De student handelt volgens de beroepsethiek van de alternatieve psychotherapeut.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De student handelt volgens de beroepsethiek van de alternatieve psychotherapeut."

Transcriptie

1 Opleidingsplan Familieopstellingen Masterclass - HBO 1. Scholingsactiviteit Opleiding Masterclass Familie- en Organisatieopstellingen HBO 2. Leerdoelen Doel van de opleiding Masterclass Familie- en Organisatieopstellingen HBO is om de student voldoende theoretische- en praktische kennis/vaardigheden te verschaffen om als Therapeut Systemisch Werk aan de slag te kunnen gaan. 3. Kerncompetenties De student handelt volgens de beroepsethiek van de alternatieve psychotherapeut. De alternatieve psychotherapeut zal gedurende de behandeling geen andere relatie dan een behandelingsrelatie met de cliënt hebben of de wens daartoe uitspreken, tenzij hij ingevolge wettelijke bepalingen daartoe verplicht is. Om voor cliënt en therapeut duidelijkheid te scheppen, heeft de NOBCO een ethische gedragscode in het leven geroepen. Deze CIVAS-opleiding gaat uit van diezelfde gedragscode. De volgende tekst is om die reden overgenomen van de NOBCO: 3.1. De cliënt weet uiteindelijk zelf het best wat goed voor hem is Zowel in zijn privéleven als in zijn professioneel bestaan kan hij zelf, op basis van eigen afwegingen, beslissen wat hij wél of niet wil Dientengevolge is de cliënt ook zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij maakt en is hij in persoon aanspreekbaar op zijn gedrag Cliënt en therapeut zijn volkomen gelijkwaardig aan elkaar, in die zin dat beiden unieke en complete mensen zijn, vol mogelijkheden Tijdens alternatieve psychotherapie hebben de doelen, middelen en keuzes van de cliënt prioriteit boven die van de therapeut.

2 Probleemgericht werken. Het zelfstandig definiëren en analyseren van complexe probleemsituaties in de beroepspraktijk op basis van relevante kennis en (theoretische) inzichten, het ontwikkelen en toepassen van zinvolle (nieuwe) oplossingsstrategieën en het beoordelen van de effectiviteit hiervan De student kan een plan van aanpak maken Maakt een behandelplan Evalueert het behandelplan Kan creatief met het behandelplan omgaan De student kan gericht op de hulpvraag hulpverlenen Gebruikt de aangeleerde technieken om toe te passen Weet wanneer welke techniek geschikt is Kan gebruikte technieken verantwoorden De student kan tijdens een opstelling interventies uitvoeren Gebruikt verhelderende zinnen Gebruikt verklarende zinnen Gebruikt oplossende zinnen De student gebruikt verschillende interventies bij hechtingsstijlen Gebruikt interventies bij zekere hechtingsstijl Gebruikt interventies bij afwijzend-vermijdende hechtingsstijl Gebruikt interventies bij angstig-vermijdende hechtingsstijl De student is bekend met het concept van de psyche Herkent het gezonde deel van de psyche Herkent het overlevingsdeel van de psyche Herkent het getraumatiseerde deel van de psyche De student kan met verschillende bindingssystemen omgaan Herkent een symbiosetrauma Herkent een bindingstrauma Herkent een bindings-systeemtrauma De student werkt met één of meerdere concepten Gebruikt de methode Hellinger Gebruikt de methode Ruppert Gebruikt de methode Velsen.

