Weg van de stad Jeugdboekenweek jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weg van de stad Jeugdboekenweek 2016 6-9 jaar"

Transcriptie

1 Weg van de stad Jeugdboekenweek jaar Amber & S: een prinses van zes of negen karaat Dimitri Leue, Vanessa Verstappen (ill.) Lannoo, 2011 (84 p.) ISBN Amber gaat voor haar verjaardag op uitstap naar Antwerpen. Ze heeft een prachtige kroon op haar hoofd. Maar aan de Schelde waait de kroon het water in. Meeuwen pikken de rode diamanten eruit. Amber wil haar kroon terugvinden, en S helpt haar daarbij. Ze ontmoeten geheimzinnige personages en vinden verschillende dingen, maar niet wat ze zoeken. Een prettig verhaal dat de lezer meeneemt op een tocht door Antwerpen. Bij ons in de straat Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.) Lemniscaat, 2012 (24 p.) ISBN In deze straat wonen een tiental verschillende mensen in evenveel verschillende huizen. Er is een koningin, een oude dief, een danseres, een kok, een zeeman, een vreemdeling Elke bewoner heeft zo zijn eigen typische woning. De korte tekstjes bevatten vier regels en zijn op rijm geschreven. Zo leren de jonge lezers een aantal woningen en hun bewoners kennen. De grote reis rond de wereld Béatrice Veillon Oogappel, 2015 (96 p.) ISBN Met dit zoekboek maak je een reis rond de wereld. Steden, dorpen, platteland, natuur... alle aspecten van elk land komen aan bod. Zo krijg je een beeld van heel wat verschillende landen en streken. De zoekopdrachten bijvoorbeeld telkens dezelfde familie staan onderaan de pagina. Een wereldkaart vooraan geeft de vierenveertig plaatsen aan die bezocht worden. Om te proeven van andere streken en culturen. De hoed David Granados Niubó, Ineke Ris (vert.) De Vries-Brouwers, 2014, (52 p.) ISBN In Grauw, een stadje waar alles nogal grijs is, wil meneer Jolig er origineel uitzien. Maar zijn pogingen mislukken. Tot hij op een dag een bijzondere hoed ontdekt, een verkeerskegel. Nu valt hij eindelijk op. Zo hard zelfs dat de mensen uit Grauw zijn voorbeeld gaan volgen. Ze willen niet alleen ook zo n hoed, maar ze veranderen hun kleren en huizen in de kleuren van de hoed. Maar valt meneer Jolig dan nog altijd op? Een prentenboek waarin heel wat onderwerpen zitten om rond te werken.

2 De ontdekking van Fleur Reine de Pelseneer, Hilde Schuurmans (ill.) Abimo, 2012 (109 p.) ISBN Fleur is net verhuisd van een drukke stad naar een huisje op het platteland. Maar dat zint Fleur niet, want hier valt niets te beleven. Haar ouders prijzen het huisje en de omgeving de hemel in, maar Fleur mist haar vriendin en de dansschool. Als ze buurjongen Sam leert kennen, blijkt er meer aan de hand. Dat wil Fleur uitzoeken. Een klein, leuk verhaaltje, met een paar levenslessen. De zolderkinderen Janneke Schotveld, Annet Schaap (ill.) Van Holkema & Warendorf, 2013 (124 p.) ISBN Het Koekoeksnest is een groot huis op een oud landgoed. Het wordt bewoond door verschillende families en de zolder is het speelterrein van de kinderen. Op een dag overlijdt tante Mimi, de eigenares van het huis. Er blijkt een neef te zijn in Australië die het huis erft. En die komt nu zijn intrek nemen in het huis. En wel op de zolder! Dat kunnen de kinderen niet zomaar laten gebeuren. Een speels boek, met echte kinderen in de hoofdrol, die herkenbare streken uithalen om hun speelterrein terug te winnen. Dirkje bakkes: brandnetelspecialist Tosca Menten, Elly Hees (ill.) Van Goor, 2015 (188 p.) ISBN Dirkje Bakkes woont bij zijn nare oom en tante en moet hard werken op de brandnetelplantage. De stad heeft hij nog nooit gezien. Enkel als hij een reuzenbrandnetel weet te kweken zou hij geen brandnetels meer moeten plukken en sorteren. Dirkje kweekt per ongeluk vreemde brandnetels, maar dan loopt het helemaal fout. Heel grappig verhaal in de stijl van Roald Dahl, met vele passende illustraties. De voorspelbare afloop maakt het niet minder leuk. Er was eens een vosje : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens Gitte Spee The House of Books, 2011 (28 p.) ISBN Een vosje wil een eigen woning, liefst een grote toren. Met een vliegtuigje van papier en zijn knuffelbeer trekt hij erop uit. Hij ziet veel torens, maar telkens is er wel iets waardoor hij er niet wil blijven. Bij de toren van Pisa loopt het fout. Hij valt uit het vliegtuigje en blijkt in zijn eigen bed te liggen. De teksten over de torens zijn op rijm. Omdat de torens zo groot zijn, moet het boek op zijn kant worden gedraaid. Wolkenkrabbers, de Eifeltoren, de Big Ben, een pagode, vuurtoren, verkeerstoren of fabriekstoren ze komen allemaal aan bod.

