Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2"

Transcriptie

1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Beste GV2R-leerlingen Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project 1 en 2. Het is de bedoeling dat het eerste werkboek aan het einde de Minorweek wordt ingeleverd, voorzien van bijlage. Je begrijpt natuurlijk dat de antwoorden niet handgeschreven, maar typografisch vormgegeven en uitgewerkt moet worden. De practicumopdrachten dienen op aparte vellen geplakt te worden en bij de opdracht gestopt worden. Op alle bijlage duidelijk vermelden wat het is. Uiteraard worden deze uitgewerkte opdrachten in een mapje gestopt en op tijd ingeleverd. Dit 2 e werkboek bestaat uit 14 werkbladen met in totaal: 56 vragen à maximaal 2 pnt. per goed antwoord = 116 pnt. 1 uittreksel + 1 checklist à maximaal 10 pnt. per compleet uittreksel = 20 pnt. 7 practicumopdrachten à 10 pnt. per goede uitgevoerde opdracht = 70 pnt. Vormgeving 20 pnt. Deadline gehaald 10 pnt. Totaal te behalen punten 236 pnt. Te behalen beoordeling: 0 t/m 116 punten = O (onvoldoende) 117 t/m 156 punten = M (matig) 157 t/m 196 punten = V (voldoende) 197 t/m 236 punten = G (goed) De inleverdatum van het werkboek is: week 16 (18-22 april 2011)

2 Grafische theorie: De voorbereiding Opdracht blz. 28/29 Inleiding: Het aanleveren van kopij is heel belangrijk. Toch wordt kopij aangeleverd met veel taalfouten. Ook tijdens het overtypen worden nogal eens fouten gemaakt. Deze moeten overgelezen worden en daarna gecorrigeerd, daarvoor gebruiken we correctietekens. Opdracht 1. Corrigeer de bijgaande tekst a.d.h.v. de correctietekens. De correctietekens worden in de regel geplaatst, bij de fout. En voor de regel worden de verbeterde tekens geplaatst. De goede tekst: De eerste vraag die de vormgever zich bij een opdracht moet stellen is: Welke functie moet dit product vervullen? Niet: Hoe moet het eruit zien: Laat staan: Hoe zal ik het er eens laten uitzien? Huib van Krimpen Vormgever Voorbeeld: Een eerste vroeg die de vormgever Nog door jou te corrigeren tekst. De 1e vraag die de vormgeefer zig bij een opdragt moet stellen is Welke fuctie moet een produkt vervullen? Niet: Hoe kan het er uit zien: Laat staan: Hoe zullen wij het er eens uit laten zien! Huib van de Kimpen Vormgever Opdracht 2. Corrigeer de bijgeleverde tekst (op de site) a.d.h.v. de correctietekens. Print de tekst uit. De correctietekens worden in de regel geplaatst, bij de fout. En voor de regel worden de verbeterde tekens geplaatst. Maak hier een scan van en plaats deze in je document. Maak ook de verbeterde tekst in je document.

3 Grafische theorie: Kleurentheorie en kleurscheiding Vragen blz. 36 t/m 43 Inleiding: Kleurenafbeeldingen kunnen in de grafische industrie d.m.v. 4 kleuren gedrukt worden. Afgekort spreken we over CMYK. Wat zijn de primaire kleuren? Hoe worden primaire kleuren ook wel genoemd? Welke subtractieve kleuren zijn er? Vr. 4 Hoe wordt een vier kleurendrukwerk ook wel genoemd? Vr. 5 Wat zijn rasterhoeken en onder welke hoek worden de drukkleuren geplaatst? Vr. 6 Geef het verschil aan tussen am-rasters en fm-rasters? Vr. 7 Wat is een pantone kleurensysteem en waarvoor wordt dit gebruikt? Vr. 8 Wat verstaan we onder: a. punttoename: b. UCR: c. Achromatische kleurverwijdering: d. Trapping:

4 Grafische theorie: Paginaopmaak en opmaakprogramma s Vragen blz. 54/55 Inleiding: Vormgeving kan niet gebeuren zonder opmaakprogramma s. Het beheren van opmaakprogramma s is dan ook de taak van de vormgever. Wat is het doel van opmaaksoftware? Welke opmaaksoftware is er op dit moment op de markt? Wat zijn de mogelijkheden van deze programma s t.o.v. de huidige programma s die we op school gebruiken. Wat zijn tekenprogramma s en welke zijn er? Vr. 4 Hoe worden bestanden uit tekenprogramma s opgeslagen? Vr. 5 Wat is het voordeel van een vectorbestand? Vr. 6 Welke beeldbewerkingsprogramma s zijn er?

5 Grafische theorie: Bestandsformaten en de digitale workflow Vragen blz. 58/59 Inleiding: Een goed bestandsformaat vergemakkelijkt het gehele proces in de grafische industrie. Geef in het kort weer wat de volgende uitdrukkingen betekenen: Let op!!! Niet alleen de naam van de afkortingen. a. DCS: b. EPS: c. GIF: d. JPEG: e. PDF: f. PICT: g. Postscript: h. PSD: i. TIFF: j. Digitale workflow: k. Prefligting: l. RIP:

6 Grafische theorie: Druktechniek (diepdruk) Vragen en opdracht blz. 100 t/m /83 Inleiding: Een andere naam voor diepdruk is illustratiedruk. Veel tijdschriften en verpakkingen worden in diepdruk gedrukt. Omschrijf de techniek diepdruk. Waar wordt diepdruk vooral voor gebruikt? Hoe is diepdruk op papier of folie te herkennen? Vr. 4 Wat zijn de voor en nadelen van diepdruk? Opdracht 1 Verzamel een stuk papier of folie gedrukt in diepdruk. Plak dit stuk papier of folie onder deze vragen.

7 Grafische theorie: Druktechniek (zeefdruk) Vragen blz. 104 t/m Inleiding: De draden van de zeefdrukramen zijn volgens schering en inslag geweven. Voor het bedrukken van bijzondere producten en op verschillende materialen wordt vaak voor zeefdruk gekozen. Wat is zeefdrukken? Vr.2 Waarvoor wordt zeefdruk vooral gebruikt? Noem producten!!! Wat voor soorten zeefdrukpersen zijn er? Vr. 4 Wat zijn de voor en nadelen van zeefdruk?

8 Grafische theorie: Druktechniek (hoogdruk/flexodruk) Vragen + opdracht blz. 108 t/m /81 Inleiding: De hoogdruk en flexodruk zijn druktechnieken die met een verhoogd beeld werken. Hoogdruk is een oude techniek die ook wel boekdruk werd genoemd. Flexodruk is echter zeer modern en wordt nog heel veel toegepast. Wat verstaan we onder boek of hoogdruk? Hoe zien de drukvormen van hoogdruk en flexodruk eruit? Wat zijn de voor en nadelen van deze druktechnieken? Let op!!!! Zowel voor hoogdruk als flexodruk. Vr. 4 Hoe herken je aan drukwerk of dit flexodruk is? Opdracht 1 Verzamel een bedrukt stuk papier of folie dat in flexo gedrukt is. Plak dit stuk papier of folie onder deze vragen.

9 Grafische theorie: Soorten papier Opdrachten blz. 126 t/m 129 Inleiding: Bij keuze van papier en drukwerk moet je op zoek gaan naar de juiste papiersoorten. In dit hoofdstuk worden een aantal papiersoorten genoemd en daar gaan we eens naar kijken. Opdracht 1. Verzamel minimaal 10 verschillende soorten drukwerk (zoals folders, brochures, briefpapier etc. en probeer er eens achter te komen wat voor papier dit is. Opdracht 2. Bekijk de verschillende soorten drukwerk nogmaals en is de juiste papierkeuze gemaakt volgens jou? Waarop heb je het papier en drukwerk beoordeeld? Plak het gevonden drukwerk op verschillende vellen en verwerk het in dit werkstuk.

10 Grafische theorie: De keuze van papier Vragen blz. 130/131 Inleiding: Om de eigenschappen van papier te kunnen blijven waarborgen, moet men regelmatig controleren of het papier voldoet aan de gestelde eisen. Hierover gaan de volgende vragen. Wat wordt verstaan onder basisgewicht van papier en hoe wordt dat in Nederland aangegeven? In Nederland gebruiken we veel A-formaten voor papier. Wat heeft A4 voor een formaat en wat is A3 voor een formaat. Wat kan je hierbij constateren? Wat is een looprichting en hoe wordt het papier uit de papierrol gesneden voor langlopend en breedlopend papier? Vr. 4 Voor wat voor soort producten wordt het papier dikker gemaakt d.m.v. lucht en hoe noemen we dit papier in Nederland? (let op, dit staat niet in de tekst) Vr. 5 Er zijn natuurlijk nog veel meer eisen die men aan papier kan stellen. Welke vind jij de belangrijkste en waarom?

11 Grafische theorie: Inkt en toner Vragen blz. 136 t/m 139 Inleiding: Ieder drukproces en/of materiaal heeft zijn eigen inkt. Daarbij is het belangrijk om te weten welke inkt gebruikt moet worden. Uit welke vier bestanddelen bestaan de meeste inkten? Op welke vijf manieren kan inkt drogen? Verduidelijk deze manieren. Wat bepaald de keuze van inkt? Vr. 4 Het gebruik van toner is erg duur, hoe komt dat? Vr. 5 Vertel iets over inkt en het milieu.

12 Grafische theorie: De afwerking en het binden/vouwen Vragen en opdracht en vraag blz. 140 t/m 143 Inleiding: Al het voorgaande werk kan verloren tijd zijn indien er niet vooraf goede afspraken met de nabewerker zijn gemaakt. Wat is een dummy en waarvoor dient het? Wat is het verschil tussen een messen en een tassenvouwmachine? Opdracht 1. Verzamel de volgende gevouwen vellen: a. 1 x parallel gevouwen folder b. 2x zigzag gevouwen folder c. 2x wikkel gevouwen folder d. Kruisslag gevouwen folder e. Een bijzondere folder met meerdere gecombineerde vouwslagen. Plak deze folders onder deze vragen.

13 Grafische theorie: Andere afwerkingen Opdracht en vragen blz. 152/153 Inleiding: Soms is afwerking een zeer gespecialiseerde werkzaamheid. Dit betekent dat deze bedrijven het vaak goedkoper kunnen produceren dan dat je het zelf kan. Dus wordt dit werk vaak uitbesteed. Welke afwerkingen kunnen plaats vinden op een rotatiepers? Wat is stansen? Vernissen en lamineren zijn 2 afwerkinggebieden, die drukwerk een fraaier aanzien geven. Geef het verschil aan tussen vernissen en lamineren. Opdracht 1. Verzamel een stuk gestanst materiaal, een gevernist product en een gelamineerd product. Plak de gevonden materiaal onder deze vragen.

14 Grafische theorie: Postenkosten in kaart brengen Opdracht blz. 168 t/m 177 Inleiding: Het is van groot belang om te weten of je aan een order iets gaat verdienen voordat je er mee gaat beginnen. En natuurlijk wil je achteraf weten of dat ook gelukt is. Opdracht 1. Maak een uittreksel van dit hoofdstuk, dit bestaat uit minimaal een half velletje A4.

15 Grafische theorie: Kwaliteitscontrole Opdracht blz. 178 t/m 179 Inleiding: Kwaliteitscontrole is heel belangrijk om te zorgen dat je het product krijgt wat je wilt. Opdracht 1 Maak een checklist voor kwaliteitscontrole. Gebruik als basis de gegevens van dit hoofdstuk. Vul dit aan met wat jezelf belangrijk vind. Het moet in tabelvorm, waarin je goed of fout kan afvinken.

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten grafimedia Producten OPDRACHTKAART AK-01-01-01 Bedrijven en producten Voorkennis: geen Intro: Printmediabedrijven zijn gespecialiseerd in bepaalde producten. Een krantendrukkerij drukt geen boeken. Een

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO 2004

Examenopgaven VMBO 2004 Examenopgaven VMBO 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13:30-15:00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 41 vragen.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 830 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 97 punten te

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 13 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 92 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk opdrachtnummer

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 101 punten te

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam 1 x project Bedrijf X heeft een nieuw product ontworpen dat nog niet bestaat en nog niemand kent, en vraagt aan jou of jij er voor wilt zorgen dat zij naamsbekendheid krijgen. Met andere woorden, of jij

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

Aanlever Specificaties

Aanlever Specificaties Aanlever Specificaties April 2008 V1.1 inhoud Wij ontvangen bij voorkeur uw bestanden in PDF-formaat. Omdat er vele manieren zijn om een document om te zetten naar PDF. Hebben wij van enkele programma

Nadere informatie

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever.

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Werkblad Papier Beste leerlingen In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Als je vragen hebt beantwoord

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 87 punten

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! Drukwerk is er altijd en

Nadere informatie

aanleverspecificaties

aanleverspecificaties aanleverspecificaties In dit boekje geven wij u enkele adviezen zodat u perfecte bestanden kan samenstellen, zodat wij snel en foutloos uw speelkaarten kunnen produceren. maatvoering standaard speelkaart

Nadere informatie

Examen VMBO-GL 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur

Examen VMBO-GL 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur Examen VMBO-GL 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! PrEprEss media vormgeven

Nadere informatie

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector I. Inleiding Beroepsinformatie: Drukker Je plaatst de drukvorm (het beeld dat je wil drukken) in de drukpers en stelt de machine in om afdrukken op papier, folie, blik, karton tot stand te brengen. Je

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties.

Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties. Er gaat bij het aanleveren en verwerken van digitale bestanden nogal wat fout en soms zijn de gevolgen verstrekkend. Om dit in de toekomst te voorkomen hebben BNO, Koninklijke KVGO

Nadere informatie

So you think you can PRINT!? #1

So you think you can PRINT!? #1 So you think you can PRINT!? #1 Iedereen levert document aan in InDesign voor een voorkant van de kaart. Achterzijde eventueel in overleg (bedrukking alleen in zwart). InDesign kan in versie zoals je hebt.

Nadere informatie

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN illustrator LESBRIEVEN HANDS- ON: OPDRACHTEN: SITE MET ALLE OEFENINGEN VOORKENNIS: PLAATSEN WEBINHOUD GEBRUIK FLASH Adobe illustrator Hét pakket uit de Adobe- suite om vector- a?eeldingen mee te bewerken

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r.

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r. MultiKantoor & Printgoedkoper hebben een nieuwe, voor u interessante, dienst toegevoegd aan haar reeds uitgebreide dienstenpakket; het DIGITAAL DRUKWERK voor zowel consumenten als de zakelijke markt. En

Nadere informatie

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 Alle prijzen zijn excl. 19 % BTW Levering gebeurt volgens onze leveringsvoorwaarden. Heeft u deze niet, neem dan contact op met onze verkoopafdeling. Wij zenden

Nadere informatie

grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 555 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

AANLEVERRICHTLIJNEN OPEN BESTANDEN (1-4)

AANLEVERRICHTLIJNEN OPEN BESTANDEN (1-4) OPEN BESTANDEN (1-4) In dit hoofdstuk beperken wij ons tot de richtlijnen voor het aanleveren van open bestanden (native). Bestanden kunnen in de volgende pakketten worden aangeleverd; - ADOBE ILLUSTRATOR

Nadere informatie

Thema: Drukken. Zeefdrukken

Thema: Drukken. Zeefdrukken Zeefdrukken OPDRACHTKAART DR-03-01-01 Oriëntatie op de zeefdrukapparatuur Voorkennis: geen Intro: Er zijn verschillende soorten zeefdrukapparatuur. Deze opdracht gaat over zeefdrukapparatuur die op veel

Nadere informatie

Handleiding aanleveren PDF bestanden

Handleiding aanleveren PDF bestanden 1 Voor het aanleveren van PDF s is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen: 1. Beelden: - Alleen maar grafische beeldformaten gebruiken. - Wij adviseren beelden van 350 dpi of hoger (hoe hoger

Nadere informatie

Macintosh High res PDF QuarkXpress 6.1 Adobe Indesign CS Adobe Illustrator CS Adobe Photoshop CS Adobe Acrobat 6.0

Macintosh High res PDF QuarkXpress 6.1 Adobe Indesign CS Adobe Illustrator CS Adobe Photoshop CS Adobe Acrobat 6.0 Beste klant, Gefeliciteerd met uw keuze voor de duplicatiefabriek! Met goed aangeleverde drukwerkbestanden kunnen wij de orderflow (en dus uw levertijd) optimaal houden. Daarom is het belangrijk dat het

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 755 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 103 punten te

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

interactief pdf DTP N2

interactief pdf DTP N2 1 interactief pdf DTP N2 Het Rijksmuseum heeft een nieuw gebouw geopend. Daar is nog niks over bekend. Aan jou de uitdaging om via een interactief PDF dit deel van het museum onder de aandacht te brengen.

Nadere informatie

Hulp bij het aanleveren Zip, flop, optical, cd en ISDN

Hulp bij het aanleveren Zip, flop, optical, cd en ISDN Zip, flop, optical, cd en ISDN Documenten moeten in Xpress, illustrator en/of Photoshop aangeleverd worden. Dit kan bij kleine bestanden via email naar jasper@tripiti.nl ramon@tripiti.nl tripiti@euronet.nl

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen.

Nadere informatie

Wij hebben de aanleverspecificaties zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Indien u er zelf niet uitkomt is onze ervaren DTP afdeling u graag van dienst.

Wij hebben de aanleverspecificaties zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Indien u er zelf niet uitkomt is onze ervaren DTP afdeling u graag van dienst. Beste klant, Gefeliciteerd met uw keuze voor DeCDPerserij.nl! Met goed aangeleverde drukwerkbestanden kunnen wij de orderflow (en dus uw levertijd) optimaal houden. Daarom is het belangrijk dat het aangeleverde

Nadere informatie

Aantekeningen. Cultuurbrochure: mijn cultuur.

Aantekeningen. Cultuurbrochure: mijn cultuur. : mijn cultuur Aantekeningen Waar moet ik op letten Afspraken met mezelf Afspraken met anderen Cultuurbrochure: mijn cultuur. Na de kerstvakantie gaan jullie een boekje samenstelling in de vorm van een

Nadere informatie

VEEL MEER DAN FOTOGRAFIE

VEEL MEER DAN FOTOGRAFIE VEEL MEER DAN FOTOGRAFIE 4 WAAROM FOTOHUIS VENRAY? 5 STUDIO OPNAME 6 TROUWREPORTAGE 7 TROUWALBUMS 8 VORMGEVING 9 STUDIO HUREN 10 LIJSTEN 11 SCHOOLFOTOGRAFIE 12 FOTOHUIS VENRAY 13 CONTACT FOTOHUIS VENRAY

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij.

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Echt drukkers Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Een drukkerij met meer dan 30 jaar ervaring,

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

Handleiding digitale bestanden

Handleiding digitale bestanden Handleiding digitale bestanden 1. Voorwoord Veel mensen verzorgen zelf de opmaak van hun digitale bestanden. Deze handleiding kan u helpen om u documenten zo te maken en aan te leveren dat ze met weinig

Nadere informatie

Aanleveren losse bestanden

Aanleveren losse bestanden Aanleveren losse bestanden Levert u kopij en losse afbeeldingen aan? Wanneer u tekstbestanden maakt en hiervan de lay-out door ons laat verzorgen, kunt u om zo efficiënt mogelijk te werken met enkele zaken

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Woord vooraf Om de verwerking van de door u aangeleverde digitale bestanden, bestemd voor deze disciplines, zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u weet

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanleverinstructies VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie

Aanleverspecificaties-Checklist_v001

Aanleverspecificaties-Checklist_v001 Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde stand aangeleverd Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

CURSUS DIGITAL STAMPING

CURSUS DIGITAL STAMPING INTRO Hierbij van onze gratis cursus Digital Stamping, we hebben hierin geprobeerd om het digitaal stempelen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Stap-voor-stap gaan we door de cursus heen, waarbij we

Nadere informatie

Handleiding digitale bestanden

Handleiding digitale bestanden Handleiding digitale bestanden 1. Voorwoord Veel mensen denken dat door de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om grafische bestanden digitaal aan te leveren, het verwerken van opdrachten een stuk eenvoudiger

Nadere informatie

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Tekst en illustraties worden bij de uitgeverij apart verwerkt en geproduceerd. Om de kwaliteit van illustraties in boeken, tijdschriften en

Nadere informatie

Aanleverspecificaties checklist

Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde

Nadere informatie

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1 * CONCURRENT Aanleverspecificaties Versie 1 1. Offset of digitaal; wat is het verschil? Bij DrukwerkConcurrent is het mogelijk om offset of digitaal te bedrukken. Maar wat is het verschil? Offsetdrukken

Nadere informatie

ACV HUISSTIJL HANDLEIDING

ACV HUISSTIJL HANDLEIDING ACV HUISSTIJL HANDLEIDING MAART 2015 INLEIDING In deze handleiding vind je alle informatie over de huisstijl van het ACV en het correcte gebruik van ons logo. Je vindt er richtlijnen voor een eenvormige,

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

SALISBURY BV Koninginneweg 62-3331 CG Zwijndrecht Tel.: (078) 620 00 00 Fax: (078) 619 74 75 internet: www.salisbury.nl e-mail: info@salisbury.

SALISBURY BV Koninginneweg 62-3331 CG Zwijndrecht Tel.: (078) 620 00 00 Fax: (078) 619 74 75 internet: www.salisbury.nl e-mail: info@salisbury. CD Artwork-pakket SALISBURY BV Koninginneweg 62-3331 CG Zwijndrecht Tel.: (078) 620 00 00 Fax: (078) 619 74 75 internet: www.salisbury.nl e-mail: info@salisbury.nl Een goed begin is het halve werk... Dit

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Door Paul van der Linden en Bas de Cort. Taak 1.3.8 Plannetje

Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Door Paul van der Linden en Bas de Cort. Taak 1.3.8 Plannetje Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Inhoud!... 1 Voorwoord... 2 Het bedrukken van het T-shirt in zeefdruk... 3 Het gaas lichtgevoelig maken met emulsie... 3 Het inwikkelen van de drukvorm... 4 Inrichten van een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-10-01 Kleuren aanmaken en gebruiken Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Kleur in drukwerk kan op twee manieren totstandkomen: 1. Door samendruk van zwart en de

Nadere informatie

Digitaal corrigeren Notitie Wat heeft u hiervoor nodig? Markeren Tekstbewerkingen Stap voor stap hoe het werkt

Digitaal corrigeren Notitie Wat heeft u hiervoor nodig? Markeren Tekstbewerkingen Stap voor stap hoe het werkt Digitaal corrigeren Digitaal corrigeren Naast de correctietekens op prints is het ook mogenlijk correcties in de opmaak digitaal te leveren. Zo heeft u geen print en verzendkosten en bespaart u een hoop

Nadere informatie

Nederlandse handleiding + FTP toegang Eisen digitaal aanleveren t.b.v. CTP en Digitale proef

Nederlandse handleiding + FTP toegang Eisen digitaal aanleveren t.b.v. CTP en Digitale proef Nederlandse handleiding + FTP toegang Eisen digitaal aanleveren t.b.v. CTP en Digitale proef Inleiding Smurfitkappazedek is een moderne verpakkingsdrukker, die werkt naar de ISO 12647-2 norm. Wat willen

Nadere informatie

Aanleveringspecificaties DTP-files

Aanleveringspecificaties DTP-files Aanleveringspecificaties DTP-files Geachte klant Het aanleveren van teksten en beelden op digitale dragers is vandaag een standaardhandeling geworden voor de meeste bedrijven. Nochtans komt het regelmatig

Nadere informatie

AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK

AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK Nederlands Januari 2009 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 2 Voorwaarden aan te leveren logo/artwork 3 Vector artwork 4 Bitmap artwork 5 Afmetingen en logo oppervlakte 6 Kleuren 8

Nadere informatie

MEGADRUKWERK.NL LEVERINGSVOORWAARDEN

MEGADRUKWERK.NL LEVERINGSVOORWAARDEN MEGADRUKWERK.NL LEVERINGSVOORWAARDEN Let op: Wanneer u besteld bij Megadrukwerk.nl, verklaart u dat u akkoord gaat met de voorwaarden die in dit document staan beschreven. Versie 1.2 juni 2006 Hiermee

Nadere informatie

Brochure. Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten!

Brochure. Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten! Brochure Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 02 Introductie 03 Onze producten 04 Beachflags 06 Beachflagvoeten 08 Overige producten 11 12 Aanlever

Nadere informatie

Geachte klant. Eén partner voor alle drukwerk!

Geachte klant. Eén partner voor alle drukwerk! Geachte klant Het aanleveren van teksten en beelden op digitale dragers is vandaag een standaardhandeling geworden voor de meeste bedrijven. Nochtans komt het regelmatig voor dat er door kleine onachtzaamheden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten OPDRACHTKAART AK-01-02-01 Orders Voorkennis: Bedrijven en producten Intro: Elk grafisch product heeft zijn eigen kenmerken. Een krant verschilt van een boek, een visitekaartje van een plattegrond. Ook

Nadere informatie

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant Technische gids voor datacommunicatie met de klant CONTINUGA nv -- STIJN STREUVELSLAAN 73 -- B-8501 HEULE Tel. 056 36 32 11 -- Fax 056 35 60 96 -- E-mail: sales@continuga.be -- www.continuga.be 09/2014

Nadere informatie

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid De Nieuwe Buren Zoals al eerder gezegd, wij zijn De Nieuwe Buren B.V. Wij doen het graag een beetje anders. Iedereen die bij ons werkt zit nog op school. In 2007 zijn wij opgericht door het Mediacollege

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01 OPDRACHTKAART DR-05-02-01 Papier stapelen Voorkennis: Je kent globaal de werking van een drukpers. Je weet waar bij de drukpers de inleg zit. Je weet dat de papierstapel voor het drukken op het inlegstapelbord

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

HUISSTIJL. 12 Bestanden aanleveren Kleurvarianten Bestandsformaten Kosten bestandsformaten 8 Logo pakketten...

HUISSTIJL. 12 Bestanden aanleveren Kleurvarianten Bestandsformaten Kosten bestandsformaten 8 Logo pakketten... 1 PRIJSLIJST INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN HUISSTIJL Prijzen... 5 Ontwerpproces... 12 Bestanden aanleveren... 5 Ontwerpkosten... 12 Visitekaartje... 12 Briefpapier... 12 LOGO Envelop... 12 Huisstijl pakketten...

Nadere informatie

Technische aanleverspecificaties voor digitale grafische bestanden

Technische aanleverspecificaties voor digitale grafische bestanden Technische aanleverspecificaties voor digitale grafische bestanden Versie 1.0 - maart 2003 offsetdrukwerk.nl digitaledrukker.nl multimediaproducties.nl verderdanonline.nl printingonline.nl etikettenoprol.nl

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Online declareren. Stap 1: Inloggen. Stap 2: Mijn ik!

Online declareren. Stap 1: Inloggen. Stap 2: Mijn ik! Online declareren Stap 1: Inloggen Ga naar www.ik.nl en log in met je klant- of verzekerdenummer en wachtwoord. Klik rechtsboven op inloggen. Heb je nog geen persoonlijk account? Maak deze dan eerst aan.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 2. 2 Geschiedenis... 3. 3 Conceptbeschrijving... 4

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 2. 2 Geschiedenis... 3. 3 Conceptbeschrijving... 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding........................................... 2 2 Geschiedenis........................................ 3 3 Conceptbeschrijving.................................... 4 4 Werking............................................

Nadere informatie

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren;

Uitleg over de linosnede, dat je meerdere afdrukken kunt maken van 1 afbeelding en meerdere kleuren; LESBRIEF Donderdag 26 Februari: Klaarleggen: - Transparant papier op A4 of A5; -Linoplaatjes; -gutsen. -aanwezigheid controleren; plaatsen controleren; -Start nieuwe opdracht: Structuur maar nu in een

Nadere informatie

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Algemeen HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Als je al een account hebt dan kun je hier rechtstreeks inloggen. Je

Nadere informatie

In Technisch Bulletin 1 staat een matrix met de voornaamste eigenschappen van de meest toegepaste foliesoorten.

In Technisch Bulletin 1 staat een matrix met de voornaamste eigenschappen van de meest toegepaste foliesoorten. TECHNISCH BULLETIN 4A lamineren In Technisch Bulletin 1 staat een matrix met de voornaamste eigenschappen van de meest toegepaste foliesoorten. De foliesoorten: Glans laminaat Sterk, vochtbestendig, vouw-

Nadere informatie

Instructies grafische bestanden

Instructies grafische bestanden Instructies grafische bestanden kwaliteit razend snel voordelig Beste klant, Gefeliciteerd met uw keuze voor de DeCDPerserij.nl! Met goed aangeleverde drukwerkbestanden kunnen wij de orderflow (en dus

Nadere informatie

Aanleveren losse bestanden

Aanleveren losse bestanden Aanleverspecificaties Aanleveren losse bestanden Wil je kopij en losse afbeeldingen aanleveren? Dan vind je hieronder wat handige tips in het geval je tekstbestanden maakt en de lay-out door ons laat verzorgen.

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 PDF-WORKFLOW Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 1.0 Wat is PDF? Portable Document Format Is het standaard formaat voor het uitwisselen van belangrijke

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Knelpunten en praktische richtlijnen

Knelpunten en praktische richtlijnen Knelpunten en praktische richtlijnen Erik Koldenhof Koldenhof Grafimedia Expertise Problematiek en kernpunten Ondanks gebruik van ICC toch onvoorspelbaar kleurgedrag Partijen presenteren verschillende

Nadere informatie

Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau

Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau Woord vooraf Om de verwerking van de door u aangeleverde digitale bestanden, bestemd voor deze disciplines, zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, is het

Nadere informatie

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden.

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. PANTONE 877C PANTONE 642C PANTONE 656C Beyond creativity In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. DTPH. Sinds 2010 is #grafischespoed nooit

Nadere informatie

Aanleveren digitaal grafisch materiaal

Aanleveren digitaal grafisch materiaal 17-05-201 - R ev2.0 1 Ondersteunde platformen Onze voorkeur gaat uit naar Mac OSX, zoals alle grafische bedrijven maar Windows wordt ook ondersteund. 2 Richtlijnen bij het maken van uw lay-out Ons voorkeur

Nadere informatie

Graag vertellen we u meer over onze. hardcover boeken. en over het aanleveren van de bestanden. Gelijmd of genaaid gebonden

Graag vertellen we u meer over onze. hardcover boeken. en over het aanleveren van de bestanden. Gelijmd of genaaid gebonden Graag vertellen we u meer over onze hardcover boeken en over het aanleveren van de bestanden Pagina 1 De omslag Pagina 2 De rugdikte en de kneep Pagina 3 De omplakking Pagina 4 De schutbladen Pagina 5

Nadere informatie