OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV-03-08-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond."

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART AV Basismontage Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond. Intro: Nu alle videofragmenten gecaptured zijn, kun je gaan beginnen met de montage. De totale montage bestaat uit twee fasen: de basismontage en de eindmontage. Tijdens deze instructie-opdracht wordt de basismontage behandeld. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je maakt kennis met de mogelijkheden van Adobe Premiere. Je kunt videoclips importeren. Je kunt videoclips op lengte maken. Je kunt videoclips plaatsen in de timeline. Je kunt overgangen en audiodelen toevoegen. Je kunt een basismontage maken. Activiteiten: Lees de instructie-opdracht. Voer de opdracht uit. Vul de checklist in. Vul het evaluatieformulier in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 8 lesuren. Theorie bestuderen: 2 lesuren Uitwerken van de opdracht: 6 lesuren Materiaal: Computer Adobe Premiere, versie 6.0 of hoger Video-bestanden Audio-bestanden Beoordeling: De docent beoordeelt op zelfstandigheid, zorgvuldigheid en volledigheid m.b.t. de uitvoering van de opdrachten.

2 AV Basismontage Inleiding Nu alle videofragmenten gecaptured zijn, kun je gaan beginnen met de montage. Dit wordt ook wel editing genoemd. Monteren is eigenlijk niets anders dan videobeelden en geluid in een juiste volgorde achter elkaar plaatsen. Er bestaan vele editing-pakketten, zoals onder andere Avid, Media 100, Adobe Premiere, Final Cut Pro en imovie. Wij hebben gekozen voor Adobe Premiere omdat dit voor zowel Macintosh als PC beschikbaar is, en omdat het montage-gereedschap overeen komt met dat van de duurdere montagesystemen. Adobe Premiere biedt vele professionele mogelijkheden, op een gebruikersvriendelijke manier. Tijdens deze instructie-opdracht worden niet alle gereedschappen en mogelijkheden van Adobe Premiere besproken. Als je meer wilt weten, dan kun je de zéér uitgebreide Help-functie van Adobe Premiere raadplegen, met menukeuze Help: We gaan er tijdens deze opdracht vanuit dat je voldoende videoclips hebt om een montage te kunnen maken. Je hebt ook een audiobestand nodig (AVI, MP3, MOV, WAV of AIFF formaat). In deze instructie-opdracht worden de voorbeeldbestanden van Adobe Premiere gebruikt. Je kunt deze vinden in de map Sample Folder. Maar je kunt natuurlijk ook meteen je eigen video-bestanden gebruiken. De montagefasen Het monteren bestaat uit twee fasen: de basismontage en de eindmontage. Basismontage: Importeren van clips: het binnenhalen van het digitaal materiaal dat gebruikt gaat worden tijdens de montage. Op maat maken van clips: de clips op lengte snijden. De basismontage: het plaatsen van videoclips en audio-clips in een tijdslijn, en het tussenvoegen van overgangen. Eindmontage: Het toevoegen van transparante lagen. Het toepassen van filters en (bewegings)effecten. Het toevoegen van de aankondiging en de aftiteling. Het exporteren van het eindproduct. Tijdens deze instructie-opdracht wordt de basismontage behandeld. Importeren van clips Voor de montage met Premiere worden digitale clips gebruikt. Het binnenhalen van clips wordt importeren genoemd. De clips kunnen gemaakt en/of bewerkt zijn met vele andere programma s. Bijna alle softwareprogramma s kunnen bestanden bewaren in een bestandsformaat dat Premiere kan importeren. Premiere kan clips importeren en monteren van het volgende bestandsformaat: Animaties en Video: FilmStrip, QuickTime, AVI, PICS, DV, MPEG, MOV, Animated GIF

