Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)"

Transcriptie

1 Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) ISBN: x Aantal Pagina's:100 blz. Prijs: 15,40 Over het boek: De narcist wordt vaak voorgesteld als iemand die niet in staat is een ander lief te hebben en die alleen zichzelf graag ziet en bewondert. We kunnen ons ook een persoon voorstellen die mooi en aantrekkelijk denkt te zijn en zelfvoldaan gefascineerd is door het eigen imago. Sinds Freud in 1914 dit begrip introduceerde, zijn de opvattingen over de psychopathologie, de psychodynamiek en de psychogenese sterk geëvolueerd. Hiermee gaan uiteenlopende strekkingen over de psychotherapeutische implicaties gepaard. Zo maakt het een groot verschil of we het narcisme beschouwen als een fixatie in de ontwikkeling dan wel als een secundaire, defensieve formatie. Of narcisme deel uitmaakt van de algemeen menselijke psychologie dan wel verwijst naar een stoornis. Hoe kunnen we het psychisch lijden van de narcistische patiënt begrijpen? Hoe kunnen we hem uit de gevangenis van het spiegelpaleis of van de echokamer bevrijden? En wat als zijn narcisme soelaas biedt voor nog grotere pijnen? Narcistische pathologie blijft een harde noot om te kraken. Uit diverse psychoanalytische windstreken wordt vanuit hedendaagse inzichten rond psychotherapie en narcisme gereflecteerd. Uit de inhoud: Mark Kinet. Reflections in a golden I - Jan Cambien. Vier personages Marc Hebbrecht. Zoals een liefdevol sprekende spiegel. De narcistische patiënt in psychoanalytische psychotherapie Luc Moyson. Narcistische woede in theorie en praktijk Thierry Simonelli. Destructief narcisme en projectieve identificatie Erik Ceysens. Hyperindividualisme. Narcisme aan het begin van de 21ste eeuw. Over de auteur(s): Mark Kinet, psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut, is hoofdgeneesheer van de Kliniek Sint-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie, te Pittem en voert zelfstandige praktijk. Luc Moyson is beleidspsycholoog in een residentieel psychoanalytisch programma voor adolescenten in het U.C. Sint- Jozef in Kortenberg, opleider en supervisor in de Specialisatie Psychoanalytische Psychotherapie van de K. U. Leuven en voert zelfstandige praktijk. Recensies: Al met al een aardige verzameling die uitnodigt tot verder lezen over dit zo belangrijke onderwerp (Antonie Ladan, Tijdschrift voor Psychiatrie)

2 Mark Kinet & Rudi Vermote (Red.) Mentalisatie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 2) ISBN: Aantal Pagina's:132 blz. Prijs: 18,90 Over het boek: Het begrip mentalisatie was tot voor kort vooral in de Franstalige psychoanalytische literatuur te vinden. Het komt overeen met mentaal verwerken, symboliseren of denken en werd voornamelijk door auteurs als Marty, Bion en Green uitgewerkt. Een enigszins andere benadering komt uit het raakvlak van de psychoanalyse en het gehechtheidsonderzoek. Ontwikkelingspsychologisch en psychoanalytisch onderzoek van Fonagy en Target laat zien hoe jonge kinderen erin slagen hun gedrag en dat van anderen te interpreteren. Zij ontwikkelen een reflectief functioneren. Fonagy en medewerkers ontwikkelden dit begrip verder tot mentalisatie, dat opvattingen uit verschillende disciplines integreert. Het begrip heeft een grote impact op de huidige benadering van ontwikkelingspsychologie en psychopathologie. In ons taalgebied, waar zowel Franse als Angelsaksische invloeden een grote rol spelen, is dit mentalisatieconcept al enige tijd in voege. Dit boek wil vanuit deze traditie het begrip mentalisatie verduidelijken en in een bredere context plaatsen. Uit de inhoud: Gaston Cluckers en Patrick Meurs. Bruggen tussen denk-wijzen Mary Target. Psychoanalyse, (re)constructie, mentalisatie Philippe Van Haute. Lacan leest Klein: over symbolisatie en ontwikkeling van het Ik Rudi Vermote. Mentaliseren en psychopathologie. Klinische benadering van het werk van Bion Leo Paesen. Denken op grote hoogte. Verkenning van het mentalisatieproces van patiënten binnen een forensische polikliniek Mark Kinet. Poëzie en psychoanalyse, Muze en mentalisatie. Over de auteur(s): Mark Kinet, psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut, is hoofdgeneesheer van de Kliniek Sint-Jozef in Pittem, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie en voert zelfstandige praktijk. Rudi Vermote, psychiater en psychoanalyticus, is diensthoofd van de Klinische Psychoanalytische Psychotherapie voor Persoonlijkheidsstoornissen in het U.C. St-Jozef te Kortenberg en voert zelfstandige praktijk. Recensies: (Over nrs 1 en 2:) De gehele uitgave (twee delen) van dit kennisverrijkende en tegelijk poëtisch literaire werkstuk van onze zuiderburen is een echte aanrader. Ik hoop dat mijn Noord-Nederlandse broddellapje voldoende verleidt om kennis te nemen van twee bijzondere en zeer lezenswaardige boeken. (Irene Mettrrop, Tijdschrift voor Psychoanalyse)

3 Mark Kinet Freud & Co in de psychiatrie. Klinisch psychotherapeutisch perspectief (Reeks: Psychoanalytisch Actueel, nr. 3) ISBN: Aantal Pagina's:251 blz. Prijs: 24,90 Over het boek: Net zo min als de fysica gestopt is met Newton is de psychoanalyse geëindigd met Freud. Terwijl de psychoanalyse in de geesteswetenschappen haar virulentie of haar prestige heeft behouden wordt ze door de natuurwetenschappelijke èn maatschappelijke wereld als een onwerkzaam en onwetenschappelijk anachronisme beschouwd. Ook wordt ze ten onrechte vereenzelvigd met slechts één enkele behandelvorm namelijk de typische kuur op de sofa. In dit boek worden de belangrijkste ontwikkelingen uit het post-freudiaanse tijdperk voorgesteld en hun relevantie voor de psychiatrische kliniek besproken. Er wordt in gegaan op de evoluerende verschijningsvormen van de actuele psychopathologie. Er wordt aangetoond hoezeer het antwoord op de vraag van psychisch lijden verschilt al naar gelang het om een psychiatrische, psychotherapeutische of psychoanalytische benadering gaat. Evoluties binnen de psychiatrie en de psychoanalyse worden in hun onderlinge wisselwerking toegelicht en het huidig wetenschappelijk statuut van de psychoanalyse wordt onderzocht. Tenslotte wordt de klinische psychotherapie voorgesteld als een bijzonder werkzame integratie van psychiatrie en psychoanalyse met de klinisch psychotherapeut als een tijger(f)luisteraar: scientist-practitioner tussen wetenschap en kunst. Uit de inhoud: Het Verschil. Over psychiatrie, psychotherapie en psychoanalyse De Actualitijd. Over een tijd die de geest geeft Psychiatrie en psychoanalyse in beweging. Kwestie van samenspraak en tegenspraak Freud & Co in de psychiatrie. Over spitstechnologie, eskimo's, ontwikkelingshulp en vadertje's staat Klinische psychotherapie. Integratie tussen psychiatrie en psychoanalyse De tijger(f)luisteraar. Tussen wetenschap en kunst. Over de auteur(s): Mark Kinet is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en hoofdgeneesheer van de Kliniek Sint-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie,te Pittem. Hij is voormalig voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, aangesloten bij de Belgische School voor Psychoanalyse en voert zelfstandige praktijk. Recensies: Met dit boek geeft Kinet een overzicht van het psychoanalytisch denken dat psychotherapeuten in de ban houdt. In een notendop dient hij het pluralisme van de hedendaagse psychoanalyse op aan de lezer en verstrengelt gedachten uit het werk van Freud, Klein, Winnicott, Bion en Lacan tot een heel persoonlijk, kleurrijk boeket

4 (Marc Hebbrecht, Maandblad Geestelijke volksgezondheid) In dit boek neemt Kinet terecht afstand van een enggeestige benadering van de psychoanalyse en geeft haar op intelligente wijze een plaats in de actualiteit van de psychische hulpverlening. Hij glijdt langs slecht onderbouwde kritieken op de psychoanalyse en diversifieert de psychoanalyse zelf, daar deze te veel als een monolithisch geheel wordt beschouwd. Er is ook een uiterst boeiend en relevant hoofdstuk gewijd aan de mogelijke integratie tussen psychoanalyse en psychiatrie... Hoewel het niet zo bedoeld is biedt het toch een inleiding tot de psychoanalyse, grondig en praktisch. (DNB/Biblion) In zijn taalgebruik richt Kinet zich op een zo breed mogelijk publiek. Hij slaagt er door zijn persoonlijke, essayistische wijze van schrijven in om de complexiteit van de materie in soms bedrieglijke eenvoud neer te zetten. Kernachtig en beeldend bespreekt hij de aandacht voor de preoedipale moeder-kind relatie en voor psychopathologie die in de eerste levensfase haar wortels vindt Een boeiend boek met interessante beschouwingen (Mary Hoxe, Tijdschrift voor Psychoanalyse) Het is een grondig inleidend werk dat niet blijft hangen in de theorie maar aangeeft wat vandaag kan gebeuren met een psychoanalytische therapie. En dat blijkt meer te zijn dan sommigen ons willen doen geloven. Een uitstekend deel uit een uitstekende reeks (Jan De Wit, De Leeswolf). Alles bij elkaar is dit een zeer rijk boek waarin het thema van de klinische psychotherapie in al zijn schakeringen wordt bespeeld om de psychoanalyse en de psychiatrie te laten samenkomen. De woordkunstenaar die Mark Kinet zich hier betoont staat garant voor een rijke bron waaraan menig clinicus zich kan laven (Jos De Kroon, Tijdschrift voor Psychiatrie).

5 Mark Kinet (Red.) Zuchtigheid en afhankelijkheid in hun relatie met Middelenmisbruik (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 4) ISBN: Aantal Pagina's:139 blz. Prijs: 16,20 Over het boek: De oorzaken van zuchtigheid en afhankelijkheid worden vaak gesitueerd bij de psychofarmacologische eigenschappen en werking van bepaalde middelen. Er is dan sprake van soft en hard drugs die min of meer aanleiding zouden geven tot gewenning en verslaving. In deze publicatie wordt echter vooral de subjectieve dimensie van middelengebruik begrijpelijk gemaakt. Vanuit diverse psychoanalytische perspectieven worden de zeer uiteenlopende verschijningsvormen van zuchtigheid en afhankelijkheid toegelicht. Er wordt duidelijk gemaakt welke onontbeerlijke plaats het middelengebruik kan innemen in de psychische huishouding en welke voor het mentaal functioneren fatale winst/genieting dit kan opleveren. Ook wordt stilgestaan bij de meerwaarde die uiteenlopende vormen van (klinisch) psychotherapeutische hulpverlening te bieden hebben. Eenieder die van dichtbij of veraf met middelengebruik en afhankelijkheid wordt geconfronteerd zal in dit boek verhelderende inzichten vinden. Uit de inhoud: Mark Kinet. Een langgerekte kortsluiting Marc Hebbrecht. Hoe ontstaat middelenafhankelijkheid Rik Loose. Ad(d)dictie: een woordeloze genieting Robert Vanacker en Geert Pype. De ontwenningsafdeling als levensschool Erik Ceysens. (Ver)Vul mij! Psychoanalytische (pre)therapie bij alcoholafhankelijkheid Leen Van Compernolle. Niemand begrijpt mij. Zuchtig op zoek naar ik-weet-niet-wat Over de auteur(s): Mark Kinet is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en hoofdgeneesheer van de Kliniek Sint-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie, in Pittem. Hij is voormalig voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, aangesloten bij de Belgische School voor Psychoanalyse en voert zelfstandige praktijk. Recensies: Een verfrissende wind in een benauwend psychiatrisch bos Breed, divers en soms diepzinnig. (J.A.M. De Kroon, Tijdschrift voor Psychiatrie) Dit boekje heeft heel wat te bieden (Het is er) in geslaagd de subjectieve dimensie van verslaving op een verrijkende wijze gestalte te geven en dat is geen geringe verdienste. (Rudy Meurs, Tijdschrift voor Psychoanalyse)

6 Jef Dehing (Red.) Hysterie en psychoanalyse. Springlevend ondanks onrustwekkende verdwijning (Psychoanalytisch Actueel, nr. 5) ISBN: Aantal Pagina's:154 blz. Prijs: 17,90 Over het boek: Alle zwartboeken ten spijt is de psychoanalyse nog altijd springlevend, niet in het minst in de psychiatrische en psychotherapeutische praktijk. Klein, Lacan, Winnicott, Bion en vele anderen verbreedden immers Freuds visie en steeds opnieuw werden bestaande opvattingen geïnvalideerd en door nieuwe hypothesen vervangen. In het eerste deel van dit boek worden de lotgevallen van de hysterie onderzocht. Wat is er sedert het verschijnen van Freuds en Breuers werk 110 jaar geleden van de hysterie geworden? Als psychiatrische diagnose blijkt ze immers onrustwekkend verdwenen. Een tweede deel beantwoordt de vraag hoe het 150 jaar na Freuds geboorte met diens zorgenkind, de psychoanalyse, gesteld is. Is zij bijvoorbeeld eindig of oneindig? Uit de inhoud: Jef Dehing. Ten geleide - Boudewijn Van Houdenhove: Van hysterie tot CVS. Psychoanalyse en neurowetenschap Hubert Van Hoorde: Terugkeer van de hysterie Lut De Rijdt: Nieuw lijden van Dora Dirk Vergaert: Vermiste diagnose. Hysterie bij Jung Jean-Marie Spriet: Mogelijke evolutiemodellen voor de psychoanalyse Andreas De Block: Darwin op de divan. Meerwaarde van een evolutionaire psychoanalyse Alice Andries: Dwalen door de psychoanalyse Mia Nijsmans: Op-lossing van de psychoanalyse? Pleidooi voor de meerdimensionale mens Over de auteur(s): Jef Dehing is psychiater en psychoanalyticus. Hij is opleider bij de Belgische School voor Jungiaanse Psychoanalyse en bij het Postgraduaat Psychoanalytische Psychotherapie van de KU Leuven en voert zelfstandige praktijk.

7 Mark Kinet & Wim Vanmechelen (Red.) Tussen ruis en storingen... De golflengte vinden in psychoanalytische therapie (Psychoanalytisch Actueel, nr. 6) ISBN: Aantal Pagina's:127 blz. Prijs: 18,10 Over het boek: Het psychoanalytisch luisteren is niet zonder meer het luisteren naar verhalen. Eerder dan als een passief ontvangen, is het te beschouwen als een actief receptief proces. De uitnodiging om vrij te spreken en te spelen leidt slechts zelden tot een helder en coherent verhaal. Doorheen veel ruis en storingen begrijpen we flarden en fragmenten die we aan de patiënt terug trachten te geven, zodat hij zijn eigen verhaal bij elkaar kan puzzelen. Het psychoanalytische werk vereist een wat vreemde relatie. De therapeut is wel een nieuw, maar geen reëel object: geen seksuele partner, geen zorgende ouder. Een balans tussen voelbare beschikbaarheid als analytisch object en reële verzaking aan vragen en verlangens kan een analytisch denken mogelijk maken. Wat is belangrijk in het zoeken naar die balans? Wat helpt om de goede golflengte te kunnen vinden en zoveel ruis en storingen te kunnen verdragen? Of ook: hoe duidelijk maken dat je een welwillend luisterend oor biedt, wanneer stilte voor je patiënt afwijzing of angstige geheimzinnigheid betekent? Hoe het begripvol luisteren communiceren, zodat exploratie van pijnlijke evaringen mogelijk wordt? Hoe veilig moet de relatie ervaren worden, opdat de patiënt beangstigende voorstellingen zodanig verdraagt dat communicatie erover mogelijk wordt? Waarop dient de psychoanalytisch therapeut hierbij af te stemmen?. In deze multiculturele publicatie getuigen de auteurs vanuit diverse theoretische achtergronden en praktijken nu eens van rigoureuze wetenschappelijkheid, dan weer van het vermogen in de bomen te luisteren naar de kloppende harten van vogels Uit de inhoud: Inleiding Mark Kinet en Wim Vanmechelen - Psychoanalytische renaissance Mark Kinet - Aktuaalpathologie. Hoe luisteren als-het spreken niet dragend is? Paul Verhaeghe - In contact zijn met het psychoanalytisch object Finding the wavelength. Rudi Vermote - Trillen op de valentie van de adolescentie. Lut De Rijdt - Op zoek naar een authentieke stem. Observatie, intuïtie en het gebruik van tegenoverdracht in het werk met kinderen en adolescenten. Margaret Rustin - Klinische research in de kinderanalyse. Wetenschappelijke reflecties rond de bijdrage van Margaret Rustin. Michael Rustin - A la guerre comme à la guerre. Psychoanalytische houding en vaardigheden vanaf de eerste contacten. Wim Vanmechelen Over de auteur(s): Mark Kinet, psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut, is hoofdgeneesheer van het Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie van de Kliniek Sint-Jozef te Pittem. Wim Vanmechelen, psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut, oa opleider postgraduaat Psychoanalytische Therapie KUL Recensies: De hoofdredacteur van deze reeks wijst op de multiculturele invalshoeken van de verschillende auteurs. (Hij) is in zijn eigen bijdrage zelf virtuoos multicultureel, maar in dit boek is alleen de bijdrage van Verhaeghe niet Brits georiënteerd Dit boek is een leuke herinnering aan een interessante studiedag (Jan Cambien, Tijdschrift voor Psychiatrie)

