België - Belgique P.B. - P.P Assenede BC VORMING VOOR PROFS*

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "België - Belgique P.B. - P.P. 9960 Assenede BC 11425 VORMING VOOR PROFS*"

Transcriptie

1 België - Belgique P.B. - P.P Assenede BC VORMING VOOR PROFS* najaar 2011

2 2 Compact Ons vormingsaanbod voor profs* richt zich tot ondersteuners uit uiteenlopende sectoren: welzijn, gehandicaptenzorg, cultuur, onderwijs, justitie, gezondheidszorg, verslavingszorg, bijzondere jeugdzorg Wij plaatsen altijd een sterretje bij profs* omdat we daar alle mensen onder verstaan die zich bewust en met grote betrokkenheid engageren in de ondersteuning van personen met een beperking. Dus we bedoelen hier ook de ouders, buren, familie, vrijwilligers die deel uitmaken van het natuurlijk netwerk van mensen met een beperking. Ons aanbod voor profs gaat breed in thema s en de structuur hangt vast aan vijf kapstokken: vormingen, workshops, studiedagen, profs* aan de toog en ontbijt in t gras: Vormingen Voor onze vormingen zijn we steeds op zoek naar het evenwicht tussen vernieuwen en verdiepen, tussen het eigen verhaal van Handicum en de inbreng van experts van buitenaf. Ons L²-label binnen onze vormingen duidt op parallelle vormingsreeksen, voor mensen met een verstandelijke beperking enerzijds en voor profs* anderzijds. Workshops In de workshopreeksen ligt het accent op doen en ervaringsgericht leren. Studiedagen We organiseren jaarlijks een studiedag rond ons jaarthema. Profs* aan de toog Profs aan de toog biedt een forum aan mensen uit verschillende sectoren om in te zoomen op een thema, en om met elkaar in debat te gaan. Het publiek kaderleden en directie van voorzieningen voor mensen met een beperking kan hieruit inspiratie en voeding halen voor de eigen werking, voor de architectuur van de eigen voorziening. Ontbijt in t gras Jaarlijks organiseren we een ontmoeting waarbij we een vraag of nieuw thema bespreken met betrokken professionelen. Dit voorjaar nemen we als insteek Begeleid Werken, naar aanleiding van ons pilootproject Cobegeleider in de kleuterklas.

3 Uitnodiging 3 Uitnodiging Ontbijt in t gras Pilootproject Cobegeleider in de kleuterklas Zeven cursisten namen deel aan het pilootproject Cobegeleider in de kleuterklas. Ze kregen de kans om hun talenten (om mee te werken in de kleuterklas) te ontdekken, verder te ontwikkelen en in te zetten in een kleuterklas in hun buurt. Op 17 juni 2011 van 9u30 tot 11u30 organiseren we Ontbijt in t gras. We stellen dan de evaluatie van dit project voor aan het brede publiek. In dit kader brengen cursisten en begeleiders hun verhaal in woord en beeld. Ook de concrete toekomstplannen maken we bekend. We delen alvast mee dat er een tweede project Cobegeleider in de kleuterklas start in december Inschrijven voor Ontbijt in t gras via tina@handicum.be Aankondiging studiedag Werken In het voorjaar 2012 organiseert Handicum een studiedag over het thema Mensen met een verstandelijke beperking kansen bieden om buitenshuis te werken op vrijwillige basis. Hoe bereiden we mensen met een verstandelijke beperking voor op zo n werkcontext? En welke ondersteuning hebben ze hierbij nodig? Hoe kunnen Buitengewoon Onderwijs, vormingscentra en Begeleid Werken samenwerken? Hoe kijkt onze samenleving hier tegenaan?

4 4 Profs* aan de toog: aan de slag met talent Op onze vierde profs* aan de toog richten wij ons opnieuw tot kaderleden en directie van scholen (uit het buitengewoon onderwijs) en voorzieningen voor mensen met een beperking. Het thema is Aan de slag met talent. Dit naar aanleiding van het boek Ik kies voor mijn talent van Luk Dewulf dat wij gebruiken als theoretische achtergrond voor een aantal vormingen. De kernvragen zijn: Wat is talent? en Hoe kunnen we mensen (met een verstandelijke beperking) bewust maken van hun talent en kansen creëren om hun talenten in te zetten? Hoe kunnen we het talent van personeel en vrijwilligers maximaal inzetten in onze voorzieningen? Moderator Brecht De Schepper, projectleider Onderzoek en Dienstverlening aan de Arteveldehogeschool Gent. Donderdag 24 november 2011 om 19u30 25 euro Vier mensen gaan hierover het debat aan. Elk vanuit hun context hebben ze eigen accenten in hun verhaal: Luk Dewulf Auteur van het boek Ik kies voor mijn talent, pedagoog en adviseur bij Kessels & Smit, the Learning Company. Petra Vercruysse Algemeen directeur vzw den achtkanter in Kortrijk. Annelies Poppe Teamcoördinator (De Sperwer vzw) en zelfstandig coach (Bermuda). Herman Roose Directeur van vzw Oranje in Brugge.

5 Lezing over mensen met downsyndroom 5 Een avond die ouders/brussen van mensen met downsyndroom én de professionelen als partners verder op weg wil zetten. Bijna twee decennia leven tussen en werken met mensen met downsyndroom hebben Karel De Corte geleerd dat ze - naast hun eigen unieke en individuele persoonlijkheid - over een zekere gemeenschappelijke eigenheid beschikken. Over deze eigenheid willen we het tijdens deze avond hebben. Hierbij is het niet de bedoeling te etiketteren of erger nog - mensen met downsyndroom te stigmatiseren. Een beschrijving van opvallend terugkerende denk- en gedragspatronen moet ertoe leiden dat wij ouders, broers, zussen én hulpverleners de eigenheid van mensen met downsyndroom beter leren (h)erkennen. Hierbij legt Karel de nadruk op het leren zien en begrijpen van hun specifieke kwetsbaarheden. Dat deze kwetsbaarheden er zijn, staat onmiskenbaar vast. Niettegenstaande heel wat mensen met downsyndroom overeenkomstig het cliché voor de buitenwereld veelal uitgelaten en grappig zijn, weten ouders hoe moeilijk hun kind en zijzelf het soms kunnen hebben. De momenten van blokkeren waarbij hun zoon of dochter niet meer vooruit of achteruit wil, niet meer wil eten of plots de trap niet meer op durft, zijn voor de nabije omgeving beter bekend dan voor de buitenwereld. Voor wie? Deze avond is bedoeld voor ouders, broers, zussen én hulpverleners van mensen met downsyndroom Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Downsyndroom Vlaanderen. 27 september 2011 van 19u30 tot 21u30 met mogelijkheid tot napraten 25 Karel Decorte is orthopedagoog in vzw Den Dries in Evergem.

6 6 Projecten in ontwikkeling De inclusiegedachte, vraaggestuurde zorg en veranderende regelgeving dagen organisaties uit om innovatief te zijn. Ook via projecten kan je die verandering doorvoeren. Annelies Poppe vertrekt vanuit de talenten van mensen en de sterktes van hun organisaties bij de opstart van een project. Tijdens de cursus werk je een eigen project(plan) uit. De vorming is gebaseerd op de principes van projectmanagement, met straffe link naar je eigen praktijk. In deze cursus overlopen we alle stappen bij de opbouw van een project: Hoe verzamel je ideeën? Hoe zet je ze om naar een gestructureerd project? Wie betrek je erbij en waarom? 15 en 22 september 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Annelies Poppe is orthopedagoog met een aanvullende managementopleiding. Zij werkt als teamcoördinator en projectverantwoordelijke in De Sperwer vzw. Daarnaast geeft zij managementadvies op zelfstandige basis (Bermuda).

7 SIS-basistraining 7 De omslag van het defect-denken naar het ondersteunings-denken plaatst de begeleiding van mensen met verstandelijke beperkingen meer in het perspectief van kwaliteit van bestaan. De American Association on Intellectual and Developmental Disabilities (AAIDD) ontwikkelde daarom een nieuw instrument waarmee niet wordt gekeken naar problemen en of (in)competenties van de persoon maar naar zijn ondersteuningsbehoeften om een goed bestaan te kunnen hebben als volwaardig lid van de samenleving. Dat instrument is de Supports Intensity Scale: SIS, de schaal van intensiteit van ondersteuningsbehoeften. In april 2010 verscheen de nieuwe en uitgebreide handleiding van de Nederlandstalige versie van de SIS (Uitgeverij BSL te Houten). In deze cursus wordt een basistraining gegeven in het afnemen en toepassen van de SIS. In het eerste deel wordt de achtergrond van de SIS behandeld in perspectief van het AAIDD ondersteuningsmodel en het Kwaliteit-van-Bestaan kader. Vervolgens wordt geleerd om de SIS af te nemen. 19 en 26 september 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Handleiding inclusief registratieformulier te koop op de eerste cursusdag voor 70. Bestellen bij inschrijving. Will Buntinx is psycholoog en is lid van het AAIDD Definition and Classification Committee dat de ontwikkeling van de SIS aanstuurde en is (mede) auteur van verschillende SIS-publicaties. Na dit eerste deel dienen de cursisten ervaring op te doen met het afnemen van de SIS. Daartoe moet ongeveer 3 tot 4 uur eigen tijd worden gereserveerd. Vervolgens geven we in het tweede deel van de cursus feedback op de ervaringen en tonen we praktijktoepassingen van de SIS. Wil Buntinx reikt ook een format aan om de SIS- informatie te verwerken in rapportages.

8 8 Autisme en verstandelijke beperking Een vrij grote groep van mensen met een verstandelijke beperking heeft ook autisme. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de orthoagogische sector schetsen we een beeld van volwassenen met autisme en een verstandelijke beperking. We bespreken de diagnostiek en de zinvolheid van het stellen van de diagnose op latere leeftijd. Deze groep mensen heeft nood aan aangepaste begeleiding. Via praktijkvoorbeelden bieden we een verklaring voor het typische gedrag van mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Met deze verklaring in het achterhoofd gaan we na waar begeleiding kan worden aangepast. Hierbij hebben we oog voor de woongroepwerking. We bespreken hoe begeleiding op maat ook resulteert in het bieden van visualisatie en voorspelbaarheid, rekening houdend met de andere manier van betekenisverlening die mensen met autisme en een verstandelijke beperking hebben. Extra aandacht is er voor probleemgedrag als reactie op een andere betekenisverlening, en de atypische manieren om met stress om te gaan, zoals tics, stereotypieën en dwang, depressie en psychose. 20 en 27 september 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Els Ronsse is educatief medewerker bij Handicum, zelfstandig psychologe en integratief therapeute. Ze is lid van de poliklinische werking voor personen met een verstandelijke handicap en was jarenlang werkzaam bij volwassenen met autisme en een verstandelijke beperking. De vorming is in eerste instantie bedoeld voor mensen die rechtstreeks begeleiding bieden en is sterk praktijkgericht.

9 Intercultureel werken 9 Misschien heb je cliënten die behoren tot een etnische culturele minderheid en bots je op eigen grenzen of die van je organisatie. Het verwerven van interculturele competenties en inzichten is onontbeerlijk voor beroepskrachten. We belichten de dynamiek van culturen, identiteitsvorming, waarden en normen. We gaan ook in op de aspecten van beeldvorming en stereotypering die een invloed kunnen hebben op de omgang tussen cliënt en dienst- of hulpverlener. We focussen op de islamitische visie op handicap en de visie op handicap in onze maatschappij en reiken een methode aan in het omgaan met cultuurverschillen. Inzicht in deze factoren kan hulpverleners enige houvast bieden in de interpretatie van netwerk- en cliëntgedrag. Donderdagen 6 en 20 oktober 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Joan Leeflang en Nuray Yüruk zijn educatief medewerker bij ODiCe. Miriam Hemelsoet is educatief medewerker bij Handicum. In samenwerking met vzw ODiCe.

10 10 Dementie en verstandelijke beperking Met de hogere levensverwachting stijgt de kans op het voorkomen van leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Dementie is daar één van. Dit brengt volledig nieuwe uitdagingen en vragen met zich mee voor hulpverleners, familieleden èn de persoon zelf. Basis om hier mee om te gaan is het begrijpen van wat er precies aan de hand is, inzicht hebben in wat de toekomst brengt en een sfeer van open communicatie. Deze vorming bestaat uit twee modules: u kan inschrijven voor 1 module of voor beide. Module 1: Basiscursus dementie In deze vorming krijgt u de basiskennis over dementie aangereikt. We zoomen ook in op dementie bij mensen met een verstandelijke beperking: diagnose, gevolgen, wat is goede ondersteuning. Module 2: Dementie bespreekbaar maken In deze vorming werken we rond volgende thema s: de persoon met dementie op verhaal laten komen dementie bespreken met medebewoners impact van dementie op groepsdynamiek werken aan samen leven 13 en 14 oktober 2011 van 9u15 tot 16u30 80 voor 1 vormingsdag / 150 voor beide vormingsdagen Voor de basiscursus dementie werken we samen met Expertisecentrum Dementie Paradox. Els Ronsse is educatief medewerker bij Handicum, zelfstandig psychologe en integratief therapeute. Ze is lid van de poliklinische werking voor personen met een verstandelijke handicap. In samenwerking met Patrick Verhaest van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en kunstenaar Saar De Buysere werkte Sofie Sergeant van Handicum het beeldboek Dingske en een handleiding uit. Je kan het beeldboek en bijhorende handleiding bestellen en afhalen op ons secretariaat.

11 Doeltreffend schrijven 11 , brief, subsidie-aanvraag, webtekst of rapport: een tekst die overtuigt is to the point, logisch opgebouwd en spreekt de taal van de doelgroep. Maar hoe begin je eraan? Deze training helpt je sneller en doeltreffender (zakelijke) teksten te schrijven. We starten bij het belang van een duidelijke focus. Wat wil je vertellen? Aan wie? En waarom? Je leert helder structureren. En natuurlijk hebben we het ook over formuleren: hoe grijp je de lezer bij zijn nekvel? Via oefeningen krijg je de tips en trucs snel onder de knie. Ook je eigen teksten gaan onder het mes. 18 oktober van 9u15 tot 16u30 en 25 oktober 2011 van 9u15 tot 12u voor de reeks Diedert Debusscher is al meer dan 10 jaar Managing Partner en communicatie-architect bij de marketing- en communicatiegroep Forte.

12 12 Alle gedrag heeft zin Ongeveer één op drie van de personen met een verstandelijke handicap lijdt aan psychi(atri)sche stoornissen of heeft gedragsproblemen. In de dagelijkse ondersteuning van deze cliënten zien we agressief en zelfverwondend gedrag, stressgevoeligheid, schommelend niveau van spanningsregulatie, aanklampend of dwangmatig gedrag We gaan op zoek naar de functie en de boodschap van dit gedrag en naar de onderliggende gevoelens bij de cliënt. We belichten deze problematiek vanuit de ontwikkelingsdynamische invalshoek (model van A. Dõsen). Als kader voor diagnostiek, assessment en behandeling werkt Filip Morisse met de integratieve diagnose. Tijdens de vorming kan je (in groepjes) ook een diagnose maken van een cliënt. 4, 18 november, 9 en 16 december 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Filip Morisse werkt als orthoagoog in outreach De Steiger - De Meander, verbonden aan het psychiatrisch centrum Dr. Guislain in Gent.

13 Verweer binnen ieders bereik 13 Soms krijg je in je werksituatie te maken met een escalatie van geweld. Je voelt het aankomen, je wilt anticiperen, soms moet je handelen maar je weet eigenlijk niet hoe. In deze opleiding leer je jezelf en anderen verdedigen, zonder onnodig geweld te gebruiken. Je krijgt inzicht in hoe agressie ontstaat en hoe je hierop geweldloos kan anticiperen. Daarnaast krijg je de basistechnieken verdediging aangeleerd door John Haeke. Je reacties op gevaarsituaties worden efficiënter: je handelt met respect voor de ander, zonder jezelf in gevaar te brengen. De eerste dag start met een theoretisch kader rond agressie in de voormiddag. In de namiddag staat een eerste initiatie verweertechnieken op het programma. De twee volgende namiddagen oefenen we verder de basistechnieken. 15 november 2011 van 9u15 tot 16u30 en 22 en 29 november 2011 van 9u tot 12u voor de reeks John Haeke behaalde zijn 7de dan jujutsu. Hij werkt als trainer bij Bloso en is docent vechtsporten. Els Ronsse is educatief medewerker bij Handicum.

14 14 Training Personal Outcomes Scale (POS) Begeleider: Hoe gaat het? Cliënt: Het gaat wel goed. Dat is mooi, maar hoe goed is goed? Waarom doen we wat we doen? Wat is de uitkomst van de ondersteuning? Op welke punten dient de ondersteuning zich te richten? Uitgangspunt in de ondersteuning aan cliënten is te komen tot een zo hoog mogelijke individuele Kwaliteit van Bestaan. De Persoonlijke Ondersteuningsuitkomsten Schaal (POS) geeft inzicht in de sterkere en zwakkere aspecten van de kwaliteit van bestaan. Op basis van specifieke indicatoren meet de POS de kwaliteit van bestaan van een persoon. Deze indicatoren zijn verbonden met de acht kerndomeinen van kwaliteit van bestaan. Per domein komen zes items aan de orde. Elk item wordt geëvalueerd op een 3-punt Likertschaal op twee manieren: zelfbeoordeling en geobjectiveerde beoordeling. Deze training start met een introductie rond Kwaliteit van Bestaan. Vervolgens bekijken we de stappen in de ontwikkeling van het instrument, lichten we de praktische werking van het instrument toe (o.a. de wijze van registratie en verwerking van de uitkomsten) en gaan we dieper in op de domeinspecifieke vragen. Naast deze theoretische toelichting is een essentieel onderdeel van de training de praktische oefening van het instrument. Kortom, een intensieve training met veelal enthousiastmakende uitkomsten! 8 en 15 december 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Dr Jos van Loon, orthopedagoog, is manager Inhoudelijke Ondersteuning bij Stichting Arduin in Middelburg en tevens als academisch consulent verbonden aan Universiteit Gent en aan Hogeschool Gent. Claudia Claes, lector aan de Hogeschool Gent en verbonden aan het expertisecentrum EQUAL van de Hogeschool Gent, doet in het kader van haar doctoraat onderzoek naar Kwaliteit van Bestaan aan de Universiteit Gent. Remco Mostert, kwaliteitsmedewerker Stichting Arduin en Master Trainer Personal Outcomes Scale.

15 Driedaagse voor ondernemende duo s 15 toen verstonden wij elkaar, toen genoten wij samen, toen voelden wij ons verbonden Onze driedaagse is geslaagd als elk duo tijdens het verblijf een moment ervaart, dat moeilijk te omschrijven valt in woorden Hiervoor creëren wij een context die duo s de kans biedt om samen bezig te zijn, samen te exploreren, om tijd te maken voor elkaar. Het concept is eenvoudig: We bieden een kasteel aan met hemelse kamers en lekker eten. Activiteiten met accent op buitenlucht, culinaire geneugten, avontuur en ontspanning. Tijd voor jezelf en je compagnon met boeiende duo-versterkende activiteiten. Er kunnen 9 duo s deelnemen. Eén duo bestaat uit iemand met een verstandelijke beperking en iemand uit zijn/haar netwerk (ouder, broer, zus, begeleider, vriend). Van vrijdag 9 december tot zondag 11 december We ontvangen jullie vrijdag om 15u en ronden af zondag om 16u. Waar Château-ferme du Fayt, rue du Fayt, Barbençon- Beaumont Heb je vervoersproblemen? Wij zoeken samen met jou een oplossing. Karen Vos en Stef Thienpont zijn educatief medewerker bij Handicum.

16 16 Workshop hand- en voetmassage Onze handen en voeten, we gebruiken ze bijna elk moment van de dag. Het is zo evident dat we er meestal weinig aandacht aan schenken. Tijdens deze cursus schenken we onze handen en voeten echter heel bewust de aandacht die ze verdienen en verzorgen en verwennen ze met een heerlijke massage. Hand en voetmassage is een oeroude vorm van massage die een weldaad is voor het hele lichaam. In de handen en voeten komen alle energiebanen bijeen en via een eenvoudige hand en/of voetmassage kan het lichaam zowel ontspannen als gestimuleerd worden. Bovendien is het masseren van de handen en voeten voor heel wat mensen een veilige vorm van massage en contact. Ook bij de doelgroep van personen met een beperking is de ervaring dat de handen en voeten masseren een weldaad is. In deze workshop worden de basistechnieken van een hand- en voetmassage aangeleerd en ingeoefend. 23 september 2011 van 9u15 tot 16u30 65 Meebrengen Handdoek en kussentje Conny Vercaigne richtte Klank en Lichaam (www. klanklichaam.be) op en heeft een uitgebreid aanbod inzake lichaamsen klankwerk.

17 Workshop Danslabo+ 17 Dans is een populair en uitnodigend medium. Handicum ontwikkelde Danslabo+, een methode waar je eerst eenvoudige dansen aanleert en geleidelijk opbouwt tot bewegingsexpressie. Je ontwikkelt creativiteit. Wat je zelf ervaart en leert kan je toepassen in bewegings- en dansactiviteiten, creatieve werksessies, animatie, maar ook in individuele begeleiding. We werken aan vertrouwen door te vertrekken vanuit de mogelijkheden en aandacht te hebben voor het fysieke en emotionele welbevinden van de cliënten. Deze cursus leidt je in in de methode Danslabo+: een dansmethode op maat, voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit komt aan bod: De methode Danslabo waarin we komen tot het creëren van een groepsdans. Aanleren van enkele eenvoudige, gestructureerde (Danslabo-)dansen. Creativiteit ontwikkelen. Muziekkeuze. Themagericht werken. Denken en praten over dans- en bewegingsmethodieken. 4 en 11 oktober 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Miriam Hemelsoet is educatief medewerker bij Handicum en heeft jarenlang ervaring met de methode danslabo. Virginie Agemans is freelance medewerker bij Handicum en is dans- en bewegingstherapeute.

18 18 Workshop Percussie In deze workshop deelt Pieter Dezutter zijn muzikale ervaring. Met een koffer vol muziekinstrumenten begeleidt hij wekelijks sessies Muziek beleven en Percussie. Deze vorming is gericht op het uitbreiden en verfijnen van je muzikale vaardigheden en op het inspireren in het werken met muziek met mensen met een verstandelijke beperking. Als je zelf al een muziekinstrument bespeelt mag je dit meebrengen. Dit komt aan bod: Ritme: instrumenten verkennen, luisteren naar elkaar, samen spelen en creëren Liedjes: zingen, begeleiding op instrumenten, spelen met tekst en beeld Geluiden en muziek voelen: o.a. de muziek van klankschalen, de grote trommel, ontvangen Muziek en spel: oefeningen 6 en 13 december 2011 van 9u15 tot 16u voor de reeks Pieter Dezutter is orthopedagoog en Afropercussionist die naast djembé, ook balafoon, doundoun, tamboerijn en andere instrumenten bespeelt.

19 Praktische informatie 19 Cursuslocatie De cursussen vinden plaats bij Handicum, tenzij anders vermeld: Koning Boudewijnstraat Gent Je kan de lokalen van Handicum ook huren. Meer info: handicum.be, 09/ Inschrijven voor de cursussen Inschrijven doe je via onze website. Het inschrijvingsgeld schrijf je over op het rekeningnummer van Handicum vzw. Je ontvangt een factuur die ook geldt als bevestiging van jouw inschrijving. Betaal je factuur tijdig, dan is je plaats gegarandeerd. Volzet? We verwittigen jou als een cursus volzet is en dan kom je op de reservelijst. We verwittigen je als er een plaats vrijkomt of als we de cursus herhalen. Annulatievoorwaarden Annuleren kan alleen schriftelijk. Annuleringskost: meer dan 14 dagen voor aanvang: 60% van het inschrijvingsgeld minder dan 14 dagen voor aanvang: 80% van het inschrijvingsgeld de dag zelf: 100% van het inschrijvingsgeld Maaltijden Koffie, thee, water, broodjesmaaltijd en soep zijn inbegrepen. Vervoer De cursusplaats is op 100 meter van het Sint-Pietersstation. We raden je aan om met de trein of de bus te komen. Kom je met de auto dan kan je parkeren in de parking van de NMBS. Prijzen Handicum heeft een erkenning voor het toekennen van educatief verlof voor bepaalde cursussen, vraag naar info. Foto s Op cursus bij Handicum nemen we af en toe foto s. Die foto s komen soms op onze website, op een presentatie of in ons cursusaanbod. Wil je dit niet? Laat het ons weten bij inschrijving. Erkenning en subsidiëring Handicum is deelvzw van Krekenland uit Assenede. Vormingscentrum Handicum werkt samen met V.M.G., Tievo, Vibeg, Het Grote Plein en De Brug in de federaties Z11 (Zelf) en Kr8 (Kracht) en is erkend bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Cultuur. Handicum is erkend en gesubsidieerd door het provinciebestuur Oost-Vlaanderen afdeling Cultuur. Wil je meer informatie, neem dan contact op met Koen Deweer op 09/ of via mail: koen@handicum.be.

20 DURF DOORGAAN Handicum Koning Boudewijnstraat Gent T F Volg ons op Facebook en Twitter!

VORMING VOOR PROFS* NAJAAR 2010. België - Belgique P.B. - P.P. 9960 Assenede BC 11425

VORMING VOOR PROFS* NAJAAR 2010. België - Belgique P.B. - P.P. 9960 Assenede BC 11425 VORMING VOOR PROFS* NAJAAR 2010 België - Belgique P.B. - P.P. 9960 Assenede BC 11425 Compact Ons vormingsaanbod voor profs* richt zich tot ondersteuners uit uiteenlopende sectoren: welzijn, gehandicaptenzorg,

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Een vormingspakket van SEN vzw ontwikkeld in samenwerking met regiegroep SEN-SEO Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking Richtlijnen en principes MH ID Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz psychologe Meest voorkomende

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Juni 2012 Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende:

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende: Nieuwsbrief Meer zorg op maat via de digitale weg Met het oog op het volgende: Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Hebben we binnenkort een geheel vernieuwde website. Natuurlijk

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Meedoen& Meetellen Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Samenstelling trainingsmodule Eline Roelofsen Roel Schulte www.verwondering.nu Illustratie

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

Expertisecentrum E-QUAL. Inhuldiging E-QUAL leerstoelen

Expertisecentrum E-QUAL. Inhuldiging E-QUAL leerstoelen Expertisecentrum E-QUAL Inhuldiging E-QUAL leerstoelen 20 november 2014 Expertisecentrum E-QUAL URL: fmw.hogent.be/e-qual Coördinator: dr. Jessica De Maeyer Opgericht in de loop van het AJ 2011-2012 Is

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur

Uitnodiging Grote Studiedag. Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Uitnodiging Grote Studiedag Zaterdag 27 september 2014 Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA LEIDEN 10.00 tot 16.00 uur Bij het VTV leert iedereen gewoon mee! Wat zou het VTV zijn zonder vrijwilligers? In het

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Kijken achter het masker

Kijken achter het masker Kijken achter het masker Driedaagse bijscholing Karakterstructuren voor therapeuten en coaches Zoek je een bijscholing die jouw manier van werken als therapeut of coach verdiept? Zou je meer (praktisch)

Nadere informatie

Zorg. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Zorg. Omdat een andere blik je leven verrijkt Zorg vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Je kind heeft autisme Je kind blijkt autisme te hebben. Waarschijnlijk had je al langere tijd een vermoeden. Ouders weten vaak al vroeg dat hun

Nadere informatie

STERK AAN HET WERK: cursus is reeds gestart en loopt verder op onderstaande data

STERK AAN HET WERK: cursus is reeds gestart en loopt verder op onderstaande data Beste lezer, Herstelwijzer is de naam van een ambulant, vrij toegankelijk vormings -en behandelaanbod georganiseerd door VZW Hestia en Alexianen Zorggroep Tienen in samenspraak met verschillende netwerkpartners

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

Psycho-educatiepakket Dementie en nu

Psycho-educatiepakket Dementie en nu Psycho-educatiepakket Dementie en nu Wintermeeting 26 februari 2016 Jurn Verschraegen Promofilmpje Uitleg pakket ontwikkeling pakket Aan de slag met het pakket Digitaal aanbod Vragen Overzicht Promofilmpje

Nadere informatie

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010 Kdag Ontdek het leiderschap in jezelf Een uniek, interactief en inspirerend dagtraject voor elke leider. Beste coördinator Beste omkaderingslid Mensen motiveren en inspireren, open en duidelijk communiceren,

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst?!

Klaar voor de toekomst?! Symposium 40 jaar Vesta vzw Klaar voor de toekomst?! Onze expertises in beeld Vrijdag 18 maart 2016 Odisee, campus Waas Sint-Niklaas Beste, Naar aanleiding van ons 40-jarig jubileum willen wij onze opgebouwde

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Wegens succes!! Extra training op 20 september 2013 Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - Directeuren - Managers - Adviseurs

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven

VONX PLUS. cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VONX PLUS cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven VOORJAAR 2016 2 VONX PLUS VONX PLUS: VOOR MENSEN DIE ZELFSTANDIG LEVEN In deze brochure vind je het cursusaanbod voor mensen die zelfstandig leven.

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Stemexpressie in verbinding !!! INTENSIEVE ZANGCURSUS! «LUISTER EN ZING»! GEÏNSPIREERD OP DE FILM! «AS IT IS IN HEAVEN»!!

Stemexpressie in verbinding !!! INTENSIEVE ZANGCURSUS! «LUISTER EN ZING»! GEÏNSPIREERD OP DE FILM! «AS IT IS IN HEAVEN»!! S O U N D X P E R I E N C E Stemexpressie in verbinding INTENSIEVE ZANGCURSUS «LUISTER EN ZING» GEÏNSPIREERD OP DE FILM «AS IT IS IN HEAVEN» TER LOO- 27 EN 28 DECEMBER 2014 Els Cuypers - Jan Davidtsstraat

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Heb je problemen met lezen, schrijven of rekenen? Je bent niet alleen! In Vlaanderen heeft 1 op 7 mensen er moeite mee. Bij Basiseducatie kan je opnieuw bijbenen. Er zijn 13 Centra voor

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Informatie voor jongeren. Deeltijdbehandeling Radioweg

Informatie voor jongeren. Deeltijdbehandeling Radioweg Informatie voor jongeren Deeltijdbehandeling Radioweg Fornhese Almere, kinder- en jeugdpsychiatrie De deeltijdbehandeling Radioweg is een samenwerkingsproject tussen Fornhese, Nieuw Veldzicht en Eduvier.

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011 Nieuwsbrief Januari 2011 Eerste nieuwsbrief 2011 Het jaar 2010 is een jaar geweest waarin hard is gewerkt en ook weer veel is gebeurd. Een mens kan veel meer dan hij/zij denkt, als hij/zij vertrouwen heeft

Nadere informatie

ontmoetingsmomenten voor personen met dementie, hun familie en sympathisanten van januari tot juli 2019

ontmoetingsmomenten voor personen met dementie, hun familie en sympathisanten van januari tot juli 2019 ontmoetingsmomenten voor personen met dementie, hun familie en sympathisanten van januari tot juli 2019 Foton: er zit muziek in! Muziek ontspant en spreekt tot ons hart! Elke eerste woensdag van de maand

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

KEI-JONG vzw is... bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger worden toekomst vragen stellen

KEI-JONG vzw is... bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger worden toekomst vragen stellen KEI-JONG vzw is... Cursussen en aangepaste publicaties voor jongeren van 17 tot en met 30 jaar met een lichte tot matige verstandelijke handicap. bijleren kennismaken op stap gaan oefenen zelfstandiger

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Schrijf met meer impact

Schrijf met meer impact Schrijf met meer impact Het volledige trainingsprogramma om met je teksten meer klanten te werven In het Schrijf met meer impact -programma leer je hoe je met jouw eigen schrijfstijl meer ideale klanten

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3)

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Waar en wanneer? 20/11 & 27/11/2012 in het Maaltebruggekasteel te Gent In de basisopleiding (DAG 1) werden de meest

Nadere informatie

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten.

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Avondsport Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Locatie Praktisch Sport & beweging Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Zich op een sportieve manier

Nadere informatie

Coaching en coachend leiderschap

Coaching en coachend leiderschap S.E. Booij Consultancy Coaching en coachend leiderschap voor leidinggevenden in de zorg in samenwerking met drs Joep Choy prof dr Jan Moen prof dr Willem van der Does Burgemeester Ketelaarstraat 29 2361

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

Puberteit en Autismespectrumstoornissen

Puberteit en Autismespectrumstoornissen Uitnodiging Puberteit en Autismespectrumstoornissen Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg organiseert op woensdag 2 maart 2016 een thema-avond met als onderwerp puberteit en autismespectrumstoornissen.

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer mensenkennis Post-hbo opleiding bemoeizorg Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer Bemoeizorg Hulpverleners in de bemoeizorg hebben te

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

Systeem- & relatietherapie. Katrien Aelvoet

Systeem- & relatietherapie. Katrien Aelvoet Systeem- & relatietherapie Katrien Aelvoet Zit je in de knoop met jezelf? Lijkt de fut uit je relatie? Is er geen land meer te bezeilen met je kind? Misschien kan ik je helpen. Ik ben Katrien Aelvoet,

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl EA-Design EA-Design Leer trefzeker beïnvloeden! Welkom! Trefzeker beïnvloeden van communicatie met anderen leer je bij de Learyacademy. Lees over onze workshops, trainingen, ook online, opleidingen, boeken

Nadere informatie

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen Nieuw Rijsenburg Op de biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg bieden we psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Ons aanbod Je volgt een intensief behandelprogramma. We combineren

Nadere informatie

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk.

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk. COMPETENTIEPROFIEL COACH BEGELEIDING MODULES PSYCHO-EDUCATIEPAKKET DEMENTIE EN NU De coach van Dementie en nu is hij/zij die de vormingssessies begeleidt voor een groep mantelzorgers van personen met dementie.

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Een Persoonsgerichte Ondersteuningsmethodiek

Een Persoonsgerichte Ondersteuningsmethodiek Een Persoonsgerichte Ondersteuningsmethodiek De SIS en de POS in een context van methodisch bevorderen van kwaliteit van bestaan voor mensen met een verstandelijke beperking Dr. J.H.M. van Loon, Stichting

Nadere informatie

Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus

Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus Krijkelberg 1-3360 Bierbeek T 016 45 26 11 F 016 46 30 79 upc.st.kamillus@fracarita.org www.kamillus.be Ten geleide Mensen worden bij een bezoek aan het

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Lieve allemaal, Nog een laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. Misschien maak je plannen voor je vakantie of heb je die al gemaakt. Sommige van jullie

Nadere informatie

tekst voor voorbereiding forum visie

tekst voor voorbereiding forum visie + Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP

CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP De tweedaagse vorming voor begeleiders van mensen met een handicap zoomt in op preventie, behandeling en nazorg bij volwassenen met een

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN TEAMNASCHOLING OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET KINDEREN KIDS SKILLS DE KIDS SKILLS METHODE Iedereen die met kinderen werkt mist wel enkele vaardigheden, of zou ergens beter in willen worden. Met behulp van

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID Frequent falen inzetten als tool voor innovatie, verandering en verbetering Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze

Nadere informatie