3 4. Inhoud van de scholingsactiviteit Systemisch Werk/Familieopstellingen is een methode die door de psychotherapeut Bert Hellinger (Duitsland) ontwikkeld en bekend gemaakt is. Het is een proces, waarbij bewuste en onbewuste psychische structuren door mensen plaatsvervangend gerepresenteerd worden. Professor dr. Franz Ruppert (Duitsland) heeft de Hellinger methode aangepast en een wetenschappelijke benadering gegeven onder meer voor het behandelen van psychoses en schizofrenie, mede op basis van zogenaamde spiegelneuronen in onze hersenen. Via deze spiegelneuronen staan wij in contact met dat wat er om ons heen gebeurt. Ruppert onderwijst deze methode door middel van trainingen, lezingen en boeken. Jan Velsen (Nederland) heeft de methode van Hellinger- en Ruppert gecombineerd en aangevuld met zijn eigen ervaringen in binnen- en buitenland. De te gebruiken opstellingsmethoden- en technieken zijn afhankelijk van de uitkomst van het inleidend gesprek en de hulpvraag van de cliënt. De Velsen methode, 3-Dimensionaal Systemisch Werk, is een bewustwordingsproces. De opstellingen verlopen neutraal omdat de representanten meerdere psychische delen van de cliënt en/of familieleden kunnen representeren. Zo kan de cliënt, via het getraumatiseerde deel van zijn psyche onderscheid maken tussen eigen- en overgenomen traumata binnen zijn systeem van herkomst. Het algemene doel van deze therapie is dat mensen hun gezonde delen ontwikkelen en hun mogelijkheden vergroten om een autonoom en zelfverantwoordelijk leven te leiden. Daartoe is het noodzakelijk de wereld van de symbiotische illusies en alle andere overlevingsstrategieën te verlaten. Deze staan het contact met de traumatiserende realiteit in de weg, verhinderen dat iemand zichzelf begrijpt en blokkeren het contact van een mens met zichzelf en zijn omgeving. Daarbij is het van belang dat de mens zich noch in de buitenwereld, noch in zijn binnenwereld, tot slachtoffer of dader maakt, maar een gezonde psychische ontwikkeling op gang probeert te brengen.

4 Opsplitsen van de psychische identiteit na een traumatische ervaring Het model van de opgedeelde persoonlijkheid na traumatisering. Het model van de opgedeelde persoonlijkheid na traumatisering Integratie van afgesplitste delen na een traumatische ervaring De weg naar psychische gezondheid.

5 5. Doelgroep Artsen, psychiaters, psychotherapeuten, psychologen, pedagogen, relatie- en kindertherapeuten, hulpverleners, maatschappelijk werkers, managers, personeelsfunctionarissen, coaches, counselors en iedereen die bekend is met Systemisch Werk en daar reeds aantoonbaar opleiding en/of training in heeft afgerond. 6. Startdata De opleiding wordt minimaal tweemaal per jaar gestart; bij voldoende belangstelling wordt dit uitgebreid tot maximaal 6 startdata per jaar. 7. Studieomvang en -duur De opleiding bestaat uit het bestuderen van verplichte en aanbevolen literatuur als theoretische basis plus uit 8 intensieve praktijkdagen en deelname aan, samenwerken/oefenen met medestudenten tijdens verplichte oefen- en intervisiedagen. 8. Studiebelasting Bij een gemiddeld studietempo wordt de opleiding binnen 8 maanden afgerond uitgaande van 5 uur zelfstudie per week en 80 docentcontacturen met een totale studiebelasting van 250 uren. 9. Wijze van kennisoverdracht Het kennismanagement van de Masterclass Familie- en Organisatieopstellingen richt zich op het gericht verbeteren van cruciale leerprocessen binnen de concepten van de meer-generationele psychotraumatologie die ervoor zorgen dat de individuele CIVASstudenten steeds meer capabel worden. Om deze leerprocessen goed te ondersteunen wordt tijdens de opleiding kennis toegankelijk gemaakt, ervaringen vastgelegd en contacten gelegd met mede- en oud-studenten door middel van verplichte- en aanbevolen literatuur voor wat het theoretische gedeelte betreft. De intensieve praktijkdagen, oefendagen, intervisie, forums en individuele consulten zorgen er uiteindelijk voor dat alle voorwaarden worden geschapen om het leerplan zo goed mogelijk bij de studenten te integreren.

6 10. Toetsing, examen en diploma De studenten ontvangen een evaluatieformulier. Vorderingen van de studenten worden gemeten aan de hand van praktijktoetsen. De opleiding wordt afgesloten met: Een schriftelijke weergave van het persoonlijk genogram met een beschrijving van de belangrijkste dynamieken, hypothesen- en mogelijke oplossingen. Een klassikaal schriftelijk eindexamen met enerzijds multiple-choice vragen en anderzijds paratekennisvragen. De student voert als praktijkopdracht een inleidend gesprek met de cliënt, motiveert een hypothese- en begeleidt een traumaopstelling. Deelname aan, samenwerken/oefenen met medestudenten tijdens intervisie is een verplichting. Deze intervisiedagen vinden op verschillende locaties in het land plaats. Een eindbeoordeling door de praktijkdocenten. Als aan alle voorgaande voorwaarden met succes is voldaan, ontvangt de student het diploma Therapeut Systemisch Werk HBO. Indien de student niet voldoet aan één of meer van de bovenstaande voorwaarden, wordt een certificaat van deelname uitgereikt. 11. Toelatingseisen Een aantoonbare, afgeronde vooropleiding Systemisch Werk op Hbo-niveau is vereist. Om tot de opleiding Masterclass Familie-en Organisatieopstellingen HBO toegelaten te kunnen worden, moet iedere student een vragenformulier invullen om te waarborgen dat de studie een opleiding is en niet voorziet in individuele therapie. In voorkomende gevallen wordt een student afgewezen omdat hij/zij, naar de mening van de praktijkdocenten, (nog) niet aan de opleiding toe is. 12. Opgedragen literatuur Verplichte literatuur Velsen, J.H., (2013). 3-Dimensionaal Systemisch Werk. Amsterdam: Velsen & Partner BV. Aanbevolen literatuur Bauer, J. (2005). Waarom ik voel wat jij voelt. Utrecht: Arbeiderspers. Hellinger, B. (2001). De verborgen dynamieken van familiebanden. Haarlem: Altamira-Becht BV. Ruppert, F. (2009). De verborgen boodschap van psychische stoornissen. Uitgeverij Akasha.

7 Ruppert, F. (2010). Symbiose en autonomie. Eerseveen: Eerseveen: Uitgeverij Akasha. Ruppert, F. (2012). Bevrijding van trauma, angst en onmacht. Eerseveen: Uitgeverij Akasha. Veenbaas, W. (2005). Vonken van Verlangen. Phoenix TA/NLP, Utrecht. Weber, G. (2002). De praktijk van familieopstellingen. Haarlem: Altamira-Becht BV. 12. Kosten 795,00 of 12 x 57,50. 27,50 vakliteratuur.

Symbiose en Autonomie

Symbiose en Autonomie Symbiose en Autonomie De gevolgen die symbiotische verstrikkingen hebben voor de ziel Symbiose = samenleven ten behoeve van wederzijds voordeel Autonomie = onafhankelijkheid, zelfstandigheid Een wezenlijk

Nadere informatie

de psychodynamiek van de dader-slachtofferafsplitsing

de psychodynamiek van de dader-slachtofferafsplitsing de psychodynamiek van de dader-slachtofferafsplitsing 2. November 2012 www.franz-ruppert.de (c) Prof. Dr. Franz Ruppert 1 Dader wordt men door een daad waarmee men een ander schade toebrengt (door lichamelijk

Nadere informatie

Symbiose en autonomie

Symbiose en autonomie Symbiose en autonomie Een weg uit symbiosetrauma en destructieve afhankelijkheid Traumaopstellingen als nieuwe benadering Franz Ruppert Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 9 Bij de Nederlandse uitgave 14

Nadere informatie

Familie- en organisatie opstellingen

Familie- en organisatie opstellingen Familie- en organisatie opstellingen April 2019 ontspanning en bewustwording Wendy Bruinsma RBL Gooi en Vechtstreek administratie, leerplicht, RMC, jongerenteam Eigen praktijk Wensenergie therapeut familie-

Nadere informatie

Symbiose en Autonomie

Symbiose en Autonomie Symbiose en Autonomie Symbiosetrauma en Liefde voorbij de verstrikkingen Baarn, 5 november 2010 www.franz-ruppert.de Serie Leben Lernen bij Klett-Cotta Nieuw in september 2010 Nederlandse uitgave bij Akasha

Nadere informatie

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem. Voorjaar 2016

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem. Voorjaar 2016 Secure Base Systemisch Coachen Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem Voorjaar 2016 Huissen Ik ben wie ik ben. Een toeval onbevattelijk als elk toeval. Ik had toch andere voorouders

Nadere informatie

Opleidingsplan Lifecoach (levenscoach) 1. Scholingsactiviteit Opleiding Lifecoach (Hbo-niveau)

Opleidingsplan Lifecoach (levenscoach) 1. Scholingsactiviteit Opleiding Lifecoach (Hbo-niveau) Opleidingsplan Lifecoach (levenscoach) 1. Scholingsactiviteit Opleiding Lifecoach (Hbo-niveau) 2. Leerdoelen De opleiding biedt alle benodigde kennis om als professioneel lifecoach aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Vivian Broughton. Stilstaan bij trauma. Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert

Vivian Broughton. Stilstaan bij trauma. Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert Vivian Broughton Stilstaan bij trauma Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert Inhoud Voorwoord bij de herziene editie 7 Welkom! 9 Waarom

Nadere informatie

Splitsing en Integratie

Splitsing en Integratie Splitsing en Integratie Psychotherapie op basis van een Meergenerationele Systemische Psychotraumatologie (MSP) www.franz-ruppert.de Meestal zijn relationele conflicten en ziekteverschijnselen de uitgangspunten

Nadere informatie

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem 2016-2017 Huissen Ik ben wie ik ben. Een toeval onbevattelijk als elk toeval. Ik had toch andere voorouders kunnen hebben. en dan was ik van

Nadere informatie

Voor meer informatie kijk je op onze website of bel je met Mincka van Houten op of met Johan de Jong op

Voor meer informatie kijk je op onze website of bel je met Mincka van Houten op of met Johan de Jong op --------- In februari 2018 start onze opleiding Systemisch Mensen-Werk in Zutphen. Deze SKB en VVH geaccrediteerde opleiding leidt je op tot zelfstandig begeleider van systemische opstellingen. Wil je

Nadere informatie

de verdere professionalisering van de eigen beroepsuitoefening c.q. het beroep.

de verdere professionalisering van de eigen beroepsuitoefening c.q. het beroep. Opleidingsplan Opvoedcoach 1. Scholingsactiviteit Opleiding tot opvoedcoach (Hbo-niveau). 2. Leerdoelen De student leert ouders en opvoeders bij het opvoeden te ondersteunen, zo nodig door te verwijzen

Nadere informatie

Liefde en Trauma. Hoe zij mensen met elkaar verbinden en van elkaar scheiden. Groesbeek 11 juni 2010 www.franz-ruppert.de

Liefde en Trauma. Hoe zij mensen met elkaar verbinden en van elkaar scheiden. Groesbeek 11 juni 2010 www.franz-ruppert.de Liefde en Trauma Hoe zij mensen met elkaar verbinden en van elkaar scheiden Groesbeek 11 juni 2010 www.franz-ruppert.de Opstelling van de vrouw (begin) man Opgestelde vraag van de vrouw: Waarom heb ik

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie. Voorjaar 2016

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie. Voorjaar 2016 Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie Voorjaar 2016 Huissen In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen,

Nadere informatie

Bevrijding van trauma, angst en onmacht

Bevrijding van trauma, angst en onmacht Bevrijding van trauma, angst en onmacht Op weg naar gezonde autonomie en liefde Nieuwe inzichten in het werken met opstellingen Franz Ruppert Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 9 1 Waar ligt de oorsprong

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting. Najaar 2015

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting. Najaar 2015 Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting Najaar 2015 Huissen In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2017 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van het veld,

Nadere informatie

HOE MAAK IK MIJN WORKSHOP LEVENDIG?

HOE MAAK IK MIJN WORKSHOP LEVENDIG? HOE MAAK IK MIJN WORKSHOP LEVENDIG? Je wilt een workshop houden of een training geven. En je wilt, dat de deelnemers met plezier en interesse blijven deelnemen. Dan is het belangrijk, dat er een dynamische

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting 2015-2016

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting 2015-2016 Secure Base Coachen Professioneel begeleiden in het perspectief van hechting 2015-2016 Huissen In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Groep 5. Najaar 2017

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Groep 5. Najaar 2017 Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie Groep 5 Najaar 2017 Huissen In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen,

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2018 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van het veld,

Nadere informatie

Opleiding ouderbegeleiding

Opleiding ouderbegeleiding Opleiding ouderbegeleiding me nse nkennis vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling Als je krachtgericht werken met het netwerk rond het kind wilt invullen, dan zit hier alles in. Vanuit een betere

Nadere informatie

Studiegids basisopleiding Systemisch MensenWerk 2019 (SMW3)

Studiegids basisopleiding Systemisch MensenWerk 2019 (SMW3) Studiegids basisopleiding Systemisch MensenWerk 2019 (SMW3) 1. Inhoud & doelstellingen van de opleiding Deze basisopleiding wil professionals inzicht geven en vaardigheden leren in het opstellingenwerk

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Groep 4. Winter / Voorjaar 2017

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Groep 4. Winter / Voorjaar 2017 Professioneel begeleiden bij transitie Groep 4 Winter / Voorjaar 2017 Huissen In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie

Nadere informatie

Lichamelijke. ziekten als symptomen van trauma. diagnose en therapie door middel van opstellen van het verlangen. www.franz-ruppert.

Lichamelijke. ziekten als symptomen van trauma. diagnose en therapie door middel van opstellen van het verlangen. www.franz-ruppert. Lichamelijke diagnose en therapie door middel van opstellen van het verlangen ziekten als symptomen van trauma www.franz-ruppert.de Culemborg, 2 november 2013 01.11.2013 Prof. Dr. Franz Ruppert 1 Indeling

Nadere informatie

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Module JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Erkende vervolgopleiding tot Jeugdtrauma Therapeut De opleiding JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL is er voor Therapeuten die al een opleiding hebben afgerond en hun kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Vivian Broughton. Stilstaan bij trauma. Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert

Vivian Broughton. Stilstaan bij trauma. Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert Vivian Broughton Stilstaan bij trauma Een heldere uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert Inhoud Voorwoord 7 Welkom! 11 Waarom zou je je druk maken?

Nadere informatie

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Studie plan Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Totale duur van de opleiding 3 dagen Totaal aantal dagen 3 Totaal aantal uren 24

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Studieplan Visie Coachtraining Gezondheidscoach

Studieplan Visie Coachtraining Gezondheidscoach Nieuw-Vennep, 6 juni 2012 Bijscholing Visie Coachtraining Gezondheidscoach Aan de hand van training in gesprekstechnieken en zelfbewustzijn coacht de Diëtiste, Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulente mensen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot GMW Geïntegreerde competentieverwerving 2 AD2 40 n.v.t. 220 JA aanvragen

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

HIC, specialisatie kinderen

HIC, specialisatie kinderen HIC, specialisatie kinderen Module Docent contact uren Zelfstudie Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Ontwikkelingspsychologie 11 22 uur Inleiding in de Chakrapsychologie 11 36 uur Jungiaanse psychologie,

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2019 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van het veld,

Nadere informatie

Trauma, Hechting en Familieopstellingen

Trauma, Hechting en Familieopstellingen Trauma, Hechting en Familieopstellingen Therapeutisch werk op basis van een Meergenerationele Systemische Psychotraumatologie (MSP) www.franz-ruppert.de Uitgangspunt van therapeutisch werken met relationele

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2019-2020 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van

Nadere informatie

Vervolgopleiding Begeleiden van diepgaande verandering

Vervolgopleiding Begeleiden van diepgaande verandering Vervolgopleiding Begeleiden van diepgaande verandering Transactionele Analyse, Gestalt, Systemisch werken, Voice Dialogue Wil je transformatieprocessen resultaatgericht begeleiden op het gebied van persoonlijke

Nadere informatie

Systemische Jaaropleiding

Systemische Jaaropleiding Systemische Jaaropleiding Algemeen De Systemische Jaaropleiding is een basisopleiding voor hen die hun therapeutische kennis willen verbreden met Familie- en Organisatieopstellingen. Middels deze opleiding

Nadere informatie

Studiegids Basisopleiding Systemisch Werk voor professionals in Diergezondheidszorg 2019 (SWD1)

Studiegids Basisopleiding Systemisch Werk voor professionals in Diergezondheidszorg 2019 (SWD1) Studiegids Basisopleiding Systemisch Werk voor professionals in Diergezondheidszorg 2019 (SWD1) 1. Inhoud & doelstellingen van de opleiding/cursus Veel oorzaken van gedragsproblemen en gezondheidsklachten

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies.

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. 16 mei, 17 mei 2019 Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. Introductie Zelfs voor ervaren professionals roept

Nadere informatie

De waarheid heelt de waan

De waarheid heelt de waan De waarheid heelt de waan Dinah Seiser Verwarring www.franz- ruppert.de Schizofrenie en psychose benaderd vanuit de visie van een meergenerationele psychotraumatologie Vormen van wanen achtervolgingswaan

Nadere informatie

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1 Professioneel begeleiden bij verlies Deel 1 2019 Elk begin is tenslotte niet meer dan een vervolg, en het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden. (Wyslawa Szymborska) Inhoud Bij het leven

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Systemisch- dialogisch werken voor hulpverleners

Systemisch- dialogisch werken voor hulpverleners Opleiding Systemisch- dialogisch werken voor hulpverleners Systemisch denken, opstellingen en dialoog in therapie en coaching Een diepgaande en praktijkgerichte opleiding in 5 modules voor mensen in hulpverlenende

Nadere informatie

Masteropleiding Organisatieopstellingen

Masteropleiding Organisatieopstellingen Masteropleiding Organisatieopstellingen Systemisch Werk en Opstellingen in Bedrijf en Organisaties Nederlands Inleiding Het begeleiden van opstellingen is naast een kunst ook een vak. Afgelopen jaren werd

Nadere informatie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie

Secure Base Coachen. Professioneel begeleiden bij transitie Secure Base Coachen Professioneel begeleiden bij transitie 2018 / 2019 In een woud van droomgewassen, stenen wortels, stalen webben, tochtig labyrint van woorden, woont een mens op brekebenen, lelie van

Nadere informatie

Systemisch- dialogisch werken voor hulpverleners

Systemisch- dialogisch werken voor hulpverleners Opleiding Systemisch- dialogisch werken voor hulpverleners Systemisch denken, opstellingen en dialoog in therapie en coaching Een diepgaande en praktijkgerichte opleiding in 5 modules voor mensen in hulpverlenende

Nadere informatie

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1 Professioneel begeleiden bij verlies Deel 1 2018 Elk begin is tenslotte niet meer dan een vervolg, en het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden. (Wyslawa Szymborska) Inhoud Bij het leven

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11 Voorwoord bij de Nederlandse editie 15 Voorwoord van de vertalers 17

Inhoud. Voorwoord 11 Voorwoord bij de Nederlandse editie 15 Voorwoord van de vertalers 17 Inhoud Voorwoord 11 Voorwoord bij de Nederlandse editie 15 Voorwoord van de vertalers 17 1 Vroegkinderlijk trauma en het 'opstellen van het verlangen' (Franz Ruppert) 19 1.1 Meergenerationele psychotraumatologie

Nadere informatie

Rouw en Relaties Professioneel begeleiden bij verlies in de relatie 24 en 25 november 2016

Rouw en Relaties Professioneel begeleiden bij verlies in de relatie 24 en 25 november 2016 Rouw en Relaties Professioneel begeleiden bij verlies in de relatie 24 en 25 november 2016 Groesbeek Laat mij niet Met rust Als ik het wil Laat mij niet alleen Als ik het vraag Kijk tot achter Mijn ogen

Nadere informatie

Opleiding Systemisch Werken met Paarden; in het open veld.

Opleiding Systemisch Werken met Paarden; in het open veld. Opleiding Systemisch Werken met Paarden; in het open veld. Inleiding Wat is systemisch werken? We leven allemaal in systemen waarvan het belangrijkste systeem ons systeem van herkomst; ons gezin. Maar

Nadere informatie

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1

Professioneel begeleiden bij verlies. Deel 1 Professioneel begeleiden bij verlies Deel 1 2017 Elk begin is tenslotte niet meer dan een vervolg, en het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden. (Wyslawa Szymborska) Inhoud Bij het leven

Nadere informatie

OVERZICHT STUDIEPUNTEN IV-OPLEIDING

OVERZICHT STUDIEPUNTEN IV-OPLEIDING Overzicht studiepunten I.V. opleiding 2016-2017 OVERZICHT STUDIEPUNTEN IV-OPLEIDING MODULES SP DOORLOPEND OVER HEEL DE OPLEIDING 47 LEERJAAR IV 1 17 LEERJAAR IV 2 19 LEERJAAR IV 3 18 LEERJAAR IV 4 19 TOTAAL

Nadere informatie

Professioneel Begeleiden bij Burn-out 27 en 28 augustus 2015

Professioneel Begeleiden bij Burn-out 27 en 28 augustus 2015 Professioneel Begeleiden bij Burn-out 27 en 28 augustus 2015 Conferentieoord De Heerd Landgoed Ampsen (Lochem) Ik was thuis en pleegde introspectie. In dienst van de mensheid, sprak vanzelf. Ik bedacht

