De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof"

Transcriptie

1 De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof

2 Markehof nieuws Beste bewoners, Het restaurant De afgelopen weken zijn voor ons allemaal enerverend geweest. De afwerking van de vloer voldeed niet, dit maakte dat voor de 2 e keer in een korte periode het restaurant op zijn kop kwam te staan. Maar wat waren de weergoden ons gunstig gezind. De hele week topweer zodat het terras prima als vervangende recreatieruimte gebruikt kon worden. Tot in de avonduren zag ik u zitten en gaf u aan ervan te genieten. Het restaurant is nu op een paar kleine afwerkingpunten klaar. De nieuwe kasten, lampen maken de inrichting compleet. Ik ben benieuwd naar uw mening. Dinsdag heeft de firma Marco op gebak getrakteerd en had onze kok een barbecue geregeld om de rommelige periode snel te laten vergeten.

3 Onze nieuwe tafels in het restaurant zijn groter dan de vorige. Gevolg is dat de tafelkleden die wij met feestdagen gebruiken, niet meer passen. De vraag is nu aan u, wilt u nieuwe tafelkleden of voldoen placemats ook op feestelijke momenten? Krant De FlevoPost Iedere week wordt op woensdag de FlevoPost bezorgd. Iedere donderdag zien wij in de krantenbak vele ongelezen FlevoPost kranten liggen. In overleg met u gaan wij, uit milieu overwegingen regelen, dat er naar behoefte een stapel FlevoPost kranten in de hal op tafel worden neergelegd die u dan mee kunt nemen. Omroep Flevoland Omroep Flevoland besteedt binnenkort aandacht aan woonomstandigheden van ouderen in de Noord-Oost-Polder. Wat betekent het om een woonvoorziening als Markehof in je eigen dorp of nabije dorp te hebben zodat je in je eigen woonomgeving kunt blijven wonen. Wat kan een woonvoorziening als Markehof voor de ouderen van Marknesse betekenen. Dit onderwerp wordt in een interview besproken. Daarnaast wil omroep Flevoland beeldopname maken van activiteiten en leefomstandigheden binnen Markehof. U gaf tijdens het koffiepraatje aan hier geen bezwaar tegen te hebben en in overleg mee te willen werken aan het interview. Vriendelijke groeten Jozé Deen

4 algemeen Openingstijden receptie De receptie is geopend van maandag t/m vrijdag van uur. Openingstijden Restaurant Het restaurant is dagelijks geopend van uur. U hebt zelf de keuze op welk moment binnen deze openingstijden u wilt eten. Ook bent u vrij in de plaatskeuze in het restaurant, er zijn geen vaste plaatsen. Openingstijden Linnenkamer Deze is geopend op Maandag en Woensdag en Vrijdag van uur Bijbellezing Elke woensdagmorgen in de kerkzaal op de begane grond. Aanvang: uur Pedicure Onze pedicure is Tiny Oosterhof, zij is meestal op maandag in huis, zij is te bereiken op / Koffiepraatje Dit vindt plaats elke laatste donderdag van de maand om uur door Jozé Deen, manager, èn een afgevaardigde van de Cliëntenraad.

5 Ansichtkaarten Bij de receptie zijn mooie ansichtkaarten te koop: hartelijk gefeliciteerd, condoleance, geboorte, blanco maar ook zelfgemaakte kaarten. Bibliotheek 1x per 14 dagen op vrijdagochtend komen er 2 vrijwilligers van uur. Boodschappenboekjes Bij de receptie staat een bakje waar u uw boodschappenboekjes kunt inleveren op maandag en donderdag voor uur. De boodschappen worden bezorgd op dinsdag en vrijdagmiddag na uur. Koffiedrinken Iedere dag, nu ook op zondag. s ochtends, s middags en s avonds is er gelegenheid gezamenlijk koffie of thee te drinken in het restaurant. Boodschappen voor keuken Bij de keuken op de balie (na de rode wand waar u tegenaan kijkt) staat een bakje waarin u boodschappen kwijt kunt voor de keuken, bv dat uw vader,moeder een dagje uit is en niet mee eet of i.d. Verjaardagen. De mogelijkheid bestaat om uw verjaardag met familie te vieren in Markehof vanaf 8 personen tot maximaal 40 personen. Hiervoor hebben wij verschillende verjaardagsarrangementen samengesteld. Informatie hierover kunt u vinden in het leesrek bij de receptie.

6 Kapsalon Markehof heeft een eigen kapsalon. Elke woensdagmiddag vanaf uur is aanwezig: mevrouw Henny van Eikenhorst (kapsalon Bouclé) (dames- en herenkapper) Telefoon : Elke donderdagmiddag vanaf is aanwezig: Mevrouw Ina van de Werff. (dameskapper). U kunt haar bellen voor een afspraak. Telefoon: of (van maandag t/m zaterdag). Ook is het mogelijk zonder afspraak onze kapsalon te bezoeken. Meubels Voor overbodig meubilair waarvan u afstand wilt doen, kunt u contact opnemen met de Vrienden van Markehof. Hr. Cordes: tel Zonnewijzer U kent ondertussen allemaal onze huiskrant de Zonnewijzer. Stelt u het als familie op prijs deze digitaal te ontvangen dan is dat mogelijk. U kunt ons dat laten weten door te bellen: (tussen uur) of via mail naar receptie.markehof@zorggroep-onl.nl Ook informatie die uitgaat naar bewoners en belangrijk is voor u als contactpersoon kunt u, als u dit wenst, digitaal ontvangen. Geef het door aan receptie. Mailadressen Manager Activiteitenbegeleiding Receptie Catering dhr.v.kooten Zorg j.deen@zorggroep-onl.nl r.hoekstra@zorggroep-onl.nl receptie.markehof@zorggroep-onl.nl r.vankooten@zorggroep-onl.nl zorg.markehof.2500@zorggroep-onl.nl Bij het versturen van een mail naar de zorg bij onderwerp graag vermelden: naam bewoner + naam verzorgende, zodat het duidelijk is om wie het gaat en voor wie de mail bestemd is. (bij voorbaat dank)

