1) Wereldwijd in de belangstelling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1) Wereldwijd in de belangstelling"

Transcriptie

1 1) Wereldwijd in de belangstelling 22 maart. Wereldwaterdag. Water komt steeds meer in de belangstelling te staan. Wereldwijd. De voormalige vicepresident van de VS, Al Gore, heeft daartoe een belangrijke aanzet gegeven. Hij lanceerde een documentaire over de opwarming van de aarde. An inconvenient Truth (een ongemakkelijke waarheid). Door klimaatverandering vreest men een stijging van de zeespiegel. De ijskappen gaan smelten. Het weer wordt grilliger. Meer zeer heftige regenbuien. Telkens worden we opgeschrikt door grote rampen. Denk aan Australië. Enorme gebieden overstroomden. We kennen allemaal de desastreuze gevolgen. 2) Een bedreiging voor de mens Water biedt enorme kansen. Onze zeehavens. De binnenvaart. De scheepsbouw. Water vormt ook een bedreiging. Al eeuwen lang. En die dreiging neemt enorm toe. 3) Burgemeester Aboutaleb Vorig jaar was ik in het stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel. op de jaarvergadering van de Vereniging van Nederlandse Riviergemeenten. Daar sprak burgemeester Aboutaleb over water. Hij zei: We vechten tegen het water in de wetenschap dat we het nooit kunnen winnen.

2 Een opmerkelijke uitspraak uit de mond van de burgemeester. Het is bij mij blijven hangen. Ik zie daarin een erkennen van de grote krachten die God in de schepping heeft gelegd. Een onoverwinbare kracht. We hebben daarvan in al haar verschrikkelijkheid kennis kunnen nemen in Japan.

3 1) Waterbeleid in de gemeente Waterbeleid in Hardinxveld-Giessendam. Dat is het onderwerp voor vanavond. Met als aandachtspunten: - Wateroverlast - Waterberging - Waterkwaliteit Het gaat dus niet over drinkwater Ook niet over grondwater Wel over de dreiging die van water uitgaat. En, over de wijze waarop we die dreiging beheersbaar proberen te maken en te houden Af en toe moet ik het thema in groter perspectief plaatsen. Water vraagt niet om aan de gemeentegrens toegelaten te worden. Het vraagt ook niet en passant om de gemeente weer te mogen verlaten. De gemeente heeft beleid ontwikkeld en voert dat uit. Er is echter veelal een relatie met andere overheden. Rijk, provincie en waterschap. Daar wordt mee afgestemd en samengewerkt. Over deze samenwerking is door Rijk, Provincie, VNG en UvW een convenant afgesloten. Ik zal de drie onderwerpen niet volgordelijk behandelen. Ze komen door elkaar aan de orde. Omdat ze veel met elkaar te maken hebben. Elkaar raken. In beleid en in de oplossingen die bedacht zijn.

4 1) Alles water Eens bedekte water de hele aarde. Tijdens de zondvloed. De aarde was één grote zee. Veroorzaakt door enorme krachten. De hoeveelheid water was onvoorstelbaar. 2) Veel water Nog steeds is er op aarde veel water. Grofweg driekwart van onze planeet bestaat uit water. Slechts een kwart uit land. Al dat water is niet evenredig verdeeld. Op veel plaatsen heerst grote droogte. Mens en dier snakken daar naar water. Op andere plaatsen kampt men met een teveel aan water. 3) Nederland, waterland Nederland is een waterland bij uitstek. Aan de west- en noordzijde de zee. Een groot binnenmeer, het IJsselmeer. Nederland is doorsneden met rivieren als Rijn en Maas. Maar zelfs in Nederland is het water niet evenredig verdeeld. Ook wij hebben onze droge gebieden. Meer dan 50% van onze bevolking woont beneden NAP Meer dan 70% van ons BNP wordt verdiend beneden NAP 4) Alblasserwaard Grenst Nederland aan twee zijden aan het water. De Alblasserwaard is geheel omsloten door water.

5 Door de oude Zederik, de Merwede, de Noord en de Lek. Verder is het landschap doorsneden met riviertjes, vlieten, vaarten en talrijke sloten. Water in overvloed. 5) Hardinxveld-Giessendam Maken we de kring nog kleiner, dan stuiten we op ons goede dorp. Aan de zuidzijde de machtige Merwede met haar brede stroom. Het Kanaal van Steenenhoek, De Buiten Giessen, De Binnen Giessen. En verder tal van watergangen en sloten. We kunnen zeggen: Een waterrijk dorp

6 1) De Overwaard en Nederwaard Hardinxveld maakt deel uit van De Overwaard en De Nederwaard. Eens waren dat de polders met een eigen bestuur. Door schaalvergroting ontstond het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Dat is weer opgegaan in Waterschap Rivierenlanden. Het gebied strekt zich uit van Nieuw-Lekkerland tot de Duitse grens Nu zijn De Overwaard en De Nederwaard watersystemen. Ze bestaan uit meerdere poldersystemen en een boezemsysteem 2) Peilvakken Hardinxveld is verdeeld in vier peilvakken: Hardinxveld-Zuid; het gebied ten zuiden van het Kanaal van Steenenhoek Hardinxveld-Noord; het gebied ten noorden van het Kanaal van Steenenhoek en ten westen van de Peulenstraat. De Peulen; het gebied tussen Peulenstraat, Giessen en de Karnemelksloot Giessendam; bestaande grofweg uit Giessendam west, Blauwe Zoom en Over t Spoor 3) Waterpeilen Alle peilvakken liggen ruim onder NAP m.u.v. De Peulen.

