Topjaar voor topsporten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Topjaar voor topsporten"

Transcriptie

1

2 Opdracht Klasdiscussie: Wat betekent sport voor jou? Je thuis inspannen? Met een computerspelletje trainen? Op school sport beoefenen? Met vrienden of familie aan een sportdag of sportstage deelnemen? Supporter zijn? Een sporter aanmoedigen? Topjaar voor topsporten I. Twee grote evenementen 2 maanden

3 GELEDEN LATER olympische winterspelen Vancouver (Canada) De olympische winterspelen wereldkampioenschap voetbal Zuid-Afrika Inleiding Opdracht 1 piste 1 Luister aandachtig Je hoort zodadelijk de namen van de officiële wintersporten. Je moet iedere sport met een tekening verbinden. Schrijf een cijfer (van 1 tot 12) naast elke tekening.

4 Opdracht 2 Zoek de volgende woorden op in een woordenboek. Vul dan de tekst in. doorzettingsvermogen droom durf ervaring fair play moed respect topsport trainen voorbereiding vriendschap De Olympische Spelen zijn de ultieme. van de meeste.atleten, want daaraan deelnemen is een opwindende 1 en onvergetelijke 2.. Er is een goede.. voor nodig en de atleten moeten er hard voor, maar ze moeten ook een paar kwaliteiten hebben, zoals,.. en. Ze moeten ook bepaalde waarden 3 toepassen:..,. en... VANCOUVER 2010 Opdracht 1 piste 2 Omcirkel de juiste antwoorden. Luister aandachtig naar het nieuwsbericht en controleer dan je antwoorden. Wat? de 21ste 23ste winterspelen Wanneer? januari februari Kampioensland? de Verenigde Staten Canada Hoeveel medailles? (waarvan 13 gouden) Woordenschat: gastland (het) gast (de): Ik ben niet de organisator van het feest. Ik ben de gast. treffer (de): De ploeg heeft met 3 2 gewonnen. Mijn favoriete voetballer scoorde één treffer. verlengingen (de): Een voetbalmatch duurt 90 minuten. Na 90 minuten zijn er verlengingen. 1 opwindend: excitant, palpitant 2 onvergetelijk: inoubliable 3 waarde (de) : valeur (la)

5 Weet je Wie is Jacques Rogge? Hij is de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en hij is Belg. In 2009 eindigt hij op de 60ste plaats in een klassement van machtige mannen uit de hele wereld. Zijn voornaamste commentaar over de winterspelen van 2010: Uitstekende en zeer vriendelijke spelen. Belgische resultaten op de winterspelen De Belgische delegatie in Vancouver was de grootste sinds Het was de negentiende deelname voor België, maar de eerste voor twee jonge bobsleemeisjes, Elfje Willemsen en Eva Willemarck. Na slechts drie jaar training verbeterden Elfje en Eva hun persoonlijk record en behaalden ze de veertiende plaats. Een première voor ons land! Peter Gysel presteerde het best in shorttrack. Hij werd negende op de 1500 meter en behaalde de kwartfinales van de 500 meter. In skiën en kunstschaatsen waren de resultaten niet zo goed voor vijf andere atleten. De sporters hebben het beste van zichzelf gegeven, maar onze doelstellingen zijn niet behaald, zei Eddy De Smedt (topsportdirecteur van het Belgisch Olympisch Internationaal Comité). Woordenschat verbeteren = beter maken doelstelling (de) = wat bereikt moet worden be(halen) = iets bereiken

6 Opdracht 1 Beantwoord de vragen hieronder. Hoeveel Belgische atleten sportten in Vancouver? Wie waren de beste drie? Wat zijn hun disciplines?.. Opdracht 2 Je moet een van de Belgische atleten interviewen. Bereid een paar vragen voor met een klasgenoot of klasgenote en schrijf ze op een apart blad papier. Klasinitiatief Thema: Sporter van de maand Een keer per maand werken jullie in groepen rond een verdienstelijke sporter (een verdienstelijke Belgische sporter is nog beter ). Kies met je klasgenoten een sporter. Maak een collage of een poster en stel een fiche met persoonlijke kenmerken op. Stel hem/haar dan mondeling voor en stem met iedereen voor dé sporter van de maand. Weet je Wat betekent dit symbool? Tip: de Olympische Spelen Zoek er informatie over op en beantwoord de vragen. Wanneer vond het plaats? Namen er Belgische sporters aan deel?

7 Eerste zomereditie van de olympische jeugdspelen In augustus zullen duizenden jongens en meisjes tussen veertien en achttien jaar op hoog niveau sporten. Net zoals op de Olympische Spelen zullen de sportieve jongeren aan een sportprogramma deelnemen, dat begint met een openingsceremonie en eindigt met een slotceremonie. Ze zullen sport beoefenen volgens dezelfde waarden maar niet op dezelfde manier. Sommige ploegen zullen gemengd zijn: jongens en meisjes samen, en ook deelnemers uit verschillende landen. De jonge atleten zullen ook een cultureel en educatief programma volgen (met interactieve ateliers, forums en andere activiteiten). Meer informatie vind je op de website NL/Default.aspx Deze jongeren willen grote olympiërs worden. Door het programma zullen ze waarden en sleutels verkrijgen om een actieve rol in het milieu en de maatschappij te kunnen spelen. Ze zullen er ook iets leren over de problemen in de sportwereld. Voor België zijn er al twee kwalificaties in ploegsporten: hockey voor de jongens en volleybal voor de meisjes. Reeds zestien atleten hebben zich individueel geplaatst, maar de kwalificatietornooien (bv. in gymnastiek, atletiek, tennis en handboogschieten) zijn nog niet voorbij. Woordenschat leeftijdgenoot (de): Joke is vijftien en Piet ook. Het zijn leeftijdgenoten. gemengd: Bij het lottospel zijn de ballen gemengd. sleutels (de): Je opent de deur met een sleutel. maatschappij (de): Je leeft samen met andere personen in de maatschappij. voorbij: Eind juni zijn de examens voorbij.

8 Opdracht 3 Omcirkel de juiste antwoorden. Zet dan de vier omcirkelde letters in de kaders en de vier andere op de stippen. Waar vinden de olympische jeugdspelen plaats? In E De deelnemers aan de olympische jeugdspelen zijn ouder dan achttien. Sommige jongens en meisjes zullen in dezelfde teams spelen. De jonge atleten zullen aan twee programma s deelnemen. Er werd nog geen enkele Belgische atleet gekwalificeerd. J I N A R V S G P O Opdracht 4 Klasdiscussie: De zomersporten Hoeveel sporten ken je? Als je er één niet kent, vraag aan je leerkracht om die sport uit te beelden. atletiek badminton basketbal boksen duiken gewichtheffen gymnastiek handbal handboogschieten hockey judo kanoën roeien ruitersport schermen schieten taekwondo tafeltennis tennis voetbal volleybal wielrennen worstelen zeilen zwemmen Samen met de biatlon en de pentatlon staan al die sporten op het programma van de olympische jeugdspelen.

9 Klasinitiatief Opdracht 5 Jij en je klasgenoten ontwerpen thuis een wapenschild (blazoen) Sporten? Ja, maar en stellen het voor tijdens de les Nederlands. De leerkracht legt alle blazoenen door elkaar en de leerlingen moeten ze terugvinden.

10 Opdracht 6 Psychologische test: welk type sport is het best voor jou? Vraag de resultaten aan je leerkracht en ontdek je sportprofiel. Vergelijk met je klasgenoten. 1 Je mag tussen twee lessen door een spelletje spelen. Je speelt het liefst a. Scrabble of Monopoly. b. Time s up of Pictionary. c. Tik Tak Boem. d. Wie is het? of OXO. 5 Het leukste aan sport vind jij a. een record verbeteren. b. je ploeg laten winnen. c. een record verbeteren. d. tegen iemand anders spelen. 2 Je bent op sportstage met je klas en je moet naar het zwembad maar je bent je zwempak kwijt. Je moet een andere sport beoefenen. Welke kies je? a. boogschieten b. volleybal c. roeien d. tafeltennis 6 Je krijgt de kans om een Belgische sporter te ontmoeten. Je ontmoet het liefst een atleet die a. aan gewichtheffen doet. b. basketbal speelt. c. zeilt. d. judo beoefent.

11 3 Je school krijgt geld om nieuw sportmateriaal aan te kopen. Je vraagt a. een trampoline. b. ballen (voor allerlei sporten). c. stopwatches. d. een elektronisch scorebord. 7 Je kunt urenlang sportwedstrijden bekijken op tv. Welke discipline kies je? a. gymnastiek b. handbal c. lopen d. badminton 4 Je bent op vakantie op een camping en er wordt een speciale sportdag georganiseerd. Je moet je voor een sportieve activiteit inschrijven. Je kiest voor a. duiken. b. (veld)hockey. c. mountainbike. d. schermen. 8 Hoe was het de laatste keer dat je aan sport deed? a. Je behaalde (niet) veel punten. b. Je won (niet) met je team. c. Je was (niet) de snelste. d. Je tegenstander won (niet). Het wereldkampioenschap voetbal Inleiding De openingswedstrijd van het WK voetbal 2010 in Zuid Afrika heeft plaats op vrijdag 11 juni. De twee ploegen die het eerst spelen, zijn Mexico en gastland Zuid Afrika. Het duel vindt plaats in het Soccer City Stadium in de hoofdstad Johannesburg. Op 11 juli zullen twee landen de finale spelen in dit grootse Afrikaanse voetbalstadion.

12 Acht groepen en 32 ploegen Opdracht 1 piste 3 Vind de namen van de landen terug. Schrijf ze over op een apart blad papier en luister dan aandachtig naar de verbetering. GROEP A GROEP B GROEP C GROEP D Z.. D A... K. AGNRETNIËI E. G.... D STLNDIUDA EIMXOC N... R. A RNVEIDEGE TASETN A U E U.... A Y UZDI ORKEA A..... J E RVSEËI RNAKFIJKR G. I... N... D LSVONËEI G H... GROEP E GROEP F GROEP G GROEP H N... R... D TAIËLI B... I Ë ANSJPE EDENARMKNE P.... U. Y OODRN KREOA Z.. T.. R... D J... N UWNEI LEEZNDA I... R... T HDUNOASR ENOKMARE S. O.... J E OPTRALGU C... I Opdracht 2 Probeer elk land te verbinden met een taal en een nationaliteit. De topteams en hun sterspelers

13 FRANKRIJK een zilveren medaille op het WK van 2006 en 25 overwinningen op een totaal van 51 wedstrijden ARGENTINIË vierde plaats op de WKranglijst aller tijden ENGELAND in de kwartfinale op de WK s van 2002 en 2006 DUITSLAND WK record: 92 duels, drie keer wereldkampioen en vier keer verliezend finalist NEDERLAND goed presterend land op de WK eindronden KAMEROEN zes keer in een WKeindronde ITALIË vier keer winnaar van een WK PORTUGAL in de halve finale in 2006, hoewel slechts vijfde deelname IVOORKUST slechts tweede WKdeelname BRAZILIË het succesvolste land in de voetbalgeschiedenis, Spelen Doel: elf sterspeler kaarten winnen en die verbinden met de topteam kaarten. Regels: speel Battleships per twee of in groepen van twee tegen twee en probeer elf sterspeler kaarten te winnen. Je moet een nationaliteit of SPANJE Europese titel in 2008

14 met vijf wereldtitels een land proberen te vinden. Je krijgt dan twintig seconden de tijd om acht talen te vinden en de laatste drie sterspeler kaarten te winnen. Verbind ten slotte de spelers met hun respectieve teams. Wie is Franck De Bleeckere? Hij is een Belgische scheidsrechter. Sinds het begin van februari staat Franck op de lijst met arbiters voor het WK voetbal. Dat is zijn tweede wereldbeker en hij is een van de favorieten voor de finale. Zijn assistent en hij werken al drie jaar voor het WK.

15 II. Andere (voorbije) wereldwijde evenementen WK hockey in New Delhi De Australische mannenploeg onttroonde de Duitse in maart nadat Duitsland drie keer wereldkampioen was geweest. Australië behaalde zo zijn tweede wereldtitel in de geschiedenis. De Nederlanders pakten de bronzen medaille. WK indoor (zaalatletiek) in Qatar Op de 4 x 400 meter won de Belgische mannenploeg in maart de zilveren medaille na de Verenigde Staten. De vier jongens (de broers Borlée, Cédric Van Branteghem en Antoine Gillet) verbeterden ook het Belgisch record. Dit is historisch in de Belgische mannensport. III. Afspraken voor de zomerperiode LOPEN 20 kilometer van Brussel (31 mei): 31ste editie van de populairste stratenloop van België TENNIS ( Grands Chelems ) Roland Garros (18 mei 6 juni) Wimbledon (21 juni 4 juli) US Open (12 augustus 13 september)

16 IV. Vlaanderen in het kort Heb je de naam Ketnet reeds gehoord? Ketnet bestaat sinds Het is de kinder en jeugdzender van de VRT (de afkorting VRT staat voor Vlaamse Radio en Televisie). De naam Ketnet komt van het Brusselse woord ket dat kind of jongere betekent en natuurlijk ook van net, waarvan je de betekenis zeker kent, of niet? Je kan de hele dag op Ketnet naar verschillende genres kijken. De zender probeert zoveel mogelijk Vlaamse producties uit te zenden. Het volledige programmarooster kan je op website van Ketnet : vinden: De programma s starten tijdens het weekend om 7u00 en tijdens de week zelfs vroeger: 6u30. Er zijn klassiekers zoals: de Smurfen, Mickey Mouse, Alladin, Robbedoes en Kwabbernoot, evenals de welbekende televisieserie Samson en Gert. Ken je die niet? Wel, Samson en Gert is een Vlaamse kindertelevisieserie die reeds 20 jaar bestaat. Het draait rond een man, Gert en zijn pratende hond Samson die samen in allerlei situaties belanden. Een ander heel bekend programma is Karrewiet en de Week van Karrewiet. Elke dag om 19u20 toont Karrewiet wat er gebeurd is in de wereld. Het is een journaal speciaal voor de kinderen en jongeren. Ook op zaterdag kan je op Karrewiet rekenen: om 18u10 is er dan De week van Karrewiet met de belangrijkste en spannendste momenten van de week. Als je Karrewiet gemist hebt kan je s morgens om 7u20 naar de herhaling kijken. Je kan ook een heleboel informatie, spelletjes, actuaquiz, kruiswoordraadsels,.vinden op de website van Karrewiet : en ook op die van Ketnet. Neem eens een kijkje, je zal het zeker leuk vinden en je ouders zullen het interessant vinden dat je naar Nederlandstalige televisie uitzendingen kijkt, je leraar Nederlands natuurlijk ook! Veel kijkgenot!

Topjaar voor... top sporten. Dossier leraar

Topjaar voor... top sporten. Dossier leraar Topjaar voor... top sporten Dossier leraar BIJLAGEN Pagina 1 De leerkracht kan een paar woorden in verband met sport aanbrengen: sporter/sportief, trainen/training, aan sport doen, sport beoefenen, zich

Nadere informatie

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012 DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012 Brussel 30 november 2012 overzicht - Elitesporter: wie? - Elitesporter: plichten -

Nadere informatie

Olympische Winterspelen

Olympische Winterspelen Op 12 februari 2010 is het zover! Dan starten de Olympische Winterspelen. Dit evenement is heel wat minder bekend dan de gewone Olympische Spelen. En Wat is de betekenis van de Olympische Spelen? Logo

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

EERSTE RONDE: INSCHRIJFFORMULIER: PERSOONLIJKE GEGEVENS. Timo. Voornaam: Vogels. Achternaam:

EERSTE RONDE: INSCHRIJFFORMULIER: PERSOONLIJKE GEGEVENS. Timo. Voornaam: Vogels. Achternaam: INSCHRIJFFORMULIER: PERSOONLIJKE GEGEVENS Voornaam: Achternaam: Timo Vogels EERSTE RONDE: Opdracht: Voorspel, voor elke poulewedstrijd, op welke wijze het eerste doelpunt door Nederland wordt gescoord.

Nadere informatie

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de Gerwin De Decker Sportievelingen zullen zich tijdens de zomervakantie niet vervelen. Want de Olympische Spelen komen er weer aan! Van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 zullen alle topatleten van de hele

Nadere informatie

Maak een WK-scorelijst

Maak een WK-scorelijst Taal actief 3 Handleiding groep 7 en 8 Taalbeschouwing Maak een WK-scorelijst Dit is een extra les in het kader van het WKvoetbal 2014. Tijdsduur 40 minuten, vervolg mogelijk. Extra suggestie Hou tijdens

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Olympische Spelen Voorwoord Ik hou mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen omdat ik altijd naar de Olympische Spelen kijk op tv. Zelf vind ik de winterspelen het leukste, omdat ik de sporten zoals :

Nadere informatie

stadion spreek uit: [staa die jon] fantastisch [spreek uit: fan tas ties]

stadion spreek uit: [staa die jon] fantastisch [spreek uit: fan tas ties] Vooraf Luister en lees mee. medaille medailles [mee da ju mee da jus] stadion [staa die jon] premier [prumjee] 5000 vijf dui zend Blokhuijsen [ blok hui zen] Ireen Wüst [ ie reen wuust] 3000 drie dui zend

Nadere informatie

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016)

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Om officieel in aanmerking te komen voor topsportfaciliteiten en eventueel een topsportbeurs van de Hanzehogeschool Groningen

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen Bijlage 1a thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1b thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1c thema 4 - sportattributen 3e leerjaar

Nadere informatie

Boekverslag door P woorden 12 december 2005 D e O l y m p i s c h e s p e l e n

Boekverslag door P woorden 12 december 2005 D e O l y m p i s c h e s p e l e n https://www.scholieren.com/verslag/24849 Boekverslag door P. 1131 woorden 12 december 2005 D e O l y m p i s c h e s p e l e n Pagina {PAGENO} van {nb} 6.4 Vak Geschiedenis 49 keer beoordeeld INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen 13 Zondag van mei 2012 12u tot 18u Gent: Topsporthal Vlaanderen, Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx, Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen info en tickets: individuelen p2, gezinnen p5 vooraf inschrijven

Nadere informatie

Topsporttakkenlijst

Topsporttakkenlijst Topsporttakkenlijst 2017-2020 Unaniem advies van de Stuurgroep Topsport, na beraadslaging op 16 november 2016 Inhoudsopgave Wettelijke basis... 3 Objectief van de Vlaamse topsporttakkenlijst... 3 Vastlegging

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! Alles over G-sport G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be info@gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! Alles over G-sport Steunpunt G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie voor sport en recreatie

Nadere informatie

Topsport. Talentschool. het veluws college helpt jou (top)sport en school succesvol te combineren

Topsport. Talentschool. het veluws college helpt jou (top)sport en school succesvol te combineren Topsport Talentschool het veluws college helpt jou (top)sport en school succesvol te combineren Sport je veel en graag? En doe je dit zelfs op hoog niveau? Dan kun je in de knel komen met je schoolwerk

Nadere informatie

Gelet op het samenwerkingsakkoord van 19 juni 2001 inzake medisch verantwoorde sportbeoefening;

Gelet op het samenwerkingsakkoord van 19 juni 2001 inzake medisch verantwoorde sportbeoefening; Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie betreffende dopingpreventie en -bestrijding in de sport

Nadere informatie

Positief na dopingcontrole door Vlaamse overheid: buiten verband buiten i jken i jken % Stimulantia Narcotica Cannabis Atletiek 64 Badminton 5

Positief na dopingcontrole door Vlaamse overheid: buiten verband buiten i jken i jken % Stimulantia Narcotica Cannabis Atletiek 64 Badminton 5 Positief na dopingcontrole door Vlaamse overheid: binnen verband - 2009 binnen i jken i jken % Stimulantia Narcotica Cannabis Atletiek 164 1 0,0% Autosport 12 1 1 8,3% 1 Badminton 6 0,0% Baseball 18 1

Nadere informatie

WK-QUIZ 2014. Vul hier je naam in: Vul je antwoorden in naast de vraag en lever dan in.

WK-QUIZ 2014. Vul hier je naam in: Vul je antwoorden in naast de vraag en lever dan in. WK-QUIZ 2014 6 Ronden: (100 punten te verdienen) 1. WK Weetjes (16) 2. Voetbal Quotes (16) 3. WK Landen (16) 4. Wie is het? (16) 5. WK 2014 (20) 6. Voetbalvrouwen (16) Vul hier je naam in: Vul je antwoorden

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014 Beste ouders, hallo kinderen, Programma Voor jullie ligt het programma voor de van BSO Tinteltuin Hoorn. Jullie kunnen in dit programma lezen wat we deze vakantie gaan doen. Het is fijn als alle kinderen

Nadere informatie

Sint Martinus Krant. Glitter en glamour week.

Sint Martinus Krant. Glitter en glamour week. Sint Martinus Krant Glitter en glamour week. Het nieuws Grote ramp voor krant In het groepje van de krant is een ramp gebeurd. de computers deden het niet, in de hele school niet! Het opstarten ging goed,

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2021 woorden 11 juni keer beoordeeld. De Olympische spelen

6,7. Werkstuk door een scholier 2021 woorden 11 juni keer beoordeeld. De Olympische spelen Werkstuk door een scholier 2021 woorden 11 juni 2006 6,7 259 keer beoordeeld Vak LO De Olympische spelen 1. De geschiedenis De eerste olympische spelen waren meer dan tweeduizend jaar in Griekenland. De

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning.

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning. Onderzoek Visie Ouderen staan nog midden in de samenleving, zijn kapitaalkrachtig, hebben relatief veel vrije tijd en doen in nog steeds toenemende mate aan sport op oudere leeftijd. Een nieuwe generatie

Nadere informatie

Groep B. Groep A. Groep C. Groep D. Groep E. Groep F. Groep G. Groep H. Engeland. Verenigde Staten. Algerije. Slovenië

Groep B. Groep A. Groep C. Groep D. Groep E. Groep F. Groep G. Groep H. Engeland. Verenigde Staten. Algerije. Slovenië ZuidAfrika Groep A Mexico Argentië Groep B Nigeria Uruguay Frankrijk ZuidKorea Griekenland Engeland Groep C Verenigde Staten Duitsland Groep D Australië Algerije Slovenië Servië Ghana Nederland Groep E

Nadere informatie

Overzicht van de prestatiecriteria per beoefende sporttak

Overzicht van de prestatiecriteria per beoefende sporttak Overzicht van de prestatiecriteria per beoefende sporttak Korte verklaring van gebruikte afkortingen en termen : DL WR WK WB ER EK BK Deaflympics wereldrecord wereldkampioenschap wereldbeker Europees record

Nadere informatie

DNA van de Sportfan 2014

DNA van de Sportfan 2014 DNA van de Sportfan 2014 Van sportbeleving tot sportsponsoring in Nederland. preview port eleving De manier waarop fans sport beleven verandert continu. Er ontstaan nieuwe middelen om wedstrijden te bekijken

Nadere informatie

Maak een WK-scorelijst

Maak een WK-scorelijst Taal actief 4 Handleiding groep 7 en 8 Maak een WK-scorelijst Deze les vervangt in het kader van het WK-voetbal 2014 een keuzeactiviteit van groep 7 of 8 in week 30 t/m 36. Tijdsduur 40 minuten, vervolg

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

zijn afgelopen vrijdag van start gegaan en de eerste zijn al binnen!

zijn afgelopen vrijdag van start gegaan en de eerste zijn al binnen! zijn afgelopen vrijdag van start gegaan en de eerste zijn al binnen! Ter ere van de Olympische Winterspelen ga je deze les met dit onderwerp aan de slag! Bij deze les ga je naar aanleiding van een van

Nadere informatie

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer Auteur: Gerwin De Decker was. Dat werd gezongen door Laura. Zij behaalde de vierde Natuurlijk ken je het Junior Eurovisiesongfestival. De Europese liedjeswedstrijd voor kinderen van tien tot vijftien jaar.

Nadere informatie

Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen.

Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen. Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen. Nodig: atlas Het WK voetbal 2018 wordt gehouden in Rusland. Rusland heet officieel de Russische Federatie. Het land ligt gedeeltelijk in

Nadere informatie

Sporten en bewegen is Gezond en Leuk. Samen spelen

Sporten en bewegen is Gezond en Leuk. Samen spelen Sporten en bewegen is Gezond en Leuk Hartelijk welkom jongen, meiden, familie en andere fans en liefhebbers. Vandaag houdt Kleurrijke Stad voor de 13 e keer het Wereldkampioenschap voetbal voor basisscholen.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel

Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel Boek van de week: 1; Igor Stippelkampioen 2; Boris de kampioen 3; Grote Anna leert hockey spelen 4; Rintje rent het hardst Verhaalbegrip: Bij elk boek

Nadere informatie

Deze zomer reist KETNET weer langs Vlaamse steden en gemeenten om DE KETNET CUP uit te reiken. GOED NIEUWS: KETNET houdt ook halt bij ons!

Deze zomer reist KETNET weer langs Vlaamse steden en gemeenten om DE KETNET CUP uit te reiken. GOED NIEUWS: KETNET houdt ook halt bij ons! DE KETNET CUP Deze zomer reist KETNET weer langs Vlaamse steden en gemeenten om DE KETNET CUP uit te reiken. GOED NIEUWS: KETNET houdt ook halt bij ons! DE KETNET CUP is het doldwaas actief spelprogramma,

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

Londen 2012! XXXste olympiade = 27ste Zomerspelen. Hugo Vanderstraeten. landen zouden helpen om vrede en. Van 27 juli tot 12 augustus 2012 worden

Londen 2012! XXXste olympiade = 27ste Zomerspelen. Hugo Vanderstraeten. landen zouden helpen om vrede en. Van 27 juli tot 12 augustus 2012 worden Hugo Vanderstraeten Van 27 juli tot 12 augustus 2012 worden in Londen de Olympische Zomerspelen van de XXXste olympiade gehouden. Van-A-3 trok op onderzoek uit en verzamelde het belangrijkste nieuws over

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd?

Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd? In totaal legden 72 respondenten deze enquete af. Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd? 18 1 16 14 12 10 8 Aantal respondenten 6 4 2 0 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016

Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016 Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016 Agenda 19.30 - Welkom 19.35 - Wat is Special Olympics? 19.45 - Omgang met de doelgroep 20.15 - Organisatie Nationale Spelen 2016 20.45 - Vragen 21.00 - Einde

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Meer informatie over de Special Olympics is hieronder te vinden, als ook de les aangepast sporten voor de basisscholen.

Meer informatie over de Special Olympics is hieronder te vinden, als ook de les aangepast sporten voor de basisscholen. Lessen aangepast sporten op basisscholen in Achtkarspelen Dit jaar worden in Friesland de Special Olympics nationale spelen georganiseerd. Tijdens dit sportevenement worden er meerdere toernooien georganiseerd

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens.

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens. Talenten op Aruba. Ze zijn overal te vinden. Zij storten zich in het leven, of het nu sport, kunst, uitgaan, lezen, muziek of juist de donkere kant van de samenleving is. Het is aan hen. Voor diegene die

Nadere informatie

Pronostiek WK Deelnemen via of via dit formulier

Pronostiek WK Deelnemen via   of via dit formulier Pronostiek WK 2018 Deelnemen via www.geel-rood.be/wk2018 of via dit formulier Voorspel uitslagen groepswedstrijden en ploegen die zich plaatsen voor volgende ronde tot de kampioen! Uitgebreide informatie

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

-Samen op zoek naar bewegen-

-Samen op zoek naar bewegen- Leerlingen werkboek DE KRACHT VAN KRACHT -Samen op zoek naar bewegen- September 2015 Les 1 Persoonlijke code:. HOEVEEL SPORT IK? Schrijf hieronder op hoeveel je sport buiten de gymlessen op school. Dit

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Bedrijfsroeien Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap. 2 maart 2011

UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap. 2 maart 2011 UITSLAGEN Groot Vlaams Studenten Kampioenschap 2 maart 2011 Basketbal: DAMES ½ Fin. 14u00 3 KULeuven HG 54-38 ½ Fin. 14u00 4 UGent HUB 74-29 Troost 16u45 4 HG HUB 67-30 Finale 16u45 3 KULeuven UGent 47-31

Nadere informatie

Actualiteit in de klas, voor mij is dat... Wereldburgerschap in de klas: Actua mijn nota s

Actualiteit in de klas, voor mij is dat... Wereldburgerschap in de klas: Actua mijn nota s Actualiteit in de klas, voor mij is dat... 6 Twee journaals vergelijken, mijn bevindingen. Datum van de berichtgeving: Wat ik ga vergelijken Bron journaal:... Bron journaal:... 1 Nieuwsinhouden: 2 Nieuwsinhouden:

Nadere informatie

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes.

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes. G. is een jongen van 12 jaar oud. Hij heeft geen handicap maar komt tijdens de vakanties wel naar de regenboog samen met zijn zus die wel een handicap heeft. Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai.

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering 1/5 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

Winterhelden. met filmpjes en werkblad

Winterhelden. met filmpjes en werkblad Winterhelden met filmpjes en werkblad inhoud 1. Winterhelden 3 2. Sjoukje Dijkstra 4 3. Kees Verkerk 5 4. Carry Geijssen 6 5. Ans Schut 6 6. Ard Schenk 7 7. Stien Baas-Kaiser 8 8. Annie Borckink 8 9. Piet

Nadere informatie

Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomervakantie 1 31 Juli 2007

Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomervakantie 1 31 Juli 2007 Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomer 1 31 Juli 2007 1 onderzoeksgegevens mogen alleen gebruikt worden onder vermelding van YoungVotes en de VARA Factsheet Jongeren en Aan 592 jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

DRAAIBOEK RK INDOOR 1

DRAAIBOEK RK INDOOR 1 DRAAIBOEK RK INDOOR 1 Inleiding Het organiseren van een RK is eigenlijk niet heel ingewikkeld. Het is een dubbele indoor wedstrijd (2x 30 pijlen) met finales. Als je een goed finaleschema hebt, ben je

Nadere informatie

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL INSTRUCTIES Deelname Winst - Je deelname is geldig indien: o je het formulier volledig ingevuld hebt (met ook je naam op elke bladzijde) o je het formulier hebt

Nadere informatie

Sporten in de kou. Wat is het koud! De Olympische Winterspelen. Olympisch Comité (IOC). Het is een. piste, skiën in de sneeuw...

Sporten in de kou. Wat is het koud! De Olympische Winterspelen. Olympisch Comité (IOC). Het is een. piste, skiën in de sneeuw... Sprten in de ku Wat is het kud! Ken je dat k? Rde rtjes? Kude handen? Een sliert mist als je blaast? Witte sneeuw p de daken? Glijden p de speelplaats? De Olympische Winterspelen Echte sprters willen tnen

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland 14393_brochure mission olympic_a4_v6.indd 1 02-09-11 17:02 Samen sporten met Mission Olympic Sporten is goed voor je gezondheid

Nadere informatie

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij?

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? thema 1 Ik weet het niet! 1 Hoe heet jij? Beatriz Hoe heet jij? Ik heet Jürgen. Dag meneer. Dag mevrouw. Hallo, ik heet Jürgen. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? Jürgen, dit is Lei San. Leuk met je kennis te

Nadere informatie

DE STRUCTUREN VAN HET BOIC IN DETAIL

DE STRUCTUREN VAN HET BOIC IN DETAIL BELGISCH OLYMPISCH EN INTERFEDERAAL COMITÉ VZW 1 DE STRUCTUREN VAN HET BOIC IN DETAIL De nationale Sportbonden Raad van Bestuur Beheerscomité Commissies DE NATIONALE SPORTBONDEN RAAD VAN BESTUUR Op 31

Nadere informatie

nr. 334 van LIONEL BAJART datum: 5 juli 2017 aan SVEN GATZ VRT - Aandacht voor G-sport

nr. 334 van LIONEL BAJART datum: 5 juli 2017 aan SVEN GATZ VRT - Aandacht voor G-sport SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 334 van LIONEL BAJART datum: 5 juli 2017 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL VRT - Aandacht voor G-sport De VRT heeft volgens de beheersovereenkomst

Nadere informatie

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG?

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? Sommige mensen zijn goed in talen, andere mensen zijn goed in wiskunde. Waar ben jij goed in? Welke vakken doe jij graag? Wat moet je doen? Werk samen in groep. 1. Maak de woordenschatoefeningen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kiddy s en Mini s Roda 46

Nieuwsbrief Kiddy s en Mini s Roda 46 Nieuwsbrief en Mini s Roda 46 Jaargang 2 - Nummer 10 18-11-2008 van Spanje en Frankrijk was met 4-3 te sterk voor België. Bij de deed Spanje het opvallend goed. De Spanjaren wonnen alle drie hun wedstrijden.

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Darsie van Dijk Naam: Leeftijd: Lievelingseten: Lievelingsdier: Muziek: Hobby: Houdt van: Houdt niet van: Sport:

Darsie van Dijk Naam: Leeftijd: Lievelingseten: Lievelingsdier: Muziek: Hobby: Houdt van: Houdt niet van: Sport: Darsie van Dijk Naam: Darsie van Dijk Leeftijd: 9 Lievelingseten: Marshmallows Lievelingsdier: Witgezichtsaki, gordelmol, watusirund, tweevingerige luiaard, vliegend hert, Dombo-octopus, Chinese gekuifde

Nadere informatie

NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië

NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië met de schoolsportfederaties PERSDOSSIER INHOUDSTAFEL BELGIË DANONE NATIONS CUP PARTNERS PRAKTISCHE GIDS SPRING IN

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sportklas Boermarkeweg

Nieuwsbrief Sportklas Boermarkeweg Nieuwsbrief Sportklas Boermarkeweg Schooljaar 2015-2016 nummer 4, april 2016 Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Hierbij de laatste editie van de nieuwsbrief die ik zal maken, want mijn vervanging zit er

Nadere informatie

Je kunt bij turnen de kleren aandoen zoals een T shirt met een broekje een turnpakje of een dun T shirtje zonder mauwen met een dunne lange broek.

Je kunt bij turnen de kleren aandoen zoals een T shirt met een broekje een turnpakje of een dun T shirtje zonder mauwen met een dunne lange broek. Ik doe mijn spreekbeurt over turnen. Turnen is voor meisjes en jongens. De meisjes hebben veel verschillende toestellen sprong, brug, balk en vloer zijn voor de wedstrijden van de selectie`s en verder

Nadere informatie

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL INSTRUCTIES Deelname Winst - Je deelname is geldig indien: o je het formulier volledig ingevuld hebt (met ook je naam op elke bladzijde) o je het formulier hebt

Nadere informatie

Concept Animatieprogramma Hemelvaart 13 t/m 17 mei 2015 Woensdag 13 Mei

Concept Animatieprogramma Hemelvaart 13 t/m 17 mei 2015 Woensdag 13 Mei Woensdag 13 Mei 14.00-15.00 Spellenparty Ben jij klaar voor een allerlei leuke mini spelletjes? Doe dan gezellig mee! 16.00-17.00 Parachute Kruipen, springen, rennen! Dit gaan we allemaal doen tijdens

Nadere informatie

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Zomer vakantie 2 juli t/m 10 augustus Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Beste kinderen en ouder/ verzorgers, In dit boekje staat informatie over

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Bèkse WK Pool 2014 Powered by BPQ & RKVV Volharding. Bem Vindos!

Bèkse WK Pool 2014 Powered by BPQ & RKVV Volharding. Bem Vindos! Bèkse WK Pool 2014 Powered by BPQ & RKVV Volharding Bem Vindos! Oftewel: Welkom... bij de enige echte Bèkse WK Pool 2014! Deze WK Pool wordt mede mogelijk gemaakt door de Bèkse PubQuiz en RKVV Volharding.

Nadere informatie

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES Atletiek Individueel man Individueel vrouw 100 meter 1 atleet 1 atleet 200 meter 1 atleet 1 atleet 400 meter 1 atleet 1 atleet 800 meter 1 atleet 1 atleet 1500

Nadere informatie

Nieuwsbrief HCOIJ, nummer 10, december 2013

Nieuwsbrief HCOIJ, nummer 10, december 2013 Nieuwsbrief HCOIJ, nummer 10, december 2013 Voor iedereen die ons een warm hart toedraagt. Hier is de tiende nieuwsbrief van HCOIJ, de laatste van 2013. Boordevol leuke nieuwtjes, foto s, mededelingen

Nadere informatie

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen problemen schoolagenda gratis onderwijs schoolplicht inschrijving kleuterschool buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen Onderwijs In België zijn kinderen verplicht naar school te gaan van 6 tot 18

Nadere informatie

WK 2010 VOETBALPOOL INSCHRIJFFORMULIER

WK 2010 VOETBALPOOL INSCHRIJFFORMULIER WK 2010 VOETBALPOOL INSCHRIJFFORMULIER Met dit formulier kunt u zich inschrijven voor de voetbalpool. Voorspel de uitslagen van de voorrondes en geef aan welke landen door de finaleronden heenkomen en

Nadere informatie

Schrijf je in voor. World Tour of Groene najaarscompetitie. najaar 2014

Schrijf je in voor. World Tour of Groene najaarscompetitie. najaar 2014 Schrijf je in voor World Tour of Groene najaarscompetitie najaar 2014 In september start de World Tour en Groene competitie. Deze competitievormen zijn voor kinderen t/m 12 jaar. Doe mee en schrijf je

Nadere informatie

Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016

Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016 Onderzoek: De Belgen en de OS in Rio Oktober 2016 Enquête: Les Belges et les JO de RIO Octobre 2016 Onderzoeksopzet Doelstelling onderzoek Het meten van de attitude van de Belg ten opzichte van de Olympische

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

NieuwsFLASH. Olympische Winterspelen - Pyeongchang 9-25 februari 2018 KOREA HOUSE OPENT ZIJN DEUREN

NieuwsFLASH. Olympische Winterspelen - Pyeongchang 9-25 februari 2018 KOREA HOUSE OPENT ZIJN DEUREN NieuwsFLASH Olympische Winterspelen - Pyeongchang 9-25 februari 2018 9 februari 2018 KOREA HOUSE OPENT ZIJN DEUREN Morgen, vrijdag 9 februari om 16 uur, opent Korea House zijn deuren: het huis van de Olympische

Nadere informatie

Uitzendingen van sportevenementen - Kijkcijfers en kosten voor uitzendrechten

Uitzendingen van sportevenementen - Kijkcijfers en kosten voor uitzendrechten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 54 van BERT MOYAERS datum: 26 oktober 2017 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Uitzendingen van sportevenementen - Kijkcijfers en kosten voor uitzendrechten

Nadere informatie

Gerbrand Van Uytvanck. Play Unified. Steun ons om de droom van atleten te realiseren

Gerbrand Van Uytvanck. Play Unified. Steun ons om de droom van atleten te realiseren Gerbrand Van Uytvanck Play Unified Steun ons om de droom van 20.000 atleten te realiseren Gerbrand Van Uytvanck Special Olympics Wereldwijd Special Olympics werd in 1968 gesticht door Eunice Kennedy Shriver

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart 1 KALENDER 9 maart Vergadering oudervereniging 12 maart Studiemiddag groep 1 t/m 4 13 maart Schoolfeest 14 maart Oud papier 19 maart Boomplantdag groep 8 Zie ook de kalender op www.bsodaschool.nl INHOUD

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Clubblad. Verantw. Uitgever T.C. Bocholt VZW Eikenlaan 2 3950 Bocholt Jaargang 2013 editie : augustus

Clubblad. Verantw. Uitgever T.C. Bocholt VZW Eikenlaan 2 3950 Bocholt Jaargang 2013 editie : augustus Clubblad Verantw. Uitgever T.C. Bocholt VZW Eikenlaan 2 3950 Bocholt Jaargang 2013 editie : augustus Voorwoord Beste tennisvrienden, Het tweede clubblad 2013 is er. Nu voor de meeste onder ons de zomervakantie

Nadere informatie

ⱱ Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat ik al

ⱱ Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat ik al 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. ⱱ Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed.

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed. Vocabulaire En Action 5 : Nederlans naar Frans Unité 1 Goedendag! Ik ben Ik, ik ben ja Ben jij? En jij? Jij bent! nee één twee drie vier vijf zes zeven acht negen tien Unité 2 Gaat het? Het gaat goed.

Nadere informatie

Jasmin Oun / STIHL TIMBERSPORTS Press International /

Jasmin Oun / STIHL TIMBERSPORTS Press International / Australië wint het STIHL TIMBERSPORTS Wereldkampioenschap Team 2014, en Jason Wynyard uit Nieuw Zeeland mag zich de nieuwe individuele wereldkampioen noemen. Meer dan 100 sporthouthakkers uit 21 landen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 375 Besluit van 30 september 2015 houdende wijziging van het Mediabesluit 2008 in verband met aanpassing van de evenementenlijst 0 Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie