Samen, lokaal en duurzaam: energiecoöpera<es

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen, lokaal en duurzaam: energiecoöpera<es"

Transcriptie

1

2

3 Duurzame energie opwekken is goed voor het milieu. In coöpera;es wordt lokaal samengewerkt en hee< iedereen een stem. Dat versterkt de betrokkenheid bij elkaar en bij de gemeente. Samen, lokaal en duurzaam: energiecoöpera<es GroenLinks wil zonnepanelen op alle geschikte daken. De gemeente moet deze zelf op alle gemeentelijke gebouwen en scholen installeren. Coöpera<es kunnen bedrijfshallen of stallen vol leggen. Daarnaast willen we ook de nieuwste mogelijkheden toepassen zoals energie uit algen, een zonneweide plaatsen en biomassa omzeien naar gas, elektriciteit en warmte. Er zijn veel ini+a+even in wijken en dorpen (zoals bijvoorbeeld eco- Oostermoer) die we van harte willen ondersteunen en opschalen. Als we samen, lokaal, duurzame energie opwekken, gaan onze maandlasten naar beneden, dragen we bij aan een schoon milieu en worden we minder aaankelijk van olie. GroenLinks wil een zon atlas laten maken. Dit is een overzicht waarop iedereen kan zien waar zonnepanelen kunnen worden toegepast. Projecten voor het opwekken van duurzame energie leveren lokale werkgelegenheid op en de koopkracht gaat omhoog door lagere maandlasten.

4 Bescherming van het unieke groene landschap van Tynaarlo. Landschap en cultuurhistorie zijn belangrijke collec;eve voorzieningen. We beschermen wat waardevol is Het unieke landschap, de monumentale bomen en cultuurhistorie zijn zeer waardevol voor Tynaarlo. Een prach<ge omgeving om te wonen, te werken en te recreëren. GroenLinks wethouder Harm Assies is kampioen op groen. Voor de lange termijn is vastgelegd welke landschappelijke waarden, monumentale bomen, natuur en cultuurhistorische erfgoed beschermd worden. Dat zijn bijvoorbeeld zandpaden, beekdalen, houtwallen en vennetjes. Dat maakt voor iedereen die iets wil ondernemen direct duidelijk waar mogelijkheden zijn en waar niet. Dit scheelt +jd en geld voor ieder ini+a+ef. Ini;a;even ondervinden geen vertraging bij zorgvuldig omgaan met landschap en natuur. fotografie Dick Schoppers

5 Waterberging in combina;e met natuurontwikkeling is dubbele winst voor het milieu. Droge voeten en meer ruimte voor planten en dieren. Waterberging verhoogt de veiligheid voor inwoners. Waterberging: van probleem naar kansen voor Tynaarlo Ondanks de crisis zijn er fondsen beschikbaar voor het aanleggen van waterbergingsgebieden. Net als in de Eelder- en Peizermaden is dat goed te combineren met natuurontwikkeling en dus ook met recrea<e en toerisme. GroenLinks wil hiermee doorgaan en ook het gebied van de Hunze aanpakken. De nieuwe natuurgebieden moeten voldoende toegankelijk zijn voor recrea+e, waarin ook een theehuisje past. Natuurgebieden leveren jaarlijks veel biomassa op, wat lokaal verwerkt kan worden tot biogas of bio- kunststoffen. De jaarlijkse opbrengst van de Drentse Aa kan veel huishoudens van energie voorzien. Bij al deze ontwikkelingen is samenwerking met het IVN (Ins+tuut voor Natuureduca+e en duurzaamheid) van belang. Dit soort grote projecten kunnen een belangrijke motor zijn voor de lokale duurzame economie, vooral als plaatselijke ondernemers worden ingeschakeld.

