HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching"

Transcriptie

1 HAND-OUT Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching

2 Als je je kast niet zelf opruimt, zullen je kinderen het voor je moeten doen. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching

3 Waarden & Normen Iedereen heeft in zijn familie een eigen plek, dit veranderd bij geboorte, trouwen, scheiden enzovoort Behalve verhuisdozen neemt een kind meer mee uit het systeem. De regels van thuis, ervaringen en herinneringen. We geven generatie op generatie door aan onze kinderen. 7 generaties zijn 256 ouders waar je veel van meeneemt. Als ik anders ben dan jij, hoor ik er dan nog bij.

4 Systemisch werken Systemisch werken heeft tot doel belemmeringen in het systeem zichtbaar te maken. Iedere familie beïnvloedt met zijn ervaringen gedrage en eigenschappen het grote geheel. Wanneer een individueel lid van de familie werkt aan een thema of probleem en daar meer mogelijkheden ontdekt hoe hij oude niet meer werkende patronen kan doorbreken en hoe hij zijn eigen plek in het systeem nog beter kan innemen, heeft dit doorgaans een positief effect op het totale systeem. Het gaat altijd over jou!! Systeem energie; representanten laten zich opstellen in systeem energie van cliënt, ze zijn niet meer dan een sensor, doorgeefluik.

5 basisprincipes die ervoor zorgen dat wanneer zij worden nageleefd en gerespecteerd, systemen het beste functioneren: Binding: iedereen heeft recht op een plek De behoefte om ergens bij te horen. Iedereen die bij het systeem hoor, heeft recht op een plek, ook diegenen die niet geboren mochten of konden worden, die (jong) overleden zijn of waarover om de een of andere reden niet wordt gesproken. Ook diegene die het contact met de familie hebben verbroken. Volgorde; in het systeem is een rangorde (ordening in familie) De behoefte aan de veiligheid van sociale regels en voorspelbaarheid. In een familie is er een bepaalde ordening. Er zijn een vader en een moeder die de groten zijn ten opzichte van hun kinderen en de kleinen in relatie tot hun ouders. In de kinderrij is er een bepaalde ordening. Er zijn een vader en moeder die de groten zijn ten opzichte van hun kinderen en de kleinen in relatie tot hun ouders. In de kinderrij is er een oudste en een volgend kind. Balans in geven en nemen Als er een balans is tussen geven en nemen, blijft de energie in een relatie stromen. Neemt iemand zonder te geven, dan verliest de ander het verlangen nog langer te geven. Geeft iemand zonder te nemen, zal de ander op den duur niet meer willen nemen.

6 Dynamieken Wanneer wetten in het systeem in de knel komen, ontstaan er dynamieken, deze ontstaan uit liefde met de bedoeling om het zo goed mogelijk te doen voor het systeem. Dynamieken kunnen heel positief en versterkend zijn, maar ook negatief en verzwakken. In dat geval gaat het ten koste van mensen in het systeem en kan er worden gezocht naar balans. Een systemische opstelling kan dan helpend en verduidelijkend zijn. Er kan een stap gemaakt worden die voor meerdere mensen helpend is. (dus ook voor kinderen) Een dynamiek is dus een beweging in reactie op een andere beweging. Iemand wil bijvoorbeeld het systeem verlaten (scheiding) kan er een tegenbeweging komen diegene erbij te houden. Andere veel voorkomende dynamieken: Iets dragen voor iemand anders Iemand volgen Je stellen boven een ander Ik doe het in plaats van jou Iemand beschermen tegen weggaan Het leven van iemand anders leiden

7 Symptomen; Vanuit de dynamieken ontstaan symptomen. Kinderen zijn sterk en kunnen het soms heel lang volhouden om te veel op hun nek te nemen of op hun schouders te dragen. De patronen die mensen in volwassenen leven laten zien, zijn vaak al ontstaan in de eerste jaren van hun leven. Ze hebben deze als kind al zo goed geleerd. De werkelijke bron van de symptomen kan soms nog veel verder terug liggen, omdat patronen van generatie op generatie doorgegeven kunnen worden. Enkele voorbeelden: Angsten Relatieproblemen Niet-beschikbaar zijn als ouder Doelen niet halen Het gevoel hebben het leven niet ten volle te nemen Depressief Gevoeligheid voor ziekte Ontbreken van kracht Vanuit de symptomen komen met behulp van een opstelling de onderliggende dynamieken aan het licht en worden oplossingen in beeld gebracht die het systeem ontspannen in overeenstemming met de wetten. Hierdoor kunnen liefde, energie en kracht weer stromen.

