WORKSHOP. Haal binnen die opdracht, baan ; pak je eigen regie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WORKSHOP. Haal binnen die opdracht, baan ; pak je eigen regie"

Transcriptie

1 WORKSHOP Haal binnen die opdracht, baan ; pak je eigen regie

2

3

4 Ter ondersteuning kun je jouw doelen aan de volgende SPEER- punten toetsen. SPEER staat voor: S = Specifiek: wat, hoe en waar, welke context (de w, w, w, h, w- vragen). Geef aan wat je precies gaat ondernemen en wanneer je dat gaat doen. Heb je hier hulp bij nodig? P = PosiIef: geef in posiieve bewoording weer wat je wél wilt bereiken. E = Eigen controle: wat kun jij doen om het doel te bereiken? Zorg dat het succes niet alankelijk is van een externe factor of van andere mensen. E = Effect: kun je bezwaren verwachten als je jouw doel bereikt? R = Resultaat: kun je een beeld van jouw doel vormen? Wat betekent dat voor jou? Wat hoor je, voel je, proef of ruik je? Benoem ervaringen die aantonen dat je jouw doel bereikt hebt.

5 De route van een van zoekend via vindend naar solliciterend en profilerend naar de geslaagde duurzame match! J

6 ZOEKEND en VINDEND

7

8 prakische TIPS zoeken naar vacatures: Bepaal je doel op basis van je eigen zoekprofiel; weet dus wat je zoekt, dan pas kun je gericht zoeken! (DENK aan de vacature- analyse) Maak gebruik van een apart account voor je sollicitaies Gebruik niet een al te leuke naam in je account; houdt het serieus Terug naar een vorige pagina doe je door op de pijl linksboven te klikken; dit lukt niet alijd. Ga dan op de pijl staan en klik op je rechtermuisknop, je ziet dan een overzicht van vorige pagina s. het kan ook zijn dat de site in een nieuw venster wordt geopend, kijk dan onderin de balk. Om je zoekopdracht te verfijnen werkt het goed om met AND te werken. Kijk voor meer informaie bij help op de betreffende pagina. Bij GOOGLe kun je ook geavanceerd zoeken, zo kun je aangeven of je de exacte combinaie wil zoeken, of dat je bijvoorbeeld 1 van de voorkomende woorden wil laten zoeken. Startpagina s zijn een goed uitgangspunt om je te oriënteren. Zowel voor vacaturepagina s, als informaie over vakgebieden, regio- informaie etc. Er zijn verschillende startpagina s als voorbeeld nemen we Je kunt zoeken via dochters in het menu.

9 Via vacaturebanken en metazoekers lees eerst de uitleg en informaie over privacy informeer bij vakgenoten naar interessante sites Bepaal kernwoorden die te maken hebben met je zoekfuncie Probeer eerst max 3 vacaturebanken uit en geef dezelfde zoekopdracht in Vergelijk de resultaten en maak een E- mail ALERT aan. pas je zoekopdracht aan als de resultaten niet passen op je profiel probeer behalve algemene vacaturebanken ook specialisische sla interessante vacatures op of print ze uit om ze later goed door te lezen

10 SOLLICITEREND en PROFILEREND Vooraf opbellen: stel slimme vragen

11 Hoe vraag je dat? Om te ontdekken wat iemand belangrijk vindt, moet je hem aan het woord laten. Dat doe je door open vragen te stellen.

12 Directe vragen: meteen op je doel af Met een directe vraag je precies wat je wilt weten. Namelijk: wat vindt de selecteur belangrijk? Je kunt bijvoorbeeld vragen: Wat vindt u de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe projectleider? Wat verwacht u vooral van de direciesecretaresse? Waar moet de accountmanager sterk in zijn? Wat zijn uw belangrijkste doelstellingen op dit moment?

13 Indirecte vragen: aanwijzingen losweken Met directe vragen ga je misschien te snel op je doel af. De selecteur heec gelijk door waar het je om te doen is en je komt niet erg geïnteresseerd over. Je kunt het ook anders aanpakken: met indirecte vragen. Je stelt bijvoorbeeld inhoudelijke vragen over de funcie en je luistert goed of de selecteur aanwijzingen loslaat over wat hij belangrijk vindt. Je kunt bijvoorbeeld vragen: Voor wat voor projecten zal de projectleider verantwoordelijk worden? In de vacature staat dat u zoekt naar een iniiaiefrijke direciesecretaresse. Op welke gebieden verwacht u vooral iniiaieven? U zoekt een vasthoudende accountmanager met overtuigingskracht. In wat voor salestrajecten moet de accountmanager vooral resultaat behalen? (Met zo n vraag laat je blijken dat je snapt waar het om draait.)

14 Aarzel niet om door te vragen als je ontwijkende of vage antwoorden krijgt. Je kunt nog meer te weten komen door de antwoorden van de selecteur samen te vagen en een reacie te vragen. Bijvoorbeeld: Ik begrijp dat de projecten op zichzelf niet zo ingewikkeld zijn, maar dat de projectomgeving complex is. De projectleider moet dus inzicht hebben in de belangen van alle parijen? Het gaat er dus om dat de direciesecretaresse de samenwerking tussen de afdelingssecretariaten verbetert. Heec zij daarbij ook leidinggevende taken? Het gaat dus om taaie aanbestedingstrajecten. Denkt u dat een goed netwerk bij overheidsorganisaies kan helpen?

15 Wat je niet moet vragen Dingen die al in de vacature staan, die je kunt opzoeken op de website van het bedrijf of in een jaarverslag. Of de gevraagde opleiding - die jij niet hebt - echt een harde eis is. Je kunt soms wel solliciteren als je niet de gevraagde opleiding en ervaring hebt, maar het is niet slim om de selecteur alvast te laten weten dat je eigenlijk niet aan de eisen voldoet. Hoeveel je kan verdienen. Dat komt pas in de salarisonderhandeling aan de orde.

16 Wat je niet moet vragen Dingen die al in de vacature staan, die je kunt opzoeken op de website van het bedrijf of in een jaarverslag. Of de gevraagde opleiding - die jij niet hebt - echt een harde eis is. Je kunt soms wel solliciteren als je niet de gevraagde opleiding en ervaring hebt, maar het is niet slim om de selecteur alvast te laten weten dat je eigenlijk niet aan de eisen voldoet. Hoeveel je kan verdienen. Dat komt pas in de salarisonderhandeling aan de orde. Refereer in je aan het telefoongesprek

17 Het schrijven van de Jezelf verkopen: AIDA- methode Aandacht trekken Interesse wekken Desire opwekken Aanzegen tot acie

18 Checklist voor een goede 1. gaat over jou en jouw en maar vooral ook over hoe jij past bij het bedrijf waar je solliciteert. 2. is ingedeeld volgens de verkoopformule AIDA. 3. bevat relevante, feitelijke informaie waaruit je moivaie voor de baan blijkt. 4. Uit de sollicitaiebrief moet blijken waarom je geschikt bent voor de funcie en waarom de organisaie je aanspreekt. 5. Jij bent de oplossing voor het probleem van de organisaie. 6. De organisaie is niet de oplossing voor jouw probleem. 7. Dus schrijf niet over wat jij zoekt: werk, een nieuwe uitdaging een leuk team. 8. Dat is jouw probleem. Schrijf over hoe jij de oplossing bent voor hun probleem. 9. Je geec aan de werkgever aan waarom je zo graag die funcie wilt vervullen of bij de organisaie wilt werken. 10. Laat je brief ook door anderen lezen en controleren.

19 ! SportCity!Service!Center! t.a.v.%mevrouw%hoornaar% Sportlaan%22% 2222%XX%%%Oud5Leusden% % % Rotterdam,%99%februari%2099% Betreft:%vacature%Medewerker%FrontOffice% % Geachte%mevrouw%Hoornaar,% % U%zoekt%een%Allround%Medewerker%die%als%een% spin%in%het%web %de%vestiging%weet%te% coördineren.%dit%moet%een%volwassen,%representatieve%(en%natuurlijk%sportieve!)%persoon%zijn.% Naast%mijn%werk%als%administratieve%kracht%bij%KPN%geef%ik%al%9%jaar%groepslessen%Dance%en% Fitness,%ben%LesMills5gecertificeerd%en%zou%er%nu%graag%mijn%(parttime)%baan%van%maken.%De% combinatie%in%het%werk%5%zowel%administratief%als%fysiek%bezig%zijn%5%spreekt%mij%echt%aan;%ik% vind%dat%%je%dan%op%meer%gebieden%betrokken%bent%bij% je%club %en%dat%is%precies%wat%ik%zoek.% Graag%kom%ik%eens%kennismaken%om%te%horen%over%uw%verwachtingen%bij%deze%functie%en%om%u% mijn%situatie%toe%te%lichten.%ik%probeer%volgende%week%contact%op%te%nemen%om%te%horen% wanneer%het%het%beste%schikt!% % Met%vriendelijke%groet,% Besten&(06% %999%99%99)% % Bijlage:!!curriculum!vitae!

20 ! t.a.v. mevrouw Carolien van Heller SportCity!Service!Center! Postbus t.a.v.%mevrouw%hoornaar% AB Harderwijk! Sportlaan%22% 2222%XX%%%Oud5Leusden% %! % Betreft:!sollicitatie!Chauffeur! Rotterdam,!18!april!2012! Rotterdam,%99%februari%2099%!! Betreft:%vacature%Medewerker%FrontOffice% Geachte!mevrouw!van!Heller,! %! Geachte%mevrouw%Hoornaar,% U!zoekt!Chauffeurs!Personenvervoer,!naar!mijn!mening!mensen!die!verantwoordelijkheid! % aankunnen!en!weten!wat!het!is!om!op!tijd!te!zijn.!bij!deze!wil!ik!me!graag!voorstellen!en! aangeven!in!aanmerking!te!willen!komen!als!nieuwe!collegafchauffeur!voor!ouderen!en! U%zoekt%een%Allround%Medewerker%die%als%een% spin%in%het%web %de%vestiging%weet%te% kinderen.!uw!collega!frans!van!schel!heeft!me!telefonisch!geadviseerd!u!hierover!te!benaderen.! coördineren.%dit%moet%een%volwassen,%representatieve%(en%natuurlijk%sportieve!)%persoon%zijn.% Omdat!ik!jaren!heb!gewerkt!als!chauffeur!(soms!werkweken!van!50!uur),!weet!ik!precies!waar!ik! Naast%mijn%werk%als%administratieve%kracht%bij%KPN%geef%ik%al%9%jaar%groepslessen%Dance%en% het!over!heb.!ik!wil!dit!met!liefde!en!plezier!tot!aan!mijn!pensioen!blijven!doen.!sinds!kort!ben!ik! Fitness,%ben%LesMills5gecertificeerd%en%zou%er%nu%graag%mijn%(parttime)%baan%van%maken.%De% vanuit!een!reïntegratietraject!op!zoek!naar!ander!werk!vanwege!een!verminderde! combinatie%in%het%werk%5%zowel%administratief%als%fysiek%bezig%zijn%5%spreekt%mij%echt%aan;%ik% belastbaarheid!van!mijn!nek!en!rug.!er!is!geen!sprake!van!een!handicap,!maar!ik!moet!zorgen! vind%dat%%je%dan%op%meer%gebieden%betrokken%bent%bij% je%club %en%dat%is%precies%wat%ik%zoek.% dat!ik!fysiek!werk!vermijd.!dit!werk!lijkt!me!dan!een!een!geweldige!stap!die!mooi!op!mijn! Graag%kom%ik%eens%kennismaken%om%te%horen%over%uw%verwachtingen%bij%deze%functie%en%om%u% situatie!aansluit.! mijn%situatie%toe%te%lichten.%ik%probeer%volgende%week%contact%op%te%nemen%om%te%horen% Als!u!een!ervaren,!verantwoordelijke!en!volwassen!medewerker!zoekt,!die!zich!loyaal!inzet!en! wanneer%het%het%beste%schikt!% niet!elk!jaar!een!andere!baan!hoeft,!dan!zou!ik!graag!komen!kennismaken.!al!mijn!verdere! % gegevens!staan!in!het!cv.!ik!hoor!graag!van!u.! Met%vriendelijke%groet,%! Besten&(06% %999%99%99)% Met!vriendelijke!groet,! %! Bijlage:!!curriculum!vitae! Klaas%R.%Saventum% 06!!999!999!99! Bijlage:!!curriculum!vitae!

21 Het schrijven van een onderscheidend CV

22 Algemene Ips Het curriculum vitae Kernadviezen zijn: kom in 9- seconden tot je recht; hooguit twee kantjes A4 en de eerste pagina is doorslaggevend;

23 Algemene Ips Het curriculum vitae Algemeen Maak snel scanbare rijtjes en gebruik of of in je opsomming (geen blokken tekst). Onderaan rijtjes en pagina s, daar valt alijd het oog op, maak er slim gebruik van. Gebruik sleutelwoorden die bij de funcie horen en de vacaturetekst worden genoemd. Leg het accent op je laatste 10 jaar werkervaring, dat is wat je NU bent. Ervaring daarvoor kan kort.

24 Algemene Ips Het curriculum vitae Personalia Foto, als past bij funcie, professionele, zakelijke, portrevoto in je sollicitaiekleding, met glimlach _ Voornaam en achternaam, roepnaam en eventuele Itel (officiële voornamen zijn overbodig). Straat, huisnummer, postcode en woonplaats mag op één regel Geboortedatum met de maand voluit, bijvoorbeeld 28 november Mobiele telefoonnummer, e- mailadres en je openbaar LinkedIn adres (vast tel.nummer is n.v.t.).

25 Algemene Ips Het curriculum vitae Profiel Omschrijf beeldend de oplossing die je nu bent op de arbeidsmarkt. Verwerk daarin je sterke kanten.

26 Algemene Ips Het curriculum vitae Werkervaring Omschrijf je werkervaring ani chronologisch, dat betekent je laatste werkervaring eerst. Noem de werkgevernaam voluit, zoals de werkgever nu heet, vermijd ayoringen Context: beschrijf kort wie je werkgever is/was, hoe groot, hoeveel mensen er werken et cetera FuncIeItel: gebruik de in jouw vak meest gangbare funcieitel (hoec niet die uit je arbeidscontract) Werkervaring: het belangrijkste in opsommingsrijtjes, concreet, met resultaten, getallen, % Gat in je cv vermeld je kort met een posiieve omschrijving, bijv. HeroriëntaIe of Time- out.

27 Algemene Ips Het curriculum vitae Opleidingen Omschrijf je opleidingen met het jaartal en de huidige naam van het opleidingsinsituut Heb je een belangrijke opleiding in deelijd gevolgd, vermeld deze dan ook tweemaal. Eenmaal bij het werk waarbij je de opleiding ernaast deed en eenmaal bij de opleidingen. Talenkennis bijvoorbeeld: Engels: dagelijks twaalf jaar vloeiend business Engels sinds 2000 NevenacIviteiten/Interesses/sporten: beoordeel relevanie en of het je 9- seconden cv versterkt.

28 Algemene Ips Het curriculum vitae Samen maken De ervaring leert dat, als je zelf je eigen cv maakt, je nog niet voor derig procent uit de verf komt. Dat komt omdat wat jij in je werk doet jij heel gewoon vindt. Je bent daarin onbewust bekwaam. Maak je je cv samen met een werkvind- maatje of coach dan word je bewust bekwaam op je cv en juist dat kan er net voor zorgen dat jij in 9- seconden oproept Die wil ik spreken!.! Maak onderscheid met bijvoorbeeld een beeldmerk die bij jouw past

29 Creëer%je%persoonlijke%Brand%% Communiceer%je%persoonlijke%brand%% % %

30 %

31 %

32 %

33 %

34 Voorbereiding Weet waar je op solliciteert en verdiep je in de funcie. Volg de landelijke beeldkrant en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het segment. CompetenIes met voorbeelden van concreet gedrag (STAR).

35 De sollicitaiecode zegt: Indien de sollicitant voor een bezoek wordt uitgenodigd, of indien zijn sollicitaie wordt aangehouden, stuurt de organisaie samen met dit bericht de bij haar geldende sollicitaieprocedure, met inbegrip van de verwachte duur daarvan. Is het je dus onduidelijk hoe het verloop van de procedure zal zijn, schroom dan niet om te bellen en ernaar te vragen. Het is alijd goed om van je te laten horen. Het getuigt van iniiaief en laat zien dat jij de sollicitaie serieus neemt. De personeelsfuncionaris die je spreekt zal daar waarschijnlijk een 'mentale aantekening' van maken.

36 Het STAR- gesprek

37 De naam van deze interviewtechniek is samengesteld uit de beginlegers van de belangrijkste items waarnaar gevraagd wordt. SituaIe: Een situaie die je in jouw arbeidsverleden hebt meegemaakt Een voorkomende situaie in het bedrijf waar je solliciteert Een ficieve of toekomsige situaie waarin jij komt te verkeren Taak: Welke taak of rol had je in deze situaie m.b.t. jouw funcie, jouw opdracht, jouw posiie, etc.? AcIe/AcIviteiten: Welke acies/aciviteiten zijn door jou ondernomen in deze situaie en ten aanzien jouw posiie? Resultaat Tot welk resultaat hebben jouw inspanningen geleid? Was dit naar tevredenheid van de opdrachtgevers? Bij een negaief of teleurstellend resultaat: Hoe had dit door jou ondervangen kunnen worden of wat heb je hieruit geleerd?

38

39 Verdere aandachtspunten: De eerste drie minuten zijn vaak al bepalend voor de indruk die men vormt. Let op jouw eigen en andermans non- verbale reacies. Houd oogcontact, let op indien er meerdere selecteurs zijn. Bij meerdere selecteurs heec ieder dikwijls een eigen "rol"; welke? Tutoyeer niet ongevraagd, ook al doet de ander dat wel. Antwoord steeds bondig en to- the- point. Formuleer antwoorden steeds in posiieve termen. Laat je niet verleiden tot mopperen en frustraie, men zal er zeker op ingaan. Een gezonde kriische houding is uiteraard prima.

40 Maak jouw ervaringen zo concreet mogelijk, dit wil zeggen; zorg dat je voorbeelden/bewezen resultaten paraat hebt. Laat het gedrag dat men in de funcie van je verlangt ook zien in het gesprek. Absolute bluf heec geen zin, je kunt het vanaf dag 1 namelijk niet waarmaken en dat betaal je terug. Luister naar wat de ander wil horen en speel daar op in. Neem zelf ook iniiaieven in het gesprek met (tegen)vragen. Ga niet, als je een vraag niet begrijpt, in het wilde weg antwoord geven. Vraag om uitleg of herhaling van de vraag. Neem de Ijd om over jouw antwoord na te denken. Soms is het beter om te zeggen dat je iets moeilijk vindt of gespannen bent, dan het alsmaar proberen te verbergen. Het kost je namelijk veel energie en je let niet meer op de ander. Is iemand alleen maar negaief, stel dat dan aan de orde.

41 Het vertrekverhaal Ik zoek een baan waarbij ik. Dat zoek ik omdat..en daarom zoek ik.

42 Tensloge : Voorbeelden van vragen en advies het Vertelt u eens iets over uzelf? Wat weet u over onze onderneming? Waarom wilt u voor ons werken? Wat kunt u ons bieden dat anderen niet hebben? Waarom zouden we u benoemen? Wat vindt u het aantrekkelijkst aan deze baan, en wat minder aantrekkelijk? Wat vindt u het belangrijkst in uw baan? Wat weet u van de vacante Op welke termijn denkt u ingewerkt te kunnen zijn? Hoe lang wilt u bij ons werken?

43 Tensloge : Voorbeelden van vragen en advies het U bent eigenlijk te zwaar voor deze wat vindt u daar zelf van? Welke van leiderschap heew u? Bent u een goede manager en tegen uw taak opgewassen? Wat vindt u zelf de belangrijkste eigenschappen van nieuw aan te stellen medewerkers? Hebt u ooit mensen moeten ontslaan en hoe heew u dat gedaan? Wat vindt u persoonlijk het moeilijkst in de taak van manager? Welke trends denkt u dat het belangrijkste zijn voor een onderneming als de onze? Waarom wilt u weg bij uw huidige werkgever?

44 Tensloge : Voorbeelden van vragen en advies het Hoe voelt u zich als zich plotseling een onzekere voordoet? Welke en welke aspecten heew uw huidige Wat vindt u van uw huidige baas? Waarom verdient u op uw leewijd niet meer? Welk salaris wilt u verdienen? Wat is uw doel op lange termijn? Hoe succesvol was u naar eigen inzicht tot nu toe?

45 Nog meer vragen: - Waarom heec u naar deze funcie gesolliciteerd? - Zoekt u op eigen iniiaief een nieuwe baan of heec men u een hint in die riching gegeven? - Waarom denkt u in aanmerking te komen voor deze betrekking? - Wat hebt u in uw vorige werkkring gedaan? - Bent u een beetje uitgekeken op het werk dat u tot nu toe gedaan heec? - Waarom denkt u dat u voor deze baan geschikt bent? - Wat denkt u te kunnen doen voor dit bedrijf? - Hebt u dit soort werk al eerder gedaan? - Welke machines of apparatuur kunt u bedienen? - hebt u ervaring met automaisering? - Met welke computerprogramma s kunt u overweg? - Waarom wilt u van baan/werkgever veranderen? - Waarom bent u al zo lang zonder werk? - Waarom bent u bij uw vorige werkgever weggegaan? - Waarom bent u zo vaak van baan gewisseld? Wat is daarvoor de reden? - U heec meerdere periodes van werkloosheid gekend. Hoe komt dat? - Wat voor werk ambieert u? - Kunt u de ideale baan voor uzelf schetsen? - Is deze betrekking wel wat u zoekt? Is dit het soort werk dat u echt wilt? - Hebt u zich al een idee gevormd van uw carrière, van datgene wat u in uw leven wilt bereiken? Sluit het werk dat u eventueel hier wilt gaan doen (wel) daarbij aan? - In hoeverre denkt u dat deze funcie u ook op langere termijn echt voldoening zal kunnen schenken?

46 Hebt u nog vragen?

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Starten met Thuiswerken

Starten met Thuiswerken Starten met Thuiswerken Vacatures zoeken Het CV Tips voor een top CV Verkoop jezelf! De sollicitatiebrief Het sollicitatie gesprek Nog even dit Veel gemaakte fouten Digitale thuiswerkgids Stap voor stap

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. Waarom een goede sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrief. Waarom een goede sollicitatiebrief? Sollicitatiebrief Waarom een goede sollicitatiebrief? In de sollicitatiebrief geef je aan dat je in aanmerking wilt komen voor een baan bij een potentiële werkgever. Aangezien de sollicitatiebrief samen

Nadere informatie

Application Guidelines

Application Guidelines Application Guidelines Dutch version Rotterdam School of Management, Erasmus University Career Services, kamer T5-36 Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam Tel.: 010-408 20 10 E-mail: careerservices@rsm.nl Website:

Nadere informatie

O p e n s o l l i c i ta ti e

O p e n s o l l i c i ta ti e O p e n s o l l i c i ta ti e Open solliciteren betekent dat je 'ongevraagd' solliciteert. Je reageert dus niet op een advertentie of een openstaande vacature. Op die manier proberen een baan te vinden

Nadere informatie

Beoordelingscyclus: handleiding voor leidinggevenden

Beoordelingscyclus: handleiding voor leidinggevenden Bij een gezond bedrijfseconomisch ondernemingsplan hoort personeelsbeleid. De beoordelingscyclus is een sturingsinstrument in personeelsbeleid. Met dit instrument geeft u sturing aan de ontwikkeling van

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk V e r a B o t Solliciteren doe je zo! Vera Bot Solliciteren doe je zo! kluwer 2009 ISBN 978 90

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET INHOUD 1 IK GA STAGE LOPEN! 4 1.1 Hoe kom ik aan een stage? 4 1.2 School wijst je een stage toe 4 1.3 School helpt

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren

Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren LEER- WERKwijzer Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren Doe je BBL? appeltje eitje met inhoud 1 ik ga werkend leren 4 1.1 Hoe kom ik aan een leerwerkplek? 4 1.2 Je moet zelf een leerwerkplek

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Versie 2.2 Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Instructie voor MCH medewerkers Leeswijzer Deze instructie helpt u als medewerker bij het maken van uw POP en het bespreken van uw POP met uw leidinggevende.

Nadere informatie

Huisstijl handboek. Klantgericht werken in het KlantContactCentrum

Huisstijl handboek. Klantgericht werken in het KlantContactCentrum Huisstijl handboek Klantgericht werken in het KlantContactCentrum Samenwerken, Klantgericht, Ondernemend, Omgevingsgericht en Resultaatgericht! SKOOR 1 Inhoudsopgave 1. INLEIDING KLANTGERICHT WERKEN EN

Nadere informatie

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. copyright -- 2012

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. <span>copyright</span> -- 2012 Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek copyright -- 2012 Dedication Acknowledgements Table of Contents Social Media 1 Ben jij zichtbaar als kunstenaar // creatief? 5 tips! 1

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Schrijf een goede sollicitatiebrief Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nieuwsgierigheid opwekt bij

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag!

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Auteur: Hugo Bakker Dit e-book is geschreven door Hugo Bakker en beschrijft hoe jij FOCUS kunt creëren en MS Outlook gebruiken om je daarbij te ondersteunen

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 Inhoud Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 DEEL 1 LEIDINGGEVEN DE PRAKTIJK 1 Aan de slag als leidinggevende 19 1.1 Leidinggeven: wat vraagt dat van mij? 19 1.2 Hoe maak

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie