Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht"

Transcriptie

1 Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht

2 Opdrachtkaart DD Voorkennis: Je hebt de opdrachten DR t/m DR afgerond Intro: Elke keer als je iets print op de digitale printer, dan gebruik je daar papier voor. Papier komt in allerlei soorten en maten voor, ieder met zijn specifieke eigenschappen. In deze opdracht leer je hoe papier gemaakt wordt en wat de eigenschappen zijn. Ook leer je meer over welk papier geschikt is voor digitaal printen. Doelen: Als je deze opdracht gemaakt hebt, weet je: Hoe papier gemaakt wordt Welke eigenschappen de verschillende soorten papier hebben Welke papier je het beste voor digitaal printen kunt gebruiken Activiteiten: Lees de theorie over papierproductie en papiersoorten door Maak de opdracht Vul het evaluatieformulier in Tijd: Voor deze opdracht heb je 3 lesuren de tijd. Materiaal: Verschillende soorten papier die gebruikt worden in het lokaal Lijm en schaar Beoordeling: Je wordt beoordeeld op de onderstaande punten: Het in de juiste volgorde kunnen plaatsen van de veschillende onderdelen van papierproductie Het juist benoemen van de verschillende papiersoorten Het benoemen van de productiemethode van het papier Weten wat gramsgewicht is

3 Theorie DD Hoe wordt papier gemaakt? Papier wordt meestal gemaakt van hout. Soms worden ook andere producten gebruikt, zoals bijv. wol (dierlijk), gras of bloemen (plantaardig), lompen (textiel) of nylon (synthetisch). Het hout dat voor papier wordt gebruikt is meestal afkomstig van uitdunningshout (het teveel aan bomen dat wordt uitgedund na beplanting), afval uit zagerijen of van speciale plantages. Hardhoutsoorten, zoals dikwijls voor tuinmeubelen wordt gebruikt, is absoluut ongeschikt vanwege zijn harde vezels. Papier wordt dus niet gemaakt van subtropische regenwouden! Het hout voor papier wordt eerst vermalen. De pulp wordt daarna gemengd met water, lijm, bleekstoffen en kleurstoffen. Als laatste wordt de pulpmassa uitgelekt in de papiermachine. Hieronder worden de verschillende onderdelen beschreven: natpartij: de pulpmassa wordt op een zeef uitgegoten. Het meeste water loopt door de zeef terwijl de massa overblijft perspartij: de papiermassa wordt door viltrollen geperst tot dunne lagen droogpartij: de lagen papier worden gedroogd tot alle water is verdampt. Tenslotte krijgt het papier de gewenste dikte en gladheid door wrijvende en persende walsen (het kalanderen).

4 Theorie DD Welke papiersoorten zijn er? In grote lijnen kunnen we stellen dat er twee hoofdgroepen zijn: 1 het niet-gestreken papier 2 het gestreken papier De keuze van de papiersoort, papierdikte en het gramgewicht hangt in grote mate af van de druktechniek die gebruikt zal worden en van het gewenste resultaat met het drukwerk. Voor verschillende doeleinden bestaat er verschillend papier. Een kassamedewerker gebruikt ander soort papier voor geschreven bonnetjes dan een offsetdrukker. Niet alle papiersoorten kunnen gebruikt worden bij digitale druk. Hieronder staan de verschillende soorten papier en waar ze voor gebruikt worden. Schrijfpapier: Licht gesatineerd en goed gelijmd. Dit papier geschikt voor thuisgebruik en administratieve documenten Zelfkopiërend of doordrukpapier: Voor meerdere exemplaren van een (administratief) document zoals bonnen Offset papier Mat of glanzend en stevig drukpapier Romandruk Mat, zacht en opdikkend papier voor boeken. Dit papier heeft een ruw oppervlak en kan goed gelijmd worden Satijn Maximaal gestreken en gesatineerd papier waarop kleuren en beelden zeer goed uitkomen (zeer geschikt voor publicaties in kleur) Gegomd en zelfklevend papier Voor enveloppen, etiketten, Post-It notes, zegels Pergamyn: Vetdicht, halftransparant melkachtig papier voor omslagen en verpakking van kaas Karton: Dit is al het papier wat zwaarder is dan 179 g/m 2. Voor stevige verpakkingen, zoals verhuisdozen en verzendkokers.

5 Theorie DD Specifieke eigenschappen van papier Niet één papiersoort is hetzelfde. Om te kunnen beschrijven wat voor soort papier het is, bestaan er een aantal eigenschappen. Op het pak staat ook altijd vermeld welke eigenschapppen het papier heeft. Hieronder staan de eigenschappen uitgelegd. houtvrij: houthoudend: opaciteit: zeef- en viltzijde: looprichting: gestreken papier of mc: glans: watermerk: Om wit papier te krijgen, wordt de structuur van de mechanische pulp (houtslijp) gewijzigd in chemische pulp (celstof). Houtvrij papier bevat vooral chemische pulp. Dit papier bevat meer mechanische pulp en is minder wit. Het is ook minder sterk. (Bijvoorbeeld krantenpapier) Dit is de lichtondoorlaatbaarheid van het papier (het tegenovergestelde is transparantie) en is vooral belangrijk bij bedrukking aan beide zijden. Bij de eerste fase van papierpulp in de papiermachine ligt de pulp op een zeef. De kant van papier dat op de zeef lag, is ruwer (zeefzijde) dan de andere kant (viltzijde) De looprichting is de richting waarin de meeste vezels liggen en is vooral van belang voor het vouwen: de vouwlijn valt samen met de looprichting. Als dat niet het geval is, kan het drukwerk breken. Dit papier is bedekt met een dunne strijklaag die een effen oppervlak geeft en zeer goed bedrukbaar is voor fullcolordrukwerk. Als papier tussen walsrollen wordt gevoerd, krijgt het meer glans en wordt dan gesatineerd papier genoemd. Bovendien is het gladder en droogt het sneller na het drukken. Het verliest wel aan dikte, opaciteit en stijfheid. Een watermerk wordt aangebracht d.m.v. reliëfrollen in de natpartij van de papiermachine en wordt vaak toegepast bij luxepapieren. Sommige delen van het papier zijn dan dichter op elkaar geperst en zijn daardoor transparanter. gramgewicht: De zwaarte van papier wordt uitgedrukt in aantal gram per m 2. Als papier een gramsgewicht van meer dan 179 g/m 2 heeft, dan wordt het karton genoemd. oppervlaktestructuur: Papier krijgt een bepaalde structuur door het papier in de perspartij te persen met gestructureerde viltrollen.

6 Theorie DD Milieuvriendelijk papier: ECF- of TCF-papier ECF- en TCF-papier zijn beide milieuvriendelijke papiersoorten. Bij de papierproductie wordt de papierpulp traditioneel gebleekt in 2 fasen en door middel van chloor, dat zeer schadelijk is voor het milieu. Voor de bleking van papier probeert men nu geen of minder chloor te gebruiken. ECF of Elementair Chloorvrij Papier: in de eerste fase van het bleekproces wordt chloor vervangen door zuurstof, waterstofperoxide of ozongas. TCF of Totaal Chloorvrij Papier: zowel in de eerste als in de tweede fase van het bleekproces wordt geen chloor gebruikt. ECF en TCF-papier hebben wel het nadeel dat ze minder wit en minder sterk zijn, maar deze nadelen wegen niet op tegen de milieuvoordelen. Wat is gerecycled papier en is het geschikt voor drukwerk? Om drukklaar gerecycled papier te maken, moet oud papier met chemische middelen worden ontinkt wat een duur en milieu-onvriendelijk proces is. Bovendien kan papier slechts een aantal keren worden hergebruikt. Het is dan onvoldoende sterk, zodat weer nieuwe houtvezels moeten worden toegevoegd. Vandaar dat gerecycled papier hoofdzakelijk wordt gebruikt voor inpakpapier en kartonproductie. De wil om te recyclen is ondertussen gemeengoed geworden. Er bestaat een ruim assortiment aan goed bedrukbare, milieuvriendelijke papierkwaliteiten.

7 Theorie DD Wat voor soort papier gebruik je bij digitaal drukken? Om te weten wat voor soort papier je kunt gebruiken, moet je eerst weten wat digitaal drukken is. De digitale drukpers die wij gebruiken, is een Océ CPS900 Platinum. Je kunt de CPS vergelijken met een hele uitgebreide laserprinter. In een standaard kleurenlaser zitten 4 kleuren toner: Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). In de Océ zitten maar liefst 7 kleuren! Het principe lijkt een beetje op offset. De afbeelding wordt uit verschillende kleuren toner samengesteld op een verwarmde cilinder. Vanaf die cilinder wordt de afbeelding op het papier gedrukt. Het is dus een indirecte druktechniek. Als de toner op het papier is overgebracht, wordt de toner in het papier gedrukt en een beetje verwarmd. Daardoor hecht de toner zich aan het papier. Omdat de toner zich goed moet kunnen pakken op het papier, is het belangrijk dat het papier niet te glad is. Offsetpapier is daarom niet geschikt voor de digitale printer. Ook zijn er beperkingen in gramsgewicht. Karton kan je bijvoorbeeld alleen op een groter formaat (A3 of A3+) printen omdat anders de machine vastloopt. Soms verzinnen fabrikanten hier een oplossing voor. Dan is er een speciale invoer gemaakt. Als je die gebruikt, kun je bijvoorbeeld wel karton op A4 printen. De meeste fabrikanten leveren bij hun machines speciaal ontwikkelde papiersoorten. Zo weet je zeker dat je het goede papier gebruikt. Maar de digitale persen worden tevens getest met papier van andere leveranciers, zoals bijvoorbeeld Proost en Brandt. Er wordt dan alleen geen garantie gegeven dat het goed werkt zoals je hieronder kunt lezen. De Océ CPS-printer kan een grote verscheidenheid aan materiaalsoorten verwerken, variërend van 75 tot en met 250 gr/m² (additioneel: Top Colour A gr/m²). Océ Imaging Supplies heeft een breed scala aan materialen, welke officieel zijn getest en vrijgegeven ten behoeve van de CPS-printer. Een overzicht van deze materialen is terug te vinden in de Océ CPS Catalogus, verkrijgbaar via de officiële CPS Supplies website Uiteraard bent u vrij om niet-océ materiaal te verwerken op uw CPS-printer, maar onderzoek heeft uitgewezen, dat de prestatie (uptime) van de CPS-printer beduidend hoger ligt bij het gebruik van Océ materialen. De papiermarkt is continu onderheven aan veranderingen. Regelmatig wordt de samenstelling van papier en/of strijklaag (etc.) aangepast vanwege technische of economische redenen. Hierdoor is het voor Océ niet mogelijk om garanties te geven bij het gebruik van niet-océ materialen in combinatie met de CPS-printer.

8 Theorie DD Supplies Knowledge Centre Informatie over diverse materialen Océ kan op de onderstaande produkten geen garantie geven dat de Océ CPSx00 apparatuur goed funcioneert en voldoet aan de overeengekomen afspraken. Arctic Gloss (lagere grammages) Chromolux 250 gr/m² Colotech+ Gloss Colorech+ Silk Finesse Matt & Gloss 130 gr/m² Hello Gloss 135 gr/m² Mellotex Brilliant White Mellotex Natural White Munken Book Munken Book Extra Office Color Laser Presto Silk 90 gr/m² Silver Image Gloss 135 & 160 gr/m² Silver Image Matt 250 gr/m² Voltage Gloss

9 Opdracht DD Knip de plaatjes uit. Plak ze in de juiste volgorde op een ander A4-vel

10 Opdracht DD Maak een eigen catalogus van jullie papierassortiment. Knip of snij een stuk van 15 cm bij 5 cm. Schrijf op de strook: de naam, soort papier, gramsgewicht en eventuele andere eigenschappen. Plak de stroken op deze pagina en de achterkant.

11 Opdracht DD

12 Evaluatie DD Geef jezelf een beoordeling: O onvoldoende omdat O matig omdat O voldoende omdat O goed omdat Eindbeoordeling: Cijfer:

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier grafimedia Papier OPDRACHTKAART AK-02-01-01 Papierfabricage Voorkennis: geen Intro: Deze opdracht gaat over de grondstoffen van papier. En over de productie van papier. Elke papiersoort wordt gemaakt volgens

Nadere informatie

Papier - Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier, geschiedenis en fabricage door Bert. 21 april 2013 B OEKBINDERIJ PAPYRUS

Papier - Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier, geschiedenis en fabricage door Bert. 21 april 2013 B OEKBINDERIJ PAPYRUS Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier, geschiedenis en fabricage door Bert Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier Papier kort historisch overzicht 100 na

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

FSC assortiment Laatste update 28 januari 2010

FSC assortiment Laatste update 28 januari 2010 FSC assortiment Laatste update 28 januari 2010 VANAF MAGAZIJN & AANMAAK Gestreken: Hello Fat Matt 1.1: NIEUW mat en opdikkend wit machinecoated papier en karton chloorvrij (tcf) zuurvrij Verkrijgbaar in

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 1801 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding

5,4. Werkstuk door een scholier 1801 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 1801 woorden 13 april 2005 5,4 37 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Wij hebben het onderwerp oud papier gekozen omdat wij het ons wel interessant leek, omdat we gehoord

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01 OPDRACHTKAART DR-05-02-01 Papier stapelen Voorkennis: Je kent globaal de werking van een drukpers. Je weet waar bij de drukpers de inleg zit. Je weet dat de papierstapel voor het drukken op het inlegstapelbord

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-11-01 Voorkennis: Je hebt inmiddels al meerdere digitale printopdrachten gemaakt. Je weet wat in register vouwen betekent en je kunt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART DR-01-01-01 Voorkennis: Geen Intro: Soms wordt er gedrukt met alleen zwarte inkt. Soms met de vier standaardkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Maar soms moet je voor een drukorder een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

Papier. Richtlijnen voor media 1. Lettertypelijst. Werken met kleuren. Papierverwerking. Onderhoud. Problemen oplossen. Beheer.

Papier. Richtlijnen voor media 1. Lettertypelijst. Werken met kleuren. Papierverwerking. Onderhoud. Problemen oplossen. Beheer. Richtlijnen voor media 1 U voorkomt afdrukproblemen door aanbevolen media (papier, transparanten, enveloppen, karton en etiketten) te gebruiken. Raadpleeg de Card Stock & Label Guide op de cd met stuurprogramma's

Nadere informatie

Inhoudsopgave SUPPORTING YOU 7-1

Inhoudsopgave SUPPORTING YOU 7-1 Inhoudsopgave Zelfklevende etiketten 5 Fasson zelfklevende etiketten serie FA5+ 5 Fasson zelfklevende etiketten serie FA4 6 Fasson zelfklevende etiketten serie FA4+ 7 Fasson zelfklevende Laseretiketten

Nadere informatie

Thema: Drukken. Zeefdrukken

Thema: Drukken. Zeefdrukken Zeefdrukken OPDRACHTKAART DR-03-01-01 Oriëntatie op de zeefdrukapparatuur Voorkennis: geen Intro: Er zijn verschillende soorten zeefdrukapparatuur. Deze opdracht gaat over zeefdrukapparatuur die op veel

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

PRIJSLIJST PAPIER 2008

PRIJSLIJST PAPIER 2008 PRIJSLIJST PAPIER 2008 Juli 2008 All Office Van Lint Pompmolenlaan 43-b 3447 GK Woerden T0348-424416 F0348-480150 E verkoop@van-lint.nl I www.van-lint.nl A-kwaliteit papier voor scherpe prijzen. Communiqué

Nadere informatie

FSC-, PEFC- & ECOLABEL PRODUCTEN OP CATEGORIE

FSC-, PEFC- & ECOLABEL PRODUCTEN OP CATEGORIE digitaal 4CC Zeer glad en ongestreken papier en karton 90-300 FSC mixed sources: MS_3 FSC Mixed Credit digitaal Acquerello Avorio Digitaal Houtvrij gestreken papier met viltmarkering voor digitaal drukwerk

Nadere informatie

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever.

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Werkblad Papier Beste leerlingen In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Als je vragen hebt beantwoord

Nadere informatie

Transfertoets blok 5. Krantenpapier VAPRO B

Transfertoets blok 5. Krantenpapier VAPRO B Transfertoets blok 5 Krantenpapier VAPRO B Versie: juni 2009 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO B opleiding dien je het totale productieproces van je bedrijf te overzien. Dit heb je onder

Nadere informatie

Richtlijnen voor media

Richtlijnen voor media U voorkomt afdrukproblemen door aanbevolen media (papier, transparanten, enveloppen, karton en etiketten) te gebruiken. Meer informatie over de kenmerken van de media vindt u in de Card Stock & Label Guideop

Nadere informatie

Assortiment Fasson -etiketten bij Papyrus

Assortiment Fasson -etiketten bij Papyrus Assortiment Fasson -etiketten bij Papyrus FASSON -etiketten serie FA5+ (152x222 mm) Etiketten voor offset-toepassingen 28 16 24 16 12 10 20x50 mm Art.nr. 88105568 24x70 mm Art.nr. 88100425 33x33 mm Art.nr.

Nadere informatie

Langer plezier van karton en papier

Langer plezier van karton en papier Langer plezier van karton en papier Stichting Papier Recycling Nederland PERSEN DROGEN GLADSTRIJKEN SNIJDEN BEDRUKKEN GEBRUIKEN KRANT KARTON RECLAME KRANT 1 6 5 2 VAN OUD NAAR NIEUW 3 4 PULP WEKEN ONTINKTEN

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Papier en karton

Werkstuk Biologie Papier en karton Werkstuk Biologie Papier en karton Werkstuk door een scholier 982 woorden 1 juni 2006 5,6 24 keer beoordeeld Vak Biologie PAPIER & KARTON Inhoud. Inleiding. H1: Hoe is papier ontstaan? H2: Papier en karton,

Nadere informatie

PRIJSLIJST....zegt u het maar

PRIJSLIJST....zegt u het maar PRIJSLIJST...zegt u het maar AFSPRAAKKAARTJES - Dubbelzijdig, full colour 100x afspraakkaartjes voor 44,90 AANTAL 50 100 150 200 250 300 350 400 500 750 1000 Colotech+ FSC, wit, 300 grams 170 x 55 mm +

Nadere informatie

1 Papier? waar? technologische activiteiten. kleef hier enkele etiketten van papier die je in de keuken kan vinden

1 Papier? waar? technologische activiteiten. kleef hier enkele etiketten van papier die je in de keuken kan vinden Hoofdstuk 5 : Papierfabricage 1 Papier? waar? Papier is overal aanwezig. In het dagelijkse leven duikt het voortdurend op. Bij het ontbijt, bijvoorbeeld. Denk maar aan de doos met ontbijtgranen, de servetten,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

GECERTIFICEERDE EN GERECYCLEERDE PRODUCTEN

GECERTIFICEERDE EN GERECYCLEERDE PRODUCTEN GECERTIFICEERDE EN GERECYCLEERDE PRODUCTEN Label Milieu Omschrijving FSC Het label garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of bijdraagt aan het verantwoorde beheer van

Nadere informatie

Kleinformaat media. December 2014

Kleinformaat media. December 2014 Kleinformaat media December 2014 2 December 2014 Hoe te bestellen Snel en eenvoudig uw supplies bestellen via de webshop. Meld u nu aan via canon.nl/suppliesbestellen De voordelen van online bestellen:

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten OPDRACHTKAART AK-01-02-01 Orders Voorkennis: Bedrijven en producten Intro: Elk grafisch product heeft zijn eigen kenmerken. Een krant verschilt van een boek, een visitekaartje van een plattegrond. Ook

Nadere informatie

Assortiment gratis kapvormen

Assortiment gratis kapvormen Assortiment gratis kapvormen Inhoudsopgave Inleiding 4 1 Labels - stickers 5 1.1 Waarmee rekening houden bij de keuze van een label of sticker? 5 1.2 Vormen 6 1.2.1 Cirkels 6 1.2.2 Ovalen 6 1.2.3 Vierkanten

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Display karton Display karton Display karton is het ideale materiaal om je winkel mee aan te kleden. Ons display karton bestaat uit een basis van gerecycled karton met een hoogwaardige witte papieren toplaag.

Nadere informatie

Gegomd papier 22 Isomatic machinegestreken 22 Isomatic Laser 22

Gegomd papier 22 Isomatic machinegestreken 22 Isomatic Laser 22 Inhoudsopgave Zelfklevende etiketten 3 Fasson zelfklevende etiketten serie FA5+ 3 Fasson zelfklevende etiketten serie FA4 4 Fasson zelfklevende etiketten serie FA4+ 5 Fasson zelfklevende Laseretiketten

Nadere informatie

Wijnverpakkingen. Algemene aanleverspecificaties

Wijnverpakkingen. Algemene aanleverspecificaties Wijnverpakkingen Algemene aanleverspecificaties Zorg dat u tekst in uw ontwerp altijd omzet naar contouren/outlines. Full color (4/0-4/4) bestanden maakt u altijd op in CMYK. Bij een 4/1 bestelling levert

Nadere informatie

Thema: Drukken. Offsetdrukken

Thema: Drukken. Offsetdrukken Offsetdrukken OPDRACHTKAART DR-04-01-01 Oriëntatie op de offsetpers Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een offsetpers. Het is een eenkleurenpers of een tweekleurenpers. De pers kan

Nadere informatie

Natuurkarton 3 Ivobel 3 Ivobel linnenpersing 3. Manillakarton 4 Forte/Supercol 4. Kartotheekkarton 5 CLA 5

Natuurkarton 3 Ivobel 3 Ivobel linnenpersing 3. Manillakarton 4 Forte/Supercol 4. Kartotheekkarton 5 CLA 5 Inhoudsopgave Natuurkarton 3 Ivobel 3 Ivobel linnenpersing 3 Manillakarton 4 Forte/Supercol 4 Kartotheekkarton 5 CLA 5 Sulfaatkarton 6 Ensocoat oningeriemd 6 Ensocoat ingeriemd 6 Ensogloss oningeriemd

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

Handleiding ISO-kleurprofielen

Handleiding ISO-kleurprofielen Handleiding ISOkleurprofielen Deze handleiding beschrijft het importeren en toepassen van ISOkleurprofielen in Adobe Indesign CS. Wanneer u geen ervaring heeft met kleurprofielen, gebruik deze dan liever

Nadere informatie

Papier / karton. Utrecht HKU HKU

Papier / karton. Utrecht HKU HKU Papier / karton Utrecht HKU HKU Materialen Vandaag: Papier en karton 1. Papier en architectuur / interieur / kunst 2. Papier en culturen 3. Geschiedenis 4. Basismateriaal van papier 5. Productie van papier

Nadere informatie

Papier / karton HKU. Materialen 20-03-2011. Utrecht HKU. Vandaag: Papier en karton. 1. Papier en architectuur / interieur / kunst

Papier / karton HKU. Materialen 20-03-2011. Utrecht HKU. Vandaag: Papier en karton. 1. Papier en architectuur / interieur / kunst Papier / karton Utrecht HKU HKU Vandaag: Papier en karton 1. Papier en architectuur / interieur / kunst 2. Papier en culturen 3. Geschiedenis 4. Basismateriaal van papier 5. Productie van papier 6. Papier

Nadere informatie

Tekst en omslag zonder structuur 3 Marmor 3 Strathmore Elements - Egaal 3 Strathmore Elements - Lijn 4

Tekst en omslag zonder structuur 3 Marmor 3 Strathmore Elements - Egaal 3 Strathmore Elements - Lijn 4 Inhoudsopgave Tekst en omslag zonder structuur 3 Marmor 3 Strathmore lements - gaal 3 Strathmore lements - Lijn 4 Tekst en omslag met markering/persing 5 Kaschmir Cotton 5 Kaschmir Cloth 5 Vice Versa 6

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

HP Color LaserJet CP1210-serie-printer

HP Color LaserJet CP1210-serie-printer HP Color LaserJet CP1210-serie-printer Handleiding voor papier en afdrukmateriaal Copyright en licentie 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Verveelvoudiging, bewerking en vertaling

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten grafimedia Producten OPDRACHTKAART AK-01-01-01 Bedrijven en producten Voorkennis: geen Intro: Printmediabedrijven zijn gespecialiseerd in bepaalde producten. Een krantendrukkerij drukt geen boeken. Een

Nadere informatie

Etiketten. Multifunctionele etiketten. Witte etiketten. Witte etiketten. Witte etiketten Print & Write. Witte etiketten

Etiketten. Multifunctionele etiketten. Witte etiketten. Witte etiketten. Witte etiketten Print & Write. Witte etiketten Etiketten Multifunctionele etiketten Witte etiketten Doos van 100 blad. Ft A4. Geschikt voor kopieermachines, laser- en inkjetprinters. Witte etiketten Doos van 100 blad. Ft A4. Geschikt voor kopieermachines,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01 OPDRACHTKAART DR-05-04-01 Pers voorbereiden voor één kleur Intro: Als de in-, door- en uitvoer is gesteld, ben je al een heel eind. Nu moet je nog een aantal dingen doen, zoals de plaat inspannen, het

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Dibond Dibond Ben je op zoek naar drukwerk dat opvalt, dan zit je goed met dibond. De full color bedrukking springt van de plaat af. Laat een dibond plaat bedrukken voor binnen- of buitengebruik. Dibond

Nadere informatie

HP Color LaserJet CM1312 MFP-serie Handleiding Papier en afdrukmateriaal

HP Color LaserJet CM1312 MFP-serie Handleiding Papier en afdrukmateriaal HP Color LaserJet CM1312 MFP-serie Handleiding Papier en afdrukmateriaal Copyright en licentie 2008 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Verveelvoudiging, bewerking en vertaling zonder voorafgaande

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Re-board Re-board Re-board is een ongelooflijk licht maar uitzonderlijk sterk honinggraatkarton. Dankzij deze eigenschappen kan je re-board overal voor inzetten. Van bedrukte plaat aan de muur tot complete

Nadere informatie

Achterplat Bij gebonden boeken (Duitse bindwijze) bestaat de boekband uit drie afzonderlijke delen: voorplat, achterplat en rug.

Achterplat Bij gebonden boeken (Duitse bindwijze) bestaat de boekband uit drie afzonderlijke delen: voorplat, achterplat en rug. Grafisch abc A A-formaten Het A4 formaat is het meest bekende en meest gebruikte papierformaat in Europe en met name in een kantooromgeving. Het is een formaat uit een reeks formaten met allemaal dezelfde

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Forex Forex Wat is forex? Forex bestaat uit hard geschuimd PVC, met aan beide zijde een wit matte afwerking. Stevig, maar toch licht buigzaam. Het materiaal is vooral geschikt voor binnen gebruik. Met

Nadere informatie

Technisch Bulletin 1 heeft een matrix met de voornaamste eigenschappen van de diverse lak- en foliesoorten.

Technisch Bulletin 1 heeft een matrix met de voornaamste eigenschappen van de diverse lak- en foliesoorten. TECHNISCH BULLETIN 5A lakken lakkeuze Technisch Bulletin 1 heeft een matrix met de voornaamste eigenschappen van de diverse lak- en foliesoorten. lakcombinaties De lakken kunnen, met uitzondering van heatseallak,

Nadere informatie

Kantoorpapier 300 KLEURENLASER EN -COPIER PAPIER VOOR FILMS & TRANSPARANTEN 312 OFFICE ACCESSOIRES PREMIUM KANTOORPAPIER RECYCLED KANTOORPAPIER

Kantoorpapier 300 KLEURENLASER EN -COPIER PAPIER VOOR FILMS & TRANSPARANTEN 312 OFFICE ACCESSOIRES PREMIUM KANTOORPAPIER RECYCLED KANTOORPAPIER PAPIER VOOR 300 KLEURENLASER EN -COPIER 300 - Image Digicolor 300 - Image Impact Plus 301-4CC 301 - Bio Top 3 Extra 302 - Color Copy 303 - Color Copy Style PREMIUM 304 FILMS & TRANSPARANTEN 312 312 - Data

Nadere informatie

Langer plezier van karton en papier

Langer plezier van karton en papier Stichting Papier Recycling Nederland Langer plezier van karton en papier www.prn.nl Langer plezier van karton en papier Kranten, tijdschriften, folders, boeken, kopieer- en printpapier en catalogi, we

Nadere informatie

Productomschrijvingen zelfklevend

Productomschrijvingen zelfklevend Tab 1. Zelfklevende kwaliteiten bestemd voor laser, copier, inkjet en offset : Tab 1. Productomschrijvingen zelfklevend Zelfklevende kwaliteiten bestemd voor laser, copier, inkjet en offset: Tab 2. 1.

Nadere informatie

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 Alle prijzen zijn excl. 19 % BTW Levering gebeurt volgens onze leveringsvoorwaarden. Heeft u deze niet, neem dan contact op met onze verkoopafdeling. Wij zenden

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 830 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 97 punten te

Nadere informatie

Ontdek. ondernemen (MVO) hoog in het vaandel dragen en aan de verwachtingen van de bewuste eindgebruiker.

Ontdek. ondernemen (MVO) hoog in het vaandel dragen en aan de verwachtingen van de bewuste eindgebruiker. MEI 2010 P1 KANTOOROPLOSSINGEN DOOR ANTALIS NIEUWSBRIEF NR 2 Ontdek DATA COPY Dit merk maakt het leven van inkopers en gebruikers zo eenvoudig mogelijk met dé complete papieroplossing, makkelijk in gebruik,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

Xerox Document Supplies

Xerox Document Supplies Xerox Document Supplies Product Catalogus Xerox Document Supplies Meer dan 2000 producten die helpen om geweldig werk te verrichten Waarom Xerox? Onze Top 10 redenen... 1. Xerox is de wereldleider in

Nadere informatie

Producten die werken voor u en het milieu.

Producten die werken voor u en het milieu. Producten die werken voor u en het milieu. www.avery.eu MAILING/ADRESSEREN QuickPEEL Adresetiketten Eenvoudig los te halen en op te plakken met de QuickPEEL toepassing Gegarandeerd storingvrij met uitstekend

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-03-01 Milieu Voorkennis: geen Intro: In elk grafimedia-bedrijf ontstaat afval. We moeten weten wat we met de verschillende soorten afval moeten doen. Chemicaliën mogen niet in het riool

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

V-hals T-shirt. Algemene aanleverspecificaties

V-hals T-shirt. Algemene aanleverspecificaties V-hal T-shirts V-hals T-shirt Wil je iets meer van jezelf bloot geven? Komt je nek er beter door uit? Of vind je het gewoon lekkerder zitten? Kies dan voor T-shirts V-hals. Deze V-hals T-shirts kennen

Nadere informatie

Océ Paper Sustainability Program. Tomorrow s Value. Paper stewardship, recycling and. reduction. Versie IV

Océ Paper Sustainability Program. Tomorrow s Value. Paper stewardship, recycling and. reduction. Versie IV Océ Paper Sustainability Program Tomorrow s Value Paper stewardship, recycling and reduction Versie IV Océ Paper Sustainability Program Paper stewardship, recycling and reduction Het perfecte papier is

Nadere informatie

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines).

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines). Kanaalplaat Kanaalplaat Stevig, licht van gewicht en flexibel, dat is kanaalplaat! Deze eigenschappen maken kanaalplaat geschikt voor binnen én buitengebruik. Perfect voor de bedrukking van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Witte etiketten. Ronde hoeken

Witte etiketten. Ronde hoeken 7, 95 referentie formaat etiket (in mm) etiket /blad blad etiket prijs verp. 23821 38,1 x 21,2 65 100 6.500 7,95 1 24816 48,3 x 16,9 64 100 6.400 7,95 1 24825 48,3 x 25,4 44 100 4.400 7,95 1 26633 66 x

Nadere informatie

2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN

2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN 2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN WIJ MAKEN ONS NIET DRUK Wij houden van persoonlijkheid, snelheid en scherpe prijzen. Geen dertien in een dozijn maar producten en diensten

Nadere informatie

Kleurenlaser- en kopieerpapier 20 Color Copy 20 Color Copy Coated Glossy 21 Color Copy Coated Silk 22 Color Copy Style 22 4CC 23

Kleurenlaser- en kopieerpapier 20 Color Copy 20 Color Copy Coated Glossy 21 Color Copy Coated Silk 22 Color Copy Style 22 4CC 23 Inhoudsopgave Office papers 5 Plano Superior 5 Plano Dynamic 6 Rainbow 7 Mellotex 12 Berga Image 13 Rey Copy 13 Rey Office Document 14 Rey Superior Document 15 Rey Text & Graphics 15 Rey Adagio 16 Impulse

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Beste GV2R-leerlingen Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1 * CONCURRENT Aanleverspecificaties Versie 1 1. Offset of digitaal; wat is het verschil? Bij DrukwerkConcurrent is het mogelijk om offset of digitaal te bedrukken. Maar wat is het verschil? Offsetdrukken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

Geborsteld aluminium

Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Met geborsteld aluminium creëer je ware kunst van drukwerk. De aluminium plaat is stevig, licht en makkelijk te bewerken. Hierdoor hang je het gemakkelijk op en

Nadere informatie

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Opdracht 1: drukker (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Drukkers zorgen ervoor dat de drukpers goed is ingesteld en controleren het drukwerk

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

E-commerce module Weevers Grafimedia Versie: 10 augustus 2011

E-commerce module Weevers Grafimedia Versie: 10 augustus 2011 E-commerce module Weevers Grafimedia Versie: 10 augustus 2011 Via PaperJack kunt u beveiligd inloggen op een eigen stukje van deze internetportal. Hier kunnen aanvragen gedaan worden, orders en orderhistorie

Nadere informatie

VolkerWessels logo, endorsementlogo & -regel

VolkerWessels logo, endorsementlogo & -regel Beeldmerk Uitgangspunt voor het logo van Volker- Wessels is het verbinden van de Volker- Wessels werkmaatschappijen. Bundeling van kennis, expertise en draagvlak leidt tot een krachtige onrganisatie. Enerzijds

Nadere informatie

HP Color LaserJet CM2320 MFP-serie Handleiding Papier en afdrukmateriaal

HP Color LaserJet CM2320 MFP-serie Handleiding Papier en afdrukmateriaal HP Color LaserJet CM2320 MFP-serie Handleiding Papier en afdrukmateriaal Copyright en licentie 2008 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Verveelvoudiging, bewerking en vertaling zonder voorafgaande

Nadere informatie

Ordnerrugetiketten. Ringmap

Ordnerrugetiketten. Ringmap Rugetiketten Rugetiketten SuperPrint Zelfklevende etiketten op A4 formaat. Geschikt voor inkjetprinters, laserprinters, kleurenlaserprinters, copiers en kleurencopiers. Hoogwaardig, chloorvrij gebleekt

Nadere informatie

Large Format Printing brochure

Large Format Printing brochure Large Format Printing brochure Papyrus Groep Nederland bv 2011 supporting you Papyrus Groep Nederland bv Bijsterhuizen Noord 22-02 6604 LD Wijchen P.O. Box 62 6500 AB Nijmegen The Netherlands Key Accounts

Nadere informatie

Papier. Technische ondersteuning SCA Publication Papers

Papier. Technische ondersteuning SCA Publication Papers Papier Technische ondersteuning SCA Publication Papers Grondstoffen Inleiding Deze handleiding wil de lezer wegwijs maken in de materialen en de technieken die gebruikt worden in een moderne papierfabriek

Nadere informatie

Bedrukte pennen. Algemene aanleverspecificaties. Tips per druktechniek

Bedrukte pennen. Algemene aanleverspecificaties. Tips per druktechniek Bedrukte pennen Jouw bedrijfsnaam, logo of slogan van hand tot hand! Laat eigen pennen bedrukken en kom overal. Keuze uit 5 soorten: budget, basic, premium, bamboe en touchpen. Per soort zijn er verschillende

Nadere informatie

HP Color LaserJet CP2020-serie Handleiding voor papier en afdrukmateriaal

HP Color LaserJet CP2020-serie Handleiding voor papier en afdrukmateriaal HP Color LaserJet CP2020-serie Handleiding voor papier en afdrukmateriaal Copyright en licentie 2008 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Verveelvoudiging, bewerking en vertaling zonder

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Foamboard Foamboard Foamboard bedrukken is de juiste keus wanneer je drukwerk nodig hebt waar je mee op pad moet. Licht en gemakkelijk te bewerken. Foamboarden bestaan uit twee gladde, witte, kartonnen

Nadere informatie

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Verpakken Vorige week Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Deze week Presenteren opdracht verpakkingsstudie Theorie verpakkingsmaterialen Theorie e-teken Verschillende verpakkingsmaterialen

Nadere informatie

MijnVerhaal. Een verhaal. Wat het kost:

MijnVerhaal. Een verhaal. Wat het kost: MijnVerhaal. Een verhaal. 2500 woorden, interview Bewerking : enkelzijdig full-colour Soort bestand: opgemaakt als pfd (digitaal) Inclusief : eindredactie Totale kosten: 400,- euro 2500 woorden, interview

Nadere informatie

T-shirts Fasion. Algemene aanleverspecificaties

T-shirts Fasion. Algemene aanleverspecificaties Fasion T-shirts T-shirts Fasion Bij promowear gaan vorm en functie hand in hand. Precies de reden waarom wij je graag voorstellen aan onze lijn fashion T-shirts: bedrukte T-shirts en longsleeves met een

Nadere informatie

BalanceSilk Cyclus Print 6.2

BalanceSilk Cyclus Print 6.2 recyclés - Kringloop machinegestreken BalanceSilk 6.3-6.4 Cyclus Print 6.2 machine - Machinegestreken Cyclus Print 6.2 FocusArt Cream 6.31 FocusArt Natural 6.31 G-Print 6.6-6.7 Labelset 6.32 LuxoArt Gloss

Nadere informatie

Pennen. omschrijving kleur verpakking. pen tops zwart, rood of blauw koker à 50 stuks. omschrijving kleur verpakking

Pennen. omschrijving kleur verpakking. pen tops zwart, rood of blauw koker à 50 stuks. omschrijving kleur verpakking kantoorartikelen Pennen Deze voordelige pen is in diverse kleuren verkrijgbaar. De stevige dop met clip beschermt de punt waardoor de pen altijd veilig is mee te nemen. pen tops zwart, rood of blauw koker

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Plexiglas Plexiglas Creëer nu een uniek stukje kunst met onze plexiglas platen. Plexiglas bedrukken heeft een bijzonder professioneel en ruimtelijk effect. Onze plexiglas platen worden afgewerkt met dek-wit,

Nadere informatie

HP Color LaserJet CP1510-serie-printer Handleiding voor papier en afdrukmateriaal

HP Color LaserJet CP1510-serie-printer Handleiding voor papier en afdrukmateriaal HP Color LaserJet CP1510-serie-printer Handleiding voor papier en afdrukmateriaal Copyright en licentie 2007 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Verveelvoudiging, bewerking en vertaling

Nadere informatie