden op de afdeling of bij uw eigen huisarts. Andere zorg Als u op onze afdeling een behandeling volgt, dan is het beter dat u niet zonder overleg een andere hulpverlener hebt. Daarom horen we graag bij de start van de behandeling van u of u een andere behandeling volgt zoals fysiotherapie, individuele therapie, gespreksgroep of een natuurgeneeskundige behandeling. Ook wanneer u tijdens uw behandeling een andere behandeling wilt volgen, horen we dit graag vooraf. Onderdelen van de behandeling Tijdens uw groepsbehandeling kunnen verschillende therapievormen aan bod komen. Eetdagboekbespreking Tijdens de behandeling moet u in uw eetdagboek bijhouden wat u wanneer eet en wat u daarbij denkt en voelt. Een behandelaar bekijkt uw dagboek iedere week. In de eetdagboekbespreking bespreekt u in de groep hoe het is gegaan met het eten en wat uw voornemens zijn voor de komende week. Cognitieve therapie Tijdens deze therapie staat u stil bij gedachten, ideeën en voorstellingen die u kunt hebben over bijvoorbeeld eten, gewicht en lichaamsvorm. Ook gedachten over zelfwaardering of moeilijkheden in sociale situaties komen aan de orde. Psychomotorische therapie (PMT) Met PMT leert u uw lichaam positief te ervaren. Dit kan met ontspanningsoefeningen en verschillende spelsituaties. Daarnaast leert u om op een gezonde manier te bewegen en ook plezier te ervaren tijdens bewegen. Koken In dit programma stelt u als groep één keer per week een menu samen. U doet samen inkopen, bereidt samen de maaltijd en gaat aan tafel. Sociodrama Luisteren naar een ander, omgaan met emoties en grenzen aangeven; tijdens sociodrama besteedt u aandacht aan sociale situaties en andere onderwerpen die meestal met emoties te maken hebben. De ene keer gebeurt dit met een rollenspel, een andere keer met schrijven of een andere oefening. Creatieve therapie beeldend Tijdens de beeldende therapie krijgt u de mogelijkheid om uw emoties en gedachten vorm te geven. U kunt hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld verf, potloden, klei en papier. Eigen keuzes maken en ervaren hoe deze uitpakken staat hierbij centraal. Leefstructuur Binnen dit onderdeel formuleert u vanuit uw behandelplan een werkpunt waaraan u de komende week gaat werken. Dit kan van alles zijn: afspreken met een vriend(in), eerder opstaan of meer tijd aan uw hobby besteden. Ook de voorgaande week en de komende week worden besproken. Systeemtherapie Problemen met uw partner en/of gezin spelen soms een belangrijke rol. Daarom worden familie/ gezinsleden en uw partner soms betrokken bij de behandeling. Om te bepalen of dit zinvol is voor u, kunt u eerst een gesprek aangaan met onze systeemtherapeut.

7 Groepsgesprek Binnen dit gesprek kunnen allerlei onderwerpen besproken worden die groepsleden bezighouden. De groepsleden brengen de onderwerpen in. Er is ook aandacht voor wat er binnen de groep gebeurt. Spiegelen Met behulp van onder meer foto s, een touwtje en spiegels kijken we naar uw beleving van uw lichaam. Op deze manier werkt u aan het verbeteren van uw lichaamsbeeld en -beleving. Behandelplanbespreking In deze module wordt uw behandelplan besproken en geëvalueerd. De bespreking vindt één op één plaats of in de groep. Ook wordt de evaluatie van het team met u besproken. Een evaluatie vindt elke twaalf weken plaats. Emotieregulatietherapie (ERT) Binnen ERT leert u verschillende emoties herkennen. U leert de emoties te reguleren met behulp van gezond gedrag. Maatschappij oriëntatie Het aanleren of herstellen van vaardigheden op het gebied van wonen, werken en vrije tijd in relatie tot een (maatschappelijk) toekomstperspectief. We begeleiden u bij het in kaart brengen van uw wensen en behoeften voor de toekomst. We verkennen samen met u de mogelijkheden en maken een concreet plan op het gebied van werk- en dagbesteding tijdens de behandeling en na het ontslag. Maaltijden Elke dag is er een ontbijt, een lunch of een warme maaltijd onder begeleiding van een verpleegkundige. Hierbij ondersteunen de groepsgenoten elkaar. Of u en aan welke maaltijd u deelneemt, hangt af van de behandelgroep waaraan u deelneemt. Wegen U wordt regelmatig gewogen. De frequentie en het verplichtende karakter is afhankelijk van de behandelgroep waaraan u deelneemt. Psycho-educatie Eens per maand geven we voorlichting. U kunt vragen stellen aan de diëtiste over eten en de gevolgen van een eetstoornis voor het lichaam. Wat zijn de kosten? Psychische hulpverlening valt onder de basisverzekering voor ziektekosten. De kosten worden daaruit vergoed. Wel kan een eigen risico in rekening worden gebracht. In uw verzekeringspolis vindt u hierover meer informatie. Uw belangen, rechten en klachten Voor vragen en hulp kunt u altijd terecht bij uw behandelaar. Ook kunt u de geestelijk verzorger, de patiëntenvertrouwenspersoon, de Cliëntenraad en/of de Familieraad benaderen. Contactgegevens vindt u in de folder In behandeling bij GGZ Friesland. Ook vindt u in deze folder meer informatie over rechten en plichten rondom uw behandelplan, behandeling en dossier. De folder Ontevreden? laat het ons weten! vertelt u waar u terecht kunt bij eventuele klachten. Deze brochures zijn te vinden in de wachtkamers. Afspraak afzeggen Om een behandeling succesvol te laten verlopen, is het belangrijk dat u aanwezig bent op de geplande afspraakmomenten. Als u onverhoopt niet kunt komen, verzoeken wij u dringend uw afspraak minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen.

8 Adressen Postadres GGZ Friesland Eetstoornissen Postbus BG Leeuwarden Tel: Fax: Heeft u vragen Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij een locatie van GGZ Friesland bij u in de buurt. Kijk voor meer informatie ook op www. ggzfriesland.nl Bezoekadres GGZ Friesland Eetstoornissen Noordvliet GD Leeuwarden Algemene informatie eetstoornissen Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa Postbus AB Velp Telefoon: (0900) Internet: info@sabn.nl Overige websites Colofon Deze brochure is door de afdeling Communicatie van GGZ Friesland met de grootste zorg gemaakt. Ze zijn hierin geadviseerd door de Centrale Cliëntenraad. Mochten er onduidelijkheden in staan, neem dan contact op met de afdeling Communicatie. Tel of stuur een mail naar pr@ggzfriesland.nl Bn.1011 Haal het beste uit uw leven Mst.o.1210

Binge eating disorder

Binge eating disorder GGZ Friesland Eetstoornissen Binge eating disorder GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen.

Nadere informatie

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB)

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Internet: www.sabn.nl E-mail: info@sabn.nl Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Overige websites: www.eetstoornissen.nl Afdeling Eetstoornissen Informatiefolder voor verwijzers 12 De Afdeling Eetstoornissen

Nadere informatie

Stemmingsstoornissen. Postpartum depressie. Depressie na bevalling

Stemmingsstoornissen. Postpartum depressie. Depressie na bevalling Stemmingsstoornissen Postpartum depressie Depressie na bevalling GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische

Nadere informatie

Mensen met boulimia hebben vaak een normaal basisgewicht, en kunnen. Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat je

Mensen met boulimia hebben vaak een normaal basisgewicht, en kunnen. Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat je BOulImIa NerVOsa BOulImIa NerVOsa Wat is boulimia nervosa? Boulimia nervosa houdt in dat je regelmatig flinke eetbuien hebt waarbij je de controle lijkt te verliezen. Tegelijkertijd ben je bang voor overgewicht.

Nadere informatie

Heb ik een eetstoornis?

Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Eten is voor veel mensen belangrijk: het is gezellig, lekker en een centraal moment van de dag. Ook geeft het de broodnodige energie. Soms eten we wat minder,

Nadere informatie

GGZ Friesland. Narcistische persoonlijkheidsstoornis

GGZ Friesland. Narcistische persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland Narcistische persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen.

Nadere informatie

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden Eetstoornissen Mellisa van der Linden Inhoud Hoofdstuk 1: Wat houdt een eetstoornis in? Hoofdstuk 2: Welke eetstoornissen zijn er? Hoofdstuk 3: Wat zijn bekende oorzaken voor een eetstoornis? Hoofdstuk

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij eetstoornissen

Cognitieve gedragstherapie bij eetstoornissen FE 0807-1 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer folders verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over angst en depressie. Speciaal voor kinderen zijn er folders over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat er sprake is van een eetbuistoornis.

Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat er sprake is van een eetbuistoornis. EEtbuIstOOrNIs EEtbuIstOOrNIs Wat is een eetbuistoornis? Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Mensen met een eetbuistoornis hebben regelmatig onbedwingbare en hevige eetbuien

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Intakeprocedure IKK Onderzoek Kosten Hoe kom je bij Novaru m terecht? Nazorggroep Novarum ANOrexIA NervOsA Nabehandeling

Intakeprocedure IKK Onderzoek Kosten Hoe kom je bij Novaru m terecht? Nazorggroep Novarum ANOrexIA NervOsA Nabehandeling ANOrexIA NervOsA ANOrexIA NervOsA Wat is anorexia nervosa? Mensen met anorexia eten zo weinig, dat ze extreem mager worden. Vaak zijn ze ernstig ondervoed. Maar al zijn ze vel over been, toch zien ze in

Nadere informatie

Onderhuids. Workshop Zelfverwonding en Eetstoornissen. 9 december 2005

Onderhuids. Workshop Zelfverwonding en Eetstoornissen. 9 december 2005 Onderhuids Workshop Zelfverwonding en Eetstoornissen 9 december 005 Voorstellen ZieZo Eetstoornissen Ervaringsverhaal Vragenlijst zelfbeschadiging en Eetstoornissen Vragen José Geertsema Ellen Spanjers

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

Lesbrief Nationaal Jeugd Musical Theater, Modelkind.

Lesbrief Nationaal Jeugd Musical Theater, Modelkind. Lesbrief Nationaal Jeugd Musical Theater, Modelkind. In de voorstelling Modelkind A.A.A.H. ontwikkelt Claire een eetstoornis: Anorexia Nervosa. De ouders van Claire en Constance leggen veel druk op hun

Nadere informatie

GGZ Friesland. Borderline persoonlijkheidsstoornis

GGZ Friesland. Borderline persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland Borderline persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen.

Nadere informatie

Ontwikkelingsstoornisssen. GGZ Friesland ADHD. Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder

Ontwikkelingsstoornisssen. GGZ Friesland ADHD. Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder GGZ Friesland Ontwikkelingsstoornisssen ADHD Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp

Nadere informatie

GGZ Friesland. Schizotypische persoonlijkheidsstoornis

GGZ Friesland. Schizotypische persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland Schizotypische persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen.

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling ouderen groep 1 en 2. ouderenpsychiatrie

Deeltijdbehandeling ouderen groep 1 en 2. ouderenpsychiatrie Deeltijdbehandeling ouderen groep 1 en 2 ouderenpsychiatrie Inhoud Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is deze behandeling bedoeld? 3 Behandeling 3 Programma 4 Team 5 Kosten 5 Aanmelding 5 Huisregels

Nadere informatie

Specifieke fobie. Angststoornissen

Specifieke fobie. Angststoornissen Specifieke fobie Angststoornissen GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen. Met meer dan

Nadere informatie

Paniekstoornis. Angststoornissen

Paniekstoornis. Angststoornissen Paniekstoornis Angststoornissen GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen. Met meer dan

Nadere informatie

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk?

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk? Anorexia Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Anorexia nervosa. Anorexia is een ernstige ziekte waarbij degene die het heeft zichzelf min of meer uithongert. Deze patiënten zijn dan ook extreem mager.

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling ouderen

Deeltijdbehandeling ouderen jbkmknj Centrum voor ouderenpsychiatrie Eikenstein Deeltijdbehandeling ouderen Informatie voor cliënten Inhoud Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is deze behandeling bedoeld? 2 Behandeling 2 Programma

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Mijn naam is Kinnik Ik ben Ik kan Ik doe... Ik werk... er voor ieder kind, van peuter tot jong volwassene. Ik ben volledig gericht op de wereld van kinderen en jongeren. Ik

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

GGZ Friesland. Antisociale persoonlijkheidsstoornis

GGZ Friesland. Antisociale persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland Antisociale persoonlijkheidsstoornis GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen.