8 Mark Kinet (Red.) Psychoanalyse en/van het systeem. Bij jongeren en hun gezin (Reeks Psychoanalytisch Actueel, nr. 7) ISBN: Aantal Pagina's:198 blz. Prijs: 22,90 Over het boek: Gezin en jongere zijn altijd enigszins elkaars symptoom. Het is voor de betrokkenen vaak verre van duidelijk wie wat veroorzaakt en hoe. De complexe, want niet-eenduidige en niet-lineaire oorzakelijkheid die hierin speelt, is groot. Wie speelt welke rol en waarom in het ontstaan en/of het voortbestaan van de problemen? En hoe kan hiermee psychotherapeutisch worden gewerkt? Dit boek staat stil bij de integratie tussen psychoanalytische en systemische perspectieven in de psychiatrische en psychotherapeutische behandeling van jongeren. De psychoanalyse is goed geplaatst om dit te overzien: Wellicht beschikt zij over de meest uitgebreide kaart om het psycho(patho)logische gebied te beschrijven. Haar theorie laat ook toe het steeds complexe ontstaanskarakter van psychische stoornissen tot haar recht te laten komen. Psychoanalytici, psychoanalytisch (kinder)psychotherapeuten en systeemtherapeuten met analytische affiniteiten zorgen voor multiculturele bijdragen vanuit diverse behandelvisies en -settings. Iedereen die betrokken is bij de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren en hun gezinnen zal in dit boek inspiratie vinden. Uit de inhoud: Mark Kinet: Ik weet niet hoe, ik weet niet waarom we op elkaars systeem werken Leen Van Compernolle: Mijn gezin, dat ik zal gehad hebben Geert Everaert: Nothing Compares 2U. Integratie van gezinsbegeleiding tijdens het dynamisch proces van individuatie/separatie Rudy Vandenborre: Het verschil maken. Klinische psychotherapie met adolescenten Bruno Hillewaere: Bouwstenen voor een integratieve therapie voor gezinnen met adolescenten Jan De Vos: Een winterjas moet een paar maten te groot zijn. Over intermediaire ruimte in de systeemtherapie Glenn Larner: Over het weten niet te weten. Naar een gemeenschappelijke grond in psychoanalyse en familietherapie Hubert Stiers en Nicole Vliegen: Psychoanalyse en systeemdenken. Op zoek naar de (on)mogelijke integratie. Over de auteur(s): Mark Kinet is hoofdgeneesheer van de Kliniek St-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie, in Pittem en voert psychoanalytische praktijk te Gent. Hij is voormalig voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en is participant van de Belgische School voor Psychoanalyse. Recensies: Het boek brengt de nieuwste inzichten in het altijd weer verrassende Vlaams taalgebruik uitdagend naar voren (Leeswijzer) De auteurs zijn stuk voor stuk woordkunstenaars die met een jaloersmakende belezenheid uit romans en poëzie citeren om op een creatieve manier in de transitionele ruimte iets te vangen van dat moeilijk te verwoorden samenspel van de geïnternaliseerde werelden van jongeren en ouders met de interactionele realiteit die onontbeerlijk is voor de ontwikkeling van de identiteit Ik heb het boekje met veel plezier gelezen. Ik vind het zowel voor psychoanalytici als systeemtherapeuten een aanrader (Marian Ploegmakers-Burg, Tijdschrift voor Psychoanalyse)

9 Marc Hebbrecht & Ingrid Demuynck (Red.) Empathie. Hoeksteen of struikelblok in psychoanalytische psychotherapie (Reeks psychoanalytisch Actueel, nr. 8) ISBN: Aantal Pagina's:132 blz. Prijs: 16,00 Over het boek: Empathie is etymologisch afkomstig van het Griekse en en patheia en betekent aangedaan zijn door wat er in een ander gebeurt. Het is een complex concept, zowel verwant met als verschillend van andere psychoanalytische concepten zoals identificatie, concordante tegenoverdracht, attunement, containment, sharing, rapport, steun. Empathie verwijst naar het vermogen zich in de plaats te stellen van de ander, empathie is meeleven met en voelen wat de ander voelt. Empathie is een fenomenologisch en een psychotherapeutisch concept maar het blijft de vraag of empathie verzoenbaar is met analytische neutraliteit. Vaak in het begin van hun carrière gaan psychotherapeuten er ten onrechte vanuit dat empathie de garantie betekent voor therapeutisch succes en dat dit de noodzakelijke en voldoende voorwaarde vormt voor het welslagen van een therapie. Empathie is in de eerste plaats een intermenselijke vaardigheid die zich in de loop van het leven progressief ontwikkelt. In de cognitieve psychologie is vooral het ontwikkelingstraject van de empathie tijdens de lagere schoolperiode beschreven, in de psychodynamische psychologie komen eerder de voorlopers van de empathie-ontwikkeling èn de conflicten rondom empathie in de adolescentie aan bod. Ook uit het psychotherapieonderzoek komt empathie naar voor als een belangrijke variabele. Op basis van meta-analyses van outcome-onderzoek blijken specifieke behandelvormen en technieken slechts maximaal vijftien procent van de outcome variantie te verklaren. Zij liggen hiermee in een nek-aan-nek race met de placebo-effecten verwachting, hoop en geloof in verandering. Veertig procent is toe te schrijven aan factoren buiten de therapie zoals spontaan herstel, toevallige factoren in het leven van de cliënt en sociale ondersteuning. De overige dertig procent tenslotte is toe te schrijven aan gemeenschappelijke factoren, dit zijn relatiefactoren die in de meeste therapieën een rol spelen, zoals: empathie, betrokkenheid, aanvaarding van de cliënt, eigenschappen van cliënt en therapeut en van de therapeutische alliantie. Empirisch onderzoek van de jaren 1950 tot nu heeft aangetoond dat empathie tussen zeven en tien procent van de outcome variantie verklaart: minstens evenveel en waarschijnlijk meer dan het percentage dat verklaard wordt door specifieke interventies. In het boek wordt de betekenis van het concept empathie voor de psychotherapie genuanceerd belicht. Er gaat veel aandacht naar het belang van empathie in psychoanalytische psychotherapie. Het geheel wordt geïllustreerd met klinische gevallen. Ook de neurobiologische aspecten en de ontwikkelingsgeschiedenis van empathie worden beschreven. In een apart hoofdstuk wordt de centrale rol van empathie in de experiëntiële psychotherapie belicht. Aan dit boek hebben gerenommeerde en internationaal bekende psychoanalytici en

10 psychotherapeuten meegewerkt. Uit de inhoud: Marc Hebbrecht en Ingrid Demuynck. Inleiding. Marc Hebbrecht. Psychoanalytische empathie, verkenning en definiëring. Ton van Strien. Empathie: een concept in analyse. Michèle Van Lysebeth-Ledent. Empathie en lotgevallen van de empathie. Patrick Meurs. Empathie in ontwikkeling. Bouwstenen en conflicten van intermenselijke affectieve inleving. Greet Vanaerschot. Spiegel en gids. Over de empathische interactie en het experiëntiële veranderingsproces in psychotherapie. Mark Kinet. Empathie en empathologie. Als het register van het Imaginaire. Stephano Bolognini. De complexiteit van de psychoanalytische empathie: een theoretische en klinische exploratie. Over de auteur(s): Marc Hebbrecht (psychiater en psychoanalyticus) en Ingrid Demuynck (psychologe en psychoanalytica) zijn bestuursleden van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie.