Nadere informatie

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk Werk Systeemgericht werken. Lestijden 60

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk Werk Systeemgericht werken. Lestijden 60 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking Richtlijnen en principes MH ID Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz psychologe Meest voorkomende

Nadere informatie

Professioneel Begeleiden bij Burn-out 21 en 22 januari 2016

Professioneel Begeleiden bij Burn-out 21 en 22 januari 2016 Professioneel Begeleiden bij Burn-out 21 en 22 januari 2016 Conferentiecentrum De Poort Groesbeek & Ik was thuis en pleegde introspectie. In dienst van de mensheid, sprak vanzelf. Ik bedacht mij een beroep:

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Overzicht studiepunten I.V.-opleiding

Overzicht studiepunten I.V.-opleiding Overzicht studiepunten I.V.-opleiding MODULES SP DOORLOPEND OVER HEEL DE OPLEIDING 47 LEERJAAR IV 1 17 LEERJAAR IV 2 19 LEERJAAR IV 3 18 LEERJAAR IV 4 19 TOTAAL 120 Overzicht modules gekoppeld aan leerdomein

Nadere informatie

FAMILIEOPSTELLINGEN. Hoe werkt ieders eigen familiesysteem door in het dagelijks leven privé en zakelijk?

FAMILIEOPSTELLINGEN. Hoe werkt ieders eigen familiesysteem door in het dagelijks leven privé en zakelijk? FAMILIEOPSTELLINGEN Hoe werkt ieders eigen familiesysteem door in het dagelijks leven privé en zakelijk? Familieopstellingen Introductie. We hebben allemaal ouders en een familie waaruit we voortkomen

Nadere informatie

Psychische zorg voor ouderen

Psychische zorg voor ouderen Psychische zorg voor ouderen Wist u dat een op de vijf ouderen last heeft van depressieve gevoelens? Te vaak blijven mensen er in hun eentje mee zitten. 5,$ :7. IROGHU 28' LQGG U bent niet de enige Ouder

Nadere informatie

Literatuurlijst voor de opleidingen

Literatuurlijst voor de opleidingen Literatuurlijst voor de opleidingen Over het werk van Bert Hellinger algemeen Bert Hellinger De wijsheid is voortdurend onderweg. Noorderlicht. 978-90-80687-45-5 Goed compleet naslagwerk over dynamieken,

Nadere informatie

Professioneel Begeleiden bij Verlies binnen de psychiatrie 12 en 13 november 2015

Professioneel Begeleiden bij Verlies binnen de psychiatrie 12 en 13 november 2015 Professioneel Begeleiden bij Verlies binnen de psychiatrie 12 en 13 november 2015 Groesbeek ik onderschrijf alles ik onderschrijf boven en beneden boom en wolk onderschrijf ik ik beschrijf het besterde,

Nadere informatie

Bevrijding van trauma, angst en onmacht

Bevrijding van trauma, angst en onmacht Bevrijding van trauma, angst en onmacht Op weg naar gezonde autonomie en liefde Franz Ruppert 4 Trauma als oorzaak van psychische stoornissen Traumata zijn in geen geval zelden voorkomende verschijnselen.

Nadere informatie

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop 'Meer weten over familieopstellingen' dag Basisopleiding Systemisch

Nadere informatie

Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken

Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken - intensieve, verrijkende en praktische leerervaring in systeemdynamisch werken - ervaringsgericht leertraject in vijf workshops met opdrachten

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Studiegids. Ik word docent

Studiegids. Ik word docent Studiegids Ik word docent Ik word docent Het zij-instroomprogramma Ik word docent is een omscholingstraject dat een versnelling geeft bij een overstap naar een baan binnen het mbo of hbo onderwijs. Het

Nadere informatie

Wilt u mijn moeder even zijn?

Wilt u mijn moeder even zijn? Nieuwsbrief Winter 2018 / Voorjaar 2019 Wilt u mijn moeder even zijn? Ik was een beetje zenuwachtig. Zou ik het wel kunnen? De mevrouw, waar ik net kennis mee gemaakt had toen ik binnenkwam, was naast

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Bijlage 0. Systemisch Werk in de Praktijk. Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten

Bijlage 0. Systemisch Werk in de Praktijk. Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten Inleiding In de afgelopen 10 jaar wordt in de wereld van de therapie, training en coaching veel onderzocht, gepubliceerd en geëxperimenteerd met allerlei

Nadere informatie

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!!

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! Tom Horemans Psychiater Programmamanager/Centrummanager GGzE (Eindhoven/Nederland) 17 september 2014 Wie zijn onze cliënten? 100 aanmeldingen

Nadere informatie

studiegids mindfulnesscoach opleiding

studiegids mindfulnesscoach opleiding studiegids mindfulnesscoach opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 Mindfulness COACH Opleiding 2 Mindfulness COACH Opleiding De opleiding 3 De opbouw

Nadere informatie

Accreditatiereglement

Accreditatiereglement Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

GGzE centrum psychotrauma

GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma Mensen helpen met complexe traumaproblematiek en het (her)vinden van hun weg in de samenleving. Algemene informatie >> COMPLEXE TRAUMA S KUNNEN GROTE

Nadere informatie

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Psychosociale begeleiding in het Centrum Inleiding Als u te horen krijgt dat u kanker heeft of een hematologische ziekte, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening Birgit Bongaerts 15/6/2012 Congres Vlaams ondersteuningscentrum oudermis(be)handeling 2012, 10 Jaar Vlaams meldpunt Bijzondere

Nadere informatie

HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching

HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching HAND-OUT Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching Als je je kast niet zelf opruimt, zullen je kinderen het voor je moeten doen. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Hulpverlener VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inleiding Dit Registratiereglement is een nieuw Reglement en gaat in op 1 mei 2016. Tot

Nadere informatie

ndévit De introductiecursus en beroepsopleiding

ndévit De introductiecursus en beroepsopleiding ndévit De introductiecursus en beroepsopleiding 1 ONDEVIT BASIS CURSUS Deze cursus is bedoeld om u grondig te laten kennismaken met Ondevit en haar mogelijkheden.tijdens deze inleiding wordt niet alleen

Nadere informatie

Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland

Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland Systeemdynamiek in organisaties In zes blokken van twee dagen en een blok van drie dagen kunnen deelnemers leren om zelfstandig organisatieopstellingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online Jaarverslag 2012 Stichting 113Online Voorwoord Stichting 113Online is er voor iedereen die te maken krijgt met zelfmoord. Voor mensen die zelf suïcidale gedachten of gevoelens hebben, voor mensen die een

Nadere informatie

Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde

Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde 20 juni, 21 juni, 27 juni 2019 Bewegings- en lichaam- georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde cliënten.

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt naar:

Nadere informatie

Studieplan Opleiding PTSS en zingeving

Studieplan Opleiding PTSS en zingeving Studieplan Opleiding PTSS en zingeving Veelkant 1. Conceptueel deel 1.1 Visie PTSS herkennen in alledaagse situaties is een van de moeilijkste dingen die er bestaan. Het vormt echter de spil in het doorbreken

Nadere informatie

Dialoog tussen mens en paard

Dialoog tussen mens en paard Dialoog tussen mens en paard Opleiding tot Kinder DialoogCoach Prospectus Een goede coach ziet mogelijkheden Opleiding tot DialoogCoach 2014/2015/2016 Inhoud Welkom... 3 Doel... 3 Opleiding tot DialoogCoach...

Nadere informatie

Systemisch- dialogisch Procesbegeleider

Systemisch- dialogisch Procesbegeleider Opleiding Systemisch- dialogisch Procesbegeleider Systemisch denken, opstellingen en dialoog in therapie en coaching Eelco de Geus Brenda Zwinkels Een diepgaande en praktijkgerichte opleiding voor mensen

Nadere informatie

Modulaire opleiding systeemtherapie

Modulaire opleiding systeemtherapie Modulaire opleiding systeemtherapie Als systeemtherapeut bekijk je mensen in hun context en maak je de naasten van een cliënt onderdeel van de behandeling. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische

Nadere informatie

Oncologie. Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Oncologie. Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Oncologie Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer umcg (050) 361 61 61 U kunt hier ook terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over

Nadere informatie

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen mensenkennis Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker Kinderen en jeugdigen De docente geeft duidelijk en methodisch les, vertaalt vanuit eigen ervaring complexe theorie naar praktijk. Nu zet ik

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Leerlingbegeleider VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt

Nadere informatie