3 Handboek voor wildplukkertjes Erica Bakker, Ellen van den Broek, Rachelle Klaassen (ill.) Fontaine, 2015 (192 p.) ISBN Een doe-boek met veel knutseltips en receptjes met planten die je overal kan terugvinden: in een parkje, een onbebouwd stukje grond, of langs de berm. Er wordt over veel planten een eenvoudige uitleg gegeven, met een tekening erbij, waarna een recept of een knutseltip volgt. Om met andere ogen naar de stad te kijken en op zoek te gaan naar plantjes en diertjes op ongewone plaatsen. Maar net zo goed neemt dit boek je mee de stad uit, naar het strand, om daar aan de slag te gaan en er natuur te ontdekken. Het eiland Marije Tolman, Ronald Tolman Lemniscaat, 2012 (32 p.) ISBN IJsbeer daalt af uit een wolk naar een eiland vol papegaaiduikers. Hij belandt in een idyllische wereld, ver van de stad en de drukte. De omgeving is sprookjesachtig met zachtaardige en vriendelijke ontmoetingen met andere dieren, zonder enige menselijke inmenging. Een woordeloos prentenboek, waar iedere bladzijde je doet wegdromen. Hier waakt oma Stefan Boonen, Melvin (ill.) De Eenhoorn, 2014 (87 p.) ISBN Op weekend met oma naar het grote oude huis in het bos, dat is spannend! Oma vertelt een verhaal, soms gewoon, soms eng. Oma klimt in de bomen en is niet bang van vissen met scherpe tanden in de beek. Soms speelt oma heks en soms is ze een wolf. Maar leuk is het altijd. En zo n weekend is ook altijd veel te snel voorbij. Dit is een verhaal met weinig woorden waarin veel verteld wordt. Met bijzonder grappige tekeningen waarin je nog meer kan ontdekken. Kroepoek en saté Liselotte Schippers, Monique Van den hout (ill.) Clavis, 2015 (26 p.) ISBN Chan is uit China verhuisd naar een straat waar kinderen uit allerlei landen wonen. Eén voor één gaat Chan bij hen op bezoek om hen beter te leren kennen. Zo maakt hij niet alleen vrienden, maar leert hij ook woorden uit al die verschillende talen én gerechten uit die landen. En natuurlijk nodigt hij daarna alle kinderen uit bij hem thuis voor kroepoek en saté. In deze multiculturele straat leert de lezer heel wat kinderen uit andere landen kennen.

4 Mijn stad Tom Schoonooghe Oogappel, 2012 (20 p.) ISBN Een ontdekkingstocht door vijf Europese hoofdsteden, waarin een aantal typische kenmerken van elke stad wordt belicht. De prenten maken de overeenkomsten en de verschillen tussen de verschillende hoofdsteden mooi duidelijk. Dit is een interactief boek waarbij de lezer zelf nog een aantal elementen kan toevoegen om zijn of haar beeld over de stad te vervolledigen. Over elke stad is ook nog een kort verhaal of een impressie toegevoegd. Mijn straat Paul de Moor, Stefanie De Graef (ill.) Lannoo, 2012 (32 p.) ISBN Een jongen beschrijft zijn vroegere straat. Hoe ze loopt, welke huizen je er vindt, wie er woont, wie er voorbijkomt, welke bedrijven er zijn of waren Over al deze huizen en mensen vertelt de jongen zijn verhaal, hoe hij zijn straat ervaren heeft. De teksten zijn bijzonder mooi, soms humoristisch, soms weemoedig. Met een enkel woord of een stuk zin wordt een beeld geschetst, een gevoel weergegeven. Een erg mooi geïllustreerd prentenboek met poëtische teksten. Mikis de ezeljongen Bibi Dumon Tak, Philip Hopman (ill.) Querido, 2012 (89 p.) ISBN In een klein dorpje op het eiland Korfoe heeft de opa van Mikis een ezel gekocht. Tsaki de ezel wordt de grote vriend van Mikis. Zijn opa ziet de ezel als een tractor op poten. Maar daar is Mikis het helemaal niet mee eens. Hij praat tegen Tsaki, gaat ermee op wandel, zoekt naar gezelschap en wil zelfs een nieuwe stal voor haar. Een vrolijk verhaal dat zich afspeelt in een dorpje waar iedereen elkaar kent en het leven zijn rustige gangetje gaat, ver weg van de stad. Naar neef Jip Anneke Scholtens, Els van Egeraat (ill.) Zwijsen, 2013 (15 p.) ISBN Suus gaat op bezoek bij haar neef Jip, die op een boerderij woont. Suus neemt haar knuffelaap mee, maar ontdekt al snel dat de bok zo n aap wel een lekker hapje vindt. Loopt dat wel goed af? Dit is een eenvoudig verhaaltje voor eerste lezers, over een stadskind dat naar de boerderij gaat. Met erg kleurrijke illustraties.

5 Op reis naar de maan Jozua Douglas, Lars Deltrap (ill.) Zwijsen, 2014 (28 p.) ISBN Mik wil met Sam naar de maan, om daar de Woes te zoeken. Maar Sam vindt er niks aan. Hij laat Mik alleen achter, die het slachtoffer wordt van een hongerige Woes. Een eenvoudig en spannend verhaaltje voor eerste lezers, over Mik die ver weg wil van de stad. Pierre de doolhofdetective: op zoek naar de gestolen doolhofsteen IC4Design, Hiro Kamigaki (ill.), Emma Sakamiya en Elisabeth Jenner (vert.) Thoth, 2015 (36 p.) ISBN Pierre de detective heeft een nieuwe zaak. Hij moet de Doolhofsteen terugvinden die Mr. X gestolen heeft. Daarvoor moet hij de stad doorkruisen en een aantal doolhoven doorlopen, om zo een aantal tips te vinden waarmee hij de zaak kan oplossen. De lezer is uren zoet met het zoeken naar de tips en extra voorwerpen die in de ingewikkelde doolhoven verstopt zitten. Overvolle illustraties met oneindig veel details maken het de jonge detective niet gemakkelijk. Een uitdaging! Pluk van de Petteflet Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp (ill.) Querido, 2010 (196 p.) ISBN Pluk vindt een woning in de toren van de Petteflet. Met de bewoners beleeft Pluk allerlei avonturen. Met de familie Stamper kan hij goed opschieten, maar mevrouw Helderder vindt het maar niks dat Pluk in het torentje komt wonen. De duif Dollie is zijn grote vriend en met zijn rode kraanwagentje doorkruist hij de stad. Deze blije klassieker, waarin mensen en dieren met elkaar spreken alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, geeft je (na bijna 45 jaar!) nog altijd een goed gevoel. Rosie en Moussa: beste vrienden voor altijd Michael De Cock, Judith Vanistendael (ill.) Querido, 2013 (92 p.) ISBN De oom van Moussa, Ibrahim, komt logeren. Hij heeft geen juiste papieren en ook geen plek om te wonen. Eigenlijk moet hij het land verlaten. Het wordt wel erg vol op het appartementje van Moussa, terwijl Rosie en haar moeder plaats te veel hebben. Moussa bedenkt een plannetje om oom Ibrahim te helpen. Maar Rosie denkt het hare van dat plan. Een eigentijds verhaal met bijzondere illustraties.

6 Siebe wil niet weg Moniek Vermeulen, Leen Van Durme (ill.) De Eenhoorn, 2013 (31 p.) ISBN Siebe moet verhuizen en dat vindt hij niet fijn. Tot blijkt dat hij in het nieuwe huis een grote kamer zal krijgen. Maar helaas is de tuin zo klein dat Kip niet mee kan. Samen met Mette bedenkt Siebe een plan om zijn ouders duidelijk te maken dat Kip en hij absoluut samen moeten blijven. Een eenvoudig verhaal over verhuizen, maar ook over vriendschap en huisdieren. Stadsmuis en Veldmuis Kathrin Schärer, L.M. Niskos (vert.) Lemniscaat, 2009 (28 p.) ISBN Stadsmuis komt logeren bij Veldmuis en maakt kennis met het leven op het land. Ze vindt veel leuk, maar niet alles. Op haar beurt komt Veldmuis naar de stad. Zij ervaart er hetzelfde. Allebei houden ze nog het meest van hun eigen plekje. Mooi prentenboek met schattige illustraties, waarbij de verschillen tussen het platteland en de stad erg goed tot hun recht komen. Trubbel de Trol Reggie Naus, Kees de Boer (ill.) Ploegsma, 2014 (104 p.) ISBN Pepijn en Sanne verhuizen naar een afgelegen boswachtershuisjein het Nevelwoud. Daar is niks. Er is zelfs geen bereik voor je gsm. Wanneer iets of iemand op een nacht de vuilbak leegeet en het deksel er weer netjes op zet, gaat Pepijn op onderzoek. Hij wil weten welk beest dat s nachts doet. En dat beest blijkt een heel bijzondere bosbewoner te zijn. Hij heet Trubbel en wordt al snel Pepijns vriend. Of hoe je ver weg van de stad, wel érg bijzondere avonturen kan beleven. Vergeetman Bies van Ede Pimento, 2012, (159 p.) ISBN Jabba heeft geen papieren en doet haast onzichtbaar werk in de stad. Biko is een verdwijnkind : zo iemand die je nauwelijks opmerkt. Ze wonen bij Oma, een eenzame oude dame. Op een dag maken ze kennis met Vergeetman, van wie niemand de naam onthoudt, die overal oud papier verzamelt. Wanneer dan ook Jaak opduikt, net uit de gevangenis en de zoon van Oma, is het avontuur compleet. Een spannend verhaal dat het asielprobleem en de problematiek van mensen zonder papieren op een toegankelijke manier onder de aandacht brengt.

7 Verdwaald in Amsterdam Anke kranendonk, Jenny Bakker (ill.) Zwijsen, 2010 (106 p.) ISBN Hachi maakt met haar moeder een uitstapje naar Amsterdam. Maar bij een tramhalte loopt het mis: als haar moeder in de tram stapt, sluiten de deuren achter haar en blijft Hachi achter. Alleen in een onbekende stad, weet Hachi niet wat ze moet doen. Op hun zoektocht naar elkaar, ontmoeten Hachi en haar moeder allebei heel wat verschillende mensen. Dit verhaal lees je als een toneelstuk, waarbij de lezers in de huid van een personage kruipen. Zomaar een straat door de eeuwen heen Anne Miljard, Steve Noon (ill.), J.H. Gever (vert.) Gottmer, 2013 (48 p.) ISBN In dit informatieve prentenboek zie je hoe een bepaalde plaats aan een rivier verandert doorheen twaalfduizend jaar geschiedenis. Stap voor stap, pagina na pagina, groeit een nederzetting uit tot een drukke stad. Korte teksten verduidelijken de dubbele, paginagrote illustraties. Op die prenten valt heel wat te ontdekken, met bijvoorbeeld opengewerkte woningen waarin ook nog van alles gebeurt. Een tijdlijn achteraan geeft extra informatie over de veranderingen die bij elke prent gebeurden. Voor uren kijkplezier.

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN Versjes en rijmpjes Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, 2000 - Sterren ISBN 90 214 6478 0 Ziezo Annie M.G. Schmidt Querido, 1988 - Insektenbevolkingsregister - Van zeven mannetjes - De baard

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa'

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Over het boek Rosie en Moussa moeten oefenen voor het klastoneel. Rosies papa komt helpen om de decors te maken. Rosie hoopt dat haar mama daardoor toch weer met

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13:

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13: over afval Groep 3/4 Recycleren: knutselen met kringloopmateriaal Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met kringloopmateriaal kunt knutselen. Voorzien van gekleurde tekeningen. Vanaf ca.8 jaar. Auteur:

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X Voorleesboeken Alweer die groep drie! Vivian den Hollander Van Holkema & Warendorf, 1999 Verhalen over kinderen in groep drie. Over de lastige letters b en d, natte geschilderde hoofdletters en een omgevallen

Nadere informatie

De hoed van Oom Nacho

De hoed van Oom Nacho 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 De hoed van Oom Nacho Oom Nacho woont in een klein dorpje in Mexico. Eigenlijk is het geen echte oom, maar

Nadere informatie

Station Zuid Boekenlijst

Station Zuid Boekenlijst Station Zuid Boekenlijst groep 4 werk 1a Station Zuid Boekenlijst Het is een 978-90-477-0307-5 Lane Smith Lemniscaat 4 1a Hallo! 1 Haas krijgt bezoek 978-90-443-2995-7 Annemarie Bon en House of Books 4

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Lestips bij Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Puivelde) stond 25 jaar voor de klas. Momenteel werkt ze als zelfstandig auteur. Ze schrijft vooral prentenboeken, boeken voor eerste

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend?

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend? Achttien knusse voorleesverhalen over de vriendschap tussen Beer en Bever. Ideaal om voor te lezen voor het slapengaan: met humor en soms een beetje filosofisch. Beer en Bever zien elkaar elke dag. Beer

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Voorleesboeken. Zelfleesboeken

Voorleesboeken. Zelfleesboeken Voorleesboeken De ogen van Olivia, over een lui oog en scheel zien Christine Kliphuis Sjaloom en Wildeboer, 1996 Olivia's ogen staan scheef. Daarom wordt haar goede oog een tijdje afgeplakt. Daarna moet

Nadere informatie

Sjoerd Kuyper & Marije Tolman DE GROTE ROBIN

Sjoerd Kuyper & Marije Tolman DE GROTE ROBIN Sjoerd Kuyper & Marije Tolman DE GROTE ROBIN isbn 9789047704379 Prijs: van 19,95 voor 15,95 Actienummer 902-04487 Wie kent hem niet? Robin, de kleuter over wie Sjoerd Kuyper de mooiste verhalen schreef.

Nadere informatie

Boekentip 35. september 2010. - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout

Boekentip 35. september 2010. - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout R I D D E R K E R K Boekentip 35 september 2010 Onderbouw: - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout : - Het leven van een ridder

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Gedichtendossier HET LEVEN OP AARDE. Caily ten Voorde. Klas 4T3. Nederlands. Mevrouw Scholten. Gedichtendossier

Gedichtendossier HET LEVEN OP AARDE. Caily ten Voorde. Klas 4T3. Nederlands. Mevrouw Scholten. Gedichtendossier Gedichtendossier HET LEVEN OP AARDE Caily ten Voorde Klas 4T3 Nederlands Mevrouw Scholten Gedichtendossier Inhoudsopgave 1. Welke gedichten heb ik gekozen? blz. 2 2. Welk gedicht ga ik uitwerken? blz.

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Selma Noort. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Selma Noort: Lees het begin van dit verhaal. Twee kinderen

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren'

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Over het boek Op het eiland Qrom waait zo n harde wind dat alles krom is. Dieren en mensen lopen gebogen, bomen en planten groeien scheef. Men heeft de vuurtoren

Nadere informatie

Lemniscaat / 2010 / Boek. Lemniscaat / 2011 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek. Gottmer / 2012 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek

Lemniscaat / 2010 / Boek. Lemniscaat / 2011 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek. Gottmer / 2012 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek Voorleesfavorieten 1. Het is een boek Lane Smith Lemniscaat / 2010 / Boek http://zoeken.harelbeke.bibliotheek.be?itemid= library/marc/vlacc 7886693 2. Het is een boekje Lane Smith Lemniscaat / 2011 / Boek

Nadere informatie

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen.

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Voorlees- en doetips Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Wilma Degeling: tekst (boek en deze lesbrief) Helen van

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Bij deze 19 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport

Nadere informatie

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 Klavertje Een: De hut van Marion van de Coolwijk, AVI 2 Klavertje Twee: De draak van Harmen van Straaten,

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum:

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: 26-01-2018 1 inhoud Zakelijke informatie over het boek 3 Over de auteur.4 Over het boek.. 5 Keuze opdracht 6 Bronvermelding 8 2 Zakelijke informatie

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Beweeg je mee? Activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld van een informatiebrief

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Kriebelbeestjes! Bijlagen activiteitencyclus najaar Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult'

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Over het boek Job gaat met zijn ouders op reis naar Parijs. Daar hebben ze belangrijk nieuws te vertellen: Job wordt grote broer! Job reageert koeltjes:

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 2. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 8 Tekst 1 Hotel

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag door een scholier 1428 woorden 4 december 2003 8,4 8 keer beoordeeld Auteur Margaret Willey Eerste uitgave 1983 Vak Engels A)

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar

Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2009 Bij deze 22 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het vierde achtereenvolgende jaar een juryrapport.

Nadere informatie

Spelen met letters. Groep 3

Spelen met letters. Groep 3 Spelen met letters Groep 3 Inhoud Suggesties bij de boeken... 3 Het letterwinkeltje... 4 Introductie van de vertelling... 4 Verwerkingssuggesties... 5 Wat staat daar?... 6 Introductie van de vertelling...

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Er was eens Bijlagen activiteitencyclus toveren Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

VOORJAAR Memphis Belle BAKERMAT VOORJAAR 2017

VOORJAAR Memphis Belle BAKERMAT VOORJAAR 2017 VOORJAAR 2018 Memphis Belle BAKERMAT VOORJAAR 2017 DE KLEINE PRINSES NIEUW verwacht Het was een dag van kleine rampen in het kasteel: er werd water over het schilderij gemorst, de Kleine Prinses viel van

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Heb je wel eens een dier iets zien doen wat mensen ook. Kan jij dat ook? Laat het kind het balanceren voordoen.

Heb je wel eens een dier iets zien doen wat mensen ook. Kan jij dat ook? Laat het kind het balanceren voordoen. bij het telboek Hooggeëerd publiek Tekst en illustraties van Els Vlieger Deze lesideeën horen bij Hooggeëerd publiek! en zijn gemaakt door juf Maike. Op haar website www.jufmaike.nl vind je nog meer ideeën,

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

Boekenzoektocht Groep 1. Rijm op het woord krokodil. Teken een krokodil in het kader en schrijf of teken de rijmwoorden erom heen.

Boekenzoektocht Groep 1. Rijm op het woord krokodil. Teken een krokodil in het kader en schrijf of teken de rijmwoorden erom heen. Boekenzoektocht Groep 1 1 Rijm op het woord krokodil. Teken een krokodil in het kader en schrijf of teken de rijmwoorden erom heen. Boekenzoektocht Groep 1 2 Maak een kaart die het vogeltje naar de leeuw

Nadere informatie

Lezer: 2 Woeste Willem is een echte brombeer. Hij houdt niet van gezelschap. Iedereen die maar in de buurt van zijn huis komt, jaagt hij weg.

Lezer: 2 Woeste Willem is een echte brombeer. Hij houdt niet van gezelschap. Iedereen die maar in de buurt van zijn huis komt, jaagt hij weg. Toneelstuk: Woeste Willem Liedje: Woeste Willem (melodie opa bakkebaard) Woeste Willem woont aan de oever van een meer. Woeste Willem is een zeerover. Of eigenlijk, was een zeerover, want hij is met pensioen.

Nadere informatie

Wat doen jongeren op internet?

Wat doen jongeren op internet? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 - Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt op de leeskaart Zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Leeskaart Zoekend lezen Wat doen jongeren

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt.

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt. Woordenlijst: Thema 3 Les 1 De angst Bedroefd De bangerik Opgewekt Oneerlijk Jaloers Eigenwijs Geduldig Nerveus Nors Ontevreden Dwars = als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig.

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Informatieve boeken. Het poezenvarken Hans Kuyper en Annemarie van Haeringen Leopold, 2000 - We waren samen ISBN 90 258 3805 7

Informatieve boeken. Het poezenvarken Hans Kuyper en Annemarie van Haeringen Leopold, 2000 - We waren samen ISBN 90 258 3805 7 Voorleesboeken Dag Boet Anke Kranendonk Lemniscaat, 2001 Jasmin en Boet zijn dikke vrienden. Maar dan besluit Jasmins vader dat hij boswachter wil worden aan de andere kant van het land. Dat betekent dat

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 1455 woorden 10 december 2006 5,9 13 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Lestip 'Verdwijnkind'

Lestip 'Verdwijnkind' Lestip 'Verdwijnkind' Over het boek Niemand merkt dat Biko geboren wordt, alleen Jabba, een schoonmaker uit het ziekenhuis. Hij verzorgt Biko en neemt hem mee naar zijn woning. Jabba is illegaal in het

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

#TomodachiLife. Exclusief voor systemen in de Nintendo 3DS-familie

#TomodachiLife. Exclusief voor systemen in de Nintendo 3DS-familie Exclusief voor systemen in de Nintendo 3DS-familie #TomodachiLife Welkom in Tomodachi Life Een maf spel met jou en iedereen die je kent in de hoofdrol! Maak Mii-personages van je familie, vrienden en wie

Nadere informatie

Dounia praat en overwint

Dounia praat en overwint Dounia praat en overwint Deze informatiefolder is een uitgave van Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, in samenwerking met: Stichting Hindustani, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders,

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir loemen op het dak oor Ingibjörg Sigurdardóttir Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud dametje met veel pit! Haar echte naam is Gonnema, maar ik noem haar altijd oma

Nadere informatie