7 4) Peil volgt functie Het peil volgt de functie van het gebied. Een voorbeeld: De polder bestaat voornamelijk uit grasland voor de veeteelt. Het waterpeil is afgestemd op de functie veeteelt. De bodem, die voornamelijk uit veen bestaat, daalt door de tijd. Als je het waterpeil door de jaren ongewijzigd laat, zal de waterstand stijgen. Het zal zo hoog worden dat het gebied te drassig wordt en daardoor ongeschikt voor de functie veeteelt. Om dit te voorkomen wordt op gezette tijden een nieuw peilbesluit genomen. Daarmee wordt het peil aangepast aan de plaatsgevonden bodemdaling. 5) Peilen in stand houden De peilen worden kunstmatig in stand gehouden. Vanouds is er een heel systeem ontwikkeld om hieraan te kunnen voldoen. Bij veel water wordt het water overgeslagen op zogenaamde boezemwateren. Als die te vol worden, dan wordt het water bij Kinderdijk overgeslagen op de Lek. Om dit allemaal te regelen, zijn er waterkeringen aangelegd en stuwen en gemalen gebouwd. Simpel gezegd: bij droogte kan er water ingelaten worden, bij natheid kan het water uitgelaten worden. De transportmiddelen zijn de riolen en watergangen. 6) Afvoeren in stedelijk gebied In het stedelijk gebied zijn er voorzieningen nodig om het water in de watergangen te krijgen. Veel oppervlakte is verhard en neemt geen water op. Denk aan wegen en daken. Bovendien produceren wij afvalwater dat afgevoerd moet worden. Het middel dat daarvoor wordt gebruikt is het riool.

8 De doorsnede van de rioolbuizen is gebaseerd op landelijke ontwerpnormen. Daarmee functioneert een rioolstelsel probleemloos onder normale weersomstandigheden. Bij grotere buien kan het zijn dat het riool vol raakt. Op dat moment kan het overstorten op het oppervlaktewater.

9 1) Kaartje met de peilvakken Hier ziet u de peilvakken. De pijltjes geven aan waarheen het water uitgeslagen wordt

10 1) Februari 1995 Het is februari Het water van de Rijn, de Maas en De Merwede staat op sommige plekken nog maar net onder de kruin van de dijk. Uit voorzorg worden mensen en tienduizenden dieren geëvacueerd. Er wordt gevreesd voor dijkdoorbraken, waarbij sommige polders ruim 5 meter onder water zullen lopen. Ook Boven-Hardinxveld wordt ontruimd en verandert in een spookdorp. Gelukkig daalt het water na een paar dagen. Er bezwijken geen dijken. Deze keer komt de waterdreiging niet vanuit zee zoals in 1953, maar vanuit de bovenloop van de rivieren Bij Lobith komt ruim m3 water per seconde het land binnen. Rivierdijken moeten voldoen aan een maatgevende afvoer. Deze was destijds m3/s bij Lobith. In 2001 is dat bijgesteld tot m3/s. Mogelijk kent u de Deltacommissie die onder voorzitterschap van oud-minister Veerman aanbevelingen heeft gedaan voor het toekomstig waterbeheer. Die commissie houdt rekening met een toekomstige maximale afvoer van m3 per seconde bij Lobith. Dat is een derde meer dan wat in 1995 bij Lobith ons land binnenkwam! Het tekent de gevolgen van de veranderingen die het klimaat ondergaat.

11 1) 10 september 2005 s nachts om 02:00 uur valt er in een uur tijd 27 mm regen Die middag om 16:45 uur ontlaadt zich opnieuw een bui die in omvang enorm is. In 1,5 uur valt er nog eens 56 mm. Dat betekent in een tijdsbestek van 16 uur 83 mm regen. Dat is gelijk aan 83 liter water per vierkante meter! Volgens de neeslagstatistieken van het KNMI komen dergelijke b Buien gemiddeld minder dan 1 x per 100 jaar voor. Maar we weten ook dat de jaarlijkse neerslag sinds 1906 met 18 procent is toegenomen. We weten ook dat we steeds meer te maken krijgen met extreem natte en extreem droge periodes. De neerslag concentreert zich in bepaalde perioden. De kans op regelmatiger overlast is daarom heel reëel. In 2010 werd in het Gelderse plaatsje Lievelde een etmaalsom gemeten van 138 mm! In 2 dagen was dat zelfs 153 mm. Zij staat daarmee op de derde plaats in de top tien. Wat opvalt, is dat van die tien buien er 6 van de afgelopen 12 jaar zijn. Ze vielen allen in de maanden juni t/m september

12 Simulatie dijkdoorbraak We gaan kijken naar de simulatie van een dijkdoorbraak bij Boven-Hardinxveld. Daarbij is uitgegaan van een geslagen bres van grofweg 100 meter en een waterstand van 4,90 meter boven NAP Je ziet hoe snel het water zich verspreid over de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden Hoe donkerder de kleur, hoe meer water er staat. De donkerste kleur betekent meer dan 5 meter water!

13 Inundatie in de tijd Op dit kaartje is de verspreiding van het water in de tijd te zien. Het betekent dat Boven-Hardinxveld bij dit scenario in een periode van pakweg 5 uur volloopt. Op het besluit van wethouder Haeser in 1995 tot evacuatie van Boven-Hardinxveld is nogal wat kritiek geweest. Deze plaatjes overtuigen dat dit besluit terecht was

14 1) Dijkversterking in 1995 In 1995 wordt de Rivierdijk in H veld versterkt. Het gebeurt met gebruikmaking van een noodwet. Hierdoor kan er slagvaardig worden gewerkt. In H veld behoeft geen enkele woning te worden afgebroken. Op sommige plaatsen wordt hiertoe een diepwandconstructie toegepast. Oud-wethouder May was hier als portefeuillehouder heel nauw bij betrokken. Maar ook ons raadslid Jan de Vos heeft daarin een rol gespeeld. De gemeente heeft toen ook gelijk het buitendijkse fietspad aan laten leggen in Boven-Hardinxveld. 2) Afbouwen in 2011/2012 De dijk heeft na aanleg sterke zettingen ondergaan. Op sommige plaatsen meer dan 50 cm. Thans wordt de afbouw van de dijk voorbereid. Daarin werken Provincie, Waterschap en gemeente nauw samen. Het buitendijkse fietspad is zoals gezegd van ons. Dat is ook verzakt. Het is destijds ontworpen op een hoogte waarbij het in theorie 1x per 2 jaar onder water zou lopen. Nu is op delen die kans 2x per 1 jaar. De kosten om het op te hogen zijn enorm. Provincie (afdeling dijken) en Waterschap nemen ongeveer de helft voor hun rekening. Voor de andere helft staat de gemeente aan de bak.