3 AV Stills: Adobe Illustrator (AI of EPS), Adobe PhotoShop (PSD), PICT, PhotoCD, JPEG, Bitmap BMP, CompuServe GIF, TIFF Audio: AVI, WAV, MOV, AIFF, QuickTime, MP3 Je gaat als volgt te werk. Start Adobe Premiere. Creëer een nieuw project met File > New Project. Kies de DV-PAL standaard 48 khz preset. Je gaat nu de clips importeren. Kies File > Import > Files: In het linker gedeelte van dit venster zie je Bin 1 staan. Bin betekent archief. Je kunt het vergelijken met een map waarin je allerlei bestanden opslaat. Je kunt dus meerdere bins maken per project. Dit is erg handig als je met heel veel clips werkt. Bijvoorbeeld: In de ene bin zou je geluid kunnen plaatsen, en in de andere bin video. Je zou zelfs ook nog een bin kunnen maken voor stills. Je kunt natuurlijk ook een bin maken per teamlid. De manier waarop de clips worden getoond, kun je zelf bepalen. Dit kun je veranderen door op het driehoekje te klikken (rechtsboven in dit venster). Ieder venster heeft zo n handig driehoekje waarmee je de zogenaamde Options kunt bepalen. Deze opties hebben dan alleen betrekking op het bewuste venster. Hieronder staan bijvoorbeeld de Project Options: In de Sample Folder van Premiere vind je diverse bestandsformaten: vier video s met het MOV formaat, een audiobestand met het AIFF formaat en een Illustrator bestand met het EPS formaat. Selecteer deze clips met de Shift-toets ingedrukt, en klik op Open. In het Projectvenster verschijnen nu de geïmporteerde clips: De weergave van de bestanden in het projectvenster wordt bepaald door de opties: Icon View, Thumbnail View en List View. Probeer deze 3 opties uit. Probeer ook de Project Window Options uit. In de bovenstaande opties zie je ook de mogelijkheid New Bin. Hiermee kun je dus meerdere bins aanmaken. Door op een bestaande bin te klikken in het project venster, kun je de naam veranderen. Zoals je kunt zien heeft dit project de naam untitled 2. Hieraan kun je dus zien dat het project nog niet is bewaard. Sla dit project op in je eigen map, met de naam Premiere oefening 1. Doe dit met de menukeuze File > Save as.

4 AV Op maat maken van clips Tijdens het spotten heb je een in-punt en een uit-punt aangegeven. Je hebt waarschijnlijk iets meer aangegeven dan dat je werkelijk nodig hebt. De clip is dus eigenlijk iets te lang. Tijdens het monteren heb je clips nodig die precies op maat zijn. De afzonderlijke clips kun je op de volgende manier op maat maken: Dubbelklik op premiere oefening 1. Dubbelklik op een videoclip in het projectvenster. In dit voorbeeld is dat finale.mov. Sluit Adobe Premiere af en ga naar de map waarin je Premiere oefening 1 hebt opgeslagen. De videoclip verschijnt nu in een afspeelvenster: Zoals je kunt zien, is dit bestandje erg klein. Toch zijn de geïmporteerde clips vele malen groter! Het is erg belangrijk om te weten dat Premiere de clips niet daadwerkelijk binnenhaalt. Er worden lage resolutie-afbeeldingen gebruikt die verwijzen naar het originele bestand. Gelukkig maar, anders zou je per clip twee maal zoveel diskruimte nodig hebben. Premiere heeft de originele bestanden dus altijd nodig. Gooi deze daarom nooit weg! Alle handelingen tijdens het monteren worden bewaard in een zogenaamd projectbestand. Dit is een werkbestand met daarin de opdrachten, instellingen, commando s en verwijzingen naar de externe bestanden. Je kunt een projectbestand herkennen aan de extensie.prj of aan dit symbooltje: Sleep de blauwe afspeelknop naar de positie waar je het échte in-punt wilt hebben: Klik daarna op het symbooltje van het in-punt: Je zult nu links boven in het video-venster dit symbooltje zien: Pas na het creëren van het eindproduct (het exporteren) mogen de originelen eventueel worden verwijderd! Dit symbooltje geeft aan waar het werkelijke in-punt zich bevindt.