7 Bewoners Er is niets dat voorgoed verdwijnt als men de herinnering bewaart In herinnering: De heer Vaandrager overleden 2 juli 2012 in de leeftijd van 90 jaar Mevrouw Hoogendoorn-Nijkamp overleden 21 juli 2012 in de leeftijd van 94 jaar De heer Vermue overleden 7 augustus 2012 in de leeftijd van 88 jaar Nieuwe bewoners Dhr. Tjeerdsma kamer 2.09 Mw. Holwerda kamer 3.20 Kortdurende opname Dhr. van Donkelaar kamer 1.13 Mevrouw van Eerde kamer 2.13 Mevrouw Beije kamer 2.14 Verhuisd Mw. Schleper naar TalmaHof, afdeling Klaverblad U met uw vader, moeder altijd gebruik mag maken van de duofiets? nu ook met hulpmotortje. Hij staat fietsklaar, reserveren is ook mogelijk, er hangt een lijst bij waarop u dag en tijd kunt aangeven. Wij wensen u alvast veel fietsplezier. Wist u dat

8 Nu ook Wii Wii Ook in Markehof is technische vernuft. Op vrijdagmiddag is er gelegenheid om een spelletje met de Wii te doen. Met de Wii zijn er mogelijkheden te over, U kunt tennis, golf, jeu de boules en nog meer sporten beoefenen, dit kunt u zowel zittend als staande doen.

9 INFO via mail Geachte familie/contactpersonen, Inmiddels hebben veel familieleden aangegeven belangrijke info digitaal te willen ontvangen zoals, bv de Zonnewijzer, uitnodiging familieavond en/of herdenkingsbijeenkomst, Herfstmarkt en andere bijzondere activiteiten. Om u zoveel mogelijk te blijven betrekken bij en te informeren over Markehof stellen wij het bijzonder op prijs het mailadres van u - contactpersoon van uw vader, moeder - in ons bestand op te nemen. Wij kunnen ons voorstellen dat ook andere familieleden prijs stellen op belangrijke info vanuit Markehof. Om het voor ons overzichtelijk en werkbaar te houden verzoeken wij u 1 mailadres per familie door te geven. En er zelf zorg voor te dragen deze info door te sturen naar andere belanghebbende familieleden. Wij zeggen u alvast heel hartelijk dank voor uw medewerking. Receptie Markehof & Joze Deen, manager Gevonden: Afgelopen maand is er een herenhorloge gevonden in Markehof. Tot nu toe heeft niemand zich gemeld. Wie o wie is deze verloren? Voor inlichtingen kunt u zich melden bij receptie tussen uur

10 Kersen eten Heerlijk kersen eten Op dinsdag 21 juni heeft de familie Hoekstra van de Oosterringweg weer de eerste kersen gebracht. Voor iedere bewoner was er een bakje overheerlijke kersen. Het is een traditie geworden: ergens in juni worden er in Markehof kersen gebracht, de datum is afhankelijk van het weer. De kersen hebben dit jaar behoorlijk schade opgelopen door de onverwachte strenge vorst van afgelopen winter. Maar desalniettemin: de kersen smaakten weer goed.

11 De historie van Oma s schort Ik geloof niet dat onze kinderen nog weten wat een schort is. Het voornaamste gebruik van oma s schort was om haar jurk te beschermen omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het gemakkelijk was om een schort te wassen in plaats van een jurk. Ze gebruikte de schort als pannenlappen om de pannen van de kachel of uit de oven te halen. De schort diende om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen. Wanneer ze eieren uit het kippenhok ging halen was de schort ook heel handig om de eieren in te dragen Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schort schuilen. Als het koud was kon ze haar armen er in draaien om op te warmen. De schort was ook heel geschikt om de menigte zweetdruppels af te vegen wanneer ze gebukt over de kachel stond te koken. Hout voor de kachel werd in de schort naar binnen gebracht.

12 Uit de tuin droeg oma van allerhande soorten groente naar binnen. Wanneer de erwten gedopt waren gingen de schillen in de schort. In de herfst werd de schort gebruikt om de appels op te rapen die onder de bomen lagen. Als oma onverwachts visite aan zag komen begon ze snel nog een aantal meubeltjes met de schort af te stoffen. Wanneer het eten klaar was ging ze naar buiten en zwaaide met haar schort. Dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen. Het zal nog lang duren voordat iemand iets anders uitgevonden heeft wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden zoals de schort. Vergeet tot slot niet: In deze tijd zouden wij gek worden van het aantal bacteriën die in de schort verborgen zitten. Toch hebben wij er nooit iets aan overgehouden of tòch? LIEFDE!!