8 Systeem van herkomst Genogram Waar kom je vandaan en wat is jouw gezin van herkomst? Maak een genogram. Om inzicht te krijgen in jouw gezin van herkomst is het helpend om iets over je eigen familie te weten. Het is vaak heel verhelderend onderzoek te doen naar je familie van herkomst en een genogram te maken met alle mensen die bij jouw familiesysteem horen. Volgens de systemische wetten heeft iedereen recht op een plek in het systeem en iemand buitensluiten kan grote gevolgen hebben voor andere leden van het familiesysteem. (bron Liefde in uitvoering, Lidwien van Wissen)

9

10 Oefening: Systeem van herkomst, in 2-tallen Vertel de ander wat je bij je draagt, meegenomen vanuit je systeem van herkomst. Wat steunt je vanuit je systeem van herkomst Hoe geef je er vorm aan en waar maak je gebruik van in je dagelijks leven en in je werk? Wat staat je in de weg/wat belemmert je/wat is je afgenomen uit je systeem van herkomst?

11 Familieopstellingen Hoe kan de liefde weer stromen? Vanuit de symptomen kunnen met een familieopstelling de dynamieken in het familiesysteem aan het licht komen en kan er gezocht worden naar dat wat het systeem weer tot rust en in balans kan brengen, in overeenstemming met de systemische wetten. Hierdoor kunnen liefde, energie en kracht weer stromen. Iemand kan tijdens of kort na een opstelling een goed gevoel van verlichting, ruimte of bevrijding ervaren. Vaak krijgen mensen naar aanleiding van wat ze hebben gezien of ervaren, direct ideeën over hoe zij de vertaling van de opstelling naar de dagelijkse praktijk kunnen maken. Wat ze kunnen doen om contact te verbeteren, hoe ze grenzen kunnen aangeven of verantwoordelijkheden daar kunnen laten waar het hoort. Vaak ervaren mensen ook dat er in die praktijk iets verandert zonder dat ze daar actief iets in hebben gedaan. Dat zijn aanwijzingen dat er op diep niveau in de ziel iets verandert.

12 Hoe Wat zijn familieopstellingen? Bij een familieopstelling wordt een ruimtelijke voorstelling gemaakt van de familie waartoe u behoort. Dit kan bijvoorbeeld uw gezin van herkomst zijn maar er kan ook gekeken worden naar uzelf in uw huidige relatie (en uw eventuele kinderen). Wanneer u een opstelling doet dan plaatst u - op uw gevoel - representanten voor uzelf en voor leden uit uw familiesysteem in de ruimte. Het is fascinerend te merken dat de representanten in de opstelling toegang krijgen tot de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van diegene die zij representeren. De opstelling maakt patronen zichtbaar die zich in het familiesysteem voordoen. De begeleider gaat opzoek naar een opstelling die een positieve uitwerking heeft op het individu en op het totale systeem. Wat zich in het familiesysteem afspeelt, kan niet worden bedacht. Het laat zichzelf zien. Wat kan je ermee? Zichtbaar maken, wat mensen al lang zo ervaren, voelen en naar leven, en nog niet in beeld is, is weggedrukt of onderdrukt. Het zorgt voor stappen en bewegingen in het systeem. Door verder te kijken naar kinderen dan alleen het lastige kind, kan inzicht in het systeem heel duidelijk zijn.

13 Afsluiting Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, waar we het aller bangst voor zijn. We vragen ons af: Wie ben ik dat ik briljant buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn? Maar waarom eigenlijk niet? Je bent toch een kind van God? Dat je je kleiner voordoet dan je bent komt de wereld niet ten goede. Er is niets verheffends aan je kleiner voor te doen dan je bent, opdat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker gaan voelen. Wij zijn geboren om de luister van God uit te dragen die in ons woont. Niet in slechts enkelen van ons, maar in ons allemaal. Als wij ons licht laten schijnen, geven we anderen onbewust toestemming dat ook te doen. Als wij bevrijd zijn van onze angst, bevrijd onze aanwezigheid automatisch anderen. Nelson Mandela, Inaugurale rede 1994

14 Je moet het zelf doen, maar hoeft het niet alleen te doen Heeft u interesse in meer informatie over; Meerdaagse Training Systemisch Werk Familie-opstelling avonden Systemische gezinscoaching Systemische relatie therapie Systemische coaching Neem gerust contact met ons op. hbaars@kiki-s.nl Bel naar:

15 Meer weten? 1. Naar eer en geweten 2. Familie-opstellingen met kinderen en jongeren. 3. Vonken van verlangen 4. Liefde in uitvoering

Welkom bij de training LEF!

Welkom bij de training LEF! Welkom bij de training LEF! Gedicht.: Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, waar wij het aller

Nadere informatie

Welkom bij de training LEF!

Welkom bij de training LEF! Welkom bij de training LEF! Gedicht.: Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, waar wij het aller

Nadere informatie

Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen

Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen Introductie Soms zijn er vragen waar je geen antwoord op hebt. Soms zijn er zaken waar je tegenaan loopt, waarvan je niet begrijpt waarom ze jou overkomen.

Nadere informatie

Familie- en organisatie opstellingen

Familie- en organisatie opstellingen Familie- en organisatie opstellingen April 2019 ontspanning en bewustwording Wendy Bruinsma RBL Gooi en Vechtstreek administratie, leerplicht, RMC, jongerenteam Eigen praktijk Wensenergie therapeut familie-

Nadere informatie

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem 2016-2017 Huissen Ik ben wie ik ben. Een toeval onbevattelijk als elk toeval. Ik had toch andere voorouders kunnen hebben. en dan was ik van

Nadere informatie

Workshopbegeleider: Joanke Sierksma

Workshopbegeleider: Joanke Sierksma Workshopbegeleider: Joanke Sierksma Sinds 2004 werk ik in mijn eigen praktijk De Essentie te Leeuwarden als coach en stressconsultant. Mijn visie is dat ieder mens alles in zich heeft om zelf de regie

Nadere informatie

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop 'Meer weten over familieopstellingen' dag Basisopleiding Systemisch

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland Opleiding systemische pedagogiek Bert Hellinger Instituut Nederland Inleiding Het systemisch fenomenologisch werk met opstellingen heeft in Nederland zo langzamerhand zijn plek gekregen. De opstellingen

Nadere informatie

Wilt u mijn moeder even zijn?

Wilt u mijn moeder even zijn? Nieuwsbrief Winter 2018 / Voorjaar 2019 Wilt u mijn moeder even zijn? Ik was een beetje zenuwachtig. Zou ik het wel kunnen? De mevrouw, waar ik net kennis mee gemaakt had toen ik binnenkwam, was naast

Nadere informatie

Een andere kijk, dezelfde persoon

Een andere kijk, dezelfde persoon Een andere kijk, dezelfde persoon Petra Zijderveld Systemisch Coach Internationaal gecertificeerd NLP trainer MfN Register Mediator De leraar Hij handelt door niets te doen Hij onderwijst door niet te

Nadere informatie

Bewerkt artikel van Bibi Schreuder

Bewerkt artikel van Bibi Schreuder P a g i n a 1 Bewerkt artikel van Bibi Schreuder Systemisch denken houdt in dat je zonder oordelen een individu ziet als een onderdeel van een groter geheel, een levend systeem. Bert Hellinger, die het

Nadere informatie

Bijlage 0. Systemisch Werk in de Praktijk. Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten

Bijlage 0. Systemisch Werk in de Praktijk. Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten Inleiding In de afgelopen 10 jaar wordt in de wereld van de therapie, training en coaching veel onderzocht, gepubliceerd en geëxperimenteerd met allerlei

Nadere informatie

Thema: Leegte en zinloosheid moed

Thema: Leegte en zinloosheid moed Human BEing Thema: Leegte en zinloosheid moed Heb je dat ook wel eens? Dat je je afvraagt: waar doe ik het allemaal voor? Wat is de zin van mijn leven? Ik weet het niet meer. Of is dat alleen voorbehouden

Nadere informatie

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem. Voorjaar 2016

Secure Base Systemisch Coachen. Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem. Voorjaar 2016 Secure Base Systemisch Coachen Professioneel begeleiden in het perspectief van het systeem Voorjaar 2016 Huissen Ik ben wie ik ben. Een toeval onbevattelijk als elk toeval. Ik had toch andere voorouders

Nadere informatie

DEEL TWEE: OPDRACHTEN

DEEL TWEE: OPDRACHTEN DEEL TWEE: OPDRACHTEN WAARDEN- VERKENNING DUUR: 20 MINUTEN 2.1 WAARDENVERKENNING Om een beeld te krijgen van de ideeën van WAT? de deelnemers over belangrijke thema s rond arbeidsparticipatie begin je

Nadere informatie

MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN. Verdiepingstraining

MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN. Verdiepingstraining MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN Verdiepingstraining Mediation en familieopstellingen Introductie Een effectieve mogelijkheid om helderheid en oplossingen te vinden voor vragen en problemen die u in uw

Nadere informatie

Opleiding Systemisch Werken met Paarden; in het open veld.

Opleiding Systemisch Werken met Paarden; in het open veld. Opleiding Systemisch Werken met Paarden; in het open veld. Inleiding Wat is systemisch werken? We leven allemaal in systemen waarvan het belangrijkste systeem ons systeem van herkomst; ons gezin. Maar

Nadere informatie

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt Tijd: 1 uur De kracht van jouw gedachten Doel: Inzicht in de kracht van jouw gedachten. Inzicht in de effectiviteit van jouw gedachten, gevoel

Nadere informatie

Onbewuste Verbindingen

Onbewuste Verbindingen Onbewuste Verbindingen Driedaagse bijscholing Systemisch Werken voor coaches, mediators en therapeuten De bijscholing wordt twee keer per jaar gegeven. Data vind je op www.andrefun.nl/agenda Zoek je iets

Nadere informatie

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied.

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied. e Opstandingskerk - 15 maart 2015 4 zondag van de veertig dagen - Laetare Lezing: Johannes 6, 1-15 Gemeente van Christus, Het is kort voor het paasfeest. Jezus gaat naar de overkant van het Meer van Galilea.

Nadere informatie

Systemisch perspectief

Systemisch perspectief Systemisch perspectief Elk mens is deel van een systeem: gezin, familie, vrienden, werk, maatschappij. Ook de mensen die er niet meer zijn, hebben hierin hun plek. In ons thuisgezin vinden we de oorsprong

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

C O A C H I N G & S Y S T E M I S C H W E R K. Naar de kern van je eigen leven om je talent tot bloei te laten komen!

C O A C H I N G & S Y S T E M I S C H W E R K. Naar de kern van je eigen leven om je talent tot bloei te laten komen! Naar de kern van je eigen leven om je talent tot Algemeen Kerntalent Coaching & Systemisch werk is de praktijk van Albertien Zeinstra en gevestigd te Hempens (nabij Leeuwarden). Ik werk voor particulieren

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

3 e editie 10 daagse training zelfrealisatie.

3 e editie 10 daagse training zelfrealisatie. 3 e editie 10 daagse training zelfrealisatie. Op verzoek van een aantal belangstellenden start de volgende 10 daagse groepen. Naast onze eigen locatie in Ermelo, starten we op verzoek ook in Nieuw-Amsterdam

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding en leeswijzer 3 2. Energie Psychologie 7 3. Gedachten 10 Het zijn jouw gedachten die jouw wereld creëren 11 4. Verantwoordelijkheid 13 5. Persoonlijk Plan, jouw blauwdruk

Nadere informatie

Familie- en organisatieopstellingen van-zelf-sprekend

Familie- en organisatieopstellingen van-zelf-sprekend Familie- en organisatieopstellingen van-zelf-sprekend Margreeth van der Kooij, www.vanderkooijconsult.nl Er zijn van die situaties waar je maar geen vat op krijgt. Er zijn van die vragen die je maar niet

Nadere informatie

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter!

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Hieronder worden vijf gebedshoeken beschreven met elk een eigen thema die verschillend gebruikt kunnen worden. Misschien is het te gebruiken tijdens een

Nadere informatie

Onbewuste Verbindingen

Onbewuste Verbindingen Onbewuste Verbindingen Driedaagse bijscholing Systemisch Werken voor therapeuten en coaches De bijscholing wordt twee keer per jaar gegeven. Actuele data vind je op www.andrefuntherapie.nl/agenda Zoek

Nadere informatie

FAMILIEOPSTELLINGEN. Hoe werkt ieders eigen familiesysteem door in het dagelijks leven privé en zakelijk?

FAMILIEOPSTELLINGEN. Hoe werkt ieders eigen familiesysteem door in het dagelijks leven privé en zakelijk? FAMILIEOPSTELLINGEN Hoe werkt ieders eigen familiesysteem door in het dagelijks leven privé en zakelijk? Familieopstellingen Introductie. We hebben allemaal ouders en een familie waaruit we voortkomen

Nadere informatie

PROGRAMMA Een dank aan allen en wees welkom! Yvonne en Henk Wittekoek-van de Vondervoort

PROGRAMMA Een dank aan allen en wees welkom! Yvonne en Henk Wittekoek-van de Vondervoort PROGRAMMA 2017 Vanuit de wens om een Quantum Leap te maken zullen we het komende jaar, 2017 verschillende vormen van systemisch werk aanbieden zodat het Volop Leven bevorderd wordt naast het meer Grip

Nadere informatie

Schakeltje 16. Boodschappenpakketten. Parro

Schakeltje 16. Boodschappenpakketten. Parro Schakeltje 16 CBS De Schakel Vondellaan 26, 3842 EH Harderwijk tel.: 0341-416557 B. Huetlaan 4, 3842 CS Harderwijk tel.: 0341-416722 Website: www.cbs-deschakel.nl Email: infoschakel@stichtingvco.nl Beste

Nadere informatie

Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken

Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken Systemisch Dynamisch Werken voor mensen die met mensen werken - intensieve, verrijkende en praktische leerervaring in systeemdynamisch werken - ervaringsgericht leertraject in vijf workshops met opdrachten

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

ONS GEVOEL. De sleutel. Wie de sleutel van het leven zoekt, moet bij zichzelf beginnen. Steek dan de sleutel in het slot, en ga dan ook naar binnen.

ONS GEVOEL. De sleutel. Wie de sleutel van het leven zoekt, moet bij zichzelf beginnen. Steek dan de sleutel in het slot, en ga dan ook naar binnen. ONS GEVOEL De persoonlijke noot Het vader- en moederschap geeft het leven door. Onze ziel is de stuwing. Ons gevoel geeft de juiste richting aan ons leven. Het overdenken van elke geschreven regel brengt

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland Orde van dienst zondag 13 oktober 2019 Dienst met de Tienerdienst Voorganger: ds.

Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland Orde van dienst zondag 13 oktober 2019 Dienst met de Tienerdienst Voorganger: ds. Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland Orde van dienst zondag 13 oktober 2019 Dienst met de Tienerdienst Voorganger: ds. Lyonne Verschoor Orgel: dhr. Leo Lommers ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? 1 Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Coaching Loopbaanbegeleiding Familie- en organisatieopstellingen Teambuilding P&O-advies

Coaching Loopbaanbegeleiding Familie- en organisatieopstellingen Teambuilding P&O-advies Algemeen Kerntalent is opgericht door mij (Albertien Zeinstra) en gevestigd te Hempens (nabij Leeuwarden). Ik werk voor particulieren en organisaties. Mijn ervaring ligt in de branches Welzijn, Kinderopvang,

Nadere informatie

Jaartraining System dynamics

Jaartraining System dynamics Deze jaartraining richt zich op ieder die zich wil bijscholen in de systemische manier van kijken en handelen met toepassingen in de verschillende levensdomeinen: familie, relatie, opvoeden, werk, helpen,...

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Inleiding Wat zijn overtuigingen eigenlijk? De meest eenvoudige omschrijving die voor mij werkt is: een overtuiging is een gedachte die vaak gedacht is en daardoor

Nadere informatie

Systemisch werken - Aan de hand van een aantal veelgestelde vragen leert u meer over systemisch werk Margreeth van der Kooij, 2010

Systemisch werken - Aan de hand van een aantal veelgestelde vragen leert u meer over systemisch werk Margreeth van der Kooij, 2010 Systemisch werken - Aan de hand van een aantal veelgestelde vragen leert u meer over systemisch werk Margreeth van der Kooij, 2010 Familie- en organisatieopstellingen van-zelf-sprekend Margreeth van der

Nadere informatie

Als GOD ons thuisbrengt

Als GOD ons thuisbrengt Als GOD ons thuisbrengt Oecumenische basisgroep Heerenveen Viering van 5 januari 2014 Binnenkomst: Muziek van Jenny Arean, tekst van Robert Long Hoop, geloof en liefde zijn de zaken waar 't eigenlijk om

Nadere informatie

Jij bent altijd de baas en je gaat zo ver als jij wilt. Duik in jezelf en geniet van het proces.

Jij bent altijd de baas en je gaat zo ver als jij wilt. Duik in jezelf en geniet van het proces. Hallo dapper mens, Dit is deel 1 van het (zelf)onderzoek. Totaal zijn er twintig vragen voorafgaand aan het Levend Water Ritueel. Mijn advies is om dit werkboek uit te printen en in te vullen. Door gedachten

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Waarom is deze nacht zo anders dan alle andere nachten?

Waarom is deze nacht zo anders dan alle andere nachten? Lieve mensen, Waarom is deze nacht zo anders dan alle andere nachten? Deze vraag klinkt deze nacht. Ik neem u mee naar deze vraag, hoe die ook in onze tijd ingekleurd wordt, ik neem u mee naar een antwoord.

Nadere informatie

Leiderschap vanuit systemisch perspectief

Leiderschap vanuit systemisch perspectief Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap vanuit systemisch perspectief Het leven wordt voorwaarts

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Ten geleide: een brief van Bert Hellinger 9. Dank 10. Voorwoord 11. Inleiding 15. Van theorie... De ontwikkeling van 17

Ten geleide: een brief van Bert Hellinger 9. Dank 10. Voorwoord 11. Inleiding 15. Van theorie... De ontwikkeling van 17 Ten geleide: een brief van Bert Hellinger 9 Dank 10 Voorwoord 11 Inleiding 15 Van theorie... De ontwikkeling van 17 Wat is een opstelling? 20 Opstellingen in individuele setting of in een groep? 23 Voordelen

Nadere informatie

Systemisch werken dynamiek van het geheel

Systemisch werken dynamiek van het geheel Systemisch werken dynamiek van het geheel Margriet Schut, Anne Marie van de Wiel I 84 En als het dan zo is leg ik mijn pad naast het jouwe en loop ik met je mee. Uit Ik ben er van Gerdine Smit Systemisch

Nadere informatie

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk:

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk: FAMILIEGROEPSPLAN Met dit formulier kunt jij zelf een plan maken om te zorgen dat het beter gaat met jou en/of jouw gezin. Het formulier helpt jou belangrijke gegevens te ordenen, zodat duidelijk wordt

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Als ervaringsdeskundige bied ik je een ruim hart een open blik onbevangen luisteren voorbij de hindernissen De reis door het leven is geen

Nadere informatie

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld Je bent waardevol Leven vanuit een positief zelfbeeld Voorwoord 8 Test: Heb jij last van een negatief zelfbeeld? 14 1. Zelfbeeld 16 2. Gebroken dromen 34 3. Gevangen in je gedachten 51 4. Het juk van verslavingen

Nadere informatie

Systemische Jaaropleiding

Systemische Jaaropleiding Systemische Jaaropleiding Algemeen De Systemische Jaaropleiding is een basisopleiding voor hen die hun therapeutische kennis willen verbreden met Familie- en Organisatieopstellingen. Middels deze opleiding

Nadere informatie

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Ik zie jou 9 2 Hij maakt alles nieuw 17 3 Groeien naar volwassenheid 23 4 Bitter of beter 29 5 De vreugde des Heren is je kracht 35 6 Burnin-Burnout 41 7 Kom in de ruimte 47 8

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Wat kan ik wél doen bij angst of dwang in mijn gezin?

