Postacademische Opleiding. tot PraktijkSportpsycholoog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postacademische Opleiding. tot PraktijkSportpsycholoog"

Transcriptie

1 Postacademische Opleiding tot PraktijkSportpsycholoog

2

3 De in het kort Leidt op tot SPORTPSYCHOLOOG VSPN. Afgestudeerden aan de opleiding worden door de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) geaccrediteerd als praktijksportpsycholoog. Deze accreditatie is vanaf 2008 vereist om door NOC*NSF gefinancierde begeleiding aan sporters te bieden. In Nederland bestaat geen andere opleiding tot deze accreditatie. Niveau Het betreft een postacademische opleiding. Van de deelnemers wordt dan ook een academisch niveau en bijbehorende zelfstandigheid verwacht. Er wordt naar gestreefd de opleiding op te nemen in het VU register voor masteropleidingen. Toegankelijk voor Deelnemers met een afgeronde doctoraal- of master-opleiding in de psychologie óf de bewegingswetenschappen én de VSPN basisaantekening sportpsychologie. Voor de basisaantekening zijn 30 ECTS sportpsychologie vereist: 2 of 3 cursussen op het gebied van de sportpsychologie (12 of 18 studiepunten) en een literatuuronderzoek of empirisch onderzoek op het gebied van de sportpsychologie van ten minste 12 studiepunten. Studiebelasting Het totale studieaanbod omvat 80 ECTS. In de praktijk zal het er op neerkomen dat de studielast ongeveer 68 ECTS bedraagt (zie vrijstellingen). De studielast staat gelijk aan 1904 uur, verdeeld over 2 jaar, parttime. De studielast bedraagt ongeveer 20 uur per week (onderwijs en zelfstudie). Vrijstellingen Voor een aantal vakken geldt een vrijstelling indien deze vakken in de vooropleiding zijn voldaan. Het betreft de zogenaamde vrijstellingsmodules: testconstructie, gespreks- en interviewpracticum, inspanningsfysiologie en psychologie van de motoriek. Deze worden voorafgaand aan de opleiding aangeboden in de periode september december Onderwijs Onderwijs vindt plaats op vrijdagen van 9.30 tot Praktijkleren De opleiding wordt afgerond met de module casussen, die bestaat uit praktijkleren: het onder supervisie werken met sporters, coaches en/of teams. Een deel van dit praktijkleren vindt plaats in samenwerking met het Olympisch netwerk. Ook in de overige onderwijsonderdelen staan praktijkopdrachten gepland en het verwerven van praktijkvaardigheden centraal. Kosten (onder voorbehoud) Inschrijving en plaatsing De kosten voor de volledige, tweejarige opleiding bedragen ongeveer ,-. Afhankelijk van je vooropleiding komen hier de kosten van de vrijstellingsmodules bij ( 450,- tot 800,- per module). Het bedrag is voor de inkomstenbelasting aftrekbaar als opleidingskosten. Inschrijving voor de opleiding is mogelijk vanaf heden. Bij meer dan 18 aanmeldingen wordt geloot voor plaatsing, hierbij wordt de opleidingsachtergrond (psychologie of bewegingswetenschappen) meegenomen. Start opleiding De opleiding start één- of tweejaarlijks bij een minimum van 12 deelnemers. Internet Voor informatie: Voor vragen: Vana Hutter, v.hutter@fbw.vu.nl 2009, VU/FBW Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

4 Inleiding De sport professionaliseert. Sporters stellen hoge eisen aan zichzelf en daarmee ook aan hun begeleiding. In het streven naar optimale prestaties wordt de praktijksportpsycholoog in toenemende mate ingeschakeld. Van praktijksportpsychologen wordt verwacht dat zij sporters en sportteams op een wetenschappelijk onderbouwde wijze kunnen begeleiden en adviseren. De (hulp)vragen lopen daarbij sterk uiteen en dat vereist dat praktijksportpsychologen over een brede expertise beschikken. Er is dan ook een uitgesproken behoefte aan goed opgeleide praktijksportpsychologen. De Postacademische Opleiding tot Praktijksportpsycholoog (POPS) is ontstaan als antwoord op de toenemende vraag naar professionele sportpsychologen. Enkele jaren geleden zijn door de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) accreditatie-eisen opgesteld waaraan de bij de vereniging aangesloten sportpsychologen moeten voldoen. De Postacademische Opleiding tot Praktijksportpsycholoog leidt op tot geaccrediteerd sportpsycholoog. De Postacademische Opleiding tot Praktijksportpsycholoog leidt professionele, hooggekwalificeerde praktijksportpsychologen op, die inzetbaar zijn in alle sportdisciplines. Afgestudeerde praktijksportpsychologen zijn academisch gevormde professionals die handelen volgens de Gedragscode voor de leden van de Vereniging voor Sportpsychologie in Nederland. Afgestudeerden worden geaccrediteerd als sportpsycholoog VSPN.

