Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden Voorwoord. Visie en missie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden 2014. Voorwoord. Visie en missie"

Transcriptie

1 Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden 2014 De familieraad bestaat uit drie leden, Annie Dieleman, Bram Schoe en Rita de Rijke. Vanuit de organisatie is Chantal Verstraeten toegewezen als familieraadondersteuner. De familieraad vergadert zes maal per jaar en twee maal per jaar met de Raad van Bestuur. Visie en missie Voorwoord Familie en naasten maken deel uit van het leven van een cliënt. Zij verrichten vaak vanuit een vanzelfsprekendheid tal van zorgtaken en nemen de zorgen over hun familielid soms mee naar huis, wat eigenlijk heel gewoon en normaal is. Toch ligt het bij familieleden van mensen die lijden aan een chronische psychische aandoening anders, want de zorg kan zwaar zijn en de zorg gaat niet over. Je hebt te maken met hulpverlening, aan wie je een stuk zorg moet overlaten en waarmee je in gesprek moet gaan. Daarom moet aandacht voor naastbetrokkenen, op welke manier dan ook, een belangrijke rol spelen in de hulpverlening omdat familie hier baat bij heeft familie. Een belangrijke taak en een blijvend speerpunt voor de familieraad is en blijft het bewaken van de visie van Zeeuwse Gronden. Warme, betrokken zorg voor onze familieleden met hart voor familie van de cliënt. Met deze visie hebbenypsilonouders en betrokken hulpverleners Zeeuwse Gronden opgericht. Met dit principe in het achterhoofd werken alle medewerkers met cliënten en hun naasten. De Richtlijn Familiebeleid is voor medewerkers hierbij een goede handleiding en geeft familie duidelijkheid over hoe de omgang met hen geregeld is. In 2014 hebben we een tevredenheidsonderzoek gehouden onder familie en naasten van cliënten. Hierdoor hebben we als familieraad en organisatie in beeld hoe men de zorg voor het familielid ervaart en of de omgang met de medewerkers naar wens verloopt. Het overgrote deel van de vragen werd positief beantwoord met een score van 7.7. De coherentie is het communiceren tussen hulpverlener en familie, dit is niet naar tevredenheid en kan beter. De familieraad is trots op de inzet en betrokkenheid van de medewerkers. Een ander speerpunt voor dit jaar was het realiseren van een informatiemap. Deze map met het Zeeuwse Gronden logo is nu beschikbaar, zodat nieuwe medewerkers, cliënten en diens familie en ook externen goed geïnformeerd worden wat Zeeuwse Gronden te bieden heeft. Ook is het structureel overleg met afgevaardigden van elk team en de familieraad tot stand gekomen. Met als doel samen te werken aan een optimale zorg voor cliënt en diens familie.

2 TERUGBLIK 2014 Met als hoogtepunt het congres Anders denken over psychische aandoeningen in aanwezigheid van Mark Rutte en Edith Schippers. We hebben de president een visitekaartje van Zeeuwse Gronden overhandigd en hij was zeer geïnteresseerd in onze organisatie. Zie bijgevoegde correspondentie. Geachte Minister President, Terneuzen, 14 september 2014 Tijdens het congres Anders denken over psychische aandoeningen op 10 september j.l. hebben mijn collega's en ik, ondergetekende, u in de middagpauze even kunnen spreken. Dit hebben we zeer gewaardeerd. We hebben u een visitekaartje overhandigd van de GGZ organisatie Zeeuwse Gronden met een uitnodiging voor een werkbezoek aan deze organisatie en een uitnodiging voor een Zeeuwse mosselmaaltijd en er zijn van dit moment een paar foto s gemaakt. We vinden het leuk om de foto aan u te geven en ik maak hierbij gebruik met een paar aanvullende opmerkingen. Allereerst dat het een inspirerend en zinvol congres is geweest met aandacht voor twee belangrijke aspecten: Werk en Stigma. In de filmpjes die werden getoond zagen we de betere cliënt", die liet zien dat er kansen en mogelijkheden zijn om weer terug te keren naar de werkvloer, gelukkig maar! Doch er is een grote groep mensen met een psychische ziekte voor wie werk terugval zou kunnen betekenen, simpelweg omdat het teveel stress en prikkels oplevert. Misschien kunt u zich mijn opmerking nog herinneren dat werken helaas niet voor ieder mens met een psychische aandoening is weggelegd. En dat zinvolle dagbesteding en een dagactiviteitencentrum zo belangrijk is. De mensen komen hierdoor uit hun isolement en dat is soms net genoeg om terugval en een dure opname te voorkomen. Zo wordt de Equi bijvoorbeeld bij onze organisatie druk bezocht en geeft aan veel cliënten een zinvolle daginvulling, het omgaan met paarden en het buiten zijn werkt positief.

3 Ik ben belangenbehartiger bij de familievereniging Ypsilon en voorzitter van de Familieraad bij Zeeuwse Gronden en weet van veel ouders en ook uit eigen ervaring dat ons zieke familielid meestal helaas niet kan werken. Ik heb een zoon die lijdt aan schizofrenie en hij is in zorg bij Zeeuwse Gronden. Deze kleinschalige GGZ organisatie hebben we in 2006 samen met enkele ouders van de Ypsilon en een paar betrokken hulpverleners, o.a. Jan van Blarikom, directeur bij Zeeuwse Gronden en psycholoog opgericht. Website Vanuit het hele land en ook het buitenland is er belangstelling voor het concept van de woonlocatie en veel belangstellenden zijn op werkbezoek geweest en dit gebeurt nog steeds. De Belgische Minister van Deurzen heeft een woonlocatie in Axel bezocht en het concept wordt overgenomen in hun land. In Nederland zijn nu tal van kleinschalige woonlocaties, waar mensen met een psychiatrische ziekte in een familiale setting en in een eigen appartement, een zo volwaardig eigen leven kunnen leiden met de zorg die nodig is. Dit neemt een grote last van de schouders van de familie die vaak al jaren veel zorgen en ellende hebben doorgemaakt rondom de ziekte van hun familielid. Zeeuwse Gronden is een organisatie die een koploper is op het gebied van participeren binnen de samenleving. Ik zal u een paar voorbeelden geven: In El Cantina, het restaurantje van Zeeuwse Gronden koken cliënten een paar maal per week voor een groepje beginnende dementerenden die naar de dagopvang gaan. Zij komen tussen de middag de warme maaltijd nuttigen. Samenwerking met het Zeeuws Landschap. Samenwerking met kunstprojecten zowel in Zeeland en Belgie. Burendagen. Lezingen, om de samenleving bekender te maken met de wereld van de psychiatrie. Zo proberen we het leven van de mens met een psychiatrische ziekte te normaliseren. Jammer, dat we in het uiterste puntje van het land wonen, want daardoor we zijn niet zo vaak in beeld en bovendien zijn Zeeuwen ook nog eens bescheiden. Terwijl deze organisatie naar mijn mening een voorbeeld is voor het hele land. Met vriendelijke groet, Hoogachtend, Rita de Rijke Voorzitter Familieraad Zeeuwse Gronden Amstelstraat CE Terneuzen GSM rderijke@zeelandnet.nl

4

5 Bijeenkomsten -De familiebijeenkomst werd in het voorjaar druk bezocht. Gastsprekers waren de beide psychiaters van Zeeuwse Gronden Dr.Van Nuffel en Dr. Van Parijs. -De najaarsbijeenkomst had als thema Verlies met als spreker Manu Keirse, een expert op het gebied van verlies-en rouwverwerking. Hij hield een boeiende lezing. De reacties waren zeer positief. Aanwezig waren cliënten, familieleden, hulpverleners, studenten en belangstellenden. -We hebben de inspirerende beleidsdag van Zeeuwse Gronden bijgewoond met als thema Light your fire. -Ypsilon vierde dit jaar zijn 30-jarig bestaan tijdens de Landelijke Ypsilondag. Zeeuwse Gronden, de familieraad en Ypsilon Zeeland waren erbij. -Jan van Blarikom heeft een lezing gegeven over geluk voor Vrouwen van Nu in Zaamslag. Wij waren daarbij aanwezig. -De familieraad voelde zich zeer vereerd met een uitnodiging van het WVS voor het congres Anders denken over psychische aandoeningen. Minister- president Mark Rutte en Minister Edith Schipper hielden o.a toespraken. Er was gelegenheid voor een onderonsje familieraad met de minister. Zie toegevoegde correspondentie. Activiteiten -Er is naar familie en naasten een enquête verzonden om de mate van tevredenheid voor de zorg voor hun familieleden en de omgang met familie in kaart te brengen. -De informatiemap met flyers bestemd voor nieuwe cliënten, familieleden en externen hebben we gerealiseerd. -De voorzitter van de familieraad neemt deel aan het Zeeuws Platvorm GGZ. Het is een platvorm waarin familie-en cliëntenorganisaties zijn vertegenwoordigd, die zich inzetten voor positieverbetering van cliënten en hun naasten. -We hebben contact met familieleden, zowel individueel als in een groep. -We brengen verbeterpunten onder de aandacht bij de Raad van Bestuur en medewerkers. -Er is een tweemaandelijks overleg waarin begeleiding vanuit iedere locatie aan deelneemt. Het doel van dit overleg is om gezamenlijk zorg te dragen voor een goed familiebeleid. We bespreken vooral de dagdagelijkse praktijk aan de hand van casussen. -De familieraad heeft de informatieavond bezocht in Ovezande. Aan de toekomstige bewoners en familie werden de kersverse informatiemappen uitgedeeld. -Het ISPS, afdeling Nederland en Vlaanderen heeft een symposium waarvoor de familieraad werd uitgenodigd. Zeeuwse Gronden heeft op deze bijeenkomst een workshop over equitherapie gepresenteerd. -De locatie Middelburg heeft voor familie van de bewoners een hightea georganiseerd, met aanwezigheid van de familieraad.

6 Deze gezellige informele middag werd druk bezocht. -We waren aanwezig tijdens een informatieavond voor de toekomstige bewoners en hun naasten voor de locatie Sas van Gent. Vooruitblik op 2015 Doorlopende evaluatie van het familiebeleid, het signaleren van knelpunten en het doen van aanbevelingen voor verbetering. Uit de laatst gehouden enquête is gebleken dat de communicatie tussen familie en ambulante hulpverlening beter kan dus dit blijft een aandachtspunt. We bezoeken dit jaar alle teams om het familiebeleid onder de aandacht te brengen. We bezoeken indien gewenst ouders en naasten in de thuissituatie. Het structureel overleg tussen medewerkers en familieraad wordt door allen als zinvol ervaren. We hopen straks op uitbreiding van afgevaardigden van de locaties Sas van Gent en Ovezande. Terneuzen, april 2015

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse gronden Inleiding. Visie familieraad

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse gronden Inleiding. Visie familieraad Jaarverslag Familieraad Zeeuwse gronden 2016 Inleiding Familie en naasten maken deel uit van het leven van een cliënt. Zij verrichten vaak vanuit een vanzelfsprekendheid tal van zorgtaken en blijven zich

Nadere informatie

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden. Triade in de zorg

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden. Triade in de zorg Triade in de zorg Voordat de GGZ in beeld komt is er de familie. Als een lid van een familie ziek wordt, moet er hulp gezocht worden, het zieke familielid wordt nu cliënt bij Zeeuwse Gronden. Daarmee ontstaat

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden

JAARVERSLAG 2014. De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden JAARVERSLAG 2014 De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden Het voor gezonde mensen zo vanzelfsprekend gewone leven is voor mensen met een psychiatrische aandoening vaak een zware inspanning. De Stichting

Nadere informatie

JAARVERSLAG De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden

JAARVERSLAG De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden JAARVERSLAG 2015 De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden Het voor gezonde mensen zo vanzelfsprekend gewone leven is voor mensen met een psychiatrische aandoening vaak een zware inspanning. De Stichting

Nadere informatie

IPS en Begeleid Leren

IPS en Begeleid Leren IPS en Begeleid Leren Symposium IPS Arbeidsreïntegratie met de beste papieren? Amersfoort, 30 maart 2006 Lies Korevaar Programma Workshop Welkom Doelstelling workshop Inleiding Doelgroep Begeleid Leren-programma

Nadere informatie

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening Birgit Bongaerts 15/6/2012 Congres Vlaams ondersteuningscentrum oudermis(be)handeling 2012, 10 Jaar Vlaams meldpunt Bijzondere

Nadere informatie

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl PARTNERS IN ZORG Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Contactgegevens voor familieleden Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie: Afdeling: Uw contactpersoon

Nadere informatie

JAARVERSLAG De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden

JAARVERSLAG De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden JAARVERSLAG 2016 De Stichting Vrienden van Zeeuwse Gronden Het voor gezonde mensen zo vanzelfsprekend gewone leven is voor mensen met een psychiatrische aandoening vaak een zware inspanning. De Stichting

Nadere informatie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie (in te vullen door mantelzorgers) Codering tevredenheidsonderzoek : _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Datum verzending : _ _ - _ _ - _

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd. Centrum voor Neuropsychiatrie. Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd. Centrum voor Neuropsychiatrie. Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Centrum voor Neuropsychiatrie Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Informatie Informatie voor familie voor cliënten en naastbetrokkenen en

Nadere informatie

Voor eigen regie in zorg en samenleving

Voor eigen regie in zorg en samenleving Voor eigen regie in zorg en samenleving Prima instrument, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Mensen zelf hun dingen laten doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je de burger wel goed toerusten.

Nadere informatie

AANDACHT VOOR FAMILIE. GGNet is er ook voor u! Informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten

AANDACHT VOOR FAMILIE. GGNet is er ook voor u! Informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten AANDACHT VOOR FAMILIE GGNet is er ook voor u! Informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten GGNet is er ook voor u! Welkom bij GGNet Uw familielid of naaste 1] krijgt hulp van GGNet.

Nadere informatie

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Ê Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen

Nadere informatie

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling

Nadere informatie

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Inhoud Contactgegevens voor familieleden 1. Inleiding 2. Betrokken? Ja, tenzij 3. Familiebeleid in het

Nadere informatie

Familieparticipatie en mantelzorg

Familieparticipatie en mantelzorg Familieparticipatie en mantelzorg Inleiding: Mantelzorg en familieparticipatie zijn twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden. Norschoten maakt onderscheid in deze twee begrippen. In deze notitie

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!!

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! De brief: Het Venster F.D. Rooseveltlaan 18 Postbus 2157 5600 CD Eindhoven Eindhoven, 29 november 2011 Betreft: Enquete cliënttevredenheid Beste

Nadere informatie

De Stemmenpolikliniek

De Stemmenpolikliniek Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) De Stemmenpolikliniek Inhoud Inleiding 1 Stemmen horen 1 De behandeling 2 Kennismaking 3 De inhoud van de behandeling 3 Behandelaars 4 Vragen 4 Belangrijke adressen

Nadere informatie

Mét familie gaat het beter

Mét familie gaat het beter Mét familie gaat het beter GGZ ingeest staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen patiënt, hulpverlener en u. In deze brochure leest u hoe we u als familielid, vriend of andere naaste van de patiënt

Nadere informatie

Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten

Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten Uw naaste, onze zorg Een psychiatrische kwetsbaarheid of een verslaving is niet alleen voor de patiënt, maar ook voor u als familie/naaste ingrijpend.

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Zuid Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

Familiebeleid Altrecht. en wat te doen als u vindt dat het beter kan. Informatie voor familieleden en direct betrokkenen

Familiebeleid Altrecht. en wat te doen als u vindt dat het beter kan. Informatie voor familieleden en direct betrokkenen Familiebeleid Altrecht en wat te doen als u vindt dat het beter kan Informatie voor familieleden en direct betrokkenen Familiebeleid Altrecht Familie en vrienden vormen een deel van de sociale omgeving

Nadere informatie

informatie voor cliënten FACT-team

informatie voor cliënten FACT-team informatie voor cliënten FACT-team FACT-team Voor een grote groep mensen is het leven moeilijk. Zij hebben niet alleen last van psychiatrische klachten, zoals bijvoorbeeld somberheid of het horen van stemmen,

Nadere informatie

Klachtencommissie Let op!

Klachtencommissie Let op! klachten commissie U kunt bij HVO-Querido te maken krijgen met iets waarover u niet tevreden bent. Neem dan contact met ons op; meestal komen we er samen uit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren Een workshop organiseren? Veel werk, maar ook erg leuk! Hieronder vindt je wat tips en aandachtspunten die je vast en zeker van pas zullen komen. De lijst is natuurlijk

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

Informatie voor cliënten en familieleden. FACT Centrum. Locatie Zuiderpoort

Informatie voor cliënten en familieleden. FACT Centrum. Locatie Zuiderpoort Informatie voor cliënten en familieleden FACT Centrum Locatie Zuiderpoort Wat is FACT? FACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een vorm van behandeling en begeleiding, waarbij cliënten

Nadere informatie

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Thema s voor het Alzheimer Café Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Medische aspecten Wat is dementie? Medische aspecten Verschillende

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Start brede school Steenvoorde Met deze nieuwsbrief informeren wij jou als medewerker van de toekomstige brede school Steenvoorde over de voortgang van onze brede school.

Nadere informatie

MEE op Weg. IJsseloevers

MEE op Weg. IJsseloevers IJsseloevers MEE op Weg Vanuit haar droom van een inclusieve samenleving en missie MEE maakt meedoen mogelijk heeft MEE IJsseloevers het initiatief genomen tot het project MEE op Weg. MEE op Weg Vanuit

Nadere informatie

Symposium Familie en Psychose: Luisteren is een werkwoord

Symposium Familie en Psychose: Luisteren is een werkwoord Symposium Familie en Psychose: Luisteren is een werkwoord vrijdag 8 juni 2012 AMC Amsterdam Van double bind tot bondgenoot. Ouders zouden door verwarrende boodschappen richting hun kinderen schizofrenie

Nadere informatie

Familieparticipatie De cliënt is onlosmakelijk verbonden met diens familie en naasten. Antje van der Goot (Noorderbreedte) en Yvonne de Jong (Vilans)

Familieparticipatie De cliënt is onlosmakelijk verbonden met diens familie en naasten. Antje van der Goot (Noorderbreedte) en Yvonne de Jong (Vilans) Familieparticipatie De cliënt is onlosmakelijk verbonden met diens familie en naasten Antje van der Goot (Noorderbreedte) en Yvonne de Jong (Vilans) Aan de slag met Familieparticipatie Yvonne de Jong Expert

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Noord Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

KIJK ARDU!N Jaarverslag 2013 1

KIJK ARDU!N Jaarverslag 2013 1 Stichting Arduin Seissingel 4 4333 GV Middelburg 0118-434500 info@arduin.nl www.arduin.nl Postadres Postbus 85 4330 AB Middelburg KIJK ARDU!N Jaarverslag 2013 1 Inhoudsopgave Kijk ARDU!N voorwoord 3 Dit

Nadere informatie

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Nazareth

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Nazareth Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Nazareth Toelichting De Smiley ; deze laat het volgende in één oogopslag zien: is hoger of gelijk aan 7,00 is lager dan 7,00 Bij gebrek aan respons

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten Ambulant Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van de ambulante afdeling van Altrecht Senior kunt verwachten. Wanneer kunt u behandeld worden bij Altrecht Senior, Ambulant? Ambulant

Nadere informatie

Angst de baas voor 55+

Angst de baas voor 55+ Angst de baas voor 55+ Ouderen Angst de baas voor 55+ Introductie Ben ik mijn angst de baas? Ieder mens is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst kan mensen waarschuwen voor gevaar. Angst is pas een

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! De herkenning en glimlachen als je patiënten komt halen doen je goed. Wie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan,

Nadere informatie

in het leven van mensen die langdurig in een ggz-instelling verblijven e DRU

in het leven van mensen die langdurig in een ggz-instelling verblijven e DRU 3E3DE GVOO DEN L E E B OR in het leven van mensen die langdurig in een ggz-instelling verblijven e 2K DRU Bij de tweede druk FEBRUARI 2013 2 e DRUK WERKGROEP PLATFORM GGZ UTRECHT Veel belangstelling voor

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht

Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht Gewoon leven Een gewoon leven leiden. Dat is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Fonteynenburg ondersteunt en begeleidt

Nadere informatie

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene Promens Care Triadekaart Triade kaart CLiënT begeleider ouders/ naastbetrokkene De Triadekaart De cliënt: Mijn zus doet veel voor me. Meer dan ik nodig vind. Een nieuw begrip De begeleider: Uitstekend

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

Inleiding. Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015.

Inleiding. Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015. Inleiding Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015. Dit is intussen onze derde editie. Met deze Herstelweken willen we cliënten en hulpverleners samen gedurende

Nadere informatie

Vlinder Boerderijnummer: 1340

Vlinder Boerderijnummer: 1340 arverslag nuari 2013 - december 2013 Vlinder Boerderijnummer: 1340 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, maart 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Ouderen Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Introductie Op dit moment is uw dementerend familielid in behandeling bij Mondriaan Ouderen van Mondriaan.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt Toelichting De Smiley ; deze laat het volgende in één oogopslag zien: is hoger of gelijk aan 7,00 is lager dan 7,00 Bij gebrek aan respons

Nadere informatie

ondernemers MBO Maatschappelijk Betrokken Ondernemen bij GGz Centraal

ondernemers MBO Maatschappelijk Betrokken Ondernemen bij GGz Centraal ondernemers MBO Maatschappelijk Betrokken Ondernemen bij GGz Centraal Mogen we u heel even storen op uw werk? Wij als GGz Centraal willen namelijk graag iets onder de aandacht brengen dat ook úw organisatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Plus Wonen

Nieuwsbrief Stichting Plus Wonen Pagina 1 Aan- Comité van beveling: Na de informatieavond van 13 november hebben zich een aantal personen ingeschreven en hebben 25,00 overgemaakt, als zijnde geïnteresseerd in wonen in het woonzorgcomplex.

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig?

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig? Esther Leenstra Humanitas DMH Voelt Bram zich gelukkig? Samenvatting Kwaliteitsrapport 2018 1 Wie zijn wij en wat doen wij Humanitas DMH is een landelijk verspreide en lokaal verankerde organisatie. Bij

Nadere informatie

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg

Nadere informatie

Verbeterplannen Woon- en Leefplezier Nazareth

Verbeterplannen Woon- en Leefplezier Nazareth Verbeterplannen Woon- en Leefplezier Nazareth Nazareth Totaal NPS score Cliënten (n=4) 6,75-25,00 Mantelzorgers (n=12) 7,42 0,00 Vrijwilligers (n=9) 7,66-11,11 Cliëntenraden, Raad v Toezicht (n=5) 8,00

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2016 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2016 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Goed wonen voor iedereen

Goed wonen voor iedereen Goed wonen voor iedereen dus ook voor mensen met een beperking kiezen voelen gebruiken Iedereen heeft recht op goed wonen. Kiezen Zelf kunnen kiezen waar en met wie je woont Gebruiken Gebruik kunnen maken

Nadere informatie

Kwartaalverslag 2e kwartaal 2017 Survey Monkey enquêtes DrieGasthuizenGroep te Arnhem

Kwartaalverslag 2e kwartaal 2017 Survey Monkey enquêtes DrieGasthuizenGroep te Arnhem Kwartaalverslag 2e kwartaal 2017 Survey Monkey enquêtes DrieGasthuizenGroep te Arnhem 1. ENQUÊTE TEN BEHOEVE VAN DE KWALITEITSVERBETERING VAN DE ZORG VAN UW NAASTE 2. ENQUÊTE TEN BEHOEVE VAN DE KWALITEITSVERBETERING

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Mantelzorg Adviesraad Zwolle

Jaarverslag 2011. Mantelzorg Adviesraad Zwolle Jaarverslag 2011 Mantelzorg Adviesraad Zwolle Inhoud 1. Voorwoord 2 2. De Mantelzorg Adviesraad 2 3. PR en communicatie 3 4. Activiteiten 3 5. Advisering 3 6. Deskundigheidsbevordering 3 7. Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Drijfveren van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg "

Drijfveren van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg Drijfveren van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg Implicaties voor opleiding, onderzoek & praktijk Joeri Vandewalle Gent, 17 & 18 november 2015 Inhoud: 1. Situering 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Een zorgvrager begeleiden 5 1.1 Het sociale netwerk begeleiden 5 Praktijk: Ik zie bijna

Nadere informatie

Eenzaamheid bij Ouderen. Dr. Martin G. Kat Psychiater-psychotherapeut MCAlkmaar/Amsterdam psykat@hetnet.nl

Eenzaamheid bij Ouderen. Dr. Martin G. Kat Psychiater-psychotherapeut MCAlkmaar/Amsterdam psykat@hetnet.nl Eenzaamheid bij Ouderen Dr. Martin G. Kat Psychiater-psychotherapeut MCAlkmaar/Amsterdam psykat@hetnet.nl Eenzaamheid: definitie Het gevoel dat de contacten met anderen in aard en/of intensiteit minder

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm Mantelzorg is... Mooi De hulpvrager is je dankbaar, mantelzorg geeft veel voldoening Divers De taken lopen uiteen: huishoudelijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF voor MANTELZORGERS Bureau Mantelzorg Weststellingwerf

NIEUWSBRIEF voor MANTELZORGERS Bureau Mantelzorg Weststellingwerf Hierbij ontvangt u de eerste (digitale) nieuwsbrief voor mantelzorgers van dit jaar. Alle mantelzorgers die bekend zijn bij de het Bureau Vrijwilligerswerk en Mantelzorg in de gemeente Weststellingwerf

Nadere informatie

Wat biedt RIBW ZWWF? Voor wie?

Wat biedt RIBW ZWWF? Voor wie? Stichting RIBW Zaanstreek, Waterland en West-Friesland (RIBW ZWWF) begeleidt en ondersteunt mensen met langdurige psychiatrische of ernstige psychosociale problemen. We begeleiden hen in hun streven op

Nadere informatie

WORKSHOP PPEP4All Niertransplantatie, CI(Cochleair implantaat) en Chronisch zieken. PPEP4All op de ziekenhuisvloer, werven doe je zo

WORKSHOP PPEP4All Niertransplantatie, CI(Cochleair implantaat) en Chronisch zieken. PPEP4All op de ziekenhuisvloer, werven doe je zo WORKSHOP PPEP4All Niertransplantatie, CI(Cochleair implantaat) en Chronisch zieken PPEP4All op de ziekenhuisvloer, werven doe je zo Welkom Wat is jullie ervaring met PPEP4All? Wat zijn jullie verwachtingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Plaats voor een eigen leven Psychiatrisch Verpleeghuis Dorestad

Plaats voor een eigen leven Psychiatrisch Verpleeghuis Dorestad Plaats voor een eigen leven Psychiatrisch Verpleeghuis Dorestad Informatie voor bewoners en geïnteresseerden 2 Deze folder geeft informatie over Dorestad. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel deze gerust

Nadere informatie

En... Hoe gaat het met u?

En... Hoe gaat het met u? En... Hoe gaat het met u? Ouderen En... Hoe gaat het met u? Introductie Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft, niet alleen voor degene die erdoor getroffen wordt, maar ook voor familie en vrienden.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden NIEUWSBRIEF Voorzitter: Op 22 januari 2013 was er lezing in het gebouw GGMD te Utrecht gehouden, helaas was de opkomst bedroevend te laag misschien wegens sneeuw. Toch heeft Anouska van GGMD presentatie

Nadere informatie

Symposium 'Verbinding gezocht' 5 juni Bavo Europoort helpt. specialist in psychiatie

Symposium 'Verbinding gezocht' 5 juni Bavo Europoort helpt. specialist in psychiatie Symposium 'Verbinding gezocht' 5 juni 2018 Bavo Europoort helpt specialist in psychiatie Verbinding gezocht Bij Bavo Europoort vinden we het belangrijk dat familie en naasten van de patiënt betrokken zijn

Nadere informatie

Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen

Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen Nieuwsbrief 11 Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen Voorwoord Nieuwe fase MIN D Na diverse jaren van planontwikkeling en implementatie is het nu tijd voor een nieuwe fase, die van borging van het onderwijs

Nadere informatie

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis. Informatie voor familie. Ouderen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis. Informatie voor familie. Ouderen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Informatie voor familie Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Niet vrijwillige opname 2 Niet vrijwillige opname Ouderen Waarom deze folder?

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad Om als een rol van betekenis te kunnen spelen bij het bevorderen van de implementatie van familiebeleid in de instelling, is het een voorwaarde dat de bekend is. Niet alleen bij de Raad van Bestuur, maar

Nadere informatie

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst Van verleden naar toekomst Ypsilon Jubileumdag Midden De toekomst van de langdurende GGZ Ypsilon Jubileumdag Midden Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Oeps! Meteen kiezen!

Nadere informatie

Trauma en verslaving. Patiënten

Trauma en verslaving. Patiënten Trauma en verslaving Patiënten Trauma en verslaving Informatie voor patiënten Als u naast uw verslaving ook last heeft van een nare of ingrijpende gebeurtenis uit uw verleden Trauma en verslaving 1 Trauma

Nadere informatie

rehabilitatie in de ouderenpsychiatrie

rehabilitatie in de ouderenpsychiatrie Zorg voor zelfstandigheid: rehabilitatie in de ouderenpsychiatrie Congres Ouderenpsychiatrie: en wat wilt u zelf? Amsterdam 7 april 2010 Lies Korevaar Overzicht 1. Inleiding rehabilitatie 2. Belemmeringen

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 De cliëntenraad vergadert gemiddeld zes keer per jaar. Daarnaast heeft de cliëntenraad ook zes maal per jaar een overlegvergadering met de raad van bestuur.

Nadere informatie

Ambulante. Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie

Ambulante. Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie Ambulante Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische problemen. Als deze problemen langer duren is het heel begrijpelijk dat u

Nadere informatie

Woord vooraf van onze voorzitter

Woord vooraf van onze voorzitter Woord vooraf van onze voorzitter Beste ouders, Hierbij de nieuwe editie van de OC-Special. Het OC-jaar loopt van april 2012 tot en met maart 2013 In deze special wordt de OC aan jullie voorgesteld; we

Nadere informatie

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen!

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! Meld u nu aan voor de Regiotour 2015: Versterk elkaar! In het najaar 2015 trekt het bestuur weer het land in

Nadere informatie

llochtone meiden en vrouwen in-zicht

llochtone meiden en vrouwen in-zicht 2010 PROJECTEN Nieuwsbrief INHOUD Allochtone meiden & vrouwen in-zicht (Vervolg project) Kinderen aan zet (Onderzoek naar de gevolgen voor kinderen van het hebben van een moeder die seksueel misbruikt

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 98 34 www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Familieparticipatie. Yvonne de Jong Expert Familieparticipatie

Familieparticipatie. Yvonne de Jong Expert Familieparticipatie Aan de slag met Familieparticipatie p Yvonne de Jong Expert Familieparticipatie Werkconferentie IZO Twente d.d. 26 november 2015 Familieparticipatie De rol, betrokkenheid, inbreng en invloed van familie

Nadere informatie