5 AV Doe dit ook voor het werkelijke uit-punt. Het symbooltje voor het werkelijke uit-punt bevindt zich rechts naast het in-punt symbool: Op deze manier kun je alle videoclips en audioclips inkorten tot de gewenste lengte. Let op: De wijzigingen hebben alleen betrekking op de verwijzingen naar de originele bestanden. Ze hebben dus alleen betrekking op het project-bestand. De originele videobestanden blijven ongewijzigd! Vergeet niet om regelmatig te saven. De basismontage Nu de clips op maat zijn, kun je beginnen met de basismontage. De basismontage bestaat uit het achter elkaar plaatsen van de clips, met daartussen eventueel een overgang. Deze kun je later nog verfraaien met allerlei transparante lagen, effecten, geluiden, filters en titels. Voor de basismontage heb je twee video-tracks of video-sporen tot je beschikking. De montage gebeurt volledig in het zogenaamde Timeline venster. Timeline betekent tijdslijn. Activeer het Timeline venster via menukeuze Window > Timeline: Je kunt het Timeline venster verdelen in de volgende onderdelen: Het gereedschap: Van dit gereedschap gebruik je voornamelijk het pijltje en het scheermesje. Het pijltje gebruik je om clips mee te verplaatsen. Het scheermesje gebruik je om clips mee door te snijden, zodat je clip uit twee delen bestaat. De videotracks: Hierin plaats je de videoclips. Videotrack 1A en 1B worden gebruikt voor de basismontage. In de Transition-track plaats je de overgangen, oftewel de transitions. In videotrack 2 en hoger plaats je transparante videoclips. Dit zijn clips waar je doorheen kunt kijken. De tijdslijn: De tijdslijn wordt ook wel timeline genoemd. De tijdslijn geeft de tijd aan in de montage. Als je op positie 0:00:08:00 een clip plaatst, dan zal deze pas te zien zijn na 8 seconden (na het starten van je productie). De notatie is hier uren:minuten:seconden en frames. Mocht je de tracks 1A en 1B niet zien, kies dan voor A/B Editing. Deze optie kun je vinden onder het driehoekje rechtsboven in het Timeline venster. Tijdslijn-resolutie: Deze optie geeft aan hoe hoog de resolutie van de tijdslijn zal zijn. In dit geval staat de resolutie op 1 seconde. Dat wil zeggen dat je per seconde 1 beeldje te zien krijgt.

6 AV Selecteer uit het gereedschap het pijltje Sleep een videoclip naar de Timeline, vooraan in track 1A. Dit doe je heel eenvoudig door op de clip te klikken, de muis ingedrukt te houden en te slepen. In onderstaand voorbeeld is de clip Cyclers.mov gekozen: Je kunt de clips ook nog korter maken in de tijdslijn. Dit doe je door het pijltje te kiezen en een zijkant te verslepen. Als je met je cursor op de zijkant van een clip gaat staan, dan verandert de cursor in dit symbooltje: Verklein een clip door de rechter zijkant naar links te verslepen: Je kunt de clips ook doorsnijden. Dit doe je met het scheermesje. Aan de hand van het volgende voorbeeld ga je een clip doormidden snijden: Cyclers.mov duurt precies 4 seconden en 20 frames. Als de tijdslijn-resolutie op 1 seconde staat, dan worden er 4 hele beeldjes en 1 niet compleet beeldje getoond. Zet de tijdslijn-resolutie op 2 seconden en kijk wat er gebeurt. Zet daarna de tijdslijn-resolutie op 1 frame en kijk wat er gebeurt. Zoals je gezien zult hebben, bepaal je met deze functie hoeveel je uit- of inzoomt op de tijdslijn. Je kunt het vergelijken met het vergrootglas in Adobe PhotoShop. Ook Premiere heeft zo n vergrootglas. Deze kun je vinden in het gereedschap: Met dit vergrootglas kun je de tijdslijn ook in- of uitzoomen. Klik met het scheermes-gereedschap in het midden van een clip. Selecteer daarna het pijltje als gereedschap Selecteer het rechter deel van de clip en verwijder deze. Dit doe je met behulp van de backspace toets, DEL toets of menukeuze: Edit > Cut. Sleep de rechterkant van de overgebleven clip weer naar rechts. Zoals je ziet is de clip weer helemaal compleet. Het scheermesje is ook een handig hulpmiddeltje om clips mee te verkleinen. Sleep een andere videoclip naar track 1B. Plaats het begin van de clip precies aan het einde van de vorige clip. In bovenstaand voorbeeld hebben we Cyclers.mov in videotrack 1A gesleept. Als deze videoclip geluid zou bevatten, dan zou het audiodeel automatisch in audiotrack 1 worden geplaatst.