5 Opbouw programma De Postacademische Opleiding tot Praktijksportpsycholoog is een parttime dagopleiding. De instroomeis voor de opleiding is een afgeronde master psychologie of bewegingswetenschappen met een verdieping in de sportpsychologie. De cursisten hebben passie voor het vakgebied van de sportpsychologie en voor de sport, kunnen zelfstandig werken en willen actief bijdragen aan de ontwikkeling van de sportpsychologie. Van de cursisten wordt verwacht dat zij wetenschappelijke literatuur op waarde kunnen schatten, de literatuur kunnen interpreteren en dat zij op een wetenschappelijk verantwoorde wijze kunnen rapporteren. Het onderwijs in de is modulair. In de verschillende modules worden diverse werk- en toetsvormen gebruikt zodat aan verschillende leerstijlen van de deelnemers tegemoet wordt gekomen. De opleiding is gericht op praktijkvaardigheden en toepasbare kennis voor de praktijk van de sportpsychologie. Praktijkleren is een belangrijke peiler van de opleiding: cursisten leren door te doen en in reële situaties zelf voor (groepen) sporters te staan. Daarnaast ontwikkelen de cursisten hierdoor een goed netwerk om later zelfstandig aan de slag te gaan als praktijksportpsycholoog. In onderwijsbijeenkomsten op de Vrije Universiteit Amsterdam staan sportpsychologische kennis, wetenschappelijke onderbouwing van interventies en het oefenen van praktijkvaardigheden centraal. Het uitgangspunt tijdens de onderwijsbijeenkomst is het leren met en van elkaar. Tijdens de gehele opleiding krijgen de deelnemers zicht op hun eigen ontwikkeling door deel te nemen aan diagnostische en selectieve toetsen. De deelnemers krijgen gerichte feedback van de docenten en supervisoren vanuit de VSPN. De onderwijsbijeenkomsten worden verzorgd door vakbekwame docenten uit verschillende instellingen en disciplines die een duidelijke affiniteit hebben met de sportpsychologie of sportpsycholoog zijn. De docenten hebben allen hun sporen in hun vakgebied en de didactiek verdiend.

6 Uitleg programmaonderdelen Het programma bestaat in totaal uit twaalf modules, waaronder vier vrijstellingmodules. Het totale studieaanbod omvat 80 ECTS, verdeeld over twee jaar. De studielast bedraagt ongeveer 20 uur per week aan onderwijs en zelfstudie. Module Studiepunten 1 Verdieping sportpsychologie 6 2 Psychodiagnostiek 12 3 Sportkennis 3 4 Interventietechnieken 10 5 Sociale aspecten en groeps- 6 /teambegeleiding 6 Capita selecta 3 x 2 7 Reflectie 2 8 Casussen 14 9 Inspanningsfysiologie* 6 10 Testconstructie* 6 11 Psychologie van de motoriek* 6 12 Gespreks- en interviewpracticum* 3 * voor deze onderdelen kan vrijstelling worden aangevraagd Verdieping sportpsychologie In de module Verdieping sportpsychologie leren cursisten op basis van recente sportpsychologische literatuur de wetenschappelijke achtergrond van sportpsychologische interventies aan te geven. Hiermee leren ze ook hun eigen handelen als sportpsycholoog te motiveren. Om dit te bewerkstelligen staan twee soorten activiteiten centraal. Iedere cursist verzorgt tijdens de module een presentatie over een onderwerp uit de sportpsychologie. Verschillende onderwerpen komen hierbij aan bod, uiteenlopend van motivatie tot transities in de sportcarrière tot het omgaan met blessures. Daarnaast wordt een aantal specifieke onderwerpen uit de sportpsychologie aan de hand van opdrachten uitgewerkt. Psychodiagnostiek De module Psychodiagnostiek geeft aan hoe de relatie ligt tussen de verschillende persoonlijkheidstheorieën en diagnostische instrumenten. Verder zal ingegaan worden op begrippen als trekken, situationisme en interactionisme. Modellen en theorieën over presteren onder stress in sport komen aan bod, evenals enige sportgerelateerde problematiek. Sportspecifieke intakes zullen geoefend worden. Instrumenten, die geschikt

7 zijn om presteren onder stress in sport te meten krijgen bijzondere aandacht. Het gebruik van psychologische tests staat centraal (in combinatie met een practicum), vooral binnen de setting van de sportpsychologiepraktijk. Cruciaal in de cursus is de verslaglegging van het psychodiagnostisch onderzoek (inclusief conclusie, advies en behandelplan), waarbij dezelfde richtlijnen gehanteerd worden als die voor het verkrijgen van de basisaantekening psychodiagnostiek (BAPD) van het Nederlands Instituut van Psychologen. Sportkennis In deze module leren de cursisten zich te verdiepen in een bepaalde tak van sport, zodat zij goed beslagen ten ijs kunnen komen wanneer zij in een sport komen te werken waarmee zij geen persoonlijke ervaring hebben. Het doel is als serieuze gesprekspartner te kunnen fungeren van sporters, coaches, trainers en officials. De cursisten doen kennis op van de mentale vereisten behorende bij verschillende sporten en onderzoeken hoe de sportpsychologische dienstverlening verbeterd kan worden voor specifieke sporten. Tenslotte worden sportnetwerken in kaart gebracht. Dit laatste dient als aanknopingspunt voor toekomstige acquisitie van cliënten. Interventietechnieken Het aanleren van (basis)vaardigheden die in de praktijk van de mentale training en begeleiding van individuele sporters worden gebruikt staat in deze module centraal. Cursisten leren een intakegesprek met een sporter voeren en aan de hand van diagnostiek een mentaal trainingsprogramma samenstellen dat is toegespitst op de individuele sporter. Verschillende technieken voor mentale training worden behandeld, dit gaat voornamelijk om technieken voor het trainen van motivatie en zelfvertrouwen, doelen stellen, denktraining en verbeeldingstraining. Ook komt het toepassen van deze technieken aan bod. In de bijeenkomsten wordt ruimschoots tijd ingeroosterd voor het oefenen van het toepassen van de vaardigheden, zowel bij medecursisten (rollenspelen) als bij echte cliënten. Cursisten over verschillende modules: Tijdens de module komt duidelijk naar voren dat de docent over veel kunde en vaardigheid beschikt. Hij weet dit goed over te brengen op de groep. Je krijgt inzicht in wat je moet weten en ook bij hoeveel bekende sporten er toch onbekende aspecten aan kleven. Hele leuke praktische lessen! Veel handvaten! Echt leuk om ook echt met sporters bezig te zijn.

8 Sociale aspecten en groeps/teambegeleiding In de module Sociale aspecten en groeps-/teambegeleiding wordt aandacht besteed aan groeps- en communicatieprocessen die van belang zijn in de sport. De belangrijkste theorie op het gebied van groepsdynamica wordt behandeld en er wordt onder andere stil gestaan bij relaties tussen sporters onderling, tussen sporters en trainers/coaches, tussen sporters/trainers en ouders en andere belangrijke anderen en aan relaties tussen leden van het begeleidingsteam. Cursisten leren om groepsprocessen binnen groepen sporters en sportteams te analyseren en deze te beïnvloeden zodat het functioneren van de groep verbetert. Ook kunnen ze sporters inzicht geven in de groepsprocessen die zich afspelen en uitleg geven over de invloed van deze processen op het functioneren van het team of de groep. Om dit te bewerkstelligen zullen de cursisten praktijkopdrachten met een begeleidingsteam uitvoeren. Capita selecta De module Capita selecta bestaat uit drie min of meer op zichzelf staande onderwerpen. Als algemeen doel voor een caput selectum geldt dat de cursist kennis heeft van en inzicht in het specifieke onderwerp en op basis hiervan adequaat kan handelen wanneer hij of zij met dit onderwerp te maken krijgt als praktijksportpsycholoog. Per leergang worden drie onderwerpen geselecteerd, die uit de volledige breedheid van het vakgebied van de sportpsychologie kunnen komen. Enkele voorbeelden van onderwerpen die als capita selecta aan bod kunnen komen zijn: problematiek van eetstoornissen, de rol van ouders in de sport, seksuele intimidatie, begeleiden bij blessures, exercise psychologie, etcetera. Reflectie In de module Reflectie staan twee zaken centraal. Ten eerste leren cursisten reflecteren op hun persoonlijke handelen en op beroepsmatig handelen in de context van de praktijk van de sportpsychologie. Hiertoe maken de cursisten kennis met de verschillende vormen van reflectie en hoe zij deze kunnen toepassen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het overdenken van het vak van sportpsycholoog. De ontwikkelingen en grenzen van het vakgebied sportpsychologie komen aan bod. Daarbij wordt specifiek stilgestaan bij de relevantie hiervan voor de eigen beroepsuitoefening. Van cursisten wordt verwacht dat zij na deze module een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteitszorg van de beroepsgroep.

9 Casussen The proof of the pudding is in the eating. In dit cursusonderdeel doen cursisten praktijkervaring op met wat in diverse cursusonderdelen van de opleiding is onderwezen: Via supervisie door senior praktijksportpsychologen wordt feedback verkregen over de toepassing van de psychologische interventies bij (top)sporters. Verschillende regionale steunpunten in het Olympisch Netwerk bieden praktijkplaatsen voor de cursisten om met sporters te werken. De zelfstandigheid waarmee de cursist de werkzaamheden uitvoert, wordt groter naarmate dit cursusonderdeel vordert. Aan het einde van deze module wordt getoetst of de cursist zelfstandig de werkzaamheden van een praktijksportpsycholoog kan uitvoeren. Cursisten over verschillende modules: Zeer heldere colleges, de toch soms ingewikkelde theorie werd duidelijk overgebracht en daarbij veel vertaald naar de praktijk. Leuk om te merken dat de docente de colleges echt heeft afgestemd op de behoeften van de groep. We hebben veel tools meegekregen die je in de praktijk kunt gebruiken. Voor de navolgende vier modules kan vrijstelling verkregen worden indien deze modules in de vooropleiding zijn voldaan: Inspanningsfysiologie In de cursus inspanningsfysiologie komen verschillende aspecten van inspanning aan bod. Aandacht wordt besteed aan de fysiologische systemen die betrokken zijn bij inspanning en energielevering en die de grenzen van het individuele prestatievermogen bepalen. Er wordt ingegaan op fysiologische trainingsprincipes en verschillende trainingsvormen waarmee het prestatievermogen vergroot kan worden. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de relatie inspanning en gezondheid, training, adaptatie en overtraining. Ten slotte komt de invloed van psychologische belasting op fysieke belastbaarheid en omgekeerd aan de orde. De achterliggende doelstelling van de cursus inspanningsfysiologie is om de sportpsycholoog in spé beter bekend te maken met de trainingspraktijk van sporters en coaches.

10 Testconstructie In de module Testconstructie worden logica, procedures en de belangrijkste begrippen en methoden uit de testtheorie (testleer) en testconstructie behandeld. Onder testconstructie wordt verstaan het ontwerpen en maken van een bruikbare test die voldoet aan een aantal kwaliteitseisen. Als sportpsycholoog is het van belang in de praktijk met kwalitatief goede en bruikbare testinstrumenten te werken. Aan bod komen de ontwikkeling, samenstelling en afname van verschillende soorten tests, waarbij aandacht wordt besteed aan o.a. betrouwbaarheid, validiteit, bijdrage van de test in het beslissingsproces, ethiek en nieuwe ontwikkelingen in de testtheorie en testconstructie. Niet alleen kunnen cursisten na deze module de kwaliteit van bestaande tests beoordelen om een verantwoorde keuze te maken, ook zullen zij zelf een (sport)psychologische test kunnen ontwerpen volgens de principes van testconstructie. Psychologie van de motoriek Het doel van de module Psychologie van de motoriek is dat cursisten kennis opdoen van de belangrijkste theorieën, modellen en inzichten met betrekking tot bewegingssturing en het leren van perceptueel-motorische vaardigheden en dat zij kunnen aangeven hoe de sportpsycholoog deze kennis in begeleidingsprogramma s kan toepassen. Onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens de module zijn onder andere: de rol van waarneming bij bewegingssturing, externe/interne focus van aandacht, geleid / ontdekkend leren, expliciet/impliciet leren en hun relevantie voor het presteren onder stress, het herstellen van ingeslepen fouten en de verschillen tussen experts en beginners. De onderwerpen zijn zo geselecteerd dat er bij de cursisten niet alleen inzicht ontstaat in de belangrijkste theorieën op het gebied van de motoriek, maar dat ook het belang ervan voor de sportpraktijk duidelijk wordt. Gespreks- en interviewpracticum In het gespreks- en interviewpracticum leren de cursisten gespreks- en interviewtechnieken toe te passen in een professionele setting, met als doel de kwaliteit van de gespreksvoering in de sportpsychologenpraktijk te verhogen. Cursisten leren verschillende gespreksmodellen en gespreksvaardigheden en zullen deze ook in de praktijk toepassen in een interview met een sporter. Daarnaast worden de vaardigheden in rollenspelen geoefend. Na afloop van de module wordt van cursisten verwacht dat zij zelfstandig een intake of anamnesegesprek kunnen voeren en dat zij gespreksvaardigheden kunnen inzetten tijdens het begeleiden van sporters.

11 Aanmelding en annulering Instroomeisen De opleiding is toegankelijk voor deelnemers met een afgeronde doctoraal- of master-opleiding in de psychologie óf de bewegingswetenschappen én de VSPN basisaantekening sportpsychologie. Voor de basisaantekening zijn 30 ECTS sportpsychologie vereist: 2 of 3 cursussen op het gebied van de sportpsychologie (12 of 18 studiepunten) en een literatuuronderzoek of empirisch onderzoek op het gebied van de sportpsychologie van ten minste 12 studiepunten. Aanmelding Aanmelden voor de opleiding kan het gehele jaar door middel van het inschrijfformulier. De start van een nieuwe leergang van de opleiding is afhankelijk van het aantal aanmeldingen (minimaal 12 cursisten). Loting Er worden maximaal 18 cursisten geplaatst per leergang van de opleiding. Wanneer er meer aanmeldingen zijn, dan zal er worden geloot. Hierbij zal de opleidingsachtergrond (psychologie of bewegingswetenschappen) worden meegenomen. Kosten De kosten voor de volledige, tweejarige opleiding bedragen voor de huidige leergang ,-. Dit bedrag is inclusief al het opleidingsmateriaal. Afhankelijk van je vooropleiding gaan hier de kosten van de vrijstellingsmodules vanaf ( 450,- tot 800,- per module). Het bedrag is voor de inkomstenbelasting aftrekbaar als opleidingskosten. Annulering Annulering van je aanmelding dient per aangetekend schrijven te gebeuren. De aanmelding kan tot 8 weken voor aanvang van de opleiding zonder kosten worden ingetrokken. Bij annulering na 8 weken voor aanvang van de opleiding is men 5% van de volledige opleidingskosten verschuldigd. Tot 2 weken voor aanvang van de opleiding 50% van de volledige opleidingskosten, daarna blijven de volledige opleidingskosten verschuldigd. Bij tussentijds beëindigen van de opleiding vindt derhalve géén restitutie van opleidingsgelden plaats. Alleen bij overlijden, ernstige, langdurige ziekte of ernstig ongeval worden in overleg met de opleidingsorganisatie de opleidingskosten van het niet genoten deel van de opleiding teruggestort.

12 Aanmelding Accreditatie en annulering Afgestudeerden aan de Postacademische Opleiding tot Praktijk- Sportpsycholoog zijn academisch gevormde professionals die handelen volgens de Gedragscode voor de leden van de Vereniging voor Sportpsychologie in Nederland. Afgestudeerden worden geaccrediteerd als praktijksportpsycholoog VSPN. Deze accreditatie is vanaf 2008 vereist om door NOC*NSF gefinancierde begeleiding aan sporters te bieden. De is de enige opleiding in Nederland die deze accreditatie biedt.

13 Nadere informatie Voor informatie kunt u contact opnemen met de coördinator: Mw. drs. V. Hutter (Vana) Tel: v.hutter@fbw.vu.nl

14 Bereikbaarheid De Postacademische Opleiding tot Praktijksportpsycholoog is zowel met het openbaar vervoer als met eigen vervoer goed te bereiken. Postacademische Opleiding tot Praktijksportpsycholoog Vrije Universiteit Faculteit der Bewegingswetenschappen Van der Boechorststraat BT Amsterdam Openbaar vervoer - Vanaf het Centraal Station: - sneltram 51 (16 minuten); - tram 5 (35 minuten); - tram 16 (35 minuten) - tram 24 (40 minuten) - Vanaf Station Zuid/WTC: - sneltram 51 (1 minuut); - tram 5 (1 minuut); - bus 23 (3 minuten); Uitstappen: halte VU, loop langs het VU-hoofdgebouw, eerste straat links (Van der Boechorststraat), bij de slagboom is de hoofdingang van de Medische Faculteit. - Vanaf Station Sloterdijk: - metro 50; Uitstappen: halte Amstelveenseweg; te voet is de VU van hier in circa 10 minuten bereikbaar. Ook is het mogelijk om uit te stappen bij halte Station Zuid/WTC. Auto De VU is vanuit alle richtingen via de ringweg A-10 om Amsterdam bereikbaar. Op de A-10 de afslag S 108 Buitenveldert/Amstelveen- Centrum nemen; aan het eind van de afrit linksaf De Amstelveenseweg oprijden; na 200 meter na het VU ziekenhuis linksaf de De Boelelaan op rijden. De eerste weg rechts, dit is de Van der Boechorststraat. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat het in de omgeving van de VU betaald parkeren is.

15 Vrije Universiteit Faculteit der Bewegingswetenschappen Van der Boechorststraat BT Amsterdam T

Postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog

Postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog Postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog EXPres, Faculteit der Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam Even voorstellen: Stuurgroep: Dr Peter-Paul Moormann Dr Rico Schuijers Dr

Nadere informatie

Concept studiegids Postacademische opleiding tot Praktijksportpsycholoog 2007

Concept studiegids Postacademische opleiding tot Praktijksportpsycholoog 2007 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Pag. 2 praktijksportpsycholoog Pag. 3 Overzicht van de modules Pag. 5 Concept module Testconstructie (psychometrie en besliskunde) Pag. 6 Concept module Psychodiagnostische

Nadere informatie

Handleiding Deficiëntiecursussen

Handleiding Deficiëntiecursussen Handleiding Deficiëntiecursussen Bestemd voor sportpsychologen in de overgangsregeling tot praktijk sportpsycholoog VSPN Expertisecentrum voor Revalidatie, Ergonomie en Sport Inspanningsfysiologie / Psychologie

Nadere informatie

Postacademische opleiding tot Studiegids Praktijksportpsycholoog leergang 2. Inhoudsopgave Pag. 1

Postacademische opleiding tot Studiegids Praktijksportpsycholoog leergang 2. Inhoudsopgave Pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Pag. 1 Postacademische opleiding tot praktijksportpsycholoog Pag. 2 Overzicht van de modules Pag. 3 BlackBoard Pag. 4 Computers Pag. 4 Bibliotheek Pag. 5 Inleiding inspanningsfysiologie

Nadere informatie

Register Sportpsychologen VSPN

Register Sportpsychologen VSPN Berichten van de VSPN Toelichting van de redactie Op de Algemene ledenvergadering van de VSPN van 22 november 2004 werd het Accreditatieplan goedgekeurd. Op instigatie van het VSPN bestuur hebben diverse

Nadere informatie

Postgraduate Opleiding tot Studiegids PraktijkSportpsycholoog - Leergang 6. Postgraduate Opleiding tot PraktijkSportpsycholoog Pag.

Postgraduate Opleiding tot Studiegids PraktijkSportpsycholoog - Leergang 6. Postgraduate Opleiding tot PraktijkSportpsycholoog Pag. Leergang 2017-2019 Inhoudsopgave Postgraduate Opleiding tot PraktijkSportpsycholoog Pag. 2 Overzicht van de modules Pag. 4 Online leeromgeving Pag. 4 Computers Pag. 5 Bibliotheek Pag. 5 Gespreks- en interviewpracticum

Nadere informatie

Basisaantekening Sportpsychologie Periode waarin deze eisen van toepassing zijn: 1-sep-2018/1-sep-2019

Basisaantekening Sportpsychologie Periode waarin deze eisen van toepassing zijn: 1-sep-2018/1-sep-2019 Basisaantekening Sportpsychologie 15-1 0-2018 1 Eisen voor het verkrijgen van de Basisaantekening Sportpsychologie (BASP) van de VSPN en hoe aan die eisen te voldoen Studenten die een master Psychologie

Nadere informatie

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditaties: NIP A&O/A&G, NOBCO, KNGF psychosomatisch fysiotherapeut

Nadere informatie

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditaties: NIP A&O/A&G, NOBCO, KNGF psychosomatisch fysiotherapeut

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start 30 maart 2012 Open Avond: 6 maart a.s. WAAROM EEN MASTERCLASS

Nadere informatie

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen.

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 22 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 Leergang 22 TAAKBEKWAAMHEID start op 26.03.2015 start

Nadere informatie

Diagnostiekbrochure Juli 2010

Diagnostiekbrochure Juli 2010 Diagnostiekbrochure Juli 2010 Faculteit psychologie Inleiding Alvorens in te gaan op de diagnostiekstage voor studenten van de faculteit Psychologie, schetsen wij een beeld van de doelstellingen en werkwijze

Nadere informatie

8.4 Inrichting mastertrack Training & Development

8.4 Inrichting mastertrack Training & Development Master Psychologie 8 Track Training & Development 8.1 Doelgroep, toelaatbaarheid, selectie De track Training & Development is in principe toegankelijk voor studenten die een bachelor Psychologie hebben

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass o.l.v. Annet van Laar, voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start: 14 februari 2014 Introductieworkshop:

Nadere informatie

The Cycling Academy PRO. Coaching opleiding

The Cycling Academy PRO. Coaching opleiding The Cycling Academy PRO Coaching opleiding 2 Wil jij ambiteuze sporters begeleiden? De opleiding leidt je op tot PRO coach gecertificeerd door The Cycling Academy en richt zich op gebieden: inspanningsfysiologie,

Nadere informatie

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditaties: NIP A&O/A&G, NOBCO, KNGF psychosomatisch fysiotherapeut

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Vijfdaagse, geaccrediteerde masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. WAAROM EEN MASTERCLASS LICHAAMSWIJSHEID

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Bureau de Roos Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Inleiding Leuk dat u interesse heeft in het Specialisatiejaar Kindertherapie dat Bureau de Roos aanbiedt. Dit jaar is speciaal voor hen die zich

Nadere informatie

ToP opleiding oktober 2014-2015

ToP opleiding oktober 2014-2015 -2015 Informatie voor belangstellenden uit het verzorgingsgebied van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren

Nadere informatie

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS ADOS-training Karakter organiseert een training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS. Wat is ADOS? Het Autisme Diagnostisch

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2018-2019 Bijlage: het programma PARAGRAAF 1 - ALGEMENE

Nadere informatie

Professional Coach Week

Professional Coach Week Professional Coach Week Een week intensief werken aan de coach in jezelf. 2-6 september 2013 27-31 januari 2014 associatie voor coaching DORPSSTRAAT 1 5735 EA AARLE-RIXTEL TEL. 0492-385544 WWW.ASSOCIATIEVOORCOACHING.COM

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten wetenschappelijk onderzoek naar wat is last van nekpijn?

Informatiebrief patiënten wetenschappelijk onderzoek naar wat is last van nekpijn? Informatiebrief patiënten wat is last van nekpijn? versie 3, mei 2013 Informatiebrief patiënten wetenschappelijk onderzoek naar wat is last van nekpijn? Geachte heer/mevrouw, U ontvangt deze brief omdat

Nadere informatie

Accreditatiereglement

Accreditatiereglement Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Taaltrainingen voor studenten FGw Het Instituut voor Nederlands

Nadere informatie

Waar leiden wij toe op?

Waar leiden wij toe op? Waar leiden wij toe op? Presentatie klinische vakken PWO netwerkdag 19 maart 2016 Nicole Krol Edward van Aarle Melou Jansen Nicole van As Wim de Munck Waar leiden wij toe op? In hoeverre sluit onze opleiding

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

studiegids mindfulnesstrainer opleiding

studiegids mindfulnesstrainer opleiding studiegids mindfulnesstrainer opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 Module MindfulnessBASIS 4 Module MindfulnessVERBREDING 5 Module

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditatie: NIP A&O/A&G-psycholoog PE-punten: NOBCO-coach

Nadere informatie

2-daagse cursus Patiëntveiligheidsonderzoek: theorie en praktijk

2-daagse cursus Patiëntveiligheidsonderzoek: theorie en praktijk Postinitieel masteronderwijs Epidemiologie EMGO Instituut en afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek 2-daagse cursus Patiëntveiligheidsonderzoek: theorie en praktijk Conferentiecentrum Kontakt der

Nadere informatie

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditatie: NIP A&O/A&G-psycholoog PE-punten: NOBCO-coach

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode

Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode Cursus stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditatie: NIP A&O/A&G en LV POH-GGZ PE-punten: NOBCO Inhoud

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

In dit informatiepakket zullen de volgende onderwerpen behandeld worden:

In dit informatiepakket zullen de volgende onderwerpen behandeld worden: Met ingang van april 2013 is FysioWork Opleidingen & Trainingen op het adres Het Lentfert 51, 7547 SN te Enschede gelokaliseerd voor de opleiding Blessurepreventie. In dit informatiepakket zullen de volgende

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

website: KvK nummer:

website:  KvK nummer: Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Over NISOM 4 2.1 Onze speerpunten 5 2.2 Uniek bij NISOM 5 3. Beroepsprofiel - competentieprofiel 6 3.1 Jouw plaats (als afgestudeerde) binnen de organisatie 6 3.2 Output

Nadere informatie

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN

PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN PROGRAMMA van de training DE SOCIALE PSYCHOLOGIE VAN VERANDEREN drs. Ad van der Made, psycholoog, coach, docent De training Sociale Psychologie van Veranderen is bedoeld voor professionals voor wie de

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Meervoudige Intelligentie Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Meervoudige Intelligentie! In deze gids zetten

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. TAAKBEKWAAMHEID start op 12.10.2015. VAKBEKWAAMHEID start op 13.04.

Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. TAAKBEKWAAMHEID start op 12.10.2015. VAKBEKWAAMHEID start op 13.04. Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 TAAKBEKWAAMHEID start op 12.10.2015 VAKBEKWAAMHEID start op 13.04.2015 Professional coaching

Nadere informatie

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Den Dolder, april 2018 Versie: 4.1 Auteur(s): Anna Hulsebosch Het programma en de bijbehorende opleiding Motiverende Gespreksvoering (MG) is een

Nadere informatie

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) 2019-2020 SPS-NIP 1 Toekomstwijzer: de weg naar GZ-psycholoog Waarom een GZ-psycholoog worden? De titel van psycholoog is niet wettelijk beschermd,

Nadere informatie

ToP opleiding april 2014 Informatie voor cursisten

ToP opleiding april 2014 Informatie voor cursisten ToP opleiding april 2014 Informatie voor cursisten Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-nl) Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Afdeling Revalidatie A-01, 386-1 Postbus 22660 1100

Nadere informatie

Forensische Verpleegkunde; als je verder kijkt!

Forensische Verpleegkunde; als je verder kijkt! Forensische Verpleegkunde; als je verder kijkt! (voorheen Van der Hoeven Stichting) Forensische Verpleegkunde; als je verder kijkt! Waarom een opleiding Forensische Verpleegkunde? Forensisch-medisch onderzoek

Nadere informatie

Sociale bemiddeling in organisaties

Sociale bemiddeling in organisaties ACADEMIEJAAR 2014-2015 ZEVENDE EDITIE Sociale bemiddeling in organisaties Werken met arbeidsconflicten NIEUW! Vrijstelling module 2 mogelijk BIJSCHOLING Teambemiddeling 13 & 14.11.2014 Sociale bemiddeling

Nadere informatie

TACTISCHE CRIMINALITEITS ANALYSE

TACTISCHE CRIMINALITEITS ANALYSE TACTISCHE CRIMINALITEITS ANALYSE 12 daagse opleiding Tijdens deze opleiding leer je: Hoe je een analyseplan opstelt Hoe je een keuze maakt voor een analysemethode Hoe je een methode uitvoert Hoe je data

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement l. Functie instructeur Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub l Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1 Algemene

Nadere informatie

Opleiding tot. Performance Trainer

Opleiding tot. Performance Trainer Opleiding tot Performance Trainer Waarom studeren bij Motive to Move Motive to Move Academy is een opleidingsinstituut wat zich als belangrijkste doel gesteld heeft om kwaliteitstrainers in sport op te

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Mindset! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

Post-hbo-opleiding IT-based-auditing 2015-2016

Post-hbo-opleiding IT-based-auditing 2015-2016 Post-hbo-opleiding IT-based-auditing 2015-2016 Instituut Werken en Leren Postbus 5171, 6802 ED Arnhem Ruitenberglaan 31, 6826 CC Arnhem T (026) 369 13 09, F (026) 369 13 69 I www.han.nl/finance E info.finance@han.nl

Nadere informatie

OVERZICHT INHOUD TRAINING

OVERZICHT INHOUD TRAINING OVERZICHT INHOUD TRAINING Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 1 Kennismaking en informatie over Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 2 Motiverende gespreksvoering BIJEENKOMST 3 Oplossingsgericht werken BIJEENKOMST

Nadere informatie

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR Verdiepingstraining Humor in professionele communicatie: focus op de mediator Introductie Wij definiëren humor in het professioneel communicatieproces

Nadere informatie

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek!