13 Bibliotheek Marknesse De boekenbus is uit het straatbeeld van Marknesse verdwenen. Op 16 april, s middags om uur is de nieuwe bibliotheek van Marknesse geopend. Deze is gevestigd in de PKN kerk. De openingstijden zijn: Maandag, Woensdag en Vrijdagmiddag van 2 tot half 5. Vindt u het leuk eens een kijkje te nemen in deze nieuwe bibliotheek, dan kunt u zich hiervoor opgeven bij Roos

14 Geef de pen door Wie ben je Harriet Oosterkamp Wanneer en waar ben je geboren? Ik ben op 4 november 1984 geboren in Zuidwolde. Waar woon je nu en bevalt dat? Ik woon nu in Blankenham en op het wegvallen van de voorzieningen na bevalt me dit erg goed. Ben je getrouwd; heb je kinderen? Ik ben nu 5 jaar getrouwd en heb 2 dochters. Eline van 3 jaar en Sabrina van 5 maanden. Wat voor studie heb je gevolgd? Ik heb de studie bedrijfsadministratie gevolgd. Waar heb je gewerkt? Bij een tankstation, vervolgens een bakkerij. Daarna bij de thuiszorg in de huishouding. Wat is je huidige baan en wat vind je er leuk aan? Nu werk ik in de huishoudelijke zorg en het is fijn om mensen te kunnen helpen met de taken die zij zelf niet of met moeite nog kunnen doen. Doe je nog andere dingen in Blankenham naast je gewone werk? Ik ben ook grensrechter bij het 2 e van de voetbal in Blankenham. Wat is je belangrijkste doelstelling op korte termijn. Zou ik zo niet weten, geniet van de dingen die je krijgen kunt.

15 Wat zijn je hobby s? Muziek blazen bij het plaatselijke dweilorkest. Ik lees graag een boek of borduur. Wat is je favoriete gerecht? Zomers stamppot andijvie en s winters stamppot boerenkool Wat is je mooiste boek? De boeken van Virginia Andrews. Voor welke film blijf je thuis? Geen één. Waar kunnen ze je s nachts voor wakker maken? De gebroken nachten van de afgelopen tijd hebben ervoor gezorgd dat ik nu liever de hele nacht door blijf slapen. Heb je voorkeur voor bepaalde muziek? Nederlandstalig. Heb je een favoriet vakantieland? Noorwegen is een mooi land. Als je een wens had, wat zou je dan wensen? Een ruim huis met tuin, waar onze kinderen onbezorgd kunnen spelen. Aan wie geef jij de pen door? Wendy Braad

16 High tea. Twee collega s hebben afscheid genomen links Gerrie rechts Hilde. Op 21 juni hebben we tijdens een High Tea in Markehof afscheid genomen van twee collega s: Gerrie, zij werkte in het restaurant. Zij heeft het restaurant van Markehof verruild voor het restaurant van Talma Hof in Emmeloord. Zij gaat daar 15 uur per week werken. Wij wensen haar heel veel werkplezier en vinden het jammer dat zij Markehof heeft verlaten. Hilde gaat eind juli verhuizen naar Zweden. Haar man werkt daar al een tijd, nu gaan zij daar als gezin wonen. We wensen hen dan ook heel veel woonplezier in Zweden en hopen dat, als ze eens in Marknesse zijn, dat ze langskomen in Markehof. Wij wensen hen alle goeds in het mooie verre Zweedse land

17 Gedicht De vriendenboom. Ergens op de wereld staat de levensboom, Een sterke boom, De vriendenboom. Eén die niet van zon en regen leeft Maar van een beetje tederheid, Vriendschap en genegenheid We zijn het langzaamaan vergeten. t Is misschien een onvervulde kinderdroom, Die boom van mij, De vriendenboom, Maar hij zou er moeten wezen Overal waar mensen samen zijn, Arm of rijk en groot of klein Dat moest de hele wereld weten. Als je maar oprecht naar die boom wilt zoeken Staat hij heel dichtbij misschien, Kun je m uit je venster zien Maar hij staat nergens in de boeken. Als je durft te leven zonder angst of schroom, Dan groeit-ie wel, De vriendenboom. En je zult het met me eens zijn: t Allermooiste van de hele schepping Is de vriendenboom. Martine Bijl.

18 Ik ben nog fit van lijf en verstand!!! Wel wat artrose in mijn heup en mijn knie. Als ik me buk, is het net of ik sterretjes zie. Mijn pols is iets te snel, mijn bloeddruk wat te hoog maar ik ben nog fantastisch goed...zo op 't oog Met de steunzolen die ik heb gekregen, loop ik weer langs 's Heeren wegen, kom ik in de winkels en ook weer op het plein. Wat heerlijk zo gezond te mogen zijn. Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen en over vroeger te kunnen dromen. Mijn geheugen is ook niet meer zoals het was en ik ben weer vergeten wat ik gisteren nog las. Ook heb ik wat last met mijn ogen en mijn rug raakt meer en meer gebogen. De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog. Maar ik ben nog fantastisch...zo op 't oog.

19 Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij, als ik kijk naar de foto's, over vroeger van mij. Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren. Wilde ik een jas, dan moest ik heel lang sparen. Ik ging fietsen en wandelen, overal heen, en ik kende geen moeheid, zo het scheen. Nu ik ouder word, draag ik vaak blauw, grijs of zwart en ik loop heel langzaam, vanwege mijn hart. Doe het maar op uw gemak, zei de cardioloog. U bent nog fantastisch...zo op 't oog. De ouderdom is goud, ja begrijp me wel. Als ik niet kan slapen en dan tot honderd tel. Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is en of dat beeld van goud niet een beetje raar is. Mijn tanden liggen in een glas, mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas. Mijn steunzolen naast het bed op de stoel, U weet dus wat ik met die twijfel bedoel. Trek niets in twijfel, zei de pedagoog. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog. En 's morgens als ik ben opgestaan en eerst de afwas heb gedaan, lees ik het laatste nieuws in de krant. Ik wil toch bijblijven en naderhand doe ik van alles, eerst geef ik de planten water, de kamer stoffen doe ik later. Wel gaat alles wat traag heb na 't eten wat last van mijn maag. Maar ik wil niet zeuren, want 't mag, dat is heel gewoon op je oude dag. Aanvaard het rustig zei de psycholoog.. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog Gedichtje van Annie M.G. Schmidt.

20 Geef de pen door aan mevrouw de Smit-van de Belt. Wanneer bent u geboren? Op 19 april 1924 in De Krim (gemeente Gramsbergen). Geef de pen door Waar hebt u uw jeugd doorgebracht? In de crisistijd ging ik in De Lier, later in De Krim naar school; toen ik 12 jaar was ging ons gezin naar de Wieringermeer. Wanneer bent u in de polder komen wonen? In 1945 vertrok ik naar Blokzijl en ging in een woonwagen wonen; mijn man werkte bij de Directie en in 1947 vertrokken wij met de woonwagen naar Marknesse. In 1949 weer naar de Wieringermeer en toen in 1956 naar een boerderij aan de Westerringweg in Espel, er was nog niet veel te zien in het dorp. In 1980 zijn we gaan wonen in het dorp Espel. Hoe lang woont u in Markehof? Nog niet zolang, sinds 1 april Wat vindt u leuk om te doen? Handwerken, klaverjassen, dansen lezen. In Espel heb ik veel sooswerk en boeken gedaan. Wat is uw favoriete gerecht? Pasta s, je kunt deze op allerlei manieren maken. Waar mogen ze u s nachts wakker voor maken? Eigenlijk heb ik het liefst dat ze me laten slapen; alleen als ik een lot uit de loterij zou hebben gewonnen, dan wel, want dat gebeurt niet vaak. Wat vindt u leuke televisieprogramma s? Spelletjes zoals Lingo, Pauw en Witteman of een mooie film.

21 Welke activiteit in Markehof vindt u leuk? Nog niet veel activiteiten gedaan, in verband met ziekte. Ik vind beweging en klaverjassen fijn; ik verveel me eigenlijk nooit, ben ook graag op mijn kamer. Hebt u nog een activiteit die u graag zou willen toevoegen aan het lijstje van Markehof? Ze doen al heel erg veel voor de bewoners en dat is heel fijn. Ik heb de tulpenroute gezien en ben met de bootreis mee geweest, erg mooi! Luistert u graag muziek? Muziek luisteren doe ik erg graag, bijvoorbeeld muziek van André Rieu. Hebt uzelf een muziekinstrument bespeeld? Nou, eigenlijk niet. Als u op vakantie ging, waar ging u dan graag naar toe? Naar Duitsland, Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Zweden, Spanje en Portugal. Ik heb ook mijn broer in Australië bezocht. Aan wie geeft u de pen door? Aan mevrouw Van Vilsteren In de maand JULI 110 mm water Met dank aan dhr. Calis die dit altijd prima noteert Bedankt!!

22 vanuit de Keuken U ziet misschien wel eens gerechten op de menukaart staan waarvan u denkt: wat is dit eigenlijk en lust ik dit wel want wat de boer niet kent, eet ie niet deze uitdrukking klinkt u vast bekend in de oren. Dus vindt u hieronder een toelichting op de gerechten die deze zomer voor u op tafel staan Remouladesaus Deze saus is op basis van mayonaise met stukjes ui, kapertjes en augurk Koude vleesschotel Bestaat uit 2 soorten koud vlees Rollade en Ham Huzarenslaatje Een slaatje bestaande uit aardappel, augurk, ui wortel en rundvlees met mayonaise Kip bon femme Compleet gerecht met gebakken kip blokjes met gebakken krielaardappelen, blokjes spek, ui, champignons, doperwten en wortel Stroganoffsaus (bij de varkensschnitzel) Gebonden rode saus met uien, spekjes en paprika Bechamelsaus (bij de bloemkool) Gebonden witte saus met melk en room Bietenschotel Compleet schotel gerecht met laagjes aardappelpuree, Gehakt, rode bieten met ui en geraspte kaas uit de oven Belgisch stoofpotje In bier gestoofd rundvlees op smaak gebracht met perenappelstroop

23 Gebonden Koninginnensoep Gebonden witte crème soep met kip, wortel en doperwten Saté schnitzel Gevulde schnitzel met saté saus gepaneerd en gebakken Lasagne Compleet gerecht met laagjes pasta met daartussen een rode saus met Gehakt, uien, prei en wortel als laatste een laagje geraspte kaas en dan in de oven Ravigotesaus Deze saus is op basis van mayonaise met stukjes ui, kapertjes en augurk Goulash Een Hongaars stoofgerecht op basis van rundvlees, uien en paprika Pommes Duchesse In rozetjes gespoten aardappelpuree in de frituur afgebakken Minestronesoep Gebonden tomatensoep met als extra vulling macaroni afgemaakt met Italiaanse kruiden Cocktailsaus (bij de kipschnitzel) Mayonaise saus met tomatenketchup en paprikapoeder met peterselie Spaghetti Bolognene Spaghetti met een rode saus van diverse groenten en gehakt Wordt geserveerd met geraspte kaas Aardappelen uit de oven Aardappelschijfjes in een saus met kaas er over uit de oven