7 AV In onderstaand voorbeeld is gekozen voor Fastslow.mov : Een preview is een voorvertoning van het eindresultaat op ware snelheid, wat real time wordt genoemd. Het maken van een preview kan enkele minuten duren. Save je montage. Druk op de ENTER toets. Als deze videoclip geluid zou bevatten, dan zou het audiodeel, automatisch in audiotrack 2 worden geplaatst. In feite heb je nu een montage gemaakt. Je kunt het eindresultaat bekijken door de blauwe afspeelknop te verslepen in de tijdslijn. De afspeelsnelheid wordt bepaald door de snelheid van het slepen met de muis. Bekijk het eindresultaat. Je zult gezien hebben dat de overgang van de ene clip naar de andere clip ineens verloopt; als de clip in 1A is afgelopen, dan spring je direct naar de clip in 1B. Dit noemen we een harde las. Je kunt de overgang tussen deze twee clips wat vloeiender laten verlopen. Hieronder wordt uitgelegd hoe je een overgang creëert tussen twee clips. Daarvoor dien je eerst een overlapping te creëren van deze twee clips. Selecteer het pijltje als gereedschap. Sleep de clip in track 1B iets naar links, zodat er een overlapping ontstaat: Het eindresultaat zal worden getoond in het monitorvenster, met de snelheid waarmee jij sleept. Als je geen monitorvenster ziet, dan kun je deze oproepen met menukeuze: Window > Monitor: Deze overlapping wordt de lengte van de overgang. Kies menukeuze Window > Show Transitions: Als je het eindresultaat op ware snelheid wilt bekijken, dan moet je eerst je montage saven. Druk daarna op de ENTER toets. Er wordt nu een preview gemaakt.

8 AV Premiere biedt 75 standaard overgangen. Kies voor de Dissolve overgangen. Klik hiervoor op het driehoekje voor de naam Dissolve : Je zult echter merken dat je de overgang niet kunt zien. In plaats van de overgang verschijnt er een kruisje links boven in het afspeelvenster. Om de overgang te zien, moet je de ALT toets ingedrukt houden tijdens het slepen. Als je vindt dat de overgang te snel of te langzaam gaat, dan zul je de overlapping groter of kleiner moeten maken. Daarna zul je de overgang daaraan aan moeten passen. Hoe kleiner de overlapping, hoe sneller de overgang! Hoe lang een overgang moet duren, is helemaal afhankelijk van wat je er mee wilt vertellen. Daar zijn geen standaard regeltjes voor. Welke overgangen er worden gebruikt en hoe lang ze gaan duren, wordt helemaal bepaald door jouw vakmanschap en creativiteit. Dissolve betekent oplossen. Dit is een type overgang waarbij het ene beeldjes geleidelijk overgaat (oplost) in het andere. Selecteer de overgang Cross Dissolve. Sleep deze overgang tussen de overlapping van de clips in de Transition Track: Je zult merken dat alle hoeken, randen en zijkanten binnen de timeline, magnetisch zijn. De overgang wordt als het ware op zijn plaats getrokken. Dit kun je aan- of uitzetten bij de opties van het Timeline venster, met behulp van het driehoekje rechtsboven. Deze optie heet Snap to edges. Als je het resultaat van je montage wilt bekijken, dan kun je natuurlijk een preview maken. Je kunt ook hier weer met de cursor de afspeelknop verslepen: Sleep met de cursus de afspeelknop over de overgang. Experimenteer met de verschillende overgangen. Bekijk per overgang welke instellingen je kunt veranderen, en wat het effect is. Tijdens de basismontage kun je ook bepalen of een clip langzamer of sneller moet worden afgespeeld. Je bepaalt de snelheid al tijdens deze fase, omdat de clip langer of korter wordt in de tijdslijn. Dit heeft dus invloed op de rest van de basismontage. Stel dat je de clip op halve snelheid wilt afspelen, dan duurt deze 2 maal zo lang als normaal. Dan heb je dus ook 2 maal zoveel ruimte nodig in de tijdslijn. Let op: Als je de snelheid van een clip achteraf nog gaat veranderen, dan moet je alles op gaan schuiven. Dit is zeer lastig; zeker als je op muziek wilt monteren. Het veranderen van de snelheid doe je met menukeuze Clip > Speed. Het volgende venster verschijnt: Je kunt de snelheid aanpassen in procenten: 50 % is halve snelheid, 200 % is dubbele snelheid, etc. Je kunt ook de duration aanpassen, oftewel de lengte. Als je een dubbele lengte invult, dan zal de clip 2 maal zo langzaam spelen. Dit is dus eigenlijk hetzelfde als bij Rate 50 % invullen.

9 AV Tip: Als je bij New Rate een negatief getal invult, dan speelt het clipje achteruit! Dus 50% is: halve snelheid achteruit. Je hebt nu twee clips geplaatst in de tijdslijn. Een derde clip zou je weer moeten plaatsen in Track 1A, de volgende weer in 1B, etc. Je monteert dus om-en-om tussen 1A en 1B, met daartussen telkens een overgang: Gebruik alle clips uit het projectvenster en maak een montage, inclusief overgangen. Audiotrack 1 en 2 horen dus bij videotrack 1A en 1B. Als je een videoclip met geluid in de tijdslijn plaatst, dan zal het audiodeel automatisch in een audiotrack worden gezet. Dit wordt hieronder uitgelegd, met behulp van een voorbeeld: Maak een nieuw project (File > new Project). Importeer uit de sample folder Zfinal.mov Plaats deze in de tijdslijn op spoor 1A. Je zult zien dat het audiodeel van deze videoclip automatisch in audiotrack 1 wordt geplaatst: Tip: Als het venster van de tijdslijn te klein wordt, gebruik dan de tijdslijn-resolutie functie: Een handige toets is de \ (backslash). Dan wordt de tijdslijn-resolutie automatisch aangepast aan de lengte van de montage. Bewaar je montage. Creëer een preview. Bekijk het resultaat. Bij de basismontage hoort ook geluid. Premiere biedt standaard 3 audiotracks, oftewel geluidssporen. Je kunt dit aantal heel makkelijk uitbreiden tot 99. Dit doe je met behulp van de Timeline opties (driehoekje rechtsboven in dit venster). Klik hiervoor op Add Audio Tracks : Als je de videoclip naar rechts beweegt, dan zal het audiodeel ook mee gaan. Deze zitten aan elkaar gekoppeld. Het audiodeel kun je ook eenvoudig verwijderen. Je zult deze dan eerst los moeten maken van het videodeel. Dit doe je als volgt: Selecteer de videoclip. Kies menukeuze Clip > Unlink Audio and Video. Nu is de video gescheiden van de audio. Selecteer het audiodeel in track 1. Verwijder het audiodeel, met behulp van de backspace toets, DEL toets of menukeuze: Edit > Cut. Track 1 en 2 zijn gereserveerd voor het audiodeel dat eventueel bij de videoclips hoort die je in videotrack 1A of 1B plaatst. Alle andere audiotracks kun je gebruiken om audiobestanden in te plaatsen, zoals muziek, geluidseffecten of een voice over. Je gaat nu zelf een muziekfragment onder deze videoclip plaatsen. In de Sample folder staat ook een audiobestand Music.aif. Importeer Music.aif. Je mag natuurlijk ook een eigen audiobestand importeren.

10 AV Audiobestanden waar geen video aan vast zit, kun je plaatsen in audiotrack 3 en hoger. Sleep het geïmporteerde audiobestand naar audiotrack 3. Door middel van de rode lijn kun je zelf de volume van de audiotrack aanpassen. Je kunt dit doen door op de rode lijn te klikken en deze te verslepen. In onderstaand voorbeeld is handmatig een fade-in en een fade-out gecreëerd. Zet de Timeline-resolutie op 2 frames. Vaak is het noodzakelijk om video en audio te synchroniseren. Dit wil zeggen dat je ze gelijk legt. Bijvoorbeeld: Het geluidseffect van een dichtslaande deur moet je precies horen als de deur dichtslaat en niet eerder of later. Ook ritmisch monteren op muziek wordt veel gedaan. Kijk maar eens naar een videoclip op MTV. Je krijgt nu duidelijk te zien hoe het geluid eruit ziet, en nu kun je gaan monteren op het geluid. Dit valt niet altijd mee, want het is erg specialistisch werk. Je kunt de audiotrack ook nog verticaal vergroten. Kies hiervoor bij de Timeline opties (driehoekje) voor Timeline Window options. Zet daarbij de Icon Size op de grootste stand: Op dit moment zie je niet hoe het audiobestand is opgebouwd. Je ziet geen volumeverschil of iets dergelijks. Je ziet alleen een groene balk. Je kunt gelukkig ook de inhoud van de audiotrack bekijken. Klik op het driehoekje voor de audiotrack. Nu ziet het Timeline venster er zo uit: De audiotrack zal openklappen. Nu zijn alle tracks verticaal groter geworden. Dit heeft als nadeel dat je minder tracks op je beeldscherm kunt krijgen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je veel nauwkeuriger kunt monteren.

11 PRAKTIJKOPDRACHT AV Basismontage Wat ga je doen: Maak, met behulp van de instructie-opdracht, een basismontage met je eigen video-/audiobestanden. TIP: Neem het storyboard en het draaischema erbij, zodat je je video-verhaal op een logische volgorde kunt monteren. TIP: Vergeet niet om je werk regelmatig te saven. Presenteer het resultaat van de basismontage aan je docent. Overleg ook samen of er nog verbeterpunten zijn. Aantekeningen

12 Checklist AV Leerling Docent Heb je de instructie-opdracht goed doorgenomen? O O Heb je alle gekozen video-bestanden in je basismontage verwerkt? O O Heb je alle gekozen audio-bestanden in je basismontage verwerkt? O O Heb je het resultaat aan je docent gepresenteerd? O O Heb je met je docent overlegd of de montage een logische volgorde heeft? O O Heb je met je docent overlegd of er nog verbeterpunten zijn? O O

13 Evaluatie AV Theorie: 1. Vond je de theorie duidelijk? Ja,omdat: Nee, omdat: 2. Hoeveel tijd had je nodig om de theorie te lezen? Praktijk: 3. Wat vond je leuk aan de opdracht? 4. Wat vond je moeilijk aan de opdracht? 5. Wat zou je de volgende keer anders doen? 6. Had je voldoende tijd voor de opdracht? 7. Hoe verliep de samenwerking binnen het team? 8. Geef jezelf een beoordeling voor de opdracht. OZeer onvoldoende, omdat: OOnvoldoende, omdat: OMatig, omdat: OVoldoende, omdat: OGoed, omdat: OZeer goed, omdat: 9. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 9. Eindmontage AV-03-09-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Basismontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 9. Eindmontage AV-03-09-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Basismontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-09-01 Eindmontage Voorkennis: Je hebt de opdracht Basismontage afgerond. Intro: Nu de basismontage klaar is, kun je gaan beginnen met de eindmontage. Tijdens deze instructie-opdracht

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Photo Story is een programma dat een videoshow maakt van je foto s. Hierbij kan je tekst en geluid aan deze voorstelling toevoegen. Deze voorstelling is zeker

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-09-01 Lagen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al bij Photoshop al gemerkt dat je stukken tekst en illustraties op elkaar kunt plaatsen. Dit is heel handig,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials 1 Inleiding Windows Live Movie Maker is een gratis programma waarmee je eenvoudig zelf filmpjes kunt monteren. Die filmpjes kunnen samengesteld worden uit foto s, video- en geluidsfragmenten. Je zelfgemaakte

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online Online videobewerking: 1. Offline vs. Online... 1 2. WeVideo... 2 2.1. Inloggen... 2 2.2. Een nieuw project starten... 3 2.3. Media Importeren... 5 2.4. OPDRACHT... 7 2.5. Publiceren... 8 BIJLAGE: Videobestanden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein.

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein. 1 2 2014 Algemeen. In de film wordt veel gebruik gemaakt van animatie.er wordt bijna geen film meer gemaakt zonder special effects en animatie. Soms is het een bescheiden onderdeel en soms staat een film

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer

OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer In de proeverij heb je kennis gemaakt met drie verschillende aanbieders van digitale portfolio s. Met Bordfolio gaan we aan de slag d.m.v. het

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

Tutorial Adobe Premiere

Tutorial Adobe Premiere Tutorial Adobe Premiere 1999 Fontys Hogeschool Venlo Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor99-AdobePremierev01 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Starten met de videoproductie...4 Opstarten van Adobe Premiere

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Monteren van een stop motion filmpje in Adobe Premiere

Monteren van een stop motion filmpje in Adobe Premiere Auteur: Jeroen Thibau OLOD: Multimediatechnologie Academiejaar: 2013-2014 Monteren van een stop motion filmpje in Adobe Premiere Wat willen we bereiken? In deze tutorial ga ik ervan uit dat je alle foto

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-13-01 Stijlen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je een tijdschrift leest, zie je dat alle pagina s op elkaar lijken. De teksten hebben bijvoorbeeld allemaal

Nadere informatie

Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart

Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart In deze workshop leggen we uit hoe je een route-animatie maakt met twee routes, inclusief een object op een door ons gekozen kaart.

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het?

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het? Inhoudsopgave Inleiding! 1 TIP: Inlognamen op de basisschool! 2 Gereedschap - Graphics! 6 Gereedschap - Wall! 6 Gereedschap - Video! 8 Publiceren en/of Opslaan! 9 Inleiding Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-02-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Intro: Een script is een schriftelijke voorbereiding op de uiteindelijke video-opnamen. In het script staat een duidelijke

Nadere informatie

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar PowerPoint Instructie Een presentatie maken met gesproken commentaar Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Geluidsinstellingen m.b.t. microfoon in Windows 7... 1 3. Stap voor stap: gesproken commentaar toevoegen...

Nadere informatie

Handleiding. Garageband imovie

Handleiding. Garageband imovie Handleiding Garageband imovie Inhoud Garageband 3 Garageband: een project aanmaken 3 Garageband: maken van geluidsspoor 3 Garageband: opnemen voice-over 4 Garageband: geluidsopname exporteren 4 imovie

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

>SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13

>SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13 >SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13 A SOUND DESIGNER IN ACTION! Op het GLR heb je ook te maken met de opleiding Sound Design. In deze opdracht

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro

Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro Letters willekeurig in een titel laten opkomen. Dit wordt mijn titel Open PhotoShop 'File' 'New' in de preset kies je voor 'Pal D1/DV 720x576 (with

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM-02-09-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM-02-09-01 OPDRACHTKAART MM-02-09-01 Het verkrijgen van geluidsfragmenten Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 en 2 (MM-02-03 t/m MM-02-08) afgerond. Intro: In deze opdracht

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP OPDRACHTKAART PP-03-03-01 Voorkennis: Photoshop 1: Introductie Photoshop afgerond Photoshop 2: Selecteren, verplaatsen en roteren afgerond Intro: In deze opdracht leer je werken met gereedschap om delen

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

Plaats voor eigen notities. Inhoud van de lessen:

Plaats voor eigen notities. Inhoud van de lessen: Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Kattenberg 9, 9000 Gent Auteur: Geert Kraeye Samen spelen en werken met Audacity Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Kattenberg 9, 9000 Gent Auteur: Geert

Nadere informatie

File > Catalog Settings

File > Catalog Settings Update voor Lightroom 1.1 1 Deze update voor versie 1.1 hoort bij het boek Adobe Photoshop Lightroom Johan Elzenga 978 90 430 1474 8 Adobe Photoshop Lightroom 1.1 Na het verschijnen van het boek Adobe

Nadere informatie

Handleiding invoeren van referenties in RefWorks

Handleiding invoeren van referenties in RefWorks Handleiding invoeren van referenties in RefWorks Met RefWorks kun je een eigen lijst aanleggen van alle bronnen die je hebt geraadpleegd, zodat je er in je tekst naar kunt verwijzen. Maar hoe krijg je

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013 Animation Info-animation Explanimation 1 Promo Opdracht Animatie Promo In de vorige periode heb je voor Promo.nl 2 x een banner gemaakt. Verwerk de twee banners in een animatie in Photoshop. De animatie

Nadere informatie

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

Video's bewerken met OpenShot

Video's bewerken met OpenShot Video's bewerken met OpenShot Met vrijwel alle fotocamera 's en smartphones kun je ook video opnemen. De kwaliteit van de opname en de resolutie kunnen erg variëren afhankelijk van de camera. De huidige

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Kies C voor een complete DVD montage Schuin gedrukte tekst kan eventueel worden overgeslagen (titels, effecten of achtergrondmuziek zijn niet mogelijk)

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2 Workshop Videobewerking met Moviemaker 2 Inleiding Er zijn erg veel programma's die digitale video bestanden kunnen bewerken en comprimeren. Standaard wordt Windows Moviemaker meegeleverd met windows XP.

Nadere informatie

EXPORTEREN UIT FINAL CUT

EXPORTEREN UIT FINAL CUT EXPORTEREN UIT FINAL CUT vanuit FCE/FCP naar DVD of YouTube (Gebaseerd op Izzy Video en Lynda.com) WORKFLOW - FINAL CUT EXPRESS Maak altijd een full-size ongecomprimeerde versie van de film aan (QuickTime

Nadere informatie

Eocortex handleiding voor eindgebruikers

Eocortex handleiding voor eindgebruikers Eocortex handleiding voor eindgebruikers 1. Inloggen 2. Live beelden bekijken a. Grid aanpassen naar wens b. Aantal camera s selecteren c. Maximaliseren van 1 beeld d. Snapshots en quick record 3. Archief

Nadere informatie

Audio en video. Oefening 4B

Audio en video. Oefening 4B Audio en video In deze oefening voeg je een videoen een audiobestand toe aan een aftiteling van een film. Voor audio en video zijn slechts enkele basisfuncties beschikbaar zoals 'start', 'stop' en 'herhaal'.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-06-01 Paden en uitknippaden Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu paden maken met de pengereedschappen. Je kunt de paden ook een lijn geven en je kunt

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans KidsviewTV project Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans Fase 1 De videobeelden opnemen >Start de computer en dubbelklik op het logo van Pinnacle 8. Kies nat als in de onderstaande afbeelding

Nadere informatie

Hoe werkt de list editor in Newbase? (test fase)

Hoe werkt de list editor in Newbase? (test fase) Hoe werkt de list editor in Newbase? (test fase) Voor meer informatie, kijk op www.newbase.nl Newbase BV, Hardwareweg 16 1033 MX AMSTERDAM Tel.: 020-6 111 444 Juni 2013 versie 1.0 pagina 1 van 14 Inhoudsopgave

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11 DMX LIGHTPLAYER Inleiding...2 DMX bibliotheek...3 Kanalen programmeren...7 Sequentie creëren...11 Inleiding De DMX LightPlayer is zeer gebruikersvriendelijk. Importeer een bestaand toestel of creëer een

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld Animatie Korte opdrachten Tekst Geluid Beeld 1 Tekstanimatie Tekstlagen - Maak een Nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB. - Geef de achtergrond een kleur of verloop die je leuk vindt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Inhoudsopgave" Inleiding" 2" TIP: Inlognamen op de basisschool" 3" Gereedschap - Graphics" 4" Gereedschap - Wall" 5" Gereedschap - Video" 6"

Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Publiceren en/of Opslaan 8 Pagina 1-9 Inleiding! Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie