Toezichtkamer. 15 september Rapportage Scan Jaarverslagen Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toezichtkamer. 15 september 2011. Rapportage Scan Jaarverslagen 2010. 1. Inleiding"

Transcriptie

1 Toezichtkamer 15 september 2011 Rapportage Scan Jaarverslagen Inleiding Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voert de SER jaarlijks een scan uit van de jaarverslagen van de product- en bedrijfschappen (hierna: bedrijfslichamen) en rapporteert hierover aan de betrokkenen. Artikel 137, lid 1 bepaalt dat bedrijfslichamen een jaarverslag moeten opstellen en dit tijdig aan de SER en de betrokken ministers ter beschikking moeten stellen. Ofschoon de wettelijke bemoeienis van de SER zich beperkt tot het in ontvangst nemen van de jaarverslagen, gebruikt de Toezichtkamer van de SER de jaarverslagen om na te gaan welke punten nadere aandacht vergen van de bedrijfslichamen. De bevindingen uit de rapportage Scan jaarverslagen (hierna: de scan) kunnen door de minister van SZW worden benut om de Tweede Kamer nader te informeren over de jaarverslagen van de bedrijfslichamen. Het jaarverslag is een belangrijk instrument om verantwoording mee af te leggen. Het bevordert het rechtmatig, transparant en doelmatig functioneren van een bedrijfslichaam. Door het jaarlijks opstellen van de scan wordt de ontwikkeling van de verslaglegging van de bedrijfslichamen over de jaren gemonitord. Het doel van de scan is tweeledig: naast het bevorderen van transparantie van de bedrijfslichamen naar de bedrijfsgenoten ziet de scan er ook op toe dat invulling wordt gegeven aan de naleving van de Principes van goed schapbestuur. Op 26 mei 2009 zijn de Principes bij koninklijk besluit wettelijk verankerd. Dit betekent dat met ingang van die datum bedrijfslichamen wettelijk verplicht zijn uitvoering te geven aan de Principes van goed schapbestuur. In de jaarverslagen dienen zij te rapporteren over de onderwerpen in het kader van het goed schapbestuur, voor zover in de Principes vereisten zijn vervat voor het afleggen van verantwoording in het jaarverslag. De jaarverslagen worden door de Toezichtkamer van de SER beoordeeld aan de hand van een lijst met aandachtspunten, opgesteld in overleg met het ministerie van SZW en de bedrijfslichamen en voor het laatst in 2007 herijkt. Onderliggende scan bevat een inventarisatie van de mate waarin bedrijfslichamen stilstaan bij de aandachtspunten in hun jaarverslagen over 2010, in vergelijking met het voorgaande jaar. In lijn met het nieuwe toezichtbeleid worden de bedrijfslichamen met naam en toenaam vermeld daar waar de Toezichtkamer dit nodig acht. Leeswijzer In paragraaf 2 worden de methodiek en het normenkader bij de scan jaarverslagen toegelicht. Paragraaf 3 bevat een toelichting bij elk van de 33 aandachtspunten; in hoeverre wordt hieraan door alle bedrijfslichamen aandacht besteed? De bevindingen op basis van de jaarverslagen 2010 worden hierbij vergeleken met die uit de rapportage Scan jaarverslagen In paragraaf 4 zijn ten slotte de conclusies opgenomen.

2 2 2. Opzet onderzoek 2.1 Methodiek In de scan wordt nagegaan in hoeverre de bedrijfslichamen transparantie betrachten in hun verantwoording naar de bedrijfsgenoten. Concreet worden alle jaarverslagen gescand op informatie ten aanzien van een lijst met 33 aandachtspunten. De lijst omvat punten die van belang zijn voor de verantwoording over de werkzaamheden, het gevoerde beleid en de werkwijze van bedrijfslichamen ten behoeve van de bedrijfsgenoten. In 2007 vond een aanpassing plaats en is de oorspronkelijke lijst uit 2000 aangevuld met vereisten ten aanzien van de Principes van goed schapbestuur. Het centrale uitgangspunt bij de uitvoering van de scan is de vraag of een bedrijfslichaam de gewenste informatie bij het aandachtspunt in het jaarverslag heeft opgenomen. Er wordt in de rapportage geen uitspraak gedaan over de vraag of de invulling die de bedrijfslichamen geven aan deze onderwerpen inhoudelijk voldoet. Deze lijst met aandachtspunten kent een indeling naar de volgende hoofdonderwerpen: - Algemeen - Beleidsverantwoording - Product en dienst - Arbeid - Overige autonome taken in het algemeen belang - Activiteiten ten behoeve van andere overheden - Onderwerpen in het kader van de Code Goed Bestuur Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) is ten aanzien van enkele aandachtspunten niet meegenomen in deze Scan jaarverslagen. Tot 2008 verrichtte het HPA nog zogenoemde autonome taken voor met name de teeltsector en de aardappelsector. Sinds 2008 functioneert het HPA als werkorganisatie van de akkerbouwschappen, het behartigt de sectoroverschrijdende belangen en voert taken in medebewind uit. De autonome taken zijn in 2008 ondergebracht bij het Productschap Akkerbouw (PA). De bedrijfslichamen hebben vooraf de conceptrapportage ontvangen en zijn in de gelegenheid gesteld om eventuele feitelijke onjuistheden in de rapportage aan te geven. 2.2 Normenkader Wettelijk zijn de bedrijfslichamen voor wat betreft de inhoud van het jaarverslag gewezen op de Wet op de bedrijfsorganisatie (Wbo) en de Principes van goed schapbestuur. De Wbo bevat geen gedetailleerde inhoudelijke eisen ten aanzien van de jaarverslagen van de bedrijfslichamen. Artikel 137 Wbo geeft aan dat de bedrijfslichamen in het jaarverslag verslag moeten doen over: - de werkzaamheden; - het gevoerde beleid in het algemeen; - de werkwijze in het bijzonder. Naast de algemene vereisten uit de Wbo zijn bedrijfslichamen voor wat betreft de Principes van goed schapbestuur gehouden aan de algemene maatregel van bestuur (amvb) 1 bij de gewijzigde wet. Bij de wijziging van de Wbo van 23 april 2009 is voor bedrijfslichamen de verplichting een goed bestuur te waarborgen in artikel 92a van de wet vastgelegd. De amvb bepaalt dat een bedrijfslichaam in ieder geval voldoende waarborgen voor goed bestuur kent (als bedoeld in artikel 92a, eerste lid, van de wet), indien de organisatie en werkwijze zijn ingericht overeenkomstig de Principes van goed 1 Stb 2009, nr. 240.