15 Ik heb kunnen bewerkstelligen dat die helft is opgenomen in het Provinciaal Meerjaren Infrastructuur Plan. Inmiddels is dat plan goedgekeurd en wordt het gehele gemeentelijke fietspad betaald door Provincie en waterschap! 3) Project Ruimte voor de Rivier In 2000 heeft het rijk gekozen voor een andere aanpak dan alleen dijkverhogingen. Het heet Ruimte voor de Rivier. Het accent ligt nu voornamelijk op dijkverleggingen, kribverlagingen, winterbedverdieping en ontpoldering. 4) Polder Noordwaard Van dat laatste een voorbeeld. In Werkendam wordt gewerkt aan ontpoldering van de Noordwaard. Het wordt ingericht als overloopgebied bij hoge waterstanden. Concreet betekent het dat de polder onder water gaat bij hoge waterstanden. Doelstelling is een minimaal te bereiken waterstandverlaging ten behoeve van de veiligheid bij Gorinchem van 30 cm 5) 2015 gereed Ruimte voor de Rivier kent een 30 projecten. Er is een budget becijferd van 2,2 miljard. Alles moet in 2015 gereed zijn

16 1) Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Iedere gemeente moet een rioleringsplan hebben. Ons plan is herzien en gaat binnenkort naar de raad. In een GRP staat beschreven hoe wij planmatig met onderhoud en vervanging van de riolering omgaan. Nieuw is de zorgplicht voor afvloeiend hemelwater en de zorgplicht voor grondwater. Vandaar de term Verbreed GRP. De plannen in het GRP worden de basisinspanning genoemd. Rioleringszorg valt primair onder het beleidsveld volksgezondheid. De vervangingswaarde van ons rioleringsstelsel bedraagt ongeveer 43 mio 2) Stedelijk Waterplan Het Stedelijk waterplan is in 2003 vastgesteld. De directe aanleiding was het bezwaar van onze gemeente tegen een nieuw peilbesluit. Dit zou de wijk Over t Spoor nadelig treffen. Het SW is een coproductie van gemeente en waterschap. Het doel is het formuleren van een maatregelenplan om te komen tot: Een beter functionerend watersysteem, zowel kwalitatief als kwantitatief Een hogere belevingswaarde van het water voor omwonenden

17 3) Europese Kaderrichtlijn Water De Europese kaderrichtlijn water is in 2000 vastgesteld door de Europese Unie. Het doel is om in 2015 de kwaliteit van oppervlakte en grondwater op orde te hebben. Het gaat dan om de ecologische kwaliteit en de chemische kwaliteit van het water. De KRW is uitgewerkt in gebiedsplannen. Voor ons is deelgebied Alblasserwaard van belang. Dit gebiedsplan is in 2007 vastgesteld 4) Stedelijke Wateropgave De Stedelijke wateropgave is het meest recent. Deze dateert van Ook dit is een coproductie van gemeente en waterschap. Op grond van het Nationaal Bestuursakkoord Water moet het stedelijk gebied voldoen aan landelijke werknormen. In de studie Stedelijke Wateropgave is getoetst of en in hoeverre ons stedelijk gebied voldoet aan die normen. Tevens zijn maatregelenscenario s uitgewerkt om knelpunten weg te nemen.

18 1) Hele gemeente voorzien van riolering De gehele gemeente is voorzien van riolering. Ook het buitengebied. Het betekent dat er geen areaaluitbreiding meer nodig is. Behalve uiteraard in nieuwe woonwijken. 2) Afkoppelen Het riool vangt afvalwater en hemelwater op. Dat wordt afgevoerd naar een rioolzuiveringsinstallatie. Hemelwater hoeft niet gezuiverd te worden. Bij vervanging van riolering wordt het hemelwater daarom vaak afgekoppeld. Afvoer vindt dan plaats direct op het oppervlaktewater of indirect door een apart hemelwaterriool. Dat heeft en groot voordeel. Hevige regenval heeft geen invloed meer heeft op het vuilwaterriool. Dus geen spetterende wc s meer, of nog erger, overlopende wc s. Er is nog een belangrijk voordeel. Het vuilwaterriool hoeft niet meer over te storten op oppervlaktewater. Omdat het niet meer vol loopt. Dus: veel minder milieuvervuiling! Wij zijn verplicht om het aantal overstorten terug te brengen met 50%. In Boven-Hardinxveld zijn al 2 grote gebieden voorzien van een gescheiden riool. Het laatste deel staat op de rol. Als dat gereed is, is de gehele kern Boven-Hardinxveld voorzien van een nieuw rioolstelsel. Met een gescheiden afvoer van vuil en schoon water.

19 Ook in Beneden-Hardinxveld hebben dergelijke ingrepen tijdens mijn wethouderschap plaatsgevonden. Het industrieterrein De Peulen is afgekoppeld en ook het oudste deel van Giessendam-West. 3) Bergbezinkbassin Zoals ik zei, moeten wij het aantal overstorten terugbrengen met 50%. Dit op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Er zijn gebieden waar de riolering nog niet aan vervanging toe is. In dat geval passen wij een bergbezinkvoorziening toe. In de Peulen, tussen het winkelcentrum en de flat, is een dergelijke voorziening onder de weg aangelegd. Van recenter datum is het Bergbezinkbassin in de Wielwijk. Aan de Noord-Oostzijde van de Wetering is een bassin aangebracht. Het is een gesloten betonnen bak met een afmeting van 63 meter lang en 3,5 meter diep en breed. Dat is een opslagcapaciteit van grofweg liter. Als het riool vol loopt. Stort het water eerst over in het BBB. Pas als dit vol is, zal het BBB overstorten op het oppervlaktewater. Tijdens het vollopen, zal de meeste vaste stof bezinken. Het water dat uiteindelijk overstort op het oppervlaktewater is dan ook veel schoner dan bij een traditioneel overstort het geval is. Als het riool het weer toelaat wordt de inhoud van het BBB door een pomp weer teruggebracht in het riool en afgevoerd naar de zuivering. In de Wielwijk zijn daarmee 4 van de 5 overstorten gesaneerd.

20 4) Basisinspanning bijna gereed Als het laatste deel van Boven-Hardinxveld is afgekoppeld, heeft de gemeente aan haar basisinspanning voldaan. En feitelijk meer dan dat, omdat tevens maatregelen uit het Stedelijk Waterplan zijn meegenomen

21 1) STIWAS In 1999 is het rapport Stiwas H veld-g dam opgesteld. Het was een toetsing van het waterkwaliteitsspoor van het gemeentelijk rioleringslan. Tevens werd een plan van aanpak opgesteld. Het bleek dat de basisinspanning lang niet voldoende was om de waterkwaliteitsdoelstellingen te halen. De STIWAS regeling is een subsidieregeling van het waterschap waarmee gemeenten worden gestimuleerd om verdergaande maatregelen te nemen. 2) Maatregelen in riool of watersysteem In het stedelijk waterplan zijn die verdergaande maatregelen verkend en beschreven. Je kunt de maatregelen treffen in de riolering (dat is het probleem oplossen bij de bron). Daar hebben we het over gehad. Afkoppelen en BBB s. Je kunt dat ook doen door maatregelen in het watersysteem zelf. Door het watersysteem draagkrachtiger te maken. Mogelijke maatregelen zijn dan: vergroten van de waterberging opheffen van stilstaande waterpartijen Opheffen van stilstaande waterpartijen is te bereiken door middel van doorspoeling door verversing met lokaal afstromend water door het creëeren van inlaten

22 3) Welke maatregelen zij uitgevoerd? Heel veel maatregelen zijn al uitgevoerd. Baggeren Alle watergangen in de gemeente zijn gebaggerd. Zowel die eigendom zijn van de gemeente als die van het waterschap. Een bijzonderheid is het baggeren van de gemeentehaven. Dat is op een innovatieve en unieke wijze gebeurd. Daarmee is tevens de waterbodem milieutechnisch gesaneerd. Doorspoelen. Er is een waterinlaat gemaakt vanuit de Giessen naar de ringsloot rond de wijk Over t Spoor om doorspoeling te bevorderen. De buis is geboord onder Binnendams door. Vanuit De Giessen is ook een inlaat gemaakt naar de sloot langs de parallelweg en naar de ringsloot om de begraafplaats Verbreden/Verdiepen Verschillende watergangen zijn verbreed en/of verdiept. De ringsloot rond de wijk Over t Spoor is verbreed. De wetering in de Wielwijk heeft de functie viswater gekregen. Daar zijn verdiepingen aangebracht om betere paaiplaatsen voor de vissen te creëren. In Boven-Hardinxveld hebben vrijwel alle watergangen de functie viswater gekregen. Enkele sloten in Tienmorgen daargelaten. Daar zijn de sloten vrij smal en ondiep. Aan de Noordzijde van Tienmorgen zijn de sloten verbreed. Natuurvriendelijke oevers Recent zijn oevers omgevormd tot natuurvriendelijke oevers.

23 Daarmee is schuil- en broedgelegenheid voor vissen en/of vogels ontstaan. Bij aanleg in het natte profiel wordt ook de zelfreinigende kwaliteit van het oppervlaktewater versterkt. Andere maatregelen die ik al eerder noemde zijn het verder terugdringen van het aantal overstorten, het scheiden van vuilen schoonwaterstromen (het afkopelen) en het creëren van extra pen waterberging.

24 1) Plaatje Boven-Hardinxveld Maatregelen noemen en aanwijzen Maatregelen: 2) Plaatje Over t Spoor Maatregelen noemen en aanwijzen Maatregelen:

25 1) Waterlichamen, binnendijks Bij de KRW gaat het om zogenaamde waterlichamen. Binnendijks zijn dat op ons grondgebied de Binnen-Giessen en het Kanaal van Steenenhoek. Beide wateren zijn in beheer van het waterschap. De gemeente loost niet direct op die wateren. Wel indirect. Vandaar dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente om de waterkwaliteit in haar watergangen op orde te hebben. 2) Rijkswateren De KRW geldt ook voor buitendijkse waterlichamen. We hebben het dan bij ons over de rivier De Merwede. Daarvoor ligt de verantwoordelijkheid bij RWS. Tijdens de Ontmoeting van 17 februari heeft RWS daarover een presentatie gegeven. Er worden maatregelen voorzien in de Dordtse Avelingen. Als lid van de stuurgroep heb ik het inpassen van passende recreatieve voorzieningen bepleit. Dat voorstel is overgenomen. 3) Geen extra maatregelen voor gemeente De maatregelen die nodig zijn hebben wij al verankerd in het GRP en het SWP. Verder hebben wij in ons groenbeleidsplan al rekening gehouden met het terugdringen van chemische onkruidbestrijding. Het stimuleren van duurzame bouwmetalen passen wij al toe in ons bouwbeleid. Kortom: De gemeente zelf hoeft geen extra maatregelen te nemen in het kader van de KRW

26 1. Computermodel Ten slotte kom ik bij het meest interessante deel van het waterbeleid, de stedelijke wateropgave. Om het functioneren van het watersysteem te beoordelen is een computermodel gebouwd. Daarin is het complete watersysteem van de gemeente opgenomen. Dus watergangen, duikers, stuwen etc. Aan de hand van de zware neerslag op 10 september 2005 is het model gekalibreerd. Dat wil zeggen, het model is in overeenstemming gebracht met de werkelijkheid. Dat is gedaan met behulp van beschikbare meetgegevens. Het model is vervolgens getoetst door deskundigen op basis van waarnemingen. Het mooie is dat je er allerlei variabelen in aan kan brengen. Bijvoorbeeld: de hoeveelheid slib in de watergangen De omvang van de duikers De hoeveelheid plantengroei En dan kan je het natuurlijk laten regenen. Op die manier zie je zien hoe het watersysteem werkt onder verschillende omstandigheden 2. Beoordelingscriteria Het waterschap hanteert criteria voor opstuwing in de watergangen en voor peilstijgingen In het Nationaal Bestuursakkoord Water staan criteria voor inundatie.

27 3. Drie soorten buien In de Stedelijke Wateropgave worden 3 soorten buien beoordeeld, die alle drie eigen criteria hebben. een maatgevende afvoer (dat is een gewone regenbui) een bui die 1x in de 10 jaar voorkomt (een T=10 ontwerpbui) een bui die 1x in de 100 jaar voorkomt (een T=100 ontwerpbui) Daarbij is uitgegaan van een redelijk begroeide situatie zoals in de zomer Verder is overal rekening gehouden met een aanwezige sliblaag van 30 cm Geconcludeerd kan worden dat het systeem over het algemeen naar behoren functioneert

28 1) Gewone regenbui Knelpunten in een watersysteem zijn vaak de duikers. Verder bagger en plantengroei. Bij een gewone bui voldoen de duikers, maar is op sommige plaatsten het verhang te groot. Dat wil zeggen dat er op sommige plaatsen meer opstuwing is dan 1,5 cm per kilometer. Dat levert voor een gewone bui geen probleem op maar bij de T =10 bui wel. 2) T = 10 ontwerpbui Bij de T = 10 bui is er bij sommige duikers te veel opstuwing. Verder treedt er te veel stuwing op in sommige watergangen. Met name ten noorden en ten zuiden van het kanaal van Steenenhoek. Bij de T = 10 bui is overigens de hoeveelheid neerslag verhoogd met 10%. Dit om rekening te houden met neerslagtoename in de toekomst. De afvoer bij stuwen is begrenst tot 1,5 liter per seconde per hectare. De peilstijging in de watergangen mag niet meer dan 20 cm bedragen. Er werden knelpunten geconstateerd bij de Nieuweweg en in Boven-Hardinxveld. Achter de Nieuweweg bij de BAM was dat bijvoorbeeld het geval. De duiker is daar vergroot. Mijn eerste gesprek na mijn aantreden in 2006 met een externe was met de directeur van de BAM over dit punt. Verder zijn twee duikers bij de sportvelden in Boven-Hardinxveld vergroot.

29 3) T = 100 ontwerpbui Bij een bui eens in de 100 jaar voldoet het watersysteem. De eis bij een dergelijke bui is dat het oppervlaktewater niet boven maaiveld uitkomt. Bij enkele woningen aan de Nieuweweg komt de waterstand tot net onder de dorpel van het huis. Dat zijn ook de woningen waarbij het dorpelpeil lager ligt dan het straatniveau Het mooie van het regenmodel is dat je ingrepen kunt doen in het watersysteem en vervolgens het effect kan meten. Je kunt bijvoorbeeld een duiker vergroten of een watergang verbreden of een extra verbinding maken tussen watergangen. Op die wijze is ook gewerkt en zijn de maatregelen bepaald. 4) Monitoren en onderhouden Met uitzondering van de laatste fase in het rioleringsproject Boven-Hardinxveld, zijn praktisch alle ingrepen achter de rug. De laatste stap is dat we gaan monitoren en de onderhoudsplannen optimaliseren om het watersysteem up to date te houden. In het grote gebied van het waterschap Rivierenland zitten we in de kopgroep. Dat zegt iets over onze zorg voor veiligheid en milieu. We lopen dus voorop waar het gaat om genomen maatregelen die de veiligheid van ons gebied en de kwaliteit van het milieu bevorderen

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Status: definitief Datum: 23 februari 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Waterhuishouding... 3 1.1 Beleid Waterschap Rivierenland... 3 1.2 Veiligheid...

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO INHOUDSOPGAVE - AANLEIDING - HUIDIGE SITUATIE - GEVOLGEN RIOOLOVERSTORT - OVERSTORTREDUCTIE - BERGING EN BEZINKING OVERTOLLIG RIOOLWATER - WERKING BBB - WERKING (schematisch)

Nadere informatie

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier.

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier. MEMO Aan: Koos verbeek Van: J. den Dulk Datum: 23 mei 2007 Onderwerp: Stand van zaken maatregelen ter voorkoming wateroverlast Oranjebuurt, De Lier Bijlagen: Functioneel programma van eisen voor de verbetering

Nadere informatie

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water"

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water Memo Ter attentie van Gemeente Midden-Drenthe Datum 4 december 2012 Opgesteld door Maarten van Vierssen Projectnummer 111769 Onderwerp Bedrijventerrein Smilde aspect Water" In deze memo zijn de watertoetsen

Nadere informatie

Van Waterplan naar Watervisie

Van Waterplan naar Watervisie 22 oktober, Studiedag VVSG Van Waterplan naar Watervisie integraal waterbeleid in Nijmegen Jos van der Lint Waterservicepunt (WSP) www.waterbewust.nl Waalsprong 1996-2020 Dukenburg / Lindenholt 1965-1985

Nadere informatie

Vragen: Gaat het plan uitsluitend over functiewijziging van bestaande bebouwing zonder fysieke aanpassingen van de bebouwing en de ruimte?

Vragen: Gaat het plan uitsluitend over functiewijziging van bestaande bebouwing zonder fysieke aanpassingen van de bebouwing en de ruimte? datum 24-7-2014 dossiercode 20140724-9-9338 Samenvatting In deze paragraaf worden puntgewijs de resultaten van de toetsing samengevat. Tekenen: Heeft u een toetslaag geraakt? In welke gemeente ligt uw

Nadere informatie

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe)

: gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) ogo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : gemeente Heerde : Evert de Lange : Rob Boshouwers (DHV), Jasper Timmer (Waterschap Veluwe) : BA7950-100-100 : Bedrijventerrein Wapenveld Noord : Watertoetsnotitie

Nadere informatie

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Karakteristiek van het gebied De kern van Pijnacker ligt in twee polders, de Oude Polder van Pijnacker (inclusief Droogmaking) en de Nieuwe of Drooggemaakte Polder (noordelijk

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Memo. Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : : Ronald Loeve en Julian Maijers. Via :

Memo. Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : : Ronald Loeve en Julian Maijers. Via : Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : Memo Van Via : Aan : Ronald Loeve en Julian Maijers : Peter van Tilburg, gemeente Oosterhout, Dorus Daris, Natasja Rijsdijk Onderwerp : Stedelijke wateropgave Oosterhout Verbinding

Nadere informatie

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12.1 Inleiding Gemeenten hebben de taak om hemelwater en afvalwater in te zamelen. Het hemelwater wordt steeds vaker opgevangen in een separaat hemelwaterriool. Vanuit

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Notitie. 1. Beleidskader Water

Notitie. 1. Beleidskader Water Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres: Galvanistraat 15 Postadres: Postbus 6633 3002 AP Rotterdam Website: www.gw.rotterdam.nl Van: ir. A.H. Markus Kamer: 06.40 Europoint III Telefoon: (010) 4893361 Fax:

Nadere informatie

NOTITIE WATER. Aanleiding. Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 27 februari 2015

NOTITIE WATER. Aanleiding. Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 27 februari 2015 NOTITIE WATER Project Plaats Sliedrecht Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 27 februari 2015 Aanleiding Het voornemen is om op een braakliggend

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 9 september 2015 2015 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Kaarten Waterbelangen DM: 303052 1 Wateropgaven 2015 / 2027 Kaart 1. Gebieden met een WB21 wateropgave In 2005 is een studie wateropgave uitgevoerd (conform

Nadere informatie

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010 Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond 1 januari 2010 Welkom Inleiding doel van de avond Terugkoppelen resultaten Voorstel maatregelen Bespreken resultaten en maatregelen Sluiting (rond 22.00 uur)

Nadere informatie

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau Vragenlijst overstromingen Deze vragen zijn niet bedoeld als een test. Je krijgt er geen cijfer voor. 0. Waar woon je?. In welke klas zit je?... 1. Hoe zou je het gebied waarin je woont omschrijven? (kies

Nadere informatie

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding Bijlage Afwatering terreinverharding D1 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 11 augustus 2014 153681 Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Nadere informatie

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Stedelijke wateropgave - waterberging Musselkanaal Nummer: Bestuursstukken\1836 Agendapunt: 9 DB: Ja 7-4-2015 BPP: Ja 24-4-2015 FAZ: ja 24-4-2015 VVSW: Nee AB: Ja 13-5-2015 Opsteller: Robert

Nadere informatie

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017 Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland planperiode 2013 t/m 2017 13 maart 2012 1.1 Inleiding De gemeente is wettelijk verplicht een Gemeentelijk Rioleringsplan (hierna te noemen: GRP) op te

Nadere informatie

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Wat is er, met dit advies gebeurt? Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Titel:Nederland onder laten lopen is dat beleid? Arcadis geef een advies

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

Notitie. Watertoets Westkanaalweg Ter Aar. 1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Procedure

Notitie. Watertoets Westkanaalweg Ter Aar. 1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Procedure Notitie Contactpersoon mw. ing. M. (Megan) Bijl Datum 22 september 2008 Kenmerk N001-4586492MBY-efm-V01-NL 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Matrix Bouw is voornemens langs de Westkanaalweg in Ter Aar woningen,

Nadere informatie

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan.

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. Landelijk beleid en ontwikkelingen Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart Wijkoverleg Aalsmeer Oost maandag 6 maart Onderwerp voor vanavond 1. Het hoogheemraadschap van Rijnland 2. Watersystemen en onderhoud 3. KRW2 Westeinderplassen en Bovenlanden 4. Watergebiedsplan Aalsmeer

Nadere informatie

Watersysteemanalyse Waterplan gemeente Woudrichem

Watersysteemanalyse Waterplan gemeente Woudrichem Watersysteemanalyse Waterplan gemeente Woudrichem definitief In opdracht van Opgesteld door Projectnummer Gemeente Woudrichem MWH B.V. W09B0060 Documentnaam S:\data\Project\Water09\W09B0060\Rapportage\Eindconcept\Bijlage

Nadere informatie

33.116 m2 Toename verharding in plangebied: 350 m2 Het plangebied ligt in:

33.116 m2 Toename verharding in plangebied: 350 m2 Het plangebied ligt in: Digitale watertoets: Code: 20101212-33-2805 Datum: 2010-12-12 Waterschap kenmerk: IN2010-5379 W. Heijnen STANDAARD WATERPARAGRAAF PLAN: Schapenhouderij Holtstraat 44 (Mts. Plas) te Weerdinge Algemene projectgegevens:

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 14 september 2015 2015 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

Stromingsbeeld Rotterdam

Stromingsbeeld Rotterdam Rotterdam centraal en Provenierswijk Bert de Doelder 17-4-2014 Stromingsbeeld Rotterdam Z Maas Freatische grondwaterstand N diepe polders NAP 6,2 m holocene deklaag NAP -5 m 1e watervoerend pakket 1e

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig.

In de directe omgeving van de Ir. Molsweg is geen oppervlaktewater aanwezig. Waterparagraaf Algemeen Huidige situatie De Ir. Molsweg tussen de Pleijweg en de Nieland bestaat uit een enkele rijbaan met twee rijstroken. Via een rotonde sluit de Ir. Molsweg aan op de Nieland. De rijbaan

Nadere informatie

Sterke dijken. veilig wonen en werken

Sterke dijken. veilig wonen en werken Sterke dijken veilig wonen en werken Bij mijn vaste rondje op de dijk viel mij weer op hoe bijzonder het eigenlijk is. Aan de ene kant de rivier, aan de andere kant ons dorp. Bij hoogwater is dat extra

Nadere informatie

BergBezinkBassin Zie toelichting in begrippenlijst bij bergbezinkbassin.

BergBezinkBassin Zie toelichting in begrippenlijst bij bergbezinkbassin. Bijlage 1 Afkortingen en begrippen Afkortingen AWZI Zie RWZI BBB (v)brp CZV DWA DOB GRP HWA / RWA IBA KRW MOR NBW (-Actueel) OAS RIONED BergBezinkBassin Zie toelichting in begrippenlijst bij bergbezinkbassin.

Nadere informatie

Watergebiedsplan Greenport regio Boskoop Wateroverlast en zoetwatervoorziening Informatiebijeenkomst 30 september 2013

Watergebiedsplan Greenport regio Boskoop Wateroverlast en zoetwatervoorziening Informatiebijeenkomst 30 september 2013 Watergebiedsplan Greenport regio Boskoop Wateroverlast en zoetwatervoorziening Informatiebijeenkomst 30 september 2013 Doel en programma Vanavond willen we u informeren en horen wat u vindt van de door

Nadere informatie

Waterplan Hoek van Holland: Visie-samenvatting

Waterplan Hoek van Holland: Visie-samenvatting Waterplan Hoek van Holland: Visie-samenvatting 1. INLEIDING De deelgemeente Hoek van Holland stelt samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en Gemeentewerken Rotterdam een deelgemeentelijk waterplan

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden.

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden. Notitie Referentienummer Kenmerk 190509/Ack 277242 Betreft Waterbergingsopgave Hogewegzone Concept d.d. 19 mei 2009 1 Inleiding De Hogewegzone in de gemeente Amersfoort wordt de komende jaren vernieuwd.

Nadere informatie

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00 Naar een nieuw Schoonebeekerdiep Denk mee, schets mee Waterschap Velt en Vecht wil graag een natuurlijker Schoonebeekerdiep dat meer water kan opvangen. Langs de beek blijft landbouw de belangrijkste bestemming.

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over riooloverstorten.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over riooloverstorten. Rotterdam, 16 oktober 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over riooloverstorten. Aan de Gemeenteraad. Op 18 september 2012 stelde het raadslid

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 18 februari 2010 Datum voorstel 05 januari 2010 Agendapunt Onderwerp Gemeentelijke watertaken De raad wordt voorgesteld te besluiten: het bijgaande

Nadere informatie

Overstromingen en wateroverlast

Overstromingen en wateroverlast Atlasparagraaf Overstromingen en wateroverlast 1/6 In deze atlasparagraaf herhaal je de stof van Overstromingen en wateroverlast. Je gaat extra oefenen met het waarderen van verschijnselen (vraag 4 en

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

B3.1. Normstelling en relevant beleid waterbeheer

B3.1. Normstelling en relevant beleid waterbeheer B3.1. Normstelling en relevant beleid waterbeheer Europees beleid De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is sinds 2000 van kracht en schrijft voor dat vanaf 2015 alle waterlichamen een "goede ecologische

Nadere informatie

Water- en Rioleringsplan

Water- en Rioleringsplan Water- en Rioleringsplan 2017-2021 Inleiding Hemelwater Oppervlaktewater overstort Afvalwater Grondwater Drinkwater Beleidskader Wet Milieubeheer afname- en zorgplicht voor afvalwater verplichting WRP

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

Bijlage 1, Samenvatting, fase 1, Inventarisatie en Visie. Deelgemeentelijk Waterplan Delfshaven, Rotterdam

Bijlage 1, Samenvatting, fase 1, Inventarisatie en Visie. Deelgemeentelijk Waterplan Delfshaven, Rotterdam Bijlage 1, Samenvatting, fase 1, Inventarisatie en Visie Deelgemeentelijk Waterplan Delfshaven, Rotterdam 1. Inleiding Het deelgemeentelijk waterplan Delfshaven is een gebiedsgerichte uitwerking van het

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Reeuwijkse Plassen schoner en mooier Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt tot 2015 verschillende maatregelen die samen zorgen voor de verbetering van de waterkwaliteit en

Nadere informatie

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015 Samenvatting: De gevallen neerslag van afgelopen week en met name van donderdag 8 januari heeft geleid tot verhoogde afvoeren en waterpeilen in het beheergebied van Waterschap Aa en Maas. De neerslag is

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

Toelichting Watertoets

Toelichting Watertoets Toelichting Watertoets Zorgboerderij Schoolstraat te Dongen projectnr. 203471 revisie 00 21 januari 2010 Opdrachtgever Vieya T.a.v. de heer J.W. Revet Postbus 134 5100 AC Dongen datum vrijgave beschrijving

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

Toenemende bebouwing in het gebied en veranderingen van het klimaat vragen om een aanpassing van het

Toenemende bebouwing in het gebied en veranderingen van het klimaat vragen om een aanpassing van het Nieuwsbrief 1, februari 2007 Waterbeheer Putten Werken aan schoon en voldoende water op Putten Waterschap Hollandse Delta gaat de komende jaren de waterhuishoudkundige situatie op het eiland Putten verbeteren.

Nadere informatie

Op basis van de door u verstrekte informatie zijn de volgende wateraspecten van belang in het plangebied.

Op basis van de door u verstrekte informatie zijn de volgende wateraspecten van belang in het plangebied. datum 6-3-2015 dossiercode 20150306-9-10557 Uitgangspuntennotitie WSRL U heeft een digitale watertoets uitgevoerd via de website www.dewatertoets.nl. Op basis van deze toets volgt u de normale watertoetsprocedure.

Nadere informatie

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Bijlage 1: Digitale Watertoets Waterschap Hollandse Delta, d.d. 3 november 2010 Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Deze uitgangspuntennotitie bevat de waterhuishoudkundige streefbeelden, strategieen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Wat is buitengewoon onderhoud? Het buitengewoon onderhoud omvat het op de juiste afmetingen (breedte, diepte en helling van taluds) houden van een watergang.

Nadere informatie

Projectplan Verbeteren waterkwaliteit Thurledevijver gemeente Rotterdam

Projectplan Verbeteren waterkwaliteit Thurledevijver gemeente Rotterdam Projectplan Verbeteren waterkwaliteit Thurledevijver gemeente Rotterdam Opsteller: Nienke Schuil Status: definitief Projectfase: Projectnummer: Bestekfase 701832 Datum: 02/10/2015 Kopie: Archief Opdrachtgever

Nadere informatie

Projectplan Vervangen stuw , polder Schieveen. Gemeente Rotterdam

Projectplan Vervangen stuw , polder Schieveen. Gemeente Rotterdam Projectplan Vervangen stuw 217472, polder Schieveen Gemeente Rotterdam Opsteller: Esmeralda Jansens Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Schetsontwerp 100087-03.430925 Datum: 21 juni 2018 Datum:

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Aangepaste leggerwijziging Tradeportsloot DATUM 14-4-2016 PROJECTNUMMER C01031.000363.0900 ONZE REFERENTIE 078903199 A VAN Joost Veltmaat AAN Waterschap Peel en Maasvallei Inleiding Klaver 6a

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Het regent, het regent

Het regent, het regent Het regent, het regent Wat te doen bij een veranderend klimaat? Naam: Stefan Meijer (gemeente Heiloo) en Hartger Griffioen (LNH) Datum: donderdag 15 januari 2015 Even voorstellen Stefan Meijer 37 jaar

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht Aan Aanwezigen Informatieavond en tijd bespreking 15 september 2015, 20.00-22.00 uur Plaats bespreking Thamerkerk, Uithoorn Contactpersoon R.L.E.M. van Zon Doorkiesnummer 020 608 36 38 Fax afdeling 020

Nadere informatie

voorontwerp bestemmingsplan locatie Zuilenstein

voorontwerp bestemmingsplan locatie Zuilenstein NOTITIE Onderwerp Waterparagraaf Project voorontwerp bestemmingsplan locatie Zuilenstein Opdrachtgever Mitros Projectcode NGN155-1 Status Definitief Datum 4 mei 2016 Referentie NGN155-1/16-008.001 Auteur(s)

Nadere informatie

Projectplan Aanleg stuwen skivijver te Naaldwijk, Gemeente Westland

Projectplan Aanleg stuwen skivijver te Naaldwijk, Gemeente Westland Projectplan Aanleg stuwen skivijver te Naaldwijk, Gemeente Westland Opsteller: E. Jansens Molenaar Status: Definitief (versie 2) Projectfase: Projectnummer: Schetsontwerp 702048 Datum: 24 juli 2018 Datum:

Nadere informatie

B O SATLAS VAN DE ALBLASSERWAARD

B O SATLAS VAN DE ALBLASSERWAARD DE B O SATLAS VAN DE ALBLASSERWAARD eerste editie Bouwstenen voor de visie op het watersysteem van de Alblasserwaard Juni 2017 Inhoudsopgave 1. Watersysteem Alblasserwaard 2. Globale bodemopbouw met diepe

Nadere informatie

Nieuwe afvoerroutes via maaiveld en retentiegebieden voorkomen wateroverlast in Enschede-Noord

Nieuwe afvoerroutes via maaiveld en retentiegebieden voorkomen wateroverlast in Enschede-Noord Maatregelen 3 Enschede Nieuwe afvoerroutes via maaiveld en retentiegebieden voorkomen wateroverlast in Enschede-Noord Het noorden van Enschede is in de loop van de vorige eeuw veranderd van een sterk landelijk

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

RIOLERING VERVANGEN EN HERINRICHTEN STRAAT

RIOLERING VERVANGEN EN HERINRICHTEN STRAAT RIOLERING VERVANGEN EN HERINRICHTEN STRAAT Deel Boven-Hardinxveld tussen Rivierdijk Wetering en Koningin Wilhelminalaan Nassaustraat. Uitnodiging voor de bewonersavond op 27 juni en 5 juli 2016 van 19:00

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens:

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens: UITGANGSPUNTEN NOTITIE Plan: Algemene projectgegevens: Projectomschrijving: 8 woningen Holtenweg Vries Oppervlakte plangebied: 2185 m2 Toename verharding in plangebied: 400 m2 Kaartlagen geraakt: Ja Aanvrager

Nadere informatie

Watertoets Megabioscoop Jaarbeurs Utrecht

Watertoets Megabioscoop Jaarbeurs Utrecht Notitie Contactpersoon B. (Bart) de Jong BASc Datum 14 februari 2014 Kenmerk N001-1218988BJQ-aao-V03-NL Watertoets Megabioscoop Jaarbeurs Utrecht 1 Inleiding Wolff Cinema Groep heeft het initiatief genomen

Nadere informatie

Bijlage 5, beleid. Bijlage 5, beleid

Bijlage 5, beleid. Bijlage 5, beleid Bijlage 5, beleid Bijlage 5, beleid 53 Bijlage 5 Beleid Inleiding In deze bijlage wordt een toelichting gegeven op het beleid en plannen die samen het kader vormen voor de waterhuishouding in het plangebied.

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012 Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs 11 juni 2012 Programma Introductie Voorstelronde Water gaat over grenzen: veel partijen Film Hoogwater in Groningen Zeven watercalamiteiten Samenwerking versterken,

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Zoals aangegeven zijn de gemeente Lelystad en het havenbedrijf Amsterdam de ontwikkelaars van het bedrijventerrein.

Zoals aangegeven zijn de gemeente Lelystad en het havenbedrijf Amsterdam de ontwikkelaars van het bedrijventerrein. Notitie Contactpersoon Jeroen Lasonder Datum 24 mei 2013 Kenmerk N008-1213242JLO-gdj-V022 Flevokust: Watertoets 1 Inleiding De gemeente Lelystad en Havenbedrijf Amsterdam ontwikkelen samen bedrijventerrein

Nadere informatie

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken.

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Debietmeting maken Doel: Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Benodigdheden: Groot meetlint / rolmeter Stok / lat om sloot op te meten

Nadere informatie

Wat de waterschappen voor je doen.

Wat de waterschappen voor je doen. Niet bang voor water? Wat de waterschappen voor je doen. Katrina, New Orleans 1 Hoofdstuk 1 - Wat het waterschap voor je doet 1.1 Waterschap is functionele democratie met vier kerntaken Positie van de

Nadere informatie

ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL

ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL Inleiding Sinds 1 november 2003 is het wettelijk verplicht, in het kader van het Besluit Ruimtelijke Ordening, een watertoets te verrichten. In

Nadere informatie