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Dieet Vertrouwd Dichtbij

Dieet Vertrouwd Dichtbij Gezond eten en leven Dieet Vertrouwd Dichtbij Ik eet bewuster en beweeg meer. Maar wel op een manier die bij mij past. Weer lekker in je vel Verantwoord en lekker eten gaan heel goed samen. Dat is het

Nadere informatie

Verwijzen naar het Centrum voor Eetstoornissen

Verwijzen naar het Centrum voor Eetstoornissen Verwijzen naar het Centrum voor Eetstoornissen Breed behandelaanbod Ons Centrum voor Eetstoornissen biedt de mogelijkheid tot behandeling van alle vormen van eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia

Nadere informatie

Mijn kind, een eetstoornis? Stichting Universitaire en Algemene Kinder- en Jeugdpsychiatrie Noord-Nederland

Mijn kind, een eetstoornis? Stichting Universitaire en Algemene Kinder- en Jeugdpsychiatrie Noord-Nederland Mijn kind, een eetstoornis? Stichting Universitaire en Algemene Kinder- en Jeugdpsychiatrie Noord-Nederland Programma Wat is een eetstoornis? Hoe herken ik een eetstoornis bij mijn kind / in mijn omgeving?

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

Informatie deeltijdbehandeling

Informatie deeltijdbehandeling PAAZ Informatie deeltijdbehandeling Voor verwijzers en deelnemers Deze brochure geeft u informatie over de deeltijdbehandeling van de psychiatrische afdeling in ziekenhuis Lievensberg te Bergen op Zoom.

Nadere informatie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Maelsonstraat 1 1624 NP HOORN 088 65 65 010 www.ggz-nhn.nl/jeugd www.ggz-nhn.nl

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met een eetstoornis

Informatie voor patiënten met een eetstoornis Informatie voor patiënten met een eetstoornis Je bent opgenomen op de afdeling psychiatrie & medische psychologie van het Spaarne Gasthuis omdat je een ernstige eetstoornis hebt. Tijdens de opname steunen

Nadere informatie

Buro PUUR Missie. Buro PUUR Visie. Onze producten. Eetstoornis. Signaleren in 5 stappen 4. 3. Jongeren in nood zichtbaar maken

Buro PUUR Missie. Buro PUUR Visie. Onze producten. Eetstoornis. Signaleren in 5 stappen 4. 3. Jongeren in nood zichtbaar maken Buro PUUR Missie Jongeren in nood zichtbaar maken Eetstoornissen www.buropuur.nl Eetstoornissen www.buropuur.nl Buro PUUR Visie dat iedereen weet wat een eetstoornis is herkennen hulp bieden voorkomen

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hypochondrie. Angststoornissen

Hypochondrie. Angststoornissen Hypochondrie Angststoornissen GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen. Met meer dan 160

Nadere informatie

Hulp bij psychische problemen. In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken.

Hulp bij psychische problemen. In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. Hulp bij psychische problemen In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. Heeft u last van somberheid, angst of piekeren? Of bent u gespannen of verward?

Nadere informatie

Gegeneraliseerde angststoornis. Angststoornissen

Gegeneraliseerde angststoornis. Angststoornissen Gegeneraliseerde angststoornis Angststoornissen GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen.

Nadere informatie

Zorgprogramma Angststoornissen

Zorgprogramma Angststoornissen Zorgprogramma Angststoornissen Doelgroep Het Zorgprogramma Angststoornissen is bedoeld voor volwassenen die een angststoornis hebben. Mensen met een angststoornis hebben last van angsten zonder dat daar

Nadere informatie

Samen eetproblemen aanpakken in Rotterdam. Helpt u mee?

Samen eetproblemen aanpakken in Rotterdam. Helpt u mee? Samen eetproblemen aanpakken in Rotterdam. Helpt u mee? voor mensen met een eetprobleem en hun naasten Eetproblematiek in cijfers Helaas komen eetproblemen en -stoornissen nog steeds veel voor in Nederland

Nadere informatie

6,7. Praktische-opdracht door een scholier 2338 woorden 30 november keer beoordeeld

6,7. Praktische-opdracht door een scholier 2338 woorden 30 november keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 2338 woorden 30 november 2005 6,7 5 keer beoordeeld Vak ANW Waarom houden wij ons PO over eetstoornissen? Wij houden ons PO over eetstoornissen omdat eetstoornissen