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! Jaargang 2009-2010 NIFP NEDERLANDS INSTITUUT VOOR FORENSISCHE PSYCHIATRIE EN PSYCHOLOGIE Een forensisch psychiater

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Stichting BMEC

Algemene Voorwaarden Stichting BMEC Algemene Voorwaarden Stichting BMEC Hieronder vindt u de algemene voorwaarden van Stichting BMEC. Wij gaan ervan uit dat u deze voorwaarden kent indien u met ons een samenwerking aangaat. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Opleiding tot mindfulness trainer Inleiding Mindfulness wordt in toenemende mate onderdeel van behandelingen in de algemene en geestelijke gezondheidszorg.

Nadere informatie

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering

Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Informatie 2-daagse opleiding Motiverende Gespreksvoering Den Dolder, september 2014 Versie: 4 Auteur(s): Joke Gierveld/Everhardt Lubbers Het programma en de bijbehorende opleiding Motiverende Gespreksvoering

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

www.flowmentaletraining.nl

www.flowmentaletraining.nl Er is tijdens deze workshop kennis gemaakt met de sportpsychologie en de toepassing van een mentale routine voor jonge sporters. Het gaat om plezier, motivatie en zelfvertrouwen van de sporter, als voorwaarde

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

Levenslooppsychologie

Levenslooppsychologie Nu beginnen? Deze cursussen kunt u meteen bestellen via www.ou.nl: ONLINE Coaching: een psychologisch perspectief Het cursuspakket wordt binnen vijf werkdagen na bestelling afgeleverd. U heeft dan ook

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

TRAINER COACH ZAALVOETBAL II

TRAINER COACH ZAALVOETBAL II TRAINER COACH ZAALVOETBAL II Algemeen Studieprogramma Binnen de top van het zaalvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste Trainer Coach. De

Nadere informatie

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Amsterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Als een gewoon mens tot kennis komt wordt hij een wijze, als een wijze tot kennis komt wordt hij een gewoon mens 2 foto voorkant: Digidaan en Hans Opleiding

Nadere informatie

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Resultaten van inputsessie 10 juni 2014 Introductie Deze PowerPoint bevat de resultaten van de

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager;

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager; Middle Management I Middle Management I is opgebouwd uit drie van de zes modules die in het programma van de Leergang Middle Management zitten; te weten; leidinggeven aan teams, organiseren en plannen;

Nadere informatie

Opleiding Sportklimtrainer

Opleiding Sportklimtrainer Opleiding Sportklimtrainer Opleidingsinformatie SKT3, 4 en 5 SPORTKLIMTRAINER Training geven leer je niet door een boek te lezen, of door te zien hoe iemand anders training geef. Training geven leer je

Nadere informatie

CRIMINALITEITSANALYSE OMGEVINGSRECHT

CRIMINALITEITSANALYSE OMGEVINGSRECHT CRIMINALITEITSANALYSE OMGEVINGSRECHT 12 daagse opleiding Tijdens deze opleiding leer je: Hoe je een analyseplan opstelt Hoe je een keuze maakt voor een analysemethode Hoe je diverse methodes uitvoert Hoe

Nadere informatie

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma voor interne coaches Yvette Paludanus en Alyanna Bijlsma December 2014 1 Inleiding De zorg is in transitie. Er is een wens en noodzaak om de cliënt en

Nadere informatie

Accreditatie supervisorencursus Versie Toetsingscriteria supervisorencursus

Accreditatie supervisorencursus Versie Toetsingscriteria supervisorencursus Accreditatie supervisorencursus Versie 22-02-2016 Een belangrijke voorwaarde voor inschrijving in het NVP-supervisorenregister is het met succes afgerond hebben van een supervisieopleiding (geaccrediteerd

Nadere informatie

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Cursusinformatie Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Overeenkomsten in symptomen en paramedische interventies Ontwikkeling en coördinatie : Frans van der Brugge Maart 2015 1 Algemene

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

Leerplanschema Minor Psychologie

Leerplanschema Minor Psychologie Minor Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7 Inhoud Inleiding 3 Post-HBO opleiding Sensorische verwerking 5 Therapeutisch luisteren 6 Borsteldruktechniek 7 Motorprogramma en Sensorische Dieet 8 Werken aan de Werkhouding 9 2 Inleiding Kenniscentrum

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

Mentale training in de sport

Mentale training in de sport Mentale training in de sport Voor Linda, Roman en Orson Mentale training in de sport Toepassing en effecten Rico Schuijers Eerste druk, eerste en tweede oplage, Elsevier, Maarssen, 2004-2006 Eerste druk,

Nadere informatie

Toelatingsprocedure. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO)

Toelatingsprocedure. hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Toelatingsprocedure hbo-master Docent Hoger Gezondheidszorg Onderwijs (HGZO) Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam www.vu.nl/masterhgzo

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

studiegids mindfulness BASIS opleiding

studiegids mindfulness BASIS opleiding studiegids mindfulness BASIS opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 De praktijk 4 De retraite 4 Het vervolgtraject 4 Algemene informatie

Nadere informatie