Nieuwsbrief 4 maart Een blik terug.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief 4 maart 2010. Een blik terug."

Transcriptie

1 Postbus GJ Utrecht Telefoon: Nieuwsbrief 4 maart 2010 Een blik terug. Op 13 november kwamen cliënten en contactpersonen van de denktank bij elkaar om terug te kijken op het congres Op de kaart. En om plannen te maken voor het vervolg.

2 De aanwezigen waren het erover eens dat het een goed congres was. Mensen met een verstandelijke beperking hebben goed kunnen zeggen wat zij nodig hebben om volwaardig mee te doen in de samenleving. En wat zij dan vanuit de WMO verwachten. In het vervolg van Op de kaart gaan bestuurders van de zorgorganisaties met mensen met een verstandelijke beperking werkbezoeken brengen in de gemeenten in Utrecht. Dit om de contacten te verstevigen en om de ambtenaren te bereiken die nog niet op de kaart staan Op de kaart gaat de provincie in Om de wensen, vragen en belangen van burgers met een verstandelijke beperking verder Op de kaart te krijgen gaan we op tournee. Bestuurders van deelnemende zorgorganisaties gaan samen met cliënten uit hun eigen organisatie op werkbezoek bij diverse gemeenten. De aftrap is gemaakt bij de gemeente Woudenberg. Daar kreeg de wethouder uit handen van Sjaak Belderok de film Op de kaart en het verslag van het speeddaten op het congres aangeboden. De film laat vijf ontmoetingen zien waarbij ook de verkeerssituatie aan de orde komt. Sjaak heeft aan den lijve ondervonden hoe belangrijk een overzichtelijke verkeerssituatie is, en daarvoor heeft hij bij de wethouder aandacht gevraagd. Ook de gemeenten de Bilt, Spakenburg- Bunschoten, Houten en de Utrechtse Heuvelrug worden binnenkort bezocht. Andere gemeenten in de provincie Utrecht volgen op een later moment. Afgesproken is dat voor 1 juni alle werkbezoeken hebben plaatsgevonden. Naast deze werkbezoeken is achter de schermen druk gewerkt om informatie geven over de lokale verkiezingen. Samen met de Wilg en LFB Noordwest is gekeken waar politiek cafés gehouden werden. Op de kaart heeft diverse programma s van politieke partijen omgezet in eenvoudige taal. Daarnaast zijn de groet- en ontmoetmappen beschikbaar gesteld. Op die manier hebben we meegewerkt om burgers met een verstandelijke beperking goed geïnformeerd tot een keuze te laten komen. Want juist de lokale verkiezingen zijn ook voor hen van belang in het kader van de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO).

3 Deze wet over meedoen in de samenleving wordt immers uitgevoerd door de gemeenten en de partijen die het in de gemeente voor het zeggen hebben. Verder op zie je ook een advertentie voor een belangenbehartiger. Daar zijn we erg trots op! Het belang mensen zelf hun boodschap te laten vertellen is onderkend door de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht. Zij staan de komende twee jaar garant voor het salaris van een belangenbehartiger met een verstandelijke beperking. De belangenbehartiger komt in dienst bij het LFB en zal na een korte inwerkperiode ook actief werkbezoeken af gaan leggen in de provincie. Interview met Yvonne van der Burg Yvonne van der Burg vindt het project Op de kaart belangrijk. Mensen met een verstandelijke beperking willen ook meedoen in hun gemeente. Zij willen op de kaart staan bij de ambtenaren.

4 Yvonne werkt bij het CAB in Woerden. Via haar werk hoorde zij van Op de kaart. Zij deed mee met de voorbereiding. En op het congres had zij verschillende taken. Zo stond zij aan het begin van de dag bij de inschrijfbalie. Vervoer is voor Yvonne een belangrijk onderwerp. Mensen met een beperking kunnen alleen meedoen als het vervoer goed geregeld is. Het vervoer met de taxi is nu een stuk duurder. Dat is niet goed. Na het congres zijn verdere gesprekken met de wethouders van de gemeentes nodig. Yvonne wil wel meegaan naar een gesprek. Ik ga zo n gesprek goed voorbereiden. Dan kan ik mijn zegje wel doen. Betaalbaar vervoer vind ik belangrijk. En goede mogelijkheden voor uitgaan en activiteiten in je vrije tijd. Ik wil graag regelmatig informatie. Ambtenaren van de gemeente moeten laten weten welke plannen er komen. Yvonne wil gaan praten met de mensen van haar eigen gemeente. Ik woon in de gemeente De Ronde Venen. Daar kan ik kennis maken. In het Groet en Ontmoetboek kan ik alle namen, onderwerpen en telefoonnummers zetten. Ik wil vragen stellen aan de ambtenaren. Ik laat het er niet bij zitten. Ik laat zien dat ik er ben.

5 Actief burgerschap Contact tussen de gemeente Utrechte Heuvelrug en burgers met een beperking. De Oude Arnhemsebovenweg in Doorn was al lang aan een opknapbeurt toe. Een slecht wegdek en verouderde bushaltes voor de busverbinding naar Driebergen maakte renovatie noodzakelijk. Onder de cliënten van Bartiméus bestond een gevoel van onveiligheid waar het ging om het oversteken van deze weg. De cliëntenraad vanuit Bartiméus hoorden in hun regio-overleg over een ongeval bij Reinaerde, de Heygraeff in Woudenberg in een soortgelijke verkeerssituatie. Dit bericht versterkte bij hen het inzicht dat een veilige oversteekplaats gemaakt moest worden. Het project Op de kaart heeft er sterk toe bijgedragen dat de inbreng van de cliënten van Bartiméus belangrijk werd. Er was al veel overleg maar de doorbraak kwam toen de projectleider van de renovatie, Kees van Zutphen, in het kader van dit project Op de kaart zelf de ervaring had hoe gevaarlijk het oversteken is.

6 Met een donkere bril en een geleidestok waagde hij met Richell Brunken de oversteek. De plannen vanuit de vergaderkamer werden bijgesteld. Er zijn nu verkeerslichten bij de oversteek naar de bushalte. De adviessnelheid op de Oude Arnhemsebovenweg is 60 km. En de bushaltes zijn nu zo ingericht dat mensen in een rolstoel ook de bus kunnen instappen. De veilige oversteek en goede bushalte passen binnen het WMO prestatieveld Toegankelijkheid. Een goede verbinding met het openbaar vervoer houdt voor cliënten van Bartiméus in: veilig en aangepast voor slechtziende en blinde mensen en rolstoeltoegankelijk. Dat is nu verwezenlijkt. Dit succes van Bartiméus laat zien dat het loont om gesprekken te regelen met ervaringsdeskundigen en ambtenaren van de gemeente. Door die directe ervaring en informatie wordt de ondersteuning vanuit de WMO ook voor mensen met een verstandelijke beperking op maat gesneden. Op donderdag 17 december 2009 was de feestelijke opening van de vernieuwde Oude Arnhemsebovenweg. Gevraagd: belangenbehartiger Mensen met een verstandelijke beperking doen mee in onze samenleving. Dat vraagt soms iets extra s. Dan is het belangrijk dat je de juiste mensen en organisaties laat horen wat nodig is om mee te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om duidelijke brieven van de gemeenten, activiteiten in vrije tijd of een veiligere leefomgeving, de wijk waar je woont.

7 Ambtenaren en beleidsmedewerkers zijn mensen die plannen en afspraken maken om iedereen mee te laten doen. Dat doen zij dankzij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Vaak zijn deze ambtenaren en beleidsmedewerkers nog niet zo bekend met burgers met een verstandelijke beperking. Verschillende organisaties waaronder de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht, CliëntenBelang Utrecht en LFB werken daarom samen in het project Op de kaart. Samen zoeken zij een belangenbehartiger Wmo met een verstandelijke beperking (voor uur per week) de belangenbehartiger is werkzaam in de provincie Utrecht Wat zijn je taken: Het op de kaart zetten van de belangen van mensen met een verstandelijke beperking bij gemeenten en verschillende organisaties in de provincie Utrecht Het informeren van mensen met een verstandelijke beperking over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn; bijvoorbeeld door het organiseren en meehelpen bij Onderling Sterk themacafé s Meepraten en meedenken tijdens congressen, bijeenkomsten met politici en beleidsmakers, themadagen over meedoen in de samenleving. Het onderhouden van contacten met mensen met een verstandelijke beperking en zorgaanbieders in de provincie Utrecht Meedenken in het project Op de kaart Wat vragen wij van je: Plezier hebben in belangenbehartiging Kunnen werken met een computer, bekend zijn met Word, en agendabeheer Zelfstandig kunnen werken en initiatief nemen, of daarin getraind worden Stevig in je schoenen staan Mondeling de zaken goed kunnen verwoorden

8 Zorgvuldig zijn in je afspraken en werkzaamheden Zelf met openbaar vervoer of eigen vervoer kunnen reizen Flexibel in werktijden, dus ook af en toe s avonds en op zaterdag werken Gemakkelijk contact kunnen maken met anderen, en goed kunnen luisteren In Utrecht of omgeving wonen Representatief er uit zien Wat bieden wij: Een contract voor een jaar Een goede inwerkperiode Een dienstverband bij het LFB met inschaling en reiskostenvergoeding volgens de CAO Welzijn Een vaste werkplek in Utrecht Een vaste coach voor een beperkt aantal uren (max. 4 uur per week) Het LFB is een landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking. De medewerkers van LFB zijn ervaringsdeskundigen die in hun werkzaamheden worden ondersteund door een coach. Interesse? Je kunt je brief voor 10 april 2010 sturen naar Op de kaart Pb GJ Utrecht Wil je eerst meer informatie bel dan naar Jolanda Geerssen, projectleider Op de kaart. Telefoon Politiek en de WMO Met de verkiezingen van de gemeenteraad in zicht organiseerde De Wilg in Utrecht een politiek café. De bezoekers van De Wilg zijn mensen met een verstandelijke beperking.

9 Door de partijen te vragen naar hun plannen over domeinen vanuit de WMO kunnen zij een keuze maken. Belangrijk om zo invloed te hebben in je eigen gemeente. Of zoals een deelnemer aan het politiek café het zegt: Het is goed om dit te organiseren, zodat ik beter weet wat de partijen doen. Ik ga wel stemmen. Want zo kan ik meehelpen om de wereld beter te krijgen. En ook voor de vertegenwoordigers van de politiek ligt er een kans: Het is belangrijk om te horen wat de gevolgen zijn van de regels voor mensen met een verstandelijke beperking. In de voorbereiding op het forum kwam aan de orde: Betere toegankelijkheid voor scootmobiels. Meedoen in de buurthuizen in je eigen buurt. Dat is dicht bij huis en dan heb je geen grote problemen met vervoer. De drempel verlagen om een u-pas te krijgen. Zo kunnen meer mensen daarvan gebruik maken. En de informatie over het openbaar vervoer meer toegankelijk maken. Het politiek café is gefilmd door actualiteitenprogramma Een vandaag. Want voorlichting aan mensen met een verstandelijke beperking die stemrecht hebben is ook landelijk een belangrijk onderwerp. Nieuwe sponsors van Op de kaart. Het project Op de kaart heeft een subsidie van 1.500,- gekregen uit het Rabobank stimuleringsfonds. Dankzij veel stemmen op de site ikbenrabolid.nl werd Op de kaart genomineerd en is de aanvraag gehonoreerd met deze donatie. De partijen die deelnemen aan Op de kaart zien de prijs als een extra motivatie om de ambities verder te verwezenlijken en mensen met een beperking op de kaart te blijven zetten. KPMG, accountant van Reinaerde en Abrona, hebben Op de kaart gesponsord met 800,- Hartelijk dank hiervoor.

10 Data Maart 18 maart, werkbezoek burgers met een beperking aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug. April 10 april, sluiting van de werving belangenbehartiger In april zijn de sollicitatiegesprekken 16 april, bijeenkomst van de regiegroep. De regiegroep bespreekt de lopende zaken. Mei/juni Contactactiviteit sponsoren. Juni Bijeenkomst van de denktank. Amerpoort, Bartimeus, Humanitas, Reinaerde en Zonnehuizen.

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

Op de Kaart, het congres

Op de Kaart, het congres Nieuwsbrief 3, oktober 2009 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 992 Op de Kaart, het congres Welkom op het congres Op de kaart. Op 10 september was het dan zo ver, het congres Op de kaart

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

Jolanda Geerssen, projectleider Op de kaart. Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief september 2011

Jolanda Geerssen, projectleider Op de kaart. Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief september 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief september 2011 Langzaam over naar een volgende fase De laatste tijd zie ik steeds vaker het Engelse woordje slow toegevoegd aan allerlei

Nadere informatie

REINAERDE Reinaerde Kijker

REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE Reinaerde Kijker 2 REINAERDE IN DE KIJKER Vragen voor het WMO loket 4 BEN IK IN BEELD!? De WMO voor ambulante begeleiding 5 RICHARD REIST ROND Anton Maas neemt afscheid van Reinaerde 7 ONDER

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 2 februari 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Deze keer gaat de nieuwsbrief over de verkiezingen voor de gemeente op 19 maart. Heb je een leuk idee voor deze

Nadere informatie

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld Programma Volwaardig leven eenvoudig verteld Inleiding Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een nieuw programma voor de gehandicaptenzorg gemaakt. Het programma heet: volwaardig

Nadere informatie

Werkplan 2016 STERKE MEIDEN!

Werkplan 2016 STERKE MEIDEN! Werkplan 2016 STERKE MEIDEN! Inhoud Inleiding pag. 3 Visie & Missie pag. 4 Hoe ziet de LFB eruit pag. 5 Activiteiten 2016 pag. 6 - Belangenbehartiging landelijk pag. 7 - Informatievoorziening landelijk

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2010

Nieuwsbrief december 2010 Nieuwsbrief december 2010 Omdat u deelnemer bent aan het Panel Samen Leven krijgt u deze nieuwsbrief. Over een jaar ontvangt u weer een Nieuwsbrief. Bedankt! Er zijn ook dit jaar weer vraaggesprekken geweest.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017 Vraag en antwoord VN-verdrag lokaal Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden april 2017 Het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap geldt sinds 14 juli 2016 in Nederland.

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018

Kwaliteitsrapport 2018 Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 Hoe was de ondersteuning in 2018? Ga naar sheerenloo.nl Wat staat er in dit kwaliteitsrapport? Dit kwaliteitsrapport gaat over de ondersteuning van s Heeren

Nadere informatie

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg.

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Bestuurslid op de TV bij L1. 7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Begin januari werd het ROL via de provincie gevraagd een bijdrage te leveren

Nadere informatie

REINAERDE Reinaerde Kijker

REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE Reinaerde Kijker 2 REINAERDE IN DE KIJKER In gesprek 4 BEN IK IN BEELD Ontmoeting met de staatssecretaris 6 RICHARD REIST ROND Op bezoek bij directeur 7 ONDER DE LOEP Heb jij een idee voor de

Nadere informatie

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Uitnodiging Voorjaarscongres 2013 Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Donderdag 23 mei 2013 Ontvangst 9.00 uur Aanvang 9.30 uur Gemeentehuis De Bilt Hartelijk welkom in de gemeente De Bilt!

Nadere informatie

REINAERDE Reinaerde Kijker

REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE Reinaerde Kijker 2 REINAERDE IN DE KIJKER Meten is weten voor de cliëntenraad. Met de participatiemeter. 4 BEN IK IN BEELD!? Stiena gaat naar de training Samen Sterker. 5 RICHARD REIST ROND Richard

Nadere informatie

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober

Werkzaamheden omgeving viaduct Hoofdstraat, en Weekendafsluiting Hoofdstraat, inclusief op- en afritten, van 28 september tot 1 oktober Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1313-AVR

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL Banen en vestigingen per gemeente 2009-2010 [2010] ALLE BANEN 2010 0305 ABCOUDE 280 92 217 619 18 97 55 34 15 364 69 55 135 258 76 46 2.430 0307 AMERSFOORT 223 5.055 3.588 14.405 3.442 2.448 4.468 4.156

Nadere informatie

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak is het steunpunt medezeggenschap in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. VraagRaak maakt onderdeel uit van de vereniging KansPlus, belangennetwerk

Nadere informatie

REINAERDE Reinaerde Kijker

REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE Reinaerde Kijker 2 REINAERDE IN DE KIJKER Werken waar je woont 4 BEN IK IN BEELD Yvonne is Zelf aan Zet 5 OP REIS DOOR... Multi Media Centrum Studio 10 7 ONDER DE LOEP Ben Glasius klust mee 8

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

Jaarverslag Zeggenschap

Jaarverslag Zeggenschap Jaarverslag Zeggenschap 2014 1 Odion, januari 2015 hallo Hallo, 2014 is voorbij gevolgen. Er is weer veel gebeurd op het gebied van zeggenschap. In dit verslag breng ik jullie op de hoogte van alle gebeurtenissen,

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage.

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Je kunt een woordenlijst aanleggen. Je kunt een evaluatie invullen. Je weet wat formeel en informeel betekent. Je kunt een interview op je stageplaats

Nadere informatie

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Mantelzorg Adviesraad Zwolle

Jaarverslag 2011. Mantelzorg Adviesraad Zwolle Jaarverslag 2011 Mantelzorg Adviesraad Zwolle Inhoud 1. Voorwoord 2 2. De Mantelzorg Adviesraad 2 3. PR en communicatie 3 4. Activiteiten 3 5. Advisering 3 6. Deskundigheidsbevordering 3 7. Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker.

Nadere informatie

DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING 1 Inhoud: Voorbereidingen blz. 3 Onderling Sterk vereniging in Meppel blz. 4 Downpower op de basisscholen blz. 5 Wmo Markt blz. 6 Informatie avond aan

Nadere informatie

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Meedenken, meepraten en meebeslissen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maatschappelijke Stages Zeist & De Bilt september 2008

Nieuwsbrief Maatschappelijke Stages Zeist & De Bilt september 2008 Nieuwsbrief Maatschappelijke Stages Zeist & De Bilt september 2008 Steunpunten doen mee aan pilot van ministerie In 2011 is het zover: dan wordt de maatschappelijke stage verplicht voor alle scholieren

Nadere informatie

Wil jij naar aanleiding van onderstaande mail van het CCV mijn onderstaande tekst en bijlagen doorsturen naar de raadsleden:

Wil jij naar aanleiding van onderstaande mail van het CCV mijn onderstaande tekst en bijlagen doorsturen naar de raadsleden: Van: Verzonden: Aan: CC: Onderwerp: Bijlagen: Lucassen, Milan woensdag 6 maart 2013 22:08 Stadhuis raadsgriffie@woerden.nl Fwd: Nieuw: website voor Raadsleden image001.gif; image002.gif; image003.gif;

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Voor eigen regie in zorg en samenleving

Voor eigen regie in zorg en samenleving Voor eigen regie in zorg en samenleving Prima instrument, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Mensen zelf hun dingen laten doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je de burger wel goed toerusten.

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Informatie over de. Landelijke Koepel Wmo-raden

Informatie over de. Landelijke Koepel Wmo-raden Informatie over de Landelijke Koepel Wmo-raden Inhoud De landelijke Koepel Gegevens van de Koepel Lidmaatschap van de Koepel Meer informatie? Inschrijfformulier Zomer 2015 2 1. informatie over de landelijke

Nadere informatie

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer:

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: KansRijker Portfolio Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: 1 Inhoudsopgave KANSRIJKER Stap 1 Ken je wensen en talenten Je persoonlijk profiel Stap 2 Vind die baan! Je netwerkplan Je gespreksplan voor

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Communicatievisie 2015

Communicatievisie 2015 Communicatievisie 2015 Inleiding Communicatievisie gemeente Enschede De gemeente Enschede werkt aan een nieuwe Communicatievisie: hoe en op welke manier gaat de gemeente in de toekomst met haar inwoners

Nadere informatie

(Mede)zeggenschap sept/okt. 2015 Programma

(Mede)zeggenschap sept/okt. 2015 Programma (Mede)zeggenschap sept/okt. 2015 Programma Mijn naam is Jos van de Ven en ben binnen Dichterbij werkzaam als ambtelijk secretaris van de cliëntenraad. Onafhankelijke ondersteuning Onafhankelijke cliëntondersteuning

Nadere informatie

Word nu lid van de Stomavereniging

Word nu lid van de Stomavereniging Word nu lid van de Stomavereniging sterker met stoma door jouw ervaring te delen Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Elke De stomazorgwijzer heeft mij inzicht gegeven in de kwaliteit van de stomazorg

Nadere informatie

Een Dorpscontactpersoon (DCP) Werksessie Inspiratiedag SAMENWERKEN 4 oktober 2014 Josien Durieux en Anita Huisman / André Menting

Een Dorpscontactpersoon (DCP) Werksessie Inspiratiedag SAMENWERKEN 4 oktober 2014 Josien Durieux en Anita Huisman / André Menting Een Dorpscontactpersoon (DCP) Werksessie Inspiratiedag SAMENWERKEN 4 oktober 2014 Josien Durieux en Anita Huisman / André Menting Programma Sessie 1 10:45-12:00 Sessie 2 13:45-15:00 - DCP aan het woord

Nadere informatie

Wat doet het Oogfonds?

Wat doet het Oogfonds? Wat doet het Oogfonds? In Nederland zijn 350.000 mensen blind of ernstig slechtziend. Dat aantal neemt toe, terwijl dit bij 7 van de 10 mensen voorkomen kan worden. Het Oogfonds werkt hard aan de preventie

Nadere informatie

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Communicatie aanpak Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Van visie naar opgave - beleidsdoel Vanuit de visie op 3D Meedoen en meetellen : transitie 3D = transformatie = cultuuromslag De visie Meedoen

Nadere informatie

Verslag Wmo-raad d.d

Verslag Wmo-raad d.d Verslag Wmo-raad d.d. 3-10-2017 Aanwezige leden: M. Lemeer, A.J. van de Berg, H. Vaasen, J. Verbeet, G. Maas, P. Kerkhofs, Mevr. M. Kaak-Pels, L. Lemmens, Mevr. M. Walczak, Ph. Frenken, R. Roelofs, P.

Nadere informatie

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten Wat doet FNV Taxi? Aanbesteden CAO Taxiconsulenten Bestuurders Kaderleden Doe mee voor een sterkere Taxisector! De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in de taxisector. Sinds 2001 zijn de aanbestedingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 Mei 2014 Van de redactie Kort nieuws Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten December 2010 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Voelt beter

Vrijwilligerswerk. Voelt beter Vrijwilligerswerk Dát geeft een goed gevoel Voelt beter Vrijwilligerswerk, dat geeft een goed gevoel Hebt u oog voor de behoeften van anderen? Vindt u het vanzelfsprekend om patiënten en bezoekers van

Nadere informatie

Niet de afkomst, maar de toekomst! Inhouse-dag Erasmus MC Rotterdam Beeldvormingscampagne Kleur in de Zorg. 25 november 2010, Rotterdam

Niet de afkomst, maar de toekomst! Inhouse-dag Erasmus MC Rotterdam Beeldvormingscampagne Kleur in de Zorg. 25 november 2010, Rotterdam Niet de afkomst, maar de toekomst! Inhouse-dag Erasmus MC Rotterdam Beeldvormingscampagne Kleur in de Zorg 25 november 2010, Rotterdam 1 Kleur in de Zorg Projectleider: Yasmin Seddiki Fotografie: Mladen

Nadere informatie

Reinaerde in de Kijker

Reinaerde in de Kijker Reinaerde Kijker 2 Reinaerde in de Kijker Hoe tevreden zijn cliënten over Reinaerde? 4 BEN IK IN BEELD Kwekerij zoekt groene vingers 7 Onder de loep Trots zijn door nieuwe dingen te leren 8 Verrassend

Nadere informatie

Verklaring over de Wmo van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en belangenbehartigers in Gelderland

Verklaring over de Wmo van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en belangenbehartigers in Gelderland Verklaring over de Wmo van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en belangenbehartigers in Gelderland Verklaring over de Wmo van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en belangenbehartigers

Nadere informatie

Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat

Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat Persbericht Onder embargo tot 8 april 2019, 9.00 uur. Zeist, 8 april 2019 Houd de lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen

Nadere informatie

Meedenken, meepraten, meebeslissen in de. Cliëntenraad

Meedenken, meepraten, meebeslissen in de. Cliëntenraad Meedenken, meepraten, meebeslissen in de Cliëntenraad Cliëntenraad Wat is een cliëntenraad? De cliëntenraad komt op voor de belangen van cliënten. Alle mensen die bij Syndion ondersteuning krijgen zijn

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

REINAERDE Reinaerde Kijker

REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE IN DE KIJKER 360 Feedback 4 BEN IK IN BEELD Ik, jij, wij, samen in de wijk 5 RICHARD SURFT ROND Op de nieuwe cliëntenwebsite 7 ONDER DE LOEP Repetities van het Wmo-Theater

Nadere informatie

Jaarverslag Zeggenschap

Jaarverslag Zeggenschap Jaarverslag Zeggenschap 2013 1 Odion, december 2013 hallo Hallo, Hier het jaarverslag zeggenschap van Odion. In dit verslag breng ik jullie jaarlijks op de hoogte van al het nieuws over zeggenschap van

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

AIC Utrecht, Pallas Athenedreef 10

AIC Utrecht, Pallas Athenedreef 10 AIC Utrecht, Pallas Athenedreef 10 Nieuwsbrief dinsdag 10 januari 2017 Beste lezers, Allereerst willen wij u een voorspoedig 2017 wensen. Voor het AIC betekent deze nieuwe start een aantal veranderingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 AFDELING AMERSF0ORT-BUNSCHOTEN www.pvda-amersfoort.nl secretaris@pvda-amersfoort.nl NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 Woord van de voorzitter: Giro 555 en dichterbij huis. Er voltrekt zich een humanitaire ramp

Nadere informatie

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg 1. Is het de bedoeling dat de gemeente straks met iedere thuiswonende mens met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Zin in de OR-vergadering

Zin in de OR-vergadering Medezeggenschap nieuwe stijl Zin in de OR-vergadering Tekst: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman In Almere ging de medezeggenschap stevig op de schop. De structuur werd omgegooid, er kwamen tijdelijke

Nadere informatie

SZN MAGAZINE DOEN #05 DECEMBER 2011

SZN MAGAZINE DOEN #05 DECEMBER 2011 SZN MAGAZINE DOEN #05 DECEMBER 2011 RESULTATEN Mede dankzij uw steun kunnen wij het onderwerp zwerf jongeren onder de aandacht brengen bij de verantwoorde lijke partijen en ons inzetten om de situatie

Nadere informatie

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties AVI-nieuwsbrief 7 (24 juli 2012) Adviseurs Versterking Wmo ondersteunen bij beleidsbeïnvloeding Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties Geachte Het uitstel

Nadere informatie

Enquête Telefonische dienstverlening

Enquête Telefonische dienstverlening Enquête Telefonische dienstverlening Enquête Telefonische dienstverlening Colofon Titel:Enquête Enquete Telefonische dienstverlening Opdrachtgever: Gemeente Velsen Opdrachtnemer: Marieke Galesloot Datum:

Nadere informatie

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket C: Inclusief onderzoek

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket C: Inclusief onderzoek Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten Werkpakket C: Inclusief onderzoek Inhoud 1. Inleiding 3 2. Inclusief onderzoek 4 3. Waarom is inclusief onderzoek nodig? 5 4. Kenmerken van inclusief

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap?

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard cliëntenraad de Waaier + de Schelp Anita van Dinteren

Nadere informatie

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl November 2009 MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl Beste Leden, Met deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Samen voor Woerden: hét netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Organisaties

Samen voor Woerden: hét netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Organisaties Samen voor Woerden: hét netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Organisaties Samenwerken Verbinden Inspireren Jaarverslag 2013 Samen voor Woerden: hét netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Organisaties

Nadere informatie

Is het ondersteuningsplan wel echt van de cliënt?

Is het ondersteuningsplan wel echt van de cliënt? Is het ondersteuningsplan wel echt van de cliënt? Regels voor een goed ondersteuningsplan voor cliënten in de gehandicaptenzorg Handleiding voor cliëntenraden (eenvoudige versie) februari 2010 Over deze

Nadere informatie

Omgevingsvisie en toegankelijkheid

Omgevingsvisie en toegankelijkheid Wonen - Informatieblad Omgevingsvisie en toegankelijkheid juli 2018 Voor lokale belangenbehartigers Wat is een Omgevingsvisie? Gemeenten gaan aan de slag met het maken van een Omgevingsvisie. De omgevingsvisie

Nadere informatie

CCR in gesprek over opvolging Pierre Quaedvlieg

CCR in gesprek over opvolging Pierre Quaedvlieg nummer 20 juli 2015 stappen om advies te geven praten met Ton van der Meer CCR in gesprek over opvolging Pierre Quaedvlieg de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard Adrie de Bruijn

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Contactpersonen per gemeente

Contactpersonen per gemeente Contactpersonen per gemeente Mei 2017 Inleiding Dit document bevat een overzicht van contactpersonen bij gemeenten in de provincie Utrecht. Bij deze personen zijn alleen de mailadressen weergegeven. Telefonisch

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Contactpersonen per gemeente

Contactpersonen per gemeente Contactpersonen per gemeente Mei 2017 Inleiding Dit document bevat een overzicht van contactpersonen bij gemeenten in de provincie Utrecht. Bij deze personen zijn alleen de mailadressen weergegeven. Telefonisch

Nadere informatie

REINAERDE Reinaerde Kijker

REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE Reinaerde Kijker 2 REINAERDE IN DE KIJKER Hoe gaan begeleiders van Reinaerde met cliënten om? 4 BEN IK IN BEELD!? De textielgroep van de Werkspecht. 6 Richard reist rond Onderzoekers gezocht.

Nadere informatie

BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES

BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES VERTROUWELIJK tot 19 juli 16:30 BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES Afdeling: Ontwikkeling Onderdeel: Ontwikkelaars Adviseur: A. van Mierlo Toestelnummer: 072 888 000 Datum: 16 juli 2012 Onderwerp: Memo Voortgang

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

UITNODIGING. Waar? In vergadercentrum t Lichtpunt van Abrona, Amersfoortseweg 56 in Huis ter Heide.

UITNODIGING. Waar? In vergadercentrum t Lichtpunt van Abrona, Amersfoortseweg 56 in Huis ter Heide. UITNODIGING Feestelijk CONGRES zaterdag 14 november 2009 Waarom dit congres? VraagRaak bestaat eind van dit jaar 10 jaar! Begonnen als zelfstandige stichting is VraagRaak nu het steunpunt medezeggenschap

Nadere informatie

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015 Cursussen voor mensen Suc6 Cursusboek 2014/2015 Inleiding Leren is leuk. Als je iets leert, weet je meer of kun je meer! In dit boekje staan alle cursussen die je bij Suc6 kunt leren. Je kunt samen met

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 8 Oktober/november 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten, in

Nadere informatie