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) GGZ Friesland Ontwikkelingsstoornisssen Autisme Spectrum Stoornis (ASS) GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 3 Cognitieve gedragstherapie Een effectieve psychotherapie In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 11. Dankwoord 15. Inleiding 17

Inhoudsopgave. Voorwoord 11. Dankwoord 15. Inleiding 17 Inhoudsopgave Voorwoord 11 Dankwoord 15 Inleiding 17 1 Kenmerken en risicofactoren van eetstoornissen 23 1.1 Inleiding 23 1.2 Psychische achtergronden 26 1.3 Gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen 27

Nadere informatie

De grens tussen obesitas en eetbuistoornis. Werken met de REO

De grens tussen obesitas en eetbuistoornis. Werken met de REO De grens tussen obesitas en eetbuistoornis Werken met de REO Programma cursusdag 9:00 ontvangst 9:30 kennismaking, in kaart brengen van de problematiek waar de cursisten in de praktijk tegenaan lopen met

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas?

Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas? Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas? Fijn! Dan kom ik graag in contact met jou. Mijn wens is dat meer professionals in Nederland cliënten, die worstelen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl Patiënteninformatie Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling rkz.nl Inleiding U bent voor deeltijdbehandeling verwezen door de huisarts of door een specialistische behandelaar. Het kan ook een passend

Nadere informatie

Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving.

Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving. Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik kreeg één keer per week therapie om beter in mijn vel te zitten. Ik leerde om te gaan met vervelende gebeurtenissen

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

Opname in de kliniek. Hebben psychische problemen tot een crisis geleid en is een opname noodzakelijk? Cliënten >>

Opname in de kliniek. Hebben psychische problemen tot een crisis geleid en is een opname noodzakelijk? Cliënten >> GGzE centrum spoedeisende psychiatrie Opname in de kliniek Hebben psychische problemen tot een crisis geleid en is een opname noodzakelijk? Cliënten >> HEBBEN PSYCHISCHE PROBLEMEN TOT EEN CRISIS GELEID

Nadere informatie

Eetstoornissen DSM-5. Leonieke Terpstra & Maartje Snoek

Eetstoornissen DSM-5. Leonieke Terpstra & Maartje Snoek Eetstoornissen DSM-5 Leonieke Terpstra & Maartje Snoek VOXVOTE Voelt u zichzelf te dik? Probeert u daar (soms) wat aan te doen (lijnen)? Heeft u een eetstoornis (gehad)? 2/3 van de vrouwen wil afvallen

Nadere informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Algemene informatie 2 De Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Pro Persona de Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden, biedt

Nadere informatie

Psychische zorg voor ouderen

Psychische zorg voor ouderen Psychische zorg voor ouderen Wist u dat een op de vijf ouderen last heeft van depressieve gevoelens? Te vaak blijven mensen er in hun eentje mee zitten. 5,$ :7. IROGHU 28' LQGG U bent niet de enige Ouder

Nadere informatie

Samen op eigen wijze. De beste aanpak voor u

Samen op eigen wijze. De beste aanpak voor u Samen op eigen wijze De beste aanpak voor u Bij GGZ ingeest hebben we aandacht voor uw persoonlijke situatie. Met locaties in Amsterdam, Amstelveen, Bennebroek, Haarlem en Hoofddorp is hulp bij u in de

Nadere informatie

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school)

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school) 9 1 Inleiding Er was eens een meisje Zij klopte op mijn deur. Ik deed open en zij zei: Ik heb een eetprobleem. Kom binnen, zei ik, wat moedig dat je hier komt om hulp te vragen. Dat is de eerste stap.

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

Centrum Eetstoornissen. Informatie voor verwijzers

Centrum Eetstoornissen. Informatie voor verwijzers Centrum Eetstoornissen Informatie voor verwijzers Wat doen wij? Het Centrum Eetstoornissen biedt de mogelijkheid tot behandeling van alle vormen van eetstoornissen, zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nevosa

Nadere informatie

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust - 1 - Inleiding Dit is een informatiefolder voor de klinische module eetstoornissen. In deze folder zullen we je informeren

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis Psychiatrie Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY002 / Cognitieve gedragstherapiegroep

Nadere informatie

Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41 Module E. Baas over je brein 50

Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41 Module E. Baas over je brein 50 Eten zonder angst_kapwerkboek basis 4-3-11 14:24 Pagina 5 Inhoud 5 Inhoud Inleiding 7 Motivatie 8 FASE 1. OPBOUWFASE 12 Module A. Weten 13 Module B. Denken 21 Module C. Eten 32 Module D. Laten zitten 41

Nadere informatie

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan ggz voor doven & slechthorenden Verslaving Als iemand niet meer zonder... kan Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving Herkent u dit? Veel mensen gebruiken soms

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 5 2. Onderzoek... 6 3. Hoe gaat uw behandeling verder?... 8 4. Waar kunnen familie

Nadere informatie

Wat voor invloed heeft het huidige modebeeld op het ontstaan van eetstoornissen?

Wat voor invloed heeft het huidige modebeeld op het ontstaan van eetstoornissen? Sectorwerkstuk door J. 1979 woorden 29 maart 2014 6.2 7 keer beoordeeld Vak Anders Voorwoord We hebben het onderwerp eetstoornissen gekozen, omdat het de laatste tijd meer in de media is. Ook vinden we

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

Ambulante. Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie

Ambulante. Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie Ambulante Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische problemen. Als deze problemen langer duren is het heel begrijpelijk dat u

Nadere informatie

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 8 Overige informatie... 10

Nadere informatie

Sociale fobie. Angststoornissen

Sociale fobie. Angststoornissen Sociale fobie Angststoornissen GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke psychische problemen. Met meer dan 160

Nadere informatie

Dagbehandeling. Ouderen

Dagbehandeling. Ouderen Dagbehandeling Ouderen Dagbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Wie behandelt in de basis ggz?

Wie behandelt in de basis ggz? BASIS GGZ 2 De meeste mensen hebben wel eens een periode dat het psychisch niet zo goed gaat. Dat is heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Als dit niet het geval is en u blijft ergens mee zitten,

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Therapiegroep voor zwangeren met psychische klachten

Therapiegroep voor zwangeren met psychische klachten Therapiegroep voor zwangeren met psychische klachten Albert Schweitzer ziekenhuis april 2011 pavo 0746 Inleiding De afdeling Psychiatrie heeft een therapiegroep voor zwangeren van achttien jaar en ouder

Nadere informatie

Psychosomatiek Eikenboom

Psychosomatiek Eikenboom specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor patiënten en verwijzers Psychosomatiek Eikenboom Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen afdoende

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten Colofon Redactie: Jose Schilderinck, Frank Nijhuis en Gerdi Verkerk Contact en algemene vragen: Postadres 820, 7550 AV Hengelo t. 088 777 60 00 e. info@ambiq.nl i. www.ambiq.nl Concept en ontwerp: Vanille

Nadere informatie

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden DAGBEHANDELING: DRIE DAGEN PER WEEK, TWAALF WEKEN LANG Onderdeel van Arkin De intensieve behandeling tijdens de Dagbehandeling helpt om uw verslaving

Nadere informatie

Volwassenenzorg. Psychologische hulpverlening voor volwassenen tot 65 jaar.

Volwassenenzorg. Psychologische hulpverlening voor volwassenen tot 65 jaar. Volwassenenzorg Psychologische hulpverlening voor volwassenen tot 65 jaar. Werken aan uw problemen leidt tot een oplossing zodat u weer kunt genieten van de dingen om u heen. Hoe gaat het met u? Begint

Nadere informatie

In behandeling. bij GGZ Friesland

In behandeling. bij GGZ Friesland In behandeling bij GGZ Friesland 1 haal het beste uit uw leven Deze brochure beschrijft de behandeling en begeleiding die GGZ Friesland biedt via de polikliniek, dagbehandeling, psychiatrische behandeling

Nadere informatie

NU IK STOP MET ALLES DAT SLECHT VOOR ME WAS, KAN IK WEER OVER ANDERE DINGEN NADENKEN.

NU IK STOP MET ALLES DAT SLECHT VOOR ME WAS, KAN IK WEER OVER ANDERE DINGEN NADENKEN. Forensische zorg Forensische zorg U komt onder behandeling bij onze afdeling forensische zorg. In deze folder leggen wij u uit wat dit betekent en wat u kunt verwachten. Wat is forensische zorg? U krijgt

Nadere informatie