6 Biologische producten zijn beter voor het milieu. Door lokale producten lokaal te gebruiken kan flink bespaard worden op transport. Fairtrade draait om eerlijke beloning van de producenten. Duurzaam winkelen: lokale, eerlijke en biologische producten Tynaarlo is fairtrade gemeente en koopt 100% duurzaam in. Toch is er ruimte voor verbetering. GroenLinks wil het aandeel fairtrade, biologische en lokale producten flink omhoog brengen. De komende jaren worden op diverse plaatsen nieuwe supermarkten gebouwd, dat is niet te voorkomen. GroenLinks wil dat die gebouwen gebruik maken van daglicht, zonne- energie, koeling en verwarming met een warmtepomp en regenwater opvangen om het toilet door te spoelen. Dat het kan, laat een vooruitstrevende supermarkt in Duitsland zien*. In de winkels verwacht GroenLinks een ruim assor+ment aan biologische en fairtrade producten. Voor lokale voedingsproducten wil GroenLinks kijken naar de mogelijkheid van slimme levering, direct van producent naar consument, via een markt, een verzamelwinkel of internet. * hqp:// group.com/en/sustainability/ Grote besparingen op energie maken het supermarkt bedrijf rendabeler. Groene bedrijven presteren gemiddeld beter.

7 Duurzaam wonen Het buitengebied beschermen en werkelijk duurzaam bouwen. Er is behoe<e aan betaalbare woningen. Bij duurzaam bouwen zijn ook de maandlasten lager. Na Ter Borch, Grote Veen en de Bronnen moeten we stoppen met bouwen in het buitengebied. Genoeg is genoeg. Er zijn genoeg open plekken in de dorpen die plaats bieden aan duurzame en betaalbare woningen. Duurzaam bouwen is tegenwoordig de norm, maar vaak is er een groot verschil tussen het (duurzame) ontwerp en het (niet duurzame) resultaat. Daarom gaan we de energiepresta+e van gebouwen bij oplevering consequent controleren. Naast duurzame nieuwbouw willen we werk maken van renova+e en isola+e van bestaande woningen. Werk voor lokale bouwbedrijven. Efficiënt gebruik van ruimte en geen verspilling van energie.

8 Controle op uitstoot van landbouw. Minder vlees eten draagt bij aan eerlijke voedselverdeling. Verantwoorde landbouw We ondersteunen agrariërs die zich inzeien voor natuurbescherming, landschapsbeheer en dierenwelzijn. Het s<muleren van biologische veeteelt hoort daar ook bij. De gemeente geev het goede voorbeeld door alleen biologische producten te kopen. In de catering van de gemeentelijke organisa+e wordt een ruim assor+ment aan vegetarische producten verkocht. GroenLinks wil geen megastallen in de gemeente en is tegen schaalvergro+ng in de beekdalen. We laten ons adviseren door het IVN. Om natuur en recrea+e duurzaam veilig te stellen zullen we streng toezien op milieuvergunningen. Het water en de natuur in onze gemeente worden al meer belast dan verstandig is. Gene+sch gemanipuleerde gewassen horen niet thuis in Tynaarlo. Goede controle is goedkoper dan later de rotzooi opruimen.

9 Voorrang voor de fiets! Fietsen is beter voor het milieu en op de fiets geniet je meer van het groen in Tynaarlo. In de auto sluiten mensen zich af van hun omgeving. Op de fiets kan dat niet. Het verkeer draait nog te veel om de auto terwijl de fiets een betere keuze is. Fietsen is gezond, vraagt minder ruimte en is veel schoner en goedkoper. GroenLinks wil daarom leierlijk voorrang voor de fietser in de hele gemeente. Bij het bouwen van nieuwe scholen of in centrum plannen moeten voetgangers en fietsers de beste verbinding krijgen. Er moet bij winkels genoeg parkeerruimte zijn voor fietsen, liefst overdekt. Er wordt in de begro+ng te veel geld uitgetrokken voor onderhoud aan autowegen, er moet meer geld naar fietspaden. Het fietspad langs de Legroweg moet aangepakt worden (zie foto). Te vaak denken auto s dat een fietspad een handige parkeerplaats is (zie foto). Daar moet de poli+e beter op leqen. Tynaarlo moet ac+ef meedoen in de ontwikkeling van fietssnelwegen. Juist met de opkomst van elektrische fietsen en de groeiende populariteit van ligfietsen en velomobielen kunnen fietsers grotere afstanden afleggen. Ook fietstoeristen zullen de goede fietspaden waarderen. Niet zo Maar zo Onderhoud en aanleg van fietspaden levert werkgelegenheid en recrea;eve ac;viteit.

10 Minder uitstoot van fijnstof en minder vervuiling met zware metalen. Gezamenlijk naar een vuurwerkshow kijken in plaats van ieder met een eigen vuurpijl. Meer plezier met minder vuurwerk GroenLinks wil dat vuurwerkshows het individueel afsteken van vuurwerk gaan vervangen. Samen naar een prach<ge vuurwerkshow kijken is een mooi feest dat net zo n tradi<e kan worden als de paasvuren. Met oud en nieuw wordt het veel veiliger op straat. Er is minder geluidsoverlast voor mens en dier. Het is voor de gemeente en de inwoners goedkoper, want er is veel minder rotzooi op te ruimen. De grote bedragen die aan par+culier vuurwerk worden uitgegeven kunnen een betere bestemming krijgen. Er worden enorme bedragen aan vuurwerk uitgegeven. Veel huishoudens kunnen dat geld wel beter gebruiken. fotografie Kaj Rietkerk

11 Afval moeten we netjes opruimen, dat levert veel op. Een schoon milieu en nieuwe grondstoffen. In een schone omgeving voelen mensen zicht beter en veiliger. Afval wordt grondstof wordt afval wordt grondstof wordt afval GroenLinks wil nog veel sterker inzeien op de ontwikkeling van afval naar grondstof. Niet alleen omdat we slim om moeten gaan met schaarse grondstoffen, maar ook omdat het een verlaging van de afvalstoffenheffing zal betekenen. Scheiden van afval is belangrijk, maar spullen repareren en hergebruiken is beter. Kringloopwinkels en internet brengen vraag en aanbod bij elkaar en maken hergebruik makkelijker. Uit oude mobieltjes kunnen veel schaarse grondstoffen teruggewonnen worden. GroenLinks wil zwerfvuil aanpakken met meer prullenbakken en zogenaamde blikvangers. We willen kijken of verenigingen of andere groepen, een wijk of dorp willen schoonhouden. Hergebruik en repareren in plaats van weggooien, zijn belangrijke onderdelen van de circulaire economie.

12 Voordat een sloopvergunning wordt afgegeven voor een pand, is eerst gekeken naar de mogelijkheden voor hergebruik. Voorkomen van verloedering door etalages van leegstaande winkels te gebruiken voor bijvoorbeeld exposi;es. Het centrum van Vries kent veel leegstand. Het ontwikkelen van woningen op loca;e de Bronnen zou een impuls kunnen betekenen voor de voorzieningen in Vries. Ruimte om te ondernemen De gemeente moet zelfstandigen en het Midden en Klein Bedrijf (MKB) met betere dienstverlening ondersteunen door hen - leierlijk - de ruimte te geven om te ondernemen. Kleine bedrijven moeten meer ruimte krijgen om zich te ves+gen in woonbuurten. De gemeente kan startende of kleine ondernemingen, zzp- ers en kunstenaars helpen door het beschikbaar stellen van (gemeentelijke) panden tegen lage huur. De gemeente werkt mee aan eventueel +jdelijke herbestemming van leegstaande winkels, kantoren of kerken. Om het nieuwe werken mogelijk te maken willen we ook in het buitengebied goede internet aanslui+ngen. Dat voorkomt onnodig reizen en maakt spreiding van woon- werkverkeer mogelijk. Steeds vaker kloppen ondernemers bij de gemeente aan voor steun die ze bij de bank niet meer kunnen krijgen. GroenLinks wil ondernemingen onder voorwaarden ondersteuning bieden in de vorm van krediet: als rendabele exploita+e is aangetoond, er duidelijk maatschappelijke belangen zijn of als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan het werk kunnen. fotografie Joke Gerds

13 Milieuaspecten worden zwaar meegewogen bij overheids- opdrachten. BeschuUe sociale werkplaatsen zijn voor sommigen de enige veilige manier van werken. Voor hen blij< die mogelijkheid bestaan. Tynaarlo onderneemt maatschappelijk verantwoord GroenLinks wil dat de toewijzing van overheids- opdrachten gebeurt aan de hand van criteria m.b.t. duurzaamheid. Bij opdrachten en aanbestedingen moet de gemeente een sociale bijdrage eisen in de vorm van stageplekken, leerwerktrajecten of begeleiding van maatschappelijk kwetsbare groepen. Voor mensen die (nog) geen kans op betaald werk maken, zal de gemeente moeten zoeken naar alterna+even: par+cipa+ebanen, seniorenbanen, scholing, leerwerkplekken, stageplaatsen of vrijwilligerswerk. De gemeente moet de oprich+ng van een pla`orm voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bevorderen. klimaat sociaal mens Iedereen die een bijdrage levert aan de samenleving voegt waarde toe. bestuur duurzaam

14 Iedereen doet mee aan de samenleving Hulp is gericht op samen- redzaamheid en meedoen. Inwoners die dat willen, kunnen zorg zelf organiseren met een persoonsgebonden budget of een zogenaamde zorgvoucher. Inwoners met een beperking, een chronisch of een psychosociaal probleem moeten daarvoor zorg en ondersteuning ontvangen om aan de samenleving te kunnen blijven meedoen en zelfstandig te kunnen blijven leven. De gemeente moet samen met de inwoner zoeken naar een passende oplossing voor hun problemen. De gemeente onderzoekt daarbij welke ondersteuning nodig is. Dat wordt gebaseerd op wat iemand zelf kan en wat de omgeving (familie, vrienden, buurt) eventueel kan bijdragen. Professionele hulp vult aan waar dat nodig is. Het gaat om het bevorderen van zelfredzaamheid - en als het systeem meewerkt, kunnen mensen heel veel zelf. Dat betekent niet dat we mensen - onder verwijzing naar hun eigen verantwoordelijkheid aan hun lot overlaten. De nieuwe decentralisa+es (jeugdzorg en delen van de langdurige zorg) willen we net zo aanpakken als de invoering van de WMO. We streven naar goede zorg en ondersteuning met keuzevrijheid en hoge klanqevredenheid. De bezuinigingen op de thuiszorg moeten komen uit een betere organisa+e en niet uit verschraling van de dienstverlening.

15 Jeugdzorg is maatwerk Jeugdzorg is gericht op samenleven. GroenLinks stelt bij de decentralisa<e van jeugdzorg de vraag centraal, maatwerk dus. Andere uitgangspunten zijn: persoonlijk contact, stabiliseren van de thuissitua+e en een beperkt aantal betrokken professionals per gezin. Het is belangrijk dat duidelijk geregeld is wie de bevoegdheid heev om snel maatregelen te nemen in urgente gevallen. Een goede intake, doorvragen bij jongeren en ouders die aankloppen voor hulp en zo snel mogelijk hulp opstarten, zijn essen+eel. GroenLinks pleit voor betrokkenheid van een cliënten adviesorganisa+e bij de jeugdzorg. Preven;e is de zorg die het meeste oplevert. Daarna komen vroeg signaleren en dan pas ingrijpen. gouache Joke Gerds

16 Ontmoet elkaar! Veel gezamenlijke ini;a;even dragen bij aan milieu doelstellingen. Veel lokale ini;a;even hebben meerwaarde omdat het mensen in contact brengt met elkaar. Ini<a<even vanuit de samenleving die de sociale cohesie ondersteunen moeten door de gemeente ges<muleerd en ondersteund worden. GroenLinks wil een lokale overheid die investeert in het creëren van ontmoe+ngsplekken zoals dorps huizen, om elkaar te helpen en te ontmoeten. De gemeente moet het welzijnswerk van o.a. Trias en Noordermaat blijven ondersteunen door middel van subsidie. Ini+a+even zoals de dorpstuin van Plaats de Wereld in Vries en Ruilen in Eelde, verdienen steun en navolging in de rest van de gemeente. Voorwaarde om elkaar te ontmoeten is mobiliteit en dus is goed openbaar vervoer in de hele gemeente belangrijk. De vrijwilligers bus is een groot succes. Gezamenlijk zijn ini;a;even vaak slimmer te organiseren en daarmee ook kostenbesparend.

17 De nieuwe MFA's worden energie neutraal. De MFA is niet alleen een plek waar onderwijs wordt gegeven. Er wordt samengewerkt met welzijns- en zorginstellingen, culturele en sportverenigingen, binnen en buiten reguliere school;jden. Goed onderwijs in een goed schoolgebouw Goed onderwijs is alleen mogelijk in school gebouwen die passen bij de eisen van deze <jd: schoon, veilig, comfortabel en groen. Veel schoolgebouwen in de gemeente zijn verouderd, te klein en verbruiken heel veel energie. GroenLinks wil daarom voortmaken met de bouw van duurzame Mul+func+onele Accommoda+es (MFA's) in de gemeente. De gemeente moet zorgdragen voor een goed en duurzaam gebouw, dat zo ontworpen is, dat het +jdens en buiten school+jden door diverse andere par+jen kan worden gebruikt. Goed onderwijs is de basis voor de kenniseconomie.

18 Mensen in beweging Een groene omgeving nodigt uit tot bewegen. Combina;e func;onarissen hebben meerwaarde in het maken van verbindingen met sportverenigingen en onderwijs instellingen. Bewegen is gezond en ontspannend voor iedereen. Daarom bevorderen we buiten recrea<e en sport. De gemeente moet zorgen voor kwalita+ef goede voorzieningen voor sportbeoefening voor amateurs (sportvelden, zwembad, sporthal). De mate van spreiding over de gemeente zal aaankelijk zijn van de lokale en regionale situa+e. De bouw van gecombineerde voorzieningen kan kosten besparen. Het uitgangspunt van GroenLinks voor de drie zwembaden in de gemeente is dat zij er met zijn drieën uitkomen en met beperkte gemeentelijke middelen een gezonde exploita+e voeren. GroenLinks wil de kleine sportverenigingen ondersteunen om de diversiteit in het aanbod overeind te houden. Vitale inwoners kunnen meer bijdragen aan de samenleving.

19 Een robuust vangnet De overheid moet een vangnet blijven vormen. Niet alles kan aan de eigen verantwoordelijk heid overgelaten worden. De overheid moet een vangnet blijven vormen. Niet alles kan aan de eigen verantwoordelijk- heid overgelaten worden. GroenLinks wil armoede voorkomen en kiest daarom voor ruimhar<ge inkomensondersteuning. De bijstandsuitkering is een vangnet. Het moet zijn: ruimhar+g aan de poort en streng in het vervolgproces. Nu is het vaak andersom, waardoor veel mensen in de financiële problemen komen. Het noodfonds is een stap in de goede rich+ng. Medewerkers van de Sociale Dienst moeten aanvragen voor een uitkering niet alleen op basis van de weqelijke richtlijnen beoordelen, maar de ruimte krijgen om rekening te houden met de specifieke situa+e van de cliënt. De meedoen premies moeten blijven, zodat bijvoorbeeld kinderen van mensen met een minimum inkomen, ook lid van een (sport)club kunnen zijn. Minimaregelingen zoals bijzondere bijstand moeten met een enkelvoudige procedure aangevraagd kunnen worden en zo mogelijk automa+sch verstrekt. In samenhang met de Par+cipa+ewet moet er meer ruimte komen voor echte begeleiding van werkzoekenden.

20 Cultuurhistorie vormt een fundament voor de verdere ontwikkeling van Tynaarlo. Met kunst- menu leren kinderen dat je op heel veel verschillende manieren naar de wereld kunt kijken. Kunst en cultuur: broodnodig! Kunst en cultuur maken dat we onze crea<viteit kunnen ontwikkelen. Het helpt ons het kri<sch vermogen aan te scherpen en buiten de eigen kaders te denken. Het ondersteunt ons te ontdekken wie we zijn. Tynaarlo beschikt over een rijk cultuuraanbod, waarbij veel inwoners ac+ef of passief betrokken zijn. Er zijn een aantal belangrijk tradi+es zoals: Bloemencorso, toneelverenigingen, fanfares en historische verenigingen, maar ook schiqerende musea en pop podia. GroenLinks wil een diversiteit van evenementen en cultuur s+muleren. De kunstenaars VanTyNaarLo, de koren van Pedaal Vocaal en de exposi+e- commissie dragen daar bijvoorbeeld aan bij. GroenLinks wil dat de gemeente scholen blijv s+muleren om jongeren enthousiast te maken voor kunst en cultuur. Belangrijke mijlpaal in het cultuurbeleid is de erfgoedatlas die cultuur en historie zichtbaar maakt. Crea;viteit en bijzondere ideeën zijn een goede s;mulans voor nieuwe ini;a;even. aquarel Joke Gerds

21 Millenniumdoelen dragen bij aan milieubehoud. Ook op lokaal niveau dragen we bij aan interna;onale solidariteit. Denk mondiaal, handel lokaal De wereld stopt niet bij de gemeentegrens van Tynaarlo. GroenLinks wil dat we als gemeente een bijdrage leveren aan een eerlijke en duurzame wereld. Daarom is Tynaarlo Fairtrade gemeente geworden en hebben we mede bewerkstelligt dat onze gemeente ook Millenniumgemeente is. Als Millenniumgemeente draag je, samen met vele lokale ini+a+even, bij aan de bestrijding van de armoede in de wereld op basis van de daarvoor ontwikkelde doelen door de Verenigde Na+es. Zolang die doelen nog niet gehaald zijn wil GroenLinks dat we Millenniumgemeente blijven. Daar trekken we minimaal Euro per jaar voor uit. De asielzoekers hier in Tynaarlo hebben een verblijfsvergunning en krijgen ondersteuning van vluchtelingenwerk en de gemeente. GroenLinks wil dat deze mensen ac+ef ondersteund worden om hun plek in onze samenleving te vinden. Fairtrade ondersteunt eerlijke handel in de wereld en ondersteunt daardoor bijvoorbeeld een redelijk inkomen voor boeren.

22 Veel lokale ini;a;even leveren een bijdrage aan een duurzame toekomst. Samen zaken oppakken zorgt voor meer sociale binding. De par<cipa<e voorbij.. gemeente faciliteert meer lokale ini<a<even Par<cipa<e is niet langer alleen een plan maken en dat vervolgens voorleggen aan de betrokken inwoners. GroenLinks wil dat er een stap verder wordt gezet: par<cipa<e is het plan van de burger faciliteren. Het lokale ini<a<ef zoals Westlaren besparen is hiervan een voorbeeld. GroenLinks wil dat er meer en meer ruimte komt zodat inwoners hun plannen zelf kunnen uitwerken. Dat vergt anders opereren van de gemeente. Het vraagt ook een andere rol van de Gemeenteraad. Deze moet ruimte bieden aan experimenten. GroenLinks wil deze stap van de gemeente naar een meer vernieuwende overheid, die netwerkt en volgt, verbindingen legt en kaders aangeev, maar niet zelf invult, van harte ondersteunen. Samen kun je zaken in gang zeuen die je alleen niet lukken.

23

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Goed wonen Goed werk Goed onderwijs

Goed wonen Goed werk Goed onderwijs Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Enschede Goed wonen Goed werk Goed onderwijs D66 krijgt het voor elkaar Voorwoord 2 Enschede is een geweldige stad. Er is mooie natuur, een fijn centrum, er zijn steeds

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2018-2022 WAAR STAAT GROENLINKS ALMERE VOOR? Onze politiek is waarden-gedreven: we kiezen voor een samenleving die mensen verbindt, we willen eerlijke kansen en mogelijkheden

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE Q1 DuurzaamheidWeststellingwerf klimaatneutraalweststellingwerf wil zo snel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal zijn. Zo worden er zonneparken aangelegd bij Wolvega en Noordwolde, een postcoderoosproject

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid Duurzaamheid in : kansen en inspiratie Het s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid Leefomgeving Dit project draagt bij aan een gezond woon- en werkklimaat

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland 2019-2023 Onzeker zijn over je baan, je huis, de buurt, de zorg. Er is veel dat beter kan en beter moet in onze provincie. Woningnood aanpakken bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen Kansen voor Zaanstad in Klare Taal Verkiezingsprogramma 2018 D66 Zaanstad Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Een goed klimaat 5 Goede scholen

Nadere informatie

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 In de Nijmeegse stadsmonitor laten we trends zien rond thema s als grondstoffen, energie, mobiliteit, klimaat(bestendigheid), leefomgeving en economie.

Nadere informatie

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof)

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof) RSA Speerpunten V oor u ligt een samenvatting van de Regionale Samenwerkingsagenda (RSA) voor Gooi en Vechtstreek. Deze agenda voor intergemeentelijke samenwerking kent een bijzondere geschiedenis, want

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon.

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Uit: Het Enkhuizer Lied (J. Sikkink/R. Lippe) Deze tekst geeft

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland

Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland Het oorspronkelijke landbouwdorp Nuland ligt ten zuiden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Tot 1993 was Nuland een zelfstandige gemeente. Hierna werd het

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

OOGST THEMA S 27 JANUARI

OOGST THEMA S 27 JANUARI OOGST THEMA S 27 JANUARI Thema 1: Toekomstvisie - Als u gemeente bent, hoe stuurt u er op dat de maatschappelijke doelen worden bereikt? - Wat heeft u onze inwoners of maatschappelijke organisaties te

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen In het oostelijk deel van s-hertogenbosch ligt de Groote Wielen. Een nieuwe woonwijk, midden in de polder. In totaal komen er ongeveer 4.400 woningen, daarvan

Nadere informatie

Waarom doen we het ook alweer?

Waarom doen we het ook alweer? Apart inzamelen van gft-afval Als Vereniging Afvalbedrijven stimuleren we dat al het afval in Nederland op de juiste manier wordt verwerkt. Hierbij houden we rekening met het milieu en de kosten. De meest

Nadere informatie

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie!

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal De ChristenUnie is een partij van christenen maar voor alle mensen. Wij geloven in God en willen luisteren naar wat Hij

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

Mosterd uit Almen, kaas van boerderij Pas Op, verse asperges om

Mosterd uit Almen, kaas van boerderij Pas Op, verse asperges om Windenergie als streekproduct: van dichtbij is beter. Mosterd uit Almen, kaas van boerderij Pas Op, verse asperges om de hoek, akkerbrood gebakken door bakker Wijnand van Loarnse tarwe: eerlijk en heerlijk!

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Voortzetting van de subsidieregeling

Voortzetting van de subsidieregeling Voortzetting van de subsidieregeling De huidige regeling Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen is zo succesvol dat deze recht doet aan continuering. De 60 aanvragen bij de laatste tranche van deze

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. Deze wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. De wijk telt bijna

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

PRO! Vernieuwing en vooruitgang. Progressieve Partij. Stem op lijst 3. Samenvatting verkiezingsprogramma progressieve partij

PRO! Vernieuwing en vooruitgang. Progressieve Partij. Stem op lijst 3. Samenvatting verkiezingsprogramma progressieve partij PRO! Vernieuwing en vooruitgang Samenvatting verkiezingsprogramma progressieve partij 2018-2022 Stem op lijst 3 Progressieve Partij DIT IS EEN UITGAVE DOOR: De Progressieve Partij Aalten Uitgave toegankelijke

Nadere informatie

VERANDERING BEGINT HIER IN HEEMSKERK

VERANDERING BEGINT HIER IN HEEMSKERK VERANDERING BEGINT HIER IN HEEMSKERK VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-20222 (KORTE VERSIE) HEEMSKERK VOORWOORD Verandering begint hier in Heemskerk GroenLinks staat voor verandering. Wij staan voor een nieuwe

Nadere informatie

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%.

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%. Samenvatting Milieu 2013 Het Delft Internet Panel (DIP) is in april 2013 benaderd voor een onderzoek naar het gebruik en de waardering van diverse voorzieningen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers

De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers Provinciale Staten hebben een nieuwe koers voor het landelijk gebied en de relatie met de steden vastgesteld. Deze is te vinden op www.brabant.nl/ buitengebied.

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Stemwijzer - de toelichtingen

Stemwijzer - de toelichtingen Stemwijzer - de toelichtingen 1 De gemeenteraad moet blijven vergaderen in Huize Swaensteyn in Voorburg. D66 vindt dat de gemeenteraad een efficiënte vergaderlocatie verdient. Als Huize Swaensteyn de enige

Nadere informatie

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Rhenen Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen D66 krijgt het voor elkaar 20180118171714_3960.adpro.indd 1 1/18/2018 5:17:27 PM Inhoud 2 Voorwoord 3 1. Onderwijs, sport & bewegen

Nadere informatie

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2018

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2018 Voor cijfers op wijk- en buurtniveau: http://ede.buurtmonitor.nl UITGAVE Gemeente Ede, Kenniscentrum & afdeling Bestuur en Communicatie, november 2018, oplage 1200, info@ede.nl T. 140318 VORMGEVING Gemeente

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Inhoudsopgave Titel beleidsnota onder titel (optioneel) De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Stap voor stap naar een nieuwe

Nadere informatie

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding De Leidse regio: Oegstgeest Leiderdorp Zoeterwoude Voorschoten Leiden Een geweldige plek om te wonen, te werken, te studeren, te ondernemen, te bezoeken

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met Vooruit met natuur Stelt u zich voor een sterke, fitte, sprankelende natuur, waarvan je volop kunt genieten. Natuur dichtbij, die ontspant en die maakt dat je je prettig voelt op de plek waar je woont.

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Een beter klimaat begint bij jezelf! Erik de Ruijter, Coöperatie EnergiekAlphen SAMEN, LOKAAL EN DUURZAAM

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Gemeenten krijgen de komende jaren steeds meer taken in de ondersteuning van inwoners

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Strategisch Thema. -Duurzame stad-

Strategisch Thema. -Duurzame stad- Strategisch Thema -Duurzame stad- Modules Samenvatting 1 Houding Nijmegenaren 2 Energieopwekking en -verbruik 3 Omgaan met grondstoffen 5 Duurzame mobiliteit 6 Milieukwaliteit en leefomgeving 7 Datum:

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

DE VERANDERING BEGINT IN ALMELO VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS ALMELO

DE VERANDERING BEGINT IN ALMELO VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS ALMELO DE VERANDERING BEGINT IN ALMELO VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS ALMELO 2018-2022 1. ENERGIE & DUURZAAMHEID Almelo levert energie op GroenLinks kiest voor het investeren in groene energie en duurzaamheid.

Nadere informatie

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis de naam Copernikkel dankt zijn naam aan wijkbewoners. Zij zorgden ervoor dat iedereen weet waar de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie