Wat doet het Oogfonds?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat doet het Oogfonds?"

Transcriptie

1 Wat doet het Oogfonds? In Nederland zijn mensen blind of ernstig slechtziend. Dat aantal neemt toe, terwijl dit bij 7 van de 10 mensen voorkomen kan worden. Het Oogfonds werkt hard aan de preventie van oogaandoeningen. Verlies van het zicht is vaak onherstelbaar. Daarom is het belangrijk oogziektes in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen. Maar dan moet die oogaandoening wel opgemerkt worden. En juist daar gaat het vaak mis. Het verlies gaat heel geleidelijk of mensen denken dat het hoort bij het ouder worden. Tegen de tijd dat ze een oogarts bezoeken is dan al een groot deel van hun zicht onherstelbaar verloren. Met alle gevolgen van dien. Vroege signalering van oogziektes is dan ook van cruciaal belang. Participatie, emancipatie en integratie Stichting Oogfonds Nederland werkt vanuit Utrecht. De doelstelling luidt: de volwaardige participatie, emancipatie en integratie van blinden en slechtzienden in de samenleving te ondersteunen, dan wel te doen ondersteunen. Daarnaast financiert het Oogfonds wetenschappelijk onderzoek naar slechtziendheid en blindheid met geld verkregen uit fondsenwerving. Het Oogfonds financiert op drie terreinen: Toegankelijkheid en belangenbehartiging; Wetenschappelijk onderzoek; Voorlichting. Visie: mensen met een visuele beperking moeten kunnen meedoen Slechtziendheid of blindheid kan iedereen treffen. Wij willen oogaandoeningen voorkomen waar dat mogelijk is. En bij achteruitgang van zicht, willen we die tot stilstand brengen. Mensen met een visuele beperking moeten volwaardig kunnen meedoen; zij moeten kunnen deelnemen aan alle facetten van de hedendaagse samenleving. De maatschappij moet dusdanig zijn ingericht dat hierin geen belemmeringen zijn. Mensen met een visuele beperking moeten een duidelijke stem en inbreng krijgen in diverse maatschappelijke organisaties. Het aantal mensen met een oogaandoening in Nederland neemt sterk toe. Blindheid en slechtziend treft alle leeftijden, maar met name ouderen. Er komen steeds meer ouderen en daarmee ook steeds meer slechtzienden. Ongeveer de helft van de mensen met diabetes krijgt oogproblemen.

2 De voorspellingen zijn dat diabetes in de komende jaren epidemische vormen gaat aannemen, daarom rekenen we ook op een sterke toename van mensen met oogproblemen. En dat terwijl bij maar liefst zeven van de tien mensen problemen voorkomen had kunnen worden. Op dit moment telt Nederland naar schatting blinden en slechtzienden. Als we niets doen, stijgt dit aantal binnen acht jaar tot Onnodig en onacceptabel. Daarom wil het Oogfonds een halt toeroepen aan vermijdbare blindheid en slechtziendheid. Dat moet en dat kan. Door goede voorlichting, wetenschappelijk onderzoek en preventieve screening. Missie: vermijdbare blind- slechtziendheid tot nul terugbrengen Het Oogfonds wil vermijdbare blind- en slechtziendheid in Nederland tot nul terugbrengen. De samenleving wordt steeds visueler ingericht. Voor veel mensen, vooral zij die moeite hebben met zien, is dit in toenemende mate een probleem. Zij worden dagelijks geconfronteerd met ontoegankelijke voorzieningen, producten en diensten. Wetenschappelijk onderzoek Wetenschappelijk onderzoek kan zorgen voor inzicht in het ontstaan en behandelen van oogaandoeningen. Het Oogfonds financiert belangrijk onderzoek door fondsenwerving. Samen met de oogheelkundige afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen willen we slechtziendheid en blindheid goed opsporen en zo goed als mogelijk behandelen. Uitzicht is het samenwerkingsverband van fondsen die subsidies verstrekken voor wetenschappelijk onderzoek op het terrein van slechtziendheid en blindheid. Dit samenwerkingsverband voorkomt dat subsidieaanvragers bij meerdere fondsen tegelijk aanvragen moeten indienen. Bovendien wordt de kwaliteit van de onderzoeken waaraan subsidie wordt toegekend, extra getoetst. Het Oogfonds heeft in 2011 via Uitzicht onderzoek gefinancierd op het vlak van de meest voorkomende oogziekten, zoals glaucoom, maculadegeneratie en retina pigmentosa.