11 Nicole Vliegen & Christine Leroy (Red.) Horen, zien en spreken. Psychoanalytisch werken met baby's en ouders (Reeks Psychoanalytisch Actueel, nr. 9) ISBN: Aantal Pagina's:154 blz. Prijs: 19,90 Over het boek: Luisteren en kijken zijn essentiële bouwstenen van het psychoanalytisch werk rondom baby s en hun vroegste interacties. Psychoanalytisch werk met volwassenen is sterk gecentreerd rondom het woord en rond de bewuste en onbewuste inhouden en dynamieken die in woorden tot uitdrukking komen. In psychoanalytische therapie met baby s zijn kijken naar de non-verbale communicaties en luisteren naar de verbale communicaties als basis voor de betekenisverlening van even groot belang. Horen, zien en spreken is dan ook een statement dat een essentieel aspect vat van het werk van de psychoanalytisch kindertherapeut met jonge kinderen en hun ouders en vormt de rode draad door de diverse bijdragen. Het heeft enige tijd geduurd vooraleer het werkveld van de psychoanalytische therapie zich heeft geopend voor baby s en jonge kinderen. Bij de grondleggers van de psychoanalyse was de babytijd wel prominent aanwezig in het denken, maar paradoxaal genoeg evenzeer onzichtbaar in de klinische praktijk. Tot 1920 was het psychoanalytische kind om zo te zeggen een abstract, conceptueel kind. Eerst werd er vooral over baby s gesproken, pas later kon er met of in aanwezigheid van baby s en kleine kinderen gesproken worden. Niettegenstaande het feit dat ze al eerder het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek uitmaakten, hoorden baby s schijnbaar niet echt thuis in de therapiekamer. Ze werden weinig gezien of gehoord. Daar is ondertussen verandering in gekomen. Dit boek gaat over hoe baby s anno 2008 in de therapiekamer van de psychoanalytisch therapeut gehoord en gezien worden. Uit de inhoud: Chrisitne Leroy & Nicole Vliegen: Psychotherapie met moeder en kind Annette Watillon-Naveau: Rol van het kind in de ouder-kindtherapie Marja Rexwinkel: Alternatieven voor de ooievaar Kris Breesch & Nicole Vliegen: Premature geboorte, prematuur ouderschap Marijs Lenaerts: Vroege moeder-kindrelatie bij een borderlineproblematiek. Mogelijkheden voor vroege interventie Kirsten Bland, Michelle Sleed & N. Midgeley: Psychoanalytisch geïnspireerde interventies met baby s en ouders. Overzicht van onderzoeksgegevens Flora van Grinsven, René de Weerd & Carla Fasting: Kortdurende groepsbehandeling voor depressieve moeders en hun baby/peuter. Over de auteur(s): Nicole Vliegen is doctor in de klinische psychologie, seksuoloog, psychoanalytisch kindertherapeut en psychoanalyticus. Ze is ook voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en lid van de Belgische School voor Psychoanalyse. Christine Leroy is klinisch psycholoog en psychoanalytisch kindertherapeut. Ze is voormalig bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en delegate voor de sectie kind en adolescent van de

12 European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy. Michel Thys & Wouter Gomperts (Red.) Vergezichten. Over transculturele psychoanalyse (Reeks Psychoanalytisch Actueel, nr. 10) ISBN: Aantal Pagina's:299 blz. Prijs: 30,00 Over het boek: De psychoanalyse is een westerse uitvinding. Haar kijk op onbewuste psychische processen is ingebed in de cultuur die haar heeft voortgebracht. Ook in de actuele diversiteit van haar therapeutische toepassingsvormen kan ze haar cultuurbepaaldheid niet loochenen. Anderzijds leven we in een klimaat van transculturalisme, dat van ons verwacht dat we met cultureel-anderen in interactie gaan en daarbij de cultuurverschillen overstijgen zonder hun bestaan te negeren. Is er in dit transculturalisme plaats voor de psychoanalyse? Is een transculturele psychoanalyse mogelijk? Kan de psychoanalyse juist dankzij het transculturalisme haar aanspraken op universaliteit verzilveren of dwingt het transculturalisme haar er integendeel toe deze aanspraken in bescheidenheid op te bergen? In ieder geval gaat de psychoanalyse de uitdaging aan. In deze publicatie getuigen psychoanalytici en psychoanalytisch psychotherapeuten uit Nederland en Vlaanderen van de wijze waarop zij in contact proberen te komen met het psychisch lijden van cultureelanderen. Met vele klinische voorbeelden uit de praktijk onderzoeken zij welke processen de aandacht opeisen als patiënt en therapeut een verschillende culturele achtergrond hebben. Zij laten zien hoe de psychoanalyse probeert verder te kijken dan haar westerse neus lang is. Uit de inhoud: Wouter Gomperts & Michel Thys. Inleiding. Jaap Ubbels. Etnische identiteit. Fatma Sevinç & Annelies Verheugt-Pleiter.. Wij-cultuur, migratie en mentaliseren. Een Turkse casus. Mohsen Edrisi. Vermoeide geesten. Affectontwikkeling bij vluchtelingen met complexe traumatisering. Eduarda Vendysova Bakalarova. Vertrekken of bijven. Een terugblik van Tsjechen op hun besluit van toen. Ans van Blokland & Nynke Colijn. De geracialiseerde innerlijke wereld. Wouter Gomperts. De verdubbeling van de wereld. Indicatiestelling en behandeling bij tweedegeneratie migratiegerelateerde identiteitsproblematiek. Renaat Devisch Endogeenculturele droomduiding en interculturele impasse: antropologie en psychoanalyse in dialoog. Patrick Meurs. Generaties en leefwerelden verbinden. Intervisie op analytische bsis met preventiewerkers in kansarme multiculturele wijken. Mark Kinet., Moeder Korea. Over transculturele adoptie, de Kantiaanse cesuur en een geheugen dat niet bedriegt. Jaak Le Roy.,Op zoek naar veiligheid. Een psychodynamische reis met een Afrikaanse asielzoeker. Michel Thys. Psyche en cultuur. Transculturele psychoanalyse tussen pathologiseren en

13 culturaliseren. Over de auteur(s): Michel Thys is klinisch psycholoog, psychoanalyticus en psychoanalytisch psychotherapeut en doctor in de filosofie. Hij is lid van de Belgische School voor Psychoanalyse en van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie. Hij is verbonden aan het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante in Antwerpen en heeft een privépraktijk. Hij is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. Wouter Gomperts is klinisch psycholoog, psychoanalyticus, psychoanalytisch psychotherapeut en doctor in de psychologie. Hij is lid en opleider van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie. Hij is werkzaam bij het Nederlands Psychoanalytisch Instituut en bij de Programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Christine Leroy, Nicole Vliegen, Marc Hermans (Red.) Achter de deur. Het kader van de psychoanalytische psychotherapeut. (Reeks Psychoanalytisch Actueel, nr. 11) ISBN: Aantal Pagina's:0 blz. Prijs: 0,00 Over het boek: Achter de ene deur een sofa, achter de andere enkele stoelen of een grote kring, een poppenhuis of een speelmat, een hele instelling Achter zoveel deuren spelen zich even zoveel processen af. De psychoanalytische methode en gedachtegoed zijn ontstaan vanuit een zeer specifiek kader waarbij Sigmund Freud de patiënt op de sofa liet rusten en achter hem buiten zijn gezichtsveld ging zitten. Terwijl hij in 1913 deze opstelling motiveerde, relativeerde hij ze meteen, want de buitengewone plasticiteit van psychische processen en de rijkdom aan determinerende factoren verzetten zich tegen een mechanisering van de techniek. Psychoanalytische therapeuten hanteren het analytische gedachtegoed anno 2009 in allerhande kaders die soms nog weinig met elkaar gemeen lijken te hebben: Wat is er bijvoorbeeld gemeenschappelijk aan een analytische groepstherapie voor volwassenen en een ouder-baby-therapie op de speelmat? In dit boek belichten psychoanalytische therapeuten die binnen diverse contexten werkzaam zijn met kinderen, jongeren en volwassenen, de klinische implicaties van de complexe verhouding tussen het psychoanalytische proces en het kader waarin ze dat proces mogelijk willen maken. Uit de inhoud: Nicole Vliegen. Achter zoveel deuren Inleiding. Gaston Cluckers. Een lege plek om te blijven? Gedachten over het kader in psychodynamische kinderpsychotherapie. Marc Hebbrecht, Een zich vullende rumte? Beschouwingen over het kader in psychoanalytische psychotherapie met volwassenen. Fernanda Sampaio de Carvalho. Wanneer fantasie en werkelikheid samenvallen, dringen grenzen zich op. Over kinderen en moeilijkheden met het verdragen van de therapeutische setting. Fons Van Coillie,. Veiligheid en willekeur van een fantastisch kader. Caroline Vanderhallen,. To s(t)ay or not to s(t)ay. De groep als transitionele ruimte. Johan De Groef. De instelling als good enough mother!? Rachel Blass. De inherente relatie tussen analytisch kader en proces. Een radicale verandering van setting is onvermijdelijk in de hedendaagse psychoanlayse. Over de auteurs: Christine Leroy is klinisch psycholoog en psychoanalytisch kindertherapeut. Ze is voormalig bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en delegate voor de sectie kind en adolescent van de European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy. Nicole Vliegen is doctor in de klinische psychologie, seksuoloog, psychoanalytisch kindertherapeut en psychoanalyticus. Ze is ook

14 voorzitter van de VVPT en lid van de Belgische School voor Psychoanalyse Marc Hermans is kinderpsychiater en psychoanalytisch psychotherapeut, voormalig bestuurslid van de VVPTen voorzitter van de sectie Psychotherapie en de sectie Filosofie van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Garant-Uitgevers n.v. Koninginnelaan EB Apeldoorn Tel.: Fax: Garant-Uitgevers n.v. Somersstraat Antwerpen Tel.: Fax: Reeks Psychoanalytisch Actueel Net zo min als de fysica gestopt is met Newton is de psychoanalyse gestopt met Freud. Na ruim een eeuw heeft een ganse schare van belangrijke figuren bijgedragen tot zowel de breedte als de diepte van haar gedachtegoed. De psychoanalytische familie is over de gehele aardbol uitgewaaierd en actueel heerst er binnen haar schoot toenemende multiculturaliteit en theoretische diversiteit. In hun klinisch werk is de actieradius van psychoanalytisch therapeuten alsmaar uitgebreid. De psychoanalyse wordt vandaag naast de typische kuur op de sofa toegepast in de meest uiteenlopende hulpverlening voor psychisch lijden. Zowel setting en kader (bijv. moeder-kind begeleiding, speltherapie, ouder- en gezinsbegeleiding, groepspsychotherapie, klinische psychotherapie) als doelgroep (bijv. zuigelingen, autisme, mentale handicap, leerstoornissen, psychosomatiek, trauma, psychose, ernstige persoonlijkheidsstoornissen, forensische psychiatrie) wijken daarbij af van de klassieke behandelvorm. De reeks Psychoanalytisch Actueel stelt zich tot doel voornoemde ontwikkelingen een forum te bieden. Coördinatie Mark Kinet, psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut, voormalig voorzitter Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, aangesloten bij de Belgische School voor Psychoanalyse. Hoofdgeneesheer Kliniek St-Jozef Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie- te Pittem. Redactieraad Jef Dehing, psychiater en psychoanalyticus, lid Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en Belgische School voor Jungiaanse Psychoanalyse, opleider postgraduaat Psychoanalytische Therapie KULeuven. Wouter Gomperts, doctor in de psychologie, psychoanalyticus en psychoanalytisch psychotherapeut, verbonden aan het Nederlands Psychoanalytisch Instituut en de programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam, lid en opleider van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie. Willem Heuves, doctor in de psychologie en psychoanalyticus kinderen en volwassenen, lid en opleider Nederlands Psychoanalytisch Genootschap en Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie, docent universiteit Leiden. Michel Thys, klinisch psycholoog en doctor in de filosofie, psychoanalyticus en psychoanalytisch psychotherapeut, lid van de Belgische School voor Psychoanalyse en de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. Werkzaam in CGG Andante te Antwerpen en in zelfstandige praktijk. Ariëtte Van Reekum, psychiater, psychoanalytica i.o. en psychoanalytisch psychotherapeut, aangesloten bij het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap en lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Rudi Vermote, psychiater, doctor in de psychologie en psychoanalyticus, lid Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, Belgische Vereniging voor Psychoanalyse en International Psychoanalytic Association, diensthoofd psychoanalytische therapie UPC-KULeuven campus Kortenberg, docent KULeuven, verantwoordelijke postgraduaat Psychoanalytische Therapie KU.Leuven. Nicole Vliegen, doctor in de psychologie, psychoanalytisch kindertherapeut, voorzitter Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, lid Belgische School voor Psychoanalyse, staflid Centrum Kinderpsychotherapie en Ontwikkelingsgerichte Interventie KULeuven.

15 Bestellingen via de boekhandel of rechtstreeks online via de website of

Mark Kinet & Wim Vanmechelen (Red.) Tussen ruis en storingen... De golflengte vinden in psychoanalytische therapie (Psychoanalytisch Actueel, nr.

Mark Kinet & Wim Vanmechelen (Red.) Tussen ruis en storingen... De golflengte vinden in psychoanalytische therapie (Psychoanalytisch Actueel, nr. Mark Kinet & Wim Vanmechelen (Red.) Tussen ruis en storingen... De golflengte vinden in psychoanalytische therapie (Psychoanalytisch Actueel, nr. 6) ISBN:9789044120325 Aantal Pagina's:127 blz. Prijs: 18,10

Nadere informatie

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) ISBN:904411736x Aantal Pagina's:100 blz. Prijs: 15,40 Over het

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Postfreudiaanse ontwikkelingen: de grote psychoanalytici na Freud 41 Marc Hebbrecht en Rudi Vermote

Hoofdstuk 3 Postfreudiaanse ontwikkelingen: de grote psychoanalytici na Freud 41 Marc Hebbrecht en Rudi Vermote Inhoud Inleiding 11 Psychodynamiek: tussen begrijpen en verklaren deel 1 Psychodynamische basiskennis Hoofdstuk 1 Psychodynamiek in het denken van Freud 21 Harry Stroeken Hoofdstuk 2 Freud en de eerste

Nadere informatie

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) ISBN:904411736x Aantal Pagina's:100 blz. Prijs: 15,40 Over het

Nadere informatie

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) ISBN:904411736x Aantal Pagina's:100 blz. Prijs: 15,40 Over het

Nadere informatie

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) ISBN:904411736x Aantal Pagina's:100 blz. Prijs: 15,40 Over het

Nadere informatie

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) ISBN:904411736x Aantal Pagina's:100 blz. Prijs: 15,40 Over het

Nadere informatie

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1)

Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) Mark Kinet & Luc Moyson (Red.) Grootse patiënten, kleine therapeuten. Narcisme en psychotherapie (Reeks: Psychoanalytisch Actueel - nr 1) ISBN:904411736x Aantal Pagina's:100 blz. Prijs: 15,40 Over het

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

De Psychoanalytische Ruimte(n) Feestelijke Ontvangst. Olympiaplein 4

De Psychoanalytische Ruimte(n) Feestelijke Ontvangst. Olympiaplein 4 Symposium De Psychoanalytische Ruimte(n) en Feestelijke Ontvangst ter gelegenheid van de officiële opening van Olympiaplein 4 op zaterdag 6 juni 2015 De Psychoanalytische Ruimte(n) Psychoanalyse heeft

Nadere informatie

2 De waarde van de Rorschach binnen het indicatieonderzoek gedemonstreerd aan de hand van de neurotische façade 10 Hanke de Haan

2 De waarde van de Rorschach binnen het indicatieonderzoek gedemonstreerd aan de hand van de neurotische façade 10 Hanke de Haan Inhoud Inleiding VII Ingrid Groenendijk & Jolien Zevalkink 1 Drie basale stellingen van de psychoanalyse: hoe staat het er nu mee? 1 Frans de Jonghe 2 De waarde van de Rorschach binnen het indicatieonderzoek

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord door prof.dr. Harry Stroeken 7. Inleiding door prof.dr. Rudi Vermote 9. 1 Een eerste verkenning Fenomenologie 37

Inhoud. Voorwoord door prof.dr. Harry Stroeken 7. Inleiding door prof.dr. Rudi Vermote 9. 1 Een eerste verkenning Fenomenologie 37 Inhoud Voorwoord door prof.dr. Harry Stroeken 7 Inleiding door prof.dr. Rudi Vermote 9 Deel 1 Achtergrond 1 Een eerste verkenning 13 2 Fenomenologie 37 Deel 2 Biologie 3 Psychobiologie 55 4 Medicatie en

Nadere informatie

P S Y C H O D Y N A M I S C H E G R O E P S T H E R A P I E V O O R P E R S O N E N M E T E E N V E R S T A N D E L I J K E B E P E R K I N G

P S Y C H O D Y N A M I S C H E G R O E P S T H E R A P I E V O O R P E R S O N E N M E T E E N V E R S T A N D E L I J K E B E P E R K I N G De grensgroep P S Y C H O D Y N A M I S C H E G R O E P S T H E R A P I E V O O R P E R S O N E N M E T E E N V E R S T A N D E L I J K E B E P E R K I N G De grensgroep Wie zijn de deelnemers? Wat is

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Doelgroep: Professionals met een diploma in gezondheidszorg of een diploma uit het sociaal-agogisch studiegebied. Hiernaast verwachten we dat

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Deel I Sociaal-maatschappelijke aspecten

Deel I Sociaal-maatschappelijke aspecten Inhoudsopgave Premisse 13 Inleiding 13 Pluriforme hulpverlening 14 Het systeemtheoretisch perspectief 15 De houding van de therapeut 15 Doel en doelgroep 17 Evidence-basedhulpverlening 17 Hulpverlening

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

Inhoud. Deel I Veranderen 25

Inhoud. Deel I Veranderen 25 Inhoud Inleiding Psychoanalyse in ontwikkeling 13 Deel I Veranderen 25 1 Het psychoanalytisch kader 27 1.1 Inleiding 27 1.2 Bewust-onbewust 27 1.3 Intersubjectiviteit en innerlijk werkmodel 29 1.4 Twee

Nadere informatie

Help, mijn man heeft een dwangstoornis

Help, mijn man heeft een dwangstoornis Help, mijn man heeft een dwangstoornis Partnerrelatietherapie om hem van zijn probleem af te helpen. Hij is veranderd, reageert anders sinds geboorte zoontje. Het is een ziekte, hij heeft psychiatrische

Nadere informatie

Ik wil dood suïcidaliteit

Ik wil dood suïcidaliteit Ik wil dood suïcidaliteit bij jongeren Mark De Bock Anneleen Franssens Annelies Kog Klinisch psychologen en orthopedagogen, psychotherapeuten UKJA Waar of niet waar? De meeste zelfmoorden gebeuren impulsief

Nadere informatie

Psychoanalyse van verslaving Tussen stomme verdoving en vernietigend genot

Psychoanalyse van verslaving Tussen stomme verdoving en vernietigend genot Psychoanalyse van verslaving Tussen stomme verdoving en vernietigend genot Narcotics cannot still the tooth That nibbles at the soul Emily Dickinson Mark Kinet 9/11/2017 Het geschikte ogenblik. Groningen.

Nadere informatie

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Wat is een trauma? Trauma kan cultuurafhankelijk zijn Cultuur bepaalt reactie Cultuur aspecten:

Nadere informatie

Contextuele Therapie. Een inleiding

Contextuele Therapie. Een inleiding Contextuele Therapie Een inleiding Ivan Boszormenyi-Nagy Ivan Boszormenyi-Nagy 1920-2007 2007 Ivan Boszormenyi-Nagy werd geboren op 19 mei 1920 in Boedapest. Hij werd psychiater en hoogleraar psychiatrie

Nadere informatie

SOCIALE PSYCHOLOGIE VANUIT HET ONBEWUSTE? INLEIDING

SOCIALE PSYCHOLOGIE VANUIT HET ONBEWUSTE? INLEIDING SOCIALE PSYCHOLOGIE VANUIT HET ONBEWUSTE? INLEIDING Lieven Jonckheere HET VERLANGEN VAN FREUD IN VERBAND MET ORGANISATIES 1. waarom Freud zich lang beperkte tot het individu 'politieke remming' Freud om

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING IN DE GGZ

PERMANENTE VORMING IN DE GGZ PERMANENTE VORMING IN DE GGZ Doelgoep: Verpleegkundigen met minimum 2 jaar werkervaring in psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg. A. Deze voldoen aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere

Nadere informatie

De Brede Kijk op de Praktijk heeft veel om het lijf

De Brede Kijk op de Praktijk heeft veel om het lijf De Brede Kijk op de Praktijk heeft veel om het lijf Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie STUDIEDAG vrijdag 1 november 2019 COMPAGNIETHEATER Kloveniersburgwal 50 Amsterdam De Brede

Nadere informatie

HIC, specialisatie kinderen

HIC, specialisatie kinderen HIC, specialisatie kinderen Module Docent contact uren Zelfstudie Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Ontwikkelingspsychologie 11 22 uur Inleiding in de Chakrapsychologie 11 36 uur Jungiaanse psychologie,

Nadere informatie

Leergang IMH-Systeemtherapie Werken met jonge gezinnen: Van preventie tot psychiatrie

Leergang IMH-Systeemtherapie Werken met jonge gezinnen: Van preventie tot psychiatrie Leergang IMH-Systeemtherapie Werken met jonge gezinnen: Van preventie tot psychiatrie Hoofddocent: H.M. Jonker Mededocenten: Jan Olthof, Annemie Cabus Locatie: School voor systemische opleidingen Schoolpad

Nadere informatie

Systeem- & relatietherapie. Katrien Aelvoet

Systeem- & relatietherapie. Katrien Aelvoet Systeem- & relatietherapie Katrien Aelvoet Zit je in de knoop met jezelf? Lijkt de fut uit je relatie? Is er geen land meer te bezeilen met je kind? Misschien kan ik je helpen. Ik ben Katrien Aelvoet,

Nadere informatie

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Modules Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor 1. Psychologie en Psychopathologie 2. Sociale psychologie

Nadere informatie

Als de opdracht is gemaakt, kun je, door middel van het aanklikken van onderstaande knop, nog een aantal voorbeelden lezen.

Als de opdracht is gemaakt, kun je, door middel van het aanklikken van onderstaande knop, nog een aantal voorbeelden lezen. Opdrachten bij hoofdstuk 1 Opdracht 1 (verwerken en ervaren) Het doel van deze opdracht is dat de speciale positie die de psychologie binnen de wetenschappen inneemt duidelijker wordt. Na het maken van

Nadere informatie

Opleiding ouderbegeleiding

Opleiding ouderbegeleiding Opleiding ouderbegeleiding me nse nkennis vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling Als je krachtgericht werken met het netwerk rond het kind wilt invullen, dan zit hier alles in. Vanuit een betere

Nadere informatie

Woord vooraf Opbouw van deze studie

Woord vooraf Opbouw van deze studie Woord vooraf Opbouw van deze studie XIII XVI DEEL I: PROBLEEMSTELLING 1 HOOFDSTUK I ONTWIKKELING EN STAGNATIE IN DE PSYCHIATRIE 2 Inleiding 2 1. 1 Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg - stand van

Nadere informatie

100 JAAR IN NEDERLAND. Jubileumsymposium. Gastspreker: Joris Luyendijk. Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam

100 JAAR IN NEDERLAND. Jubileumsymposium. Gastspreker: Joris Luyendijk. Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam 100 JAAR IN NEDERLAND Jubileumsymposium Gastspreker: Joris Luyendijk Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam VRIJHEID VAN DENKEN 100 jaar psychoanalyse in Nederland De psychoanalyse bestaat al honderd

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Summer University Psychoanalyse 2017

Summer University Psychoanalyse 2017 Summer University Psychoanalyse 2017 Sacha de Reuver 3 juli t/m 7 juli 2017 UvA Wat is psychoanalyse? Mensbeeld Verzameling theorieën over psychisch functioneren Therapeutisch proces Klassieke Psychoanalyse

Nadere informatie

Studiedagen met Marie-Rose Moro

Studiedagen met Marie-Rose Moro Aankondiging Studiedagen met Marie-Rose Moro Diversiteit, globalisering en omgaan met multipele identiteit in onze praktijk als hulpverlener, preventiewerker, gezinsbegeleider of leerkracht Wanneer Vrijdag

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 13 Inleiding 15

Inhoud. Voorwoord 13 Inleiding 15 Inhoud Voorwoord 13 Inleiding 15 1 Een eerste oriëntatie 21 1 Algemene situering 21 2 Psychodynamische psychotherapie 29 3 De invloed van de setting 35 4 Steunende en ontdekkende groepstherapie 36 5 Daar

Nadere informatie

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Opleiding Hulp bij complexe verwerkingsprocessen en trauma Kris Decraemer

Opleiding Hulp bij complexe verwerkingsprocessen en trauma Kris Decraemer Opleiding Hulp bij complexe verwerkingsprocessen en trauma Kris Decraemer Voor wie Voor hulpverleners en therapeuten die betrokken zijn bij de opvang en begeleiding van mensen met indringende en traumatische

Nadere informatie

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is.

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Anik Serneels Klinisch psychologe, relatie- en gezinstherapeute, specialisatie narratieve

Nadere informatie

Overzicht lezingen & workshops

Overzicht lezingen & workshops Overzicht lezingen & workshops Door Sander Videler Lezingen spiritualiteit ~ De ziel en het ego: Belle & het Beest ~ De ziel: Sneeuwwitje, Doornroosje, Belle & Assepoester tegelijk ~ Het pad van je hart

Nadere informatie

3.6 Diversiteit is meer dan verschil in cultuur 91 3.7 Antwoorden uit de gezondheidswetenschappen

3.6 Diversiteit is meer dan verschil in cultuur 91 3.7 Antwoorden uit de gezondheidswetenschappen Inhoud Inleiding 7 1 Diversiteit in jouw leven 13 1.1 Identiteit 13 1.2 Sociale identiteit 15 1.3 Sociale deelidentiteiten 17 1.4 Multiculturele persoonlijkheden 20 1.5 Aspecten van persoonlijkheden 24

Nadere informatie

Een spirituele kijk op psychotherapie

Een spirituele kijk op psychotherapie Een spirituele kijk op psychotherapie Als de westerse psychologie gediagnosticeerd moest worden, dan zou haar diagnose luiden: schizofreen met narcistische en autistische trekken. Net als een schizofreen,

Nadere informatie

Soep van overdrachten

Soep van overdrachten Soep van overdrachten Hoe installeer je als verpleegkundige je eigen veiligheid binnen het interpersoonlijk werken met patiënten? Lode Soenens & Fre Denduyver Oostende 16/03/2016 PTC Rustenburg Kleinschalig

Nadere informatie

Christina van der Feltz-Cornelis en Willem van Tilburg

Christina van der Feltz-Cornelis en Willem van Tilburg De revanche van het systeemdenken: wat is de waarde voor de sociale psychiatrie? Christina van der Feltz-Cornelis en Willem van Tilburg SYMPOSIUM SOCIALE PSYCHIATRIE: REVANCHE VAN HET SYSTEEMDENKEN 6 november

Nadere informatie

Chronische pijn en zingeving

Chronische pijn en zingeving ksgv-studiebijeenkomst Chronische pijn en zingeving Leuven, dinsdag 19 mei 2015, 13.00 17.00 uur Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven Pijn heeft een impact op je ganse zijn. Pijn beïnvloedt je

Nadere informatie

Cultuursensitieve diagnostiek en therapie

Cultuursensitieve diagnostiek en therapie Cultuursensitieve diagnostiek en therapie Mei 2009 Dr. Victor Kouratovsky Klinisch psycholoog Kinder- en Jeugdpsycholoog Specialist NIP Wat is Cultuursensitieve diagnostiek en therapie? DSM-IV Culture-Bound

Nadere informatie

Van Classificatie naar Diagnostiek

Van Classificatie naar Diagnostiek Van Classificatie naar Diagnostiek Met verbatims van Twaalf gesprekken Drs. Wim Jurg Van Classificatie naar Diagnostiek Met verbatims van Twaalf gesprekken Drs. Wim Jurg Drs. Wim Jurg Eindredactie: Drs.

Nadere informatie

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen!

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Studiedag Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vrijdag

Nadere informatie

Externe brochure : toelichting

Externe brochure : toelichting Externe brochure : toelichting Doel: profilering Veldzicht Doelgroep: stakeholders Veldzicht Optionele uitwerking: boekje centrum voor transculturele psychiatrie VAARDIG EN VEILIG VERDER HELPEN In Veldzicht

Nadere informatie

Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay

Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay mensenkennis Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay In de opleiding doe je de vaardigheden op om de juiste vragen te stellen en bruikbare observaties te doen. Post-hbo opleiding spelobservatie en

Nadere informatie

De verpleegkundige relatie in een residentiële setting binnen Mentalisation Based Treatment

De verpleegkundige relatie in een residentiële setting binnen Mentalisation Based Treatment De verpleegkundige relatie in een residentiële setting binnen Mentalisation Based Treatment Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg Brugge Els Dewitte en Katrien Top 20 november 2018 Inleiding Inhoud Rustenburg

Nadere informatie

Interculturele competenties? In de opleiding gezinswetenschappen

Interculturele competenties? In de opleiding gezinswetenschappen Interculturele competenties? In de opleiding gezinswetenschappen Studiedag Kleurrijke Maatzorg Gaby Jennes, 14 oktober 2011 Iets over de opleiding gw Opleiding voor volwassenen (sinds 1960), geaccrediteerd

Nadere informatie

Wat je zegt ben je zelf Over projectieve identificatie

Wat je zegt ben je zelf Over projectieve identificatie Wat je zegt ben je zelf Over projectieve identificatie Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie STUDIEDAG vrijdag 1 november 2013 Debatcentrum DE RODE HOED Keizersgracht 102 1015 CV

Nadere informatie

1 Aanbevolen artikel

1 Aanbevolen artikel Aanbevolen artikel: 25 november 2013 1 Aanbevolen artikel Ik kan het, ik kan het zélf, ik hoor erbij Over de basisingrediënten voor het (psychologisch) welzijn Een klassieke motivatietheorie toegelicht

Nadere informatie

Familie-opstellingen Professional

Familie-opstellingen Professional Familie-opstellingen Professional Verdiepingsopleiding Familieopstellingen Drie modulen van drie dagen Door Guni Baxa Nederlands In all things there is the potential of love And maybe it is our life s

Nadere informatie

CONGRES PROGRAMMACOMMISSIE. EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening

CONGRES PROGRAMMACOMMISSIE. EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening CONGRES EMPATHIE. Het geheime wapen in de psychotherapie en de hulpverlening PROGRAMMACOMMISSIE Stichting Sympopna organiseert in samenwerking met Diagnosis Uitgevers een congres getiteld Empathie. Het

Nadere informatie

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!!

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! Tom Horemans Psychiater Programmamanager/Centrummanager GGzE (Eindhoven/Nederland) 17 september 2014 Wie zijn onze cliënten? 100 aanmeldingen

Nadere informatie

Over: Kortsluiting in mijn hoofd auteur: Brenda Froyen

Over: Kortsluiting in mijn hoofd auteur: Brenda Froyen ERVARINGEN IN DE PSYCHIATRIE Dokter Marc Hebbrecht, ASSTER Sint-Truiden & UC KU Leuven, campus Kortenberg Leerstoel Medische Ethiek, 29 januari 2015 Over: Kortsluiting in mijn hoofd auteur: Brenda Froyen

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE DABROWSKI Positieve desintegratie Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Dabrowski! In deze gids zetten we de

Nadere informatie

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24 Inhoud inleiding Nieuw inzicht in onze dromen 11 i wat dromen zijn 1 Terugkeer naar een vergeten land Waarom we een derde van ons leven missen 17 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven Hoe de wetenschap

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 11. 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13. 2. Biologie en gedrag De hardware van het psychisch functioneren 51

Inhoud. Woord vooraf 11. 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13. 2. Biologie en gedrag De hardware van het psychisch functioneren 51 Inhoud Woord vooraf 11 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13 1.1 Een definitie van de psychologie 14 1.2 Wetenschappelijke psychologie en intuïtieve mensenkennis 16 1.2.1 Verschillen in het verzamelen

Nadere informatie

= = = = = = =jáåçéêüéçéå. =téäòáàå. Het TOPOI- model

= = = = = = =jáåçéêüéçéå. =téäòáàå. Het TOPOI- model éêçîáååáéi á ã Ä ì ê Ö O Ç É a áê É Åí áé téäòáàå jáåçéêüéçéå Het TOPOI- model In de omgang met mensen, tijdens een gesprek stoten we gemakkelijk verschillen en misverstanden. Wie zich voorbereidt op storingen,

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Leergang Psychodynamisch leidinggeven aan veranderingsprocessen in organisaties

Leergang Psychodynamisch leidinggeven aan veranderingsprocessen in organisaties Leergang Psychodynamisch leidinggeven aan veranderingsprocessen in organisaties P.R.O Academie 1 aan veranderingsprocessen in organisaties Deze leergang bereidt je voor op veranderingsprocessen in je organisatie

Nadere informatie

Narratieve Exposure Therapie

Narratieve Exposure Therapie Narratieve Exposure Therapie MANP jubileumcongres Patricia Strijk Even voorstellen Wat doet Stichting Centrum 45: Diagnostiek en behandeling complexe psychotraumaklachten VS-GGZ: Werkzaam op de polikliniek

Nadere informatie

23 oktober 2013 1. Wat betekent autisme voor jou? Waaraan denk je spontaan? Vroeger hoorde je daar toch niet zoveel over?

23 oktober 2013 1. Wat betekent autisme voor jou? Waaraan denk je spontaan? Vroeger hoorde je daar toch niet zoveel over? Vroeger hoorde je daar toch niet zoveel over? Tegenwoordig heeft iedereen wel een etiketje! Hebben we dat niet allemaal een beetje? Als je niks hebt, is het precies al abnormaal! Mijn kind heeft (net)

Nadere informatie

Samen eenzaam. Frida den Hollander

Samen eenzaam. Frida den Hollander Samen eenzaam Samen eenzaam Frida den Hollander Tweede editie Schrijver: Frida den Hollander Coverontwerp: Koos den Hollander Correctie: Koos den Hollander ISBN:9789402122442 Inhoud Inleiding 1 Ik ben

Nadere informatie

Transactionele Analyse. Begrijpen en beïnvloeden. Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse

Transactionele Analyse. Begrijpen en beïnvloeden. Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analyse Transactionele Analyse Begrijpen en beïnvloeden De Transactionele Analyse biedt een praktische, heldere theorie die door iedereen te begrijpen is. Het

Nadere informatie

1 Inleiding 11. 2 Wat is er met me aan de hand? 15. Typerend beeld 16 Kenmerken 18 Diagnostiek 30 Hoe vaak komt het voor? 35 Samenvatting 37

1 Inleiding 11. 2 Wat is er met me aan de hand? 15. Typerend beeld 16 Kenmerken 18 Diagnostiek 30 Hoe vaak komt het voor? 35 Samenvatting 37 Leven met een antisoc stoornis.qxd 07-03-06 09:27 Pagina 7 Inhoud Voorwoord 1 Inleiding 11 2 Wat is er met me aan de hand? 15 Typerend beeld 16 Kenmerken 18 Diagnostiek 30 Hoe vaak komt het voor? 35 Samenvatting

Nadere informatie

Slecht nieuws goed communiceren

Slecht nieuws goed communiceren Slecht nieuws goed communiceren M A N U K E I R S E F A C U L T E I T G E N E E S K U N D E, K U L E U V E N Waarheid is een van de meest krachtige medicamenten waarover men beschikt, maar men moet nog

Nadere informatie

Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg

Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg Walter Krikilion Garant Antwerpen 16 oktober 2012 Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie

Nadere informatie

De ontwikkelingstrilogie

De ontwikkelingstrilogie De ontwikkelingstrilogie van Martine Delfos Een brede kijk op ontwikkeling Dr. Martine Delfos maakte naam met vele publicaties op het gebied van (ontwikkelings)psychologie. Ook geeft zij op regelmatige

Nadere informatie

Dagbehandeling SOLK (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)

Dagbehandeling SOLK (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) Dagbehandeling SOLK (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) Deze folder geeft u informatie over de dagbehandeling SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Voor wie?

Nadere informatie

Mensvisie als uitgangspunt

Mensvisie als uitgangspunt Emotionele veerkracht in psychotherapie Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1: Mensvisie als uitgangspunt 17 Wat gebeurt er in therapie? 17 A. Mensvisie in pessotherapie 18 Belang van een mensvisie in therapie

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Religie in de Nederlandse psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg 17 Harry Oosterhuis

Hoofdstuk 1 Religie in de Nederlandse psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg 17 Harry Oosterhuis Inhoud Voorwoord 11 Deel 1 Historische en filosofische aspecten Hoofdstuk 1 Religie in de Nederlandse psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg 17 Harry Oosterhuis Hoofdstuk 2 Psychiatrie en godsdienstpsychologie

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Vaardig en veilig verder helpen Een diversiteit aan mensen In Veldzicht bieden we een beschermde omgeving voor het intensief behandelen van mensen met

Nadere informatie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie Postmaster opleiding psychosociale oncologie mensenkennis Door de rollenspellen kon ik een betere verbinding maken tussen de theorie en de praktijk. Psychosociale oncologie Professionals die met oncologiepatiënten

Nadere informatie

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl)

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Home > Over hulpverleners Verschillende soorten hulpverleners hebben verschillende opleidingen. Door dit verschil zijn ze goed in verschillende

Nadere informatie

Autisme in je vrije tijd

Autisme in je vrije tijd Autisme in je vrije tijd KINDEREN MET AUTISME IN EEN GEWONE JEUGDVERENIGING? HET KAN! Een informatieve brochure door Elise Burny - orthopedagoog Jannicke Hurtekant - orthopedagoog Petra Warreyn - klinisch

Nadere informatie

Vormingsmodules Cultuursensitieve Zorg

Vormingsmodules Cultuursensitieve Zorg Vormingsmodules Cultuursensitieve Zorg MODULE INLEIDING Vaak gebruikte begrippen zoals cultuur, etniciteit, nationaliteit, ras worden gedefinieerd Impact van cultuur op mentaal lijden wordt besproken Migratiedynamieken

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Psychotherapie. Domus Medica 12 april 2017

Psychotherapie. Domus Medica 12 april 2017 Psychotherapie Domus Medica 12 april 2017 Dr. Christy Sempels Psychiater-Psychoanalytisch psychotherapeut Afdelingspsychiater (GO en SBR) UPC ST Kamillus Bierbeek Mobiele 2B Team Oude Baan Leuven Lid sectie

Nadere informatie

Op zoek naar herstel

Op zoek naar herstel Op zoek naar herstel Herstel en herstelondersteunende zorg voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en hun begeleiders Door Jos Dröes Stichting Rehabilitatie 92 Het probleem (?) mijn cliënten zijn

Nadere informatie

Sessie 1 19 Introductiebijeenkomst

Sessie 1 19 Introductiebijeenkomst Inhoud I Introductie op het begrip Theory of Mind 7 II Visie op de behandeling van de mens met autisme 9 III Overzicht van de ToM-behandeling 13 IV Programma ToM-behandeling 15 V Gebruik van het werkboek

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

Even voorstellen. Wat is bemiddeling?

Even voorstellen. Wat is bemiddeling? Even voorstellen Mijn naam is Sabine Poel. In 2006 ben ik als klinisch psychologe optie kinderen en jeugdigen afgestudeerd aan de K.U.L. Na mijn afstuderen ben ik als docent aan de slag gegaan en daarnaast

Nadere informatie

Transculturele psychotherapie in Frankrijk Etnopsychotherapie in het Ziekenhuis Avicenna te Bobigny

Transculturele psychotherapie in Frankrijk Etnopsychotherapie in het Ziekenhuis Avicenna te Bobigny Pour citer cet article : Seddik H. Transculturele psychotherapie in Frankrijk. Etnopsychotherapie in het Ziekenhuis Avicenna te Bobigny. Bobigny : Association Internationale d EthnoPsychanalyse ; 2005.

Nadere informatie

Gezond verstand in de behandeling van borderlineproblematiek UITNODIGING

Gezond verstand in de behandeling van borderlineproblematiek UITNODIGING Gezond verstand in de behandeling van borderlineproblematiek UITNODIGING Vrijdag 10 februari 2006 Integratie van dialectische gedragstherapie (Linehan) en de lichaamsgeoriënteerde psychotherapie (Pesso)

Nadere informatie

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening Birgit Bongaerts 15/6/2012 Congres Vlaams ondersteuningscentrum oudermis(be)handeling 2012, 10 Jaar Vlaams meldpunt Bijzondere

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener Hilde Delameillieure Foton Begrip uit contextuele therapie Meerzijdige partijdigheid of meerzijdig gerichte partijdigheid, of veelzijdige partijdigheid

Nadere informatie