Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel - : " 4 " Fax:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel - : " 4 " Fax:"

Transcriptie

1 Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel - : " 4 " Fax: Aan de Sociaal-Economische Raad t.a.v. mw. mr. D. Haenen secretaris Toezichtkamer Bezuidenhoutseweg AW Den Haag Den Haag: 21 juli 2009 Ons kenmerk: Bijlage(n): /EvB l Toestelnummer: e.van.bonzel@ser.nl Betreft: Rapportage Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen Geachte mevrouw Haenen, Hiermee zend ik u namens haar voorzitter de eerste inhoudelijke rapportage van de Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. In de rapportage doet de commissie verslag van haar werkzaamheden. De notitie geeft een beschrijving van de werking van de Code Goed Bestuur sinds juli Daarnaast wordt een aantal knelpunten besproken. De laatste paragraaf van de notitie bevat een samenvatting en bevat enkele aanbevelingen. In de notitie wordt daarnaast onder meer ingegaan op de taak en de werkwijze van de commissie. Graag verwijs ik u naar de inhoud van de rapportage. Deze rapportage is toegezonden aan de leden van het College van Voorzitters Productschappen en het BedrijfschappenContact. Afschriften zijn gezonden aan de drie betrokken ministers. Metvnendelij ka^groet, mr. E.A. van Bonzel secretaris

2 Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen Rapportage Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen 1. Inleiding De Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen is in het leven geroepen door middel van de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen van maart In de code is beschreven dat er een Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen ingesteld zal worden om knelpunten in de uitvoering van de code te inventariseren en monitoren en tot mogelijke oplossingen hiervoor te komen 1. De Commissie Monitoring is vervolgens ingesteld door middel van de gezamenlijke brief van 13 juli 2007 van het College van Voorzitters Productschappen en het BedrijfschappenContact. De commissie is samengesteld uit vertegenwoordigers van product- en bedrijfschappen, met een onafhankelijke voorzitter. Het secretariaat is belegd bij de SER 2. In deze rapportage doet de Commissie Monitoring verslag van haar werkzaamheden. In paragraaf 2 wordt verder ingegaan op taak en werkwijze van de commissie en het formele kader waarbinnen beide vallen. In paragraaf 3 wordt ingegaan op de algemene maatregel van bestuur houdende aanwijzing van principes van goed bestuur voor bedrijfslichamen, en hoe deze zich verhoudt tot de Code Goed Bestuur. Paragraaf 4 geeft een beschrijving van de werking van de code sinds juli In paragraaf 5 wordt een aantal geconstateerde knelpunten besproken. Paragraaf 6 sluit af met enkele aanbevelingen van de commissie. 2. Taak, werkwijze en formeel kader In haar startdocument van juni 2008 heeft de Commissie Monitoring haar taak en werkwijze uitgewerkt. Doel van haar werkzaamheden is te komen tot een goede toepassing van de code in de praktijk en, waar nodig, een verbetering van de code. De commissie zal in beginsel eenmaal per twee jaar een inhoudelijk rapport uitbrengen, behoudens wanneer er aanleiding is vaker te rapporteren. In het rapport zal aandacht worden besteed aan de werking van de code, de geconstateerde knelpunten en de mogelijk voorgedragen oplossingen. 1 2 pagina 11 onder D. De huidige samenstelling is opgenomen in de bijlage.

3 Er; kunnen zich verschillende typen knelpunten voordoen. De belangrijkste zijn naar verwachting de volgende: - de situatie dat de code op bepaalde punten niet of onvoldoende aansluit bij de praktijk; - de situatie dat maatschappelijke en of politieke ontwikkelingen aanpassing van de code noodzakelijk maken; gebrek aan naleving. De Commissie Monitoring schat in dat de genoemde frequentie van rapporteren goed aan zal sluiten bij de praktijk en het aantal en de aard van de te constateren knelpunten. Daarnaast speelt een rol de overweging dat een code goed bestuur een structureel kader moet bieden en daarom niet te vaak gewijzigd moet worden. Ook besloot de commissie dat zij haar eerste inhoudelijke rapport medio 2009 zou uitbrengen, twee jaar na de inwerkingtreding van de code en één jaar na de volledige implementatie ervan op l juli De commissie is van oordeel dat het enerzijds wenselijk is dat de code eerst enige tijd in de praktijk werkt alvorens er inhoudelijk over te rapporteren, maar dat het anderzijds wenselijk is niet te lang na de implementatie van de code de effectiviteit en de efficiëntie ervan te monitoren, eventuele knelpunten tijdig te onderkennen en daarvoor zo mogelijk oplossingen voor te stellen, en hierover te rapporteren. Het tweede inhoudelijke rapport zal de Commissie Monitoring in principe medio 2011 uitbrengen. Aangezien de Commissie Monitoring, op basis van de code van de product- en bedrijfschappen, is ingesteld door het College van Voorzitters Productschappen en het Bedrij fschappencontact, biedt zij dit rapport aan deze gremia aan. Een afschrift van het rapport wordt gezonden aan de betrokken ministers en de SER. Indien het College van Voorzitters Productschappen en het Bedrij fschappencontact naar aanleiding van de rapportage van mening zijn dat de code wijziging behoeft, kunnen zij de werkgroep die de code heeft opgesteld 3 vragen concrete wijzigingsvoorstellen uit te werken. Deze voorstellen dienen uiteindelijk door de besturen van de product- en bedrijfschappen en de SER te worden geaccordeerd, evenals dat geschiedde in 2007 ten aanzien van de integrale tekst van de code. De aanpassingen kunnen vervolgens, met instemming van de betrokken ministers, worden aangebracht, zo beschrijft de inleiding op de code. 3. Besluit aanwijzing principes goed bestuur bedrijfslichamen Op 23 april jl. is de wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie in werking getreden 4. De wet bevat nu een bepaling, artikel 92a, eerste lid, die als volgt luidt: 3 4 De Werkgroep Code Goed Bestuur PBO, bestaande uit vertegenwoordigers van product- en bedrijfschappen, met voorzitterschap en secretariaat bij de SER. Besluit van 25 maart 2009 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie in verband met verdere modernisering van het stelsel van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie, Stb. 2009,187.

4 Met het oog op het waarborgen van een goed bestuur draagt een bedrijfslichaam zorg voor een zodanige organisatie en -werkwijze, dat voldoende aandacht is geschonken aan democratische besluitvorming, transparante onderbouwing van vergoedingen en heffingen, integer handelen, publieke en transparante verantwoording, toegankelijke klachtenbehandeling en adequaat toezicht. Het derde lid zegt dat bij algemene maatregel van bestuur (amvb) wordt bepaald dat een goed bestuur van een bedrijfslichaam als bedoeld in het eerste lid in ieder geval is gewaarborgd als wordt voldaan aan bij die amvb aan te wijzen principes van een goed bestuur. De desbetreffende amvb is op 17 juni 2009 in werking getreden 5. De concepttekst was al eerder bekend, aangezien deze op grond van het vijfde lid van artikel 92a is voorgelegd aan beide Kamers der Staten-Generaal. De amvb bepaalt dat een bedrijfslichaam in ieder geval voldoende waarborgen voor goed bestuur stelt (als bedoeld in artikel 92a, eerste lid, van de wet) indien hij zijn organisatie en werkwijze heeft ingericht overeenkomstig de principes van goed bestuur welke zijn aangewezen in de bijlage bij het besluit. In de bijlage zijn de principes (niet de uitwerkingen) van de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen woordelijk overgenomen 6. Het voorgaande roept wel de vraag op naar de juridische situatie die na inwerkingtreding van genoemde amvb is ontstaan. Door de gekozen constructie van 'statische' koppeling van de amvb aan de code is het in theoretische zin mogelijk dat de code wordt gewijzigd, conform de in paragraaf 2 beschreven procedure, maar de amvb (nog) niet. In die situatie zou het mogelijk zijn dat een bedrijfslichaam handelt in overeenstemming met de gewijzigde code, maar tegelijk in strijd handelt met de amvb. Aangenomen mag worden dat het inderdaad om een theoretische situatie gaat. Op grond van de code zelf dienen de betrokken ministers immers hun instemming aan een voorgestelde wijziging van de code te geven. In de praktijk zullen zij die eerst geven indien ook de amvb wordt gewijzigd, in elk geval wanneer het om relevante wijzigingen van de code gaat. Indien zich een situatie voordoet waarin een spoedige wijziging van de code belangrijk wordt gevonden, zal in goed overleg tussen PBO en ministers een oplossing moeten worden gevonden. Ten aanzien van minder relevante wijzigingen geldt dat het niet bezwaarlijk is indien (tijdelijk) sprake is van twee, niet geheel identieke teksten. 4. Werking van de code De Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen is op l juli 2007 in werking getreden. Uit de inleiding bij de code blijkt dat deze door de bedrijfslichamen is opgesteld omdat zij zich duidelijker openbaar voor hun handelen en voor de kwaliteit 5 6 Stb. 2009, nr Met uitzondering van principe XVI, het vierjaarlijks draagvlakonderzoek, nu dit wettelijk is geregeld in artikel 69 van de wet.

5 van hun dienstverlening willen verantwoorden 7. De inhoud van de code beoogt een ieder die actiefis in de bestuurswereld van de bedrijfslichamen te stimuleren zich op een maatschappelijk geaccepteerde en verantwoorde wijze te gedragen en daar publiekelijk verantwoording over af te leggen. De code gaat uit van de intrinsieke motivatie tot naleving. De Werkgroep Implementatie Code Goed Bestuur (WIC) heeft de bedrijfslichamen ondersteund bij het implementeren van de code. Zij had als opdracht om de implementatie van de code door de bedrijfslichamen te volgen en waar nodig te ondersteunen met concrete voorstellen en suggesties van praktische aard gericht op de implementatie in de praktijk. De WIC heeft inmiddels zijn werkzaamheden gestaakt, formeel per 31 december Volgens onderlinge afspraak van de bedrijfslichamen diende de code één jaar later, op l juli 2008, volledig te zijn geïmplementeerd. Direct na de implementatiedatum heeft de WIC een rapport uitgebracht over de stand van zaken omtrent de implementatie van de code per l juli Daaruit bleek dat vrijwel alle product- en bedrijfschappen de Code Goed Bestuur op dat moment hadden geïmplementeerd. Een aantal schappen had nog niet alle onderdelen van de 23 principes van goed bestuur volledig verwerkt. Dit betrof vooral het vaststellen van een integriteitsprotocol en het publiceren van een overzicht van personele unies. Inmiddels hebben ook deze bedrijfslichamen aangegeven de code volledig te hebben geïmplementeerd. Met name het afgelopen jaar is ervaring opgedaan met het besturen van bedrijfslichamen onder de werking van de Code Goed Bestuur. Het overheersende beeld lijkt te zijn dat de schappen goed overweg kunnen met de code. Niettemin rijzen er, zowel bij PBO-bestuurders als bij het ondersteunende apparaat, de toezichthouders en de pers, zo nu en dan vragen over de houdbaarheid van bepaalde handelingen of activiteiten in het licht van (bepaalde onderdelen van) de code. In veel gevallen lijkt het te gaan om gewenning met het omgaan met een nieuw document. Een document dat niet in de eerste plaats voorschrijvende regelgeving bevat, maar veeleer - zoals hierboven reeds verwoord - een beroep doet op een intrinsieke motivatie tot naleving. Vragen naar of opmerkingen over de interpretatie van een bepaald begrip of een bepaalde formulering zijn interessant, omdat zij mogelijk wijzen op een onduidelijkheid of omissie in de tekst van de code. Toch blijken zij vaak in de eerste plaats uitingen die geplaatst moeten worden in de context van de periode van gewenning waarin schappen thans verkeren. Indien dergelijke vragen een repeterend karakter krijgen, blijvend verschillende interpretaties kennen of niet goed oplosbaar blijken, kan het zijn dat alsnog een oplossing moet worden gevonden in een wijziging van de tekst (principe dan wel uitwerking) van de code. 7 8 Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen, maart 2007, p. 7. Rapportage inzake de implementatie van de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen per l juli 2008, Werkgroep Implementatie Code Goed Bestuur, 26 augustus 2008.

6 In-het onderstaande is een aantal vragen en opmerkingen opgenomen, die in de afgelopen periode zijn gerapporteerd en die naar de mening van de Commissie Monitoring vooralsnog moeten worden geplaatst in de hierboven beschreven categorie. In de praktijk roept Principe VI relatief veel vragen op. Zo worden de begrippen 'personele unie' en 'relevante nevenfunctie' onduidelijk gevonden, het laatste vooral omdat het in eerste instantie aan de individuele bestuurder is om te bepalen of een activiteit een dergelijke functie is, waarvan hij vervolgens melding moet doen. Verder wordt Uitwerking 2 bij Principe VI onduidelijk gevonden, omdat het bepaalt dat bestuurders een 'duidelijke functiescheiding' nastreven tussen hun functie of functies bij het bedrijfslichaam en andere functies. En Uitwerking 3 bepaalt dat indien onderwerpen aan orde zijn die raken aan de persoonlijke of andere rechtstreekse belangen van bestuurders, zij niet deelnemen aan de beraadslaging en de besluitvorming. In de dagelijkse praktijk levert dit vragen op als: in welke gevallen is er sprake van persoonlijke of andere rechtstreekse belangen; moeten bestuurders zich te allen tijde onthouden van stemming en deelname aan de discussie? Ten slotte zijn vragen gesteld over de wenselijke inhoud van het 'protocol personele unies', waarover ieder bedrijfslichaam dient te beschikken op grond van Uitwerking 2. Met betrekking tot de hier weergegeven vragen en opmerkingen zullen doorgaans de antwoorden al werkende gevonden worden, zo wijst ook de praktijk hier en daar inmiddels uit. Met betrekking tot de deelname aan vergaderingen van 'betrokken' bestuurders wijst de commissie op het inspraakrecht voor bedrijfsgenoten. Indien dat door een bedrijfslichaam is ingesteld, geldt dat ook voor bestuurders, en vormt dat daarmee de 'ondergrens' van diens betrokkenheid. Het is verder uiteraard aan het schap, en in concreto aan de voorzitter van een vergadering om een geschikte vorm te vinden voor de toepassing van de regel. Transparantie hierover, vooraf en/of achteraf, is daarbij van wezenlijk belang. Principe XVIII bepaalt dat een bedrijfslichaam voor de financiering van activiteiten van het bedrijfslichaam 'bij voorkeur' bestemmingsheffingen oplegt. Het principe impliceert dat van de regel kan worden afgeweken. In dat geval moet de afwijking in de toelichting bij de desbetreffende verordening worden verantwoord. Dit kan meebrengen dat schappen in plaats van een bestemmingsheffing altijd een algemene heffing opleggen, zolang ze dit maar verantwoorden. Daardoor kunnen - naast een heffing voor de bekostiging van algemene uitgaven - bij algemene heffingsverordening ook heffingen worden opgelegd voor specifieke bestemmingen c.q. projecten 9. Dit lijkt in strijd te zijn met de bedoeling van het Principe. Gesignaleerd kan worden dat de code hier terminologisch-inhoudelijk afwijkt van de Verordening financiën bedrijfslichamen 1999 (Vfb 99), waarin is bepaald dat een algemene heffing 'in beginsel' alleen wordt opgelegd voor het bekostigen van apparaaten andere huishoudelijke kosten, en algemene activiteiten. Dit was evenwel bekend op het moment dat tekst van de code werd opgesteld, een tekst die nu in een amvb is Vooral de bedrijfschappen maken weinig gebruik van bestemmingsheffingen. Uit de begrotingen 2009 van de bedrijfschappen blijkt dat het aandeel van de bestemmingsheffingen ten opzichte van de totale heffingenopbrengst slechts 21% bedraagt. Bij de productschappen bedraagt het aandeel in 2009 daarentegen 85%.

7 neergelegd. Nu er momenteel slechts één bedrijfslichaam is dat, onder de noemer 'terugdringing van administratieve lasten en beperking van de uitvoeringslasten', deze praktijk toepast, is het naar het oordeel van de commissie te vroeg om te zeggen dat er een probleem bestaat dat moet worden opgelost door middel van een wijziging van de code. Ten slotte zijn opmerkingen gemaakt over de uitvoeringskosten. Voor een deel betreft dit kosten die eenmalig gepaard gaan met de operationalisering van de code, voor een deel zijri het ook blijvende kosten. Zeker voor de kleinere schappen kunnen deze lasten soms fors zijn, althans als de implementatie op een serieuze wijze wordt uitgevoerd. Naar de mening van de commissie dient altijd, ook bij het opstellen van zelfregulering, aandacht te worden besteed aan de gevolgen van regelgeving voor de lasten van uitvoerders, burgers en ondernemingen. De lasten die deze code voor de schappen meebrengt zijn evenwel inherent aan de wens de code op te stellen en op een juiste wijze na te leven. De commissie acht daarnaast transparantie over de wijze van naleving van groot belang, onder meer door middel van het goed bijhouden van een website. Ook activiteiten als een periodiek zelfonderzoek naar de mate van transparantie kunnen bijdragen aan een goede naleving. De (uitvoerings)kosten die hiermee zijn gemoeid, zijn een logisch gevolg van het 'bezit' van een code goed bestuur. Overigens kunnen, waar mogelijk - en dit gebeurt ook in de praktijk - schappen uiteraard wel gebruik maken van wat andere schappen doen of reeds hebben gedaan. 5. Geconstateerde knelpunten Benoemingsproces bestuur Op grond van Principe I dient het bestuur van een bedrijfslichaam eraan bij te dragen dat de uitvoering van het proces dat voorafgaat aan de benoeming van voorzitters van schappen transparant en op grond van adequate criteria geschiedt. Bij één bedrijfslichaam komt een tussen de diverse commissies roulerend voorzitterschap van het schap voor. Beurtelings wordt dus de voorzitter van een van de commissies tot voorzitter van het schap benoemd. Het bedrijfslichaam heeft aangegeven deze werkwijze te willen voortzetten, zonder geweld te doen aan de norm in de code. De vraag is evenwel in hoeverre een schap, ondanks deze werkwijze, de desbetreffende bepalingen in principe I (en uitwerking) van de code naleeft. De commissie constateert dat de beschreven werkwijze niet past binnen de desbetreffende norm in de code. Naar de mening van de commissie komt de beschreven werkwijze in onvoldoende mate tegemoet aan de duidelijke (materiële) bedoeling van het principe: een niet alleen transparant, maar ook open proces. De commissie acht het niet noodzakelijk de code op dit onderdeel te verduidelijken. De beschreven werkwijze komt slechts bij één bedrijfslichaam voor, en bezien zal moeten worden of dit schap deze ook daadwerkelijk ten uitvoer wil blijven brengen. Indien dit onverhoopt wel het geval zou zijn, kan in de toekomst worden besloten de code alsnog aan te passen.

8 Vergoedingen Er is enige onduidelijkheid over de interpretatie van Principe IV, uitwerking 1. Er zijn schappen die de uitwerking zo interpreteren dat er in het jaarverslag een geaggregeerd bedrag voor vergoeding aan voorzitter én bestuur opgenomen kan worden. Er vindt dus geen uitsplitsing naar vergoeding voor voorzitter en bestuurders plaats. Naar de mening van de commissie is dit niet de bedoeling van de code, en is de code daarin voldoende helder. Wel is mogelijk dat voor de voorzitter enerzijds en de bestuurders anderzijds een apart bedrag wordt opgenomen in het jaarverslag. Het bedrag voor de bestuurders behoeft daarbij naar de visie van de commissie niet naar individuele bestuurders te worden uitgesplitst, maar kan het geaggregeerde totaal van alle bestuurdersvergoedingen behelzen. Gesteld is wel dat uitsplitsing op individueel bestuurdersniveau bewerkelijk en onpraktisch is, en dat de omvang van het bedrag niet opweegt tegen het nut van verslaglegging op individueel niveau. Belangrijker is volgens de commissie dat de bestuurdersvergoedingen zijn gebaseerd op de Verordening vacatievergoedingen van de SER, en daarmee gemaximeerd. Omdat het bedrag vaststaat, voor alle bestuurders gelijk is en ook het aantal vergaderingen controleerbaar is, is de transparantie naar algemene maatstaven voldoende gewaarborgd. Integriteit en personele ynies Op basis van Principe VI, uitwerking 4, dienen de bedrijfslichamen een overzicht van bestuurders bij te houden, waarin onder meer de datum van eerste benoeming wordt opgenomen. Bij enkele schappen is het nut van deze informatie ter discussie gesteld. Daarnaast wordt het lastig gevonden te bepalen wat de datum van eerste benoeming is, aangezien bestuurders soms gedurende een groot aantal jaren, en soms met tussenpozen, verschillende bestuurlijke functies binnen een schap hebben bekleed. In sommige gevallen is (daarom) de bepaling zo geïnterpreteerd dat het om de eerste benoeming zou gaan vanaf het moment van inwerkingtreding van de code. De commissie is, zich daarbij mede baserend op het proces van totstandkoming van de code, van mening dat het nut van de gevraagde informatie vooral gelegen is in inzichtelijkheid en transparantie. Door de opstellers van de code is, vanuit het inzicht dat een maximale benoemingsperiode voor bestuurders (zoals die soms ten aanzien van andere bestuurslagen wordt gekozen) niet praktisch werkbaar is binnen het PBObestuurssysteem, er destijds voor gekozen wel inzicht te geven in de lengte van iemands bestuurlijke betrokkenheid bij een schap. Deze norm is derhalve mede gebaseerd op de gedachte dat er goede redenen zijn voor de soms langere bestuursperiodes en dat in voorkomend geval kan worden uitgelegd waarom een bepaalde bestuurder al langere tijd bij dat schap bestuurder is. Naar de mening van de commissie gaat het derhalve om het eerste moment van benoeming bij het schap van de desbetreffende bestuurder in enige, onder de code vallende bestuursfunctie, ook al ligt dit moment vóór de datum van inwerkingtreding van de code. Een wijziging van de code op dit punt is niet nodig. Een ander punt in het kader van Principe VI is een mogelijke onvolledigheid van het overzicht van de voor het schap relevante nevenfuncties van bestuurders. In het kader van een onderzoek inzake personele unies hebben diverse schappen expliciet aangegeven dat de lijst van nevenfuncties is gebaseerd op een opgave van de

9 Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen Voorzitter: Leden bedrijfschappen: Leden productschappen: Ministeriële vertegenwoordigers: Secretariaat (SER): prof. dr. Ph. Eijlander (Philip) drs. J.W. Nelson (Hans) ir. G.J.P. Jansen (Jos) mr. A.B. van Kruistum (Anton) C. Kuijvenhoven (Cees) drs. M. Elema (Matthé) mr. J. de Haan (Jan) mr. R.M.A. Guldenmund (LNV) mr. A. Velgersdijk (Alfred) (SZW) mw. mr. G. van Dam (EZ) mr. E.A. van Bonzel (Evert) mr. L Güvec (Ismail) mw. mr. S.W. Geelkerken (Sophia)

15 december Rapportage personele unies Inleiding

15 december Rapportage personele unies Inleiding Toezichtkamer 15 december 2009 Rapportage personele unies 2009 1. Inleiding Deze notitie bevat de rapportage van een onderzoek dat is gedaan naar personele unies binnen de product- en bedrijfschappen.

Nadere informatie

Inleiding: de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie

Inleiding: de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie Inleiding: de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie De eerste ideeën over de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie ontstonden begin van de twintigste eeuw, in de vorm van schetsen voor een nieuw model

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Toezichtkamer. 15 september 2011. Rapportage Scan Jaarverslagen 2010. 1. Inleiding

Toezichtkamer. 15 september 2011. Rapportage Scan Jaarverslagen 2010. 1. Inleiding Toezichtkamer 15 september 2011 Rapportage Scan Jaarverslagen 2010 1. Inleiding Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voert de SER jaarlijks een scan uit van de jaarverslagen

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. maart 2007

Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. maart 2007 Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen maart 2007 Inhoudsopgave Overzicht principes goed bestuur 3 Inleiding A. Aanleiding en doel code 7 B. Product en bedrijfschappen 7 C. Aard, structuur en inhoud

Nadere informatie

Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang

Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang Pagina 1 van 5 Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1) Dit reglement is vastgesteld en goedgekeurd in de vergadering van de Raad van

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht.

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht. Directiereglement Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld door de directeur en vastgesteld door de raad van toezicht ingevolge artikel 19 van de statuten van Stichting Wemos (de

Nadere informatie

Reglement voor de Audit Commissie Stichting WSW

Reglement voor de Audit Commissie Stichting WSW Reglement voor de Audit Commissie Stichting WSW Vastgesteld door de Raad van Commissarissen bij besluit van d.d. 27 maart 2013 Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1. Dit reglement is vastgesteld

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE 0. INLEIDING REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE ALLIANDER N.V. Vastgesteld door de RvC op 13 december 2017 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 7 van het Reglement

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 555 Besluit van 11 december 2014 tot intrekking van het Besluit van 23 augustus 2011 tot vaststelling van nadere voorschriften omtrent de inhoud

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Reglement auditcommissie NSI N.V.

Reglement auditcommissie NSI N.V. Artikel 1. Vaststelling en reikwijdte... 2 Artikel 2. Samenstelling Auditcommissie... 2 Artikel 3. Taken van de Auditcommissie... 2 Artikel 4. Vergaderingen... 6 Artikel 5. Informatie... 7 Artikel 6. Slotbepalingen...

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Versie 1 Vastgesteld 14 oktober 2016 Reglement raad van toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland U.A. Vastgesteld door

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE. Alliander N.V.

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE. Alliander N.V. REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE Alliander N.V. Vastgesteld door de RvC op 3 november 2009 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het Reglement

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. leden van de Gemeenteraad Postbus 450 1940 AL Beverwijk datum 26 juni 2015 ons kenmerk onderwerp bijlagen Onderzoek naar de effectiviteit van de

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur VERORDENING PA REGLEMENT VAN ORDE 2008 Verordening van het Productschap Akkerbouw van 27 maart 2008, tot vaststelling van een reglement van orde voor de vergaderingen van het bestuur van het Productschap

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17024 21 augustus 2012 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 14 augustus 2012, nr. IENM/BSK-2012/145416,

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT STICHTING PRO

BESTUURSREGLEMENT STICHTING PRO BESTUURSREGLEMENT STICHTING PRO Vastgesteld door het Bestuur op 23 november 2017 I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie 1. Dit Bestuursreglement (het reglement ) is vastgesteld ingevolge artikel

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur VERORDENING REGLEMENT VAN ORDE (PVV) 2007 Verordening van het Productschap Vee en Vlees van 12 december 2007, tot vaststelling van een reglement van orde voor de vergadering van het bestuur van het Productschap

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht Nederlandse Omroep Stichting, ook handelende onder de naam Raad van Toezicht NPO.

Reglement van de Raad van Toezicht Nederlandse Omroep Stichting, ook handelende onder de naam Raad van Toezicht NPO. Reglement van de Raad van Toezicht Nederlandse Omroep Stichting, ook handelende onder de naam Raad van Toezicht NPO. Het reglement Raad van Toezicht dient in de context van en in aanvulling op toepasselijke

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Klachtenreglement WIJeindhoven

Klachtenreglement WIJeindhoven Klachtenreglement WIJeindhoven 1 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 3 Wraking en verschoning... 3 Artikel 4 Indiening van de klacht... 4 Artikel 5 Behandeling van de klacht... 4

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen I. Inleiding Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen De Raad van Advies streeft na de beginselen

Nadere informatie

Regeling burgerparticipatie Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Regeling burgerparticipatie Wet Maatschappelijke Ondersteuning Burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn gelet op de verplichting tot burgerparticipatie in het kader van de artikel 1 1 en 1 2 van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning gelet op artikel

Nadere informatie

ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN

ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN NA/60009382 ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN Profielschets Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken 1 Algemeen 1.1 Leidend voor het functioneren van de Adviesgroep Bestuurlijke

Nadere informatie

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische Verordening PT Reglement van Orde 2008 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw, d.d. 1 juli 2008, houdende tot het geven van regels met betrekking tot de vergaderingen van het bestuur, de

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Vastgesteld door het bestuur op: 4 juni 2014 Goedgekeurd door de raad van toezicht op: 4 juni 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen

Nadere informatie

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER Status: definitief Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 30 augustus 2016 Goedgekeurd door de RvT d.d.: 26 september 2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

A 2014 N 3 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2014 N 3 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2014 N 3 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 10 de januari 2014, no. 14/0032, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Eilandsverordening corporate governance. Op voordracht van

Nadere informatie

Integriteitscode. 15/02/2018 Proces/document E. Voorberg directeur/bestuurder MR. Voorlopige vaststelling. 28/02/2019 Versienummer 2.

Integriteitscode. 15/02/2018 Proces/document E. Voorberg directeur/bestuurder MR. Voorlopige vaststelling. 28/02/2019 Versienummer 2. Integriteitscode Voorlopige vaststelling 15/02/2018 Proces/document E. Voorberg directeur/bestuurder eigenaar MR 28/02/2019 Versienummer 2.0 - PMR: instemming/ advisering/ ter informatie - Oudergeleding:

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer Artikel 1 Krachtens het gestelde in artikel 10 van de Statuten heeft de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer, dit Huishoudelijk Reglement vastgesteld. Artikel 2 Doelstelling 1. De Seniorenraad stelt zich

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Inhoud Inleidend Artikel: Status en inhoud van de regels Raad van Toezicht NLPO 1. Samenstelling Raad van Toezicht 2. Voorzitter Raad van Toezicht 3. (Her)benoeming,

Nadere informatie

MEMO WGR. 1. Inleiding

MEMO WGR. 1. Inleiding MEMO WGR Aan : de heer E. Lionarons Van : Bart van Meer en Jasper Molenaar Inzake : Voorstel herziening Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek 24e herziening Datum : 12 maart 2018 1. Inleiding 1.1. De

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

Nr. 2011-046 Houten, 30 augustus 2011

Nr. 2011-046 Houten, 30 augustus 2011 Raadsvoorstel Nr. 2011-046 Houten, 30 augustus 2011 Onderwerp: Wijzigen bestuursmodel Stichting Openbaar Onderwijs Houten Beslispunten: 1. In te stemmen met de invoering van een College van Bestuur met

Nadere informatie

De Minister van Economische Zaken. Advies over de novelle behorende bij het wetvoorstel 31374

De Minister van Economische Zaken. Advies over de novelle behorende bij het wetvoorstel 31374 POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Economische Zaken

Nadere informatie

3. Wettelijke bepalingen over toezicht

3. Wettelijke bepalingen over toezicht 3. Wettelijke bepalingen over toezicht 3.1 Vooraf In dit deel komen de volgende onderwerpen aan de orde: een overzicht van de belangrijkste wettelijke toezichtbepalingen in samenhang met de toezichthouders

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 59 27 maart 2009 nummer

Nadere informatie

UB/S/2007/12795/ / /193 T-toets amvb in het kader van eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen

UB/S/2007/12795/ / /193 T-toets amvb in het kader van eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen Inspectie Werk en Inkomen Juridische zaken De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer ing. A. Aboutaleb Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Postbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan

Nadere informatie

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs.

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs. Definitieve versie, 7-11-2017 De raad van bestuur van Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO tot vaststelling

Nadere informatie

Amsterdam, 10 augustus Betreft: Herziening Wet bekostiging financieel toezicht Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 10 augustus Betreft: Herziening Wet bekostiging financieel toezicht Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 10 augustus 2017 Betreft: Herziening Wet bekostiging financieel toezicht 2019 Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging voor Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) maken wij gaarne

Nadere informatie

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 13 februari 2007; 1 Begripsbepalingen

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 13 februari 2007; 1 Begripsbepalingen Verordening PT heffing export bloembollen naar Japan oogstjaar 2007 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 27 maart 2007, houdende de vaststelling van aan exporteurs van bloembollen

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 22 augustus 2008 nummer

Nadere informatie

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging.

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging. Statuten Zoals vastgesteld door het Congres bijeen op 16 december 1990 te Wageningen; waarna verleden in een akte houdende de oprichting van de vereniging, op 4 januari 1991 te Amsterdam; en voor het laatst

Nadere informatie

Op 12 oktober 2018 heeft u het voorstel voor de Regeling Tachografen aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) aangeboden voor toetsing.

Op 12 oktober 2018 heeft u het voorstel voor de Regeling Tachografen aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) aangeboden voor toetsing. Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 1 november 2018 Onderwerp Regeling Tachografen

Nadere informatie

Advies wijziging Vb2000 i.v.m. implementatie richtlijn 2001/55/EG

Advies wijziging Vb2000 i.v.m. implementatie richtlijn 2001/55/EG de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Mevrouw drs. M.C.F. Verdonk Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Mw. mr. F.G Schoe 070 381 1413 27 april 2004 ACVZ/VZL/04/016 Advies wijziging Vb2000 i.v.m.

Nadere informatie

Reglement Dienstraden

Reglement Dienstraden Reglement Dienstraden Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Hoofdstuk 2: Samenstelling, zittingstermijn en verkiezing Hoofdstuk 3: Functie, taak en bevoegdheden van de Dienstraad Hoofdstuk 4: Werkwijze van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. klacht: een mondelinge of schriftelijke uiting van ongenoegen over de wijze waarop b. een gemeentelijk bestuursorgaan

Nadere informatie

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 16 maart 2010; 1 Begripsbepalingen

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 16 maart 2010; 1 Begripsbepalingen Verordening PT heffing export bloembollen naar Japan oogstjaar 2010 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 30 maart 2010, houdende de vaststelling van aan exporteurs van bloembollen

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 14 en 15 van de

Nadere informatie

Klachtencommissie Goed Bestuur MBO Reglement

Klachtencommissie Goed Bestuur MBO Reglement Klachtencommissie Goed Bestuur MBO Reglement (Branchecode goed bestuur in het MBO, paragraaf 5.3.) Inleiding Bij besluit van het Platform Raden van Toezicht mbo-instellingen en de Vereniging MBO Raad d.d.

Nadere informatie

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen;

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen; Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen Het bestuur, gelet op artikel 33 van de Pensioenwet; gelet op de Code Pensioenfondsen,

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTEN(ADVIES)COMMISSIE STICHTING EIGEN BOUW

REGLEMENT KLACHTEN(ADVIES)COMMISSIE STICHTING EIGEN BOUW REGLEMENT KLACHTEN(ADVIES)COMMISSIE STICHTING EIGEN BOUW Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Raad van Toezicht: Bestuur: Medewerker: Commissie: Klager: De Stichting Eigen

Nadere informatie

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008 Reglement Centraal College van Deskundigen Besluit van het bestuur van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector van 12 februari 2014 houdende de vaststelling van een reglement ter zake van het functioneren

Nadere informatie

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe.

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bestuur, Democratie & Financiën Europa en Binnenlands Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus

Nadere informatie

Reglement van de Expertcommissies van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs

Reglement van de Expertcommissies van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs Reglement van de Expertcommissies van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs Nog nader vast te stellen en te bekrachtigen Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol

Samenwerkingsprotocol Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Consumentenautoriteit en de Stichting Reclame Code Partijen: 1. De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27372 1 september 2015 Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 18 augustus 2015, nr. MBO/803345,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG..

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG.. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Hoger Onderwijs en Studiefinanciering IPC 2250 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Invoerrechten en accijnzen" over de periode

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Invoerrechten en accijnzen over de periode Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Roermond Nr. 232396 29 december 2017 Verordening behandeling bezwaarschriften Roermond 2018 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.34 19 september 2014-64e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Zuivel 2 Verordeningenblad

Nadere informatie

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Het bestuur: het bestuur van Halte Werk.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE mei 2009 B EGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: fonds: bestuur:

Nadere informatie

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen, Groenten en Fruit

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen, Groenten en Fruit Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen, Groenten en Fruit 1. De voor het benoemen van leden van het bestuur van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen,

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan

Reglement van het Verantwoordingsorgaan Reglement van het Verantwoordingsorgaan Per 3 december 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk I Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter 4 Artikel 3

Nadere informatie

Brochure. interne Klachtenregeling en Geschillencommissie voor de advocatuur

Brochure. interne Klachtenregeling en Geschillencommissie voor de advocatuur Brochure interne Klachtenregeling en Geschillencommissie voor de advocatuur Brabantse Meesters B.V. versie januari 2017 Pagina 1 van 5 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE INLEIDING Ontevreden over onze dienstverlening?

Nadere informatie

Nederlandse Brandwonden Stichting

Nederlandse Brandwonden Stichting Nederlandse Brandwonden Stichting REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Vastgesteld door de Raad van Toezicht op 24 april 2012 1/7 0. Inleiding 0.1 Dit reglement is opgesteld door de Raad van Toezicht (hierna RvT)

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Consumentenautoriteit en de Stichting Reclame Code Partijen: 1. De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

AFKOND1GINGSBLAD CURASAO 2009 no. 92

AFKOND1GINGSBLAD CURASAO 2009 no. 92 AFKOND1GINGSBLAD CURASAO 2009 no. E1LANDSVERORDENNG van de 12de oktober 2009 hondende regels ten aanzien van de besluitvorming in zaken betreffende de belrokkenheid van de openbare rechtspersoon het Eilandgebied

Nadere informatie

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor het Brood- en Banketbakkersbedrijf

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor het Brood- en Banketbakkersbedrijf Bestuurskamer Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor het Brood- en Banketbakkersbedrijf 1. Inleiding De benoemingsgerechtigde organisaties in het bestuur van het Bedrijfschap voor het Brood- en

Nadere informatie

WERKVOORZIENINGSCHAP NOORDOOST-BRABANT. Het Algemeen Bestuur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant

WERKVOORZIENINGSCHAP NOORDOOST-BRABANT. Het Algemeen Bestuur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant WERKVOORZIENINGSCHAP NOORDOOST-BRABANT Het Algemeen Bestuur van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur d.d. 28-11-2007, gelet op artikel 2 lid 3 van de

Nadere informatie

Datum 11 februari 2015 Vragen van het lid Bisschop (SGP) over de samenwerking tussen ROC Amsterdam en ROC Flevoland

Datum 11 februari 2015 Vragen van het lid Bisschop (SGP) over de samenwerking tussen ROC Amsterdam en ROC Flevoland >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016

Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016 Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-

Nadere informatie

Totstandkomingsgeschiedenis Fusiegedragsregels

Totstandkomingsgeschiedenis Fusiegedragsregels 1 Inleiding 1.1 Algemeen Het SER-besluit Fusiegedragsregels is op 15 mei 1970 door de Sociaal-Economische Raad ( SER ) vastgesteld (inwerkingtreding op 19 juni 1970). De fusiegedragsregels zijn laatstelijk

Nadere informatie

Beleid inzake belangenconflicten Brand New Day Bank N.V. BND.VW.PRB

Beleid inzake belangenconflicten Brand New Day Bank N.V. BND.VW.PRB Beleid inzake belangenconflicten Bank N.V. BND.VW.PRB.19122017 Versie 5 december 2017 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Taken en verantwoordelijkheden... 3 3 Identificatie van (potentiële) belangenconflicten...

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Centrale Medezeggenschapraad Hogeschool der Kunsten Den Haag

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Centrale Medezeggenschapraad Hogeschool der Kunsten Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT Centrale Medezeggenschapraad Hogeschool der Kunsten Den Haag Inhoudsopgave Begripsbepalingen Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Vergadering van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 870 Regels met betrekking tot de begroting en verantwoording van de kosten van het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche

Nadere informatie

Reglement van orde van de Raad voor Cultuur 2014

Reglement van orde van de Raad voor Cultuur 2014 Reglement van orde van de Raad voor Cultuur 2014 De Raad voor Cultuur, Gelet op: artikel 21 van de Kaderwet adviescolleges, Overwegende: dat dat het wenselijk is dat in een Reglement van orde nadere voorschriften

Nadere informatie

Brochure. interne Klachtenregeling en Geschillencommissie voor de advocatuur

Brochure. interne Klachtenregeling en Geschillencommissie voor de advocatuur Brochure interne Klachtenregeling en Geschillencommissie voor de advocatuur Brabantse Meesters B.V. versie januari 2017 Pagina 1 van 5 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE INLEIDING Ontevreden over onze dienstverlening?

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid 1 Inleiding Vanaf de jaarrekening 2004 is de accountantsverklaring uitgebreid met een oordeel over de rechtmatigheid. De accountant kijkt niet alleen naar het getrouwe beeld, maar ook of baten, lasten

Nadere informatie

Algemene Rekenkamer. Ontwerp Besluit Jeugdwet; overleg op grond van artikel 96 Comptabiliteitswet Geachte heer Van Rijn,

Algemene Rekenkamer. Ontwerp Besluit Jeugdwet; overleg op grond van artikel 96 Comptabiliteitswet Geachte heer Van Rijn, Het De - De Het Algemene Rekenkamer Algemene Rekenkamer Lange Voorhout S Staatssecretaris van Volksgezondheid, Postbus 20015 Welzijn en Sport 2500 EA Den Haag Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG T w www.rekenkamernl

Nadere informatie

1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen werkzaam bij de zorgaanbieder en haar partners.

1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen werkzaam bij de zorgaanbieder en haar partners. Klachtenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving 1.1 De zorgaanbieder: Gezinssupport.nu. 1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren DEEL 1 REGELINGEN TEN AANZIEN VAN HET LANDELIJK BESTUUR Artikel 1 Functieverdeling De bestuursleden verdelen, met inachtneming van het bepaalde in

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Young Physiotherapist Association

Huishoudelijk reglement Young Physiotherapist Association Huishoudelijk reglement Young Physiotherapist Association (publicatiedatum: december 2015) (bij onduidelijkheid of het ontbreken van bepaalde zaken gelden de statuten boven het HHR) De Young Physiotherapist

Nadere informatie

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Partijen 1. de publiekrechtelijke rechtspersoon: gemeente Almere, ter zake van de convenant op grond van artikel 171 eerste lid Gemeentewet vertegenwoordigd

Nadere informatie

Reglement voor Technische Commissies:

Reglement voor Technische Commissies: Dutch Metrology Institute VSL Reglement voor Technische Commissies: Elektrische Meettechniek Temperatuur en Vochtigheid Geometrische meetmiddelen Drukmetingen VERSIE: 2010-03-15 (vervangt versie 2009-12-15)

Nadere informatie

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen Den Haag, 3 mei 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op woensdag 10 mei 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda Openbaar gedeelte

Nadere informatie

Adviescommissie voor. Vreemdelingenzaken. 1. Inhoud van het voorstel. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Adviescommissie voor. Vreemdelingenzaken. 1. Inhoud van het voorstel. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. bezoekadres Postadres 2500 EA Den Haag aan Postbus 20018 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van het associatierecht EEG-Turkije ACVZ/ADV/20 16/010 datum 7juni 2016 06-4684 0910 Mr. D.J.

Nadere informatie

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen.

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Langedijk. Nr. 58371 30 juni 2015 Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 De raad van de gemeente Langedijk gelezen het voorstel

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer.

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 102/2004 Onderwerp Notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 Programma / Programmanummer Inkomen / 3230 Portefeuillehouder

Nadere informatie

' Zie de brief van deze organisaties van 2 november 1999 aan de Vaste Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

' Zie de brief van deze organisaties van 2 november 1999 aan de Vaste Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stichting van de Arbeid Pens./1253 Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 90801 2509 LV Den Haag Den Haag : 8 februari 2000 Ons kenmerk : S.A. 00.02835/K Uwkenmeik : SV/VP/99/68981

Nadere informatie