3 I-Cane, de intelligente geleidestok Volwassenen en kinderen lopen rond met de nieuwste high tech gadgets. Veel blinden en slechtzienden lopen nog rond met een simpele stok. Maar daar gaat snel verandering in komen, dankzij de lancering van de I-Cane. Deze intelligente geleidestok brengt nieuwe technieken zoals navigatie en obstakeldetectie bij elkaar in één innovatief hulpmiddel. De I-Cane is uitgerust met een ergonomische handgreep. Daarop zit een draaischijfje met een voelpijl. De ontwikkeling van de I-Cane is, mede dankzij financiering en medewerking van het Oogfonds, vergevorderd. Naar verwachting gaat het hulpmiddel in het derde kwartaal van 2012 in de verkoop. De lancering van de I-Cane zal een impuls geven aan de zelfredzaamheid en mobiliteit van blinden en slechtzienden. OOGbus De OOGbus brengt professionele oogzorg dichter bij ouderen, zodat oogaandoeningen vroegtijdig ontdekt en behandeld worden. Zo voorkomen we dat mensen onnodig blind of slechtziend worden. Er rijden vijf OOGbussen en er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit. De resultaten van het onderzoek zijn positief: - De OOGbus spoort de top drie veroorzakers van slechtziendheid en blindheid goed op; - Eén op de vier bezoekers krijgt een doorverwijzing naar een oogarts; - Eén op de vijf onderzoeken leidt tot één persoon met aangetoonde gezondheidswinst. Door nog meer OOGbussen in heel Nederland te laten rijden, willen we de komende vijf jaar bij minstens mensen blindheid of slechtziendheid voorkomen.

4 Vuurwerkbrillen Vorig jaar riepen het Oogfonds en Vuurwerkpreventie bedrijven en particulieren op om gratis vuurwerkbrillen te sponsoren voor basisschoolleerlingen. De actie was een succes: verdeeld over 80 scholen werden vuurwerkbrillen uitgedeeld. Ook dit jaar stellen de organisaties zich ten doel om kinderen te beschermen tegen oogletsel door vuurwerk. Tijdens de vorige jaarwisseling werden 217 vuurwerkslachtoffers behandeld aan oogletsel. 21 mensen werden aan één oog blind en bij 9 van hen moest het beschadigde oog zelfs worden verwijderd. Heel zuur: meer dan de helft van de slachtoffers was omstanders en stak dus zelf geen vuurwerk af. Daarnaast was meer dan de helft van de slachtoffers minderjarig. Redenen voor het Oogfonds en Vuurwerkpreventie om deze actie te starten. Ouders en leraren reageerden erg positief op de actie en door het hippe design van de vuurwerkbril sloeg deze vorig jaar goed aan bij de kinderen. Can, leerling van de Utrechtse Parkschool: "Ik vind de bril heel cool staan. Als iemand anders dat niet vindt, maakt me dat niet uit. Ik heb net gehoord dat vuurwerk heel gevaarlijk is voor je ogen, dus ik zet hem op." De andere jongens waren het helemaal met hem eens: "Je bent met deze bril echt geen 'loser'. We lijken wel voetballers!' ZieZo-beurs De ZieZo-beurs is de beurs voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving. De gratis beurs is de grootste op dit gebied in Europa en trekt elk jaar ruim bezoekers. Met de organisatie van de ZieZo-beurs zorgt het Oogfonds voor een landelijk informatie- en ontmoetingsevenement voor mensen met een visuele beperking. Op de ZieZo-beurs kunnen bezoekers ervaren welke mogelijkheden er zijn als je niet of niet goed ziet. Ze kunnen er in contact komen met aanbieders van diensten en hulpmiddelen die voor hen van belang zijn. Hulpmiddelen, activiteiten, geleidehonden, opleidingen, arbeidsbemiddeling, kunst, spelletjes, verenigingen, telefonie: er is voor ieder wat wils.

5 Ingrid Kolkhuis Tanke-Prinsenberg, directeur van het Oogfonds: Een visuele beperking is erg ingrijpend. Vaak ontstaat slechtziendheid of zelfs blindheid op latere leeftijd door een oogziekte of door ouderdom. Speciale hulpmiddelen zijn dan essentieel om zelfstandig en mobiel te blijven. De ZieZo-beurs biedt bezoekers de mogelijkheid om in één dag een goed overzicht te krijgen van alle mogelijkheden op dit gebied. Maar ook voor mensen die al langer een visuele beperking hebben is het dé plek om zich over de nieuwste ontwikkelingen te laten informeren. Meer informatie over de ZieZo op Ooglijn Het Oogfonds is hoofdfinancier van stichting Viziris, de netwerkorganisatie van en voor mensen met een visuele beperking. Bij de landelijke Ooglijn van Viziris kan iedereen terecht met vragen over oogaandoeningen én de gevolgen daarvan. De (ervarings)deskundigen van de Ooglijn kennen alle hulpmiddelen en ontwikkelingen voor blinden en slechtzienden. Zij geven advies over wonen, werken, inkomen, studeren, reizen, vrijetijdsbesteding, eenzaamheidsbestrijding en meer. Vorig jaar kwamen er bij de Ooglijn ruim vierduizend telefoontjes binnen. De meeste vragen gingen over toegankelijkheid en mobiliteit. Vorig jaar riep vooral de invoering van de OV-chipkaart veel vragen op bij blinden en slechtzienden. Op zo n moment is de Ooglijn voor hen van grote betekenis. De Ooglijn adviseert en zet, zonodig, signalen om in actie richting overheden of diensverleners. Naast de vragen over het dagelijks leven met een oogaandoening, hebben veel mensen sociaal- medische vragen. Bijvoorbeeld omdat ze een oogarts hebben bezocht en vragen hebben over wat de diagnose voor hen betekent. Of omdat ze oogklachten hebben. De medewerkers van de Ooglijn kunnen daarover met kennis van zaken van gedachten wisselen. Herkennen ze de symptomen van een ernstige oogziekte, dan verwijzen zij de beller naar een oogarts. Daardoor kan tijdig worden ingegrepen en worden ernstiger oogproblemen voorkomen. Heeft u een vraag voor de Ooglijn? Bel voor advies, tips of informatie

Tips voor goed zicht en gezonde ogen, ook bij het ouder worden.

Tips voor goed zicht en gezonde ogen, ook bij het ouder worden. Ti d i ht d Tips voor goed zicht en gezonde ogen, ook bij het ouder worden. Programma Waaraan kan ik slechter zien herkennen? Wat zien ik..niet! ( 4 oogziekten) Wat kan ik zelf doen? Waar kan ik naar toe?

Nadere informatie

Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Perspectief voor iedereen In Nederland krijgen jaarlijks duizenden mensen te maken met blijvende slechtziendheid of blindheid. Wanneer

Nadere informatie

Tips voor gezonde ogen Signalen van een oogziekte Gezond eten voor je ogen Buiten spelen móét Ogen en Uv-straling Tips voor lensdragers Veilig klussen

Tips voor gezonde ogen Signalen van een oogziekte Gezond eten voor je ogen Buiten spelen móét Ogen en Uv-straling Tips voor lensdragers Veilig klussen Tips voor gezonde ogen Signalen van een oogziekte Gezond eten voor je ogen Buiten spelen móét Ogen en Uv-straling Tips voor lensdragers Veilig klussen Liefde voor ogen Onze ogen zijn kwetsbaar. Maar in

Nadere informatie

Algemene informatie en beleidsplan. De stichting beoogt een algemeen nut instelling te zijn en beoogt daarmee niet het maken van winst.

Algemene informatie en beleidsplan. De stichting beoogt een algemeen nut instelling te zijn en beoogt daarmee niet het maken van winst. Algemene informatie en beleidsplan. NietBlind. Gevestigd op de Groen van Prinstererlaan 99A 1181 TR te Amstelveen. De stichting beoogt een algemeen nut instelling te zijn en beoogt daarmee niet het maken

Nadere informatie

Voor een zichtbaar betere toekomst. Cataract / Staar

Voor een zichtbaar betere toekomst. Cataract / Staar Voor een zichtbaar betere toekomst Cataract / Staar Wat is staar? Risicofactoren Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens

Nadere informatie

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Visio: voor al uw vragen Ik ben slechtziend, kan ik toch zelfstandig wonen en reizen? Door mijn plotselinge slechtziendheid, kost het

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Giro 3910

JAARVERSLAG 2013. Giro 3910 JAARVERSLAG 2013 Giro 3910 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Visie, missie en doelstelling 6 Besteding aan de doelstelling 9 Fondsenwerving 24 Organisatie en structuur 28 Financiën 32 Verkorte jaarrekening 43

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor volwassenen met een visuele beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor volwassenen met een visuele beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor volwassenen met een visuele beperking Volop in het leven staan Ik wil de krant blijven lezen, zijn daar hulpmiddelen voor? Ik ben slechtziend, hoe breng ik de kinderen

Nadere informatie

Staar (cataract) Wat is staar? Symptomen Risicofactoren Staaroperatie Nazorg

Staar (cataract) Wat is staar? Symptomen Risicofactoren Staaroperatie Nazorg Staar (cataract) Wat is staar? Symptomen Risicofactoren Staaroperatie Nazorg Wat is staar? Vóór in het oog, achter de pupil, ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Hierdoor kan het licht er ongehinderd

Nadere informatie

Strijdplan. Namens de Strijders tegen Blindheid, werkgroep van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap in samenwerking met het Oogfonds,

Strijdplan. Namens de Strijders tegen Blindheid, werkgroep van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap in samenwerking met het Oogfonds, Strijdplan Op dit moment zijn er in Nederland 350.000 blinden en slechtzienden. De komende jaren stijgt dit aantal explosief. Steeds meer Nederlanders krijgen dus met deze handicap te maken. Een griezelig

Nadere informatie

Plan Oogheelkundig Wetenschappelijk Onderzoek in Nederland. Strijders tegen Blindheid

Plan Oogheelkundig Wetenschappelijk Onderzoek in Nederland. Strijders tegen Blindheid Plan Oogheelkundig Wetenschappelijk Onderzoek in Nederland Strijders tegen Blindheid Voorwoord Er is te weinig aandacht voor blindheid in Nederland. Op alle fronten. Dat is vreemd, want de problematiek

Nadere informatie

Het jaarverslag en de volledige jaarrekening kunt u downloaden op www.oogfonds.nl of op aanvraag toegestuurd krijgen.

Het jaarverslag en de volledige jaarrekening kunt u downloaden op www.oogfonds.nl of op aanvraag toegestuurd krijgen. JAARVERSLAG 2014 Colofon Dit is een uitgave van het Oogfonds Adres Catharijnesingel 40 3511 GC Utrecht Postadres Postbus 2086, 3500 GB Utrecht Telefoon (030) 254 57 11 E-mail info@oogfonds.nl Website www.oogfonds.nl

Nadere informatie

Retinitis pigmentosa. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Retinitis pigmentosa. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Retinitis pigmentosa Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogaandoening heeft die retinitis pigmentosa genoemd wordt. Dit

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010. Giro 3910

JAARVERSLAG 2010. Giro 3910 JAARVERSLAG 2010 Giro 3910 Oogfonds JAARVERSLAG 2010 Colofon Dit is een uitgave van het Oogfonds Adres Catharijnesingel 40 3511 GC Utrecht Postadres Postbus 2086, 3500 GB Utrecht Telefoon (030) 254 57

Nadere informatie

Glaucoom. Wat is glaucoom. Oorzaak

Glaucoom. Wat is glaucoom. Oorzaak Wat is glaucoom Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze zenuwvezels verbinden het netvlies met de hersenen. Door het verloren gaan van de zenuwvezels

Nadere informatie

Problemen met zien? Laat u verrassen door de mogelijkheden

Problemen met zien? Laat u verrassen door de mogelijkheden Problemen met zien? Laat u verrassen door de mogelijkheden Revalidatievormen bij Visio Ik ben slechtziend, kan ik toch zelfstandig wonen en reizen? Door mijn plotselinge slechtziendheid kost het huishouden

Nadere informatie

Samen lezen, Samen leren, Samen WeRken

Samen lezen, Samen leren, Samen WeRken Samen lezen, Samen leren, Samen WeRken een oproep aan overheid, ontwikkelaars, uitgevers en het onderwijsveld: maak leermiddelen toegankelijk voor blinden en slechtzienden! viziris Viziris is de netwerkorganisatie

Nadere informatie

Retinitis Pigmentosa (RP) Poli Oogheelkunde

Retinitis Pigmentosa (RP) Poli Oogheelkunde 00 Retinitis Pigmentosa (RP) Poli Oogheelkunde Inleiding Retinitis pigmentosa (ook wel TRD (tapetoretinale dystrofie) genoemd) is eigenlijk niet één ziekte maar een verzamelnaam voor een groep ziekten

Nadere informatie

Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale deel (het scherpe zien) achteruit gaat.

Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale deel (het scherpe zien) achteruit gaat. Achter in het oog ligt het netvlies. Het netvlies dient als scherm waarop beelden worden getoond, net zoals dat gebeurt bij een fototoestel. Het middelpunt van het netvlies heet de macula of gele vlek.

Nadere informatie

Glaucoom. Wat is glaucoom. Oorzaak. Oogdruk

Glaucoom. Wat is glaucoom. Oorzaak. Oogdruk Wat is glaucoom Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze zenuwvezels verbinden het netvlies met de hersenen. Door het verloren gaan van de zenuwvezels

Nadere informatie

Glaucoom. Mensen zien. Mensen laten zien.

Glaucoom. Mensen zien. Mensen laten zien. Glaucoom Mensen zien. Mensen laten zien. Glaucoom Glaucoom is letsel aan de oogzenuw. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een te hoge oogdruk die ontstaat wanneer het vocht binnenin het oog (dit

Nadere informatie

Kunstenares Lillian Mensing. En verder: Ik maak anderen blij en dat is de mooiste beloning die ik kan krijgen.

Kunstenares Lillian Mensing. En verder: Ik maak anderen blij en dat is de mooiste beloning die ik kan krijgen. Oogcontact Magazine najaar 2010 Kunstenares Lillian Mensing Ik maak anderen blij en dat is de mooiste beloning die ik kan krijgen. En verder: Uitgelicht: Stichting Specsavers Steunt Column: Een chip van

Nadere informatie

Bestuursverslag 2011. www.mdfonds.nl

Bestuursverslag 2011. www.mdfonds.nl www.mdfonds.nl nieuwsbrief Juni 2011 Bestuursverslag 2011 Dit bestuursverslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het MD Fonds en verschaft informatie aan zowel de donateurs als andere belangstellenden.

Nadere informatie

Maculadegeneratie (MD)

Maculadegeneratie (MD) Maculadegeneratie (MD) Deze folder is samengesteld door de oogartsen prof.dr. C. B. Hoyng en prof.dr. J.E.E. Keunen. Inleiding In deze folder vindt u informatie over de leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Nadere informatie

Net als alle andere fondsen, hebben

Net als alle andere fondsen, hebben Jaarverslag 20 08 Inhoudsopgave Van de voorzitter Van de voorzitter pagina 3 Goed bestuur pagina 4 Visie, doelstelling, strategie en beleid pagina 5 Fondsenwerving pagina 8 Samenwerking pagina 10 Voorlichting,

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011. Giro 3910

JAARVERSLAG 2011. Giro 3910 JAARVERSLAG 2011 Giro 3910 Oogfonds JAARVERSLAG 2011 Colofon Dit is een uitgave van het Oogfonds Adres Catharijnesingel 40 3511 GC Utrecht Postadres Postbus 2086, 3500 GB Utrecht Telefoon (030) 254 57

Nadere informatie

Wat is glaucoom. Oogdruk

Wat is glaucoom. Oogdruk Glaucoom Deze folder geeft in het kort weer wat glaucoom is en wat de gevolgen kunnen zijn van te hoge oogdruk. Tevens wordt aangegeven wat daaraan gedaan kan worden. Wat is glaucoom Glaucoom is een oogziekte

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Giro 3910

JAARVERSLAG 2012. Giro 3910 JAARVERSLAG 2012 Giro 3910 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Visie, missie en doelstelling 6 Besteding aan de doelstelling 10 Fondsenwerving 22 Organisatie en structuur 26 Financiën 30 Verkorte jaarrekening 40

Nadere informatie

Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem

Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Albert Schweitzer ziekenhuis Polikliniek Oogheelkunde mei 2012 pavo 0642 Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld

Nadere informatie

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school)

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school) 9 1 Inleiding Er was eens een meisje Zij klopte op mijn deur. Ik deed open en zij zei: Ik heb een eetprobleem. Kom binnen, zei ik, wat moedig dat je hier komt om hulp te vragen. Dat is de eerste stap.

Nadere informatie

patiënteninformatie glaucoom

patiënteninformatie glaucoom patiënteninformatie glaucoom U heeft met uw arts gesproken over de oogziekte glaucoom. Maar wat is glaucoom eigenlijk? Hoe kan het behandeld worden? Dat en meer leest u in deze folder. Wat is glaucoom?

Nadere informatie

Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat

Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat Persbericht Onder embargo tot 8 april 2019, 9.00 uur. Zeist, 8 april 2019 Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen

Nadere informatie

GLAUCOOM FRANCISCUS GASTHUIS

GLAUCOOM FRANCISCUS GASTHUIS GLAUCOOM FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat het oog vormt naar de hersenen,

Nadere informatie

Huisartsenbulletin Het

Huisartsenbulletin Het Pilot Gravesspreekuur Het Oogziekenhuis Rotterdam is in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Gravespatiënten (NVGP) een pilot gestart met maandelijkse voorlichtingsbijeenkomsten, gevolgd door

Nadere informatie

Koninklijke Visio voor mensen die slechter zien door glaucoom

Koninklijke Visio voor mensen die slechter zien door glaucoom Koninklijke Visio voor mensen die slechter zien door glaucoom Samen helpen we u verder De oogarts heeft bij u glaucoom geconstateerd. Deze brochure beschrijft kort wat dit inhoudt en wat de praktische

Nadere informatie

Richtlijnen subsidieaanvraag Vereniging Bartiméus Sonneheerdt

Richtlijnen subsidieaanvraag Vereniging Bartiméus Sonneheerdt Richtlijnen subsidieaanvraag Vereniging Bartiméus Sonneheerdt I. Algemene bepalingen: 1. De aanvrager is een rechtspersoon. 2. Het project heeft een maximale looptijd van 24 maanden. Voor wetenschappelijke

Nadere informatie

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter,

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter, 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. de voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie mevrouw L. Ypma Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015. Oogfonds Jaarverslag 2015 1

JAARVERSLAG 2015. Oogfonds Jaarverslag 2015 1 JAARVERSLAG 2015 Oogfonds Jaarverslag 2015 1 COLOFON Dit is een uitgave van het Oogfonds Adres Catharijnesingel 40 3511 GC Utrecht Postadres Postbus 2086, 3500 GB Utrecht Telefoon (030) 254 57 11 E-mail

Nadere informatie

Oogheelkunde. Maculadegeneratie. www.catharinaziekenhuis.nl

Oogheelkunde. Maculadegeneratie. www.catharinaziekenhuis.nl Oogheelkunde Maculadegeneratie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is de macula?... 3 Wat zijn de gevolgen van MD?... 3 De belangrijkste typen MD... 4 Seniele MD... 4 Juveniele MD... 4 Waaruit bestaat

Nadere informatie

Glaucoom. Wat is glaucoom? Ontstaan Risicofactoren Symptomen Behandeling

Glaucoom. Wat is glaucoom? Ontstaan Risicofactoren Symptomen Behandeling Glaucoom Wat is glaucoom? Ontstaan Risicofactoren Symptomen Behandeling Wat is glaucoom? Bij glaucoom beschadigt de oogzenuw. Meestal komt dit door een verhoogde oogdruk in de oogbol. Door het afknellen

Nadere informatie

Levensloopbegeleiding

Levensloopbegeleiding Levensloopbegeleiding vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Levensloopbegeleiding bij autisme Levensloopbegeleiding is ondersteuning in iedere fase van het leven, op alle levensgebieden

Nadere informatie

Oog voor het oog. Focus op oogheelkundige implantaten

Oog voor het oog. Focus op oogheelkundige implantaten Oog voor het oog Focus op oogheelkundige implantaten Focus op oogheelkundige implantaten Helder zicht is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Als het gezichtsvermogen minder wordt corrigeren we dat met

Nadere informatie

LOW VISION & REVALIDATIE SPREEKUUR

LOW VISION & REVALIDATIE SPREEKUUR LOW VISION & REVALIDATIE SPREEKUUR 785 Afspraak Low Vision & Revalidatie spreekuur Datum afspraak: Tijdstip: Uw afspraak vindt plaats op de polikliniek Oogheelkunde van het Sint Franciscus Gasthuis. U

Nadere informatie

Glaucoom Verhoogde oogboldruk

Glaucoom Verhoogde oogboldruk Glaucoom Verhoogde oogboldruk Oogheelkundig centrum Wat is glaucoom? Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. Bij deze oogziekte gaan de zenuwvezels van de oogzenuw langzaam verloren. Door het verloren

Nadere informatie

Glaucoom. Oogheelkunde OOGH-511 versie 2 pagina 1/7

Glaucoom. Oogheelkunde OOGH-511 versie 2 pagina 1/7 Glaucoom Deze folder geeft in het kort weer wat glaucoom is, wat de gevolgen kunnen zijn van te hoge oogdruk en wat er aan gedaan kan worden. Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten; gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Houten; besluit vast te stellen de Subsidieregeling beoordelingscriteria en verplichtingen:

Nadere informatie

Preventie van type 2 diabetes bij volwassenen

Preventie van type 2 diabetes bij volwassenen Preventie van type 2 diabetes bij volwassenen Kernboodschappen Uitgave januari 2016 www.diabetes.be Diabetes mellitus Iemand met diabetes heeft een verhoogd bloedsuikergehalte omdat men niet voldoende

Nadere informatie

Macula degeneratie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Macula degeneratie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Macula degeneratie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogziekte heeft die macula degeneratie wordt genoemd. In deze

Nadere informatie

OOGCONTACT NIEUWSBRIEF

OOGCONTACT NIEUWSBRIEF OOGCONTACT NIEUWSBRIEF Want niemand mag onnodig blind of slechtziend worden! Méér dan mooi JAAR OVERZICHT Wist u dat tachtig procent van de informatie die we opnemen, binnenkomt via onze ogen? Niet zo

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Olijf

Beleidsplan Stichting Olijf Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Visie Olijf: Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Nadere informatie

nieuwsbrief Bestuursverslag Stichting MaculaFonds 2015 www.maculafonds.nl April 2016

nieuwsbrief Bestuursverslag Stichting MaculaFonds 2015 www.maculafonds.nl April 2016 nieuwsbrief April 2016 Bestuursverslag Stichting MaculaFonds 2015 Dit bestuursverslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het Macula- Fonds en geeft informatie aan zowel de donateurs als andere

Nadere informatie

H.40001.0915. Zorg voor kwetsbare ouderen

H.40001.0915. Zorg voor kwetsbare ouderen H.40001.0915 Zorg voor kwetsbare ouderen 2 Inleiding Uw naaste is opgenomen in het ziekenhuis. Een oudere patiënt is kwetsbaar als er sprake is van een wankel evenwicht in de gezondheid en het dagelijks

Nadere informatie

Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven.

Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven. Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven. Slechtziendheid, een zware handicap Een slechtziende persoon heeft ook met een bril of lenzen, of zelfs na een oogoperatie, een beperkt zicht. Daar hij

Nadere informatie

Oogheelkunde. adviezen. retinitis. na een. pigmentosa. hernia-operatie. ZorgSaam

Oogheelkunde. adviezen. retinitis. na een. pigmentosa. hernia-operatie. ZorgSaam Oogheelkunde adviezen retinitis na een pigmentosa hernia-operatie ZorgSaam 1 RETINITIS PIGMENTOSA Inleiding Retinitis pigmentosa (RP), ook wel T.R.D., tapetoretinale dystrofie, genoemd, is eigenlijk niet

Nadere informatie

Zien of niet zien. Informatie voor spreekbeurt of werkstuk. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

Zien of niet zien. Informatie voor spreekbeurt of werkstuk. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Zien of niet zien Informatie voor spreekbeurt of werkstuk Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Wat is zien nu eigenlijk? Kunnen zien lijkt heel gewoon. Maar ogen zitten

Nadere informatie

Wie zijn onze helden in 2017?

Wie zijn onze helden in 2017? OOGCONTACT NIEUWSBRIEF Want niemand mag onnodig blind of slechtziend worden! Wie zijn onze helden in 2017? Helden, een beter woord kan ik niet verzinnen voor de fantastische mensen die ik dit jaar heb

Nadere informatie

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en maculaoedeem. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en maculaoedeem. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en maculaoedeem Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld

Nadere informatie

LICHT VOOR DE WERELD ivzw. De missie van Licht voor de Wereld. Wat doet Licht voor de Wereld? Hoe kan jij Licht voor de Wereld helpen?

LICHT VOOR DE WERELD ivzw. De missie van Licht voor de Wereld. Wat doet Licht voor de Wereld? Hoe kan jij Licht voor de Wereld helpen? LICHT VOOR DE WERELD ivzw bestrijdt blindheid in Afrika Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/415 9705 info@lightfortheworld.be http://www.lightfortheworld.be PDF versie Doe een gift Project info De missie

Nadere informatie

Onbeperkt stemmen. Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen?

Onbeperkt stemmen. Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen? Onbeperkt stemmen Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen? Verkiezingen In Nederland kun je vanaf je achttiende jaar stemmen bij verkiezingen. We kiezen dan de

Nadere informatie

Ziekte van Graves. Mensen zien. Mensen laten zien.

Ziekte van Graves. Mensen zien. Mensen laten zien. Ziekte van Graves Mensen zien. Mensen laten zien. Wat is de ziekte van Graves? De auto-immuunziekte van Graves treft vooral vrouwen en kan leiden tot een te hard of te langzaam werkende schildklier, zwellingen

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Gewoon als het kan, bijzonder waar nodig Onze dochter heeft een verstandelijke beperking. Wij denken dat zij ook slecht

Nadere informatie

Train de Trainers Samen Nederlands leren

Train de Trainers Samen Nederlands leren Tonny van Breukelen Train de Trainers Samen Nederlands leren Cursus voor docenten Nederlands als tweede taal ten behoeve van het project Samen Nederlands leren Stichting Beter Zien Anders Kijken Stichting

Nadere informatie

Low Vision & revalidatie spreekuur

Low Vision & revalidatie spreekuur Low Vision & revalidatie spreekuur Uw oogarts heeft u vanwege slechtziendheid doorverwezen naar het Low Vision & Revalidatie spreekuur. In deze folder kunt u lezen wat slechtziendheid is, wat het spreekuur

Nadere informatie

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem

Avastin-injecties. bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Avastin-injecties bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat uw oogaandoening behandeld kan worden met Avastin-injecties. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Glaucoom. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Glaucoom. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Glaucoom i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting N.O.G. 2005. Deze folder is ongewijzigd overgenomen

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Kennis-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met (een vermoeden van) beginnende dementie en hun mantelzorgers. Adres: Harenbergweg 1 7204 KZ Zutphen info@debovenkamerzutphen.com

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen nodig in de klas?

Nadere informatie

Een aandoening van de oogzenuw

Een aandoening van de oogzenuw Een aandoening van de oogzenuw Glaucoom Informatie voor patiënten F0312-3415 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding In de buurt naar school Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen

Nadere informatie

Oogheelkunde GLAUCOOM

Oogheelkunde GLAUCOOM Oogheelkunde GLAUCOOM Deze folder geeft in het kort weer wat glaucoom is, wat de gevolgen kunnen zijn van te hoge oogdruk en wat er aan gedaan kan worden. WAT IS GLAUCOOM? Glaucoom is een oogziekte waarbij

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Magazine. Drie zussen, één oogziekte. En verder. Je kan leven mét RP of je leven ís RP. Uitgelicht: Wii-spel wint Innovatieprijs

Magazine. Drie zussen, één oogziekte. En verder. Je kan leven mét RP of je leven ís RP. Uitgelicht: Wii-spel wint Innovatieprijs Oogcontact Magazine voorjaar 2011 Drie zussen, één oogziekte Je kan leven mét RP of je leven ís RP En verder Uitgelicht: Wii-spel wint Innovatieprijs Onbeperkt: Ronald Boef Inhoudsopgave VAN DE REDACTIE

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 maart 2010. Een blik terug.

Nieuwsbrief 4 maart 2010. Een blik terug. Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 4 maart 2010 Een blik terug. Op 13 november kwamen cliënten en contactpersonen van de denktank bij elkaar om terug te kijken op het congres

Nadere informatie

Macula degeneratie. Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Oogheelkunde augustus 2014 pavo 0536

Macula degeneratie. Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Oogheelkunde augustus 2014 pavo 0536 Macula degeneratie Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Oogheelkunde augustus 2014 pavo 0536 Inleiding Uw oogarts heeft met u besproken dat u een oogaandoening heeft die macula degeneratie genoemd

Nadere informatie

Overige activiteiten van het bestuur Vooruitblik Kwaliteitscriteria Nieuwe samenstelling van het bestuur

Overige activiteiten van het bestuur Vooruitblik Kwaliteitscriteria Nieuwe samenstelling van het bestuur www.maculafonds.nl katern in het informatieblad, de MaculaVisie, en het fonds is jaarlijks vertegenwoordigd met een eigen stand op de Macula- dag van de MaculaVereniging in Nieuwegein. Van een aantal faciliteiten

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Beter Zien Anders Kijken

Beleidsplan Stichting Beter Zien Anders Kijken Beleidsplan 2017 Stichting Beter Zien Anders Kijken Kipstraat 37 3011 RS Rotterdam E-mailadres: info@beterzienanderskijken.nl Website: www.beterzienanderskijken.nl Mobiel: 06-40724568 KvK. Rotterdam nr.:

Nadere informatie

Oogheelkundige complicatie bij Suikerziekte

Oogheelkundige complicatie bij Suikerziekte Oogheelkundige complicatie bij Suikerziekte (Diabetische Retinopathie) Mensen zien. Mensen laten zien. Wat is diabetische retinopathie? Eén van de meest voorkomende complicaties bij suikerziekte is beschadiging

Nadere informatie

Duurzaam aan het werk

Duurzaam aan het werk Visio Zicht op Werk Duurzaam aan het werk Bent u zelf slechtziend of blind en wilt u graag zo goed mogelijk (blijven) functioneren op uw werk? Heeft u een slechtziende of blinde werknemer? Begeleidt u

Nadere informatie

Inhoudsopgave VAN DE VOORZITTER

Inhoudsopgave VAN DE VOORZITTER JAARVERSLAG 2008 Inhoudsopgave ACHTERGROND 2 Visuele beperkingen wereldwijd 2 Visuele beperkingen in Nederland 2 DE ORGANISATIE 3 VISION 2020 Netherlands 3 Doelstelling 3 Strategie 3 ACTIVITEITEN 2008

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor kinderen en jongeren met een visuele beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor kinderen en jongeren met een visuele beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor kinderen en jongeren met een visuele beperking Perspectief voor ieder kind Mijn baby maakt nog steeds geen oogcontact, is dat normaal? Kan mijn dochter naar een

Nadere informatie

Het Low Vision & Revalidatie spreekuur

Het Low Vision & Revalidatie spreekuur Oogheelkunde Het Low Vision & Revalidatie spreekuur Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Slechtziendheid Er is sprake van slechtziendheid wanneer

Nadere informatie

Zodra het oog bijna het volledige gezichtsveld heeft verloren, wordt u zich plots brutaal bewust van uw handicap.

Zodra het oog bijna het volledige gezichtsveld heeft verloren, wordt u zich plots brutaal bewust van uw handicap. Wat is glaucoom? B440 april 2012 Glaucoom is een ziekte waarbij de oogzenuwcellen langzaam afsterven, vaak ten gevolge van verhoogde druk. U merkt de ziekte zelf niet tijdig op, gezien u lang scherp blijft

Nadere informatie

Glaucoom. Poli Oogheelkunde

Glaucoom. Poli Oogheelkunde 00 Glaucoom Poli Oogheelkunde Wat is glaucoom Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat door het oog gevormd

Nadere informatie

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Crisiskaart Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Consulent Crisiskaart Nel van kempen Diane Hek Crisiskaart Wat is een crisiskaart: Een uitvouwbaar kaartje van bankpasformaat. Samenvatting

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

ADHD-kinderen op de basisschool

ADHD-kinderen op de basisschool Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport ADHD-kinderen op de basisschool Henk Foekema B8133 december

Nadere informatie

Gezond meedoen in Sittard-Geleen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Sittard-Geleen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Sittard-Geleen Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk

Nadere informatie

Maculadegeneratie. Afdeling Oogheelkunde

Maculadegeneratie. Afdeling Oogheelkunde Maculadegeneratie Afdeling Oogheelkunde Algemeen Maculadegeneratie (MD) is de meest voorkomende oogaandoening die leidt tot ernstige slechtziendheid. De macula (= gele vlek) is het centrale deel van het

Nadere informatie

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit Gelderland Groningen Drenthe Midden Holland Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland Limburg Haaglanden NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroep Gelderland Wel samenwerking

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

Bestuursverslag MD Fonds 2012

Bestuursverslag MD Fonds 2012 www.mdfonds.nl nieuwsbrief Juni 2013 mdfonds@macula-degeneratie.nl Bestuursverslag MD Fonds 2012 DDit verslag legt verantwoording af jegens de donateurs van het MD Fonds. Het financiële verslag 2012 is

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

Bijna een miljoen Nederlanders kampt met oogproblemen

Bijna een miljoen Nederlanders kampt met oogproblemen OOGCONTACT NIEUWSBRIEF Want niemand mag onnodig blind of slechtziend worden! Bijna een miljoen Nederlanders kampt met oogproblemen In mijn werk ontmoet ik veel mensen. Mensen met een visuele beperking,

Nadere informatie

Koninklijke Visio voor mensen die slechter zien door een afwijking in de macula (gele vlek)

Koninklijke Visio voor mensen die slechter zien door een afwijking in de macula (gele vlek) Koninklijke Visio voor mensen die slechter zien door een afwijking in de macula (gele vlek) Samen helpen we u verder De oogarts heeft bij u een afwijking in de macula (gele vlek) van het netvlies geconstateerd

Nadere informatie

Oogheelkunde. Glaucoom.

Oogheelkunde. Glaucoom. Oogheelkunde Glaucoom www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl OOG007 / Glaucoom / 16-12-2015 2 Glaucoom Glaucoom is een veelvoorkomende ziekte aan

Nadere informatie

Glaucoom: geen schade enige schade ernstige schade

Glaucoom: geen schade enige schade ernstige schade Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade ontstaat aan de oogzenuw. Vaak, maar niet altijd, komt dit door een te hoge oogdruk. Deze aandoening geeft sluipenderwijs gezichtsvelduitval. Pas in een

Nadere informatie

De missie van Eye Care Foundation is het toegankelijk maken van primaire oogzorg voor kansarme mensen in ontwikkelingslanden.

De missie van Eye Care Foundation is het toegankelijk maken van primaire oogzorg voor kansarme mensen in ontwikkelingslanden. Strategisch plan 2011-2015 Missie & Visie Eye Care Foundation handelt vanuit de overtuiging dat elk mens recht heeft op gezichtsvermogen. Het verlies aan gezichtvermogen kan voor blinden en slechtzienden

Nadere informatie