24 Koude vleesschotel Bestaat uit 2 soorten koud vlees Rollade en Ham Huzarenslaatje Een slaatje bestaande uit aardappel, augurk, ui wortel en rundvlees met mayonaise Boomstammetje Gevuld rolletje vlees (rund/varkens) met ham en kaas Boter boontjes Dit zijn gele sperziebonen met wat roomboter Pilav (kip) Stukjes kip, paprika, ui en perziken in een zoete saus Bretonse groetenmix Groentenmix met verschillende soorten groenten Chili Con Carne Bruinen bonen gerecht met rode paprika, uien, ananas en chili kruiden Tandorisoep Gebonden bruine soep met tandori kruiden en pinda Oosterse Groentenmix Diverse groeten gewokt met oosterse kruiden Romano bonen In ruitjes gesneden snijbonen Hawaiburger Dit is een hamburger met ananas mee gebakken Stroganoffsaus (bij de varkensschnitzel) Gebonden rode saus met uien, spekjes en paprika

25 Geluk Een oud echtpaar ging naar bed, op t nachtkastje twee bakjes met tanden. Vol liefde keek de man haar aan, en streelde haar rimpelige handen. Hij sprak: al meer dan vijftig jaar zijn we gelukkig meid, geloof me als ik zeg, ik wil voor geen miljoen nog kwijt. Dat weet ik jongen, zei de vrouw ook jij bent niet te koop, ook niet voor een miljoen, en dat is toch een hele hoop. Ze lagen daar te saam op de avond van hun leven. Twee mensen die elkaar zoveel hebben gegeven. Ze zeiden: welterusten hoor en hij gaf haar een zoen, en fluisterde: Is de deur op slot, hier ligt voor twee miljoen!

26 Maandrooster U was gewend dat het maandrooster 1x per 2 maanden in de Zonnewijzer werd opgenomen. De andere maand kreeg u het apart in uw brievenbus. Door verschillende omstandigheden lukt het niet altijd de Zonnewijzer op elke 1 e dag van de maand bij u in de brievenbus te bezorgen. Daarom krijgt u in het vervolg het maandrooster iedere maand apart in uw brievenbus vóór de 1 e van de maand kopij voor de volgende Zonnewijzer aanleveren vóór 20 september 2012 bij de receptie of via mail naar receptie.markehof@zorggroep-onl.nl

27 Cliëntenvervoer, Zorggroep Oude en Nieuwe land Woont u in één van de verzorgingshuizen, woonzorgcentra of in het verpleeghuis van Zorggroep Oude en Nieuwe Land? En wilt u graag een privé-bezoekje brengen of een ander uitstapje maken? Zorggroep Oude en Nieuwe Land beschikt over twee busjes en een team van chauffeurs. Zij willen u graag naar de plaats van bestemming brengen en u ook weer ophalen! Hoe reserveert u? Bij de receptie van de diverse locaties van Zorggroep Oude en Nieuwe Land kunt u dagelijks reserveren voor een rit. Het vervoer Op het afgesproken uur staat de chauffeur voor u klaar om u weg te brengen en weer op te halen. De kosten U betaalt voor een rit een starttarief en de kilometerprijs. Informatie hierover kunt u krijgen bij de receptie van de locatie waar u woont. Wijze van betalen Verrekening vindt plaats via de bewonersrekening. Vragen en/of suggesties? Voor vragen en/of suggesties kunt u van maandag tot en met vrijdag van tot uur terecht bij de receptie van uw locatie of van tot uur bij Elly Pelleboer-van Lier, coördinator cliëntenvervoer Zorggroep Oude en Nieuwe Land, tel. (0527) Donateur worden? De Stichting Cliëntenvervoer Zorggroep Oude en Nieuwe Land kan bestaan mede door giften van derden. Wilt u ook donateur worden? Wij stellen uw bijdrage op rekeningnummer , t.n.v. Stichting Cliëntenvervoer Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Emmeloord zeer op prijs.

28 .Samenstelling Cliëntenraad Maria Droog Sloefweg LP Marknesse Tel voorzitter Adriën van Campen Lichtwachter CE Ens Tel.: secretaris Evert de Boer Uiterdijkenweg PP Luttelgeest Tel.: penningmeester Ben van Wesemael Voorsterweg PP Marknesse Tel.: lid Tjibbe Kloosterman Markezijde NB Marknesse Tel.: vertegenwoordiger aanleunwoningen

29 Hieronder de oplossing van de puzzel in de Zonnewijzer mei/juni De winnaar is deze keer : Mevr. van Vilsteren van harte gefeliciteerd. 1. Waar in wij wonen. Huizen Leek 2. Koud stadsdeel Winterswijk Hulst 3. Boom en Heg Groenlo Kampen 4. Blaasinstrument Hoorn Aalsmeer 5. prikkelde kerstversiering Hulst Arnhem 6. Twee mensen strijden om de eer Kampen Nijverdal 7. Gronings bos voor monniken Paterswolde Beverwijk 8. Ondeskundig dorp Leek Kalenberg 9. Hoofddeksel Petten Zwartsluis 10. Vette pasta van gladde vis Aalsmeer Ridderkerk 11. Mannetjeseenden Woerden Haren 12. Poezenbuurt Katwijk Woerden 13. Gebedsplaats voor edelen Ridderkerk Petten 14. Oversteek plaats voor pieren Wormerveer Nederland 15. IJverig tussen de bergen Nijverdal Groenlo 16. Angstig stadsdeel Beverwijk Huizen 17. Turfland van vogeltjes Vinkenveen Buren 18. Herman in de war Arnhem Spierdijk 19. Om uit je hoofd te trekken Haren Vinkenveen 20. Het dorp klinkt als ons vaderland Nederland Naaldwijk 21. Een dorp met scherpe wijk Naaldwijk Nieuw Amsterdam 22. Naast ons wonen de Buren Kaatsheuvel 23. Onbegroeide berg Kalenberg Zwartemeer

30 24. Niet oud Amsterdam maar Nieuw A dam Wormerveer 25. Kegelen op de heuvel Kaatsheuvel Katwijk 26. Waterkering met spierballen Spierdijk Paterswolde 27. Donkere sluis Zwartsluis Hoorn 28. Donker meer Zwartemeer Winterswijk

31 Maak de onderstaande spreekwoorden kloppend door de woorden op de goede plaats te zetten. U kunt de oplossing voor 1 september inleveren bij Roos 1. Van tijd noch uur aandraaien 2. De pas aannaaien 3. De duimschroeven aanpappen 4. Aan lager wal aankijken 5. Naar iemands pijpen afblazen 6. Zich groen en geel afhouden 7. Het bijltje er bij afsnijden 8. Iemand met de nek afsteken 9. De boot dansen 10. Iets aan je laars delen 11. Iemand een oor draaien 12. Door het lint dragen 13. Met iemand ergeren 14. Uit een ander vaatje eten 15. Achter het net gaan 16. Iemand de das gooien 17. Op alle dagen lappen 18. Zijn eer te grabbel lopen 19. Aan het langste eind neerleggen 20. Kiezen of omdoen 21. Iemands brood raken 22. Iemand een loer rusten 23. Op zijn lauweren tappen 24. De loef trekken 25. Stoom vissen 26. Iemand op handen weten

32

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen www.edusom.nl Opstartlessen Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets lekker vindt of ergens van houdt. Praten over eten en drinken. Praten over boodschappen

Nadere informatie

Woon- en Zorgcentrum De Wanne staat in de dorpskern van Nieuw-Buinen, dichtbij allerlei voorzieningen.

Woon- en Zorgcentrum De Wanne staat in de dorpskern van Nieuw-Buinen, dichtbij allerlei voorzieningen. Deel 2 Specifieke informatie over De Wanne Woon- en Zorgcentrum De Wanne staat in de dorpskern van Nieuw-Buinen, dichtbij allerlei voorzieningen. De zorginstelling heeft 44 zorgappartementen en verhuurt

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

UITGAVE. Aug. Sept. 2013. De Zonnewijzer. Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof

UITGAVE. Aug. Sept. 2013. De Zonnewijzer. Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof UITGAVE Aug. Sept. 2013 De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof 1 Markehof nieuws Beste bewoners Hitteplan Het zonnige weer zorgt voor mooie momenten.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof

De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof Markehof nieuws Beste bewoners, Gezamenlijke broodmaaltijd Om de behoefte te onderzoeken, is er drie weken proefgedraaid

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Kookdame. Eten zoals thuis.

Kookdame. Eten zoals thuis. Kookdame Eten zoals thuis. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding

Nadere informatie

Zomer menucyclus AriënsZorgpalet dag Menu 1 Menu 2 Extra

Zomer menucyclus AriënsZorgpalet dag Menu 1 Menu 2 Extra maandag week 3 Kipburger Goulash Bloemkool béchamel Tuinerwten Gekookte aardappelen Rijst Appelmoes Bosvruchtenvla Bosvruchtenvla dinsdag Gebonden champignonsoep Gebonden champignonsoep Tomaten bouillon

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Buffetten. Leekzicht natuurlijk beleven

Buffetten. Leekzicht natuurlijk beleven Buffetten. Buffet de Meid: 14,- p.p. - Gemarineerde beenhammetjes, heerlijk gegrild en overgoten met whisky en bruine suiker. - Gegratineerde aardappelen met verse room en kaas. - Huzaren salade gegarneerd

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen leren de actieve voedingsdriehoek kennen en begrijpen de indeling ervan. De leerlingen kunnen zelf voedingsmiddelen indelen bij de passende voedselgroep. geeft

Nadere informatie

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 Aan de ouders/verzorgers van onze leerlingen, Onze school is afgelopen maandag weer in kerstsfeer gebracht. Zeker nu de ochtenden lang donker en schemerig zijn, geven

Nadere informatie

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Wegens het wegvallen van de vaste vrijwilliger zoeken wij voor Lilia 4 een nieuwe vrijwilliger die met 2 bewoners af en toe iets wil ondernemen. Te denken valt aan

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Klaaglied voor als je oud bent

Klaaglied voor als je oud bent PCO NIEUWSBRIEF jaargang 1 Dagelijks bestuur: Voorziter: H. Smits Secretaris: B. van de Boom Penningmeester: R. van Velsen JAN VAN GERWEN 90 JAAR. Publicatie datum: 18 september 2015 adres website: http://www.petanquecluboisterwijk.nl

Nadere informatie

Menuplan van 2015 Week 2 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Week 3 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Week 4 Dinsdag Woensdag

Menuplan van 2015 Week 2 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Week 3 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Week 4 Dinsdag Woensdag Menuplan van 2015 Week 2 Maandag: andijvie met gekookte aardappelen en rundergehakt Babyhap: andijvie, aardappelen en rundergehakt Dinsdag: tagliatelle met prei, champignons, kabeljauw en een (soja)sausje

Nadere informatie

UITGAVE. Juni / Juli 2013. De Zonnewijzer. Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof

UITGAVE. Juni / Juli 2013. De Zonnewijzer. Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof UITGAVE Juni / Juli 2013 De Zonnewijzer Een uitgave voor bewoners en andere betrokkenen van verzorgingshuis Markehof 1 2 Markehof nieuws Beste bewoners Afscheid van Marian Uitdewilligen Afgelopen maand

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Prijslijst Dineren à la carte (inclusief 6% BTW) Geldig vanaf 1 november 2015

Prijslijst Dineren à la carte (inclusief 6% BTW) Geldig vanaf 1 november 2015 Prijslijst Dineren à la carte (inclusief 6% BTW) Geldig vanaf 1 november 2015 1 Soepen 13701 Tomatencrèmesoep 1,25 13706 Klassieke ossenstaartsoep 1,25 13707 Heldere klassieke consommé 1,25 13708 Fijne

Nadere informatie

)menu 1: Gekookte aardappelen rode kool wildgoulash - appelmoes. ( ) toetje à 1.10( ) groente ( ) kippen ( ) tomaten( )champignonsoep à 1.

)menu 1: Gekookte aardappelen rode kool wildgoulash - appelmoes. ( ) toetje à 1.10( ) groente ( ) kippen ( ) tomaten( )champignonsoep à 1. Jacobs FOODSERVICE Azelosestraat 70 7621 BB Borne tel. 074-2502190 Wk 47 )menu 1: Gekookte aardappelen rode kool wildgoulash - appelmoes ( )menu 2: Tagliatelle met groente en kip in carbonara saus - toetje

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het ontstaan van koken... 3 De eerste ontdekking... 3 Het eerste beetje koken... 3 De ontwikkelingen... 3 Kok worden...

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Restaurant t Trefpunt oktober 2017

Restaurant t Trefpunt oktober 2017 Restaurant t Trefpunt oktober 2017 Warme maaltijd van 12.00-13.30 uur en van 17.30-19.00 uur Reservering niet nodig wel gewenst St. Elisabeth wenst u smakelijk eten! Voor speciale gelegenheden kunt u contact

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Buffet Roerbakpannetje

Buffet Roerbakpannetje Buffet Roerbakpannetje Roerbakpannetje Varkensreepjes, spekreepjes, krielaardappeltjes, champignons en fijn gesneden ui gebakken in een pan. Gebraden fricandeau In een heerlijke zoete sesamsaus. Gebraden

Nadere informatie

Buffet "Lekker smullen"

Buffet Lekker smullen Buffet "Lekker smullen" e beenham beenham met een heerlijke beenham- of cranberrysaus Gegratineerde aardappelen in de oven gebakken aardappelen met room Nasi goreng Satévlees met pindasaus in de oven afgebakken

Nadere informatie

de lekkerste van Den Haag maaltijden winkel

de lekkerste van Den Haag maaltijden winkel de lekkerste maaltijden winkel van Den Haag Wij hebben een zeer uitgebreid kant & klare maaltijden. Alle maaltijden worden dagvers en ambachtelijk bereid in onze moderne professionele keuken met uitsluitend

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Welke melk, yoghurt, kwark en kaas? In dit menu gaan wij uit van halfvolle melk, magere yoghurt, magere kwark en 48+ kaas.

Welke melk, yoghurt, kwark en kaas? In dit menu gaan wij uit van halfvolle melk, magere yoghurt, magere kwark en 48+ kaas. belangrijke info Welk menu moet ik volgen? Afhankelijk van jouw caloriebehoefte kun je het menu van 1.250, 1.500, 1.800 of 2.100 Kcal per dag volgen. Op www.projectgezond.nl/hoeveel-calorieen-per-dag/

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Melkweg. Hoe gaat het? Lezen Alfa A. De dokter

Melkweg. Hoe gaat het? Lezen Alfa A. De dokter Melkweg Lezen Alfa A Hoe gaat het? De dokter Colofon Melkweg Lezen Alfa A, Hoe gaat het?, 2015 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting Melkweg

Nadere informatie

Arrangementen vanaf 5 personen: Training 12min, kwalificatie 12min, finale 12min, met gridstart Kwalificatie 12min, 30min, race met gridstart

Arrangementen vanaf 5 personen: Training 12min, kwalificatie 12min, finale 12min, met gridstart Kwalificatie 12min, 30min, race met gridstart Kart arrangementen Groepen die de strijd onderling willen aangaan en meer dan het rijden van losse heats alleen, kunnen zelf hun Grand-Prix samenstellen aan de hand van de volgende prijzen. Voor de betreffende

Nadere informatie

kerstlijst Restaria Revival Schaapsdijk 36 5472 PE Loosbroek

kerstlijst Restaria Revival Schaapsdijk 36 5472 PE Loosbroek kerstlijst Restaria Revival Schaapsdijk 36 5472 PE Loosbroek t 0413 22 97 80 f 0413 22 97 80 w www.restariarevival.nl www.facebook.com/ restariarevival Extra informatie - U kunt uitsluitend catering reserveren

