Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 3 nummer 1 maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 3 nummer 1 maart 2015"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 3 nummer 1 maart 2015 Familieraad als verbindende factor tussen cliënt, professional en familie Voor u ligt de nieuwsbrief van de Familieraad van GGZ Oost Brabant. De nieuwsbrief is de onmisbare schakel tussen de familieleden van cliënten van GGZ Oost Brabant en de Familieraad. Speciale uitgave In deze uitgave niet alleen het laatste nieuws en ontwikkelingen; het afscheid van Albert Verberne, voormalig voorzitter van de Familieraad, staat centraal. Hij nam afscheid tijdens het symposium getiteld Familiebetrokkenheid, van bejegening naar samenwerking. Een verslag hiervan is te vinden in deze nieuwsbrief. Afscheid van een gedreven voorzitter Ik heb de rol als voorzitter van de Familieraad altijd met veel plezier vervuld. Het was en is een uitdaging om op te komen voor de belangen van de familie van mensen die vaak aan de onderkant van de samenleving staan. Zij hebben recht op goede zorg waarbij de samenwerking tussen cliënt, familie en zorgverleners van wezenlijk belang is. Iedereen bedankt voor de prettige samenwerking! Met deze woorden nam voorzitter Albert Verberne na 7 jaar afscheid. Al vanaf de oprichting van de familieraad heeft hij zich met volle overtuiging en doorzettingsvermogen ingezet voor de verbinding tussen cliënt, familie en zorgprofessionals. Zijn afscheid was een mooi moment om stil te staan bij familiebetrokkenheid. Vandaar dat het symposium met de titel Familiebetrokkenheid, van bejegening naar samenwerking door de Familieraad werd georganiseerd. Een symposium waar allerlei zaken rondom het thema cliënt en zijn naaste aan bod kwamen. De afgelopen periode heeft de Familieraad best de nodige resultaten bereikt. Dit stemt tot tevredenheid en dankbaarheid. Maar het familiebeleid blijft de nodige aandacht vragen. Zeker ook in de huidige tijd waarin allerlei veranderingen plaats vinden. De samenwerking binnen de eigen organisatie en met andere organisaties wordt steeds belangrijker in onze participatiesamenleving. Met veel plezier en grote dankbaarheid denk ik terug aan het symposium en mijn afscheid als voorzitter van de Familieraad. Ik wens jullie het allerbeste en een goede gezondheid toe.

2 Albert Verberne in the spotlight GGZ Oost Brabant heeft een sculptuur laten vervaardigen waarmee met de passiebloem en het vlinderlogo van de organisatie de onlosmakelijke verbinding tussen de bevlogenheid en de menslievende veilige zorg die wij onze eigen familie gunnen wordt gesymboliseerd. Deze sculptuur is een erkenning voor bijzondere GGZ-betrokken mensen, die zeer waardevol zijn voor onze organisatie. Bij dezen overhandigen wij het allereerste exemplaar aan jou, deelt Fred Pijls, lid van de Raad van Bestuur, mede. LPGGz ster uitgereikt aan GGZ Oost Brabant GGZ Oost Brabant ontving de familiebeleidsster van het Landelijk Platform GGz (LPGGz). Om deze ster te kunnen krijgen moet een organisatie voldoen aan vier onderdelen: het familiebeleid is opgenomen in de structuur van de organisatie, er is een familieraad, een familievertrouwenspersoon en een aparte klachtenregeling voor familie. Binnen GGZ Oost Brabant is een familievertrouwenspersoon actief en een klachtenregeling voor familie opengesteld. Daarnaast staat de familieraad duidelijk op de kaart binnen de organisatie en is er een helder familiebeleid geformuleerd. Tevens is een familietevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Hiermee voldoet GGZ Oost Brabant meer dan aan de gestelde LPGGz criteria. Impressie van het symposium Familiebetrokkenheid, van bejegening naar samenwerking De zorg verandert, waardoor de rol van de familie en naasten van cliënten ook verandert en intensiveert. Een goed moment om stil te staan bij wat GGZ Oost Brabant de afgelopen jaren heeft bereikt met betrekking tot het bejegenen, informeren en samenwerken met familie, aldus dagvoorzitter en ondersteuner familieraad Chris de Haas. Vroeger werd de familie wel betrokken maar ze moesten hard roepen. Dit is veranderd, mede door de inzet van de familieraad. De familie is weer in het vizier gekomen. Ze worden bijvoorbeeld betrokken bij het opstellen van signaleringsplannen en uitgenodigd voor familiebijeenkomsten, vertelt Jose van Goch, teamleider FACT-team Helmond. We hadden veel bedenkingen bij de oprichting van de familieraad. We wilden betrokkenheid wederzijds, maar geen bemoeials, aldus Carien van Mil, tijdens de oprichting van de Familieraad voorzitter van de Cliëntenraad. De symbolische triade in de personen van: Albert Verberne, scheidend voorzitter van de Familieraad, Fred Pijls, lid Raad van bestuur en Herman Mulder, voorzitter Cliëntenraad

3 Ground control to major Tom Van naasten wordt verwacht dat ze steeds meer zorg overnemen van de professionele hulpverlening. Door deze ontwikkelingen verandert de verhouding tussen cliënten, naasten en hulpverleners, ook wel de triade genoemd, want niet eerder was de noodzaak om samen te werken zo groot als op dit moment. Zolang we met elkaar in gesprek blijven en open staan voor elkaar, zal dat ten goede komen aan het herstel van zowel de cliënt als zijn naasten, concludeert Hanneke Claassens promovenda/docent van Fontys Hogeschool Eindhoven en familieraadslid. (MEER: Haar volledige presentatie is te vinden onder nieuwsbrieven via familieraad: vanaf sheet 4.) Stigma hoezo? Het is belangrijk om open te kunnen zijn wanneer je geconfronteerd wordt met psychische ziekten. Openheid bij zowel cliënt en naasten. Praat erover met elkaar want onbekend maakt onbemind. Dit helpt de acceptatie van psychische aandoeningen te vergroten en levert zo een waardevolle bijdrage aan destigmatisering in onze maatschappij, volgens ervaringsdeskundige Henriëtte aan de Stegge. (MEER: Haar volledige presentatie is te vinden onder nieuwsbrieven via familieraad: vanaf sheet 17.) Triadekaart op de werkvloer De triadekaart is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de rollen van de cliënt, zijn of haar naaste en de hulpverlener duidelijker worden. Als verpleegkundige op woonafdeling Loef 2, kregen wij bij het gebruik van de triadekaart beter inzicht in het netwerk van de cliënt en wie voor hen het belangrijkst zijn om te betrekken bij hun zorg. Opvallend was dat dit in sommige gevallen niet vanzelfsprekend de contactpersoon van de cliënt is, vertelt verpleegkundige Corrina Seelen. Hopelijk zorgt de triadekaart voor openheid, waardoor we elkaar kunnen ondersteunen, leren waarderen en elkaar kunnen inschakelen. Zo werken we samen aan de beste zorg, waar de cliënt het meeste profijt van heeft, aldus Ine van de Kerkhof, verpleegkundige.

4 Zware schizofrenie-rugzak opengedaan Er was een tijd dat ik ondergedompeld was in verdriet, zorg en gevoel van uitzichtloosheid. Nooit gedacht dat ik hier ooit zou staan om mijn verhaal te vertellen aan lotgenoten. Maar ik heb de zware rugzak die ik van het leven kreeg door de schizofrenie van mijn zoon nu niet meer hermetisch afgesloten. Deze heb ik open gedaan, ik praat erover en hoop dat mijn ervaringen de rugzakken van andere familieleden dragelijker worden, vertelt Edje Zorgdrager, ervaringsdeskundig moeder van het platform van GGZ WNB. (MEER: Het volledige indrukwekkende, openhartige en persoonlijke verhaal op te vragen via Familietevredenheidsonderzoek GGZ Oost Brabant GGZ Oost Brabant is eind 2014 gestart met een familietevredenheidsonderzoek op vier afdelingen. Het doel van dit onderzoek is om betrouwbare en bruikbare gegevens te verzamelen waarmee afdelingen in staat zijn om te sturen op de toepassing van het familiebeleid. Dus gericht op bejegening, informatie voorziening, samenwerking, ondersteuning, kwaliteit en veiligheid, licht programmaleider Paul Kuiper toe. Bent u nieuwsgierig naar dit familietevredenheidsonderzoek? Neem dan contact op met Paul Kuiper (pgfm.kuiper@ggzoostbrabant.nl) of Chris de Haas (familieraad@ggzoostbrabant.nl) Folder familiebeleid Eindelijk is er dan een folder van GGZ Oost Brabant over familiebeleid. Tot nu toe was er geen mogelijkheid voor cliënten, medewerkers en familieleden om in een oogopslag te kunnen lezen wat GGZ Oost Brabant belangrijk vindt in contact met familie en naasten en welke mogelijkheden er zijn voor familieleden in de zorg. De familieraad ijvert er voor dat alle cliënten, medewerkers en naasten bekend zijn met de inhoud van deze folder. De folder is te vinden via deze link of kijk op: Familieraad op de Andersdag 2015 De Andersdag is de (interne) ontmoetingsdag van GGZ Oost Brabant en wordt georganiseerd op 24 maart 2015 in de landelijke Week van de Psychiatrie. Dé dag waarop allerlei zaken aan bod komen die cliënten, naasten en medewerkers aangaan. Dit jaar ontbreekt ook de Familieraad niet op de Andersdag. Fontys Hogeschool (sociale studies) en de Familieraad hebben een stand ingericht en een workshop workshop georganiseerd. Stap in de driehoek en ervaar wat werken in de triade daadwerkelijk in kan houden. Tot op de Andersdag!

5 Samenstelling Familieraad Afgelopen jaar hebben zich enkele wisselingen voorgedaan in de samenstelling van de familieraad. Momenteel telt de Familieraad zeven enthousiaste leden. Niettemin kunnen we versterking gebruiken. Graag zelfs, vooral nu GGZ Brabant familieleden en cliënten steeds meer betrekt bij allerlei ontwikkelingen. Ook als u niet direct wilt deelnemen in de raad maar wel wil participeren en adviseren, dan kunt u zich melden bij de Familieraad. Zie de advertentie verder in deze nieuwsbrief voor meer info en contactgegevens. Hannie en Gerrit, beiden nieuwe raadsleden, stellen zich voor: Ik ben Hannie Hurkmans. 63 jaar, gehuwd en moeder van 2 kinderen en 3 kleinkinderen. Onze zoon is woonachtig op Coudewater. Vandaar mijn betrokkenheid. Bijna 30 jaar ben ik werkzaam geweest in de zorg. Eerst als verpleegkundige in de psychiatrie en later in Oss in het verpleeghuis op de afdeling psychogeriatrie. In 2009 ben ik hiermee, door lichamelijke omstandigheden, gestopt en ben nu volledig arbeidsongeschikt. Ik wilde toch weer wat meer inhoud geven aan mijn leven en door mijn betrokkenheid bij Coudewater, heb ik mij aangemeld bij de Familieraad. Door mee te denken en advies te geven, hoop ik zo het leefklimaat voor de cliënten te verbeteren. Ik ben er nog maar kort bij en moet nog veel leren over hoe alles werkt. Waar hard aan gewerkt moet worden is de communicatie naar familieleden. Hierin valt nog veel winst te behalen. Ik hoop op een vruchtbare samenwerking binnen de Familieraad en de organisatie. Sinds oktober 2014 maakt ook Gerrit van den Born deel uit van de Familieraad. Naar aanleiding van de advertentie in magazine Link is mijn interesse gewekt om lid te worden van de Familieraad. Ik ben gehuwd en vader van een volwassen dochter en zoon. Ik heb 40 jaar in de GGZ gewerkt en sinds 2 jaar ben ik met pensioen. De laatste 20 jaar bij het Vincent van Gogh Instituut te Venray als psychotherapeut en gezinstherapeut. Als kind groeide ik op in een gezin met een vader die te kampen had met ernstige depressies, waarvoor hij ook enkele malen langdurig werd opgenomen. Zo ervoer ik al jong de ontwrichting die een psychische stoornis in een gezin te weeg kan brengen. Ook mijn eigen gezin kreeg met psychiatrische problematiek te kampen. Onze dochter werd op haar 20 e psychotisch. Na behandeling elders in het land op een PAAZafdeling, kwam zij in Helmond op de dagbehandeling terecht voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid. Deze behandeling deed haar erg goed en onze dochter (al jaren gehuwd) kan zich, hoewel nog steeds kwetsbaar, met gedoseerde ondersteuning goed handhaven. De impact van zo n ziekte was voor ons gezin heftig en ook wij hebben er enkele jaren over gedaan om ons te herpakken. Zowel voor onze dochter als voor ons, begon met het accepteren van de beperkingen het perspectief van de mogelijkheden. De begeleiding die we destijds kregen was warm en begripvol en hielp ons om na hectische maanden weer tot rust te komen. In mijn werk heb ik ook door de ervaringen in mijn jeugd, maar ook in mijn gezin, altijd extra belangstelling gehad voor de positie en het leed van naastbetrokkenen. Daarom ben ik binnen de kliniek waar ik werkte en binnen het instituut altijd bezig geweest met het stimuleren van aandacht voor

6 naastbetrokkenen en het vormgeven van familiebeleid. De Familieraad ervaar ik als zowel betrokken als zeer actief. Er wordt gewerkt met een houding die zich niet fixeert op stilstand, maar zoekt naar wat ondanks de stoornis of beperkingen nog wel mogelijk is. Dit in respectvolle dialoog met organisatie, cliënten, familieleden en naastbetrokkenen. In het werk binnen de Familieraad valt mij opnieuw op dat de GGZ zowel professioneler als steeds complexer is geworden, ook wel bureaucratisch genoemd. Hulpverleners, cliënten en familieleden hebben te maken met te veel van alles: regels, protocollen, beleidswisselingen. Strijd over wie bepaalt, mensen die verstand van de inhoud hebben of degenen die betalen. En zijn dat dan de ziektekostenverzekeringen of de premiebetalers of is dat het zelfde? Tegelijkertijd is ook bekend dat hulpverlening aan enkele universele basisprincipes moet worden voldoen, wil zij effectief zijn. In mijn werk in de Familieraad hoop ik een steentje te kunnen bijdragen aan hulpverlening die georganiseerd is rondom genoemde basisprincipes, waardoor er sprake is van minder bureaucratie, spraakverwarring, dus simpeler en effectiever. Als ik daar vanuit het familieperspectief een bijdrage aan kan leveren, is mijn missie geslaagd. Plannen en uitdagingen Plannen zijn er volop. In 2014 is het familiebeleid aangescherpt in overleg met de Raad van Bestuur. Familie en andere naasten komen steeds meer in het vizier bij medewerkers. Toch heeft niet elke afdeling een aandachtsfunctionaris voor familiebeleid. Ook zouden er veel meer bijeenkomsten voor familie georganiseerd moeten worden. De GGZ neemt een bescheidener positie in, waardoor de druk voor familie soms te groot is. Van familie wordt steeds meer verwacht, terwijl ze niet altijd goed geïnformeerd zijn. Met deze uitdagingen gaan we aan de slag dit jaar. Aan de slag met het familiebeleid Familiebeleid implementeren en borgen is primair de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur van GGZ Oost Brabant. Het bevorderen, het uitdragen en mede vormgeven van dit beleid zijn de kerntaken van de Familieraad. In het beleid wordt vastgelegd op welke voorwaarden en op welke manier de familie van de cliënten wordt benaderd en betrokken door GGZ Oost Brabant met als doel het verbeteren van het zorgproces. Om als Familieraad betrokken te zijn en te blijven nemen we initiatief, zowel op het niveau van beleid als op het niveau van uitvoering, gericht op de toekomst. Voor het goed functioneren hebben wij voedingskracht nodig: input in de vorm van informatie, inspiratie, morele en praktische steun. Daarvoor willen we een goede relatie houden met sleutelfiguren zowel binnen als buiten de triade. Kwaliteit van zorg en de veiligheid in de zorg zijn voor ons bijzonder belangrijk. Ook willen we familie ervaringsdeskundigen in de FACT Teams. De leden zitten niet op persoonlijke titel in de Familieraad. Als lid vertegenwoordigt men de familie van alle cliënten die binnen GGZ Oost Brabant verblijven en/of ambulant onder behandeling zijn, aldus Jan van Sonsbeek, voorzitter Familieraad.

7 Lees magazine Link Op 24 maart verschijnt weer een mooie uitgave van Link, magazine over psychische gezondheid. In deze eerste editie van 2015 lees je een uitgebreid interview met ex-topwielrenner en geboren en getogen Boekelse Leontien van Moorsel. Leontien die zelf in de jaren 80 kampte met anorexia nervosa - zet zich al jaren in voor mensen met een eetstoornis. Hoe ze hen helpt maar ook hoe ze zelf deze vreselijke ziekte te boven kwam, lees je in de rubriek Bekende Brabander op de sofa. Verder in deze uitgave; vier Brabanders met een psychiatrische aandoening vertellen hoe een belangrijke persoon in hun leven het verschil maakt. In het achtergrondverhaal is er aandacht voor psychotische stoornissen. Bijzondere band: In het dubbelportret vertelt Toon over de bijzondere band die hij met zijn huisarts heeft. Toon lijdt aan psychotische kwetsbaarheid en wordt begeleid door het FACT Team in Uden. Zijn huisarts vormt hier een prachtige aanvulling op. Link verschijnt als bijlage bij het Brabants Dagblad, edities van het Eindhovens Dagblad en de Gelderlander. Ook wordt deze verspreid via recepties van de locaties van GGZ Oost Brabant. Digitaal lezen kan op Colofon Redactie: Chris de Haas, ondersteuner Familieraad. Eindredactie en opmaak: Communicatie Heb jij kopij of nieuwswaardigheden voor de nieuwsbrief? Geef het door aan de Familieraad via E Familieraad@ggzoostbrabant.nl

FAMILIERAAD GGZ OOST BRABANT

FAMILIERAAD GGZ OOST BRABANT FAMILIERAAD GGZ OOST BRABANT 2007-2015 Albert Verberne voorzitter Familieraad FAMILIEBETROKKENHEID, van bejegening naar samenwerking 2008-2015 FAMILIEBELEID Ground control to major Tom Hanneke Claassens

Nadere informatie

Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 3 nummer 2 september 2015

Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 3 nummer 2 september 2015 Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 3 nummer 2 september 2015 Familieraad als verbindende factor tussen cliënt, professional en familie Voor u ligt de nieuwsbrief van de Familieraad van GGZ Oost Brabant.

Nadere informatie

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden. Triade in de zorg

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden. Triade in de zorg Triade in de zorg Voordat de GGZ in beeld komt is er de familie. Als een lid van een familie ziek wordt, moet er hulp gezocht worden, het zieke familielid wordt nu cliënt bij Zeeuwse Gronden. Daarmee ontstaat

Nadere informatie

Familie, partner in zorg

Familie, partner in zorg Nieuwsbrief FAMILIERAAD, oktober 2013 Familie, partner in zorg De Familieraad wil graag communiceren met familie en naastbetrokkenen van cliënten van GGZ Oost Brabant, maar ook met alle medewerkers. Vandaar

Nadere informatie

Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten

Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten Uw naaste, onze zorg Een psychiatrische kwetsbaarheid of een verslaving is niet alleen voor de patiënt, maar ook voor u als familie/naaste ingrijpend.

Nadere informatie

Familie als bondgenoot

Familie als bondgenoot Familie als bondgenoot Wat hulpverleners moeten weten over gezinnen 14 december 2006 Hers Dinie Alemans Ellen van Berlo He 1 Centraal in het project Familieleden, clienten en professionals werken samen

Nadere informatie

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 2 nummer 1 mei 2014

Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 2 nummer 1 mei 2014 Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 2 nummer 1 mei 2014 Familieraad als verbindende factor tussen cliënt, professional en familie Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief van de Familieraad van GGZ Oost Brabant.

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad Om als een rol van betekenis te kunnen spelen bij het bevorderen van de implementatie van familiebeleid in de instelling, is het een voorwaarde dat de bekend is. Niet alleen bij de Raad van Bestuur, maar

Nadere informatie

Mét familie gaat het beter

Mét familie gaat het beter Mét familie gaat het beter GGZ ingeest staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen patiënt, hulpverlener en u. In deze brochure leest u hoe we u als familielid, vriend of andere naaste van de patiënt

Nadere informatie

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts In verbinding zelf keuzes maken Petri Embregts Cliënten eigen keuzes laten maken, ze regie geven over hun eigen leven, dat is wat we nastreven Dhr Hans Bouter Leidsch Dagblad Eigen regie, zelf keuzes maken

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Kwaliteit en implementatie van vraagsturing

Kwaliteit en implementatie van vraagsturing Kwaliteit en implementatie van vraagsturing Presentatie ter gelegenheid van de Landelijke dag van de SLKF 25 mei 2013 Opbouw workshop Toelichting op het project Vragen aan leden van familieraden Resultaten

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene Promens Care Triadekaart Triade kaart CLiënT begeleider ouders/ naastbetrokkene De Triadekaart De cliënt: Mijn zus doet veel voor me. Meer dan ik nodig vind. Een nieuw begrip De begeleider: Uitstekend

Nadere informatie

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl PARTNERS IN ZORG Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Contactgegevens voor familieleden Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie: Afdeling: Uw contactpersoon

Nadere informatie

Monitor. Jeugdzorg Plus. Waarom. we jouw informatie graag willen gebruiken

Monitor. Jeugdzorg Plus. Waarom. we jouw informatie graag willen gebruiken Monitor Jeugdzorg Plus Waarom we jouw informatie graag willen gebruiken Wat is de Monitor Jeugdzorg Plus? De Jeugdzorg Plus instellingen willen graag weten wat jij - samen met de medewerkers - bereikt

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 4 nummer 2 november 2016

Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 4 nummer 2 november 2016 Nieuwsbrief Familieraad Jaargang 4 nummer 2 november 2016 Familieraad als verbindende factor tussen cliënt, professional en familie Voor u ligt de nieuwsbrief van de Familieraad van GGZ Oost Brabant. De

Nadere informatie

Weerbaarheidsnieuws. Thema: duurzame inzetbaarheid. Nr. 17 NIEUWSBRIEF. Inhoudsopgave: Weerbaarheidsnieuws

Weerbaarheidsnieuws. Thema: duurzame inzetbaarheid. Nr. 17 NIEUWSBRIEF. Inhoudsopgave: Weerbaarheidsnieuws Programma Versterking Professionele Weerbaarheid NIEUWSBRIEF Nr. 17 juli 2015 Weerbaarheidsnieuws Eind 2015 stopt het programma. De onderzoek-portefeuille gaat over naar de Politieacademie. Tijdens het

Nadere informatie

Ontwikkeling van Familiebeleid in Geestelijke Gezondheidszorg Wat? Waarom? Hoe?

Ontwikkeling van Familiebeleid in Geestelijke Gezondheidszorg Wat? Waarom? Hoe? Ontwikkeling van Familiebeleid in Geestelijke Gezondheidszorg Wat? Waarom? Hoe? Inhoud Uitgangspunt vanuit familieperspectief Wat is familiebeleid? Verantwoording en vaststellingen vanuit familieperspectief

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Petri Embregts Inhoud Waarom een kans in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Inzetbaarheid en effectiviteit

Nadere informatie

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Ervaringen en ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Jos de Kimpe Carlijn Nieuwenhuis FEBRUARI

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

PRODUCTENOVERZICHT TRAININGEN EN PROCESBEGELEIDING

PRODUCTENOVERZICHT TRAININGEN EN PROCESBEGELEIDING PRODUCTENOVERZICHT TRAININGEN EN PROCESBEGELEIDING Algemene uitgangspunten: Verzorgen en ontwikkelen van trainingen, workshops en opleidingen gericht op kwaliteit, inclusie en zeggenschap, De insteek is

Nadere informatie

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Inhoud Contactgegevens voor familieleden 1. Inleiding 2. Betrokken? Ja, tenzij 3. Familiebeleid in het

Nadere informatie

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Appeltje van Oranje 17 januari 2014 MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Achtergrond / aanleiding van het inibabef GGz prakbjk en onderzoek (P.van der Ende, 2011-2013): Kind groeit liefst op

Nadere informatie

Welkom bij GGNet Jeugd! Informeren en deelnemen

Welkom bij GGNet Jeugd! Informeren en deelnemen GGNet Jeugd Ook voor u! Wat kan en mag u van GGNet Jeugd verwachten? Informatie voor ouders en andere direct betrokkenen van kinderen en jongeren die in behandeling zijn bij GGNet Jeugd 2 Als moeder vind

Nadere informatie

VRAGENLIJST PIJLER 1 FAMILIEBELEID

VRAGENLIJST PIJLER 1 FAMILIEBELEID VRAGENLIJST PIJLER 1 FAMILIEBELEID Deze vragenlijst is gebaseerd op de Criteria Familiebeleid van het Landelijk Platform GGz. De Kwaliteitscriteria Familiebeleid is het product van het meerjarenproject

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015 Notitie GGZ Rivierduinen GGZ Rivierduinen Zorgvisie 2015 Blad 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie... 2 3. Visie... 2 3.1. Herstel als leidend principe... 2 3.2. Passende Zorg... 3 3.3 Hoge professionele

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Waarmee helpt Thuisbegeleiding?

Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Veelzijdig in zorg Verwijzersinformatie Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. In elke levensfase

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Crisiskaart Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Consulent Crisiskaart Nel van kempen Diane Hek Crisiskaart Wat is een crisiskaart: Een uitvouwbaar kaartje van bankpasformaat. Samenvatting

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Symposium 'Verbinding gezocht' 5 juni Bavo Europoort helpt. specialist in psychiatie

Symposium 'Verbinding gezocht' 5 juni Bavo Europoort helpt. specialist in psychiatie Symposium 'Verbinding gezocht' 5 juni 2018 Bavo Europoort helpt specialist in psychiatie Verbinding gezocht Bij Bavo Europoort vinden we het belangrijk dat familie en naasten van de patiënt betrokken zijn

Nadere informatie

Welkom op de informatiebijeenkomst over ROM ggz

Welkom op de informatiebijeenkomst over ROM ggz Welkom op de informatiebijeenkomst over ROM ggz Programma 10.00 uur Welkom Steven Makkink, LPGGz 10.15 uur Wat is ROM? Chris Nas, GGZ Nederland 10.30 uur Praktijkvoorbeeld Barbara Schaefer, Dijk en Duin

Nadere informatie

Zelfregie met Resource Groepen binnen F-ACT Sandra Bakker, casemanager/teamcoördinator sandra.bakker@ggz-nhn.nl

Zelfregie met Resource Groepen binnen F-ACT Sandra Bakker, casemanager/teamcoördinator sandra.bakker@ggz-nhn.nl Zelfregie met Resource Groepen binnen F-ACT Sandra Bakker, casemanager/teamcoördinator sandra.bakker@ggz-nhn.nl 21 mei 2015 Onstaan RG en F-ACT Bij ACT werd gemist: - Multidisciplinair -80 % van cliënten

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker.

Nadere informatie

Hulpverleners krijgen les van ervaringsdeskundige familieleden, cliënten en professionals in het versterken van de triade.

Hulpverleners krijgen les van ervaringsdeskundige familieleden, cliënten en professionals in het versterken van de triade. Hulpverleners krijgen les van ervaringsdeskundige familieleden, cliënten en professionals in het versterken van de triade. De afgelopen jaren zijn initiatieven ontwikkeld, zoals het lesprogramma van Familie

Nadere informatie

Naastenbeleid. Who cares about the carers? Fontys Hogeschool Sociale Studies

Naastenbeleid. Who cares about the carers? Fontys Hogeschool Sociale Studies Naastenbeleid Who cares about the carers? Drs. Hanneke Claassens Fontys Hogeschool Sociale Studies WMO werkplaats/promotie onderzoek Bert Ernest Familieraadslid berternest1@gmail.com Promotor: Prof. Dr.

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Informatie voor cliënten en familieleden. FACT Centrum. Locatie Zuiderpoort

Informatie voor cliënten en familieleden. FACT Centrum. Locatie Zuiderpoort Informatie voor cliënten en familieleden FACT Centrum Locatie Zuiderpoort Wat is FACT? FACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een vorm van behandeling en begeleiding, waarbij cliënten

Nadere informatie

Voor familie en betrokkenen

Voor familie en betrokkenen Voor familie en betrokkenen Familiebeleid Voor familie en betrokkenen Introductie Het is niet gemakkelijk als uw partner, familielid of kennis met psychische problemen en/of een verslaving worstelt. U

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

3/04/2017. Alvorens ik van wal steek.. Overzicht. De maatschappij wordt een partner in de zorg

3/04/2017. Alvorens ik van wal steek.. Overzicht. De maatschappij wordt een partner in de zorg 2 Alvorens ik van wal steek.. Vincent Kattouw vincent.kattouw@familieplatform.be Blij verrast! Achtergrond hulpverlening & ervaringskennis Zonder familieorganisaties & jullie ervaringen geen platform Praatkaffee:

Nadere informatie

Jaarverslag GGZ Friesland

Jaarverslag GGZ Friesland Jaarverslag 2012 GGZ Friesland Zeg wat je doet en doe wat je zegt Wim Timmermans, Familievertrouwenspersoon Leeuwarden, 31 december 2012 Pagina 1 van 11 Inhoud Inleiding 3 Taken en werkwijze 4 Cijfers

Nadere informatie

Aanpakken! Zo krijgt de familie een goede plek in de zorg

Aanpakken! Zo krijgt de familie een goede plek in de zorg Aanpakken! Zo krijgt de familie een goede plek in de zorg Ypsilon studiedag 6-11-2010 Ingeborg Siteur Psychiater / Systeemtherapeut Altrecht Afdeling ABC Winnaar familiester 2009 1 Inleiding 2 Familie

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Noord Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >> GGzE centrum psychotische stoornissen GGzE centrum psychotische stoornissen Algemene informatie >> We zijn er zowel voor mensen met een eerste psychose als voor mensen met langer durende psychotische klachten.

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Over ALS spreken. Inhoud. Wat is ALS? 1. Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1. Wat doet ALS met een patiënt? 1. Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan?

Over ALS spreken. Inhoud. Wat is ALS? 1. Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1. Wat doet ALS met een patiënt? 1. Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan? Inhoud Over ALS spreken Wat is ALS? 1 Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1 Wat doet ALS met een patiënt? 1 Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan? 2 voor vrienden Wanneer de vader of moeder van je vriend(in)

Nadere informatie

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Programma Inleiding Inleefoefening zelfmanagement met nabespreking Rol patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Ouderen, naasten en probleemgedrag

Ouderen, naasten en probleemgedrag Ouderen, naasten en probleemgedrag Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht LUMC 11 JANUARI 2016 Hannie en Henk 1 Filmfragment 1 2 Hannie en Henk nabespreken

Nadere informatie

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse gronden Inleiding. Visie familieraad

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse gronden Inleiding. Visie familieraad Jaarverslag Familieraad Zeeuwse gronden 2016 Inleiding Familie en naasten maken deel uit van het leven van een cliënt. Zij verrichten vaak vanuit een vanzelfsprekendheid tal van zorgtaken en blijven zich

Nadere informatie

IPS en Begeleid Leren

IPS en Begeleid Leren IPS en Begeleid Leren Symposium IPS Arbeidsreïntegratie met de beste papieren? Amersfoort, 30 maart 2006 Lies Korevaar Programma Workshop Welkom Doelstelling workshop Inleiding Doelgroep Begeleid Leren-programma

Nadere informatie

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING EEN OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE VOOR MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING #DENKGROTER UIT EIGEN ERVARING... WAAROM IK AAN DEZE OPLEIDING BEN BEGONNEN? ALS

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Elk jaar op de ochtend van 14 augustus is er een korte plechtigheid in de ontvangsthal van de oude Tweede Kamer. Een kleine groep

Nadere informatie

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Presentatie Stichting Landelijke Koepel Familieraden Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Ton Bellemakers Preventiewerker VICTAS & Annemiek Baak-Wilbrink Orthopedagoog

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Zuid Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

Over een relatie met een (ex-)zorgvrager. Aanvulling bij Omgaan met aspecten van seksualiteit tijdens de beroepsuitoefening

Over een relatie met een (ex-)zorgvrager. Aanvulling bij Omgaan met aspecten van seksualiteit tijdens de beroepsuitoefening Over een relatie met een (ex-)zorgvrager Aanvulling bij Omgaan met aspecten van seksualiteit tijdens de beroepsuitoefening 1 Inleiding In 2011 heeft de V&VN Commissie Ethiek de notitie Omgaan met aspecten

Nadere informatie

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Wie is Cosis? Cosis biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een psychische of verstandelijke beperking.

Nadere informatie

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86.

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Wat is jouw kijk? 86 Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Vacature Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: - Het leuk vindt om mij als mens met een verstandelijke beperking en dementie

Nadere informatie

Familie & de ggz. Uitkomsten van de enquête familiebeleid Meld je zorg

Familie & de ggz. Uitkomsten van de enquête familiebeleid Meld je zorg Familie & de ggz Uitkomsten van de enquête familiebeleid Meld je zorg Utrecht, oktober 2011 Colofon Auteur: drs. M. Paalvast, senior beleidsmedewerker LPGGz Uitgebracht n.a.v. de resultaten enquête Meld

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden 2014. Voorwoord. Visie en missie

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden 2014. Voorwoord. Visie en missie Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden 2014 De familieraad bestaat uit drie leden, Annie Dieleman, Bram Schoe en Rita de Rijke. Vanuit de organisatie is Chantal Verstraeten toegewezen als familieraadondersteuner.

Nadere informatie

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering 1 UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering Kwaliteit van leven met haarverlies Zaterdag 11 april 2015 van 10:00 uur tot 16.30 uur Locatie: De Landgoederij, Camminghalaan 30,

Nadere informatie

Praten met familie 29-09- 15. Hulpverleners: Last of lust. Last / lastig. Lust. Stichting Labyrint-in Perspectief

Praten met familie 29-09- 15. Hulpverleners: Last of lust. Last / lastig. Lust. Stichting Labyrint-in Perspectief Praten met familie Francisca Goedhart, Stichting Labyrint- in Perspectief Jacklin Goudsblom, GGZ Noor Holland Noord en PIMM trainer. Hulpverleners: Last of lust Last / lastig (hulpverlener = hv) Lust (hulpverlener

Nadere informatie

Samen een plan maken... Samen beslissen...over de toekomst!

Samen een plan maken... Samen beslissen...over de toekomst! Eigen Kracht-conferentie voor individuen en families Samen een plan maken... Samen beslissen......over de toekomst! Dat ik zelf kan kiezen wat er gaat gebeuren en zoveel mensen me daarbij steunen, dat

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Cliënten van de AWBZ naar de Wmo. Mensen met beperkingen participeren in de wijk (en daar buiten)

Ontwikkelingen. Cliënten van de AWBZ naar de Wmo. Mensen met beperkingen participeren in de wijk (en daar buiten) Interdisciplinaire samenwerking: de T-shaped professional in relatie tot de participatie van burgers met ernstige en langdurige beperkingen Welzijn nieuwe stijl vraagt om onderwijs nieuwe stijl Ontwikkelingen

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien OpGroeieN OpGroeieN DaT doen We in Best SaMen! DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien Beste Betsy is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Best. Niet

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015.

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015. Colofon: Mijn Pad is gemaakt door Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol (2015), Lectoraat Disability Studies; Diversiteit in Participatie, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING EEN OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE VOOR MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING #DENKGROTER UIT EIGEN ERVARING... WAAROM IK AAN DEZE OPLEIDING BEN BEGONNEN? ALS

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling...

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 9 Overige informatie (tegels)...

Nadere informatie

En... Hoe gaat het met u?

En... Hoe gaat het met u? En... Hoe gaat het met u? Ouderen En... Hoe gaat het met u? Introductie Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft, niet alleen voor degene die erdoor getroffen wordt, maar ook voor familie en vrienden.

Nadere informatie