3 3 schapbestuur welke zijn aangewezen in de bijlage bij het besluit. De amvb is met ingang van 17 juni 2009 in werking getreden. Bedrijfslichamen voldoen aan goed schapbestuur indien zij in hun jaarverslag informatie opnemen over de onderwerpen in het kader van het goed schapbestuur, voor zover in de Principes vereisten zijn vervat voor het afleggen van verantwoording in het jaarverslag. Tot voor kort gaf de Vfb 99 in artikel 19 ook aanvullende inhoudelijke eisen voor het jaarverslag van de bedrijfslichamen. De gestelde eisen voor het jaarverslag zijn echter bij de nieuwe Vfb komen te vervallen. 3. Scan Jaarverslagen Inleiding In dit hoofdstuk worden de jaarverslagen 2010 afgezet tegen de lijst met aandachtspunten jaarverslagen bedrijfslichamen. Deze checklist bevat 33 aandachtspunten die van belang zijn voor de verantwoording over de werkzaamheden, het gevoerde beleid en de werkwijze van bedrijfslichamen ten behoeve van de bedrijfsgenoten. Centraal staat de vraag of bedrijfslichamen in het kader van rechtmatig, transparant en doelmatig functioneren verantwoording afleggen over elk van de 33 aandachtspunten. De uitkomsten van de scan worden in een tabel afgezet tegen de uitkomsten van rapportage Scan jaarverslagen 2009 (bijlage 1a en 1b). De inventarisatie wordt naar hoofdonderwerp weergeven. Het betreft Algemeen (3.2), Beleidsverantwoording (3.3), Product en Dienst (3.4), Arbeid (3.5), Overige autonome taken in het algemeen belang (3.6), Activiteiten ten behoeve van overheden (3.7) en onderwerpen in het kader van de goed bestuur (3.8). 3.2 Algemeen Volgens de lijst met aandachtspunten moet het jaarverslag van een bedrijfslichaam in ieder geval inzicht bieden in de volgende onderdelen: - Paspoortgegevens; - Bestuur en organisatie; - (Financiële) relaties met andere organisaties; - Tuchtrecht; - Bezwaar en beroep. Alle bedrijfslichamen vermelden in hun jaarverslag 2010 hun paspoortgegevens. Dit geldt eveneens voor het aandachtspunt bestuur en organisatie: alle jaarverslagen bevatten overzichten van de samenstelling van het bestuur en de commissies en de plaatsvervangende bestuurs- en commissieleden. Daarnaast bevatten alle jaarverslagen informatie over de inrichting van de administratieve organisatie. Zestien bedrijfslichamen hebben informatie opgenomen over (financiële) relaties met nationale of internationale organisaties. Dit betreft ook geheel of gedeeltelijk gesubsidieerde instellingen (zie hiervoor ook het onder 3.6 genoemde aandachtspunt Subsidiëring ). Gezien de aanzienlijke omvang verwijst een aantal bedrijfslichamen voor een volledig overzicht van de financiële- en subsidierelaties naar de jaarrekening. Het vermelden van bestuursleden en/of functionarissen in dienst bij het bedrijfslichaam, 2 De nieuwe Vfb 2011 beperkt zich tot het financiële beheer van de bedrijfslichamen en de verantwoording daarover.

4 4 voor zover zij bestuurlijke functies bekleden in organisaties waarmee het bedrijfslichaam financiële relaties onderhoudt, gebeurt nog niet in elk jaarverslag op consequente wijze. Ten aanzien van het aandachtspunt tuchtrecht dient vooraf te worden opgemerkt dat vijf bedrijfslichamen dit niet hanteren. De twaalf overige bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen over dit aandachtspunt. Informatie over het aandachtspunt bezwaar en beroep is aangetroffen in de jaarverslagen van alle bedrijfslichamen. 3.3 Beleidsverantwoording Onder beleidsverantwoording worden de volgende onderwerpen verstaan: - Missie (informatie waar het bedrijfslichaam voor staat en gaat); - Doelstellingen beleid/gevoerd beleid (informatie over doelstellingen met termijnstelling); - Activiteiten (concrete acties, projecten en/of werkzaamheden van het bedrijfslichaam); - Effecten/gevolgen (informatie over gevolgen van beleid en resultaten, mede in het licht van de beoogde doelstellingen); - Terugkoppeling van effecten naar beleid (informatie over nieuwe maatregelen, indien de gewenste effecten niet worden gehaald); - Interne en externe ontwikkelingen (informatie over belangrijke ontwikkelingen binnen het bedrijfslichaam, de betrokken sector en haar omgeving); - Financiële informatie (informatie over financiële kerncijfers, ontleend aan de jaarrekening waaronder ook de kosten van het bestuur en het ondersteunende apparaat). Alle bedrijfslichamen formuleren in het jaarverslag 2010 hun missie. Allen vermelden hierbij hun doelstellingen en het aan de hand hiervan gevoerde beleid. Een aanzienlijk deel van alle jaarverslagen bestaat uit beschrijvingen van de uiteenlopende activiteiten die bedrijfslichamen verrichten voor hun bedrijfsgenoten en die in het verlengde liggen van de missie en doelstellingen. De activiteiten worden in een groot aantal gevallen besproken per aandachtsgebied of kernthema en gaan bij alle bedrijfslichamen vergezeld van informatie over de resultaten en (on)bedoelde effecten van het gevoerde beleid. Dit geldt ook voor de jaarverslagen van HPA, het Productschap Diervoeder (PDV), het Productschap Dranken (PD), het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) en het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG), waarin deze informatie in 2009 niet of in onvoldoende mate werd aangetroffen. Zestien van de zeventien bedrijfslichamen besteden in het jaarverslag 2010 op enigerlei wijze aandacht aan het terugkoppelen van effecten naar beleid ofwel het heroverwegen van doelstellingen in het licht van de in het verslagjaar behaalde prestaties en resultaten. In een groot aantal jaarverslagen gebeurt dit in de vorm van een vooruitblik naar In tegenstelling tot 2009 wordt ditmaal ook in de jaarverslagen van HPA, PDV, PD, MVO en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) aandacht besteed aan het terugkoppelen van effecten naar beleid. Evenals voorgaande jaren bevat het jaarverslag 2010 van HBAG onvoldoende informatie over dit aandachtspunt. Ten aanzien van de aandachtspunten in- en externe ontwikkelingen en financiële informatie hebben alle bedrijfslichamen in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen.

5 5 3.4 Product en dienst Het begrip product en dienst omvat in de scan de volgende aandachtspunten: - Helpdesk functie (eerste lijnadvisering aan bedrijfsgenoten); - Communicatie (informatie over o.a. voorlichtings- en promotiecampagnes); - Kwaliteit; - Risicoanalyse; - Onderzoek; - Innovatie. Alle bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen ten aanzien van elk van de bovengenoemde onderdelen. Dit geldt ook voor de jaarverslagen van HBAG en PD, waarin deze informatie in de aandachtspunten risicoanalyse respectievelijk innovatie niet of in onvoldoende mate werd aangetroffen. 3.5 Arbeid Voor wat betreft het onderdeel arbeid is in de jaarverslagen beoordeeld of voldoende aandacht is geschonken aan: - (Ontwikkelingen in) de arbeidsomstandigheden; - Het sociale beleid; - De situatie op de arbeidsmarkt; - De scholing van werknemers en contacten/projecten met het reguliere (beroeps)onderwijs. Evenals het vorige verslagjaar nemen alle bedrijfslichamen informatie op over het onderdeel Arbeid in het jaarverslag Overige autonome taken in het algemeen belang Onder de overige autonome taken in het algemeen belang worden de volgende aandachtspunten begrepen: - Maatschappelijk verantwoord ondernemen; - Autonome verordeningen; - Heffingsverordeningen; - Subsidiëring; - Maatregelen (convenanten, beleidsregels, besluiten, overige wet- en regelgeving en steunmaatregelen). Ten aanzien van het onderdeel maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben alle bedrijfslichamen in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen. Veertien bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen ten aanzien van het onderdeel autonome verordeningen en vijftien bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen ten aanzien van het onderdeel heffingsverordeningen. Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) en HBD kennen afgezien van een registratieverordening geen autonome verordening. In het jaarverslag van HBAG is ten aanzien van beide aandachtspunten geen informatie aangetroffen. Het jaarverslag 2009 bevatte daarentegen een overzicht waarin beide zijn opgenomen. Zestien bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen over het onderdeel subsidiëring. Dit geldt ook voor de jaarverslagen van HPA, PD en het Productschap Vis (VIS) waarin deze informatie in 2009 niet of in onvoldoende mate werd aangetroffen. Zoals hierboven opgemerkt onder 3.2 verwijst een aantal bedrijfslichamen voor een volledig overzicht van de financiële- en subsidierelaties naar de jaarrekening.

6 6 Het jaarverslag 2010 van het HBAG bevat onvoldoende informatie over dit aandachtspunt. Ten aanzien van het onderdeel maatregelen - hiermee wordt bedoeld overige regelgeving, steunmaatregelen, beleidsregels (afgesloten) convenanten en besluiten hebben alle bedrijfslichamen voor zover van toepassing in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen. 3.7 Activiteiten ten behoeve van overheden Een aantal bedrijfslichamen verricht activiteiten ten behoeve van overheden. Hierbij moet gedacht worden aan het doel, de uitvoering en de financiering van eventuele medebewindstaken ten behoeve van de uitvoering van het nationaal overheidsbeleid in de sector, advisering aan (internationale, nationale en regionale) overheden en de uitvoering van Europese regelgeving (als medebewindstaak). De bovengenoemde activiteiten worden niet door alle bedrijfslichamen verricht. Bij de uitvoering van de scan is nagegaan voor welke bedrijfslichamen deze aandachtspunten van toepassing zijn. In tegenstelling tot productschappen verrichten bedrijfschappen over het algemeen geen activiteiten ten behoeve van overheden. Acht bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen over medebewindstaken. De zes bedrijfschappen en de productschappen PA, PD en MVO verrichten geen medebewindstaken. Tien productschappen alsmede HBD en het Bosschap (BOS) houden zich bezig met het Adviseren van andere overheden en hebben hierover informatie opgenomen; de overige vier bedrijfschappen en PD verrichten dergelijke activiteiten niet. Negen bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 informatie opgenomen over de Uitvoering van Europese regelgeving; voor de zes bedrijfschappen en PD en MVO is dit aandachtspunt niet relevant. 3.8 Onderwerpen in het kader van goed schapbestuur Op grond van de amvb (d.d. 17 juni 2009) bij de gewijzigde Wbo dienen de bedrijfslichamen hun organisatie en werkwijze in te richten overeenkomstig de Principes van goed schapbestuur. Zij voldoen hieronder meer aan door in het jaarverslag informatie op te nemen over de onderwerpen in het kader van het goed schapbestuur, voor zover in de Principes vereisten zijn vervat voor het afleggen van verantwoording in het jaarverslag. Het betreft hierbij de volgende onderwerpen: - Vergoedingen - Personele unies - Administratieve lasten - Stelsel van intern toezicht Ten aanzien van het onderwerp Beleidscyclus geldt dat rapporteren hierover in het jaarverslag optioneel is. Rapporteren over het onderwerp Activiteiten is alleen verplicht indien dit in het verslagjaar aan de orde is geweest. In het hierna volgende wordt eerst per aandachtspunt toegelicht wat van de bedrijfslichamen qua informatie wordt verwacht. Vervolgens wordt beschreven of de bedrijfslichamen de vereiste informatie hebben opgenomen. Vergoedingen Conform Principe IV, uitwerking 1 van de Principes van goed schapbestuur dienen bedrijfslichamen onder meer in het jaarverslag adequate informatie op te nemen over de hoogte en de samenstelling van de vergoedingen van voorzitters en andere

7 7 bestuurders. Bedrijfslichamen dienen dus zowel de hoogte van het bedrag van de vergoeding aan de voorzitter als de hoogte van de vacatievergoeding voor een bestuurslid te vermelden. Bevindingen: alle bedrijfslichamen hebben de informatie in het jaarverslag 2010 opgenomen. In 2009 is in de jaarverslagen van zestien bedrijfslichamen informatie aangetroffen over de hoogte en de samenstelling van de vergoedingen van voorzitters en andere bestuurders. In tegenstelling tot 2009 heeft ditmaal ook PD de gewenste informatie over dit aandachtspunt opgenomen. Personele Unies Conform Principe VI, uitwerking 4 van de Principes van goed schapbestuur dienen bedrijfslichamen van al hun bestuurders een overzicht bij te houden, waarin is opgenomen: - de datum van de eerste benoeming; - de functies binnen het bedrijfslichaam; en - voor het bedrijfslichaam relevante nevenfuncties (bezoldigd en onbezoldigd). Het bedrijfslichaam dient onder meer in het jaarverslag te vermelden hoe dit overzicht geraadpleegd of opgevraagd kan worden. Bevindingen: alle bedrijfslichamen hebben de informatie in het jaarverslag 2010 opgenomen. In 2009 is in de jaarverslagen van vijftien bedrijfslichamen informatie aangetroffen over de wijze waarop het overzicht personele unies geraadpleegd of opgevraagd kan worden. In tegenstelling tot 2009 hebben ditmaal ook VIS en HBA de gewenste informatie over dit aandachtspunt opgenomen. Beleidscyclus Conform Principe XII van de principes van goed schapbestuur moet het bestuur van een bedrijfslichaam ervoor zorgen dat de bedrijfsgenoten in staat worden gesteld om van de inhoud van de verschillende fasen van de beleidscyclus (agendering, beleidsbepaling, besluitvorming, implementatie en evaluatie) kennis te nemen. Deze communicatie kan onder meer plaatsvinden door middel van het jaarverslag. Dit betekent dat het bedrijfslichaam ook via een andere communicatievorm over dit onderwerp kan rapporteren. Dat een bedrijfslichaam in het jaarverslag 2010 deze informatie niet heeft opgenomen, wil niet zeggen dat het niet voldoet aan de Principes van goed schapbestuur. De scan geeft op dit punt slechts aan hoeveel bedrijfslichamen hebben gekozen om via het jaarverslag 2010 over de beleidscyclus te communiceren met de bedrijfsgenoten. Bevindingen: dertien bedrijfslichamen gebruiken het jaarverslag 2010 om over de beleidscyclus te communiceren. Naast de bedrijfslichamen die dit in het verslagjaar 2009 al deden, wendt in 2010 ook BOS het jaarverslag voor dit doel aan. Activiteiten Indien het bestuur besluit tot het verrichten van een nieuwe activiteit of tot het aanpassen van een bestaande activiteit, moet zij conform Principe XIV van de principes van goed schapbestuur onder meer in het eerstvolgende jaarverslag beargumenteren waarom ten aanzien van de (aanpassing van) die activiteit gekozen is voor de publieke uitvoering. Bevindingen: zes bedrijfslichamen hebben in het jaarverslag 2010 een toelichting opgenomen met betrekking tot het aandachtspunt Activiteiten. Dit zijn dezelfde bedrijfslichamen die deze informatie ook in het jaarverslag 2009 opnamen. Als een bedrijfslichaam in het jaarverslag 2009 deze informatie niet heeft opgenomen, kan niet

8 8 op voorhand worden vastgesteld dat het niet voldoet aan de Principes van goed schapbestuur. Aangezien bij elf bedrijfslichamen geen informatie is opgenomen moet er van worden uitgegaan dat bij hen in het verslagjaar geen sprake was van het verrichten van nieuwe activiteiten dan wel het aanpassen van bestaande activiteiten. Het feit dat deze informatie in de jaarverslagen van elf bedrijfslichamen ontbreekt, wil niet zeggen dat het niet voldaan wordt aan de Principes van goed schapbestuur. De mogelijkheid bestaat er geen sprake was van nieuwe activiteiten dan wel een aanpassing van bestaande activiteiten. HBAG en het Productschap Tuinbouw (PT) sluiten mogelijke misverstanden omtrent dit punt uit door duidelijk aan te geven in het jaarverslag 2010 dat er geen nieuwe activiteiten zijn uitgevoerd dan wel bestaande activiteiten zijn aangepast. Administratieve lasten Conform Principe XV van de Principes van goed schapbestuur moet het bestuur van een bedrijfslichaam bij elk besluit dat leidt of kan leiden tot het optreden van administratieve lasten aangeven hoe groot deze zijn en waarom deze noodzakelijk zijn. Het bestuur moet in het jaarverslag verantwoording afleggen over de administratieve lasten die voortvloeien uit besluiten uit het desbetreffende verslagjaar. Bevindingen: alle bedrijfslichamen leggen evenals in 2009 in het jaarverslag 2010 verantwoording af over de administratieve lasten die voortvloeien uit besluiten uit het desbetreffende verslagjaar. Hierbij valt op dat bedrijfslichamen op zeer uiteenlopende wijze invulling geven aan dit het aandachtspunt. Een aantal van hen rapporteert zeer uitvoerig en zet de lasten in het verslagjaar af tegen de nulmeting uit 2004, andere bedrijfslichamen beperken zich tot een meer algemene verantwoording ten aanzien van de omgang met administratieve lasten. Stelsel van intern toezicht Om ervoor te zorgen dat de Principes van goed schapbestuur goed worden uitgevoerd moeten bedrijfslichamen, al dan niet gezamenlijk, een structuur van naleving opzetten (stelsel van intern toezicht). Conform Principe XXIII, uitwerking 1 van de Principes van goed schapbestuur moet het bestuur in het jaarverslag aangeven voor welk stelsel van intern toezicht is gekozen. Bevindingen: alle bedrijfslichamen vermelden in het jaarverslag 2010 voor welke structuur is gekozen. In 2009 is in de jaarverslagen van vijftien bedrijfslichamen informatie aangetroffen over de wijze waarop het stelsel van intern toezicht is ingericht. 4. Conclusies en aanbevelingen De belangrijkste bevindingen luiden als volgt: - Over het geheel van de 33 aandachtspunten bezien zijn de jaarverslagen 2010 in vergelijking tot 2009 verbeterd. Zestien bedrijfslichamen hebben in hun jaarverslag 2010 over álle punten informatie opgenomen. Ten tijde van de Scan jaarverslagen 2009 waren dit er acht. - Ten aanzien van de Principes van goed schapbestuur hebben alle bedrijfslichamen de vereiste informatie opgenomen. - Het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel heeft ten aanzien van de aandachtspunten autonome verordeningen en heffingen geen informatie opgenomen in het jaarverslag Ten aanzien van de aandachtspunten terugkoppeling van effecten en subsidiëring is onvoldoende informatie aangetroffen in het jaarverslag. De Toezichtkamer acht dit des te opmerkelijker,

9 9 daar in een gesprek met het hoofdbedrijfschap op 17 mei jl. de voorzitter en secretaris zijn gewezen op de ontoereikendheid van specifieke onderdelen in het jaarverslag De toezegging van de kant van het hoofdbedrijfschap hiermee rekening te zullen houden bij het opstellen van het jaarverslag 2010 is na afloop van het gesprek verwoord in een brief van de Toezichtkamer aan het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (zie bijlage 2). De Toezichtkamer komt tot de volgende twee aanbevelingen: - Het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel dient te handelen conform de afspraken die gemaakt en tevens vastgelegd zijn bij brief van 1 juni. De Toezichtkamer verzoekt het hoofdbedrijfschap het jaarverslag 2010 aan te vullen met de ontbrekende informatie, door het opnemen van een addendum bij het jaarverslag 2010 op de website van het bedrijfslichaam. De Toezichtkamer gaat ervan uit dat het addendum uiterlijk op 30 september a.s., samen met het in de bewuste brief toegezegde communicatieplan, zal worden aangeleverd. - De Toezichtkamer constateert dat bedrijfslichamen op zeer uiteenlopende wijze invulling geven aan het opnemen van informatie ten aanzien van het aandachtspunt Administratieve lasten. Zoals opgemerkt onder 2.2 methodiek voorziet de scan jaarverslagen niet in een inhoudelijke beoordeling van de op te nemen informatie. Met het oog op de scan jaarverslagen 2011 acht de Toezichtkamer het niettemin aanbevelenswaardig dat het secretariaat de bedoeling van het aandachtspunt Administratieve lasten nader verduidelijkt naar de bedrijfslichamen, teneinde tot een meer uniforme verantwoording in toekomstige jaarverslagen te komen.

15 december Rapportage personele unies Inleiding

15 december Rapportage personele unies Inleiding Toezichtkamer 15 december 2009 Rapportage personele unies 2009 1. Inleiding Deze notitie bevat de rapportage van een onderzoek dat is gedaan naar personele unies binnen de product- en bedrijfschappen.

Nadere informatie

Toezichtkamer. 4 maart Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding

Toezichtkamer. 4 maart Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding Toezichtkamer 4 maart 2010 Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten 2009 1. Inleiding Deze notitie bevat de rapportage van een onderzoek dat is gedaan naar de opschoning van de

Nadere informatie

Bijlagen. Bevindingen goedkeuring verordeningen

Bijlagen. Bevindingen goedkeuring verordeningen Bevindingen goedkeuring verordeningen In aanvulling op de informatie die is opgenomen over de goedkeuring door de Toezichtkamer van verordeningen en besluiten van de schappen (zie Goedkeuring verordeningen

Nadere informatie

Toezichtkamer. 15 september PBO special overzicht financiën bedrijfslichamen Inleiding

Toezichtkamer. 15 september PBO special overzicht financiën bedrijfslichamen Inleiding Toezichtkamer 15 september 2011 PBO special overzicht financiën bedrijfslichamen 2009-2011 1. Inleiding In deze speciale uitgave van het PBO-blad worden de financiële ontwikkelingen gedurende de jaren

Nadere informatie

Eindrapportage themaonderzoek Doelmatigheid financieel beheer bedrijfslichamen

Eindrapportage themaonderzoek Doelmatigheid financieel beheer bedrijfslichamen Toezichtkamer 15 september 2011 Eindrapportage themaonderzoek Doelmatigheid financieel beheer bedrijfslichamen 1. Inleiding Eén van de thema s in het kader van het risicogeoriënteerd toezicht van de Toezichtkamer

Nadere informatie

Toezichtkamer. 15 september Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding

Toezichtkamer. 15 september Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding Toezichtkamer 15 september 2011 Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten 2010 1. Inleiding Deze notitie bevat de rapportage van een onderzoek dat is gedaan naar de opschoning van

Nadere informatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie Nr.58 26 oktober 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave SPECIALE UITGAVE Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 PBO-special:

Nadere informatie

Toezichtkamer. TZK 8 september Eindrapportage themaonderzoek Integriteit (Belangenverstrengeling) 1. Inleiding

Toezichtkamer. TZK 8 september Eindrapportage themaonderzoek Integriteit (Belangenverstrengeling) 1. Inleiding Toezichtkamer TZK 8 september 2010 Eindrapportage themaonderzoek Integriteit (Belangenverstrengeling) 1. Inleiding Deze eindrapportage 1 omvat de resultaten van het in het Toezichtplan 2010 aangekondigde

Nadere informatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie Nr.72 28 oktober 2011-61e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave SPECIALE UITGAVE Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 PBO

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. Secretariaat tuchtgerechten Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Instituut voor Agrarisch Recht Postbus 245 6700 AE WAGENINGEN

Jaarverslag 2010. Secretariaat tuchtgerechten Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Instituut voor Agrarisch Recht Postbus 245 6700 AE WAGENINGEN Jaarverslag 2010 Secretariaat tuchtgerechten Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie Instituut voor Agrarisch Recht Postbus 245 6700 AE WAGENINGEN Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2010 van het secretariaat

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave Nr.33 5 september 2014-64e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordeningen en besluiten

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur VERORDENING PA REGLEMENT VAN ORDE 2008 Verordening van het Productschap Akkerbouw van 27 maart 2008, tot vaststelling van een reglement van orde voor de vergaderingen van het bestuur van het Productschap

Nadere informatie

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht 2014

Reglement Raad van Toezicht 2014 2014 pagina 2 van 6 I Algemeen De Raad van Toezicht functioneert binnen de kaders van de Wet, de Statuten en het bestuurs- en beheersreglement. De Branchecode Goed Bestuur Hogescholen vormt een belangrijk

Nadere informatie

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN Utrecht, augustus 2016 Kenmerk: 4890765 Voorwoord

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting");

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: de stichting); REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting"); in aanmerking genomen het volgende: A) de statutaire

Nadere informatie

Verordening Rekenkamer Utrecht (2013)

Verordening Rekenkamer Utrecht (2013) Verordening Rekenkamer Utrecht (2013) De raad van de gemeente Utrecht; gelet op de artikelen 81a en 182 t/m 185 Gemeentewet; BESLUIT vast te stellen de volgende VERORDENING Rekenkamer Utrecht 2013 Artikel

Nadere informatie

Initiatief. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE. Geachte heer Kamp,

Initiatief. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE. Geachte heer Kamp, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE KENMERK: B/12/6073/MH DATUM: 11 april 2012 ONDERW ERP: Code en Monitoringcommissie Geachte

Nadere informatie

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische Verordening PT Reglement van Orde 2008 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw, d.d. 1 juli 2008, houdende tot het geven van regels met betrekking tot de vergaderingen van het bestuur, de

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur VERORDENING REGLEMENT VAN ORDE (PVV) 2007 Verordening van het Productschap Vee en Vlees van 12 december 2007, tot vaststelling van een reglement van orde voor de vergadering van het bestuur van het Productschap

Nadere informatie

Reglement voor de Audit Commissie Stichting WSW

Reglement voor de Audit Commissie Stichting WSW Reglement voor de Audit Commissie Stichting WSW Vastgesteld door de Raad van Commissarissen bij besluit van d.d. 27 maart 2013 Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1. Dit reglement is vastgesteld

Nadere informatie

Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel - : " 4 " Fax:

Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel - :  4  Fax: Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel - : 07 3 4 " 4 " Fax: 07 3 832 535 Aan de Sociaal-Economische Raad t.a.v. mw.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 555 Besluit van 11 december 2014 tot intrekking van het Besluit van 23 augustus 2011 tot vaststelling van nadere voorschriften omtrent de inhoud

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Vastgesteld door het bestuur op: 4 juni 2014 Goedgekeurd door de raad van toezicht op: 4 juni 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen

Nadere informatie

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht.

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht. Directiereglement Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld door de directeur en vastgesteld door de raad van toezicht ingevolge artikel 19 van de statuten van Stichting Wemos (de

Nadere informatie

2. Risicogeoriënteerd toezicht en themaonderzoeken

2. Risicogeoriënteerd toezicht en themaonderzoeken 2. Risicogeoriënteerd toezicht en themaonderzoeken Risicogeoriënteerd toezicht Voor de SER als toezichthouder is het essentieel om een getrouw en actueel beeld van de schappen te hebben en te blijven houden.

Nadere informatie

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN... 3 HOOFDSTUK 2 BEHANDELING SCHRIFTELIJKE KLACHTEN... 4 HOOFDSTUK 3 KLACHTENREGISTRATIE

Nadere informatie

Totstandkomingsgeschiedenis Fusiegedragsregels

Totstandkomingsgeschiedenis Fusiegedragsregels 1 Inleiding 1.1 Algemeen Het SER-besluit Fusiegedragsregels is op 15 mei 1970 door de Sociaal-Economische Raad ( SER ) vastgesteld (inwerkingtreding op 19 juni 1970). De fusiegedragsregels zijn laatstelijk

Nadere informatie

Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang

Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang Pagina 1 van 5 Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1) Dit reglement is vastgesteld en goedgekeurd in de vergadering van de Raad van

Nadere informatie

Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. maart 2007

Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. maart 2007 Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen maart 2007 Inhoudsopgave Overzicht principes goed bestuur 3 Inleiding A. Aanleiding en doel code 7 B. Product en bedrijfschappen 7 C. Aard, structuur en inhoud

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht. Stichting Hogeschool Leiden CONCEPT 140331 ALGEMEEN

Reglement Raad van Toezicht. Stichting Hogeschool Leiden CONCEPT 140331 ALGEMEEN Reglement Raad van Toezicht Stichting Hogeschool Leiden ALGEMEEN Artikel 1. Algemene bepalingen 1. Dit reglement is het Huishoudelijk Reglement van de Raad van Toezicht, bedoeld in artikel 15 van de Statuten

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de gemeente Amersfoort gesubsidieerde organisaties November 2014 # 4174019 Algemeen Op grond van de

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht ter uitvoering van artikel 14, lid 3, van de statuten van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Ermelo Begrippen In dit reglement wordt onder Raad verstaan

Nadere informatie

Reglement Dienstraden

Reglement Dienstraden Reglement Dienstraden Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Hoofdstuk 2: Samenstelling, zittingstermijn en verkiezing Hoofdstuk 3: Functie, taak en bevoegdheden van de Dienstraad Hoofdstuk 4: Werkwijze van

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan

Reglement van het Verantwoordingsorgaan Reglement van het Verantwoordingsorgaan Per 3 december 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk I Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter 4 Artikel 3

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN ALGEMEEN Artikel 1. Algemene bepalingen 1. Dit reglement is het huishoudelijk reglement van de Raad van Toezicht, bedoeld in artikel 15 van de statuten van

Nadere informatie

Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017

Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017 Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders; b. commissie: commissie voor de rekenkamer

Nadere informatie

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010 Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Voorgesteld

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag

Resultaten verantwoordingsonderzoek De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag 2016 Resultaten verantwoordingsonderzoek 2015 De Koning (I) Rapport bij het jaarverslag Inhoud 1 Conclusies 2 Feiten &

Nadere informatie

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel.

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel. Bijlage Code Cultural Goverance: Principes en uitwerkingen Nummer Principe De organen van de culturele instelling zijn verantwoordelijk voor de keuze van het besturingsmodel en de naleving van deze code.

Nadere informatie

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Enschede 2014

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Enschede 2014 Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Enschede 2014 De raad van de gemeente Enschede besluit, gelet op artikel 213a Gemeentewet, vast te stellen: Verordening voor periodiek

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

1 Begripsbepalingen. 2 Het hoofdproductschap

1 Begripsbepalingen. 2 Het hoofdproductschap Ontwerp- Besluit van (datum) houdende de instelling van een hoofdproductschap alsmede van productschappen voor ondernemingen op het gebied van de teelt van, de been verwerking van en de handel in akkerbouwproducten

Nadere informatie

S T A T E N V O O R S T E L

S T A T E N V O O R S T E L S T A T E N V O O R S T E L Datum : 18 april 2005 Nummer PS : PS2005BEM10 Dienst/sector : Statengriffie Commissie : BEM Registratienummer : 2005psu000022i Portefeuillehouder : subcommissie voor de jaarrekening

Nadere informatie

ONTWERP. Gehoord het dagelijks bestuur van het Productschap Akkerbouw, van het Productschap Diervoeder en van het Productschap Wijn;

ONTWERP. Gehoord het dagelijks bestuur van het Productschap Akkerbouw, van het Productschap Diervoeder en van het Productschap Wijn; VERGADERING : BESTUUR DATUM : 11 NOVEMBER 2011 AGENDAPUNT : 7 BIJLAGE : 16 ONTWERP VERORDENING HPA VERGOEDING VOORZITTER 2012 Verordening van het Hoofdproductschap Akkerbouw van 2011, houdende regels met

Nadere informatie

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL Dit reglement is op 12 december 2005 door de bestuursraad van Stichting De Kempel, statutair gevestigd te Helmond, kantoorhoudende te 5709

Nadere informatie

Reglement Onderwijscommissie van de Raad van Toezicht. Esprit Scholen

Reglement Onderwijscommissie van de Raad van Toezicht. Esprit Scholen Reglement Onderwijscommissie van de Raad van Toezicht Esprit Scholen Vastgesteld op de vergadering van de raad van toezicht d.d. 06/12/2013 Artikel 1 Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Belangrijke normen in het kader van de beginselen van zorgvuldigheid, transparantie en integriteit

Belangrijke normen in het kader van de beginselen van zorgvuldigheid, transparantie en integriteit Toezichtkamer 6 juli 2012 Belangrijke normen in het kader van de beginselen van zorgvuldigheid, transparantie en integriteit Toelichting In de Leidraad afbouw of opheffing product- en bedrijfschappen is

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

VERORDENING PA SUBSIDIES STRUCTUURVERSTERKING BROOD EN BANKET 2008

VERORDENING PA SUBSIDIES STRUCTUURVERSTERKING BROOD EN BANKET 2008 VERORDENING PA SUBSIDIES STRUCTUURVERSTERKING BROOD EN BANKET 2008 Verordening van het Productschap Akkerbouw van 5 juni 2008 houdende regels ter zake van subsidies voor de structuurversterking voor de

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 910 Wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie en andere wetten in verband met de opheffing van de bedrijfslichamen (Wet opheffing bedrijfslichamen)

Nadere informatie

Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland

Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Doel en reikwijdte reglement 1. Dit reglement geeft nadere invulling van samenstelling

Nadere informatie

Bestuursreglement van Stichting Pensioenfonds Haskoning

Bestuursreglement van Stichting Pensioenfonds Haskoning Bestuursreglement van Stichting Pensioenfonds Haskoning Artikel 1. Begripsbepalingen. Administrateur: de administrateur van het Pensioenfonds als bedoeld in artikel 10 lid 5 van de Statuten; Algemeen Bestuur:

Nadere informatie

Toezichtkamer. Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel. 1. Inleiding

Toezichtkamer. Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel. 1. Inleiding Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging van de werkingssfeer

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie

Reglement Auditcommissie Vaststelling Raad van Toezicht: 24 mei 2018 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenstelling auditcommissie 3 3. Doelstelling auditcommissie 3 4. Bevoegdheden auditcommissie 3 5. Taken, werkwijze

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie

Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie Tekstuitgave van de verordening op de rekenkamercommissie De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2005; gelet op artikel 81o van

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.62 27 december 2013-63e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Bestuurssamenstellingen

Nadere informatie

Product- en bedrijfschappen anno 2003 Onderzoek naar het functioneren van de product- en bedrijfschappen - Eindrapport-

Product- en bedrijfschappen anno 2003 Onderzoek naar het functioneren van de product- en bedrijfschappen - Eindrapport- Product- en bedrijfschappen anno 2003 Onderzoek naar het functioneren van de product- en bedrijfschappen - Eindrapport- Hoofddorp, 21 oktober 2003 Projectummer: 3830 I II Voorwoord Voor u ligt het resultaat

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.34 19 september 2014-64e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Zuivel 2 Verordeningenblad

Nadere informatie

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg Startnotitie Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten (GS) in het najaar in concept de begroting op. Per

Nadere informatie

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer: Willemstad, 19 juli 2016

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer: Willemstad, 19 juli 2016 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Algemene Zaken De heer B. Whiteman Fort Amsterdam 17 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2016/023478 Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer:

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS Het Algemeen Bestuur van het recreatieschap Dobbeplas; Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 13 oktober 2014; Gelet op het bepaalde in de artikelen

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân gelet op: - artikel 24 van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen; - artikel 17 van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad, Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel Geachte leden van de raad, Hierbij bieden wij u het eindrapport aan van het rekenkameronderzoek naar de Doeltreffendheid

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V.

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 11 december 2014 INLEIDING Dit reglement is opgesteld ingevolge artikel 12 lid 5 en 12 van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD BASIS VOOR HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Het huishoudelijk reglement van de Stichting Seniorenraad Meierijstad, hierna Stichting te noemen,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant.

als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant. stichting Thuiszorg West-Brabant. als bedoeld in artikel 5 lid 1 en artikel 6 lid 6 van de statuten van Thuiszorg West-Brabant. 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement 1.1 Door middel van dit reglement

Nadere informatie

ICER-Handleiding notificatie onder de Dienstenrichtlijn

ICER-Handleiding notificatie onder de Dienstenrichtlijn ICER-Handleiding notificatie onder de Dienstenrichtlijn Aanvullende module voor ministeries, beroepsorganisaties en de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie 2 Aanvullende module voor ministeries, beroepsorganisaties

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur. 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement. 2. Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden

Reglement Raad van Bestuur. 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement. 2. Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Bestuur Raad van Bestuur 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement 1.1 Door middel van dit reglement wordt nadere invulling gegeven aan de taken, de verantwoordelijkheden en wijze van besluitvorming

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur Stichting Santé Partners

Reglement Raad van Bestuur Stichting Santé Partners Reglement Raad van Bestuur Stichting Santé Partners 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement 1.1 Door middel van dit reglement wordt nadere invulling gegeven aan de taken, de verantwoordelijkheden

Nadere informatie

1. Inleiding 2513AA22XA

1. Inleiding 2513AA22XA > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 3 onderwerp Verordening op de rekenkamer Gouda De raad van de gemeente Gouda; gelezen het voorstel van het presidium van 2 januari 2007 nr 3; gehoord

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 498 Wijziging van de arbeidsongeschiktheidswetten in verband met de wijziging van de systematiek van de herbeoordelingen (Wet wijziging systematiek

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie van de Raad van Toezicht Esprit Scholen

Reglement Auditcommissie van de Raad van Toezicht Esprit Scholen Reglement Auditcommissie van de Raad van Toezicht Esprit Scholen Vastgesteld op de vergadering van de Raad van Toezicht d.d. 30 juni 2008. Artikel 1 Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Over samenwerken. GroupLife. Strategy, business and technology

Over samenwerken. GroupLife. Strategy, business and technology Over samenwerken Strategy, business and technology Code pensioenfondsen: de 8 (nieuwe) thema s 1. Vertrouwen waarmaken 2. Verantwoordelijkheid nemen 3. Bevorderen cultuurvan integriteiten compliance 4.

Nadere informatie

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van...; HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van...; HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN: Besluit van tot wijziging van het Besluit SUWI houdende regels omtrent de individuele reïntegratieovereenkomst Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van 9 februari 2004,

Nadere informatie

PRORAIL B.V. REGLEMENT VAN DE AUDITCOMMISSIE

PRORAIL B.V. REGLEMENT VAN DE AUDITCOMMISSIE PRORAIL B.V. REGLEMENT VAN DE AUDITCOMMISSIE 27 mei 2016 kenmerk: 3869798 (1) INLEIDING Dit Auditcommissie Reglement is vastgesteld overeenkomstig artikel 21 van de Statuten door de RvC op 27 mei 2016

Nadere informatie

Reglement auditcommissie NSI N.V.

Reglement auditcommissie NSI N.V. Artikel 1. Vaststelling en reikwijdte... 2 Artikel 2. Samenstelling Auditcommissie... 2 Artikel 3. Taken van de Auditcommissie... 2 Artikel 4. Vergaderingen... 6 Artikel 5. Informatie... 7 Artikel 6. Slotbepalingen...

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR STICHTING ZORGCENTRA RIVIERENLAND. Stichting Zorgcentra Rivierenland kent een eenhoofdige raad van bestuur.

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR STICHTING ZORGCENTRA RIVIERENLAND. Stichting Zorgcentra Rivierenland kent een eenhoofdige raad van bestuur. REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR STICHTING ZORGCENTRA RIVIERENLAND Stichting Zorgcentra Rivierenland kent een eenhoofdige raad van bestuur. 1. Doel, reikwijdte en vaststelling reglement 1.1 Door middel van dit

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Inhoud Inleidend Artikel: Status en inhoud van de regels Raad van Toezicht NLPO 1. Samenstelling Raad van Toezicht 2. Voorzitter Raad van Toezicht 3. (Her)benoeming,

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 22 augustus 2008 nummer

Nadere informatie

Mozaïek Wonen. Reglement Auditcommissie. Vastgesteld door de RvC op 3 maart 2016

Mozaïek Wonen. Reglement Auditcommissie. Vastgesteld door de RvC op 3 maart 2016 Mozaïek Wonen Reglement Auditcommissie Vastgesteld door de RvC op 3 maart 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenstelling auditcommissie 3 3. Doelstelling auditcommissie 3 4. Bevoegdheden auditcommissie

Nadere informatie

Reglement auditcommissie

Reglement auditcommissie Reglement auditcommissie 1 Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1. Dit reglement is opgesteld ter uitwerking van en in aanvulling op het reglement van de RvC en de Statuten van Patrimonium Barendrecht

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten

Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Bestuursreglement Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Dit Bestuursreglement beschrijft de werkwijze van het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten (verder

Nadere informatie

Reglement van Orde. Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist

Reglement van Orde. Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist Reglement van Orde Reglement voor vergaderingen van de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist Vastgesteld tijdens de vergadering van de Rekenkamercommissie op 21 maart 2011 Maart 2011 11GRIF070 Hoofdstuk

Nadere informatie

REGLEMENT EENHOOFDIGE RAAD VAN BESTUUR STICHTING AMERPOORT

REGLEMENT EENHOOFDIGE RAAD VAN BESTUUR STICHTING AMERPOORT REGLEMENT EENHOOFDIGE RAAD VAN BESTUUR STICHTING AMERPOORT 1. Taken en verantwoordelijkheden 1. Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de Stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht.

Nadere informatie

Productschap Diervoeder

Productschap Diervoeder Productschap Diervoeder VERORDENING PDV REGISTRATIE ONDERNEMINGEN DIERVOEDERSECTOR 2003 Verordening van het Productschap Diervoeder van 12 februari 2003 (Wijziging I: 2 december 2009) houdende regels ter

Nadere informatie

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 10 maart 2010 1 10 maart 2010 INHOUDSOPGAVE Blz. 0. Inleiding... 3 1. Samenstelling... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Taken betreffende

Nadere informatie

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing.

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing. CONCEPT VERORDENING OP DE REKENKAMERCOMMISSIE TIEL De raad van de gemeente Tiel; gelezen het voorstel van het presidium van.. 2016; gelet op het bepaalde in artikel 81oa van de Gemeentewet; besluit: 1.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij STICHTING GEERT GROOTE SCHOOL Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 94433 Onderzoeksnummer : 248484 Datum onderzoek : oktober 2012 januari 2014

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR Opgesteld door de Raad van Toezicht van de Stichting SWZ, statutair gevestigd te Son (gemeente Son en Breugel) en vastgesteld bij besluit van de Raad van Toezicht van 08-09-2016

Nadere informatie

RJ-Uiting : Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code.

RJ-Uiting : Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code. RJ-Uiting 2018-4: Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code. Inleiding Volgens de Code corporate governance (hierna: Code ) legt de raad van

Nadere informatie

27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN

27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN 27 BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN DOOR DE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN Inhoudsopgave Onderwerp Artikel * Inleidende bepaling 27:1:1 * Begripsomschrijvingen 27:1:2

Nadere informatie