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

30 maart 2015 31 maart 2015 1 april 2015 2 april 2015 3 april 2015

30 maart 2015 31 maart 2015 1 april 2015 2 april 2015 3 april 2015 30 maart 2015 31 maart 2015 1 april 2015 2 april 2015 3 april 2015 Week 14 maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag / Goede vrijdag 1 macaroni gehakt schotel kipgehaktbal - vega gehaktbal witte rijst

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Naam Adres Plaats Aantal personen Tel Tijd Datum

Naam Adres Plaats Aantal personen Tel Tijd Datum 2016 Extra informatie - U kunt uitsluitend catering reserveren vanaf 10 personen. - Ieder gerecht is vanaf 4 personen te bestellen. - Borden en bestek worden er gratis bij geleverd, bij voorkeur - De afwas

Nadere informatie

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46%

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46% Relaxmomenten Een moment voor jezelf inplannen schiet er wel eens bij in. 50% 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% Toelichting: 17% 1. Dagje naar de spa 1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden

Nadere informatie

Welkom bij Truckstop

Welkom bij Truckstop Welkom bij Truckstop Wij zijn geopend op; Maandag van 7.30 uur tot 24.00 uur Dinsdag tot en met Donderdag van 05.30 tot 24.00 uur Vrijdag van 05.30 uur tot 23.00 uur de keuken sluit een uur voor sluitingstijd

Nadere informatie

Gehakt (varkensvlees) in jus met bloemkool en gebakken aardappelpartjes. 19037 Slavink in jus met rode bieten en aardappelpartjes 6,29

Gehakt (varkensvlees) in jus met bloemkool en gebakken aardappelpartjes. 19037 Slavink in jus met rode bieten en aardappelpartjes 6,29 Prijslijst Dineren à la carte (inclusief 6% BTW) Geldig vanaf 1 januari 2015 Art.nr. schaal Omschrijving Prijs per schaal in Soepen 13701 Tomatencrèmesoep 1,25 13706 Klassieke ossenstaartsoep 1,25 13707

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Lunch. Kinder pannenkoek / poffertjes 3.75 Bitterballen (8 stuks) 4.25 Naturel 5.75 Borrelgarnituur (12 stuks) 5.75 Appel 6.50 Spek 6.50 Kaas 6.

Lunch. Kinder pannenkoek / poffertjes 3.75 Bitterballen (8 stuks) 4.25 Naturel 5.75 Borrelgarnituur (12 stuks) 5.75 Appel 6.50 Spek 6.50 Kaas 6. Lunch Broodjes Tosti s Kaas of ham 2.75 Kaas 2.75 Oude kaas 3.25 Ham, kaas 2.75 Rosbief 3.25 Hawaï 3.50 Filet American 3.25 Brie, tomaat, ui 3.75 Kroket of frikandel 3.00 Gezond ` 4.00 Gerookte zalm 4.50

Nadere informatie

Restaurant t Trefpunt december 2017

Restaurant t Trefpunt december 2017 Restaurant t Trefpunt december 2017 Warme maaltijd van 12.00-13.30 uur en van 17.30-19.00 uur Reservering niet nodig wel gewenst St. Elisabeth wenst u smakelijk eten! Voor speciale gelegenheden kunt u

Nadere informatie

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden.

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden. 1. We gaan eten in een restaurant. Serge heeft gereserveerd; dat doet híj altijd. Het is zo n restaurant waar je drie maanden van tevoren moet bellen. Of nog langer. Serge belt nooit drie maanden van tevoren.

Nadere informatie

Extra informatie. Gegevens. Eten wat de pot schaft in kerstfseer. Openingstijden December. Naam: Telefoon nummer: Aantal personen: Datum:

Extra informatie. Gegevens. Eten wat de pot schaft in kerstfseer. Openingstijden December. Naam: Telefoon nummer: Aantal personen: Datum: Extra informatie - U kunt uitsluitend catering bestellen vanaf 8 personen - Alle warme gerechten zijn vanaf 4 personen te bestellen - De afwas wordt voor u gedaan - U kunt alleen contant of met pinpas

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Wijkvereniging Oud Zuid Leidschendam. Programma en activiteiten in het Koophuis

Wijkvereniging Oud Zuid Leidschendam. Programma en activiteiten in het Koophuis Wijkvereniging Oud Zuid Leidschendam Programma en activiteiten in het Koophuis Van de voorzitter, Hierbij wil ik namens het bestuur alle bewoners van onze wijk een gelukkig nieuw jaar en een gezond 2016

Nadere informatie

Welkom bij Truckstop

Welkom bij Truckstop Welkom bij Truckstop Wij zijn geopend op; Maandag van 7.30 uur tot 23.30 uur Dinsdag t/m Donderdag van 05.30 tot 23.30 uur Vrijdag van 05.30 uur tot 23.00 uur Zaterdag van 07.00 tot 12.00 uur. Keuken sluit

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Restaurant t Trefpunt februari 2019

Restaurant t Trefpunt februari 2019 Restaurant t Trefpunt februari 2019 Warme maaltijd van 12.00-13.30 uur en van 17.30-19.00 uur Reservering niet nodig wel gewenst St. Elisabeth wenst u smakelijk eten! Voor speciale gelegenheden kunt u

Nadere informatie

de lekkerste van Den Haag maaltijden winkel

de lekkerste van Den Haag maaltijden winkel de lekkerste maaltijden winkel van Den Haag Wij hebben een zeer uitgebreid kant & klare maaltijden. Alle maaltijden worden dagvers en ambachtelijk bereid in onze moderne professionele keuken met uitsluitend

Nadere informatie