Daarnaast willen we 2008 benutten om onze stichting meer bekendheid in Nederland te geven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daarnaast willen we 2008 benutten om onze stichting meer bekendheid in Nederland te geven."

Transcriptie

1 Introductie Stralend zit ik achter mijn laptop. Mijn gedachten dwalen terug naar de vele weblog s die ik in 2005 en 2006/2007 in Oeganda geschreven heb. Hoe ik zoeken moest naar de juiste woorden om al het moois dat ik gezien had het beste te kunnen beschrijven. Vaak liep mijn hoofd over van verhalen en moest ik kiezen welke ik wilde delen en welke verhalen ik bewaarde voor mezelf. Nu begin ik weer met schrijven, echter dit keer met een ander doel. Jullie op de hoogte houden van al het mooie wat er nu gebeurt, en wat er gaat gebeuren in de toekomst. Hopelijk kunnen we met z n allen wat betekenen voor de kinderen die onze steun zo hard nodig hebben! (Suzan den Hertog) Als bestuur van Stichting Home Sweet Home zijn we erg blij met deze nieuwsbrief. Het is namelijk de eerste officiële nieuwsbrief van onze stichting. De stichting staat vanaf 27 mei officieel geregistreerd in Nederland. In deze eerste nieuwsbrief leest u over de situatie in Oeganda. Dit maakt gelijk duidelijk waarom ondersteuning nodig is. We willen deze nieuwsbrief elke maand uitgeven. Daarmee houden we u op de hoogte van de situatie rond Home Sweet Home. Daarnaast willen we 2008 benutten om onze stichting meer bekendheid in Nederland te geven. Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief doorstuurt!! Help ons Helpen! Maak uw donatie over naar bankrekeningnummer: t.n.v Home Sweet Home te Helmond (Nederland)

2 Home Sweet Home Home Sweet Home streeft ernaar om minimaal 2 projecten op te zetten. Een kleinschalig weeshuis en een dagbesteding programma voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Hieronder kunt u meer over onze projecten lezen. Visie weeshuis in het kort: Het creëren van een liefdevolle en veilige omgeving voor kinderen waar ze kunnen opgroeien en zich ontwikkelen tot gezonde, verantwoordelijke en goed opgeleide bewoners binnen de leefomgeving waarin zij straks dienen te functioneren. Helaas geven de cijfers uit Oeganda aan dat er op dit moment meer dan 2 miljoen wezen zijn in Oeganda. We willen graag iets voor deze kinderen doen! Maar als we dit doen dan willen we dit ook goed doen. We streven er dan ook naar om het als een gezin te laten aanvoelen. Weeshuis dagbesteding Wat betekent dit: We willen 15 kinderen definitief opvangen. De kinderen kunnen in het weeshuis blijven wonen tot ze op eigen benen kunnen staan. We willen alleen kinderen opvangen die echt nergens anders heen kunnen. Onder deze kinderen willen we ook 1 of 2 gehandicapte kinderen opvangen die wees zijn geworden. Visie Dagbesteding: Helaas is de gehandicaptenzorg in Oeganda nog ver onderontwikkeld. De mensen weten er weinig van en verstandelijk gehandicapten worden vaak opgesloten in hutjes. Wij willen hier graag iets aan doen. Dagbesteding Home Sweet Home wordt een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Het wordt vooral een plek waar de deelnemers zichzelf kunnen zijn en aandacht krijgen. We vinden vooral persoonlijke benadering erg belangrijk. We gaan de bewoners zoveel mogelijk de algemene dagelijkse levensbehoeften bij brengen zodat ze zo zelfstandig mogelijk in hun dorpje kunnen leven. (We geven ook voorlichting aan de mensen uit de omgeving waar de kinderen wonen)

3 Bestuur en Vrijwilligers Home Sweet Home: Oprichter: Suzan den Hertog Voorzitter: Marion Lok Secretaris: Natalie branderhorst Adviseur: Judo Tempelaars Penningmeester: Angela van Cuyk We zijn nog op zoek naar Vrijwilligers die ons bij onze acties in Nederland willen Helpen?Lijkt u dit wat? Stuur dan een mailtje naar

4 Oeganda: Oeganda ligt in Oost-Afrika, midden op de evenaar. Het land wordt geheel ingesloten door Soedan in het noorden, Kenia in het oosten, de Democratische Republiek Kongo (Zaïre) in het westen en Rwanda en Tanzania in het zuiden. Oeganda heeft ongeveer 21 miljoen inwoners. Ongeveer 85 % van de mensen woont op het platte land en 15% in de stad. De helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Slechts 2,5 % is ouder dan 65 jaar. Ongeveer de helft van de mensen kan lezen en schrijven. Levensverwachting : mannen 43,8 jaar vrouwen 44,7 jaar Uitdagingen van Oeganda: Na de onafhankelijkheid van de Britten in 1962 werd Oeganda geteisterd door een lange reeks bittere tragedies. Tot op de dag van vandaag beschouwen velen het land daardoor als gevaarlijk en onstabiel. Dat is echter beslist niet meer zo, het overgrote deel van Oeganda is al geruime tijd rustig en stabiel. Na de gruwelijkheden tijdens het bewind van Amin en Obote was Oeganda verwoest en verscheurd door stammentwisten. Sinds 1986, toen Yoweri Museveni aan de macht kwam, is de rust en stabiliteit teruggekeerd. Aids: Naar schatting van de Verenigde Naties wonen er op dit moment meer dan een miljoen mensen in Oeganda die met hiv/aids zijn besmet. Sinds 1982, toen het eerste geval van hiv/aids werd ontdekt in Oeganda, zijn veel mensen in de leeftijd van overleden. Dit betekent dat het land het zonder hun werkkracht en vitaliteit moet doen. En er is nog een ander groot probleem: ze hebben tot nu toe meer dan een miljoen wezen nagelaten. normaliter worden kinderen van wie de ouders overlijden opgevangen door hun familie of bevriende buren maar de grenzen aan het opnamevermogen is veelal bereikt. Arme gezinnen hebben de handen al vol aan hun eigen kroost, laat staan dat ze nog extra kinderen kunnen opvangen. Malaria: In Uganda sterven dagelijks 320 mensen aan malaria. De ziekte, die verspreid wordt door muggen, is een belangrijke oorzaak van armoede. Jaarlijks sterven er tussen en kinderen jonger dan vijf jaar aan in Uganda. Noord Oeganda: In het noorden vecht het Verzetsleger van de Heer, en naar eigen zeggen zijn ze rechtstreekse afgezanten van God. (de leider Koni) Gods wil is wet, de zijne dus ook. En iedereen die dat niet zo ziet moest worden gedood. Dan houd je kinderen over. De jongens gingen vroegtijdig het leger in, de bekende kindsoldaten. De meisjes werden slavinnen in de meest letterlijke zin van het woord. Berichten hierover halen regelmatig de Nederlandse pers. Vanaf 2007 gaat het beter en is het rustig in Noord Oeganda. Koni loopt op zijn laatste benen. Maar een oorlog van twintig jaar laat ernstige sporen na. Vluchtelingen kampen (IDP camps) zijn er nog genoeg.

5 Helpt u ons helpen? Om dit weeshuis te kunnen realiseren hebben we uw hulp nodig, hard nodig. Graag zien wij uw donatie tegemoet om ons doel te kunnen bereiken. Maar ook met uw energie en tijd kunt u veel voor ons kunnen betekenen. Kijk hieronder eens bij het ideeënlijstje voor wat tips over wat u voor ons kunt betekenen. Met uw steun kunnen wij deze kinderen onderdak, scholing en vooral heel veel liefde geven, die zij, om wat voor reden dan ook, helaas van hun ouders niet kunnen krijgen... Ideeënlijst: Stuur een bericht aan al uw familie, vrienden en kennissen over Home Sweet Home. Zet ons internetadres in uw bericht. Heeft u nog een oude telefoon, inkt cartridge of toner? geef ze dan aan ons, wij kunnen hier een vergoeding voor krijgen. Stuur ze naar : Home Sweet Home, Brabanthof 4, 5709 EM, Helmond. Vraag ook uw vrienden en familie of ze er nog hebben liggen. Ruim uw zolder eens op en verkoop het op een rommelmarkt!! Wij zouden graag uw inkomsten ontvangen. Heeft uw binnenkort een feest? Huwelijk, jubileum etc. misschien wilt u als cadeautip wel geld inzamelen voor Home Sweet Home. U kunt uw school, bedrijf,buurthuis of kerk vragen of ze u willen helpen met geld inzamelen. (Wij kunnen komen spreken) Heeft u zelf een bedrijf en wilt u sponsoren? Uw logo komt op onze website en op onze nieuwsbrieven. (We hebben een ANBI goedkeuring in aanvraag) Vraag u bedrijf (werkgever) om dit jaar geen kerstpakketten te doen maar dat geld aan onze stichting te geven. In ruil daarvoor krijgt iedere medewerker een mooie kaart met bedankje en een souvenir uit Oeganda. (giften aftrekbaar ANBI) U kunt een souvenir van ons kopen. (zie hieronder) U kunt geld overmaken naar onze bankrekening. Maak uw donatie over naar bankrekeningnummer: t.n.v Home Sweet Home te Helmond (Nederland) Maak een donatie over op bankrekeningnummer Zamel lege flessen in bij u in de buurt!! Organiseer een workshop in iets waar u goed in bent. (of een feest). Vraag omliggende bedrijven om de materialen te sponsoren en vraag entreegeld. Oom en tante plan: Bij deze willen we u via de nieuwsbrief oproepen om tante of oom te worden van 1 van onze kinderen. Wij begrijpen dat het misschien vreemd is omdat er nog geen kinderen zijn, maar u kunt kiezen nu te starten zodat het kind een spaarpotje heeft bij binnenkomst,of u kunt bij de opening van het weeshuis starten. Het zou geweldig zijn als we nu al weten dat de kinderen zeker zijn van een sponsor. U krijgt er heel veel contact met het kind voor terug!! We hebben 75 sponsors nodig om het weeshuis draaiende te kunnen houden. Voor een bedrag van maar 10 euro per maand, geeft u een kind een volwaardig bestaan.. (voor meer informatie zie website) aanmelden via contactformulier. Alvast bedankt voor uw steun!!!!!!!

6 Koop een mooie ketting en steun Home Sweet Home 15 lange kettingen 5 kettingen 3 rij met grote kraal 50 lange kettingen verschillende kleuren verschillende kleuren kettingen in verschillende 16 3 rij kettingen in verschillende 30 korte kettingen in verschillende kleuren en lengte (enkel) kleuren kleuren korte kettingen voor mannen 9 3 rij kettingen blauw bewerkt Wilt u een ketting bestellen? Stuur een mailtje: Als u ze verzend wilt hebben dan komt er 1.50 aan verzendkosten bij!!! Bedankt voor uw steun!

7 Bedankt, Bestuur Home Sweet Home Hakuna Matata! what a wonderful phrase Hakuna Matata! Ain't no passing craze it means no worries for the rest of your days Geen zorgen - wees gelukkig wat een prachtige uitspraak geen zorgen - wees gelukkig het is geen loze kreet het betekent geen zorgen ook voor de toekomst Bestuur Home Sweet Home Brabanthof EM Helmond Nederland bankrekeningnummer: t.n.v Home Sweet Home te Helmond (Nederland)

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25 yeah right!? een boekje open over kinderrechten 2 inhoud 6 14 8 3 Wat zijn kinderrechten? 5 Je rechten op een rijtje Het gaat mis, en dan? 7 Alle kinderen zijn gelijk De leeftijdsladder 10 Interview met

Nadere informatie

KINDEREN IN ARMOEDE. Kun je je voorstellen?

KINDEREN IN ARMOEDE. Kun je je voorstellen? informatieblad voor jongeren KINDERRECHTEN KINDEREN IN ARMOEDE Voor wie? Dit informatieblad is bedoeld voor jongeren van de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs die meer willen weten over

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE Kinderarbeid 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 Kinderarbeid- de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 Kinderarbeid-

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 - de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 - Hoe kom je ervan af? 8 Wat

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Prayer Night? Inhoud Inleiding Pagina 1 Waar begin ik? Pagina 2 Met wie regel ik het? Pagina 2 Aanpakken doe je zo Pagina 3 Wanneer moet wat? Pagina 4 Bezoekers trekken Pagina 5 Invulling

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen.

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Daarom neem ik UNICEF op in mijn testament. Akash (1) en zijn moeder Patir uit Pakistan zijn beschermd tegen malaria dankzij een muskietennet. Paul van Vliet:

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons?

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? Wat is er aan de hand? Elk kind in Nederland heeft recht op goed onderwijs. Voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap

Nadere informatie

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 Fondsenwervingsgids Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 www.projects-abroad.nl info@projects-abroad.nl 0031 (0) 78 613 13 56 Inleiding Heel erg leuk

Nadere informatie

Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars

Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars Hoe richt je een stichting op. Handboek voor beginnende wereldverbeteraars. Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Informatieboekje. Vlaaienactie 2011. Scoutinggroep Don Bosco Soest

Informatieboekje. Vlaaienactie 2011. Scoutinggroep Don Bosco Soest Informatieboekje Vlaaienactie 2011 Inhoud Voorwoord 1. Waarom een vlaaienactie?...7 1.1. Geld verdienen voor de groep... 7 1.2. Geld verdienen voor je speltak... 7 1.3. Bekendheid voor de groep... 7 1.4.

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Voorwoord. Portret: de donateur

Voorwoord. Portret: de donateur JaarberichT 2011 colofon KNGF Geleidehonden Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds Amsteldijk Noord 42, 1184 TD Amstelveen Postbus 544, 1180 AM Amstelveen T 020-496 93 33 F 020-496 57 76 E

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Jasmyne vertelt... Stelselwijziging jeugd Ambulante jeugdhulp. De situatie

Jasmyne vertelt... Stelselwijziging jeugd Ambulante jeugdhulp. De situatie www.voordejeugd.nl Stelselwijziging jeugd Jasmyne vertelt... Op een gegeven moment moest ik zelfs geld lenen om babymelk te kunnen kopen. Jasmyne (42) komt door drugsgebruik van haar man zwaar in de schulden.

Nadere informatie

Uw pensioenbulletin juli 2011. Beleggingsbeleid doorgelicht. Algemeen Mijnwerkersfonds

Uw pensioenbulletin juli 2011. Beleggingsbeleid doorgelicht. Algemeen Mijnwerkersfonds Uw pensioenbulletin juli 2011 Beleggingsbeleid doorgelicht Algemeen Mijnwerkersfonds Externe deskundigen hebben in opdracht van het bestuur een zogenaamde ALM-studie (Asset Liability Management) uitgevoerd.

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR

DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR Help mij Leven (AJUDE ME A VIVER) Nieuwsbrief Jaargang 21, nr. 84: oktober 2007 DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR Verdachte diefstal auto Robert? Stichting Help mij leven geniet

Nadere informatie

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen!

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! 2013 Stephan van der Toom www.cashflowclub.nl Inleiding Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! Veel mensen zijn super geïnspireerd door de boeken en presentaties van Robert Kiyosaki. Toch lopen veel mensen

Nadere informatie

www.milanbindu-nepal.nl

www.milanbindu-nepal.nl Nieuwsbrief 2014 Uitgave nummer 10 Stichting Milan Bindu Nepal 10 Jaar Stichting Milan Bindu Nepal 10 Jaar alweer, wat vliegt de tijd en wat is er veel gebeurd in die 10 jaren. De officiële oprichting

Nadere informatie