Wat kan ik wél doen bij angst of dwang in mijn gezin? Wat kan ik wél doen bij angst of dwang in mijn gezin? September 2016 Copyright: Thea van Bodegraven Sterk in Eigen Kracht Wat kan ik wél doen bij angst of dwang in mijn gezin? Hallo dapper mens, Je hebt

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker jaarplan ASVZ 2017 eenvoudige versie Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker Jaarplan ASVZ Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2017 gaan doen en wat beter of anders kan in de zorg.

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Definitie Huiselijk Geweld. Het raakt ons allemaal. Huiselijk Geweld categorieën. Wat is ouderenmishandeling?

Definitie Huiselijk Geweld. Het raakt ons allemaal. Huiselijk Geweld categorieën. Wat is ouderenmishandeling? Het raakt ons allemaal 45% van de mensen in Nederland is slachtoffer geweest van huiselijk geweld en/of kindermishandeling: Ook getuige van huiselijk geweld Wisselend slachtoffer/plegergedrag Definitie

Nadere informatie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie WERKBOEK 2 De bron van verandering Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Werkboek 2 De bron van verandering... 3 1 Mijn thema... 4 2 Gebeurtenissen (connecting the dots)... 4 3 Emoties... 5 4 Gevoel

Nadere informatie

Grip op je dip? Grip op je Geluk!

Grip op je dip? Grip op je Geluk! Grip op je dip? Grip op je Geluk! TiPs voor de aanpak Grip op je dip! Je voelt je niet lekker in je vel! Je weet niet wat je er aan kunt doen en wat er met je gebeurt! Je voelt je al wat langere tijd niet

Nadere informatie

Werkboek herschrijf je verhaal Dream your world into being. Dag 5. De erfenis van je ouders. Oefening

Werkboek herschrijf je verhaal Dream your world into being. Dag 5. De erfenis van je ouders. Oefening Dag 5. De erfenis van je ouders. Oefening Rode draden door familie-systemen zijn soms heel duidelijk te zien. Wanneer je vader en je opa bijvoorbeeld precies op dezelfde leeftijd sterven, net voordat ze

Nadere informatie

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: ,

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: , Een leven vol geluk en balans Stress, piekeren... het vreet energie Neem je geluk NU in eigen hand Balans lijkt lastiger dan ooit Ø 69% van de vrouwen heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden

Nadere informatie

Voor wie is dit E-book bedoeld?

Voor wie is dit E-book bedoeld? Voor wie is dit E-book bedoeld? Heb je het gevoel dat je vastzit, maar je weet niet wat je moet veranderen om je weer goed te voelen? Verlang jij naar een baan waar je energie van krijgt in plaats van

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. J. Plug

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. J. Plug Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. J. Plug Lezen : Filippenzen 3:7-17 (BGT) Opwekking 488 Gezang 171 : 1 en 2 Psalm 62 : 1 en 4 (NPB) Psalm 62 : 5 en 6 (NPB) Gezang 261 Uitleg over Givt Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn.

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. 1 e Paasdag 2017 Sterk en dapper Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. Woorden die op sommige zondagen bij de schikking hebben gestaan.

Nadere informatie

Visiedocument, geschreven door Marianne Langemeijer. Inleiding

Visiedocument, geschreven door Marianne Langemeijer. Inleiding Visiedocument, geschreven door Marianne Langemeijer Inleiding In dit document zal ik een beknopte beschrijving geven van een aantal uitgangspunten die aan de basis liggen van de individuele werkwijze via

Nadere informatie

Moment, of monument voor Jan Gebaseerd op een eerdere dienst Lang zullen we leven : Gebed van de Ute (een Noord-Amerikaanse Indianenstam)

Moment, of monument voor Jan Gebaseerd op een eerdere dienst Lang zullen we leven : Gebed van de Ute (een Noord-Amerikaanse Indianenstam) Moment, of monument voor Jan Gebaseerd op een eerdere dienst Lang zullen we leven : Het verval van het lichaam is niet iets waar we graag aan denken. Ieder mens hoopt dat een lijdensweg hem bespaart blijft.

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Samen stoppen we geweld. #weer een veilig thuis

Samen stoppen we geweld. #weer een veilig thuis Samen stoppen we geweld #weer een veilig thuis Samen stoppen we geweld Ik ben soms echt radeloos. Er moet snel iets gebeuren. Dit gaat zo niet langer. Veilig Thuis geeft advies en hulp bij huiselijk geweld

Nadere informatie

Stap in het Licht. Een bundel van liefdevolle energie. Yvonne Alefs

Stap in het Licht. Een bundel van liefdevolle energie. Yvonne Alefs Stap in het licht Stap in het Licht Een bundel van liefdevolle energie Yvonne Alefs Omslagontwerp: Yvonne Alefs Omslagfoto: Ralf Alefs Foto auteur: Ralf Alefs ISBN: 9789402154245 Copyright Yvonne Alefs

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen

Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen Kennismaken met opstellingen Deze oefening werkt goed als eerste kennismaking met opstellingen. Dit is een hele goede oefening om mensen te laten ervaren

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Inleiding Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Coaching met behulp van paarden geeft op het terrein van denken, doen en voelen veel beweging.om al die veranderingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties

Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties God is de God van de relaties Het Koninkrijk groeit door relaties Het begint bij Adam en Eva Door relaties kunnen mensen zich voortplanten Vruchtbaar

Nadere informatie

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten.

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Inhoud Een woordje vooraf 2 Profielen en tips 4 Drilsergeant 4 Schooljuffrouw 7 Beste vriendin 10 Activist

Nadere informatie

Preek de zaaier Lieve gemeente,

Preek de zaaier Lieve gemeente, Lieve gemeente, Stel dat er een winkel zou zijn waar je alles kon kopen wat nodig is om het koninkrijk van God op aarde gestalte te geven. Daar zouden we toch snel met een boodschappenlijstje naar toe

Nadere informatie

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN Vijf daagse Experience WERKBOEK Hartelijk welkom bij De Ontwikkel Cirkel en onze Experience Omdat JIJ Het Waard Bent! Wij zijn Linda en Annemiek en wij

Nadere informatie

Opstellen. met kaarten. Stefanie Menzel. Belastende thema s op gebied van familie, werk of gezondheid bewust worden en oplossen.

Opstellen. met kaarten. Stefanie Menzel. Belastende thema s op gebied van familie, werk of gezondheid bewust worden en oplossen. Opstellen met kaarten Belastende thema s op gebied van familie, werk of gezondheid bewust worden en oplossen Stefanie Menzel Uitgeverij Akasha Inhoud Inleiding 7 De filosofische achtergrond van opstellingen

Nadere informatie

Retraite in Frankrijk

Retraite in Frankrijk Retraite in Frankrijk Naar een Liefdevolle Volwassen Relatie! Van strijd naar helen Waarom systemische Relatie Retraite? Van 03 t/m 10 juli 2015 Relaties lijken onze levens te beheersen. Als we "alleen"

Nadere informatie

Lange tijd is het stil gebleven en dat had een reden. Want ineens kreeg ik een nieuwe ervaring en helaas een heel lastige. Na mijn artikel over

Lange tijd is het stil gebleven en dat had een reden. Want ineens kreeg ik een nieuwe ervaring en helaas een heel lastige. Na mijn artikel over Lange tijd is het stil gebleven en dat had een reden. Want ineens kreeg ik een nieuwe ervaring en helaas een heel lastige. Na mijn artikel over Biodynamische therapie in het tijdschrift Spiegelbeeld, sloop

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Centrum voor BewustZijn

Nieuwsbrief. Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief Follow your it knows the way Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 1 28 januari 2016 Lieve mensen, In het Centrum voor BewustZijn hebben wij (Angela en Marjolein) onze krachten gebundeld.

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten 1 Wat is een kwaliteitsrapport? Philadelphia is er voor jou. We willen dat je het beste uit jezelf haalt. Daar doen we alles aan. We willen graag weten: doen we dit

Nadere informatie

Wanneer we Gods woord over heling begrijpen en er naar handelen, brengt het een manifestatie van heling voort.

Wanneer we Gods woord over heling begrijpen en er naar handelen, brengt het een manifestatie van heling voort. NAZORG Na het gebed Geef de zieke richting in wat er verwacht mag worden. De genezing kan eerder een graduele genezing zijn dan alles ineens. Dit kan dagen, weken, zelfs maanden duren. Wat ze zouden moeten

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie